Dodaj do ulubionych

kanonizacja jp2

24.04.14, 19:01
Wielki koncert plenerowy, wieczorne czuwanie, transmisja na telebimach mszy kanonizacyjnej z Watykanu, piknik rodzinny i kampania społeczna "Jeśli szukasz źródła, idź pod prąd" - to główne punkty obchodów kanonizacji papieża Jana Pawła II w Warszawie. W stolicy potrwają one trzy dni.
to w stolicysmile a do Rzymu mkną autokary, pociągi i samoloty z rodakami....
Obserwuj wątek
    • greis52 Re: kanonizacja jp2 24.04.14, 19:04
      www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/360040,Ilu-Polakow-przyjedzie-do-Rzymu-na-beatyfikacje-Jana-Pawla-II
      tu piszą że może nas tam być ok 80 tys
      • jaga_22 Re: kanonizacja jp2 24.04.14, 20:17
        Jeden z sześciu pociągów wyczarterowanych biurom podróży, które organizowały wyjazdy na kanonizację do Rzymu, został odwołalny.

Partnerem, który miał zapłacić za przejazd pociągu z pielgrzymami do Rzymu, było biuro podróży Holiday Travel z Warszawy.

- Płatność miała wpłynąć do nas do 18 kwietnia. Ponieważ był to Wielki Piątek, zdecydowaliśmy, że zaczekamy jeszcze na dopełnieniem formalności przez biuro podróży. Tymczasem wczoraj biuro poinformowało nas w piśmie, że nie ma kontaktu z osobą, która była inicjatorem wyjazdu do Rzymu i że nie ma środków na zapłacenie za pociąg - powiedziała Szopowska.

www.zw.com.pl/artykul/2,665336-Odwolany-pociag-do-Rzymu-na-kanonizacje.html
        • lusia_janusia Re: kanonizacja jp2 24.04.14, 21:16
          Oj, to ludzie beda zawiedzeni, ze nie pojada na taka wzna uroaczystosc,
          a z drugiej strony, to nie rozumiem ludzi, ze chca jechac w najwiekszy tlok,
          i niedogody, i drozyzna, bo przy takich okazjach to handel kwitnie i restauracje.
          A moze juz sie starzeje, mysle tylko o dobrej wygodnej podrozy i wypoczynku.?
          • maria88 Re: kanonizacja jp2 26.04.14, 10:32
            Cieszę się ogromnie,że to juz jutro kanonizacja i że człowiek
            dożył takiej uroczystości. Będę naprawdę świętować
            modlić sie, oglądać ciekawsze programy i jak nie będzie padać
            to spacerować. Dzisiaj udekorowałam już okno
            ze zdjeciem Naszego Papieża i postawiłam flakon
            z kremowymi tulipanami.
            Dla mnie to przede wszystkim człowiek głębokiej wiary,
            uczciwy i godny naśladowania.
            • jaga_22 Re: kanonizacja jp2 26.04.14, 11:18
              Dojechali Lusiu,z przesiadką innym transportem,ale dojechali wczoraj.
              • jaga_22 Re: kanonizacja jp2 26.04.14, 11:24
                Źle napisałam,to wczoraj wyjechali,ale już są blisko celu.

Pielgrzymi z "Expressu Miłosierdzia" są w drodze Rzymu. Autokary z ponad 130 osobami wyruszyły z Częstochowy wcześnie rano - poinformował na twitterze ks. Józef Kloch, rzecznik Konferencji Episkopatu Polski. Jak napisał, w organizacji dalszej podróży pielgrzymów pomógł Zespół Pomocy Kościołowi na Wschodzie wraz z życzliwymi osobami.

wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Udalo-sie-Pielgrzymi-z-Expresu-Milosierdzia-w-drodze-do-Watykanu,wid,16564908,wiadomosc.html?ticaid=1129e3&_ticrsn=3
                • lusia_janusia Re: kanonizacja jp2 26.04.14, 12:41
                  Mario. Jaga,
                  to dobrze ze szczesliwie pielgrzymi dojechali do celu.
                  To prawda Mario, Jaga w takim dniu chyba wszyscy Polacy sa dumni,
                  ze mieli takiego prawdziwega" papieza pielgrzyma"
    • xystos Re: kanonizacja jp2 26.04.14, 12:26
      czy zauwazyliscie,ze wiecej jest meskich Swietych
      niz zenskich takowych ?

mnie sie wydaje ze kazdy meszczyzna z 40sto letnim
      stazem malzenskim powinien byc conajmniej blogoslawiony
      .. i niekoniecznie od wody swieconej.

ZEN
      • alfredka1 Re: kanonizacja jp2 26.04.14, 16:46

Szczscie, ze pielgrzymi zza wschodniej granicy dojechali. Bardzo mi bylo smutno i zal Ich sad(
        • lusia_janusia Re: kanonizacja jp2 26.04.14, 17:28
          *Xystos, to chyba juz u Ciebie niedlugo taka rocznica bedzie?.
          *Alfredko, tak wszyscy chca na wlasne oczy i uszy uczestniczyc w tak
          donioslej chwili kananizacji naszego swp.papieza, a na drogach . gdzie
          wszystkie drogi prowadza do Rzymu na pewno jest teraz tlok i czai sie
          wiele niebezpieczenstw.?
          • xystos Re: kanonizacja jp2 26.04.14, 20:34
            niezapominajcie o Janie XXIII - wielkim reformatorze Kosciola Powszechnego

wiekszosc staci telewizyjnych bedzie transmitowac ceremonie beatyfikacyjne
            .. zeby tylko cos z tego utkwilo na stale w mozgach i sercach ludzi.
            • lusia_janusia Re: kanonizacja jp2 26.04.14, 21:18
              *Xystos u nas tez?, nie kupilam programu.
              Ale moge sprawdzic w kompie.
    • greis52 Róża na pamiątkę... 29.04.14, 10:06

Pielgrzymi z wielu krajów wyjechali z Rzymu z wyjątkowymi pamiątkami z kanonizacji Jana Pawła II i Jana XXIII: z różami z Ekwadoru, którymi udekorowany był plac Świętego Piotra podczas niedzielnej mszy. 30 tysięcy ekwadorskich róż, które sprzątano i wywożono z placu Świętego Piotra, było rozchwytywanych przez tłumy ludzi.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/raport-kanonizacja-jana-pawla/galerie/roza-pamiatka-z-kanonizacji-papiezy-zdjecie,iId,1480519,iAId,117532?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
    • greis52 po kanonizacji jp2 29.04.14, 10:24
      Po kanonizacji Jan Paweł II patronuje wielu szkołom, uczelniom, ośrodkom pomocy społecznej. Jego imieniem nazywane są parki i ulice. Wiele z nich pozostanie przy historycznej nazwie.
      Inni jeszcze nie zdecydowali, czy do imienia patrona dodawać "święty”.
      Poczekamy zobaczymy i policzymy kosztywink
      • kendo Re: po kanonizacji jp2 30.04.14, 16:24
        sledzilam w telewizorni,
        na kazdym kanale mozna bylo wybrac co interesowala z zycia dwoch papierzy
        no i koncerty i sama uroczystos...

*Xystos,
        no juz nie biadol,zes "meczennik i to jeden z 40-stu"
    • greis52 Re: kanonizacja jp2 07.05.14, 09:15
      Burmistrz Rzymu wycenił przygotowanie miasta do ceremonii na niemal 8 mln euro.

finanse.wp.pl/kat,1033801,title,Ile-kosztowala-kanonizacja-Jana-Pawla-II,wid,16563340,wiadomosc.html
      • slo-onko Re: kanonizacja jp2 07.05.14, 09:19
        koszt przygotowania,ale jakie zyski choćby na handlu, na podatkach itp. mnóstwo uczestnikow i pewnie miejscowych dalo zarobić Rzymowi. Mysle,ze w takiej sytuacji miasto nie jest stratne.
        • kendo Re: kanonizacja jp2 07.05.14, 09:33
          ogromna suma,
          oby sie zwrocila z "nawiazka dla miasta"
          slyszalam,
          ze hotele/sklepy/i prywatne wynajmy mieszkan podnioslo ceny na ten czas....
          • slo-onko Re: kanonizacja jp2 07.05.14, 09:35
            tak nawet trzykrotnie i zawsze znajda się kupujący.
            nie wiem dlaczego zawsze przy takich uroczystościach czy imprezach podaje się wkład miasta,a zyskow już nie. a mnie ciekawi czy bilans się rowna czy nie np. mojego miasta przy organizacji np. dni morza lub zloty zagli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka