lusia_janusia 25.03.14, 09:12 www.gazeta.tv/Wideo/12,130251,15678614,Maria_Sklodowska_Curie__czyli_wielka_kobieta_naukowiec.html#CukVid Nie wiedzialam o tych tajemnicach, chociaz czytalam o niej wiele. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: **Historia bez cenzury** 25.03.14, 09:30 achaaaaaaaaaaaaa...cos nowego ,w szkolach uczono/przekazywano nam to co panstwo chcialo bysmy wiedzieli... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Historia bez cenzury** 25.03.14, 12:49 Fajnie to bylo przekazane, troche humorystyczne. Odpowiedz Link
greis52 Re: **Historia bez cenzury** 25.03.14, 12:51 w oficjalnej historii są luki, półprawdy, kłamstwa i przekłamania, książki do mimo ze kilka razy zmieniane nie zawierają jeszcze wszystkich tajemnic... Odpowiedz Link
kendo Re: **Historia bez cenzury** 26.03.14, 09:14 napisze Wam, ze na forumach tez obowiazuje cenzura... wklejajac pare linkow na roznych forach mozna byc "zamknietym" bo cenzura uwaza,ze to spam.... a jak mamy sie ustosunkowac, jak na naszej Vistuli nieraz sa wklejane rozne linki i to w kilku forach...??? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Historia bez cenzury** 03.04.14, 10:01 **Boleslaw Chrobry** www.youtube.com/watch?v=zQfcrbxrVS0 jestem sceptyczna na takie historie, a Wy???.... Odpowiedz Link
slo-onko Re: **Historia bez cenzury** 03.04.14, 14:47 a ja odsłucham w domku i napisze. lubie historie w która wpisują się skandaliki. zobaczymy czy mocno obsmaruje Bolka. Odpowiedz Link
slo-onko Re: **Historia bez cenzury** 03.04.14, 19:25 Wysluchalam. Jesli jest to calkowita prawda o krolu to bardzo zaskakujaca i intrugujaca. Chyba,ze autor dolozyl od siebie tylko dlaczego w taki .....sposob? Kazda historie nawet te brzydka mozna przekazac w sposob zabawny,delikatny, nie koniecznie z wulgaryzmami. Z ciekawosci poszukam,moze znajdzie sie jakas biografia o Chrobrym. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Historia bez cenzury** 03.04.14, 20:55 SLO, ja mysle ze to troche jest dolozone fantazji w te wszystkie opowiastki. Odpowiedz Link
greis52 Re: **Historia bez cenzury** 16.12.14, 18:24 Internetowy Polski Słownik Biograficzny już działa. "Niebywałe dzieło"!!!!! Obecnie w Internetowym Polskim Słowniku Biograficznym znajduje się blisko 4,8 tys. biogramów, nowe hasła mają przybywać sukcesywnie aż do publikacji wszystkich ponad 27 tys. biogramów znajdujących się w papierowej wersji Słownika. W planach jest wersja anglojęzyczna serwisu oraz aplikacje dla urządzeń mobilnych. www.nina.gov.pl/nina/artyku%C5%82/2014/12/15/internetowy-polski-slownik-biograficzny Odpowiedz Link
kendo Re: **Historia bez cenzury** 17.12.14, 09:24 super, bedzie co podczytywac w wolnych chwilach, i nie szukac w Google, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Historia bez cenzury** 07.03.15, 19:59 Prosie na stosie....Procesy zwierząt były tak irracjonalne, że czasem trudno uwierzyć, że faktycznie miały miejsce. A jednak Odpowiedz Link
greis52 Re: **Historia bez cenzury** 24.04.16, 15:52 "Historia bez cenzury: Polacy mają podwójny kompleks - niższości wobec Zachodu i wyższości wobec Wschodu" weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,19950840,historia-bez-cenzury-polacy-maja-podwojny-kompleks-nizszosci.html#TRwknd Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Historia bez cenzury** 24.04.16, 18:00 *Greis, to chyba wschod tak sie pcha do zachodu? Odpowiedz Link
xystos Re: **Historia bez cenzury** 25.04.16, 19:13 www.youtube.com/watch?v=btK72S165Cw sa trzy czesci David Icke dla tzw. uznanej nauki bardzo kontrowersyjny czlowiek ..ale Mikolaj Kopernik tez kontrowersyjny w swym swiecie byl. ZEN Odpowiedz Link
kendo Re: ** Poslko Szwedzka Historia ** 16.01.25, 14:58 file:///C:/Users/Teresa/Downloads/annakim,+Tidskriftsansvarig,+Sverige+och+Polen+i+historiskt+perspektiv.pdf ciekakwe do przeczytania ale po szwedzku, jest tlumacz" translate"mozna przy checiach sobie potlumaczyc i poczytac. cyt...Czym jest Szwecja, czym jest Polska? SIEĆ prywatnych kontaktów, wymiany naukowej, handlu, transportu i turystyki łączy się w naszych czasów ludzie w państwach Polski i Szwecji. Tak było niemal zawsze w przeszłości. tysiąclecie. Przez ostatnie sto lat istniała szczególna więź jednocząca – polscy Żydzi, którzy imigrowali do Szwecji. We wrześniu 1939 r. nastąpiło nagłe zerwanie większości kontaktów przez Niemcy. inwazja i okupacja Polski, a wkrótce potem podbój wschodniej połowy Polski przez Związek Radziecki obszary. Po wojnie Polska stała się częścią bloku socjalistycznego. Państwo socjalistyczne ograniczenia swobody przemieszczania się jednostek, kontakty osobiste między obywatele obu państw, zwłaszcza w okresie stalinowskim do połowy lat Lata 50. XX wieku. W tym czasie kontakty nie odbywały się głównie pomiędzy niezależnymi ludźmi, ale między państwami: Szwecją i Polską. W życiu kulturalnym i nauce stały się Za przedstawicieli Polski uważano osoby pochodzenia polskiego, a za przedstawicieli Szwecji osoby pochodzenia szwedzkiego. przedstawiciele Szwecji. Jeśli jednak przyjrzymy się historii, to nie kontakty między państwami były najważniejszymi w życiu ludzi. O szwedzko-polskich stosunkach historycznych stanowią relacje i relacje między ludźmi, którzy zamieszkiwali terytoria o różnym statusie granice polityczne, które nosiły odpowiednio nazwy Polska i Szwecja Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** Poslko Szwedzka Historia ** 17.01.25, 13:04 Ciekawe jak oni sie odnosza do tego najazdu na Polske,.? Ale z tego co sie orientuje po dyskusjach ze Szwedami, to oni nie sa zorientowani w histori swojego kraju, a co dopiero innych krajow? Odpowiedz Link
kallisto Re: ** Poslko Szwedzka Historia ** 17.01.25, 13:06 Lusiu, bo to tylko w polskich szkołach tłucze się dzieciom do głowy mało ważne wydarzenia historyczne łącznie z datami. Edukacja w innych krajach nie przewiduje aż tak zgłębiania tematyki historycznej przez małych ludzi. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** Poslko Szwedzka Historia ** 17.01.25, 13:10 Kallisto, moze w tym jest troche prawdy praktycznej, ale co ja wiem tutaj, to oni nawet podstawowych faktow historycznych nie znaja, co ja np, wiem wiecej, i jak dyskutujemy, to sie sami przyznaja o niewiedzy. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** Poslko Szwedzka Historia ** 17.01.25, 13:24 Lusiu, masz pojemną główkę, nie wszyscy maja taka pamięć. Mnie trudno zawsze było spamiętać daty czy historyczne fakty. Dlatego tez kiepska jestem w językach obcych. To co uczyłam się ze starszą córką na poczatku jej edukacji to pamiętam doskonale, dzisiaj nic nie trzyma mi się w głowie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** Poslko Szwedzka Historia ** 17.01.25, 13:55 Kallisto, bez przesady, Nie pamietam dokladnych dat, ale wiek ew, powiazanie innych faktow historycznych ze soba w calej historii. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** Poslko Szwedzka Historia ** 17.01.25, 14:00 Lusiu, często bywa tak że ludzie nie chcą pamiętać. Ja tam nie mam mózgu omnibusa ale na każdy temat coś wiem, jak wielka jest moja wiedza nie mnie oceniać Oczywiście choćby jakieś zarysy mieć w głowie to już coś. Co dziennie rano przy kawie odbywa się dysputa towarzyska na różne tematy i każdy wie na każdy temat, mniej więcej ale zawsze. Akurat tez dzisiaj rozmiawiałam nt. naszej Noblistki Olgi Tokarczuk z moim kolegą z pracy i już wymiana wiedzy, wrażeń coś wniosła. Dzięki dyskusjom można tez wiele się dowiedzieć. Nasz kolega to bardzo ciekawa osobowość, ciekawy życia, literat. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** Poslko Szwedzka Historia ** 17.01.25, 14:03 Oczywiście choćby jakieś zarysy mieć w głowie to już coś Kallisto i wlasnie o to chodzi, na mniejwiecej kazdy temat miec jakies rozeznanie?. Odpowiedz Link
kendo Re: ** Poslko Szwedzka Historia ** 17.01.25, 14:08 ja uwazam,ze historie trzeba lubiec ,wtedy sie zapamietuje duzo, Lusia interesuje sie ja, ja natomiast nie, czasami mysle co mnie tak najbardziej interesuje, ale zawsze cos tam moge pisnac z histori w dyskusji na samym poczatku by pokazac,ze biore udzial w dyskusji a ze szkoly pamietam zakuwanie dat historycznych, tu w histori na lekcjach jest ogolny zarys wiedzy z calego swiata. Odpowiedz Link
kendo Re: ** Historie niebne ** Selene 17.05.25, 16:42 www.youtube.com/shorts/1f8zympBWlw Odpowiedz Link
kendo Re: ** Historie niebne ** Nyks 18.05.25, 20:25 www.youtube.com/shorts/5Vp8GRsEnuU Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piokuratura...... 20.07.25, 00:19 www.youtube.com/shorts/8W-3paIIdeY Czasem sie natkne na TikToku na te klipy z pieskami.... www.youtube.com/shorts/TEMfV76JVjw Odpowiedz Link
kendo krolowa o ktorej sie nie wspomina 05.10.25, 14:20 www.youtube.com/shorts/fneliefsKEo Odpowiedz Link
kendo Fatima-historia prawdziwa 26.03.26, 21:21 www.youtube.com/shorts/vqP-T5CFc5A bardzo ladna historia. Odpowiedz Link