Dodaj do ulubionych

*DLACZEGO*

16.09.13, 12:20
Metoda jest jedną z metod pozwalających na wykrywanie przyczyn problemów (lub defektów). Jest to zasada, którą stosujemy w celu ustalenia podstawowej przyczyny problemu. Zadawanie kilku pytań „Dlaczego?” pozwala dojść do źródła zakłóceń, gruntownie zbadać ich przyczynę i skupić się na ich skutecznym rozwiązywaniu.

Dzięki zadawaniu pytań „ DLACZEGO?” problem staje się bardziej zrozumiały przez co podstawowa przyczyna jego powstania jest łatwiejsza do zidentyfikowania i wyeliminowania.

Dlaczego powstał problem?
Dlaczego go nie zauważyliśmy?
Jak go rozwiązać?

Dzieci przewaznie pytaja "a po co?, a na co? i "dlaczego"?
Ja sama siebie czesto pytam dlaczego tak a nie inaczej postapilam, lub
dlaczego wlasnie siedze przy kompie i bankam co dzien z Wami?.
I na kazde "dlaczego" znajdujemy wiele wyjasnien i odpowiedzi.....
Obserwuj wątek
    • kendo Re: *DLACZEGO* 16.09.13, 13:09
      hi,hiiiiii
      to chyba dobrze,ze umiemy znalesci na DLACZEGO odpowiedzi,
      gorzej by bylo gdybysmy jej nie mogli znalesc....

nieraz tezm mam pare "zastanowien dlaczego"
      ale jakos niechce mi sie dazyc do wyjasnien,,,,,,no chyba ,ze to DLACZEGO jest
      waznej wagi....
      • greis52 Re: *DLACZEGO* 16.09.13, 13:15
        jest taka fajna piosenka braci Cugowskich
        czasami sobie refren nucęsmile

"Dlaczego zawsze ja
        Dlaczego przegrać mam
        Dlaczego piaskiem w oczy los sypnął nieraz?

Dlaczego zawsze ja
        Dlaczego przegrać mam
        Dlaczego los dał mi szansę, choć przegrać mam?
        Znowu ja"

www.youtube.com/watch?v=B8rrsHODtiQ
        • jaga_22 Re: *DLACZEGO* 16.09.13, 13:32
          Niestety nie znamy na większość odpowiedzi dlaczego?
          Gdyby nie to słowo,nauka stałaby w miejscu.
          W życiu staram się dociec dlaczego tak,a nie inaczej,takie razważanie.
          • kendo Re: *DLACZEGO* 16.09.13, 13:48
            *Greis
            troche to piosenkowe dlaczego jest pesymistyczne

zmienic,na slowa,
            wlasnie ja mam szczescie to i to ......

naukowcy niech sie glowia na glebszym dlaczego
            ja jestem usatysfakcjonowana,jak umie znalesc objasnienie na swoje dlaczego
        • lusia_janusia Re: *DLACZEGO* 16.09.13, 14:03
          Piosenkami i wierszami mozna wiele powiedziec, dla
          tych dla ktorych nie chcemy wprost cos wyznac.

www.youtube.com/watch?v=YEQY-gNAyjM
    • xystos Re: *DLACZEGO* 26.09.13, 18:49
      "Lewicowe ośrodki medialne od wielu lat wpajają nam do głów, że zgoda na zabijanie nienarodzonych dzieci to dowód postępu kraju. Teraz okazuje się jednak, że ekonomiczny ucisk na tubylcach z Polski doprowadził do tego, że mało kto w ogóle chce mieć dzieci, bo ludzi na nie po prostu nie stać. Mimo to niektórzy je mają i niebezpiecznie rośnie liczba zabójstw maluchów. Niektóre z morderczyń stają się nawet dla tych mediów celebrytkami. Wszystko to powoli uzmysławia nam, że nasze społeczeństwo się zmienia, wręcz dziczeje."

zmianynaziemi.pl/wiadomosc/aborcja-poporodowa-etyka-nowoczesnego-dzieciobojstwa
      • kendo Re: *DLACZEGO* 26.09.13, 19:34
        jestem tez przerazona tymi morderstwami dzici przez wlasnych rodzicowl
        co ich kieruje,by popelnic taka zbrodnie,
        dlaczego???

mysle,ze bieda i niemoc w zapewnieniu rodzinie "normalenego bytu"...
      • slo-onko Re: *DLACZEGO* 26.09.13, 19:36
        Przerazajacy temat. Ja mysle,ze nie ma co kierowac sie tym co sugeriuja media, (nie) "madrzy" filozofowie,ktorzy pswnie sa z daleka od wychowania dzieci tylko isc za wlasnym rozumem. Zadne pieniadze ani dobrobyt nie wynagrodzi nam macierzynstwa. Media sa od tego zeby nakrecac dany temat,ktory powtarza sie na kazdej stacji po kilka razy dziennie i ciagnie sie miesiacami,a potem nowy skandaliczny temat i tak w kolko.
        Nie znam okreslenia dla matek,ktore okaleczaja wlasne dziecko,nie mowiac o zabijaniu,a takich zwyrodnialnow jak ci wlosi to po prostu....... do kryminalu!!!!
        • lusia_janusia Re: *DLACZEGO* 26.09.13, 20:23
          Dla mnie to bolesny temat, a takie nakrecanie w miediach
          niczego nie zmienia, wrecz przeciwnie pietnuje system
          i ludzi w nim zyjacych.
    • greis52 Dlaczego nie odleciały? 26.09.13, 21:32
      ulubiency.wp.pl/kat,1010779,title,Ile-bocianow-zostaje-w-Polsce,wid,16016697,wiadomosc.html
      • kendo Re: Dlaczego nie odleciały? 26.09.13, 21:43
        dobrze,ze sa takie osrodki dla ratowania ptakow
        mysle,ze ludzie pomoga sponsorowac osrodki ,
    • greis52 Re: *DLACZEGO* 16.10.14, 10:12
      www.biztok.pl/biznes/rewolucyjny-lek-na-raka-z-polski-ma-zadzialac-gdy-zawodzi-chemia_a18181
      dlaczego to tak długo trwa...
      • kendo Re: *DLACZEGO* 16.10.14, 10:22
        ..cyt..-Prace nad nowym związkiem rozpoczęły się już dziewięć lat temu przez Instytut Farmaceutyczny i Politechnikę Gdańską. W październiku 2012 r. przeniesiono prawa do patentu, a następnie scedowano prace na BS-154 - nową firmę utworzoną przy wsparciu Funduszu Kapitałowego Agencji Rozwoju Pomorza..

mozna roznie myslec,
        * ze Polska moze sie nie luíczy na rynku medycznym tak mozno jak niektore kraje,
        * ze moze inne doswiadczalne instytucje"wsadzaj kij miedzy kola" by spowolinc uzananie-zatwierdzenie leku z mysla o swoj zysk...
        • lusia_janusia Re: *DLACZEGO* 16.10.14, 10:29
          *Greis, *Kendo,
          leki na raka roznego rodzaju sa niezbedne, ale nawet nie zdajemy sobie sprawy ile jest jego odmian
          i juz pewnie zmutowanych gentow, gdzie nie dziala chemi i naswietlania, Miejmy nadzieje, ze wkrotce
          cos nowego pokaze sie na rynku medycznym. Chyba najwiecej pieniedzy sie lozy na jego badanie
          i wyszukiwanie odpowiednich lekow.(doswiadczen)
      • slo-onko Re: *DLACZEGO* 16.10.14, 10:46
        wydawaloby się,ze powinno się jakos szybko rozwiazac ,zlecic produkcje np. już istniejącej fabryce lekow, posatwic nowa fabrykę.niech to trwa rok, dwa piec,ale kilkanaście lat ????? chyba,ze wchodzą badania na zwierzętach, doświadczenia itp. to musi trwac.
        moja znajoma kilka dobrych lat temu zachorowala na nowotwor zlosliwy. leczyla się w kraju i jakims cudem ktoś z Niemiec chciał na niej prowadzic "doswiadzcenia" nowymy lekami. zapytano ja wówczas czy wtraza na to zgode? odpwoiedziala,ze tak, wciąż jeździ do Berlina, wciąż przyjmuje leki,ktore odpukać dzialaja. siegnela deski ratunkowej i jakos dzielnie się jej trzyma.
        • lusia_janusia Re: *DLACZEGO* 16.10.14, 10:50
          *SLO, ludzie, ktorzy nie widza przed soba zadnej szansy, chwytaja sie ostatniej deski
          ratunku, byc moze akurat lek odpowiada na jej rodzaj komorek rakowych.
          • kendo Re: *DLACZEGO* 16.10.14, 11:15
            miejmy rowniez nadzieje,
            ze skutki uboczne sa minimale,
            a "raka" terzyma w szaku" lub zabija go sie sukcesywnie tymi lekami,

*Sloo
            zanim wypuszcza lek do obrotu,
            to po doswiadczeniach na zwierzetach i na grupie ludzi musza odczekac jakis czas na ewentualne skutki uboczne,ktore podczas brania nie ujawniaja sie od razu,
            wiec to trwac moze az 10 lat,

pamietam kiedy na swe bolesci przywozilam Voltaren masc-od ktorej dostalam pozniej uczulenie,
            tutejsi lekarze zdzwieni byli,ze w Polsce bez recepty mozna ja nabyc a tu tylko tabletki na recepte byly,
            powiedzial,ze za 10 lat bedzie najprawdopodobniej i tu ta masac,
            rzeczywiscie,minelo 10 lat i mozna ja kupic bez recepty w dwoch stezeniach...
            • slo-onko Re: *DLACZEGO* 16.10.14, 12:05
              każdy kraj ma swoje wymogi, nakazy i zakazy handlem srodkow farmaceutycznych czy kosmetycznych. co kraj to norma nie koniecznie taka sama dla wszystkich.
              wracając do lekow, bardzo się je reklamuje chyba po to,by jak najrzadziej odwiedzać lekarzy. tylko,zeby jeszcze były skuteczne , najczęściej jest tak,ze sa koszmarnie drogie i nie pomagają.
    • greis52 Re: *DLACZEGO* 02.05.15, 12:54
      Zatem esesman w brzuchu suma giganta?
      Dlaczego nie.
      Tak właśnie musieli pomyśleć "dziennikarze" z izraelskiego portalu.
      www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20150418/STYLZYCIA03/150419488
      • lusia_janusia Re: *DLACZEGO* 02.05.15, 13:40
        Mozna by powiedziec,.. dlaczego, nie ...
        ale z przymruzeniem oka to czytalam, tym bardziej ze notis ukazal sie
        w gazecie Izralekskiej, jezeli dobrze zrozumialam.

Taka duza ryba potrzebuje czasu zeby urosnac, czyli w latach wojny byla mala rybka,
        ktora nie mogla polknac niemieckiego zolnierza?.
        • slo-onko Re: *DLACZEGO* 02.05.15, 16:35
          sum byl maly jak Lusia pisze no i sumiasty zoladek pomiescilby ok.60 kg czlowieka?
          mysle,ze sensacja,ktos rzucil temat,dziennikarze rozdmuchali,temat sie kreci,a za artykul ktos dostal kase. bo jak nie wiadomo o kogo czy o suma chodzi to chodzi o pieniadze.
          • kendo Re: *DLACZEGO* 02.05.15, 17:26
            hi,hiiiiiiiiiiiiiiiii..
            no fajne komentarze dla suma z esemesem...
            a byly wtedy mozliwosci wyslania esemesow??
            • slo-onko Re: *DLACZEGO* 02.05.15, 20:27
              Kendus nie o smsa tu chodzi,a o ESESMANA big_grin
              • kendo Re: *DLACZEGO* 03.05.15, 08:41
                slo-onko napisała:

> Kendus nie o smsa tu chodzi,a o ESESMANA big_grin

hi,hiiiiiiiiiiiiiiiiii ale sie "udalam" czytajac szybko taki blad sie robi..smiej sie sama z siebie...
                • lusia_janusia Re: *DLACZEGO* 03.05.15, 09:22
                  *Kendo, gdzie Ty sie tak spieszysz?.
                  • kendo Re: *DLACZEGO* 03.05.15, 09:34
                    lusia_janusia napisała:

> *Kendo, gdzie Ty sie tak spieszysz?.
                    >

hi.hiiiiiiii wczoraj do pracki sie spieszylam i dorywczo podczytywalam forum,
                    wieczorem padlam oczywiscie..
                    dzis odpoczywam
    • slo-miana cos dla panow 05.05.15, 10:06
      foch.pl/foch/1,134641,17803708,Mezczyzno__Ten_poradnik_sprawi__ze_ona_cie_nigdy_nie.html#BoxLSImg
      powiem krotko, swiat kobiet i swit mężczyzn to dwa rozne swiaty i nigdy kobiety nie zrozumia facetow i faceci nie zrozumia kobiet.niemniej ejdnak osobno zyc się nie da.
      • lusia_janusia Re: cos dla panow 05.05.15, 10:12
        *SLO-miana, do wszystkiego czlowiek sie przyzwyczaja, a jak nie to
        musi to zaakceptowac, jest coraz wiecej samotnych ludzi, kobiet i mezczyzn, ktorzy
        nie chca sie wiazac w stale wiazki, a pozostaja parami na odleglosc?.
        • slo-miana Re: cos dla panow 05.05.15, 10:17
          tez ich rozumiem, dla mnie kazda forma jest do przyjęcia i nie podlega krytyce. każdy wie jak sobie ulozyc zycie w związku legalnym czy poza czy w pojedynke. lepszy taki wybor niż ożenek na sile jak to keidys bywalo . moja ciocie wtedy 16 letnia wydano za maz za 10 starszego wuja. 10 lat to roznica wieku nie tak wielka dla pełnoletnich,ale dla tak młodej osoby jaka była ciocia to szok!
          • kendo Re: cos dla panow 05.05.15, 14:38
            dobrze,ze w Europie ten system "wygasl"
            obecnie swoboda rzadzi,jedynie niedogodnosci sa,kiedy dochodzi do podzialu majatku,kiedy jedno z nich odejdzie,
            a bedac malzenstwem maja prawo do polowy,jezeli nie zostali pominiecie w ewentualnym testamecie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka