Dodaj do ulubionych

ZIEMKIEWICZ

31.08.05, 09:12
Ja musze stwierdzic, ze podobaja mi si komentarze Rafala. Zwalcza wszelka
patologie i to, co najwazniejsze, w zabawny sposob. a dostaje si kazdemu bez
wyjatku(no moze poza Rzepa:))... i jako jeden z niewielu rozumie ze jedynym
lekarstwem na nasza gospodarke jest jej absolutna liberalizacja, uwolnienie
rynku i calkowita prywatyzacja. panstwo opiekuncze to na polskiej ziemi
abstrakcja......
Obserwuj wątek
    • dr.kidler Kapitaliki w topiku informuja 31.08.05, 09:26
      ze to jest tekst reklamowy na zlecenie,
      czy jest jakas inna przyczyna ich zastosowania?
      • vian Re: Kapitaliki w topiku informuja 31.08.05, 09:39
        tak, zbieznosc pogladow:)
    • boorac Re: ZIEMKIEWICZ 31.08.05, 10:54
      Tak. Od 16 lat bardzo chętnie prywatyzuja nas dr Kulczyk i inni tacy i juz mamy
      pierwsze efekty: bezrobocie, bezdomność, biedę, nieludzkie warunki w pracy,
      fatalne drogi, budownictwo w agonii, słuzba zdrowia i szkolnictwo też. Brawo
      tylko tak dalej!!!
      No i po co nam w tych warunkach państwo opiekuńcze? Najlepiej pracujmy do
      upadłego na rzecz zachodnich koncernów, a jak juz się zużyjemy - zdychajmy
      radośnie pod płotem, w imię liberalnej ideaologii!
      • Gość: Ender Re: ZIEMKIEWICZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 11:21

Dostrzegam zgubne skutki niewłaściwych lektur. Człowieku, zostaw tego Marksa i
        iine komunistyczne pamflety na kapitalizm bo ci się jeszcze pogorszy...
        • boorac Re: ZIEMKIEWICZ 31.08.05, 11:47
          Chciałbym żeby to było takie proste. Zmienić lektury i już. Jak za dotknięciem
          zaczarowanej różdżki zmienia się rzeczywistość i nagle: spójrz na wspaniałe
          autostrady, jest super, jest super więc o co ci chodzi?
          Idź sobie podostrzegać na dworzec albo pod most. Może coś do Ciebie dotrze.
          Ponieważ Marks napisał, co napisał, a komuniści zrobili, co zrobili, dzisiaj
          juz nie wypada mówić o nędzy czy wyzysku, bo to razi wrażliwe uszy zadowolonych
          z siebie liberałów.
          • Gość: Ender Re: ZIEMKIEWICZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 12:12

Aha, to nedzy i wyzysku za "komuny" nie było? Powiem to swojemu ojcu to sie
            usmieje że nie było wcale żadnej biedy i niepotrzebnie zarywał nackę przed
            studiami żeby mi kupić kilka pieluch.
            • boorac Re: ZIEMKIEWICZ 31.08.05, 12:28
              A kto powiedział, że nie było? I kto powiedział, że zgadzam się z poglądami
              Marksa?
              O tym właśnie mówię: wystarczy wspomnieć o nędzy i wyzysku i skrytykować stan
              obecny, żeby AUTOMATYCZNIE zostać uznanym za zwolennika PRL-u i "Kapitału"
              Marksa - zresztą pracy niegłupiej ale dla socjologów i filozofów społeczenstwa,
              w rękach polityków nader niezbezpiecznej
              • llukiz Re: ZIEMKIEWICZ 01.09.05, 00:36
                Jak długo będzie istniała ludzkość, tak długo równości nie będzie. Wszelkie
                lewactwo powinno się z tym pogodzić. Bo jeszcze nigdzie nie było tak na świecie
                żeby nie było bogatych i biednych
    • Gość: Ender Re: ZIEMKIEWICZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 12:23

Wiesz, z Marksem jest taki problem że gdyby zarobił kapitał a nie
      pisał "Kapitału" to by był jednym z prekursorów liberalizmu.
      • boorac Re: ZIEMKIEWICZ 31.08.05, 12:33
        Jakby zbijał kapustę, to byłby prymitywnym groszorobem, a był myslicielem i
        badaczem, który dokonał waznego przełomu w filozofii społecznej, a co z tym
        zrobił tow. Lenin a potem Stalin, to juz całkiem inna bajka. No ale żeby to
        dostrzec trzeba wykazać minimum dobrej woli wyjścia poza uproszczoną czarno-
        białą wizję świata.
    • indris Re: ZIEMKIEWICZ 31.08.05, 12:40
      Z tego samego powodu jego komentarze mi sią nie podobają. A dodatkoeo - nie
      podoba mi sie za popieranie amerykańskiego imperializmu i awanturnictwa, które
      określił jako "zbrojne porządkowanie świata".
      • vian Re: ZIEMKIEWICZ 31.08.05, 13:58
        kapitalizm jest rozwiazaniem optymalnym; jesli ktos kradnie w spolce skarbu
        panstwa okrada mnie, jesli w firmie prywatnej to wlasciciela. Chocby KGHM i PZU
        sa najlepszym przykladem marnotrastwa setek milionow i beztroski
        kilkumiesiecznych prezesow. A to ze cierpimy bezrobocie, nie mamy autostrad, a
        sluzba zdrowia szwankuje to nie jest wina kapitalizmu(czyt. Balcerowicza) tylko
        50 lat PRL, rozkradania panstwa i zycia na kredyt, zacofania technologicznego i
        ujemnego PKB! Mentalnosc pozostala. Kapitalizm jest brutalny, ale wiem
        przynajmniej, ze licze na siebie i jakos mi to wychodzi... nikt nie powiedzial
        ze swiat jest uslany platkami roz. trzeba walczyc...
        • boorac Re: ZIEMKIEWICZ 31.08.05, 15:48
          Nazwij to jak chcesz kapitalizm lub socjalizm albo nawet komunizm. Dla mnie
          jest to drugorzędne. Ważne jest żeby nie panował system totalitarny, ale nie
          dla gospodarki - ta rozwija się świetnie np. w takich Chinach...Totalitaryzm
          jest złem z innej półki - nie gospodarczej. jest zniewoleniem, jest przemocą, i
          koszmarem.
          Wiem, że trzeba walczyć ale dodaję do tego jeszcze jedną rzecz. Nie wolno być
          egoistą i odwracać się od słabszych.
          Jak odróżnić słabszych od naciągaczy, to inna sprawa. Ważne żeby o tym nie
          zapominać. Acha i jeszcze jedno: niewidzialna ręka rynku nie rozwiąże za nas
          problemów społecznych. Albo będziemy ludźmi albo szczurami walczącymi
          bezwzglednie o byt. To zalezy od nas. Na pewno mozna oprócz tego żeby samemu
          utrzymać się na powierzchni pomyśleć także o tych, którzy nie mogą lub nie
          potrafią sami się o siebie zatroszczyć.
          Kiedy dojdziemy do wniosku, że jest to niemozliwe skończy się nasza zachodnia
          cywilizacja oparta na filozofii greckiej i chrześcijańskiej.
          Będzie to klęska świata zachodniego, a Wschód ma w nosie nasz indywidualizm i
          nawet w kapitalizmie jest z ducha kolektywistyczny. Więc indywidualizm przez
          osiągnięcie skrajności pożre sam siebie i pogrzebie swoje sznse rozwoju. Ale to
          juz inny temat
          • Gość: Ender Re: ZIEMKIEWICZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 15:58
            Wypowiedż aż iskrzy od mądrości i przemysleń. Ale ja dostrzegam tu zgubne
            skutki niewłaściwych lektur. I zbyt dużej ilosci czasu poświęcanego na
            kontemplację połączoną z wyszukiwaniem usterek tego świata(i dziwieniem się że
            jakieś są , bo fakt jest ich niemało).Radzę uważać bo twój szlachetny(utopijny)
            idealizm zmieni sie w , skrajną i bezkompromisową ideowość.
            • boorac Re: ZIEMKIEWICZ 31.08.05, 16:24
              Dziekuję za tę wnikliwą analizę, ale nie obawiam się zideologizowania mojej
              osoby. Chyba, że za ideologie uznać wyznawanie wartości chrześcijańskich takich
              jak miłość bliźniego i greckich, takich ja troska o demokratyczne mądrze
              rządzone państwo. Wysmiewaj te wartosci jesli chcesz. Ciekawe co zaproponujesz
              w zamian? Może nic - jakis miły nihilizm...
              Świat ma problemów niemało w istocie. Ja pisałem o czymś innym - bardziej
              konkretnym: mianowicie o liberalnej ufności w mechanizmy wolnego rynku i jego
              niewidzialną rękę, która prowadzi do znieczulicy i chowania głowy w piasek
              wobec oczywistych problemów społecznych. Nie widzę w tym powodu do żartów. To
              powazna sprawa (są takiie - naprawdę).
              A o mój wolny czas sie nie martw - niech cię o to głowa nie boli, co ja z nim
              robię - to moja rzecz.
              • Gość: Ender Re: ZIEMKIEWICZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 17:27
                To barzdzo ważne sprawy i jestem nimi głęboko poruszony ale robisz jakis
                dziwny, czarny pijar.
                Najpierw krytykujesz calą rzeczywistość kapitalistyczną poprzez ukazywanie
                skrajnych przykładów, patologii i przestępstw jako reprezentatywnych a potem
                oznajmiasz uroczyście że "cię obchodzi" na jakim swiecie żyjesz.
                A poza tym temat wątku jest chyba inny?
                • boorac Re: ZIEMKIEWICZ 31.08.05, 17:37
                  Cytat z głównego wątku: " i jako jeden z niewielu rozumie ze jedynym
                  lekarstwem na nasza gospodarke jest jej absolutna liberalizacja, uwolnienie
                  rynku i calkowita prywatyzacja. panstwo opiekuncze to na polskiej ziemi
                  abstrakcja......"
                  Z tym stanowiskiem chciałem polemizować. A abstrakcją jest na naszej ziemi
                  państwo opiekuńcze rzeczywiście, bo przypomina raczej wredna macochę niż dobrą
                  matkę.
                  Drugą abstrakcją jest dla wiekszości Polaków własność prywatna i posiadanie, a
                  zatem realny udział w kapitalizmie. Wiekszość żyje z pracy najemnej, a Ci co są
                  na "swoim" też juz najczęściej dzielą się prawami własności z bankami...
                  Za to jest tez wielu bezdomnych więc nawoływanie w tych okolicznościach do
                  zmniejszenia funkcji opiekuńczych państwa, które juz i tak prawie wcale ich nie
                  wypełnia, to jest nonsens.
                  Chyba, że chcemy zeby ta cała okropna, nieporadna stara i chora biedota wymrała
                  robiąc miejsce dla młodych i przedsiębiorczych. Ale wierzę, że nie o to
                  chodziło autorowi głównego wątku.
                  • Gość: Przechodzien Re: ZIEMKIEWICZ IP: 212.0.138.* 31.08.05, 17:45
                    Jesli mozna... Pozwole sobie na slowko po obiadku. Zauwazcie moi mili to
                    czego nie dostrzegacie, a co i Rafal pomija milczeniem, ze w Polsce po
                    pol wieku rezymu, ktory WYMUSZAL przeplyw kapitalu w kierunku wtedy
                    rzadzacych - czyli internacjonalistycznej prawicy, lub, jak to okresla
                    Rafal, prawicy nacjonalistycznej z PZPR i jej przybodowek roznych, a
                    ktora ja zwe faszyzmem internacjonalistycznym - na swoj uzytek - pojecia
                    LEWICA i PRAWICA zamienily sie miejscami! Prawdziwy niezlomny prawicowiec
                    nie ma dzis NIC, zas gorliwy komunista oplywa w luksusy.
                    Od takiego zalozenia powinna sie zaczac powyzsza dyskusja. Chyba ze moje
                    obesrwacje sa inne niz wasze.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: Przechodzien Re: ZIEMKIEWICZ dodam jeszcze IP: 212.0.138.* 31.08.05, 18:02
                      Mysli mi sie rwa, chyba pora pospacerowac, przepraszam.
                      Dokoncze to co mi po glowie chodzilo. Patrzylem na Lecha Walese i myslalem
                      dlaczego to wszystko co ten facet mowi jest tak gwaltownie odrzucane przez
                      tych samych ludzi ktorzy ongis nosili Go na ramionach? Skad ta zmiana?
                      Wydaje mi sie ze tu dziala regula: niewazne CO mowi ale KTO mowi. Moim
                      zdaniem wszelkie teorie spiskowe nt. walesy sa brednia, ale.. Lech, chyba
                      nieswiadomie dopuscil sie profanacji tego co Go tak wysoko wynioslo -
                      zdradzil swoja wlasna klase, ludzi myslacych bardzo prawicowo ale z dlugami
                      zamiast akcji, z pensjami zamiast lokat, z bezrobociem zmiast urlopow.
                      Lech uznal ze ci ktorzy go na codzien otaczaja - byli dostojnicy czerwonego
                      rezymu - ra "right" a tylko "ci za oknami" mysla zle i "lewicowo".
                      Bo prawica to: klan Kwasniewskich, klan Shroederow, itd. Oni nie moga sie
                      mylic, choc za mlodu latali z kamieniami wrzeszczac "precz z imperializmem!".
                      Oni MAJA kase. A co ma robotnik po polwieku tyrania? Dzialke z kapusta,
                      ksiazeczke PKO z wkladem "na pogrzeb" i zerowe szanse na zmiany. Sa zatem
                      subiektywnie "lewica", choc obiektywnie walczyli o PRAWICOWE panstwo.
                      Pomyslcie nad tym....
                      DFodam jeszcze wsciekly atak "wolnych" EU-mediow na rzekoma "zapowiadana
                      kleske sil reformatorskich" w Polsce. Pod tym pojeciem beniaminkowie
                      Brukseli widza.... SLD. Oni i "sily reformatorskie". Tego Polak napewno
                      pojac nie zdola. To zmarnowala wasniami polska prawica. Jest jeszcze czas
                      aby to naprawic.
                      • simr1979 Re: ZIEMKIEWICZ dodam jeszcze 01.09.05, 11:10
                        Gość portalu: Przechodzien napisał(a):

> Mysli mi sie rwa, chyba pora pospacerowac, przepraszam.
                        > Dokoncze to co mi po glowie chodzilo. Patrzylem na Lecha Walese i myslalem
                        > dlaczego to wszystko co ten facet mowi jest tak gwaltownie odrzucane przez
                        > tych samych ludzi ktorzy ongis nosili Go na ramionach? Skad ta zmiana?
                        > Wydaje mi sie ze tu dziala regula: niewazne CO mowi ale KTO mowi. Moim
                        > zdaniem wszelkie teorie spiskowe nt. walesy sa brednia, ale.. Lech, chyba
                        > nieswiadomie dopuscil sie profanacji tego co Go tak wysoko wynioslo -
                        > zdradzil swoja wlasna klase, ludzi myslacych bardzo prawicowo ale z dlugami
                        > zamiast akcji, z pensjami zamiast lokat, z bezrobociem zmiast urlopow.
                        > Lech uznal ze ci ktorzy go na codzien otaczaja - byli dostojnicy czerwonego
                        > rezymu - ra "right" a tylko "ci za oknami" mysla zle i "lewicowo".
                        > Bo prawica to: klan Kwasniewskich, klan Shroederow, itd. Oni nie moga sie
                        > mylic, choc za mlodu latali z kamieniami wrzeszczac "precz z imperializmem!".
                        > Oni MAJA kase. A co ma robotnik po polwieku tyrania? Dzialke z kapusta,
                        > ksiazeczke PKO z wkladem "na pogrzeb" i zerowe szanse na zmiany. Sa zatem
                        > subiektywnie "lewica", choc obiektywnie walczyli o PRAWICOWE panstwo.
                        > Pomyslcie nad tym....
                        > DFodam jeszcze wsciekly atak "wolnych" EU-mediow na rzekoma "zapowiadana
                        > kleske sil reformatorskich" w Polsce. Pod tym pojeciem beniaminkowie
                        > Brukseli widza.... SLD. Oni i "sily reformatorskie". Tego Polak napewno
                        > pojac nie zdola. To zmarnowala wasniami polska prawica. Jest jeszcze czas
                        > aby to naprawic.
                        Ale masz metlik w głowie - dłuuuuuugi spacer zalecany (może nawet "długi marsz")
                        pzdr :)
                        • Gość: Przechodzien Re: ZIEMKIEWICZ dodam jeszcze IP: HTTP1.* / *.block.alestra.net.mx 01.09.05, 18:06
                          simr1979 napisał:

> Ale masz metlik w głowie - dłuuuuuugi spacer zalecany (może nawet
                          > "długi marsz"
                          > )
                          > pzdr :)

Tylko tyle masz do napisania na temat? Idealnie pasujesz na mlodziez SLD.
                          Oni podobny poziom osiagaja - na starosc. Wystarczy tu zdrajce fRakowskiego
                          poczytac. Zapomnial juz dziadio jak ruskie d..y lizal, bez szmatki.
                          Cmokajac z rozkoszy....
                          Ja przynajmniej moge cos o swoich odczuciach, w tym i potrzebie spaceru
                          napisac. Ty potrafiosz jedynie ujadac i szarpac za nogawki.
                          Jak ten caly przyglupi Towarzysz Wlodzimierz Ciposzewicz :)

pzdr :) <- (to jest podobno... po polsku, czy po komuszemu? :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka