10.01.23, 22:19
Zaciekawiła mnie funkcja "wideo" i mam ochotę się nią posłużyć. Wiem, że to FotoForum, a nie wideoforum, ale czasem robiąc filmy nie zdążę jeszcze dodatkowo sfotografować, a chciałabym się podzielić z Wami tym widokiem.
Więc może spróbować?
Niestety, funkcja nie jest taka oczywista jak by się mogło wydawać, po prostu to jest odnośnik do filmu, który musi gdzieś tam być ulokowany. Więc robię próbę do filmu, który mam na swoim dysku google. Nie wiem czy prawidłowo udostępniłam (nie mam w tym doświadczenia), więc proszę o sprawdzenie czy widzicie. Jeśli nie, to będę jeszcze próbować zrobić to inaczej.
photos.google.com/u/3/album/AF1QipOdujtwkz9glhtRNj331CJdr7k2UPYgJn5abQaG/photo/AF1QipOusbFvVrRPKpl4rUnJv-FmAsKLaH0CsH5dVAFY
Obserwuj wątek
    • chris.w5 Re: Filmy? 10.01.23, 22:35
      obydwa linki nieaktywne (drugi wpis znikł), google pokazuje wiadomość,
      'To jest błąd. Żądany adres URL nie został znaleziony na tym serwerze. Nie mamy więcej informacji'
    • kot.peter Re: Filmy? 10.01.23, 22:40
      Nadal nic z tego.
      404. Wystąpił błąd.

Musisz gdzieś odznaczyć, że "dostęp ma każdy, kto ma link". Ale nie wiem, gdzie, bo w "ustawieniach" dysku tego nie ma. Jak ja to zrobiłam w swojej chmurze? Może klikając na "łebki" takie jak na FB, obok nazwy folderu? Bo tam mam tak właśnie napisane.
    • wedrowiec2 Re: Filmy? 10.01.23, 22:41
      Bago, już pokazywałam film na forum:
      Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 7, 09.10.22, 14:59
      Wklejałam z dysku google, a nie z photos.google.
      • wedrowiec2 Re: Filmy? 10.01.23, 22:43
        Link do wątku forum.gazeta.pl/forum/w,275690,174180697,174180697,Nowe_Fotozagadki_Edycja_8.html#p174215442
        • baga Re: Filmy? 11.01.23, 00:00
          wedrowiec2 napisała:

> Link do wątku forum.gazeta.pl/forum/w,275690,174180697,174180697,Nowe_Fotozagadki_Edycja_8.html#p174215442

Nie śledzę też wątków zagadkowych, to nie wiedziałam, że sprawa była już poruszana. Może dobrze by było takie techniczne sprawy opisywać w osobnych wątkach?
          Sama nie wpadłam na to, żeby udostępniać z dysku google, a nie z photos.google, zwłaszcza, że wszystkie wątki pomocowe odnoszą się do niego. Trochę też głupio, skoro mam swoje zdjęcia na photos.google, robić dodatkowe kopie na dysku. No, ale nie zawsze nasza logika zgadza się z logiką google. Tymczasem co się dało przeszukałam, niestety, tylko pokazują jak udostępnić konkretnym osobom, ale nigdzie nie ma o udostępnianiu "każdemu, kto ma link", jak na YT.
          Co ciekawe, kiedy wysłałam ten link komuś też zupełnie obcemu messengerem, to film zobaczył. Nawet zastanawialiśmy się, że może trzeba mieć konto na google i być nim zalogowanym?

• baga No to próbuję jeszcze raz 11.01.23, 00:03
            drive.google.com/file/d/1UeBBDdjSQ_dp1HCDv_8ff1PQq1qFPKPA/view?usp=share_link
            • kot.peter Re: No to próbuję jeszcze raz 11.01.23, 09:20
              Widzę, widzę!

• baga Re: No to próbuję jeszcze raz 11.01.23, 11:29
                kot.peter napisała:

> Widzę, widzę!
                >
                Czyli sposób jest, szkoda że tak uciążliwy. Ale jak będzie potrzeba, to wiem jak to zrobić.

To teraz pytanie, czy dopuszczamy taką formę obrazowania na forum? Myślę o Nekro, bo jak widać inne fora to akceptują.
                • kot.peter Re: No to próbuję jeszcze raz 11.01.23, 12:44
                  baga napisała:
                  >
                  > To teraz pytanie, czy dopuszczamy taką formę obrazowania na forum? Myślę o Nekro, bo jak widać inne fora to
                  > akceptują.
                  Moim zdaniem jak najbardziej. Ciekawe i ożywcze. Jeśli komuś nie będzie to odpowiadało, po prostu nie kliknie na link.
                  • wedrowiec2 Re: No to próbuję jeszcze raz 11.01.23, 16:59
                    Link do photos.google:
                    photos.app.goo.gl/PsLtfHuDZcdatzvy6
                    • wedrowiec2 Re: No to próbuję jeszcze raz 11.01.23, 17:02
                      Czy widać filmik? Jeśłi tak, to można wstawiać filmy z photos.google.
                      1. kliknąć (otworzyć) film (zdjęcie)
                      2. kliknąć na udostępnij (prawy, górny róg)
                      3. w nowym okienku, na dole: utwórz link
                      4. w kolejnym okienku: utwórz link
                      5. kopiuj
                      Gotowe.
                      • baga Re: No to próbuję jeszcze raz 11.01.23, 21:26
                        Ja widzę.
                        No to próbuję swój film udostępnić:
                        photos.app.goo.gl/wfKbjLjKQ7miBmjs9
                        • kot.peter Re: No to próbuję jeszcze raz 11.01.23, 23:02
                          baga napisała:

> Ja widzę.
                          > No to próbuję swój film udostępnić:
                          > photos.app.goo.gl/wfKbjLjKQ7miBmjs9

Widzę i słyszę. Super!
                      • kot.peter Wędrowcze! 11.01.23, 23:04
                        Wasza Techniczna Wszechwiedzącość! smile

Priv: Mail dotarł, dzięki. Odpiszę jakoś niebawem.
                        • wedrowiec2 Re: Wędrowcze! 13.01.23, 00:21
                          🛠 👑 🔨

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka