dorota_elzbieta 07.11.07, 09:27 Na co mam zwrócić uwagę przeprowadzając wywiad, aby pytania nie były tendencyjne. Może jakaś literatura pomocna? Dzięki za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olla39 Re: Wywiad 11.11.07, 23:03 ja zawsze myślę o tym co mnie by zainteresowało jako czytelnika, to zawsze pomaga, nigdy nigdzie nie czytałam jak powinno sie przeprowadzac wywiady;) Odpowiedz Link Zgłoś
gatta5 Re: Wywiad 07.12.07, 23:41 wiesz w ogóle, co to sa tendencyjne pytania? miałas chyba na mysli sztampowe pytania. Przede wszystkim przygotuj się do wywiadu, poczytaj o osobie, z którą rozmawiasz, musisz dowiedzieć się o nie jak najwięcej. Póżniej wymyśl sobie temat wywiadu, nie rozmawiaj o wszystkim, bo nie o to chodzi. Zadawj takie pytania, by uzyskać ciekawe wypowiedzi, słuchaj rozmówcy i ciągnij go za język, jeśli coś cie zainteresuje. Staraj się w swoim wywiadze powiedzieć, coś innego, czego nie było na przykład w innych gazetach itd wszystkiego się nauczysz w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś