kendo 20.03.14, 17:30 czas chyba dla mlodych by oglosci zareczyny, dziewczyna, ktora poznal brala udzial w serialu Paradis Hotel w 2005 roku i jak widac ,przeszla metaforfoze na + Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: ksiaze Carl Philip & Sofia Hellqvist 20.03.14, 17:37 coraz czesciej sie o nich w prasie wspomnaja, pewnie za niedlugo oglosza zareczyny Sofia ma 28 lat, ma swa organizacje ,gdzie udziela sie harytatywnie www.expressen.se/mode/sofia-hellqvist-har-bytt-stil---se-kladresan-har/ bardzo podoba mi sie jej styl ubierania na gali www.expressen.se/mode/sofia-hellqvist---sa-klar-hon-sig-i-vitt-pa-gala/ Carl Philip po fiasku z desaing przeszedl do branzy z moda... www.expressen.se/mode/carl-philip-ger-sig-nu-in-i-modebranschen/ Odpowiedz Link
dorka556 Re: ksiaze Carl Philip & Sofia Hellqvist 20.03.14, 17:44 Zawsze mówiło się, że frak leży dobrze dopiero w następnych pokoleniach. Tutaj wyraźnie to widać. Książę Carl wygląda tak, jakby się w nim urodził. On wie, jak się go nosi. Odpowiedz Link
kendo Re: ksiaze Carl Philip & Sofia Hellqvist 20.03.14, 17:53 *Dorus to chyba prawda, jest przystoiny/figura zadbana -wysportowana,nietak jak siostry kazda z nich "lepiej odzywiona" choc tez" trzymaja sie dobrze" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ksiaze Carl Philip & Sofia Hellqvist 20.03.14, 18:44 No wlaSNIE, tak jakos dlugo sie ociagaja z tymi zareczynami. Wiele razy naglowki pisaly o ich rozstaniu, nie sledze tego dokladnie. A Philipa pierwsza dziewczyna co sie z nia rozstal, urodzila juz dziecko z kims innym tylko tez nie wiem czy wyszla za maz.? Odpowiedz Link
kendo Re: ksiaze Carl Philip & Sofia Hellqvist 20.03.14, 18:52 *Lusia, tez nie sledzilam jego bylej dziewczyny, w "plotkarskich gazetkach" pewnie byla wzmianka, ale ja "takich fajnych gazetek nie kupuje"=pamietasz?,kto to tak mowil?hi,hiiiiiiii Odpowiedz Link
kendo Re: ksiaze Carl Philip & Sofia Hellqvist 22.03.14, 09:36 svenskdam.se/prins-carl-philip/ www.kungahuset.se/kungafamiljen/hkhprinscarlphilip.4.187e1841020141a4c88000227.html dokladniej o ksieciu w krolewskim blogu Carl Philip Edmund Bertil, książę Szwecji, książę Värmland, urodził się 13 maja 1979 roku. Książę Carl Philip jest drugie dziecko króla Carl Gustaf i królowa Silvia. moze ktos jest zainteresowany krolami "wspolczesnymi" Odpowiedz Link
pia.ed Re: ksiaze Carl Philip & Sofia Hellqvist 22.03.14, 10:18 Z poprzednia dziewczyna był 8 lat ... Z Sofią jest "sambo". Mieszkali na terenie zamku, a niedawno kupili coś własnego. Dziennikarze z pewnością od dawna zbierają materiały z wcześniejszego życia Sofii ... kiedy była modelką w Playboy-u i szalała w Hotel Paradise. Odpowiedz Link
kendo Re: ksiaze Carl Philip & Sofia Hellqvist 22.03.14, 10:33 pia.ed napisała: > Dziennikarze z pewnością od dawna zbierają materiały > z wcześniejszego życia Sofii ... > kiedy była modelką w Playboy-u i szalała w Hotel Paradise. a to na pewno Pia, beda sie przesigiwac z wiadomosciami w odpowiednim czasie, kiedy bedzie miala stanac na slubnym kobiercu... cos podobna historia, kiedy ksiaze angielski niepamietam imienia, mial dziewczyne "lekkich obyczajow"modelke, matka krolowa nie zgodizla sie na to malzenstwo... ozenil sie z Frida-tak chyba ma na imie jego byla,z ktora sie rozszedl,maja dwie corki,ktore tez nie maja za bardzo "smaku w ubiorze",jak ich mamam,ktora ciagle byla porownywalna z Diana. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ksiaze Carl Philip & Sofia Hellqvist 22.03.14, 12:36 Moda na Angielskim dworze obowiazuje, - staroswiecka - i dziwnie mlode dziewczyny w niej wygladaja, ale kapelusze to maja przebojowe, jak sie je oglada na wazych spotkaniach rodzinnych. Odpowiedz Link
kendo Re: kapelusiki obowiazkowe na angielskim dworze 22.03.14, 12:46 callerockback.blogspot.se/2011/04/kungligt-hattdrama-i-den-engelska.html svenskdam.se/2011/04/bildspel-spektakulara-kreationer-pa-brollopsgasterna/ corki-ksiezniczki Edwarda i Frige czy jak sie byla zona zwala.. na szwedzkich glowach svenskdam.se/2013/08/hattar-hogtidernas-humorhojare/ Odpowiedz Link
kendo Re: kapelusiki obowiazkowe na angielskim dworze 22.03.14, 13:02 kendo napisała: > callerockback.blogspot.se/2011/04/kungligt-hattdrama-i-den-engelska.html > svenskdam.se/2011/04/bildspel-spektakulara-kreationer-pa-brollopsgasterna/ > corki-ksiezniczki Edwarda i Frige czy jak sie byla zona zwala.. > > na szwedzkich glowach > svenskdam.se/2013/08/hattar-hogtidernas-humorhojare/ jeszcze tu cala "gala kapeluszowa" svenskdam.se/2011/07/kungligheterna-pa-plats/ Odpowiedz Link
kendo Re: Sofi 08.05.14, 15:36 www.expressen.se/mode/sofia-hellqvist-har-bytt-stil---se-kladresan-har/*Pia, poczytaj i tu o niej Odpowiedz Link
kendo Re: 13 maja Carl Philip bedzie 35 lat 12.05.14, 13:57 www.google.se/search?q=carl+philip+35+%C3%A5r&client=firefox-a&hs=wnV&rls=org.mozilla:sv-SE:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=hLVwU8-AM6WoywP-wYCoAg&ved=0CC0QsAQ&biw=1600&bih=786 svenskdam.se/2014/05/dags-for-uppvaktning-carl-philip/ juz media informuja... ludziska zaczna przesylac gratulacje... ksiaze bedzie spedzal uroczysc ze swa dziewczyna Sofii Odpowiedz Link
kendo Re: 13 maja Carl Philip bedzie 35 lat 12.05.14, 14:19 przystojny ksiaze.... zawsze mi sie podobal, jako maly chlopczyk ,zawsze myslalam,ze za spodnice sie mamy trzyma... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 13 maja Carl Philip bedzie 35 lat 12.05.14, 14:58 *Kendo, *Pia, ale ten czas leci, i nie dlugo beda jego zareczynt?, czy juz byly? Odpowiedz Link
kendo Re: 13 maja Carl Philip 35 lat 13.05.14, 13:17 www.expressen.se/nyheter/carl-philip-35-ar/ fajne zdjecia z roznych lat bedzie duzy fest, zyczymy duzo szczescia na kazdej platformie... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 13 maja Carl Philip 35 lat 13.05.14, 15:53 *Kendo dzieki, sie naogladalam zdjec. Odpowiedz Link
kendo Re: 13 maja Carl Philip 35 lat 13.05.14, 16:28 nazdrowko Lusia, fajniusi byl jako maly chlopczyk,loczki blondynkowe... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 13 maja Carl Philip 35 lat 13.05.14, 17:24 Ma urode egzotyczna bym powiedziala?... Odpowiedz Link
kendo Re: 13 maja Carl Philip 35 lat 13.05.14, 17:35 z zarosatem mu ladnie, moim zdaniem Odpowiedz Link
kendo Re: 13 maja Carl Philip 35 lat 14.05.14, 09:20 hmmmmmmmmmmmm... jakos bez wiekszego "echa" te urodzinki sie odbyly, moze bedzie razem w czerwcu wszystko "na raz przy chcinach" Odpowiedz Link
kendo Re:oddzielnie na chezcinach,razem do domu 09.06.14, 09:27 www.expressen.se/nyheter/lamnar-dopet--hand-i-hand-med-sin-alskade/ piekna z nich para, ale zareczyn jeszcze nie ogloszono, na pewno na nastepny rok, dwor za duzo wydatkow mial teraz.... Odpowiedz Link
kendo Re:oglosilo zareczyny nareszcie 28.06.14, 09:30 www.expressen.se/nyheter/sofia-och-carl-philip-far-sitt-dromhem/ przed slubem chca sie wprowadzic do nowo wyremontowanej willi Solbacken w Djurgården w Stockholm. mieszkal tam ksiaze Bertili ze swa zona Liljan *Lusia nie moglam znalesc Twego wpisu ,jak znajde to przeniose tutaj Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:oglosilo zareczyny nareszcie 28.06.14, 10:02 *Kendo te szukalam tego swojego wpisu i nie znalazlam, moze kliknelam nie w to co trzeba? Obydwoje sa ciemnej karnacji uroda nie podobni do Szwedkiej nacji. Pierscionek ladny, ale sie chwali prins ze dolozyl tam swoje idee, prasa juz oszacowala koszt piercionka na ponad 250.000,. koron. To teraz czekamy na slub ktory sie odbedzie na drugi rok w porze letniej, Odpowiedz Link
kendo Re:oglosilo zareczyny nareszcie 28.06.14, 10:10 www.expressen.se/nyheter/experten-sa-mycket-ar-sofias-ring-vard/ tak ,woli teraz od razu sie przyznac,ze troche swej ideii dolozyl,niz wziasc calkowite laury za ksztalt pirescionka, rozni sie forma,jest okragly z kamieniami , Victorii/Madeleine kamien kwadratowy w calosci oprawiony w uchwyt... tak jakos skojazylam sobie, ze oglosili swe zareczyny w dzien 40-stu urodzin Chria, czyzby dwor byl zazdrosny o rozglos ziecia ???? mogli poczekac choc jeden dzien z ogloszeniem zareczyn. PS;.. Lusia moze klkilas na podglad ,mi nieraz sie tez to przytrafi Odpowiedz Link
kendo Re: zareczeni nareszcie 28.06.14, 10:22 ciekawe czy jak juz za maz wyjdzie a bedzie jechac do Afryki w dzialalnosci harytatywej, bedzie miec boody gard, Odpowiedz Link
kendo Re: zareczeni nareszcie i opinie publiczne 29.06.14, 18:57 www.expressen.se/kvallsposten/sa-pratar-danmark--om-carl-philips-sofia/ na dumskim dworze, "przelamanie tradycji,zenienia sie /wychodzenia za maz za krolewne/krolewicza," zony z Australi/Taiwanu szwedzkie krolewskie dziecitez przelamaly tradycje laczac sie z "normalnym ludzimi, jak dunska gazta napisal :instruktorem fitnesu Daniel/biznesmenem -Chris czy "dzika dziewczyna"-Sofia, ktora to zycie ma juz za soba udzielajac sie bardzo aktywnie w trudny projek w afryce Project Playground. wszyscy wroza jej ,ze bedzie lubiana przez szwedzow, ma duzo ciepla i glowe pelna ideii by pomagac innym... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: zareczeni nareszcie i opinie publiczne 29.06.14, 19:10 *Kendo, jak sie na nich patrzy, to widac szczesliwa para. Odpowiedz Link
kendo Re: zareczeni nareszcie i opinie publiczne 29.06.14, 19:44 *Lusia, tez ich tak odbieram, jak w artykule czytalam, Sylvia nie akceptowala z poczatku Sofia, Odpowiedz Link
kendo Re: opinie publiczne juz ja sledza.. 01.07.14, 09:58 www.expressen.se/nyheter/val2014/almedalen/har-anlander-sofia-hellqvist-till-almedalen/ juz zaczynaja "deptac Sofi po pietach" wyladowala w Visby, gdzie obecnie duze skupisko wszystkich politykow w zwiazku z wyborami, jednak na zadne pytanie dziennikarzy nie odpowiedzial... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: opinie publiczne juz ja sledza.. 01.07.14, 10:22 *kENDO, ona ma bogata przeszlosc, jak to sie mowi, brala udzial w (sopie), pozowala do zdjec, to sie wcale nie dziwie, ze Sylvi matce Philipa sie z tego nie podobala, ale serce nie sluga?. Odpowiedz Link
kendo Re: opinie publiczne juz ja sledza.. 01.07.14, 10:27 otoz to, Philip wierny uczuciu nie poposcil Sofii, a ze ,jak Dwor mowi" ze ma nosa do interesow"/jest inetligenta-ta ceche na samym koncu jej meritow wymienili, to w koncu chyba ulegli, bo "ustatkowala sie z chwila bycia razem z ksieciem, ma ciekawe zainteresowania w pomaganiu tym"biednym/pokrzywdzonym przez los" wiec pasuje w "szblon krolewski" bo Sylvia i Madeleine sa w podobnej ogranizacji... Odpowiedz Link
kendo Re: zareczeni dziekuja za wszystkie gratulacje 01.07.14, 21:37 www.aftonbladet.se/nyheter/article19150928.ab Sofia ma juz niemal drzewo geanalogiczne zrobione, juz pisza ile miala w rodzine zolnierzy/ksiezy siegneli az do 1600-1800roku...hmmmmmmmmmmmm nawet sie dopatrzyli,ze Gyris Marit Ersdotter. w 1669r. 2 maja zostala spalona na stosie "czarownica" przedtem torturowana,to jakas prapra ciotka czy babka.... Sofia jest pierwsza kobieta urodzona w szwcji ktora wychodzi za maz za meza urodzonego ksiecia.... to "taki szwedzki takt", Sylvia nie urodzona w szwecjii...no trzeba bylo to podkreslic.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: zareczeni dziekuja za wszystkie gratulacje 01.07.14, 23:02 To bylo do przewidzenia, ze jej rodzine wezma pod lupe, ale chyba nie rozpisywali sie tak jak Bertil poslubil swoja Liljan, po dlugi latach wspolzycia bez slubu, Odpowiedz Link
kendo Re: zareczeni dziekuja za wszystkie gratulacje 02.07.14, 10:05 *Lusia opisali rodzine po stronie matki i po stronie ojca... wiec wszyscy byli "fizyczni" Odpowiedz Link
kendo Re: Sylvia & Sofia 02.07.14, 10:29 www.expressen.se/mode/silvia-och-sofia--se-hur-lika-de-faktiskt-ar/ porownuja zdjecia ich obie, jak to mowia chlopcy wybieraja sobie w wiekszoci zony podobne wygladem/albo karakterem do swoich mam, Sofia zmienila sie bardzo na pozywtynie, pod wzgledem ubioru,skukienki dluzsze naklada,dekoldy rowniez wyzsze ... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Sylvia & Sofia 02.07.14, 11:09 *Kendo, to juz dawno o tym pisali, ze Carl-Filip wybral ja chyba dlatego, ze przypomina mu matke Sylvie-krlolowa Szwecji. Odpowiedz Link
kendo Re: Sylvia & Sofia 02.07.14, 11:16 moze i pisali, ale ja jakos nie przywaizywalam wagi do tego, dzis pokazuja zdjecia obu w gazecie i faktycznie widac podobienstwo... Odpowiedz Link
kendo Re: Sofii pierscionek?? 02.07.14, 13:05 www.anderssonsguld.se/figaro?cart_id=6669536 bardzo podobny do tego,ktory dostala od Philipa Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Sofii pierscionek?? 02.07.14, 13:10 To chyba teraz mlode beda chcialy wlasnie tego sytlu pierscionek zareczynowy. Odpowiedz Link
kendo Re: Sofii pierscionek?? 02.07.14, 13:13 niechce mi sie wracac do wczesniejszych postow i sprawdzac, bo ten pierscionek u jubilera byl na sprzedaz a Philip po czesci sie "dolozyl z projektem nad nim"...hmmmmmmmmmmmmm czyzby znowu plagiat byl jakis??, albo ja to tak tylko widze? Odpowiedz Link
kendo Re: Sofii pierscionek?? 02.07.14, 13:41 kendo napisała: > www.anderssonsguld.se/figaro?cart_id=6669536 > bardzo podobny do tego,ktory dostala od Philipa wrocilam sie i sprawdzilam desain pierscionka, rozni sie ,wiec nie slusznie podejzewalam o plagiat... www.expressen.se/nyheter/experten-sa-mycket-ar-sofias-ring-vard/ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Sofii pierscionek?? 02.07.14, 16:28 Wlasnie taki podobny corce kupilam na jej urodziny, chociaz czekala, bo nie wiedziala czego chce, i w koncu wyslala sms ze taki to wyslalam pieniadze, zeby zaplacila za niego. Odpowiedz Link
kendo Re: Sofii pierscionek?? 02.07.14, 18:52 wowwwwwwww, ladniutki,mam nadzieje,ze go nosi Odpowiedz Link
kendo Re: widac,jak sa zakochani 21.07.14, 19:16 www.expressen.se/nyheter/prinsens-och-sofias-mys-i-tennismeckat/ w przerwie w ogladaniu meczu tenisowego bardzo ladan z niach para. Odpowiedz Link
kendo Re: urlopp naFransk Riviera 26.07.14, 16:00 www.expressen.se/nyheter/prinsen-och-sofias-heta-resa-pa-lyxjakt/ na chwile zrobili przerwe i szukaja kosciolka na swoj slub,tak napisano pod 3 -cim zdjeciem gdzie Sofia brodzi w wodzie. Odpowiedz Link
pia.ed Re: urlopp na Fransk Riviera 26.07.14, 22:09 "Zrobili przerwę w szukaniu kościoła na swój ślub" - takie coś może wymyślić tylko dziennikarz ... Oni co roku jeżdżą na Francuska Riwierę, z przyjaciółmi, a także w towarzystwie króla i królowej. Poza tym maja tylko dwa kościoły do wyboru ... Ślub odbędzie się najprawdopodobniej na Öland. kendo napisała: > www.expressen.se/nyheter/prinsen-och-sofias-heta-resa-pa-lyxjakt/ > na chwile zrobili przerwe i szukaja kosciolka na swoj slub,tak napisano pod 3 - > cim zdjeciem gdzie Sofia brodzi w wodzie. Odpowiedz Link
kendo Re: urlopp na Fransk Riviera 27.07.14, 11:07 juz wczesniej wspominali, ze najprawdopodobniej slub na Öland bedzie, nawet juez jedna projektantka mody zglosila sie do Sofii ze chce jej uszyc suknie slubna....ta co zaprojektowala ostnie ubranie na chrzest Leonore za ta kreacje sostala Sofia "oszacowana" 3 pszczolkami" w Expressen" Odpowiedz Link
pia.ed Ślub ... gdzie się odbędzie? 27.07.14, 11:42 A jeszcze wcześniej, kiedy dopiero zaczęto dopuszczać myśl o ślubie, mówiono o "kościołku" w Värmaland czy Dalarna - skąd pochodzi Sofie ... Mialby to byc niemal prywatny ślub, aby nie narażać Sofie na tłumy fotografów i reporterów zadających być może "niewygodne" pytania ... Odpowiedz Link
kendo Re: Ślub ... gdzie się odbędzie? 27.07.14, 11:46 zobaczymy co wybiora, pewnie pod koniec roku bedzie juz konkretniej wiadomo co i gdzie. Odpowiedz Link
kendo Re: Ślub ... gdzie się odbędzie??suknia slubna 27.07.14, 11:57 www.alltomstockholm.se/shoppingmode/article4108994.aos tu o sukni slubnej.... a moze jeszcze jakas "desain mody " sie zglosi albo Sofia sama wybierze Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ślub ... gdzie się odbędzie ...suknia slubna 27.07.14, 12:08 Jesli tej byłej Fröken Sverige da sie zaprojektować model w którym Sophie będzie sie dobrze czuła, to ma zapewniona bezpłatną i bardzo cenna reklamę ... > www.alltomstockholm.se/shoppingmode/article4108994.aos Odpowiedz Link
pia.ed Wymyslony Twitter rodziny krolewskiej 28.07.14, 12:58 nyheter24.se/noje/773314-har-ar-kungafamiljens-facebookflode Odpowiedz Link
kendo Re: Wymyslony Twitter rodziny krolewskiej 28.07.14, 13:19 ale sie usmialam z komentarzy... a kto to wymyslil"-fajna parodia" Odpowiedz Link
pia.ed Ksiaze Philip i Sofia bawią się ... 29.07.14, 00:45 www.expressen.se/nyheter/har-njuter-prinsen-och-sofia-pa-partyon-ibiza/ Książę Philip i Sofia pożeglowali dalej ... Następne miejsce to hiszpańska Ibiza, która jest znana z "wesołego" życia. Odpowiedz Link
kendo Re: Ksiaze Philip i Sofia bawią się ... 29.07.14, 09:30 no,dziennikarze maja pozywke, "lapac cialo Sifi" w objektyw Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ksiaze Philip i Sofia bawią się ... 29.07.14, 11:19 Niestety jestem jej ciałem rozczarowana ... dużo ładniej wygląda w długich sukniach. Odpowiedz Link
kendo Re: Ksiaze Philip i Sofia bawią się ... 29.07.14, 13:31 *Pia no masz,a czemu sie tak rozczarowalas jej cialem? przecie zgrabna dziewczyna, nawet ksiaze ja zechcial....hi.hiiiiiiiiiiiiiii oczywiscie,ze inaczej sie wyglada w ubraniu niz w bikini... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ksiaze Philip i Sofia bawią się ... 29.07.14, 15:37 Krótkonoga i jakby pulchna ... Do tego nie widac, aby sie cokolwiek na tym jachcie opaliła ... Wiesz co mi kiedys powiedzial jeden z moich wielbicieli, a bylam juz po 40-ce? "Dla Ciebie powinno zawsze być lato ..." Uwazal ze lepiej wyglądam w bikini niż ubrana Poza tym chodziłam wtedy w bardzo krótkich jeansowych szortach i w malutkim topie ... Odpowiedz Link
kendo Re: Ksiaze Philip i Sofia bawią się ... 29.07.14, 16:00 *Pia mi sie podoba jej "tusza" nie zabiedzona i nie zatluszczona" ma Carl-Philip do czego sie przytulac... no wiedzisz?? , a co teraz Tobie brakuje by w bikini po plazy chodzic... masz wszystko na miejscu....mimo naszego wieku Vistulanki "trzymaja sie mlodo" z czystym sumieniem stwierdzam, bo niektore " na wlasne slepia widzialam-spotkalam" Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ksiaze Philip i Sofia bawią się ... 29.07.14, 16:30 Sofia musi mieć bardzo cienkie kości ... bo w ubraniach wygada na niesamowicie szczupłą ... Ja sie dalej opalam sie w bikini, tylko po plaży już nie spaceruję, bo nie chce ludzi straszyć moim brzuchem, który jest niestety typowy dla kobiet w mojej rodzinie - kiedy są po 60-ce ... Odpowiedz Link
kendo Re: Ksiaze Philip i Sofia bawią się ... 29.07.14, 16:36 uwzam,ze Sofia ma wlasnie taka budowe kosci, *Pia a zauwaz,ze malo ktora nawet szwdka po 60+ niema brzuszka, ja przez tyle lat bylam "niedozywiona" a teraz z brzuszkiem walcze"bo nie stety nie jestem do niego przyzwyczajona, choc wszyscy mowia,go pankuje... w tym roku koniec z opalaniem, pod parasolem siedze i chlodne picia mam pod reka, po prostu juz nie moge lezec i opalac sie,jak za dawnych czasow. oczywiscie w miedzyczasie chatke pare razy obejde w bikni,sloneczko "szybko lapie" Odpowiedz Link
kendo Re: Ksiaze Philip i Sofia jakies ukryte tajemnice? 31.07.14, 22:49 www.expressen.se/leva-och-bo/morkt-forflutet-bakom-prinsens-karleksnaste/ cyt..rodde klart Familjen trodde att allt var klappat och klart - till de läste testamentet. "Vid mitt frånfälle skall all av mig efterlämnad egendom tillfalla min skeppskamrat ombord motortorpedbåten T 46, HKH Prins Carl Philip". tlumacz googel..wiosłował jasne Rodziny, że to wszystko było cięte i suszone - do zapoznania się z woli. "Po mojej śmierci, każdy mnie pozostawionych nieruchomości spadnie moje Shipmate pokładzie torpedy Motorówka T 46, JKW Książę Carl Philip." ************************** acha spor o domek ... rodzina zmarlego niechce zaakceptowac testametu,gdzie posiadlos przypada dla Carl philip Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ksiaze Philip i Sofia jakies ukryte tajemnice 01.08.14, 11:53 Niestety tłumacz googla w tym przypadku zmienił cala historie ... Od tego sie zaczyna, ze zmarły ofiarodawca miał tylko brata, z którym przed laty zerwał kontakt, czyli praktycznie biorąc nie miał spadkobierców. Ostatnie swoje lata spędził w mieszkaniu w Sztokholmie, a posiadłością wiejską opiekowała się zaprzyjaźniona i znajoma od wielu lat rodzina. Im obiecał, ze po jego śmierci ziemia, dworek i budynki gospodarcze przejada na nich. Do posiadłości należał także plac nad samym morzem, na którym można sie było pobudować, a wiec bardzo cenny ... Niestety po śmierci właściciela znaleziono tylko stary testament, w którym wszystko przepisał na ksiecia Carla Philipa, ktorego tylko raz spotkał na krążowniku wojennym przed wieloma laty, kiedy bardzo młody książę był tam z ojcem królem ... www.expressen.se/leva-och-bo/morkt-forflutet-bakom-prinsens-karleksnaste/ Odpowiedz Link
pia.ed Tajemnice posiadlosci wiejskiej ksiecia ... 01.08.14, 12:50 Przeczytałam artykuł jeszcze raz, i ten ktory nic nie otrzymał, to byl bratanek zmarłego. Doszły go wieści, ze książę Carl Philip planuje sprzedać odziedziczona posiadłość i temu bratanek stanowczo się sprzeciwił. W testamencie było wyraźnie powiedziane, ze posiadłość ma należeć do księcia ... Bratanek napisal dlugi list do dworu królewskiego w ktorym groził, ze nie podpisze testamentu jesli Carl Philip chce posiadłość sprzedać. Dostał krotka odpowiedz: "Han har för avsikt att tillträda gården Ökenäs och i möjligaste mån beakta testators önskan" "On ma plany wzięcia posiadłości wiejskiej i tak daleko jak to możliwe, zastosować sie do woli właściciela testamentu". Odpowiedz Link
kendo Re: Tajemnice posiadlosci wiejskiej ksiecia ... 01.08.14, 13:47 pia.ed napisała: > Przeczytałam artykuł jeszcze raz, i ten ktory nic nie otrzymał, to byl brata > nek zmarłego. > Doszły go wieści, ze książę Carl Philip planuje sprzedać odziedziczona > posiadłość > i temu bratanek stanowczo się sprzeciwił. > W testamencie było wyraźnie powiedziane, ze posiadłość ma należeć do księcia > ... > > Bratanek napisal dlugi list do dworu królewskiego w ktorym groził, ze nie podpi > sze testamentu jesli Carl Philip chce posiadłość sprzedać. > Dostał krotka odpowiedz: > "Han har för avsikt att tillträda gården Ökenäs och i möjligaste må > ;n beakta testators önskan" > "On ma plany wzięcia posiadłości wiejskiej i tak daleko jak to możliwe, zas > tosować sie do woli właściciela testamentu". czyli,Car-Phlip nie sprzedaje posiadlosci a zatrzymuje...,ciekawe czy w pozniejszym czasie jej nie przeda po paru latach, nie zauwazylas,ze Dwor coraz czesciej zamieszany w jakies spory z "kamienicami/domkami"?? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Tajemnice posiadlosci wiejskiej ksiecia ... 01.08.14, 14:00 Pominęłam ważne daty Ten stary Lundgren zmarl w roku 2007, wiec Carl Philip posiada posiadlosc w Trosa juz kilka lat. Podobno to jest cudowne miejsce skoro tam sie oświadczył Sofii... Moze je w koncu sprzeda, ale pewnie po smierci tego mlodszego Lungren, bratanka ... bo faktycznie wg prawa szwedzkiego to mial prawo do chocby zachowku, a majatek razem z akcjami, mieszkaniem tego zmarlego w Sztokholmie itd itp byl warty 18 milionow. Po prawe stronie artykulu jest spis tego co odziedziczyl książę. Odpowiedz Link
pia.ed Testament ... 01.08.14, 14:17 "Vid mitt frånfälle skall all av mig efterlämnad egendom tillfalla min skeppskamrat ombord motortorpedbåten T 46, HKH Prins Carl Philip". Skrivelsen var daterad till den 21 mars 1996 Dwor sie unowoczesnia, postepuje jak wiekszosc bogatych ludzi, wiec ma coraz wiecej do czynienia z tym samym co inni, stad rozne problemy prawne. Odpowiedz Link
kendo Re:ksiaze Philip 23.08.14, 11:46 www.expressen.se/mode/prins-carl-philip-vagar-satsa-pa-fler-dunjackor/ projektant puchowych kurtek.. podobaja mi sie i sa tu szalenie modne, nwaet na rynku w kraju podobne widzialam... Odpowiedz Link
kendo Re:ksiaze Philip bedzie scigal podwodne statki 31.08.14, 18:41 www.expressen.se/nyheter/prinsen-ska-jaga-ubatar-utanfor-finland/ Carl Philip ponownie we flocie morskiej HMS Carlskrona. by scigac podwodne jednoski u wybrzezy finskich Odpowiedz Link
pia.ed Ksiaze Philip projektuje ... 02.09.14, 10:38 www.expressen.se/leva-och-bo/prins-carl-philip-designar-for-ahlens/ Odpowiedz Link
kendo Re: Ksiaze Philip projektuje ... 02.09.14, 10:43 pia.ed napisała: > www.expressen.se/leva-och-bo/prins-carl-philip-designar-for-ahlens/ podobaja mi sie te wzory,choc moze nie dobor kolorow, dobrze ,ze teraz napisali,ze wspolnie je projektuje z Oscar Kylberg dunska matka krolowa,tez jest w ta strone uzdolnina,maluje obrazy Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Ksiaze Philip projektuje ... 02.09.14, 11:13 Pojde do sklepu zobaczyc jak to wyglada, pewnie i cena tez odpowiednia z racji osoby projektow. Odpowiedz Link
kendo Re: Ksiaze Philip projektuje ... 02.09.14, 13:04 lusia_janusia napisała: > Pojde do sklepu zobaczyc jak to wyglada, pewnie i cena tez > odpowiednia z racji osoby projektow. *Lusia dopiero 10 wrzesnia beda w sklepach te nowosci... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Ksiaze Philip projektuje ... 02.09.14, 16:42 *Kendo, to dlatego wczoraj w sklepie nie rzyucily nam sie w oczy te nowosci. Odpowiedz Link
kendo Re: Ksiaze Philip projektuje ... 02.09.14, 17:57 no wlsanie Lusia, trzeba 10 wrzesnia wejsc i zobaczyc.... ceny beda,jak to krola stac na zaplate... na szczescie mam swoj wlasny kocyk z welenk porobiony z ktorego jestem bardzo zadowolona.. Odpowiedz Link
pia.ed Ksiaze Philip na zawodach samochodowych 07.09.14, 10:08 Aby go oklaskiwać przybył król Carl Gustaw, a także ojciec i dwie siostry Sofie. www.expressen.se/motor/har-samlas-familjen--for-att-heja-pa-prinsen/ Odpowiedz Link
kendo Re: Ksiaze Philip na zawodach samochodowych 07.09.14, 10:21 wyscigami samochodowymi zarazil go ksiaze Beril... jeszcze chyba nigdy na zaja miejsca w grupie 1-3... zawsze ma jakies krascher i zjazdy z bony... ale dobrze ze rodzina go wspiera....moze kiedys dojdzie do perfekcji by panowac nad samochedem... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Ksiaze Philip na zawodach samochodowych 07.09.14, 10:41 Podejewam, ze od poczatku jedzie brawurowo, i chce za wszelka cene cos pokazac i to mu nie wychodzi. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ksiaze Philip na zawodach samochodowych 07.09.14, 10:41 Krol tez jest entuzjasta samochodowym, ale nigdy nie mial możliwości startować w wyscigach, bo jako następca tronu nie miał prawa narażać swego życia. Odpowiedz Link
kendo Re: Ksiaze Philip na zawodach samochodowych 07.09.14, 11:04 otoz to *Pia /Lusia monarcha ma przywileje i zakazy... a dzieci,ktore w dalszym rzedzie do tronu "stoja" juz bardziej na luzie. Odpowiedz Link
kendo Re: Sofia nie chce byc etatowa ksiezniczka 26.09.14, 10:50 www.expressen.se/nyheter/sofia-tanker-inte-bli-heltidsprinsessa/ dlugie lata budowala swoj projekt, by w kraju RPA organizowac pomoc dla" dziec z ulicy"i, dalej chce rozwijac zaczeta prace Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Sofia nie chce byc etatowa ksiezniczka 26.09.14, 10:56 *Kendo, ze wzgledu na jej powiazania i juz nie dlugo stania sie zona ksiecia Philipa ulatwi jej taka spoleczna prace i szukanie sponsorow. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Sofia nie chce byc etatowa ksiezniczka 26.09.14, 12:15 Prace spoleczne i prowadzenie projektow charytatywnych pasują nawet królowej i "prawdziwym" ksiezniczkom takim jak Madeleine ... A zadna "etatowa ksiezniczka" Sofie nigdy nie będzie choć po ślubie przyznają jej tytuł, bo książę Philipe nie ma "książęcych" zajęć i bardzo mało się udziela... Przeciez Sofia nie będzie jeździć po Szwecji i za granice tak jak następczyni tronu szwedzkiego Victoria i przyjmować holdy poddanych bo to się jej nie należy. Dlatego chce od razu zasugerować, ze będzie sie zajmować tym czym sie od jakiegos czasu zajmowała, bo zajęć "książęcych" po prostu nie będzie miała ... kendo napisała: > dlugie lata budowala swoj projekt, > by w kraju RPA organizowac pomoc dla" dziec z ulicy"i, > dalej chce rozwijac zaczeta prace ... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Sofia nie chce byc etatowa ksiezniczka 26.09.14, 13:01 *Pia, i pewnie robic to bedzie z nudow, bo chyba nie bedzie szukala zatrudnienia w publicznym sektorze. A bo i pewnie z racji pozniej jej tytulu nie bedzie cos takiego przyslugiwac. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Sofia nie chce byc etatowa ksiezniczka 26.09.14, 13:23 Pracować na pewno jej nie będzie wolno ... zresztą teraz tez nie pracuje ale może odkryje w sobie talent do malowania czy będzie projektować tak jak jej maż? Odpowiedz Link
kendo Re: Sofia nie chce byc etatowa ksiezniczka 26.09.14, 15:04 otoz to..... moga wspolnie zajac sie projektowaniem mody, Odpowiedz Link
kendo Re: Sofia na otwarciu parlamentarnym 30.09.14, 11:24 www.aftonbladet.se/nyheter/article19615017.ab oficjalnie zareczona, moze brac juz udzial w "krolewskich obrzadkach"wraz z rodzina krolewska Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Sofia na otwarciu parlamentarnym 30.09.14, 14:41 Pierwszy raz bedzie wydawalo je sie to interesujace, a pozniej to podejrzewam ze bedzie sie nudzic na takich spotkaniach i chodzic tylko z obowiazkow, Odpowiedz Link
kendo Re:tak wyglada para na oficjalnych przyjeciach 30.09.14, 16:22 slicznie, pasuja do siebie www.aftonbladet.se/nyheter/kungligt/article19619886.ab "bardzo popularny z wszystkich ksiazat calym swiecie" portal Buzzfeed gdzie sie ludziska wymieniaja swymi uwagami... www.expressen.se/noje/extra/nu-ar-det-klart-carl-philip-hetast-i-varlden/ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:tak wyglada para na oficjalnych przyjeciach 30.09.14, 17:24 Dopiero sie bedzie dzialo na drugi rok przed ich slubem, gazety beda sie przescigac w dobrych i zlych wiadomosciach o Soffi i Carl Philipie. Odpowiedz Link
kendo Re:tak wyglada para na oficjalnych przyjeciach 30.09.14, 18:01 tak,bedzie, ale o jej sukni slubnej ilez bedzie pisania-bo juz jakos latem,jedna projektanka sie zglosila do Sofia by zaprojektowac jej suknie slubna... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:tak wyglada para na oficjalnych przyjeciach 30.09.14, 20:03 acha, to beda porownywac miedzy Victoria a Madleine, ktora ladniej wygladala. Odpowiedz Link
kendo ksiaze Carl-Philip juz majorem 02.10.14, 10:48 www.expressen.se/nyheter/giv-akt-carl-philip-stiger-i-graderna/ Książę Carl Philip ma długą karierę wojskową za sobą i mogą zdecydowanie uważa się zrobić jego dni na zielono. Carl Philip zaczął natychmiast po obowiazkowej slozbie wojskowej, w szkoleniu oficerów rezerwy, a następnie otrzymał stopień chorążego obecnie W środę, otrzymał Główny stopieni w ceremonii Pułku amfibii na południe od Sztokholmu Odpowiedz Link
pia.ed Re: ksiaze Carl-Philip juz majorem 02.10.14, 11:51 Gdyby byl zwyklym Szwedem i przez cały czas pracował w wojsku, do tej pory by nie mial stopnia majora ale kiedy jest się księciem to się szybko awansuje!!! Jego ojciec, król, jest od dawna naczelnym dowódca wojsk Szwecji, a ile lat służył w wojsku? Na pewno niewiele, bo jego "służba" to były tylko krótkie ćwiczenia ... PS: Co oznaczają te "zielone dni" księcia-majora? kendo napisała: > www.expressen.se/nyheter/giv-akt-carl-philip-stiger-i-graderna/ > Książę Carl Philip ma długą karierę wojskową za sobą i mogą zdecydowanie uważa > się zrobić jego dni na zielono. Odpowiedz Link
kendo Re: ksiaze Carl-Philip juz majorem 02.10.14, 12:01 pia.ed napisała: > PS: Co oznaczają te "zielone dni" księcia-majora? > Prins Carl Philip har en mångårig militär bana bakom sig och kan med råge anses ha gjort sina dagar i grönt. Pia.wydaje mi sie,ze mieli na mysli kolor unformu wojskowego-zielony,prawda? > kendo napisała: > > > www.expressen.se/nyheter/giv-akt-carl-philip-stiger-i-graderna/ > > > Książę Carl Philip ma długą karierę wojskową za sobą i mogą zdecydowanie > uważa > > się zrobić jego dni na zielono. > Odpowiedz Link
pia.ed Re: ksiaze Carl-Philip juz majorem 02.10.14, 12:13 Tak, to chyba taka przenośnia ze spędził swoje dni w zielonym mundurze, czyli inaczej w wojsku ... Tylko jeżeli się nie mylę, to książę służy w marynarce wojennej ... a ta ma granatowe mundury ... wiec dziennikarza trochę poniosła fantazja ... Odpowiedz Link
kendo Re: ksiaze Carl-Philip juz majorem 02.10.14, 12:44 pia.ed napisała: > Tak, to chyba taka przenośnia ze spędził swoje dni w zielonym mundurze, > czyli inaczej w wojsku ... > Tylko jeżeli się nie mylę, to książę służy w marynarce wojennej ... > a ta ma granatowe mundury ... wiec dziennikarza trochę poniosła fantazja ... otoz to Pia, tez tak pomyslalam pozniej, hmmmmmmmmmmm.."granatowy mundur".... zastanawiam sie czy teraz w mundurze bedzie szedl do oltarza??? czy po cywilnemu?? Odpowiedz Link
pia.ed Re: ksiaze Carl-Philip juz majorem 02.10.14, 21:31 > zastanawiam sie czy teraz w mundurze bedzie szedl do oltarza??? > czy po cywilnemu?? Wiesz, ze nawet o tym nie pomyślałam ... ale chyba po cywilnemu, bo nie jest w służbie czynnej, tylko w rezerwie ... Natomiast przy uroczystościach państwowych na Zamku czasem widać go w mundurze ... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ksiaze Carl-Philip juz majorem -przysla zona 02.10.14, 12:54 *Kendo, *Pia, z pewnoscia dzienikarze sie pomylili co do koloru munduru. A tu jego przyszla zona w nowej feyzurze, teraz beda sie wszystkim zachwycac, A jego uznali za najbardziej przystojnieszego ksiecia w Europie. co ona nie ubierze, albo zrobi jakis gest?. Odpowiedz Link
kendo Re: ksiaze Carl-Philip juz majorem -przysla zona 02.10.14, 14:16 *Lusia bo jest bardzo przystojy, ona bardzo do niego pasuje-ladna, sliczna pare tworza.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ksiaze Carl-Philip juz majorem -przysla zona 02.10.14, 16:27 To prawda, przyjemnie sie na noch patrzy, ciekawe jakie beda mieli dzieci, Philipe byl bladynem jak byl malym chlopcem. Odpowiedz Link
kendo Re: ksiaze Carl-Philip juz majorem -przysla zona 02.10.14, 19:38 *Lusia dzieciaczki beda "slodziaste" obojetnie jakie wloski beda miec, popatrz na dwie ksiazniczki,Estelle/Eleonore jakie sa slodkie... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ksiaze Carl-Philip juz majorem -przysla zona 03.10.14, 08:19 *Kendo, jakie beda takie beda, dla rodzicow zawsze najsliczniejsze sa. Odpowiedz Link
pia.ed Nowe krolewskie informacje ... 07.11.14, 15:38 Nie chciało mi się słuchać ... ale chyba jest o przyszłej konkurencji miedzy Madeleine i Sofie. Szczerze mowiac zaczyna mnie ten temat nudzić, a jeśli Sofia po slubie otrzyma tytuł książęcy to zacznę być zagorzałym przeciwnikiem monarchii ... www.expressen.se/tv/program/kungligt-med-johan-t-/kungligt-med-johan-t---del-9/ Odpowiedz Link
slo-onko Re: Nowe krolewskie informacje ... 07.11.14, 15:41 no to macie DYLEMATY u nas nie ma krolow to i mniej ekscytacji. co prawda nie ma królestwa,ale sa władze,ktore rzadza podobnie jak monarcha. nie param się polityka to i się nie irytuje i nie podniecam. obojętne mi czy prezydenta corka czy syn poślubi dobra partie czy tez nie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Nowe krolewskie informacje ... 07.11.14, 15:58 *Pia, *SLO, dla mnie to obojetne czy Sofia , ale bedzie (dostanie tytul pincessy). Tak chyba funkcjonuje na dworach krolewski w Europie.? Odpowiedz Link
xystos Re: ksiaze Carl Philip & Sofia Hellqvist 07.11.14, 15:57 male tlumaczonko: Heel - caly sw. pieklo eng. qvist - rózga sa tez nazwiska typ: björkqvist - rózga brzozowa prawda ze prostsze niz np: Szczebrzyszczykiewicz Odpowiedz Link
slo-onko Re: ksiaze Carl Philip & Sofia Hellqvist 07.11.14, 16:20 latwiejsze od Szczebrzyszczykiewicz,ale trudniejsze od Brzeczyszczykiwicz apropos nazwisk to nadziwić się czasem nie mogę skad się wziely? pomijam brzydkobrzmiace,ale smieszne lub ladne np. Kwiatek, Och, albo Król, a Króla zona to z automatu Królowa Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ksiaze Carl Philip & Sofia Hellqvist 07.11.14, 20:03 *Xystos, *SLO , jak przyjechalam do Szwecji to wydawalo mi sie ze wszyscy nosza nazwiska;..Andersson, Svensson, Persson, Olsson W katalogu telefonicznym jest po kilkanascie stron z tymi nazwiskami, dobrze ze funkcjonuja Persson numery, bo inaczej to mogila. Odpowiedz Link
pia.ed Zmiana nazwisk ... 08.11.14, 00:30 Lusiu, w Szwecji i w innych krajach skandynawskich była kiedys wśród ludu tradycja, ze kiedy Carl został ojcem, to jego potomkowi nadawano nazwisko "Carla syn" czyli Carls -son. Kiedy przyjechalam do Szwecji po raz pierwszy w końcu lat 60-tych, ciocia Bronka z Linköping dużo mi opowiadała o kraju, i już wtedy wspomniała, ze władze propagują zmianę nazwisk na bardziej oryginalne, specjalnie na ten cel stworzone, aby ułatwić sytuacje np listonoszowi ... bo ten - nie znając numerów personalnych mieszkańców - mógł się łatwo pomylić, i wrzucić list nie do tej skrzynki co trzeba ... choć chodziło oczywiscie o dużo poważniejsze pomyłki. lusia_janusia napisała: > jak przyjechalam do Szwecji to wydawalo mi sie ze wszyscy nosza nazwiska;.. Andersson, Svensson, Persson, Olsson > Odpowiedz Link
xystos Re: Zmiana nazwisk ... 08.11.14, 09:40 nietylko z nazwiskami problem,z dzietnoscia rowniez wyobras sobie ze w naszych traktach wszyscy listonosze to kobiety .. aa sasiad sasiadowi niewierzy zwlaszcza gdy sasiad przystojny i rzyczliwy ..jak ja . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Zmiana nazwisk ... 08.11.14, 10:35 *Pia, *Xystos, Skattemendyheten tez nadalo swoje numery numery mieszkan ktore juz mamy, nie rozumien dlaczego. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Zmiana ... 08.11.14, 12:04 Pewnie dlatego, ze teraz co drugie nazwisko w Szwecji to Mohamed ... wiec nie chcą ich pomylić ... lusia_janusia napisała: > Skattemendyheten tez nadalo swoje numery numery mieszkan ktore juz mamy ... Odpowiedz Link
xystos Re: Zmiana ... 08.11.14, 15:48 paskudna sprawa Pia,niedlugo my Aryjczyki i Vikingi mieszkac bedziemy w Skansen a w swieta (piatki) przychodzic beda Muselmany (prawdziwe szwedy) i za pare euro beda nas ogladac jak my ongis malpy w ZOO ogladalismy trza o swoj wizerunek zadbac to moze wiekszy bakszysz dostaniemy,i czesciej. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Zmiana ... 09.11.14, 10:51 www.aftonbladet.se/theyouway/redcarpet/article19742854.ab kariera przyszlej ksiezniczki, zony ksiecia Carola Philifa w Szwecji Publicznie brala udzial w " byla wybrana" miss slitz", brala udzial w "Paradis Hotel" jak poznala ksiecia Philipa, styl ubierania sie zmienil. W 2015 roku 13 czerwca jest wyznaczona data slubu. Odpowiedz Link
kendo Re:Sofia 30 lat 06.12.14, 12:18 www.expressen.se/mode/kungligheter/britta-svensson-sofia-ar-viktig-for-monarkin/ www.expressen.se/mode/sofia-hellqvist--30-ar-och-snart-en-stilsessa/ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Sofia 30 lat 06.12.14, 12:49 To bedzie sie w prasie dzialo tuz przed zaslubinami. Ale tez otworzylam linki , jak victoria prezentuje swoje sukienki z dziecinnych lat, dla swojej corki ksiezniczki Estelle. Odpowiedz Link
kendo Re:Sofia 30 lat 06.12.14, 13:49 o???, to tego linka jakos nie zauwazylam... pozniej poszukam, teraz bede gonic przepaske,zanim "obiad dojdzie" Odpowiedz Link
pia.ed Sofia szkoli sie ... 26.12.14, 18:33 Sofia Hellqvist har redan fått tillträde till de kungliga salongerna. Nu ligger hon i hårdträning för att bli Sveriges nästa prinsessa. – Att bli prinsens fru och företräda Sverige är ett stort ansvar. Ingenting blir privat längre, säger hovexperten Roger Lundgren. Att gifta in sig i kungafamiljen är inget lätt jobb. Fråga prins Daniel. Det tog tio år innan gymkillen från Ockelbo blev accepterad. Tidningen Resumé skrev om hur Daniel Westling smugglades in via bakvägen på pr-byrån JKL:s kontor för att delta i mediekurser inför bröllopet 2010. Prinsskolan tog sju år. Nu är det Sofia Hellqvists tur. www.aftonbladet.se/nyheter/article20029059.ab Odpowiedz Link
kendo Re: Sofia szkoli sie ... 27.12.14, 09:19 *Pia, Sofi jest od poczatku niemal zaakceptowana a raczej polubiana przez "Dwor",jako przyszla zona Phiipa oczywiscie niech ja ucza manier dworskich, co wypada a co nie w danej sytuacji.. Odpowiedz Link
kendo Re: Gdzie to wkleic 09.02.15, 12:12 www.aftonbladet.se/nojesbladet/klick/article20282305.ab*Pia, mysle,ze tu bedzie pasowac o niej wszystko.. zaczna media wyszukiwac wszystko o Sofia ten tatuaz cvo ma na reku,to chyba miala narysowane pisakiem bo teraz przesledzilam zdjecia i nie widac go na reku...sladu po usuniecu rowniez-bo chyba byloby widoczne usuniecie takiego rozleglego tatuazu Odpowiedz Link
pia.ed Re: Gdzie to wkleic? Oczywiscie TU ... 10.02.15, 00:42 Jak napisalam: jest tyle malych "temacikow", ze jak sie chce cos znalezc, trzeba tracic mase czasu. W artykule napisali, ze to bylo na festiwalu w Husfred... Sofia miala 16 lat, i jeden z piosenkarzy napisal autograf na jej brzuchu, a drugi piosenkarz napisal na reku. Czyzbys znow nie przeczytala artykulu??? Brzydka jest nasza przyszla ksiezniczka na tym zdjeciu, nigdy bym jej nie poznala. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:*Soffiiii....... 10.02.15, 07:34 *Pia, to prawda, w porownaniu z jej terazniejszym obliczem tez ja tak odbieram. Ale jak juz ukonczy szkole obycia ksiezniczek, to bedzie godnie prezentowac sie jako przyszla zona ksiecia?..... Odpowiedz Link
kendo Re:*Soffiiii....... 10.02.15, 09:15 lusia_janusia napisała: > *Pia, to prawda, w porownaniu z jej terazniejszym obliczem tez ja tak > odbieram. > Ale jak juz ukonczy szkole obycia ksiezniczek, to bedzie godnie prezentowac sie > jako przyszla zona ksiecia?..... uwazam,ze bedzie konkurowac z Madeleine z garderoba, juz nie pisza,ze Madeleine trzyma ja na dystans... widocznie zostala zaakceptowana "na wyrost" bo zdala sobie sprawe,ze brat sobie ja wybral i niema wyjscia by sie jej pozbyc ze swego otoczenia Odpowiedz Link
kendo Re: Gdzie to wkleic? Oczywiscie TU ... 10.02.15, 09:13 pia.ed napisała: > Jak napisalam: jest tyle malych "temacikow", ze jak sie chce cos znalezc, > trzeba tracic mase czasu. > > W artykule napisali, ze to bylo na festiwalu w Husfred... Sofia miala 1 > 6 lat, i jeden z piosenkarzy napisal autograf na jej brzuchu, a drugi > piosenkarz napisal na reku. Czyzbys znow nie przeczytala artykulu??? > > Brzydka jest nasza przyszla ksiezniczka na tym zdjeciu, nigdy bym jej nie pozn > ala. > o,wlasnie,calego artykulu nie przeczytalam, przyznam,ze na tym zdjeciu niekorzystnie wyglada, no ale jak to "w bajce brzydkie kaczatko" w ksiezniczke sie zamienia.. obecnie swym wygladem/doborem ubrania,pasuje do Carl Phillipa,ma dobry gust dziewczyna Odpowiedz Link
kendo Re:nowa kolekcja porcelany Ksiecia 19.02.15, 11:17 www.expressen.se/leva-och-bo/carl-philip-slapper-ny-design-for-stelton/ Carl Philip i jego kolega Oskar Kylberg (duet Bernadotte & Kylberg) zaprojektował nowe miski i wazony w jakimś stylu skandynawskim-japońskiej, dla dunskiego przedsiebiorstwa Stelton * uzyli w pracy tuszu i akwareli, * ispirowali sie morzem * wykonana z aluminium i emalii, materiału, który nie był dość popularny od 50. wieku. * Chodzi o to, że miski powinny być jako dekoracja, ale tez służyć do zimnego jedzenie w nich też.Seria nazywa Sztokholm, a kolekcja Woda. hmmmmmmmmmmmmm..za bardzo jekies wielkie plamy na nich... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:nowa kolekcja porcelany Ksiecia 19.02.15, 12:15 *Kendo, jak na moj gust to takie sobie, no moze wazon bym uzywala. Odpowiedz Link
kendo Re:nowa kolekcja porcelany Ksiecia 19.02.15, 18:25 na mnie to dziala,jakby jakims papierem ciemnym byly oklejone czy zabrudzone... no ale sa rozne gusta.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:nowa kolekcja porcelany Ksiecia 19.02.15, 18:43 *Kendo, koniecznie chce wylansowac jakis modny styl ale to mu nie wychodzi?. Odpowiedz Link
kendo Re:nowa kolekcja porcelany Ksiecia 20.02.15, 09:08 to prawda, mysle,ze wsrod "elity snobistycznej" znajadzie kupcow z checi posiadania, ze to ksiaze zaprojektowal.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: --diadem-- 07.04.15, 09:14 Juz spekuluja jaki bedzie miala pryszla princessa diadem podczasswojego slubu. www.expressen.se/mode/sofia-hellqvist--snart-i-madeleines-diadem/ po lewej strone zdjecie przyszla princessa. Odpowiedz Link
kendo Re: --diadem-- 07.04.15, 09:23 tez jestem ciejawa, moze zrobia cos na zamowienie? moim zdaniem zasloguje na cos delikatnego |finezyjnego,bo w sobie jest delikatna. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: --diadem-- 07.04.15, 09:29 *Kendo, nie chce widziec miny Madelen, jakby wziela jej diadem, ktory ona kiedys uzywala. Odpowiedz Link
kendo Re: --diadem-- 07.04.15, 10:20 tez tak mysle,ze bylaby bardzo wsciekla, przeciez nie chciala jej poczatkowo zaakceptowac z racji,ze byla w tym samym gronie przyjaciol co jej pierwszy zareczony nazeczony.. moze jednak zrobią cos dla niej osobistego. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: --diadem-- 07.04.15, 10:34 *Kendo, ja mysle ze tu powinien Carl Philit sam cos pomyslec i zrobic nowy desain, dla swojej zony. To juz by pozostalo pamiatka w skarbcu krolewskim. Odpowiedz Link
kendo Re: Carl Philip i Sofia 17.04.15, 09:19 pewnie juz w gazetach sie rospisuja,o jej kreacji, i jakie menu bedzie na talerzach, Odpowiedz Link
pia.ed Re: Carl Philip i Sofia 25.04.15, 19:24 Carl Philip bierze ślub 13 czerwca, a 25 czerwca rozpoczynają sie wyścigi na torze w Manstorp, w których książę co roku bierze odział ... wiec miesiąc miodowy będzie krotki. > pewnie juz w gazetach sie rospisuja,o jej kreacji, > i jakie menu bedzie na talerzach Nie rozpisują się ... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Carl Philip i Sofia 25.04.15, 22:12 *PIa, czytalam chyba, ze przyjecie bedzie w palacu u krola?, ale jeszcze o menu nic nie slyszalam. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Carl Philip i Sofia 26.04.15, 20:01 Sofia Hellqvist överraskades av sin svägerska kronprinsessan Victoria och sina vänner med en möhippa på herrgården Håtuna stenhus vid Mälarens strand. Samtidigt festade hennes blivande make, prins Carl Philip, på innerestaurangen Mister French. – Prinsen verkade ha väldigt kul och dansade ... www.expressen.se/nyheter/har-festar-carl-philip-under-sofias-mohippa/ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Carl Philip i Sofia 26.04.15, 20:46 *Pia, ogladalam zdjecia, dziki fest mial Carl Philip. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Carl Philip i Sofia 27.04.15, 00:43 Zdjęcia kiedy Victoria i Sofia opuszczają möhipe ... i miejsce gdzie odbyła sie möhipa. W programie było kąpanie się w drewnianej "beczce" na dziedzińcu i tradycyjny obiad z Libanu. www.expressen.se/nyheter/sofia-hellqvist-hade-mohippa-med-vanner/ Odpowiedz Link
pia.ed Re: Carl Philip i Sofia 27.04.15, 02:24 Madeleine nie mogla byc na möhipie, bo pojechala z mezem do Londynu, a stamtad do Rzymu na spotkanie z Papieżem. Obecna bedzie takze królowa Silvia. www.aftonbladet.se/nyheter/article20694506.ab Odpowiedz Link
xystos Re: Carl Philip i Sofia 27.04.15, 08:06 "Papperslösa kvinnor och barn, som lever illegalt i Sverige, är i riskzonen för att utsättas för v?ld i nära relationer. Det anser hjälporganisationerna Stockholms Stadsmission och Röda korset - som efterlyser ett ökat skydd för gruppen." sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6151353 Pia,od czasu gdy DN i dzienniki glownego nurtu wybraly milczaca cenzure SR jest jedynym medium godnym zaufania,wiele zurnalistyki dochodzeniowej-polecam. Pzdr. sr.se Odpowiedz Link
pia.ed Re: Carl Philip i Sofia (xystos) 27.04.15, 09:42 *xystos* Alez to nie jest zadna nowość i te sprawy byly wielokrotnie poruszane w dyskusjach w TV. Nie tylko "papperslösa kvinnor", ale takze "papperslösa män"... żyjących na marginesie społeczeństwai i wykorzystywanych przez swoich pracodawców (ziomków z kraju ich pochodzenia). A kobiety z krajow azjatyckich i afrykańskich ktore wyszly za maz za kogoś w Szwecji, tez najczęściej żyją pod groźbą wydalenia jesli małżeństwo sie nie ułożyło. Odpowiedz Link
kendo Re: Carl Philip porwany 01.05.15, 11:10 przez przyjaciol i wywieziony do Grecji by tam zakonczyc "zycie kawalerskie"=spedzic wieczor kawalerski www.aftonbladet.se/nyheter/article20721135.ab Odpowiedz Link
kendo Re: spekulacje o sukni slubnej Sofii 03.05.15, 09:02 www.theyouway.com/looks/celebrity-style/sa-ser-sofias-brudklanning-ut-om-vi-far-valja#xtor=AD-500-[theyouway]-[tf_huvudspalt_1505]-[integration]-[aftonbladet]-[ettan]-[32] tu podaja alternatywy mi sie podoba 1 i 3 pozostale tez sa ladne Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: spekulacje o sukni slubnej Sofii 03.05.15, 09:17 *Kendo kreacje piekne, ale ja mysle, ze Sofi bedzie miala cos, co jej zaloni tatuaz na srodku karku?. Odpowiedz Link
kendo Re: spekulacje o sukni slubnej Sofii 03.05.15, 09:19 tez tak mysle ale welon bedzie i tak zaslanila te co mi sie podobaja,nie pokazuja jaki tyl sukni.. niemniej jednak ma dziewczyna dobry smak w ubieraniu i wybierze sobie cos z klasa,jak zwykle. Odpowiedz Link
kendo bedzie nowa ksiezniczka w szwecji 11.05.15, 09:42 tak zdecydowal Krol www.expressen.se/nyheter/kungens-beslut-blir-en-prinsessa/ Odpowiedz Link
kendo Re: bedzie nowa ksiezniczka w szwecji 11.05.15, 11:15 kendo napisała: > tak zdecydowal Krol > www.expressen.se/nyheter/kungens-beslut-blir-en-prinsessa/ w niedziele odbedzie sie msza w kosciele z udzialaem calego Dworu,z zapowiedzia Carl Phillip i Sofias slubu oraz nadanie jej tytulu ksiezniczka szwedzcji juz swoje zaangazowanie w pomocy dzieciom w Sydafrika a "odkladna" na bok, by moc sie calkowicie poswiecic roli ksiezniczki u boku ksiecia Carl Phillip bedzie 9-wiata ksiezniczka szwedzka z rzedu oficjalnie to nastapi przy zaslubinach 13 czerwca. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: bedzie nowa ksiezniczka w szwecji 11.05.15, 22:35 Namnozy sie ksiezniczek..... Odpowiedz Link
kendo Re: bedzie nowa ksiezniczka w szwecji 12.05.15, 09:28 Ksiaze Daniel i Ksiezniczka Sofi to nabyte "dworskie tytuly" reszta to siostry Krola i corki z wnuczkami. maz Medeleine nie chcial tytulu ksiecia, bo musial by sie zrzec wszystkich swych "dobr materialnych i biznesu"i dzialac pozniej tylko z "imienia droru krolewskiego" Odpowiedz Link
pia.ed Nie cala rodzina w komplecie ... 16.05.15, 13:15 Maz ksiezniczki Madeleine nie bedzie w kosciele na zapowiedziach, bo tego dnia jego matka konczy 73 lata i bedzie u niej. www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20800426.ab Odpowiedz Link
kendo Re:Sofii cala rodzina w komplecie ... 17.05.15, 09:19 dzis o 11 godz, zapowiedz w kosciele o slubie Sofia i Carl Phillip na zdjeciu siostry i rodzice Sofia www.aftonbladet.se/nyheter/article20803617.ab rodzice Sofii sa bardzo zainteresowani jazda na "ciezkich motorach" Harley Davidson prezety w zwiazku z zapowiedzia do konca sa "tajemnica" mloda para ma je dostac od "gminy" gdzie "chowala " sie Sofia i ze strony Ksiecia,gdzie przypadlo mu jako dziecku krolewskiemu "w dziedziczeniu od krolestwa." www.expressen.se/nyheter/hemliga-gavorna-till-carl-philip-och-sofia/ Odpowiedz Link
pia.ed Re:Sofii cala rodzina w komplecie ... 17.05.15, 10:35 W zwiazku z zapowiedziami premier Szwecji wreczy mlodej parze prezent od rzadu i parrlmentu. www.aftonbladet.se/nyheter/article20788877.ab Odpowiedz Link
kendo Re:Sofii cala rodzina w komplecie ... 17.05.15, 10:56 ciekawe co dadza, dla Victori szklany serwis dali watry 300 tys, ale madeleine 4 swieczniki watre 17, 500,- a z krainy Värmladn gdzie Ksiaze Carl-Phillip jest "posiadaczem" Älvdalen i Dalarna to kraina Sofii,na razie wyslali przedstawicieli do kosciola Odpowiedz Link
kendo Re:zapowiedzi ... 17.05.15, 11:22 ksiaze z nazeczona ksiezniczka z rodzina madeleine z rodzina,Chris w ostaniej chwili zdecydowal sie przybyc do kosciola masa gapiow jak zwykle sie zbiera by patrzec na "osobistosci" pogoda okropna z deszczem,co tu tlumaczone,"ze przyniesie mlodej parze szczescie" Odpowiedz Link
pia.ed Zapowiedzi ... zdjecia z kosciola 17.05.15, 12:48 www.dn.se/nyheter/sverige/hovet-sofia-blir-prinsessa/ Pierwszy raz widze takie dziwne kapelusze/stroiki w rodzinie krolewskiej .... Pewnie wzieli przyklad z Wielkiej Brytanii. Odpowiedz Link
kendo Re: Zapowiedzi ... zdjecia z kosciola 17.05.15, 13:21 *Pia napisze, ze rowniez na szwedzkim dworze,po raz pierwszy je widze.. modne trendy zaczerpniete "angielska nuta" Leonore jak slicznie wygladda,a pappa Daniel dumnie sie przyglada i usmiecha juz nawet krytyk mody sie wypowiedzial, ze Victoria byla najbardziej "sylowo" ubrana porownujac styl dzisiejszy Sofia www.expressen.se/mode/kungligheter-i-ljusa-plagg-pa-lysningen/ Odpowiedz Link
pia.ed Re: Zapowiedzi ... zdjecia Chrisa i Madeleine 17.05.15, 16:35 www.aftonbladet.se/nyheter/article20804646.ab Odpowiedz Link
pia.ed Re: Zapowiedzi ... zdjecia Chrisa i Madeleine 17.05.15, 17:25 Wczoraj pisano o tatuazu ktory Sofia ma na karku ...jako ksiezniczce tatuaz jej nie pasuje. Moze juz go usunela? Co do kostiumiku ktory ma na sobie Sofia to byc moze jest modny, ale twarzowy nie jest! Odpowiedz Link
kendo Re: Zapowiedzi ... zdjecia Chrisa i Madeleine 17.05.15, 20:02 mi sie wydaje, ze to sukienusie ma na sobie i zakiecik, a z prezetow postali,: kajak duosobowy/Dala-kon/gitare elektryczna/duzego lwa pluszowego/obraz olejny/ksiazke opisujaca tradycje slubne z krainy Sofii/maja tez wybudowac jakas "stacje obserwacyjna dla orlow" Odpowiedz Link
pia.ed To chyba o tatuazu? 18.05.15, 22:38 tv.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/kungligt/kungligtmedjenny/article77454.ab ”Kan bli ett tryck mot Sofia att dölja skamfläcken” Odpowiedz Link
kendo Re: To chyba o tatuazu? 19.05.15, 08:55 pia.ed napisała: > tv.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/kungligt/kungligtmedjenny/article77454.ab > > ”Kan bli ett tryck mot Sofia att dölja skamfläcken” strasznie zly glos mialam i nic nie zrozumialam, moze napisza ,zamiast mowic, moze go wyciac i transplatacje skory zrobic, bedzie juz przeciez ksiezniczka,to zrobi bardxzo "profesjonalnie" Odpowiedz Link
pia.ed Re: To chyba o tatuazu? 19.05.15, 11:30 Ja najczesciej nie slucham tego co mowia ... bo najpierw jest dluga reklama, a potem nienajlepszy glos ... Przedtem, w stacjonarnym komputerze, zakladalam sluchawki w razie potrzeby ... bo glosnikow nigdy nie kupilam. Sluchawki kupowalam zawsze najtansze, bo mozna bylo je rozciagnac. Kupione za 300 kr oddalam Patrikowi ... tak mi naciskaly na skronie, ze mialam bol glowy. Co do Sofii, to za takie pieniadze jakie ona teraz ma, bedzie mogla powoli usunac tatuaz w najlepszej europejskiej klinice ... Transplantacja skory bedzie zawsze widoczna, szczegolnie ze wszyscy widzieli ten tatuaz i beda wiedzieli gdzie patrzec ... Odpowiedz Link
pia.ed Zdjecia matki Sofii w nowej sukni 19.05.15, 11:32 Taki sam model mialaVictoria i Kate. www.expressen.se/mode/sofia-hellqvists-mor-valde-kunglig-favorit/ Odpowiedz Link
kendo Re: To chyba o tatuazu? 19.05.15, 16:33 *Pia sa laserowe metody usuwania blizn pooperacyjnych, a moze i nawet juz lepsze metody wymyslil, stosunkowo nie duzy ma tatuaz.. od czasu operacji na uszy nie zakladalam sluchawek zadnych bo nie wolno mi bylo, wiec leza sobie gdzie w szufladzie... Odpowiedz Link
pia.ed Re: To chyba o tatuazu? 19.05.15, 22:16 Wlasnie o laserze myslalam ... na pewno sa co raz delikatniejsze i wlasciwie uzyte nie parza i nie niszcza skory... Bo brak pieniedzy powoduje, ze chce sie cos usunac w jak najszybszym czasie - kazda wizyta KOSZTUJE przeciez ... Przy okazji zamieszczonego blogu czytalam komentarze i z powodu swego smiesznego kapelusika nazwano Sofie "myszka Miki" ... Odpowiedz Link
kendo Re: To chyba o tatuazu? 20.05.15, 12:45 acha, nie czytalam komentarzy na tym blogu, ale fajny "przydomek" ciekawe czy przylgnie do niej -a wlasciwie czy dziennikarze sie dopatrza jejgo, bo to za medialna "sprawa" mozna zrobic popularyzacje "przydomka" wiedac,ze jest lubiana przez wszystkich. Odpowiedz Link
pia.ed Re: To chyba o tatuazu? 20.05.15, 12:52 kendo napisała: > ale fajny "przydomek"> ciekawe czy przylgnie do niej -a wlasciwie czy dziennikarze sie dopatrza jejgo,> bo to za medialna "sprawa" mozna zrobic popularyzacje "przydomka" > wiedac,ze jest lubiana przez wszystkich. Nie wiem czy to "fajny" przydomek Moim zdaniem nie pasuje przyszlej ksiezniczce ... a i Sofia z pewnoscia nie bedzie z niego zadowolona. W komentarzach do blogu jest wiecej krytycznych wiadomosci, w tym taka, ze Sofia zawsze miala parcie na szklo wiec teraz czuje sie w swoim zywiole. A w ogole skad sie wzial ten blog? Chyba jest zamieszczony na jakiejs polskojezycznej stronce w Szwecji? Odpowiedz Link
kendo Re: To chyba o tatuazu? 20.05.15, 13:32 *Pia pewnikiem na pewno nie bedzie ona i dwor z jej "przydomka " zadowolenia, a jezeli jakis dziennikarz "pociagnie odpowiednio za sznureczek" to moze ?????,wsrod nielicznych przydomek beda uzywac. Odpowiedz Link
kendo Re: w przeddzien slubu 26.05.15, 09:23 www.expressen.se/nyheter/har-ska-den-hemliga-brollopsfesten-hallas/ Sofia i Carl-Phillip prosza swoich najbliszszych znajomych na prywatny obiad krolewski w Waxholm na zamku Waxholmskim, tam gdzie Carl -Phillip odbywal swa sluzbe wojskowa.. nie wszyscy goscie zse "stolu slubnego" beda proszenia na prywatny obiad pary mlodej, Odpowiedz Link
kendo Re: Sofia porownywana do Katie M 29.05.15, 15:51 www.expressen.se/mode/sofia-hellqvist-och-carl-philip-hyllas-i-usa/ w ameryce az huczy od wiesci,ze Sofia niebawem "przescignie " Katie M zone ksiecia angielskiego, swoim stylem i osobowoscia, u amerykanow jest ciekawsza osobowoscia nic Katie M byla przed slubem, mianowicie brala udzial w realityserien "Paradise hotel" byla instruktorka Yogi pozowala w bikini do gazety Slitz hmmm..niech im sie szczesci w malzenstwie.. moim zdaniem to" bajka o kopciuszku" Odpowiedz Link
kendo Re: Sofia porownywana do Katie M 01.06.15, 17:35 podoba mi sie jej styl, www.expressen.se/mode/kungligheter/sofia-i-sot-puderrosa-klanning-pa-slottet/ bardzo gustownie sie ubiera i jest zgrabna.. tu wywiad z nia www.kristianstadsbladet.se/familj-vanner/infor-brollopet-det-borjar-bli-nervost-2/ dzis w TV 4 bedzie o 20 godz.dokumentärserie "Carl Philip och Sofia" Odpowiedz Link
kendo Re: Sofia Car Philip w wywiadzie 02.06.15, 09:18 kendo napisała: > podoba mi sie jej styl, www.expressen.se/mode/kungligheter/sofia-i-sot-puderrosa-klanning-pa-slottet/ > bardzo gustownie sie ubiera i jest zgrabna.. > tu wywiad z nia > www.kristianstadsbladet.se/familj-vanner/infor-brollopet-det-borjar-bli-nervost-2/ > dzis w TV 4 bedzie o 20 godz.dokumentärserie "Carl Philip och Sofia" ********** www.expressen.se/nyheter/sofia-och-carl-philip-om-sitt-forsta-mote/ druga czesc wywiadu z para mlodo-krolewska bedzie w nastepny poniedzialek, nic ciekawego nie bylo,to co juz media wczesniej pisali,"mlodzi to samo odpowiadali" troche zawiedziona jestem tym reportarzem, bardzo mie sie podobaja,jako mloda para,beda miec sliczne dzieciaczki.. Pia a wiesz co sie ztalo z Sywi reka,na zdjeciach z przyjecia glowy panstwa z Indi ,ma ja pod marynarka a nie w rekawie Odpowiedz Link
kendo Re: Sofia Car Philip w wywiadzie 02.06.15, 09:53 jednak,potwierdza sie moje niezadowolenie z wywiadu-repotarzu wczorajszego, juz sa "glosy niezadowolenia",ze za "malo uczuciowych potwierdzajacych pytan bylo" wszystko sztucznie wygladalo.. Odpowiedz Link
pia.ed Carl Philip i Emma Perald byli razem 10 lat ... 03.06.15, 12:14 a teraz Carl Philip mowi, ze "magie milosci" przezyl po raz pierwszy z Sofia Emma Pernald var tillsammans med prins Carl Philip i ett decennium.Men i en TV4-intervju prinsen att han kanske inte varit med om ”kärlekens magi” innan han träffade Sofia Hellqvist. – Det var märkligt att höra. Jag kände kärlek under de tio åren vi delade, säger Emma Pernald exklusivt till Aftonbladet. www.aftonbladet.se/nyheter/prinsbrollopet/article20896313.ab Odpowiedz Link
kendo Re: Carl Philip i Emma Perald byli razem 10 lat 03.06.15, 17:03 *Pia czytalam wczoraj Emm wypowiedz,(jest matka dwojki dzieci,byli razem przez 10 lat,a znali sie od dzicka,moze juz ta "magia milosci " u ksiecia wygasla i na nowo sie odrodzila dla Sofia) no coz,milosc jest u kazdego inna, Emma twierdzi,ze kochala cala soba Carl Phillp.. patrzac na te dwie "damy" to Sofia jest "delikatniejsza w calym swym zewnetrznym wygladzie" Odpowiedz Link
pia.ed Dwor krolewski ... 03.06.15, 20:59 jest bardzo niezadowolony z artykulu zamieszczonego w Svensk Damtidning ... Napisano w nim, ze Chris O'Neill popadl w depresje .... Sekretarz prasowy dworu krolewskiego oznajmil, ze to nieprawda i artykul jest pomowieniem ... rozwaza sie skonsultowanie w tej sprawie z adwokatem, bo Chris O'Neill jest "stabilny, wesoly i sympatyczny, " i wcale nie ma depresji. Tygodnik tlumaczy sie, ze widocznie zle zrozumiano to co ktos mowil o Chrisie www.aftonbladet.se/nyheter/prinsbrollopet/article20872954.ab Odpowiedz Link
kendo Re: Dwor krolewski ... 04.06.15, 09:36 a to tez czytalam juz, napisali o tym,zaraz jak Chris sie wymeldowal ze szwecji i przeniosl do Lonndynu... no tygodniki chca zwiekszyc swoj sprzedawany naklad,wiec nawet taka "ciekawostka" zacheci do kupna tygodnika... a konsekwencje?? no zobaczymy ,jakie beda postepowania... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Dwor krolewski ... 04.06.15, 13:59 Raczej nie bedzie zadnego "postepowania", bo wg pani redaktor juz odbyla sie w tej sprawie dyskusja z dworem krolewskim ... Pewnie zamieszcza w swoim pismie dementi. Karin Lennmor är chefredaktör och ansvarig utgivare för Svensk damtidning. – Vi har skrivit att Chris O’Neill är deprimerad efter uppgifter vi har fått. Det kan hända att ordet deprimerad är felaktigt och att det använts lite slarvigt, säger hon. – Vi har haft en dialog med hovet och jag tror inte att det blir en juridisk grej av det här, säger Lennmor. PS. Pewnie zaczelo sie od tego, ze Chris zartem powiedzial przy stoliku w restauracji: "Fan, man blir deprimerat om om man bor i Stockholm ..." a gazetka na tej podstawie postawila mu diagnoze Odpowiedz Link
kendo Re: Dwor krolewski ... 04.06.15, 16:56 pia.ed napisała: > PS. Pewnie zaczelo sie od tego, ze Chris zartem > powiedzial przy stoliku w restauracji: > "Fan, man blir deprimerat om om man bor i Stockholm ..." > a gazetka na tej podstawie postawila mu diagnoze o tak wlasnie moglo byc... szwedowi wystaryczy taka podsluchana wypowiedz Odpowiedz Link
kendo Re:Carl Philip 04.06.15, 17:19 ze swoja pierwsza dziewczyna,z ktora byli raze 10 lat. www.expressen.se/mode/emma-pernald-om-tiden-med-carl-philip/ Emma byla rowniez na slubie madeleine. Odpowiedz Link
pia.ed Ale sensacja .... Sofia blondynka 06.06.15, 13:18 Siedzac w poczekalni do pielegniarki przeczytalam jakies damskie pisemko z lutego 2015 roku, gdzie bylo napisane o kolorach wlosow Sofie ... z roznych lat. Okazalo sie ze wlosy miala takze rude i ciemnoblad z jasnymi pasemkami. Zawsze widzialam ja z kruczoczarnymi wlosami i myslalam ze to jej naturalny kolor, a tu ku mojemu wieliemu zdziwieniu czytam, ze "wlasciwie to jestem blond" !!! I to sie zgadza z jej pierwszym publikowanym zdjeciem ... kiedy miala 16 lat, tatuaze i piercing. To zdjecie gdzies tutaj zamiescilam z komentarzem, ze wcale nie byla taka ladna jako nastolatka. Odpowiedz Link
kendo Re: Ale sensacja .... Sofia blondynka 06.06.15, 16:00 www.expressen.se/mode/sofia-i-svart--stralade-mest-pa-slottsmiddag/na tych zdjeciach nie ma ich kruczoarnych... www.expressen.se/mode/sofia-hellqvists-frisyr---sa-har-den-forandrats/ tu sa zdjecia jej przemiany z kopciuszka na ksiezniczke tez widac,jaki kolor wlosow miala www.expressen.se/mode/sofia-hellqvist-har-bytt-stil---se-kladresan-har/ tu widac jej czarne wlosy ale obecnie wydaje mi sie,ze sa jasniejsze. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ale sensacja .... Sofia 06.06.15, 19:42 Na zdjeciu z Paradishotel miala wlosy kruczoczarne ale konce rozjasnione, bo taka byla wtedy moda. Na kilku zdjeciach widac wyraznie, ze farbuje wlosy na czarno ... Zdjecia w "Damtidningen" byly zupelnie inne niz te tutaj - pewnie ich wlasne, chodzilo o fryzury znanych osob. W szkole miala tez ciemne wlosy ... wiec pewnie to co napisali to nieprawda ... A moze polowa prawdy: jest ciemna blondynka tak jak ja ... i z tego zrobili "blondynka" ... www.expressen.se/mode/sofia-hellqvists-frisyr---sa-har-den-forandrats/ Odpowiedz Link
kendo Re: Ale sensacja .... Sofia 07.06.15, 09:32 www.expressen.se/mode/sofia-hellqvist-som-barn--privata-bilder/ tu zdjecia z dziecinstwa, jest ciemna bladynka... tu poruwnuja Sylvie z synowa.. www.expressen.se/mode/kungligheter/silvia-och-sofia--se-hur-lika-de-faktiskt-ar/ a z drugiej strony wydaje mi sie, ,ze w zaleznosci ,jak pada swiatlo to kolor wlosow tez moze miec ciemniejszy/jasniejszy niuans Odpowiedz Link
kendo Re;dekoracje kwiatowe dla Carl Philip i Sofia 07.06.15, 14:33 www.sydsvenskan.se/sverige/hon-fixar-blommorna-at-prinsen/ beda w "duchu" romantycznym z piwonii, uczniowie z kilu florecitycznych szkol jada do Stockholmu by zajac sie dekoracjami Odpowiedz Link
pia.ed Dekoracje kwiatowe dla Carl Philip i Sofia 07.06.15, 17:35 Szukalam w tekscie o tych piwoniach, bo sa na zdjeciu, ale znalazlam tylko stwierdzenia, ze uczniowie nie wiedza jakie beda kwiaty i w jakim kolorze bedzie temat, bo to tajemnica. To Sandra chcialaby urzadzic na rozowo i wlasnie piwoniami ... Odpowiedz Link
kendo Re: Sofia-blondynka 08.06.15, 09:13 tu na zdjeciach jest bladynka w 2001 roku.. www.expressen.se/nyheter/mot-sofia-hellqvist--var-nasta-prinsessa/ pewnie co dzien do taty slubu bedzie jakas ciekawostka prwdziwna/nieprawdziwna o tej parze.. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Sofia-blondynka 08.06.15, 10:09 Szalenie ciekawy artykul, wielu rzeczy o Sofii nie wiedzialam ... Spedzila cztery lata w USA, tam miala dluga znajomosc z chlopakiem, ktora niestety sie skonczyla, wiec wrocila do Szwecji. Kilka miesiecy przedtem Carl Philip zerwal ze swoja partnerka, ktora znal 10 lat ... Wymarzona sytuacja, kiedy w lipcu spotkali sie w Båstad - w najdrozszej restauracji - uczeszczanej podczas zawodow tenisowych przez "zlota mlodziez" ze Sztokholmu ... Odpowiedz Link
kendo Re: Sofia-blondynka 08.06.15, 14:52 wlasnie sptkanie,jakby" pod jedna gwiazda",gdzie ich serducha zabily do siebie na wzajem.. trwa ich milosc do tej pory a Emma pewnie zazdrosna teraz,tym bardziej ze Philip wypowiedzial sie,ze teraz wie "co to jest milosci", Odpowiedz Link
pia.ed Etykieta dworska na slubie obowiazuje ... 09.06.15, 21:04 www.dn.se/webb-tv/program/ribbings-etikettskola/inga-minikjolar-inget-urringat-bli-inte-for-full/?l1 Odpowiedz Link
kendo Re: Etykieta dworska na slubie obowiazuje ... 10.06.15, 08:41 ta kobita,znawczyni obyczajow, zawsze jest proszona na "komentarze uroczystosciowe dworu" krytykuje bardzo subtelnie. Odpowiedz Link
kendo pobyt Sofi w USA 10.06.15, 18:06 www.expressen.se/nyheter/kungligt/sofia-hellqvists-liv-i-usa--som-bartender/ juz goraczka medaialna zaczeta, dogrzebali sie do uprzedniego pobytu Sofii ,gdzie pracowala,2005-2007 w NY wiec byla kelnerka i barmanka i instruktorka yogi, wlasciciel kawiarni wypowiada sie o niej w samych supelatywach,jak mialem zly dzien "..wystarczylo popatrzec na jej cieply usmiech....od razu czlowiek czul sie lepiej," mowil tez ,ze miala szacunek i dobre podejscie do gosci, wszyscy sie ciesza ,ze bedzie niedlugo ksiezniczka i zycza jej duzo szczescia Odpowiedz Link
pia.ed Re: pobyt Sofi w USA 10.06.15, 19:43 TO NORMALNE, ZE SZWEDZKA MLODZIEZ PRACUJE ZA GRANICA JAKIS CZAS ...MLODZI SZWEDZI SA CENIENI , BO ZNAJA JEZYKI ... I BARDZO PRACOWICI. Ciekawe, czy dotra do chlopaka Sofii z Nowego Jorku Odpowiedz Link
kendo Re: pobyt Sofi w USA 11.06.15, 09:12 pia.ed napisała: > TO NORMALNE, ZE SZWEDZKA MLODZIEZ PRACUJE ZA GRANICA JAKIS CZAS ...MLODZI SZW > EDZI SA CENIENI , BO ZNAJA JEZYKI ... I BARDZO PRACOWICI. > > Ciekawe, czy dotra do chlopaka Sofii z Nowego Jorku moze juz dotarli,ale na wzglad moze jakis nie publikuja tej wiesci, mysle,ze dzienikarze szwedzy nie sa tak mocno agresywni,jak z innych krajow Odpowiedz Link
kendo Re: rodzina Sofiii 11.06.15, 09:30 jak zwykle "goraczka przedslubna w mediach" juz rospisuja sie o rodzinie Sofii,kroa bedzie w kosciele,dwie siostry,ktore mieszkaja w Stockholmie/rodzicie /ciotka/babcia z Älvdalen beda rowniez obeci, dzie w TV,byl wywiad z cukiernikami,ktorzy juz przygotowali czesc elementow do torta slubnego Victorias i Daniels torta takiego zazyczyli sobie madeleine i Chris acha i dzis wspomnieli w wiadomosciach, ze mloda para nie jada miesa, beda najprawdopodobniej potrawy z dominacja ryb, gdzis wczesniej czytalam cale menu slubne nie moge teraz znalesc tego,moze Tobie Pia uda sie odszukac. Odpowiedz Link
pia.ed Pobyt Sofi w USA ... fryzura 11.06.15, 10:21 Kiedy obecna zona krola Carl Gustava, Silvia, miala brac slub, do brukowej prasy niemieckiej zglosil sie jej byly chlopak i chcial sprzedac "smakowite" informacje o niej. Nie pamietam dokladnie jak to bylo, ale go uciszono ... i nic sie nie wydostalo. Silvia miala 30 lat kiedy brala slub, wiec wiadomo ze miala jakas przeszlosc ... PS. Meny mnie zupelnie nie interesuje ... ale jak na nie natrafie to wkleje. Najbardziej interesuje mnie FRYZURA do slubu. Nie podobaja mi sie rozpuszczone wlosy u Sofii. Chcialabym aby miala jakis dekoracyjny kok ... No i z tym tatuazem - jesli go jeszcze sie nie pozbyla, to absolutnie nie powinno byc go widac przy slubie ... Odpowiedz Link
pia.ed Kilka artykulow na temat ... 11.06.15, 12:01 www.aftonbladet.se/nyheter/prinsbrollopet/article20946713.ab Wyglada na to, ze slub bedzie drozszy ze wszystkich trzech slubow dzieci krolewskich ... Mlodej parze chyba w glowie sie przewrocilo, I kto za to zaplaci? Podatnicy? Odpowiedz Link
kendo Re: Kilka artykulow na temat ... 12.06.15, 09:53 nic w tym dziwnego nie widze, by mloda panne do oltarza ojciec prowadzil- Victorie tez Krol prowadzil do Daniela przed oltarz www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/ingvarpersson/article20949486.ab?ref=yfp Odpowiedz Link
pia.ed Re: Kilka artykulow na temat ... 12.06.15, 10:36 Chyba nie przeczytalas dokladnie To jest moda AMERYKANSKA .... w Szwecji nie powinno sie tego robic, a juz absolutnie nie rodzina krolewska ... ktora ma swiecic przykladem. Poza tym to jest wbrew rownouprawnieniu, jesli ojciec oddaje corke pod opieke meza. Victoria sie uparla, zeby ja ojciec prowadzil do slubu, ale juz wtedy bylo to mocno krytykowane. W koncu zrobiono kompromis, aby pol drogi prowadzil Victorie ojciec, a pol drogi Chris. Odpowiedz Link
kendo Re: Kilka artykulow na temat ... 12.06.15, 09:57 pia.ed napisała: > www.aftonbladet.se/nyheter/prinsbrollopet/article20946713.ab > > Wyglada na to, ze slub bedzie drozszy ze wszystkich trzech slubow dzieci krolew > skich ... Mlodej parze chyba w glowie sie przewrocilo, I kto za to zaplaci? P > odatnicy? taka piosenke sobie mloda para wybrala www.youtube.com/watch?v=tX_KV7SvDCI no mlodzi sa,wiec maja swoje "smaki muzyczne" a ceny tez poszly w gore przeciez... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Kilka artykulow na temat ... 12.06.15, 11:44 Przepraszam, pomylilam sie, mialo byc Victoria i Daniel ... Jako przyszla krolowa Victoria mogla miec jakies przywileje, bo to w koncu ona bedzie niedlugo na tronie szwedzkim. Zresta do slubu prowadzil ja krol, wiec to wyszlo dosc naturalnie. TYM RAZEM BEDZIE TO ZWYKLA DZIEWCZYNA I ZWYKLY OJCIEC ... Odpowiedz Link
kendo Re: Kilka artykulow na temat ... 12.06.15, 20:23 drchny tez nie bedzie mic Sofia takie pragnienie ma Sofia by ojciec ja prowadzilo do Carl Philio mnie tez Tata" podprowadzil do czakajacego przy oltarzu slubnego" Odpowiedz Link
pia.ed Dzisiejsza niebieska suknia ... 12.06.15, 21:16 www.aftonbladet.se/nyheter/article20957141.ab Zaprojejktowana przez Libijczyka ... jedzenie tez bedzie egzotyczne! Odpowiedz Link
kendo Re: Dzisiejsza niebieska suknia ... 12.06.15, 21:25 *Pia to samo ogladalysmy, ja w Expressen cala rospiske jutrzejszego dnia wklejam www.expressen.se/nyheter/kungligt/har-ar-din-guide-till-prinsvigseln-pa-lordag/ tez wiadzialm ich jdacych na przyjecie na wyspie,ladnie w niej wyglada Victoia www.expressen.se/mode/kungligt/victoria-kladd-i-plagg-fran-kates-favorit/ Madeleine i Chris przybyli samochodem www.expressen.se/nyheter/kungligt/madeleine-och-chris-inte-ombord-pa-baten/ goscie zaproszeni www.expressen.se/nyheter/kungligt/de-far-komma-pa-brollopsfesten/ Odpowiedz Link
kendo Re: przedslubne "ogledziny" i goraczka tremy.. 13.06.15, 08:48 www.expressen.se/mode/kungligt/modeexperten-de-var-kvallens-bast-kladda/ znawca mody podsumowal wczoraj gosi kreacje, Sofia dostala 5 "pszczolek" wszyskie z puli do rozdania,Victoria i madeleine po 4 pszczolki, Sofias niespodzianka z orkiestra na wczorajszy wieczor byl zespol ktory odspiewal po regionalnym jezyku Älvdoslk,rodzice i Sofii stali blisko sceny i sluchali www.youtube.com/watch?v=NPVQf0X7Y58 tu inne wykonanie www.youtube.com/watch?v=geeuko9Nw44 pozniej siostry wyglosily mowe do brata Carl Philip, www.expressen.se/nyheter/kungligt/systrarnas-tal-till-prins-carl-philip/ pozniej Carl Philip wyglosil mowe do Sofi.."jak bardzo ja ceni.." i niespodzianke z zaproszonym Danny Saucedo-polskiego pochodzenia z matki polki,np ta piosenke www.youtube.com/watch?v=t6GekWxcZvo wszyscy bawili sie do rana "w duchu libanejskim" bo wystroj i jedzenie takie bylo Odpowiedz Link
kendo Re: na zywo 13.06.15, 10:41 www.aftonbladet.se/nyheter/live/1/ o ,tez dodali,ze pracowala jako modelka nawet jako naga, taka "gadka,przelewanie mysli z informacji ktore dziennikarze "wywachali" z lewj strony wypowiedzi czytelnikow.. Odpowiedz Link
pia.ed Re: na zywo 13.06.15, 11:11 Dziekuje za "rozklad dnia" ... Bede patrzyla na kompie, bo telewizor mamw innym pokoju! Tutaj napisali, ze beda pokazywac POWROT Z KOSCIOLA ... a jazdy do kosciola nie? Odpowiedz Link
pia.ed Na zywo ... 13.06.15, 12:15 tez dodali ,ze pracowala jako modelka nawet jako naga, taka "gadka, przelewanie mysli z informacji ktore dziennikarze "wywachali" ... Przeciez wszyscy Szwedzi wiedza, ze Sofia byla naga modelka ... czyli "utvikningsflicka" w magazynach dla mezczyzn ... To bylo ponad 10 lat temu, wszyscy to pamietaja ... dziennikarze nie musieli nic "wyciagac". Takze w "Paradis hotel" nie biora udzialu zadne porzadne dziewczyny, kamery utrwalaja jak sie kochaja z przypadkowymi chlopakami ... a Sofia brala tam udzial. Widocznie ma parcie na szklo Odpowiedz Link
pia.ed Zagraniczna prasa wysmiewa sie z Sofii 13.06.15, 12:41 Nagie zdjecia miala w magazynie dla mezczyzn Slitz ... w roku 2005, byla opalona w solarium i miala na szyi kungsboa czyli "weza krolewskiego" ... www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20959773.ab Odpowiedz Link
pia.ed Slub ... 14.06.15, 01:19 Te dwie dziewczynki ktore szly przed Sofia w kosciele, to chyba corki nastepcy dunskiego - znane byly mi ich twarze. Natomiast ta starsza dziewczynka nie wiem kim jest. Odpowiedz Link
kendo Re: Slub ... 14.06.15, 09:57 pia.ed napisała: > Te dwie dziewczynki ktore szly przed Sofia w kosciele, > to chyba corki nastepcy dunskiego - znane byly mi ich twarze. > Natomiast ta starsza dziewczynka nie wiem kim jest. te dwie dziewczynki to corki od brata Sylwi, nie jestem pewna o ta najstarsza dziewczynke, slicznie Estelle wygladala, a Leonore z kolan na kolana calej krolewskiej rodziny wedrowala, Sofia sliczna suknie miala www.expressen.se/nyheter/kungligt/har-ar-de-nya-bilderna-pa-carl-philip-och-sofia/ ** www.expressen.se/nyheter/kungligt/har-ar-kungafamiljens-ord-som-du-inte-horde/ i zagladanie przez okna do sali balowej,jak mloda para sie bawi www.expressen.se/nyheter/kungligt/har-upptrader-prinsen-med-duon-icona-pop/ Odpowiedz Link
kendo Re: Slub -zabawa do "bialego rana".... 14.06.15, 11:50 www.svd.se/0535--kungen-och-drottningen-lamnar-festen/om/prins-carl-philips-brollop 05,35 krolewska para opuscila gosci weselnych i 5,40 ucichla muzyka.. Odpowiedz Link
pia.ed Blizniaczki ... 14.06.15, 12:16 kendo napisała: > te dwie dziewczynki to corki od brata Sylwi ... Bracia Sylvii byli od niej starsi ... i jeden z nich zmarl na raka pluc chyba 20 lat temu. Nie wiem co z tym drugim - jesli zyje, to ma 75 lat. Dziewczynki maja po 8 lat i sa corkami bratanka krolowej, Patricka Sommerlath. Pamietam jak Silvia sprowadzila go z Niemiec do Szwecji kiedy byl bardzo mlody, i sie nim opiekowala. Dzis bratanek ma 40 lat, i blizniaczki sa z jego drugiego malzenstwa. Pamietalam ich twarze, bo pewnie byly druzkami na slubie Madeleine. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Blizniaczki ... 14.06.15, 12:24 Artykul w Svenskdamtidning jest stary: blizniaczki mialy wtedy 2 latka. .... Patrick och Maline är stolta föräldrar till tvillingflickorna Chloë och Anais, som föddes den 15 juli 2008. Patrick har också sonen Léopold från äktenskapet med skådespelerskan Camilla Lundén. www.svenskdam.se/2011/05/patrick-sommerlath-och-maline-har-gift-sig-hemligt-%E2%80%93-tva-ganger/ Odpowiedz Link
kendo Re: Blizniaczki ... 14.06.15, 13:20 pia.ed napisała: > kendo napisała: > > > te dwie dziewczynki to corki od brata Sylwi ... > > > Bracia Sylvii byli od niej starsi ... i jeden z nich zmarl na raka pluc > chyba 20 lat temu. Nie wiem co z tym drugim - jesli zyje, to ma 75 lat. > > Dziewczynki maja po 8 lat i sa corkami bratanka krolowej, > Patricka Sommerlath. Pamietam jak Silvia sprowadzila go z Niemiec do Szwecji > > kiedy byl bardzo mlody, i sie nim opiekowala. > Dzis bratanek ma 40 lat, i blizniaczki sa z jego drugiego malzenstwa. > > Pamietalam ich twarze, bo pewnie byly druzkami na slubie Madeleine. > > dokladnie,masz racje,to bratanek Sylvi, slodkie dziewczynki, jedna ziewala na zmiane z Estelle,bo widac za dlugi czas im sie wydawalo siedziec spokojnie.. Odpowiedz Link
kendo Re: Philip od bebisa do doroslego 14.06.15, 13:33 www.svd.se/carl-philips-liv-i-bilder--fran-nyfodd-till-forlovning/#sida-1 media sie rospisuja na rozny temat w zwiazku ze slubem i jego obchodami.. menu bylo "wegetarianskie" poniewaz Sofia jest wegetarianka, szparagi /mulse,humer/ryba/jakies owocowe sorbety /tort wielowarstwowy.. a tatuaz ma zwiazany wlasnie z Yoga i nie usunela go,i chyba zostanie z nim,taki jej wybor. duzo niespodzianek bylo, np.nie bylo weselnego masza,para mloda wychodzila z "gosspel muzyka i slowami" mowe do Philipa Sofia dala by muzyke zrobic i para Molin i Danne wyspiewali, co zrobilo ogromne wrazenie na wszystkich Odpowiedz Link
pia.ed Re: Philip od bebisa do doroslego 14.06.15, 17:02 A skad wiesz, ze Sofia nie usunela tatuazu? Nie bylo go widac, bo miala niski kok, a welon byl tak ulozony, ze go zakrywal ... Podali dzis, ze Sofia i Carl Philip nie pokazali sie od 05 30, wiec pewnie prosto z wesela pojechali na lotnisko, tak jak Victoria i Daniel. Odpowiedz Link
kendo Re:tatuaz i podroz poslubna 14.06.15, 19:01 jeszcze nie sledzilam zadnego dziennika, zajeta bylam, a tu widac,ze ma tatuaz w dalszym ciagu, po zmianie sukni slubnej na bardziej wolniejsza na fes weselny, pisali,ze rodzina miala im rekomedowac jakies miejsce na podroz poslubna, ale typowali ze moze tam gdzie Victoria i Daniel ,na wyspy Bora Bora mieli sie wybrac Odpowiedz Link
kendo Re:tatuaz i podroz poslubna 14.06.15, 19:02 kendo napisała: > jeszcze nie sledzilam zadnego dziennika, > zajeta bylam, > > a tu widac,ze ma tatuaz w dalszym ciagu, www.expressen.se/mode/kungligt/sofias-klanningsbyte-under-brollopskvallen/ (zapomnialam przedtem wkleic linka z tatuazem) > po zmianie sukni slubnej na bardziej wolniejsza na fes weselny, > > pisali,ze rodzina miala im rekomedowac jakies miejsce na podroz poslubna, > ale typowali ze moze tam gdzie Victoria i Daniel ,na wyspy Bora Bora mieli sie > wybrac Odpowiedz Link
pia.ed OFICJALNE zdjecia dworskie ... 14.06.15, 19:20 Ta starsza dziewczynka nazywa sie Larsson, ciekawe kim jest, ze ja wzieli na druchne ... Troche nie pasowala do tej uroczystosci. www.aftonbladet.se/nyheter/prinsbrollopet/article20964503.ab www.expressen.se/mode/kungligt/sofias-klanningsbyte-under-brollopskvallen/ A tu, na drugim zdjeciu slubnym, tez widac tatuaz www.expressen.se/nyheter/kungligt/har-ar-kungafamiljens-ord-som-du-inte-horde/ Odpowiedz Link
kendo Re: OFICJALNE zdjecia dworskie ... 14.06.15, 19:56 pia.ed napisała: > Ta starsza dziewczynka nazywa sie Larsson, ciekawe kim jest, ze ja wzieli na > druchne ... > Troche nie pasowala do tej uroczystosci. > > www.aftonbladet.se/nyheter/prinsbrollopet/article20964503.ab > mysle ze to moze corka najstarszej siosty Sofii,popatrz na piate zdjecie,po lewej stronie stoi wraz ze wszystkimi goscimi kolo mlodej kobiety i babci Sosii,nie wspominali nic o niej > www.expressen.se/mode/kungligt/sofias-klanningsbyte-under-brollopskvallen/ > > A tu, na drugim zdjeciu slubnym, tez widac tatuaz > www.expressen.se/nyheter/kungligt/har-ar-kungafamiljens-ord-som-du-inte-horde/ > > > > Odpowiedz Link
kendo Re:prezety dla gosci od mlodej pary 15.06.15, 10:41 www.aftonbladet.se/nyheter/article20966437.ab kazdy otrzymal branzoletke z rzemyka i skorzana wieczorowa toreke z signicjami krloewskimi Odpowiedz Link
kendo Re:wyspiewane slowa mowy slubnej do Phillp 16.06.15, 08:52 poczatek "mowy napisanej przez Sofiie a odspiewany przez Moly i Danny "Nigdy wcześniej nie odważył amsię marzyć o miłości jak ta. Ktoś, kto mnie kocha tak jaka jestem. Jakby serce wstrzymał oddech. Jakby czas zatrzymuje się. Kiedy patrzysz na mnie, wiem, czego chcę. Tym czym jestem, wszystko mam do ostatniego tchu , kocham cię do ostaniego serca bicia " wiele pytan o nagranie tej piosenki, ciekawe czy bedzie wydany singel... www.expressen.se/noje/molly-hemliga-hyllning-kan-komma-att-ges-ut/ Odpowiedz Link
kendo Re:podroz poslubna 19.06.15, 09:19 www.expressen.se/nyheter/prinsparet-firar-sin-smekmanad-i-fiji/ na prywatnej wyspie Fiji, trzy tygodniowa podroz bedzie z "wieloma przystankami" re veckor Enligt uppgift till Aftonbladet ska paret vara borta i tre veckor och Fiji är den första anhalten på en resa med flera stopp. w gazetowych naglowkach juz rospisuja, ze Sofiia jest juz w ciazy,jezeli to prawda to bedzie dzieciatko w nastepny rok , jezeli tak jest,to moze sie zdazyc,ze bedzie to blisko Estelle urodzin albo i tego samego dnia. Odpowiedz Link
kendo Re:historia sukni slubnej 23.06.15, 10:06 www.expressen.se/gt/gulla-88-bar-sofias-klanning-for-59-ar-sen/ przed 59 lat temu Gulla Broske, 88 lat obecnie i mieszkajaca w Borås miala taka sama slubna suknie, dodaje,ze cieszy sie,ze juz wtedy w 1956 roku byla modnie ubrana a teraz zostalo to potwierdzone przez wybor Sofii szukano dla komentarza Ida Sjöstedt, designern sukni slubnej-moze to byl plagiat??? Mloda para w dalszym ciagu zwiedza wyspy www.expressen.se/nyheter/kungligt/carl-philip-och-sofias-aventyr-pa-lyx-on/ 45 tys za dobe placa by mieszkac na wyspie,wszystko wchodzi w cene.. Odpowiedz Link
kendo Re:juz wrocili z podrozy poslubnej 11.07.15, 19:19 Calr Philip niemal od razu startowal w wyscigach samochodowych w Falkenberg, mial wsparcie od Sofia i taty Krola, dzis wygral drugi etap ,cieszy sie ogromnie bo nareszcie sie udalo... www.aftonbladet.se/sportbladet/motor/article21104565.ab www.expressen.se/gt/prinsessan-sofia-hejade-pa-sin-prins/ Odpowiedz Link
kendo Re:dopiero media pokazuja nowy tatuaz 22.07.15, 13:55 www.expressen.se/mode/kungligt/svenska-kungahuset-1/sofia/prinsessan-sofias-okanda-minitatuering/ nikt przedtem nie zwracala na ten tauaz uwagi.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:dopiero media pokazuja nowy tatuaz 22.07.15, 15:24 *Kendo, prasa w ten sposob sobie chce sz´ciagnac wiecej czytelnikow. a teraz seson oghorkowy to kto chce czytac gazety? Odpowiedz Link
kendo Re:dopiero media pokazuja nowy tatuaz 06.08.15, 15:29 Carl Philip ,znalazl sie na najwyzszym miejscvu listy najbardziej eleganco ubrany wsrod wszystkich mezczyz www.expressen.se/mode/kungligt/svenska-kungahuset-1/prins-carl-philip---en-av-varldens-bast-kladda/ Sofias nowy stroj kapielowy, nawet mi sie podoba www.expressen.se/mode/kungligt/svenska-kungahuset-1/sofia/sofia-i-ny-favorit---en-fjarilsprydd-baddrakt/ w stroju w paski miala kiedy mieli juz ogloszone zareczyny... Odpowiedz Link
kendo Re:Sofias pierwszy dzien w pracy 27.08.15, 09:56 www.expressen.se/nyheter/valkommen-tillbaka-till-jobbet-sofia/ pierwsza oficjalna wizyta w Wärmland, ksiezniczki Sofia na" szczeblu panstwowym" Odpowiedz Link
kendo Sofias pierwszy ksiazecy wyjazd zagrani do pracy 08.09.15, 10:43 www.expressen.se/nyheter/sofia-jag-tror-alla-kan-bidra-pa-sitt-satt/ jest w Pretorii by uczestniczyc w konferencji,"o ochronie praw dziecka"Global Child Forum tu pierwsza zalozyla organizacje za czasow panienskich dla dzieci.. Odpowiedz Link
kendo Re: Sofias pierwsze otwarcie Rikstagu 16.09.15, 11:58 www.expressen.se/mode/kungligt/svenska-kungahuset-1/sofia/-prinsessan-sofias-svartvita-succeklader/ bylo otwarcie ,Vid Riksmötets öppnande ksiezniczka Sofia i jej modne ubranko, wydaje mi sie,ze konkuruje"po cichu" z madeleine, albo sie zmawiaja i razem robia zakupy, podobaja mi sie te drekty. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Sofias pierwsze otwarcie Rikstagu 16.09.15, 12:45 Wydaje mi sie ze ustalono na dworze krolewskim, aby wszystkie trzy byly w podobnym stylu ... bo Victoria ma tylko odwrocone kolory ... no a z racji tego ze to przyszla krolowa musi nosic spokojniejsze modele. Natomiast pozniejsza sukienka Victorii bardzo mi sie nie podoba, bo nie powinna przesadzac ubierajac sie zbyt krotko (zdjecie 2) Lepiej by wygladala w czyms siegajcym do kolan. Szalenie podoba mi sie stroj - nie wiem czyj bo nazwisko nic mi nie mowi - na ostatnim zdjeciu. www.expressen.se/mode/kungligt/svenska-kungahuset-1/hon-blev-kvallens-stilvinnare-pa-kungliga-operan/ Odpowiedz Link
kendo Re: Sofias pierwsze otwarcie Rikstagu 16.09.15, 13:12 www.expressen.se/mode/kungligt/svenska-kungahuset-1/hon-blev-kvallens-stilvinnare-pa-kungliga-operan/, tez mi przypadla do gustu, ale ta para, Anna Kinberg Batra i jej maz?? David Batra, bylam na jego wystepie tu w teatrze, mial monolog a pozniej pare niby wesolych monologow Odpowiedz Link
pia.ed Re: Sofias pierwsze otwarcie Rikstagu 16.09.15, 22:41 Trolig förklaring till klädkrocken mellan Sofia och Madeleine En förklaring till varför Sofia och Madeleine, eventuellt råkade välja nästan likadana kläder, kan vara den tradition som säger att de kungliga damerna brukar bära svart och vitt i samband med riksmötets öppnande. – Inte så förvånande att båda prinsessorna hade vita jackor och svarta kjolar – drottningen införde för ganska länge sedan bruket att de kungliga damerna ska ha svart och vitt vid riksmötets öppnade, jag förmodar att det var med tanke på den forna svarta hovdräkten med vita rutmönstrade puffärmar som drottningen valde det svart-vita, förklarar DN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing. Odpowiedz Link
pia.ed Kilka odcinkow o Sofie i Carl Philip 26.09.15, 12:54 Pierwszy ocinek byl o tym, skad Sofia miala 1,1 milion koron na kupno apartamentu w Poludniowej Afryce. Okazuje sie, ze mieszkanie kupila jeszcze przed slubem na swoje panienskie nazwisko. Nie wiem jak wrocic do pierwszego odcinka, bo od niego zaczelam, ale gdzies na tej stronie Aftonbladet musi byc ten temat. tv.aftonbladet.se/abtv/articles/91608 Odpowiedz Link
kendo Re: Kilka odcinkow o Sofie i Carl Philip 26.09.15, 13:34 *Pia a w tych odcinkach podanych z prawej strony nie ma podobnego tematu z pierwsza czescia?? naprawede nie mam czas zadnej gazety ostanio poczytac, z doskoku jestem na necie... moze bedzie lepiej z czasem za pare dnia Odpowiedz Link
pia.ed Sofie i Carl Philip 26.09.15, 15:50 Myslalam poszukac, bo zaczelam patrzec od innego tematu, a tu natychmiast wlaczaly sie nastepne ... wiec patrzylam dalej, i dopiero potem skopiowalam link do watku. W sumie byly chyba cztery szalenie ciekawe tematy, bo np. padlo pytanie czy czlonkowie rodziny krolewskiej maja karty kredytowe??? Okazuje sie, ze niektorzy maja, bo widziano jak ktos placil za parking karta ... Ale za innych placil idacy za nimi personel. Odpowiedz Link
pia.ed Sofie i Carl Philip - od poczatku ... 26.09.15, 20:56 Kiedy zaczelam sluchac po raz drugi to zauwazylam, ze watki sie o siebie zazebiaja ... Moze byl tylko jeden odcinek, a kilka tematow? Zaczyna sie od "pampig villa" w dzielnicy Djurgården, swiezo odremontowana, do ktorej sie Sofie i Carl Philip wlasnie wprowadzaja. Dom na Solbacka w ktorym mieszkal ksiaze Bertil ze swoja Lilian, a nalezacy obecnie do Carl Philip, jest zrujnowany ... wiec w tym stanie nieaktualny jako miejsce zamieszkania. tv.aftonbladet.se/abtv/articles/91681 PS. Te artykuly po prawej stronie sa na ten sam temat, tylko maja rozne tytuly ... Odpowiedz Link
kendo Re: Sofie i Carl Philip -mieszkaja teraz tu ... 27.09.15, 09:13 tv.aftonbladet.se/abtv/articles/91616 odziedziczyl od nauczyciela gimnazjum technicznego, tam poznali sie obaj, nie moze sprzedac objektu,zanim nie skonczyl 40 lat, wyremontowany i/tam sie oswiadczyl Sofii, jest tez o nowym budzecie dla dworu krolewskiego,o podwyzsce 7,8 miljonen kronor Odpowiedz Link
pia.ed Sofie i Carl Philip - tu sie oswiadczyl ... 27.09.15, 10:22 kendo napisała: Ten Szwed inzynier reperowal lodke krolowi kiedy Carl Philip byl jeszcze maly ... to bylo jedyne spotkanie. "Bomba" wybuchla kiedy kilka lat lat temu inzynier zmarl, a po otworzeniu testamentu okazalo sie, ze zapisal wszystko co posiadal - nie tylko dom, ale i pieniadze w banku, obligacje, akcje, obrazy ... w sumie wartosc 18 milionow kr na rzecz Carla Philipa ... a Carl Philip to przyjal. Powodem umieszczenia ksiecia w testamencie bylo to, ze inzynier uznal chlopca jako madrego, a przede wszystkim o "zdrowych wartosciach" ktore mu sie spodobaly ... > tv.aftonbladet.se/abtv/articles/91616 Odpowiedz Link
kendo Re: Sofie i Carl Philip - tu sie oswiadczyl ... 27.09.15, 11:44 po czesci tak bylo Pia, ale to co mowily ,to uslyszalam,ze on byl nauczycielem rowniez w gimnazjum. z drugiej strony nie rozumie czemu taka afera? czy ksiaze nie moze przyjac testamentowane spadku??????? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Sofie i Carl Philip - tu sie oswiadczyl ... 27.09.15, 13:47 > ale to co mowily , to uslyszalam, ze on byl nauczycielem rowniez w gimnazjum. > > z drugiej strony nie rozumie czemu taka afera? > czy ksiaze nie moze przyjac testamentowane spadku??????? Oczywiscie byl tez nauczycielem ... ja tylko uzupelnilam to co napisalas, bo jakos trudno zrozumiec, ze krol oddalby "nauczycielowi" do reperacji swoja na pewno duza lodz ... zaglowiec albo z napedem motorowym ... Widocznie ten pan byl inzynierem konstruktorem. Dlaczego to byl skandal, ze ksiaze przyjal spadek tez NIE rozumiem ... bo spadkodawca mial wprawdzie siostrzenca, ale zastrzegl, ze jego wyklucza ze spadku ... Odpowiedz Link
kendo Re: Sofie i Carl Philip - tu sie oswiadczyl ... 27.09.15, 20:11 *Pia dziennikarze wyciagaj nowinki i robia z tego chyba sami afere.. bo wlasnie spadkodawcy zyczenie jest spelnione i nie bylo tu zadnego przekupstwa. Odpowiedz Link
pia.ed Sofie i Carl Philip beda mieli dziecko ... 15.10.15, 15:38 www.aftonbladet.se/nyheter/article21589062.ab Nie czytalam, ale wiadomosc jest juz wszedzie ... dwor krolewski podal to oficjalnie. Odpowiedz Link
pia.ed Urodzi sie w kwietniu 2016 roku... 15.10.15, 15:47 www.skd.se/2015/10/15/prinsessan-sofia-ar-gravid/ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Urodzi sie w kwietniu 2016 roku... 15.10.15, 18:35 Ja ta wiadomosc juz slyszalam miesiac temu w ktorejs z gazet chyba byla wzmianka. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Urodzi sie w kwietniu 2016 roku... 15.10.15, 19:45 O Sofii nie czytalam, ale miesiac przed ogloszeniem komunikatu o ciazy Victorii, pisano o tym w jakims kobiecym tygodniku ... Dwor krolewski podaje oficjalnie kiedy jest trzeci miesiac ciazy, gdy najwieksze ryzyko poronienia juz minelo ... Odpowiedz Link
kendo Re: Urodzi sie w kwietniu 2016 roku... 16.10.15, 07:45 a ja Wam napisze,ze po Sofii widac,ze jest w ciazy, bidra/bist diametralnie sie zmienil, jak i na twarzy sie zmienila... niech szczesliwie sie malenstwo rozwija i bez komplikacji urodzi. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Urodzi sie w kwietniu 2016 roku... 16.10.15, 07:49 *Kendo, to maly ksiaze bedziez pod znaku BARANA, albo BYKA. A co TY dzisiaj ranek tak wczesnie zaliczylas,? spac nie moglas? Mnie obudzili komunalni robotnicy, uscniety grab blizej szkoly scinali z wielkim lomotem. Odpowiedz Link
kendo Re: Urodzi sie w kwietniu 2016 roku... 16.10.15, 08:41 *Lusia w kwietniu zobaczymy w ktorej dekadzie sie narodzi, widzialam wczoraj , parkieringi przy tych drzewach byly odgrodzone, bedzie wiedniej na ulicy i mniej lisci i zapachu wilgoci z psiunem raniutko maszerowalam i podmoklam co nieco...a mialam dzis zaplanowana pracke w ogrodzie.. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Urodzi sie w kwietniu 2016 roku... 16.10.15, 09:02 kendo napisała: > a ja Wam napisze,ze po Sofii widac,ze jest w ciazy, bidra/bist diametralnie sie zmienil, jak i na twarzy sie zmienila... Chyba chcialas napisac "biodra i biust diametralnie sie zmienil"? Widze ze masz problem z Twoja klawiatura Mnie podczas chrztu wydawalo sie, ze jej suknia jest dziwna, i ona sama tez ... Odpowiedz Link
kendo Re: Urodzi sie w kwietniu 2016 roku... 16.10.15, 09:28 pia.ed napisała: > kendo napisała: > > a ja Wam napisze,ze po Sofii widac,ze jest w ciazy, > bidra/bist diametralnie sie zmienil, jak i na twarzy sie zmienila... > > > Chyba chcialas napisac "biodra i biust diametralnie sie zmienil"? > Widze ze masz problem z Twoja klawiatura hi,hi,,"nie badz czepliwa z samego rana",oczywiscie ze chcialam tak napisac tylko,ze sila w moich paluchach jest roznie rozmieszczona i mimo ze klikam literka sie nie odbija > Mnie podczas chrztu wydawalo sie, ze jej suknia jest dziwna, i ona sama tez ... > tu widac juz na zdjeciu,ze wlasnie "tezej wyglada" porownujac zdjecia naprzyklad z czolowki tego watka Odpowiedz Link
pia.ed Urodzi sie w kwietniu 2016 roku... 04.01.16, 13:14 Klientka w sklepie na zdjeciu z Sofie i Carl Philip w czasie Swiat ... Co oni robili w okolicah Ängelholm? Pewnie odwiedzali znajomych w Båstad Takim to dobrze, poruszaja sie po Szwecji jak chca, i nic ich to nie kosztuje ... Ja bym tez chciala sobie popodrozowac. www.expressen.se/kvallsposten/sofia-och-carl-philip-shoppade-babysaker/ Mnie podczas chrztu wydawalo sie, ze jej suknia jest dziwna, i ona sama tez ... tu widac juz na zdjeciu,ze wlasnie "tezej wyglada" porownujac zdjecia naprzyklad z czolowki tego watka Ta ktora to napisala miala racje! Odpowiedz Link
pia.ed Re: Urodzi sie w kwietniu 2016 roku... 04.01.16, 19:55 Ten cytat ktory zamiescilam i zdjecie, sa z pazdziernika, kiedy tylko domyslano sie, ze Sofia jest w ciazy. Zamiescilam tez artykul z najnowszym zdjeciem Sofie i zdziwilam sie, co robi w jakims lokalnym sklepie, kiedy i tak kupi najdrozsze wyposazenie dla swojego dziecka. No i widze, ze dalej nie chwali sie swoim brzuchem jak Victoria! Odpowiedz Link
pia.ed Ksiezniczka Sofia to lantis? 08.01.16, 20:57 Lantis oznacza kogos kto pochodzi ze wsi i te wies kocha ... i wlasnie gazeta przeznaczona dla rolnikow Land wybrala Sofie jako Årets lantis 2015 za to, ze zrobila reklame dla miejscowosci z ktorej pochodzi ... na czym ta miescowosc oprocz rozglosu, sporo zarobila na turystyce... Chcialam wytlumaczyc, ze nie musi byc to koniecznie wies z gospodarstwem i ziemia uprawna. W Szwecji moze to byc domek w lesie czy nad jeziorem ... i juz mozna powiedziec, ze ktos mieszka ute på landet ... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ksiezniczka Sofia to lantis? 09.01.16, 00:18 land.se/landkoll/prinsessa-och-arets-lantis-jag-kanner-mig-hedrad/ Odpowiedz Link
pia.ed STARY artykul o rzekomej ciazy Sofie 16.10.15, 22:39 lusia_janusia napisała: Ja ta wiadomosc juz slyszalam miesiac temu w ktorejs z gazet chyba byla wzmianka. Sugestie ze Sofia jest w ciazy pojawily sie juz w dniu slubu, a nastepnym razem kiedy Sofia i Carl Philip wrocili z podrozy poslubnej! Det har nu gått lite över en månad sedan prins Carl Philip, 35, och Sofia Hellqvist, 30, blev man och hustru. Direkt efter bröllopsfesten drog de nygifta iväg på en efterlängtad smekmånad. När det tre veckor långa äventyret är över väntar vardagen hemma i Stockholm (...) det är det inte omöjligt att det är en gravid prinsessa som har landat i Sverige. hant.se/en-ny-kunglig-bebis-kan-vara-pa-vag-sofia-ar-redan-gravid/ Odpowiedz Link
kendo Re: STARY artykul o rzekomej ciazy Sofie 17.10.15, 09:52 a to pewnie napisza,ze urodzila wczesniaka .. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Sofia czeka na dzidziusia 04.01.16, 19:44 *Pia, to Sofii mowia juz dluzszy czas , ze ma na kwiecien termin. A Wiktoria bedzie miala blizniaki w marcu, ale wg mnie to moga wczesniej sie urodzic. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Sofia -Lantis 09.01.16, 10:51 >> *Pia wytlumaczyla >> L A N T I S << Lantis oznacza kogos kto pochodzi ze wsi i te wies kocha ... i wlasnie gazeta przeznaczona dla rolnikow Land wybrala Sofie jako Årets lantis 2015 za to, ze zrobila reklame dla miejscowosci z ktorej pochodzi ... na czym ta miescowosc oprocz rozglosu, sporo zarobila na turystyce... Odpowiedz Link
pia.ed Sofia - Lantis 09.01.16, 11:28 Tak smiesznie sie sklada, ze osrodek dla uchodzcow, o ktorym pelno artykulow w prasie, lezy w tym samym powiecie z ktorego pochodzi ksiezniczka Sofla ... Älvdalen. Osrodek, otwarty w pazdzierniku 2015 roku zaslynal z awantur miedzy uchodzcami, pobicia nastolatki, narzekania na jedzenie bo nie jest typowo arabskie itd www.dt.se/dalarna/alvdalen/kommunen-startar-ny-skola-i-trangslet Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> osrodek dla uchodzcow-dzieci << 09.01.16, 11:39 Pia, to co na zdjeciach wyglada b.swiezo i zachecajaco dla przebywania. Odpowiedz Link
pia.ed Re: >> osrodek dla uchodzcow-dzieci < 09.01.16, 11:57 www.dalademokraten.se/dalarna/alvdalen/skolstart-i-trangslet-inte-var-dag-en-ny-skola-startas Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> osrodek dla uchodzcow-dzieci < 09.01.16, 12:33 Tak dzieci rozpoczely nauke j,Szwedzkiego Odpowiedz Link
pia.ed Alvdalens kommun på Facebook 09.01.16, 16:43 Musimy sie troche zapoznac z kraina, w ktorej wychowala sie nasza nowa ksiezniczka. Tam lezy Mora ktora zna kazdy Szwed, bo tam od dziesiecioleci odbywa sie slawny Wasaloppet, w ktorym oprocz wielu zagranicznych uczestnikow, startowal takze ksiaze Joachim z Danii ... juz nie mowiac o obecnym mezu Sofie, Carl Philipie ... www.facebook.com/alvdalenskommun Odpowiedz Link
pia.ed Re: Alvdalens kommun ... 09.01.16, 16:58 Teraz juz wiemy skad pochodzi Sofie ... choc szczegolowej mapy nie udalo mi sie dotad znalezc. www.alvdalen.se/sv/Om-kommunen/Arkiv/Kommunfakta/Karta/ Odpowiedz Link
pia.ed Sofia ma duzo obowiazkow reprezentacyjnych 20.01.16, 17:40 zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/12,112276,19459853.html#BoxLSLink Odpowiedz Link
pia.ed Re: Sofia na Idrottsgalan ... 26.01.16, 21:28 W zeszlym roku wystapila w bialo-czarnej kreacji, a w tym roku w ciemnononiebieskiej ... z dlugimi rekawami i kolnierzykiem. Aftonbladet uznal ja za najlepiej ubrana ... www.expressen.se/noje/sofia-stal-showen-pa-idrottsgalan/ Odpowiedz Link
pia.ed Sofia i Victoria w ciazowych kreacjach 04.02.16, 01:43 www.aftonbladet.se/nyheter/article22202117.ab Wczoraj odbyl sie pierwszy w tym roku reprezentacyjny obiad wydany przez dwor krolewski. Odpowiedz Link
pia.ed Sofia na reprezentacyjnym obiedzie na zamku 04.02.16, 01:52 Sofia pozyczyla suknie od swojej przyjaciolki ... Krol wrocil wlasnie z Meksyku, gdzie lowil ryby ... a jego zona Silvia "wrocila z zagranicznego urlopu", co wskazuje na to, ze nie byli razem. www.expressen.se/nyheter/sofia-overglanste-alla-i-klanning-av-guld/ *** Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Sofia na reprezentacyjnym obiedzie na zamku 04.02.16, 09:36 *Pia, wlasnie czytalam o tym, Sylvia pewnie byla w Brazyli (u komarow) Odpowiedz Link
pia.ed Krolowa Silvia pewnie robila ... 04.02.16, 12:35 operacje plastyczna w Brazylii ... bo tak bylo na poczatku ... Trzeba sie bedzie jej dobrze przyjrzec *** Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Krolowa Silvia pewnie robila ... 04.02.16, 15:27 *Pia, teraz to chyba sobie by szyje poprawia ze zmarszczkow. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Krolowa Silvia pewnie robila ... 04.02.16, 21:47 Co do szyi to chyba ciezko ja wygladzic, bo widze wiele kobiet o gladkiej twarzy, a pomarszczonej szyi, ktora zaslaniaja szarfa ... Operacji plastycznej nie trzeba robic na calej twarzy ... wystarczy np. podniesc opadajace kaciki ust czy zlikwidowac worki pod oczami i juz ubywa lat a kolezanki dziwia sie, ze tak wyladniala ... Odpowiedz Link
kendo Re: ksiezniczka Sofia jeszcze pracuje... 02.03.16, 15:08 www.svenskdam.se/2016/03/snart-ar-det-dags-sofia-se-nya-gravidbilden/ Sofia tez wysoko w ciazy,ale pelni jeszcze swe obwiazki, spotkania na zamku z ludzimi,ktorzy naleza do "stiftelse" ktore ksiaze Carl Philip i Sofia zalozyli z chwila kiedy sie pobrali, spotkali Christine Grahn, Facebooks nya public policy manager i Sverige Odpowiedz Link
pia.ed Ksiezniczka Sofia bierze wzor z Kate ... 04.03.16, 00:58 www.theyouway.com/looks/celebrity-style/sofias-stil-en-kopia-av-kate-middletons . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Ksiezniczka Sofia bierze wzor z Kate ... 04.03.16, 08:43 Wydaje mi sie ze to tylko insynuacja dziennikarzy, akurat teraz w jej stanie czuje sie wygodniej w krotszych wlosach. Odpowiedz Link
kendo Re: Ksiezniczka Sofia bierze wzor z Kate ... 04.03.16, 09:44 moze to tylko zbieg okolicznosci a dziennikarze" swoje robia", o tej sukni slubnej cos czytalam ale nie pamietem by wspominali,ze byla podobna do sukin Kate wlosy ,faktycznie,moze praktyczniej jej teraz z ta dlugosia w jej "odmiennym stanie" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Carl Filip do Niemiec. 12.03.16, 01:01 Ksiaze, w sobote jedzie do Niemiec na pogrzeb, zeby podtrzymywac siostre krola na duchu a swoja chrzesna, po smierci swojego meza. Odpowiedz Link
kendo Re: Carl Filip do Niemiec. 12.03.16, 08:41 czyli Sifia w domu zostaje, coby czasem na niemieckiej ziemi nie urodzila ksiecia... bo choc termin na kwiecien ma to roznie to moze byc przecie Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Carl Filip do Niemiec. 12.03.16, 09:22 *Kendo, jak rozmawiali z ksieciem to byl filmik, jak ona wsiadala i wysiadala z samochodu, sluzy jej ta ciaza, ladnie wyglada, chyba doradcy jej nie ozweola jechac. Odpowiedz Link
pia.ed Carl Filip na pogrzeb do Niemiec sam ... 19.03.16, 12:27 To krotka podroz, wiec powodem zostania Sofii w domu raczej bylo to, ze zmarly nie byl czlonkiem krolewskiej rodziny tylko byl w nia wzeniony ...i niemal sie nie pokazywal na dworze krolewskim z powodu wieloletniej sepracji z Brygitta. Na pogrzebie byli przede wszystkim czlonkowie jego rodziny ktorych Sofia nigdy na oczy nie widziala. W tej sytuacji latwy i wytlumaczalny byl jej wybor zostania w domu. Gdyby Carl Philip nie byl jego chrzesniakiem, to wg etykiety wystarczyloby gdyby na pogrzeb pojechala tylko para krolewska.. . Odpowiedz Link
pia.ed Usmiech Sofii ... 19.03.16, 12:33 Kiedy tydzien temu widzialam w sklepie okladki damskich tygodnikow zwrocilam uwage na usmiech Sofii w ktorym pokazywala swoj lewy profil. Tam widac bylo, ze ma bardzo krzywe zeby!!! Jej chyba "piatka" niemal lezala na dziasle ... a potem byla duza przerwa www.expressen.se/tv/nyheter/gt/hoggravida-prinsessan-pa-valgorenhetsgala---prinsen-lag-i-sjuksangen/ . Odpowiedz Link
kendo Re: Usmiech Sofii ... 19.03.16, 12:45 ma po prostu takie uzebienie przez "zgryz" zauwaz u kazdej osoby te zeby inaczej "sa osadzone" jezeli zaczna o tym pisac,pewnikiem popedzi do detysty coby jej "usmiech wyrownali" Odpowiedz Link
kendo Re: zakupy w kolorze rozowym 19.03.16, 13:00 tv.aftonbladet.se/abtv/articles/114732 ostanio robili zakupy w NK, kupili bebis ciuszki w rozu, zaczynaja medi spekulowac,ze to "zdradzili" plec dziecka,ktore sie ma urodzic, jednoczenie w krotkim reportarzu jest tez o "chlodnych reracjach miedzy szwedzkim-angielskim dworem, mlodzi ksiazeta nie pozdrawaiwja sie wzajemnie. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Usmiech Sofii ... 19.03.16, 17:04 Jasne, ze kazdy ma inny "zgryz" ale jest tez normalne, ze tego typu zeby sie reguluje nawet u najzwyklejszych ludzi ... Dorosla corka mojej znajomej Szwedki wlasnie zaczela nosic szyne, choc ja nigdy nie zauwazylam aby miala jakis problem. Rodzice zaplacili za jej regulacje, a kosztowala 35 000 kr. Patrikowi sie udalo, bo jemu regulowali zeby kiedy mial 14 lat ... i nic nie kosztowalo. Dziewczyna obracajaca sie w "wysokich sferach", bedaca od kilku lat "na swieczniku" powinna zadbac o takie rzeczy, dziwie sie ze wczesniej tego nie zrobila! * Odpowiedz Link
kendo Re: przeprowadzka mlodych blizej krola 06.04.16, 09:19 Sofia i Carl Filip przeprowadzili sie do zamku ,gdzie mieszkala uprzednio Victoria z Daniel i gdzie udodzila sie ksiezniczka madeleine, byc moze Sofia rowniez urodzi w zamku swe dziecie www.expressen.se/nyheter/carl-philips-och-sofias-hemliga-flytt-till-lovon/ Odpowiedz Link
pia.ed Zaproszenia na Te Deum czyli msze dziekczynna 13.04.16, 13:53 Zaproszenia zostaly juz wyslane, choc data narodzin dziecka nie jest jeszcze znana ... www.expressen.se/nyheter/lyxiga-inbjudan-for-att-fira-kungliga-bebisen/ . Odpowiedz Link
kendo Re: Zaproszenia na Te Deum czyli msze dziekczynna 13.04.16, 17:26 pia.ed napisała: > Zaproszenia zostaly juz wyslane, choc data narodzin dziecka nie jest jeszcze zn > ana ... > > www.expressen.se/nyheter/lyxiga-inbjudan-for-att-fira-kungliga-bebisen/ > . hmmmmmmmmm,troche jakos dziwnie mi sie wydaje, chyba ze pozniej wszyscy wybrani dowiedza sie przez media kiedy bedzie TEDEUM Sofias suknie podczas ciazy www.theyouway.com/fashion/celebrity-style/prinsessan-sofias-snyggaste-gravidklanning#xtor=AD-500-[theyouway]-[tf_huvudspalt_1604]-[integration]-[aftonbladet]-[ettan]-[32] Odpowiedz Link
pia.ed Te Deum czyli msze dziekczynna ... 13.04.16, 20:42 Nie wysilalam oczu aby przeczytac CO napisali na zaproszeniach ... ale identycznie jest za kazdym razem kiedy ktos z rodziny krolewskiej spodziewa sie dziecka. Nigdy nie podaje sie daty, jakis dzien tygodnia po urodzeniu sie dziecka ... godzine o ktorej bedzie odprawiona msza moga oczywiscie napisac. Wyslanie zaproszen po urodzeniu sie dziecka mijaloby sie z celem, bo nie zdazyloby dojsc!!! Na pewno maja jakis okreslony sposob porozumiewania sie, chocby w przypadku, gdyby ktos z gosci absolutnie nie mogl tego dnia zjawic sie e Sztokholmie. . Odpowiedz Link
pia.ed Co bedzie jesli Sofia urodzi ... 16.04.16, 23:09 podczas kiedy krol bedzie swietowal swe 70-te urodziny? tv.aftonbladet.se/abtv/articles/118555 . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Co bedzie jesli Sofia urodzi ... 17.04.16, 09:29 Nie wiem dlaczego mi nie otwiera linku, nie ma glosu,? dopiero moge tego wysluchac po kilku dniach, jak nowe wiadomosci naplyna. Odpowiedz Link
kendo Re: Co bedzie jesli Sofia urodzi ... 17.04.16, 09:37 nie ma sie o co zamartwiac Dwor ma przyszykowany plan" B i C",jezeli plan "A" zawiedzie. Odpowiedz Link
kendo Re: 18:25 urodzila Sofia 19.04.16, 20:12 nie powiedzieli jaka plec, sie urodzilo w Danderyd szpitalu o18:25 o 21:30 bedzie pres konferans i ogloszenie o narodzinach. Odpowiedz Link
kendo Re: 18:25 urodzila Sofia 19.04.16, 20:17 www.svenskdam.se/2016/04/sofia-och-carl-philip-har-blivit-foraldrar/ www.aftonbladet.se/nyheter/article22649201.ab Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 18:25 urodzila Sofia 19.04.16, 21:09 Czekaja w dalszym ciagu na wystapienie Prinsa Carla Philipa, sam chce oglosic ta nowine jakiej plci dziecko sie im urodzilo. Odpowiedz Link
pia.ed Re: 18:25 urodzila Sofia 19.04.16, 21:15 Dziekuje za informacje Bede patrzec o 21 30. Odpowiedz Link
kendo Re: 18:25 urodzila Sofia 19.04.16, 21:23 www.expressen.se/nyheter/lapp-om-virus-pa-bb-skapade-forvirring/ beda teraz sie rospisywac, ze na drzwiach na BB oddzial porodowy,byla wieczorem wywieszona czerwona kartka,ze niema odwiedzin z powodu panujacego RS-virusa jak wczesniej juz pisano, ze widziano,jak mloda para kupowala rozowe ubranka niemowlece, czyl zaraz spekulowac zaczeli,ze bedzie dziewczynka.. za niedlugo sie doczekamy odpowiedzi Odpowiedz Link
pia.ed Re: 18:25 urodzila Sofia 19.04.16, 21:36 www.svt.se/nyheter/inrikes/carl-philip-och-sofia-har-fatt-barn Myslalam ze to bedzie w telewizji!!! Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 18:25 urodzila Sofia 19.04.16, 22:02 forum.gazeta.pl/forum/s,11086,150190887.html?t=1&a=161292307&rep=1&from=11 *Pia, to przeciez nie jest juz taka wazna osoba jak dzieci od Victori. SOFI URODZILA CHLOPCA, 49 CM DLUGI, I PRAWIE 3,595 G wazy. Jutro kro Gustav oglosi jego imiona, podczas wizyty osobistosci z rzadu, wg starej tradycji. Odpowiedz Link
kendo Re: 18:28 urodzila Sofia 19.04.16, 22:24 z czarnymi wloskami, C Philip nie powiedzial do kogo podobne, teraz juz spekuluja wlsnie na imiona www.aftonbladet.se/nyheter/article22439790.ab Herman Lindqvist, dziennikarz i pisarz,(Ktory byl mentorem Victori,narazil sie dworowi krolewskiemu,kiedy Victoria powila Estelle,wyrazil sie,ze to nie imie dla ksiezniczki – zgaduje ze takie beda imiona Erik Johan Gustaf Magnus.imiona z rodzin Carl Philips i Sofias jednoczenie moze byc Bertil,wojek Krola a Carl Philip wraz z Sofia mieszkaja w jego posiadlosci i byli sobie bardzo bliscy Odpowiedz Link
pia.ed Re: 18:25 urodzila Sofia 19.04.16, 22:28 lusia_janusia napisała: *Pia, to przeciez nie jest juz taka wazna osoba jak dzieci od Victori. Maz Madeleine mial konferencje prasowa w telewizji, to dlaczego Carl Philip mialaby nie miec? Zobaczymy jaki landskap dostnie maly ksiaze ... Po konferencji prasowej mowiono, ze lanskap w ktorym urodzila sie Sofia jest wolny i lezy najblizej Sztokholmu ... potem jest tylko Norrland. * Odpowiedz Link
pia.ed Re: 18:25 urodzila Sofia 19.04.16, 22:20 kendo napisała: beda teraz sie rospisywac, > ze na drzwiach na BB oddzial porodowy,byla wieczorem wywieszona czerwona kartka > ,ze niema odwiedzin z powodu panujacego RS-virusa NIE MOGLI PRZECIEZ NAPISAC, ZE NIE MA ODWIEDZIN, BO SOFII URODZILA!!! CHODZILO O JEJ BEZPIECZENSTWO. > jak wczesniej juz pisano, ze widziano,jak mloda para kupowala rozowe ubranka niemowlece, czyl zaraz spekulowac zaczeli, ze bedzie dziewczynka.. KSIAZE CARL PHILIP POWIEDZIAL, ZE NIE CHCIELI WIEDZIEC CO SIE URODZI ... MOZE TO PRAWDA. . Odpowiedz Link
kendo Re: 18:25 urodzila Sofia 19.04.16, 22:28 pia.ed napisała: > kendo napisała: > > beda teraz sie rospisywac, > > ze na drzwiach na BB oddzial porodowy,byla wieczorem wywieszona czerwona > kartka > > ,ze niema odwiedzin z powodu panujacego RS-virusa > > NIE MOGLI PRZECIEZ NAPISAC, ZE NIE MA ODWIEDZIN, BO SOFII URODZILA!!! > CHODZILO O JEJ BEZPIECZENSTWO. oczywiscie ze tak, nie robiono przy innych porodach krolewskich tego > > jak wczesniej juz pisano, ze widziano,jak mloda para kupowala rozowe u > branka niemowlece, czyl zaraz spekulowac zaczeli, ze bedzie dziewczynka.. > > KSIAZE CARL PHILIP POWIEDZIAL, ZE NIE CHCIELI WIEDZIEC CO SIE URODZI ... > MOZE TO PRAWDA. chlopcy tez ladnie w rozo wygladaja.. a ciuszki malutkie, wiec kolor pozniej bedzie juz odpowiedni dla chlopca.. choc w Dresmanie sa koszule w tym kolorze a nawet w lila...wiec,nie ma sie co dziwic,kolor "uni" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 18:25 urodzila Sofia 20.04.16, 08:32 Nie wiedzialam, ze tutaj po urodzeniu dziecka ojciec zaklada koszule jakie dziecko sie urodzi? czy dobrze zrozumialam? ale Carl Philip mial wczoraj biala koszule. Odpowiedz Link
kendo Re: 18:28 urodzila Sofia 20.04.16, 09:13 *Pia/Lusia fajnie by bylo gdny maluszek dostal kraine swej may miejsca urodzenia, z ta koszula to jakos przeoczylam, nie pamietam w czym byli ubrani Chri i Daniel,kiedy oznajmiali o urodzeniu sie ksiezniczek Odpowiedz Link
kendo Re: 18:28 urodzila Sofia -imiona 20.04.16, 09:15 beda oznajmione jutro, kiedy Sylvia wroci z konferencji z NY, tam dostala wiadomosc o narodzinach wnuka i "stapa po chmurach",tak okreslila swa radosc Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 18:28 urodzila Sofia -imiona 20.04.16, 09:22 *Kendo, pokazywali zdjecia Sylvi z Konferencj na ktorej przebywa z NY, jak czyta wiadomosc i mina jej mowi za wszystko, jest b.zadowolona. Odpowiedz Link
kendo Re: 18:28 urodzila Sofia -imiona 20.04.16, 10:04 lusia_janusia napisała: > *Kendo, pokazywali zdjecia Sylvi z Konferencj na ktorej przebywa z NY, jak czyt > a wiadomosc > i mina jej mowi za wszystko, jest b.zadowolona. tak,widzialm to nagranie. maja sie z czego cieszyc,trzeci wnuk, a piate wnucze z koleji .. Odpowiedz Link
kendo Re:juz sa w domu mlodzii z ksieciem 20.04.16, 20:31 klasyczne zdjecie wszystkich krolewskich wychodzacych do domu ze szpitala www.expressen.se/nyheter/sofias-familj-pa-plats-pa-drottningholm/ tu dziaki/Babcie,wszyscy juz odwiedzili wnuka, Sofias babcia a ksiecia juz prababcia tez nacieszyla oczy jego widokiem, Sylvia jeszcze w NY,dzis wraca do kraju,widzial wnuka spiacego,trzymajacego mame za kcika, Odpowiedz Link
pia.ed Re: 18:25 urodzila Sofia 20.04.16, 22:37 NIE ROZUMIEM ZUPELNIE O CZYM PISZESZ ... Kiedy Carl Philip byl przy rodzacej zonie to mial inna koszule, kiedy wystepowal na konferencji prasowej mial inna (biala, odswietna), a gdy przyjechal odebrac Sofie ze szpitala mial jeszcze inna ... To nie ma nic wspolnego ze zwyczajem, tylko higiena ... lusia_janusia napisała: > Nie wiedzialam, ze tutaj po urodzeniu dziecka ojciec zaklada koszule jakie dziecko sie urodzi? > czy dobrze zrozumialam? ale Carl Philip mial wczoraj biala koszule. ... Odpowiedz Link
kendo Re: 18:25 urodzila Sofia 21.04.16, 09:47 pia.ed napisała: > NIE ROZUMIEM ZUPELNIE O CZYM PISZESZ ... > > Kiedy Carl Philip byl przy rodzacej zonie to mial inna koszule, > kiedy wystepowal na konferencji prasowej mial inna (biala, odswietna), > a gdy przyjechal odebrac Sofie ze szpitala mial jeszcze inna ... > To nie ma nic wspolnego ze zwyczajem, tylko higiena ... > > > lusia_janusia napisała: > > > Nie wiedzialam, ze tutaj po urodzeniu dziecka ojciec zaklada koszule > jakie dziecko sie urodzi? > > czy dobrze zrozumialam? ale Carl Philip mial wczoraj biala koszule. > > ... a co tu nie rozumiec?? ja mysle,ze to symboliczna sprawa, kiedy chlopiec sie urodzi ojciec wklada koszule a kiedy dziewczynka to cos sportowego, wczoraj siedzialam i szukalam ,jak urodzila Madeleine, Chris na konferencji mowil ubrany po sportowemu.oznajmial o Leonore a kiedy Syn sie narodzil byl na konferencji w koszuli,, nie moglam znalesc o Danielu,za mocno bylam zmeczona a dzis czasu niemam, byc moze,ze to zwykly zbieg okolicznosci albo faktycznie taka "tradycja symboliczna" o ktorej jeszcze nie slyszalysmy Odpowiedz Link
pia.ed O godzinie 18:25 urodzila Sofia ... 21.04.16, 13:45 Kendo, tradycyjne bylo kiedys kupowanie rozowych ubran dla dziewczynki, i niebieskich dla chlopca ... ale malo kto dzis tej tradycji przestrzega. Jako przyszla krolowa, Victoria zamiescila oficjalne zdjecie z Oscarem ubranym na niebiesko bo powinna przestrzegac tradycji. Natomiast Madeleine ubrala syna w brazowe ubranko, a wczesniej urodzonej coreczce kupila biale ... i zrobila zdjecia, ktore potem wyslala do prasy ... Pofatygowalam sie na Google i znalazlam definicje co to jest "tradycja" ... To sa zwyczaje "przekazywane z pokolenia na pokolenie", ktore moga miec wiecej niz sto lat, a przeciez 100 lat temu nie istnialy jeszcze sportowe koszule!!! No i nie bylo w ogole konferencii prasowych, kiedy na dworze krolewskim urodzilo sie dziecko! Carl Philip ubral sie tak jak mu bylo wygodnie do samochodu, on czesto ubiera sie sportowo. Maz Madeleine ubral sie sportowo na konferencje prasowa, ale on ma "w nosie" etykiete! A moze tak im sie spieszylo do szpitala, ze zapomnial zapakowac biala koszule i rozmawial z dzienikarzami ubrany tak, jak przyjechal do porodu??? * Tradycja – przekazywane z pokolenia na pokolenie treści kultury (takie jak: obyczaje, poglądy, wierzenia, sposoby myślenia i zachowania, normy społeczne), uznane przez zbiorowość za społecznie doniosłe dla jej współczesności i przyszłości. * kendo napisała: ja mysle,ze to symboliczna sprawa, kiedy chlopiec sie urodzi ojciec wklada koszule a kiedy dziewczynka to cos sportowego ... Chris na konferencji mowil ubrany po sportowemu oznajmial o Leonore a kiedy Syn sie narodzil byl na konferencji w koszuli. Byc moze to zwykly zbieg okolicznosci albo faktycznie taka "tradycja symboliczna" o ktorej jeszcze nie slyszalysmy > Odpowiedz Link
pia.ed Wytlumaczenie pierwszego imienia ... 21.04.16, 14:04 Alexander är av grekiskt ursprung och är egentligen en kombination av två namn som betyder både "försvarare" och "människa". I kungliga sammanhang betyder Alexander just kung. Eller härskare för den delen. Vi minns ju Alexander den Store. www.expressen.se/kronikorer/johan-t-lindwall/alexander-ar-en-skrall--men-helt-logiskt/ Odpowiedz Link
kendo Re: Wytlumaczenie pierwszego imienia ... 21.04.16, 14:41 o,bardzo mi sie to imie podoba, nmamy w rodzinie Pania o tym imieniu.. wszystkie imiona Alexander/Erik/Hubertus/Bertil/ i ksiaze krainy Södermanland.,czyli tam gdzie sie urodzila Sofia www.expressen.se/nyheter/lofven-har-inspekterat-nye-lille-prinsen/ wnuczki/wnuczeta maja te krainy Prinsessan Estelle – hertiginna av Östergötland. Prins Oscar – hertig av Skåne. Prinsessan Leonore – hertiginna av Gotland. Prins Nicolas – hertig av Ångermanland. Prins Alexander – hertig av Södermanland. Te Deum bedzie jutro, Sylvia nieobecna dzisiaj pisarz/dzienikarz Herman Lindqst zawsze ma jakie ale co do imion czy krainy nadanej, twierdzi ze Krol powinien dac Dalarna albo Bohuslän zamiast Södermanland Carl Philip ma z ta kraina wiele milych wspomnien,a miedy innymi maja tam "domek" i tam zakochal sie w Sofia Krol ma prawo bez zadnych doradcow nadac ksiestwo dla potomka od swych dzieci i nadawal dla dzieci.. nawet zadne podpowiedzi tu nie wchodza w gre, Krol oznajmia swa decyzje,ktroa nikt nie moze podwazyc. www.aftonbladet.se/nyheter/article22675524.ab Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wytlumaczenie pierwszego imienia ... 21.04.16, 15:04 Czy to znaczy, ze kraina NIE zostala jeszcze nowemu ksieciu nadana? PS. Czekam na wazny telefon, a w miedzyczasie zalatwiam inne sprawy, wiec niestety nie mam czasu sledzic mediow ... Zrobie to wieczorem. . Odpowiedz Link
kendo Re: Wytlumaczenie pierwszego imienia ... 21.04.16, 16:05 pia.ed napisała: > > Czy to znaczy, ze kraina NIE zostala jeszcze nowemu ksieciu nadana? > > > > PS. Czekam na wazny telefon, a w miedzyczasie zalatwiam inne sprawy, > wiec niestety nie mam czasu sledzic mediow ... Zrobie to wieczorem. > . Krol wszystko "nadal" obwiescil, kraina to Södermanland Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wytlumaczenie pierwszego imienia ... 21.04.16, 17:23 *Pia, *Kendo. Chyba wystarczy landskowow, jak sie zaczna u kazdego krolewskiego dziecka jeszcze rodzic dzieci?. Powiedzieli w radio, ze juz zostaly te wiecej polnocne zimne ladskopy. Odpowiedz Link
kendo Re: Wytlumaczenie pierwszego imienia ... 21.04.16, 18:03 no,zimniejsze klimaty tez moga otrzymywac.. ale puki co to chyba pospiechu z rodzeniem nie bedzie... moze za jakies dwa lata u Sofia? bo "ksiezniczki rodowite" chyba przy dwoju dzieciach pozostana?,no napiszmy do troje dzieci na kazdego. Odpowiedz Link
pia.ed Landskap ... 21.04.16, 19:51 lusia_janusia napisała: > *Pia, *Kendo. Chyba wystarczy landskowow, jak sie zaczna u kazdego krolewskiego > dziecka jeszcze rodzic dzieci?. Powiedzieli w radio, ze juz zostaly te wiecej > polnocne zimne ladskopy. Tego dnia kiedy urodzil sie Alexander ktos z dziennikarzy powiedzial, ze zostalo tylko Norrland ... ale ktos go poprawil, ze zostala takze kraina Dalarna skad pochodzi Soria ... a ostanio okazalo sie, ze jeszcze 3 krainy sa wolne w tym jedna, w ktorej Sofia i Carl Filip maja dom - w ktorym Carl Filip sie jej oswiadczyl!!! Krain chyba nie zabraknie ... bo jak umrze obecny krol i jego zona, to zostana po nich wolne krainy. Sa tez siostry krola ksiezniczki ... ktore przypuszczalnie maja swoje krainy. One sa duzo starsze od krola, i na pewno umra przed nim!!! Przypuszczm ze Sofia bedzie miala jeszcze dwoje dzieci * Odpowiedz Link
kendo Re: Landskap ... 21.04.16, 20:00 tu troche o krainach pod koniec artykulu www.dn.se/nyheter/sverige/prinsens-namn-blir-alexander-erik-hubertus-bertil/ Odpowiedz Link
pia.ed Re: Landskap ... 21.04.16, 20:36 Nie znalazlam nic o krainach ... ale to nie ma znaczenia .... Dowiedzialam sie tylko, ze Halland jest wolne ... wiec nie tylko polozone na polnocy, zimne krainy!!! * Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Landskap ... 22.04.16, 00:00 To chyba nastepne dziecko Sofii i Philipa te to dostanie, ? Odpowiedz Link
kendo Re: Landskap ... 22.04.16, 08:12 lusia_janusia napisała: > To chyba nastepne dziecko Sofii i Philipa te to dostanie, ? sa krainy do rodzialu, Krol na pewno "rozda te cieplejsze najpierw Odpowiedz Link
kendo Re: Landskap ... 22.04.16, 08:10 pia.ed napisała: > > Nie znalazlam nic o krainach ... ale to nie ma znaczenia .... > Dowiedzialam sie tylko, ze Halland jest wolne ... > wiec nie tylko polozone na polnocy, zimne krainy!!! > > * o,przepraszam, moze czytalam o tym w innej gazecie, pisano tez ze karaina zmarlego Bertil jest wolna, wlasnie nie wiem czy to nie Halland Odpowiedz Link
pia.ed Re: Landskap ... 22.04.16, 08:53 Wlasnie stamtad, z zalaczonefo artykulu, dowiedzialam sie o wolnych krainach ... ale nie wszystkich. Podali, ze sa dwie wolne krainy po dwoch osobach nie tak dawno zmarlych ... w tym wlasnie po ksieciu Bertilu, ojcu chrzestnemu Carla Philipa ... tylko nie zapamietalam ktora to kraina. Typowano, ze dostanie ja Oscar. . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Landskap ... 22.04.16, 09:01 No to maja do wyboru, zeby tylko teraz sie rodzily ksiazeta. Odpowiedz Link
pia.ed Msza dziekczynna za malego Alexandra ... 22.04.16, 14:50 www.expressen.se/nyheter/victoria-stralade-pa-alexanders-te-deum/ . Odpowiedz Link
pia.ed Ksiezniczka Sofia zalozyla firme... 05.05.16, 10:24 W "styrelsen" siedza jej rodzice i mlodsza siostra. Sofia jest "pasywnym czlonkiem", bo wg dworskich tradycji nie wolno jej kierowac firma www.sydsvenskan.se/sverige/prinsessan-sofia-har-startat-foretag/ Bolaget ska enligt handlingarna som skickats till Bolagsverket ägna sig åt både konsultverksamhet inom ledarskap och affärsutveckling, försäljning inom textil- och konfektionsbranschen samt förvaltning av fast och lös egendom, samt därmed förenlig verksamhet. . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ksiezniczka Sofia zalozyla firme... 05.05.16, 10:46 Informacje z "Aftonbladet" www.aftonbladet.se/nyheter/article22751124.ab * Odpowiedz Link
pia.ed Najnowsze zdjecia rodzinne .... 13.05.16, 22:35 www.expressen.se/nyheter/kungligt/nya-bilder-pa-prins-alexander-och-sofia/ . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Najnowsze zdjecia rodzinne .... 14.05.16, 09:25 Pierwsze zdjecia pokazujace malego pinsa Aleksandra. Wydaje mi sie podobny do Bernadotow. Odpowiedz Link
pia.ed Sofia nasladuje Madeleine? 19.05.16, 20:38 A data chrzcin ksiecia Oscara jest dokladnie 7 lat po operacji przeszczepienia nerki u meza Victorii, Daniela ... tv.aftonbladet.se/abtv/articles/123549 . Odpowiedz Link
pia.ed Sofia i Carl Philip chca chrztu na Öland 31.05.16, 11:20 www.expressen.se/nyheter/kungligt/svenska-kungahuset/prinsessan-sofias-onskan-om-dopet/. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Sofia i Carl Philip chca chrztu na Öland 01.06.16, 07:47 *Pia, wydaje mi sie to realne, ale decycja krola sie liczy. Odpowiedz Link
pia.ed Sofia i Carl Philip otworzyli bramy zamku ... 06.06.16, 14:07 Razem ze swoim synkiem na reku ... www.aftonbladet.se/nyheter/article22952018.ab . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Sofia i Carl Philip otworzyli bramy zamku ... 06.06.16, 18:23 *Pia, szkoda, ze nie pokazali twarzy Aleksandra, tylko gola glacowke. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Sofia i Carl Philip otworzyli bramy zamku ... 06.06.16, 19:45 Nie podoba mi sie ten szary recznik ... nie pasuje do calosci. . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Sofia i Carl Philip otworzyli bramy zamku ... 06.06.16, 22:34 *Pia, chyba zartujesz, jaki recznik?... To kocyk dla niemowlaka, pewnie kupiony za wielkie pieniadze w butiku, albo prezent od nominentow? Odpowiedz Link
pia.ed Pierwsza rocznica slubu Sofii i Philipe ... 13.06.16, 22:46 Kocyk??? Taki sztywny? Dla mnie wyglada to jak recznik ktory dostaje sie w hotelu aby polozyc w charakterze dywanika na podlodze kiedy wychodzi sie spod prysznica czy z wanny. www.expressen.se/nyheter/kungligt/svenska-kungahuset/har-klar-sig-sofia-i-det-svenska-kandismarket/ Ladna bluzka kupiona w szwedzkim butiku ... A taki wozek moze kosztowac nawet 15 000 kr. . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pierwsza rocznica slubu Sofii i Philipe ... 14.06.16, 09:10 *Pia, ladnie wygladaja obydwoje rodzice, a maly Aleksander papusny. W takiej bluzce tez bym chciala paradowac, wozek bym moze wybrala inny kolor sama dla siebie gdybym potrzebowala, Ja mialam wozek od Kendo po jej synu dla obydwu swoich corek i byl niebieski, Odpowiedz Link
pia.ed Nie bedzie chrztu na Öland ... 15.06.16, 23:25 Byloby to zbyt uciazliwe logistycznie, bo gosci trzeba by przewozic z lotniska Arlanda na wyspe, zorganizowac im nocleg ... ochrone ... Zreszta jest tradycja, ze dzieci krolewskie chrzci sie w dwoch krolewskich kosciolach w Sztokholmie ... www.expressen.se/nyheter/kungligt/svenska-kungahuset/prinsessan-sofias-dopdrom-krossas/ . Odpowiedz Link
kendo Re: Nie bedzie chrztu na Öland ... 16.06.16, 20:40 bedzie tak najprosciej, sliczni ksiazeta maluszki Odpowiedz Link
pia.ed Prins Alexanders dop den 9 september 28.06.16, 17:34 Bedzie transmisja telewizyjna w SVT ... www.aftonbladet.se/nyheter/article23081881.ab . Odpowiedz Link
kendo Re: beda mieszakc w willi po remoncie 12.07.16, 08:07 www.expressen.se/tv/nyheter/kungligt/carl-philip-och-sofia-far-snart-sitt-dromboende/ tu sie wprowadza mlodzi z malym ksieciem,w nastepnym roku w nowo wyremontowana wille, ktora Cark-Philip dostal zapisana od ksiecia Bertil. Odpowiedz Link
kendo Re: "WSZYSTKIE WYSOKOSCI" URLOPUJA 20.07.16, 21:49 www.expressen.se/nyheter/kungligt/har-ar-alexanders-stilsakra-olandsdebut/ fajny bobasek z Alexandra wszyscy ksiazeta/ksiezniczki zebrali sie na Öland by urlopowac w rezydencji Solliden. Odpowiedz Link
pia.ed Carl Philip i Sofia w Båstad ... 04.08.16, 23:24 Synek ma juz nowy, bardziej luksusowy wozek. Ten pierwszy, bialy, kosztowal 6 000 kr, a nowy ponad 10 000 kr. Wlascicielka sklepu z wozkami powiedziala, ze niektorzy maja po kilka wozkow. A dlaczego? Bo to jest "roligt" miec duzo wozkow!!! www.expressen.se/nyheter/kungligt/prins-alexander-har-fatt-lyxigare-barnvagn/ www.expressen.se/tv/nyheter/kungligt/prinsessan-sofia-ar-otroligt-inspirerad/ . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Carl Philip i Sofia w Båstad ... 04.08.16, 23:30 Tu jest wiecej zdjec ... www.expressen.se/kvallsposten/sofia-sommaren-har-varit-fantastisk/ . Odpowiedz Link
pia.ed Carl Philip i Sofia w Malmö... 06.08.16, 00:26 Fakt ze maja malenkie dziecko wcale im nie przeszkadza, korzystaja z zycia jak przedtem ... www.expressen.se/kvp/noje/kungligt-karleksmys-under-aviciis-konsert/ . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Carl Philip i Sofia w Malmö... 06.08.16, 00:47 Koncert na ktorym byla ta para ... www.sydsvenskan.se/2016-08-05/bildextra-sa-laddar-fansen-infor-aviciis-konsert . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Carl Philip i Sofia w Malmö... 06.08.16, 08:59 Nie wiem dlaczego sie tak wszyscy zachwycaja ta grupa. Jak bylam u mamy to tez dawali koncert. Tylko nie pokazali tej najwaniejszej pary, o ktorej jest w naglowku. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Carl Philip i Sofia w Malmö... Koncert 07.08.16, 17:05 Mieszkam 800 metrow od miejsca, gdzie na polanie w Pildamsparken, odbywala sie koncert. A ja nawet nie wiedzialam kto gra, i jacy tam sa goscie ... Mialam otwarte okno od tej strony, ale jedyny halas ktory slyszalam, to krazacy nad parkiem policyjny helikopter. Zamknelam wiec okno ... i dopiero nastepnego dnia dowiedzialam sie, co to byl za koncert ... gdybym wiedziala, to bym podjechala rowerem w poblize koncertu. Szkoda, bo skoro lubi to para ksiazeca, to moze i ja bym polubila? Wykonawca i producent koncertu zostal skrytykowany za to, ze sie w ogole nie odzywal ... Dziennikarka uznala to za lekcewazenie publicznosci, ktora drogo zaplacila za bilety . www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/rockbjornen/article23289037.ab . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Carl Philip i Sofia w Malmö... Koncert 07.08.16, 18:32 *Pia, nie ty jedna tylko misalas okazje, na pewno bylo wiecej osob. a koncert z pewnoscia bedzie pokazany w TV z jakiej okazji?. Odpowiedz Link
pia.ed Carl Philip i Sofia ... Koncert w Malmö 07.08.16, 20:42 lusia_janusia napisała: > *Pia, nie ty jedna tylko misalas okazje, na pewno bylo wiecej osob. > a koncert z pewnoscia bedzie pokazany w TV z jakiejs okazji? Biletow rzeczywiscie zabraklo i wiele osob nie mialo okazji zobaczyc koncertu ... Ale telewizja go nie nagrywala, bo to bylo na polanie w parku. A gdyby nagrala, to by musiala zaplacic kilka milionow za prawa autorskie. . Odpowiedz Link
pia.ed Carl Philip i Sofia ... ksiaze Alexander 23.08.16, 16:04 Nie zapomniejcie, ze chyba we wrzesniu bedzie jeszcze jedna okazja do ogladania splendoru dworu krolewskiego, bo odbeda sie opoznione z powodu lata, chrzciny ksiecia Alexandra ... . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Carl Philip i Sofia ... ksiaze Alexander 23.08.16, 16:47 *Pia, tak pamietam, ale juz chyba sie nie zalapie bo bede u mamy, www.expressen.se/tv/nyheter/nu-visar-prins-alexander-upp-sig-for-allmanheten-igen/ nowe zdjecia prica Aleksandra ale dzisiaj widzialam w plotkarskich tidningar, ze Victoria sie obawia o jakas decyzje co podjela Sofi. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Carl Philip i Sofia ... ksiaze Alexander 23.08.16, 19:36 lusia_janusia napisała: > www.expressen.se/tv/nyheter/nu-visar-prins-alexander-upp-sig-for-allmanheten-igen/ > ale dzisiaj widzialam w plotkarskich tidningar, ze Victoria sie obawia o jakas decyzje co podjela Sofi. Nic innego jak chwyt, aby sprzedac jak najwiecej numerow ... Moze chodzi o to, jakie ubranko bedzie mial maly ksiaze do chrztu? Sofia mogla zadecydowac, ze nie uzyje sukienki, w ktorej sa chrzczone dzieci krolewskie ... albo moze chodzic o kolor kwiatow w kaplicy? Takich podchwytliwych tematow bylo zawsze duzo w tym pismidle ... W piatek bede u fryzjera z moja starsza sasiadka, to zobacze czy cos nie napisali ... . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Carl Philip i Sofia ... ksiaze Alexander 23.08.16, 19:49 *Pia, dokladnie u fryzjerow, zawsze sa biezace gazety, a u Polskich fryzjerow w malych miescinach, to mozna sie nasluchac wszystkich plotek. Moje fryzjerka jest taka gadula, ze wychodze od niej zmeczona jej gadaniem. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Carl Philip i Sofia ... ksiaze Alexander 25.08.16, 22:53 Lusiu, dzis bedac w sklepie dyskretnie przeczytalam artykul o "powaznie zaniepokojonej Victorii". Okazuje sie, ze obawia sie o zdrowie Sofii, ktora juz 10 dni po porodzie pokazala sie publicznie, przy innej okazji pokazala swoj bialy wozek, a nie bylo to w Sztokholmie ... Potem byla w Båstad na jakims odczycie, dzien potem na koncercie w Malmö itd. . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Carl Philip i Sofia ... ksiaze Alexander 26.08.16, 09:48 *Pia, moze ma czego, sie obawiac. Ale pomysl, Sofi jest wychowana w innych warunkach socjalnych i tez ma inne spojrzenie na zycie, jak miala porod bez komplikacji, jest mloda, wiec chyba sama wie jak sie czuje? Bo w innym przypadku chyba by nie narazala swojego zycia na publiczne wystapienia. W dawnych czasach kobiety rodzily dzieci i normalnie pracowaly..... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Carl Philip i Sofia ... ksiaze Alexander 26.08.16, 10:19 Victoria sie wiecej oszczedzala, bo pokazala sie chyba dopiero miesiac po porodzie ... Przeciez Sofia miala normalna ciaze, do ostatnego dnie byla na nogach ... Cos mi sie nie chce wierzyc, ze Victoria poszla do parasy aby powiedziec, ze boi sie o zdrowie Sofii!!! Ja sama rzeczywiscie troche sie dziwilam, ze ostatnio Sofia tak sie rozjezdzala z dzieckiem ... kilka razy na zawody sportowe miedzy innymi, ale w koncu urodzila w kwietniu ... i nie musiala lezec plackiem w domu! Kiedy ja urodzilam Patrika i godzine po tym chcialam do ubikacji zrobic siusiu, to pielegniarka nie podala mi nocnika, tylko zaprowadzila mnie do ubikacji, powiedziala, ze gdyby zrobilo mi sie slabo to mam nacisnac alarm i ... zniknela ... Do lozka wrocilam sama. Dzien potem kazano mam isc na gimnastyke! . lusia_janusia napisała: > *Pia, moze ma czego, sie obawiac. > Ale pomysl, Sofi jest wychowana w innych warunkach socjalnych i tez ma inne spo > jrzenie na zycie, jak miala porod bez komplikacji, jest mloda, wiec chyba sama > wie jak sie czuje? Bo w innym przypadku chyba by nie narazala swojego zycia na > publiczne wystapienia. > W dawnych czasach kobiety rodzily dzieci i normalnie pracowaly..... Odpowiedz Link
pia.ed Carl Philip i Sofia ... 30.08.16, 23:29 Byli na zakupach ... A chrzciny 9 wrzesnia www.expressen.se/nyheter/kungligt/carl-philip-och-sofia-handlade-tillsammans/ . Odpowiedz Link
pia.ed Ksiaze Alexander ... chrzciny w piatek 08.09.16, 22:57 Tu ma byc lista chrzestnych ... tv.aftonbladet.se/abtv/articles/136826 . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ksiaze Alexander ... chrzciny 9/9 08.09.16, 23:12 Zdjecia przyszlych rodzicow chrzestnych ... www.expressen.se/tv/nyheter/kungligt/har-ar-prins-alexanders-faddrar/ PS. Nie otwieralam zadnego z tych linkow, wiec moze bedzie to samo ... . Odpowiedz Link
pia.ed Chrzciny 9/9 godz 10 00 09.09.16, 09:11 Krol ma "militarna" niespodzianke dla syna ... www.expressen.se/nyheter/kungligt/overraskningen-till-carl-philip-och-sofia/ . Odpowiedz Link
pia.ed Godz. 11 00 goscie zbieraja sie w kosciele ... 09.09.16, 09:41 Ceremonia chrztu o 12 00 I dag döps prins Alexander i Drottningholms slottskyrka. TT finns på plats med fotografer och reporter. Följ oss här! 11.00–11.40 Gäster anländer till kyrkan 12.00 Dopgudstjänst i Drottningholms slottskyrka Cirka 12.45 Salut från Skeppsholmen samt HMS Kullen To Expressen zaczyna o tej godzinie transmisje Wlasciwa godzina jest podana tutaj. www.sydsvenskan.se/2016-09-09/1045-dags-for-lillprinsen-att-dopas . Odpowiedz Link
pia.ed Prins Alexander Erik Hubertus Bertil 09.09.16, 10:47 www.gp.se/nyheter/sverige/idag-d%C3%B6ps-lillprinsen-alexander-1.3769203 . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Prins Alexander Erik Hubertus Bertil 09.09.16, 15:04 o Ogladalam transmisje na Svt1. Bardzo mi sie ten chrzest spodobal: spokojny Alexander, piosenki niemal dla dzieci, skromna dekoracja ... Babcia Sofii wygladala bardzo mlodo, a matka chyba jeszcze wiecej sie roztyla ... albo kupila za ciasna sukienke! Krolowa Silwia slicznie wygladala w jasnych kolorach wrzosu ... Najmniej podobala mi sie Madeleine i jej coreczka. www.expressen.se/nyheter/kungligt/prins-alexanders-dop/ . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Prins Alexander Erik Hubertus Bertil 09.09.16, 22:19 *Pia, dziekuje. akurat o tej godzinie wychodzilysmy z Kendo z domu, Obejrzalam powtorke w wiadomosciach wieczorem. Tez odnioslam wrazenie ze bylo inaczej na tym chrzcie, dzieci wszystkie byly spokojne. Odpowiedz Link
pia.ed Najlepsze kreeacje z chrzcin ksiecia 09.09.16, 22:28 www.expressen.se/nyheter/kungligt/de-var-bast-kladda-pa-prins-alexanders-dop/ . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Prins Alexander Erik Hubertus Bertil 09.09.16, 22:39 lusia_janusia napisała: "> Obejrzalam powtorke w wiadomosciach wieczorem. > Tez odnioslam wrazenie ze bylo inaczej na tym chrzcie, dzieci wszystkie byly spokojne." Szkoda jednak, ze nie ogladalas calosci, to bys zobaczyla jak coreczka Madeleine wariowala Biegala po kosciele od rodzicow do swojej niani, ktora siedziala kilka lawek dalej ... Uspakajano ja zabawkami na podlodze, a nawet cukierkami ...' . Odpowiedz Link
pia.ed Sukienka Victorii ... 09.09.16, 23:15 www.aftonbladet.se/nyheter/article23492375.ab * Odpowiedz Link
kendo Re: Sukienka Victorii ... 10.09.16, 09:05 obejzalam "spektakl" jak zwykle coreczka Madeleine "wariowala", jak zreszta Pia juz napisala, maluszko Oskar od Victorii i Aleksander siedzac na mamusinych kolanach ladnie sie ze soba bawili,bardzo mi sie to podobalo... slicznie byly poubierane ksiezniczki i male sessy, a Carl Philip zostal ogloszony w jakiejs ankiecie na najbardziej przystojniejszego ksiecia-mezczyzne Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Sukienka Victorii ... 10.09.16, 09:44 Faktycznie udalo sie fotografowi uchwycic odpowiedni moment malych prinsow. Odpowiedz Link
pia.ed Troche szczegolow ... 10.09.16, 12:34 Okazalo sie, ze wczoraj wieczorem bylo jeszcze jedno powtorzenie, dlugie na 1,5 godziny na tv 24 ... bo tam sa czesto powtorki ... I wydaje mi sie, ze na Tv1 Play tez mozna bedzie zobaczyc, a tam nic nie kosztuje. Scena z bawiacymi sie niemowlakami trwala co najmniej 5 minut!!! A teraz troche wyjasnien, ktore pewnie potrzebujecie. Troche wyzej, zaraz nad Sofia siedzi jej babcia, ktora przyszla z wnuczka, siostra Sofie ... Nie wiem czy na ktoryms zdjeciu jest brataniec Sylvii z zona i dwoma coreczkami ktore mialy wianki we wlosach ... Szalenie przystojny, nordycki typ. Byl tez ich nastoletni syn ktory jest niemal kopia ojca. Synek Madeleine byl bardzo spokojny siedzac na kolacach ojca. Dopiero jakies 10 minut przed koncem zaczal sie krecic i Chris postawil go na podlodze. kendo napisała: > maluszki Oskar od Victorii i Aleksander siedzac na mamusinych kolanach ladnie sie ze soba bawili ,bardzo mi sie to podobalo... Odpowiedz Link
pia.ed Ksiaze Daniel o regulach w wychowaniu dzieci 10.09.16, 12:57 Jest tam tez chyba 10 artykulow ze zdjeciami na temat chrzcin ... Jeszcze ich nie otwieralam, ale zrobie to wieczorem, bo tymi akurat chrzcinami bylam zachwycona ... www.expressen.se/nyheter/kungligt/prins-daniel-om-reglerna-for-estelle/ . Odpowiedz Link
kendo Re: Ksiaze Daniel o regulach w wychowaniu dzieci 10.09.16, 19:10 pia.ed napisała: > > Jest tam tez chyba 10 artykulow ze zdjeciami na temat chrzcin ... > Jeszcze ich nie otwieralam, ale zrobie to wieczorem, > bo tymi akurat chrzcinami bylam zachwycona ... > > www.expressen.se/nyheter/kungligt/prins-daniel-om-reglerna-for-estelle/ > . tez obejzalam pare tylko, reszta niech poczeka na wiecej czasu .. kreacje podobaly mi sie u wszystkich ksiezniczek Odpowiedz Link
pia.ed Cztery oficjalne zdjecia ... 12.09.16, 23:08 www.expressen.se/nyheter/kungligt/officiella-bilderna-fran-prins-alexanders-dop/ * Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Cztery oficjalne zdjecia ... 13.09.16, 08:43 *Pia, dziekuje, oficjalne pozowane zdjecia, wszyscy ladnie wyszli, a szczegolnie maly prins Aleksander. Odpowiedz Link
kendo Re: Cztery oficjalne zdjecia ... 13.09.16, 09:03 dzieki Pia pozowane zawsze bedzie pamiatkowe... Aleksander,faktycznie spokojne dziecie, Odpowiedz Link
pia.ed Re: Cztery oficjalne zdjecia ... 13.09.16, 11:13 kendo napisała: > pozowane zawsze bedzie pamiatkowe... Te pozowane/oficjalne zostaja w archiwum krolewskim i byc moze zdjecie, gdzie sa tylko rodzice z dzieckiem, zostaje wyslane takze do zaprzyjaznionych dworow krolewskich. Alexander jest bardzo spokojnym dzieckiem, ciekawe w kogo sie wrodzil? Moze bardziej w ojca, ktory w dziecinstwie tez byl spokojny? . Odpowiedz Link
pia.ed Sofia i Madeleine w identycznych fryzurach ... 19.09.16, 12:25 Przedtem wystapily w niemal identycznych garsonkach typu Chanel ... tv.aftonbladet.se/abtv/articles/138000 . Odpowiedz Link
kendo Re: Sofia i Madeleine w identycznych fryzurach .. 19.09.16, 13:02 pia.ed napisała: > > Przedtem wystapily w niemal identycznych garsonkach typu Chanel ... > > > tv.aftonbladet.se/abtv/articles/138000 > . tym razem mialy podobne fryzury, i po co rostrzasac toto w mediach?? pewnie ten sam fryzjer czesal Odpowiedz Link
pia.ed Re: Sofia i Madeleine w identycznych fryzurach .. 19.09.16, 16:37 kendo napisała: > > pewnie ten sam fryzjer czesal Czyzby znany fryzjer u ktorego czesza sie ksiezniczki, porafil zrobic tylko jedna fryzure? . Odpowiedz Link
pia.ed Sofia i Carl Philip beda uczestniczyc w pogrzebie 19.09.16, 23:42 www.expressen.se/nyheter/kungligt/deras-resa-skjuts-upp-infor-begravningen/ www.expressen.se/nyheter/kungligt/gunnila-bernadotte-har-avlidit--blev-93-ar/ . Odpowiedz Link
pia.ed Carl Philip bierze udzial w wyscigach ... 24.09.16, 11:06 Moglby wybrac sobie mniej ryzekowny sport ... www.expressen.se/kvallsposten/prins-carl-philip-ar-en-riktig-vinnarskalle/ . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Carl Philip bierze udzial w wyscigach ... 24.09.16, 11:07 Zrobilam literowke Ma byc mniej ryzykowny sport ... * Odpowiedz Link
kendo Re: Carl Philip bierze udzial w wyscigach ... 24.09.16, 11:49 pia.ed napisała: > > Moglby wybrac sobie mniej ryzekowny sport ... > > www.expressen.se/kvallsposten/prins-carl-philip-ar-en-riktig-vinnarskalle/ > . tym sportem !zarazil" go wojek Bertil.. ktory byl enuzjastom tego sprtu Carl Philip mial juz maly incydent wypadkowy podczas ktoregos wyscigi,na szczescie skonczylo sie pomyslnie.. a czytalam w tygodnikach, ze Sylvia ma jakies objekcje do Sofia?? stojac w kasie zauwazylam duzy naglowek w jakims tygodniku Odpowiedz Link
pia.ed Nasz nowy ksiaze - projektant Carl-Phillip 11.11.16, 16:21 Zwany jest czesto spadkobierca ksiecia Sigvarda Bernardotte. Kielich do wina firmy Bernadotte & Kylberg otrzymal pierwsza nagrode tygodnika "Vinum". Kielich nazwano jednym z najlepszych na swiecie. Wchodzi on w serie Air Sense i recenzenci zagraniczni byli nim zachwyceni. www.expressen.se/dinapengar/carl-philips-vinglas-ett-av-de-basta-i-varlden/ Prins Carl Philip brukar kallas för vår nya designprins efter framlidne Sigvard Bernadotte. Han har uppmärksammats för flera av sina designprojekt – och nu skördar han nya framgångar i sin karriär. Den här gången är det den ansedda tidningen Vinum, ett av Europas största magasin om vin, som har korat han och kompanjonen Oscar Kylbergs vinglas till ett av de bästa i världen. Det är vinglaset i serien Air Sense som nu kammat hem strålande recensioner. Carl Philips vinglas blev etta. Tillsammans med Oscar Kylberg driver prins Carl Philip bolaget Bernadotte & Kylberg. Det är vinglaset i serien Air Sense som nu kammat hem strålande recensioner utomlands. I fyra av sju kategorier hamnade Carl Philip och Oscar Kylbergs glas på en hedrande förstaplacering. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Nasz nowy ksiaze - projektant Carl-Phillip 11.11.16, 18:06 *Pia, ze wspolnikiem stworzyli ta serie. wygladaja ladnie te lampki do wina, Ich nie kupie, bo wina nie pije, nie jestem smakoszem tego trunku. Odpowiedz Link
pia.ed Carl-Phillip i Sofia w barze z przyjaciolmi ... 18.02.17, 13:52 www.expressen.se/nyheter/kungligt/prinsparets-barnfria-karleksmiddag/ . Odpowiedz Link
pia.ed Carl-Phillip i Sofia spodziewaja sie dziecka 23.03.17, 22:08 Drugie dziecko urodzi sie we wrzesniu ... www.expressen.se/nyheter/prins-carl-philip-och-prinsessan-vantar-barn/ PS. Kendo, zobacz na jej zeby ... O tym pisalam kiedys, ale nie moglam znalezc zdjecia na necie, ktore by to pokazywalo... Jeden zab ma niemal w poprzek, a na nastepnym metalowy uchwyt, prawdopodobnie aby skorygowac zgryz. No i znow pokazuje dziasla przy usmiechu... Jakis czas miala stale zamkniete usta ... Myslalam, ze to po operacji zebow, albo miala na zebach szyne korygujaca ... ale teraz wyglada identyczniejak wygladala pare lat temu. . Odpowiedz Link
kendo Re: Carl-Phillip i Sofia spodziewaja sie dziecka 24.03.17, 07:46 wczoraj sluchalam na dzienniku o tej wiadomosci, dopiero "poczatek ciazy"a juz oglosili,zawsze czekali z takimi widomosciami dluzej, ale niech sie zdrowo rozwija ciaza.. wiesz,nzauwazylam,ze ma "krzywy zab" ale tego "drucianego nie", byc moze zgodzila sie na wyprostowanie uzebienia.. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Carl-Phillip i Sofia spodziewaja sie dziecka 24.03.17, 12:17 Napisali w prasie, ze "dwor krolewski chcial uniknac poglosek" i dlatego ujawnil ... widocznie juz duzo sie o tym sie mowilo ... pewnie opowiedziala przyjaciolkom, a one puscily dalej wiadomosc ... Normalnie czeka sie dluzej, bo w pierwszych trzech miesiacach moze sie zdarzyc samoistne poronienie. kendo napisała: > dopiero "poczatek ciazy"a juz oglosili,zawsze czekali z takimi widomosciami dluzej, > ale niech sie zdrowo rozwija ciaza.. > > wiesz,nie zauwazylam,ze ma "krzywy zab" ale tego "drucianego nie", > byc moze zgodzila sie na wyprostowanie uzebienia.. Odpowiedz Link
kendo Re: Carl-Phillip i Sofia spodziewaja sie dziecka 24.03.17, 12:54 pia.ed napisała: > > Napisali w prasie, ze "dwor krolewski chcial uniknac poglosek" i dlatego ujawn > il ... > widocznie juz duzo sie o tym sie mowilo ... pewnie opowiedziala przyjaciolkom, > a one puscily dalej wiadomosc ... > Normalnie czeka sie dluzej, bo w pierwszych trzech miesiacach moze sie zdarzyc > samoistne poronienie. > pewnie tak bylo ,jak piszesz. oby bylo bez problemow... Odpowiedz Link
kendo Re: Carl-Phillip i Sofias Alexander 1 roczek 24.04.17, 20:43 www.hemtrevligt.se/hemmetsjournal/artiklar/artiklar/20170419/nya-bilder-pa-prins-alexander-ett-ar-idag/ Odpowiedz Link
kendo Re: Carl-Phillip i Sofia, Alexander 05.08.17, 14:31 www.svenskdam.se/2017/08/se-nya-bilden-pa-carl-philip-med-familj/ gazeta People , mianowala Carl Philip i Sofia najladniejsza krolewska rodzina www.svenskdam.se/2017/08/carl-philip-och-sofia-utsedda-till-vackraste-kungafamiljen/ ladnie wyglada w ciazy www.svenskdam.se/2017/08/se-hur-sofias-bebisbula-vaxt/ 5 kuzyno na jednym zdjeciu kungligabarnbloggen.svenskdam.se/ Odpowiedz Link
pia.ed Wkrotce przyjdzie na swiat nowy potomek 31.08.17, 03:28 Wyslano juz zaproszenia na tacksägelsegudstjänsten. www.expressen.se/nyheter/kungligt/har-ar-tecknet-pa-att-sofia-snart-kommer-att-foda/ De inbjudna är en blandning av landets styrande och den närmaste familjen. – Representanter för riksdag och regering, det officiella Sverige, är inbjudna samt naturligtvis kungafamiljen och medarbetare vid hovet, säger Johan Tegel vid hovets presstjänst. Att man bjuder in gäster innan prinsessan ännu fött sin bebis är inget konstigt. – Man skickar alltid inbjudan en tid i förväg till Te deum, tacksägelsegudstjänsten, för att gästerna ska veta att de är inbjudna helt enkelt. Av inbjudningskortet, en offentlig handling, framgår att tacksägelsegudstjänst ska hållas i Slottskyrkan klockan 12.15 dagen efter nedkomsten. . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wkrotce przyjdzie na swiat nowy potomek 31.08.17, 08:17 Mnie sie to wydaje troche dziwne, takie wczesne zapraszanie gosci przed rozwiazaniem ciazy.? Zycze, zeby wszystko rozwiazalo sie pomyslnie. Odpowiedz Link
kendo Re: Wkrotce przyjdzie na swiat nowy potomek 31.08.17, 10:15 mysle,ze jest pod super kontrola ginekologiczna i porod odbedzie sie pomyslnie, "msza dziekczynna",zaproszenia na nia sa z regoly zawsze tak wysylane,bo umowny czas na "msze " jest zawsze dzien po naodzeniu sie dzieka,ale nie w niedziele,przekladana msza jest wtedy na poiedzialek. Odpowiedz Link
pia.ed Sofia dzis urodzila!!! 31.08.17, 13:22 www.skd.se/2017/08/31/carl-philip-och-sofia-har-fatt-barn/ I en kommuniké meddelar Riksmarskalksämbetet att prinsessan Sofia ”torsdagen den 31 augusti 2017 klockan 11.24 nedkom med ett friskt och välmående barn på Danderyds sjukhus”. Såväl mor som barn uppger må bra. . Odpowiedz Link
pia.ed Sofia urodzila ... bedzie konferencja prasowa 31.08.17, 13:40 Gudstjänsten kommer att hållas i Slottskyrkan dagen efter prinsessan Sofias hemkomst från BB. www.expressen.se/nyheter/kungligt/carl-philip-och-sofia-har-fatt-barn-igen/ . Odpowiedz Link
kendo Re: Sofia urodzila ... bedzie konferencja prasowa 31.08.17, 16:17 wlasnie kompa wlaczylam, i w gazety spojzalam, spekulacje na imie dla nowo narodzonego ksiecia: Wilhelm, Carl Johan, Walter och Folke.,och Berltil po -konseli(tak sie chyba to pisze,krol oglasza imie.)-jutro bedzie wiadomo jakie imie wybrali rodzice Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Sofia urodzila ... bedzie konferencja prasowa 01.09.17, 08:48 *Pia, *Kendo, doczytalam sie ze dopiero w poniedzialek oglosza jaki imiona bedzie nosil nowy ksiaze. Odpowiedz Link
kendo Re: Sofia urodzila ... bedzie konferencja prasowa 01.09.17, 09:29 lusia_janusia napisała: > *Pia, *Kendo, doczytalam sie ze dopiero w poniedzialek > oglosza jaki imiona bedzie nosil nowy ksiaze. > > racja, tez wieczorem na dziennku powiedzieli.. w poniedzialek bediemy wiedziec..moze tez bedzie ktores imie po dziadku krolu,daja przeciez po kilka imion,i Bertil moze tez?? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Sofia urodzila ... msza Te Deum ... 01.09.17, 14:05 Msza dziekczynna tez odbedzie sie dopiero w poniedzialek ... choc wg tradycji powinna sie odbyc dzien po narodzinach. . Odpowiedz Link
kendo Re: pierwsze zdjecie ksiecia ... 02.09.17, 09:27 ksiaze urodzil sie =49 cm dlugi, precis taka dlugosc co brat Alexander. wazyl 3 400 gram. www.aftonbladet.se/nyheter/a/wWxX1/har-ar-forsta-bilden-pa-nya-prinsen Odpowiedz Link
kendo Re: iminia ksiecia ... 04.09.17, 14:50 Krol na Konselj poinformowal o imionach nowo narodzonego ksiecia Gabriel Carl Walther www.expressen.se/nyheter/kungligt/sofias-beslut-gabriel-blir-hertig-av-dalarna/ zaraz po ogloszeniu odbyla sie "masza dzienkczynna" i od razu relacja,kto byl najstosowniej ubrany, www.expressen.se/nyheter/kungligt/getingbetyg-de-var-bast-kladda-pa-prinsens-te-deum/ Odpowiedz Link
pia.ed Imiona ksiecia ... 05.09.17, 12:49 Walther to bylo imie ojca krolowej Sylvii i wielokrotnie toczyly sie w Szwecji dyskusje, ze byl nazista... i ze przejal majatek jakiegos Zyda. www.sydsvenskan.se/2017-09-05/radioprofil-i-attack-mot-prinsens-namn-en-gammal-nazist > Krol na Konselj poinformowal o imionach nowo narodzonego ksiecia > Gabriel Carl Walther Odpowiedz Link
kendo Re: Imiona ksiecia ... 06.09.17, 13:23 o swiecie,ale numer , czy teraz dzieci noszace te imie tez beda pientnowane?? tu zdjecie ksiecia Gabi www.sydsvenskan.se/2017-09-05/prins-gabriel--forsta-bilden Odpowiedz Link
pia.ed 1 grudnia odbeda sie chrzciny ... 01.11.17, 16:17 www.expressen.se/nyheter/kungligt/arkebiskopen-tackar-nej-till-gabriels-dop/ kendo napisała: > Krol na Konseljum poinformowal o imionach nowo narodzonego ksiecia > Gabriel Carl Walther > www.expressen.se/nyheter/kungligt/sofias-beslut-gabriel-blir-hertig-av-dalarna/ zaraz po ogloszeniu odbyla sie "msza dziekczynna" Odpowiedz Link
kendo Re: 1 grudnia odbeda sie chrzciny ... 30.11.17, 15:59 pia.ed napisała: > > www.expressen.se/nyheter/kungligt/arkebiskopen-tackar-nej-till-gabriels-dop/ > > kendo napisała: > > Krol na Konseljum poinformowal o imionach nowo narodzonego ksiecia > > Gabriel Carl Walther > > > www.expressen.se/nyheter/kungligt/sofias-beslut-gabriel-blir-hertig-av-dalarna/ > > > zaraz po ogloszeniu odbyla sie "msza dziekczynna" wlasnie mialam poinformowac o nich.. siostry krola nie beda obecne na chrzcinach.. Odpowiedz Link
pia.ed Re: 1 grudnia odbeda sie chrzciny ... 30.11.17, 19:19 kendo napisała: > wlasnie mialam poinformowac o nich.. > siostry krola nie beda obecne na chrzcinach.. > Wczoraj czytalam, ze Brygitta nie bedzie na chrzcinach, bo "zostala za pozno zaproszona" ... juz zdazyla zamowic podroz do Chin, ktorej daty nie moze zmienic. A z jakiego powodu trzy inne siostry krola nie moga byc na chrzcinach, szczegolnie Christina Magnusson, ktora mieszka w Sztokholmie? . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 1 grudnia odbeda sie chrzciny ... 30.11.17, 20:19 To jakos skum wyglada, Nawet biskup - ktora chrzcila wszystkie wnuki krola, tez ma zamowiony juz dawno wyjazd do USA i tam w tych dniach bedzie przebywac. Odpowiedz Link
pia.ed 1 grudnia odbeda sie chrzciny ... 30.11.17, 20:27 Biskup to powazna osoba i moze rzeczywiscie miec sluzbowy wyjazd do USA, a takie planuje sie wiele miesiecy wczesniej. Jesli chodzi o siostry krola to na pewno sie zmowily, ze jezeli ktoras z nich nie moze, to zadna nie bedzie uczestniczyc... Chyba byly wszystkie na chrzcinach pierwszego dziecka Sofii, i to wg nich wystarczy... . Odpowiedz Link
pia.ed Piatek 1/12 o godz. 12.00 30.11.17, 20:47 Fredagen den 1 december går dopet av stapeln. Gästerna börjar anlända till kyrkan klockan 11.00 och dopgudstjänsten startar klockan 12.00. Därefter ger kungaparet en mottagning på Drottningholms slott som efterföljs av lunch. SVT har utsetts till host broadcaster och kommer att sända inifrån dopet. Deras sändning inleds i SVT1 klockan 11.30 fredagen den 1 december. Sändningen avslutas klockan 13.00. www.msn.com/sv-se/noje/kungligt/snart-dags-f%c3%b6r-prinsdop-h%c3%a4r-%c3%a4r-allt-du-beh%c3%b6ver-veta/ar-BBFXzId?li=BBqxP8M&ocid=iehp Odpowiedz Link
pia.ed Wlaczamy telewizory o 11 30 ... 01.12.17, 10:00 > Gästerna börjar anlända till kyrkan klockan 11.00 och dopgudstjänsten startar klockan 12.00. Därefter ger kungaparet en mottagning på Drottningholms slott som efterföljs av lunch. Sändning inleds i SVT1 klockan 11.30 fredagen den 1 december, avslutas klockan 13.00. > www.msn.com/sv-se/noje/kungligt/snart-dags-f%c3%b6r-prinsdop-h%c3%a4r-%c3%a4r-allt-du-beh%c3%b6ver-veta/ar-BBFXzId?li=BBqxP8M&ocid=iehp Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wlaczamy telewizory o 11 30 ... 01.12.17, 11:22 Dwie siostry krola jednak beda uczestniczyc ... Ta druga chyba tez mieszka w Szwecji. www.expressen.se/nyheter/kungligt/har-ar-gastlistan-till-prins-gabriels-dop/ . Odpowiedz Link
pia.ed Gabriel Carl Walther - chrzest 01.12.17, 11:29 www.expressen.se/nyheter/kungligt/prins-gabriels-dop/ . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Gabriel Carl Walther - sobota TV1 01.12.17, 19:00 Jutro tez bedzie skrocona powtorka po poludniu: 14 20 - 14 50. A jak sie dzisiejszej nocy obudzisz o 05 30, to tez zobaczysz sprawozdanie ... Zwroc uwage na dwoch gejow na dziedzincu, rzeczywiscie zwracaja na siebie uwage! Obaj sa szczupli i niewysocy, ubrani w czarne garnitury i trzymaja sie razem jak para malzenska. Jeden z nich to bliski przyjaciel Sofii, a drugi to jego sambo ... > www.expressen.se/nyheter/kungligt/prins-gabriels-dop/ . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Gabriel Carl Walther - sobota TV1 01.12.17, 19:17 Podziwialam syna Victorii ... siedzial na jej kolanach przez cala uroczystosc i nawet sie nie ruszyl. ... Sliczny i zabawny byl starszy syn Sofii, szalenie podobny do ksiecia Philipa, kiedy byl w tym samym wieku. Druga siostra krola przyjechala chyba z Londynu, gdzie mieszka. . Odpowiedz Link
pia.ed Kreacje ... 01.12.17, 22:21 Moze bedzie ocena kreacji na chrzcinach. Chcialabym wiedziec jak oceniono suknie Victorii. Wygladala jak typowa amerykanska pani domu z lat 50 - tych ... Pewnie jest to ostatni krzyk mody, ale zeby dobrze wygladala w rozkloszowanej sukni siegajacej niemal do kostek, to bym nie powiedziala ... Sofia miala na sobie stroj ludowy z krainy Dalarna. W Szwecji taki stroj to dosc czesto spotykany widok, ale gdyby jakas znana osoba w Polsce wystapila na chrzcinach swego dziecka w stroju krakowskim czy kaszubskim, to dopiero bylaby sensacja! . Odpowiedz Link
kendo Re: Kreacje ... 02.12.17, 08:30 www.expressen.se/nyheter/kungligt/alexander-glanste-i-pappas-barnklader/ tu kreacja malego ksicia Aleksandra, miala na sobie ubranko,ktore nosil jego taka,ksiaze Carl Philip www.expressen.se/nyheter/kungligt/de-kladde-sig-bast-pa-kungliga-dopet/ tylko ocena trzech ksiezniczek wczoraj widzialam ocene wiekszosci prominetow bedacych na chrzcinach, poszukam Odpowiedz Link
pia.ed Sofia niezadowolona ... ... 02.03.18, 13:41 Na pierwszej stronie ktoregos "damskiego tygodnika" widzialamwczoraj tytul: Ksiezniczka Sofia rozzloszczona po dodaniu jej nowego "öknamn". Öknamn to w rzeczywistosci "przezwisko" ... ale w tym przypadku chyba mozna to nazwac "przydomek"? *** Odpowiedz Link
pia.ed Ksiezniczka Sofia niezadowolona ... ... 07.03.18, 11:26 Znalazlam artykul na ten temat na necie, na stronie MSN ...i po raz ktorys stwierdzam, ze to plotkarska strona, choc dotyczy powaznej uslugi messenger ... Pisza tam o Sofii, ktora byla narazona na "hatiska kommentarer" w kregu lepiej urodzonych... kiedy okazalo sie, ze zostala narzeczona ksiecia Carl Phillip-a i jest zaplanowany slub ... Teraz wymyslono dla niej przydomek ktory ma zwiazek z jej pochodzeniem z krainy geograficznej Värmland, ale nie podano jaki ... Na pierwszej stronie ktoregos popularnego "damskiego tygodnika" widzialam wczoraj tytul: Ksiezniczka Sofia rozzloszczona po nadaniu jej nowego "öknamn". Öknamn to w rzeczywistosci "przezwisko" ...ale w tym przypadku chyba mozna to nazwac "przydomek"? *** Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ksiezniczka Sofia zalamana ... 07.03.18, 11:27 stoppapressarna.se/kungligt/sofia-knackt-over-sitt-nya-oknamn . Odpowiedz Link
kendo Re: Ksiezniczka Sofia zalamana ... 07.03.18, 11:46 pia.ed napisała: > > stoppapressarna.se/kungligt/sofia-knackt-over-sitt-nya-oknamn > . nie podali przezwiska.. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ksiezniczka Sofia zalamana ... 07.03.18, 12:23 Jednak Sofia nie pochodzi z Värmland ... pomylilam sie. Przydomek pewnie wiaze sie z bardzo znanym portretem przedstawiajacym pulchna, naga dziewczyne, a ten portret powstal wlasnie w Dalarna. Enligt Expressen "fnyser" vissa grupper fortfarande åt henne. Felfinnarna tycker inte att hon passar in och menar att Carl Philip blev kär i en "lycksökerska och pinuppa". Det har till och med gått så långt att man har gett Sofia ett osmickrande smeknamn. – Det är snarare ett öknamn. De hånar hennes hembygd Älvdalen och kallar Sofia det mest elaka man kan kalla en kvinna, berättar en källa inom societeten för Hänt Extra. ... . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ksiezniczka Sofia zalamana ... 07.03.18, 14:17 Miedzy innymi Anders Zorn zamieszkaly w krainie geograficznej Dalarna malowal nagie kobiety ... sa one na koncu strony. sv.wikipedia.org/wiki/Anders_Zorn#Galleri,_m%C3%A5lningar_(urval) . Odpowiedz Link