kot.peter 23.06.24, 11:17 Życzę miłej zabawy. W czteroosobowym gronie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 1 23.06.24, 12:56 kot.peter napisała: > To nie Warhol. Więc kto? Banksy? Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 1 23.06.24, 14:31 baga napisała: > kot.peter napisała: > > > To nie Warhol. Więc kto? > > Banksy? A bałam się, że będzie za trudne. Tak, Banksy, byłam w jego nowootwartym muzeum w Krakowie. Bansky w muzeum to trochę dziwny koncept, ale przecież nie będę jeździć po świecie. Zresztą wielu jego prac nie ma już na murach. Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 1 25.06.24, 18:16 kot.peter napisała: > A bałam się, że będzie za trudne. > Tak, Banksy, byłam w jego nowootwartym muzeum w Krakowie. Ja nie byłam, ale widziałam porozwieszane po Krakowie plakaty. A coś mi się wydawało, że ostatnio wspominałaś o pobycie w Krakowie. Odpowiedz Link
baga Nowe zagadki - Edycja 32 #2 25.06.24, 18:17 Kim jest ten pan i gdzie stoi ten jego pomnik? Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #2 26.06.24, 00:03 baga napisała: > Kim jest ten pan i gdzie stoi ten jego pomnik? Czy ta Gwiazda Dawida na latarni ma znaczenie? Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #2 26.06.24, 09:29 kot.peter napisała: > Czy ta Gwiazda Dawida na latarni ma znaczenie? Rety, to sezon świąteczny (bezśniegowy) i gwiazda jest dekoracją! Pewnie świecącą po ciemku. Ale zmyłka! Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #2 26.06.24, 10:30 kot.peter napisała: > kot.peter napisała: > > > Czy ta Gwiazda Dawida na latarni ma znaczenie? > > Rety, to sezon świąteczny (bezśniegowy) i gwiazda jest dekoracją! Pewnie świecą > cą po ciemku. Ale zmyłka! Jaka zmyłka? Normalna dekoracja Czasem takie wiszą cały rok, najwyżej nie świecą. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #2 26.06.24, 09:17 Pomnik Jana Długosza w Kłobucku. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #3 27.06.24, 00:43 kobalt_x napisała: > Gdzie ja jestem? W Albanii, ale muszę pomyśleć, gdzie konkretnie, bo nie pamiętam takiego widoku. Chyba Berat, ale nie mam pewności. Jeśli ktoś wymyśli wcześniej, niech się nie krępuje. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #3 27.06.24, 18:48 Przejrzałam własne zdjęcie. Jest to zamek / twierdza w Beracie w Albanii. Weszłaś tam na piechotę pod górkę - jak durna ja - czy podjechałaś od drugiej strony taksówką? Jakoś nie odkryłam tej drugiej możliwości i omal nie padłam, bo było strasznie gorąco (czerwiec). Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #3 28.06.24, 11:56 Na piechotę. Ciężko było ale warto. W Ochrydzie jest gorzej, bo wysokość niewielka ale strome odcinki i upał był gorszy w lipcu. Zagadkujesz. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 4 29.06.24, 12:54 kobalt_x napisała: > Zamek w Łucku na Wołyniu. Brawo! Twoja kolej. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 5 30.06.24, 17:48 Co jest w budynku, do którego się udaje przez tą bramę? Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 5 30.06.24, 19:39 kobalt_x napisała: > Co jest w budynku, do którego się udaje przez tą bramę? Nie sądziłam, że ktoś się tam wdrapie oprócz takiej wariatki jak ja. Za bramą jest centrum bektaszytów i grobowiec Kuzum Baby. W gratisie - widok na Wlorę, ale nie bardzo jest na co patrzeć. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 5 01.07.24, 01:02 Tak, zgadza się. Oficjalna droga na mapie to ta którą schodziłam, bo podejrzewałam, że będzie zbyt pionowa. Poszłam ulicami, które wiły się wokół. Czego tam po drodze nie było...ruiny domostw i droga raz gorzej raz lepiej. Może to nie widok z wieży Eiffla ale jakieś zdjęcie da się zrobić. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 5 01.07.24, 15:06 kobalt_x napisała: > Tak, zgadza się. Oficjalna droga na mapie to ta którą schodziłam, bo podejrzewa > łam, że będzie zbyt pionowa. Ja weszłam po schodach. Przypadkiem akurat pod nimi zaparkowałam, bo blisko było stamtąd do meczetu. Odpowiedz Link
kot.peter Nowe zagadki - Edycja 32 # 6 01.07.24, 15:07 A gdzie jest ta brama? Miasto i konkretny obiekt poproszę. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 6 01.07.24, 18:50 Toqi Zargaron to jedna ze słynnych kopuł (krytych bazarów) Buchary. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 6 01.07.24, 22:07 kobalt_x napisała: > Toqi Zargaron to jedna ze słynnych kopuł (krytych bazarów) Buchary. No, nie! Jak Ty to robisz? Ja byłam w Albanii, Ty w Uzbekistanie chyba nie. Brawo! Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 7 03.07.24, 18:57 Co to za rzeźba i gdzie jest? Łuki Uzbekistanu są bardzo charakterystyczne. Latarenki na kopułach i kojarzyły mi się z hamamem i tego szukałam. Wyskoczył bazar. Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 7 03.07.24, 20:05 kobalt_x napisała: > Co to za rzeźba i gdzie jest? To chyba jest rzeźba “Dedal” Igora Mitoraja przy wejściu na teren wykopalisk archeologicznych w Pompejach. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 7 03.07.24, 21:20 Zgadza się tylko jest przy wyjściu z terenu, a nie na początku. Twoja kolej. Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 7 04.07.24, 09:42 kobalt_x napisała: > Zgadza się tylko jest przy wyjściu z terenu, a nie na początku. Niestety, nie byłam tam, zaufałam opisowi w necie Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #8 04.07.24, 15:48 Wydawało mi się, że pamiętam taki krzyż z Nekro, więc przeskrollowałam wszystkie wątki "krzyżowe" w naszej Chmurze, zobaczyłam mnóstwo fantastycznych zdjęć, ale tego krzyża chyba nie znalazłam. Bo nie jest to Kamienna Góra w Gdyni? Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #8 05.07.24, 18:58 kot.peter napisała: > Wydawało mi się, że pamiętam taki krzyż z Nekro, więc przeskrollowałam wszystkie wątki "krzyżowe" > w naszej Chmurze, zobaczyłam mnóstwo fantastycznych zdjęć, ale tego krzyża chyba nie znalazłam. > Bo nie jest to Kamienna Góra w Gdyni? Nie. To nie Gdynia, choć niezbyt daleko od niej. I sama nie wiem dlaczego nie wrzuciłam tego zdjęcia do wątku... no właśnie, chyba "Miejsc kultu i wydarzeń". W ogóle, przeszukując archiwum pod kątem zdjęć do zagadek wciąż odnajduję różne nieopublikowane. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #8 05.07.24, 22:31 baga napisała: > Nie. To nie Gdynia, choć niezbyt daleko od niej. I sama nie wiem dlaczego nie w > rzuciłam tego zdjęcia do wątku... no właśnie, chyba "Miejsc kultu i wydarzeń". Na Pomorzu też niczego z Google'a nie wypluwa. Krzyż po byku, a tu guzik. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #8 06.07.24, 19:51 W 1999 roku, na Górze Jana Pawła II w Pelplinie, wzniesionej 92, 2 m nad poziomem morza, stanął 33-metrowy krzyż. Pomyślałam, że może to nie do końca pomnik tylko stoi w miejscu ...no właśnie w jakim? Może tam gdzie papież był. Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #8 06.07.24, 20:39 kobalt_x napisała: > W 1999 roku, na Górze Jana Pawła II w Pelplinie, wzniesionej 92, 2 m nad poziom > em morza, stanął 33-metrowy krzyż. Pomyślałam, że może to nie do końca pomnik t > ylko stoi w miejscu ...no właśnie w jakim? Może tam gdzie papież był. Podobno właśnie tam Jan Paweł II w niedzielę, 6 czerwca 1999 roku odprawił Mszę św., wygłosił słowo Boże i odmówił modlitwę Anioł Pański. Krzyż stanął kilka miesięcy wcześniej, czy w tym celu? Wcześniej ta góra nazywała się Górą Biskupią, ale nic więcej na ten temat nie znalazłam. Oczywiście odpowiedź jest dobra, więc przekazuję Ci zagadkowanie. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #9 07.07.24, 18:36 Krzyża nie znalazłam ale trafił się taki słup. Co to za budynek? Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #9 07.07.24, 20:35 kobalt_x napisała: > Krzyża nie znalazłam ale trafił się taki słup. Co to za budynek? Dość łatwo było znaleźć: " The Shard, kultowy drapacz chmur, najwyższy budynek w Londynie. Dzięki charakterystycznej szklanej fasadzie i eleganckiemu projektowi dominuje w panoramie miasta. Ten cud architektury wznosi się na wysokość 309,6 m " Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #9 07.07.24, 23:56 Tak i nie byłam na tej stronie Tamizy, bo byłam w Londynie tylko 3 dni i trafiłam na strajk komunikacji miejskiej, co skreśliło sporo z moich planów zwiedzania. Poproszę o zagadkę. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #10 09.07.24, 22:45 baga napisała: > Co to za miasto? Na hasło "okrągły rynek" wypluwa mi Koło i Lukkę. Poza tym nie wiem, jak to ugryźć. Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #10 12.07.24, 21:18 kot.peter napisała: > Na hasło "okrągły rynek" wypluwa mi Koło i Lukkę. Poza tym nie wiem, jak to ugryźć. Bo to nie jest rynek, rynek w tym mieście jest gdzie indziej. A ten plac, jako reprezentacyjna przestrzeń publiczna, miejsce organizowania wydarzeń, powstał dopiero w 1954 roku, po wyburzeniu części kamienic. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #10 13.07.24, 22:49 baga napisała: > Bo to nie jest rynek, rynek w tym mieście jest gdzie indziej. A ten plac, jako > reprezentacyjna przestrzeń publiczna, miejsce organizowania wydarzeń, powstał d > opiero w 1954 roku, po wyburzeniu części kamienic. > Plac Zamkowy w Lublinie. Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #10 14.07.24, 19:39 kot.peter napisała: > Plac Zamkowy w Lublinie. Zgadza się! Zagadka Twoja! Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 17.07.24, 18:09 kot.peter napisała: > A taki plac? Chyba łatwe. Widać niełatwe. To może druga strona placu? Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 20.07.24, 00:23 kot.peter napisała: > Widać niełatwe. Skoro cierpliwość nie pomaga, to może na skróty - Lista Światowego Dziedzictwa UNESCO? Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 21.07.24, 16:17 wariant_b napisał: > Skoro cierpliwość nie pomaga, to może na skróty - Lista Światowego Dziedzictwa > UNESCO? Wiśta wio, ile jest obiektów na tej liście? To dopiero cierpliwości potrzeba! Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 21.07.24, 17:24 baga napisała: > Wiśta wio, ile jest obiektów na tej liście? W krajach arabskich wg. stanu na zeszły rok są 84 obiekty kulturowe. Ważne, że lista jest kompletna, uporządkowana i bez powtórzeń. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 21.07.24, 20:58 wariant_b napisał: > > W krajach arabskich wg. stanu na zeszły rok są 84 obiekty kulturowe. > Ważne, że lista jest kompletna, uporządkowana i bez powtórzeń. Poza tym imho gołym okiem widać, jaki to kraj. Tu ,Bago, masz przewagę nad Wariantem - wiesz, gdzie się tłukłam. Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 22.07.24, 13:37 kot.peter napisała: > wariant_b napisał: > > > > W krajach arabskich wg. stanu na zeszły rok są 84 obiekty kulturowe. > > Ważne, że lista jest kompletna, uporządkowana i bez powtórzeń. Chyba nie umiem jej znaleźć. Owszem, jest z podziałem na kraje, ale nawet przeglądając kolejne kraje, nic nie jest takie. > Poza tym imho gołym okiem widać, jaki to kraj. Zapewne muzułmański > Bago, masz przewagę nad Wariantem - wiesz, gdzie się tłukłam. A kto Cię tam wie? Z muzułmańskich ani Albania, ani Kaukaz mi nie pasuje. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 22.07.24, 16:09 > > Bago, masz przewagę nad Wariantem - wiesz, gdzie się tłukłam. > > A kto Cię tam wie? Z muzułmańskich ani Albania, ani Kaukaz mi nie pasuje. Wcześniej, jakieś pięć lat+ wcześniej. Dodaję ostatnią pierzeję placu. Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 22.07.24, 17:28 kot.peter napisała: > Wcześniej, jakieś pięć lat+ wcześniej. Abisynia chyba nie jest muzułmańska? Zresztą ten przepych to chyba nie tam? Byłaś jeszcze gdzieś w innych krajach Afryki? Może mi coś umknęło? Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 22.07.24, 18:55 baga napisała: > kot.peter napisała: > > > Wcześniej, jakieś pięć lat+ wcześniej. > > Abisynia chyba nie jest muzułmańska? Zresztą ten przepych to chyba nie tam? Był > aś jeszcze gdzieś w innych krajach Afryki? Może mi coś umknęło? To Azja. Poniżej Kaukazu. Oczywiście nie musisz znać na pamięć wszystkich moich peregrynacji. Ale ta była wyjątkowo ciekawa - niewiele osób, zwłaszcza kobiet, tam jeździ. Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 22.07.24, 23:12 kot.peter napisała: > To Azja. Poniżej Kaukazu. > Oczywiście nie musisz znać na pamięć wszystkich moich peregrynacji. Ale ta była > wyjątkowo ciekawa - niewiele osób, zwłaszcza kobiet, tam jeździ. No tak, Iran. Ale wydawało mi się, że to czasy jeszcze przedforumowe? No i Iranu nie ma na liście UNESCO (?). Dobre naprowadzenie, chyba znalazłam! Isfahan, Meczet szacha Lutf Allaha. Chyba... Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 23.07.24, 09:59 baga napisała: > No tak, Iran. Ale wydawało mi się, że to czasy jeszcze przedforumowe? No i Iran > u nie ma na liście UNESCO (?). Dobre naprowadzenie, chyba znalazłam! Isfahan, M > eczet szacha Lutf Allaha. Chyba... Już Cię nie będę męczyć. Meczet rozpoznałaś dobrze, ale chodziło o cały plac - Plac Imama: pl.wikipedia.org/wiki/Plac_Imama Iran ma na liście UNESCO aż 25 obiektów kulturalnych i dwa przyrodnicze! Właśnie sprawdziłam. Widziałam tylko ok. siedmiu. Czasy forumowe, 2011 rok. Katowałam Was potem zdjęciami meczetów i zaratustrianizmem. Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 23.07.24, 22:11 kot.peter napisała: > Już Cię nie będę męczyć. Meczet rozpoznałaś dobrze, ale chodziło o cały plac - > Plac Imama: A tak, po kolejnych podpowiedziach umknęło mi sedno pytania. > Iran ma na liście UNESCO aż 25 obiektów kulturalnych i dwa przyrodnicze! Właśnie sprawdziłam. Ale gdzie? Na wiki w ogóle nie ma wymienionych wg państw. No, chyba że się wie o jakie państwo chodzi. Na liście Polskiego Komitetu Unesco w ogóle nie ma Iranu wśród krajów arabskich... No tak, ale jest wśród azjatyckich! Gapa ze mnie. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 24.07.24, 09:59 baga napisała: > > > Iran ma na liście UNESCO aż 25 obiektów kulturalnych i dwa przyrodnicze! > Właśnie sprawdziłam. > > Ale gdzie? Już znalazłaś. Ja sprawdziłam tutaj: whc.unesco.org/en/statesparties/ir Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 11 24.07.24, 10:02 kot.peter napisała: > Już znalazłaś. Ja sprawdziłam tutaj: > whc.unesco.org/en/statesparties/ir No tak, ale wiedziałaś w jakim kraju szukać. Kal się tego nie wiedziało, to szukanie wśród tylu obiektów było szukaniem na ślepo. W dodatku szukałam wśród krajów arabskich, a Iran nie jest wśród nich Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #12 24.07.24, 15:59 baga napisała: > Gdzie to? Znów byłaś w Warszawie, w dodatku na Pradze, i nie znalazłaś czasu na spotkanie?! Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #12 25.07.24, 11:04 kot.peter napisała: > Znów byłaś w Warszawie, w dodatku na Pradze, i nie znalazłaś czasu na spotkanie?! Znów byłam 5 minut, przejazdem, odwoziłam wnuka, a przez Kawęczyńską przewiózł mnie syn, znając moje zamiłowanie do dziergania. No to zagadka Twoja. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #12 25.07.24, 20:37 baga napisała: > No to zagadka Twoja. Tymczasem wkleję info o tych cudach, bo myśmy sobie pogadały, a reszta - te wszystkie dwie osoby - nie wie, o co chodzi. www.se.pl/warszawa/kolorowa-niespodzianka-na-kaweczynskiej-w-warszawie-kto-je-tam-zawiesil-aa-DdPw-jQaS-8nkR.html?fbclid=IwY2xjawEPekNleHRuA2FlbQIxMAABHZZprV6Lvi3kFuPenrefgOxa1Fnn_X7PilXWhmJIv82HUUnxucNyTbRR7Q_aem_5U_Sc8m1uiVmsD50wC2xGg Odpowiedz Link
kot.peter Nowe zagadki - Edycja 32 # 13 27.07.24, 11:42 A gdzie jest taka sztuka ulicy? Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 13 28.07.24, 17:23 kot.peter napisała: > A gdzie jest taka sztuka ulicy? Wygląda latynosko. Architektura, kolory, osoba, która stoi na zdjęciu, napis. Poszukałam w flagach i pasuje mi Chile. To by się zgadzało, bo ostatnio rozmawiałyśmy o Wyspie Wielkanocnej. Ale czy to tam, czy w kontynentalnym Chile, to już nie udało mi się stwierdzić. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 13 28.07.24, 21:11 baga napisała: > kot.peter napisała: > > > A gdzie jest taka sztuka ulicy? > > Wygląda latynosko. Architektura, kolory, osoba, która stoi na zdjęciu, napis. P > oszukałam w flagach i pasuje mi Chile. To by się zgadzało, bo ostatnio rozmawia > łyśmy o Wyspie Wielkanocnej. Ale czy to tam, czy w kontynentalnym Chile, to już > nie udało mi się stwierdzić. Ciepło, ciepło. No właśnie napis. Wklej go do Google'a, wypluje Ci konkretną knajpę. Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 13 28.07.24, 23:13 kot.peter napisała: > Ciepło, ciepło. No właśnie napis. Wklej go do Google'a, wypluje Ci konkretną knajpę. > O! Dobra podpowiedź! Wyskoczyło to, co widać na obrazku. Wprawdzie malunek inny, ale to z 2012 roku. A reszta się zgadza. Santiago de Chile, Aillavilu, restauracja La Piojera. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 13 29.07.24, 09:40 baga napisała: > kot.peter napisała: > > > Ciepło, ciepło. No właśnie napis. Wklej go do Google'a, wypluje Ci konkre > tną knajpę. > > > > O! Dobra podpowiedź! Wyskoczyło to, co widać na obrazku. Wprawdzie malunek inny > , ale to z 2012 roku. A reszta się zgadza. Santiago de Chile, Aillavilu, restau > racja La Piojera. Tak jest. Teraz Ty. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #14 01.08.24, 16:47 baga napisała: > Trwa remont zbiornika. Gdzie? Żar? Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #14 01.08.24, 19:28 kot.peter napisała: > baga napisała: > > > Trwa remont zbiornika. Gdzie? > > Żar? Tak, to zbiornik elektrowni szczytowo-pompowej na Górze Żar. Teraz Twoja kolej. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 #14 01.08.24, 23:32 baga napisała: > kot.peter napisała: > > > baga napisała: > > > > > Trwa remont zbiornika. Gdzie? > > > > Żar? > > Tak, to zbiornik elektrowni szczytowo-pompowej na Górze Żar. > > Teraz Twoja kolej. O masz ci los. Ja tylko wpisałam w gugla "remont zbiornika"! Odpowiedz Link
kot.peter Nowe zagadki - Edycja 32 # 15 03.08.24, 16:05 Sorry, za zwłokę. Wybrałam zagadkowe zdjęcie... po czym zapomniałam o zadaniu zagadki. Nie mam zbiornika, mam jezioro. Jak się nazywa? (To największe jezioro w tym kraju.) Odpowiedz Link
adam.eu Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 15 06.08.24, 22:27 Zaglądnąłem przypadkiem. Zagadka wydaje mi się prosta dla osób, które wiedzą, w jakich krajach byłaś. Krajobraz zawęzi liczbę krajów, na które warto zwrócić uwagę. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 15 07.08.24, 10:16 adam.eu napisał: > Zaglądnąłem przypadkiem. > Zagadka wydaje mi się prosta dla osób, które wiedzą, w jakich krajach byłaś. > Krajobraz zawęzi liczbę krajów, na które warto zwrócić uwagę. Skoro już zajrzałeś, może weźmiesz udział w zabawie? Mało nas tu zostało. Podpowiedź jest dobra. Wystarczy się przyjrzeć temu kościółkowi. Odpowiedz Link
adam.eu Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 15 07.08.24, 21:26 kot.peter napisała: > Skoro już zajrzałeś, może weźmiesz udział w zabawie? Mało nas tu zostało. > > Podpowiedź jest dobra. Wystarczy się przyjrzeć temu kościółkowi. Dziękuję za zaproszenie. Jednak moje wiadomości i podróże to nie ta liga. Tu w tej zagadce to sądzę, że wiem z jakiego kraju jest Twój kadr. Ale, informacje pozyskałem w sposób moim zdaniem nieetyczny, co psułoby zabawę. A dodatkowo nie za bardzo mam teraz czas i nie mam nic przygotowanego. Ostatnio to nawet bardzo mało pstrykam. Ale szkoda, że jest tu tak mało osób. Być może we wrześniu dołączę przynajmniej na pół gwizdka. Pozdrawiam ocalałych Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 15 08.08.24, 20:50 kot.peter napisała: > Podpowiedź jest dobra. Wystarczy się przyjrzeć temu kościółkowi. Ze zdjęcia nie bardzo widać, że jezioro jest wielkie, a tym bardziej, że wysokogórskie. Ale jeśli znajdziemy kraj/jezioro, to z wytypowaniem monastyru będzie prościej. I tu dopiero zaczynają się schody, przynajmniej dla mnie - trzeba ustalić, skąd robione było zdjęcie, a z czym by nie porównywać coś w otoczeniu nie pasuje. Zaryzykuję, że jest to widok z okolic 2013 roku. Ale chyba Kot wygrała i zadaje następną zagadkę. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 32 # 15 08.08.24, 23:21 wariant_b napisał: > Ze zdjęcia nie bardzo widać, że jezioro jest wielkie, a tym bardziej, że wysoko > górskie. Ale jeśli znajdziemy kraj/jezioro, to z wytypowaniem monastyru będzie prościej. Moim zdaniem nie trzeba "typować" monastyru konkretnie. Wystarczy rozpoznać, w jakim jest kraju. > I tu dopiero zaczynają się schody, przynajmniej dla mnie - trzeba ustalić, skąd > robione było zdjęcie, a z czym by nie porównywać coś w otoczeniu nie pasuje. > Zaryzykuję, że jest to widok z okolic 2013 roku. 2015. Ale to nieważne. W tym kraju jest jedno jezioro! W każdym razie jedno duże. > Ale chyba Kot wygrała i zadaje następną zagadkę. Obawiam się, że tak. A myślałam, ze zagadka jest banalna. Ale załączę jeszcze zbliżenie monastyru z kawałkiem jeziora w tle. Odpowiedz Link
kot.peter Komunikat 12.08.24, 13:58 Drodzy! Wyjeżdżam na tydzień z haczykiem, żeby fotografować wiatraki, jeść sery i odwiedzić pewną Dziewczynę. W związku z tym zawieszam naszą zgadywankę. Proszę, zastanówcie się tymczasem, czy wobec nikłego zainteresowania w ogóle jest sens ją kontynuować. Odpowiedz Link