Dodaj do ulubionych

** MARZEC **

01.03.21, 01:03
marcowe dziendoberki,

8 III - Dzien KObiet
28 III - Niedziela Palmowa

marcowe nietypowe swieta:
Nietypowe święta:
Światowy Dzień Tenisa
Międzynarodowy Dzień Walki przeciwko Zbrojeniom Atomowym
Światowy Dzień Obrony Cywilnej
Światowy Dzień Świadomości Autoagresji
Dzień Puszystych
Dzień Piegów
Zero dla Dyskryminacji
Między­na­ro­dowy Dzień Przy­tu­la­nia Biblio­te­ka­rza
Dzień Wiedzy o Samookaleczeniach
Międzynarodowy Dzień Wózka Inwalidzkiego
Narodowy Dzień Pamięci "Żołnierzy Wyklętych"

zycze milego calego miesaca
Obserwuj wątek
    • kallisto Re: ** MARZEC ** 01.03.21, 06:49
      Dzien dobry w marcu.
      Lusia skowronek juz watek zalozyla, bo ja z pospiechu to w lutym bym sie wpisala😅
      Siedze w kolejce do laboratorium. Jestem piata, pobor zaczyna sie od 7. Troche sie naczekam, juz znudzo mi sie to chodzenie na badania i do lekarzy... Za czesto w ostatnim czasie.

Potem jade do pracki, bedzimy po remoncie meblowac dyrektora pokoj. Bedzie swiezo, czysto, pachnaco i ladnie.

Milego dnia wszystkim.

Ps. Dziwne te swieta, nie wiem czy niektore dnia sa sensowne np. Dzien wozka inwalidzkiego. Jesli juz to dzien osob z niepelnosprawnoscia.
    • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 01.03.21, 07:47
      Hej !!!! ......https://www.gify.net/data/media/1225/dzien-dobry-ruchomy-obrazek-0035.gif
      OOOOO: juz wiosennie skowronki przywitaly marzec.
      Kallisto, to Kendo Nas powitala w m-cu Marcu.
      A to na te badania chodzisz ze chorowalas na covida?, sprawdzaja
      Twoj stan zdrowia?.
      https://www.gify.net/data/media/545/dziecko-ruchomy-obrazek-0202.gif
      Mglisty poranek, pozniej ma byc slonecznie do +7,o C czyli chlodniej
      niz bylo w minionym tygodniu. Plany sie jakos same wykluja, byle tylko
      byly checi do jakiejs kreatywnosci.

Milego poniedzialku i calego tygodnia Nam zycze.
      • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 01.03.21, 08:26
        Maria nie pokazywala sie przez pare dni,
        mam nadzieje, ze tylko topniejacy snieg za oknem
        byl tego przyczyna?
        • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 01.03.21, 11:00
          Witam i ja.Marzec nieszczególnie nas zaskoczył.
          Poczekam na ten kalendarzowy.Miłego początku tygodnia.

https://i.pinimg.com/564x/1c/d6/4a/1cd64ac3ec0c59b2afb1bddd6657e8e2.jpg
          • kallisto Re: ** MARZEC ** 01.03.21, 12:22
            Lusiu na TSH i podgupy poszłam. Wszystko w normie, już mam wyniki smile)))
            czekam jeszcze na wynik poziomu witaminy D.
            • kendo Re: ** MARZEC ** 01.03.21, 15:02
              witajcie,
              dobrze sobie sprawdzic stan swojego zdrowia,
              a proby na vit.D to prywtnie drogie sa??
              zadawalajace,ze Kallisto wyniki prob ma OK,

*Lusia/Jagusia
              ladnie sie tez przywitaly marcowo..

slonecznie/wietrznie/+9 stopni,
              dzien uciekl na szukaniu-kompletowaniu salonu..

udanego popoludnia Nam zycze
              • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 02.03.21, 10:29
                Witajcie,
                Vistulanki cos tak spokojnie dzisiaj u nas ???...
                Ja mam dzisiaj dzien kulinarny, nie wiem na ile mi starczy
                werwy z przygotowaniem roznego menu, bo tez planuje
                po poludniu jakis marsz gdzies? , ale wszedzie czuje kurz
                z posypanych sola ulic i chodnikow.

Widzialam ze komuna juz sprzata posypany piach, ale nie na
                moich szlakach .

Przyjemnego wtorku Nam zycze w zadawalajacym zdrowiu.
                • alfredka1 Re: ** MARZEC ** 02.03.21, 10:51
                  witamsmile
                  zabieram sie do smażenia/?/ naleśników , dbedą krokiety z nadzieniem twarogowowędzonym .
                  Pogoda paskudna , wilgotno i mgła zawisła nad osiedlem .........

.. nam niczym nie sypano, lodu nie było ... taka szczecińska bylezima ..

• lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 02.03.21, 11:33
                    Alfredko tez mam w planie nalesniki, ale zanim je
                    usmaze wszystkie to przy piecu smakuje jeden za drugim
                    i juz jestem pojedzona, reszte mam na inne posilki,

lubie je zawinac razem z lisciem salaty i tartego chrzanu
                    i plat dobrej wedzonej gotowanej szynki z Lidla, zawinac
                    i b,dobre na sniadanie lub kolacje, czasem majonezem
                    posmaruje.
                    • maria88 Re: ** MARZEC ** 02.03.21, 12:11
                      Witam. Jestem w ogniu spraw bo mi się duzo nazbierało.
                      Pierwsza to pilna dentystka i czekam na telefon dzis lub jutro?
                      Druga to dalej nie załatwiona wizyta z wetem bo go nie mogłam zastać zmienił godziny.
                      TV czekają na reperację .Mechanik zachorował /może covid/.
                      Kontrola wodomierzy etc.
                      Dobrego marca ,życzę. Za oknem sniegu juz prawie nie ma.
                      Słonko grzeje ale wiatrek trzęsie gałązkami.
                      Ma wrócić jeszcze zima. Zobaczymy.
                      • kendo Re: ** MARZEC ** 02.03.21, 12:31
                        ho,hoooo Mario,
                        ale sie nazbieralo spraw do zalatwienia..
                        moze czesc sie uda jakos pozytywnie pozalatwiac..

witajcie Vistulanki,

*Alfredko,
                        tez nasmazylam juz nalesnikow i beda krepsy-to w watku kulinarnym napisze.

*Lusia
                        tez zrobilam sobie dzien kulinarny,

a tak pozatem,
                        to slonecznie /wietrznie /+9 stopni

zycze Nam udanych smakow kulinarnych
                        i udanego dnia
                        • kallisto Re: ** MARZEC ** 02.03.21, 16:09
                          Wpadam wrzucic swoje trzy po trzy.
                          Pogoda sloneczna i po obiedzie wybiore sie na krotki marsz do apteki ale tej dalej polozonej ode mnie. Tam tylko moge odbierac zamowione leki. Zamowilam wit. D3, nowy cisnieniomierz. Stary pidobno zle mierzy tak twierdzi moj maz, a on jest madry i musze sie go sluchac. Czasami😂😂
                          Zamowilam jeszcze Nifuroksazyd, srodek na jelitowe rewolucje. Meczyla mnie chyba jakas wredna bakteria w niedziele i dzisiaj rano.
                          Gotuje obiadek, a dzisiaj gulasz, kluski ziemniaczane i marchewka z goroszkiem na gesto. Na kolacje zamarzylam sobie nalesniki z dzemem i widze jakad plaga na nalesniki😂
                          • alfredka1 Re: ** MARZEC ** 02.03.21, 16:25
                            ... zostało nam jeszcze osiem nalesników więc zjemy je na podwieczorek z dzemem śliwkowym /domowym/. Na obiad nalesniki były z farszem twarogowowędzonkowym /krokiety/ , popijane barszczem czerwonym.
                            p.s. teraz smażenie naleśników nie jest problemem ... teflon !!! to jest TO !! smile)
                            • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 02.03.21, 17:32
                              Juz mamy pozne popoludnie, prawie wieczor,
                              ale widno, odpoczelam zdziebko i chyba juz zjadalam
                              kolacje.

Maria pisze o natloku spraw, ja mam tez wazne spotkania
                              i wydatki 2 ktore musze priotytetowac i nie wiem od ktorego
                              konca mam zaczac.

Kallisto obiadkiem smacznym sie bedzie zajadac i w planie
                              nalesniki jak u Alfredki, zapomnialam ze do krokietow mozna
                              poserwowac czerwony barczyk, przy najblizszym planowaniu obiadu
                              wezme to pod uwage, dzemu sliwkowego nie mam, ale mam wlasnej
                              roboty dzem z czerwonych borowek czasem mi taki zestaw
                              smakowal,

Milego i spokojnego wieczoru Nam zycze.
                              • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 03.03.21, 08:10
                                Witajcie !!! ...
                                Pogoda sie rozkreca, slonce szuka drogi do wyjscia
                                z poza chmur, temp dzisiaj ma byc +6,o C.

Jak zwykle jakis dzien bez planow, ale chyba sobie
                                zrobie papierowy dzien i poukladam papiery tam gdzie
                                maja lezec?
                                Obiad jakis juz mam, tylko zdecydowac sie na smak,
                                obowiazkowo rowniez jakas przebiezke zrobic.

Spokojnej srody Nam zycze,
                                • kendo Re: ** MARZEC ** 03.03.21, 09:08
                                  witajcie,
                                  no tak slonko juz prawie wypelzlo spoza chmur,
                                  ale tylko +2 stopnie tutaj,

tez zapomnialam o czerwonym barszczu do krepso,

na razie zadnych planow,
                                  ale zawsze cos sie zrobi,
                                  a wydatki wczoraj tez zrobilam,choc byly nie bardzo planowane

udanego dnia Nam zycze
                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 03.03.21, 09:33
                                    Kendo, teraz nie ma kontroli w portfelu brak gotowki,
                                    Wszystko placi sie karta bankowa, z jednej strony wygoda.
                                    • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 03.03.21, 10:18
                                      Witajcie...u mnie słonka brakuje i jest dla mnie za zimno,a Maria jeszcze
                                      straszy ,że zima wróci.
                                      Kalisto,może to tylko grypa żołądkowa.Mnie odpukać nie chwyta.
                                      I tak dzień przeleciał wczorajszy.
                                      Ja mam wymówkę,bo nie miałam internetu big_grin
                                      Dobrego dnia w załatwianiu spraw.Najlepiej żeby ich nie było.

https://i.pinimg.com/originals/83/7f/10/837f102c997cbeade11798cd955de917.gif
                                      • kendo Re: ** MARZEC ** 03.03.21, 10:33
                                        Jagus,
                                        cos mi sie wydaje,
                                        ze chyba ktos inny sie wpisal wczoraj za Ciebie 8:40
                                        i po 14 godz,,na Twoim forum,skoro piszesz,ze nie mialas internetu..

a tak pozatem
                                        powitalas Nas rozesmiana filizanka..

zycze udanego dnia
                                        • alfredka1 Re: ** MARZEC ** 03.03.21, 11:40
                                          Karlson z dachu ???

• lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 03.03.21, 11:54
                                            Alfredka ucieka w kraine bajek w czaie pandemi,
                                            ja rowniez ogladam stare nagrania na Youtobe kaberet Olgi Lipinskiej.

encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ6PviOXejgyPznzbWp-l-0BKDNpVFO7z-o9A&usqp=CAU

"Karlsson på Taket" to postać stworzona przez Astrid Lindgren, która odwiedza swojego siedmioletniego Małego Brata w mieszkaniu w Sztokholmie w domu w Vasastan. Istnieją trzy książki o Karlssonie, Małym Bracie i Karlssonie na dachu, Karlssonie na dachu znów leci i Karlssonie na dachu znów się skradają, a wszystkie są zilustrowane przez Ilona Wiklanda. Wikipedia
                                            • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 03.03.21, 12:02
                                              W Polsce kiedys sie nie slyszalo o grypie zoladkowej,
                                              tutaj to infekcja wirusowa, przewaznie tubylcy choruja,
                                              ale teraz i wirus dotarl do innych nacji i wszyscy choruja.
                                              Odpukac odstukac, ja chyba jeszce nie mialam tej przypadlosci.
                                            • alfredka1 Re: ** MARZEC ** 03.03.21, 12:11
                                              Mieliśmy tę książkę o Karlsonie i gdy czegoś nie moglismy znależć mówiliśmy, że to Karlson schował ..smile
                                              • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 03.03.21, 13:07
                                                Kendo,to źle przeczytałaś,Rano miałam internet,zaglądałam do Was
                                                i było puściutko.Lusia przyszła o 9.29,a Ty koło południa big_grin
                                                A to mój wpis z mojego forum.

Witajcie... wczoraj po południu byłam odcięta od komputera,
                                                • kendo Re: ** MARZEC ** 03.03.21, 16:29
                                                  acha Jagusia,
                                                  czyli po 14 godzinie bylas odcieta,
                                                  a ja myslalam,ze to jakis "inny duszek sie wpisywal"
                                                  moje ranki wygladaja roznie,
                                                  nie zawsze sie wpisuje o rannej godzi.

miej sobie udane popoludnie
                                                  • kallisto Re: ** MARZEC ** 03.03.21, 18:38
                                                    Dobry wieczor wszystkim.
                                                    Wczoraj kupilam cisnieniomierz i wczoraj mierzyl, a dzisiaj wysiadl😡 musialam oddac. Nie dosc, ze pieniadze zamrozonone to jeszcze brak cisnieniomierza. Pojedzie do producenta. Co za pech.....

Poza tym ogladam program "zglos remont". Lubie finalne zakonczenie, elegancko wykonane pomieszczenia. Jest co zgapic.

Juz ciemno, zaraz zrobie kolacje i bede czytac kryminalno, sensacyjno przygodowa ksiazke.

Przyjemnego wieczorku.
                                                  • alfredka1 Re: ** MARZEC ** 03.03.21, 20:24
                                                    Lusiu .... wszystko w porządku ????
                                                    #BREAKING Eight people wounded in stabbing attack in #Vetlanda, #Sweden. Police say it was a terror attack
                                                    /nie wiem gdzie mieszkacie ../
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 03.03.21, 23:26
                                                    Alfredka, dziekuje za troske, u nas spokojnie pod tym wzgledem
                                                    jak na razie.
                                                    Vetlanda lezy w sasiednim regionie Småland.
                                                    Okropne wypadki, strach wychodzic z domu, bo nie wiadomo
                                                    z kim sie czlowiek mija na ulicy.

Spokojnej nocy Nam zycze.
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 04.03.21, 07:57
                                                    Witajcie!!! ....
                                                    Przespalam lekkie deszczyk, ktory popadal chyba tylko
                                                    chwilke, nawet nie ma kaluz, ale nie kurzy za samochodami sola.

Plany sie moze uloza same tak jak wczoraj, ze nawet upieklam
                                                    bulki, bardzo dobre, doszlam do wniosku, ze lepiej kupowac ten
                                                    nie dobry chleb i jesc malo pieczywa, niz wypiekac swoje dobre
                                                    bulki i jesc na ilosc bo smaczne.(pol zartem)

Sklepy wysylaja sms-y z 30 % obnizka cen na ciuszki, ale sie
                                                    boje wchodzic do takich sklepow, bo to trzeba przymierzac, chociaz
                                                    potrzebuje chyba cos nowego, bo ulubione ciuszki pokurczyly sie
                                                    w szafach na polkach.

Spokojnego czwartku ze sloncem nad glowami Nam zycze.
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 04.03.21, 09:44
                                                    Witajcie... już,już zaczynało wychodzić słoneczko zza obłoków i już je wcięło.
                                                    Jeszcze trzeba poczekać na ciepełko,rano było +6 ,ale ogólnie zimno i brzydko.
                                                    Reklamy,obniżki to wszystko już technicznie zaplanowane ,wystarczy wejść na stronę.
                                                    Parę tyg.temu upatrzyłam 2 sweterki,nawet dałam do koszyka i na tym się skończyło,
                                                    to wczoraj mi przysłali przypomnienie,że koszyk czeka i nawet nie będę płaciła za dowóz.
                                                    Nieraz warto przeczekać,bo przysyłają za jakiś czas obniżkę na ten towar.
                                                    Zachęta dźwignią handlu.
                                                    Kalisto to miałaś pecha z ciśnieniomierzem.Dziś z rana miałam tylko 105/60
                                                    dobrze,że przedtem zmierzyłam i nie wzięłam leku na obniżenie.
                                                    Ciekawa jestem czy to rzeczywiście terroryści ? wink
                                                    Dobrego dnia.
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 04.03.21, 10:15
                                                    Jak juz sepo jest wmieszana(walka z teroryzmem) to
                                                    musi byc cos na rzeczy, a nie podali narodowosci zamachowca?

Jagus wlasnie, niektore towary sa z pierwsza cena duzo obnizanie,
                                                    to ciekawe ile kosztuje wyprodukowanie wlasciwa cena.
                                                    Jak ktos potrzebuje ciuszka juz, to kupi za pierwsza cene,
                                                    ja chodze i sprawdzam czy dalej wisi upatrzony np,sweterek
                                                    i jak przecena i jeszcze wisi to go kupie okazyjnie. Teraz nie chodze
                                                    po sklepach ze wzgledu na virusa.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 04.03.21, 10:18
                                                    witajcie Forumki Vistulowe,

oj,Alfredko caly dzien wczoraj i dzis w kazdym medialnym przekazie o tym idcydencie w Vetlanda sie mowi/rospisuje,
                                                    podejzewaja,ze to terorystyczna akcja byla,
                                                    7 osob zranionych w tym 3 osoby w stanie krytycznym,
                                                    ponoc mlody czlowiek 22 lata, w ciagu 18 minut,
                                                    policja ujela sprawce..chodzil w rozne miejsca i atakowal przypadkowych ludzi by ich zabic....brrrrrrrrrrr

Kallisto,
                                                    moze bateria byla stara i nie dziala aparat,
                                                    takmialam z Xystosa wszystkimi przyzadami,
                                                    jak chcialam po jakims czasie je uzywac..

Jagusia
                                                    tu tez slonka brak,nawet jakies krople po oknach balkonowych chca splywac..

Lusia,
                                                    zawsze tak jest,kiedy swieze pieczywo wlasnego wypieku sie smakuje,
                                                    my lubimy swiezutkie z maslem ,a nieraz plaster sera zoltego kladziemy..

a ciuszki??,wczorak wlasnie przejzalam katalogi ze sklepow ,niektore sa ciekawe,
                                                    ale na razie mysle nad nimi czy zakupic

zycze Nam udanego dnia ze sloncem w serduchach
                                                  • kallisto Re: ** MARZEC ** 04.03.21, 16:42
                                                    Jestem i ja.
                                                    Po pracy zmeczona i troche glodna, a wlasciwie gdy widze skwierczace w worku pieczone skrzydelka to głód mi sie wzmaga.

Dzisiaj po pracy zawiozlam wniosek przedszkolny mojej najmlodszej wnusi Zuzi. Byleby ja przyjeli do tego wlasnie, jedt duze i nowoczesne. Wspaniały plac zabaw i parking dla rodzicow. Zasada jest taka, ze wniosek rejestruje sie w systemie ale sklada sie w przedszkolu tzw. Pierwszego wynoru. Jesli nie uda sie do tego to do jednego z pozostałych trzech musza dziecko przyjac.

Kendus aparat do mierzenia cisnienia byl felerny, chyba nastąpiło jakies spiecie. Przestał dzialac na bateriach i na kablu. Czekam na rozstrzygniecie reklamacji.

A propos zakupów, ostatnio od niechcenia wrszlam do sklepu z damska odzieza. Przegladalam spidniczki na wyprzedazy. Mierzylam 4 z czego tylko jedna byla akuratna. Pierwsza cena miebotyczna 119 zl. Przecenia 35 zl i z dodatkowym rabatem 20% zaplacilam 28 zl z groszem. Spódnica pieknie odszyta z podszewka Nie rozumiem polityki odziezowej. Jesli pierwsza cena jest tak wysoka bo koszty produkcji materialu etc. A odtani koszt za bezcen to jak sie firmie oplaca szyc i handlowac? Tonile tak naprawde ta odziez jest warta ?????

A moje kulasy tak mnie bola
                                                    ..... Najchetniej bym je odcięla
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 04.03.21, 17:42
                                                    hej Kallisto,
                                                    o jejku,
                                                    bolace nogi to tragedia,
                                                    nie wiadomo z jakiego powodu zaczynaja bolec,
                                                    sa rozne kremy-mascie-salwy,
                                                    ktore lagodza bole,
                                                    ja uzywam tego smarowidla,samaruje stopy,pomaga :
                                                    ,,cyt..(przetlumaczylam z tubysmarowidla)zmiękcza i przynosi ulge zmęczonym i obolałym stopya...

teraz przez padndemie ,jest sporo przecen niemal juz posezonowych,
                                                    zaczynaja juz wiosenne kolekcje,
                                                    wiec szansa jest by zawsze cos ciekawego upolowac z ciuszka

zycze milego wieczoru i ulge dla zmeczonych /obolalych nozek
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 05.03.21, 05:33
                                                    Witajcie !!!! ....
                                                    Kallisto, zapobiegliwa pomoc dla wnuczki, to w takim nowoczesnym
                                                    przedszkolu pewnie i personej wybrany i b.dobry dla dzieci bedzie.

Wlasnie z bolami nog tez mam problemy, i tak mysle ze to juz nalezy
                                                    do wieku, zobacze co mi powie ortopeda po spotkaniu z nim, chociaz
                                                    mam odpowiednie wkladki ortopedyczne robione na formy moich stop.

W nocy mrozik -3,2 C w dzien obiecuja +5,3 C i slonce bedzie okraszac
                                                    piatkowy, postny dzien.

Spelnionego w planach piatku Nam zycze.
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 05.03.21, 10:13
                                                    Witajcie... widzę bolące nogi,pewnie każdego inaczej te bóle dotyczą.Zależy gdzie ,co
                                                    i jak wink U mnie było z rana -2st. Niebo błękitne w białe obłoczki przybrane.
                                                    Tak to może być.Dobrego dnia.

U nas zmiana ze szczepieniami

https://www.rp.pl/Koronawirus-SARS-CoV-2/210309683-Koronawirus-Dworczyk-przedstawia-wazne-zmiany-w-programie-szczepien-na-COVID.html

Od przyszłego tygodnia szczepionka AstraZeneca będzie podawana, w ramach drugiego szczepienia, po 12 tygodniach od podania I dawki, natomiast jeśli chodzi o szczepionkę Pfizer druga dawka będzie podawana po 42 dniach - poinformował Dworczyk.

- Wydłużone terminy będą stosowane od przyszłego tygodnia - doprecyzował szef KPRM dopytywany o tę kwestię.

- Jeśli chodzi o osoby, które przebyły zakażenie, będą one szczepione po 6 miesiącach od zakażenia i będą szczepione jedną dawką - dodał szef KPRM. Jak dodał chodzi o jedną dawkę obecnie dostępnych w Polsce szczepionek.
                                                    www.rp.pl/Koronawirus-SARS-CoV-2/210309683-Koronawirus-Dworczyk-przedstawia-wazne-zmiany-w-programie-szczepien-na-COVID.html

https://i.pinimg.com/originals/cf/7e/8a/cf7e8a882bd535f9c065db3405477de4.gif
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 05.03.21, 10:24
                                                    witajcie w sloneczny dzionek,

a pszedszkole to super sprawa dla malucha,
                                                    jak go zaakceptuje i nie bedzie problemu,

moje nozki tez czasmi pobolewaja..

Lusia za skowronka dzis robi,pewnie spac nie mogla,
                                                    ja 6:30 sie obudzilam

Jagus wesolym obraskiem nas powitala
                                                    milego dnia Nam zycze
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 05.03.21, 13:06
                                                    Takie mam teraz piękne niebo i te puchowe chmurki,jest +3st.
                                                    Dziś już od 5-tej nie śpię.Nie udało się ponownie.Za to dzień mam dłuższy.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ji/ye/qbjm/a53drI1isCIcrQ79X.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 05.03.21, 20:55
                                                    Jaga u nas tez niebo bylo blekitne poprzeplatane bialymi
                                                    oblokami.

Moje nozki; aajjj boli, dostalam zastrzyk(az sie poplakalam) zeby nie bolaly, do domu doszlam bez bolu, ale w domu sie rozbolaly i jestem kulejaca,
                                                    podobno pozniej maja nie bolec?. Zobacze czy to prawda na swojej
                                                    skorze.
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 06.03.21, 06:29
                                                    Hej !!!! ...... https://www.gify.net/data/media/1505/sobota-ruchomy-obrazek-0005.gif
                                                    Rozpoczynam dzisiejsza sobote, juz wstaje slonce, niebo
                                                    za blokami zarozowione, w nocy byl mrozik, w tej chwili -3,1 C.
                                                    Zadnych planow, przyjdzie mi siedziec chyba caly dzien w mieszkaniu
                                                    z bolaca noga, chyba ze wystawie balkonik i gdzies poczlapie?.
                                                    Zadnych wizyt.

Soboty bezbolowej Nam zycze.
                                                  • kallisto Re: ** MARZEC ** 06.03.21, 07:28
                                                    Lusiu czy to blokadę dostalas na nozki? Dlaczego az taki efekt ze łzami w oczach?
                                                    Kiedys dostalam blokade w staw/ miesien pomiedzy kciukiem, a wskazujacym. Nie wiedzialam co mnie czeka, bo to bylo po raz pierwszy. Gdy lekarz wbil strzykawke z igla to krecil nia w tum miejscu. Myslalam, ze oszaleje. Kiedy mialam to samo zasetwowanecw druga dlon to wygladalo nieco inaczej. Lekarz (inny) wbil igle ale nie odczulam takiego dyskomfortu jak za pierwszym razem.
                                                    Napisz co to bylo.

Wczoraj zalozylam sobie, ze pospie w sobote. No i co? Obudzilam sie o 5 rano😡

Dzisiaj mam wolniejsza sobote, tylko zakupy, jakis szybki obiad. Wczoraj umylam trzy okna te najbardziej brudne czyli kuchenne i sypialniane. Balkonowe najmniej sie brudza. Nie sprzatam jednak, bo przyjda wnuki to szkoda mojego wysilku. Po wszystkim dziadek chwyci odkurzacz, a ja wymopuje.

Znowu zimno , szron na trawie, -2 stopnie. Pogodnie, bo slonko wychodzi, ale rewelacji nie bedzie.

Wiem, ze niebawem czeka mnie praca na dzialce, a zapalnjuz mi minal.... Niecwiem jak wciagne sie z powrotem. Moze zmienie system porzadkowy, a juz na pewno nie bede jezdzila na relaks....

Milej soboty, napiszcie jak spedzacie dzien?🌞🌺
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 06.03.21, 09:44
                                                    Witajcie... ja nie mam problemu z odpowiedzią co robię,po prostu siedzę w domu big_grin
                                                    A wiadomo,że w domu zawsze jest coś do zrobienia.Komfort jednak mam,bo jak nie chce mi się,to nie robię wink
                                                    W nocy było na minusie,teraz blade słonko ,ale jest.
                                                    Lusiu,nie przeciążaj stopy.Zły pomysł,że pójdziesz sobie z balkonikiem.Daj czas aby lek który został zaaplikowany zaczął robić swoje.Na pewno lekarz Ci powiedział o co chodzi,
                                                    a ja się tylko domyślam.Blokada to raczej nie była,robi się ją w chory bolący staw
                                                    i starczy tylko na jakiś czas,a potem powtórka.

https://i.pinimg.com/originals/01/7d/21/017d212da24637141b81eb065b070cf8.gif

• kendo Re: ** MARZEC ** 06.03.21, 10:57
                                                    witajcie sobotnio,

*Kallisto szuka inspiracje na jakies cieckawe "roboty sobotnie,
                                                    po prostu,
                                                    zawsze cos sie znajdzie do zrobienia,
                                                    ja sprzatam zawsze w piatki by soboty/niedziele miec wolne,
                                                    wtedy sie nie nudze,
                                                    robie dluzszy spacer lub przejazdzke w teren,cos w domu poprzekladam na polkach,coby wiedziec co sie ma,
                                                    a co mozna juz skasowac,bo sie skurczylo...
                                                    ciekawy bardziej pracochlonny obiad sie robi,
                                                    ksiazka zawsze czeka do przeczytania,
                                                    w laptopie tez duzo mozna przeczytac/obejzec-filmowo.

Jaga zadowolona ze swojego nic nie robienia,jak niechce...

Lusia dostala dobra rade od Jagi i popieram to,
                                                    siedz w domu i sluchaj ,jak medycyna lagodzi bol..
                                                    dzis juz chyba lepiej z nozka(jak potrzebujesz cos ze sklepu to podrzuce)

niebo sliczne,
                                                    sloneczko sie nam schowalo i jest mrozne powietrze..

udanego/przyjemnego weekendu zycze
                                                  • maria88 Re: ** MARZEC ** 06.03.21, 11:04
                                                    Witam marcowym słonkiem i +4. Ja mysle że kazda kobieta jak chce to
                                                    zawsze znajdzie sobie robote w domku. Ja jestem sobie sterem, zeglarzem i okrętem.
                                                    Nie potrafie siedzieć bezczynnie i to chyba moja wada.
                                                    Wczoraj 2 godziny był reperowany mój domowy sprzęt rtv.
                                                    i co wazne z dobrym skutkiem
                                                    Nie czeka mnie kupno nowego.
                                                    Nie długo wyciagne psinę na spacerek .
                                                    Dobrego popołudnia zyczę.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 06.03.21, 11:09
                                                    hej Ario,
                                                    dokladnie,
                                                    zawsze sie mowi,ze pracy w domu nie brakuje,
                                                    pojecie prackimozna roznie rozumiec,
                                                    ale wiemy,ze chodzi o spedzanie czasu w domu,

zaoszczedzialas na kupnie nowego TV,
                                                    tez planuje dzis spacer,jakco dziennie,
                                                    chodze w rozne kierunki,
                                                    coby sie nie znudzic kraiobrazem..
                                                    mamy duzo tu takich sciezek..

zycze milego spaceru,i weekendu,glaski dla psinki..
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 06.03.21, 12:24
                                                    Dziekuje za rady odnosnie stopy, tak jak Kallisto wspomniala, lekarz
                                                    wbil igle w chore miejsce i w rozne strony wpuszczal lekarstwo,
                                                    to po Waszemu chyba blokada sie bedzie nazywala, ale juz drugi
                                                    raz chyba sie na to nie nabiore. Jak trzymam nieruchomo to nie boli, ale przy
                                                    chodzeniu, to swieczki w oczach mi sie zapalaja. Mam nadzieje, ze to
                                                    przejdzie????.
                                                  • kallisto Re: ** MARZEC ** 06.03.21, 12:52
                                                    Lusiu przejdzie. Lekarstwo sie rozchodzi. Jest stan zapalny to boli. Blokady bardzo pomagaja. Mnie pomogla w prawej potem w lewej rece. Kilka dobrych lat temu. Do dzisiaj mam spokoj. Trzeba cierpliwosci. Bedzie dobrze. Tylko nie rob nic na sile.
                                                  • maria88 Re: ** MARZEC ** 06.03.21, 15:32
                                                    LUSIU moja dobra sprawdzona rada. Zrób sobie na noc okład z potłuczonego liścia kapusty
                                                    i nałóż ciepła skarpetkę. Rano będzie duzo okey lub zupełnie nie będzie boleć.
                                                    Ja po wypadku byłam cała w siniakach , do dzisiaj mam wklęsnięcie w pupie.
                                                    Ratowałam sie okładami z lisci kapusty .Piers miałam granatową a w kolanie stwierdzono
                                                    peknięcie rzepki i przemieszczenie c\egos tam. Stopa tez była mocno potłuczona.
                                                    Lekarz był zdziwiony,że nie poszłam do gipsowni i siniaki zginęły razem ze stanem zapalnym
                                                    a kości sie zrosły. Byłam wtedy w w-wie i tylko zrobiłam rtg w szpitalu i uciekłam stamtąd.
                                                    Kurowałam sie okładami chyba ze 2 tygodnie. Nawet nie wziełam zastrzyków w brzuch
                                                    przeciwzakrzepowych . Posłuchaj i spróbuj to nie boli i nie kosztuje.
                                                    Teraz tez wskutek zmiany obuwia lżejszego na zimowe pobolewaja mnie stopy
                                                    i zamierzam tez pookładac je kapustą Dzisiaj widziałam na ryneczku młoda chyba import.
                                                    Nawet ładne liście miała po 2 zł główka. Nie miałam juz miejsca w siatce ale po niedzieli
                                                    jak bedzie to kupię bo jest soczyta a to wazne do okładu.
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 06.03.21, 22:38
                                                    Kallisto, wlasnie mam stwierdony stan zapalny. Zastanawiam sie
                                                    z czego to sie wzielo?.

Maria pamietam Twoje rady juz przedtem o tej kapuscie, stosowalam
                                                    ja tez na bolace czesci i pomagalo, ale teraz kapusta nie pomogla,
                                                    caly rok mi to dokuczalo, niemniej popatrze w sklepach za kapusta,
                                                    ostatnio tylko widzialam stara, to juz ma liscie wysuszone, trzeba by
                                                    duzo lisci odrzucic, modej jeszcze nie widzialam,.

Troche juz bolu takiego nie mam, i stope cala moge na podlodze postawic,
                                                    ale chodzic to jeszcze jestem kaleka kulejaca, na piecie.

Spokojnej, przespanej nocy Nam zycze.
                                                  • kallisto Re: ** MARZEC ** 07.03.21, 07:55
                                                    Znowu obudzilam sie za wczesnie ale to dlatego, ze wczesniej poszlam spac ok.22. 9 godzin spania to i tak dlugo i wystarczajaco. Szkoda, ze na codzien nie moge spac do 7. Ale to juz tylko 4, 5 roku tych dokuczliwych pobudek mi pozostalo. Najdluzsze lata oczekiwan na tzw. wolnosc od pracy.
                                                    Pogoda nieco paskudna ale moze sie rozpogodzi czego zycze wszystkim na niedziele.
                                                    Nawet siedzac w domu ze sloncem za oknem czlowiek ma inny humor.
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 07.03.21, 10:06
                                                    Witaj Kalisto i reszta... pogodę mam identyczną,patrzę na rozkołysane gałęzie.
                                                    A co z Twoją siostrą,bo pisałaś,że zachorowała.
                                                    Jeszcze m-c wytrzymać i będzie dużo ładniej,chociaż tyle w tym trudnym czasie.
                                                    Mój grudnik wyniuchał wiosnę i zaczął powtarzać kwitnienie .
                                                    Myślę Lusiu,że z każdym dniem stopa będzie mniej dokuczała.

Artykuł o bolących stopach.

www.doz.pl/czytelnia/a182-Bol_stopy__przyczyny_leczenie_cwiczenia_na_bol_srodstopia
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 07.03.21, 10:13
                                                    Hej !!! ...
                                                    Kallisto, to takie przemiany, ze wolne dni budzimy sie bez zmuszania
                                                    i czujemy sie wypsane, odwrotnie do dni pracujacych, ze chcialoby sie
                                                    jeszce przytulic do poduszki na druga strone.

