greis52 14.10.09, 11:53 ... czy to juz norma? Zima ostro atakuje tej jesieni, u mnie co prawda jeszcze nie bialo ale mrozno, jak poczytalam co narozrabialo zimno i wiatr to gesiej skorki dostalam brrrrr.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
greis52 Re: anomalia pogodowe... 14.10.09, 11:55 jakos mnie to nie dziwi ze znow nas wszystkich zaskoczyla i sparalizowala zycie Odpowiedz Link
kendo Re: anomalia pogodowe... 14.10.09, 15:58 powoli zaczynam sie przyzwyczajac do pogodowych anomalii, tu przymrozkow pazdziernikowych ludzie nie pamietaja,a tez juz od poniedzialku mrozi noca,na polnocy -15 stopni noca---to juz anomalia zimy bardziej "wodniste",jak sniegowe, potrafi byc skok temperatur kolosalny z dnia na dzien, Odpowiedz Link
greis52 Re: anomalia pogodowe... 14.10.09, 19:02 Na Bałtyku sztorm. Sopockie molo zostało zniszczone przez fale i silny wiatr. Te pogodowe sensacje są przerażające. Odpowiedz Link
marii51 Re: pogodowe...słoneczko mam:) 15.10.09, 10:20 pozdrawiam ,cieplutkie ślę promyki- jechać moje najmłodsze będzie- ma być pogoda- tak tak... Odpowiedz Link
kendo Re: pogodowe...słoneczko mam:) 15.10.09, 10:24 jesienno-zimowy okres zawsze burzliwy na Baltyku, siostra w niedziele przez morze bedzie plynac ,a tu sztormowo Marii, ale gonie Cie po tematach dzisiaj Odpowiedz Link
jaga_22 Re: pogodowe...słoneczko mam:) 15.10.09, 18:06 Tym razem,to trudno nie być zaskoczonym. Pamietacie jak zeszłej zimy marudziłam,że śnieg u mnie nie pada? a wczoraj calutki dzień sypał. Dzisiaj już nie ma śladu. Odpowiedz Link
kendo Re: pogodowe...słoneczko mam:) 16.10.09, 09:22 wczoraj siostra z Mama rozmawiala, napadalo sniegu "pod Sniezka",ze musiala odgarniac( na razie mamy slonecznie,ale zapowiadali szybkie przejscie opadow deszczu ze sniegiem Odpowiedz Link
jaga_22 Re: pogodowe...słoneczko mam:) 16.10.09, 12:11 Czekam na zapowiadane ocieplenie w przyszłym tygodniu. ma być nawet 17 st,parę dni cieplej,dobre i to. Odpowiedz Link
kendo Re: pogodowe...słoneczko mam:) 17.10.09, 09:11 tez czekam na ciepelko jesienne, ale chyba wiecej,jak +5 juz nie bedzie, dzis na tyle sie zapowiada, wyciagnelam kozaczki cieple z garderoby coby w nogi nie marznac. zycze duzo slonca. Odpowiedz Link
kendo Re: spotkanie w Copehagen 18.12.09, 09:08 przez godzine zamknieto most laczacy szwcje z dania, poniewaz B.Obama mial ladowac by uczestniczyc w konferencji "srodowiskowj" jak donosza tu, Chiny sa najbardziej negatywnie nastawianone na wszystkie punkty do podpisania o ochronie srodowiska, wszyscy im zarzucaja, ze w 95% zanieczyszczaja srodowisko. zobaczymy co uda sie im podpisac, i czy beda strik kierowac sie tym. Odpowiedz Link
greis52 i mamy Saharę:) 09.06.10, 13:44 Fala tropikalnego powietrza znad Sahary dotarła do Polski. Synoptycy prognozują, że nawet przez następne pięć dni w całym kraju termometry będą pokazywać powyżej 30 stopni Celsjusza. Czuje sie jakbym siedziala na zwrotniku Odpowiedz Link
kendo Re: i mamy Saharę:) 09.06.10, 13:52 mam nadzieje,ze i do mnie dotrze ta fala ciekawe jak to sie bedzie mialo do zalanych terenow, czy bedzie ekspandowac rozwuj insektow,czy je powypala ale z pewnoscia ziemia zacznie sie wysuszac, powietrze bedzie bardzo wilgotne. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: i mamy Saharę:) 09.06.10, 15:36 Zmieniła mi się pogoda,zachmurzyło,grzmi,a ja powiesiłam pranie. Odpowiedz Link
kendo Re: i mamy Saharę:) 09.06.10, 19:30 slyszalam, ze ma byc blyskawica z obfitymi opadami, jakby bylo ich jeszcze malo Odpowiedz Link
jaga_22 Re: i mamy Saharę:) 09.06.10, 21:07 Ma być upalnie,ale to wcale nie znaczy,że słonecznie,bo ma być duże zachmurzenie w czwartek i piątek.Pewnie będzie duszno. Odpowiedz Link
greis52 i trąby powietrzne i grad... 11.06.10, 09:55 Trąba powietrza zmiażdżyła Gryfino. Tysiące ludzi bez prądu. Główna ulica miasta jest kompletnie zdewastowana. Na samochody spadały ciężkie konary drzew. Wiele z nich nadaje się tylko na złom. Kilka tysięcy ludzi jest bez prądu. Tak było wczoraj... www.sfora.pl/Zar-bedzie-lal-sie-z-nieba-Potem-burze-i-grad-WIDEO-a21035 Odpowiedz Link
kendo Re: i trąby powietrzne i grad... 11.06.10, 10:04 po prostu strasznosci jakby malo bylo klesk dla ludzi Odpowiedz Link
kendo Re: anomalie pogodowe 02.08.10, 13:05 powodzie wielkie w Pakistanie,1000 ludzi utonelo, szkoda mi tamtych ludzi, maja i bez tych nieszczesc biede, natomiast Moskwa sie pali, zapalone torfowiska "umilaja" zycie mieszkancom, a jak wiadomo,palace sie torfowiska bardzo trudno ugasic,zapach dymu bardzo drazniacy. tu w srodkowej szwecji,ulewy gwaltowne i bardzo obfite.... fala deszczu przemieszcza sie do finlandi. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: anomalie pogodowe 02.08.10, 14:26 Cały czas jest nie tak.Chyba przedwczoraj zalało Nowy Targ,a wczoraj Pisz na Mazurach i to przecież tylko deszcz,nie jakaś tam powódź.Raptem 2 godz.padania i miasto zalane.Co to będzie dalej???? Odpowiedz Link
kendo Re: anomalie pogodowe 02.08.10, 14:31 juz naukowcy twierdza, ze obecne opady sa bardzo"obfite"i gwaltowe w swej "mocy" czekac pozostalo na zime, oby "zimy stulecia " nie bylo. mam byc znowu w kraju w tym terminie,to chyba zamarzne Odpowiedz Link
jaga_22 Re: anomalie pogodowe 02.08.10, 15:00 Wrzesień ,październik,to jeszcze nie zima,gdzieś tak koniec listopada. Musisz zabrać cieplutkie rzeczy,albo w kraju sobie kupisz. Odpowiedz Link
kendo Re: anomalie pogodowe 03.08.10, 09:24 *Jagus, skafanderek juz zakupilam,i zapakuje w kufer, reszte tam mam do chodzenia, mozna powiedziec,ze zyje na "dwa domy z garderoba" jedynie zimowe butki musze zakupic. Odpowiedz Link
kendo Re: anomalie pogodowe Pakistan 06.08.10, 10:26 az sie wlos jezy... 4 miljony ludzi tam dotknietych powodzia, 1 600 zginelo w nurtach wody, teraz mozna najgorsze scenario malowac, jakie chorubska z tego sie wykluja:pest i cholera, kraj slabo rozwiniety, Odpowiedz Link
wei.wu.wei Re: anomalie pogodowe Pakistan 06.08.10, 19:33 Jakie anomalia? A wielkie zlodowacenia? A wyginięcie dinozaurów? Przyroda jest zmienna, to my wszystkiemu przypisujemy skalę naszego krótkiego żywota. Odpowiedz Link
kendo Re: anomalie pogodowe Pakistan 06.08.10, 20:14 "anomalie" - naukowcy uzywaja tego okreslenie, wlasnie mozna fantazji puscic wodzy i sie zastanawiac, czy przed zlodowaceniem bylo juz zycie organiczne(tu mam na mysli ludzi)? a jak byly dinozaury,to czy ludzie tez gdzies sobie zyli..??? i co spowodowalo ich wyginiecie?,teorii jest kilka,ktorych w 100% nie mozna dopasowac do odpowiednich sytuacji. Odpowiedz Link
wei.wu.wei Re: anomalie pogodowe Pakistan 06.08.10, 20:27 Ta, zwłaszcza opłacani przez producentów "ekologicznych" żarówek > czy przed zlodowaceniem bylo juz zycie organiczne(tu mam na mysli ludzi)? A co to jest ludź? Bo mamuty jak wiadomo były. Przy dinozaurach ludziów na pewno nie było. Pomijając krokodyle Oj od wielu lat już można - zderzenie z asteroidą. Najbliższe bardziej prawdopodobne od wszystkich niedawnych - zdaje się w 2024. Odpowiedz Link
