04.10.21, 10:25
skrzyneczka prywatna
na lisciki od Vistulanek
z zapytaniami/pochwalami itp..

pozdrawiam cieplutko
Obserwuj wątek
    • kendo Re: Kallisto 04.10.21, 10:26
      mam dalej poczte na Yahoo,
      ale najczesciej uzywam gazetowej..
      • kendo Re: Kallisto 04.10.21, 21:40
        dziekuje,
        odpisalam,
        pozdrawiam
        • lusia_janusia Re: Kallisto 20.10.21, 12:58
          www.youtube.com/watch?v=cToJm3T8nS0

Zrób syrop na kaszel z naturalnych składników w domu.
          SKŁADNIKI
          200 g cukru
          300 ml wody
          6 liści laurowych
          7 szczypty szałwii
          1 łyżka herbaty rumiankowej
          opcjonalnie (1 łyżka marshmallow)
          Dorośli mogą jeść kilka łyżek dziennie, a małe dzieci kilka łyżeczek. Ważne jest, aby nie przesadzić. Jeśli jesteś w ciąży, nie spożywaj tego syropu.

Kallisto, moze taka mikstura przyda sie dla wnuczatek'
          zeby pozbyly sie uciazliwego kaszlu.
          Wszystko z natury,
          • kallisto Re: Kallisto 20.10.21, 16:16
            Lusiu ciekawy przepis.
            Dziewczyny juz lepiej. Wczoraj córka rozmawiała jeszcze z rodzinna. Jutro przylatujące ziec i juz beda w 3.
            I na szczescie ziec podejmuje prace w mieście. Córka w poniedzialek idzie na rozmowe o prace. Wszystko wraca do normy.
            • kendo Re: Kallisto 20.10.21, 17:37
              jak dobrze,
              ze zdrowko wraca,
              a rodosc bedzie wileka ze spotkania z "glowa rodziny"
              od razu sie zdrowieje na sama mysl,

niech dobrze pojdzie po rozmowie u Corki...
              • kendo Re: sanowanie 13.11.21, 08:30
                to nic innego jak dokladne sprzatanie/pranie po grypowe,jak w przypadku Lusi
                • kendo Re: liscik 15.11.21, 08:19
                  odpowiedziany i wyslany..
                  pozdrawiam
                  • kendo Re: liscik 16.11.21, 18:30
                    podziekowalam i pozdrowilam
                    • kendo Re: bede w sobote 19.01.22, 17:42

lub w niedzie w odwiedzinach,
                      to bede moze cos wiecej wiedziec,
                      to juz koniec niemal stycznia
                      • kendo Re: bede w sobote 02.09.22, 08:54
                        zaycze dla Taty ,duzo zdrowia i duzo optymizmu,
                        spedzaj milo czas z rodzicami
                        a na chrzcianach niech bedzie odpowiednia atmosfera" w duchu wiary",miejcie sobie mile chwile.
                        • maria88 Re: bede w sobote 04.09.22, 11:22
                          Podaje link do okularów jakie zakupiłam w aptece za 30 zł.
                          www.fineokulary.pl/prestige.html
                          W rzeczywistości sa b.ciekawe a szkła maja super.
                          Bo ostatnie tez miałam tej firmy i szkła nie wycieraja sie, nie matowieją
                          chociaz obchodziłam sie z nimi mozna rzec po macoszemu.
                          Nie wiem bo nie czytałam czy oni tez mogą na zycznie klienta realizować okulary z recept.
                          np. prz astygmatyżmie. Ja mam wprawdzie niewielki więc kupiłam
                          dlatego w aptece o jednakowej mocy. POLECAM jako firmę.
                          Acha oprawki tez niezniszczalnie.
                          • kendo Re: Kallisto przebadana 06.09.22, 08:44
                            dokladnie,tak chyba nie bylas nigdy przebadana,
                            wiesz teraz co i jak masz zajadac i czego unikac,
                            czym doktor motywowala ta czwarta szczepinke-jakimi objawami?

zdrowka dalszego zycze
                            • kendo Re: Kallisto przebadana 08.09.22, 08:57
                              ufff...macie to szczescie,ze mozecie nawet przywatnie sie przebadac pod tym katem,
                              tu musimy wyczekiwac w kolejce rejstracyjnej do lekarza
                              i dopiero w ostaniej fazie choroby kieruja do specjalistow..

zdrowka zycze,
                              • kendo Re: Kallisto przebadana 08.09.22, 17:00
                                moze medycyna jest "lepsza" czy system leczenia bardziej efektowniejszy,
                                ale na to trzeba czekac,no chyba ze cos nagle erka do szpitala zawieziony pacjet to wtedy zaczynaja leczyc.
                                • maria88 Re: Kallisto przebadana 08.09.22, 20:10
                                  Przypomniałam sobie,że dzisiaj w Cerfurze w nowej dostawie były płaszczce wełniane na podszewce , coś w rodzaju flauszu materiał, . Dlugośc chyba do kolana lub nie wiele za. Fason sportowej dyplomatki.
                                  Lekko wcięte , sportowy kołnierz z klapkami, z tylu dosyc duże rozcięcie. W kolorze beżu i czerni.
                                  Podobały mi się . Jak zechcesz to możesz zobaczyć, akurat dla eleganckiej babki do pracy gdyby jeszcze
                                  była pogoda.A cena to 199zł.
                                  • kendo Re: Kallisto , dla slubnego 30.11.22, 09:48
                                    Kallisto,przekaz dla slubnego
                                    najpiekniejsze zyczenia o demnie,

NIECH MU ZDROWIE DOPISUJE
                                    NIECH ODNOSI SUKCESY W PRACY
                                    NIECH CIE W DALSZYM CIAGU KOCHA NAJGORECEJ
                                    NO I WSZYSTKO CO SOBIE ZAMARZY NIECH SIE SPELNIA CODZIENNIE
                                    *
                                    Vistula
                                    *
                                    gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu
                                    • lusia_janusia Re: Kallisto , dla slubnego 30.11.22, 10:15
                                      Kallisto za Twoim posrednictwem...
                                      gratuluje imienninowo dla malzonka.
                                      https://www.gify.net/data/media/50/kwiat-ruchomy-obrazek-0127.gif
                                      • kallisto Re: Kallisto , dla slubnego 30.11.22, 17:41
                                        Kochane moje przekaże mojemu slubnemu Wasze zyczenia. Dziekuje w jego imieniu.
                                        Postawilam na stale torbe z podatkami. Zdziwi sie jak ja zobaczy, a wroci z dyżuru ok. 21.
                                        • kendo Re: Kallisto , 15.12.22, 20:32
                                          zalatwione.

miejcie sobie mily wieczor
                                          • kendo Re: prosba od Jagusi 16.12.22, 13:13

jaga_22 Re: *** G * R * U * D * Z * I * E * N *** 2022 16.12.22, 11:33

witaj!
                                            Kalisto ,a podaj stronkę na znaczki,wczoraj mąż się nastał na poczcie.
                                            • kendo Re: Blekitna Koleda 28.12.22, 19:39
                                              Kallisto,bardzo dziekuje za "Blekitna Kolede"
                                              bardzo orginalna
                                              i dobrze,ze teraz zaczynaja w rozne style robic kartki swiateczne

milego wieczoru
                                              • kendo Re: Blekitna Koleda 28.12.22, 20:56
                                                Kallisto,
                                                wczoraj doszla i zapomnialam podziekowac,
                                                no peselowa pamiec mnie juz ogarnia..

swietny pomysl mialas,
                                                ta koperta tez przesliczna
                                                i sam tytul "Blekitna Koleda"-super buziaczki..
                                                • kendo Re: powiklania po szczepionkach 12.01.23, 08:45
                                                  Kallisto ,samopoczucie pocovidowe miewasz,
                                                  ze nie macie jakiegos lekarza co by sie jmowal pacjetami z przypadlosciami pocovidowymi,
                                                  w watku "to juz pandemia" zapodalam z tutejszej prasy co nam szkodzi z medycyny w przypadku poszczepiennych powiklaniach,
                                                  moze cos sie rozjasni w Twoim przypadku?
                                                  zdrowka zycze

Do początku listopada 2022 r. włącznie Szwedzka Agencja Leków otrzymała łącznie ponad 104 321 zgłoszeń podejrzewanych skutków ubocznych szczepionki przeciw COVID-19.

To wszystko doniesienia od czasu wprowadzenia szczepionki.

415 dotyczy podejrzeń zgonów w związku ze szczepieniem szczepionkami firm Pfizer, Moderna i AstraZeneca.

Do listopada 2022 r. odpowiednia liczba to 58 zgłoszeń, w których zgłoszono zgony w związku ze szczepieniami

Krwawienie w mózgu

Ponieważ tak wiele osób zostało zaszczepionych, inne podejrzewane skutki uboczne nie znalazły się tak wysoko na liście w tym roku.

Jeśli chodzi o opiekę zdrowotną, Eliquis jest lekiem najczęściej zgłaszanym do Szwedzkiej Agencji Leków. Jest to lek rozrzedzający krew, stosowany między innymi przy problemach z sercem.

Z lekiem związane są różne rodzaje krwawień, głównie w mózgu.

1. Covid-vaccin, Comirnaty Pfizer
                                                  Antal rapporter: 6 132
                                                  Vanligaste biverkningarna: Svullna lymfkörtlar, huvudvärk, trötthet.

2. Covid-vaccin, Spikevax Moderna
                                                  Antal rapporter: 3 909
                                                  Vanligaste biverkningarna: Feber, huvudvärk, trötthet.

3. Covid-vaccin, Vaxzevria AztraZeneca
                                                  Antal rapporter: 190, ett 50-tal anses vara allvarliga.
                                                  Vanligaste biverkningarna: Stelhet i lederna, huvudvärk, muskelvärk.

4. Eliquis, apixaban är den verksamma substansen som används i blodförtunnande läkemedel
                                                  Antal rapporter: 81
                                                  Vanligaste biverkningarna: Hjärnblödning, andra typer av blödningar, illamående.

5. Covid-vaccin, Comirnaty Pfizer mot omikron BA.1
                                                  Antal rapporter: 49
                                                  Vanligaste biverkningarna: Muskelvärk, trötthet, huvudvärk.

6. Amlodipine, verksam substans i läkemedel mot högt blodtryck och kärlkramp
                                                  Antal rapporter: 35
                                                  Vanligaste biverkningarna: Ödem, svullnad, ledsvullnad.

7. Kyleena, intrauterint preventivmedel med progestogen, p-stav
                                                  Antal rapporter: 35
                                                  Vanligaste biverkningarna: Graviditet, ineffektivitet, utomkvedshavandeskap.

8. Waran, den verksamma substansen warfarin, blodförtunnande läkemedel
                                                  Antal rapporter: 33
                                                  Vanligaste biverkningarna: Olika typer av blödningar, magsår.

9. Jardiance, läkemedel vid diabetes med den verksamma substansen empagliflozin
                                                  Antal rapporter: 31
                                                  Vanligaste biverkningarna: Magsmärt, njurskada, ryggsmärta.

10. Vaxigrip tetra, influensavaccin
                                                  Antal rapporter: 26
                                                  Vanligaste biverkningarna: Feber, trötthet, huvudvärk.
                                                  • kendo Re: marka zimowych botkow 17.01.23, 13:52

podaje marke i wyglad botkow,
                                                    to moze ulatwi w poszukiwaniu..
                                                  • maria88 Re: marka zimowych botkow 05.02.23, 17:30
                                                    KALISTO mam pytanie bo nie moge sie zdecydować, może mi poradzisz.
                                                    Zamierzam zrobić coś z rzęsami bo mam rzadkie i krótkie z ciągłego tuszowania chyba.
                                                    o ich zagęszczeniu .Czy wiesz cos dokładniej na ten temat.Nie chciałabym
                                                    wygladac smiesznie tylko, żeby to było delikatnie zrobione.
                                                    A na koniec czy Ty uzywasz tuszu i jakiego? Czy robisz hennę?
                                                  • kallisto Re: marka zimowych botkow 05.02.23, 18:10
                                                    Mario jest metoda dokładania rzęs w salonach kosmetycznych. Niestety trwałość jest na 2-3 tygodnie, koszt 180 zł. Tez miałam ochotę ale moje dziewczyny po doświadczeniu odwiodły mnie od pomysłu, po pierwsze każda poprawka trwa dwie godziny, po drugie krótko jak za taka kwotę, po trzecie najgorsze klej uczula.
                                                    Jest laminacja rzęs. Nie znam opinii nt temat. Kiedyś robiłam zabieg, nie pamietam nazwy. Polegał na wyczekaniu i posmarowania płynem zapachem podobnym do płynu trwałej. Efekt? Marny. Nigdy potem tego nie powtórzyłam.
                                                    Tuszuje jak mam ochotę, nie lubie tuszowania, zawsze mnie to meczy, potem tragedia żeby to zmyć. Rzęsy mam bardzo marnej jakości krótkie, ciężko je wydłużyć. Nie wierze w te czarodziejskie slogany o przedłużaniu. O zagęszczania wiem tyle, ze robią się krupy z tuszu i takievto zagęszczenie.
                                                    Do marnych rzęs używa się silikonowej bardzo cieniutkiej szczoteczki masakry. Zaraz zrobię zdjęcie masakry, która używam, ona jest z gruba szczoteczka.
                                                  • maria88 Re: marka zimowych botkow 05.02.23, 19:40
                                                    Bardzo Ci dziękuje za wyczerpująca informację.Tak myślałamcże juz nie wiele mogę zmienić.
                                                    Ostatnio tez uzywam tuszu maibeline jak Ty i ma malutka szczoteczkę. Własnie mi się kończy
                                                    i zastanawiałam się co dalej.
                                                    Nie wiem czy pamietasz ale kiedyś był tusz do rzęs w tzw.kamieniu w pudełeczku ze szczoteczka.
                                                    Były produkcji zagranicznej i polskie. Ostatnio dosyc długo produkowała je Arcania i Celia
                                                    je uzywałam. Naprawdę efekt by super i uwazam że wcale nie trudniej było
                                                    z nich korzystać.
                                                    Wg mnie te tusze w sprali to tylko nabijanie kasy producentom.Mało wydajne i nie wygodne
                                                    w obsłudze.
                                                    Widziałam w necie, że w necie mozna kupić w W-wie zagranicznej marki tusz w kamieniu, juz nie pamietam jakiej. Jak znajde to wkleję.
                                                    Odnosnie brwi to do mojej urody inne nie pasują. Całe zycie malowałam tylko oczy.
                                                    Raz jeszczce dziękuje za pogawędkę. Dobrej nocki zyczę.
                                                    Zaraz będe oglądac seniorów w sanatorium.
                                                  • kendo Re: malowanie rzes.. 06.02.23, 08:49
                                                    zadna z was nie zmienila nazwy tematu,
                                                    kiedy mowa zaczela byc o malowaniu orzes/powiek,
                                                    a pozniej nie mozna znalesc co sie szuka,bo znajduje sie pod innym tytulem,

ale dowiedzialam sie duzo o przedluzaniu rzes
                                                    nawet nie zdawalam sobie sprawy,
                                                    nie maluje czesto oczu ze wzgledu na alergie,
                                                    bo nawet te najdelikatniejsze mnie uczulaja
                                                    dziekuje,
                                                  • maria88 Re: malowanie rzes.. 19.05.23, 19:52
                                                    KALISTO te buty ktore dzisiaj kupiłam sa doskonałe na Twoje nogi
                                                    pod katem wygody i zdrowotności.
                                                    Kupiłam je w Biedronce. Promocja jest tylko dzisiaj i jutro.
                                                    Kolor czarny. Jak bedziesz zainteresowana napiszę wiecej.
                                                  • kallisto Re: malowanie rzes.. 19.05.23, 19:55
                                                    Dziekuje Mario, zero mnie pomyślałaś, zimowych wygodnych mam dość i nauczyłam się ostatniej zimy w takich chodzić. Podobnie teraz chodzę tylko w adidasach, czółenka poszły w idstawkę
                                                  • maria88 Re: malowanie rzes.. 27.05.23, 08:19
                                                    KALISTO czy Ty jesteś jedynaczką?
                                                  • maria88 Re: malowanie rzes.. 27.05.23, 17:16
                                                    Zapytałam,bo znałam podobne historie z rodzicami
                                                    ale tak postepowali rodzice, ktorzy adoptowali dziecko.
                                                    Dziecko nawet nie podejrzewalo,że tak może być.
                                                    Dopiero gdy jedno z nich zmarło i była w sadzie sprawa spadkowa,
                                                    potrzebny był odpis zupełny aktu jego urodzenia dowiedział się/to był syn/
                                                    że był adoptowany.
                                                    Przepraszam,że o tym napisałam, ale rzadki przypadek aby rodzice mając jedno
                                                    dziecko nie pragnęli dobrych stosunków.
                                                  • maria88 Re: malowanie rzes.. 27.05.23, 17:20
                                                    Dotychczas stronię od wszelkich maseczek. Uwazam że maja duzo chemii
                                                    a to w starszym wieku może powodować częsciej schorzenia skórne, przebarwienia itp.
                                                    Zamierzam od dłuzszego czasu i chyba w końcu kupię krem z apteki Vischy.
                                                    Kiedys moja siostra stosowała to był skuteczny.
                                                  • kendo Re: malowanie rzes.. 28.05.23, 13:36
                                                    Mario,moze Ci pozluzy,
                                                    dla mnie byl niedobry,
                                                    po prostu splywal z twarzy,
                                                    kupilam go na samym poczatku,jak pokazal sie w aptekach,
                                                    obecnie ni testalam ponownie..
                                                  • kendo Re: okna balkonowe 28.05.23, 13:40
                                                    sa za i przeciw,
                                                    raz ,ze wygoda,bo cieplej zima i mozna posiedziec nawet jesienia na balkonie majac zauniete okna lub czesciowo odsuniete,

niewygoda z mycie po zewnetrznej stronie,
                                                    sama ich nie dam rady obmysc dokladnie,a zdjac z szyn to moge zapomniec,sa ciezkie ,
                                                    a ze mieszakam wysoko,to moga mnie sciagnac na beton przy zakladaniu,
                                                    najelam kiedys do mycia ale porysowal mi scianki balkonowe,kiedy je zakladal,bo zdja jak je myl.
                                                    myje je we wnatrz
                                                    a jak deszczy obficie to na kiju szmata rozmazuje zezajery i jakos tam sa czysciejsze..
                                                  • kallisto Re: okna balkonowe 28.05.23, 14:06
                                                    Kendo u nas montują bardzo praktycznie albo otwierane w ramach albo odsuwane albo „łamane”. Prócz przesuwanych otwieraja się do środka. Podobają mi siectakie „ łamane” na mikro zawiasach są bardzo estetycznie, tworzą ścianę okien bez zbędnych ram i przegród. Zanim jednak się zdecyduje to jeszcze potrwa😁
                                                  • kendo Re: wyjazd 04.06.23, 20:44
                                                    jutro Ci napisze,
                                                    dzis mam glowe"trzy na cztery"
                                                    szukajac alternatyw wyjazdowych docelowych
                                                  • kendo Re: wyjazd 05.06.23, 07:48
                                                    wyslalam liscik na dwa adresy,
                                                    bo nie wiem ,ktory uzywasz obecnie.

miej sobie udany dzionek
                                                  • maria88 Re: wyjazd 13.06.23, 16:00
                                                    KALISTO napisz do mnie na moją
                                                    pocztę na gazecie jak chcesz
                                                    zobaczyc jak wyglądam.
                                                  • maria88 Re: wyjazd 18.06.23, 18:01
                                                    Masz linika na sposoby odstraszania gołebi
                                                    treehouse.co/pl/blog/jak-pozbyc-sie-golebi-z-balkonu-3-skuteczne-sposoby-na-golebie.html
                                                  • kallisto Re: wyjazd 18.06.23, 20:05
                                                    Dziekuję Mario. Poczytałam i zakupie chyba plastikowe taśmy z kolcami onile te małe dranie będą jeszcze okupować mój mebel😂
                                                  • maria88 Re: wyjazd 19.06.23, 10:21
                                                    Nareszcie uruchamiam dzbanek do filtrowania wody ale mam w zwiazku z tym problem.
                                                    Przeczytałam,że po przefiltrowaniu wody filtr powinien byc zanurzony w wodzie .
                                                    i tego nie rozumiem. W tej chwili woda przepłyneła przez filtr i tylko 1 cm jest on zanurzony
                                                    Czy tak być powinno? Jak będe korzystała z czesci wody przefiltrowanej to od razu mam dolewać kolejną do przefiltrowania?
                                                    Proszę poradz. Dzięki.
                                                  • maria88 Re: wyjazd 19.06.23, 13:28
                                                    Mam taki dzbanek jak Ty i woda , po przefiltrowaniu sięga do polowy filtra.
                                                    I co dalej nie wiem .Czy od razu trzeba przelac wode odfiltrowaną w całości do innego
                                                    naczynia i tak z niej korzystac a do dzbanka nalać swieżej wody. żeby filtr nie pozostał bez wody o ile musi być stale w niej zanurzony.
                                                    Czy dobrze rozumiem?
                                                  • kallisto Re: wyjazd 19.06.23, 13:55
                                                    Nie trzeba filtrowanej wody przelewać d o innego naczynia. Prosto z tego dzbana można przelać do szklanki.
                                                    Mój napełniłem dzisiaj w te górna cześć do pełna, przefiltrowała się i wyglada tak.
                                                  • maria88 Re: wyjazd 19.06.23, 17:52
                                                    No dobrze. Alek jak bierzesz wode ale np.1 szklankę to wody ubywa i wtedy filtr jest ponad wodą
                                                    Czy tak b yc powinno?
                                                  • maria88 Re: wyjazd 19.06.23, 18:09
                                                    W instrukcji jest napisane, ze filtr powinien byc zanurzony w wodzie przez cały czas uzytkowania -tego nie rozumiem.
                                                  • maria88 Re: wyjazd 19.06.23, 18:12
                                                    U mnie woda nie zostaje tak jak u Ciebie.
                                                  • maria88 Re: wyjazd 26.06.23, 13:06
                                                    Czytając o dziecku Tatianki pomyslałam,że jest to sprawa długioterminowa
                                                    i byc może zwiazana z kosztami.
                                                    Dlatego nie bez znaczenia jest posiadanie polskiego obywatelstwa.
                                                    Kiedys na ten temat wiedziałam wszystko ale przepisy sie zmieniają.
                                                    Wydaje mi się,ze skoro Jej mąz przyjechał do Polski z rodzicami
                                                    jeszcze przed wojną na Ukrainie to może sa repatriantami a nie uchodżcami.
                                                    To jest zasadnicza róznica w statusie i traktowaniu obywatela w Polsce
                                                    w wielu sprawach.
                                                  • maria88 Re: wyjazd 26.06.23, 20:19
                                                    Kilka razy juz miałam zapytać o Twoje zdrowie po ostatnim zabiegu.
                                                    Czy wszystko wrócilo do normy? Czy masz sie jeszcze rehabilitować?
                                                    Czy odczuwasz jakies bóle?
                                                    Czy ten zabieg był inwazyjny? Tzn cięli coś, zszywali i naprawiali?
                                                    Pytam bo szybko wypuscili Cie do domku.
                                                  • maria88 Re: wyjazd 02.07.23, 16:13
                                                    Jestem bardzo cierpliwa . Wacik i mleczko stosowałam do dzisiaj ale, moja cera
                                                    przyzwyczajona jest do porzadnego mycia i zaczyna sie buntować.
                                                    Mój dziejszy wymysł z gazą daje mi poczucie swiezosci i to jest wazne.
                                                    Jak narazie to nie widze żadnej poprawy . Mam tylko nadzieję.
                                                    Dzieki za troskę.
                                                  • kendo Re: zalatwione 04.07.23, 09:25
                                                    i odpisane.
                                                  • kendo Re: az trudno uwierzyc 04.07.23, 10:06
                                                    odpisalam.
                                                  • kendo Re: uszch... 04.07.23, 10:27

odpisalam.
                                                  • maria88 Re: uszch... 16.08.23, 13:07
                                                    KALISTO prosze jak kupisz walizeczke daj fotke lub namiar.
                                                    Tez mysle o takim zakupie ale nie mam pomysłu.
                                                  • maria88 Re: uszch... 16.08.23, 15:39
                                                    Link nie zadziałał.Proszę wklej raz jeszcze.
                                                  • maria88 Re: uszch... 16.08.23, 15:50
                                                    Juz znalazłam, wiec nie wklejaj.
                                                    Taką to mam tylko w innym kolorze./ czarny z brązem./
                                                    Kupiłam kiedys jako podróżną.
                                                    Myslałam,że to jakaś specjalna.
                                                    Ta czerwona ma fajny kolor. lubię takie nie standartowe.
                                                  • kendo Re: przeprowadzka 27.08.23, 08:49
                                                    gratuluje Corce przeprowadzki,

a jezeli chodzi o koszty remontu,
                                                    to tu dziala tak,ze jezeli sa kwity-paragony za zakup materialow remontowych i majstrow,
                                                    to przy ewentualnym podziale sie bierze pod uwage te koszty,

mysle,ze ziec powinien z rodzicami porozmawiac o testamencie co do domu,
                                                    bo pozniej dlugie procesy sadowe i koszty...
                                                  • kendo Re: przeprowadzka 27.08.23, 14:14
                                                    o to wielka willa,
                                                    faktycznie,
                                                    moze przyjda po rozum do glowy,jak beda musieli wszystko sami oplacac/remontowac..
                                                    a Corka,pewnie bedzie najszczesliwsza,ze sami juz na wlasnym mieszkaja,
                                                    beda sobie mogli zrobic jak chca w domku nie pytajac o zgode nikogo...
                                                    a szkola dla dzieci?
                                                    dobre polaczenie czy dochodzenie??

zreszta pamietam,jak wiele razy wspominalas,
                                                    ze pilnowac dzieci zawsze miala jakies wymowki...
                                                  • maria88 Re: przeprowadzka 27.08.23, 16:07
                                                    KALISTO w Biedronce są zaslony /nie wiem moze juz kupiłaś.
                                                    Cenowo nie drogie 2 szt. ca.100zł
                                                    Dzisiaj niedziela handlowa.
                                                  • maria88 Re: przeprowadzka 01.09.23, 10:21
                                                    Podaj prosze nazwe leku z tym kolagenem na stawy ktory przyjmował mąż
                                                    i był skuteczny.
                                                  • maria88 Re: przeprowadzka 01.09.23, 19:45
                                                    Dzięki.
                                                  • maria88 Re: przeprowadzka 08.09.23, 20:32
                                                    Przed chwila wróciłam z Biedronki.
                                                    Jest tylko dzisiaj/ tylko piatek/ promocja czekolad Wedla gorzka 80%
                                                    cena w promocji 1.99 a normalnie jest 3.90.
                                                    Pisze bo moze zdazysz jak zechcesz kupic sobie.
                                                    Mysle że jak idziesz do szpitala to może sie przydać.
                                                    Cena kuszaca. Tez kupiłam bo taniej nie będzie.
                                                  • maria88 Re: przeprowadzka 08.09.23, 21:50
                                                    Myślałam o suwenirach dla pielegniarek ,salowych....
                                                  • jaga_22 Re: przeprowadzka 10.09.23, 14:39
                                                    Kalisto ,tak ten stolik. wygląda i na łóżku.
                                                    Nóżki można regulować na krótsze.
                                                  • kallisto Re: przeprowadzka 10.09.23, 14:46
                                                    Oooo sprytny sam w sobie, zawsze rzucały mi się w oczy drewniane, a ten ma podpórkę na laptop, bardzo fajny.
                                                  • maria88 Re: przeprowadzka 10.09.23, 15:01
                                                    Będziesz w szpitalu prywatnym czy państwowym?
                                                  • kendo Re:usunelam 12.09.23, 15:21
                                                    zdjecia ,zostawilam te z sokiem7 sniadaniowa kanapka czy to kolacyjna byla+
                                                    chyba te moga zostac,?
                                                  • kendo Re:usunelam 12.09.23, 15:36
                                                    a i odpowiedzialam..
                                                  • kendo Re:dziwny i chyba nie do mnie 13.09.23, 13:58
                                                    mail wyslany dzisiaj o 8:12 godz.
                                                    wczorajszy przeczytalam dziekuje
                                                  • maria88 Re:dziwny i chyba nie do mnie 16.09.23, 18:49
                                                    www.leifheitsklep.pl/pl-pl/myjki-i-sciagaczki/4803/myjka-do-szyb-window-frame-cleaner/51320
                                                    Tym myłam, kupiłam w Cerurze. Mnie odpowiada bo myłam oikna stojąc na podlodze.
                                                    Sciągawka wody ta z gumy, czarna ,sciaga super. Mop tez super. Troche trzeba przyzwyczaic sie do manipulowania tym ustrojstwem ale dałam rade i lepiej teraz bym nie zrobiła.
                                                  • maria88 Re:dziwny i chyba nie do mnie 16.09.23, 18:54
                                                    Acha, tylko że ja do tej łapki mam w komplecie regulowaną w długość raczkę,
                                                    ktora ponadto zgina sie prostuje łapkę Sama łapka tez ma mozliwośc skrecania sie w rózne pozycje.
                                                  • kallisto Re:dziwny i chyba nie do mnie 16.09.23, 19:20
                                                    Ach to taka, fajna.
                                                    Myślałam ze to taka www.mediaexpert.pl/agd-male/sprzatanie/myjki-okienne/myjka-do-okien-karcher-wv-classic-1-633-169-0?gclid=CjwKCAjwpJWoBhA8EiwAHZFzfr8rrtclXL6h4AYT-UplIAcNWvoNPEXRVbS02tkGr2uICyVfrvhnvhoC9AMQAvD_BwE
                                                  • maria88 Re:dziwny i chyba nie do mnie 16.09.23, 19:36
                                                    Myłam nie tylko szyby ale i ramy. Płyn z butelki pryskałam na mopa
                                                    bezposrednio a nie na szyby i ramy. .Nie miałam nigdzie nachlapane.
                                                    Jak Ci odpowiada i jak kupisz to napiszę wiecej o swoim doswiadczeniu
                                                    przy myciu.
                                                  • maria88 Re:dziwny i chyba nie do mnie 16.09.23, 19:40
                                                    W Cerfurze za calość /myjka + specjalny kij teleskopowy/ chyba 70 -80zł.
                                                  • lusia_janusia Re:dziwny i chyba nie do mnie 17.09.23, 10:17
                                                    Ciekawe ustrojstwo, tutaj sie nie ogladalam sie za takimi,
                                                    mam inne do mycia okien, a one nie sa takie wysokie,
                                                    tylko przekrecane o 360,o stopni, co niektore juz ze starosci,
                                                    trudno przekrecac.
                                                  • maria88 Re:dziwny i chyba nie do mnie 24.09.23, 09:41
                                                    Wczoraj w programie tvn prezentowana była moda.
                                                    KALISTO wszystkie kreacje były tego typu jak kupiłas swoja kurteczkę.
                                                    Ze czarnej skóry z tymi latajacymi paskami..
                                                    Były, kurteczki, sukienki, spódnice, i przy wszystkich takie
                                                    fruwające długie paski. Super.
                                                  • kendo Re:dziwny i chyba nie do mnie 24.09.23, 09:46
                                                    wawwwwwwwww,to Kallisto bedzie prawdziwna modelka,
                                                    promujaca pierwsza trend modny
                                                  • kallisto Re:dziwny i chyba nie do mnie 24.09.23, 15:16
                                                    No proszę nawet nieświadomie wbiłam się w jesienny look😁
                                                    Dzieki Mario za info, będę przyglądać się w czym babeczki pokażą się na ulicy😊
                                                  • maria88 Re:dziwny i chyba nie do mnie 24.09.23, 16:08
                                                    Przypomniasłam sobie nazwe tego programu w tvn +TopModel
                                                    Może go powtarzają .
                                                  • kallisto Re:dziwny i chyba nie do mnie 24.09.23, 16:29
                                                    Mario jeśli Top model to program w którym wybierają modelki i modeli. Nie jest to program strikte modowy.
                                                    Wrzuciłam w szukajkę „ moda jesień 23’, frędzle, skóra”, nie ma odnośników.
                                                    Są kolory nieco bardziej żywe od poprzednich jesiennych stylów .
                                                  • maria88 Re:dziwny i chyba nie do mnie 24.09.23, 17:29
                                                    Był pokaz modeli przygotowanych przez Marka Przybylskiego ../jak imienia nie przekręciłam/
                                                    Prezentowali ta modę nowi adepci uczący się.
                                                  • maria88 Re:dziwny i chyba nie do mnie 28.09.23, 09:49
                                                    KALISTO pisałam kiedys jak wazna sprawa jest dla Twoich znajomych
                                                    sprawa obywatelstwa polskiego. Czeka dziecko długie i powazne leczenie
                                                    więc koszty ogromne.
                                                    Repatrianci ktorzy powrócili do Polski a nie emigranci z powodu wojny na Ukrainie to zasadnicza róznica w korzystaniu z wielu uprawnień.
                                                    Zastanawiam sie czy najkorzystniej byloby dziecko skierowac do
                                                    dobrego specjalistycznego szpitala w celu szybkiego zdjagnozowania choroby
                                                    i podjecie szybkiego leczenia. Specjalistyczny szpital w ciągu kilku dni
                                                    zrobi potrzebne badania a nie czekanie miesiacami na wynik.
                                                    Juz tak dawno pisałaś o tsprawie a nic do przodu i nic konkretnego dla dziecka
                                                    nie wydarzylo sie.
                                                    Takie moje zdanie.
                                                  • maria88 Re:dziwny i chyba nie do mnie 28.09.23, 17:36
                                                    Karta stałego pobytu to dla cudzoziemców
                                                    to nie za wiele zmieni.

Są 2 sposoby na na nabycie polskiego obywatelstwa
                                                    .1.to uznanie za obywatela polskiego
                                                    2. nadanie obywatelstwa polskiego.
                                                    Nie znam blizszych szczegółow , formy przyjazdu ich i rodzicow,
                                                    wiec trudno mi radzić .

• maria88 Re:dziwny i chyba nie do mnie 28.09.23, 18:13
                                                    Czy oni ze strony rodziców, dziadkow, maja polskie korzenie?
                                                  • maria88 Re:dziwny i chyba nie do mnie 29.09.23, 15:54
                                                    Leki z kasztanowca tabl. i żel od lat kupuje w aptece jako przeciw żylakowe.
                                                    Pomyslałam,że maść lub nalewke mogłabym sama zrobic byloby taniej,
                                                    ale chyba nic z tego nie będzie. Obranie ze skorupy nożem nie jest proste.
                                                    Mam kasztany ale wypróbuje może jutro czy uda mi sie to zrobić.
                                                  • maria88 Re:dziwny i chyba nie do mnie 30.09.23, 20:42
                                                    Jak zdązysz przed wyjazdem to poczytaj, tu sa wszystkie informacje.

www.fakt.pl/wydarzenia/polska/warszawa/warszawa-jak-dojechac-na-marsz-miliona-serc-informator-z-mapa/kg41vmr?utm_source=duckduckgo.com_viasg_fak
                                                  • kallisto Re:dziwny i chyba nie do mnie 30.09.23, 21:20
                                                    Dziekuję Mario.

W czerwcu byli znajomi, z ich relacji wiem ze wszystko było dobrze zorganizowane. Nie pytałam o szczegóły i zapytac nie mogę bo są na wakacjach.
                                                  • kendo Re:dziwny i chyba nie do mnie 01.10.23, 08:38
                                                    przenioslam dziesiejszy wpis Jagusi w watku wrzesniowym

...cyt...
                                                    jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 01.10.23, 08:28
                                                    To już niedaleko celu Kalisto.Podziwiam Ciebie i męża,że nie wybił Tobie
                                                    pomysłu z głowy big_grin
                                                    Redaktorka wita starsze małżeństwo na Dworcu Centralnym,którzy przyjechali
                                                    z Jeleniej Góry. Do mety mają 4km.Na poprzednim marszu też byli.

oby wiecej taki zachowan ludzkich bylo,

ciekawe jakie sa reakcje i zachowania ludzi.
                                                  • kendo Re:otwarte linki-chyba wszystkie 11.10.23, 09:10
                                                    zamiescilam pare linkow o desajnach Carl Philpa,
                                                    w watku
                                                    -co na skandynawskim dworze-
                                                    mam nadzieje,ze sie otworzac,ale ostani to ??
                                                  • kendo Maria radzi ta medycyne z linku 28.10.23, 16:33

link od Mari dla Ciebie o tej medycynie,
                                                    co pomaga w zmaganiu z choroba przeziebieniowa

www.medonet.pl/leki-od-a-do-z,oscillococcinum---dzialanie--przeciwwskazania,artykul,1726668.html
                                                  • kendo Maria radzi ta medycyne z linku 28.10.23, 16:33
                                                    link od Mari dla Ciebie o tej medycynie,
                                                    co pomaga w zmaganiu z choroba przeziebieniowa

www.medonet.pl/leki-od-a-do-z,oscillococcinum---dzialanie--przeciwwskazania,artykul,1726668.html
                                                  • kendo Re:Kalisto jak zdrowko? 29.10.23, 12:26
                                                    lepiej troszke dzisiaj...
                                                    wyleguj sie w cieplutkim i zdrowiej.
                                                  • jaga_22 Re:Kalisto jak zdrowko? 29.10.23, 17:22
                                                    Daj znać Kalisto jutro, co u Ciebie.
                                                  • lusia_janusia Re:Kalisto jak zdrowko? 28.12.23, 10:51
                                                    Kallisto, dziekuje za Twoja wspanialomyslna pomoc, ale
                                                    chyba bedzie to aktualne jak przyjedziemy do kraju i wtedy
                                                    zamowimy wczesniej i odbierzemy osobiscie?.....
                                                  • maria88 Re:Kalisto jak zdrowko? 08.01.24, 22:17
                                                    KALISTO u mnie w kazdej aptece jest ten lek, więc niemozliwe zeby bylo inaczej.
                                                    Proś podając nazwe leku i producenta tzn Osciloccocinum firmy Bairon.
                                                  • kallisto Re:Kalisto jak zdrowko? 09.01.24, 20:10
                                                    Mario będę zamawiała moje stałe leki więc i ten zamówię. O właśnie musze wystąpić po receptę.
                                                  • maria88 Re:Kalisto jak zdrowko? 23.01.24, 18:49
                                                    Napisałam w wątku, sniadania, obiady, kolacje.
                                                  • maria88 Re:Kalisto jak zdrowko? 01.02.24, 09:50
                                                    Moja rada dla Ciebie. W sklepach jest bardzo duzy wybór
                                                    tapet samoprzylepnych. Może mąż , bo widze że lubi majserkować
                                                    nakleic i zmienic wygląd szafy.
                                                    Poradziłam koleżance , okleiła drzwi szafy i super efekt.
    • wedrowiec2 Re: Kallisto 22.02.24, 20:45
      Kallisto, przeczytałam, że masz pestkę od awokado? Gdzie je kupujesz?
      Nie mam szczęście i w ostatnim czasie kupuję albo za twarde, albo nie jest smacznesad
    • wedrowiec2 Re: Kallisto 01.03.24, 21:19
      Kallisto, tata dziękuje za pozdrowienia i przesyła wzajemnesmile
      Byliśmy u Pawła Bąka - młody, z ogoloną głową. Sprawił wrażenie sympatyczne.
      U dr Rzeźniczaka byłam raz, w Mediklinice. Więcej do niego nie pójdę. Nie dziwię się, że był jedynym prywatnym ortopedą, do którego mozna było zapisać się z dnia na dzieńwink
      • kendo Re: Kallisto 25.03.24, 21:42
        OK,Pozdrawiam
        • kendo Re: Kallisto 28.03.24, 09:26
          usunelam likni z Toba,
          jak cos ominelam to pszepraszam.
          • kendo Re: odstraszenie golebi z balkonu 07.04.24, 10:48
            jezeli masz nkulki naftaliny-mozna chyba w dalszym ciagu zakupic w kraju-
            radza by zawiazac w szmatke pare kulek i poprzywiazywac do barierki balkonowej,

ponoc golebie nie lubia tego zapachu i nie beda odwiedzac balkonu.

moze warto test zrobic?
            • maria88 Re: odstraszenie golebi z balkonu 20.05.24, 18:12
              Jak zdrowie wnusia?
              • kendo Re: zdrowie wnuczka 21.05.24, 08:54
                nieraz nie wiem dlaczego u dzieci powstaja rozne choroby ,
                ktorych nie mozna od razu zdjagnozowac,czy domowym sposobem jakos pomoc,
                dobrze,ze juz duzo lepiej z wnusiem,
                trzymam kciuki,ze bedzie calkiem dobrze...
                • maria88 Re: zdrowie wnuczka 23.06.24, 15:58
                  Oglądam i oglądam i nie bardzo kumam.
                  Lodowka ma 3 wneki. Pierwsza to normorna chlodziarka a 2 dwie nizej to ?
                  Chyba 2-ga to 2 szuflady a 3-cia to nie wiem.
                  Czy częśći 2i 3 to zamrazarki?
                  • wedrowiec2 Re: zdrowie wnuczka 26.06.24, 16:20
                    Kallisto, ja zamówiłam rolety zaciemniające termiczne.
                    Zastanawiałam się nad folią na szyby, ale nie lubię sytuacji nieodwracalnychwink Poza tym folia jednak trochę zaciemnia pomieszczenia.
                    • maria88 Re: zdrowie wnuczka 28.06.24, 15:13
                      KALISTO był czas,że miałam problem z gardłem.
                      Myslałam juz że mam raka więc pojechałam do
                      specjalisty do W-wy. Orzekł,że nic złego sie nie dzieje
                      poprostu mam chorobe zawodową nauczycieli /chociaz nia nie byłam/
                      tzw suchy nieżyt krtani.
                      Zabronił mi: zimnego, gorącego, mocnej herbaty, kawy,
                      kwasnych i ostrych jedzonek.
                      Z leków polecił jedynie soł Emską, tylko nie pamietam do picia czy do płukania.
                      W niedlugim czas po zastosowaniu poleceń problem sie skończył.
                      Do dzisiaj staram sie uważać co pije i jem.
    • wedrowiec2 Re: Kallisto 30.06.24, 22:15
      Kallisto, mam dla Ciebie wiadomość, ale nie wiem, jaki masz adres mailowy. Czy gazetowy? Napisz do mnie wedrowiec2@gazeta.pl
      • wedrowiec2 Re: Kallisto 03.07.24, 21:59
        Kallisto, istnieje powiązanie między chorobami żołądka, a bólem czy chorobami gardła.
        Refluks, to w tym przypadku zarzucanie treści żołądka (lub odległej dwunastnicy) do przełyku i dalej do górnych dróg oddechowych. W takim przypadku dochodzi do chorób gardła, krtani, oskrzeli, a nawet zatok (w badaniach stwierdzono obecność enzymów trawiennych w zatokach chorujących małych dzieci). Choroby te „udają” zakażenie wirusowe lub bakteryjne, ale nie reagują na leczenia antybiotykami. Pomaga leczenie refluksu, a także bardzo prozaiczna rzecz. Mianowicie podniesienie nóg łóżka od strony głowy tak, by łóżko było równią pochyłą. Możne podłożyć cokolwiek o wysokości ok. 15 cm. Spanie na wysokich poduszkach lub podniesiony zagłówek nie zdają w tym przypadku egazminu. Nie dochodzi do przemieszczanie się podczas snu zawartości żołądka.
        Refluks może objawiać się zgagą, ale może nie dawać takich objawów – refluks niemy
        • kendo Re: listowy u drzwi stoi 25.07.24, 18:52
          Kallisto ,odpowiedzialam i wyslalam...

milego wieczorku zycze
          • wedrowiec2 Re: listowy u drzwi stoi 25.07.24, 18:57
            List zmalazłam w spamie, ale już odpisałam.
            • maria88 Re: listowy u drzwi stoi 12.08.24, 22:35
              Dziekuję za poradę. Przekazałam kolezance.
              • kendo Re: szwedzkie slowka 14.08.24, 09:42
                mysle,ze tu im bedzie dobrze,
                wszystkie w "kupie"
                w nawiasie prawidlowa wymowa

nazwy miesiecy:

styczen-januari
                luty - februari
                marzec-mars
                kwiecien - april
                maj - maj
                czerwiec - juni
                lipiec - juli
                sierpien -augusti
                wrzesien - september
                pazdziernik - oktober
                listopad - november
                grudzien - december

nazwy dni tygodnia:

poniedzialek - måndag (mondag)
                wtorek -tisdag
                sroda - onsdag (unstag)
                czwartek - torsdag (turstag)
                piatek - fredag
                sobota - lördag (lordag)
                niedziela - söndag (sondag)

nazwy ubran:

sukienka, - en klänning ( en klening)
                sweter, - kofta
                koszula, - en skjorta (en szurta,albo hurta)
                buty - skor (skur)
                • maria88 Re: szwedzkie slowka 11.09.24, 18:36
                  KALISTO jak mozesz napisz na priv. co Ci ostatnio dolega.
                  • maria88 Re: szwedzkie slowka 14.09.24, 17:18
                    KALISTO właścicieli nie bylo w mieszkaniu
                    gdy zrobili włamanie?
                    Sąsiedzi tez nic nie słyszeli?
                    • maria88 Re: szwedzkie slowka 15.10.24, 15:02
                      Napisałam do Ciebie na priv.
                      • maria88 Re: szwedzkie slowka 02.11.24, 15:32
                        Chyba juz o tym pisałaś ale nie wiem gdzie szukać.
                        Napisz mi proszę jaki mam kupic ser na gotowany sernik /chyba z Biedronki?
                        Chce zrobic na herbatnikach Tak zeby nie bylo
                        za duzo roboty.
                        • kendo Re: szwedzkie slowka(gotowany sernik) 03.11.24, 14:44
                          maria88 napisała:

> Chyba juz o tym pisałaś ale nie wiem gdzie szukać.
                          > Napisz mi proszę jaki mam kupic ser na gotowany sernik /chyba z Biedronki?
                          > Chce zrobic na herbatnikach Tak zeby nie bylo
                          > za duzo roboty.

jak by byly zmieniane nagowki,
                          mowice o tym co opowiadamy/gotujemy/pieczemt,
                          szybko by sie przepis znalazlo.
                          • kendo Re: Andrzejki 30.11.24, 16:58
                            Kallisto,
                            prosze ,przekaz dla Meza gratulacje
                            niech sie Mu spelniaja wszystkie marzenia i nie zabraknie slonca nad glowa
                            i zdrowia/zdrowia.
                            • kendo znaczenie imienia Lilianna 11.01.25, 09:15
                              Kallisto,pozwolilam sobie na znalezienie o znaczeniu imienia Malutkiej..
                              *

Ile osób ma na imię Liliana w szwecji?
                              58 kobiet nosi imię Lilianna, a 46 z nich nosi je jako imię własne.

79% osób o imieniu Lilianna nosi je jako swoje pierwsze imię, co jest wysokim odsetkiem.

Lilianna od tyłu staje się: Annailil

Co oznacza imię Liliana?
                              Liliana pochodzi od łacińskiego słowa „lilium” lub „lilion”, które w języku angielskim oznaczają „lilia”. Z tego powodu imię to oznacza „czysty” i „niewinny”. Nazwa ta jest powszechnie spotykana w Ameryce Północnej, choć częściej występuje w języku włoskim, hiszpańskim i portugalskim.

W użyciu jest również imię Liliana, które nadal cieszy się dużą popularnością wśród dziewcząt. Jej angielskie pochodzenie oraz związek z ponadczasowym kwiatowym symbolem lilii sprawiają, że jest to nazwa zarówno znacząca, jak i estetycznie przyjemna.
                              • kallisto Re: znaczenie imienia Lilianna 11.01.25, 09:31
                                Bardzo dziękuję Kendo, ciekawe zapiski. Myślałam że to imię częściej niż na świecie występuje w Polsce choć wcale nie jest aż tak popularne.
                                Mojego taty szwagierka posiada to imię i zawsze nazywaliśmy ją ciocią Lilką.
                                U nas jest też imię Lilia, bardziej odnoszace się to kwiatu.
                                • maria88 Re: znaczenie imienia Lilianna 23.04.25, 16:02
                                  Juz tu napiszę. Dzieki za chęć pomocy ale mam inny sposób
                                  na kontakt ze sklepem firmowym.Znalazłam,że Kryoland ma taki sklep w Warszawie
                                  i oni mi wyslą.
                                  • lusia_janusia Re: wiadomosc ... 11.07.25, 22:44

Dawno nie bylam na pocztowej gazecie, odpisalam,
                                    nanioslam pewne dopiski i jak wyslalam, to dalo wiadomosc,
                                    ze bez tych poprawek, ale chyba nawazniejsze poszlo.?
                                    • kendo Re: koldra ... 12.10.25, 18:21
                                      ciekawa ta koldra,
                                      ciekawe czy nie ciezka
                                      i jak ewentualnie ja prac,bo swoje piore od czasu do czasu,
                                      przejzalam tutejszy Jysk i nie znalazlam takiej.

niech dobrze Was ogrzewa.
                                      • wedrowiec2 Re: koldra ... 10.01.26, 15:59
                                        Pocztasmile
                                        • maria88 Re: koldra ... 27.01.26, 17:01
                                          Jakich wymiarów masz walizkę ,ktorą zabierasz teraz?.Pytam bo mam zamiar sobie kupic tez w tym celu.
                                          • maria88 Re: koldra ... 27.01.26, 19:16

maria88 Re: Mario 27.01.26, 19:13
                                            Ta walizka co mam jest sporo wieksza. Będę szukac mniejszą jak tylko pogoda sie poprawi.
                                            Nie potrzebuje nagle, ale chce mieć mniejszą na wszelką ewentualność. W mojej wiekszej to jak przymierzałam to sporo rzeczy mi sie nie miesciło a mam wykaz z netu. Musze to ograniczyć do minimum.
                                            Dziekuje za odpowiedż i fotkę. Podoba mi sie Twoja i fajna ze ma przegródki.
                                            • wedrowiec2 Re: koldra ... 27.01.26, 21:11
                                              Kallisto, życzę szybkiego i bezbolesnego powrotu do zdrowia i pięknego wyglądu stópsmile
                                              • maria88 Re: koldra ... 27.01.26, 21:51
                                                KALISTO przyszła mi myśl, jak Twoja rodzina obędzie sie bez Ciebie.Z tego co czytałam chyba 2 tygodnie nie bedziesz mogła chodzić normalnie /wypytaj dokładnie jutro lekarza ,jak
                                                to bedzie przebiegać - taka moja rada.
                                                • maria88 Re: koldra ... 28.01.26, 14:27

maria88 Re: Mario 28.01.26, 14:26
                                                  Trzymaj sie , wracaj szybko do normalnosci i pisz do nas.
                                                  • kendo trzymam kciuki 29.01.26, 10:07
                                                    za calosc powodzenia i ciekawa wspollezaca.
                                                    usciski
                                                  • wedrowiec2 Re: trzymam kciuki 03.02.26, 11:59
                                                    Pewnie już wiesz, że przyjęcia na oddział wstrzymane są aż do odwołaniasad

szczecin.tvp.pl/91378596/klinika-ortopedii-szczecin-wstrzymuje-przyjecia-wazny-komunikat

radioszczecin.pl/1,500588,zima-dala-sie-we-znaki-rowniez-lekarzom
                                                  • wedrowiec2 Re: trzymam kciuki 03.02.26, 14:21
                                                    Ja nie ma nic w sobie z lwa, ani lwicywink
                                                    Mam zmarszczki podłużne, bo przy patrzeniu podnoszę do góry brwi. Nic z tym nie będę robić licząc, że po zabiegu same znikną.
                                                  • maria88 Re: trzymam kciuki 22.02.26, 19:22
                                                    Cos dla Ciebie z prasy w necie Zwróc uwage jak dostaniesz narescie kasę czy potrącono Ci podatek bezprawnie

zwolnione z podatku są przychody otrzymane przez podatnika, który mimo nabycia uprawnienia (prawa) do emerytury, tej emerytury nie otrzymuje.
                                                  • wedrowiec2 Re: trzymam kciuki 24.02.26, 17:35
                                                    Kallisto, wklejam post z wątku Jagi:
                                                    Kallisto, sądzę, że lepsza jest maść KYTTA SALBE, z żywokostem. Znam ją i od lat, w razie potrzeby, używam.
                                                    www.kytta.de/produkte/kytta-schmerzsalbe
                                                    medikamente.apotheken.de/product/kytta-schmerzsalbe.467143.html
                                                  • wedrowiec2 Re: trzymam kciuki 24.02.26, 20:55
                                                    Tak, to ta maść. Zawsze kupowałam ją w Niemczech, a nie przez internet.

Kallisto:
                                                    "jest też niby polska strona, cena korzystna choć nie wiem czy to taka sam pojemność jaką kupowałam?
                                                    www.apo-discounter.pl/shopping_cart.php"

Tak, to ta maść. Zawsze kupowałam ją w Niemczech, a nie przez internet.
                                                  • wedrowiec2 Re: trzymam kciuki 28.02.26, 10:09
                                                    Zaraz wychodzę do fryzjera i w parę innych miejsc. O butach napiszę później.
                                                  • wedrowiec2 Re: trzymam kciuki 28.02.26, 16:51
                                                    Kallisto, buty firmy Rieker (Remonte) kupuję od ok. 5 - 6 lat. Półbuty, trzewiki, sandały, a ostatnio (jesienią) kozaki.
                                                    Najdłużej mam takie śmieszne trzewiki: rieker.ca/products/d4378 -
                                                    Przez cztery zimowe sezony nosiłam je w różnych warunkach pogodowych, a ciągle wyglądają porządnie. Na zdjęciu dowódwink
                                                    Niestety, buty tej firmy nie są tanie, ale nie kupuje się ich na jeden sezon. Na chore czy wrażliwe stopy są idealne.

Buty z linku, który podałaś, to prawdopodobnie te z linku rieker-eshop.pl/polbuty-rieker-55901-14-blue.html Ale, różnica w cenie jest spora i opis też się różni, szczególnie dotyczący zelówki.
                                                    Trudno będzie kupić wygodne i tanie butysad Genialne są ecco, ale ceny porażające. Spróbuj firmy medicus. Też są wygodne, ale cena sad
                                                  • kallisto Re: trzymam kciuki 28.02.26, 17:07
                                                    Zauważyłam różnicę, na Amazonie podeszwa jest ze skóry- taki jest opis. Opisy na Amazonie są skąpe. Na stronie którą podałaś podeszwa jest termoplastyczna jakoś tak. Symbole są takie same z małą roznica, na Amazonie 55901, w linku 55901-14.
                                                    Ok to teraz tak czy mimo że cholewka nie jest skórzana to i tak warto je kupić? Pomijam mega wygodę wkładki i miękkość cholewki ale czy ekoskórą „ wysokiej jakości” też długo służy? W sensie może nie na 10 lat ale np. na dwa trzy sezony?
                                                  • wedrowiec2 Re: trzymam kciuki 03.03.26, 22:19
                                                    Pamietam, jutro odpiszę.
                                                  • kendo Re: kiedy to bylo 21.03.26, 20:34
                                                    ale sie naszukalam,
                                                    zdjecia znalazlam,ale bez daty,
                                                    byliscie u mnie w kwietniu na moje urodziny,

pamietam,ze tego samego roku Was odwiedzilam w listopadzie
                                                    2004 ,o jejku,jak to dawno temu bylo...
                                                    sa daty na zdjeciach robionych u Was i Twoich rodzicow.
                                                    pozdrow ich odemnie serdecznie.
                                                  • wedrowiec2 Re: kiedy to bylo 21.03.26, 21:08
                                                    Kallisto, bocianie gniazdo znajduje się w Mierzynie, przy ulicy Weleckiej 21. Opiekunem jest sklep (warsztat) motoryzacyjny RDauto.pl.
                                                  • maria88 Re: kiedy to bylo 28.03.26, 17:31
                                                    KALISTO pisałaś niedawno o montowaniu kabiny łazienkowej. Jestem zainteresowana.
                                                    Czy mogłabys mi dac jakies wskazówki, oczywiscie ogólne, na co zwracac uwagę przy kupnie.Nie chcę drogiej z wieloma bayerami.Ponadto na co zwracac uwage przy montaż.
                                                  • maria88 Re: kiedy to bylo 28.03.26, 19:25
                                                    Serdeczne dzięki za ważne informacje.
                                                  • wedrowiec2 Re: kiedy to bylo 08.04.26, 12:28
                                                    Już odpisałam.
                                                  • maria88 Re: kiedy to bylo 08.04.26, 19:19
                                                    Dlaczego ta medyczka nie kieruje Ciebie na USG jamy brzusznej tyko gastroskopię.
                                                    Bóle nie musza byc tylko z zoładka.Moze to byc kamica woreczka zółciowego i bole są bardzo podobne.Wiem bo miałam .
                                                  • maria88 Re: kiedy to bylo 08.04.26, 21:59
                                                    Na dolegliwosci gastryczne piłam kiedys len systematycznie rano przez dłuzszy czas i mi pomógł.
                                                  • kendo Re:Kallisto 09.04.26, 12:31
                                                    wieczorkiem otworze skrzyneczke,
                                                    teraz czas mnie pogania
                                                    usciski...
                                                  • kendo Re:Kallisto 09.04.26, 23:22
                                                    @... wyslalam....
                                                  • jaga_22 Re: kiedy to bylo 10.04.26, 10:16
                                                    Wędrówko wspomniałaś Mierzyn i przypomniałam sobie wakacje u koleżanki,
                                                    miałam wtedy naście lat.Wracałyśmy rowerami i ja znalazłam się w rowie,ale nic złego mi się nie stało.Koleżanka wyszła za mąż za Niemca i wyjechała i tak to się skończyło.A ja wtedy mieszkałam w Lubuskiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka