Dodaj do ulubionych

Nowe zagadki - Edycja 32

23.06.24, 11:17
Życzę miłej zabawy. W czteroosobowym gronie?
Obserwuj wątek
    • kot.peter Nowe zagadki - Edycja 32 # 1 23.06.24, 11:19
      To nie Warhol. Więc kto?
      • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 1 23.06.24, 12:56
        kot.peter napisała:

> To nie Warhol. Więc kto?

Banksy?
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 1 23.06.24, 14:31
          baga napisała:

> kot.peter napisała:
          >
          > > To nie Warhol. Więc kto?
          >
          > Banksy?

A bałam się, że będzie za trudne. smile
          Tak, Banksy, byłam w jego nowootwartym muzeum w Krakowie. Bansky w muzeum to trochę dziwny koncept, ale przecież nie będę jeździć po świecie. Zresztą wielu jego prac nie ma już na murach.
          • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 1 25.06.24, 18:16
            kot.peter napisała:

> A bałam się, że będzie za trudne. smile
            > Tak, Banksy, byłam w jego nowootwartym muzeum w Krakowie.

Ja nie byłam, ale widziałam porozwieszane po Krakowie plakaty. A coś mi się wydawało, że ostatnio wspominałaś o pobycie w Krakowie.
    • baga Nowe zagadki - Edycja 32 #2 25.06.24, 18:17
      Kim jest ten pan i gdzie stoi ten jego pomnik?
      • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #2 26.06.24, 00:03
        baga napisała:

> Kim jest ten pan i gdzie stoi ten jego pomnik?

Czy ta Gwiazda Dawida na latarni ma znaczenie?
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #2 26.06.24, 09:29
          kot.peter napisała:

> Czy ta Gwiazda Dawida na latarni ma znaczenie?

Rety, to sezon świąteczny (bezśniegowy) i gwiazda jest dekoracją! Pewnie świecącą po ciemku. Ale zmyłka!
          • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #2 26.06.24, 10:30
            kot.peter napisała:

> kot.peter napisała:
            >
            > > Czy ta Gwiazda Dawida na latarni ma znaczenie?
            >
            > Rety, to sezon świąteczny (bezśniegowy) i gwiazda jest dekoracją! Pewnie świecą
            > cą po ciemku. Ale zmyłka!

Jaka zmyłka? Normalna dekoracja tongue_out Czasem takie wiszą cały rok, najwyżej nie świecą. wink
      • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #2 26.06.24, 09:17
        Pomnik Jana Długosza w Kłobucku.
        • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #2 26.06.24, 10:27
          Tak jest! Brawo! Zagadka Twoja smile
          • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #3 26.06.24, 17:04
            Gdzie ja jestem?
            • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #3 27.06.24, 00:43
              kobalt_x napisała:

> Gdzie ja jestem?
              W Albanii, ale muszę pomyśleć, gdzie konkretnie, bo nie pamiętam takiego widoku. Chyba Berat, ale nie mam pewności.
              Jeśli ktoś wymyśli wcześniej, niech się nie krępuje.
              • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #3 27.06.24, 18:48
                Przejrzałam własne zdjęcie. Jest to zamek / twierdza w Beracie w Albanii.

Weszłaś tam na piechotę pod górkę - jak durna ja - czy podjechałaś od drugiej strony taksówką? Jakoś nie odkryłam tej drugiej możliwości i omal nie padłam, bo było strasznie gorąco (czerwiec).
                • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #3 28.06.24, 11:56
                  Na piechotę. Ciężko było ale warto. W Ochrydzie jest gorzej, bo wysokość niewielka ale strome odcinki i upał był gorszy w lipcu.
                  Zagadkujesz.
    • kot.peter Nowe zagadki - Edycja 32 # 4 29.06.24, 00:00
      A ten zamek to gdzie?
      • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 4 29.06.24, 11:49
        Zamek w Łucku na Wołyniu.
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 4 29.06.24, 12:54
          kobalt_x napisała:

> Zamek w Łucku na Wołyniu.

Brawo! Twoja kolej.
          • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 5 30.06.24, 17:48

Co jest w budynku, do którego się udaje przez tą bramę?
            • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 5 30.06.24, 19:39
              kobalt_x napisała:
              > Co jest w budynku, do którego się udaje przez tą bramę?

Nie sądziłam, że ktoś się tam wdrapie oprócz takiej wariatki jak ja. smile
              Za bramą jest centrum bektaszytów i grobowiec Kuzum Baby. W gratisie - widok na Wlorę, ale nie bardzo jest na co patrzeć.
              • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 5 01.07.24, 01:02
                Tak, zgadza się. Oficjalna droga na mapie to ta którą schodziłam, bo podejrzewałam, że będzie zbyt pionowa. Poszłam ulicami, które wiły się wokół. Czego tam po drodze nie było...ruiny domostw i droga raz gorzej raz lepiej.
                Może to nie widok z wieży Eiffla ale jakieś zdjęcie da się zrobić.
                • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 5 01.07.24, 15:06
                  kobalt_x napisała:

> Tak, zgadza się. Oficjalna droga na mapie to ta którą schodziłam, bo podejrzewa
                  > łam, że będzie zbyt pionowa.
                  Ja weszłam po schodach. Przypadkiem akurat pod nimi zaparkowałam, bo blisko było stamtąd do meczetu.
    • kot.peter Nowe zagadki - Edycja 32 # 6 01.07.24, 15:07
      A gdzie jest ta brama? Miasto i konkretny obiekt poproszę.
      • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 6 01.07.24, 18:50
        Toqi Zargaron to jedna ze słynnych kopuł (krytych bazarów) Buchary.
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 6 01.07.24, 22:07
          kobalt_x napisała:

> Toqi Zargaron to jedna ze słynnych kopuł (krytych bazarów) Buchary.
          No, nie! Jak Ty to robisz? Ja byłam w Albanii, Ty w Uzbekistanie chyba nie. Brawo!
          • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 7 03.07.24, 18:57
            Co to za rzeźba i gdzie jest?

Łuki Uzbekistanu są bardzo charakterystyczne. Latarenki na kopułach i kojarzyły mi się z hamamem i tego szukałam. Wyskoczył bazar. smile
            • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 7 03.07.24, 20:05
              kobalt_x napisała:

> Co to za rzeźba i gdzie jest?

To chyba jest rzeźba “Dedal” Igora Mitoraja przy wejściu na teren wykopalisk archeologicznych w Pompejach.
              • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 7 03.07.24, 21:20
                Zgadza się tylko jest przy wyjściu z terenu, a nie na początku. Twoja kolej.
                • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 7 04.07.24, 09:42
                  kobalt_x napisała:

> Zgadza się tylko jest przy wyjściu z terenu, a nie na początku.

Niestety, nie byłam tam, zaufałam opisowi w necie sad
    • baga Nowe zagadki - Edycja 32 #8 04.07.24, 09:43
      Co to za miejsce?
      • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #8 04.07.24, 15:48
        Wydawało mi się, że pamiętam taki krzyż z Nekro, więc przeskrollowałam wszystkie wątki "krzyżowe" w naszej Chmurze, zobaczyłam mnóstwo fantastycznych zdjęć, ale tego krzyża chyba nie znalazłam. Bo nie jest to Kamienna Góra w Gdyni?
        • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #8 05.07.24, 18:58
          kot.peter napisała:

> Wydawało mi się, że pamiętam taki krzyż z Nekro, więc przeskrollowałam wszystkie wątki "krzyżowe"
          > w naszej Chmurze, zobaczyłam mnóstwo fantastycznych zdjęć, ale tego krzyża chyba nie znalazłam.
          > Bo nie jest to Kamienna Góra w Gdyni?

Nie. To nie Gdynia, choć niezbyt daleko od niej. I sama nie wiem dlaczego nie wrzuciłam tego zdjęcia do wątku... no właśnie, chyba "Miejsc kultu i wydarzeń". W ogóle, przeszukując archiwum pod kątem zdjęć do zagadek wciąż odnajduję różne nieopublikowane.
          • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #8 05.07.24, 22:31
            baga napisała:

> Nie. To nie Gdynia, choć niezbyt daleko od niej. I sama nie wiem dlaczego nie w
            > rzuciłam tego zdjęcia do wątku... no właśnie, chyba "Miejsc kultu i wydarzeń".

Na Pomorzu też niczego z Google'a nie wypluwa. sad Krzyż po byku, a tu guzik.
            • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #8 06.07.24, 19:51
              W 1999 roku, na Górze Jana Pawła II w Pelplinie, wzniesionej 92, 2 m nad poziomem morza, stanął 33-metrowy krzyż. Pomyślałam, że może to nie do końca pomnik tylko stoi w miejscu ...no właśnie w jakim? Może tam gdzie papież był.
              • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #8 06.07.24, 20:39
                kobalt_x napisała:

> W 1999 roku, na Górze Jana Pawła II w Pelplinie, wzniesionej 92, 2 m nad poziom
                > em morza, stanął 33-metrowy krzyż. Pomyślałam, że może to nie do końca pomnik t
                > ylko stoi w miejscu ...no właśnie w jakim? Może tam gdzie papież był.

Podobno właśnie tam Jan Paweł II w niedzielę, 6 czerwca 1999 roku odprawił Mszę św., wygłosił słowo Boże i odmówił modlitwę Anioł Pański. Krzyż stanął kilka miesięcy wcześniej, czy w tym celu? Wcześniej ta góra nazywała się Górą Biskupią, ale nic więcej na ten temat nie znalazłam.

Oczywiście odpowiedź jest dobra, więc przekazuję Ci zagadkowanie.

• kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #9 07.07.24, 18:36
                  Krzyża nie znalazłam ale trafił się taki słup. Co to za budynek?
                  • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #9 07.07.24, 20:35
                    kobalt_x napisała:

> Krzyża nie znalazłam ale trafił się taki słup. Co to za budynek?

Dość łatwo było znaleźć:
                    " The Shard, kultowy drapacz chmur, najwyższy budynek w Londynie. Dzięki charakterystycznej szklanej fasadzie i eleganckiemu projektowi dominuje w panoramie miasta. Ten cud architektury wznosi się na wysokość 309,6 m "
                    • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #9 07.07.24, 23:56
                      Tak i nie byłam na tej stronie Tamizy, bo byłam w Londynie tylko 3 dni i trafiłam na strajk komunikacji miejskiej, co skreśliło sporo z moich planów zwiedzania. Poproszę o zagadkę.
    • baga Nowe zagadki - Edycja 32 #10 09.07.24, 01:45
      Co to za miasto?
      • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #10 09.07.24, 22:45
        baga napisała:

> Co to za miasto?

Na hasło "okrągły rynek" wypluwa mi Koło i Lukkę. Poza tym nie wiem, jak to ugryźć.

• baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #10 12.07.24, 21:18
          kot.peter napisała:

> Na hasło "okrągły rynek" wypluwa mi Koło i Lukkę. Poza tym nie wiem, jak to ugryźć.

Bo to nie jest rynek, rynek w tym mieście jest gdzie indziej. A ten plac, jako reprezentacyjna przestrzeń publiczna, miejsce organizowania wydarzeń, powstał dopiero w 1954 roku, po wyburzeniu części kamienic.

• kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #10 13.07.24, 22:49
            baga napisała:
            > Bo to nie jest rynek, rynek w tym mieście jest gdzie indziej. A ten plac, jako
            > reprezentacyjna przestrzeń publiczna, miejsce organizowania wydarzeń, powstał d
            > opiero w 1954 roku, po wyburzeniu części kamienic.
            >

Plac Zamkowy w Lublinie.
            • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #10 14.07.24, 19:39
              kot.peter napisała:

> Plac Zamkowy w Lublinie.

Zgadza się! Zagadka Twoja!
    • kot.peter Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 15.07.24, 18:13
      A taki plac? Chyba łatwe.
      • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 17.07.24, 18:09
        kot.peter napisała:

> A taki plac? Chyba łatwe.

Widać niełatwe. To może druga strona placu?
        • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 20.07.24, 00:23
          kot.peter napisała:

> Widać niełatwe.

Skoro cierpliwość nie pomaga, to może na skróty - Lista Światowego Dziedzictwa UNESCO?
          • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 21.07.24, 16:17
            wariant_b napisał:

> Skoro cierpliwość nie pomaga, to może na skróty - Lista Światowego Dziedzictwa
            > UNESCO?

Wiśta wio, ile jest obiektów na tej liście? To dopiero cierpliwości potrzeba!
            • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 21.07.24, 17:24
              baga napisała:

> Wiśta wio, ile jest obiektów na tej liście?

W krajach arabskich wg. stanu na zeszły rok są 84 obiekty kulturowe.
              Ważne, że lista jest kompletna, uporządkowana i bez powtórzeń.
              • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 21.07.24, 20:58
                wariant_b napisał:
                >
                > W krajach arabskich wg. stanu na zeszły rok są 84 obiekty kulturowe.
                > Ważne, że lista jest kompletna, uporządkowana i bez powtórzeń.

Poza tym imho gołym okiem widać, jaki to kraj. Tu ,Bago, masz przewagę nad Wariantem - wiesz, gdzie się tłukłam.
                • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 22.07.24, 13:37
                  kot.peter napisała:

> wariant_b napisał:
                  > >
                  > > W krajach arabskich wg. stanu na zeszły rok są 84 obiekty kulturowe.
                  > > Ważne, że lista jest kompletna, uporządkowana i bez powtórzeń.
                  Chyba nie umiem jej znaleźć. Owszem, jest z podziałem na kraje, ale nawet przeglądając kolejne kraje, nic nie jest takie.

> Poza tym imho gołym okiem widać, jaki to kraj.

Zapewne muzułmański tongue_out

> Bago, masz przewagę nad Wariantem - wiesz, gdzie się tłukłam.

A kto Cię tam wie? Z muzułmańskich ani Albania, ani Kaukaz mi nie pasuje.
                  • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 22.07.24, 16:09

> > Bago, masz przewagę nad Wariantem - wiesz, gdzie się tłukłam.
                    >
                    > A kto Cię tam wie? Z muzułmańskich ani Albania, ani Kaukaz mi nie pasuje.
                    Wcześniej, jakieś pięć lat+ wcześniej.
                    Dodaję ostatnią pierzeję placu.
                    • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 22.07.24, 17:28
                      kot.peter napisała:

> Wcześniej, jakieś pięć lat+ wcześniej.

Abisynia chyba nie jest muzułmańska? Zresztą ten przepych to chyba nie tam? Byłaś jeszcze gdzieś w innych krajach Afryki? Może mi coś umknęło?
                      • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 22.07.24, 18:55
                        baga napisała:

> kot.peter napisała:
                        >
                        > > Wcześniej, jakieś pięć lat+ wcześniej.
                        >
                        > Abisynia chyba nie jest muzułmańska? Zresztą ten przepych to chyba nie tam? Był
                        > aś jeszcze gdzieś w innych krajach Afryki? Może mi coś umknęło?

To Azja. Poniżej Kaukazu.
                        Oczywiście nie musisz znać na pamięć wszystkich moich peregrynacji. Ale ta była wyjątkowo ciekawa - niewiele osób, zwłaszcza kobiet, tam jeździ.
                        • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 22.07.24, 23:12
                          kot.peter napisała:

> To Azja. Poniżej Kaukazu.
                          > Oczywiście nie musisz znać na pamięć wszystkich moich peregrynacji. Ale ta była
                          > wyjątkowo ciekawa - niewiele osób, zwłaszcza kobiet, tam jeździ.

No tak, Iran. Ale wydawało mi się, że to czasy jeszcze przedforumowe? No i Iranu nie ma na liście UNESCO (?). Dobre naprowadzenie, chyba znalazłam! Isfahan, Meczet szacha Lutf Allaha. Chyba...
                          • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 23.07.24, 09:59
                            baga napisała:

> No tak, Iran. Ale wydawało mi się, że to czasy jeszcze przedforumowe? No i Iran
                            > u nie ma na liście UNESCO (?). Dobre naprowadzenie, chyba znalazłam! Isfahan, M
                            > eczet szacha Lutf Allaha. Chyba...

Już Cię nie będę męczyć. Meczet rozpoznałaś dobrze, ale chodziło o cały plac - Plac Imama:
                            pl.wikipedia.org/wiki/Plac_Imama
                            Iran ma na liście UNESCO aż 25 obiektów kulturalnych i dwa przyrodnicze! Właśnie sprawdziłam. Widziałam tylko ok. siedmiu. sad
                            Czasy forumowe, 2011 rok. Katowałam Was potem zdjęciami meczetów i zaratustrianizmem.
                            • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 23.07.24, 22:11
                              kot.peter napisała:

> Już Cię nie będę męczyć. Meczet rozpoznałaś dobrze, ale chodziło o cały plac -
                              > Plac Imama:

A tak, po kolejnych podpowiedziach umknęło mi sedno pytania.

> Iran ma na liście UNESCO aż 25 obiektów kulturalnych i dwa przyrodnicze! Właśnie sprawdziłam.

Ale gdzie? Na wiki w ogóle nie ma wymienionych wg państw. No, chyba że się wie o jakie państwo chodzi. Na liście Polskiego Komitetu Unesco w ogóle nie ma Iranu wśród krajów arabskich... No tak, ale jest wśród azjatyckich! Gapa ze mnie.
                              • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 24.07.24, 09:59
                                baga napisała:

>
                                > > Iran ma na liście UNESCO aż 25 obiektów kulturalnych i dwa przyrodnicze!
                                > Właśnie sprawdziłam.
                                >
                                > Ale gdzie?

Już znalazłaś. Ja sprawdziłam tutaj:
                                whc.unesco.org/en/statesparties/ir
                                • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 24.07.24, 10:02
                                  kot.peter napisała:

> Już znalazłaś. Ja sprawdziłam tutaj:
                                  > whc.unesco.org/en/statesparties/ir

No tak, ale wiedziałaś w jakim kraju szukać. Kal się tego nie wiedziało, to szukanie wśród tylu obiektów było szukaniem na ślepo. W dodatku szukałam wśród krajów arabskich, a Iran nie jest wśród nich sad
    • baga Nowe zagadki - Edycja 32 #12 24.07.24, 10:04
      Gdzie to?
      • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #12 24.07.24, 15:59
        baga napisała:

> Gdzie to?
        Znów byłaś w Warszawie, w dodatku na Pradze, i nie znalazłaś czasu na spotkanie?!
        • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #12 25.07.24, 11:04
          kot.peter napisała:

> Znów byłaś w Warszawie, w dodatku na Pradze, i nie znalazłaś czasu na spotkanie?!

Znów byłam 5 minut, przejazdem, odwoziłam wnuka, a przez Kawęczyńską przewiózł mnie syn, znając moje zamiłowanie do dziergania.
          No to zagadka Twoja.
          • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #12 25.07.24, 20:37
            baga napisała:
            > No to zagadka Twoja.

Tymczasem wkleję info o tych cudach, bo myśmy sobie pogadały, a reszta - te wszystkie dwie osoby - nie wie, o co chodzi.
            www.se.pl/warszawa/kolorowa-niespodzianka-na-kaweczynskiej-w-warszawie-kto-je-tam-zawiesil-aa-DdPw-jQaS-8nkR.html?fbclid=IwY2xjawEPekNleHRuA2FlbQIxMAABHZZprV6Lvi3kFuPenrefgOxa1Fnn_X7PilXWhmJIv82HUUnxucNyTbRR7Q_aem_5U_Sc8m1uiVmsD50wC2xGg

• kot.peter Nowe zagadki - Edycja 32 # 13 27.07.24, 11:42
      A gdzie jest taka sztuka ulicy?
      • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 13 28.07.24, 17:23
        kot.peter napisała:

> A gdzie jest taka sztuka ulicy?

Wygląda latynosko. Architektura, kolory, osoba, która stoi na zdjęciu, napis. Poszukałam w flagach i pasuje mi Chile. To by się zgadzało, bo ostatnio rozmawiałyśmy o Wyspie Wielkanocnej. Ale czy to tam, czy w kontynentalnym Chile, to już nie udało mi się stwierdzić.
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 13 28.07.24, 21:11
          baga napisała:

> kot.peter napisała:
          >
          > > A gdzie jest taka sztuka ulicy?
          >
          > Wygląda latynosko. Architektura, kolory, osoba, która stoi na zdjęciu, napis. P
          > oszukałam w flagach i pasuje mi Chile. To by się zgadzało, bo ostatnio rozmawia
          > łyśmy o Wyspie Wielkanocnej. Ale czy to tam, czy w kontynentalnym Chile, to już
          > nie udało mi się stwierdzić.

Ciepło, ciepło. No właśnie napis. Wklej go do Google'a, wypluje Ci konkretną knajpę.

• baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 13 28.07.24, 23:13
            kot.peter napisała:

> Ciepło, ciepło. No właśnie napis. Wklej go do Google'a, wypluje Ci konkretną knajpę.
            >

O! Dobra podpowiedź! Wyskoczyło to, co widać na obrazku. Wprawdzie malunek inny, ale to z 2012 roku. A reszta się zgadza. Santiago de Chile, Aillavilu, restauracja La Piojera.
            • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 13 29.07.24, 09:40
              baga napisała:

> kot.peter napisała:
              >
              > > Ciepło, ciepło. No właśnie napis. Wklej go do Google'a, wypluje Ci konkre
              > tną knajpę.
              > >
              >
              > O! Dobra podpowiedź! Wyskoczyło to, co widać na obrazku. Wprawdzie malunek inny
              > , ale to z 2012 roku. A reszta się zgadza. Santiago de Chile, Aillavilu, restau
              > racja La Piojera.

Tak jest. Teraz Ty.
    • baga Nowe zagadki - Edycja 32 #14 30.07.24, 10:58
      Trwa remont zbiornika. Gdzie?
      • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #14 01.08.24, 16:47
        baga napisała:

> Trwa remont zbiornika. Gdzie?

Żar?
        • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #14 01.08.24, 19:28
          kot.peter napisała:

> baga napisała:
          >
          > > Trwa remont zbiornika. Gdzie?
          >
          > Żar?

Tak, to zbiornik elektrowni szczytowo-pompowej na Górze Żar.

Teraz Twoja kolej.
          • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #14 01.08.24, 23:32
            baga napisała:

> kot.peter napisała:
            >
            > > baga napisała:
            > >
            > > > Trwa remont zbiornika. Gdzie?
            > >
            > > Żar?
            >
            > Tak, to zbiornik elektrowni szczytowo-pompowej na Górze Żar.
            >
            > Teraz Twoja kolej.

O masz ci los. Ja tylko wpisałam w gugla "remont zbiornika"!

• kot.peter Nowe zagadki - Edycja 32 # 15 03.08.24, 16:05
      Sorry, za zwłokę. Wybrałam zagadkowe zdjęcie... po czym zapomniałam o zadaniu zagadki.

Nie mam zbiornika, mam jezioro. Jak się nazywa? (To największe jezioro w tym kraju.)

• adam.eu Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 15 06.08.24, 22:27
        Zaglądnąłem przypadkiem.
        Zagadka wydaje mi się prosta dla osób, które wiedzą, w jakich krajach byłaś.
        Krajobraz zawęzi liczbę krajów, na które warto zwrócić uwagę.
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 15 07.08.24, 10:16
          adam.eu napisał:

> Zaglądnąłem przypadkiem.
          > Zagadka wydaje mi się prosta dla osób, które wiedzą, w jakich krajach byłaś.
          > Krajobraz zawęzi liczbę krajów, na które warto zwrócić uwagę.

Skoro już zajrzałeś, może weźmiesz udział w zabawie? Mało nas tu zostało. sad

Podpowiedź jest dobra. Wystarczy się przyjrzeć temu kościółkowi.
          • adam.eu Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 15 07.08.24, 21:26
            kot.peter napisała:

> Skoro już zajrzałeś, może weźmiesz udział w zabawie? Mało nas tu zostało. sad
            >
            > Podpowiedź jest dobra. Wystarczy się przyjrzeć temu kościółkowi.

Dziękuję za zaproszenie. Jednak moje wiadomości i podróże to nie ta liga.
            Tu w tej zagadce to sądzę, że wiem z jakiego kraju jest Twój kadr.
            Ale, informacje pozyskałem w sposób moim zdaniem nieetyczny, co psułoby zabawę.
            A dodatkowo nie za bardzo mam teraz czas i nie mam nic przygotowanego. Ostatnio to nawet bardzo mało pstrykam.
            Ale szkoda, że jest tu tak mało osób. Być może we wrześniu dołączę przynajmniej na pół gwizdka.

Pozdrawiam ocalałych smile
          • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 15 08.08.24, 20:50
            kot.peter napisała:

> Podpowiedź jest dobra. Wystarczy się przyjrzeć temu kościółkowi.

Ze zdjęcia nie bardzo widać, że jezioro jest wielkie, a tym bardziej, że wysokogórskie.
            Ale jeśli znajdziemy kraj/jezioro, to z wytypowaniem monastyru będzie prościej.
            I tu dopiero zaczynają się schody, przynajmniej dla mnie - trzeba ustalić, skąd
            robione było zdjęcie, a z czym by nie porównywać coś w otoczeniu nie pasuje.
            Zaryzykuję, że jest to widok z okolic 2013 roku.

Ale chyba Kot wygrała i zadaje następną zagadkę.
            • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 15 08.08.24, 23:21
              wariant_b napisał:

> Ze zdjęcia nie bardzo widać, że jezioro jest wielkie, a tym bardziej, że wysoko
              > górskie. Ale jeśli znajdziemy kraj/jezioro, to z wytypowaniem monastyru będzie prościej.

Moim zdaniem nie trzeba "typować" monastyru konkretnie. Wystarczy rozpoznać, w jakim jest kraju.

> I tu dopiero zaczynają się schody, przynajmniej dla mnie - trzeba ustalić, skąd
              > robione było zdjęcie, a z czym by nie porównywać coś w otoczeniu nie pasuje.
              > Zaryzykuję, że jest to widok z okolic 2013 roku.
              2015. Ale to nieważne. W tym kraju jest jedno jezioro! W każdym razie jedno duże.

> Ale chyba Kot wygrała i zadaje następną zagadkę.
              Obawiam się, że tak. A myślałam, ze zagadka jest banalna.

Ale załączę jeszcze zbliżenie monastyru z kawałkiem jeziora w tle.
    • kot.peter Komunikat 12.08.24, 13:58
      Drodzy!
      Wyjeżdżam na tydzień z haczykiem, żeby fotografować wiatraki, jeść sery i odwiedzić pewną Dziewczynę.
      W związku z tym zawieszam naszą zgadywankę.
      Proszę, zastanówcie się tymczasem, czy wobec nikłego zainteresowania w ogóle jest sens ją kontynuować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka