pia.ed 30.06.13, 12:53 Długo do nich nie zaglądałam i dziś ze zdziwieniem stwierdziłam ze już są samodzielne, bo wyszły same z gniazda i spacerują po lace szukając pożywienia ... www.makov.cz/?action=webkamera Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: Bociany z Makowa ... i kilka innych 30.06.13, 14:05 *Pia tu masz z Holandii www.beleefdelente.nl/vogel/ooievaar tu z czechoslowacji kukaj.sk/index.php do nich zagladam cyba najczesciej Odpowiedz Link
pia.ed Bociany z Makova, Liptove i Beleev de Lente 30.06.13, 20:16 Ogladalam dzis dlugo to CZESKIE GNIAZDO, bo tylko jeden bociek sie podnosil, a drugi lezal bez ruchu. Doczytalam sie, ze drugi ma problemy z prawym skrzydłem z powodu złego wyżywienia (?) i jest pod obserwacja weterynarza. "Tohoročná studená jar na Liptove poznačila aj našich bocianov. Zo 7 mláďat zostali dve. Jeden bocianik má problém s pravým krídlom. Podľa veterinárneho lekára je to pravdepodobne dôsledok zlej výživy. Patrí to do prírody, je to aj prirodzený výber zdravých jedincov, tým sa len posilňuje celková populácia. Situáciu podrobne monitorujeme, v prípade potreby zasiahne človek." kukaj.sk/index.php www.beleefdelente.nl/vogel/ooievaar Odpowiedz Link
pia.ed Re: Bociany niemieckie w parku zoo ... Manheim 30.06.13, 20:56 Czasami nie zawsze sie chce otworzyć ... radze wtedy kliknąć w Storchwebcam. W Luisenpark/zoo istnieje cala kolonia dzikich bocianów, ponad 20 gniazd. www.luisenpark.de/mein-luisenpark/storchenwebcam Odpowiedz Link
kendo Re: Bociany niemieckie w parku zoo ... Manheim 01.07.13, 08:25 juz w tamtym tygodniu zauwazylam jak ma skrzydlo obwieszone , szkoda....tyle juz dorosl, matka spoczatku go odpychala od tego zdrowego.... Odpowiedz Link
kendo Re: Bociany w holandii 01.07.13, 08:45 www.beleefdelente.nl/vogel/ooievaar sezon kamerowy zakonczony, mozna je ogladac na zamieszczonych filmikach.... Odpowiedz Link
kendo Re: Bociany czarne i Makow 06.07.13, 10:07 pontu.eenet.ee/player/kurg.html czarne bocianki, juz piora zmieniaja...jedno z nich silniejsze stoi stabilnie na nogach www.makov.cz/?action=webkamera w Makowie,juz przefruna pare metrow... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Bociany ... Warszewo i Makow 06.07.13, 17:21 Nie widzialam fruwajacych w Makov bo nie mam czasu zagladac. W Szczecinie-Warszewie bocianki wyglądają jak dorosłe. Po tym ze są młode odroznia sie po czarnym dziobie. Nog akurat nie widzialam ... ale one czerwienieja przed dziobem. W Parku zoo w Mainheim maja juz czerwone nogi. www.warszewo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=467&Itemid=92 > www.makov.cz/?action=webkamera > w Makowie ,juz przefruna pare metrow... Odpowiedz Link
kendo Re: Bociany ... Warszewo i Makow 06.07.13, 18:35 pozagladalam do bockow, niekotre siedza i poprawiaja sobie gniazdo, czarne bociany maj zolet dzioby i nogi Odpowiedz Link
pia.ed Luisenpark, Warszewo i Makow ... 06.07.13, 22:20 www.luisenpark.de/mein-luisenpark/storchenwebcam > www.warszewo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=467&Itemid=92 > > > www.makov.cz/?action=webkamera Odpowiedz Link
kendo Re: Luisenpark, Warszewo i Makow ... 07.07.13, 08:44 Luisenpark-kamerka pusta juz bez bocianow www.makov.cz/?action=webkamera gniazdo bez bockow, pewnie trenuja juz na otwartej przestrzeni swe skrzydla. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Luisenpark, Warszewo i Makow ... 07.07.13, 11:06 www.makov.cz/?action=webkamera Odpowiedz Link
pia.ed Re: Luisenpark, Makow ... 07.07.13, 18:14 kendo napisała: Luisenpark-kamerka pusta juz bez bocianów > gniazdo bez boćków, pewnie trenują juz na otwartej przestrzeni swe skrzydła. www.luisenpark.de/mein-luisenpark/storchenwebcam > > www.makov.cz/?action=webkamera Musiała Ci sie po prostu nie otworzyć kamerka, i zamiast niej zobaczyłaś tekst o bocianach. To się czasami zdarza, i dlatego wklejając bociany z Mainheim napisałam o tym, i radziłam kliknac w Sztorchwebcamera na gorze. Te bocianki długo jeszcze nie będą fruwać. Wykluły sie wyjątkowo późno, maja dotąd czarne nogi i dzioby, i jeszcze nawet nie zaczęły trenować porządnie skrzydeł. Odpowiedz Link
pia.ed Dronessa, Luisenpark, Warszewo, Makow ... 08.07.13, 13:52 W tym gniezdzie (przy polu) nie ma w tej chwili zadngo bocianka, CHOC POWINNO ICH BYC CZTERY ...Widocznie juz fruwają Cos napisano på holendersku ale tego nie rozumiem. Wejde na gniazdo wieczorem i zobacze czy bocianki wrocily ... www.droonessa.nl/site/page6.aspx Bcianki w parku zoo wygladaja na slabe i niedojrzale. Co roku ktorys z mlodych zostaje w gniezdzie zamiast odleciec do Afryki. > www.luisenpark.de/mein-luisenpark/storchenwebcam Zadnych zmian, dwa bocianki w gnieździe ... www.warszewo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=467&Itemid=92 Tutaj wszystko jak zwykle jest SUPER. www.makov.cz/?action=webkamera > Odpowiedz Link
kendo Re: Dronessa, Luisenpark, Warszewo, Makow ... 08.07.13, 19:04 *Pia z tego slownka korzystam do tlumaczenia tekstow, translate.google.com/?hl=pl#nl/sv/De%20zolder%20van%20Droonessa%20is%20dicht.Hierna%20alleen%20op%20afspraak!%20Steun%20ons%2C%20word%20ook%20vriend(in)of%20sponsor%20van%20Droonessa%2C%20of%20maak%20uw%20(anonieme)%20bijdrage%20over%20op%2055%2044%2090%20641 wybierasz sobie jaki jezyk chcesz na ten Ci wybrany przetlumaczy rano nie maialam za wiele czasu by wszystko przejzec, teraz za goraco jeszcze, wiec szybko przeglad robie, wieczorem filmy ogladam,albo czytam... w niepogode wiecej czasu mam na komputer. *Jaga dzieki za zdjecia z Makowa, szczesliwa ta rodzina bociania mimo,ze rodzice sa" niefrufalne..." Odpowiedz Link
pia.ed Re: Dronessa, Luisenpark, Warszewo, Makow ... 09.07.13, 00:33 Wiem, ze można tłumaczyć ... ale z języka holenderskiego tłumaczenie nie jest najlepsze. To ze można wpłacać pieniądze to i bez tłumaczenia zrozumiałam ... ale o co chodzi z tym "dachem" to nie pojmuje ... U mnie rano bylo dosc chlodno w pokoju, bo mam okno na północ. W dzien opalałam sie parę godzin, a potem przyszedł moj Patrik i juz komputer "miałam z glowy" bo sie na nim panoszył ... O 22 00 zrobiło mi sie zwarcie w kuchence, dwa bezpieczniki sie przepaliły i cały pion byl bez światła Dzieki dyżurnemu elektrykowi po godzinie mieliśmy znów prąd ... Kuchenkę musiałam wyłączyć z gniazdka ... i nie mam odwagi jej włączyć. W tej chwili po prostu nie wiem co mam zrobić, przecież nie będę na łapu capu kupowała nowej za 6 czy 8 tysięcy ... ... Odpowiedz Link
kendo Re: Dronessa, Luisenpark, Warszewo, Makow ... 09.07.13, 08:53 o jeja Pia.... czyli rozumie ze piec sie "nie funkcjonuje"? a nie mogl sprawdzic ten dyzurujacy elekrtyk jego stan techniczny? a "mieszkaniowka" Ci nie wymieni?? czy mieszkasz moze w wlasnosciowym,to niestety kupujesz sama,jak mialas fond to bedzie dla Ciebie taniej doplacisz ewentualnie jak niski fond teraz wszedzie sa przeceny na rozne elektryczne rzeczy, mozesz kupic za 4 000;- lub mniej jak posledzisz reklamy piec z porcelanowa plyta.... *musialam cos z tym dachem przeoczyc... z rana szybki przeglad wszystkiego robie i w ogrod ide lub na rower... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Dronessa, Luisenpark, Warszewo, Makow ... 09.07.13, 09:37 Najpierw o tlumaczeniu ... Po szwedzku byl vind, a po tym wyrazy dicht i Hierna ktore nie zostaly w ogole przetłumaczone Tlumaczenie polskie brzmi tak: "Poddasze Droonessa dicht. Hierna jest tylko po wcześniejszym umówieniu! " Poniewaz dyzurny elektryk ma płacone z HSB, wiec naprawia tylko to co nalezy do HSB czyli przewody albo coś co sie stało w centralnym el-skåpet. Jak zrozumiałam, to w piwnicy wyskoczyły bezpieczniki na skutek zwarcia w mojej kuchence. Oczywiście mam mieszkanie własnościowe. Czynszowe ma biedota, która dostaje bostadsbidrag i moze mieszkać za grosze w dużych wygodnych mieszkaniach ... Albo bardzo bogaci ludzie, dla ktorych czynsz 12 000 kr - 20 000 kr miesięcznie to pestka ...tak wlasnie mieszkaja w Malmö Dunczycy w Västra Hamnen, przy Turning torso. Zajme sie sprawa kuchenki juz dzisiaj ... ale właściwie to planowałam generalny remont kuchni ... i marzyla mi sie jako kuchenka taka plytka na disbänken a piekarnik osobno,wbudowany w szafkę na gorze. > *musialam cos z tym dachem przeoczyc... Odpowiedz Link
kendo Re: Dronessa, Luisenpark, Warszewo, Makow ... 09.07.13, 10:00 *Pia sledz reklamy z przecenami na "Vita varor" sa rozniaste alternatywy, a moze wartaloby tylko bespiecznik sprawdzic i wymienic do czasu kiedy "dojzejesz do remontu",wtedy kupisz jusz wszystko nowe pod "jeden desain.." napisze Ci szczerze, malo zagladalam do tego gniazda, Lusia czesciej i mi opowiadala, moze chodzilo po "pulap czy platforme gniazda"? a tlumaczenie wyszlo ,jakie wyszlo....nieraz trzeba sie domyslac .... Odpowiedz Link
pia.ed Kuchenka ... 09.07.13, 12:38 Rzeczywiscie o bezpieczniku w kuchence nie pomyslalam ... ale nie wiem czy to pomoze bo najpierw rozpadl sie piekarnik (szybki sie rozluzowaly, śrubki powypadały ...) i dwie duże plyty sa przepalone prawdopodobnie dlatego, ze wstawiam jedzenie i ide do komputera, a plyn sie gotuje i kipi, w koncu przypala się . Elektryk powiedział, att han ser att jag har haft överkok" Kuchenka ma 12 lat, ale jak wiesz - ja potrafię nie gotować przez tydzień albo dwa, piekarnik używam raz na parę miesiecy wiec kuchenke mozna porównać do trzyletniej. Jest dobrej marki "Cylinda" ale ... wyprodukowana w Polsce, co zauważyłam dopiero kiedy kuchenkę przywiozłam do domu!!! W moim poprzednim mieszkaniu mialam kuchenke ELEKTROLUX, ktora kiedy sprzedawalam mieszkanie, miala dokladnie 35 lat i działała jak szwajcarski zegarek. kendo napisała: > a moze warto by tylko bezpiecznik sprawdzic i wymienic do czasu kiedy "dojrzejesz do remontu", wtedy kupisz jusz wszystko nowe pod "jeden desain.." > > moze chodzilo po "pulap czy platforme gniazda"? > a tlumaczenie wyszlo ,jakie wyszlo....nieraz trzeba sie domyslac .... Odpowiedz Link
kendo Re: czarne bociki 09.07.13, 09:38 pontu.eenet.ee/player/kurg.html jeden z nich bardzo aktywny drugi jakis nieruchliwy,caly czas spokojnie siedzi obserwujac je widze, jak jest przewaznie dziobem prze z drugiego "szczypany" Odpowiedz Link
slo-onko Re: czarne bociki 09.07.13, 10:09 ten bociek z prawej ma chyba jakies ADHD, raczej nie jest to pielegnacja brata. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: czarne bociki 09.07.13, 10:34 Są obydwa duże,to chyba krzywdy już sobie nie zrobią. Przed chwilą jeden drugiego iskał po dziobie,a drugi podnosił dziób, jakby prosił o jedzenie. pontu.eenet.ee/player/kurg.html Odpowiedz Link
kendo Re: czarne bociki 09.07.13, 10:45 hi,hiiiiiiiiiiiiiii ADHA???????? dziwne mi sie wydaje ich zachowanie, moze glodne wiecznie sa jeden silniejszy i inaczej znosi glodowke.... ten rok wogole nie poszczescil sie w rozwoju ptactwa, duzo gniazd opustoszalo, pozostawiajac niezalezone jaja lub wogole nie zawiazalo sie w pary... cos niedobrego w naturze sie dzieje... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Dronessa, Luisenpark, Warszewo, Makow ... 09.07.13, 19:28 SA WSZYSTKIE CZTERY BOCIANKI ... wróciły z próbowania skrzydeł ... > www.droonessa.nl/site/page6.aspx Jeszcze nie zaczely latac ,,, > > www.luisenpark.de/mein-luisenpark/storchenwebcam > > Zadnych zmian, dwa bocianki w gnieździe ... matka lezy obok. > www.warszewo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=467&Itemid=92 > > Cztery bocianki w gnieździe ... rodzice nie maja już miejsca, pewnie będą spać obok gniazda. > www.makov.cz/?action=webkamera > > Odpowiedz Link
pia.ed Re: Dronessa, Luisenpark, Warszewo, Makow ... 12.07.13, 10:41 W gniezdzie jest jeden bocianek, ale wszystkie juz potrafia fruwac ... > > > www.droonessa.nl/site/page6.aspx > > > Jeszcze nie zaczely latac ,,, > > > www.luisenpark.de/mein-luisenpark/storchenwebcam > > > > > > Zadnych zmian, dwa bocianki w gnieździe ... jest tez ubrudzony stary bocian. > > www.warszewo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=467&Itemid=92 > > Ale niespodzianka ... wszystkie cztery bocianki siedza na dachu, a jeden przed chwila szybowal wysoko .. Tylko co to za 5-ty bocian, ktory siedzi na platformie? To musi byc obcy bocian ... > > > www.makov.cz/?action=webkamera2 Odpowiedz Link
kendo Re: Dronessa, Luisenpark, Warszewo, Makow ... 12.07.13, 11:05 pewnie rodzic odpoczywa sobie sam bez "dzieci w domu" z rana przejzalam kamerki, czarne fajnie w piora obrastaja... Odpowiedz Link
kendo Re: czarne bociki 18.07.13, 09:32 pontu.eenet.ee/player/kurg.html juz niemal cale czarne sa, tylko na brzuszkach puch bialy.. stoja stabilnie na lapach i czyszcza piorka... wnet pewnie i one opuszcza gniazdo... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: czarne bociki 18.07.13, 16:30 Jakie już są duże,a nie oglądałam parę dni i taka różnica. pontu.eenet.ee/player/kurg.html Odpowiedz Link
kendo Re: czarne bociki 19.07.13, 11:04 szybko rosna,jak sie pare dni nie widzi, ldnie stabilnie stoja i piorka sobie pucuja... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: czarne bociki 23.07.13, 12:46 Śliczne czarne boćki. pontu.eenet.ee/player/kurg.html Bociany jak baletnice www.makov.cz/?action=webkamera Odpowiedz Link
kendo Re: czarne bociki 23.07.13, 12:50 akurat Jagus na nie patrzylam w czechoslowackim gniezdzie juz ladnie fruwaja nad gniazdem... czarne nie widzialam coby zaczely fruwac,cwicza intensywnie skrzydla.. Odpowiedz Link
kendo Re: bociki w Klekusiowie 15.06.14, 18:01 bocianybolec.pl/ strasznie duza roznica miedzy nimi, dwa "obrzymy" jedno mniejsze i jedno amlutkie.. ciekawe jak sobie mama z tym poradzi, te niedlugo beda staly a to malutkie?? www.beleefdelente.nl/vogel/ooievaar juz ladnie stoja na lapach, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: bociki w Klekusiowie 15.06.14, 19:13 *Kendo, faktycznie duza roznica, moze nie wyrzuci tego najmniejszego z gniazda. Odpowiedz Link
kendo Re: bociki w Klekusiowie 15.06.14, 19:18 jak bedzie caly czas aktywne i bedzie jadlo, to moze "podaruja mu zycie" rodzice, za duzy by zjesc go ,ale wyrzucaja za gniazdo.. trzymam kciuki,zeby go oszczedzili Odpowiedz Link
kendo Re: obraczkowanie bociusiow w Viby 16.06.14, 09:54 wczoraj zakladali obraczki dwom bocikom, tam gdzie Lusia bardzo czesto z kolegowna bywala... nie moge w gazecie znalesc notisa Odpowiedz Link
kendo Re:bocki w Klekusiowie 26.06.14, 20:01 bocianybolec.pl/ jest informacja, ze dwa najmniejsze piskleta zabrano za wzgledu na ich stan zdrowia.. jest duza roznica miedzy dwoja ,ktore zostaly w gniezdzie widac pada tam znowu.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:bocki w Klekusiowie 26.06.14, 20:26 Biedne ptaszydla w tym roku wszystkie, moze te duze sie jakos uchowaja i odwruna do Afryki. Odpowiedz Link
kendo Re:bocki w Klekusiowie 26.06.14, 20:33 tez mi ich szkoda, moze uratuja je i przezimuja,bo nie wiadomo czy ten najmniejszy zdola odleciec,, bedzie za slaby Odpowiedz Link
kendo Re:bocki holenderskie 28.06.14, 09:54 www.beleefdelente.nl/vogel/ooievaar jedno lezy chyba caly czas, pozostale stoja i trenuja podskoki, zachecaja lezacego bocika Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:bocki holenderskie 28.06.14, 10:05 Wstal ten trzeci klekus, padalo u nich wczoraj, wieje duzy wiatr, kolysze gniazdem i kamera. Onajmili ze 1 lipca zamykaja kamere, ale beda pokazywac zdjecia pozniej. Odpowiedz Link
kendo Re:bocki holenderskie 28.06.14, 10:13 acha... no widac,ze sa juz niemal gotowe do wyfruniecia z gniazda, ladnie trenuja podskoki nawe z tusami trawy w dziobach. Odpowiedz Link
jaga_22 Re:bocki holenderskie 28.06.14, 11:45 Jeden to już chojrak. forum.gazeta.pl/forum/s,11086,145450587,151717553.html?rep=1&from=2 Odpowiedz Link
kendo Re:bocki holenderskie/Klekusiowo 28.06.14, 12:06 tak,ten jeden juz wydaje sie za lada "moment" z gniazda wyfrunie, jak obserwuje to mysle,ze zniesie go z gniazda w tych podskokach, dzis okolo 14 godz.maja do gniazda wlozyc te 2 st maluszkow chorych, wzmocnili sie i dojadly, ciekawe jak juz dorosle rodzenstwo ich przyjmie, jeden z nich bardzo malutki byl.. Odpowiedz Link
kendo Re:bocki holenderskie/Klekusiowo 28.06.14, 12:56 zagladam co rusz do Klekusiowa, jeszcze nie oddali bockow... Odpowiedz Link
kendo Re:bocki /Klekusiowo 28.06.14, 13:54 bocianybolec.pl/ juz maluszki sa z rodzenstwem, bardzo rychliwe i chyba glodne, mame co rusz w dziub tracaja,prosza o jedzenie.. moim zdaniem, powinni ich trosze dac do gniazda jedzenia,coby sobie podjadly, ladnie wygladaj,odzywione i zdrowe. Odpowiedz Link
jaga_22 Re:bocki /Klekusiowo 28.06.14, 14:52 Wszystkie ładnie wyglądają bocianybolec.pl/ Odpowiedz Link
kendo Re:bocki /Klekusiowo 29.06.14, 08:36 sliczniutkie/bialutkie,jak w Makowie te odzywione maluszki.. niech szybko rosna i doganiaja rodzenstwo Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:bocki /Klekusiowo 29.06.14, 09:58 To dobrze ze sa ludzie zainteresowani ich losem i w razie potrzeby dostaja pomoc bociany i jedzenie. w tym roku znowu niesprzyjajace warunki dla ich rozmnarzania. Moxe beda mialy szczescie i odwruna di ciepelka, zeby pozniej powrocic na stare smiecie. Odpowiedz Link
kendo Re:bocki /Klekusiowo 29.06.14, 10:08 *Lusia w drodze powrotnej na legowiska moga byc upolowane, przeciez tak bylo teraz jakis arabski kraj na nie polowal, dopiero po wielkich krytychach zaprzestano... Odpowiedz Link
kendo Re:bocki holenderskie 30.06.14, 10:24 www.beleefdelente.nl/vogel/ooievaar juz fruwaja, wczoraj premiere lotu zrobilo dwa z tego co na filmiku pokazali, ten drugi to wygladalo,ze z przypadku zfruna,bo podskakujac nie trafil dobrze na gniazdo... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:bocki holenderskie 30.06.14, 10:42 Czyli wg obliczen gospodarza kamere maja jutro ja wylaczyc. W Makowie tez juz jeden bocian zrobil pierwszy lot. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *Egzotyczny ptaszek* wyleg... i kilka innych 30.06.14, 10:55 explore.org/live-cams/player/puffin-burrow-cam Odpowiedz Link
kendo Re: *Egzotyczny ptaszek* wyleg... i kilka innych 30.06.14, 11:22 teraz tam noc i czarno bialo, strasznie ptaszydla cwieraja, podczas dnia mozna sprawdzic jeszcze raz bedzie i kolor. Odpowiedz Link
kendo Re: male labadzki w makowie 30.06.14, 19:57 www.youtube.com/watch?v=J9HlwEU_mGQ&feature=youtu.be az 7 st, 3 wieksze i 4 mnjsze...jakos sobie radza, dziwne tylko ze obecyn dorosly labadz jakos sie niemi nie zainteresowal,ani zdana ges czy kaczka... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: male labadzki w makowie 30.06.14, 20:37 *Kendo te male labedzie to plywaly pare dn ibez mamy i sie dopiero nimi zaopiekowali, ale zauwazylas, ze jeden jest prawie bialy labadziek?. Odpowiedz Link
kendo Re: male labadzki w makowie 01.07.14, 09:18 achaaaaaaaa, to labadzki mieli szczescie, widzialam jak dzis bocianki trenowali slrzydla i umiejetnosc fruwania, od choinek az do gniazda biegac/machajac skkrzydlami unosili sie w powietrzu... slicznie wygladalo. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: male labadzki w makowie 01.07.14, 09:41 *Kendo tez wczoraj ogladalam te proby lotow. Odpowiedz Link
kendo Re: male labadzki w makowie 01.07.14, 09:49 ja dzis widzialam piekny popis, na holoenderskim portalu juz wszystkie kamerki zamkniete www.beleefdelente.nl/vogel/ooievaar podsumowanie jest na kazdym ptaku. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadanie w Makowie 19.07.14, 10:32 www.allegaleria.pl/images/pcs0vugldhk3gjh8lax8.jpg widzialam z rana jak bocianki cwiczyli startowanie, jtore nawet niezle im idzie i ladowanie, gdzie tu musza pocwiczyc,potrzebuja dlugiej bony do wyladowania.. Odpowiedz Link
slo-onko Re: sniadanie w Makowie 19.07.14, 11:24 A co jeden z bocianow trzyma w dziobie ???????? Odpowiedz Link
kendo Re: sniadanie w Makowie 19.07.14, 11:27 *sloo karmia ich malymi kurczaczkami od "pieluchy" rodzice tez im to przynosili... maja najlepsze jedzonko, wiec mysle ze dobr gentycznie dzieci beda plodzic. Odpowiedz Link
kendo Re: streszczenie rodziny bocianiej z makowa 20.07.14, 10:23 www.youtube.com/watch?v=QkV8bPRfk18 fajne streszczenie . Odpowiedz Link
kendo Re: streszczenie rodziny bocianiej z makowa 20.07.14, 19:32 w makowie w stawiku, bylo 7 labadzkow malych, sa tylko 4 plywajace, piaty jest w kawrantannie i otrzymuje leki, podobnie i pozostala czorka maluszkow Odpowiedz Link
slo-onko Re: streszczenie rodziny bocianiej z makowa 20.07.14, 20:24 smutne jest to,ze ptaszki choruja. dlatego tez wylaczylam sie z obserwacji bockow. zbyt mocno przezywalam keidy maluchy cierpilay. Odpowiedz Link
greis52 sensacja w bocianim gnieździe.... 24.07.14, 19:19 na świat przyszło 5 małych. "To rzadkość" piszą media... www.tvn24.pl/wroclaw,44/sensacja-w-bocianim-gniezdzie-na-swiat-przyszlo-5-malych-to-rzadkosc,448674.html Odpowiedz Link
kendo Re: sensacja w bocianim gnieździe.... 24.07.14, 19:36 to faktycznie rodzna bociania miala wielkie szczescie, bo podczas wykluwania i zaraz po byly wszedzie ulewy ktroe minimalizowali boci.. w makowie bylo 5 jaj,wylegly sie jedno najmniejsze dokarmiali teraz nawet roznicy miedzy nimi nie widac,dogonil rodzenstwo "we wszystkim" Odpowiedz Link
kendo Re: podziwaim Makow 24.07.14, 19:45 zajmuja sie kazdym "poszkodowanym ptakiem/zwierzadkiem!"jak znajad, www.allegaleria.pl/images/ldtnqqpir1f69ndy6lhz.jpg www.allegaleria.pl/images/08hliezihuyyl140yev.jpg juz same moga sobie jedzonko znalesc, ale kiedy poserwowane to jedza wszystkie s28.postimg.org/dji6gs4sd/Kralice.jpg kurczaczki samkuja www.allegaleria.pl/images/bmay6xwx7hgy9ahvwxiq.jpg www.allegaleria.pl/images/sr9khppocd8azrtbxxk.jpg Odpowiedz Link
pia.ed Makow ... odkrylam cos nowego 28.07.14, 13:15 Zastanawialam sie, po co ta czerwona linia na dole obrazu z kamerki ... Dzis w nia kliknelam i okazuje sie, ze to nagranie z ostatniego czasu, wiec mozna zobaczyc to co sie stracilo, bo przeciez nikt nie patrzy 24 godziny w kamerke ... Teraz rozumiem jak niektorzy moga pokazywac takie niezwykle zdjecia, i zaskakiwac nas, ze oni to widzieli a my nie .., www.makov.cz/?action=webkamera2 Odpowiedz Link
kendo Re: Makow ... odkrylam cos nowego 28.07.14, 13:48 a tego nie wiedzialam, ale klikam po lewej stronie w ostani napis kniha navestev jest czat,gdzie ludzie zamieszczaj zdjecia te co zobaczyli w danej chwli bedac na bockowej kamerce Odpowiedz Link
pia.ed Szwedzkie bociany ze Skåne ... 05.08.14, 13:49 Zostaly wypuszczone z miejsc gdzie byly zamkniete i widziano je na Bornholm ... Smutna wiadomosc jest ta, ze tylko jeden z dziesieciu wypuszczonych bocianów powroci kiedy będzie mial 3 lata. Reszta wymrze ... Många av årsungarna kommer aldrig att återse födelseorten eftersom nio av tio dör innan de blivit tre år, vilket är häckningsmogen ålder. - Men i år hoppas vi att treåringarna från 2011 kommer tillbaka. www.skanskan.se/article/20140802/NYHETER/140809920/1007/-/skanes-ungstorkar-pa-nya-aventyr Odpowiedz Link
kendo Re: Szwedzkie bociany ze Skåne ... 05.08.14, 15:22 moze tak tragiczmioe bedzie, a szczescie im dopisze i powroca w rodzinne strony ale wiem na przykladzie ptaszkow, ktore sie u nas pod strzecha wykluly, ze widuje tylko jednego,a bylo 7st pisklat, jedno z rodzicow zginelo-zmarlu tuz przed ich opuszczeniem gniazdka, widzialam,jak jedno z nich "uwijalo sie" by je nauczyc lapac muszki Odpowiedz Link
greis52 Bociany opuszczają Polskę... 16.08.14, 18:39 To już KONIEC LATA! www.se.pl/wydarzenia/kraj/juz-koniec-lata-bociany-opuszczaja-polske_417551.html Odpowiedz Link
kendo Re: Bociany opuszczają Polskę... 16.08.14, 18:57 malo ich w tym roku, czeste ulewy zdziesiatkowaly ich przyrost naturalny, ciekawe czy te pozno wylegniete dadza rade odleciec? a moze w blizszym kraju sie zatrzymaja?? te z Makowa, mieli najlepszy start zyciowy odzywione/zadbane...niech fruna w dalekie cieple kraje i za dwa/trzylata w poblizu sie rozgoszcza Odpowiedz Link
slo-onko Re: Bociany opuszczają Polskę... 16.08.14, 19:42 Ojej,ale szkoda. Lato bylo garace,ale krotkie i intensywne takie w pigulce,ledwo sie zaczelo, a juz widac jego koniec. Dzisiaj chlodno i tak juz pewnie zostanie do konca sierpnia. Miejmy nadzieje,ze wrzesien bedzie piekny i sloneczny,czasami tak sie zdarza. Cztery lata temu tuz na poczatku wrzesnia bylismy nad morzem, zrobilismy dwudniowy wypad,nikt z nas sie nie spodziewal,ze wtedy mloza bedzie sie kapac. Plaze ciche,wyludnione,tylko spacerowicze brzegiem morza dreptali. Odpowiedz Link
kendo Re: Bociany opuszczają Polskę... 16.08.14, 21:44 *Sloo, woda nagrzana byla w morzu,wiec mozna bylo chociazby stopki pomoczyc, lubie tu podjechac wlasnie o tej porze, dzieciska w szkole, mlodzi w pracy,tylko emeryci po plazy spaceruja Odpowiedz Link
kendo Re: Zapowiadano cieple lato i jesien ... 17.08.14, 10:26 uwielbiam cieply wrzesien/pazdziernk, tak slicznie wtedy o poranku pachnie a na rynku warzywnym w miescie siedziala bym co dziennie, kolorowo od kwiecia i zapachy wszystkich warzyw bardzo intensywne Odpowiedz Link
slo-onko Re: Zapowiadano cieple lato i jesien ... 17.08.14, 11:50 Kendus, okazuje sie,ze kazda pora roku jest piekna, jesien, bo zolty z lisci dywan, babie lato, polyskujace slonce, pod warunkiem,ze cieple bez desczu, zima , otoczona piekna sniezna biela, lekko mrozne powietrze, pod warunkiem,ze nie dokuczy. lato , sloneczne, cieplutkie, jasne, piekne ,kojarzace sie z wyjazdami,urlopem,relaksem i wiosna kwitna, sypiaca kwieciem z pierwszymi promieniami slonca pod warunkiem,ze niezbyt zimna. Chcialoby sie tak zeby wszystko bhlo unlrmlwane w aurze i temperaturze,ale niestety nie mamy na to wplywu. Odpowiedz Link
kendo Re: Zapowiadano cieple lato i jesien ... 17.08.14, 12:56 *Sloo masz racje okreslajac kazda pore roku, dobrze kiedy akceptujemy je jakie sa, zawsze lubilam zime,ale ostanie zwaly sniegu zniechecily mnie do lubienia , latem zaczelam wiecej kichac,tak ze obecnie wszytko oceniam z roznych przyczyn lubienia Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *gniazdo orlow*. 20.08.14, 15:51 www.kukaj.sk/clanok/688-spolocne-ranajky-v-hniezde Jeszcze maja jedno dziecko, kktore obserwowalam jak karmili, zjadlo 2 myszy duze. Odpowiedz Link
kendo Re: *gniazdo orlow*. 20.08.14, 16:04 lusia_janusia napisała: > www.kukaj.sk/clanok/688-spolocne-ranajky-v-hniezde > Jeszcze maja jedno dziecko, kktore obserwowalam jak karmili, > zjadlo 2 myszy duze. mi sie wydaje,ze to juz nagrane wczesniejsze wylegi, popatrz jak przesuwa sie kreska, nagranie 13 min. Odpowiedz Link
kendo Re: w Makowie 31.08.14, 13:15 juz bloga cisza i spokoj, rodzice sobie na luzie obok siebie siedza, ciekawe o czym mysla?? czy o dzieciach,jak daleko juz odfrunely do innych krajow?? byly male labadziki, nic nie wspominaja o nich wiecej i nie widac w stawiku... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: w Makowie 31.08.14, 13:21 *Kendo, jak sie doczytalam z wczesniejszych dyskusji, to labadki byly chore, wygladalo to jak porazenie nerwu, bo glowki lecialy im na bok i byly leczone, i dlej nic nie doczytalam sie z jakim rezultatem, moze jagodana u Jagi coz bedzie wiecej na ten temat wiedziala,? A dwa mlode bocki, ktore odlecialy z nadajnikami zginely, bo usiadly na slupach wysokiego napiecia w Turcji, to tylko 2 co dalej kursuja, jeden dotarl juz do Jordani przez Bulgarie i Turcje. Odpowiedz Link
kendo Re: w Makowie 31.08.14, 13:30 o jejaaaaaaaa,jaka szkoda tych bociusow, kajie odzywione i zadbane przez rodzicow... zapytam sie i jagusis na forumie o labadzki... Odpowiedz Link
pia.ed Najmlodszy ... 31.08.14, 22:38 Ale z tym najmłodszym/najsłabszym było ich piec ... Wiem ze jemu nie przyczepiono nadajnika, pytanie tylko czy odleciał razem ze wszystkimi? W Szwecji takim "słabeuszom" nie pozwala się na odlot, trzyma się je jeszcze rok w jakby z hangarze zrobionym z siatki. Inna sprawa, ze w Szwecji jak na razie jest "hodowla bocianów" bo wyginęły całkowicie w latach chyba pięćdziesiątych, i teraz się zaczyna od nowa ... Odpowiedz Link
kendo Re: Najmlodszy ... 01.09.14, 08:59 *Pia, nic nie wspominaja na tym czeskim blogu o tym Beniaminku-tak chyba ten "slabeuszek" sie nazywal, podobnie nic dalej nie wspominaja o tych labedzikach malych,ktore przygarneli a byly chore, jak Lusia sie doczytala,cos mieli z ukladem nerwowym ... tak tu w Sakne sa one przez cala zime , dokarmiaja... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Najmlodszy ... 01.09.14, 09:11 Zuzka doleciala juz do Egiptu Hurghada i tam nocowala, a o Beniaminku jakos Libor nie piesze, chociaz ja tez go widzialam ze siedzial w Makowie. Odpowiedz Link
kendo Re: Najmlodszy ... 01.09.14, 09:16 moze personel schroniska zadbal by zostal przez zime? Odpowiedz Link
pia.ed TRASA PRZELOTU ... 03.09.14, 10:07 Kto zna czeski? A jak nie zna to niech chociaż przetłumaczy na Google ... www.facebook.com/pages/Z%C3%A1chrann%C3%A1-stanice-%C5%BEivo%C4%8Dich%C5%AF-Makov/182110685223258?fref=nf Odpowiedz Link
kendo Re: TRASA PRZELOTU ... 03.09.14, 10:13 googel tlumacz: Nasz bocian panna Sue jest już w Egipcie! Znajduje się w trudnej fazie ruchu.Loty z Bliskiego Wschodu i Egiptu ma 7-10 dni, a na co dzień zajmuje się zakończyć około 300 km. W dniach od 27 8th-31st ósmy leciały kolejno 290, 240, 285, 330 i 325 km. Jednak wyjechała około 2 dni (600 km), aby dotrzeć do Sudanu, gdzie jest wystarczająco dużo żywności. sama tez mozesz sobie potlumaczyc, w kazdym slowniku sa alternatywy do wyboru jezyka: translate.google.com/?hl=pl#cs/pl/ niemniej dziekuje za "trase" nie zawsze odwiedzam teraz Makow, a na FB nie wchodze pia.ed napisała: > Kto zna czeski? A jak nie zna to niech chociaż przetłumaczy na Google ... > > > www.facebook.com/pages/Z%C3%A1chrann%C3%A1-stanice-%C5%BEivo%C4%8Dich%C5%AF-Makov/182110685223258?fref=nf Odpowiedz Link
pia.ed Re: TRASA PRZELOTU ... 03.09.14, 10:49 Przetłumaczyłabym chętnie, ale z powodu niesprawnego komputera ograniczam na nim pobyt ... bo w każdej chwili może mnie wyrzucić ... a włączanie na nowo tak, aby funkcjonował może zabrać i pol godziny Czy może pamietasz jak mial na imie ten najmłodszy? Czy to o nim piszą, ze cos mu sie stalo jeszcze w Makov? PS. Ja tez nie wchodze na FB ... nie potrafię sie tam poruszać, link na temat ich trasy znalazł przypadkowo ktoś inny. Ktoś kto tam często bywa i potrafi wszystko znalezc. Odpowiedz Link
kendo Re: TRASA PRZELOTU ... 03.09.14, 10:55 *Pia Benjaminek tak cos mi sie przypomina,najmlodszego nazwano... a to jeszcze Ci zle komp funkcjonuje, przepraszam, dobrze,ze zalaczylam tlumaczenie,to poczytalas sobie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: TRASA PRZELOTU ... 03.09.14, 10:59 Ale to Zuzka z nadajnikiem juz jest w Sudanie. Benjaminek nie mial nadajnika. 2 bociany z 4 co mialy nadajniki zginely od przewodow elektrycznych chyba na Ukrainie. Odpowiedz Link
kendo Re: TRASA PRZELOTU ... 03.09.14, 11:27 biedne bocianki, ciekawe czy doleci ta reszta i wroci ponownie.. maja zwyczaj w poblizu sie znajdowac nastepne lata.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: TRASA PRZELOTU ... 03.09.14, 18:46 *Pia, *Kendo, co dzien na czacie pokazuje mape lotu bocianow, to chyba tak beda przez cala zime robic, i powrot bedzie bardzo interesujacy, jak dozyja bocki, gdzie sie zatrzymaja?... Odpowiedz Link
kendo Re: TRASA PRZELOTU ... 03.09.14, 19:01 bardzo dobry techniczny manik, w ten sposob kazdy zainteresowany moze sledzic ich wedrowke... oby nie zgubily nadajnkiow, albo oby im sie nie zlego nie stalo Odpowiedz Link
kendo Re: kamerki w Makowie 28.09.14, 17:48 www.makov.cz/?action=webkamera www.youtube.com/watch?v=_ys5ot8mXrY&feature=youtu.be mily filmik juz z dokarmiania ptakow w Makowie.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: kamerki w Makowie 28.09.14, 18:21 *Kendo,. przestawili kamere na dokarmianie ptakwo w Makowie, a z kamery skierowanej na jesiorko widac bociany, u ktorych teraz nic sie nie dzieje. Odpowiedz Link
kendo Re: kamerki w Makowie 28.09.14, 18:25 martwy sezon nastal do zimy, kiedy rozniaste ptaszki beda urzedowac na ziarnie..lubie wtedy ogladac,jak sie pozywiaja, widzial,ze kiedys czarny bociek staw w tym pierwszym gniezdzie...a biale bocik byly w tym nastepnym... Odpowiedz Link
pia.ed Re: kamerki w Makowie 08.10.14, 00:00 www.makov.cz/?action=webkamera2 Na drugiej kamerce dzieje sie bardzo dużo. Cala poprzednia noc na wysepce stal czarny bocian ... Tej nocy stoją tam białe bociany. Zwierzeta jedzą niemal przez cala noc. Widziałam wielokrotnie sarenki po godz 01 00 przy misce ... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: kamerki w Makowie 08.10.14, 09:20 *Pia, ogladam ich co dzien o roznych porach, 2 bociany z nadajnikami zginely w drodze do Afryki, podaja tylko wiadomosci o jednym i innych ktorych wyposazyli w nadajniki. Odpowiedz Link
slo-onko Re: kamerki w Makowie 08.10.14, 10:06 ojej jakie bajkowe miejsce. sarenka blisko kamery, tak jakby ja widziala i nie bala się. z jeziorka bije jakies cieple zrodelko? kaczusie wyplynely,ale super, jak z bajkowego obrazka w książce. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: kamerki w Makowie 08.10.14, 10:15 *SLO, to nie zrodelko wybija, tylko automat co napowietrza wode. i co jakis czas wypuszczaja wode i czyszcza dno jeziorka pod cisnieniem i napelniaja czysta woda. Odpowiedz Link
pia.ed Re: kamerki w Makowie 28.12.14, 10:32 www.makov.cz/?action=webkamera2 Przed chwila zajrzalam, i przy oczku wodnym nie bylo przyslowowiowej "zywej duszy" ... Dopiero w tej chwili nadbiegla sarenka, a na na misce z pozywieniem usiadl jakis ptaszek. No i spadl SNIEG Odpowiedz Link
pia.ed Re: kamerki w Makowie 28.12.14, 10:37 www.makov.cz/?action=webkamera2 Okolo godziny osmej byly nad oczkiem kaczki, gesi, biale bociany a nawet czapla ... Czekaly na jedzenie ktorego jednak nie zdazono jeszcze doniesc ... Informacje mam z kamerki video oczywiscie. Odpowiedz Link
pia.ed Re: kamerki w Makowie 28.12.14, 10:44 www.makov.cz/?action=webkamera Cofnelam sie na kamerce z gniazdem czarnych bocianow o dokladnie 3 godziny. Byla jeszcze szarowke ... godz. ca 7 30. Jeden bocian stal e gniezdzie, a drugi obok gniazda. Ptaszki jeszcze nie zglodnialy i nie przylecialy. Odpowiedz Link
kendo Re: kamerki w Makowie 28.12.14, 10:48 napadalo tam sniegu, sniadanie juz poserwowane, dobrze maja tam . Odpowiedz Link
kendo Re: bocki/sarenki i innosci w Makowie 04.11.15, 11:38 www.youtube.com/watch?v=1HcR_tD2zhM&feature=youtu.be fajnie sie czestuje .. Odpowiedz Link
pia.ed Obrazek jak z bajki w Makowie 05.01.16, 14:00 Kolorowo na tle sniegu ... www.makov.cz/?action=webkamera Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Obrazek jak z bajki w Makowie 05.01.16, 15:22 *Pia, prawie co dzien ich ogladam, czytam tez co pisza, maja ladne albymy zdjec , ogladalam prawie wszystkie. mamy link na wejsciu Vistuli, tylko klikan na niego. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Obrazek jak z bajki w Makowie 05.01.16, 15:25 To ja tego linka na poczatku nie widzialam ... a temat "Makov" znalazlam przypadkowo, szukajac zupelnie co innego . Odpowiedz Link
pia.ed Snieg topnieje w Makowie 09.01.16, 15:23 www.makov.cz/?action=webkamera Bociany spaceruja, a ich miejsce w gniezdzie zajela biala czapla ... Odpowiedz Link
pia.ed Przypominam ... 10.02.16, 13:41 W Makovie juz wiosna, trawka sie zieleni ... a ja podbijam temat > www.makov.cz/?action=webkamera > Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Przypominam ...2016-wiosna 10.02.16, 13:44 *Pia, i dobrze, wisosna u mnie tez wokolo, sie zieleni. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: BOCIANY Holandia..2016-wiosna 19.02.16, 14:02 www.beleefdelente.nl/vogel/ooievaar Te bociany zimowaly cala zime nie odlecialy na poludnie. Gniazdo usytuowane na wiezy ratuszowej. Jak bedzie akcja w gniezdzie (jajka) to kamera przyblizy obraz. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: BOCIANY Holandia..2016-wiosna 21.02.16, 07:18 W Holandi u bocianow pada snieg, a one juz wczesniej zaczely znosci do gniazda miekie poszycie, zeby nadbudowywac gniazdo. Odpowiedz Link
kendo Re: BOCIANY Holandia..2016-wiosna 21.02.16, 09:49 lusia_janusia napisała: > W Holandi u bocianow pada snieg, > a one juz wczesniej zaczely znosci do gniazda miekie poszycie, zeby nadbudowywa > c > gniazdo. pewnie zamoczy sie od opadow.. powinny znosisc jakies galazki to by woda splywala Odpowiedz Link
pia.ed Re: BOCIANY Holandia..2016-wiosna 22.02.16, 10:24 Lusiu, a gdzie przeczytalas, ze holenderskie bociany nie odlecialy na zime i skad masz inne wiadomosci? Wkleilam link w pasek adresowy, pokazaly mi sie trzy filmiki, ale tylko ten pierwszy po dlugim czekaniu udalo mi sie otworzyc. Pokazuje, ze para bociania intensywnie pracuje, aby na swiat przyszly nowe bocianki ... www.beleefdelente.nl/vogel/ooievaar Odpowiedz Link
kendo Re: BOCIANY Holandia..2016-wiosna 21.02.16, 09:48 lusia_janusia napisała: > www.beleefdelente.nl/vogel/ooievaar > Te bociany zimowaly cala zime nie odlecialy na poludnie. > Gniazdo usytuowane na wiezy ratuszowej. > Jak bedzie akcja w gniezdzie (jajka) to kamera przyblizy obraz. mozemy sie spodziewac wczesniejszego "skladu jaja" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: BOCIANY Holandia..2016-wiosna 23.02.16, 09:07 www.beleefdelente.nl/vogel/ooievaar Byl tylko jeden bocian w gniezdzie, beda chyba teraz na zmiane go pilnowac. zeby inne przylatujace bociany gniazda im nie zajely. Odpowiedz Link
kendo Re: BOCIANY Holandia..2016-wiosna 23.02.16, 09:26 zajzalam i stala para w gniezdzie,czyszczac swe piora Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: BOCIANY Holandia..2016-wiosna 23.02.16, 09:36 *Kendo, widzialam akurat jak samica w dziobie przysniosla wysciolke do gniazda, a samiec wydzieral jej z dzioba i chcial moscic po swojem w gniezdzie, pozniej nawzajem sie przepraszali dziobami ukladajac piorka na szyjach nawzajem. Odpowiedz Link
pia.ed BOCIANY Holandia..2016-wiosna 23.02.16, 12:43 Lusiu, zadalam pytanie SKAD CZERPALAS TE WIADOMOSCI Czekam na odpowiedz. usia_janusia 19.02.16, 14:02 www.beleefdelente.nl/vogel/ooievaar Te bociany zimowaly cala zime nie odlecialy na poludnie. Gniazdo usytuowane na wiezy ratuszowej. Jak bedzie akcja w gniezdzie (jajka) to kamera przyblizy obraz. . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: BOCIANY Holandia..2016-wiosna 23.02.16, 17:13 *Pia, w tym samym linku, zjedz mysza na dol i w tresci zjadziesz odpowiedzi. Odpowiedz Link
pia.ed Re: BOCIANY Holandia..2016-wiosna 25.02.16, 17:55 Lusiu, pod linkiem znalazlam tylko jeden tekst, ktory byl o wymiotowaniu bociana!!! Byla tez rada aby zbierac smiecie z gumy i plastiku aby nie lezaly w poblizu gniazda. Häll ut I klippet igår (23 februari), står stork orörlig en stund med huvudet ner. han kunde se hans fötter eller finns det något speciellt att se i nestkom? Du känner nästan att något är på väg att hända ... fågeln började kväljningar ... Åh, kära ... Oroa dig inte, det är bara en pellet! Kanske vet du ugglorna, men också storkar ge pellets på. Som består av rester av mat som de inte kan smälta. En boll är avlång, omkring 4 till 6 cm lång och robust. Du can'm så plocka upp och se. Siktning är ofta inte ens nödvändigt, på utsidan ser alla sköldar skalbaggar, delar av små ben och hår, till exempel möss. Men också fått andra artiklar inom stork vid roaming för livsmedel, såsom stenar, och (sötvatten) skal. Tyvärr har vi regelbundet skräp i pelletsen mot, särskilt elastisk. Storkarna (men andra arter!) De gummiband leta efter ätbara maskar. Fåglarna är ofta inte att få gummibandet från magen, särskilt när de har ätit mer. Tyvärr, fåglarna överlever en sådan gummiboll i deras kroppar ofta inte. Kort sagt, se dig (post) gummiband som ligger på fältet, eller på gatan? Ta det ... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: BOCIANY Holandia..2016-wiosna 25.02.16, 19:24 *Pia, i dobrze trafilas, musisz jeszcze nizej mysza pjechac, tam masz krotkie remsy ze zdjecem i imieniem czy nazwiskiem tej osoby, kilkam np. na Caroline STORK i otwiera sie jej tekst, ktory napisala. 20,II.2016. Odpowiedz Link
pia.ed Re: BOCIANY Holandia..2016-wiosna 26.02.16, 12:11 To nie to o czym pisalas, ale dobrze ze znalazlas taka mozliwosc ... ja nigdy tak nisko nie zjezdzalam. Poza tym jest to calkiem NOWE GNIAZDO, pod tymi poprzednimi komentarzy nie bylo ... Kiedy gniazdo lezy "w srodku cywilizacji", a na rynku sa sklepy i kawiarnie, bociany potrzebuja pomocy czlowieka aby galazki z gniazda nie spadly do kawy albo zupy, lub cale ciezkie gniazdo nie spadlo na ziemie. W tym celu miasto webuje specjalistow od pracy przy gniezdzie. Med en storkbo i mitten av "civiliserade världen", är det ibland nödvändigt att ingripa människor. kan blåsa nämligen (tunga) grenar av en så hög boet och / eller det kan bli så tung att den i delar eller i sin helhet från att falla ned. Boet i Gennep ligger i staden på en mysig torg med butiker och kaféer. Och du vill inte ha en massa kvist soppa eller smörgås stork (snest). Rengöring eller gallring av en storkbo är en specialiserad jobb, som alltid sker utanför häckningssäsongen och av en expert, som vår Leo Daanen. Han kommer att berätta på hög höjd i en efterföljande blogg handlar om hans städjobb. Nästa gång kan vi njuta av storkarna igen avsluta sin spjälsäng. Stora grenar, små kvistar, tuff gräs och mjuk mossa. Man och kvinna tillsammans för att bygga boet. I enheten skapar ibland kontroverser som du ser. Åh, de är bara människor (eller vice versa?). *) Du ser inte alla klipp? Det finns flera sidor. Du kan bläddra med pilen på den blå pad, precis intill kolumnen "Senaste Videos". Odpowiedz Link
kendo Re: BOCIANY Holandia..2016-wiosna 26.02.16, 12:16 ja tam na razie czekam na pelen sezon bociani, bedzie wtedy pewnie wiele nowych gniazd z roznymi ptakami Odpowiedz Link
pia.ed BOCIANY Szukam zagranicznych bocianow ... 26.02.16, 21:38 Byl taki temat przez kilka lat, ale nie moge go znalezc! Gdzie sa Zimowe niemickie bociany ktore zostaja na zime ... A gdzie podziala sie tabelka do szukania gniazd bocianich? WIADOMOSC Z PRASY DUNSKIEJ: Wiele bocianow z polnocy Europy zostaje na zime na olbrzymim wysypisku w Hiszpanii, ale Bruksela wlasnie nakazala zasypanie smietnika ... Co zrobia teraz bociany. ktore nie sa przyzwyczajone do podrozy do Afryki? . Odpowiedz Link
pia.ed Re: BOCIANY Szukam zagranicznych bocianow ... 26.02.16, 21:44 Jedno gniazdo znalazlam ... za dnia zobacze, czy miasto go juz oczyscilo ... bo o tej porze roku powinno! storchennest-hoechstadt.de/live-cam . Odpowiedz Link
pia.ed BOCIANY ... Znalazlam tabelke!!! 26.02.16, 22:01 Kendo ma racje, jeszcze za wczesnie ... Niektore gniazda maja juz wlaczona kamerke tylko bocianow nie ma. www.bocianyonline.pl/kamery.html * Odpowiedz Link
pia.ed Re: BOCIANY Hoehchstadt 27.02.16, 13:31 Sprawdzilam na stronce niemieckich bocianow, ze odnawianie gniazda w ostatnich latach odbywalo sie dopiero w polowie marca, bo wczesniej byly niesprzyjajace warunki pogodowe storchennest-hoechstadt.de/live-cam . Odpowiedz Link
pia.ed Re: BOCIANY Holandia..2016-wiosna 26.02.16, 12:18 21 lutego bociany zrobyly "konstrukcje sztormowa" jak to sie mowi na codzien w Holandii ktora z pewnoscia zaowocuje mlodymi bociankami ... www.beleefdelente.nl/vogel/ooievaar * Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: BOCIANY Holandia..2016-wiosna 27.02.16, 08:03 Juz niedlugo bedzie za malo czasu, zeby wszystkie gniazda poogladac, ja bede prjoryterowac. Odpowiedz Link
kendo Re: BOCIANY Holandia..2016-wiosna 27.02.16, 09:17 o tak,coraz wiecej ptakow dostaje "wiosenne odczucia" sokoly tez juz w czysym pomieszczeniu dolek w kamyczkach sobie zrobily www.beleefdelente.nl/vogel/slechtvalk sowy tez.. wszystki na tej stronie mozna podejzec ,u gory w pasku mozna klikac na kamerki Odpowiedz Link
pia.ed BOCIANY Holandia 2016 27.02.16, 18:34 Podane jest 5 miejsc w ktorych mozna obserwowac holenderskie bociany. Jedno z takich miejsc to Haga po holendersku Haag, w ktorym to miescie znajduje sie 14 gniazd. Dessa dagar fler och fler storkar återvända till sitt bo ... I det kommande numret av Rötter kallas fem hotspots att upptäcka storkar. En av dessa platser är i Haag. "Vår" Caroline citeras i artikeln: ". När och varför storken landade i armarna i Haag, är okänd i alla fall han känner helt hemma i denna stad". Caroline Walta, volontär och ring av Haag RSPB och Stork har ockuperat 14 bon. Var i Haag? Snowbirds på bete mellan Marlot och Huis ten Bosch. March t / m augusti Mariahoeve: bon på Smaragdhorst och Suzanna Land. Annemieke, inklusive STORK, säger i artikeln om en annan plats: "The Reest är en flod som kan gå sin egen väg. Därigenom fluktuerande vattennivån i Reestdal och det gör området populärt med storkar. Det finns också en station där storks vintersläntrare matas. " Var i Reestdal? Från hotellets restaurang De Havixhorst (Schiphorsterweg 34 i Schiphorst) du går igenom en markerad led till stork stationen Lokkerij. Tillgång får med bil. Lugnare och en hel del fåglar: nära naturumet Wheem (Old Avereest 22). ... Odpowiedz Link
pia.ed Re: BOCIANY Holandia 2016 27.02.16, 18:44 W herbie Hagi jest bocian ... pl.wikipedia.org/wiki/Herb_Hagi : Odpowiedz Link
kendo Re: BOCIANY Holandia 2016 28.03.16, 13:43 pia.ed napisała: > W herbie Hagi jest bocian ... > > pl.wikipedia.org/wiki/Herb_Hagi > > : oo,to sliczny herb maja, dziekuje Pia za ciekawostki Odpowiedz Link
pia.ed BOCIANY ... 2016-wiosna 27.02.16, 10:01 Lusiu, nikt nie bedzie ogladal wszystkich gniazd ... Na koniec wybierze sie killka najlepszych, z duzym zblizeniem i dobrze dzialajaca kamerka ... Wlasnie dlatego chce sobie jak najszybciej przypomniec ktore gniazda sa warte "straty czasu". W tym roku chyba juz nie bede sledzila bocianow z Makov. *** Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: BOCIANY ... 2016-wiosna 28.02.16, 08:35 *Pia, jeszcze jest czas, ale chyba pod koniec marca juz w tych poludniowych krajach beda przylatywac bociany. Ja nie wiem w tym roku, chyba nie bede miala tyle czasu zeby sledzic bociany, bo pendlamy na zmiane z Kendo do mamy. Nie przywiazuje juz do tego tyle uwagi. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: BOCIANY ... 2016-wiosna 29.02.16, 11:32 www.beleefdelente.nl/vogel/ooievaar U bocianow wieje dzisiaj mocno, jeszcze stoja w gniezdzie, albu juz po sniadaniu sa, U gory w linku sa inne kamerki ktore sa juz czynne; Bosuil, Kerkuil, Seneenuil, miedzy innymi Slechtvalk--sokol wedrowny( dzisiaj rano w ich gniezdzie przyfrunely 2 i jeden wzial kamien w dziob i wyfrunal z gniazda, sa zamontowane 2 kamery.) Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: BOCIANY ... 2016-wiosna 29.02.16, 11:35 www.beleefdelente.nl/vogel/bosuil Ta sowa ma juz 2 jajka. Odpowiedz Link
kendo Re: BOCIANY ... 2016-wiosna 29.02.16, 12:09 sowa siedzi i od czasu do czasu miesza jajkami... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: BOCIANY ... 2016-wiosna 29.02.16, 20:20 www.beleefdelente.nl/vogel/ooievaar Bociany znosily przez dzien patyki i sucha trawe, ktora wiatr im wywial z gniazda, pozostalo tylko kilka patykow. Odpowiedz Link
pia.ed Re: BOCIANY ... 2016-wiosna 29.02.16, 21:55 www.beleefdelente.nl/vogel/ooievaar Podejrzewam, ze to mlode bociany i nie nauczyly sie jeszcze budowac gniazda. * Odpowiedz Link
pia.ed Re: BOCIANY Holandia..2016-wiosna 01.03.16, 10:26 Widzialam wczoraj na filmiku, kiedy jeden z bocianow polozyl sie na przyniesionym sianku moze aby zapobiec zwiewaniu go ... ale faktycznie to jak dotad zadnego wiatru nie zauwazylam ... A podczas nieobecnosci bocianow w gniezdzie jest pelno ptakow, moze golebi, ktore wyjadaja ziarenka z przyniesionej trawy. > www.beleefdelente.nl/vogel/ooievaar - Odpowiedz Link
pia.ed BOCIANY MAKOV 15.03.16, 13:38 W Makovie zima ... www.makov.cz/?action=webkamera2 Holenderskie i niemieckie bociany sa teraz na temacie "ZAGRANICZNE BOCIANY"... *** Odpowiedz Link
kendo Re: BOCIANY MAKOV 15.03.16, 15:59 pia.ed napisała: > W Makovie zima ... > > www.makov.cz/?action=webkamera2 > > Holenderskie i niemieckie bociany sa teraz na temacie "ZAGRANICZNE BOCIANY"... > > *** > mokry snie lezy ciezko na galazkach.. przejsciowa zima,stopnieje zaraz. Odpowiedz Link
kendo Re: BOCIANY MAKOV 17.03.16, 17:30 *Jagusia ta sarenusia zawsze tak zaglad, nieraz probuje jablko wyciagnac sposrod slonecznikowego ziarna Odpowiedz Link
kendo Re:ges sie "szarogesi" w gniezdzie 20.03.16, 11:33 www.youtube.com/watch?v=lO0S-gz9kMA&feature=youtu.be ciekawe czy bociki ja nie pogonia Odpowiedz Link
pia.ed Ges sie "szarogesi" w gniezdzie ... 20.03.16, 11:49 Chyba sie tylko "przymierzala do gniazda" ... bo odeszla. Nie byla sama, druga ges stala pod gniazdem. A na koniec filmu bociek z obraczka wskoczyl na chwile do gniazda i odszedl ... Moze widzial ges i chcial dac do zrozumienia, ze to jego gniazdo? Ale scenka bardzo ciekawa ... www.youtube.com/watch?v=gF3GjRossE8&ebc=ANyPxKqGrAvRPVP6Tc-0jSQ98VoZRzYmv50wWjfq_eFKYV54XWiVrGoQ9Hjl5VPm-_cTNETt9vsiWbUZiYjla83h2xZzNQo1nA * Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Ges sie "szarogesi" w gniezdzie ... 21.03.16, 16:38 Dziś duży ruch. www.makov.cz/?action=webkamera2 Odpowiedz Link
kendo Re: Ges sie "szarogesi" w gniezdzie ... 22.03.16, 09:57 jaga_22 napisała: > Dziś duży ruch. > www.makov.cz/?action=webkamera2 > wszystkie zyjace zwierzadka(ptaszki zlatuja sie by sie pozywic i miec sile do zalozenia rodzin z dzieciaczkami dzieki Jagus za zdjecia Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Ges sie "szarogesi" w gniezdzie ... 24.03.16, 10:02 www.makov.cz/?action=webkamera2 Odpowiedz Link
kendo Re: Ges sie "szarogesi" w gniezdzie ... 22.03.16, 09:56 pia.ed napisała: > Chyba sie tylko "przymierzala do gniazda" ... bo odeszla. > Nie byla sama, druga ges stala pod gniazdem. > > A na koniec filmu bociek z obraczka wskoczyl na chwile do gniazda i odszedl > ... > Moze widzial ges i chcial dac do zrozumienia, ze to jego gniazdo? > Ale scenka bardzo ciekawa ... > > www.youtube.com/watch?v=gF3GjRossE8&ebc=ANyPxKqGrAvRPVP6Tc-0jSQ98VoZRzYmv50wWjfq_eFKYV54XWiVrGoQ9Hjl5VPm-_cTNETt9vsiWbUZiYjla83h2xZzNQo1nA > > * nie obejzalam filmiku do konca, jak zwykle bylam goniona przez czas.. a ten link to o pilce noznej-czy coc chcialac "nim powiedziec?" Odpowiedz Link
kendo Re: Ges sie "szarogesi" w gniezdzie ... 24.03.16, 10:18 www.makov.cz/?action=webkamera a jednak ,beda male gasiatka, wyszarogesila sie i ma sliczne gniazdo dla sibie, ciekawe czy pokaza pozniej tez bociany w tym drugi, gniezdzie Odpowiedz Link
kendo Re: Ges sie "szarogesi" w gniezdzie ... 26.03.16, 19:19 o,beda gasiatka a ile czasu potrzeba na wyklucie? wie ktos.. w parku sa tez gesi,ale nie widac coby sobie gniazdo gdzies budowaly Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ges sie "szarogesi" w gniezdzie ... 27.03.16, 16:28 TU znajdziesz ile czasu ges siedzi na jajkach ... www.forum.woliera.com/viewtopic.php?t=18074 * Odpowiedz Link
kendo Re: Ges sie "szarogesi" w gniezdzie ... 28.03.16, 09:41 dziekuje Pia za linka, ciekawie wiedziec jaki proces przebiega u gasek.. Odpowiedz Link
pia.ed Gęś sie "szarogęśi" w gniezdzie ... 28.03.16, 12:09 Tu inna odpowiedz modratora: ... U mnie gęsi niosą do gniazd przez 3 tygodnie a czasem i dłużej , i jajka bez problemu wysiadują ... W zeszłym roku gęś zniosła sobie 10 jaj w 3 tygodnie, i bez problemu wysiedziała 6 maluchów . No a czas wysiadywania od 28 do 32 dni ... Nie wspomniano jednak o samcu, czyzby jego rola konczyla sie w momencie zaplodnienia??? * Odpowiedz Link
kendo Re: Gęś sie "szarogęśi" w gniezdzie ... 28.03.16, 13:40 a moze to tak jak u osla, ze chodzi w ciazy od 10-14 miesiecy... to gesi tez maja inne dlugosci czasow legowych? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Gęś sie "szarogęśi" w gniezdzie ... 28.03.16, 14:34 ... to gesi tez maja inne dlugosci czasow legowych? Gesi maja ustalony czas legowy! U kazdego ptaka ten czas sie waha, moze ze wzgledu na temperature otoczenia ... Np u bociana czas legowy trwa 30 - 34 dni ... . Odpowiedz Link
pia.ed Gęś sie "szarogęsi" w gniezdzie ... 28.03.16, 14:52 Szkoda ze nie mozemy zobaczyc drugiej strony gniada gęsiego ... pewnie tam ustawiono jedzenie dla siedzacej w gniezdzie, aby nie musiala isc daleko ryzykujac wyziebienie jaj. www.makov.cz/?action=webkamera . Odpowiedz Link
kendo Re: Gęś sie "szarogęsi" w gniezdzie ... 28.03.16, 19:02 pia.ed napisała: > Szkoda ze nie mozemy zobaczyc drugiej strony gniada gęsiego ... > pewnie tam ustawiono jedzenie dla siedzacej w gniezdzie, aby nie musiala isc d > aleko > ryzykujac wyziebienie jaj. > > www.makov.cz/?action=webkamera > . moze w ostaniej fazie wylegu ,przestawia kamerke, ges nie karmi gesiatek,same wychodza i jedza, siedzi tylko i je wygrzewa,widzialam kiedys,jak mamie pod skrzydla wlasily maluszki Odpowiedz Link
pia.ed ZMIANA w Makov ... 31.03.16, 10:54 Na kamerce 1 jest inne gniazdo bocianie ... w ktorym sa juz 4 jaja. Gniazdo jest polozone bezposrednio "na ziemi", na laczce pod laskiem. W oczku na kamerce 2 jest zmiana wody ... Karmik i widok na wysiadujaca jaja ges jest na osobnym filmiku ... www.makov.cz/?action=webkamera www.makov.cz/?action=webkamera2 . Odpowiedz Link
kendo Re: Gęś sie "szarogęśi" w gniezdzie ... 28.03.16, 19:00 pia.ed napisała: > ... to gesi tez maja inne dlugosci czasow legowych? > > > Gesi maja ustalony czas legowy! > U kazdego ptaka ten czas sie waha, moze ze wzgledu na temperature otoczenia ... > Np u bociana czas legowy trwa 30 - 34 dni ... > > . no,tak, chyba tak jest Odpowiedz Link
kendo Re:zmiana ,gniazdo nowe na lace 31.03.16, 11:12 www.makov.cz/?action=webkamera ,bardzo ladnie widac...bedzie co ogladac, www.youtube.com/watch?v=pImofnbvUFQ&feature=youtu.be czyli to to gniazdko,ktore z daleka widac,jak sie jest na kamerce 2?? ciekawi mnie czy tez z bliska pokaza gniazdo gesie?? Odpowiedz Link
kendo Re:zurawie i cos o bocianach pisza?? 31.03.16, 11:41 www.webbkameror.se/djurkameror/hornborgasjon/hornborgasjon_live_1280.php link znalazlam na czeskim czacie,gdzie podgladamy bociany, czy ktos cos wie,ze cos sie stalo w bocianim gniezdzie, jakas napasc obcego?? Odpowiedz Link
jaga_22 Re:zurawie i cos o bocianach pisza?? 31.03.16, 12:23 Jagoda opisała co się stało. www.makov.cz/?action=webkamera slowtv.playtvak.cz/primy-prenos-ptaci-krmitko-v-makove-db6-/krmitko.aspx?c=A151113_163614_krmitko_plap Odpowiedz Link
pia.ed Cos o bocianach pisza? MAKOV 31.03.16, 13:53 jaga_22 napisała: > Jagoda opisała co się stało. Jaga, przestraszylas mnie tymi slowami, bo myslalam, ze chodzi o jakies nieszczescie ktore wydarzylo sie w Makov ... Cofnelam sie, aby przeczytac wczesniejsze posty Jagodajnej , ale nic takiego nie znalazlam ... Czy mozesz napisac skad sie wziela ta najnowsza para bocianow? Stare bociany jak widze sa dalej w swoim gniezdzie. > www.makov.cz/?action=webkamera > > slowtv.playtvak.cz/primy-prenos-ptaci-krmitko-v-makove-db6-/krmitko.aspx?c=A151113_163614_krmitko_plap > > Odpowiedz Link
kendo Re: Cos o bocianach pisza? MAKOV 31.03.16, 14:48 *Pia dokladnie stalo sie nieszczescie w Makowie, mlody bociek samiec zaatakowal tego stalego, staly samiec zadziobal intruza na miejscu, pracownik placowki , wypowiedzial sie:ze takie incydenty zdazaja sie przy obronie gniazd bocianich, szybko sprzatnieto "zwloki" zadzibanego intruza, cala walka trwala pol minuty.. wlasie czytalam to na czacie bocianim i chcial potwierdzenie, wiem,ze Jaga/Jagodajna sledza gniazda. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Cos o bocianach pisza? MAKOV 31.03.16, 23:39 Czytalas na czacie bocianim? W jakim jezyku jest ten czat? No i przede wszystkim o ktore gniazdo chodzi? Czy o to, ktore ogladalismy w Makov w zeszlym roku? . Odpowiedz Link
pia.ed Zmiana, gniazdo nowe na lace 31.03.16, 23:53 Nic z tego nie rozumiem ... Co to sa za bociany, ktore maja gniazdo na ziemi? Czy to nowe bociany? Ktorego dnia (data) Jagodajna napisala o zadziobaniu mlodego bociana w walce o gniazdo? Gniazdo "starych bocianow" mozna zobaczyc z daleka na kamerce 2 i zawsze widac tam jakiegos bociana ... . kendo napisała: > www.makov.cz/?action=webkamera ,bardzo ladnie widac...bedzie co ogladac, > www.youtube.com/watch?v=pImofnbvUFQ&feature=youtu.be > czyli to to gniazdko,ktore z daleka widac,jak sie jest na kamerce 2?? > > ciekawi mnie czy tez z bliska pokaza gniazdo gesie?? > > Odpowiedz Link
pia.ed Czekam na odpowiedz ... o zdarzeniu 01.04.16, 14:24 Jaga poinformowala, ze o tragicznym zdarzeniu napisala jagodajna ... Niemal zawsze czytam jej posty, bo ma ciekawe zdjecia i jeszcze ciekawsze informacje o tym, co sie dzieje w Makov. Wrocilam az do lutego, ale zadnej wiadomosci o napadzie na gniazdo nie znalazlam! Kendo z kolei przeczytala o napadzie na czacie z Makowa, tylko ze nie znajac jezyka czeskiego takiego czatu znalezc nie moge na ich stronie. Wiem ze przedtem byl polski czat na temat Makowa, jak go odszukac? * Odpowiedz Link
kendo Re: Czekam na odpowiedz ... o zdarzeniu 08.04.16, 11:46 pia.ed napisała: > Jaga poinformowala, ze o tragicznym zdarzeniu napisala jagodajna ... > Niemal zawsze czytam jej posty, bo ma ciekawe zdjecia > i jeszcze ciekawsze informacje o tym, co sie dzieje w Makov. > Wrocilam az do lutego, ale zadnej wiadomosci o napadzie na gniazdo nie znalazla > m! > > Kendo z kolei przeczytala o napadzie na czacie z Makowa, > tylko ze nie znajac jezyka czeskiego takiego czatu znalezc nie moge na ich stro > nie. > Wiem ze przedtem byl polski czat na temat Makowa, jak go odszukac? > > * tu jest czat w lewej stronie w tej remsie gdzie sa kamerki bocikow by kliknac w nie,nazywa sie "kinha navetev",pozniej sobie tlumacze na goole www.makov.cz/?action=kniha-navstev Odpowiedz Link
kendo Re: sarenka i dwa jelonki 08.04.16, 11:48 blisko podeszly pod gniazdo bocianie, ladne rozki juz im wyrastaja..ciekawe czy je wypusza juz jako dorosle,czy beda trzymac ? Odpowiedz Link
kendo Re: Zmiana, gniazdo nowe na lace 08.04.16, 11:50 pia.ed napisała: > > Nic z tego nie rozumiem ... > > Co to sa za bociany, ktore maja gniazdo na ziemi? Czy to nowe bociany? > > Ktorego dnia (data) Jagodajna napisala o zadziobaniu mlodego bociana w walce o > gniazdo? > > Gniazdo "starych bocianow" mozna zobaczyc z daleka na kamerce 2 i zawsze widac > tam jakiegos bociana ... > > to wlasnie to gniazdo,ktre widac z tamtej kamerki, a tego mlodego intruza zabito wlasnie w obronie tego gniazda, jak pisal pracownik osrodka,walka trwala doklanie chwilke.. Odpowiedz Link
pia.ed Bociany z Makov ... 09.04.16, 12:55 Dziekuje za dokladna odpowiedz. Od paru dni obserwuje to gniazdo i zauwazylam ze w porownaniu z innymi bocianam i stojacy bocian nie tylko czysci sobie piorka, ale wyglada jakby szukal robakow, szczegolnie na dolnej czesci szyi. Takie cos wydarzylo sie przed kilkoma laty niemieckom bocianom w ZOO ... Mialy calkiem powyrywane piorka z szyi, a szyja wygladala jakby krwawila. www.makov.cz/?action=webkamera . Odpowiedz Link
kendo Re: Bociany z Makov ... 10.04.16, 10:35 o jejku,robaki na szyji?? maja czyste gniazdo a makowie,wolontariusze dbaja o to... tu filmik przy stawiku sa male jelonki i sareka www.youtube.com/watch?v=uIz4-aCeQXA&feature=youtu.be siedz na 5 jajach, pewnie po wylegnieciu zabiora jak zwykle jednego bociusia do wychowywania czy nawet zdaje sie jajo zabierali do sztucznego wyklucia? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Bociany z Makov ... 10.04.16, 12:40 Po raz pierwszy zauwazylam, ze jedna "sarenka" ma rogi Skad sie wzial ten jelonek??? Tak, pamietam ze na poczatku zabrano jedno jajo do inkubatora ... pewnie aby sie przekonac, czy potem bocianica zaakceptuje "nowego czlonka rodziny" ... Innym razem wzieto najslabszego bocianka na wyzwienie, bo inaczej nie mial szans na przezycie wsrod odpychajacych go braci i siostr. www.makov.cz/?action=webkamera . . Odpowiedz Link
kendo LOTKA i PIÓREK w Sławacinku Starym 11.04.16, 09:32 bociany-online.pl/ para przybyla, Odpowiedz Link
kendo Re: Bociany z Makov ... 11.04.16, 10:11 pia.ed napisała: > Po raz pierwszy zauwazylam, ze jedna "sarenka" ma rogi > Skad sie wzial ten jelonek??? > jest ich dwie szt,ablo trzy, i jedna sarenka dzis rano widzialam,jak przechodzili kolo bocianiego gniazda > > www.makov.cz/?action=webkamera > . > > . > > > Odpowiedz Link
kendo Re: Bociany z Makov ... 13.04.16, 09:43 img24.cz/images/01889562593557808471.gif ladne zdjecie bocikow i jelonkow czapla tez na siniadaniu rybkowym img24.cz/images/64262937117494813966.gif Odpowiedz Link
kendo Re: Bociany z Makov ... 13.04.16, 09:45 jeszcze jedno zdjecie bockow porannych www.jpeg.cz/images/2016/04/13/BxMYr.png Odpowiedz Link
kendo Re: Bociany z Przygodzic-bitwa 15.04.16, 18:55 www.youtube.com/watch?v=kr8YmQBc5DE gniazdo zaniedbane, trzeba budowac scielic nowe mchy/galazki a tu jeszcze intruz sie trafil Odpowiedz Link
pia.ed Bociany z Przygodzic - bitwa 15.04.16, 20:04 Dziwie sie, ze wlasciciele posesji nie wysilili sie i nie oczyscili gniazda z nagromadzonej tam ziemi. Powinni tez przeprowadzic drenaz gniazda, by w razie silnego deszczu bocianki sie tam nie potopily ... Nic by sie nie stalo, gdyby takze obudowali gniazdo galeziami i nalozyli troche sianka ... Para bociania zrobilaby reszte. Tak dba sie o gniazda bocianie w Niemczech. www.youtube.com/watch?v=kr8YmQBc5DE . Odpowiedz Link
kendo Re: Bociany w Strzelcach 20.04.16, 11:00 ladnie widac gniazdo www.bocianystrzelce.com/ Odpowiedz Link
kendo w Makowie juz gasunie malunie 21.04.16, 16:12 www.jpeg.cz/images/2016/04/21/tBAHv.png czyzby to juz sie wylegly gaseczki w bocianim gniezdzie?????????? przy wodzie,gdzie stawik czyszcza,widac,4 st.maluszkow miedzy rodzicami www.jpeg.cz/images/2016/04/21/0dus.png** img24.cz/images/31633749818762320401.gif Odpowiedz Link
pia.ed Bocianki z Makov juz duze ... 03.06.16, 11:50 Stoja, machaja skrzydlami, zalatwiaja sie poza gniazdem ... ale dalej potrafia stracic rownowage i upasc na dziob ... Rodzice caly czas podbudowuja brzegi gniazda, bo galezie pospadaly. www.makov.cz/?action=webkamera . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Bocianki z Makov juz duze ... 03.06.16, 22:21 www.makov.cz/?action=webkamera *Pia, w tym gniezdzie, zawsze jest spokojnie, nich nie atakuje z gory, bo maja daszek. i te 2 najmniejsze tez juz duzo podrosly, nie dlugo nie bedzie wiedac roznicy, jak zaczna latac. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Bociany ze Szwecji 05.06.16, 09:46 www.beleefdelente.nl/vogel/ooievaar W Holandi, znajduje sie bocian urodzony w Szwecji, rozpoznali go po obracze na lapie. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Bociany ze Szwecji 05.06.16, 11:47 lusia_janusia napisała: > www.beleefdelente.nl/vogel/ooievaar > W Holandi, znajduje sie bocian urodzony w Szwecji, rozpoznali go > po obracze na lapie. No to teraz juz wiemy gdzie "gina" bociany wyhodowane w Szwecji ... bo nie wiem czy chociaz jeden bocian powrocil do Szwecji z podrozy do Afryki ... Nie wiem czy o tym juz pisalam ... Unia Europejska nakazala Hiszpanii zlikwidowanie wielkiego wysypiska na poludniu kraju, bo to "niehigieniczne" ... A wlasnie na tym wysypisku przebywa tysiace europejskich bocianow ktore spedzaja tam zime. Dzieki temu nie narazaja sie na niebezpieczenstwa w Afryce, gdzie miejscowa ludnosc strzela do nich dla zabawy ... . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Bocianki z Makov ... 05.06.16, 12:17 Widzialam jak dwa z nich zeslizgnely sie z gniazda na trawke i po paru minutach wrocily do gniazda. Caky czas staly przy samym gniezdzie i dziobaly trawe. Na dluzszy spacer jeszcze sie nie odwazyly ... www.makov.cz/?action=webkamera. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Bocianki z Makov ... 05.06.16, 17:44 A szczegolowo bylo tak: Weszlam na Makov i zobaczylam, ze jeden bocianek stal obok gniazda i dziobal trawke. Nastepnie podniosl sie drugi i po dlugim namysle, zsunal sie z gniazda bokiem ... Pewnie jakby zsunal sie przodem, to wbilby sie dziobem w ziemie i tak stal Potem ten pierwszy wrocil do gniazda, zrobil kupke ... i znow zsunal sie - w ten sam sposob co drugi. Jeszcze pare dni i wszystkie beda spacerowac po lace ... No i caly czas widze jak bocianki zuja siano z gniazda ... a nawet glazki. To dla mnie cos calkiem nowego. > www.makov.cz/?action=webkamera. . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Bocianki z Makov ... 06.06.16, 09:54 www.makov.cz/?action=webkamera **Jaga dziekuje za fotke. *Pia, ogladanie gniazd bocianich pochlania czasu, jak sie przylepie do krzesla, to gniazdo za gniazem ogladam, a czas ucieka, w Makowie, ten najstarszy juz coraz dluzej stojac czysci sobie piora, a ten najmniejszy tylko na razie sie przyglada. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Bocianki z Makov ... 06.06.16, 12:14 > www.makov.cz/?action=webkamera > ogladanie gniazd bocianich pochlania czas, jak sie przylepie do krzesla, > to gniazdo za gniazdem ogladam, a czas ucieka ... Ogladam gniazda na raty ... i raczej sie przy nich dlugo nie zatrzymuje ... Ostatnio tylko gniazdu z Makov poswiecilam troche czasu. Zreszta ... co mam z czasem zrobic, kiedy nie lubie chodzic po sklepach i ogladac ciuchy? . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Bocianki z Makov ... 14.06.16, 18:14 www.makov.cz/?action=webkamera Zostaly zaobraczkowane, nogi im sie czerwienia, zywia sie sianem i trawa w gniezdzie ... . . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Bocianki z Makov ... 14.06.16, 18:27 *Pia, ranno tam padal deszcz, wiec rodzice znosza do gniazda swieza przekaske, zeby sprobowali wszystkiego, W sobote ich obraczkowali, akurat na ten moment weszlam, bardzo sprawnie im to poszlo, nie mosieli ich wyjmowac z gniazda tylko Libor wyciagal rece i przysuwaj je blizej siebie, pomagala mu inna kobieta, a druga robila zdjecia. Widzialam tez jak jeden z mlodych bocianow polykal swiezego kurczaka przyniesionego przez rodzica. A to moje zdjecie ze SK?NE VIBY gdzie rowerkowalam w niedziele, zeby ich zobaczyc. W ubieglym roku bylo 3 gniazda, teraz zostaly tylko 2 i w kadzym widzialam po 2 glowy mlodych bocianow, Odpowiedz Link
pia.ed Re: Bocianki z Makov ... 14.06.16, 20:12 Az trudno mi w to uwierzyc, bo kiedy patrze "na zywo" albo na video, to caly czas widze bocianki zujace trawe i siano z gniazda ... Nigdy nie widzialam ich jedzacych co innego, i zastanawialam sie, dlaczego rodzice spaceruja po lace zamiast ich karmic Ten kurczak ktorego polknal bocianek musial byc chyba malenki, dopiero co wykluty z jajka??? lusia_janusia napisała: ... rodzice znosza do gniazda swieza przekaske, zeby sprobowali wszystkiego, > Widzialam tez jak jeden z mlodych bocianow polykal swiezego kurczaka przyniesionego przez rodzica. . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Bocianki z Makov ... 14.06.16, 22:44 *Pia, ja to gniazdo obserwuje b.czesto, nawet jak nie maja malych bociankow w gniazdzie, to ptactwo pierzaste(jak to Jaga nazywa) jest karmione w Makovie wlasnie malymi piskletami, czasem kaczuszkami lub kurczatkami, wiele razy widzialam jak labez bral w dziob i do wody wrzucal i pozniej polykal, kaczka ta z dlugim nietypowym dziebem tez(nie wiem jaki ona sort), oprocz tego Libor dokarmial 2 najmniejsze bocianki w gniezdzie, malutkimi sztukami miesa rzucajac im do gniazda, a poza tym jedza maluchy to co rodzice znajda w trawie i przyniosa do gniazda. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Bocianki z Makov ... 14.06.16, 23:08 To wszystko wiem ... jesli chodzi o dorosle ptaki ...Widzialam jak polykaly cale kurczaki, ale widzialam tez jak sie nimi dlawily ... Mnie chodzi jednak o maluchy ktore zywily sie sianem i trawa, i dotad to robia. Rozumiem, ze kawaleczki miesa przelkna ... ale przeciez nie przelkna calego nie kurczaka z koscmi, bo nie maja tak szerokich gardel, a przede wszystkim nie maja wyrobionego odruchu przelykania wiekszych rzeczy ... . lusia_janusia napisała: > *Pia, ja to gniazdo obserwuje b.czesto, nawet jak nie maja malych bociankow > w gniazdzie, to ptactwo pierzaste(jak to Jaga nazywa) jest karmione w Makovie > wlasnie malymi piskletami, czasem kaczuszkami lub kurczatkami, wiele razy widzi > alam jak labez > bral w dziob i do wody wrzucal i pozniej polykal, kaczka ta z dlugim nietypowym > dziebem tez(nie wiem jaki ona sort), oprocz tego Libor dokarmial 2 najmniejsze > bocianki w gniezdzie, malutkimi sztukami miesa rzucajac im do gniazda, a poza > tym jedza maluchy to co rodzice znajda w trawie i przyniosa do gniazda. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Bocianki z Makov ... 15.06.16, 21:52 Lusiu, zwracam honor Dzis cofnelam sie na video aby zobaczyc co sie dzialo w Makov... Jak zwykle bocianki przezuwaly siano, a potem rzucily sie na olbrzymia galaz sosny, ktora przyniosl do gniazda jeden z rodzicow ... Nagle zobaczylam ze jeden z bociankow wyciagnal, nie wiem skad kurczaka, i go polknal!!! A labedz caly czas dotrzymuje towarzystwa bocianom stojac przy gniezdzie. Moze mysli, ze to jego krewniacy? www.makov.cz/?action=webkamera . Odpowiedz Link
kendo Re: Bocianki z Makov ... 26.06.16, 09:49 www.youtube.com/watch?v=osWXJhi5zzY&feature=youtu.be juz widac,ze mniej dostaja jedzenia,by zrobily sie lzejsze do fruwania, prosza rodzica o keseczki.. widac roznice, rodzice intensynie w czerwonych kolorach nogi i dziub a u mlodych dopiera zaczyna czerwien wkraczac.. Odpowiedz Link
kendo Re:Czarne Bocianki ... 26.06.16, 09:52 pontu.eenet.ee/player/must-toonekurg.html widac bardzo im goraco z samego rana, miejmy nadzieje,ze dozyja pierwszych wzlotow i dlugiego zyczia Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Czarne Bocianki ... 26.06.16, 10:32 pontu.eenet.ee/player/must-toonekurg.html Zagladam do tego gniazda czesto, ale nigdy nie trafilam jak byly karmione, a widac maja sobie dobrze, bo wola wypchane jedzeniem, goraco tez. Odpowiedz Link
kendo Re:Czarne Bocianki ... 26.06.16, 11:16 pontu.eenet.ee/player/must-toonekurg.html widac ja tez nie trafilam na posilek, a widzi sie,ze co dopiero zjadly bo wola "wypchane" fajne sa. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Bocianki z Makov ... 26.06.16, 12:52 Rodzice nie nadazaja znosic jedzenia, bo przynosza tylko po jednym kurczaczku i nawet nie wiadomo czy czasem nie ten sam bocianek je zjada przeciez "kto pierwszy ten lepszy" ... www.makov.cz/?action=webkamera Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Bocianki z Makov ... 26.06.16, 14:23 www.makov.cz/?action=webkamera *Pia, dokladnie tak jest, juz niedlugo same mlode bocki znajda sobie droge do pozywienia, bo widzialam 2 schodza z gniazda na trawe. Wszystkie ptaki byly kolo gniazda bocianiego, gesi, kaczki biala czapla i sarenki pod drzewami. Odpowiedz Link
kendo Re: Bocianki z Makov ... 28.06.16, 09:24 www.makov.cz/?action=webkamera teraz widzialam wszystkie mlode poza gniazdem cwiacza skrzydla, rodzic jeden w gniezdzie wybiera resztki jedzenia czy cos?? po prostu czysci poslanie. Odpowiedz Link
pia.ed Czarny bocian z Poronina ... 05.07.16, 20:43 Owiedza regularnie oczko wodne z rybkami, ale za kazdym razem zostaje wygoniony przez psy. Przy okazji znalazlam aktualny artykul o koniach, ktore sie poprzewracaly czekajac na pasazerow ... 24tp.pl/b/66/33733 Fundacja Viva wystąpiła z oficjalnym zapytaniem o stan zdrowia zwierząt biorących udział w wypadku i o ustalenie jego przebiegu do dyrekcji Tatrzańskiego Parku Narodowego. Do dziś nie otrzymała odpowiedzi." alfredka1 napisała: > 24tp.pl/n/33695 bocian z Poronina > Odpowiedz Link
pia.ed Re: Bocianki z Makov ... 05.07.16, 20:29 Dzis widzialam na kamerce nr 2, jak nad Makovem szybowaly INNE bociany. Cztery z nich usiadly na slupie z platforma, ktora mozna zobaczyc w lewym gornym rogu ekranu. Nasze dwa bocianki przebywaly wtedy na dachu baraku i tam cwiczyly podskoki. www.makov.cz/?action=webkamera2 "www.makov.cz/?action=webkamera" > Odpowiedz Link
kendo Re: Czarne Bocianki ... 12.07.16, 08:58 pontu.eenet.ee/player/must-toonekurg.html juz zaobraczkowane,stoja stabilnie i trenuja skrzydla.. Odpowiedz Link
kendo Re: Czarne Bocianki ... 18.07.16, 09:43 pontu.eenet.ee/player/must-toonekurg.html sa juz dobrze upierzone w odpowiedni kolor.. stabilnie na lapach stoja,widac,ze za niedlugo opuszcza gniazdo Odpowiedz Link
pia.ed Bocianki z Makov znalazly oczko wodne ... 21.07.16, 15:14 www.makov.cz/?action=webkamera2 Po raz pierwszy zobaczylam trzy bocianki jedzace ryby z miski ... . Odpowiedz Link
pia.ed W Makowie zimniej niz w Szwecji ... 31.12.16, 13:18 Popatrzyjcie ostatni raz w tym roku na ptaszki w Makowie www.makov.cz/?action=webkamera . Odpowiedz Link
kendo Re: W Makowie zimniej niz w Szwecji ... 31.12.16, 14:51 imgworld.cz/s3/N35Wygvum6.png no rozniaste ptaszki przylatuja, fajnie popatrzec na nie.. bocik daleko w gniezdzie staly labadz na stawiku plywal Odpowiedz Link
pia.ed W Makowie snieg ... 17.02.17, 13:45 W Makow napadalo sniegu, ale ptaszki moga byc spokojne, bo w ich okraglym karmiku ziarenek tyle, az sie wysypuja na ziemie ... W dawnym gniezdzie bocianow jest wylozone sianko. > www.makov.cz/?action=webkamera . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: W Makowie snieg ... 17.02.17, 14:44 *Pia, tam to juz widac wiosne, bo i oczko wodne robi sie wieksze i snieg topnienie. Zagladalam w poniedzialek to bylo wiecej sniegu i oczko wodne bylo malej srednicy. Odpowiedz Link
pia.ed W Makowie ... 22.03.17, 11:50 www.makov.cz/?action=webkamera Bociany maja pelno galezi w gniezdzie ... zaczyna sie budowanie. . Odpowiedz Link
pia.ed Re: W Makowie ... 28.03.17, 17:59 Glebokie gniazdo z siana juz gotowe ... bocianica w nim siedzi ... chwilami go poprawia, jajka nie widac, chyba jeszcze za wczesnie. > www.makov.cz/?action=webkamera . Odpowiedz Link
kendo Re: W Makowie ... 28.03.17, 20:06 www.makov.cz/?action=webkamera mysle,ze juz maja jajka po takich zalotach www.youtube.com/watch?v=bheVQ6D1-g0&feature=youtu.be ladny filmik Odpowiedz Link
pia.ed Re: W Makowie ... 28.03.17, 20:19 Wszystko wskazuje na to, ze jest pierwsze jajo, bo samica caly czas doklada sianka i poglebia gniazdo ... jest juz glebokie na 3/4 dzioba. Trzeba zobaczyc, co pisze jagodajna, bo ona ma dostep do czatu, gdzie sa najnowsze wiadomosci z Makova. > www.makov.cz/?action=webkamera . Odpowiedz Link
pia.ed Makov ... TABELKA GNIAZD w Europie 31.03.17, 13:22 www.makov.cz/?action=webkamera Weszlam przezd chwila na Makow i na NAGRANIU cofnelam sie o ponad TRZY godziny, mniej wiecej na godzine dziewiata ... Pokazywali gniazdo z gory ... Sa juz trzy jaja : www.bocianyonline.pl/kamery_en.html . Odpowiedz Link
kendo Re: Makov ... TABELKA GNIAZD w Europie 31.03.17, 14:48 pia.ed napisała: > www.makov.cz/?action=webkamera > > Weszlam przezd chwila na Makow i na NAGRANIU cofnelam sie o ponad TRZY god > ziny, mniej wiecej na godzine dziewiata ... > Pokazywali gniazdo z gory ... Sa juz trzy jaja : > > www.bocianyonline.pl/kamery_en.html > . weszlam na ich ksiazke tam byl link na to gniazdo z 3st.jaj teraz siedzi samica w gniezdzie i "oblkada sie siankiem naniesionym," samca latwo poznac, ma widoczne po lewej stronie skrzydlo uszkodzone z czescia czarnej "wypustki" img24.cz/images/79344414170119497642.jpg Odpowiedz Link
pia.ed Re: Makov ... TABELKA GNIAZD w Europie 31.03.17, 17:08 Widzialam, ze jeden z bocianow ma uszkodzone skrzydlo, ale nie wiedzialam ze to samiec ... kendo napisała: > > www.makov.cz/?action=webkamera > > www.bocianyonline.pl/kamery_en.html . > weszlam na ich ksiazke ... tam byl link na to gniazdo z 3 st.jaj samca latwo poznac, ma widoczne po lewej stronie skrzydlo uszkodzone z czescia czarnej "wypustki" > img24.cz/images/79344414170119497642.jpg Odpowiedz Link
pia.ed Makov ... Kamerka 2 01.04.17, 17:28 Dzis weszlam na kamerke nr2 i widzialam, jak wysoka pani podniosla reke tam gdzie jest daszek i cos stamtad wyjela ... Domyslam sie, ze to biale to kamerka skierowana na gniazdo bocianow, ... a ona moze zmieniala dyskietke, albo zrobila zdjecie gniazda z gory. Pierwszy raz widzialam cos takiego. www.makov.cz/?action=webkamera2 . . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Makov ... TABELKA GNIAZD w Europie 16.04.17, 18:48 Gniazdo w Czechach www.drakknet.cz/capionline2/?param1=capionline2 Rumunia wildliferomania.com/live/barza-alba-carpinis/ Gniazdo w Wielkiej Brytanii heritagetimbersashwindows.co.uk/aboutus/ Wegierskie gniazdo ogladane w zeszlym roku horgaszegyesulet.roszkenet.hu/node/1 > > > > www.makov.cz/?action=webkamera > > > > > www.bocianyonline.pl/kamery_en.html > Odpowiedz Link
kendo Re: Makov ... TABELKA GNIAZD w Europie 31.03.17, 14:51 pia.ed napisała: > www.makov.cz/?action=webkamera > > Weszlam przezd chwila na Makow i na NAGRANIU cofnelam sie o ponad TRZY god > ziny, mniej wiecej na godzine dziewiata ... > Pokazywali gniazdo z gory ... Sa juz trzy jaja : > > www.bocianyonline.pl/kamery_en.html > . tez widzialam te 3st.jaj, teraz siedzi na nich i siankiem sie obtula, samiec dumnie obok niej stoi i piora pucuje.. Odpowiedz Link
pia.ed TABELKA GNIAZD w Europie 09.04.17, 14:36 Chyba holenderskie gniazdo ... duze i latwe do obserwacji. 213.233.230.167:8080/axis-cgi/mjpg/video.cgi > www.bocianyonline.pl/kamery_en.html > . Odpowiedz Link
alfredka1 Re: TABELKA GNIAZD w Europie 10.04.17, 11:07 www.looduskalender.ee/n/ loduskalender na żywo Estonia Odpowiedz Link
kendo Re: wysiadywanie i oczekiwanie 16.04.17, 18:48 zajzalam do bockow a obok gniazda rowniez sarenki sobie polegiwaly.. fajnie ma sobie tam ta para Odpowiedz Link
kendo Re: wysiadywanie i oczekiwanie wanglii 17.04.17, 10:06 heritagetimbersashwindows.co.uk/stork-webcam/ tak wyglada gniazdo angielskie Odpowiedz Link
pia.ed Wysiadywanie i oczekiwanie w Wielkiej Brytanii 17.04.17, 10:12 Podejrzewam, ze osniezone gniazdo lezy nie w Anglii, tylko gdzies na polnocy Wielkiej Brytanii, moze w Szkocji? heritagetimbersashwindows.co.uk/stork-webcam/ . Odpowiedz Link
pia.ed W Makowie cztery bocianiatka ... 03.05.17, 22:39 i jedno jajo ... z ktorego w kazdje chwili moze sie wykluc piate piskle ... www.makov.cz/?action=webkamera . Odpowiedz Link
kendo Re: W Makowie cztery bocianiatka ... 19.05.17, 14:07 www.youtube.com/watch?v=20kb-Ldqx8M&feature=youtu.be czemu sie tak "tluka dziobami"?? rodzina gesiat tez jest www.youtube.com/watch?v=v5b3x89pO5I&feature=youtu.be Odpowiedz Link
pia.ed W Makov 5 bocianiatek... jesli sie nie pozabijaly 19.05.17, 17:35 kendo napisała: > www.youtube.com/watch?v=20kb-Ldqx8M&feature=youtu.be > czemu sie tak "tluka dziobami"?? > > Odpowiedz Link
kendo Re: W Makov 5 bocianiatek i gesia rodzina 04.06.17, 08:44 www.youtube.com/watch?v=leXuWNjyPWk&feature=youtu.be duze juz gasiatka... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: W Makov 5 bocianiatek i gesia rodzina 04.06.17, 08:50 Mlodych gasiatek bylo 4, jedno kulalo, chba go wzieli do lecznicy? Odpowiedz Link
kendo Re: W Makov 5 bocianiatek i gesia rodzina 04.06.17, 08:56 lusia_janusia napisała: > Mlodych gasiatek bylo 4, jedno kulalo, chba go > wzieli do lecznicy? > > no wlasnie..sa tylko trzy i rodzice.. chyba do rondla nie wlozyli?? Odpowiedz Link
pia.ed Makov ... Zastapiono biale bociany? 06.09.17, 12:58 KIEDY MLODE BOCIANY CO RAZ RZADZIEJ ZAGLADALY DO GNIAZDA, ZACZETO POKAZYWAC OD CZASU DO CZASU VIDEO Z INNEGO JEZIORKA, PRZY KTORYM BYL CZARNY BOCIAN ... Jaga mi nie wierzyla ... a teraz mam dowod ... www.makov.cz/?action=webkamera . Odpowiedz Link
kendo Re: Makov ... Zastapiono biale bociany? 06.09.17, 13:10 pia.ed napisała: > > KIEDY MLODE BOCIANY CO RAZ RZADZIEJ ZAGLADALY DO GNIAZDA, > ZACZETO POKAZYWAC OD CZASU DO CZASU VIDEO Z INNEGO JEZIORKA, > PRZY KTORYM BYL CZARNY BOCIAN ... > > Jaga mi nie wierzyla ... a teraz mam dowod ... > > www.makov.cz/?action=webkamera > . > akurat bocka nie bylo, przykustykala do wody kaczucha i to chyba mlode bazanty do wodopoju przydreptaly, bede sledzi stawik, dzieki PIA Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Makov ... Zastapiono biale bociany? 06.09.17, 13:21 W Makowie zrobili drugi stawki, i sa 2 czarne bociany z ubieglego roku. Odpowiedz Link
pia.ed Makov ... Zastapiono biale bociany ... 06.09.17, 13:22 Czarnego bocka nie bylo, bo poszedl odpoczywac po obfitym lunchu ... Najpierw jadl z miski po prawej stronie jeziorka, widac ja dobrze ... stoi blisko jego gniazda. Potem wyszedl poza kamerke, zlapal pewnie w kuble zywa rybke i pare minut walczyl aby ja usmiercic, az w koncu przerobil ja na dlugi pasek i ten po kawalku zjadl ... kendo napisała: > > www.makov.cz/?action=webkamera > > . akurat bocka nie bylo, przykustykala do wody kaczucha i to chyba mlode bazanty do wodopoju przydreptaly, bede sledzic stawik, dzieki PIA > > > Odpowiedz Link
pia.ed Makov ... Karmik dla ptaszkow 21.11.17, 17:19 > > www.makov.cz/?action=webkamera > > . Odpowiedz Link
kendo Re: Makov ... Karmik dla ptaszkow 22.11.17, 12:13 przyfrunela sojka i wszystkie ptaszki przegonila, dziobem w lewo w prawo zaczela rozwalac ziarenka i smaczne keski wyjadac, na stawiku dwie kaczki plywaly, labedzi piora "oliwil" przy gniezdzie stal bociek Odpowiedz Link
pia.ed Makov ... Karmik dla ptaszkow 22.11.17, 13:12 Nie wiedzialam, ze to byla sojka ... jadla chyba kawalki bulki, a ziarenka wyrzucala na ziemie. Na jeziorko nie wchodze, bo denerwuje mnie bezczelny labedz Jest utuczony jak wieprz ... Gdzie podziala sie przyslowiowa "smukla szyja labedzia"??? > > > > www.makov.cz/?action=webkamera . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Makov ... Karmik dla ptaszkow 30.11.17, 14:42 W Makov nie widac wcale, ze zbliza sie zima ... zielono i niebieskie niebo ... www.makov.cz/?action=webkamera . Odpowiedz Link
kendo Re: Makov ... Karmik dla ptaszkow 30.11.17, 15:44 pia.ed napisała: > > W Makov nie widac wcale, ze zbliza sie zima ... zielono i niebieskie niebo .. > . > > www.makov.cz/?action=webkamera > . *Pia usmialam sie ze smuklej szyji labedziowej, dzis bociek gonil czaple,ktora sobie spokojnie stala po drugiej stronie stawu chcialby sobie powruwac a tu brak polowy skrzydla.. kaczuchy uzywaja kapieli stawikowej Odpowiedz Link
kendo Re: Makov ... migawki z zycia 02.12.17, 08:35 www.youtube.com/watch?v=w8XuB3Vl9ZY&feature=youtu.be www.youtube.com/watch?v=-hR2xWa4ND8 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Makov ... migawki z zycia 02.12.17, 09:38 W tygodniu troche im sypnelo sniegiem, ktory szybko stopnial. Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV ... 20.03.18, 11:56 www.makov.cz/?action=webkamera www.makov.cz/?action=webkamera2 . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAKOV ... 20.03.18, 14:23 Chyba w gniezdzie bocianow sie nic nie dzieje, bo inaczej juz by byla kamera nastawiona na ich gniazdo?. Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAKOV ... i inne gniazda ... 20.03.18, 19:29 Masz racje, Lusiu, nic sie w Makowie nie dzieje, ale chcialam wznowic temat ze wzgledu na to, ze do Polski przylecialy pierwsze bociany. Poza tym niemieckie zimowe bociany zaczynaja wyleg bardzo wczesnie i nie chce tego przeoczyc. storchennest-hoechstadt.de/live-cam Dobrze byloby tez przetlumaczyc informacje o niemieckim gniezdzie z roku 2018, znajduje sie pod obrazen z kamerki ... moze zrobi to xystos? . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAKOV ... i inne gniazda ... 20.03.18, 19:51 *Pia, ale mnie rozmieszylas z ta propozycja, ze moze Xystos przetlumaczy, a ja nawet nie wiem czy go te ptaszydla interesuja, tu google przetlumaczyly n svenska; Efter frostperioden februari / mars 2018 genomförde vi rengöringsåtgärderna den 12.03.2018 klockan 14.00, tillsammans med brandkåren Höchstadt, före ovipositionen och därigenom återställer klumparnas permeabilitet. Information 2018 På grund av närvaron av stammarna på Gamla stugan under hela året komprimerar den dagliga häckningen av Anna och Gerome kraftigt nästytan, vilket allvarligt hindrar eller till och med tillfälligt blockerar avrinningen efter långvarig eller kraftig nederbörd. För de två gamla stammarna Anna och Gerome utgör boet fylld med vatten inga problem, de är inte äventyrade därmed. För storkägg och för unga stammar upp till ca 5-6 veckors ålder kan ett starkt korkstorkar vara livshotande. Optimala förhållanden för häckarperioden uppnås genom att storkaret rensas strax innan avelsäsongen (slutet av februari / början av mars), vilket gör att vattenpermeabiliteten återställs. Donation konto för våra storks: Natur- och miljöhjälp e.V. Kontonummer: 425 197 803 Bankkod: 76351560 (Sparkasse Höchstadt) IBAN: DE67 7635 1560 0425 1978 03 BIC: BYLADEM1HOS Avsedd användning: DONATION STORCH HOECHSTADT eller till PayPal-kontot: donation-storch-hoechstadt@nuh-franken.de Donera online för storks med lätthet, snabbt och säkert - med PayPal. przetlumaczenie google na j.Polski Po okresie mrozu luty / marzec 2018 do sklepu 03/12/2018 wykonuje Ausputzaktionen o 14:00 wraz ze straży pożarnej Hochstadt przed składanych jaj, a tym samym sprawiają, że przepuszczalność wody kęp ponownie. Informacje 2018 Dzięki obecności całorocznego z Bocian na Starówce powierzchnia gniazdo jest mocno ściśnięta przez dziennik popełnienia Anna i Gérôme'a i wylot wody charakteryzuje poważnie utrudniony przez dłuższy lub ulewne deszcze, a nawet chwilowo całkowicie zablokowany. Dla dwóch starych bocianów, Anny i Gerome, gniazdo dobrze wypełnione wodą nie stanowi problemu, nie są więc zagrożone. Dla jaj Bocian i młodych bocianów aż do wieku 5-6 tygodni wysoce vernässter Bocianem Horst mogą być groźne dla życia. Optymalne warunki dla lęgowym uzyskuje się, gdy jeden ausputzt z bocianich gniazd tuż przed sezonem lęgowym (luty / marzec), a więc jest ponownie używając przepuszczalność wody. Rachunek darowizny dla naszych bocianów: Pomoc przyrodnicza i środowiskowa e.V. Nr konta: 425 197 803 Kod banku: 76351560 (Sparkasse Höchstadt) IBAN: DE67 7635 1560 0425 1978 03 BIC: BYLADEM1HOS Przeznaczenie: DONATION STORCH HOECHSTADT lub na konto PayPal: donation-storch-hoechstadt@nuh-franken.de Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV ... i inne gniazda ... 20.03.18, 21:57 Lusiu, podejrzewam, ze xystos nie jest zainteresowany bocianami, ale on zna dobrze jezyk niemiecki - dlatego o nim pomyslalam ... Bardzo dobrze, ze zrobilas tlumaczenie z googla ... do tego w dwoch jezykach, bo tlumaczenie z jezyka polskiego nie jest najlepsze ... Teraz skopiuje tylko niemiecki tekst, poprawie bledy z googla i napisze w skrocie o co chodzi... . Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV ... i niemieckie gniazdo... 20.03.18, 22:41 Po okresie mrozow luty/marzec przeprowadzilismy 12.03.2018 o godz 14 00. akcje oczyszczania gniazda razem ze Straza Pozarna, przed okresem znoszenia jaj i doprowadzilismy do porzadku system przepuszczalnosci wody przez gniazdo. Poprzez caloroczny pobyt w gniezdzie Anny i Geroma powierzachnia gniazda jest mocno zbita i w razie silnych opadow w gniezdzie pojawia sie kaluze. Stanie w wodzie nie przeszkadza jednak starym bocianom, bo to ich naturalne srodowisko. Natomiast dla skladanych jaj i pisklat w wieku do 5 - 6 tygodnia, woda stojaca w gniezdzie stanowi zagrozenie zycia. Przed samym okresem rozmnazania czyli koniec lutegg/ poczatek marca, koniecznie trzeba naprawic mozliwosc przepuszczania wody w gniezdzie bocianim. Nach der Frostperiode Februar/März 2018 haben wir die Ausputzaktionen am 12.03.2018 um 14:00 zusammen mit der Feuerwehr Höchstadt noch vor der Eiablage durchführt und somit die Wasserdurchlässigkeit der Horste wieder herstellen. Informationen 2018 Durch die ganzjährige Anwesenheit der Störche auf dem Alten Rathaus wird die Nestoberfläche durch das tägliche Begehen von Anna und Gerome stark verdichtet und der Wasserabfluss nach längeren oder kräftigen Regenfällen dadurch stark behindert oder sogar zeitweise ganz blockiert. Für die beiden Altstörchen Anna und Gerome stellt die mit Wasser gefüllte Nestmulde kein Problem dar, sie sind dadurch nicht gefährdet. Für Storcheneier und für Jungstörche bis zum Alter von ca. 5-6 Wochen kann ein stark vernässter Storchenhorst lebensbedrohlich sein. Optimale Bedingungen für die Brutzeit erhält man, wenn man die Storchenhorste unmittelbar vor der Brutsaison (Ende Februar/Anfang März) ausputzt und damit die Wasserdurchlässigkeit wieder herstellt. > svenska; > Efter frostperioden februari / mars 2018 genomförde vi rengöringsåtgärderna den > 12.03.2018 klockan 14.00, tillsammans med brandkåren Höchstadt, före ovipositi > onen och därigenom återställer klumparnas permeabilitet. > > Information 2018 > På grund av närvaron av stammarna på Gamla stugan under hela året komprimerar d > en dagliga häckningen av Anna och Gerome kraftigt nästytan, vilket allvarligt h > indrar eller till och med tillfälligt blockerar avrinningen efter långvarig ell > er kraftig nederbörd. För de två gamla stammarna Anna och Gerome utgör boet fyl > ld med vatten inga problem, de är inte äventyrade därmed. > > För storkägg och för unga stammar upp till ca 5-6 veckors ålder kan ett starkt > korkstorkar vara livshotande. Optimala förhållanden för häckarperioden uppnås g > enom att storkaret rensas strax innan avelsäsongen (slutet av februari / början > av mars), vilket gör att vattenpermeabiliteten återställs. > > .Polski > Po okresie mrozu luty / marzec 2018 do sklepu 03/12/2018 wykonuje Ausputzaktion > en o 14:00 wraz ze straży pożarnej Hochstadt przed składanych jaj, a tym samym > sprawiają, że przepuszczalność wody kęp ponownie. > > Informacje 2018 > Dzięki obecności całorocznego z Bocian na Starówce powierzchnia gniazdo jest mo > cno ściśnięta przez dziennik popełnienia Anna i Gérôme'a i wylot wody charakter > yzuje poważnie utrudniony przez dłuższy lub ulewne deszcze, a nawet chwilowo ca > łkowicie zablokowany. Dla dwóch starych bocianów, Anny i Gerome, gniazdo dobrze > wypełnione wodą nie stanowi problemu, nie są więc zagrożone. > > Dla jaj Bocian i młodych bocianów aż do wieku 5-6 tygodni wysoce vernässter Boc > ianem Horst mogą być groźne dla życia. Optymalne warunki dla lęgowym uzyskuje s > ię, gdy jeden ausputzt z bocianich gniazd tuż przed sezonem lęgowym (luty / mar > zec), a więc jest ponownie używając przepuszczalność wody. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAKOV ... 25.03.18, 10:07 www.makov.cz/?action=webkamera W Makowie kamera juz nakierowana n gniazdo bocianow, a one porzadkuja gniazdo i dokladaja galazek, moze w tym tygodniu albo na drugi tydzien bedzie pierwsze jajko?. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: kamery bociany strona 25.03.18, 11:47 www.bocianyonline.pl/kamery.html strona ze wszystkimi bocianymi kamerami Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: kamery bociany strona 25.03.18, 12:36 www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/ooievaar OOIEVAAR *kENDO, MOZE TEN LINK BYS UMIESCILA DO KLIKANIA? pUSTULKI , kWIDZYN zamek.kwidzyn.pl/index.php?p=wydarzenia&aid=83 wIECEJ JUZ NIE MIALAM SILY SIEDZIEC I SPRAWDZAC KAMEREK. Odpowiedz Link
pia.ed Kamery: bociany, pustulka 25.03.18, 17:42 lusia_janusia napisała: > PUSTULKI , KWIDZYN > zamek.kwidzyn.pl/index.php?p=wydarzenia&aid=83 pl.wikipedia.org/wiki/Pustu%C5%82ka_zwyczajna . Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV ... pierwsze jajo? 25.03.18, 17:53 Wyglada na to, ze juz jest pierwsze jajo ... widac go na filmiku, kiedy kliknie sie gdzies w srodku w czerwony pasek ... > www.makov.cz/?action=webkamera > W Makowie kamera juz nakierowana n gniazdo bocianow, moze w tym tygodniu albo na drugi tydzien bedzie pierwsze jajko?. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAKOV ... pierwsze jajo? 26.03.18, 08:44 *Pia, wlasnie go wczoraj zobaczylam w Makowie, moze dzisiaj bedzie drugie, bo chyba tak znosza co drugi dzien. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Holenderskie kamerki2018 26.03.18, 09:01 www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/ooievaar Tutaj dopiero bociany przygotowuja sobie gniazdo, rano byla mgla jak mleko. Klikajac w obrazki powyzej roznych ptaktow sa aktualne kamerki. Odpowiedz Link
kendo Re: Holenderskie kamerki2018 26.03.18, 11:11 no wiadomo w "domowych warunkach " bocki sobie zyja, wiec zawsze wczesniej sobie usciela gniazdo,bo im podrzucaja material.. fajnie,z jajem juz... Odpowiedz Link
pia.ed Niemieckie bociany cztery jaja 26.03.18, 13:34 ... Akcja oczyszczania gniazda odbyla sie 12.03.2018. Pierwsze jajo: 19.03.2018 godz. 23:58 Drugie jajo: 21.03.2018 godz. 22:43 Trzecie jajo: 23.03.2018 godz. 21:48 Czwarte jajo: 25.03.2018 godz. 22:24 storchennest-hoechstadt.de/live-cam . Odpowiedz Link
kendo Re: Niemieckie bociany cztery jaja 28.03.18, 17:30 pia.ed napisała: > > ... Akcja oczyszczania gniazda odbyla sie 12.03.2018. > > > Pierwsze jajo: 19.03.2018 godz. 23:58 > > Drugie jajo: 21.03.2018 godz. 22:43 > > Trzecie jajo: 23.03.2018 godz. 21:48 > > Czwarte jajo: 25.03.2018 godz. 22:24 > > storchennest-hoechstadt.de/live-cam > . lanie jej "poscielili" swierzutka sucha trawke,.. chyba jeszcze nie ma jaj?? Odpowiedz Link
kendo Re: Niemieckie bociany cztery jaja 28.03.18, 17:32 kendo napisała: > pia.ed napisała: > > > > > ... Akcja oczyszczania gniazda odbyla sie 12.03.2018. > > > > > > Pierwsze jajo: 19.03.2018 godz. 23:58 > > > > Drugie jajo: 21.03.2018 godz. 22:43 > > > > Trzecie jajo: 23.03.2018 godz. 21:48 > > > > Czwarte jajo: 25.03.2018 godz. 22:24 > > > > storchennest-hoechstadt.de/live-cam > > . > > lanie jej "poscielili" > swierzutka sucha trawke,.. > chyba jeszcze nie ma jaj?? > > **acha,czyli ma juz az 4 st?? czekalam by sie podniosla ,siedzi zawziecie,moze bedzie tylko 4 st.? Odpowiedz Link
kendo Re: w Makowie 28.03.18, 17:33 juz 2 st,jaj.. ma zwyczaj byc zawsze 5 st,ciekawe,jak w tym roku bedzie Odpowiedz Link
pia.ed Niemieckie bociany 5 jaj 29.03.18, 10:43 ... Akcja oczyszczania gniazda odbyla sie 12.03.2018. > > > Pierwsze jajo: 19.03.2018 godz. 23:58 > > > > > > Drugie jajo: 21.03.2018 godz. 22:43 > > > > > > Trzecie jajo: 23.03.2018 godz. 21:48 > > > > > > Czwarte jajo: 25.03.2018 godz. 22:24 > > > >>> Piate jajo 27.03.2018 godz. 22:41 storchennest-hoechstadt.de/live-cam > Odpowiedz Link
kendo Re: Niemieckie bociany 5 jaj 29.03.18, 17:58 obecnie stoi nad jajami i piorka czysci a jaja pewnie marzna... Odpowiedz Link
kendo Re: inne gniazdo 31.03.18, 10:21 tu jakies inne gniazdo www.vecernji.hr/vijesti/slavlje-u-brodskom-varosu-1235895 Odpowiedz Link
alfredka1 Re: inne gniazdo 07.04.18, 15:16 klekusiowo.webcamera.pl/ ..... dołączam się kle kle kle ) Odpowiedz Link
pia.ed Niemieckie bociany 5 jaj 21.04.18, 14:49 Bocianica wstala z gniazda i na wlasne oczy zobaczylam, ze jest 5 jaj . Temperatura w miasteczku jest 25 C i bardzo slonecznie. W przyszlym tygodniu moze pojawic sie pierwszy bocianek, pod warunkiem, ze bocianica porzadnie wysiadywala pierwsze jajo ... bo najczesciej ogrzewac zaczyna dopiero od drugiego albo trzeciego jaja... > > > > Pierwsze jajo: 19.03.2018 godz. 23:58 > > > > > > > > Drugie jajo: 21.03.2018 godz. 22:43 > > > > > > > > Trzecie jajo: 23.03.2018 godz. 21:48 > > > > > > > > Czwarte jajo: 25.03.2018 godz. 22:24 > > > > > >>> Piate jajo 27.03.2018 godz. 22:41 storchennest-hoechstadt.de/live-cam > Odpowiedz Link
pia.ed Niemieckie bociany - pojawily sie 2 bocianiatka 25.04.18, 23:10 W poniedzialek 24 kwietnia wykluly sie dwa bocianiatka: jedno nad ranem, a drugie wczesnym wieczorem ... Jutro powinno byc trzecie bocianiatko ... Czy rodzina sie powieksz,y bedzie mozna zobaczyc w tabelce pod gniazdem na samym dole ... Sa tam juz dwa wpisy. storchennest-hoechstadt.de/live-cam Odpowiedz Link
pia.ed Niemieckie bociany - cztery duze bocianki 23.05.18, 09:22 Bylo jak zwykle 5 jaj, ale wykluly sie tylko 4 bocianki ... Pojawily sie miedzy 24 a 27 kwietnia. storchennest-hoechstadt.de/live-cam Odpowiedz Link
pia.ed Holenderskie bociany - cztery duze bocianki 23.05.18, 09:35 www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/filmpjes/bekijken/de-dag-erna Napisano tez o "niezywym bocianku" i "szokujacej scenie", reszte musze przetlumaczyc na Google. . Odpowiedz Link
pia.ed Makov - byly dwa bocianki w gniezdzie 23.05.18, 09:48 2 godziny 40 minut temu przyszla pani z koszykiem z czerwona wstazeczka i zabrala mniejszego ze soba ... www.makov.cz/?action=webkamera . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Makov - byly dwa bocianki w gniezdzie 23.05.18, 14:33 Wyliczylam, ze bocianka zabiera sie z gniazda juz okolo godziny siodmej rano. O ktorej przynosi sie go do gniazda, nie mam pojecia, bo nigdy wczesnie nie wstaje Mam wrazenie, ze przynosi sie maluszka do gniazda, aby rodzice go nie zapomnieli ... a potem zabiera sie pod troskliwa opieke. Widac po nim, ze z dnia na dzien zaczyna rosnac, staje sie co raz bardziej samodzielny. > www.makov.cz/?action=webkamera > . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Holenderskie gniazdo - tylko dwa bocianki 23.05.18, 14:43 Nie wiem jak to sie stalo, ze widzialam cztery, kiedy w rzeczywistosci bylo trzy, w tym jeden martwy ... Na jednym filmiku mozna zobaczyc tego martwego lezacego z boku gniazda, a na drugim kiedy bocian probuje go wyrzucic ... i nie daje rady! www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/filmpjes/bekijken/de-eerste-wankele-stapjes . Odpowiedz Link
pia.ed Niemieckie bociany - cztery duze bocianki 23.05.18, 22:03 Dobrze ze sa spokojne ... i jeszcze nigdy nie zdarzylo sie, by powypadaly z wysokiego gniazda, poloznego na wiezy ratusza ... Najstarszy bocianek ma 4 tygodnie, a najmlodszy jest tylko o 3 dni mlodszy... Chyba rada miasta pomaga troche podrzucajac jedzenie w tym samym miejscu co zima, bo w poblizu nie ma zadnej wody ani terenow podmoklych i myszy tez chyba nie ma storchennest-hoechstadt.de/live-cam . Odpowiedz Link
pia.ed Niemieckie bociany - jeden bocianek stoi 23.05.18, 22:08 Zajrzalam po wyslaniu postu i zaskoczylo mnie, ze jeden z bociankow stoi na wyprostowanych nogach i macha skrzydlami ... storchennest-hoechstadt.de/live-cam . Odpowiedz Link
pia.ed Niemieckie bociany ... i inne niemieckie 27.05.18, 20:04 > storchennest-hoechstadt.de/live-cam www.youtube.com/watch?v=hjIN5X0Wxjg . Odpowiedz Link
pia.ed Niemieckie bociany z Lindheim ... i MAKOV 29.05.18, 12:31 www.youtube.com/watch?v=hjIN5X0Wxjg A BEZCZELNA GES JUZ STOI W GNIEZDZIE ... www.makov.cz/?action=webkamera Odpowiedz Link
pia.ed Lindheim ... i stary film z MAKOV 29.05.18, 12:44 Starszy bocianek mial dopiero 6 dni i malo nie udlawil sie jedzeniem ... co zauwazyl bocian i przezul duze kawalki ... www.youtube.com/watch?v=pEl4wqkCwwM > > www.youtube.com/watch?v=hjIN5X0Wxjg > > www.makov.cz/?action=webkamera Odpowiedz Link
pia.ed Niemiecka kamerka - Storchen Park 29.05.18, 23:06 www.youtube.com/watch?v=auv00N7bM5g Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Bociany z Makowa ... 03.04.18, 11:10 Moze jak juz bedzie piate to pokaza w zblizeniu. Pogode maja sloneczna. Odpowiedz Link
kendo Re: Bociany z Makowa ... 03.04.18, 11:13 w ksiazce ich nikt nie wspominal?? jade do sklepu zanim nas tu zasypie sniegiem... Odpowiedz Link
kendo Re:atak gegawy na bocka w Makowa ... 03.04.18, 14:45 www.youtube.com/watch?v=fUL2NSM2iac po tym zaraz nastepny filmik,jak ranny bocko wraca do gniazda, zastosowali antybiotyk, widac ma uszkodzone drugie skrzydlo... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:atak gegawy na bocka w Makowa ... 03.04.18, 15:32 Ale az dziwne, ze gegawa sama ma jendo skryzdlo niesprawne i tak uszkodzila bociana?, pewnie Maruska musiala sie oslaniac tym skry<delem?na gniezdzie sam tata pozostal, ciekawe czy da rade siedziec przez caly czas na gniezdzie?. Odpowiedz Link
kendo Re:atak gegawy na bocka w Makowa ... 03.04.18, 15:40 lusia_janusia napisała: > Ale az dziwne, ze gegawa sama ma jendo skryzdlo niesprawne i tak uszkodzila > bociana?, pewnie Maruska musiala sie oslaniac tym skry<delem?na gniezdzie > sam tata pozostal, ciekawe czy da rade siedziec przez caly czas na gniezdzie?. > > poczytalam w ksiazce bodajze juz na drugiej stonie Libora wypowiedzi.. zrozumialam,ze wzieli jajka a polozyli atrapy..pewnie do kuwesu wlozyli.. Odpowiedz Link
kendo Re:atak gegawy na bocka w Makowa ... 03.04.18, 15:43 taki tekst dal Libor ..cyt..Hned rano jsme ranu zbezne osetrili a dali capici antibiotika. Jedina moznost jak ji udrzet v pokud mozno "kondici" je nechat ji v blizkosti hnizda a vajec. S capici to bohuzel nevypada dobre, je pod dohledem veterinare, vic se neda delat, nejvic ji muze pomoci klid a blizkost hnizda. Vejce dame do lihne a vymenime je za podkladky ..cyt.. Odpowiedz Link
kendo Re:atak gegawy na bocka w Makowa ... 04.04.18, 10:35 Maruszka ma powazne zlamanie skrzydla, podwiazali i antybiotyki i przeciwbolowe dostaje, jaja przeniesiono do inkubatora,na atrapach wysiaduja. Odpowiedz Link
kendo Re:atak gegawy na bocka w Makowa ... 06.04.18, 17:12 Maruszke przewiezli do specjalnego szpitala dla ptakow... robia co moga by ja ratowac, malzonek bockowy dzielie wysiaduje jaja atrpy, nawet dziobem sprawdza temperature.. oby akcja ratowania Maruszki sie powiodla... Odpowiedz Link
pia.ed Atak gegawy na bocka w Makowa ... 07.04.18, 04:21 > lusia_janusia napisała: > Ale az dziwne, ze gegawa sama ma jedno skrzydlo niesprawne i tak uszkodzila bociana? Pewnie bocian zapomnial przypiac sobie na piersiach wizytowki INWALIDA, wtedy gegawa by go nie napadla ... a ogole co to za ptak o nazwie gegawa, o takim nigdy nie slyszalam... Bocian bedzie teraz multihandikappad, ale z powodu uszkodzonego skrzydla nikt jeszcze nie umarl... gorzej gdyby napad byl skierowany na jego szyje ... . Odpowiedz Link
kendo Re: Atak gegawy na bocka w Makowa ... 07.04.18, 11:29 pia.ed napisała: > > > lusia_janusia napisała: > > > Ale az dziwne, ze gegawa sama ma jedno skrzydlo niesprawne i tak uszkod > zila bociana? > > > Pewnie bocian zapomnial przypiac sobie na piersiach wizytowki INWALIDA > ], wtedy gegawa > by go nie napadla ... a ogole co to za ptak o nazwie gegawa, o takim ni > gdy nie slyszalam... > Bocian bedzie teraz multihandikappad, ale z powodu uszkodzonego skrzydl > a > nikt jeszcze nie umarl... gorzej gdyby napad byl skierowany na jego szyje ... > > . www.youtube.com/watch?v=fUL2NSM2iac tu masz filmik na youtube i obejzyj sobie gegawe atakujaca.. jestes w bedzie, przy zlamaniach mozna miec rozne infekcje,jezeli kosc przebila skore czy organizm oslabiony, pomysl ile kobiet umiera kiedy zlamia sobie kosc udowa,wlasnie z infekcji.. bocikowa ratuja w specjalistycznym szpitalu dla ptakow.. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Atak gegawy na bocka w Makowa ... 10.04.18, 16:45 jestes w bedzie, przy zlamaniach mozna miec rozne infekcje,jezeli kosc przebila skore czy organizm oslabiony, pomysl ile kobiet umiera kiedy zlamia sobie kosc udowa,wlasnie z infekcji.. bocikowa ratuja w specjalistycznym szpitalu dla ptakow.. Tak jakby nie bylo roznicy miedzy kobietami a zwierzetami ... Jakby to bylo to samo, to musiano by otworzyc porodowki dla samic... A gdzie maja ratowac ptaki, jak nie w specjalistycznym szpitalu dla ptakow ? Chyba nie na oddziale chirurgicznym szpitali dla ludzi? . Odpowiedz Link
kendo Re: Atak gegawy na bocka w Makowa ... 10.04.18, 18:04 pia.ed napisała: > > > A gdzie maja ratowac ptaki, jak nie w specjalistycznym szpitalu dla ptakow > ? > Chyba nie na oddziale chirurgicznym szpitali dla ludzi? > . jestes znowu w bledzie, Libor-czy jak on sie zwie opiekun bocianow opisywal przebieg leczenia, napisa,ze najpierw zaja sie nia weterynarza a pozniej przewiezili ja do specjalistycznego szpitala gdzie tylko ptakami sie zajmuja.. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Atak gegawy na bocka w Makowa ... 10.04.18, 23:40 kendo napisała: i jestes znowu w bledzie, > Libor-czy jak on sie zwie opiekun bocianow opisywal przebieg leczenia, > napisa,ze najpierw zaja sie nia weterynarza a pozniej przewiezili ja do specjalistycznego szpitala gdzie tylko ptakami sie zajmuja.. I bez opisu Libora, opiekuna bocianow, bylo jasne, ze wieczorem nagla sprawa uszkodzonego skrzydla musial zajac sie weterynarz, bo to jest jakby pogotowie ratunkowe dla zwierzat, tak dla koni jak i dla ptaszkow, udzielajace pierwszej pierwszej pomocy cala dobe ... Weterynarz zalozyl bocianicy prowizoryczny opatrunek i skierowal do specjalisty, ktory zlozyl skrzydlo i zabezpieczyl tak, aby wlasciwie sie zroslo ... A jajka bocianie chyba znow wlozono do gniazda? . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Atak gegawy na bocka w Makowa ... 11.04.18, 00:00 Ja sie doczytalam ze skrzydlo bylo operowane, teraz musza bocianice co dzien stresowac i zlapac, zeby jej dac do dzioba antybiotyk i przewinac skrzydlo, a Libor ma wszystko pod kontrola i bocianice czeka pozniej rehabilitacja wg, Libora. Odpowiedz Link
kendo Re: Atak gegawy na bocka w Makowa ... 11.04.18, 09:13 wlasnie sie obawiaja, czy po takim stresie bedzie chciala bocianica wysiadywac jaja, rehabilitacja bedzie odbywac sie codziennie po tygodniu,jezeli uznaja,ze skrzydlo sie zrasta OK. na razie tata wysiaduje, mysle,ze w dalszym ciagu siedzi na atrapach,jakwspomnieli na samym pocztku. Odpowiedz Link
kendo Re: czarny bociek z Makowa 23.04.18, 09:18 nie bedzie gniazdowal tego roku, tak odpowiedzial Libor jednej pytajacej sie osoby Odpowiedz Link
pia.ed Czarny bociek z Makowa 25.04.18, 23:01 kendo napisała: > nie bedzie gniazdowal tego roku, > tak odpowiedzial Libor jednej pytajacej sie osoby A co Libor rozumie pod slowem "gniazdowal"? Bo przeciez czarny bocian jakies gniazdo musi miec, tylko ze nie jest pokazane w kamerce ... Zreszta sa dwa czarne bociany, ktore mozna bylo zobaczyc nad innym stawkiem - kiedy nie pokazywano zblizenia gniazda bialych bocianow... . Odpowiedz Link
kendo Re: Czarny bociek z Makowa 26.04.18, 18:42 pia.ed napisała: > > kendo napisała: > > > nie bedzie gniazdowal tego roku, > > tak odpowiedzial Libor jednej pytajacej sie osoby > > > A co Libor rozumie pod slowem "gniazdowal"? Bo przeciez czarny bocian jakies g > niazdo chyba mial na mysli,ze nie bedzie pary czarnych bockow,ktore beda wysiadwyac jaja.. > musi miec, tylko ze nie jest pokazane w kamerce ... Zreszta sa dwa czarne b > ociany, > ktore mozna bylo zobaczyc nad innym stawkiem - kiedy nie pokazywano > zblizenia gniazda bialych bocianow... > . oczywiscie musza miec jakies gniazdo do nocowania, ale jak sie obserwuje nie bedzie zadnych czarnych malych bockow Odpowiedz Link
kendo Re: Maruszka 26.04.18, 18:44 wrocila od weta,widac,ze ma mniej por przy tym skrzydle, widac tez,ze nie juz "opatrunku"to chyba aktualny filmik z jej powrotem od weta www.youtube.com/watch?v=1qpHMQZJ1OE&feature=youtu.be Odpowiedz Link
kendo Re: Maruszka i maluszki 30.04.18, 11:36 postimg.cc/image/w7956vkqf/ podlozono im juz wykluwajace sie dwa jaja.. Odpowiedz Link
kendo Re: Maruszka i maluszki 30.04.18, 11:42 kendo napisała: > postimg.cc/image/w7956vkqf/ > podlozono im juz wykluwajace sie dwa jaja.. ostani raport Libora o skrzydle Maruszki ..cyt.Sprawdziliśmy teraz stan skrzydła bociana po usunięciu gwoździa, rany wydają się całkiem dobre. Od jednego jajka do klubu młodych .-). Odpowiedz Link
kendo Re: Maruszka i maluszki 05.05.18, 08:16 czytalam,ze ma byc tylko jeden bocius do wychowania, pozostale jaja chyba nie dalo sie uratowac.. Odpowiedz Link
kendo Re: czrny bociek 07.06.18, 20:17 www.youtube.com/watch?v=ZIuZr4Sc7AU&feature=youtu.be az 4 st,maluxhow czarnego bocka, oby nie powypadywaly z gniazda Odpowiedz Link
pia.ed Re: czrny bociek 07.06.18, 20:43 kendo napisała: > az 4 sztuk maluchow czarnego bocka, > oby nie powypadywaly z gniazda > > Ktoregos z nich moze spotkac jeszcze gorszy los Znalazlam cala strone na Youtube, gdzie pokazuja jak bocian czy bocianica dusinajmlodszego, ale juz duzego bocianka, i z wielkim trudem wyrzuca go z gniazda. Tak zrobily w zeszlym roku czarne bociany i wiele bialych bocianow, tak polskich jak holenderskich. . Odpowiedz Link
kendo Re: czrny bociek 07.06.18, 20:46 tez widzialam w poprzednim roku, jak rodzic "pozbywal" sie potpmka, to chyba uwarunkowane instynktem,ze nie da rady wykarmic wszystkich dorastajacych osobnikow wystarczajaco by nabraly sil do lotow.. Odpowiedz Link
pia.ed Czarny bociek ... 07.06.18, 21:07 kendo napisała: > to chyba uwarunkowane instynktem, ze nie da rady wykarmic wszystkich dorastajacych osobnikow wystarczajaco by nabraly sil do lotow ... > > To prawda ... ale ja zastanawialam sie nad rozwiazaniem tego problemu przez ludzi, bo czesto gniazdo jest polozone w poblizu domostw i ktos sie nawet gniazdem opiekuje, widzialam jak wkladano do gniazda bocianka ktory z niego wypadl ... Czy ludzie nie moga podrzucic w poblizu gniazda troche zboza, siana, trawy czy jakas mysz ktora kot zlapal ... ochlapy miesa czy robaki. W ten sposob uratowaliby kilka bocianow, ktorych wcale tak duzo nie ma w Europie, bo wiekszosc z nich ginie w drodze do Afryki... Jesli ludzie pomagaja bocianom aby sie u nich zagniezdzily, to moga pomoc w wyzywieniu, tak jak to sie robi w Niemczech .... . Odpowiedz Link
kendo Re: bociani koncert z Makowa 10.06.18, 10:00 www.youtube.com/watch?v=sYt1rFzjrgo Odpowiedz Link
jaga_22 Re: bociani koncert z Makowa 10.06.18, 10:09 Świetny filmik.To chyba pokazy dla młodych,ale one na razie nie kapują. Odpowiedz Link
pia.ed Niemieckie zimujace bociany 13.06.18, 17:19 Sa juz tak duze, ze wkrotce nie odrozni sie ich od doroslych ... Powinno ich byc cztery, bo jedno jajko sie nie wyklulo ... storchennest-hoechstadt.de/live-cam . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Niemieckie zimujace bociany 14.06.18, 10:48 Sa cztery bocianki ... akurat wszystki staly na nogach, ktore sa juz czerwone, natomiast dzioby sa jeszcze czarne ... > Sa juz tak duze, ze wkrotce nie odrozni sie ich od doroslych ... > > storchennest-hoechstadt.de/live-cam > . Odpowiedz Link
kendo Re: Niemieckie zimujace bociany 16.06.18, 08:38 pia.ed napisała: > > Sa cztery bocianki ... akurat wszystki staly na nogach, ktore sa juz czerwone, > natomiast dzioby sa jeszcze czarne ... > > > Sa juz tak duze, ze wkrotce nie odrozni sie ich od doroslych ... > > > > storchennest-hoechstadt.de/live-cam > > . u mnie z rana,kiedy slonce na nie swiecilo nie bylo widac doklanie czerwonego koloru nog bocianich, napisala bym,ze zaczynaja zmieniac na kolor czerwony Odpowiedz Link
kendo Re: Niemieckie zimujace bociany 16.06.18, 08:36 pia.ed napisała: > > Sa juz tak duze, ze wkrotce nie odrozni sie ich od doroslych ... Powinno ich b > yc cztery, > bo jedno jajko sie nie wyklulo ... > > storchennest-hoechstadt.de/live-cam > . jest czworka bocianow, trenujaca zawziecie skrzydla. Odpowiedz Link
kendo Re: bociany w Klekusiowie 16.06.18, 08:40 klekusiowo.webcamera.pl/ pojedzone odpoczywaja,na siedzaco piorka iskajac, Odpowiedz Link
kendo Re: bociany z Makowa 16.06.18, 08:43 www.makov.cz/?action=webkamera wiekszemu juz nogi zaczynaja zmieniac kolor, chodzi stabilnie po gniezdzie trenujac skrzydla, mniejszy na rozstawionych nogach stoi, skrzydla tez juz trenuje milo popatrzec,jak sie rozwijaja Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: bociany z Makowa 16.06.18, 08:56 klekusiowo.webcamera.pl/ W Klekusiowie jest 5 szt bociankow mlodych, matka nie wyrzucila za burte ani jednego, pewnikiem w okolicy jest duzo pozywienia dla nich. W Makowie, tam czesto zagladam i rzadko widac by matka przyniosla jakies jedzenie dla 2 maluszkow, przewazxnie ojciec jest dostawca pozywienia, jednego razu maluszki zjadly po dwa male kurczaczki ktore przyniosl ojciec. Odpowiedz Link
kendo Re: bociany z Makowa 16.06.18, 09:15 lusia_janusia napisała: > klekusiowo.webcamera.pl/ > W Klekusiowie jest 5 szt bociankow mlodych, matka > nie wyrzucila za burte ani jednego, pewnikiem w okolicy > jest duzo pozywienia dla nich. > > W Makowie, tam czesto zagladam i rzadko widac by matka > przyniosla jakies jedzenie dla 2 maluszkow, przewazxnie ojciec > jest dostawca pozywienia, jednego razu maluszki zjadly po dwa > male kurczaczki ktore przyniosl ojciec. > matka pewnie jeszcze w traumie napasci, byl filmik ,jak trenowala swe skrzydla, widac bylo,ze jeszcze skrzydlo jest nie za bardzo sprawne Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: bociany z Makowa 16.06.18, 09:55 Tak widizialam ten filmik, wyglada na sztywne, ale jak co dzien bedzie trenowala przez nim machanie, to moze wroci do dawnej sprawnosci, i ciekawe czy te wyrwane piora jej odrosna na skrzydel? Odpowiedz Link
kendo Re:czarne bocki 20.06.18, 10:07 www.youtube.com/watch?v=ZIuZr4Sc7AU w dalszym ciagu 4 st. wydaje mi sie,zemaja krotrze lapy, jeden juz chodzi po gniezdzie bardzo stabilnie,nawet skrzydla trenuje bez podpierania sie dziobem Odpowiedz Link
kendo Re: bocki z Makowa 27.06.18, 08:17 www.makov.cz/?action=webkamera juz schodza z gniazda, przed dziobami rodzicow trenuja skrzydla stojac stabilnie na trawie Odpowiedz Link
kendo Re: czarne bocki 27.06.18, 08:19 www.youtube.com/watch?v=ZIuZr4Sc7AU coraz wieksze i coraz iecej czarnych pior przybywa, dalej 4 st sa. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: czarne bocki 27.06.18, 08:56 www.youtube.com/watch?v=ZIuZr4Sc7AU Gniazdo czarnych bocianow wydaje sie juz za male dla tej czworki. Rodzicie pewnie ich plnuja obok na galeziach. Odpowiedz Link
kendo Re: czarne bocki 27.06.18, 11:51 lusia_janusia napisała: > www.youtube.com/watch?v=ZIuZr4Sc7AU > Gniazdo czarnych bocianow wydaje sie juz za male > dla tej czworki. Rodzicie pewnie ich plnuja obok na > galeziach. > > tez tak mysle, maja jedzenia pod dostakiem, widac,jakie sa "tlusciutkie" Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV ... jeden bociek wychodzi daleko... 27.06.18, 12:56 znika z zasiegu kamerki ... Drugi potrafi juz stac na jednej nodze. Wokol gniazda jest pelno pogubionych bialych pior, gubi je bocianica kiedy trzepie skrzydlami ... www.makov.cz/?action=webkamera . Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAKOV ... rodzice najedzeni ... 27.06.18, 13:09 Ida karmic dzieci ... www.youtube.com/watch?v=dI4cuBAYyXs www.makov.cz/?action=webkamera. Odpowiedz Link
kendo Re: MAKOV ... rodzice najedzeni ... 30.06.18, 08:04 www.makov.cz/?action=webkamera stoja w gniezdzie poprawiajac go, mlode sa poza gniazdem stojac na jednej nodze, wczoraj widzialm,jak mama przyniosla mlodym jedzonko do gniazda.. moze na koniec zacznie je dokarmiac, tez widzialam,jak ojciec probowal frunac,pokazywal mlodym,ze to czas by porzadnie cwic skrzydla Odpowiedz Link
xystos Re: MAKOV ... rodzice najedzeni ... 30.06.18, 10:45 dla młodych par otworzono e -mail dzieciatko@bocianowo.com Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAKOV ... rodzice najedzeni ... 01.07.18, 09:38 www.makov.cz/?action=webkamera Mlode bocki zrobily przeglad trawy a teraz stoja na gniezdzie ukladajac i czyszczac swoje nowe piorka. Odpowiedz Link
kendo Re: MAKOV ... umia fruwac 08.07.18, 08:48 ibb.co/fCK0rd dzielnie sobie para bockow radzi, Odpowiedz Link
kendo Re: MAKOV ... spacer mlodych, 13.07.18, 21:14 www.youtube.com/watch?v=pvk6SbR5deE Odpowiedz Link
kendo Re: MAKOV ... fruwaja 22.07.18, 09:25 przed chwila odwiedzilam portal bocianowy widzialam, jak mlody slicznie wyladowal kolo stawiku..wyszuplal z czasu gdy siedzial w gniezdzie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAKOV ... fruwaja 22.07.18, 10:04 Bociany z Makowa noce juz spedzaja wysoko na platformie na wysokim drzewie poza schroniskiem dla pltakow, a jedzonko tylko przyfruwaja do rodzinnego dniazda, ges ich czasem tez pogodni. Odpowiedz Link
kendo Re: MAKOV ... nowe zwierzadko 10.08.18, 08:50 dokarmia Libor, cudniascie slodkie to malenstwo, ale co to wydra?? www.facebook.com/liborZmakova/videos/2110670032522286/ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAKOV ... nowe zwierzadko 10.08.18, 09:25 www.facebook.com/liborZmakova/videos/2110670032522286/ Podobno to male to chlopach wydra i znalezli go w potoku, moze w pobluzu byla tez matka?.... Ale jest teraz pod opieka to chyba nic mu nie grozi.? A bociany mlode juz odlecialy 6 sierpnia, ostatni raz je widziano w Makowie. Odpowiedz Link
kendo Re: MAKOV ... nowe zwierzadko/labadz 25.08.18, 12:52 *Lusia acha..sliczne futerko ma, a teraz zajrzalam i dwa labedzie sa.. imgworld.cz/s3/8M6XraKwGa.jpg Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAKOV ... nowe zwierzadko/labadz 25.08.18, 13:50 www.makov.cz/?action=webkamera2 Ten nowy labedz tez ma uszkodzone skrzydlo i nie moze fruwac, siedza sobie teraz osobno o obudwu brzegach jeziorka. Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV ... zobaczylam czarne bociany 25.08.18, 22:15 www.youtube.com/watch?v=jECodSsU8Ds&feature=youtu.be . Odpowiedz Link
kendo Re: MAKOV ... zobaczylam czarne bociany 26.08.18, 10:29 *Lusia ciekawe czy to odmienna plec labedzia, byla by para do mlodych w nastepnym roku.. *Pia wydaje mi sie ze to ten sam chyba stawik pokazany z innej kamerki, kiedy patrzalam,byla sarenka i kolbe kukurydzy objadala Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV ... czarne bociany 28.08.18, 10:39 kendo napisała: > wydaje mi sie ze to ten sam chyba stawik pokazany z innej kamerki, > kiedy patrzalam,byla sarenka i kolbe kukurydzy objadala To jest zupelnie inny stawik ...tam jest najwiecej kur i przepiorek, Maja specjalna budke w ktorej jedza - po drugiej stronie wody. Na samym dole po prawej stronie - prawie niewidoczne - stoi jedzenie dla czarnych bocianow, chyba ryby, bo bociany wyciagaja je z pojemnika z woda. Wydaje mi sie, ze ten obszar jest otoczony siatka... przez ktora moga przefrunac czarne bociany, ktore moze w dalszym ciagu maja swoje gniazdo tam, gdzie karmik dla ptaszkow? Kamerka z drugim jeziorkiem pojawila sie niedawno i nigdy dlugo na niej nie bylam ... Moze rzeczywiscie od czasu do czasu pokazuje drugie jeziorko albo lake na ktorej jest gniazdo bialych bocianow? www.makov.cz/?action=webkamera www.makov.cz/?action=webkamera2 . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAKOV ... czarne bociany 28.08.18, 18:28 www.makov.cz/?action=webkamera www.makov.cz/?action=webkamera2 .*Pia, masz racje to sa 2 rozne stawiki. Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV czarne bociany, dzikie kroliki 28.08.18, 19:20 www.makov.cz/?action=webkamera To sa te same bociany, co w zeszlym roku: stary i mlody ... Wtedy ten stary nie wpuszczal mlodego do gniazda, wiec musial stac obok na trawie. Teraz ktoregos wieczoru, oba staly w gniezdzie, czyli juz sie zaprzyjaznily. Przychodza tez razem aby jesc ... ale to chyba nie para Dzis wrzucono skory kurczakow do wody ... bociany mialy z nimi problem. Widzialam jak dziki krolik dlugo pil wode z oczka ... Jest tez szara ges machajaca skrzydlami. Moze ta sama, co obok gniazda bialych bocianow? >>>>>>>>>> Stare oczko wodne > www.makov.cz/?action=webkamera2 > . Odpowiedz Link
kendo Re: MAKOV czarne bociany, dzikie kroliki 29.08.18, 10:08 www.makov.cz/?action=webkamera macie racje, to inne oczko wodne, widzialam dzis kure pijaca wode i to chyba perliczki sobie chodzily.. Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAKOV czarne bociany, perliczki 29.08.18, 11:12 kendo napisała: to chyba perliczki sobie chodzily ... www.makov.cz/?action=webkamera > > No wlsnie, perliczki ... jedyne co sobie moglam przypomniec,to przepiorki , ale one sa duzo mniejsze ... Cofnelam tasme o 1 godzine 50 minut i wlasnie bociany jadly sniadanie. * Odpowiedz Link
kendo Re: MAKOV czarne bociany, perliczki 29.08.18, 11:25 *Pia zawsze w Biedronce bedac w kraju,jak maja kupuje i perliczki i przepiorki-sa mniejsze, pieke ,sa wspaniale w smaku,nie czuje sie tluszczu ,jak w kurczaku, krolika zawsze tez kupie, mowia ze to zdrowe mieso... Odpowiedz Link
kendo Re: MAKOV czarne bociany, perliczki 20.10.18, 14:12 przy drugom stawiku byly dwa bociany, jeden odfrunol,miala sprawne dwa skrzydla, ges tez sobie spacerowala i od czasu roskladala zdrowe skrzydla www.makov.cz/?action=webkamera Odpowiedz Link
kendo Re: MAKOV labedzie 01.09.19, 11:18 www.makov.cz/webkamera2.htmlurosly, dojady sie,ze az cieko sie im idzie, siedza przy korytku i zajadaja, sa tez dwa dorosle labedzie... wzieto tez "uszkodzonego " mlodego bociana.. Marie Jirsová 1.9. 2019 (07:28:29) Dobrý den. Nevidíme H-M, nejsou ve volieře?Zajímá mě noha Marušky.Vidět, že je to zase o trochu lepší nás moc potěší. Děkuji. [Odpovědět] E.J Autorův email 31.8. 2019 (22:31:40) Kde jsou Maruska a Honzik? Neviděl jsem ji od doby, kdy pan Libor vytáhl čáp z lesa [Odpovědět] Markéta 31.8. 2019 (21:29:16) Dobrý večer, pane libore! Myslím že nový čáp, asi poraněný, není dobře přijat od H+M. Jsou tam útoky, ať to špatně nedopadne [Odpovědět] marika sobota 31. srpen, 2019 vyzeralo to veľmi zle, snáď to tentoraz tento bocianik prežil a zotaví sa ... zaskočilo ma to, veď je koniec sezóny libor, makov sobota 31. srpen, 2019 nového čápa jsme odnesli, nic mu není, zůstane ve voliéře marika sobota 31. srpen, 2019 ďakujem za info, to je fajn Markéta sobota 31. srpen, 2019 Také děkuji - jsme v klidu všichni, čápi i my emily neděle 1. září, 2019 POkud mne paměť neklame, tak toníčkovic - Pepa, pamatujete-li nevadil. Kdo ví kdepak asi je... Mladí jsou pryč, tak proč by nemohl být tam. marika 30.8. 2019 (21:14:12) čierny makovský bocianik na cestách - cestopis 28.-30.8 www.rajce.net/a16297185 želám príjemný neskorý večer, pokojnú dobrú noc Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV tlumaczenie 02.09.19, 00:50 Przetlumaczylam na jezyk szwedzki, a potem na polski, ale i tak malo rozumiem ... Napisano o "pokrwawionym bocianie" ktorego "Libor wyciagnal z lasu", o propozycji oddania go pod opieke Maruszki i Honzika, ktorzy jednak mogli go zle przyjac... Ciezkie do tlumaczenia ... sprobowalam po szwedzku i po polsku, ale dalej malo rozumiem! Marie Jirsová 1.9 2019 (07:28:50) Nie widac H-M w wolierz. Interesuje mnie noga Maruski. 31,8 2019 (22:31:40) Gdzie są Maruska i Honzik? Nie widziałem ich odkąd pan Libor wyciągnął bociana z lasu Markéta 31,8 2019 (21:29:16) Myślę, że nowy bocian, prawdopodobnie ranny, nie został dobrze przyjęty przez H + M. Są ataki, aby nie uderzyły źle Marika Sobota 31 sierpnia 2019 r wyglądało to bardzo źle, może tym razem ten bocian przeżył i wyzdrowieje ... libor, makov Sobota 31 sierpnia 2019 r wzięliśmy nowego bociana, on jest niczym, pozostanie w wolierze Marika Sobota 31 sierpnia 2019 r dziękuję za informację Markéta Sobota 31 sierpnia 2019 r Dziękuję również - wszyscy jesteśmy spokojni, bociany i uśmiechamy się emily Niedziela, 1 września 2019 r Jeśli pamięć mnie nie wprowadza w błąd, to ton - Libor, jeśli nie masz nic przeciwko. Kto wie, gdzie on jest ... Młodych już nie ma, więc dlaczego nie mógł tam być? Marika 30,8 2019 (21:14:11) czarny bocian makowski na drodze - podróż 28.-30.8 www.rajce.net/a16297185 Życzę miłego późnego wieczoru, spokojnej dobrej nocy . Odpowiedz Link
kendo Re: MAKOV tlumaczenie 02.09.19, 11:09 *Pia ja zrozumialam,ze ranny bociek jest odizolowany od M i H,bo byl atakowany, pewnie w innym miejscu go rehabilituja.., a widzialas,jakie duze sie juz mlode labedzie?? ciekawe czy pozostana w schronisku podczas zimy?? Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV ... nowe zdjecia z Makovacek 03.09.19, 12:55 kendo napisała: > a widzialas,jakie duze sie juz mlode labedzie?? > ciekawe czy pozostana w schronisku podczas zimy? > Mlode labedzie na wczesniejszych zdjeciach wygladaja jak potwory ... na stojaco i ze swoimi krotkimi skrzydlami. Zniknal stary labedz... pewnie zdechl z przejedzenia, a pojawila sie para nowych labedzi, nie wiadomo skad... Tutaj jest tytul: Bociania bojka, ale nie mialam czasu obejrzec, a teraz jade do miasta... makovacek.rajce.idnes.cz/Makovacek_z_30.8.-1.9.2019_-_cizi_capik_a_capi_boj? Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV ... Honzik bije mlodego bocianka 03.09.19, 13:07 ktory nie zrozumial sygnalow, ze w gniezdzie nikt do nie chce makovacek.rajce.idnes.cz/Makovacek_z_30.8.-1.9.2019_-_cizi_capik_a_capi_boj?#oprava.jpg Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV ... mlody bocianek 04.09.19, 00:24 Sarenka pyta: "Macie teraz goscia, Bocianie? Bocian odpowiada: "Tak! Ale go nie znamy! I dlatego go nie chcemy!" makovacek.rajce.idnes.cz/Makovacek_z_30.8.-1.9.2019_-_cizi_capik_a_capi_boj?#338.jpg www.makov.cz/webkamera.html www.makov.cz/webkamera2.html . Odpowiedz Link
kendo Re: MAKOV ... mlody bocianek 04.09.19, 09:11 gdyby bociek byl mniejszy i dolaczony do pozostalych maluchow, to poszlo by dobrze, przeciez robili mix z maluchami ,raz odbierali ,raz dawali bocika Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV ... mlody bocianek , labedzie 04.09.19, 13:33 A ja pomyslalam, ze gdyby on tak szybko nie podszedl do gniazda, tylko chodzil po lace, to by sie do niego pomalutku przyzwyczaili... Honzik przedtem wypedzal ges z gniazda, a teraz pozwala jej zostawac na noc i tam spac. *** Przy okazji wklejam zdjecia mlodych labedzi. Jeden mowi do drugiego: "Nie wykradaj mi moich ulubionych kaskow!" a ten drugi oburzony odpowiada: "Ja z Toba nie wytrzymam! Wlasny krewniak mnie szczypie!" makovacek.rajce.idnes.cz/Makovacek_z_30.8.-1.9.2019_-_cizi_capik_a_capi_boj?#253.jpg makovacek.rajce.idnes.cz/Makovacek_z_30.8.-1.9.2019_-_cizi_capik_a_capi_boj?#254.jpg Odpowiedz Link
kendo Re: MAKOV ... mlody bocianek , labedzie 05.09.19, 17:10 *Pia byc moze i by tak bylo, bocius uradowany spieszyl sie do "wspolnoty" pewnie trzymaja go w odizolowaniu, albo oddadza do innego schroniska labedzie lubie ogladac, fakt skrzydla maja malutkie, ale w pewnym okresie ich rosniecia zaczna sie rozwijac i beda okazale. Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV ... 10.09.19, 12:51 Mlody szary labedz probowal zlapac mewe ze zlamanym skrzydlem www.facebook.com/groups/109800766152113/permalink/714570399008477/ www.makov.cz/webkamera.html . Odpowiedz Link
kendo Re: MAKOV ... 11.09.19, 09:18 pia.ed napisała: > Mlody szary labedz probowal zlapac mewe ze zlamanym skrzydlem > > www.facebook.com/groups/109800766152113/permalink/714570399008477/ > > www.makov.cz/webkamera.html > . to nie mlody labedz, a czpla,ktora wyganiala mewe ze stawiku, labedzie nie maja takich dlugich nog... Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAKOV ... 11.09.19, 14:31 Rzeczywiscie to szara czapla o imieniu "Popieluszka" ... Chyba pierwszy raz ja widze. Myslalam, ze jest tylko jedna czapla, Sniezynka. Poniewaz szare sa mlode labedzie i tez maja dluga szyje, wiec jednego z nich obarczylam wina... Teraz wlaczylam na duzy obraz i widze roznice. href="www.facebook.com/groups/109800766152113/permalink/714570399008477/" target="_blank" > > > > <a href="www.makov.cz/webkamera.html" > > to nie mlody labedz, > a czpla,ktora wyganiala mewe ze stawiku, > labedzie nie maja takich dlugich nog... > A to zdjecie z najnowszego Makovacka: makovacek.rajce.idnes.cz/Makovacek_z_9.9._a_10.9.2019_-_makovska_divocina/?#289.jpg Odpowiedz Link
kendo Re: MAKOV ... 12.09.19, 15:28 www.makov.cz/webkamera.html o jejku, jakis bociek,chyba ten nowy, podnosi jedno skrzydlo i kercie sie w kolo, mlode labedzie dostaja juz biale piora i jak urosly Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAKOV ... 12.09.19, 18:00 Kendo, cofnelam sie o dwie godziny, do czasu kiedy patrzylas i ten "wirujacy to byl HONZIK... Wkrotce Honzik pobiegl do gniazda, w ktorym caly czas stala nieruchomo Maruszka i wymachiwal wysoko jednym skrzydlem. Mlodego bocianka nie bylo widac od czasu kiedy Honzik wypedzil go z gniazda i podziobal. Bocianek zostal umieszczony w schronisku tylko dlatego, ze rodzice odlecieli do Afryki, a bocianek jeszcze nie nauczyl sie zdobywac pozywienia i fruwac... > www.makov.cz/webkamera.html o jejku, jakis bociek,chyba ten nowy, podnosi jedno skrzydlo i kercie sie w kolo, Odpowiedz Link
kendo Re: MAKOV ... 13.09.19, 14:12 dziekuje Pia za info. czyli Hondzik zaleca sie tak do Maruszki? a myslalam,ze dostal jakis neurologiczny problem.. bocius mlody chyba przezimujme w Makowie z racj, ze juz chyba dla niego samego taki odlot nie pasuje... Odpowiedz Link
kendo Re: MAKOV ... 2026 r co u nich 17.03.26, 12:56 Johannka z nowym adoratorem cyt...Cześć, Evi. Jeden z sieweczek, który teraz leci do toalety, to Josífek – adoptowany w zeszłym roku potomek Johanki i Honzíka, który został wypuszczony kilka dni temu z woliery. Ma na plecach plecak z GPS-em, więc można go po nim rozpoznać, i często stoi na szczycie wieży widokowej. Pozostałe dwa nowe bociany to adoratorzy Johanki, przywiezieni z ZS Huslík, aby mogła wybrać. Dzisiaj zostały wypuszczone na ten teren, a po południu Johanka już klaskała z jednym z nich na gnieździe. Informacje od pana Libory znajdują się tutaj. www.youtube.com/watch?v=4CIxrV2tFbM&t=2444s Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAKOV ... 2026 r co u nich 17.03.26, 17:27 Fajnie,że bocianki już są www.makov.cz/webkamera.html Odpowiedz Link
kallisto Re: MAKOV ... 2026 r co u nich 17.03.26, 19:15 Cudowny mały wielki azyl zwierząt. Bardzo lubię tą osadę, taki spokój w niej panuje a wszystkie stworzenia żyją ze soba w pięknej harmonii. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: MAKOV ... 2026 r co u nich 17.03.26, 21:40 Niedaleko Szczecina, prawie przy granicach miasta też mamy bocianie gniazdo: lantech.com.pl/szczecin-kamery-na-zywo-bociany-mierzyn/ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAKOV ... 2026 r co u nich 18.03.26, 07:18 wedrowiec2, dziekje za kamerke z bocianem, sam stoi w gniezdzie i oczekuje na przylot partnerki lub partnera, nie ma glosu , kamerka ustawiona na centrum gniazda, tak ze nie widac calego bociana- bez glowy. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAKOV ... 2026 r co u nich 21.03.26, 09:44 lantech.com.pl/szczecin-kamery-na-zywo-bociany-mierzyn/ Odpowiedz Link
kallisto Re: MAKOV ... 2026 r co u nich 21.03.26, 12:25 Ciekawe w którym miejscu jest ta kamera z bocianem, mieszkam blisko Mierzyna. Przejrzałam też szczecińskie kamery, na ulicach jakby trochę pusto🧐 Odpowiedz Link