Ja tez sie obudzilam o godz,5, i stwierdzilam, ze to jeszcze nie ta pora
                                                    i wstalam o 8,30, wtedy wszystko opoznone, medycyna, sniadanie i kadzy
                                                    posilek, chociaz nie mam na dzisiaj zanych planow, pogoda typowa
                                                    dla marca, wiec kuruje dalej stopy, czuje ze z dobrym skutkiem,

a co wyczytalam w linku od Kallisto, to w miare swoich mzliwosci bede stosowala,
                                                    ograniczajac ruch zeby nie przeciazac stawow i chyba radyklnie musze sie
                                                    odchudzic, bo to moze te 4 kg co(nagromadzily sie przez caly rok) obciazyly mi wszystkie stawy.

Powyjadam wszystkie zapasy obiadow co mam juz przygotowane i ze
                                                    100 % nastawieniem do zdrowia i odchudzania zastosuje inna diete i bede
                                                    czekala na rezultaty???.

Optymistyczne, zycze Nam milej, cieplutkiej ze sloncem niedzieli.
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 07.03.21, 10:33
                                                    Jaga, grudniak obudzil sie prawidlowo z wiosna i nie preszkadza
                                                    mu pandemia.
                                                    Dzisiaj juz bardzo ostroznie moge stapac cala stopa, ale jeszcze ja
                                                    oszczedzam, z kolei zaczelo mnie bolec biodro po przekatnej,
                                                    chyba przesililam cala strone tym chorym chodzeniem, a tylko co
                                                    to juz trzeci dzien jak siedze plackiem w domu nie wychodzac na swoje
                                                    rundy-marsze.
                                                  • kallisto Re: ** MARZEC ** 07.03.21, 11:38
                                                    Jagus moja siostra bardzo lagodnie przechodzi covida. Z poczatku miala temp.do 38 stopni, z poczatku tez bolaly ja plecy, typowy objaw dla choroby czyli konciwki nerwow Poza tym stracila smak i zapach. Nic wiecej jej nie dolegalo. Trwalo to krotko i już wychodzi na prosta.
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 07.03.21, 19:53
                                                    To dobrze choć tyle,że siostra lekko przechodziła.
                                                    Wczoraj moja bratanica 52 lata została zaszczepiona i jest chora,ma gorączkę,
                                                    bolą mięśnie i stawy.Mam nadzieję,że sobie poradzi.

https://i.pinimg.com/564x/36/08/22/3608220ba4446d663b3f4c4636a2a0f2.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 08.03.21, 07:17
                                                    Witajcie....
                                                    Jak to roznie wszyscy przechodza chorobe, ten sam virus
                                                    atakuje ludzi i ... Ci z odpowiednia grupa krwi, i mocna odpornoscia
                                                    radza sobie inaczej i wiek nie ma znaczenia... a choroba pozostawia
                                                    rozne skutki uboczne.

Po Jagi dobranocce sie juz obudzilm i czuje sie wyspana?.
                                                    Ale nie wypoczeta.. wczoraj prawie w poludnie mialam mila niespodianke,
                                                    przyjechali mlodzi i mnie zabrali do siebie, nic nie musialam, podstawili
                                                    mi miekki pal pod nogi i leczylam, odpoczywalam stope, a malutka co rusz
                                                    dochodzila i glaskala ... aajjj... aajjj.... mowila,.... ale ile mozna tak siedziec,
                                                    to ja tez i ponosilam i pobawilam sie, prawie drugi obiad zjadlam i suta
                                                    kolacje i pozno wieczorem corka przywiosla mnie na moje wlosci.

Bylam sceptyczna po tym zastrzyku, bo bolu mialam wiecej, ale sie
                                                    rozszedl gdzies po kosciach i dzisiaj mge juz pewniej bez bolu chodzic.
                                                    Amen.

To juz poniedzialek mamy, i bedzie dzien sloneczny,
                                                    zycze Nam milego i calego tygodnia rowniez.
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 08.03.21, 08:14
                                                    Czujecie dzisiejszy dzien
                                                    8 MARCA - MIEDZYNARODOWY DZIEN KOBIET ???
                                                    https://www.gify.net/data/media/105/kobieta-ruchomy-obrazek-0257.gif
                                                    https://www.gify.net/data/media/507/blyszczacy-i-lsniacy-ruchomy-obrazek-0360.gif

w gazetach sa wzmianki o dzielnych kobietach, radio tez naglasnia.

Zycze Nam milego dnia, slonce juz od samego rana Nam go umila.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 08.03.21, 09:05
                                                    dokladnie Lusia,
                                                    tu nie czcza swieta 8 marca,

dla Nas Wszystkich zycze nam milego dnia bez zadnych zlych wiesci
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 08.03.21, 09:06
                                                    witajcie poniedzialkowo,

*Lusia,
                                                    mialas mile popoludnie niespodziankowe..
                                                    cieszy rowniez,ze bol sie uspokoil,
                                                    moze tak bedzie na dlugi czas,

za oknem slonce swieci/powiewa.

milego dnia zycze Wsiem
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 08.03.21, 10:46
                                                    Witajcie... Lusia pewnie już dziś poleci po bezdrożach big_grin
                                                    Jak wczoraj dałaś radę ,to dziś będzie jeszcze lepiej.
                                                    Ja też mam na razie piękną pogodę,ale w nocy było minusowo.
                                                    Mąż już przyniósł nam nieduży torcik do kawy i wystarczy.

Wiecie, jak w krajach skandynawskich składa się życzenia z okazji dzisiejszego święta? Oto mini-słowniczek:

Glad kvinnodagen! (Szwecja)
                                                    Glad kvinnedagen! (Norwegia)
                                                    Glad kvindedag! (Dania)

• kendo Re: ** MARZEC ** 08.03.21, 11:03
                                                    *Jagusia
                                                    dokladnie tak skladaja zyczenia..wolne tlumaczenie-"wesolego Dnia Kobiet
                                                    witaj,
                                                    widac,ze cieplo juz Lenka poczula i na balkonie sie wygzewa..

tez serniczek sie rozmraza,
                                                    pod wieczor z Lusia sobie wspolnie przez telefon pojemy i naleweczke malinowa z platkami rozy poserwojemy,

miej sobie udany dzionek
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 08.03.21, 12:52
                                                    Przez okna widac tylko ze jest cieplo, wiatr swoje robi,
                                                    Lenka z gory ma wieksze horyzonty do obserwowania.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 08.03.21, 13:19
                                                    obecnie +4 stopnie z wiaterkiem,troszke pozniej dzis na spacer sobie poczlapie..dopiero obiad zjadlam i odpoczywam,
                                                    bo tez mozna sie przy nim zmeczyc jedzac....hi.hi...
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 08.03.21, 14:10
                                                    Myślałam,że dłużej słonko poświeci,a tymczasem niedawno śniegowy puch padał.
                                                    To chyba reszteczki z kątów? ale zimno,tylko +2st.

https://www.pozytywniej.pl/upload/5d61d58288bf79997b28bbffa3be67a48747.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 09.03.21, 07:52
                                                    Hej !!!! .....
                                                    Tylko otworzylam oczy i slonce mnie przywitalo, po poludniu
                                                    ma juz go ma nie byc?, a tak by mi bylo dzisiaj potrzebne.

Jagi obazek przypomina moje wyciczki w plner, juz nie moge sie
                                                    doczekac kiedy posprzataja gruby, ostry piach i bede mogla rowerkowac
                                                    tam gdzie sobie zaplanowalam, tym bym bardziej, ze teraz musze oszczedzac
                                                    stopy.
                                                    Wtorek podobny do wszystkich wtorkow, jak zawsze zadbam o strefy
                                                    bezkurzowe, tylko on sie wciska i fruwa wszechobecnie.

Spokojnego, slonecznego i zdrowego wtorku Nam zycze.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 09.03.21, 08:56
                                                    obrazek OK,ale nie podpis pod nim,
                                                    lubie rowerkowac i tez sie nie moge doczekac pozamiatanych sciezek rowerowych z grubego piachu,

a tak pozatem,
                                                    to slonecznie bardzo,
                                                    dzionek rospoczety
                                                    i zobaczymy co dalej...

udanego wtorku Nam zycze
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 09.03.21, 10:14
                                                    Witajcie...zazdroszczę Wam rowerkowania.Na pewno pamiętam jak to się robiwink
                                                    Niedawno mi się śniło właśnie,że jechałam rowerem i tak mi było radośnie,
                                                    że sobie podśpiewywałam.Niestety w takim miejscu mieszkam,że nie da rady.
                                                    Dzień zaczął się słonecznie,zobaczymy co dalej.
                                                    Też narzekam na kurz,skąd on się bierze?szmatkę w dłoń i przeciwnika goń big_grin

https://i.pinimg.com/564x/59/51/a2/5951a2c251f57a66a3e7298196004cbb.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 09.03.21, 10:20
                                                    Jaga, Myszcze b.pasuje takie fotografowanie, przez
                                                    tulipany tez czuje nadchodzaca wiosne.
                                                  • kallisto Re: ** MARZEC ** 09.03.21, 18:53
                                                    Czesc wszystkim.
                                                    Myszka Jagi podobna do naszego Guziołka tylko, ze on ma bardziej czarny niz szaro bury ale przy nosku podobny uklad siersci.
                                                    Dzisiaj musialam z powrotem wskoczyc w botki i w zimowy plaszcz alez bylam zla😖 juz tak bylo pieknie wiosennie, pantofle, wiosenny plaszcz, a tu masz zima wrocila.
                                                    Moja kolezanka odebrala wczoraj wynik onkologiczny i niestety..... Zupelnie nie pocieszajacy.... Atmosfera jest okrutna. Od wczoraj jedtem klebkiem nerwow.... Mnie czeka kolejne badanie potwierdzajace nie wiadomo co.... Kurcze mamy sie kobiety.....

Ide zjesc kolacje skladajacych sie z pyzow miesnych. Byle jaki obiad mialam to wyrownam czyms tresciwym.

Bywajcie zdrowie.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 10.03.21, 06:33
                                                    *Kallisto,
                                                    oj,
                                                    nie pocieszajace wiesci zdrowotne,
                                                    u koleznaki moze nie zaawansowane chorobsko mocno to da rade wyzdrowiec,
                                                    Tobie zycze rowniez lepszych wynikow..

za oknem -3,6 stopnia,
                                                    zima nie chce odejsc,i rozumie Kallisto,
                                                    ze zlosci sie na zimowe ciuszki,
                                                    ja tez to robie..uffff,
                                                    Lenka przy kwiatkach ladnie pozuje..

trzymajcie sie w zdrowiu i milo miejcie sobie dzisiaj.
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 10.03.21, 09:28
                                                    Witajcie,
                                                    Kendo dzisiaj pierwsza w szeregu otworzyla Visule.
                                                    Szlachetne zdrowie, ale zawsze cos tam podstepnie w nas drzemie,
                                                    ale dobrze ze wzywaja na dodatkowe badania to sie wszystko
                                                    wyjasni, i bedzie ew, odpowiednie leczenie.

Slonce nie moze sie zdecydowac na wyjsie z posa chmur, ale
                                                    dobrze ze chociaz nic nie pada.

Przyjemnej srody Nam zycze.
                                                  • maria88 Re: ** MARZEC ** 10.03.21, 09:54
                                                    Witam z mrożnym porankiem ale słonecznym i tak ma być.
                                                    Jak się ociepli to wyjdę po sprawunki.Jutro nareszccie
                                                    umówiona wizyta u weta. Psina tez od pewnego czasu nie słyszy
                                                    więc uszka do zbadania i usg przepukliny.Mam nadzieje
                                                    że będzie ciepło i nie zmarzniemy na przystankach.
                                                    Myszka wypiękniała. Miała szczęście trafić do JAGI.
                                                    Spokojnego dnia życzę.
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 10.03.21, 10:27
                                                    Witajcie dziewczyny... ja też jestem zła na pogodę.Dla mnie za zimno i trzeba się cieplej ubrać,to szybciej się męczę. Nad ranem było -6st,a teraz mam słonko,ale jeszcze zimno.
                                                    Myszka chce na balkon i szybko ucieka z niego.Lenka nawet nie próbuje,jest delikatna.
                                                    Męża siostra znalazła się wczoraj znowu w szpitalu z powodu bólu brzucha.
                                                    robią badania,podejrzewają trzustkę,a przy tym ma duszności.
                                                    Za dużo tych chorób ostatnio w rodzinie.
                                                    Trzymajcie się zdrowo.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ji/ye/qbjm/KEoQ1YMJnaLNdaGbX.jpg
                                                  • alfredka1 Re: ** MARZEC ** 10.03.21, 11:46
                                                    Jeszcze trochę i będzie cieplej ..
                                                    a w Estonii już wiosennie mimo, ze północny kraj.
                                                    www.loodusemees.ee/et/galeriid/nyyd#&&c=120309aa095
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 10.03.21, 12:59
                                                    sliczne zdjecia z Estonii Alfredziu,

Jagusia,to z wiekiem nam przybywa chorob,
                                                    jak sie ich nazbiera sporo to organizm ,wiadomo buntuje sie,
                                                    zycze zdrowka dla chorej..
                                                    kocieta slicznie obok siebie leza,

dla Mari u weta dobrych prognoz dla psinki i milych sprawunkow,

Lusia,wczesnie sie obudzilam a i plany mialam,
                                                    wiec czym predzej zasiadlam do kompa by sie wyrobic ze wszystkim

obecnie +5,4 stopnia.

milego popoludnia nam zycze
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 10.03.21, 14:09
                                                    Mimo pogody ladnej, czy brzydkiej, zycie plynie dalej
                                                    i musimy sie podporzadkowac ze wszystkim pod pogode.
                                                    Troche wiatr mnie ochlodzil z jednej strony twarzy, mimo ze szalk podciaglam
                                                    az pod nos, a szlam przez Natur Rum w drodze powrotniej do domu.

www.google.com/maps/uv?pb=!1s0x4654035c190a6487%3A0x3622a7e2bc8d448b!3m1!7e115!4shttps%3A%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipOiOM78bQttgT6XhhlynA_tJSO5T0xbaytRlsJg%3Dw86-h87-n-k-no!5snaturum%20kristianstad%20-%20S%C3%B6k%20p%C3%A5%20Google!15sCgIgAQ&imagekey=!1e10!2sAF1QipPVYUnQBglsyOmeRjPnNqvLKP1v9ZcM5QUU4_zw&hl=sv

Mam nadzieje ze link ze zdjeciami sie otworzy,
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 11.03.21, 07:30
                                                    Hej !!! ...
                                                    Sprawdzilam kalendarz, to juz czwartek, jak do tej
                                                    pory nie przegapilam zadnego terminu z planow na caly
                                                    tydzien zrobionych, wiec czuje sie lekka jak ptak(przenosnia)
                                                    ale swoje kilogramy czuje.

Obiad mam od wczoraj, ogarniete pokoje, tylko za oknem
                                                    szaro i buro, deszczowo, przyjdzie siedziec na pokojach z jakis
                                                    wyszukanym zjeciem.

Pogodnego czwartku Nam zycze.
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 11.03.21, 09:44
                                                    Witam... owszem link się otworzył,ale ja wolę zdjęcia na gorąco,jak ostatnio Kendo pokazała.
                                                    Nie rozumiem Lusiu jaki masz problem ze zdjęciami,żeby wkleić na forum.?
                                                    Cieszyłam się chyba za wcześnie słoneczkiem,bo gdzieś sobie poszło,a prognozowali opady deszczu i pewnie na tym się skończy.W nocy ciągle mroźno,było -4.
                                                    Miłego dnia.

https://i.pinimg.com/originals/e5/aa/7e/e5aa7e647df1835e51b7297ec7693013.gif
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 11.03.21, 10:08
                                                    witajcie czwartkowo,
                                                    od 3 w nocy zaczelo wiac,
                                                    myslalam ze dach mi sciagnie,
                                                    obecnie +1,5 stopni/pada sniegiem z deszczem,
                                                    mimo to humor jest i plany na dzisiejszy dzien,
                                                    oby sily starczylo..

ladne zdjecia pokazala komuna na Naturum,
                                                    *Jagus,indentyczne sie zrobi,bo innego miesca na zrobienie nie ma,
                                                    sliczne powitanie z buziaczkiem,
                                                    posylam rowniez dla Was Wszystkich..
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 11.03.21, 11:04
                                                    Kendula mówiąc zdjęcia na gorąco miałam na uwadze z ostatnich dni.To są zdjęcia
                                                    z zeszłego roku kiedy jeszcze było zielono i na pewno teraz inaczej wygląda.
                                                    Słonko znikło na dobre,chciałam wyjść,ale zrezygnowałam,bo zimny wiatr,
                                                    a pojutrze szczepienie mamy.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 11.03.21, 11:17
                                                    masz racje Jagus,
                                                    teraz drzewa sa szare,smutne..
                                                    ta trasa najczesciej uzywana ,by na skroty dojsc do innych sklepow w innej dzielnicy miasta,

jak bede na miescie ktorego dnia,bo musze byc,
                                                    podejde i cykne pare fotek...
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 11.03.21, 11:30
                                                    Kiedys moglam zamieszczac zdjecia to pokazywalam
                                                    fotki odpowiednie do pory roku, ale zmiana Tinipica chyba
                                                    wszystko pozjadala?.
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 12.03.21, 08:06
                                                    Hej !!!! ...
                                                    Zostalo Nam 2 tygodnie do niedzieli Palmowej,
                                                    i w kwietniu juz Wielknoc.
                                                    Jak do tej pory pogoda typowa, wiosenna dla marca, tylko
                                                    zeby tak mocno nie wialo wiatrem, to odczucia bylyby cieplejsze
                                                    na marszach.

Milego piatku Nam zycze.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 12.03.21, 08:36
                                                    hej Lusia
                                                    i nieobecne jeszcze Forumki,

dokladnie,typowa na marzec pogoda,
                                                    wczoraj nigdzie nie wyszlam z domu,choc plan byl..
                                                    dzis pochmurnie/wietrznie,
                                                    zycze jednak slonca chociaby w serduchach
                                                    i udanego piateczku.
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 12.03.21, 09:53
                                                    Witam... już jestem,na dworze chwilami pada,a więc nieciekawie.
                                                    Mam już uszykowane na jutrzejsze szczepienie co trzeba,jeszcze tylko przygotować myśli.
                                                    Jeszcze nie przysłali SMS-a.
                                                    Wczoraj byłam padnięta,dawno tak się nie czułam i poszłam spać wcześnie,
                                                    pewnie przez ciśnienie,bo ostatnio mam niskie.
                                                    Złapię za odkurzacz żeby się rozruszać.

https://i.pinimg.com/originals/52/e2/47/52e247b1594dbdfb0a4039da2982d475.gif
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 12.03.21, 10:33
                                                    Jaga. to na pierwsze szczepienie sie wybierasz?
                                                    w sobote, zatrudniaja ludzi nagodzinowo zeby przeciwstawic
                                                    sie pandemi oby z dobrym skutkiem.
                                                  • kallisto Re: ** MARZEC ** 12.03.21, 12:19
                                                    Czesc wszytskim.
                                                    Wczoraj napisalam sie jak.... i wszytsko wcielo.
                                                    U mnie bez mian, pracuje choc teraz mam chwilke wolnego to weszlam na forum,zlamalam przepis sluzbowy big_grin
                                                    Dobrze,ze jutro wolne, troche troche marna zeby skoczyc na dzialke,ale z nudow moze pojade,zobacze.
                                                    Dzisiaj jestem sama, moja kolezanka robi rozne badania pod katem choroby. Alez mnie to tez wzielo, taka jestem rozbita z tego tytulu, nie umiem sie pozbierac...... z nerwow spac nie moge, potem chodze jak snieta ryba....

Dobrze,ze u Was w pozradku. Jagus napisz o samopoczuciu po szczepieniu. Nasi nauczyciele w 90 % po astrze Zenece bardzo odchorowywali łacznie z wysoka goraczka.

Ozdrowiency czyli tacy jak ja mamy byc zaszczepieni nie wczesniej niz pol roku po chorobie, choc wczoraj cos trabli,ze po 3 miesiacach wiec juz sama nie wiem. Balagan sie zrobil. Zapisuja rok urodzenia 1952,a moja mam dalej nie moze sie zapisac.

Jagus czy Ty zglosilas telefonicznie czy przez strone, czy dodzwonilas od razu i zapisalas sie na szczepienie?

Milego dzionka ze slonkiem i dobrym humorem na caly dzien.
                                                  • kallisto Re: ** MARZEC ** 12.03.21, 12:20
                                                    w Warszawie szczepią w sobotę?????
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 13.03.21, 08:29
                                                    A szczepią,szczepią ,wczoraj dostałam sms-a smile
                                                    Szkoda tylko ,że pogoda do kitu,bez słonka i pada.

https://i.pinimg.com/564x/8e/e0/f8/8ee0f857dd098acd27a5830e4557139b.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 13.03.21, 09:24
                                                    Witam serdecznie Vistulan
                                                    w sobotni, kaprysny pogoda poranek.

Dni tygodnia po angielsku po kolei

Poniedziałek – Monday.
                                                    Wtorek – Tuesday.
                                                    Środa – Wednesday.
                                                    Czwartek – Thursday.
                                                    Piątek – Friday.
                                                    Sobota – Saturday.
                                                    Niedziela – Sunday.

Jaga zyje jeszcze piatkiem na obrazku, ale chetnie jeszcze
                                                    sproboje kawki, piatkowej, podanej kwieciscie.
                                                    Jaga, chyba sie nie boisz klucia igla?, bo dla mnie to przezycie.

Slonko chyba teraz kazdy ma ze zdrowiem klopoty, ktore wychdza
                                                    przy okazjonalnych badaniach, dobrze jak jest wczesnie zauwazona.

Zycze Nam zdrowka, pogody w sercch.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 13.03.21, 10:20
                                                    tez zareagowalam na piatkowe/sliczne powitanie w sobote,
                                                    najwazniejsze liczy sie dobra mysl i siczny bukiet z kawcia,

witajcie,
                                                    no niby slonko anemicznie swiec,
                                                    wiatr tez powiewa,
                                                    wybieram sie do miasta po wycieraczke nowa pod drzwi,
                                                    widzialam ladna ,

wczoraj kuzyn zadzwonil i bedzie szczepiony w ten tydzien co nadejdzie-Lubuskie,

a tu coraz wiekszy balga ze szczepieniami,

milego weekendu zycze

*Kallisto nie pracuj na ogrodzie,
                                                    mozesz sie zaziebic szybko,
                                                    masz oslabiony organizma po coronie.
                                                  • kallisto Re: ** MARZEC ** 13.03.21, 10:39
                                                    Czesc dziewczyny.
                                                    Kendus pogoda piekna 8 stopni ciepla. Pewnie moglabym jechac ale przychodza dzieci. Robimy dzisiaj obiad wegetarianski. Dla maluchow poztwna zupa kalafiorowa a dla nas risotto z lososiem i warzywami.
                                                    Ok.8.30 wzielam sie do pracy. Zrobilam ciadto marchewkowe, ktore juz stygnie. Dzisiaj przeloze je masa serowa i orzechami. Przygotowalam sniadanie, rozwiesilam pranie.

A propo zastrzykow i ponierania krwi to jakos nigdy sie nie balam. Wiem, ze sa ludzie, ktorzy wrecz tego nie cierpia. Kazdy ma na jakims punkcie fobie, ja pewnie tez mam.
                                                    W szpitalu mialam wenflon przekladany z jednej zyly do drugiej. Fakt, ze aplikowanie lekow przez wenflon nie boli jak zastrzyk ale jednak igla wbita w zgiecie lokcia utrudnia czynnosci zwlaszcza higieniczne.
                                                    O fobia dla mnie bylo pobieranie krwi na cukier. Trzy razy dziennie nooo to byl dla mnie koszmar. Kulilam sie i zaciskalam zeby😂
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 13.03.21, 11:10
                                                    Kallisto, to prawdziwy weeken rodzinny sie zapowiada.
                                                    A ciasto marchewkowe tez bym upiekla, ale musze takie
                                                    upiec coby i mala mogla zjadac, a orzechow jeszcze corka nie
                                                    pozwala jej dawac.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 13.03.21, 11:17
                                                    hmmmm,ciasto marchewkowe-pychota w wykonaniu Lusi,

mam ochote na upieczenie miekiego piernika,
                                                    moze w tygodniu to uczynie,
                                                    bedzie juz pd katem Wiekanocy.

klucia sie nie boje,
                                                    choc ostanio,jakos nieraz mialam obawy przy probach..
                                                    ale zawsze dobrze sie konczylo.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 13.03.21, 11:19
                                                    *Kallisto
                                                    udanych smakow obiadowych
                                                    i mile soedzonego czasu z dziecmi zycze.
                                                    ciekawe jak rosotto z lososiem bedzie smakowac,
                                                    kiedys zrobilam zupe ryna z nim i nie byl to moj smak,
                                                    natomiast z dorszem zupa super mi smakuje
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 13.03.21, 13:17
                                                    Już wróciliśmy ze szczepienia.Na razie jest dobrze.Szczepiliśmy się Moderną.
                                                    Bratanica nauczycielka też była szczepiona Astra Zeneca i też odchorowała,wszystko ją bolało i miała gorączkę,ale 2 dni i było dobrze.
                                                    Następna wizyta dopiero 24 kwietnia.
                                                    Ja się zapisałam przez 989,w Profilu Zaufanym i na koniec zadzwoniłam do swojej przychodni,bo nigdzie nie było miejsca w pobliżu.
                                                    Mimo,że już nie było miejsca,to zapisali mnie na listę dodatkową.
                                                    A za 2 dni już przyszedł sms z datą szczepienia. Raz mi zmieniono,
                                                    ale na krótszy termin o 6 dni.
                                                    Rano byłam zakręcona i nie dotarło do mnie,że to o piątek chodzi,
                                                    bo bym sobie sprawdziła.
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 13.03.21, 19:35
                                                    Jaga to bylas pod wielkim wrazeniem i niewiadoma
                                                    przed szczepieniem, a meza tez zaszczepili?.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 13.03.21, 20:42
                                                    *Jagusia
                                                    to juz po wszystkim,
                                                    koniec wyczekiwania,
                                                    Moderna tylko raz wystarczy sie zaszczepic,Astra dwa razy..
                                                    mam nadzieje,ze bedziesz sie dobrze czula,
                                                    nie wspominali w mediach o ubocznych skutkach.

milego wieczoru
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** NIEDZIELA 14.03.21, 08:29
                                                    Niedziela oznacza dzień słońca i zgodnie z chronologią chrześcijańską jest pierwszym dniem tygodnia obchodzonym na pamiątkę zmartwychwstania Jezusa, które miało miejsce dzień po szabacie. W języku perskim i kurdyjskim niedziela nazywana jest „pierwszym (yek) dniem” po pierwszym dniu tygodnia, czyli sobocie. Ludzie odnoszący sukcesy są często żartobliwie nazywani niedzielnymi dziećmi. Wynika to z wiary zakorzenionej w starożytności, że dzieci urodzone w niedzielę otrzymują nadprzyrodzone moce.
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** NIEDZIELA 14.03.21, 09:30
                                                    Witam... na razie jest słonko,niespodziewanie zrobiło się pięknie,tylko na jak długo?
                                                    Kendo Moderną też się szczepi 2 razy.Następna dawka 24 kwietnia.
                                                    Weszliśmy razem oboje .Na razie mamy spokój.Trochę wieczorem ręka i głowa pobolewała,
                                                    byłam jakaś zmęczona,to poszłam wcześnie spać,ale nic nie brałam.Dziś już dobrze.
                                                    Zdrówka życzę.

• lusia_janusia Re: ** MARZEC ** NIEDZIELA 14.03.21, 09:47
                                                    Jaga, to juz nadzieja na odpornosc, virusy nie beda
                                                    sie Was imac.
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** NIEDZIELA 14.03.21, 10:33
                                                    Trzeba uważać Lusiu.Po tygodniu jest odporność po połowie czyli tylko 50%
                                                    Dopiero po drugiej szczepionce po tygodniu niby ma się odporność.Ale na jak długo?
                                                    to chyba nikt jeszcze nie wie,bo zależy od różnych czynników.
                                                    Pewnie nie uda nam się całkiem wyzwolić od tego wirusa i trzeba będzie powtarzać sad
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** NIEDZIELA 14.03.21, 10:49
                                                    Jaga, caly czas virus sie mutuje, ja podejrzewam, ze zalezy
                                                    jakie zwierzeta sa chore, to virus od nich sie mutuje na ludzi
                                                    przechodzac, labolatoria nie nadaza produkowac nowych
                                                    szczepionek.
                                                  • kallisto Re: ** MARZEC ** NIEDZIELA 14.03.21, 10:55
                                                    U mnie pogoda deszczowa i nie mam wyrzutow, ze wczoraj nie pojechalam na dzialke, bo ok.poludnia po sloncu byl deszcz.

Dzisiaj wyspalam sie do woli, zjadlam sniadania inogranialam naczynia w kuchni. Nawet nie wiedzialam, ze w moim piekarniku sa zaczepy za pomoca ktorych moge wyjac wewnetrzna szybę. Szybe umylam, zakleszczylam zaczepami i jest pieknie😆
                                                    Musze poszukac blachy do piekarnika na wymiane. Przy czestym uzywaniu szybko sie zapieka mimo mycia.

A propo szczepionki Astra, tesciowa corki 2 tygodnie temu zaszczepila sie i tak sie odczyn papral, ze wczoraj wyladowala na SORZE indostala antybiotyk.

Ide na kawke. Trzymajcie sie zdrowo .
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** NIEDZIELA 14.03.21, 11:51
                                                    Kallisto, to chyba nie od szczepionki ta infekcja, tylko od
                                                    osoby ktora ja wykonywala, nie wiem czy po kazdym pacjencie
                                                    zmieniaja rekawiczki i tymi samymi palcami maza niby dezynfekcja
                                                    po ramieniu` przed wykonaniem iniekcji.?.

Ja mialam kiedys infekcje po pobraniu krwi, ze musialam dostac
                                                    tez antybiotyk.
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** NIEDZIELA 15.03.21, 07:55
                                                    Monday – ( moon-day,dzień-księżyc) Poniedziałek jest dniem księżycowym, co oznacza dzień księżyca. Księżyc jest ściśle związany z odbiciem, ponieważ światło księżyca pochodzi z odbicia słońca.
                                                    https://www.gify.net/data/media/1367/poniedzialek-ruchomy-obrazek-0046.gif

Jest to oczywiście całkowite przeciwieństwo tego, z jakiego poniedziałku korzysta się we współczesnej kulturze zachodniej, ponieważ poniedziałki zwykle oznaczają chaos i powrót do pracy po weekendzie

Wiec od dawna juz mowimy; nie lubie poniedzialku...

Optymistycznie zycze Nam przyjemnego dnia i calego tygodnia.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** NIEDZIELA 15.03.21, 08:53
                                                    *Lusia
                                                    dziekuje za poniedzialek,

ja jakos nie mam awersji do tego dnia,
                                                    zawsze planuje sobie caly tydzien,

za oknem chlodno,bez slnca,

slonca zycze chociaby w serduchach
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** NIEDZIELA 15.03.21, 09:53
                                                    Witajcie... ja też dziękuję za optymistyczny poniedziałek,może taki będzie.
                                                    Liczyłam na słoneczko i było,ale tak jak wczoraj uciekło i nawet niebo jest niezadowolone.
                                                    Żeby się nie męczyć,to wstawiłam nóżkę wieprzową do gotowania,mam spokój
                                                    przez 2 godz. a na niej zrobię krupniczek.To moja ulubiona zupa.
                                                    Czekam na ładniejsze dni żeby mi się chciało chcieć coś zrobić wink

https://i.pinimg.com/564x/6f/d1/19/6fd119ad00eb61150e52669262647712.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** NIEDZIELA 15.03.21, 10:26
                                                    Jaga, arangemang rozswietla dzionek z kaprysna pogoda,
                                                    krupniczek tez roznie smakuje gotowany na innych mieskach
                                                    i z roznymi kaszami.
                                                    U mnie musi byc suszony grzybek w krupniku, lisc laurowy i ziele agnielskie
                                                    tudziez pieprz w ziarenkach i cebulka przypieczona na brazowo, nie omijajac
                                                    warzyw.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** NIEDZIELA 15.03.21, 12:08
                                                    mamy slonce i cieplej na dworze,
                                                    sliczny koszyczek z kwiatuszkami wiosennymi,

tez do krupniku dae to co Ty Lusia,

milego dnia Nam zycze
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** NIEDZIELA 15.03.21, 13:10
                                                    Kendo, u mnie juz po sloncu i popadal
                                                    drobiutki deszczyk, jakos nie chce popadac na moje
                                                    okna zeby je troche przejasnic?
                                                  • alfredka1 Re: ** MARZEC ** NIEDZIELA 15.03.21, 13:22
                                                    Wietrznie ale słonecznie ...
                                                    krokusy zaczynają szalec w Szczecinie !!! smile) sama radość dla oczu ..
                                                    Krupniku z takimi dodatkami jeszcze nie jadłam ale przypraw nigdy za wiele smile

po obiedzie ide do córki , która wzięla się za "przeinaczenie" umeblowania . Dużą szafę już zabrali, kupi komodę a ubrania przeniesie do ogromnej, zabudowy "szafianej" w przedpokoju .....

Uściski przesyłamy smile
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** NIEDZIELA 15.03.21, 14:07
                                                    Alfredko, kiedys braklo mi moich przypraw do krupniku,
                                                    to nie byl ten smak, ale sie zjadlo, teraz musze miec obowiazkowo,
                                                    inaczej bedzie inna zupka.

U corki przemeblowanie, to bedzie jak w nowym mieszkanku,
                                                    trafionych pomyslow zycze i zdrowka dla Was, obyscie sie nie
                                                    nadwyrezali przesuwaniem mebli, bo to ciezka praca.

Pogode mamy w kratke, sniezyczki gdzie niegdzie tez juz kwitna,
                                                    krokow nie widzialam,
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** NIEDZIELA 15.03.21, 14:28
                                                    Dałam suszony borowik do krupniku,a przyprawy wymienione wszędzie daję.
                                                    Wyjęłam seler i jutro sobie podsmażę z jajkiem i bułką tartą.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** NIEDZIELA 15.03.21, 15:13
                                                    ooo,przemeblowanie,u Corki Alfredki
                                                    lubie taka czynnosc,
                                                    pod nogi mebli zawsze ukladam miekie kawalki starego koca,
                                                    lekko i bez rysy na podlodze sie przesuwa mebel.

juz z Lusia sie zmowilam,ze tez bedzie u mnie przemeblowania,
                                                    zawsze sie czlek inaczej czuje po takim zoranizowaniu meblowym,

Jagus,przyprawy krupnikowe nie do wszystkich zu pasuja,
                                                    moj rosol dzisiejszy smakowal,dawno nie jadlam i daltego chyba,
                                                    miesko tak zjadlam sobie...

a wlalo tu gradem i deszczem,
                                                    typowo po marcowemu dzis mamy.

zycze ciepelka /zdrowka i milego reszt dznia wraz z wieczorem
                                                  • kallisto Re: ** MARZEC ** NIEDZIELA 15.03.21, 17:04
                                                    Lusia zawsze jakas ciekawostke wstawisz na dzien dobry. Fajnie z tym trafiasz😊

Jesli chodzi o krupnik to tez lubie, dzisiaj jednak zrobilam a'la szadzlyk, ktory skladal sie z kielbaski, boczku wedzonego, cebuli i czerwonej papryki. Taka odmiana od kotletow, a tez smacznie.

Uwielbiam meblowanie, u mnie juz sie raczej nie da. W jednym pokoju moge poszalec ze stolem , sofa i fotelem. Choc obecne ustawienie jest bardzo wygodne i praktyczne. W sypialni zupelnie nie moge nic zmienic. Wszystko jednak mozna dosmaczyc dodatkami, dekoracjami, obrazami czy kolorem. Pomysly do ostatnich zmian zaczerpywalam z programow tv o remontach i meblowaniu. Mozna cos fajnego i oryginalnego zgapic. Trzeba czasem tez odwagi, deczko ekstrawagacji i zmiana palce lizac z lekka nutka dekadencji😊😊😊

Ponuro sie zrobilo na niebie, niebawem sie sciemni, szybciej niz zwykle i skonczy sie popoludnie....

Ide poleniuchowac....
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 16.03.21, 08:00
                                                    Tuesday –
                                                    Wtorek jest dniem Tyr, Tyr był bogiem wojny i był odpowiednikiem rzymskiego Marsa.
                                                    Jego główne cechy to honor, sprawiedliwość i odwaga. Więc Tyr reprezentuje Marsa,
                                                    co oznacza, że ​​wtorek jest dniem Marsa.

Dzien rozjasniony po wczorajszych opadach,
                                                    ale chyba slonca nie bedzie, najwyzsza temp, +6,9 C, dobrze sie sklada, bo mam
                                                    kilka spraw urzedowych do zalatwienia(några officiella frågor att ta hand om ), co
                                                    nie zamie mi to duzo czasu, ale musze sie ubrac odpowiednio i wyjsc z domu, zarazem
                                                    potraktuje to jako swoj codzienny marsz.

Zycze Nam przyjemnego wtorku.
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 16.03.21, 08:13
                                                    Kallisto, dziekuje za mile slowa.

Z meblowaniem to roznie bywa, czasami wystraczy przewiesic
                                                    obraz z jednego miejsca na drugie(sciane) i czujemy sie juz zupelnie
                                                    lepiej.
                                                    U mnie corka przemeblowala sypialnie i jestem zadowolona, a przez
                                                    wiele lat tez bylam zadowolona ze swojej opcji mebowania.
                                                    Teraz pokoj jest przystosowany do potrzeb wnuczki.

Czeka mnie w tygodniu ugotowania jakiegos dobrego obiadu coby
                                                    wszystkim smakowal i sie zastanawiam nad wyborem.

Jaga, i co z tym grzybkiem do kurpniku?, zauwazylas inny smak?, mi
                                                    go brakuje jak nie dodam do gotowania.

Optymistycznie Nam zycze cieplutkiego, sloncem wtorku.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 16.03.21, 10:29
                                                    hej,hej Zalogo,
                                                    tez sie ciesze z "powitan Lusi danego dnia o poranku"

a tak mowiac o meblowaniu,
                                                    mam problem z obrazami,
                                                    czesc oddalam,
                                                    niektore zostawilam ze wzgledu na dobre ramy i nie ma nic w sklepie meblowym by kupic cos i zmiec w ramach..
                                                    nawet nie wiem jaki motyw wybrac,
                                                    nic na razie mnie nie zachwycilo..

za oknem niemal +5 stopni/bardzo mroznie sie czuje w powietrzu,kiedy otwierajac okna do wietrznie wciagnelam to powietrze..

anemiczne sloneczko jest,
                                                    wiec niech tak zostanie do wieczora,
                                                    a nam zycze udanego dnia
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 16.03.21, 11:02
                                                    Cześć... to zacznę od krupniku,żeby nie zapomniećbig_grin
                                                    Lusiu,z grzybkiem,czy bez i tak jest smaczny.Tylko nie za dużo,jeden wystarczy i czuje się.
                                                    U mnie też na razie ładnie,ale zapowiadali deszcz,to nie wiem jak to dalej będzie,
                                                    bo wczoraj było paskudnie.
                                                    Szykowałam sobie dokumenty na jutrzejszą wizytę u reumatologa ,a dostałam telefon,że jutro od 14-tej mam czekać na telefon,będzie teleporada.
                                                    Ciekawe badania przez teleporadę wink dobrze,że sobie sama zrobiłam parę badań.
                                                    Zakażenia i zmarłe osoby wzrosły dziś od wczoraj.
                                                    Oby tylko ta zaraza trzymała się z dala od nas.

https://i.pinimg.com/564x/b9/0e/af/b90eafec2525ec37ac5436566db1b70d.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 17.03.21, 08:44
                                                    Wednesday
                                                    – Środa jest dniem Wodensa, anglosaskim odpowiednikiem nordyckiego Odyna lub rzymskiego Merkurego, boga nieba i boga mądrości, poezji, handlu, podróży, kradzieży, elokwencji i nauki.
                                                    Jest także posłańcem innych bogów. Woden reprezentuje Merkurego, co oznacza, że ​​środa jest dniem Merkurego.

Frigg była małżonką Odyna, boginią małżeństwa, opiekunką rodziny i bóstwem deszczu w mitologi Nordyckiej.
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 17.03.21, 08:47
                                                    Hej !!!!! ...
                                                    Jaga, to juz wiesz jaka bedzie pogoda u Was na Wielkanoc,
                                                    U mnie bylo bez deszczu, ale z zimnym wiatrem.

Chyba sie wezme za okna, slonce przyswiecilo i widze mgle na
                                                    szybach od ulicznej soli, deszczykow juz bylo kilka to moze sol
                                                    splynela i okna beda dluzej czyste, nawet po sewietach.

Inaczej to nie mam innych planow .
                                                    Slonecznej srody Nam zycze.
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 17.03.21, 10:11
                                                    Witajcie...Pogoda zupełnie się zmieniła pod względem pór roku.
                                                    Do ostatniego dnia nie wiemy na pewno,co będzie jutro.Prognozy się nie sprawdzają.
                                                    Pochmurno i zimno,bo co to jest +4st.Kolejny tydzień ma być podobny,a nawet
                                                    z opadami śniegu.
                                                    Każdy dzień ma swojego opiekuna,ale coś słabo się opiekują nami ,jak dopuścili zarazę wink
                                                    Stopa już nie boli? dobrego dnia w zdrowiu.

https://i.pinimg.com/564x/08/7e/d0/087ed09519a161d759d995d0b974fdd0.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 17.03.21, 11:32
                                                    Jaga, chodze w skorzanych miekkich welnianych kapciach,
                                                    jak nic nie uciska to jest ok,
                                                    Nalatalam sie do pralni, ostatnie juz dosuszam w lazience, nie mam
                                                    sily na chodzenie po schodach, ale kosz mam pusty, szczegolnie z
                                                    recznikami, bo kazdy gosc chce miec swoj osobny, u Was tez tak jest?

Jaga, do opiekow mitologicznych sie nie modlimy to i chyba tak mamy
                                                    jak mamy?.
                                                    Wiosenny radosny obrazek , co dodaje energi na reszte dnia.
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 17.03.21, 12:12
                                                    U mnie domownicy mają każdy ręcznik swój.W toalecie wisi ogólny do rąk,
                                                    ale ja z niego nie korzystam.A jak ktoś chce umyć ręce,to służy do tego ręcznik papierowy.
                                                    mówisz podobnie jak moja bratowa 88 lat. bo ludzie są źli,nie modlą się
                                                    i dlatego mamy zarazę.Dziś z nią rozmawiałam,szczepić się nie będzie.
                                                    Najlepiej jak nie będziemy łączyć tych dwóch spraw.Co ma piernik do wiatraka.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 17.03.21, 12:33
                                                    witajcie Frumki,
                                                    *Lusia
                                                    super dalas objasnienie srody,
                                                    wszystko przyda sie do krzyrzowek,
                                                    juz w kajet sobie wpisalam,czesto sa hasla kto dla kogo byl,

*Jagusia
                                                    sliczny bukiecik z kawcia,no coz niektore starsze osoby maja moze wiecej wiedzy i mysla racjonalniej,
                                                    ale czy akuratnie do sytuacji z pandemia??

gradowalo tu ,
                                                    spacer skrocony..
                                                    teraz slonecznie.

slonca i zdrowia Nam Wszystkim zycze.
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 17.03.21, 13:21
                                                    Maria 88, chyba o nas nie zapomniala, po prostu odpoczywa
                                                    od kompa, albo ma zajecie dodatkowe z Hakusiem.
                                                    Zdrowka Wam zycze.
                                                  • kallisto Re: ** MARZEC ** 17.03.21, 17:26
                                                    Czesc wszystkim.

U mnie bez zmian czyli nuda.
                                                    Czytam sobie Rodzine Połanieckich. Zaraz wlacze film zeby przekonac sie jaki byl scenariusz czy zgodny z ksiazka.

Moja kolezanka otrzymala wynik z rtg innie ma przerzutow z czego baaardzo sie cieszę. Nie ma to jak dobre wiesci.

A wiecie, za ja zastanawiam sie czy sie szczepic astrą? Chyba sobie odpuszcze w tym roku, bo tak naprawde moze byc tak, ze w koncowce roku bedzie na mnie czas. A w przyszlym roku grypa sie zmutuje i znowu nowa szczepionka. Tonniech sobie ministetek zdrowia wsadzi ja sobie w.....kieszen. Skoro nie dbaja o ludzi tylko wpychaja co sie da i sa madrzejsi od innych to niech sami ja sobie biora.
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 18.03.21, 07:08
                                                    Hej ! ......
                                                    Kallisto, ile glow tyle myslicieli, a juz ci co siedza na swieczniku
                                                    to szkoda gadac, uwazaja ze caly swiat lezy pod ich stopami.
                                                    Ja podejrzewam, ze oni sie juz wszyscy poszczepili ta pierwsza
                                                    szczepionk ktora zakupili dla kraju?, tylko nie wiadomo, ktora to byla?

THURSDAY
                                                    – Czwartek jest Thors-day Thor jest nordyckim bogiem piorunów. Jest on reprezentowany na rydwanie ciągniętym przez kozy, jednocześnie trzymając młot. Jest obrońcą Aesiru (plemienia bogów), przeznaczonego do walki z Wężem Midgardu. Thor został spopularyzowany przez współczesne komiksy Marvela, ale jest prawdziwą postacią mitologiczną i chociaż istnieją różnice, Thor jest podobny do Zeusa, który jest greckim bogiem grzmotu. Jest też odpowiednikiem rzymskiego Jowisza.
                                                    Czyli czwartek to dzień Jowisza

Zakupy sie juz przypominaja, mleko mi sie konczy i owoce, musze do
                                                    sklepu tylko nie wiem kiedy i ktorego, zeby bylo jak najmniej ludzi spotykac.

Jakies plany mi sie w glowie ukladaja, ale czy je dzisiaj zrobie
                                                    to tez pytanie?, ma nie padac, to te okna mnie w myslach drecza i chcialabym
                                                    je pomyc, zeby jasniej spogladac na swiat.

Przyjemnego, slonecznego czwartku w zdrowiu Nam zycze.
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 18.03.21, 10:33
                                                    Witajcie...też bym chciała jeszcze pomyć okna,choć niedawno jako tako pomyłam,poczekam na ładniejszy dzień,chyba w końcu przyjdzie.
                                                    Dziś będą placki ziemniaczane,mąż naobierał chyba z 3 kg. to idę skręcić,będą na 2 dni.
                                                    odgrzane też mi smakują,a może małą babkę ziemniaczaną zrobię ,
                                                    trochę inaczej smakuje.
                                                    Pogoda nie zachęca do spacerów ,u mnie kwiatuszki jeszcze żadne nie wychodzą.
                                                    Dobrego dnia
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 18.03.21, 12:14
                                                    Z dzisiejszego dnia.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ji/ye/qbjm/Jw2TxIvxWdChexWrX.jpg

• lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 18.03.21, 12:59
                                                    Jaga, to virtualnie chodzisz z corka na spacery do parku?
                                                    ladne fotki corka uchwycila - podziekuj corce i pozdrowki posylam.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 18.03.21, 14:21
                                                    *Lusia
                                                    dzieki za TURA
                                                    *Jaga dzieki za slocne wiosenne wiewiory/i kaczuchy
                                                    *Kallisto,cieszy diagnosz bez prerzutow,
                                                    bedzie latwiejsze "leczenie pewnie"
                                                    a ze szczepieniami to zobaczymy moze zmienia w dalszych produkcjach jakis czynnik w szczepionce..

niby sloneczkie +7,6 stopnia a chlodem jakims ciagnie,

zycze Nam udanego dnia
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 18.03.21, 16:03
                                                    Córka chodzi codziennie na spacery i najczęściej właśnie do Łazienek,bo mało ludzi.
                                                    Ja czekam na ocieplenie.

• kallisto Re: ** MARZEC ** 18.03.21, 16:42
                                                    Wpadam na kilka sekund zostac trzy po trzy.

Piekne wiewiorki takie prawdziwie rude i chyba kaczki cyranki? Jakie ubarwione az w oczach sie mieni. Pieeeekna ta przyroda szczegolnie gdy takie obrazki sie widzi.

Bylam dzisiaj na USG piersi, na 29 marca mam wizyte u onkologa, a 31 marca biopsje. Ot i bede sie stresowac, bo nie wiem czy znieczula przed wbiciem igly czy nie.

Piekne slonko wyszlo, ale po pierunie zimno. Rano padal snieg, podobno po niedzieli ma byc bardzo cieplo. Slyszal ktos o tym?

• kendo Re: ** MARZEC ** 18.03.21, 19:29
                                                    *Kallisto,
                                                    bedzie dobrze,
                                                    wiem,ze nie znieczulaja...,
                                                    najwazniejsze ze szybko postepuja etapy by sprawdzic co to sie tam natworzylo...trzymam kciuki by nie bolalo

*Jaga
                                                    to macie w towarzysto corki przez cala dobe..

milego wieczoru...
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 18.03.21, 21:02
                                                    *Kallisto
                                                    zgubilam Twoj nr .tel,
                                                    mozesz byc grzeczna i podeslac SMS-em lub na poczte
                                                    z gory dziekuje
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 19.03.21, 08:16
                                                    Hej !!! .......
                                                    FRIDAY
                                                    – Piątek jest dniem Frigg. Frigg to nordycka bogini miłości i płodności. W większości źródeł jest opisywana jako żona Odina (który reprezentuje Merkurego – środa). Jest ona odpowiednikiem rzymskiej Wenus, co oznacza, że ​​piątek jest dniem Wenus.

Frigg jest królową Asgård i królową żeńskich bogów. Jej dom nazywa się Fensalarna, co oznacza „hale na bagnach”. Jest żoną Odena, a jej ojciec nazywa się Fjorgyn. Jest patronką macierzyństwa i matką Baldera, Hödera i Hermoda.

Frigg chroni także małżeństwo, a jej imię pochodzi od słowa wolny = miłość. Dała swoje imię piątkom, a piątek był uważany za najlepszy dzień na ślub. Zgodnie z mitem Frigg nosi duży, niebieski płaszcz, który symbolizuje niebo.
                                                    Odens kloka fru

Chociaż Frigg była żoną boga mądrości, potrafiła go przechytrzyć i czasami obstawiali różne rzeczy. Odyn konsultował się ze swoją mądrą żoną w wielu sprawach i chociaż nie zajmowała się wróżbiarstwem, wiedziała dużo o przyszłości.
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 19.03.21, 08:22
                                                    Kallisto, kiedys dawno mialam robione podobne badanie
                                                    i nie bylo zadnego znieczulenia, moze teraz bedzie inaczej dla
                                                    Ciebie, chociaz to tylko moment.

To juz piatek, za oknem jaskrawe slonce,
                                                    mam nadzieje ze dzien bedzie lekki i przyjemny
                                                    czego Nam zycze.

Jak zwykle mam plany zwiazane z gosciami, jakos
                                                    musze sie wywiazac ze wszystkim, sprzataniem, gotowanie
                                                    i pieczeniem i jeszcze sie zrelaksowac, zeby dobrym humorem
                                                    przyswiecac w najblizszych spotkaniach.
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 19.03.21, 10:41
                                                    O rety,już kończyłam i pooszło nie tam gdzie trzeba. sad
                                                    Na końcu pytałam,czy druga babcia też jest tak oblegana? bo Ty masz
                                                    piątki,albo soboty zajęte.
                                                    Kalisto to tylko ukłucie.Sąsiadka miała robioną biopsję guzka tarczycy,też się bała,
                                                    a później mówiła,że wcale nie bolało.Może czymś smarują jak przed ukłuciem?
                                                    Ja jestem z pod znaku Planety Marsa.

https://i.pinimg.com/originals/eb/4d/8f/eb4d8f131fb5d94998756923d74e2e85.gif
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 19.03.21, 11:31
                                                    Jaga ciekawa planeta sie Toba opiekuje;

Charakterystyka znaku zodiaku Baran

Żywiołem osób urodzonych pod znakiem zodiaku Baran jest ogień, a opiekuńczą planetą Mars. Niczym ogień Barany bywają nieprzewidywalne, niestabilne, ale też… żywiołowe.

Mars, mitologiczny bóg wojny, daje im siłę do działania i walki, a także potrzebę zwyciężania. Co z tych cech wynika w codziennym życiu Barana?

Cechy charakteru zodiakalnego Barana
                                                    Lubi poznawać świat, podróżować do egzotycznych miejsc. Wewnętrzna energia pomaga mu nie tylko w podbojach geograficznych. Baran potrafi budować konsekwentnie swoją karierę bez względu na wybraną dziedzinę.

Silna determinacja wspiera go w dążeniu do celu. Bywa, że próbując go osiągnąć, nie uznaje kompromisów. Często zresztą wikła się przy tym w różne problemy, bo przy okazji niestety brakuje mu umiejętności dyplomatycznych.

Przekonany o własnej nieomylności, o tym, że zawsze ma rację, nawet jeśli wszystko wskazuje, że tak nie jest, nie ukrywa tego - słowem i czynem wspiera swój upór, nie reagując na protesty innych. Najpierw mówi i działa, a dopiero potem myśli.

Wiele talentów wspartych dużą dawką energii sprawia, że pod tym znakiem rodzi się mnóstwo wybitnych indywidualności, realizujących się w zaskakująco różnych dziedzinach. Pod znakiem Barana urodził się znany z podbojów miłosnych Casanova, ale też wybitny artysta Leonardo da Vinci, filozof i matematyk Kartezjusz czy kompozytor Johann Sebastian Bach.
                                                  • maria88 Re: ** MARZEC ** 19.03.21, 13:57
                                                    Próba.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 19.03.21, 14:30
                                                    *Mario,
                                                    proba sie udala,
                                                    wiec czekamy na relacje Twoje...

pobieranie prob z gozka tarczycy a z piersi to sa rozne unerwienia i inny bol sie odczuwa..
                                                    ale w sumie nie boli ...no zalezy ,jak to wytrzymaly na bol,
                                                    LUsia by musiala miec chyba narkoze...hi..hi...bo jak igle zobacy to juz miekie ma kolana i szuka jakiegos krzesla..

slonecznie ale bardzo wietrznie.
                                                    zycze Nam udanego piateczku..
                                                  • maria88 Re: ** MARZEC ** 19.03.21, 14:49
                                                    Nie wiem co się stało ale udało mi się wejść i do Was pisać.
                                                    Widzę, że urodziny Jagi więc Zycze wszystkiego co najlepsze a przede wszystkim dużo
                                                    zdrowia i radości w ten trudny czas.
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 19.03.21, 15:09
                                                    Mario, witaj, milo, ze sie odezwalas, tz ze zyjesz.
                                                    Jagi urodziny dopiero 22 marca, ale to jej
                                                    chyba nic nie robi, ze wczesniej otrzymala gratulacje.

Kendo,teraz tak czesto pokazuja w Tv jak szczepia ludzi,'
                                                    i to tak dokladnie jak te igly w cialo wbijaja, ze to faktycznie
                                                    jest chyba nie dozwolone tak pokazywac, odwracam glowe,
                                                    albo zamykam oczy.

Przyjemnego popoludnia i wieczoru Nam zycze.
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 19.03.21, 16:46
                                                    A to ci heca,na moim forum też wcześniej zrobili mi urodziny .
                                                    To w tym roku będą podwójne tongue_out
                                                    Córka też przyniosła mi słodkości,chociaż wie,że to dopiero 22-go.
                                                    Pomyśl Lusia co ja mam ze swoim zwierzyńcem...2 barany,2 lwy,strzelec
                                                    i na szczęście byk spokojny big_grin

astroportal.pl/index.php?id=72

Mario,ciągle masz kłopoty z wejściem? a mój ma 5 lat i muszę go wymienić,bo zaczyna źle chodzić,zatrzymuje mi strony,długo szuka,trzeba na złom.
                                                    Córka z mężem mają mi kupić nowy na urodziny,ale nie zdążą.Nie szkodzi,poczekam big_grin
                                                    A Marii bardzo dziękuję,że pamiętała o mniebig_grin
                                                  • kallisto Re: ** MARZEC ** 20.03.21, 07:32
                                                    Dzien dobry w sobotni bialy poranek.
                                                    Wczoraj snieg padal wielkimi platami. Nie utrzymal sie calkiem ale leciutko zaszronione podworka. Slonko wczesnie wychodzi i zaraz bedzie pieknie.

Obudzilam sie tuz po 7, a sniolo mi sie tak jakbym w rzeczywistosci realizowala to co we snie przyszlo mi do glowy. Ale zmienie nieco moj senny plan, a mam szalony plan w glowie😆

Lezakuje jeszcze w pieleszach i ukladam plany na dzisiaj. Zakupy zrobione, maz dokupi cos jeszcze wracajac z pracy. Ogarne kurze i befe miala wolna sobote. Nawet obiad mam od wczoraj. Na szczescie zimno wiec i na dzialke jechac nie musze i baaaardzo dobrze!!!

Trzymajcie sie zdrowo w piekna wolna sobote ze slonkiem i smakolykami jakie lubicie🍵🍩🌺
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 20.03.21, 08:29
                                                    SATURDAY
                                                    – Sobota jest dniem Saturna, a Saturn jest rzymskim bogiem rolnictwa. Znany również jako Cronos, który jest synem Urana i Gai. Poprowadził Tytanów, swoich braci i siostry, aby powstali przeciwko swojemu ojcu, który był królem bogów. Żoną Saturna była Ops, która była boginią obfitości. Więc sobota jest dniem Saturna.

To ja sobie mysle, ze przez caly tydzien pracujemy, a w sobote
                                                    sobie zrobimy przyjemnosc pod kazdym wzgledem; wysprzatanym
                                                    mieszkaniem, dobrym jedzeniem i milym towarzystwem?

Jaga to faktycznie masz zwierzyniec zodiakalny i jeszcze doliczyc
                                                    trzeba Lenke i Myszke. Dziekuje za linka, ciekawie mozna poczytac.

Przyjemnej soboty Nam zycze.
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 20.03.21, 08:32
                                                    Zanim sie ja wykaligrafowalam i zjadlam sniadanie,
                                                    w miedzyczasie i kawe dopijalam, to Kallisto tez juz sobotni
                                                    poranek rozpoczela z planami, oby nie byly meczace tylko
                                                    same przyjemnosci.

Czego Nam Wszystkim zycze.
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 20.03.21, 10:55
                                                    Witajcie... u mnie podobnie wieczorem pośnieżyło,ale już śladu nie ma.
                                                    A więc wiosnę już mamy i byłoby wszystko okej żeby słonko zaświeciło,
                                                    aby naładować baterie.Coś trzeba zrobić,bo święta za pasem.
                                                    Pospałam sobie do 8.30 ,budziłam się kilka razy,ale zasypiałam bez problemu.
                                                    Wezmę się za krojenie mięsa w kosteczkę,będzie gulasz na 2 dni,dziś do pęczaku,
                                                    bo dawno go nie robiłam.
                                                    Miłego dnia z bliskimi.

https://i.pinimg.com/originals/f3/c6/d0/f3c6d0878ea2096ceeec5f9b9c0a546b.gif
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 20.03.21, 12:37
                                                    Jaga, tak na rozbudzenie i dobra enegie jeszcze raz
                                                    sie poczestuje kawa, na swieta nic szczegolnego nie robie,
                                                    bedzie troche odswietny obiad tak typowo po Szwedzku,
                                                    a w swojej tradycji, to salatka jarzynowa, sledziki w jakims
                                                    tam smaku, i jaja na twardo, malowane w lusce cebuli.
                                                  • alfredka1 Re: ** MARZEC ** 20.03.21, 13:31
                                                    witajcie smile)
                                                    słonecznie, cieplutko ...
                                                    dziki znów zryły trawniki przydomowe, sroki maja radośc i cos tam dojadają,

samopoczucie średnie , bolą mnie zmiany pooperacyjne chyba bedzie zmiana pogody ... na szczęście pogoda często się zmienia więc i bóle odlecą /?/

• jaga_22 Re: ** MARZEC ** 20.03.21, 13:41
                                                    Lusiu,o świętach jeszcze nie myślę,ale trochę przygotowuję co na co.
                                                    U mnie będzie normalna niedziela,no trochę taka lepsza.
                                                    Dziki jak to dziki,po to mają ryjki big_grin widać zapamiętały gdzie jeść dają.
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 20.03.21, 18:26
                                                    Alfredka, dokladnie, bole nasze to jak pogoda, zmienne sa
                                                    i co dzien boli mniej lub wiecej, prawie ze sie juz czlowiek do
                                                    nich przyzwyczail i jak nie boli - nic sie nie dzieje, to sie zastanawia
                                                    co sie dzieje.
                                                    A dziki upodobaly sobie Wasza posesje, pewno duzo jakis larw w ziemi
                                                    co lubia i tak ryja, a sroki wyczyszcza juz dokladnie i latem bedzie ladnie
                                                    trawka zielona rosla,

Jaga, co dzien po troche sie robi, a gosci duzo chyba tez nie
                                                    bedzie mozna zapraszac, to i mniej roboty z szykowaniem, chociaz
                                                    corka zawsze z jakas niespodzianka przyjedzie albo na zamowienie
                                                    kupi.

Przyjemnego i spokojnego wieczoru Nam zycze.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 20.03.21, 19:03
                                                    witajcie,
                                                    ja dzis duzo opozniona z dziendoberkiem,
                                                    jakos tak zeszlo..

*Maria znowu ma problem z komuterem,
                                                    szkoda,bo zawsze milo sie czyta Jej woisy,

*Jaga ,powoli zaczyna myslec o ielkanocy

*Lusia tez,

*Kallisto ,chyba ma dzis luz-bluzzzzzz sobote,
                                                    i dobrze,przynajmniej zrelaksuje sie dobrze nie bedzie stresowac sie..

ja juz dzis z dziecieciem omowilismy program pierwszego dnia swiat,
                                                    wszystko dopasowane..
                                                    jutro nabejcuje miesiwa7do salatki zdaze dokupic seler/marchew/por,
                                                    majonez zawsze w domu mam ,albo zrobic mozna..

zycze nam milego wieczoru..
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC *dni tygodnia ** 21.03.21, 09:04
                                                    Dni tygodnia są czymś, powszechnym w naszym codziennym życiu, języku i kulturze. Ale nie wiele osób zdaję sobie sprawę z ukrytego znaczenia oraz wiadomości zawartych w wielu słowach, których używamy, nadając im znacznie bardziej symboliczne.

Astrologia jest czymś głęboko zakorzenionym w starożytnych kulturach na całym świecie. Majowie, starożytni Egipcjanie, Sumerowie i wiele innych starożytnych kultur czcili niebo i wierzyli, że historyczne pochodzenie ludzkości można poznać dzięki zrozumieniu wydarzeń na niebie.

Może się to wydawać kulturowo bardzo odległe od nas, lecz język angielski, który jest drugim językiem urzędowym na świecie w wielu krajach i znany jest na całym świecie, celebruje te same idee, które świętowały starożytne tradycje.

Nazwy dni tygodnia są pochodzenia łacińskiego, Rzymianie tworząc ich nazwy sugerowali się Słońcem, Księżycem i pięcioma znanymi planetami z tamtych czasów. Nazwy te są kontynuowane w większości języków europejskich, a nazwy angielskie, których używamy, pochodzą z dawnego anglosaskiego.

Wiele osób myśli o poniedziałku jako pierwszym dniu tygodnia, jednak jest to właściwie niedziela i zależnie od tego, jak interpretujesz współczesną kulturę, może istnieć bardzo realny powód, dla którego poniedziałek jest początkiem tygodnia pracy we współczesnym społeczeństwie.

Niedziela - SUNDAY
                                                    - SÖNDAG jest dniem słonecznym, czyli dniem słońca. Jest wielu bogów Słońca krzyżujących się kulturowo, najsłynniejsi trzej z nich to egipski

Horus, który jest wschodzącym słońcem,
                                                    Ra słońce południowe
                                                    Ozyrys, który reprezentuje zachodzące słońce. Słońce oznacza stworzenie, ochronę, moc i dobre zdrowie.

***********************************************************************************************************************
                                                    Sunday ------
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 2021 21.03.21, 09:38
                                                    https://www.gify.net/data/media/1577/niedziela-ruchomy-obrazek-0039.gif
                                                    Niedzielnie z pieknym sloncem Was witam Vistulanie.......Polanie.

Jak otworzylam oczy myslalam, ze to jest poniedzialek, tydzien jakby
                                                    przyspieszyl, ale juz sie dokladnie obudzilam i jakos trzeba rozpoczac
                                                    niedzielnie jak na tradycje przystalo dzien.

Optymistycznie zycze Nam przyjemnej i spokojnej Niedzieli,
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 2021 21.03.21, 11:33
                                                    Witam... Kendo mnie przeraziła wpisem,że zabejcuje mięsiwa.Ja jeszcze nie myślę
                                                    w ogóle o świętach i nie chce mi się myśleć.Może się rozkręcę pomału.
                                                    Od środy ma być ładniejsza pogoda,to czekam.Daję sobie jeszcze tydzień na luz.
                                                    Pochmurno i pada u mnie,a rano jeszcze było minusowo.

https://i.pinimg.com/564x/88/97/c4/8897c48d3c1ea1e49c9084ae69f48575.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 2021 22.03.21, 06:41
                                                    Hej !!! ....
                                                    Niedziela minela, z pieknym wesolym bukietem od Jagi,
                                                    tydzien rozpoczety z nowymi wyzwaniami, tylko zeby samopoczucie
                                                    Nam dopisywalo, za oknem byla pogoda, ktora akceptujemy
                                                    i Nas zadawala.
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 2021 22.03.21, 10:22
                                                    Witaj Lusiu i nieobecni.Czekam niecierpliwie na lepszą pogodę.
                                                    Za parę dni ma być ładniej.Spojrzałam na okno i co widzę? sypie sobie jakaś mąka,
                                                    bo nawet nie kaszka wink Mam pewien plan,ale nie wiem,czy dam radę,będzie mi
                                                    się chciało? czy nie?
                                                    Dobrego dnia.

https://i.pinimg.com/originals/c7/90/b2/c790b2c57adbe02fb60cc184ce9d2ae8.gif
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 2021 22.03.21, 11:23
                                                    alez wesoly muzyczny bukieci od Jagus,

witajcie Vistulanie,
                                                    no tak,
                                                    slonecznie,ale wietrznie,
                                                    moje okna tez czekaja w kolejce do obmycia,
                                                    ale puki co to za zimno na ich mycie,
                                                    balkonowe tez sie prosza,
                                                    ale dostalam nr.tel do myjacych okna,to moze mi je obmyja,

zycze nam slonecznego dnia i udanych planow
                                                  • kallisto Re: ** MARZEC ** 2021 22.03.21, 20:36
                                                    Wpadam na sekund 5 zostawic 5 groszy, bo za 5 sekund wygasze telefon.

Przytlaczaja mnie rozne domowe problemy i jakos brakuje mi weny zeby napisac cos madrego.
                                                    Badzcie zdrowe....
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 2021 23.03.21, 09:17
                                                    Kallisto., rowniez zycze mase,duzo, ogromu zdrowia
                                                    i jak najmniej problemow, ktore nas niestety trapia wszystkich.

Witam !!!! ......
                                                    to wtorek, jakos dzisiaj slonca nie widac ale jest jasno,
                                                    +8,4 C ma byc najwiecj ciepla, byle nie padalo.

Jak zwykle z rana trzeba sie rozkrecic do jakiejkolwiek
                                                    pozytecznej robotki, zaczelam wczoraj dziergac zabawke dla
                                                    wnuczki, co robotka czeka prawie 2 lata, moze ja wykoncze, z ciemnej
                                                    wloczki zle mi sie robi, musze siedziec pod zarowka, albo w sloncu
                                                    zeby liczyc oczka.

Milego wtorku Nam zycze.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 2021 23.03.21, 10:31
                                                    *Kallisto,
                                                    "uszy do gory",zawsze jest "slonce za zakretem"
                                                    trzymaj sie i nie trap sie,

witajcie Vistulanie,
                                                    no tak pochmurnie ale coraz cieplej za oknem,
                                                    dzis kurteczke szyta z materialu wloze,
                                                    bo w skafandrach ostanio strasznie sie pocilam,
                                                    moze nie zmarzne,

zycze Nam slonca chociazby w serducha,
                                                    jak nie ma go nad glowa...
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 2021 23.03.21, 11:19
                                                    A myślałam że już się przywitałam,a to drugi był wątek.
                                                    Chyba dziś nic nie zrobię,warto by zajrzeć na półeczki w szafkach kuchennych.
                                                    Jutro ma przyjść nowy komputer,wczoraj córka zamówiła.To taki prezent urodzinowy od męża i córki,bo ostatnio narzekałam,że głośno chodzi.Chyba się wystraszył,bo coś cichutki jest dzisiaj wink
                                                    U mnie też się słonko pokazało i niestety już go nie ma wink niby pokazuje 10st,
                                                    ale zimno ,ciepłej kurteczki jeszcze nie schowam.
                                                    Na razie siedzę nawet nieubrana,bo w domu też zrobiło się chłodno,bo grzejniki
                                                    ledwo ciepłe,to cieplutki szlafrok najlepszy.

https://i.pinimg.com/originals/97/46/06/97460616de5c37ea007bad17f7395e0c.gif
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 2021 23.03.21, 11:28
                                                    Jaga, to bedziesz nowoczesna dama z nowym komuterem,
                                                    chyba bedziesz musiala wszystko ze starego przeniesc do nowego,
                                                    to potrwa, zeby niczego po drodze nie zaprzepascic?

To wypije z Toba kawe, cy herbatke do towarzystwa na dzisiejsze
                                                    poludnie - dziekuje.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 2021 23.03.21, 13:32
                                                    o,Jagusia
                                                    z kawcia i spiewajacym ptaszkiem,
                                                    bedzie miec nowy kmputer..
                                                    zlosliwosc rzeczy martwych,
                                                    tak nieraz sie wydaje,ze czlek na nie ponazeka i na jakis czas jest spokojnie,
                                                    ja na swoja komowrke nie narzekalam
                                                    a tez dostalam od syna przedwczesny prezet,IP phone
                                                    uprzedni tez mi kupil
                                                    ja nie dala bym rady tak dlugo do poludnia w sypialnianym storju by,
                                                    wstaje ,
                                                    od razu poprawiam lozko/otwieram okno
                                                    maszeruje do lazienki/ubieranie/sniadanie,
                                                    taki codzienny rytm mam z rana

*LUsia,
                                                    Jagi Cora jest informatykiem,
                                                    to ciach -mach poprzenosi co trzeba,

zycze Nam udanego dzionka
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 2021 23.03.21, 15:06
                                                    Córka nie jest informatykiem tylko syn,a on mało przyjeżdża do nas,bo nie ma kiedy,
                                                    a teraz to już w ogóle.Ale jest telefon,fb,to odwiedziny teraz niepotrzebne .
                                                    Z przeniesieniem wszystkiego córka też nie będzie miała problemu.
                                                    Dopiero teraz wypiję z Wami kawę,co nieco jeszcze zostało big_grin
                                                    Córka pszła na spacer,to Lena usadowiła się na kolanach męża ;
                                                  • maria88 Re: ** MARZEC ** 2021 23.03.21, 18:51
                                                    Nie wiem czy sie uda cos napisać. Ale moze jednak....
                                                    Pyszności na stole JAGI i dobry nastrój po prezentowy.
                                                    Kochane jesli sie uda umieścic to co piszę to mam pytanie.
                                                    Czy za kazdym razem logujecie sie na forum?
                                                    Przed awarią komputera miałam tak,że nie musiałam.
                                                    Wystarczyło jak zalogowałam się na poczcie.
                                                    Na razie kończę dobrego wieczoru jeszcze chcę zaliczyć sklep.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 2021 23.03.21, 19:53
                                                    *Mario,
                                                    musisz miec jakis blad w ustawieniach..

*Jaga
                                                    alez slodkosci,chyba juz kolacji nie bedziesz jesc?+

milego wieczoru zycze
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 2021 23.03.21, 21:21
                                                    Mario ,ja mam zapisane na stałe w pasku adresów u góry,chyba że się wyloguję.
                                                    Za mało piszesz i zapominasz jak to robić.
                                                    Zapisz w zakładkach.Mam nawet zapisane w Ulubione fora.
                                                    Musiałabyś napisać jak to robisz.
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 2021 24.03.21, 07:22
                                                    Hej !!!! .....
                                                    Maria, nie wygodne to logowanie za kazdym razem, ja to jestem
                                                    niepismienna jak to wszystko zamotac do kompa, zawsze mam pomoc.
                                                    Ja mam ustawione w paskach i tylko klikam tam
                                                    gdzie chce wejsc. Ale sama tego w ustawieniach nie robilam tylko
                                                    przy pomocy. Na niektore strony musze sie logowac.

Jaga miala przyjemne chwile ze slodkosciami, ciekawe jak sie spalo
                                                    po kawie tak pozno wypitej i obfitosci slodkosci.

Dzisiaj mam troche relaksu, ale taki polaczony z dzierganiem,
                                                    co kark mnie zaczyna pobolewac jak dlugo siedze w jednej pozycji
                                                    bo inaczej nie mozna.

Mam nadzieje, ze sroda bedzie milym dniem dla Nas,
                                                    rowniez z samopoczuciem,
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 2021 24.03.21, 10:07
                                                    Witaj Lusiu... piszę z rana,bo potem ma nadejść komputer,to pewnie córka weźmie się
                                                    za niego. Dziś tak samo paskudnie jak wczoraj, słonko nawet nie błysnęło .
                                                    Miałam jechać załatwić sprawy medyczne,ale nie mam chęci,może jutro będzie ładniej.
                                                    Spałam tak sobie,obudziłam się o 3.30 i dopiero po paru godzinach jeszcze trochę dospałam.Słodycze jadłam dosyć wcześnie,zresztą nic mi po nich nie jest,chyba że
                                                    czego innego nadmiar big_grin

https://acegif.com/wp-content/gifs/gif-na-srode-27.gif
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 2021 24.03.21, 13:49
                                                    no wlasnie Jagusia,
                                                    jak to mowia "dobrecio ciala nigdy za duzo"..

witajcie Vistulanki,
                                                    *LUsia
                                                    ja od rana mialam zajecie,
                                                    teraz juz luz bluuuuzzzz,jak to Kallisto nieraz "mawia"
                                                    bede sluchac audiobokow z laptopa,
                                                    a pod koniec tygodnia podjade do dzieciecia ,bo niektore mozna cale sciagna i sluchac,
                                                    ksiazek tu w szwedzkim tlumaczeniu nie znalazlam..
                                                    sliczny widok na morze z falujacym kwieciem,

dzis Jagusia bedzie robic premiere na nowym "sprzecie"-komputerowym

zycze Nam udanego dnia
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 2021 24.03.21, 16:03
                                                    Komputer już w domu.Córka przegrywa,mam tego od groma.A teraz piszę z laptopka,
                                                    ale niewygodnie,bo stolik za wysoki i za mały.Niebo od rana ołowiane.

https://i.pinimg.com/originals/96/2f/ed/962fed60e72b2193d99d0cab0906eb63.gif
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 2021 24.03.21, 16:05
                                                    a to Jagus,
                                                    bedzie niedlugo premiera z nowymi wpisami z nowego komputera..

gratulacje nowego sprzetu i niechdobrze sie sprawuje,
                                                    zreszta,Corka "pod reka,to w razie co,
                                                    od razu doszlifuje ustawienia"

udanego dnia,i wielkiej atrakcji komputerowej
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 2021 24.03.21, 16:57
                                                    Myślę,że nie będzie źle,bo laptop też 10-tka,to już się trochę naumiałam .

https://i.pinimg.com/564x/98/46/f4/9846f451e4403f11cba857e9a2749def.jpg
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 2021 24.03.21, 20:05
                                                    o,Jagusia juz chyba z nowki pisze??
                                                    a obrazek akuratny do obecnych czasow,

zycze spokojnego wieczoru i ciekawego jakiegos filmu
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 2021 25.03.21, 09:47
                                                    Hej !!!! .....
                                                    Do nowosci trzeba sie przyzwyczaic i nauczyc prawie od nowa,
                                                    ja sie takich nowosci boje, zeby niczego nie skasowac przez
                                                    nieuwage. Zycze Jaga lekkiej raczki do obslugi nowego sprzetu
                                                    i samej przyjemnosci z jego uzytku.

Jasno za oknem, mam kilka planow i nie wiem jak to priorytetowac,
                                                    ale sie pomalu rozkrecam po kawie, moze dostane wiecej energi a cos
                                                    i chyba migrena mnie zaczyna odwiedac?.... to nici z planow beda???...

Przyjemnego czwartku Nam zycze.
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 2021 25.03.21, 11:39
                                                    Witajcie... jeszcze piszę z laptopka.Wczoraj
                                                    córka na raty pobierała i wgrywała na laptop,a dziś będzie
                                                    transport na nowy komputer.
                                                    Od nowa będę musiała wgrać wszystkie programy które miałam.
                                                    Pewnie dziś też się nigdzie nie wybiorę,bo czekam na listonosza.O! akurat przyszedł.
                                                    Miłego dnia

Chwila i Lenka się ulokowała.
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 2021 25.03.21, 13:34
                                                    Jaga, masz mile towarzystwo przy komputerze,
                                                    sliczne widoki z Lenka. A co Myszka na to, nie chce
                                                    tez w bliskosci polezec,`?...
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 2021 25.03.21, 13:58
                                                    ze tez kociaki lubia na klawisze sie ukladac..

witajcie
                                                    super pogoda sloneczna wle troche wietrzna,

udanego dnia Nam zycze i dla Jagi uciechy z nowego komputera
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 2021 25.03.21, 14:38
                                                    Myszka chadza innymi drogami,ma zupełnie inny charakter.Lenka ciekawska.
                                                    Jak dzwoni domofon,albo dzwonek u drzwi,to ona pierwsza biegnie,trzeba uważać.
                                                    Kiedyś czytałam,że koty lubią się kłaść gdzie jest prąd.
                                                    Wyszło ładne słoneczko,ale przy obiedzie już się zmęczyłam.Jutro też jest dzień wink
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 2021 25.03.21, 14:59
                                                    dwa kotki z roznymi tempereymentami,

wiem na 100%,
                                                    ze kot lubi sie klasc tam gdzie czuje "ciek wody",nawet z glebokosci,
                                                    natopmiast psinek sie tam nie polozy.
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 2021 26.03.21, 08:22
                                                    Hej !!! ....
                                                    Piatek mam wolny po wczorajszej rewolucji sprzatania,
                                                    ktora rozpoczelam tylko aby w duzym pokoju pomyc okna,
                                                    i z rozpedu zrobilam wszystkie, lacznie z czystymi firanami
                                                    i dekoracja swiateczna, dzisiaj mam treningowe bole w miesniach,
                                                    mam nadzieje ze to przejdzie do jutra.,
                                                    pogoda wzgledna przez okno, w srodku dnia ma byc +14,5 C.
                                                    Obiad mam to nie musze gotowac, bo wczoraj na kolacje mialam
                                                    gotowana.

Milego piatku Nam zycze.
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 2021 26.03.21, 10:20
                                                    Witajcie... Lusia objęła posadę skowronka.Na razie nieciekawie za oknem,ale pomalutku zaczyna się rozjaśniać.
                                                    Też nie muszę gotować,bo jeszcze się znalazły pierogi z kapustą i grzybami.
                                                    Będę mogła załatwić sprawę którą odkładałam.
                                                    Fajnego odpoczynku w takim razie,skoro już masz wszystko porobione.
                                                    https://i.pinimg.com/564x/bd/cc/41/bdcc4187568913d719cd0ac97feece13.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 2021 26.03.21, 15:12
                                                    Jaga, tak sie sklada ze rano chce sie szybko obrobic i miec czas
                                                    pozniej na pozostale w swoim takcie.
                                                    Obrazek na czasie typowo wiosenny.

Milego popoludnia Nam zycze.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 2021 26.03.21, 17:44
                                                    witajcie Vistulanki,
                                                    obrobilam sie ze wszystkim,
                                                    nawet na poczcie bylam odbrac poczte,

dzionek byl sloneczny,wietrzny,
                                                    milego wieczoru
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 2021 27.03.21, 06:36
                                                    Hej !!!! .....
                                                    Za oknem sie rozjasnia, ciekawe jaki bedzie dzien
                                                    z pogoda, zapowiedzieli ze od zachodu zbliza sie
                                                    deszcz, nic w planach nie mam, ale na pewno cos
                                                    ,mnie zainspiruje, do sklepu nie musze, chociaz zapomnialam
                                                    wczoraj dokupic cukru, wprawdzie nie slodze herbat i kawy,
                                                    ale jak pieke to cukier schodzi.
                                                    Mam nadzieje, ze dzien bedzie dla Nas mily.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 2021 27.03.21, 09:10
                                                    witaj Lusia skowronku Vistulowy,
                                                    ze slicznym sobotnim powitaniem,
                                                    dzis niemal tez myslalam,ze to niedziela,
                                                    ale szybko uzmyslowilam sobie,ze sobotnie rano--
                                                    fakt +9 stopnia/niebo zaciagniete deszczowymi chmurami..

zycze nam pieknego weekendu
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 2021 27.03.21, 09:21
                                                    O !; Kendo tez juz nie mogla dospac,?
                                                    jak tam dzisiaj kosteczki i miesnie po wczorajszym
                                                    pucowaniu okien?.

Chyba zaraz sie wybiore na jakis marsz, bo deszczyc moze
                                                    pozniej.?
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 2021 27.03.21, 11:02
                                                    *Lusia
                                                    OK po wczorajszej pracce,
                                                    zaraz tez cos zaczne karazyc po chlupce

za oknem jakos chlodem powiewa,
                                                    czyli znowy skafanderek trza przyodziac,
                                                    wczoraj w wiosennym odzieniu paradowalam.

udanego dnia Wszystkim zycze
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 2021 27.03.21, 11:40
                                                    Witam przy sobocie,to dla przypomnienia big_grin
                                                    Cieszy mnie słonko,choć późno wstało,ale ja też skowronkiem nie byłam.
                                                    Może coś zrobię jak będzie mi się chciało,czekam na natchnienie big_grin
                                                    Dziś wszystko później robię,mam nadzieję,że mi już tak nie zostanie wink

https://i.pinimg.com/564x/70/d9/af/70d9af4bf6d832f8cd7f0e94ecc09cbe.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 2021 27.03.21, 11:48
                                                    Jaga nic na sile, bo to i na pozytek zdrowia nam
                                                    nie wyjdzie, wszystko we wlasnym takcie, jutro
                                                    tez jest dzien, tylko ma inna nazwe.

Kendo, wlasnie otworzylam balkon, i bbbrrr, zimny wiatr
                                                    tylko +11,o C ale w srode i czwartek ma byc nawet do +18 C
                                                    Hustawki pogodowe nie wplywaja na nasze samopoczucie.

Przyjemnego poludni i popoludnia Nam zycze.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 2021 27.03.21, 13:07
                                                    Jagsi,
                                                    sliczny bukiecik tulipanowy,
                                                    szkoda,ze mnie uczulaja w realu,
                                                    tez wychodze z zalozenia,
                                                    *Lusia,nic na sle z pracka,sama mieszkam,
                                                    wiec zrobie kidy sobie zrobie,
                                                    jak dla mnie to wystarcza tego co codzienie robie,..

fakt zimnym wiatrem powiewa,ale spacer zrobilam,
                                                    akurat sasiadke spotkalam,
                                                    przeszla ze mna jeszcze kawalek,
                                                    a reszt sama juz pgnalam..

milej soboty Nam zycze
                                                  • maria88 Re: ** MARZEC ** 2021 27.03.21, 13:44
                                                    Witam ze słoneczkiem. Teraz chyba b.cieplutko bo 2 godziny temu
                                                    na spacerku juz było gorąco.Nagotowałam psinie uda indycze
                                                    choc woli kurczaka. Sama tez zjem gotowanego mięska bo lubię.
                                                    Pomyslałam że sa takie osoby jak m.in.ja co to zawsze mają
                                                    cos do zrobienia.Więc na razie pa i dobrego dzionka.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 2021 27.03.21, 16:08
                                                    Mario
                                                    dokladnie Mario,
                                                    kobieta zawsze sobie znajdzie sobie jakas prace w domu,
                                                    ja po calylm tygodniu odpoczywam dzis
                                                    w poniedzialek mam pranie
                                                    a w lunch przyjdzie firma umyc okna balkonowe,
                                                    sama nie dam rady ich zdjac i umyc,sa wysokie i ciezkie..

zycze sprawnych pracek domowych i udanego dnia
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 2021 27.03.21, 23:33
                                                    Ja okna juz mam z glowy, dalam rade sama je pokonac,
                                                    mam zaczetych kilka projektow i od czasu do czasu wracam
                                                    na zmiane do nich zeby mi nie bylo nudno.

Teraz pogoda juz bardziej nadajaca sie do rowerkowania,
                                                    to pare chwili bedzie wypelnionych rowerkowaniem, pozniej
                                                    odpoczynek i td, dzien do dnia bedzie podobny.
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 2021 28.03.21, 09:43
                                                    Hej !!!...
                                                    w nowym czasie letnim...https://www.gify.net/data/media/202/pies-ruchomy-obrazek-0259.gif
                                                    Dzien rozoczal sie ze sloncem, ciekawe czy na dlugo bedzie mu sie
                                                    chcialo wedrowac po niebie.
                                                    Obiadu nie musze, mam od wczoraj, to pelny relax i czas dla siebie.

Przyjemnej, slonecznej niedzieli Nam zycze.
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 2021 28.03.21, 10:13
                                                    Cześć!!!... widzę,że Lusia ma nadzwyczaj dużo siły,ja tylko bym chciała,
                                                    niestety bardzo szybko kończę to co zaczęłam.
                                                    Ciągle pochmurno,jest gorzej niż wczoraj,pewnie będzie padało.
                                                    Postawię zaraz na rosołek,niech pyrkoli.Córkami przypomniała,że ja już pasztet upiekłam na święta i zamroziłam.Zupełnie zapomniałam big_grin
                                                    ale i ucieszyłam się. A może by tak sernik upiec i trochę zjeść ,a resztę zamrozić? jeszcze przemyślę.

• lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 2021 28.03.21, 11:10
                                                    Jaga, kusi sernikiem, wczoraj na podwieczorek zjadlam
                                                    swoj ostatni kawaleczek i tez mysle o upieczeniu nowego.

Ale smak drozdzowki z kruszonka jakos wiecej do mnie teraz
                                                    przemawia, zrobilo mi sie miejsce na polce z pieczywem, to kto wie
                                                    co jeszcze dzisiaj z checi mnie nawiedzi?

Herbatka po kawie sie poczestowalam.
                                                  • maria88 Re: ** MARZEC ** 2021 28.03.21, 12:52
                                                    Witam.Dzisiaj gorsza pogoda.Pochmurnie .,chlodniej i chyba popada.
                                                    Psina nie chciał wychodzic i dobrze. Ja zrobiłam sobie świateczny
                                                    maniciure i pedicure . Obiad prawie mam gotowy i co wejdzie w rękę
                                                    to jeszcze zrobię aby miec od czwartku duzo wolnego na relax, ina zaległe
                                                    przje4mne robótki.
                                                  • kallisto Re: ** MARZEC ** 2021 28.03.21, 12:58
                                                    Dzien dobry wszystkim.

Zostawiam niedzielne sloneczne pozdrowienia. Pieknie swieci slonce ale wiele zimno okrutny wiatr. Spacer zaliczony.
                                                    Rosolek tez mam dzisiaj na obiad. Na drugie pieczone skrzydelka, mielone i schabowe. Zostanie na jutro.
                                                    Jutro ide do... Po skierowanie na.... Potem to.... Ktore mnie przeraza ale coz... Wiecie o czym pisze prawda? Wiem, ze zagladaja tu wscibskie stwory wiec nie befe sie rozwodzic
                                                    Moje domowe sprawy wrocily do normy. Dzisiaj przychodza dzieci z wnukami na obiad. O i taka niedziela u mnie, podobna do Waszej niedzieli.

Miejcie zdrowo i slonecznie z usmiechem.

• lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 2021 28.03.21, 13:47
                                                    Witajcie!!! Jaga juz wczesniej sie zameldowala,
                                                    Maria i Kallisto, Kendo jak zwykle w niedziele robi sobie wolne,
                                                    no coz Adminka- to moze?

Zapomnialam ze to dzisiaj Palmowa Niedziela,
                                                    spokoju ducha nam zycze, slonca na niebie i w sercach.
                                                    Nie zapomne o szlachetnym zdrowiu ktore jest Nam niezbedne.
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 2021 28.03.21, 15:15
                                                    Pochwaliłam się,że może upiekę,to spód już w lodówce.Wczoraj zgubiłam tabletkę i nie mogłam znaleźć,to wzięłam się za porządki.Tabletka się znalazła,a ja jestem zadowolona big_grin
                                                    Dopiero teraz błysnęło słonko,ale tyle chmur ,to zaraz się schowa,miłego
                                                    popołudnia.Ja dalej nikogo nie zapraszam do domu.Czasem ktoś wpadnie i wypadnie.Może jutro wnuczek na chwilkę wpadnie,to by zabrał komputer stary do zakładu gdzie odbierają taki sprzęt.
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 2021 29.03.21, 09:03
                                                    Hej !!! ................
                                                    W pierwszy poniedzialek w letnim czasie, ale zeby za
                                                    oknem pogodowo tak wygladalo to nie ma widoku na slonce
                                                    chyba dzisiaj.

Jaga mialas szczescie, ze kotki nie znalazly tej tabletki,
                                                    a ciasto sie udalo,?
                                                    Ja tak zagladam na yutubie na rozne filmiki z wypiekami
                                                    i nabieram ochoty na wypieki tylko jakos nie moge zmusic
                                                    swoich checi do tego,'

Przyjemnego poniedzialku i calego tyggodnia przedswiatecznego,

w srode miesiac marzec sie skonczy, wielki piatek, sobota swiecenie
                                                    jajek, ciekawa jestem jak to w Polsce w tym roku bedzie?
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 2021 29.03.21, 09:04
                                                    o widac macie plany juz przedswiateczne-wielkanocne,

witajcie,

*Kallisto,
                                                    nie tylko rozne stwory nas podgladaja-nieraz widze jakis inny nik co nas czyta
                                                    ale czasami tez zaloza jakis "seksowny watek"-ktory od razu usuwam,

a tak pozatem to trzymam kciuki za wszystko i bedzie OK,

*Maria
                                                    planuje podobnie ,jak ja by miec od czwartku juz wolne od przygotowani swiatecznych..

Lusia
                                                    tez czesc ma zrobione,

*Jagusia
                                                    jak mogla zapomniec o juz zamrozonym pasztecie???hmmmm???

za oknem jakos mokro/pochmurnie/wietrznie,

zycze nam udanego startu na caly tydzien
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 2021 29.03.21, 11:00
                                                    Cześć...Co do święconki,to będzie jak w zeszłym roku,poświęcę sama smile
                                                    tylko muszę odnaleźć słowa.Samemu można ochrzcić,(moja bratowa ochrzciła
                                                    i nadała imiona,kiedy poroniła) to dlaczego nie poświęcić?
                                                    jak jest taka potrzeba?
                                                    A ciasto dalej w lodówce,bo dziś też jest dzień big_grin
                                                    Kotki by tego lekarstwa nie zjadły,bo to twarda osłonka jak z plastiku.
                                                    Kapsułka się potoczyła i wpadła między kable.Gdybym nie odsunęła biurka,
                                                    to bym nie znalazła.
                                                    W zeszłym m-cu upiekłam pasztet,bo ładne mięsko miałam,akurat na pasztet,
                                                    a przy nim najwięcej roboty.Ot nie nowina,że coś zapominam wink
                                                    https://i.pinimg.com/564x/dc/b0/54/dcb054694440fa557675933727aa3f8b.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 2021 29.03.21, 11:23
                                                    Jaga, to sytuacja uratowana, a kocio dlugowolosy juz
                                                    wielkanocnie w rozowa wstazke przybrany.
                                                  • maria88 Re: ** MARZEC ** 2021 29.03.21, 13:35
                                                    Kiciuś pocztówkowy uroczy, chociaż kotki Jagi są
                                                    też przemiłe.
                                                    JAGO w ub roku sama poświęciłam i w tym roku też
                                                    tak zrobię.
                                                  • maria88 Re: ** MARZEC ** 2021 29.03.21, 13:43
                                                    Jedyne co teraz powinno się liczyć to nasze zdrowie i zdrowie najbliższych -
                                                    są to moim zdaniem bardzo mądre słowa Martyny Wojciechowskiej
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 2021 29.03.21, 14:59
                                                    oooooooooo???????????
                                                    samemu mozna poswiecic koszyczek?
                                                    pierwszy raz slysze,
                                                    a jakie to sa slowa Jagus,

ufff pol dzionka ucieklo,
                                                    dalszego milego zycze
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 2021 29.03.21, 15:00
                                                    Maria nie wiem kto to Martyna Wojciechowska,?
                                                    ale jak wszyscy bedziemy sie stosowali do obostrzen
                                                    to uchronimy sie nawzajem od zarazy.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 2021 29.03.21, 15:16
                                                    lusia_janusia napisała:

> Maria nie wiem kto to Martyna Wojciechowska,?
                                                    > ale jak wszyscy bedziemy sie stosowali do obostrzen
                                                    > to uchronimy sie nawzajem od zarazy.
                                                    >
                                                    *Lusia ,
                                                    na pewno wiesz kto to,
                                                    zagooglas sobie,
                                                    znana osoba w polsce i po krajach
                                                    4fun.tv/news/martyna-wojciechowska-slub-suknia-slubna-maz-dziecko
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 2021 29.03.21, 20:20
                                                    Możemy przygotować i poświęcić koszyczek wielkanocny w Wielką Sobotę, ale możemy także pobłogosławić pokarmy przed niedzielnym śniadaniem wielkanocnym. Księża skłaniają się ku tej drugiej opcji.

expressilustrowany.pl/jak-poswiecic-koszyk-wielkanocny-w-domu-modlitwa-na-swiecenie-pokarmow-swieconka-2021-jak-samemu-poswiecic-pokarm-w-domu-280321/ar/c15-9788150

A to kot rosyjski.

• kendo Re: ** MARZEC ** 2021 29.03.21, 20:36
                                                    *Jagusia
                                                    dziekuje bardzo za podpowiedzi "koszyczkowa"

a kocio sliczne

spokojnych snow zycze
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 2021 29.03.21, 23:46
                                                    Teraz wieczorem do takiego kociaka sie przytulic.
                                                    Spokojnej nocy Nam zycze.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 2021 30.03.21, 08:46
                                                    witajcie
                                                    slonce szaleje za oknem ze swymi promykami,
                                                    mamy miec ponoc az +17 stopni,

tak szybciutko sie wpisuje,
                                                    chce do sklepu z rana,coby jak najmniej ludzi spotkac w sklepie,
                                                    ostanie zakupy dokupic,

zycze Nam pieknego dnia
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 2021 30.03.21, 08:54
                                                    Hej ! ..
                                                    Dokladnie Kendo, za oknem slonecznie,
                                                    dopiero sniadanie zaliczam i tez zapomniane zakupy
                                                    uzupelnie.

A z reszta dnia, to to co przyjdzie na mysli do zrobienia.

Przyjemnego wtorku Nam zycze.
                                                  • maria88 Re: ** MARZEC ** 2021 30.03.21, 10:08
                                                    Witam. U mnie na odmianę pochmurnie +7 w nocy padało.
                                                    Ma padać z przerwami aż do świąt. Jak to na wiosnę bywa.
                                                    Chyba żle byłam ulozona w nocy bo rano pobolewały mnie
                                                    plecy przy ruchach więc wziełam rozpuszczalna aspirynę z wit.C Bayera
                                                    i teraz jest. okey. . Tez powinnam wyjśc do apteki ale na razie mi się nie chce ruszać.
                                                    Udanych planów na dzis zyczę.
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 2021 30.03.21, 10:22
                                                    Witajcie... już jesteście,specjalnie nie odczułam zmiany czasu,ale jeszcze szybciej mkną wskazówki.W zasadzie nie wiem co mam robić.
                                                    Mogłabym to i tamto,ale brak chęci i motywacji.Nie czuję tych świąt,
                                                    jest coraz gorzej z psychiką,nic nie cieszy sad

• lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 2021 30.03.21, 11:59
                                                    Maria, tak czasem sie dzieje, w dzien pewnie za bardzo
                                                    pracowalas i kosteczki mialy malo czasu zeby wypoczac.

Jaga, chyba wszyscy jednakowo sie czujemy, ale jakos dajemy
                                                    sobie rade, jest was 3 w domu to masz z kim pogadac, ja sama,
                                                    to jak zadzwonimy do siebie z Kendo to godziny leca, corka czasem
                                                    zostawia sms ..jak skoncze pogaduszki, to mam sie odezwac...
                                                    Liczymy dni od niedzieli do niedzieli, albo od innych dni.

Optymistycznie dobrego wtorku.
                                                  • maria88 Re: ** MARZEC ** 2021 30.03.21, 15:03
                                                    Własnie JAGO nic tez mnie nie cieszy. Na dodatek dochodżą
                                                    bez przerwy nie pocieszające wieści o tej pandemii. Końca nie widać.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 2021 30.03.21, 17:22
                                                    a no,pandemia,
                                                    wszedzie w domach "namieszala"
                                                    trzymajmy sie jakos,jestescie w kraju juz pozaszczepiane,to lepiej powinno sie Wam juz myslec,

my dalej czekamy na jakies wiesci o zaszczepieniu..

witajcie juz pod wieczor,
                                                    dopiero po piatej godz.a slonce dalej swieci +15 stopni obecnie.

milego wieczora Nam zycze
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 2021 30.03.21, 19:31
                                                    Wrocilam z krotkiego spacerku, ale mialam przepaske
                                                    na uszach, ochrona przed wiaterkiem,
                                                    Zapowiedzieli, ze Astra ograniczyla produkcje szczepionek, to my chyba
                                                    dopiero na jesien sie zalapiemy na jakolkolwiek szczepionke.?
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 2021 30.03.21, 19:34
                                                    o ranyyyyyyyyyy,
                                                    alez tak gonili z produkcja,
                                                    a teraz co??

ja dzis nie bylam na spacerze,
                                                    nalazilam sie po schodach wnoszac foteliki,
                                                    mate na podloge,
                                                    nie moge znalesc tylko poduszek z fotelikow,
                                                    sorawdzilam w piwnicy i nie ma,,,
                                                    musze sprawdzic te wysysane opakowania z poduszkami,
                                                    moze tam sa..

milego wieczoru,
                                                  • maria88 Re: ** MARZEC ** 2021 30.03.21, 20:32
                                                    To masz duży balkon Kendo . To jest chyba weranda na którą deszcz n e pada.
                                                    Tak? Na moim balkonie suszę w lecie i jak suszarka jest rozłozona to nie ma
                                                    na nic miejsca. Kiedys wieszałam doniczki \ kwiatkami ale do tego trzeba duzo ziemi
                                                    więc zrezygnuję.

• jaga_22 Re: ** MARZEC ** 2021 31.03.21, 08:31
                                                    Witajcie... dzionek piękny od rana ,jesteśmy dziećmi słońca.
                                                    Teraz tylko śniadanko i można sobie popracować.Aaaa... jeszcze trzeba
                                                    się nasmarować,zawsze będzie trochę lepiej.
                                                    Myślicie,że już tak będzie ładnie? ja ze stolikiem jeszcze poczekam,bo u mnie tylko górny balkon chroni,a jak zacina deszcz,to potrafi pozalewać.
                                                    Dobrego dnia.

https://i.pinimg.com/564x/0a/a0/2e/0aa02e2b391454c96df45eddeae5d228.jpg

• lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 2021 31.03.21, 10:03
                                                    Witajcie !!!...
                                                    juz obudzone i zaspane, albo zapracowane od samego rana???.
                                                    Ja juz po sniadaniu, dopilam kawe i mysle co by tu dalej.
                                                    na balkonie nie planuje zadnych kwiatow, ale pomidorka flanca chce
                                                    kupic, jeszcze za wczesnie, tagietki(smierdziuchy) posialam
                                                    w malej doniccze i tylko mi wzeszly 6 szt, zobacze czy wypuszcza
                                                    wiecej listkow, posadze pod pomidorem, mszyce nie lubia tego
                                                    zapachu, to nie beda oblebialy galazek pomidora. Musze miec miejsce
                                                    na lezak, line do suszenia prania tez juz rozciagnelam przy jednym
                                                    rogu, i jak wnuczka przyjdzie, to tez bedzie miala miejsce zeby pare
                                                    kroczkow zrobic.

Spelnionej srody w planach Nam zycze.
                                                  • kendo Re: ** MARZEC ** 2021 31.03.21, 10:36
                                                    *Jagus
                                                    no rozmiar balkonu taki ja na zdjeciu z fotelikami i to z fierana,czyli dodaj sobie powierzchnie za drzwiami i oknem z fierana,

*Lusia
                                                    tez jakos nie mam ochoty na jakies roslinki,
                                                    ale moze lawende/magi-lipstika/i pomidor bede miec,

witajcie,
                                                    Jagusia sliczny wielkanocny aranzemang pokazala
                                                    az weselej na duszy sie zrobilo,

zycze nam udanych planow i dnia
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 2021 31.03.21, 12:24
                                                    Kendo ,to Maria pisała o Twoim balkonie.Mnie mój wystarczy big_grin
                                                    Nic nie mogę robić tylko czekam aż ból mi ulży kręgosłupa po tabletce.
                                                    Myślałam,że dam radę bez.A jak na złość ,może też źle się ułożyłam.
                                                    Specjalnie nie mam co robić.Natrę tylko mięsko do pieczenia.
                                                    Miłego popołudnia.

https://i.pinimg.com/564x/35/f0/e9/35f0e9c3560b2575bbb2da887c2f4636.jpg

• kendo Re: ** MARZEC ** 2021 31.03.21, 12:28
                                                    *Jagus
                                                    achaaaaa,przepraszam,
                                                    a tak tez lubie czytac,jak na zalaczonym obrazku,
                                                    zycze bezbolowego dnia,
                                                    oszczedzaj sily Jagus na swiateczna biesiade w trio,
                                                  • jaga_22 Re: ** MARZEC ** 2021 31.03.21, 15:44
                                                    Oszczędzam się z musu Kendo.Dziś tylko posadziłam 2 roślinki które przyszły
                                                    i odkurzyłam.Dopiero teraz ból zelżał.Córka była w Supermarkecie i nakupowała różności .kupiła kacze udka na święta,tylko czy ja nie schrzanię? surprised
                                                    Trzeba teraz kupić buraczki smile

https://i.pinimg.com/564x/74/68/53/746853e53899aec15045c2fb910fe8e4.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: ** MARZEC ** 2021 31.03.21, 17:24
                                                    Jaga, to masz duza pomoc w zakupat teraz,
                                                    a obiadek swiateczny z kaczymi udkami to razem
                                                    powinnyscie przgotowac, zaproponuj corce, w necie
                                                    jest duzo roznych przepisow.
                                                  • maria88 Re: ** MARZEC ** 2021 31.03.21, 20:00
                                                    JAGO czy nie próbujesz przyłozyc na kręgosłup plastra gorczycowego?
                                                    Dobrze rozgrzewa. Planuję w tym roku zrobic sobie sama nareszcie poduszke gorczycową.
                                                    To jest super sprawa. Poszewke z jaśka poprzeszywam w rurki i wypełnię gorczycą.
                                                    W sklepach ostatnio takich nie ma. Wypełniają badziewem, jakimis łuskami
                                                    z kaszy gryczanej co to nic nie daje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka