Dodaj do ulubionych

* L * U * T * Y *

01.02.23, 08:39
„Czasem się luty zlituje że człek niby wiosnę czuje
ale czasem sie tak zżyma że człek prawie nie wytrzyma"

https://www.gify.net/data/media/405/zima-ruchomy-obrazek-0041.gif

Imieniny obchodzą: Brygida, Sewer oraz Andrzej, Cecyliusz,
Dziadumiła, Emil, Paweł, Pioniusz, Prosimir, Siemirad, Weridiana,
Winand, Winanda, Wirydiana, Zybart, Zybert, Zybracht, Zygbert, Żegota

Swieta
2. 02 - Matki Boskiej Gromnicznej
4. 02 - Walentynki
16.02 - Tlusty Czwartek
21.02 - Sledzik
22.02 - Popielec

Słońce w Polsce
Świt: 06:37
Wsch. Sł.: 07:13
Zenit: 11:49
Zach. Sł.: 16:25
Zmierzch: 17:01

Zimowy miesiac, a tu temperatura w moim regionie plusowa +4,..C
z wiejacym silnie wiatrem i nie ma sniegu.

Zycze Nam dobrego samopoczucia na kazdy dzien bo bedzie
ich tylko 28, a miesiac luty zakonczy sie we wtorek.

Cytat dnia:
„Na­wet gdy­byś dał człowieko­wi wszys­tkie wspa­niałości
świata, nic mu nie po­może jeśli nie ma przy­jaciela,
które­mu mógłby o tym powiedzieć.”

- Johann Wolfgang Goethe
Obserwuj wątek
    • kendo Re: * L * U * T * Y * 01.02.23, 08:48
      wyprzedzialas mnie Lusia z zalozeniem watku Lutowego,
      skasowalam,

no tak,dzis iscie wiosennie +5C/i jakis jasniesze chmurki sie pokazuja,
      moze ie bedzie padac jak wczoraj po poludniu,

ciepelka i udanego pierwszego dnia w lutym zycze
      • lusia_janusia Re: * L * U * T * Y * 01.02.23, 10:04
        Hej !!!!
        Kendo, szykowalam sobie sniadanie i uswiadomilam, ze to
        juz nowy miesiac sie rozpoczal, ale juz po sniadaniu, zarobilam
        ciasto na nalesniki i beda dla Ukraincow do kawiarenki bo mam w
        planie ich odwiedzic, ostatnio rozmawialam z szefowa to napomknela,
        ze byloby dobrze ich w ten sposob wesprzec:

Mi sie wydaje, ze oni by sie najbardziej cieszyli, jakby do kieszeni dostali
        po pare stowek, ale i tak maja dobrze, bo mieszkaja za darmo i r-ki za
        prad nie musza placic, bo woda i smieci sa w nie wliczone.

Zycze Nam w m-c LUTYM aby samopoczucie Nam dopisywalo,
        mysli optymistyczne ukraszaly nasze dni.
        • kendo Re: * L * U * T * Y * 01.02.23, 10:08
          tez planowalam usmazyc nalesniki,
          ale stac nie dam rady przy piecu
          isc jakos dam rade,
          wlasnie na marsz chce sie ubrac,
          zobacze jak mi sie bedzie szlo,
          to bym podjechala na dwa szczeniaczki popatrzec...
      • jaga_22 Re: * L * U * T * Y * 01.02.23, 10:12
        Dzień dobry ... uplasuję się na pozycję 3-cią.
        Styczeń tak pędził,że straciłam rachubę,zapomniałam,że dziś już luty.
        Najgorsze za nami,tak myślę,bo dzień coraz dłuższy i można oczekiwać słoneczka,które ostatnio bardzo skąpi swoich łapek wink
        Na razie całkiem nieźle w moim wydaniu,ale zobaczymy jak trochę dłużej pochodzę.Jak coś robię,to akurat to co mi na myśl przyjdzie,
        nic nie planuję teraz,bo się nie sprawdza.
        • lusia_janusia Re: * L * U * T * Y * 01.02.23, 10:43
          Kendo, poprzekrecaj sie pomalu w prawo w lewo, trzymajac
          sie pod boki, mi czasami takie skrety pomagaja, jak mam bole
          korzonkow?.

Jaga, ja tez doszlam do wniosku, ze plany sie sie spelniaja,
          zawsze cos innego sie zrobi, w zaleznosci od samopoczyucia
          i nastroju.
          Cieplutkiej srody Nam zycze.
          • maria88 Re: * L * U * T * Y * 01.02.23, 17:00
            Jestem i ja. Miało sniezyc po południu ale nie sniezyło.
            Wiatr był zrywny +-0 i tyle.
            Zaliczyłam laboratorium. Jutro będe miała wynik, mam nadzieje że
            stosowny do wieku.
            KENDO jeśli to korzonki to tylko ciepełko.
            Nalesniki...LUSIU ja tez jutro zrobie bo dzisiaj juz nie mam na to sił.
            Może nie tyle nalesniki co ala omlety z groszkiem zielonym, porą i parówkami.
            Polane albo keczupem albo sosem czosnkowym
            • kallisto Re: * L * U * T * Y * 01.02.23, 17:50
              Dobry wieczór w luty.
              A do Sylwestra jyz tylko 11 miesięcy😂

Tez będę dzisiaj smażyć racuszki na proszku z twarogiem.

Wczoraj zlecanie czułam to i pisać mi się nie chciało.
              Dzisiaj ciut lepiej ale nerwy już mnie biorą, moja mama bardzo słaba, a wszystkie wyniki w normie i cukier i cholesterol i CRP. Co to za cholera ja bierze????
              • kendo Re: * L * U * T * Y * 01.02.23, 18:49
                Kallisto,to brak sily,trzeba pocwiczyc silowo by miesnie sie wzmocnily,
                albo birze Cie na litosc,ze jestes bardziej "chora od nie"-przepraszam,ze tak pisze,
                ale kto wie co sobie mysli??

Jagusia nie planuje,bierze dzien jak leci i dobrze,
                bo zawsze bedzie taki dzionek udany

Maria oczekuje na wyniki,
                macie dobrze z tymi lekarzami i laboratoriami,
                ze robicie kiedy chcecie,
                tu musimy "glowe pod pacha do lekarza przyniesc,"by dal skierowanie na jiejs proboy,

dziekuje Lusia za rade "skretow",
                przelezalam w lozku z termoforem cieplym i troche ulzylo,
                moge juz wstac z krzesla czy lozka,
                ale chodzenie jeszcze troche skrzywione..

miejcie sobie cieply wieczor.
                • kendo Re: * L * U * T * Y * 02.02.23, 08:34
                  hej ,hej,
                  bardzo sloneczny poranek/ 0 C/powiewa tez,
                  ale moze bedzie milo podczas calego dnia,

czego i Wam zycze.
                  • lusia_janusia Re: * L * U * T * Y * 02.02.23, 10:14
                    Hej!!!
                    Przyswiecilo z raniutka sloneczkiem, az razniej na duszy
                    sie zrobilo.
                    Rozkwitl mi Amarylis i kicham caly poranek, nie moge siedziec
                    w kuchni przy stole.

Wnuczka juz w drodze na sluzbe do babci jada, bedzoe caöy dzien zajety tylko z nia.

Milego czwartku Nam zycze.
                  • maria88 Re: * L * U * T * Y * 02.02.23, 10:15
                    Witam i ja ze słonkiem i wiaterkiem.
                    Przed chwila obejrzałam swoje wyniki w internecie. Prawie identyczne jak w roku ubiegłym.
                    Wazne że nie gorzej. Musze jednak wiecej wybierac to co musze zjeśc a ograniczac co nie powinnam.
                    Cukier okey czego sie obawiałam, cholesterol zmniejszony ale jeszcze trzeba go troche obnizyć.
                    Idzie wiosna więc mam nadzieje że będzie łatwiej to zrobić.
                    Dzisiaj zaplanowałam dzien porządkowo-kulinarny wiec zmykam i spokojnego dnia dla wszystkich
                    życzę.
                    KALISTO może mamę dopada depresja zwiazana z wiekiem i tym że nie we wszystkim juz podoła.
                    • maria88 Re: * L * U * T * Y * 02.02.23, 10:21
                      Dzisiaj Swięto bo Matki Boskiej Gromnicznej.
                      LUSIU napewno znajdziesz prognozę pogody z tym świętem.
                  • jaga_22 Re: * L * U * T * Y * 02.02.23, 10:30
                    O! Kendo już na nogach.Ja jeszcze nie wiem ,bo wczoraj lepiej mi się chodziło i czekałam,że dziś będzie lepiej.
                    Wiek robi swoje i wyniki nawet dobre widać niewiele dają.
                    Słabość z czego innego wynika.
                    W domu zawsze jest co robić,a jeżeli nie jest leżąca,to wystarczy.
                    Myślę,że trzeba zbadać serce,ciśnienie itd.

Dziś nawet chmurek nie ma,niebo ołowiane +2st.
                    Pójdę do kuchni krupniczek gotować surprisedp

Dobrego dnia smile
                    • kallisto Re: * L * U * T * Y * 02.02.23, 16:45
                      Hej.
                      Mama miała ciśnienie 146x99 podwyższone ale niecdramatycznie. Nawet gdyby było wyzsze to nie takie objawy. Może serce jej słabnie? Ale jutro na południa do kościoła to goni i siły będą ot co!😡

A ja jestem po wizycie u neurolozki, poprosiłam o inne leki. Mydocalm zmiękcza mięśnie i mam go brać na noc, cis mi się pochrzaniło i wzięłam przed chwila😭
                      Dostałam skierowanie na rezonans na cito, zapisałam się na 7 marca. Za miesiąc będzie wiadomo co się pogłębiło. Może przy tych lekach będę inaczej funkcjonować. Do poradni miałam 500 m, w powrotnej drodze musiałam robić przerwy,aż się poryczalam, taki ból mnie napadł.

Kendo mama ma 78 lat, cały czas była szybka, obrotna, tyrala na działce. Może kończy się jej wigor, moze organizm się zbuntował i daje jej znać o sobie?
                      Nie wykorzystuje mnie mnie mimo jej wrednego charakteru, psychicznie to daje mi nie złe popalić, zreszta nie tylko mnie…..

Idę przytulić się do poduszki , od apo napro dostałam biegunki…..

I w kółko coś, zwariować można😱
                      • maria88 Re: * L * U * T * Y * 02.02.23, 17:36
                        KALISTO takie cisnienie mamy grozi zawałem. Bardzo wysokie miała dolne.
                        Czy bierze leki od nadcisnienia? W tym przypadku koniecznie powinna miec w domu tez lek na
                        zbicie takiego cisnienia np.captopril a także jakis lek uspokajający.powinna wziąć.
                        Kup mamie głóg w tabletkach który reguluje prace serca .Jest w tabletkach.

• kallisto Re: * L * U * T * Y * 02.02.23, 17:59
                          Mario skoczyło jej ciśnienie bo mnie mocno opieprzala. Ona nic nie lubi co jej kupię, wszystko jest niesmaczne jakbym chciała ja otruć. Jakby jej zależało to rozmowę mogłabym mieć jutro, alexwaznuejszy jest kościół no to czekacdonponiedzialku. Jak jej proponuje zrobię rezonansu na trzęsące się ręce to zbywa mnie. To i tak dziw bierze ze posłuchała się żeby wyprosić od rodzinnej na badanie krwi. Zawsze wie lepiej i jest najmądrzejsza i i nikogo sluchaccnie będzie prócz swojej rodzinnej.
                          • maria88 Re: * L * U * T * Y * 02.02.23, 19:09
                            Starsi ludzie wolą sobie gotować sami i nie lubią zmian w meni. Nowe smaki, im
                            nie odpowiadają, tak niestety jest. Nie lubią robienia badan i chodzenia po lekarzach
                            chyba że jest ból dokuczliwy. Drżenie rąk może byc pod wpływem nerwów a jak jest
                            spokojna to tez to ma?Najczęsniej wynikiem niedobór wit.z grupy B i lecytynę.. Kup mamie Vitabuerlecitin
                            to ja ogólnie wzmocni.Jeden dotychczas nie sfałszowany dobry lek i smaczny do picia.
                            Wzmocnił mnie bardzo po półpaścu. Moja mam tez to piła. Moze tez sobie kupię na wiosnę.

• maria88 Re: * L * U * T * Y * 02.02.23, 19:10
                              www.e-zikoapteka.pl/vita-buerlecithin-lek-na-poprawe-pamieci-i-koncentracji-1000-ml.html
                          • kendo Re: * L * U * T * Y * 02.02.23, 19:17
                            witajcie wieczornie,
                            o swiecie Kallisto,
                            to masz faktycznie zycie nie za wesole bedac u mamy..
                            miejmy nadzieje,ze moze jednak cos sie zmieni na lepsze,czego zycze,
                            z Twoim zdrowkiem tez nie najlepiej uchhh..oby gorzxej nie bylo,tylko sie polepszalo zdrowko

Maria juz radzi odnosnie cisnienia,
                            dobrze wiedziec na przyszlos..ja to mam zawsze ponizej setki w wdoch pomiarach.

Jagusia nei lubi olowianego nieba,
                            a mi tam obojetnie jakie ono jest,
                            oby nic mnie nie bolalo,a bylo prawie dobrze i znowu polezalam w nie niewygodnej pozycji na kanpie i boli od nnnowa,
                            najwazniejsze,ze jeszcze mozna krupniczek sobie ugotowac czy inny obiad..

Lusia naniuje dzis wnusie,
                            bedzie milo i wesolo..ciekawe co dzis"wymodzi ciekaego"

i tak dzionek juz dobiegl do wieczora
                            trzeba pomyslec moze co jutro zrobic..
                            miejcie sobie cieplutki wieczor
                            • kallisto Re: * L * U * T * Y * 02.02.23, 20:26
                              Mario szkoda mojego zachodu, już się zbytnio nie staram, bo i tak mnie nie słuchają albo negują co mówię. Szkoda moich nerwów, dość się nasłuchał na inne tematy.
                              • lusia_janusia Re: * L * U * T * Y * 03.02.23, 04:50
                                Hej !!!!!! ....
                                Wczoraj wieczorem ogladajac film usnelam na kanapie, szybko sie
                                wyspalam i juz mam jakis plan na piatkowy dzien, chyba bedzie
                                troche kulinarny?

Kallisto, to masz nie weseolo z mamy samopoczuciem, ale mimo wszystko
                                ja odwiedzasz z odpowiednimi zakupami i radami, ale moze to mamy jakas
                                choroba wplywa na jej takie zachowanie?.
                                Ja jeszcze tabletek na sen nie biore, ale czasami mysle, ze chyba byloby
                                lepsze spanie po zazyciu takowych?

Ja dawno temu co robilam wyniki na choresterol, ale chyba bede musiala
                                zamowic sobie czas na wyniki i skontrolowac, ale teraz taki okres wirusowy,
                                ludzie choruja i boje sie zagladac do przychodni?
                                Maria88 widac dba o zdrowko, co wyniki wskazuja na to i tez wiem ze ruch
                                na powietrzu poprawia samopoczucie niealeznie od nastrojow.

Spokojnego i cieplutkiego piatku ze soncem na niebie Nam zycze.
                                • kendo Re: * L * U * T * Y * 03.02.23, 08:51
                                  hej Lusia,
                                  no to masz sie z tym spaniem,ja tez,,
                                  witajcie tez Zalogo,juz piateczek
                                  a mnie leniuch nawiedziel,
                                  moze cos jednak zrobie?
                                  szaro buro za oknem,
                                  szyby zaplakane od opadow/wieje oczywiscie..
                                  po prostu sniezyca moka pada.

miejcie sobie udany piateczek i trzymajcie sie przy zdrowiu.
                                  • jaga_22 Re: * L * U * T * Y * 03.02.23, 11:50
                                    Witajcie... jeszcze się nie ogarnęłam,a tu już południe big_grin
                                    Kalisto jak mama zawsze taka była,a ma siłę żeby się wykłócać,to jest zdrowa na miarę swojego wieku.
                                    Gdyby była chora naprawdę,nie poszłaby do kościoła,bo nie dałaby rady wink
                                    Rezonans raczej nie jest jej potrzebny.
                                    Przykre to musi być dla Ciebie.
                                    Ja jestem szczęśliwa jak mąż czy córka mi pomagają przy planowaniu,co by tu ugotować i zawsze mi smakuje co mi podstawią pod nos big_grin
                                    Widać taki ma charakter i nic na to nie poradzisz.
                                    A ciśnienie ma mama w porządku przy tym nastawieniu.

Kendo wyniki muszą być 3 (Skurczowe ,rozkurczowe i tętno)
                                    ale jednym słowem masz bardzo niskie.

Mam słonko od rana i na zerze.
                                    Może bym i coś zrobiła,ale nie wiem co.Wczoraj odkurzałam,zupka jeszcze jest,
                                    po prostu nic nie muszę.Napiję się czekolady z kubka i mam kawałeczek sernika kupnego.Niech mi nie wmawiają cukrzycy,bo sobie zmierzyłam
                                    i mam 107.Miłego piąteczku smile

https://i.pinimg.com/originals/fd/6e/44/fd6e44da938165dc6c65b72d4f79f508.gif
                                    • kendo Re: * L * U * T * Y * 03.02.23, 16:44
                                      hej Jagusia,
                                      no sliczne powitanie kawkwe..

mialam kiedys niskie cisnienie,jak pracowalam,
                                      nawet dostalam tabletki,
                                      po jakims czsie przestalam je brac i tak sobie mam z tym cosnieniem,

masz sloneczko??
                                      a tu strasznosci z tymi opadami,czasmi tak sniegowalao mokrym sniegiem,ze swiata nie bylo widac,
                                      przerwy w opadzie tez byly to skoczylam po mleko i cisteczka kruche,by miec cos na przegryzke..

miej sobie mily wieczor i szczesliwy ten co ma domowa opieke,
                                      kiedy jej potrzebuje..
                                      • jaga_22 Re: * L * U * T * Y * 03.02.23, 17:01
                                        To prawda Kendo,ale co dalej? strach się bać wink
                                        Niestety mam już biało jak wszędzie i ciągle pada.
                                        Nic nie zrobiłam,bo mi się nie chciało.
                                        • kendo Re: * L * U * T * Y * 03.02.23, 18:25
                                          Jgagus tak tu wygladalo 5:30 godz.
                                          a pozniej deszcz i wszystko zmylo,
                                          pozniej sniezyca i tak w podczas dnia,
                                          obecnie +1C noca ma byc zdaje sie -4C
                                          i jezeli podczas nia jutrzejszego sie nie ociebli bedzie znowu horro slizgawkowy na ulicach,

ciepleka i ciekawego wieczoru przed TV.
                                          • kallisto Re: * L * U * T * Y * 03.02.23, 18:34
                                            Cześć.

Tu aura podobna, rano śnieg z deszczem. Przed ruszeniem autem musiałam omieść auto ze śniegu. Okazało się , ze mąż jyz mi zgarnął większa czapę jak sam ruszał do pracy, a mnie zostało to minimum . Dobry mąż😁

Burka nie wygonił by z domu a co dopiero samemu wyjść, zupełnie się nie chce i człowiek tak gnuśnieją w domu…

Idę pokombinować z mężem jak przewieźć meble Tatiance, córka wyzbywa się swoich, a auto Tatiany „zabolało”.
                                            • maria88 Re: * L * U * T * Y * 03.02.23, 20:09
                                              Dnia mi zabrakło więc chociaż wieczorkiem pare słów.
                                              Rano było wzgledna pogoda bez duzego wiatru i opadów. Sucho pod nogami
                                              więc postanowiłam sie dotlenić. Zadzwoniła znajomka i pojechałysmy do
                                              Kauflandu. Wielkich zakupów nie zrobiłam , tylko konieczne.
                                              Kupiłam akumulatorki zapasowe do cisnieniomierza póki cena jeszcze
                                              nie skoczyła i za sprawą KALISTO brzuszki z łososia.
                                              W domu zjadłam 2 z bułeczka i sosem chrzanowym ale cos mi sie odbijaj
                                              rybim tłuszczem..
                                              2 zostały na jutro, chyba więcej wędzonego kupować nie będę.
                                              Znajomka kupiła poczochy i podkolanka samonośne p.zylakowe w niskiej cenie.
                                              Ja narazie mam więc nie kupowałam.
                                              Potem w domku po obiadku wyciagnełam jeszczce odkurzacz i odkurzyłam chałupkę,
                                              a na dodatek wyszorowałam z kamienia bo u nas woda okropna
                                              suszarke do naczyń czego nie lubię robić.Mam plastikową, nawet ładna ale od dawna
                                              szukam chromowanej i takiej co by pasowała nie moge trafić.
                                              Więc sporo sie pokreciłam ale zmęczenia wielkiego o dziwo nie czuję.
                                              Zmykam na dobrą herbatkę i zyczę spokojnej nocki.
                                              KENDO cisnienie dolne prawidłowe nie powinno przekroczyć 80 a górne 140
                                              tak powiedział mój lekarz 3 lata temu.
                                              • maria88 Re: * L * U * T * Y * 03.02.23, 20:10
                                                Dodam mam za oknem sniezycę.
                                                • kallisto Re: * L * U * T * Y * 03.02.23, 20:25
                                                  Strach się bać tej wichury, nie wiadomo ilu szkód narobi.

Mario, zbyt rzadko jadamy wędzone i pewnie smak odbijania czujemy bardziej niż po potrawach, które często jemy. Tez kupujecrzadko, tez mi się potem ryba odbija ale raz kiedyś musze zjeść, bo lubię.

Upiekłam seromurzynka. Na razie właściwie się piecze. Miałam tylko kostkę twarogu to musiałam z pół przepisu zrobić. Szkoda prądu na mała blaszkę, gdybym zrobiła z całej porcji to byłoby czym dzielić.
                                                  Dzisiaj nasza wnuczka kończy 11 lat, już właściwie skończyła, ok. Południa. Była mikrowczesniaczkiem. Pamietam ja po urodzeniu, była chyba mniejsza od Calineczki😁 pilnowalam ja od pierwszych dni narodzin, a dzisiaj już jest duża dziewczynka….
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 04.02.23, 08:55
                                                    Kallisto,pozycz Wnucze duzo radosi dzieciecej /bardzo dobrych wynikow w nauce/i samych przyjaciol/no zdrowka tez oczywiscie..

witajcie Zalogo Vistulowa,
                                                    z tymi ipadami sniegu to tu istny horror wczoraj byl,
                                                    bardzo dzuo wypadkow z rannymi,
                                                    noca mroz-4 C/ale sloneczko dzis wynagradza wczorajsza zla aure,

Maria miala towarzystwo do sklepu,
                                                    zawsze te markety buduja z dala niemal od miasta,
                                                    w moim miescie rodzinnym w kraju tez na peryferiach lezy,trzeba autobusem dojechac,ale asortyment maja naprawde bogaty,

mam nadziej,ze milo spedzicie weekendzik i ze sloncem,takim,jak tu sie pojawilo.
                                                  • maria88 Re: * L * U * T * Y * 04.02.23, 09:43
                                                    Dzisiaj byłam skowronkiem b wstałam o 5tej, chyba dlatego
                                                    że wczesniej poszłam spać . Bylo jeszcze ciemno więc tylko
                                                    zrobiłam poranna toalete i w szlafroku znowu ległam do 7mej,
                                                    ale juz nie spałam.
                                                    Teraz za oknem zimowo, bielutko, nic nie pada w poblizu 0
                                                    wiec napewno trzeba będzie skorzystac z tej aury patrzac pod nogi
                                                    bo może byc slisko.
                                                    KALISTO gratuluję wspaniałej wnuczki i niech dalej rosnie w zdrowiu
                                                    na pociechę Rodzicom i Dziadkom.
                                                    LUSI i KENDO życzę zdrowej soboty z wnusią.
                                                    JAGI jeszcze nie widzę ale tez spokojnej soboty życzę.
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 04.02.23, 10:09
                                                    hej Mario
                                                    no dzis masz juz wiecej czasu na bycie w domku,
                                                    odpoczynek tez sie nalezy,
                                                    jutro wnusia ma byc,wiec podjade by sie pobawic z Nia,

tu na ulicach nie widze wczorajszej bryji posniegowej,
                                                    pewnie sol polana zrobila swoje i moze nie bedzie slsko?
                                                    choc na kompie pokazuje mi -5 C

relaksuj sie milo w weekendzik i na spacerku trzymaj sie w pionie.
                                                  • jaga_22 Re: * L * U * T * Y * 04.02.23, 11:11
                                                    Witajcie... jestem i ja. Na dworze pięknie i niebo piękne -2st.
                                                    Trodzie kucharzyła.chę przejechałam odkurzaczem,trochę umyłam i wszystko.
                                                    Córka wczoraj kupiła świeżego łososia i doradę i to ona dziś będzie robiła z warzywami.
                                                    Brzuszków wędzonych nie lubię ,bo mi nie smakują,są okropnie tłuste i słone.

Dobrze spałam od 22.30 do 3.30 niestety już nie usnęłam,ale zmęczona nie jestem.
                                                    Nawet światła nie włączam w łazience,idę po ciemku żeby się nie wybudzać
                                                    i tak nic to nie dało.Nic nie brałam na sen,to i tak jestem zadowolona.
                                                    Miłej Wam soboty,zabawy z wnuczką ,dzień szybko zleci.
                                                    Macie słoneczko to i pewnie będzie spacerek w trójkę.

• jaga_22 Re: * L * U * T * Y * 04.02.23, 11:13
                                                    O matko! co ja napisałam na początku big_grin
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 04.02.23, 12:05
                                                    hej Jagusia,
                                                    nic sie nie stalo,
                                                    domyslilam sie co chcialas napisac..
                                                    no,tez swieciu intensywnie u Ciebie
                                                    -3 w dlaszym ciagu mamy

zycze smacznego obiadku rybkowego,
                                                    i milego relaxu

ja rybke w poniedzialek zrobie.
                                                  • lusia_janusia Re: * L * U * T * Y * 04.02.23, 12:53
                                                    Hejsan!!! ....Hejsan!!!!....
                                                    To i ja dobrnelam do Was w przerwie mieszania w garnkach i smakowania
                                                    zupek, ktore przygotowuje z mysla o wnuczce, bo te przygotowane juz sie
                                                    ulotnily.

Pogoda piekna, zimowa tylko sniegu u mnie brakuje, bedzie przyjemny
                                                    spacer, juz jeden palnik wylaczylam, jeszcze krupnik sie dogotowuje i wnet
                                                    wybywam w taka piekna pogode.

Przyjemnego weekendu Nam zycze.
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 04.02.23, 13:13
                                                    hej Lusia,
                                                    ach to pitrasisz dzis dla malej?

ja spacerek zrobilam by dac ptaszkom jedzonko,
                                                    a teraz od dzieciecia dostalam tluste skrawki od kurczaka,
                                                    bo obiad prosi z kurczakiem..
                                                    moze po obiedzie przejde sie po tutejszym terenie dla przypomnienia,

jutro przyjade ze swoim obiadem co dzis mialam zjesc,a jem u dzieciecia.

udanych smakow i przyjemnego marszu

acha i nowa mysza bezprzewodowa juz operuje
                                                    dobrze uklada sie dlon na niej i suer jak na razie
                                                  • kallisto Re: * L * U * T * Y * 05.02.23, 06:35
                                                    Hej z rana.
                                                    Wczoraj Maria skowronkiem dzisiaj ja. Sny mnie wymęczyły okrutnie, dobrze ze się w końcu obudziłam.

Wczorajsza „wolna” sobota spędzona gospodarczo. Przetransportowalismy Tatianie meble, których córka się wyzbyła. Tatiana z wdzięczności upiekła nam pizzę i poczęstowała sernikiem na zimno, dobre dziewczę.

Potem oglądaliśmy w Castoramie kabiny prysznicowe, chcemy wymienić swoją, która utrudnia nam wchodzenie do brodzika, kabina jest nie praktyczna. Powinnismy już kupić zanim przyjdzie kolejna dostawa z nowymi cenami.

Jagus tez miałam rybowo, pizza była wczesnym obiadem wiec na podwieczorek mieliśmy sushi bardzo smaczne, taka lekka przekąska.
                                                    Na kolacje polędwica z morszczuka, droga jak jasna cholera ale na dwie skusiłam się mimo tej ceny. Warto było jednak zapłacić, bo smaczna. Polędwice są grube wiec od razu dużo białego mięsa no i nie jest obrośnięta brązowym tłuszczem zimowym wiec nie śmierdzi, bardzo polecam.

Wieczór był nader spokojny, mąż oglądał na tv filmy poradnikowo remontowe, przymierza się Zosia samosia, zrobi sam tylko ile to mnie nerwów będzie kosztowało😡😡😡

Dobrej, spokojnej niedzieli i slonka jak wczoraj. Co prawda ostry wiatr dał się we znaki ale slonko sprawia, ze moje solarne lampki na balkonie świecą nocą😁
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 05.02.23, 10:27
                                                    hohooo Kallisto,,witaj
                                                    jak i reszte Zalogi Vistulowej niedzielnie witam.
                                                    super,juz na nozkach i licznik od razu do gory podskoczyl..

tez wczoraj cudnie bylo ze sloncem,
                                                    dzien spedzilam i dzieciecia,
                                                    po powrocie czytalam bo wciagnela mnie bardzo fabula..
                                                    zreszta lubie takie klimaty i ta autorke.

lazienke ma mala i kabiny niet,
                                                    tylko zaslona i spad na wode do nalalu,
                                                    jak dla mnie samej to moze byc,
                                                    gorzej bylo jak bylismy we dwoje,
                                                    wieksze cialo potrzebowalo wiecej miejsca i wody,ktora pozniej musialm wycierac ..
                                                    a maja zmieniac ryry wiec nic nie inwestuje w lazienke,,dziecie remotowalo jak sie wprowadzilo.

dobrze,ze T.maz chce sam robic,mi brakuje tej smykalki,
                                                    zawsze Lusie prosze o techniczna pomoc,bo ja to nietechniczna zupelnie.

milo leniuchujcie tam gdzie jestescie.
                                                  • kallisto Re: * L * U * T * Y * 05.02.23, 10:36
                                                    Kendo a ile kłótni na jego nerwy jest w tedy to głowa mała big_grin ale damy radę , nie po raz pierwszy. Najgorzej gdy ze starego robi się na nowo, zawsze wychodzą niespodzianki. Trezba wykombinowac tak żeby było jak najlepiej. On to potrafi, jest bardzo łebski, nie umie tylko nerwów poskromić.
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 05.02.23, 11:08
                                                    o,jak ja to znam,
                                                    slubny byl podobny...
                                                    ale dobrze,ze ma checi i chce miec inaczej nowoczesniej/praktycznie/wygodnie
                                                    zycze powodzienia w projekcie.
                                                  • jaga_22 Re: * L * U * T * Y * 05.02.23, 11:18
                                                    Witam... ciekawa jestem co też mąż Kalisto chce zrobić?
                                                    Z rana miałam piękne słonko i -4,teraz tylko -2,niestety słonko sobie poszło.
                                                    Jestem na wpółleżąca,bo tak mi wygodniej.Ala poszła z Kacprem na spacer,
                                                    a po powrocie ma zrobić pizzę.
                                                    Córka znalazła sklep,gdzie mają codzienne świeże dostawy.
                                                    Łosoś był całkiem pozbawiony zapachu,gruby i bardzo smaczny.
                                                    Druga rybka będzie w drugim tygodniu.

Ja też mam małą łazienkę a wannę syn zamienił na kabinę.
                                                    Szkoda tylko,że mogłaby być większa,ale nie można było wykorzystać całego kąta,bo w rogu przebiega rurka od centralnego.
                                                    U mnie od wszystkiego jest syn.Nawet założył firmę jednoosobową big_grin
                                                    Działa już rok i na brak pracy nie narzeka.

Miłej niedzieli smile
                                                  • kallisto Re: * L * U * T * Y * 05.02.23, 11:39
                                                    Szkoda Jagus, zecsyn nie mieszka w nas😁 mielibyśmy swojego człowieka i obyłoby się bez nerwów😁 pisałam wcześniej o wymianie kabiny i brodzika.

Zjadam sernik od Tatiany popijając gorzka kawa, pychota.
                                                    Zaraz zrobi pikling twarzy, takie zabiegi robię w niedziele, wtedy mam więcej czasu na pielęgnacje, a trochę to zajmuje.
                                                  • maria88 Re: * L * U * T * Y * 05.02.23, 15:35
                                                    Juz popołudnie ale podobnie do KALISTO zajełam sie troche sobą a i jedzonka tez zajmuja czas nawet gdy cos jest podgotowane.A to sniadanie a to obiadek a to porządek po jedzonkach bo nie znoszę zbieraniny brudnych naczyń w kuchni.

Na paszczydle mam maseczkę zołtkowo-miodową i paznokietki czekaja na manicure.

KALISTO to prawda,że jak planujesz zakup to juz bo ceny napewno będą wyższe.
                                                    Dobrze znać takiego faceta" złotą rączkę' .

JAGA tez ma dobrze, że syniopotrafi zrobic wiele fachowych rzeczy i jest pracowity. Wydaje mi sie,że
                                                    to bardzo dobry pomysł, praca na swój rachunek.
                                                    Spokojnego wieczorku zyczę.

• lusia_janusia Re: * L * U * T * Y * 05.02.23, 19:03
                                                    Hej !!!! ..
                                                    Juz wieczor prawie pozny, odpoczywam po wyjezdzie wnuczki,
                                                    Kendo tez zaliczyla z nia zabawe i juz na finiszu czul sie zmeczona,
                                                    miala duga przerwe z zabawa, a to wyczerpujace zajecie?.
                                                    Ja juz jestem troche zaprawiona, ale tez czuje zmeczenie.

Teraz wieczor juz mam tylko dla siebie, ogarnelam pokoje, zjadlam
                                                    kolacje i mam nadzieje ze noc przyniesie wypoczynek i poniedzialak
                                                    -nowy tydzien rozpoczne z nowymi planami,

Remont lazienki to tylko bedzie kosztowal material, a "zlota, domowa
                                                    raczna wymodzi, praktycznie i nowoczesnie" zycze powodzenia dla meza
                                                    Kallisto, ale to rowniez i bedzie Twoj udzial w calym tym przedsiewzieciu,

Spokojnego wieczoru i przespanej nocy Nam zycze.
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 06.02.23, 08:57
                                                    niedziela minela,
                                                    Lusia,najbardziej miasto mi dalo "popalic"
                                                    witam sie poniedzialkowo,
                                                    mysle ze milo rospocnienie nowy tydzien,czego zycze,
                                                    a spacery zawsze sa wskazane zwlaszcza dla biurowych pracownikow,
                                                    ja jak nie zalicze codziennej rutyny ,bo np.leje deszcz,to brakuje mi czegos,

ja zawsze w pitki za manikury sie biore,ale nie maluje paznokci
                                                    ze wzgledu na "chemie"

Jagi obrazek z kociem super,.

miejcie sobie udany dzien i caly tydzien
                                                  • lusia_janusia Re: * L * U * T * Y * 06.02.23, 10:06
                                                    Hej !!!!!....
                                                    Ranek oszroniony na samochoddach i chodnikach, bo ulice
                                                    polane sola, dzien wyglada jasniej, ale slonca nie widac na niebie.

Wczoraj byla 100% pelnia ksiezyca, i teraz po troszke bedzie go co dzien
                                                    ubywalo. Tym razem spalo mi sie dobrze.

Inny plan opocz prania mi sie wyklul w glowie, zobacze jak daleko wystarczy
                                                    mi zapalu do jego wykonania.

Milego poniedzialku i calego tygodnia w zadawalajacym zdrowiu
                                                    Nam zycze.
                                                  • jaga_22 Re: * L * U * T * Y * 06.02.23, 10:10
                                                    Witam ze słoneczkiem,choć na dworze -7 to jest fajnie.
                                                    Od rana oglądam tragedię trzęsienia ziemi w Turcji i bliskiej Syrii.
                                                    Na razie wyciągnęli małą żywą dziewczynkę.Uśmierconych idą w setki.
                                                    Nasza ekipa wyspecjalizowana z psami też pojedzie szukać żywych.

Tym razem piesek smile
                                                  • lusia_janusia Re: * L * U * T * Y * 06.02.23, 10:21
                                                    Tak Jaga, wielka tragedia w Turcji z trzesieniem ziemi,
                                                    u nas duzo mowia o tym, ziemia jest na 7 platformach, ktore
                                                    sa w ciaglym ruchu, Turcja znajduje sie na Afrykanskiej platformie,
                                                    ktora co roku przesuwa sie o 7 cm, i chyba wlasnie to nastapilo,
                                                    u nas podaja ze ponad 560 ludzi zginelo, nasz kraj zaoferowal sie z wielka
                                                    pomoca dla poszkodowanych.
                                                  • maria88 Re: * L * U * T * Y * 06.02.23, 13:59
                                                    Witam.Słońce ostre.Jestem po sniadaniu i po obiedzie
                                                    więc trzeba bedzie zażyc ruchu na świezym powietrzu.
                                                    Nawet nie bardzomimo to mam ochote na wychodzenie.
                                                    Pomyślę co dalej.
                                                    Ładnego popołudnia wszystkim zyczę.
                                                  • lusia_janusia Re: * L * U * T * Y * 06.02.23, 14:32
                                                    Przy sloneczku mario88, zlapiesz troszke vit.D na spacerku pod
                                                    slonce, ja za chwile wychodze wlasnie.
                                                  • jaga_22 Re: * L * U * T * Y * 06.02.23, 16:30
                                                    Już zaczyna się ściemniać ,niebo różowo niebieskie.
                                                    Nic dziś nie robiłam.Odsmażyłam odmrożone pierogi ruskie,a zaraz ugotuję
                                                    barszcz buraczkowy z torebki,bo jeszcze znalazłam uszka wigilijne big_grin

Lusiu,zaintrygowałaś mnie tymi platformami wink
                                                    pewnie chodzi o ruchy tektoniczne w głębi Ziemi?
                                                  • maria88 Re: * L * U * T * Y * 06.02.23, 17:01
                                                    Byłam na świecie, ale tylko chwilkę. Jakoś aura utrudniała spacer. Pod nogami ślisko
                                                    trzeba uwazać, powietrze ostre łapałam jak ryba gdy chciałam iśc szybciej.
                                                    Temperatura znowu zaczęła spadać i słonko się schowało.
                                                    Dokupiłam jabłuszek i do domku.
                                                    W Lewiatanie pomidory po 19zł/kg.
                                                    To naprawde okropnośc te trzęsienia . i nie ma na to madrego
                                                    mimo że sejsmografy maja informowac o zbliżajacych się wybuchach.
                                                    Spokojnego wieczorku zyczę.
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 07.02.23, 10:28
                                                    uffff..tak,Jagus to o ruchy tektoniczne Lusi chodzilo
                                                    a to co zamiescilam w ubieglym tygodniu o Ziemi,
                                                    ze mozemy sie zaczac krecc w druga strone,
                                                    to moze juz poczatk??plyty zaczely poruszac sie w odwrotnym kierunku,

witajcie Zalogo,
                                                    wczoraj slonko tak kolo lunchu sie pokazalo i bylo slicznie,
                                                    obecnie -1C /minimalny wiaterek ijakos mgliscie.
                                                    psiunek slodki na kawke zaprasza-dziekuje,
                                                    wlasnie swa wypilam,

miejcie sobie udany wtorek
                                                  • lusia_janusia Re: * L * U * T * Y * 07.02.23, 11:37
                                                    Hejsan!! ...Hejsan!!! ..
                                                    Mialam pracowity poranek, ale juz pranie mam z glowy,
                                                    tylko sprzatanie dokoncze, chyba pojde do innego bulogu mieszkaniowego
                                                    zabokac sie na ogladniecie innego mieszkania, bo tutaj gdzie mieszkam
                                                    bylo b.spokojnie, ale ostatnio cos zaczyna byc troche inaczej.

Jaga, taka wypowiedz odnosnie platform ziemi slyszalm wczoraj w radio,
                                                    Europa jest na platformie Atlantyku, wiec przyplywamy i odplywamy
                                                    do brzegu, tak sobie tlumacze te rzadkie trzesienia ziemiu u nas.

Nie mamy aury zimowej, jakas taka pozna jesien, bez sniegu
                                                    i malo slonecznych dni, gdzie czekam, aby rozpoczac swoje zaplanowane
                                                    szycie.

przyjemnego wtorku Nam zycze.
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 07.02.23, 14:17
                                                    hej Lusia,
                                                    no tak chce sie zmian mieszkaniowych w zyciu,
                                                    oby bylo szybko/w dobrym miejscu i nie za wysoki czynsz,bo to juz az cos sie robi ,jak szybuje w gore..
                                                    cie co nie beda miógli placic z pewnoscia wyladuja na ulicach.brrr
                                                    jutro wjade do miasta to mozemy razem podejsc i cos zobaczyc gdzie jakie sa kolejki wyczekiwania..

udanego reszty dnia,
                                                    ja dostalam lenia
                                                  • lusia_janusia Re: * L * U * T * Y * 07.02.23, 14:45
                                                    No i nie poszlam sie zapisac na ogladanie mieszkania,
                                                    poczekam jeszcze, moze z wiosny lub latem cos sie
                                                    zwolni, tam gdzie bym chciala, ale dzisiaj widzialam tez
                                                    duzy samochod tylko w srodkowych klatkach.
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 07.02.23, 15:54
                                                    Lusia,ufff,to moze trzeba szukac wolnego mieszkania gdzie inndziej z winda?
                                                  • jaga_22 Re: * L * U * T * Y * 07.02.23, 16:46
                                                    Witam trochępóxno,ale rzuciłam się w wir pracy o ile to możliwe u mnie
                                                    i dzień zleciał big_grin
                                                    Było pranie i sprzątanie,a z obiadu zrobiłam tylko surówkę z kapsty kiszonej z marchewką,
                                                    mielone mąż usmażył i ugotował ziemniaki.
                                                    Teraz już po robocie i jest mi fajnie big_grin
                                                    W tej chwili mam na zerze,a w nocy było -7.
                                                    Lusiu może poszukaj mieszkanka wyżej.Nie chciałabym mieszkać na parterze,
                                                    bo bym się bała.
                                                    Maria też pewnie wpadnie wieczorkiem,widać mocno zajęta.

Miłego wieczoru smile
                                                  • jaga_22 Re: * L * U * T * Y * 07.02.23, 16:50
                                                    Kalisto też nie widzę,ale może w innym wątku jest.
                                                  • kallisto Re: * L * U * T * Y * 07.02.23, 17:53
                                                    Jestem jestem. Wczoraj byłam w rozjazdach, potem przeglądałam przez tel.
                                                    Dzisiaj zamówiłam nowa kabinę i brodzik, zjadłam zapiekankę makaronowa, która mąż upichcil i leżę.
                                                    Nie miałam nawet czasu spojrzeć na wiadomości, powinnam włączyć choć boje się słuchać o tragedii, bo serce sie kraje….. Turcję bardzo polubiłam to tym bardziej jest mi żal tych ludzi, którzy zginęli i którzy ucierpieli, którzy domów nie maja….. co to się dzieje, jakas zagłada???? Jakie to tragiczne, przerażająco okrutnie, płakać się chce…..
                                                  • maria88 Re: * L * U * T * Y * 07.02.23, 18:06
                                                    Witam,witam.Większośc babeczek już poleguje bo obrobiło się z pomocą swoich kawalerów.
                                                    Ja zaliczyłam 1.5 godzinny przyjemny spacere w południe.Wyszło słonko, nie wiało,
                                                    nic nie padało i pod nogami posprzatane. Wkoło u mnie bielutko, sniegu sporo.
                                                    Po powrocie obiadek ,sprzatanko i juz wieczór. Czekas mnie jeszcze ręczna przepiórka
                                                    ale chyba juz nie dam rady dzisiaj, bo leń mnie ogarniać zaczyna.
                                                    Dzisiaj zaliczyłam Lidl były rózne produkty dla seniorów.Chyba pozostałości z Dnia seniora
                                                    Były materace podgrzewane, pasy na kregosłup, cisnieniomierze ,cipay itp.
                                                    Ponieważ nic na teraz nie potrzebuje więc tylko obejrzałam. Zywnośc tez w skokowych cenach.

Teraz idę na herbatkę i zycęe przyjemnego wieczorku i przespanej nocki.
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 07.02.23, 19:28
                                                    hej Jagusia,dobrze sobie masz ze slubnym,
                                                    zawsze pomoze kiedy potrzebojesz pomocy,,
                                                    sniadanko do lzka nawet..
                                                    jutro bedziesz odpoczywac w lozeczku po dzisiejszej pracce,
                                                    a misio z serduszkiem uroczy-dziekuje
                                                    ciepelka i ciekawego wiezoru przed TV,
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 07.02.23, 19:29
                                                    Kallisto,juz zakup nowej kabiny prysznicowej poczynila,
                                                    teraz czekac na dostawe i do montowania,
                                                    zawsze ciesza zmiany w domu-niech sie uda montowanie.

ciepelka i ciekawego filmu..
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 07.02.23, 19:34
                                                    witaj Mario wieczornie,
                                                    widac zadowolona z dzionka dzisiejszego,
                                                    rozeznanie w Lid zrobila i rozsadkiem sie pokierowala i nic nie zakupila,bo wszystko w domciu,
                                                    tez tak robie,ale dzis odstapilam od reguly,
                                                    poszlam zakupic tylko baterie do maszynki,ktora zskaczone supelki z ubran ma zbierac,i kupilam zelki mala torebeczke i ciasteczka Oreo,
                                                    bo nigdy ich nie smakowalam.

ciepelka i ciekawego filmu zycze
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 08.02.23, 08:51
                                                    witajcie w sloneczny poranek/0 C za oknem/zadna galazeczka na brzosie sie nie rusza,
                                                    bedzie piekny dzionek,i takiego Nam zycze.
                                                  • maria88 Re: * L * U * T * Y * 08.02.23, 09:56
                                                    Zaczynam sie budzic trochę wczesniej z czego sie cieszę.
                                                    Słonko w pełni ale mrozik tez ładny w tej chwili -8.
                                                    Mam kilka planów w domu i przydałoby sie tez oddychac świezym powietrzem,
                                                    Zobaczymy jak to będzie.
                                                    Dobrego dzionka zyczę i chyba dzisiaj zafunduje sobie kawkę bo ostatnio tylko herbatka.
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 08.02.23, 10:08
                                                    witaj Mario,
                                                    o jeku nie pijasz codziennie kawki,
                                                    ja dzien zaczynam z nia,tz.po sniadaniu pije z mlekiem,
                                                    a mrozik to macie faktycznie mrozny..
                                                    w poludnie moze bedzie lagodniej,
                                                    to mozna spacer zrobic,

danego dnia i milego spaceru w mroznym sloneczku
                                                  • lusia_janusia Re: * L * U * T * Y * 08.02.23, 11:10
                                                    Hej !!! ..
                                                    Pogoda zacheca do wyjcia na przewietrzenie sie i wlasnych mysli,
                                                    ja tez juz tylko przez sklep przechodze i ogladam, ale nie potrzebuje
                                                    juz niczego do szczescia, szukam tylko tarki ktora ma oslone przy kancie
                                                    zeby nie rysowala przy tarciu miseczki czy talerz, czasami w odziezowce
                                                    czyms sie zainspiruje i dlugo sie zastanawiam, czy akurat to potrzebuje.

Ewentualnie zdam relacje wieczorem, co mnie nawiedzilo przez caly
                                                    dzionek?
                                                    Miejmy sobie przyjemna srode pod kazdym wzgledem.
                                                  • jaga_22 Re: * L * U * T * Y * 08.02.23, 12:50
                                                    Witam w południe... masz rację Kendula,dziś odpoczywam w łóżeczku
                                                    z Myszką.
                                                    Nie mam nic do roboty,to co się będę pałętać po domu?
                                                    Chyba za mocno spałam i źle,bo ból z lewej strony przeszedł sobie na prawą wink
                                                    Słoneczka nie mam i teraz mam +1 w nocy miało być -6st.
                                                    Ktoś jeszcze nie pił kawy? ja sobie zażyczę gorącej czekolady z mlekiem .
                                                    Spokojnego dnia smile))

https://i.pinimg.com/originals/57/e0/b2/57e0b2445eccec1faf3a604497d1c216.gif
                                                  • lusia_janusia Re: * L * U * T * Y * 08.02.23, 13:06
                                                    Jaga to jak sie teraz napijesz takiej czekolady z mleczkiem to
                                                    przysniesz za nim przyjdzie wieczor, i co bedziesz robic w nocy?.
                                                    Myszka Ci towarzyszy to pewnie i ogrzewa bolace miejsca?.

Czekam juz na Kendo, i pojdziemy po sklepach w miasto?
                                                    zreszta zobaczymy gdzie nas poniesie..
                                                  • kallisto Re: * L * U * T * Y * 08.02.23, 18:52
                                                    Wpadam zostawić wieczorne dobry wieczór.

Fajny dzień pracy miałam, dużo rozkładania dokumentów po teczkach i segregatorach. Chociaż ostatnio jest całkiem dobrze, spokojniej niż wcześniej. Zostałam wczoraj godzinkę dłużej, dzisiaj pół godziny i tyle samo jutro. Zbieram nadgodziny na moje wyjścia i będzie z czego odpisać. Kiedyś nie musiałam tego robić, od kiedy jest nowa szefowa raczej powinnam tego pilnować. Nie jestem wkurzona z tego powodu, jak ma być uczciwie to niech będzie. Musze wcześniej wyskoczyć po odbiór paszportu, na wizytę i chirurga, na mammografię i na wizytę u ortopedy. Czuje się wówczas luksusowa jak nie naciągam czasu szczególnie gdy przełożona pilnuje kodeksu pracy.

Po pracy zahaczyłam o sklep, kupiłam puszysty koc dla córki z okazji imienin.

Zimnica u nas, co prawda dwa na plusie o w porównaniu do aury u Marii to upał ale mnie jest zimno i już. Od wczoraj zamiast cieplej wody mamy ledwo ciepła. Ciekawe czy zbóje zakręcają kurek cieplny? Dobrze, ze grzejniki ciepłe i włączam sobie żeby się wygrzać szczególnie przy takuej pogodzie.

Zjadłam podwieczorek i dwa pomarańcze, nie wiem czy zmieszczę kolację. W pracy zjadłam owdiankę, wypiłam kubek kawy i pół litra musu, który sama przygotowałam. Mus składał się z miksowanych owoców: banany, truskawki, gruszka, sok jabłkowy, imbir.
                                                  • maria88 Re: * L * U * T * Y * 08.02.23, 19:05
                                                    Przed chwilka ,że Cię KALISTO nie widzę, ale juz jesteś i wszystko okey
                                                    Znowu mam pytanie bo myslę o ciepłym kocyku ale z wełny. Czy ten co
                                                    kupiłaś to ze sztucznego tworzywa czy z naturalnego. Mam 2 koce ale sa cięzkie
                                                    i grube ,żeby się w nie otulać a o taki mi chodzi.
                                                  • maria88 Re: * L * U * T * Y * 08.02.23, 18:57
                                                    Nie KENDO teraz ograniczyłam kawkę,żeby nie mie skakało cisnienie.
                                                    Mam tez w domu cykorię i zastępczo czasem się napiję ale herbata czasem z cytrynką,
                                                    czasem bez na pierwszym miejscu.

Zmieniły mi sie potrzeby wyjscia ale byłam tez na spacerze. Nie poszłam za
                                                    łapką prysznicową bo zreperowałam a hydraulik nie umiał rozkręcic i polecił
                                                    kupić nową.Poszłam do fachmena od komórek i udało sie ją naprawić,
                                                    zaliczyłam tez Biedronkę po drodze bo moja w remoncie gdzie kupiłam
                                                    cytryny z promocji, dobry chlebek żytni i sałatę rzymską.
                                                    No i tak popołudnie zeszło.
                                                    Juz senek na oczka nachodzi ale musze przetrwać do 20tej bo w tv 1
                                                    oglądam seriał Korona Królów Jagiellonowie. Lubię seriale i filmy historyczne
                                                    i wciagnęłam sie do oglądania. Tylko odcinki powinny trwac dłużej niż 30 minut.
                                                    KALISTO chyba robi przymiarke do remontu łazienki bo nie wiedze wpisu.
                                                    JAGA poleguje. Pewnie ma racje, jak ma potrzebę to niech odpoczywa.
                                                    Kiciusia słodko spi aż korci żeby pogłaskać fotkę.
                                                  • kallisto Re: * L * U * T * Y * 08.02.23, 19:37
                                                    Mario niestety koc jest z puszystych jak mega gruby aksamit. Córka ma taki jeden i chciała taki sam drugi. Niestety id jest sztuczny lub jakiś akryl aż spojrzę na metkę.
                                                    Nie wiem czy są takie w 100 % wełniane koce? Czasami rzucają mi się w oczy bawełniane średnio grube grube pledy.

Na remont czekam aż do początku marca. W sobotę przywiozą drzwi i ściankę kabiny i prysznic. Kupiliśmy wcześniej żeby za miesiąc nie być zaskoczonym wyższa cena.
                                                  • kallisto Re: * L * U * T * Y * 08.02.23, 19:43
                                                    Mario kić wyglada tak i odżywi nie ma składu na metce wiec z czego on utkany???😱😱😱 duży bardzo mięsisty ale nie za ciężki. Kolor miał być zielony, teraz moda na zieleń.
                                                  • kallisto Re: * L * U * T * Y * 08.02.23, 19:47
                                                    Znalazłam na Allegro tecsame, które były na rynku. Czyli akrylowy. Za mój zapłaciłam trzy dychy taniej allegro.pl/oferta/gruby-koc-akrylowy-160x210-cieply-pled-duzo-wzorow-12818052785
                                                  • kallisto Re: * L * U * T * Y * 08.02.23, 19:52
                                                    Mario i wełniany. Sà różne, a tutaj przykładowe allegro.pl/oferta/koc-welniany-160x200-welna-100-merynos-australijs-11667062231

Zrobiłam herbatę z cytryna i imbirem, musze „popchnąć” to co zjadłam😁
                                                  • maria88 Re: * L * U * T * Y * 08.02.23, 23:00
                                                    Dziękuje Ci bardzo za wszystkie wpisy. Porozglądam sie po sklepach.Wydaje mi sie że cos
                                                    takiego widziałam. Z Allegro nie korzystam nie mam zaufania.
                                                    Dobrej Nocki zyczę.Sama tez juz zmykam.
                                                  • maria88 Re: * L * U * T * Y * 09.02.23, 08:44
                                                    Witam spioszki. Ja tez dopiero jestem na nogach .Będę szybko się zbierać
                                                    i mimo morzu -12 myslę o dotlenieniu szarych komórek bo jest słonko i nie wieje.
                                                    Chyba to w tym tygodniu ostatnie takie dnie na przyszły tydzień zapowiadają
                                                    wyższe temperatury.
                                                    Zycze dobrego dzionka.
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 09.02.23, 08:50
                                                    witaj Mario
                                                    i pozostale Vistulanki,
                                                    mam dwa koce welniane ,kupione
                                                    a jeden kolorowy sama zrobilam w stylu domino z resztek welnianej wloczki,

oj,mrozikowo u Ciebie,
                                                    opatul dobrze szyjeczke jak na dwor wychodzisz,
                                                    tu mamy 0 C/bardzo slonecznie i minimalny wiaterek.

udanego dnia zycze.
                                                  • jaga_22 Re: * L * U * T * Y * 09.02.23, 09:55
                                                    Witajcie.... a pamiętacie,że dziś pączkowy czwartek?
                                                    Właśnie spałaszowałam duży i bardzo smaczny z nadzieniem różanym,
                                                    Dawno nie jadłam tak smacznego z cukierni "Grzybki" ciasta też mają wyśmienite,
                                                    zamawiała córka na święta.
                                                    Słonko pięknie przyświeca,Myszka ze mną,ja po śniadaniu i po pączku i co mi więcej trzeba? big_grin
                                                    Dziś córka ma wolne,to ja też tongue_out
                                                    Obudziłam się o 5-tej zamknęłam balkon i otworzyłam ogrzewanie,ale już
                                                    jest mi za ciepło,choć gorących to ja jeszcze nie miałam w tym sezonie.
                                                    Ciekawa jestem ile mi przyjdzie za ogrzewanie?
                                                    Teraz mam -6,a było -7.
                                                    Spoglądam na bieżnię nieużywaną,może się zmotywuję choć na 10 minut?
                                                    rowerek też stoi sobie samotnie.Jestem niekonsekwentna,tylko sobie obiecuję wink
                                                    Jak pomyślę sobie o Waszych wypadach sklepowych,zakupach,to już nie dla mnie.

Z Allegro korzystam od lat,nigdy nie miałam złych doświadczeń.
                                                    Czyta się co ludzie sądzą o sprzedającym.A o zakupach w Supermarketach,
                                                    to naprawdę super. W jednym nic nie płacę za dostawę,a w drugim 20zł.
                                                    Przywiozą,przyniosą. Wczoraj np. 2 ciężkie opakowania dla kotów za 500zł.
                                                    wiórki i jedzonko,będzie na 2 m-ce. Dostaną 5 albo 10zł i są zadowoleni.

Tłusty czwartek 16 lutego big_grintongue_out
                                                  • lusia_janusia Re: * L * U * T * Y * 09.02.23, 10:35
                                                    Hejsan!!!!...Hejsan!!! ....
                                                    Mario88 to ze snem dotrwalas do tak poznej pory, ja przewaznie
                                                    tez o tej godz, weduje do sypalni i wstaje o tej porze co Ty.
                                                    Wydaje mi sie odpowiednia pora, ale po zmianie czasu moze sie
                                                    odziny inaczej ureguluja do wstawania?.

Kllisto zadowolona z prezentu dla corki, i dziwne, ze w sklepie
                                                    koc okazal sie tanszy? z tego co zrozumialam?

W pierwszych latach tu mieszkania, zamawialam z katalogow
                                                    odziez, ale juz od b.b.dawna zaprzestalam, lubie przymierzyc i pomacac
                                                    gatunek jak chce zakupic,

Temp,nie rosnie w dalszym ciagu tylko +1..C, ale nie jest pochmurno.
                                                    O tlustym czwartku zapomnialam, ale dla odmiany bede sie delekotowac
                                                    z wnuczka swoim torcikiem marchewkowym, wczoraj degustowalam go
                                                    z Kendo.
                                                    Zycze Nam milego, smacznego w paczki czwartku.
                                                  • lusia_janusia Re: * L * U * T * Y * 09.02.23, 10:36
                                                    Spojrzalam w kalendarz, a to TLUSTY CZWARTEK dopiero
                                                    16 LUTEGO bedzie.
                                                  • maria88 Re: * L * U * T * Y * 09.02.23, 10:46
                                                    Tłusty czwartek LUSIU jest dopiero 16 lutego. Tak mam w kalendarzu
                                                    ale mozna i dzisiaj, jak to ma pokosztować.

Zycze udanego dnia z wnusią. Mozna spacerowac u Was bo temperatur nie tak minusowa jak u mnie.

JAGO przeciez juz wychodziłas sama i dawałaś radę, więc dopinguj siebie i wychodz z chałupki.

Dobrego dnia zyczę.

• kendo Re: * L * U * T * Y * 09.02.23, 13:09
                                                    witajcie Zalogo Vistulowa,
                                                    no Jagusia zastartowala paczkowo,
                                                    az sie zdziwilam,,
                                                    no ale kazdy ma swoj wybor i robi to co mu pasuje,
                                                    ja bede miec od Lusi dzis torcik marchewkowy,
                                                    ale dopiero po silowni,tak na przekor spalonym karoiom..

kazda z Nas ma plan dzisejszy,
                                                    Maria -pospacerkuje
                                                    Lusia -ponianczy mala modralinska-wnusie

Kallisto pewne bedzie odpoczywac po pracy..

miejcie sobie mile juz popoludnie.
                                                  • kallisto Re: * L * U * T * Y * 09.02.23, 17:37
                                                    Cześć.
                                                    Moje niebo płonie….. przerażajace, intrygujące, jest co podziwiać w odróżnieniu od zgliszczy w Turcji….. płakać mi się chce… oglądałam filmy nakręcane podczas trzęsienia na których budynki zmieniały się w mrowiska. Ciężko nawet uciec w takiej sytuacji, bo gdzie gdy ziemia pęka. Cześć budynków została nietknięta, ciekawe od czego to zależało?
                                                    W pracy robimy zbiórki chemii, ciepłych kocy, żywności. Mam w pracy panią, ktora w ubiegłym roku poślubiła tam Turka. Jego rodzina najbliższa nie ma już nic…. Wszystko runęło w gruzach…. Zdazyli tylko jego mamy lotem wysłać do Stanbulu. Z ojca został wrak człowieka. Nie wyobrażam sobie znaleść się w środku tego ludzkiego dramatu…..

A propozycje zakupów na Allegro to kupuje bardzo dużo i nie sparzyłem się ja tyle żeby się zrazić. Nikt nigdy mnie nie oszukał. Jeśli chce kupić cis czego nie ma u mnie w pobliżu to pierwsze poszukiwania zaczynam właśnie na Allegro. Rzadko kupuje w innych sklepach i mam na myśli artykuły domowe. Obuwie tylko w sklepach obuwniczych online. Odzieży nie kupuje często , zdarzało mi się kupić płaszcz był bardzo trafiony.

Okrutnie zmęczona jestem i obolała, miałam trochę wyczynowej pracy i bolą mnie mięśnie na wysokości klatki piersiowej i w okolicach łopatek.
                                                  • jaga_22 Re: * L * U * T * Y * 09.02.23, 18:11
                                                    To pewnie zachód,u mnie tylko wschód widać,ale też było ładnie.
                                                    Dziś miałam pietra,bo w nocy bolała prawa strona kręgosłupa i prawa noga
                                                    po zewnętrznej stronie,ale już dobrze jest.Może źle się ułożyłam.
                                                    Miłego wieczoru Vistulanki smile
                                                  • kallisto Re: * L * U * T * Y * 09.02.23, 18:27
                                                    Jagus nie strasz chorobami, dobrze, ze przeszło👍😊
                                                    Wczoraj rano fotografowałam księżyc, był okrągły, czy pełnia księżyca to jego krasa w krągłościach o świcie?
                                                  • lusia_janusia Re: * L * U * T * Y * 09.02.23, 18:46
                                                    Jaga, pewnie w nocy spalas odkryta, i cialko namarzlo i z tad
                                                    te bolesci,
                                                    Kallisto juz po pelni, teraz ksiezyca ubywa, ale wschod i zachod bardzo
                                                    ladnie wyglada niebo,
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 10.02.23, 08:14
                                                    no lubie wschody i zachody slnca-ladne i dramatyczny zachod,

witajcie Vistulanki,
                                                    oby Wasz zdrowko wrocilo juz do stanu zdrowego lub bezbolowego

za oknem bardzo slonecznie i juz +4 C/ale wieje pewnie mroznym wiatrem,
                                                    bo brzozowe galazki tanicza sobie..
                                                    bedzie mily dzionek ze sloncem,
                                                    to pewnie nowe idee sie wykluja,tak mam wlasnie kiedy
                                                    slonce operuje dzien po dniu

mijecie udany piateczek,
                                                    dla kallisto popoludniu juz bedzie weekendzik.
                                                  • maria88 Re: * L * U * T * Y * 10.02.23, 08:59
                                                    Przywitam sie króciutko, bo duzo zaplanowane. Słonko i wiatrzysko jest i -5 ale może do południa
                                                    bedzie troche lepiej. W srodkowej POlsce deszcz ze sniegiem i to przesuwa sie do mnie.
                                                    Więc sobota i niedziela nie ciekawie sie zapowiada.
                                                    Dobrze że w domku nie mogę narzekac na ciepło.
                                                    Trzymajcie sie w zdrowiu.
                                                  • lusia_janusia Re: * L * U * T * Y * 10.02.23, 10:02
                                                    Hej !!!
                                                    Maria88, ma zime, przymrozki, a u mnie czasem spadnie temperatura
                                                    ale w dzien plusowo i nocki rowniez takie sa czasami, ..gdzie sie zima podzialllaaa???....

Faktyczie slonce u mnie rowniez swiec, zapowiedzieli do +6..C,
                                                    przy odpowiednim odziewku bedzie marsz przyjemny.

Slychac juz nawolywanie sie sikorek do laczenia w pary, coraz
                                                    wiecej ptakow juz tez grupuja sie parami, obserwuje to na dachu
                                                    budynku po przeciwnej stronie ulicy, mewy i wrony zajmuja swoje
                                                    stale tam miejsca, ktorych pilnuja, jako swoje juz chyba miejscowki
                                                    do wysiadywania potomstwa?.
                                                    Wiosne juz mamy za zakretem, jak to sie mowi.
                                                    Cos na pewno zrobie relaksowo? ale to wieczorem dopiero bede
                                                    analizowac?.

Przyjemnego piatku Nam zycze.
                                                  • jaga_22 Re: * L * U * T * Y * 10.02.23, 10:18
                                                    Dzień dobry dziewczyny.Całkiem dobry dzień jak dla mnie,nawet odkurzyłam,choć nie musiałam,tylko chciałam się poruszać.
                                                    Zjadłam pączka,dalej był bardzo smaczny i wypiłam kawę z kawiarki którą mi przygotowała Ala.Dziś też nie pracuje.
                                                    O matko ... pokazują miesięcznicę smoleńską,bo dziś 10-ty.
                                                    Nie rozumiem jak durny naród to kupuje,tyle pieniędzy pochłaniają
                                                    durne obchody durnego Jarka ,a my za to płacimy sad
                                                    Pełnia księżyca sprzed paru dni mi nie zaszkodziła.Czytałam,że od dziś zmiana pogody na cieplrj i idzie przedwiośnie.
                                                    U mnie nic nie pada,ale słonko było i się zmyło wink mamy na 0-rze.

Fajnego Wam dnia
                                                  • lusia_janusia Re: * L * U * T * Y * 10.02.23, 10:25
                                                    Jaga, oby caly dzien Nam sprzyjal z energia i bez boli,
                                                    bo kociak na fotce b,.zadowolony, bije z niego radosc i ma
                                                    ochote troche porozrabiac?.
                                                  • kallisto Re: * L * U * T * Y * 10.02.23, 16:47
                                                    Cześć Lusiu, Kendo, Mario i Jago.
                                                    Fajny ten koteł tylko czy on uśmiechnięty czy zły?😁 z uwagi na to, ze piątek to i kotełek szczęśliwy chyba.

Wiecie co, stwierdziłam, ze tegoroczna zima jest bardziej wredna niż wredna. Uprzykrza mi życia,ziąb i ziąb. Gdyby choć mróz a tu mokro i wietrznie, mam jej dosyć!!! Dobrze, ze luty krótki, do końca kilkanasciecdni, potem to już tylko wiosny wypatrywać. U nas tez ptaszki ćwierkają, nie rozpoznaje ich świergotki i na pewno nie są to wróble. Może jak u Lusi sikorki?💁 aż na duszy inaczej gdy słyszy się taki miły świergotek.

Jagus masz racje co do tego bezczelnego odrażającego śmierdzącego i ohydnego typa. Chciałoby się zakląć ale niewypada….

• kendo Re: * L * U * T * Y * 10.02.23, 16:51
                                                    wowww,super kocio,

witajcie Maria/Lusia/jJaga,
                                                    pewnikiem pod wieczor Kallisto wpadnie,

tak piekna pogoda dzis mam dopisala,marsz udany byl w sloncuchatka tez odkurzona i na mokro zrobiona,

wieczu nadchodzi ,
                                                    wie miejcie sobie go milego.
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 10.02.23, 16:59
                                                    jest i Kallisto,
                                                    pelna werwy jeszcze po pracy nie opadly energie..
                                                    na szczescie mamy na razie bez opadow,
                                                    ale kto wie,moze deszczem pociagnac,
                                                    miejmy nadzieje,ze bedzie sucho ,choc opadow trzeba dla roslinek,bo skapo bardzo bylo ze sniegiem.

relaksu milego zycze
                                                  • kallisto Re: * L * U * T * Y * 10.02.23, 21:06
                                                    I nastał piątkowy wieczor, cichy, ciemny, przyjemny….
                                                    Nie ma to jak domowe zacisze, ulubione zakątki, miła poduszka, puszysty kocyk, gorące kakao i kieszonki z jabłkiem.
                                                    Dzień jutrzejszy w pierwszej połowie gospodarczy, w drugiej relaksacyjny.
                                                    Chyba przyjdą dzieci, te starsze, będzie gwarno. Dwa gałgany wprowadza trochę zamieszania co i dobrze, bo popołudnia w tygodniu są nudne.

Uparłam firany, powiesiłam wilgotne, pachnące Lenorem.

Czas na Vistuli zgasić światłami po cichutku zanurzyć się w pieleszach, posłuchać szeptu powietrza i wyciszyć się przed snem.
                                                    Niech nocka przyniesie Wam ukojenie i dużo dobrego wypoczynku🌝🌟🌗
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 11.02.23, 08:33
                                                    cyt.. Czas na Vistuli zgasić światłami po cichutku zanurzyć się w pieleszach, posłuchać szeptu powietrza i wyciszyć się przed snem.
                                                    Niech nocka przyniesie Wam ukojenie i dużo dobrego wypoczynku🌝🌟🌗

* Kalisto,slicznie sie wczoraj wieczorem pozegnalas z nami..

witajcie Vistulanki,
                                                    za oknem ponuro/wieje mocno/+8 C/ i noca popadalo,
                                                    wiec dzionek bedzie chyba w domciu siedziany,
                                                    no marsz zrobie i tak.

udanego weekendziku/milych spotkan rodzinnych /dla solo Vistulanek
                                                    ciekawych spotkan na spacerach.
                                                  • lusia_janusia Re: * L * U * T * Y * 11.02.23, 10:55
                                                    Hej !!!
                                                    Tez juz dobrnelam do kompa po sniadaniu, jakos przy sobocie
                                                    sie nie spieszylam do niczego, chociaz planow mam pare do wykonania,
                                                    ale one we wlasnym tempie sa przewidziane bez przymusu "na juz"

W srodku nocy padal deszcz, tera juz +9..C, ale wieje mocyn wiatr
                                                    i slonecznie, zaraz chyba wyjde tez na marsz, zobacze jak daleko mnie
                                                    nogi poniosa?
                                                    Milej, spokojnej soboty Nam zycze.
                                                  • jaga_22 Re: * L * U * T * Y * 11.02.23, 11:13
                                                    Witam i pozdrawiam

https://i.pinimg.com/564x/d0/91/08/d0910859fa8a8ea38ec36a6581f143d7.jpg
                                                  • kallisto Re: * L * U * T * Y * 11.02.23, 13:28
                                                    Hejsan powiem jak Lusia😁

Ależ najadłam sie rosołem z Kluskami mmmmm…. Teraz mam łyżki do następnego posiłku.

U nas na plusie 10, zapowiadali opady, mży ale nie deszczuje. Chcemy jutro śmignąć do Świnoujścia, jeśli front deszczowy się przesunie to będzie lipa z wycieczki.
                                                    Najważniejsze, ze zapowiadają ciepła aurę, będzie się bardziej nuz teraz komfortowo funkcjonować.
                                                    Chciałam sobie kupić nowe czółenka, ale nie mogę przynajmniej do wizyty i ortopedy. Po co mi nowe buty jeśli ponoperacji nie będę mogła włożyć żadnego? O ile będzie, bo coś marne mam odczucia….

Miluchnego dnia!🌺🌺🌺

Pa. Jago, cudowny cytat😊
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 11.02.23, 13:37
                                                    tak ,cytat Jagus madry,
                                                    oby tak naprawde wszysy byli dla siebie darem...

witajcie Lusia/Jagusia/Kalisto,
                                                    plany,jak widac sa,
                                                    ja swe juz zeralizowalam i relaxik mam .

Kallisto,no wstrzymaj sie na razie z akupem czulenek,
                                                    zobaczysz co powie ortopeda,szkody by staly i czekaly na chodzenie..

miejcie sobie mile chwilki

Maria pewnie wieczorekiem nas odwiedzi..
                                                  • maria88 Re: * L * U * T * Y * 11.02.23, 18:30
                                                    Dobry wieczór? Za oknem pada może do rana stopi snieg i bedzie duzo wody.
                                                    Wieje tez . Mróz puszcza to będą słabiej grzać wiec poki ciepło ide korzystac z łazienki.
                                                    Spokojnej nocki zyczę i dobrego wypoczynku.
                                                  • jaga_22 Re: * L * U * T * Y * 12.02.23, 09:31
                                                    Witam ze słoneczkiem smile jest cudnie na dworze,Maria pewnie też będzie dziś miała
                                                    słonecznie,ale do Kalisto raczej dziś nie doleci.
                                                    Pomału szykuję się na wstanko,bo dziś to będzie mój wkład by coś przygotować
                                                    na obiad.
                                                    Dobrej i słonecznej niedzieli kwiatkwiatkwiat
                                                    https://i.pinimg.com/originals/9e/85/3c/9e853c46b6b673ee5e6c07e22a6624f1.gif
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 12.02.23, 09:42
                                                    Maria juz pewnie nie widzi snigu
                                                    i wiosna za zakretem sie skrada,

Jagusa serwuje nam kawusie z serduszkowym mlekiem,

sloneczko penie tez bedziemy miec,ale pozniej,
                                                    widac,jak cmurki juz go odslaniaja..

udanego odpoczynku i niedzielnych smakolykow
                                                  • kallisto Re: * L * U * T * Y * 12.02.23, 10:41
                                                    Dzień dobry piękne babeczki😊

Jesteśmy w drodze do Świnoujścia , chciało mi się pojechać nad morze mimo pogody. Jest wilgotno innego mgliście ale wycieczka to wycieczka.

Przywiozę kilka zdjęć😊
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 12.02.23, 10:48
                                                    hej Kallisto,
                                                    no,cudna bedzie wycieczka,
                                                    bo zadna pogoda nie przeszkodzi,jedynie tylko zle ubranie nieodpowiednie do pogody,
                                                    spedzajcie milo dzionek
                                                    bedziemy czekac na emocje i zdjecia.
                                                  • maria88 Re: * L * U * T * Y * 12.02.23, 11:21
                                                    Nie długo poludnie. Witam. Mam słoneczko!Ale snieg jeszczce gdzie nie gdzie lezy
                                                    bo nad ranem i teraz zerowo. Suchutko jakby nic nie padało. Wiatru tez niet.
                                                    Obiad prawie gotowy wiec moge zajać sie przyjemniejszymi rzeczami
                                                    bo jak niedziela to niedziela. Niczego nie porzadkuję.
                                                    Może spacer ale to po obiedzie.
                                                    Wam tez zyczę spokojnej zdrowej niedzieli.
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 12.02.23, 13:04
                                                    i slusznie Mrio,
                                                    witaja niedzielnie,
                                                    tez unikam porzadkowania czy czegos innego robienia w sobote/niedziele,

dzis mam +8 C/wieje/niebo rozjasnione z przeswitami slonka anemicznego,

spedzaj milo niedziele .
                                                  • jaga_22 Re: * L * U * T * Y * 12.02.23, 14:33
                                                    Upiekłam zapiekankę i do łóżeczka,bo nie mam co robić,nawet odkurzyłam wink
                                                    Kalisto miło spędza czas.U mnie Ala była na spacerze z Kacprem.Miałam nadzieję,że przyjdzie,ale pojechał do domu.
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 12.02.23, 19:17
                                                    Jagusia,
                                                    sliczne niebieskie niebo i kaczuchy,
                                                    a to chyba Kcper stoi na zdjeciu?

dobrze,ze dbasz o zdrowko i nie przejmujesz sie,ze nie masz co zrobic,
                                                    odpoczynek buduje zdrowko u schorowanych osob.

milego wieczoru Wszystkim
                                                  • lusia_janusia Re: * L * U * T * Y * 12.02.23, 19:21
                                                    Dobry wieczor!!!! ...
                                                    Rano nie zdaylam sie przywitac, bo pospalam sobie chyba do woli,
                                                    i za nim zjadlam sniadanie i sie ogarnelam, to przywiezli wnuczke
                                                    na sluzbe i tak caly dzionek mialam z nia zajecie, Po 18 zabrali i wreszczie
                                                    bez stresu ,napiecia i na przywolnanie, odpoczywam do nastepnego razu,
                                                    tylko nie wiem ktorego.
                                                    Dzisiaj miala calkiem kiepski apetyt, chciala tylko lody, ale jednego malego
                                                    zaliczyla, i nie wiem czy nie jest co na spotkanie z wirusem?.

Jaga pokazala wyprawe nad Wisle, Kallisto ze Swinoujcia, ja tylko w parku
                                                    bylam z wnuczka az 2,5 godz, nie moglam ja sciagnac do domu, bylo duzo
                                                    dzieci, to chciala sie bawic. I tak zleciala niedziela, noc przyniesie ulge schodzonym
                                                    stopom,
                                                    Mam nadzieje, ze maria88, tez zaliczyla popoludniowy spacer, tak jak sobie
                                                    obiecala. A Kendo obowiazkowo co dzien spacery-marsze zalicza.

Przyjemnego wieczoru Nam zycze.
                                                  • kallisto Re: * L * U * T * Y * 12.02.23, 19:45
                                                    Widzę, ze każda z nas miała zagospodarowana niedziele, Lusia z rozkoszniakiem, Maria upiększała się liczbami. Nie pamietam co robiła Kendo z Jagą😱
                                                    Sama jestem zadowolona z wycieczki, najodowana, dotleniona, wyspacerowana, najedzona.
                                                    Była cukiernia w której na widoku pani lepiła pączki, oczywiście nigdy takim pączków nie mogę się oprzeć. Idąc plażą pałaszowalismy przepyszne puszyste pączki z wiśnią. Wzięłam cztery do domu, nie będę już kupować w czwartek.
                                                    Zjedliśmy pyszny obiad rynkowy. Ceny wszędzie bardzo przyzwoite, aż byłam zaskoczona, ze nie jakieś kosmiczne.

Już jestem po prysznicu, będę się wyciszać przed jutrzejszym dniem.
                                                    Szum morza mam wciąż w głowie….

Spokojnej nocki.
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 13.02.23, 08:48
                                                    no,Kallisto " lisiu-masiu" zajadala pyszne paczki,

witajcie Viesulanki
                                                    no musze do sklepu dzis
                                                    pokonczyly sie bas rzeczy wiec trzeba uzupelnic,
                                                    a pozniej juz czas mnie i tak pogoni dalej,

miejcie sobie udany dzionek..
                                                  • lusia_janusia Re: * L * U * T * Y * 13.02.23, 09:59
                                                    >> Dzionki mrozne i dni pluty, słowem zwykły miesiąc luty. <<

Hejsan !!! .. Hejsan !!! ...
                                                    O Kendo tez juz repta?....
                                                    Nowy tydzien rozpoczety poniedzialkiem, nie wiem czy mam
                                                    sobie robic jakies plany, bo ostatnio to wszystko bylo odwrotnie.
                                                    Jak bedzie taka sloneczna pogoda to moze i checi tez odpowiednie
                                                    do niej sie znajda?.
                                                    Tymczasem dzien mi sie pomalu rozkreca, po sniadaniu, moze za
                                                    odkurzacz zlapie, marsz w planie, i nie wiem co jeszcze, jakis obiadek
                                                    dokonczyc co pozostalo od niedzieli?.

Miejmy sobie udany poniedzialek i caly tydzien w zadawalajacym zdrowiu.
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 13.02.23, 12:56
                                                    hej Lusia i nieobecne jeszcze Vistulanki,
                                                    tak dzis ponownie piekny dzien +11 C/bardzo slonecznie/ale i powiewa,
                                                    nie chcialo sie do domu wchodzic,
                                                    kiedy wracaja ze sklepu spotkalam sasiadow i rozmawialysmy nawet dlugi czas,

zyce Wam takiego sloneczka ja tu jest.
                                                  • maria88 Re: * L * U * T * Y * 13.02.23, 13:13
                                                    Witam, ale u mnie pogoda to zgnilzna nie zachecajaca do spaceru.
                                                    Mzy +-0 .Mimo to juz sprawy mnie wygnały. Szybko pozałatwiałam i juz w
                                                    domowych pieleszach.
                                                    Planowania nie bedzie ale i tak wiem co czeka na zrobienie.
                                                    KALISTO z wyprawy to zazdroszczę smakowitych paczków bo teraz
                                                    w tych u mnie cukierniach to wciskaja takie świństwo,że napewno nie kupię.
                                                    Wzamian nasmażę puszystych dro dzowych racuszków. Będzie smacznie i zdrowo.
                                                    Gyby była rodzinka to robiłabym pączki ale dla mnie samej to wystarcza racuszki.
                                                    Zawsze pączki kojarzą mi sie z cukiernią mojego dziadka
                                                    i wspaniałymi pączkami mojej mamy. Ale to było i nie wróci.
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 13.02.23, 13:37
                                                    witaj Marioo
                                                    no tak w czwartek bedzie sie cala polska objadac paczkami,
                                                    tu tez robia,
                                                    ale mi nie smakuja,kleja sie w zeby

dla samej tez nie chce mi sie ich robic,
                                                    ale faworki,to mam na nie ochote.

trzymaj sie przy zrowiu i mimo wszystko milego spedzania czasu w domciu
                                                  • jaga_22 Re: * L * U * T * Y * 13.02.23, 15:36
                                                    Witajcie dziewczyny...dzień pędzi a ja tylko łazienkę wysprzątałam.
                                                    Za odkurzacz nie chwyciłam,bo wczoraj odkurzyłam.
                                                    Myślałam,że Kacper wpadnie,ale pojechał do domu,bo dostał telefon od mamy,
                                                    żeby przyjechał na obiad.
                                                    Delektowałam się wczorajszym pięknym dniem.Dziś pochmurno i +6st.
                                                    Będziemy dojadać wczorajszą zapiekankę,dorobię tylko sosik,bo z sera zrobiła się skorupa.Nawet nie wiem kiedy dzień przeleciał.
                                                    Gdzieś widziałam zdjęcia Kalisto nad morzem.
                                                    Zwróciłam uwagę na smukłą sylwetkę Kalisto.Szkoda,że nie było słoneczka,
                                                    zdjęcia by bardzo zyskały.Fajnie,że sobie odpoczęłaś smile

Wieczór wczorajszy był przepiękny..
                                                    Nad Wisłą Kacper i jeszcze kaczuszki smile
                                                  • kallisto Re: * L * U * T * Y * 13.02.23, 16:05
                                                    Wpadam zostawić codzienne witanki.
                                                    Ostrugałam już ziemniaczki do obiadu i poklikam trochę zanim wstawię je na palnik.

Piękne kaczusie, bardzo lubię kaczuszki w jakimkolwiek wydaniu czy to wiejskie białe kwakające w gospodarstwie czy to dzikie czy tez takie jak na zdjęciu Jagi.
                                                    Jaguś i tak szczęście, że nie padało, mogły być dużo gorzej. Słoneczka zażyję za 2 tygodnie, mam nadzieję.

U nas plus 8, idzie żyć choć nie jest to dla mnie aura taka żebym była zachwycona. Zajechałam na myjnię umyc auto. Postawili nowy sprzęt taki bardzo nowoczesny, zanim zorientowałam się co do czego służy to minęła chwila. Nie zauwazyłam osobnego pistoletu do nakładania piany rozpuszczającej brud, ale jakoś umyłam. Teraz muszę zadbac o wnętrze, bo zakurzone.

Planów na dzisiaj nie mam, zobaczymy co wolny czas podpowie.

Za dwa tygodnie o tej porze będę już na wyspie, byleby tylko wulkan nie wybuchł... Niby nie czynne ale kto to wie co siedzi pod ziemią? To jak z Turcją, nikt nie widział i sejsmolodzy nie wybadali, nie uprzedzili, ze będzie trzęsienie ziemi. Chyba, że w tym kraju brak fachowców i naukowców od tych rzeczy?

Mario, dobrego pączka możesz zjeść od Sowy o ile koło Ciebie jest taka cukiernia?
                                                    U mnie wokół pełno dobrych cukierni, ale i tak nie pieką takich jak jadłam wczoraj.
                                                    trochę gniotowate i mało smakowite są w Biedronce takie po niecałej złotówce z pudrem. Ale i takie komuś tanie tez są smaczne więc muszą być i tanie i drogie.

Wracam do kuchni, obtoczę schabowe, tak mi się zachciałao takich kotletasów, zrobię surówkę z pora.

cdn

• maria88 Re: * L * U * T * Y * 13.02.23, 17:37
                                                    Biedronkowe to nie przypominaja mi domowego smaku.
                                                    W ub.roku tam kupiłam i ponadto są b.słodkie mają duzo lukru.
                                                    Schabowe? a gdzie dieta ha,ha...
                                                    Sałatkę z pora lubię i robię z jabłkiem.Tylko sparzam go wczesniej to lżej strawny na wątrobę.
                                                    To gdzie KALISTO wybywasz? Jak możesz to napisz.
                                                    JAGO najbardziej nie lubię sprzątania łazienki, zawsze czekam że dopadnie mnie chęć
                                                    az w końcu robię to z musu.
                                                    Spokojnego wieczoru życzę.
                                                  • kallisto Re: * L * U * T * Y * 13.02.23, 21:04
                                                    Mario, polecimy na wyspy Kanarkowe😁 nad Ocean, tuż przy Afryce.

Kto jest po kąpieli to moze wskakiwać do łóżka tajniak ja😁 najdłużej namęczę się przy czyszczeniu zębów 🙈

Niech Wam gwiazdy migoczą do snu, a nocny rogal niech szepcze same miłe słowa. Słonecznej, uśmiechniętej pobudki🌟
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 14.02.23, 08:53
                                                    przy takiej dobranocce mozna slodko spac Kallisto,

witajcie Vistulanki,
                                                    dzionek ma byc pochmurny/+2 C
                                                    ale nudzic mi sie nie bedzie,
                                                    mam juz zalozenie co musze zrobic..

zycze Nam by dzionek byl laskawy i z samymi przyjemnosciami,
                                                    bo przeciez mozemy te co sa solo Oanie,spotkac milego Walentego.
                                                  • lusia_janusia Re: * L * U * T * Y * 14.02.23, 10:28
                                                    Hejsan!!! .. Hejsan !!! ...

W kosmicznym tempie,

lecz w ziemskim stanie
                                                    https://www.gify.net/data/media/373/serce-ruchomy-obrazek-0697.gif

serdeczną walentynkę

przesyłam WISTULANOM.
                                                  • jaga_22 Re: * L * U * T * Y * 14.02.23, 12:33
                                                    Witajcie Walentynkowo.Na Wyspy Kanaryjskie Leci Kalisto., będzie wrażeń bez liku.
                                                    Czytałam o 50% bonifikacie,ale i tak drogo,na jak długo?
                                                    Podziw,że się nie boisz? bo ja nawet gdyby było za darmo to bym się nie odważyła.
                                                    Widać już taka jestem powojenna i bojąca.wink
                                                    Bardzo się cieszę na fotki od Ciebie.Nie doczytałam kiedy lecicie.
                                                    Przyjemnego dnia Walentynkowego.
                                                  • maria88 Re: * L * U * T * Y * 14.02.23, 15:14
                                                    Witam tez w dobrym nastroju bo słonko przed chwilą sie pokazało.
                                                    Wczesniej go nie było i wiało.

Zaliczyłam rodzinną z wynikami.
                                                    Powinnam chyba jeszcze pożyć jak obniżę cholesterol. Nie jest tragicznie
                                                    ale muszę to zrobic . Lekarka chciała zapisać mi cos ze statynami ale nie chciałam.
                                                    Kupiłam w aptece LipiFOrma plus i bede łykać. Jak pamietam to chyba JAGA
                                                    to brała, tak?

Teraz w domu cos ogarne i będzie wieczór.

Pozdrawiam wspaniałe , długoletnie małżeństwa naszych forumowiczek JAGI i KALISTO.
                                                  • kallisto Re: * L * U * T * Y * 14.02.23, 15:49
                                                    Jagus nie boje się, nie pierwszy to mój raz lot o ile samolot masz na myśli?
                                                    Wycieczki są piękne i ciut mi potrzebne. Daleko od domu to na pewno odpocznę, zażyje wolności, wikt zapewniony wiec ani gotowania, ani zmywania, ani sprzątania😁
                                                    Na 8 dni lecimy, zobaczymy czy nam się spodoba. Mamy zapewnione całodzienne wyżywienie i apartament 60 m kw, basen z ciepła woda i ocean za free😁 i mam zamiar do niego wskoczyć choćby nie wiem i choćby nie wiem jak będzie zimny to jedyna okazja do tego żeby sprawdzić jego temperaturę i fale. A ze bedziemy blisko zachodniej Afryki to liczę na to , ze woda nie będzie lodowata.
                                                    Byłam w różnych rejonach świata i na różnych kontynentach ale pierwszy raz będę miała okazje zobaczyć z bliska hiszpańska wyspę wulkanicznà.

Ale aut się zjeżdża, dobrze, ze id razu ponpracy zajechałem. Trzeba cierpliwości żeby doczekać się wjazdu. Przeglądy trwają po ok. Pół godziny.
                                                    Nie wiem jak w Skandynawii wyglądają takie przeglądy, u nas po zaparkowaniu Anita przed stacja trzeba zostawić kluczyki w stacyjce i dowód rejestracyjny na pulpicie. Diagnosta osobiście wjeżdża na stacje autem. Klient siedzi dobie w ciepłym zapleczyku z dozą niepewności, ze wszystko będzie ok. Od wielu lat jeżdżąc na badania nie miałam problemów, zobaczymy dzisiaj.
                                                  • maria88 Re: * L * U * T * Y * 14.02.23, 17:27
                                                    KALISTO wczoraj w tv na programie ESCA w audycji Polacy za granicą,
                                                    akurat były rozmowy z Polakami, ktorzy od lat mieszkaja w Hiszpanii.
                                                    Czym sie zajmuja i jak mieszkają.
                                                    M.in.było pokazywanie tego co jest atrakcyjnie turystycznie,podawane były ceny w przeliczeniu na zł.polskie.
                                                  • maria88 Re: * L * U * T * Y * 14.02.23, 17:37
                                                    Tu link moze byc przydatny Polacy na Kanarach
                                                    www.facebook.com/groups/rapidexpress/
                                                  • kallisto Re: * L * U * T * Y * 14.02.23, 19:36
                                                    Dziekuje Mario za linka z bieżącymi informacjami turystów. Wiem, ze wieje Kalina i tez spodziewamy siecwiatrow. W niczym nam to nie przeszkodzi, zabieramy letnia odzież i trochę cieplej.
                                                    Przed wiatrem ochronie się turbanom, który uszykowałam.

Wyskoczyliśmy jeszcze na spacer do sklepu. Jak mam pusty koszyk z owocami to jestem chora i czuje się wyschnięta😂 kupiłam różne owoce i awokado, zrobię jutro mus wieloowocowy.
                                                  • lusia_janusia Re: * L * U * T * Y * 15.02.23, 08:19
                                                    Kallisto pomyslowy turbanik, a jak powieje po skrzydelkach to
                                                    jego konce ogrzeja troche ramion, a okulary przeciw sloneczne tez
                                                    beda niezbedne w bagazu.

Hej!!! ...
                                                    Zasiadlam przed kompem, bo co robic po nieprzespanej nocy?,
                                                    tylko mysle jakby tu sie zapakowac jeszcze do poscieli z szansa
                                                    na przekimanie i poprawienie humoru?.

Mario88, to sledziki polecem na zbicie choresterolu, ggdzies to
                                                    wyczytalam ze pod kazda postacia pomagaja, i sasiad w Polsce
                                                    jedzac sledzie pozbyl sie wysokiego choresterolu.
                                                    Jago nie ma sie czego bac lecac samolotem, tysiace ludzi to robi,
                                                    a z Polski jest krotszy lot jak ze Szwecji Göteborga, jak ja lecialam.

Spokojnej srody Nam zycze.
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 15.02.23, 09:07
                                                    hej Vistulanki,
                                                    nastepny juz dzionek-ten normalny-
                                                    wczoraj w sklepie byla kolejka do bukietow z roz i mieszanych kwiatow..

no fajny ten turbanik Kallisto,
                                                    musi byc dlugi szal by cos takiego uplesc??

milo dzionek wczorajszy spedzilam mimo pracki..

no bdzie mase przezyc z nowym miejscem urlopowym.-czego zycze bardz i oczywiscie czakac bedziiemy na duzo zdjec

trzymajcie sie zdrowo i milo.
                                                  • jaga_22 Re: * L * U * T * Y * 15.02.23, 11:12
                                                    Witajcie... nooo fajny turbanik Kalisto,ale raczej dekoracyjny,bo cienki,
                                                    ale ja nie mam pojęcia o turbanach big_grin
                                                    Właścicielka bardzo ładnie wygląda.Przez okularki nie widzę brwi
                                                    które poprawiałaś big_grin

Co do śledzików,to są bardzo zdrowe,tylko jak się własnoręcznie zrobi
                                                    bo mają dużo soli i trzeba dobrze wymoczyć,bo podnoszą ciśnienie.
                                                    Nawet teraz mam śledzie,ale już zrobione,to omijam.

Baardzo pochmurnie i +3st.
                                                    Lusiu ,ja też mam noc od połowy przechlapaną.
                                                    Jeszcze niedawno cieszyłam się,że chociaż w nocy nic nie boli,podejrzewam
                                                    biodro ,bo ból atakuje i nogę i zamiast spać,to masuję,a nacieranie nie daje ulgi.
                                                    Chociaż luty krótki,to chyba będzie dla mnie najdłuższy.
                                                    Rano słychać przelatujące ptaki jak krzyczą,wracając z sypialni.

www.medme.pl/artykuly/dlaczego-warto-jesc-sledzie,66696.html

• maria88 Re: * L * U * T * Y * 15.02.23, 12:39
                                                    Witam.
                                                    Sledzie to chyba jedyne ryby ktore lubię ale jak napisała JAGA podnoszą cisnienie
                                                    o czym sie przekonałam parokrotnie. Dlatego jem je sporadycznie.
                                                    Tak to jest prawie ze wszystkim na jedno pomaga a na drugie szkodzi.

KALISTO szykuje ekwipunek z turbanikiem , napewno sie przyda.

Dzisiaj mam za oknem ładna pogode ktorej dawno nie było.
                                                    Na razie sprzątam dekoracje świateczne co dalej to nie wiem.

LUSIE senek ominął. Tak to czasem bywa. Może w dzień nadrobi wypoczynek.

Spokojonego dnia życzę.
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 15.02.23, 14:20
                                                    hej Jagusia,
                                                    tez nieraz z bolem noca nie moge sobie poradzic,
                                                    a ze na wszelkie mazidla jeste uczulona wiec pozostanie cieply termofor i masowanie,
                                                    po termoworze zmieniam posciel,
                                                    bo zapach mi przeszkadza uffff..

miejmy nadzieje ze z nadejsciem wiosny bedziemy czuc sie lepiej
                                                    czego Tobie i Vistulankom zycze
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 15.02.23, 14:25
                                                    witaj Mario,
                                                    no tak moje ozdoby swiateczne juz poprane/zapakowane i na stole leza do schowanie w plastykowy karnister wraz z innymi swiatecznymi ozdobami,

tak to jest z zywnoscia,
                                                    truskawki/salata/avokado tez zdradluwe jezeli bieze sie tabletki na rozrzedzenie krwi,
                                                    mysle ze zroznicowana dieta nie zaszkodzi az tak bardzo..

zycze zdrowka i udanego dnia
                                                    troche pochmurnie mamy
                                                    ale +5 C/wiatru niemal nie ma,czyli bardzoooooooo delikatny,
                                                  • lusia_janusia Re: * L * U * T * Y * 15.02.23, 14:36
                                                    Zanim sie polozylam ponownie do lozka poprawic nocke nieprzespana,
                                                    to ugotowalam zupine i chyba zdzemnelam sie jakies poltora godzinki,
                                                    ale wydawalo mi sie ze wszystko slysze wokol siebie.
                                                    Zjadlam ugotowana zupke i chyba wyjde sie przewietrzyc, jakos tak jakby
                                                    mial za chwile padac descz za oknem,
                                                  • kendo Re: * L * U * T * Y * 15.02.23, 14:49