lusia_janusia 22.01.13, 17:29 Czas ucztowac karnawal, jak juz nie na parkietach, to przynajmniej w kuchni. Drogie panie macie zamiar same smazyc paczki lub faworki? Ja w ubieglym roku robilam, takie sobie mini paczki z polowy porcji, nawet mi wyszly. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irene_jg Re: Paczki, faworki 22.01.13, 19:08 Smakowicie wyglądają. Były lata, że przez cały okres karnawału smażyłam albo pączki albo faworki, a teraz? Na razie nic, ale powoli ta myśl się krystalizuje. Pączki można zamrażać, potem chwila w mikrofali i cieplutkie można jeść. Lubię jeść takie świeżutkie Odpowiedz Link
greis52 Re: Paczki, faworki 22.01.13, 20:04 7 lutego tłusty czwartek to kupię kilka faworków i pączka nie umiem upiec kilka, a zajadać się tym potem muszę napiekę ciasteczek, te mogą poleżeć i jak najdzie chętka to jest zawsze coś do pochrupania... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Paczki, faworki 22.01.13, 21:18 Moja corka piecze bardzo proste i dobre kruche ciasteczka, prawie znikaja w mgnieniu oka, ale na poczki sie chyba pokusze, i najprowdopodobnie troche rozdam w okolo.- ale zrobie z polowy porcji. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Paczki, faworki 22.01.13, 21:48 Pewnie ze jadlam, nawed dzisiaj sie uraczylam, ale nie smakowala, bo probuje z roznych piekarni... Odpowiedz Link
kendo Re: Paczki, faworki 23.01.13, 09:21 aj,jak chce mi sie semli, moze dzis juz skocze do tutejszej cukierni i kupieby miec i na jutro.... paczkow nigdy nie pieklam, mysle,ze jak Lusia napiecze to i mi sie co nieco dostanie,jak zwykle... tak na smak zawsze.... *Irene no spozniona tym razem z paczkami jestez,co roku jakos pierwsza "meldowalas "sie z pieknym zdjeciem paczkowym... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Paczki, faworki 23.01.13, 10:06 Musze jakis moze dobry przepis na chybil opak znalezc, ale zawsze to swoje w domu zrobione. i takie mi sie marza. Odpowiedz Link
kendo Re: Paczki, faworki 23.01.13, 10:08 *Lusia z netu raczej ryzykownie piec, wiele razy sie mi recepta nie sprawdzila, poszukaj moze w swoich ksiazkach,masz ich tak duzo.... Odpowiedz Link
slo-onko Re: Paczki, faworki 05.02.13, 07:41 to juz w czwartek. nigdy nie odwazylam sie robienia paczkow,a bardzo lubie te z domowego wypieku. faworki, czy chrusty to owszem,ale to zadna folozofia. Odpowiedz Link
kendo Re: Paczki, faworki 05.02.13, 09:02 ja tez nie wypiekam paczkow, ale ostanio , zwlaszcza po wczorajszych wizytach przesycona "slodkosciami "jestem, na dodatek Lusia tez budapesttorcikiem poczestowala po gryrosie z frytkami.... nie jadlam kolacji na to konto, dzis az mnie mndli na sama mysl o slodkim, do druciarni juz zapakowalam male pudeleczko jogurtu Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Paczki, faworki 05.02.13, 09:59 To przyjezdzaj wczesniej to troche pogadamy u mnie, ja nie mam ochoty dzisiaj na zadne drutowanie. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Hej ho! Hej ho! Stolnice na stół i 05.02.13, 21:34 do roboty, do roboty... www.youtube.com/watch?v=TYQ_GL7cong Smacznego! Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Hej ho! Hej ho! Stolnice na stół i 05.02.13, 21:36 Grzech mam drugiego guza od Ciebie, a o jajkiej robocie znowu marzysz, to przecie odbierzymy robote innym. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Hej ho! Hej ho! Stolnice na stół i 05.02.13, 21:45 Lusia. Pączki własnej roboty wedle siostry Anieli. Przynajmniej raz w roku. Ps. A prawda to, że w Vikingowni pączków nie znają? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Hej ho! Hej ho! Stolnice na stół i 05.02.13, 22:01 Grzech, jedza bardzo duzo paczkow, o roznych smakach, z lukrem, posypane cukrem pudrem, polane czekolada, z lukrem i skorka pomaranczowa, i jablkowym nadzieniem. Na malym Rynku stoi sobie taki woz Dzymaly gdzie smaza i przez okienko sprzedaja, a zapach na caly rynek sie rozchodzi. Tutaj w ostatki nie jedza poczkow, tylko "Semle" bulki o smaku kardamonu wypelnione masa z migdalow i udekorowane bita smietana. Odpowiedz Link
kendo Re: Hej ho! Hej ho! Stolnice na stół i 06.02.13, 10:59 *Grzechu, chyba cala ludzkosc oglada zalaczonego linka, bo ani drgnie... nie jem juz slodkosci..zamienilam na slaty i yogurty. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Hej ho! Hej ho! Stolnice na stół i 06.02.13, 12:02 Wlasciwie wszystko mam co potrzeba, zeby te paczki zrobic, "nigdy nie mowie nigdy" wiec kto to wie? Odpowiedz Link
kendo Re: Hej ho! Hej ho! Stolnice na stół i 06.02.13, 13:25 no,Lusia, przy takiej dzisiejszej pogodzie fajnie chyba by sie pieklo.... kupilam dzis w Konsum 3 st za 10;-te obwarzankowe.... a mialam nic juz takiego nie kupowac Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Hej ho! Hej ho! Stolnice na stół i 06.02.13, 14:11 No.... smacznego zycze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Hej ho! Hej ho! Stolnice na stół i 07.02.13, 17:56 To prosze zobaczyc moj efekt pracy z paczkami, jak mi szlo; tak sobie rosly do podwojnej objetosci. Za rondelkiem lezy juz pierwsza tura usmazona, a nastepne sie smaza w rondelku A tu juz gotowe nakrylam do stolu... tylko cos za ciemne mi wyszly - musze sie nauczyc rozjasniac jeszcze zdjecia. hyba... To widze ze sie troche nauczylam.. no troszeczke... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Hej ho! Hej ho! Stolnice na stół i 07.02.13, 18:25 Piekny paczku, zloty, usmazony, do Ciebi dzisiaj wzdychaly wszystkie Polskie glowy. A Ty zloty, rumiany, usmiechniety, w bialej czapie od cukru lub w berecie na bakier oklapniety. Czasem roza nadziany lub innym powidlem. Za PRL-u za toba ustawialy sie dlugie koleji, a Ty sie pyszniles na bogatych stolach. A dzisiaj Cie sprzedja od rana do wieczora.... Lusia_janusia Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Hej ho! Hej ho! Stolnice na stół i 07.02.13, 18:48 No...piękne pączki wyszły,to i na pewno smaczne. Lusia,najwięcej zależy od oświetlenia,jak w pokoju ciemno,to i zdjęcie będzie ciemne,chyba,że zrobisz z fleszem, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Hej ho! Hej ho! Stolnice na stół i 07.02.13, 18:52 Jago dziekuje, mam zaswiecone gorne swiatlo i flesz, ale chyba musze wyczuc z ktorej strony musi padac swiatlo na obiektyw, bo to chyba od tego zalezy jasnosc zdjecia. A paczki, smaczne, pyszne, wlasnego chowu, z rozpedu zapomnialam je sama sobie pochwalic. Odpowiedz Link
dorka556 Re: Hej ho! Hej ho! Stolnice na stół i 07.02.13, 19:45 Lusia, podziwiam Cię. Też kiedyś dawno piekłam pączki, to wiem ile jest przy nich pracy. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Hej ho! Hej ho! Stolnice na stół i 07.02.13, 19:46 Lusia, ja Ci gratuluje z calego serca, jestes zdolna nie slychanie.poza tym bardzi zazdroszcze,ale nie ze zlosliwosci-ja takich nie umiem, boje sie drozdzowych ciast produkowac. kiedys raz czy dwa probowalam i nie wyszlo,wiec sie zniechecilam i juz tego nie robie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Hej ho! Hej ho! Stolnice na stół i 07.02.13, 20:33 DORKO dziekuje, przy kazdej pracy trzeba wlozyc troche swoich checi i sily. A mialam wolne od 8 dni bo "Maluszka" eskortowalam juz do jego domu, i nagle czas wolny, a tyle dzisiaj bylo mowy o paczkach, a... to sobie zrobie.... SLO dziekuje, to tak spontanicznie dzisiaj z tymi paczkami wyszlo. ale sie udalo- i sa smaczne i "ekologiczne".. ha..ha.. Slo poczatki zawsze sa pod gorke, ale jak raz nie wyjdzie, to wiesz w ktorym miejscu ,nastepnym razem musisz zwrocic na ten blad uwage, i metoda prob i bladow dochodzi sie do perfekcji. Objadlam sie tymi paczkami i 3/4 zamrozilam, przyjedzie Kendo to bedzie degustowac... Odpowiedz Link
kendo Re: Hej ho! Hej ho! Stolnice na stół i 07.02.13, 20:59 loooooooooooooooooooooo matko switaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!! Lusia paczki napiekla, urodziwe porosly i jak zawsze dla mnie bedzie do posmakowania,(chyba bedzie??) super, ale ,ze Cie sie chcialo Lusia???????????????????????????????? zobaczylam nowy ekran od kompa, faktycznie duzy.... dziecie sie "prezylo",jak opowiadalam,jak Go chwalilas..., co dpopiero pojechalo.... a tulipanki nie uczulaja????????????????????????? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Hej ho! Hej ho! Stolnice na stół i 07.02.13, 21:29 Dziekuje Kendo, dostalam dzisiaj az 2 bukiety tulipanow i z tej to okazji musialam sie mobilizowac do paczkow. A propo "Dzieciecia" to udalo mi sie ze zdjeciami , dobry nauczyciel. Odpowiedz Link
kendo Re: Hej ho! Hej ho! Stolnice na stół i 07.02.13, 21:34 no to widzisz.... ma cierpliwosci do nauczania innych.... Odpowiedz Link
greis52 Re: Hej ho! Hej ho! Stolnice na stół i 08.02.13, 08:29 podziwiam i zdolności i chęci, apetyczny widok, teraz trzeba to zjeść smacznego! Odpowiedz Link
kendo Re: Hej ho! Hej ho! Stolnice na stół i 08.02.13, 09:05 *Greis, jak znam Lusie, to zaraz obdzieli rodzine i znajomych... bo przecie samam nieprzeje tego. Odpowiedz Link
greis52 Re: Hej ho! Hej ho! Stolnice na stół i 08.02.13, 13:40 nie da się upiec mało i dlatego coraz mniej piekę wszyscy wokoło są na dietach a przejeść samemu się nie da a wyrzucić szkoda, tez swoje kupne zamroziłam bo nie było chętnych nieprzejedzonych ale jak minie wspomnienie to jak znalazł do porannej kawy Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Hej ho! Hej ho! Stolnice na stół i 08.02.13, 13:53 Dokladnie Greis, ja w moim wypadku robie podobnie, ale poniewaz preferuje swoje wyroby, to robie z najmniejszej porcji i tak jeszcze zostaje, to pobdzielam w okolo. Odpowiedz Link
kendo Re:dzi tu wszyscy "tlusto bulkowo-smietanowo" 12.02.13, 09:26 popularne szwedzkie buly sie dzis tu zajada... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:dzi tu wszyscy "tlusto bulkowo-smietanowo" 12.02.13, 09:36 Takie wlasnie "Semla" dzisiaj sie tutaj zajada, prosze sie czestowac- smacznego, na ostatni dzien karnawalu. Odpowiedz Link
kendo Re:"tlusto bulkowo-smietanowo" 12.02.13, 09:37 kendo napisała: > > > popularne szwedzkie buly sie dzis tu zajada... to mialam wkleic, ciekawe czy tera sie wkleii, Odpowiedz Link
jaga_22 Re:dzi tu wszyscy "tlusto bulkowo-smietanowo" 12.02.13, 09:39 Jakiś dziwny adres podałaś Kendo. Przyniósł mi mąż 2 pączki ,bo mówiłam,że były takie smaczne w czwartek.tylko dlaczego 2? co ja mam zrobić??????? Idę po kawę. Odpowiedz Link
jaga_22 Re:dzi tu wszyscy "tlusto bulkowo-smietanowo" 12.02.13, 09:42 Teraz jest dobry,a Ty Kendo nigdy nie zaglądasz w podgląd, czy wszystko dobrze? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:dzi tu wszyscy "tlusto bulkowo-smietanowo" 12.02.13, 10:01 Jago przeciez chyba zjesz te paczk?i, mi troche jeszcze zostalo zamrozonych moich wlasnych ekologicznych, Kendo wybiera sie do miasta, zobacze o ktorej dotrze, podobno ma brac autobus, to podejrzewam ze chyba po jednym poczku zaliczymy. Chyba ze ja podkusi i po drodze kupi "Semle", to ja tylko polowe smietany zaliczam, ale lubie sobie dogodzic. ha..ha..ha... A Kendo to na nic ostatnio widze nie ma czasu, jakas zaganiana czy zastresana, chyba, ze ten problem z "Vistula" ja bym chyba wysza ze swoich nerwow. albo wcale nie wlaczala kompa. Odpowiedz Link
jaga_22 Re:dzi tu wszyscy "tlusto bulkowo-smietanowo" 12.02.13, 10:52 Skończyłam drugiego pączka i zadzwoniła Kendo to trochę sobie pogadałyśmy. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:dzi tu wszyscy "tlusto bulkowo-smietanowo" 12.02.13, 11:00 Bawi sie w chowanego ze mna moj komp. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:w chowanego z komputeem" 12.02.13, 12:33 Przezylam chwile grozy i rozpaczy, zginely mi wszystkie linki z ekranu i tylko tabelka mowila, ze dator nie moze znalezc takiej strony, 2x wylaczalam i wlaczalam kompa. Zezlilam sie i dalam mu odpoczac, a w miedzy czasie odkurzylam i pogadalam z Kendo, i jak go wlaczylam pod kontrola, to zaskoczyl, teraz to sie boje w jakikolwiek klawisz naciskac,...... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:**Paczki** 23.01.14, 14:10 Bedziecie smazyc w tym roku paczki?. Mnie sie juz od tygodnia chce swoich wlasnych, takich jakie usmazylam w ubieglym roku. Odpowiedz Link
slo-onko Re:**Paczki** 23.01.14, 14:33 sprobuje jednak się pzremoc i sprobowac. bardzo lubie własnej roboty. moja tesciowa piecze i wychodzą jej znakomite w smaku. tylko co innego pojechać,zjesc,wrocic, a co innego mieć swoje w zasiegu reki o każdej porze dnia. Ooo i wychodzi moje łakomstwo i uzaleznienie na słodycze i moja stanowczość bierze w leb,ale usprawiedliwiam to,bo to własnej produkcji. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:**Paczki** 23.01.14, 14:46 SLO, bez zadnych ulepszaczy i wzmacniaczy, jak ja to mam w zwyczaju mowic. Nawet jak czasami sie nie udadza, to i tak inaczej smakuja jak te kupne, i nawet co maja 2 dni to sie zje do herbatki czy kawy. Odpowiedz Link
kendo Re:**Paczki** 23.01.14, 15:00 no swiecieeeeeeeeeeeeeeeeee, nie nadaze ze wszystkim, dopiero obiad zjadlam... a paczkow tez mi sie chce, w kraju zjadlam tylko 2 szt. a zapomnialam kupic w Gorzowie,bo Lusia zachwalala bardzo.... tez nigdy ich nie robilam chyba..nie pamietam.... Odpowiedz Link
maria88 Re:**Paczki** 02.02.14, 14:53 Nie wiem kiedy ale na pewno będe robiła pączki i faworki weg starej receptury mojej mamy. Były wyśmienite. Pamiętam,że dodawała do ciasta spirytus aby nie nąsiakneły dużo tłuszczem. Oczywiście na pączkach prawdziwy lukier ze skórką pomarańczową. A chrust? tez muszę zrobić. Zaraz będę szukać tych przepisów. Nie lubię tylko wyrabiać ciasta. Nie mam maszyny, ale trudno jakoś muszę poradzić. Odpowiedz Link
slo-onko pieczone smakolyki 02.02.14, 13:08 Ciasteczka cynamonowe ciasteczka Moje wnusia konczy jutro dwa latka i z tej racji na zlobkowe przyjecie upieklam ciasteczka jak poczestunek dla dzieci. a buleczki na dzisiejsze popoludnie jako slodki zalacznik na wizyte u znajomych. moglam przygotowac an luzie,bo nawet obiadu dzisiaj nie robie. Ugotowalam tylko grzybowa zupe z makaronem,podjadlam i czekam na wyjscie . Odpowiedz Link
kendo Re: pieczone smakolyki 02.02.14, 13:36 oj Sloooooooooooooooooooooooooooooooooo czemu narobilas mi ochoty na te ciasteczka co??? bardzo apetycznie wygladaja, jja poprosze o recepte,bo jak je pieczesz to musza byc smaczne cynamonowe chyba w tygodniu upieke, bo mam wszystko do nich.... usciskaj urodzinowe Dziecie ekstra odemnie.. i miej sobie udany dzien towarzyski Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: pieczone smakolyki 02.02.14, 17:22 SLO, jak moge Ci doradzic, to cynamonowe buleczki posmaruj roztrzepanym jajkiem, bo to chyba z drozdzowego ciasta pieklas?, beda jeszcze ladniej wygladac. Mario stare przepisy naszych mam i babc sa teraz w cenie, bo sa sprawdzone i zawsze wypiek sie uda. Kendo, to masz tydzien juz zaplanowny w kuchni.?.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **'Rulltårta** 02.02.14, 19:22 hemmetsjournal.se/mat/reportage/Ljuvliga-rulltartor/ Nie moglam sie oprzec kolorom, ekoracji i smakom, pieke sama, ale z lakomstwa niektorych to nie dekoruje,. Odpowiedz Link
kendo Re: **'Rulltårta**zawijaniec 02.02.14, 19:28 *Lusiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! na Boga,nie kus tymi smakami....zdjadlam akurat kawaleczek ciasta,co u Ciebie mialam.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **'Rulltårta**zawijaniec 02.02.14, 19:32 kENDNO ten pierwsz prepis to podobny do "budapest rulle", musze go wyprobowac i ten krem tez musismakowac?. Odpowiedz Link
kendo Re: **'Rulltårta**zawijaniec 02.02.14, 20:14 no cos Ty Lusiaaaaaaaaaaaaaaaaa nie kus mnie juz tymi slodkosciam.... Odpowiedz Link
slo-onko Re: **'Rulltårta**zawijaniec 02.02.14, 20:40 www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-polkruche Kendo z tego linku wzielam przepis, sprawdzony. Juz po raz drugi go zastosowalam i jest dobry. Latwo sie wyrabia, ciacha dobre sa na drugi dzien,tylko mozna dac odrobine mniej cukru. Ljsiu, tak robie,smaruje bialkiem i posypuje szczypta cukrh dla skarmelizowania. Moze nie widac na zdjeciu,ale sa lekko przyrumienione. Jako gosciniec dostalam rogaliki z jablkiem,tez wlasnej roboty. Wlasnie pozarlam cztery. Taki lasuch jestem,ze az mi wstyd.....a tak mialo byc latwo.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **'Rulltårta**zawijaniec 02.02.14, 21:16 SLO, jak smarujesz tylko bialkiem to wychodza wypieki jasne, ale ja mialam na mysli cale jajko - zoltkiem ubite lekko i posmarowane buleczki przed wlozeniem do pieca, podczas pieczenia nabiora zlotego koloru od zoltka. Odpowiedz Link
slo-onko Re: **'Rulltårta**zawijaniec 03.02.14, 07:52 acha, wiec nie doczytałam,ze cale jajko. następnym razem tak zrobie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **'bulki** 03.02.14, 09:30 Mam nadzieje, ze zademonstrujesz rezultat?. Ja dzisiaj mam wolne od "Maluszka" to napieke sobie swoich grahamowych buleczek i bede miala prawie na 2 tygodnie, w przerwach zjem owsianke, zeby nie tuczyc sie maka. Odpowiedz Link
kendo Re: **'bulki** 03.02.14, 09:35 *Sloo, i przypomne, nie ciasteczka masz posmarowac rostrzepanym calym jajkiem a buleczki drozdzowe,ktore tez mozesz i platkami migdalow pozniej posypac lekko lub grubym cukrem. nie robcie smakow na slodkosci, bo tez lasuch jestem, Dzieki za recepte, przy wolnym czasie wytestam swe umiejetnosci... Odpowiedz Link
kendo Re: **'bulki cynamonowe/rogaliki** 08.02.14, 14:13 nareszcie sie zmobilizowalam i upieklam drozdzowe, z jednego ciasta rozne formy , na buleczki-slimaczki kruszonka cynamonowa posypalam a rogaliki tylko cynamon i cukier, wszystko nadziane masa marcepanowa zmieszana z malinowo-jablkowym dzemem wlasnej roboty i zbioru... pachnie az na ulicy pieczonymi cynamonowymi buleczkami tutaj bardzo popularne codzienne buleczki do kawy.... rogaliczki troche odswietniej wygladaja a i taka "plecionka" dluzsza.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **'bulki cynamonowe/rogaliki** 08.02.14, 18:37 Kendo, ja tez dzisiaj robilam wypieki, i moje wyszly takie, i smaczne tez sa, bo dawno ich nie pieklam, zrobilam waniljowy sos i po wierzchu jeszcze posmarowalam. Odpowiedz Link
kendo Re: **'bulki cynamonowe/rogaliki** 08.02.14, 19:05 nooo sliczne Ci wyszlu az slinka sie zbiera, czuje od nowa ich zapach.... widze 'längdy napieklas tez, ja malego zrobilam,juz nie chcialao mi sie wiecj walkowac... choc ciasto bylo elastyczne to pod walkiem jakos sie nie prostowalo.... tez,od razu musialam swoje posmakowac, po kolacji tez lezy rogaliczek i czeka na deser... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **'bulki cynamonowe/rogaliki** 08.02.14, 19:07 No przeciez kolezance tez poczestowalam, bala sie ze przytyje, to powiedzialam, ze bedziemy jednakowo wygladac, a ja i tak wiecej zjem od niej, haaahaa.... Odpowiedz Link
kendo Re: **'bulki cynamonowe/rogaliki** 08.02.14, 19:20 ona to juz na wyrost wszystko robi.... a w domu nawcina sie to co najlepiej lubi , zreszta bierze cie na silownie to mozesz wcinac... Odpowiedz Link
slo-onko Re: **'bulki cynamonowe/rogaliki** 09.02.14, 09:15 Artystyczne wypieki. Narobilyscie mi smaku. Jak znajde w lodowce drozdze to tez cos wymodze. Jak sie uda to sie pochwale. ide organizowac sniadanko,mam ochote na lane kluski. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **'bulki cynamonowe/rogaliki** 09.02.14, 09:37 SLO, mam rozumiec na melku, dawno nie jadlam, a lubialam latem robic dyniowa zupe na mleku z lanymi kluskami, bardzo mi podchodzil ten smak. Zycze smacznego sniadania i przyjemnej niedzieli. Odpowiedz Link
kendo Re: **'bulki cynamonowe/rogaliki** 09.02.14, 09:38 *Sloo, ja zawsze w niedziele odstepuje od mlecznego sniadania.... wczoraj zasycilam sie wypiekami, bom byla strasznie spragniona ich... zycze udanego -smacznego w razie co wypieku Odpowiedz Link
slo-onko ciastka owsiane 09.02.14, 12:51 Mojego dzisiejszego lenie kopnelam w ....zadek. zrobilam male szybkie porzadki, a potem zainspirowana programem "wiem co jem" upieklam osiane ciastka. Przepyszne ! Zaczyn na bule tym razem z jablkiem czeka na wyrosniecie. I tak to moje leniuchowanie wyglada. Zaraz bede przygotowywac obiad i zejdzie do popoludnia. gdyby ktos mial ochote na blyskawiczne , bardzo zdrowe i bardzo tresciwe ciastka owsiane to podaje moj sprawdzony przepis: szklanka platkow owsianych gorskich 3/ 4 szklanki maki (najlepiej zytniej) 1 jajo 50 g roztopionego masla troche cukru ( ja dalam 4 lyzki miodu) lyzeczka proszku do pieczenia 100 g bakalii: pokruszone orzechy wloskie,zurawina, pestki slonecznika- to co akurat mialam w domu,ale mozna dodac to co lubi sie najbardziej. wszystko wymieszalam lyzka, wylozylam palcuszki na blache. Pieklam 15 minut. w przepisie jest uwaga,ze w przypadku za gestego ciasta mozna dodac wody lub mleka,ja dodalam, bo moje bylo zbyt geste. Zachwycilam sie smakiem i tym,ze blyskawicznie sie przygotowuje. Odpowiedz Link
slo-onko przepis na paczki 09.02.14, 12:53 Prosze Was o podanie prostego przepisu na paczki,chce je w tym roku przygotowac sama. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: przepis na paczki 09.02.14, 13:23 SLO, z tego przepisu pieklam i smakowaly mi. www.youtube.com/watch?v=TYQ_GL7cong Zycze udanego wypieku. Odpowiedz Link
kendo Re: przepis na paczki 09.02.14, 13:54 *Sloo dzieki za recepte owsianych ciasteczek, pod wieczor chyba je popelnie,bo wszystko w domu mam.. *Lusia, no latwo sie patrzy na ta pracke, moze i ja tez je upieke?? Odpowiedz Link
maria88 Re: przepis na paczki 09.02.14, 14:41 Ciasteczka owsiane na pewno zrobię. Pączki miałam ochotę robić bo marzą mi się takie domowe ale zrezygnuję bo są bardzo kosztowne na małą ilość za dużo tez roboty. Dzisiaj mnie naleciało dobrze że kupiłam tylko jednego i pół wyrzuciłam. Za to mam w domku świeżo dzisiaj upieczone paszteciki z mięskiem chociaż miały być pierozki. Upiekłam z ciasta półkruchego. Pychotka. Zjadłam z barszczykiem a ugotowana fasolka jest na razie w lodówce. Odpowiedz Link
kendo Re: przepis na paczki 09.02.14, 14:55 *Marysiu, no to pojadlas smakolykow, a paczki przeciez mozna zamrozic i w mikrofali pozniej "podgrzac" pychota wychodza,nieraz przywozilam z kraju,zamrazalam i w mikrofali szybko szlo-jak swieze smakowaly... ja chyba zrobie, spytam Lusi czy tez robila z pol kg.maki, zamroze,jak bedzie duzo... Odpowiedz Link
maria88 Re: przepis na paczki 09.02.14, 15:01 Nie lubie smażonych na oleju, jak jem takie to z konieczności. Smalcu żeby pływały trzeba kupić z kg. Do dobrych trzeba tez dać sporo jajek. Jak znajdę w domu dobry przepis to podrzucę. Odpowiedz Link
maria88 Czy skórka sie udała? 09.02.14, 15:06 Chyba Kendo miała robić. Ciekawa jestem czy smakowała? Odpowiedz Link
kendo Re: Czy skórka sie udała? 09.02.14, 15:28 *Marsiu mialam przeboje ze skorka, nastawilam na gotowanie, kiedy juz trzba bylo cukier z woda zagotowac,(byl wieczor) okazalo sie,ze cukru mam tylko tyle co do kawy na drugi dzien, wiec odstapilam od tego, nastepnym razem zrobie, bo cukru az 4 kg,pancio kupil... Odpowiedz Link
slo-onko przepisy 09.02.14, 15:43 po pierwsze podalam Wam przepis na ciastka owsiane z polowy porcji,mozna podwic. mnie z tej porcji produktow wyszlo 7 o wielkosci krazka wiekszego niz szklanka. przepis na paczki faktycznie prosty. nie myslalam nigdy jak moja tesciowa napuszcza tych konfitur do srodka,a to takie proste. Marysiu myslisz,ze paczki szybciej chlona olej niz smalec? czy masz na mysli sam smak tluszczu w paczkach? moje dzisiejsze wypieki wyszly i moj "kulebiak " z jablkiem rowniez. nie smakowlaam jeszcze,bo goracy. nie zrobilam fotki,bo warkocz,ktory ulozylam na wierzchu do warkocza nie pdobny. zadaje sobie pytanie, czy trzeba bylo zostac babcia,aby umiec piec z drozdzowego ciasta wyroby ???? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: przepisy 09.02.14, 17:15 SLO, tak spontanicznie wyszukalam jak sie plecie chalke, ale mozna tylko zaplesc z 3 waleczkow. pracowniawypiekow.blogspot.se/2009/03/chaka-krok-po-kroku.html Nizej maszpokazane przy chalce greckiej wielkanocnej jak sie zaplata z 3 walkow, Tych recept nie pieklam, tylko pokazuje sposob zaplatania chalek. Odpowiedz Link
xystos przedwczesna smierc,ale slodka ! 09.02.14, 17:48 Nadużywanie cukru powoduje choroby układu krążenia Większość ludzi, zarówno młodszych jak i starszych, spożywa więcej cukru niż jest to zalecane. Naukowcy ostrzegają, że cukier jest dodawany do wielu produktów a jego nadużywanie zwiększa ryzyko śmierci spowodowanej chorobami układu krążenia. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dzienne spożycie cukru wynosiło mniej niż 10% całkowitego spożycia kalorii, czyli około 70 gram w przypadku mężczyzn oraz 50 gram w przypadku kobiet. Jednak jak wynika z badania, osoby które spożywały cukier w ilości 25% z dziennego całkowitego spożycia kalorii miały zwiększone ryzyko śmierci w wyniku chorób układu krążenia aż trzykrotnie. tylkonauka.pl/wiadomosc/naduzywanie-cukru-powoduje-choroby-ukladu-krazenia ZEN Odpowiedz Link
kendo Re: ciasteczka owsiane -Sloo rekomenduje 09.02.14, 17:53 recepte wytestala i zapodala Sloo gdyby ktos mial ochote na blyskawiczne , bardzo zdrowe i bardzo tresciwe ciastka owsiane to podaje moj sprawdzony przepis: szklanka platkow owsianych gorskich 3/ 4 szklanki maki (najlepiej zytniej) 1 jajo 50 g roztopionego masla troche cukru ( ja dalam 4 lyzki miodu) lyzeczka proszku do pieczenia 100 g bakalii: pokruszone orzechy wloskie,zurawina, pestki slonecznika- to co akurat mialam w domu,ale mozna dodac to co lubi sie najbardziej. wszystko wymieszalam lyzka, wylozylam palcuszki na blache. Pieklam 15 minut.na 160 stopni w przepisie jest uwaga,ze w przypadku za gestego ciasta mozna dodac wody lub mleka,ja dodalam, bo moje bylo zbyt geste. Zachwycilam sie smakiem i tym,ze blyskawicznie sie przygotowuje. tak wygladaja u mnie... wydawalo mi sie,ze wklejalam juz je dzis ...ech...ewentualnie bedzie dwa razy.. ciasteczka pycha, nastepny raz podwajam skladniki i czekolade uhakana dodam Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ciasteczka owsiane -Sloo rekomenduje 09.02.14, 19:40 Xystos, takie mamy czasem gorzkie zycie, ze trzeba na sile dosladzac sobie cukrem, cukru uzywam tylko do wypiekow. Kendo, ciastka, no nie powiem same prosza sie do gabki. SLO, jak juz Kendo chwali ciasteczka owsiane to musza byc dobre, moze i kiedys sobie upieke, duzo wchodzi miedzy zeby???.... Odpowiedz Link
slo-onko Re: ciasteczka owsiane -Sloo rekomenduje 09.02.14, 20:11 I Xystos ma racje i Lusia. Tez staram sie ograniczac, do wypiekow tez daje mniej cukru niz w przepisie. A co do ciastek to Lusia,ale niestety wchodzi miedzy zeby.tez nie lubje tego uczucia,ale dla smaku jestem to w stanie zniesc. za instrukcje warkocza na chalce dziekuje,przyda sie do nstepnego pieczenia. Odpowiedz Link
kendo Re: ciasteczka owsiane -Sloo rekomenduje 10.02.14, 09:44 *Lusia, smakuja niemal te co w sklepie kupujesz-owsiane, moje jakos nie wchodzily miedzy zeby,dalam zytnia maka bo mialam od pieczenia innego chleba, wezme na poczestunek cobys posmakowala i sama zadecydowala czy sobie upiec mysle,ze upieczesz...a jak uzyjesz make pszena porownamy smak i konsystencje ciasteczka Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ciasteczka owsiane -Sloo rekomenduje 10.02.14, 12:50 Kendo, w domu mam graham, to tez chyba moze byc. Odpowiedz Link
slo-onko ciasto na paczki rosnie 13.02.14, 16:59 Wyrobilam,bo zachcialo mi sie slodkiego i chce sprawdzic czy mi wyjda. Jesli wyjda to upieke na tlusty czw. Mam nadzieje,ze sie nie rozleca. Odpowiedz Link
kendo Re: ciasto na paczki rosnie 13.02.14, 17:41 o jejaaaaaaaaaaaaaaaa Sloo paczki bedziesz smazylaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa?? ciekawe jakie wyjad jako na premierowe smazenie... tez bede sie musiala chyba zmobilizowac... Odpowiedz Link
slo-onko Re: ciasto na paczki rosnie 13.02.14, 19:16 IMG]i57.tinypic.com/112fpsk.jpg[/IMG] Kendus jak na premiere to wybornie wyszly, nadspodziewanie udaly sie, a mialam stracha. Moge polecic przepis podany przez Lusie, przepis siostry Anieli. Jestem zachwycona w prostocie przygotowania i w smaku. Szybko sie robi, smazy i....zjada!!!!!!! Z tej porcji z przepisu wyszlo mi 20 paczusiow wykrajanych szklanka o krazku mniejszym niz tradycyjna szklanka. Zawiozlam tez drugiej corci. Wszystkim baaaardzo smakowaly. Teraz juz wiem,ze to nic trudnego,bede je czesto piekla, a juz na tlusty czwartek z podwojonej ilosci maki. Ciasto jest delikatne,puszyste i przesmaczne,polecam. uwierzylam,ze pieczenie drozdzowych wyrobow nie jest taka trudna jak mi sie wydawalo. Widocznie do wszystkiego trzeba dorosnac,tylko dlaczego ja mjsialam do tego dorastacvtyyyyle lat?????? Odpowiedz Link
slo-onko Re: ciasto na paczki rosnie 13.02.14, 19:17 nie wiem co jest i czy teraz je bedzie widac Odpowiedz Link
kendo Re: paczki juz gotowe 13.02.14, 19:27 widac,widac, sliczne Ci wyszly te paczusie, dzielna jestes i nie bylo trudne... uwinelas sie szybko ,nawet z dowiezieniem dla Cory... *Lusia mowila,ze szybko sie robi, ale ja,podobnie jak Ty musze "dorosnac" do decyzji" Odpowiedz Link
slo-onko Re: paczki juz gotowe 13.02.14, 19:29 Corka mieszka prawie "obok", 600 m odemnie. Gdyby to byl drugi koniec miasta to pewnie bym sie nie ciagnela. Zajechalam do lidla, w dzisiejszej ofercie mialy byc okulary w etui,ale juz sladu po nich nie zostalo. Ciekawi mnie czy lidly w innych krajach maja taka sama oferte? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: paczki juz gotowe 13.02.14, 20:17 SLO. presliczne i apetycznewyszly Ci te paczki, i jak lekko sie je robi. To dobrzxe ze sie przemoglas i spobowalas, teraz moze i corki beda chcialy spobowac. SLO, asortyment w Lidl sie powtarza, czasem i tutaj, ale rzadko tam jestem bo musze rowerowac. Latem to mam po drodze jak roweruje do Kendo, Odpowiedz Link
kendo Re: paczki juz gotowe 13.02.14, 20:40 chyba oferty sa inne, w kraju bogatsze rozmaitosci do treningu widzialam teraz i za malo miejsca w walizce mialam i odstapilam od zakupu, chodzi o okulary sloneczne? w Biedronce kupilam okulary na basen w etui, tu 100 koron bym musiala zaplaci,tyle samo za czepek a to z czepkiem zakupilam tylko za 10 zl.zaplacilam.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: paczki juz gotowe 13.02.14, 20:43 To Kendo, udal Ci sie ten zakup, dziekuje bo tez dostalam taki komplet w prezencie, Odpowiedz Link
slo-onko masa kajmakowa 14.02.14, 13:21 Jago, bardzo lubie snikersa, piekłam z gotowanym mlekiem jak TY,ale ktoś podpowiedział mi,ze jest masa kajmakowa bez gotowania. o wiele szybciej i bezpieczniej. gotowana puszka wybuchla podczas gotowania i wystrzelila masa w oko mojej szefowej. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Paczki, faworki 18.02.14, 12:49 chyba dzisiaj będę piekla znowu paczki,no taka mam ochote. zamierzam je tym razem upiec z pdowojonej porcji. zobaczę czy mi czas pozwoli,ale jak się upre to...nie ma to tamto. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Paczki, faworki 18.02.14, 12:57 SLO, zycze samozaparcia, i tez mam ochote na wlasnej roboty paczki, ale nie wiem kiedy zrobie, na razie mama jakies inne plany. Odpowiedz Link
kendo Re: Paczki, faworki 18.02.14, 13:22 ooooooo??????????????? znowu paczusie beda, szkoda,ze blisko nie mieszkam od razu bym sie wprosila na herbatke z paczkiem. udanego wypieku zycze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Paczki, faworki 18.02.14, 14:38 A mnie braklo moich bulek, i zarobila, rosna, i pod wieczor beda gotowe, Natomiast kupilam sobie "Semle" bo byly pakowane pojedynczo i nie musialam kupowac 2 szt. to na podwieczorek zalicze, pierwszy raz w tym roku. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Paczki, faworki 18.02.14, 14:52 bo widzisz Lusia, ja z tych jestem co jak się uczepie czegos to tak do znudzenia. jak wychodzi i smakuje to klepie i klepie. Ty nadrabiasz buleczkami, do których ja się dobieram jak pies do jeza, ale zrobie kiedyś. Kendus gdyby paczka nie szla 2 tygodnie to wyslalabym Wam do spróbowania,ale jak spróbujesz to przekonasz się,ze te paczki to przyjemność robienia, tzw. migiem. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Paczki, faworki 18.02.14, 15:35 SLO, znam ten smak bo przeciez sama je smazylam i dobre, ale poniewaz juz niedlugo wyjezdzam nie nie zdaze tego pozjadac. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Paczki, faworki 18.02.14, 15:58 Wlasnie takim deserem sie raczylam na podwieczorek Semla + Latte Macchiato, mmnniiiaa..........mmmm..... ale polowe tego bialego kwiatka zostawilam, byl za tlusty dla mnie (bita smietana) Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Paczki, faworki 18.02.14, 16:26 I tak się nie skuszę,od przedwczoraj stop muffinkom,bo jak się ich uczepiłam ,to piekłam non stop co 3--ci dzień.Do kawy jem kawałeczek gorzkiej czekolady,a do herbaty imbirowej łyżeczka miodu i musi mi wystarczyć.Nie będą mną muffinki rządziły. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Paczki, faworki 18.02.14, 16:35 Oj, Jago, to az tak zle, zauwazylas, ze za duzo roboty,? czy ze mufinki zaczely sie odkladac w nieodpowiednie miejsca? Odpowiedz Link
kendo Re: Paczki, faworki 18.02.14, 16:54 hi,hiiiiiiiiiiiiiiiiiiii,no posmiej sie troche, bo tez taka bylam,do snickersow sie uczepilam ale teraz juz stop, ostaniego u Mamy sobie kupilam i pozarlam... oj Jagusia,Jagusia widzisz lakomczucho? ja wczoraj pozarlam niemal pol czekolady za "przysiadem", mam tak nieraz a pozniej stop na jakis czas..... *Sloo, Lusia je smazyla i czestowala paczusiami, wiem smaczne sa, ale ja "taka ciezka do czegos zrobieniaz pieczenia".. *Lusia a Ty co?? cos Cie nawiedzilo?? takie kalorie w siebie ladujesz... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Paczki, faworki 18.02.14, 18:37 Kendo, poszlam do Coop sprawdzic "Chi" i tak sie na mnie ta Semla przygladala, i byla zapakowana pojedynczo to skorzystalam,- 12,50 kr inaczej widzialas pakowane sa po 2 sztuki, ale ten krem to 3/4 wzrycilam, za mocno byla ubita ta smietana, tak ze lepiej w domu robic i dasz tyle smietany ile uwazasz, ale fylning byl aromatyczn. Odpowiedz Link
kendo Re: Paczki, faworki 18.02.14, 18:42 juz nie mow,ze w domu lepiej robic, narobisz balaganu i ubijac smietane za kazdym razem... ech-to wole kupic i od razu zjesc, smakowalam juz pare razy i chyba wiecej nie, bo wlasnie ta smietana to zalezy,jak im sie uda ubic...nieraz czuc goszkim... napieklam buleczek/rolaglikow, to moge sobie dozowac...wlasnego"chowu" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Paczki, faworki 18.02.14, 18:51 I tez dobrze Kendo, masz zapas na troche, ja tez przeciez pieklam takowe. Odpowiedz Link
kendo Re: Paczki, faworki 18.02.14, 18:54 tak napieczone zamraza sie, wyciaga i ubija smietane i nadziewa... o swiecie... przy obiedzie stoj i mieszaj w garach i jeszcze przy tym... co w "boczki wchodzi" Lusia,juz mnie nie kus na slodkosci, bo mam slabosci do nich acha w Netto natur godis ma byc po 99;. trza sobie nakupic,pod televizor. Odpowiedz Link
kendo Re: Semlor 18.02.14, 18:57 www.icakuriren.se/Mat-Dryck/Semlor/ jak chcesz sobie urozmaicic, to prosze bardzo Odpowiedz Link
kendo Re:kruche ciasteczka 08.06.14, 18:18 w odroznieniu od poprzednich, posypalam cukrem zmieszanym z cynamonem,i wykrawalam okragle formy, moga byc...choc nastepnym razem robie toa pierwsza wersje z utarta skorka cytryny Odpowiedz Link
slo-onko Re: Paczki, faworki 18.02.14, 19:22 No i pojedlismy sobie. Mama jak zobaczyla to sie przerazila, z kg maki wypiekalam. Mama pomogla przewracac wiec bylo szybciej. Wziela na wynos, corcia powiozla do przyszlego ziecia, porcja do pracy, koncowka dla wnuski no i....sie rozejda. Niby duzo,ale do podzialu w sam raz. Teraz juz sie tak nasycilam,ze musze zrobic przerwe. Lusia, to poniekad Twoja "wina", ze sie tak nimi obzeram Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Paczki, faworki 18.02.14, 20:43 SLO, idzie wiosna, niedlugo wyjdziesz na dzialke albo dluzsze spacery i spalisz, to co sie teraz gromadzi. Ale przyznasz, ze przepis i paczki dobre wychodza. Kendo, ale roznosci znalazlas, widzialas te kwadratowe???, upiec w prostej blaszcze i przelozyc sobie ile <Ci pasuje. Jak przyjade( na zad) to musze to wyprobowac, jak nie zapomne. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Paczki, faworki 19.02.14, 08:12 Lusiu,podsunelas wyśmienity przepis,ktory powedrowal dalej do realizacji Odpowiedz Link
kendo Re: Paczki rozdane 19.02.14, 09:42 o swiecie Sloo, dobrze,ze pomoc dostalas, mi kregoslup by wysiad stac tak dlugo, na pewno upieke z polowy kiedys... tak Lusia, tez na nie patrzalam i myslalm ze mozna "fantazja nadziac" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Paczki rozdane 19.02.14, 10:11 To bedziemy dzialac jak przyjade, beda dni dlugie to sie gdzies ruszymy poza oplotki miasta, z dobrym napieczonym ciastem.?? Odpowiedz Link
kendo Re: ciasto z TV 19.02.14, 10:12 mittkok.expressen.se/recept/roy-fares-blueberry-bars/ znamy go wszyscy, kruche ciasto, przelozone jagodami i reszta ciasta posypane... zawsze rano co w TV 4 pokaza, tylko ja wtedy w lazience i spozniesie sie przewaznie na pokaz.. robie podobnie z drozdzowka, ale na wierzch posypuje kruszonka Odpowiedz Link
greis52 Re: Paczki, faworki 27.02.14, 09:48 dziś będą mialy wzięcie www.wprost.pl/ar/387122/Ile-paczkow-mozna-zjesc-w-tlusty-czwartek/ Odpowiedz Link
kendo Re: Paczki, faworki 27.02.14, 09:57 *Greis a no beda mialy wziecie.. sama pojde do sklepu i zakupie sa w rozne: oponkowe polane rukrem/posypane drobnycmi cukiereczkami, zrobie fote i w piatek bede w domu to zamieszcze zdjecia... kiedys moglam zjesc bez oporu 2 st, obecnie tylko jednego, cos ostanimi czasy nie znosze nic "niewidzialnego tlustego" odbija mie sie bardzo nie lanie pozniej, zycze Wam,jak najwiecej i smaczniutkich, ja najbardziej lubie nadziane roza, szkoda,ze na sluzbie,bo w domu moze bym i usmazyla pare st z tym nadzieniem,bo sama zbieralam i w sloiczki wekowalam..teraz do owsianki sobie dodaje-pychotka mam sniadanie. Odpowiedz Link
maria88 Re: Paczki, faworki 27.02.14, 10:45 Moje plany smażenia pączków nie wyjdą. Kupiłam w cukierni kilka jak zdrowie wróci to wtedy. W taki dzień jak dzisiaj przypominają mi sie wspaniałe pączki robione przez dziadka cukiernika a później przez moją mamę. Staram im się dorównać gdy smażę. Obiecany przepis odszukam i podam. Odpowiedz Link
kendo Re: Paczki, faworki 27.02.14, 12:45 *Marysiu, zawsze jakies potrway przywoluja nam dziecinne wspomnienia i smaki, nasz Mama smazy tez wysmienite, ale wiek juz nie ten, wie podejzewam ,ze Lusi kupi po jednym by zaliczyc tradycje, my tu odwyklysmy juz od takich wypiekow, najczesciej drozdzowki schodza, lub przy jakiejs uroczystosc cos szwedzkiego sie "wymodzi" wypije zielona herbatke po lunchu i zaraz tez podejde do sklepu po paczki by "tradycji stalo sie zadosc" Odpowiedz Link
slo-onko Re: Paczki, faworki 27.02.14, 14:35 ale slodki watek. sama już zjadłam dwa,z samego ranka do kawy. po obiedzie znowu,a co raz nie zawsze. i ogolnie to lubie paczki, nawet nie znam nikogo kto nie lubilby paczkow. maja cos w sobie przyciagajacego. Odpowiedz Link
maria88 Re: Paczki, faworki 27.02.14, 14:39 Nie wiem czy przy mojej dzisiejszej dolegliwości powinnam jeść słodkie. 1 już poza mną i mam ochotę na jeszcze ale się boję. Uwielbiam wszystko co drożdżowe. Odpowiedz Link
kendo Re: Paczki, faworki 27.02.14, 16:05 *Sloo, lubie ale ze wzgledow tluszczowych ograniczam jedzenie, zawsze w kraju sie nimi delektuje, choc ostanio tylko jednego zjadlam, *Mario, no jeden chyba nie zaszkodzi ...????? wyobrazcie sobie poszlam po paczki, slubny dzwoni, ze te cukierli "likierowe " chcialby, wiec blisko domu bylam, po rower wrocilam i jak przyslowiowy "kon z klapkami na oczach" cukierki kupilam i wyszlam nie kupujac paczkow...ech,glowa juz starszawa sie robi, wlosy mi podeschna, podejde do tutejszego sklepu blisko i kupie, na po kolacje bedzie, i "cygany mi sie snic beda "od przejedzenia... Odpowiedz Link
kendo Re: zaliczylam wczoraj 28.02.14, 11:21 nie bola brzuszki po wczorajszej koncumcji paczkow??? jakos nie bardzo sie klil w zeby... nadzienie,?nie wiem jakie bo ciezko bylo okreslic,cos zoltawego,bez smaku.... calos smakowala jednak paczkiem Odpowiedz Link
kendo Re: zachcialo mi sie pernika 01.03.14, 16:35 lusia_janusia 27.11.12, 23:44 Odpowiedz PIERNIK 1 szklanka odpowiada 2,5=3 decylitra/dl/ *1 dl oleju /albo 100 gr margaryny/ zawsze robie na oleju * 2 jajka cale * 3 dl cukru brazowego / daje tylko szklanke, moze byc zwykly/ * 1 przyprawa do piernikow * 3,5 dl maki *1 lyzeczka sodki. /albo zamiennie 2 lyzeczki proszk. do piecz. zawsze daje sodke/ * 1 dl mleka kwasnego * 1 dl dzemu kwasnego / czarna, lub czerwona pozeczka, ja daje z czerwonej borowki/ * podluzna foremka -1,5 l albo foremka babkowa z kominkiem --------------------- * ubic jajka z cukrem - puszysto *dodac przyprawe do piernikow * make z pomieszanka *sodka na zmiane *z mlekiem siadlym *olejem * i dzemem Wymieszac delikatnie i *wlac do wysmarowanej formy. Piec na dolnej polce w piekarniku na 175 stopni ca 1 tim, u mnie piecze sie okolo 45 min, wszystko zalezy od pieca. -Smacznego juz w piekarniku sie piecze, smutanawo w miescie,a tak piernik oslodzi dni... uzylam brazowego cukru,tylko szklanke,wmieszalam rodzynki/migdaly/orzechy wloskie hakane Odpowiedz Link
maria88 Re: zachcialo mi sie pernika 01.03.14, 21:03 Dobra rzecz. Dawno nie piekłam chociaz to ciasto nie jest drogie i nie pracochlonne. Może na Dzień Kobiet sie skuszę do pieczenia. Odpowiedz Link
kendo Re: zachcialo mi sie pernika 01.03.14, 21:22 Marysiu, polecam,wyszlo bardzo smaczne, a wiadomo im dluzej piernik lezy tym smaczniejszy, nastepnym razem zrobie tylko z migdalami i orzechami wloskimi, Mama nam piekla bardzo czesto... Odpowiedz Link
kendo Re: zachcialo mi sie pernika 05.03.14, 16:29 mialam ser,jak do sernika, posmarowalam nim piernika i owoce pokroilam z puszki, pycha bylo, a bedzie jeszcze smaczniejsze,kiedy nasacze delikatnie piernika sokiem z brzoskwin puszkowych a serek z wanilja zmieszam... Odpowiedz Link
kendo Re: ciasto z jablkami 09.03.14, 14:27 trzeba je zuzyc przed nowym zbiorem, zima byla bardzo lagodna i ptaszki nie zjadly, wiec pieke je w piekarniku/ciazto z nimi/jem nie tylko do poduszki..... Odpowiedz Link
slo-onko Re: ciasto z jablkami 10.03.14, 07:26 mmmmm,smakowicie wygląda. musze tez wziąć się za pieczenie.ostatnio się zaniedbałam, moze dzisiaj uda się wymyslic cos smakowitego. Odpowiedz Link
kendo Re: ciasto z jablkami 10.03.14, 08:21 dzieki Sloo, jest rzecza dziwna, kiedy" koczuje" u Lusi strasznie chce mi sie jesci wszystkiego, wiec wypiekam na zmiane smakow roznosci by nie przeplacac w sklepie z jakimis sztucznymi konserwantami, swoje zawsze lepiej smakuje,nawet,jak nieraz sie troche nie uda... Odpowiedz Link
kendo Re: "platki owsiane na cala blache" 12.03.14, 19:58 mittkok.expressen.se/recept/flapjacks-med-choklad-och-jordgubbssylt/ jak upieklam , zdalam relacje smakowa... wygladaja apetycznie Odpowiedz Link
alfredka1 Re: ciasto z jablkami 12.03.14, 20:20 -Alternatywne 40+.założyciel: nitonisio . Re: Herbata. Czajnik 122. Ciasto eksperymentalne z mąki orkiszowej, pszennej, drożdży Oetkera trochę cukru, jajka 2 i mleko z rozpuszczona łyżeczką masła. Zagniecione jednoręcznie więc słabo puchate. Podobno smaczne. we środku kawałki renety. Odpowiedz Link
kendo Re: ciasto z jablkami 13.03.14, 08:13 *Alfredko, te maki sa "ciezkie na ciasta,moim zdaniem, ale jak sie udalo.to eksperymet sie powiodl smakowo, nieraz tez ekperymentuje z wypiekami,czy innymi kulinarnymi potrawami, np.do nalesnikow czy blinow dodaje make grachamowa, sa wtedy bardzie tresciwsze... Odpowiedz Link
alfredka1 Re: ciasto z jablkami 13.03.14, 12:39 Dzięki za dobre słowo .... nastepnym razem do wyrobienia ciasta zagonie rodzinę ) Użyłam mąki orkiszowej żytniej by trochę odstawić pszenne pieczywo. Pozdrawiam ... Odpowiedz Link
xystos Re: ciasto z jablkami 13.03.14, 17:40 Bardzo madrze,ale w moim przypadku za puzno zdaje sie ze gdzies zamiescilem link czego nie powinnismy jesc-na pierwszym miejscu pszenica a ta dzisiejsza na dodatek GMO,zyta jeszcze nie modifikowali ale jezeli jego konsumpcja wzrosnie ... Pzdr. ZEN Odpowiedz Link
slo-onko Re: ciasto z jablkami 13.03.14, 13:54 wczoraj dostałam gazetowa oferte z Lidla, będę produkty spożywcze prod.dunskiej i szwedzkiej. ciekawe czy te same co u Ciebie? nie ma oferty na stronie net, jak nie zapomnę to ja wkleje i popatrzysz Kendo czy te same? Odpowiedz Link
kendo Re: ciasto z jablkami 13.03.14, 20:20 *Alfredziu, ja tez staram sie ograniczac biala make, dlatego pieke grachamki i tylko jdna jem na dzien, siostrzenica radzi mi bym 3 miesiace wytrzymala bez bulek i chleba... dopytam co miala na mysli, bo nie moglysmy dokonczyc tematu bo psiunek juz chcial na dwor... Odpowiedz Link
kendo Re: ciasto z jablkami 13.03.14, 20:33 ..cyt.. wczoraj dostałam gazetowa oferte z Lidla, będę produkty spożywcze prod.dunskiej i szwedzkiej. ciekawe czy te same co u Ciebie? nie ma oferty na stronie net, jak nie zapomnę to ja wkleje i popatrzysz Kendo czy te same? .. *Sloo, tu mamy teaz 11 tydzien,tak tu licz na tygodnie, jest wloski tydzien, tu masz szwedzka stronke z wloskim tygodniem, wystarcy kliknac w gazetke to bedziesz mogla przewracac kartki i ogladac tutejsza oferte.. zajzalam na polska strone lidla, wiesz co?? nie znam tej marki, chociaz ten migladlowy torcik to bym sie skusila kupic i posmakowac, bo kupowalam Lidlowski sernik i mi smakowal... np.zupa z lososia z brzoskwinia i zurawina,tu nigdy nie widzialam na polkach... masz zamiar cos kupic?? www.lidl.se/cps/rde/SID-FD7C29BD-EF4892F3/www_lidl_se/hs.xsl/2715.htm?id=10 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: kruche ciasteczka 08.06.14, 18:50 *Kendo, czyli te z cynamone i cukrem nie bardzo podchodza. To przynajmniej na dluzej beda. Ja tez dzisiaj pieklam, lengdy i rogaliki z dzemem, Odpowiedz Link
kendo Re: kruche ciasteczka 08.06.14, 18:54 *Lusia aaaaa,to pieklysm ,jakby razem dzisiaj, panciowi smakuja lepiej z cynamonem, wiec nastepny raz bedzie po polowie.... "gonie Cie dzis wpis za wpisem" Odpowiedz Link
kendo Re: ciasto od Sloo 21.06.14, 14:00 wszystkie pieklyscie, wiec i ja upieklam z truskawkami stygnie, po degustacji po obiedzie wydam opiniie Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ciasto od Sloo 21.06.14, 14:16 Jak to moze byc taka idea zarazliwa, tez mialam upiec ale wybralam i pieklam swoje bulki, bo juz stare sie wyjadly. Moze w tygodniu cos zrobie. *Kendo, wyglada apetycznie ciasto krecone z tuskawkami* Odpowiedz Link
kendo Re: ciasto od Sloo 21.06.14, 14:45 hi,hiiiiiiiiiiiiiiii.. tak "lancuszkowa reakcja " sie zrobila ale cos mysle,ze ciasto mi nie przypadnie do smaku, bo cos jajkami mi pachnie, tak mam juz,ze nieraz podczas pieczenia czuje zapach jaj i wiecej go nie pieke, a to,teraz przekladalam na talezr i poczulam zapach, moze ,jak calkiem wystygnie bedzie smakowac OK,bez zapachu... a bulki chyba pojutrze bede piekla... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ciasto od Sloo 21.06.14, 15:07 No moze jak bedzie zimne to zapach sie ulotni. Odpowiedz Link
kendo Re: ciasto od Sloo 21.06.14, 15:28 jem juz wystygniete, zapach sie faktycznie ulotnil, smak mi cos przypomina a nie umie go ni jak umiejscowic zidentyfikowac... moze byc smakowo..., truskawki na dno ciasta opadly, posypalam po wierzchu platkami migdalowymi.. Odpowiedz Link
slo-onko Re: ciasto od Sloo 21.06.14, 22:52 No prosze co wypiek to inna inwencja,ja swoje posypalam pudrem bardziej dla wygladu niz dla slodyczy. Popijam mleczko,tak mi sie jakos zachcialo. Mecz sie konczy Ghana- Niemcy. Ojej jakis krwawy wypadek.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ciasto od Sloo 22.06.14, 08:31 *Kendo, *SLO, mase inspiracji, macie, przy wiekszej liczbie w rodzinie to takie ciasto schodzi od razu i jest najsmaczniejsze swieze. Ciekawa jestem Kendo tez zjedliscie z panciem na jdym posiedeniu, co to jest taka mala tortownica. A jak dobre to smakuje i sie zajada?. Odpowiedz Link
kendo Re: ciasto od Sloo 22.06.14, 09:20 *Sloo, nastepnym razem tez go obsypie pudrem.... *Lusia no cos TY, pancio jeszcze nie posmakowal a ja za to wda kawalki zjadlam, zamroze chyba coby nie kusilo, bedzie na poczestunek ,jak przyjedziesz... Odpowiedz Link
slo-onko puszysty sernik 22.06.14, 13:29 Porcja ciasta polkruchego 3 szklanki mleka (ja daje 2,5) 1 szklanka cukru (mozna mniej) 7 zoltek 2 budynie smietankowe bez cukru (moze byc waniliowy) 2 cukry waniliowe 1 wiadoerko 1 kg sera twarogowego mielknego, najlepej firmy Delfiko 0,5 szklanki oleju Dowolna bakalia (Skorka cytrynowa,pomaranczowa , pokrojone w kostke brzoskwinie lub rodzynki lub nic) 7 ubitych bialek Zmiksowac cukier z zoltkami, dodajac budyc, waniliowy, mleko. Dodac twarog , olej i bakalie. Na koncu ubita paine z bialek wmieszac lyzka. (Masa wychodzi bardzo rzadka) Mase wylac na uprzednio wyrobione ciasto polkruche. Piec jak kazdy sernik godzine w 200 st.C . Mozna zrobic esy floresy z czekolady plynnej. W oryginalnym przepisie bylo podane,aby mase wylac na herbatniki. Masa jest tak rzadka,ze herbatniki zaczely unosic sie ku gorze i wmieszaly sie w sernik. Zeszlam do spodu wlasnorecznie robionego,ale jak sie komus nie chce to spokojnie mlze byc na herbatnikch. Niczemu to ciastko w serze nie przeszkadza,po prostu jest poprzetykane. Odpowiedz Link
kendo Re: puszysty sernik 22.06.14, 13:46 podobnie robie swoj sernik, ostanio mozna kupic juz tu taki sam sere ,jak w kraju do sernika, wszak na 4 jajach i gotowym spodzie ze sklepu....mam mala forme,wiec proporcje sa mniejsze... Odpowiedz Link
kendo Re:kruche ciasteczka 24.06.14, 11:36 wczoraj pod wieczor je upieklam, bedzie zas "do poduszki" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:kruche ciasteczka 24.06.14, 14:52 *Kendo, jestes niesamowita, ale Cie bierze na slodko, ja tez co dzien jestem w innym sklepie, i cos sobie dokupie, co na mnie popatrzy, wczoraj w LidL kupilam fafelki bez polewy czekoladowej tylko nadzienie w srodku podobne do czekoladowej i piecze mnie w ustach jak je zjem, pierwszy i ostatni raz zakupilam. Odpowiedz Link
kendo Re:kruche ciasteczka 24.06.14, 14:56 *lusia, z tamtej porcji zostalo jedne tylko ciasteczko, wiec by nie miec paniki ,upieklam i niech sobie czekaja na zachcianke, choc wczoraj 4st zjadlam i kawalek ciasta z truskawkami, dzis juz na spacerku bylam...ale chyba jeszcze rowerem sie przejade... Odpowiedz Link
slo-onko Re:kruche ciasteczka 24.06.14, 18:29 Lusia chyba uczulona jestes na tluszcze utwardzone. One sa w kazdym slodkosciu. Nadzienia w faflach, pierniki zawieraja tego swinstwa najwiecej. Kiedys ubustwialam wafle i pierniki,od kiedy dowiedzialam sie,ze to syf,ktory zatyka nam zyly i przyvzynia sie do nlwotworu to moooocno ograniczlam kupowanie. Czasami jest tak,ze nie koge sie opankwac i rzecz jasna,ze sie skusze,ale nieporownywalnie rzadziej niz kiedys. Te ciasteczka,ktore liecze Kendomto 5 minut roboty,a nke zawieraja nic co mogloby szkodzic. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:kruche ciasteczka 24.06.14, 19:06 *Kendo, *SLO, chyba zaczynam byc uczulona na wszystki tak jak Kendo, na coz na strarosc sie wszystko przyczepia do czlowieka. Dokoncze te wafeli i wiecej nie kupie, ale kupuje w polsce Grzeski i nic mi po nich nie jest. Odpowiedz Link
kendo Re:kruche ciasteczka 24.06.14, 19:34 *Sloo/LUsia dokladnie mnie tez te wafelki uczulaja i nie kupuje, dzis zjadlam teraz ta polska Krakowska, zobacze czy mnie uczuli-bo i jalowiec czuje-a on mnie uczula.... wlasnie , najsmaczniejsze sa ciasteczka wlasnego wypieku, bo sie wie co sie dalo,a tym bardziej na oleju a nie na margarynie,gdzie sa tez szkodliwe srodki dla nas. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:kruche ciasteczka 25.06.14, 08:42 *Alfredko, Lubie zbierac jagody jak sa duze dorodne to szybko widac jak przybywa w pojemniku. Zawsze jak jestem u mamy to kupuje od tej samej pani, ktora co roku zbiera i sprzedaje i robie pierogi z jagodami i troszke roztopionego masla i smietany do polania. Tutaj swego czasu z Kendo jezdzilysmy do lasu, ale byl prywatny i gospodarz polozyl olbrzymie glazy zeby mu nikt nie wjezdzal i nie zbieral jagod, chociaz sam tego nie robil. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:kruche ciasteczka 25.06.14, 08:59 Przepis *100g masla (lub margaryny) *3 lyzki cukru * 1 - 2 szczypty vanili cukier (mozna wg.swojego smaku) *1/3 szklanki smietany slodkiej *prawie 2 szklanki maki /ostroznie dosypywac, zeby ciasto nie bylo za twarde. *cukier do maczania. *********************************************************** *ubic maslo i cukier , cukier vaniljowy na bialo *dodac smietane *dodac make *wymieszac szybko, ale nie mocno *Podzielic ciasto na 4 czesci _- Odpowiedz Link
kendo Re:kruche ciasteczka - Lusi 25.06.14, 09:46 lusia_janusia napisała: > Przepis > *100g masla (lub margaryny) > *3 lyzki cukru > * 1 - 2 szczypty vanili cukier (mozna wg.swojego smaku) > *1/3 szklanki smietany slodkiej > *prawie 2 szklanki maki /ostroznie dosypywac, zeby ciasto nie bylo za twarde. > *cukier do maczania. > *********************************************************** > *ubic maslo i cukier , cukier vaniljowy na bialo > *dodac smietane > *dodac make > *wymieszac szybko, ale nie mocno > *Podzielic ciasto na 4 czesci > _- Odpowiedz Link
kendo Re:kruche ciasteczka 25.06.14, 09:47 alfredka1 napisała: > > Precz z margaryną !!!! Odpowiedz Link
alfredka1 Re:kruche ciasteczka 25.06.14, 21:36 Na skraju Puszczy Goleniowskiej "zbieramy" od 10 lat jagody i grzyby u zaprzyjaznionych zbieraczy..... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:kruche ciasteczka 26.06.14, 08:00 *Kendo wlasnie to te ciasteczka, jak upieke to tak wciagaja, ze w mig je zjem i dlatego nie pieke, ale lakostwo jet silniejsze i chyba sie przemoge i zrobie w tygodniu. *Alfredko, ja tez lubie zbierac jagody i grzyby, tylko mam problem bo sie gubie w lesie, 2 lata temu zablodzilysmy z Kendo i w kolko kruczylismy 40 min mo lesnych drozynach i wysokiej trawie do pasa. Odpowiedz Link
kendo Re:kruche ciasteczka 26.06.14, 09:20 *Alfredziu, dobrze jak sie ma "pozomkowe miejsce do zbierania jagod lesnych" a maliny/poziomki lesne super smakuja,ogrzane na polance sloncem i rosa podlewane.. *Lusia, co se bedziesz zalowac,upiec to przypomne sobie ich smak-pychota sa przecie. Odpowiedz Link
slo-onko styropianek jogurtowy 06.07.14, 20:36 www.wielkiezarcie.com/recipe71375.html A tak wyglada moj po upieczeniu Do mojej masy dodalam dwie torebki cukru waniliowego i garsc zurawiny,zeby nie byl taki "łysy". Polecam,bo jest leciutko kwaskowy, wilgotny, delikatny i pyszny. Robi sie w mig. W przeciwienstwie do sernika przygotowuje spod wg przepisu. Odpowiedz Link
slo-onko Re: styropianek jogurtowy 06.07.14, 20:38 Zapomnialam dopisac,ze zamiast kruszyc w rekach kruszonke,tradycyjnie ja starkowuje na jarzynowce. Nie zdazy sie zmrozic i stwardniec, wiec jak wyjdzie tak wyjdzie,ale tarkuje sie ogolnie nie zle. Odpowiedz Link
maria88 Re: styropianek jogurtowy 06.07.14, 21:29 Slo dzieki za kolejny przepis. Napewno wypróbuję, chociaż czasu mam ostatnio mało i przyrzekłam sobie więcej nie przybywać na wadze. Napisz tylko jakiej wielkości blachę potrzebowałaś. Odpowiedz Link
slo-onko Re: styropianek jogurtowy-blaszka wymiar 34 x 23 06.07.14, 21:37 Dlatego tak w niej wyrosl. Jesli bedzie wieksza to placek bedzie cienszy,niczemu to nie przeszkadza. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: styropianek jogurtowy-blaszka wymiar 34 x 23 06.07.14, 22:05 *SLO, ale smaki robisz, wyglada b.apetycznie i do tego kakaoo albo mleczko, lubie takie jeszcze letnie degustowac, a teraz goraco to sie ogranczam z pieczenem i gotowaniem, zeby nie nagrzewac mieszkania. Odpowiedz Link
slo-onko Re: styropianek jogurtowy-blaszka wymiar 34 x 23 07.07.14, 07:34 Lusiu, radze, sproboj, możesz upiec na spolke z Kendo. to taka letnia przekaska,bardzo delikatna. kruszona trafiona ze smakiem,a sama masa, palce lizac. lekka,delikatna, kwaskowa na cieple letnie dni. Odpowiedz Link
kendo Re: styropianek jogurtowy-blaszka wymiar 34 x 23 07.07.14, 08:52 tup,tupppppppppppppppp,rany, jakie smakowitosci Sloo wypieka mialam cos wczoraj upiec,ale za goraco bylo... jak deszczowy dzien bedzie na pewno upieke, bo zurawiny mam w domku w Lidl moge wiecej dokupic, z kruszonka niezly pomysl to tarkowania, ale mi osobiscie podoba sie taka,ktora ma rozniasta strukture na ciescie,czyli paluchami gnieciona. dzieki Sloo_napisze recensje ciastowa na pewno,jak upieke. Odpowiedz Link
kendo Re: kola sos 30.07.14, 19:00 mittkok.expressen.se/recept/hemmagjord-kolasas/ składniki 2,5 szklanki cukru pudru 90g masła 1,5 szklanki śmietany kremówki 1 łyżeczka wanilii Wlać cukru w garnku, zawsze trzeba więcej, niż myślisz, i ciepła na średnim ogniu Gdy cukier całkowicie stopiony dodajemy masło. Mieszać aż sie stopi razem. Wlać śmietanę i waniliowy wymieszać i gotować około 5 minut lub do pożądanej konsystencji. W celu zapewnienia spójności, można dodać łyżkę sosu na płytce i umieścić w zamrażarce, upewnij się, jak to gęstnieje, gdy staje się zimna. Przechowywać sos w słoiku w lodówce, może następnie przytrzymaj przez około 1 miesiąc. tak mysle do jakiego ciacha by go uzyc, czy do drozdzowych rogalikow by pasowalo czy raczej do jakiegos ciasta na proszku po wierzchu polac?? Odpowiedz Link
kendo Re: ciasto pokryte jablkami 31.08.14, 12:08 zamiast masla dalam olej, zamiast mniejszej formy wieksza wzielam,,a powinnam w tej mniejszej, wyrosloby na wyzsze, ale w smaku wilgne i smaczne Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ciasto pokryte jablkami 31.08.14, 12:12 *Kendo jak czytam sos cola to cierpnie mi w ustach od slodkosci. A ciastem z jablkami to kusisz smaki niedzielne, tylko nie chce mi sie robic bo pozniej mycie i sprzatanie, a chce sobie dzisiaj poluzowac. Odpowiedz Link
kendo Re: ciasto pokryte jablkami 31.08.14, 12:17 *Lusia, niema sprawy, zamroze porcje na Twe odwiedziny,cobys posmakowala, a przymierza sie do Ambroziatårta,tez z tej ksiazki, kiedys pieklam i smakowalo... tylko skorka utarta z cytryny bym na wierzch do polewy dala Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ciasto pokryte jablkami 31.08.14, 12:47 *Kendo- dziekuje, wyglada apetycznie, , cytryna zaostrzy smak, zeby nie byla za kwasna polewa, to ze skorka pomaranczowa dla tla w smaku ja bym zrobila. Odpowiedz Link
kendo Re: ciasto pokryte jablkami 31.08.14, 12:57 w orginalnej recepcie jest skorka pomaranczowa, nie mialam,wiec uhakanymi migldalami posypalam.. Odpowiedz Link
slo-onko Re: ciasto pokryte jablkami 01.09.14, 17:09 Fajnie wyglada,mam smaka na takie, posypie cynamonem. Fajnie,ze czasem mkzna zgapic pomysl na cos smacznego Odpowiedz Link
kendo Re: ciasto pokryte jablkami 01.09.14, 19:15 *Sloo, no z kazdej recepty na proszkowe mozna jablka poukladac, a najpier sypie cynamon,pozniej cukrek posypuje,to wtedy cukier rostapiajac sie,"podpieka cynamon w swoim rostopie" i inaczej mi jakos wtedy smakuje... Odpowiedz Link
slo-onko Re: ciasto pokryte jablkami 01.09.14, 20:54 Kendus chcialam napisac:" popatrz jak mocno mnie zainspirowalas" i chcialam wkleic foto mojego placka,a tu tynypic nie dziala. Probuje za pomoca nowego programu<a href=http://zapodaj.net/7568ffc4f8418.jpg.html>DSC_0293.jpg</a> Odpowiedz Link
slo-onko Re: ciasto pokryte jablkami 01.09.14, 20:55 <a href=http://zapodaj.net/7568ffc4f8418.jpg.html>DSC_0293.jpg</a> Odpowiedz Link
kendo Re: ciasto pokryte jablkami 01.09.14, 21:19 *Sloo, poprawilam zdjecie i widac wyrazniej,dziwne bo zmienialam na wiekszy rozmiar a tu male wyszlo... widac,ze wyglada jak moje ciasto,tz tez jablka ulozone, mam nadziej,ze smakowalo wszystkim Odpowiedz Link
slo-onko Re: ciasto pokryte jablkami 01.09.14, 21:24 Na razie ja i moja polowica zjedlismy. Smakowalo,takie delikatne biszkoptowe. Szybko je studzilam na balkonie. Czekam na najwaznkejszego degustatora,moja panienke,ktora zaraz wroci z pracy. Na szczescie ma bliziutko, po drugiej stronie szosy, 5 minut i jest w domku. Pracuje w sieciowym sklepie, pieniadze niewielkie,ale zawsze cokolwiek wpadnie do portfela,no i moze sobie wybrac ubrania za 50 % ceny. Wiec to tez jakis przywilej. Wybrala sobie ladne ciuszki za grosze. Odpowiedz Link
kendo Re: ciasto pokryte jablkami 02.09.14, 18:16 no prosze, my mielismy z pierwszego psiuna degustatora, jadl wszystko z nami, jak czegos nie ruszyl wiecej nie kupowalismy... lubie wieczorem wlasnie po kolacji taki kawaleczek smacznego ciasta zjesc.. slicznie wyglada Twoje Sloo. Odpowiedz Link
kendo Re: ciasto pokryte jablkami 02.09.14, 18:53 o!, ja tez wczoraj powiekszalam wieczorem, albo tylko mi sie wydawalo,ze tak kliknelam, nieraz moje paluchy niedociskaja klawiatury jak nalezy... dzieki jagus z wieszy rozmiar...ide jesc kolacje i poniej takie samo ciasto... Odpowiedz Link
kendo Re: Ambrosiatårta 06.09.14, 11:01 www.google.se/search?q=ambrosiat%C3%A5rta+med+vaniljkr%C3%A4m&client=firefox-a&hs=KJY&sa=N&rls=org.mozilla:sv-SE:official&channel=sb&biw=1600&bih=786&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=1swKVLfuI-H5yQPo64LIBw&ved=0CCkQsAQ4Cg takie wlasnie juz sie piecze, tylko cytrynowa skorka zrobie i moze tez i waniljowym kremem przeloze... mniam,mniammmmmmm Odpowiedz Link
slo-onko Re: Ambrosiatårta 06.09.14, 11:09 Smakowicie wyglada, szkoda,ze nie mozna przesylac odrobimy za posrednictwem meila lub nie mozna poczestowac na forum))) Ja dzisiaj juz sie nie wyrobie z pieczystym,moja polowica pojechal na grzyby,wiec bede miala zajecie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Ambrosiatårta 06.09.14, 11:21 *KLendo, przekladanej Ambrozji to jeszcze nie smakowalam. *SLO, to chyba dopiero polowica przyjedzie po poludniu z grzybami, to teraz masz troszke luzu dla siebie Odpowiedz Link
kendo Re: Ambrosiatårta 06.09.14, 11:24 *Sloo, grzybkow tez bym ponownie posmakowala... moze z Lusia podjedziemy gdzies... *Lusia moge zrobic wlasnie z sosem waniljowym albo budyniem, poczytam recepty,bo tez nigdy nie robilam takiego... Odpowiedz Link
kendo Re:recepty 06.09.14, 12:01 www.recepten.se/recept/mazariner.html mloda dziewuszka zrobila sobie srtonek na wypieki i piecze i pokazuje stopien po stopniu,jak sie wykonuje... te mazarinki mam ochote wytestac sama... Odpowiedz Link
slo-onko Re:recepty 06.09.14, 13:28 A ja jakls nie robie ciast z lukrem, jakos mi sie wydaje,ze duzo zachodu kosztuje przygotowanke dobregu lukru,czy tak? Odpowiedz Link
kendo Re:Ambroziatårta 08.09.14, 15:45 tu sie tez nia pochwale, zostal maly kawaleczek jeszcze na dzisiaj do zjedzenia im dluzej stoi tym smaczniejszy, ale za dlugo tez nie moze bo krem na mleku i w salonie stoi,wiec dzis musowo zjesc wszystko... Odpowiedz Link
kendo Re:recepty -lukier 08.09.14, 16:20 slo-onko napisała: > A ja jakls nie robie ciast z lukrem, jakos mi sie wydaje,ze duzo zachodu kosztu > je przygotowanke dobregu lukru,czy tak? raczej tez unkam lukrowanych ciast, bo nie mozna ich zamrozic,tak zawsze pisa.. ale chcialam zrobic wedle recepty, bo przekladajej kremem nie smakowlalm a do niej wlasnie lukier perfekt pasowal sok cytrynowy z odrobina rumu cytrynowego wymieszalam i "zlamal slodki" smak ciasta,bo dodalam jeszcze utarta skorke z cytryny.. inne posypie ewentualnie cukrem pudrem albo niczym.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:recepty -lukier 09.09.14, 09:55 Ale chyba pozniej nie zaszkodzi je polukrowac po wyjeciu z zamrazarki jak sie rozmroza. Chociaz sama nigdy nie probowalam tego systemu. Odpowiedz Link
slo-onko Re:recepty -lukier 09.09.14, 09:56 dziewczyny ja nigdy nie mrozilam ciast. czy one smakują tak samo jak na swiezo? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:recepty -lukier 09.09.14, 09:59 A dzisiaj, ze pogoda barowa sie zanosi od rana, to upieklam sobie mufinki z jagodami, zeby wieczorem do herbatki lub kakao zjesc. Chyba troche siedzialy za dlugo w piecu - dzieki mojemu klikaniu z Wami ale w smaku to nie zaszkodzilo? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:recepty -lukier 09.09.14, 10:00 *SLO, nie widze roznicy, ale nigdy dlugo u mnie nie lezy zamrozone bo w ciagu 2 tygodni je zjadam, to zalezy co sie upiecze. Odpowiedz Link
slo-onko Re:recepty -lukier 09.09.14, 11:10 no tak, kremowego raczej nie można zamrazac, jedynie suche. ja jednak nie zdazylabym,bo w trymiga schodzi. czasem jak zostanie,zeschnie koncowka to wyrzucacm na trawnik dla ptakow. Odpowiedz Link
slo-onko Re:recepty -lukier 09.09.14, 11:08 jeden mufin zrobil sobie zżarty, zmruzyl oczy i wystawil jezyk ciekawe czy się rozbawil keidy zobaczyć obiektyw czy może zbytnio się przypeikl? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:recepty -lukier 09.09.14, 11:14 *SLO, faktycznie, jak dobrze sie przyjzec i z fantazja, to mozna sie dopatrzec przymruzonych oczu i wystawiony jezyk, ale nie mialam tego na mysli, po prostu odlamalam, zeby sprobowac jak smakuja? ale dobrze smakuja, mimi wszystko, Odpowiedz Link
slo-onko Re:recepty -lukier 09.09.14, 11:37 na pewno Lusiu, zwłaszcza z rodzynkami, bo to chyba rodzynkowy jezyk? lubie rodzynki, czasami je wyjadam prosto z torebki, tez zawierają jakies zdrowotne mikro i makro. tak czy siak, czasem niezamierzenie wychodzi cos smiesznego. czasem nasza spontaniczność prowokuje do smiechu. czasem popełniamy smieszna gafe,nie raz tak miałam Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:*Muffinki z jagodami** 09.09.14, 11:49 *SLO, mufinki z jagodami dzisial popelnilam, Odpowiedz Link
kendo Re:*Muffinki z jagodami** 09.09.14, 13:06 faktycznie,jagoda sie tez przelamala i jezyk pokazala, tez to widze, wiec,ze Sloo mamy te same widzenie... s *Lusia, smacznie wygladaja te mufinki z jagodami, mi sie okropnie teskni za drozdzowka z kruszonka... *Sloo, ciast polukt´rowanych nie zalecaja zamrazac, ja zamrazam takie tutejsze z sosem waniljowym i troche polukrowane i po rozmrozeniu sa OK, zalecaja najwyzej trzymac 3 miesiece w zamrazakce,pozniej traci ciasto walory smakowe... u mnie nie polezy tak dlugo...zawsze duzoooooooo przed czasem "pozremy" Odpowiedz Link
slo-onko bananowiec-bardzo szybkie ciacho 12.09.14, 16:53 mialam upiec ciastka owsiane lub ciasto bananowe. zwyciezyl bananowiec. nie moge sie nim najesc.przepis bajecznie prosty dla wszytskich. gdyby ktos wyobrazil smak i chcial upiec to: 3/4 kostki masla 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna 3-4 banany (jak duze to 3) 150 gramow maki 150 gramow cukru 1,5 lyzeczki proszku 2 jaja maslo stopic, dodac 1,5 czekolady, stopic,wymieszac,ostudzic. banany rozgniesc prawie na miazge, dodac jaja, wymieszac, cukier,wymieszac, make, proszek, wymieszac, maslo z bananami,wymieszac, reszte czyli polowke recznie pokruszonej czekolady wylac na blache, piec 180 st. C ok 30-45 min. w zaleznosci od piekarnika (z termobiegiem krocej, bez termo dluzej). palce lizac, sprobujcie,nie pozalujecie. Odpowiedz Link
kendo Re: bananowiec-bardzo szybkie ciacho 12.09.14, 17:04 faktycznie Sloo, latwe do zrobienia, zakupie banany i jak nie zapomne to uieke, dzieki za recepte, Odpowiedz Link
slo-onko Re: bananowiec-bardzo szybkie ciacho poprawka!!!! 12.09.14, 18:52 Dobrze,ze rzucilam okiem na przepis. Ma byc: do bananow, maki,jaj,cukru, dodac maslo z czekolada i dodac recznie pokruszona polowke czekolady. Dopiero to wszystko wylac na blache i piec. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: bananowiec-bardzo szybkie ciacho poprawka!!!! 12.09.14, 18:59 *SLO, latwiutki przepis i pewnie slodki, ale z ciekawosci dla samego smaku upieke, moze i mi posmakuje, widzialam na ryneczku tanie banany prawie o polowe niz w sklepie kosztuja, nie rosumiem jak te ceny sa rozlozone roznie. No ja bym to piekla w foremce babkowej albo korytku, I nie wiem, ma byc plaskie, czy wyrosniete do gory? Odpowiedz Link
slo-onko Re: bananowiec-bardzo szybkie ciacho poprawka!!!! 12.09.14, 19:10 Lusiu, lepiej upiec w plaskiej, blaszka lub tortownica. Mocno nie rosnie,ale czym wyzsze naczynie tym dluzej sie piecze,taki jego urok,mlze banany trzymaja wilgoc. I jeszcze jedno czym bardziej dojrzale banany tym lepszy smak ciasta. Moga byc nawet przejrzale,bo wtedy jest intensywny ich smak w ciescie. Odpowiedz Link
kendo Re: bananowiec-bardzo szybkie ciacho poprawka!!!! 12.09.14, 20:42 *Sloo, oczywiscie czytalam i sie domyslilam, ze trzeba wymieszac "wsio" *Lusia lepiej w plaskiej, ale czy mamy taka plaska na tyle maki ? moze szersze korytko albo wieksza tortownice...-mam wlasnie takowa.. Odpowiedz Link
kendo tatra z borowkami czerwonymi 17.09.14, 19:35 www.hemmetsjournal.se/mat/reportage/Lingon/ moze upieka,jak zakubie borowki.. drugi przepis od konca. Odpowiedz Link
slo-onko Re: tatra z borowkami czerwonymi 17.09.14, 19:41 Kolapaj med lingon to to? czy zcerwone borowki sa bardziej cierpkie?nigdy ich nie smakowalam. bardzo lubie amerykanska,tradycyjna,gdyby mozna bylo je hodowac w balkonowych skrzynkach to obsadzilabym caly balkon. Odpowiedz Link
kendo Re: tatra z borowkami czerwonymi 17.09.14, 20:02 slo-onko napisała: > Kolapaj med lingon to to? > czy zcerwone borowki sa bardziej cierpkie?nigdy ich nie smakowalam. > bardzo lubie amerykanska,tradycyjna,gdyby mozna bylo je hodowac w balkonowych s > krzynkach to obsadzilabym caly balkon. tak,to ta.. tak i one sa cierpkawe ,widzialam je w kraju w sloiczkach jako borowki.. a wiesz ,ze kupilam dwie planty te amerykanskie jagody do ogrodu, byly w Lidl, musisz zagladac, choc mysle ze i Biedronka tez ma nieraz drzewka owocowe/zywoploty do sprzedanie, wiec,sledz asortymetn , kupij dwie bo mowia ze lubia w parze rosnac... Odpowiedz Link
slo-onko Re: tatra z borowkami czerwonymi 17.09.14, 20:37 Kendus tylko gdzie ja je wsadze? nie wiem czy warunki balkonowe beda im odpowiadac,chyba musimy zasiegnac opinii jagi, ona ma mini ogrodek na balkonie wiec moze cos doradzi? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: tatra z borowkami czerwonymi 17.09.14, 21:40 *SLO, ja w kraju dla mamy do ogrodka kupilam i byly po 11 zl za sztuke. Ucieszylam sie, lubia kwasna ziemie torfowa, i trzeba je podlewac zeby sie przyjely. Odpowiedz Link
kendo Re: slodkosci niedzielne 21.09.14, 11:31 upieczone i podzielone/zamrozone/coby na dluzej starczylo, nawet tesciowa zadzownila z pochwalami,ze dobre, a moze i dlatego,ze nie chce sie jej juz upiec z wiekiem??hi.hiiii Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: slodkosci niedzielne 21.09.14, 16:34 *Kendo bardzo apetycznie drozdzowka wyglada, i tak latwo ja upiec. Tez wyjelam swoja z zamrazarki na podwieczorek do kawki. Odpowiedz Link
kendo Re: slodkosci niedzielne 21.09.14, 18:46 *Lusia, prawde piszesz, apetyczna,ale kruszonke zrobilam na masle i okropnie zgaga mnie piecze, nie kupie juz chyba nigdy malsla.. Odpowiedz Link
kendo Re: cytrynowe z biala czekolada 30.09.14, 12:27 allers.se/kokos-och-limekladdkaka/ mam straszna ocvhote na to ciasto, mozna wuzyc normalnej czekolady nie koniecznie bialej... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: cytrynowe z biala czekolada 30.09.14, 14:23 *kendo, pomysl jaka slodka bedzie ta kaka, jak biala czekolada sama w sobie jest slodka i jeszcze 2 1/2 dl cukru. W tym tygodniu jest cukierj 1kg -5,.kr w Max jak sama sie z automatem obslugujesz. Mam zamiar porowerkowac i zrobic stobie ta wygode i mozna kupiz 2 kg. Odpowiedz Link
kendo Re: cytrynowe z biala czekolada 30.09.14, 14:31 nie musisz dawac tyle cukru przeciez,a cytryna jest wiec zbalansuje slodycz... kokos nie daje,tylko migdaly ma juz w platkach... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: cytrynowe z biala czekolada 30.09.14, 14:35 *Kendo, *Mloda jakas robi cytrynowy paj podobno b.dobry. Odpowiedz Link
kendo Re: cytrynowe z biala czekolada 01.10.14, 21:21 kendo napisała: > allers.se/kokos-och-limekladdkaka/ > mam straszna ocvhote na to ciasto, > mozna wuzyc normalnej czekolady nie koniecznie bialej... wlasnie wytestalam ta recepte na Lusi przybycie, slodkie/slodkie, nie mialam kokosowych wiorkow,tylko migdaly, smaczne bylo dopiero,jak dobrze wystyglo...ale trzeba go jednak zmodyfikowac, co Lusia obiecala zrobic,bo akurat ma wiorki kokosa w domu... zobaczymy,jak bedzie wtedy smakowac... radze czekac do nastepnej opini do po degustacji.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: cytrynowe z biala czekolada 01.10.14, 21:27 *Kendo, jest dobra tez taka jaka upieklas. Mi smakowala. Odpowiedz Link
kendo Re: cytrynowe z biala czekolada 01.10.14, 21:37 *lusia zobaczymy,jak z kokosem bedzie smakowac... Odpowiedz Link
kendo Re: cytrynowe z biala czekolada 04.10.14, 19:36 allers.se/kokos-och-limekladdkaka/ obiecane fotki ciasta, dzis Lusia tez zrobila, wyszlo identycznie jak moje,tylko ze dala kokosowe plaki, dobre w dwoch wariantach doszlysmy do wniosku,ze nie bedzie goscic na talerzykach na stale-duzo za slodkie, a dla "krajanow" podejzewam,ze nie bedzie pasowac,bo srodek "lejacy od czekolady" tu sie zwie "klad" natomiast inna recepta z caccowa czekolada w tym niemal wydadniu smakuje zupelnie inaczej.. Odpowiedz Link
slo-onko Re: cytrynowe z biala czekolada 04.10.14, 19:55 Kendus lejacy srodek stwarza wilgoc, wydaje mi sie,ze z opisu i na wizis calkiem calkiem to ciach a ja ide zaraz smazyc marchewkowe placki,napisze czy zjadliwe. Odpowiedz Link
kendo Re:czekolada z wielbadziego mleka 04.10.14, 21:12 Lusia wczesniej pokazywala,ale refleks za bardzo zatarl opakowanie, tu lepiej widac.. Odpowiedz Link
slo-onko Re:czekolada z wielbadziego mleka 04.10.14, 21:14 I camelek na obrazku, odrazu przypomina egzotyczny kraj. Napewno smakowita,inna w smaku niz krowiego mleczka. Odpowiedz Link
slo-onko placki z marchewki 04.10.14, 21:32 Placki z maki i marchewki z sosem serowym i posypka z wloskich orzechow, baaaaaardzo polecam. Polaczenie placuszka z delikatnym sosem z homo serka z pudrem naprawde pychota, do tego z witaminami i karotenem. Warto sprobowac. Przygotowalam z polowy porcji,tak na wypadek gdyby nie trafily w nasz gust,ale trafily. Przepis zostawiam. A tak wygladaja Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: placki z marchewki 05.10.14, 00:21 *Kendo, po tej klad kace to tylko popijam juz drugi garnuszek herbatki ziolowej, za slodka i za tlusta, mimo ze dodany kokos i inny sort margaryny. Juz chyba sie na nia nie skusze. jutro bede ja wciskala "Mlodej" moze wezmie chociaz kawalek, *SLO. placuszki wygladaja apetycznie, idzie nimi zasycic glod, czy to tylko tak na podwieczorek lub jako lunch przed obiadkiem ? Odpowiedz Link
kendo Re: placki z marchewki 05.10.14, 09:28 *LUsia tez uwazam,ze za slodkie ciasto, rowniez popijalam,ale zjadlam ta ostra kiebaske,wiec smak sie zmienil co nieco.. *Sloo supre placusie wygladaja, z marchewka Lusia piecze tez babke na slodko, a ja dzis mam zamiar upiec bulki grachamowe(bo knäck-suchy chkebek sie znudzil)i dodac wlasnie chodziby z jedna marchewke utarta, na pewno bedzie smacznie, napisze co wyszlo .. Odpowiedz Link
slo-onko Re: placki z marchewki 05.10.14, 09:45 Lusiu idzie zaspokoic glod. Placki sa z maki,jaj, maslanki, mleka itp., do tego ser. W sumie to wszystko jest tresciwe. Na podwieczorek mozna zjesc mniej, na kolacje wiecej jak kto woli. Odpowiedz Link
kendo Re: placki z marchewki 05.10.14, 10:14 *Sloo albo odpuscic podwieczorek a wczesniej tak samczna kolacje zjesc, nieraz tak praktykuje.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: placki z marchewki 05.10.14, 10:22 *SLO, dziekuje, chyba sobie zrobie nawet i w tym tygodniu, zeby odpoczac od rybki i mieska. Smaze teraz wszystko na oleju, Odpowiedz Link
kendo Re: kex 07.10.14, 15:36 www.icakuriren.se/Mat-Dryck/Koksskolan/bakahavrekex/ ciekawa recepta, z platkami owsianymi i maka, jak test upieke napisze czy warto ... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: kex 07.10.14, 18:29 *Kendo, proboj, ale mi sie wydaja byc za suche? i pozostanie duzo miedzy zebami jak kokosu?. Odpowiedz Link
kendo Re: kex 08.10.14, 10:25 kierowalam sie Lusia pierwszym impulsem dlatego ja zamiescilam "pod namyslenie" czesto jest pozniej tak,ze po przeczytaniu rozmyslam sie i nie testam.... Odpowiedz Link
kendo Re: weekendowy sernik 11.10.14, 15:39 sernik upieklam bez spodu z samego sera...nawet zjadliwy, jednak tresciwszy jest na jakims spodzie.. ze tez zawsze musi sobie opadnac,a taki sliczny byl jeszcze w formie. Odpowiedz Link
