lusia_janusia 07.08.12, 10:59 to stare Polskie slowo, ktore wyszlo z obiegu, ale nadal ma swoje funkcje.... -Lusia- Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lusia_janusia Re: dziewoslab 07.08.12, 11:03 dziewa - dziewczyna slebic - wydawac "dziewoslab" swat, ktory wydaje mloda dziewczyne zamaz. Znacie jeszce inne, ktore dalej sa w obiegu, moze pod inna nazwa???? -Lusia Odpowiedz Link
kendo Re: onegdaj 07.08.12, 11:11 po raz pierwszy "slysze to slowo"? slubne uzywa czasami drzewiej bywalo czyli dawniej tak bywalo Odpowiedz Link
slo-onko drzewiej 07.08.12, 11:13 tez sie z tym spotykam szczegolnie podczas jakichs opowiesci rodzinnej o historii,ale bardziej humorystycznie Odpowiedz Link
slo-onko latosie 07.08.12, 11:10 =tegoroczne, aczkowiek często spotykam jeszcze dzisiaj to okreslenie Odpowiedz Link
slo-onko taszka 07.08.12, 11:11 taszka =torba, albo jakas pochewka do noszenia zakupow czyli do taszczenia w zdrobnieniu Odpowiedz Link
slo-onko mieczyki 07.08.12, 11:12 =gladiole, kazdy je zna. u mnie uzywalo sie nazwy wlasnie "mieczyki" Odpowiedz Link
tetika Re: taszka 07.08.12, 11:14 a czy to dzis nie ma normalnych nazw na te same rzeczy, czynnosci? tamte takie.....staromodne tego dziewosleba to w zyciu w mowie potocznej nie slyszalam kto zreszta teraz korzysta z uslug swata?swatki? ooo swatowa to slyszalam ale oznaczac to mialo chyba matke ktoregos z nowozencow w polaczeniu z jej stosunkiem do tesciowej aa nie wiem zreszta po co sobie tak zycie komplikowac? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: taszka 07.08.12, 11:25 W dalszym ciagu, u gorali czy na Slasku, Kaszubi maja swoje wlasne nazewnictwo... My rowniez wynosimy duzo z wlasnych domow, slowa ktore najbardziej zapamietalam u kolezanki w domu "ty z kuriera wyciety" to matka kolezanki krzyczala na syna jak cos tam przeskrobal. -Lusia- Odpowiedz Link
slo-onko Re: taszka 07.08.12, 11:33 sa tez regionalne okreslenia,ale to zupelnie co inne. pyrki z poznanskiego, okreslenie ziemniakow. sama czasem uzywam pyrków, ale kartofli raczej nie. Odpowiedz Link
slo-onko Re: taszka 07.08.12, 11:31 Tetiko, pol biedy jesli sa to slowa nasze polskie, starodawne i jesli stosuje sie je w mowie (bardziej niz w pismie) niz te,ktore naplynely z zachodu? T-shirt jakby nie mozna bylo pwoiedziec koszulka? strikte jakby nie mozna bylo powiedziedziec dokladnie,albo cos w tym rodzaju i wiele innych Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: taszka 07.08.12, 11:37 My z Kendo stworzylysmy sobie nowy jezyk polsko-szwedzki, albo szwedzko-polski, w naszej rozmowie dluzsze polskie slowa zastepujemy szwedzkimi i odwrotnie, Nasze dzieci tez uzywaja po swojemu, moja corka przekwitanie u kobiet ..okreslila" przelom starczy".. akurat zapomniala polskiego nazewnictwa. -Lusia- Odpowiedz Link
slo-onko okreslenia 07.08.12, 11:52 a ja slyszalam,z,e nazywa sie to wczesna epoką dinozaura Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: okreslenia 07.08.12, 12:03 My z Kendo uzywamy okreslenia na starszy wiek,zeby nie zrobic nikomu przykrosci "dinozaury" -Lusia- Odpowiedz Link
slo-onko Re: okreslenia 07.08.12, 12:08 Lusiu "wczesny wiek dinozaura" moze funkcjonowac az do.... stu lat. wczesny to wczesny, okreslenie wzgledne. najbardziej raza i draznia mnie okreslenie w stylu "staruch/a". ale bawia wtedy keidy mldozi ludzie staraja sie okreslic kogos w srednim wieku mowiac,ze starszy. okazuje sie,ze ta starsza osoba ma zaledwie ok czterdzietski. kurcze,ale my wygladamy w oczach mlodziezy co? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: okreslenia 07.08.12, 12:18 Tutaj dzieci w przedszkolu wolaja na swoja wychowawczynie "fröken" a ja jak bylam na praktyce to w wieku 40 lat zostalam tanta, juz podstarzala. Troche mi sie o to rozchodzilo, ale juz sie tutaj do tego przyzwyczailam. -Lusia- Odpowiedz Link
dorka556 Re: okreslenia 07.08.12, 13:01 lusia_janusia napisała: > My z Kendo uzywamy okreslenia na starszy wiek,zeby > nie zrobic nikomu przykrosci "dinozaury" > -Lusia- Ło matko! Chyba gorzej nie może być. Wolałabym już zostać 'starym babskiem' niż dinozaurem. Toż to dopiero obraza. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: okreslenia 07.08.12, 16:50 DORKA Nie patrz na wyglad "dinozaura" tylko wiek sie liczy. -Lusia- Odpowiedz Link
tetika Re: okreslenia 07.08.12, 17:17 kochane w miare jak "dorastamy" ta granica nam sie coraz bardziej przesuwa ja tez kiedys 40 latki uwazalam za staruszki ktore nie powinny wspominac na glos slowa seks a teraz mam prawie 50 i uwazam sie za mloda, lubiaca seks i fajna babke A dopiero tu na forum ( ogolnie nie na vistuli) zobaczylam ze babeczki 65+ sa czasami duzo fajniejsze niz te 30+ z sieczka w glowie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: okreslenia 07.08.12, 17:31 To Ci przyznaje racje Tetiko, podobnie myslalam jak mialam 40. -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: okreslenia 07.08.12, 21:41 oj,oj... *Dorus nie obraz sie za dinozaura, bo to nie bylo do Ciebie, my tak z Lusia same na siebie mowimy, ze mloda poszla do kina a dinozaury jej pieska pilnuja.... lub w domu siedza.... chociaz mam zwyczaj mowic o sobie ,ze "zywa skamielina juz jestem" Odpowiedz Link