kendo Re: anomalie pogodowe Pakistan 06.08.10, 20:37 wei.wu.wei napisał: > Ta, zwłaszcza opłacani przez producentów "ekologicznych" żarówek * tu dopiero w tym roku niektorzy zaczeli "wychylac nosy" i twierdzic,ze na nic sie to wszystko zda,...Ziemia zyje swoim zyciem..... *************************************************************************** > > > czy przed zlodowaceniem bylo juz zycie organiczne(tu mam na mysli ludzi)? > > A co to jest ludź? Bo mamuty jak wiadomo były. * mamut to nie ludzi,filmy pokazuja ich rownolegle z naszym rozwojem, *************************************************************************** > Przy dinozaurach ludziów na pewno nie było. > Pomijając krokodyle *krokodyle to zywa skamielina,dostosowana do obecnych warokow,zagadka dla naukowcow, *************************************************************************** > > Oj od wielu lat już można - zderzenie z asteroidą. Najbliższe bardziej > prawdopodobne od wszystkich niedawnych - zdaje się w 2024. > *a nie w 2012 roku? choc kiedys czytalam,ze Nasa przewiduje ta mozliwosc i opracowuja plan jej rozbicia. Odpowiedz Link
kendo Re: anomalie pogodowe Pakistan 06.08.10, 20:47 w tej chwili na niemieckim kanale "n-tv" idzie program o asroidach/meteorach... Odpowiedz Link
wei.wu.wei Re: anomalie pogodowe Pakistan 06.08.10, 21:19 Nie na mój poziom znajomości niemieckiego. Ale o tym asteroidzie to niedawno było na jakimś discovery. A oni często powtarzają, więc... Odpowiedz Link
wei.wu.wei Re: anomalie pogodowe Pakistan 06.08.10, 21:17 Od dawna są takie głosy. To dopiero od niedawna minęła moda na Noble dla Ala Gora. > * mamut to nie ludzi,filmy pokazuja ich rownolegle z naszym rozwojem, Z tego by wynikało, że ludź był w erze zlodowaceń. > *krokodyle to zywa skamielina,dostosowana do obecnych warokow,zagadka dla naukowcow, Dostosowana do swojej niszy - żadna więc zagadka. > *a nie w 2012 roku? Nie, to po prostu Majom kalendarz się skończył. W sumie i tak nieźle zaplanowali w przód No chyba, że mówimy o Euro2012 > choc kiedys czytalam,ze Nasa przewiduje ta mozliwosc i opracowuja plan jej rozbicia. Na razie ją śledzą. Z tym, że rozbicie nie wchodzi w grę - to zamienienie jednego wielkiego problemu na wiele mniejszych. Raczej chcą odchylić tor lotu. Z tym, że nie bardzo wiadomo jak... Odpowiedz Link
kendo Re: anomalie pogodowe Pakistan 06.08.10, 21:51 slubne mi tlumaczy co nieco reszty sie dmomyslam,choc w tej materi to cieszko stworzyc domysly, bed musiala na diskowerze pilnowac,moze utrafie, ta dzisiejsza bylo so "spadzie" astreoida w Arizonie,o wlasciwosciach zelaza,pomyslec,ze tyle miljonow lat i nic tam nie rosnie . ** > Na razie ją śledzą. Z tym, że rozbicie nie wchodzi w grę - to zamienienie > jednego wielkiego problemu na wiele mniejszych. Raczej chcą odchylić tor lotu. > Z > tym, że nie bardzo wiadomo jak... czyli chca jaby patykiem zmienic bieg rzeki to sie chyba wiaze z polem magnetycznym, czy tym nas tez nie "odsuna" Odpowiedz Link
wei.wu.wei Re: anomalie pogodowe Pakistan 06.08.10, 22:01 > czyli chca jaby patykiem zmienic bieg rzeki Bobry potrafią... > to sie chyba wiaze z polem magnetycznym, Nie, przynajmniej nie mówili o tym - owszem wybuch jądrowy ale tuż obok asteroidy. No i z tym "tuż obok" jest problem. Ponadto nawet jakby, to jest szansa, że po nowym torze następnym razem wróci centralnie na Ziemię... Odpowiedz Link
kendo Re:Tajfun nadchodzi 11.07.15, 09:29 www.aftonbladet.se/nyheter/article21103245.ab Chiny zaglozone wielkim Tajfunem, dwa wielkie fronty sztormu tropicznego naciagaja nad Cjiny, bedzie znowu "masakra" biedni ludzie,maja glod a teraz bedzie zniszczenie plodow rolnych i domostw Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Tajfun nadchodzi 11.07.15, 09:33 Pewnie bedzie obsuniecie ziemi, jak to ma buyc zwyczaj, rzeki wyleja, a wiatr zrobi spustoszenie i szkody. Odpowiedz Link
kendo Re:Tajfun nadchodzi 11.07.15, 09:52 takie scenario bedzie pewnikiem ich plantacje ryzowe zostana zniszczone, glod nawiedzi znowu tych najbiedniejszych.. Odpowiedz Link