kendo Re: ciasteczka PIERNIKI-Greis 09.12.14, 17:06 Re: Mile zwyczaje regionalne -pierniki greis52 09.12.14, 15:57 Odpowiedz upiekłam podwójną porcję, smakują tym co rozdałamsmile, polecam: Smaczne pierniczki - SKŁADNIKI: • 30 dag mąki • pół szklanki miodu • 1/4 szklanki oleju • 1 jajko • pół łyżki kakao • 1 łyżka masła • pół łyżki sody oczyszczonej • 3 łyżki cukru • pół opakowania przyprawy do piernika PRZYGOTOWANIE: Do garnka dajemy:miód,kakao,cukier,masło,oraz przyprawę, zagotowujemy i studzimy. Do mąki dajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto.Następnie formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykrawamy dowolnych kształtów pierniczki..Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Przepis na około 40 pierniczków Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ciasteczka PIERNIKI-Greis 09.12.14, 17:45 *Kendo, jak dobre to moze i zdaze upiec. Ale nie zrozumialam; czym smakuja?. Odpowiedz Link
kendo Re: ciasteczka PIERNIKI-Greis 09.12.14, 18:00 lusia_janusia napisała: > *Kendo, jak dobre to moze i zdaze upiec. > Ale nie zrozumialam; czym smakuja?. Greis napisalam ze napiekla i porozdawala i wszystkim smakowalo, Odpowiedz Link
kendo Re: Mufinki piernikowe 09.12.14, 18:02 mittkok.expressen.se/recept/pepparkaksmuffins-med-lingon/ i juz wiem,kto je bedzie chcial posmakowac, nasza Jagusia_Mufinka, co codzienie do kawki mufinke sobie dozuje... w razie co dotlumacze recepte Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Mufinki piernikowe 10.12.14, 07:41 *Kendo, jak dobre to i ja sie do nich przylepie, ale najlepiej tutaj pierniki smakuja na <B.Narodzenie. A piernik miekki co my pieczemy to moge jesc przez caly rok, Odpowiedz Link
kendo Re: Mufinki piernikowe 10.12.14, 09:18 *Lusia i dobrze piszesz,nasz piernik super nam smakuje o kazdej porze roku, jakos nie kreci mnie zbytnio pieczenie na swieta,zawsze juz mialam o tej porze niemal wszystko poszykowane, a teraz jak cos przy obiedzie zrobie co pasuje na Wiglije to zamrazam. Odpowiedz Link
kendo Re: chrupiace ciasteczka 11.01.15, 13:41 super wyszly, bede je czesto piec az sie nie znudza , jednak wprowadze pare modyfikacji by zniwelowac "sapach-smak jajek",jakis zapach dodam.. * 1/2 szklanki platkow owsianych * 1/2 szklanki maki * 1 lyzeczka proszku do pieczenia * 5 lyzeczek miodu * 2 lyzki cukru * 2 st.jajka *starka marchewka -mala wzielam * polaczyc z 2 lyzki plynnego masla * dorzucic 1 lub 2 lyzki wiorkow kokosowych-(ja dalam pokruszone platki migldalowe) * pisza by zagniesc i formowac kopczyki, * moje wyszlo raczej luzne ciasto po wymieszaniu i lyzka na blache nakladalam,lekko je plaszczac, ** piec 15 min,na 18 stopni,jezeli sa plaskie czas pieczenia zmniejszyc do 10 min-w zaleznosci od pieca Odpowiedz Link
jaga_22 Re: chrupiace ciasteczka 11.01.15, 15:27 Dopiero dziś zobaczyłam przepis na muffinki.Raz tylko piekłam piernikowe z torebki,ale wolę jasne. Moje są mniejsze,bo piekę z 1,5 szklanki mąki i O.5 szkl.wiórków kokosowych i 1 jajka. pół na pół jogurt z mlekiem + olej +budyń i przyprawy. Ciekawe są te ciasteczka,muszę wypróbować. 12 babeczki Pepparkaksmuffins 150g masła 1,5 szklanki cukru surowego 2 jajka 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu 0,5 łyżeczki mielonych goździków 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 ml śmietany kremówki 1,5 szklanki mrożonych żurawin, zmieszane z 1 łyżki miałkiej mąki Doładowanie: Kesella borówki cynamon Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Tłuszcz i burdelu w muffin pan, gdzie każdy otwór może pomieścić 1 filiżankę lub ustawić papilotkami na blasze. Wymieszać masło i puszyste cukru. Dodać jaja, po jednym na raz. Wymieszać wszystkie suche składniki i mieszając je w cieście. Wymieszać z bitej śmietany. Wymieszać jagód 1 łyżka miałkiej mąki i złożyć je w ciasto. Wlać ciasto do foremek. Piec około 15 minut, znamienny tym, wacikiem, że są one wypiekane przez. Niech babeczki ostygnięcia. Dodaj kupa Kesella i kilka żurawiny na babeczki i pyłu z cynamonem. Odpowiedz Link
kendo Re: chrupiace ciasteczka 11.01.15, 16:13 jaga_22 napisała: > Dopiero dziś zobaczyłam przepis na muffinki.Raz tylko piekłam > piernikowe z torebki,ale wolę jasne. Moje są mniejsze,bo piekę z 1,5 szklanki m > ąki i O.5 szkl.wiórków kokosowych i 1 jajka. > pół na pół jogurt z mlekiem + olej +budyń i przyprawy. > Ciekawe są te ciasteczka,muszę wypróbować. > > > Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Tłuszcz i burdelu w muffin pan, gdzie ka > żdy otwór może pomieścić 1 filiżankę lub ustawić papilotkami na blasze. > Wymieszać masło i puszyste cukru. Dodać jaja, po jednym na raz. Wymieszać > wszystkie suche składniki i mieszając je w cieście. Wymieszać z bitej śmietany. > Wymieszać jagód 1 łyżka miałkiej mąki i złożyć je w ciasto. > Wlać ciasto do foremek. Piec około 15 minut, znamienny tym, wacikiem, że s > ą one wypiekane przez. > Niech babeczki ostygnięcia. > Dodaj kupa Kesella i kilka żurawiny na babeczki i pyłu z cynamonem. > smieszne te tlumaczenie z googla ale mozna zrozumiec jak i co?? ciasteczka sa OK,polecam Odpowiedz Link
maria88 Re: chrupiace ciasteczka 11.01.15, 16:51 Wczoraj na jakiejs stacji tv podano przepis na szybkie słodkosci. Rozpuscić czekoladę , wrzucić do niej platki kukurydziane i trochę namoczonych uprzednio rodzynek/chyba w alkoholu, nie pamiętam/ moim zdaniem w rumie. Nabierać małą łyzeczką na papierowe malutkie serwetki i wstawić do steżenia do lodówki. Mozna posypac wiórkami. I tak zrobię któregoś wolnego wieczoru. Odpowiedz Link
kendo Re: chrupiace ciasteczka 11.01.15, 17:41 ciekawa recepta, mozna tez dodac uprazone orzeszki ziemne lub miglalowe platki albo ryz-jak sie on zwal?? tec co sie gotowy kupowalo i jadlo prosto z paczuszki? Odpowiedz Link
kendo Re: chrupiace ciasteczka 12.01.15, 09:48 kendo napisała: > super wyszly, > bede je czesto piec az sie nie znudza , > jednak wprowadze pare modyfikacji by zniwelowac "sapach-smak jajek",jakis zapac > h dodam.. > > * 1/2 szklanki platkow owsianych > > * 1/2 szklanki maki > > * 1 lyzeczka proszku do pieczenia > > * 5 lyzeczek miodu > > * 2 lyzki cukru > > * 2 st.jajka > > *starka marchewka -mala wzielam > > * polaczyc z 2 lyzki plynnego masla > > * dorzucic 1 lub 2 lyzki wiorkow kokosowych-(ja dalam pokruszone platki migldal > owe) > > * pisza by zagniesc i formowac kopczyki, > > * moje wyszlo raczej luzne ciasto po wymieszaniu i lyzka na blache nakladalam,l > ekko je plaszczac, > > ** piec 15 min,na 18 stopni,jezeli sa plaskie czas pieczenia zmniejszyc do 10 m > in-w zaleznosci od pieca zawiodlam sie na nich, pod wieczor juz nie byly chrupiace , zrobily sie jakies "elastyczne" miekkie,bleeeeeeeeeeeeeee moze ze je za plaskie zrobilam i tylko 10 min,pieklam,ale inaczej by mi sie spalily...ech.. na wlasna odpowiedzialnosc mozecie je sobie upiec,ale nie "psioczcie na mnie" Odpowiedz Link
slo-onko Re: chrupiace ciasteczka 12.01.15, 10:46 podobna mialas z nimi przygodę jak ja z ostatnimi piernikami. przymierzam się do keksa,daaaawno nie piekłam. wogole nie idzie mi pieczenie,faza minela. za krótkie dni,popoludnia szybko się koncza. czas jednak się zmobilizować, wiosna coraz bliżej!!! Odpowiedz Link
maria88 Re: chrupiace ciasteczka 12.01.15, 11:36 Wazna sprawą aby keks nie opadl jest dodanie 2 łyzek rumu ja dałam spirytus bo to miałam. Dalam też połamaną czekoladę i zapach rumowy. Odpowiedz Link
kendo Re: chrupiace ciasteczka 12.01.15, 12:48 *Sloo wlasnie/wlasnie, ja juz dalej z myslami wybieglam, bo do lata i obiecalam sobie,ze slodkosci tylko w sobote czy niedziele zjem,a pozniej gimnastyka/gimnastyka.. *Maia no nie wiedzialam o tym by dodac rumu czy spirytusu.. mam to w domu i przy najblizszym pieczeniu, juz tips "na pamiec polozylam" by dodac do kexa, a owoce to lekko w mace zawsze oprusze,by nie opadaly Odpowiedz Link
maria88 Racuchy drozdżowe 14.01.15, 11:07 Oszczędzam gaz więc nie w piekarniku ale na pataeni zrobię ciasto drozdzowe i usmażę racuchy. Ale dopiero na niedzielę bo też boje sie nadmiaru kalorii a wiosna tuz, tuż. Odpowiedz Link
kendo Re: Racuchy drozdżowe 14.01.15, 11:23 *Mario ale kusisz smakowitosciami, tez jestem fantastka tych racuchow, zawsze jakos Lusia mnie na nie prosi,bo wie,ze je lubie... na drugi tydzien wciagne je na liste menu, ten tydzien juz zaplanowany,wiec nie bede nic zmieniac... Odpowiedz Link
maria88 Ciasto resztkowe. 16.01.15, 20:43 Wczoraj wyciagnełam z zamrazarki kawałek ciasta czekoladowego które scierałam do światecznego sernika. Zrobiłam go wiecej. Na wpół rozmrozone starałam teraz na blache wylożona papierem i powtykałam zamrozone w lecie wisnie. Po upieczeniu posypałam wiórkami i jest mniam..mniam. Odpowiedz Link
kendo Re: Ciasto resztkowe. 16.01.15, 21:23 o,Maria pomyslowa, ma teraz swietne weekendowe ciasto, nigdy nie mrozilam takiego by ponownie wykorzystac...dobry pomysl. Smacznego Maria Odpowiedz Link
maria88 Racuchy 18.01.15, 23:00 Ciasto bylo za dobre wiec szybko poszlo. Rano na sniadanie zrobiłam szybko racuchy w ten sposób: 1 szkl.cieplego mleka 1,5 szkl. maki ja miałam tortową i taką dałam 2 jajka 1 łyzka cukru 1 olejek wanilowy/zapach/ Najpierw rozpusciłam drozdze w mleku, dodałam pozostałe składniki i trzepaczką dobrze wymieszałam. Ciasto bylo konsystencji gęstej smietany. Przykryłam ściereczką na 1/2 godziny. W tym czasie wyszłam z psem na spacer. Po powrocie smazyłam na oleju. Nie sypałam cukrem pudrem tylko jadłam z dżemem truskawkowym własnej roboty. Zostały jeszcze na jutro. Odgrzeję w mikrofali. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Racuchy 19.01.15, 09:35 oj smakowicie się czyta i czuje ich smak. szkoda,ze mnie nie wychodzą... wczoraj upiekłam keksik z przepisu Ewy Wachowicz. wzrucilam w szukajke gogle, jako pierwszy ukazal mi się jej przepis. na pewniaka spisałam,upieklam. zmniejszyłam jednak ilość bakalii,dobry w smaku,do powtorki przy czym należy robic z podwojonej ilości. Odpowiedz Link
kendo Re: Racuchy i keks 19.01.15, 09:56 alez kusicie smakolykami okropnie, ja zaplanowane mam wszystko na caly tydzien, wiec dopisuje na liste co kiedy robic bede, niektroe sniadania nie moga lezec za dlugo w lodowce,trzeba zjadac niemal od razu... Lusia zawsze racuchy mi smazy,bo lubie, Odpowiedz Link
kendo Re: Racuchy 19.01.15, 09:57 dzieki Mario za recepte, tez tak je zarobie i z Bobbym na spacer pojde,rwonie 1/2 godzi.mi zajmuje. Odpowiedz Link
kendo Re:sernik 25.01.15, 18:39 niespodzianka, bo upieklam bez spodu i maki dodalam tylko budyn/cukier/a ser zrobilam sama z zakupionekego kwasnego mleka cytrynowo-gejfrutowo-pomaranczowego,/a i rodzynki dodalam, Lusia stwierdzila,ze bardzo delikatny w smaku wyszedl.. sama przywiozla czipsy-chrupki ze smakiem truflowym, oczywiscie czuc grzybka,ale nie znam smaku trufla,wiec nie moge porowniac-bardzo slone sa... te w miseczce obok sernika.. Odpowiedz Link
slo-onko Re:sernik 25.01.15, 19:15 slicznie wyglada,ale dzisiaj dla odmiany powiem,ze juz nie mam smaka. najadlam sie wczorajszych chrustow i jablecznika mojej ukochanej tesciowej,wiec na dzisiaj slodyczy dosyc. ale niemniej smacznego! Odpowiedz Link
kendo Re:sernik/chrusty 25.01.15, 19:21 Sloo,kusisz nimi... tez mam ochote je upiec,niewiem czy z czasem sie wyrobie w tym tygodniu, moze po polowie tygodnia pomysle kiedy je upiec. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:sernik/chrusty 25.01.15, 19:50 *SLO, tez za mna chodza chrusty, moze i trzrba bedzie sie sprezyc i usmazyc. Dzisiaj oprocz niespodzianki u Kendo, byla i fasolka po bretonsku z bagietka czosnkowa, na goraco z pieca. Do wieczora jestem najedzona, kolacje chyba zaoszczedze do jutra. Odpowiedz Link
kendo Re:sernik/chrusty 25.01.15, 19:53 oj Lusia, fasolka daje znac o sobie, popijam tylko,i o kolacji jeszcze nie mysle... bagitka bardzo pasowala do fasolki... Odpowiedz Link
maria88 Re:sernik/chrusty 26.01.15, 19:00 Chyba już nie długo OSTATKI. 2 lutego Matki Boskiej Gromnicznej a jest przysłowie" Na gromnicznej pocałuj mnie w nosek mój sliczny" bo na zapowiedzi za późno, aby ślub wyszedł w karnawale. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:sernik/chrusty 27.01.15, 07:20 *maria88, tego powiedzenia to nie slyszalam, ale prawde mowi. Moze sie zmobilizuje po dzisiejszym dniu i cos upieke, najbardziej chce mi sie churstow, bo paczki 3 szt mam zamrozone co przywiozlam z Polski, czekaja na odpowiednia chwile. Odpowiedz Link
kendo Re:sernik/chrusty 27.01.15, 08:27 no,moge poczytac w tygodniu o slodkosciach, ale ich nie jem,w sobote/ablo w niedziele jeden kawalek i znowu "post slodkosciowy" tez mam smak na chrusty Odpowiedz Link
kendo Re:kruche ciastka od Sloo 04.02.15, 12:44 chcialas Kendo przepis na domowe ciastka: 0,5 kg maki kostka margaryny 2 lyzki smalu (niekoniecznie,ale oryginalny przepis to przewiduje) 5 lyzek cukru ciut proszku do pieczenia 5 zoltek wszystko wymiesic i rozwałkowany placek wykrajac dowolnie, radełkiem, nozem lub foremkami. piec 20 minut na 200 st.C szybkie,proste, smaczne, bez barwnikow. dziekuje, a ile ma kostka margaryny deko??????nigdy nie wiem z tej porcji bedzie "fura ciasteczek" tak??? Odpowiedz Link
kendo Re:rabarbarowa tarta 02.06.15, 16:10 wyglada na latwizne a rabarbar w ogrodzie mittkok.expressen.se/recept/smulpaj-med-rabarber/ podobny system robienia,jak jablkowa szwedzka szarlotka Odpowiedz Link
alfredka1 Re:rabarbarowa tarta 02.06.15, 19:29 Córka upiekła, pycha ..... Pieczmy i w zimie wspominajmy ) smacznego ! Odpowiedz Link
kendo Re:rabarbarowa tarta 03.06.15, 09:15 *Alfredziu dzis zamierzam ja przygotowac /i sfotografowac/i posmakowac, i jak przezyje napisze opinie jak smakowalo... Odpowiedz Link
alfredka1 Re:rabarbarowa tarta 03.06.15, 10:15 A czy na pewno na cieście będzie rabarbar ??? najpierw daj do popróbowania sąsiadce )) smacznego życzę,,, Odpowiedz Link
kendo Re:rabarbarowa tarta 03.06.15, 17:20 hi,hiiiiiiiiiii Alfredziu, dalam napierw slubnemu w miseczce, zobok lodu 3 smaki polozylam, no moze byc , na moj smak zimne bardziej smakuje, rabarbar sie calkiem rozlasowal i taka mazia pod spodem sie zrobila, inaczej niz z jablkami,ktore jednak trzymaja swa forme.. chyba nie bede tego sortu robic, wole na proszkowym ciescie rabarbarowe czastki.. zdjecie bedzie pozniej Odpowiedz Link
alfredka1 Re:rabarbarowa tarta 03.06.15, 17:48 Kochanie Ty moje ... chyba zapomnialas otoczyc rabarbar w tartej bulce albo w mace ziemniaczanej. ale zjem z przyjemnością gdy tylko dotrze na tę stronę. cmok cmok mniam mniam ,,, Odpowiedz Link
kendo Re:rabarbarowa tarta 03.06.15, 17:54 *Alfredziu, nie zapomnialam ,bo w recepcie byla maka kartoflana by z cukerm zmieszac i po rabarbarze potraktowac...-zaraz wrzuce zdjecia do kompa i zamieszcze, bo pozniej chce isc troche na mate i pocwiczyc "wstretne zjelczale sadelko" Odpowiedz Link
kendo Re:rabarbarowa tarta 03.06.15, 18:10 czestuj sie Alfredo ,jak i reszta Zalogi, napisze,ze na zimno lepiej mi smakuje .. Odpowiedz Link
kendo Re:premiera marchewkowego ciasta 30.07.15, 19:39 , jak zwykle pierwszy raz sie zawsze udaje i smakuje, a marchewkowe ma to do siebie,ze najsmaczniejsze bylo dzis,jak "odstalo przez noc z polewa" pychotaaaaaaaaaaa posypalam orzechami wloskimi, nastepnym razem do srodka wmieszam migdalowe platki i posypka z orzechow... Odpowiedz Link
slo-miana Re:premiera marchewkowego ciasta 31.07.15, 08:38 bardzo fajny pomysl z polewa i posypka. co to za polewa Kendo? Odpowiedz Link
kendo Re: marchewkowego ciasta i polewa "serkowa" 31.07.15, 09:34 slo-miana napisał(a): > bardzo fajny pomysl z polewa i posypka. co to za polewa Kendo? bardzo lato sie robi, * 1 lyzka soku z cytryny * niecala szklanka cukru pudru (w zaleznosci jak duza powierzchnie mamy posmarowac by poczuc jej smak) * 50g masla miekiego * 100grphiladelpia serek ,-mysle ze mozna chyba zastapic maskrapone czy innym serkiem tego typu wszystko sie wymieszalo i posmarowalo powierznie ciasta Odpowiedz Link
slo-miana Re: marchewkowego ciasta i polewa "serkowa" 31.07.15, 11:04 a czyli cos miękkiego? myslalam,ze to bardziej lukrowana polewa,ktora robi cos w rodzaju skorupki. ale z serkiem tez fajnie brzmi. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: marchewkowego ciasta i polewa "serkowa" 31.07.15, 11:22 *SLO-mianka ta polewa tezeje i sie nie rozmazuje i smakowo dobrze komponuje sie ze smakiem ciasta, ja daje wiecej serka bo 125 g, a ciasto pyszne, zjadlo by sie wiecej, ale na mysl ze sie to odklada tu i owdzie to sie ostatnio ograniczam od takimich smakowitosci. Odpowiedz Link
slo-miana Re: marchewkowego ciasta i polewa "serkowa 31.07.15, 11:39 czy te same rozgrzewa się dla polaczenia skladnikow czy miesza na zimno? Odpowiedz Link
kendo Re: marchewkowego ciasta i polewa "serkowa 31.07.15, 13:25 slo-miana napisał(a): > czy te same rozgrzewa się dla polaczenia skladnikow czy miesza na zimno? polewe miesza sie na zimno, robilam to widelcem by rozbic grudko cukru pudru.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:jablkowe ciasto 28.09.15, 17:07 *Kendo, ale narobilas mi smaku, chyba sobie wyjme w zamian fufinke z jagodami i wieczorem pod TV zjem. Serce miej otwarte dla wszystkich, zaufaj niewielu W. Shakespeare Odpowiedz Link
kendo Re:jablkowe ciasto 28.09.15, 17:57 o swiecie ..mufinki/fufinki, moze i ja je upieka wlasnie z jablkami?? Odpowiedz Link
kendo Re:jablkowe ciasto-tosca jablkowa 06.10.15, 14:50 www.matklubben.nu/recept/tosca%E4ppelkaka_55522.html Dela Toscaäppelkaka Ingredienser 4 medelstora äpplen 75 g smält smör 3/4 dl strösocker 2 msk ljus sirap 2 msk grädde 1/2 dl flagad sötmandel 1 1/2 dl havregryn 3/4 dl vetemjöl Gör så här Skala och skiva äpplena. Blanda ihop alla ingredienserna till smeten. Lägg äppelskivorna i en smord ungsäker form. Klicka eller bred smeten över. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 25 minuter. Servera äppelkakan ljummen med grädde eller vaniljsås nastepnym razem upieke dla sprawdzenia smaku, obecnie robie zdziebko inaczej dodajac orzechy wloskie Odpowiedz Link
slo-miana Re:jablkowe ciasto-tosca jablkowa 07.10.15, 09:48 hmmmm tez bym skonsumowala,ale jak upieke to blacha znika w trymiga. nie zeby szkoda,ale wszytsko idzie w sadelko. aczkolwiek jak gdzies jest to sobie nie odmowie,no nie bede sie przeciez katowac Odpowiedz Link
kendo Re:jadzianki,wspomnienie lata 17.10.15, 20:05 coby wieczory juz coraz szybciej zapadajace staly sie weselsze wyjatkowo smaczne wyszly, jagody obsypalam waniljowym sosem w proszku,ktory do szarlotki uzywam prosze sie czestowac Odpowiedz Link
pia.ed Re:jadzianki,wspomnienie lata 17.10.15, 21:16 Kendo, zawsze sie zastanawiam, ile to jest polska "szklanka" ... Czy tyle samo co szwedzki kubek czyli 2,5 dl? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:jadzianki,wspomnienie lata 18.10.15, 00:30 *Pia, cala szklaka po brzegi to 2,5 dl. *Kendo, ale napieklas pysznych jagodzianek. Odpowiedz Link
kendo Re:jagodzianki,wspomnienie lata 18.10.15, 11:46 lusia_janusia napisała: > *Pia, cala szklaka po brzegi to 2,5 dl. > *Kendo, ale napieklas pysznych jagodzianek. > bylo wczoraj dziecie, to tez dostal ,ale chcial tylko 2st..... tesknilam za nimi od dawna,a ze jagody sama nazbieralam to smakuja extra wybornie Odpowiedz Link
kendo Re:jadzianki,wspomnienie lata 18.10.15, 11:44 pia.ed napisała: > Kendo, zawsze sie zastanawiam, ile to jest polska "szklanka" ... > Czy tyle samo co szwedzki kubek czyli 2,5 dl? moja szklanka ma dokladnie 2 dl. a garnuszek do kawy tego rodzaju z lat 70-80 tez ma 2 dl.-mierzylam teraz, Twoj kubek do kawy musi byc wiekszy,skoro ma 2,5 dl. Odpowiedz Link
kendo Re:sernik na piernikowym spodzie 22.11.15, 09:46 sernik na spodzie z pokruszonych piernikow, szkoda,ze do masy serowej nie dalam przyprawy piernikowej-bom ciekawa smaku calosci, spod wyszedl calkiem smaczny,a nigdy nie pieklam tak i myslalam,ze to moj tylko wymysl,kiedy sprawdzilam dzis w necie to juz sa podobne recepty na piernikowy sernik Odpowiedz Link
maria88 Re:sernik na piernikowym spodzie 22.11.15, 10:06 Kendo ślinka mi cieknie na Twoje smakowitości cukiernicze. Postanowiłam,że będe piec jak przyjedzie dziecko, bo jestem łasuch i za duzo nabiorę ciałka. Odpowiedz Link
kendo Re:sernik na piernikowym spodzie 22.11.15, 10:42 dziekuje Maria tez naleze do lasuchow, wiec serniczek zamroze dzisiaj po deserze,bo zalezy ile zjemy z panciem.... nie dalam duzo cukru i tego brakuje,bo cukier tez podkresla walory smakowe... Odpowiedz Link
slo-miana Re:sernik na piernikowym spodzie 22.11.15, 14:22 lubie bardzo serniki,ale nie dodalabym przyprawy do masy serowej. jakos kloci mi sie smak jeden z drugim. wole,aby sernik byl sernikiem. narobilas mi smaku,a ja tak samo jak Maria wzbraniam sie od pieczenie,bo zbyt duzo jem slodkosci,ale skusze sie moze jutro,ech raz nie zawsze Odpowiedz Link
kendo Re:sernik na piernikowym spodzie 22.11.15, 14:33 *Slomko pieke raz na tydzien tak periodami, jak nie zjemy w niedziele zamrazam i na nastepna niedziele dojadamy albo nie a dodatek piernikowy do sernika,jakos tak mi sie cos umyslilo, na necie sa przepisy nawet,a myslalam,ze tylko ja taki pomysl mialam.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Faworki - karnawal 04.02.17, 17:22 Fworki lane beszamel.se.pl/szukaj/?q=faworki klikacw obrazek i wychodza przepisy. Odpowiedz Link
xystos Re:sernik na piernikowym spodzie 04.02.17, 18:18 do twarogu lub keseli dodać parę żółtek cukru waniljowego I esenci zapachowej I ta barbarele przekręcic w Boschu ciasto na botten z ekstra proszkiem lub drożdżami by niesiadlo pod cieżarem sera,czas pieczenia dostosowac do pieca,każdy piec ma swoją własną wole, w wojsmu bylem kucharzem,chłopakom idowództwu smakowalo I dlatego nigdy w soboty I niedziele przepustek niedostawałem. Odpowiedz Link
maria88 Re:sernik na piernikowym spodzie 04.02.17, 19:22 Ciekawe te lane faworki. Dawno nie robiłam bo nie miałam takiej potrzeby a dla mnie samej to mi szkoda czasu i zdrowia na stanie w kuchni. Nie przepadam za faworkami. Natomiast uwielbiam dobre pączki. Nie takie co to teraz sprzedają w cukierniach. Sama chemia. Nawet od Bliklego pączkami nie byłam zachwycona jak dziecię mnie tam zaprowadziło. Mam do dzisiaj smak pączków jakie robił mój dziadek ,który był przedwojennym kwalifikowanym cukiernikiem i całe zycie przepracował w tym fachu. Mama tez umiała robić doskonałe pączki i inne. Wszystko to było na naturalnych produktach i zdrowe. Jak mam bardzo ochote na pączka tp kupuję bo nie chce mi sie robic bałaganu dla mnie samej. Narobiliście mi smaka tym wątkiem. Xystos też widze potrafi dobrze kucharzyć a tak pisał że ma 2 lewe ręce do gotowania. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:;; jak jesc SEMLE ;;; 06.02.17, 21:38 Jak jesc SEMLE popularne bulki slodkie z bita smietana i masa marcepanowa. Mozna na 3 rozne sposoby. Magdalena Ribbing ger tre tips på hur man äter en semla.- znawczyni etykiety. www.dn.se/webb-tv/klipp/nyheter/ribbing-sa-ater-du-semlan-utan-att-tappa-stilen/ Odpowiedz Link
kendo Re:;; karnawalowe wypieki 15.01.22, 11:42 paczki/faworki, co jeszcze wypiekacie w karnawale. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:;; karnawalowe wypieki 15.01.22, 13:18 Chyba w ubieglym roku nic nie pieklam z tych wypiekow, a kupowalam kilka razy popularne u nas w tym okresie bulki Semle z bita smietana i nadziewane masa z migdalow, W tym roku tez nie wiem czy sie zmobilizuje, do smazenia, a zreszta olej tez podrozal, to pozniej musze szybko go wysmazyc, zeby nie zjelczal po poczkach. Odpowiedz Link
jaga_22 Re:;; karnawalowe wypieki 15.01.22, 18:06 Od dawna nie piekę pączków,ale mąż ciągle wspomina jakie dobre były. Na pewno będą kupione.Tłuszcz ze smażenia powinno się wylać. Nawet nie wiem kiedy ten tłusty czwartek,zapewne w czwartek Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:;; karnawalowe wypieki 15.01.22, 19:45 Jaga, Tlusty czwartek wtedy sie je paczki na zakonczenie karnawalu wypada w tym roku 24 luty., a pozniej . - 1- Marca - sledzik - 2- marca popielec ok,40 dni do wielkanocy 10 - kwietnia niedziela palmowa - 17 - kwietnia wielkanoc. Odpowiedz Link
kallisto Re:;; karnawalowe wypieki 16.01.22, 07:46 Och pieklam kiedys pączki, pyszne byly i chcialo mi sie.... Dlaczego teraz juz mi sie nie chce ani smazyc pączkow ani faworkow???😭 dlaczego ze mnie taki len???😭 w glowie jest ochota inna tym koniec. Moze to wynika z wybicia sie z pewnych czynnosci i z tego ze cos może nie wyjsc ? Obiecuje sobie nie raz ze sie zmobilizuje, obiecanie to finisz mojego rozkrecenia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:;; karnawalowe wypieki 16.01.22, 11:08 Kallisto, wydaje mi sie i sadze po swoim mysleniu, ze jak byla rodzina z dziecmi to staralaysmy sie wszystkiemu dogodzic, zeby dzieci probowaly wszystkich smakow i tradycji. Teraz dzieci wyfrunely z dowmow i dla dwoch czy jednej osoby, myslimy.. skoda zachodu.... z pracka, a dla smaku kupujemu na smak w cukierni paczusia. Odpowiedz Link
maria88 Re:;; karnawalowe wypieki 16.01.22, 16:04 Dobre pączki kosztuja teraz sporo kasy , Częściej, przynajmniej u nas to świństwo. Dlatego usmażę rachuchy drozdzowe z jabłkami takie jak robiłam przed kilkoma dniami i były super. Odpowiedz Link
kallisto Re:;; karnawalowe wypieki 16.01.22, 20:00 To prawda u nas te najpyszniejsze sa po 4 zl. Jefynie w Biedronce można dostac chyba po zlotowce. Twój wybor racuchow Mario jest super, juz czuje ich zapach😊 A ja przed chwila zjadlam chalke z madlem i herbatke. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:;; karnawalowe wypieki 16.01.22, 21:32 U mnie paczki w sklepach nadziewane sa musem jablkowym i kremem waniljowym. A ja do swoich racuchow dodaje do ciasta troche oleju, i jak mam na zbyciu smietane to tez dodaje. Odpowiedz Link
kendo Re:;; karnawalowe wypieki 17.01.22, 06:44 oj paczusie, nasza sw.p Mama zawsze nam piekla paczki, byly smaczne, ja chyba raz tylko je popelnilam.. moze tylko bym fsworki popelnila, na razie taki zamiar jest.. za sybstytut swietny od Mari...zastapicracuchami Odpowiedz Link