Dodaj do ulubionych

Witam sierotki

06.04.22, 01:20
Udało się założyć forum prywatne, na którym możemy podtrzymywać kontakty i uzgadniać co robimy dalej z naszym dorobkiem forumowym. Zapraszam do dołączenia i dyskusji.
Obserwuj wątek
    • wasaga Re: Witam sierotki 06.04.22, 02:32
      To ja się melduję smile
    • can.x Re: Witam sierotki 06.04.22, 10:26
      Kto się sierotą opiekuje, ten sobie niebo gotuje.
      • kot_pettter Re: Witam sierotki 06.04.22, 13:42
        Can, Ty sieroto niemyta, ratuj swój Kluczbork!
        Wędrowiec chce Ci pomóc.
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,999,173405663,173431709.html
    • matanzani Re: Witam sierotki 06.04.22, 15:41
      Basiu !!!! jesteś WIELKA !!! ja jestem jestem absolutnym beztalenciem jeśli chodzi o obsługę kompa, więc nawet nie zabierałam głosu w tych ostatnich dyskusjach....
      Bardzo się cieszę ,że udało Ci się stworzyć to miejsce .... mam nadzieję ,że dokąd możemy to o sobie nie zapomnimy...Ściskam serdecznie....smilesmile
    • orkaa.ff Re: Witam sierotki 06.04.22, 20:09
      To ja też się melduję smile
      • kiks4 Re: Witam sierotki 06.04.22, 22:53
        Melduję się- Kiks4 i Kiks44. Cieszę się, że nie wszystko jeszcze stracone. Mam tylko pytanie może głupie- na tym forum bez FF chyba nie da się wklejać zdjęć. Czy może jednak jest jakiś sposób?
        • kot_pettter Re: Witam sierotki 07.04.22, 00:07
          kiks4 napisał:

> Mam
          > tylko pytanie może głupie- na tym forum bez FF chyba nie da się wklejać zdjęć.
          Żadne pytania nie są głupie. Głupie mogą mogą być tylko odpowiedzi.
          > Czy może jednak jest jakiś sposób?
          Będzie można wklejać zdjęcia. Daj Badze chwilę, wszystko nam wytłumaczy.
          Tymczasem idziemy umrzeć po wysiłku kopiowania wątków na Nekro.
        • b-a-g-a Re: Witam sierotki 07.04.22, 00:32
          Na razie rozeznaję co ustawić, żeby się dało. Ale i tak docelowo raczej chcemy założyć wątki tematyczne podobnie jak na FF i tam wklejać zdjęcia. Tylko musimy rozpoznać co gdzie ustawić żeby się dało. Na pomoc Administracji nie ma co liczyć, bo nawet to, jak założyć forum prywatne było źle opisane w Pomocy do forum i trzeba było ludzi wypytywać.
          • wedrowiec2 Re: Witam sierotki 07.04.22, 00:49
            Bago, uruchom opcję wstawiania zdjęć
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,1110,173407512,173440861.html
    • zbyszek07 Re: Witam sierotki 07.04.22, 09:46
      Witam i ja...
      mam mieszane uczucia.
      Zamknięto FF, można zamknąć i to Forum Gazety,
      martwię się o swój adres,
      bo od kilkunastu lat jestem na "gazeta.pl"
      Zgłosiłem się też na "sierotki FF" na fb... lecz nie wiadomo jaka forma kontaktu jest trwalsza
      i pewniejsza.
      Pewne jest to że robimy zdjęcia,
      i chcemy je robić.
      Nie jestem "techniczny",
      kibicować tylko mogę.
      Pozdrawiam
      Zbyszek W.
      smile
    • greenhorn51 Re: Witam sierotki 08.04.22, 07:59
      Ja też się melduję.Chciałbym wrzucać zdjęcia.Dyskusje ? Tak,ale z Turawiakiem.Pozdrawiam smile
      • b-a-g-a Re: Witam sierotki 08.04.22, 12:31
        greenhorn51 napisał:

> Ja też się melduję.Chciałbym wrzucać zdjęcia.Dyskusje ? Tak,ale z Turawiakiem.Pozdrawiam smile

Tylko z Turawiakiem?
        • kiks4 Re: Witam sierotki 09.04.22, 14:52
          Green- jesteś wielki! Jak ty wkleiłeś tę modraszkę? Ja nie potrafię, nie mam właściwego kleju...
          • kot-peter Re: Witam sierotki 09.04.22, 15:42
            Kiksie - klikasz "odpowiedz". Powyżej okna pojawiają się różne "klawisze", w tym "zdjęcie". Klikasz, wybierasz z dydku i publikujesz.
            Nie wiem tylko , jak edytować podpisy pod zdjęciami. I gdzie te zdjęcia są fizycznie? Tylko w naszych komputerach? I jeśli usunę coś z kompa - bo na co mi zmniejszona kopia - zniknie też stąd?
            • wariant_b Re: Witam sierotki 09.04.22, 17:34
              kot-peter napisał(a):

> Nie wiem tylko , jak edytować podpisy pod zdjęciami. I gdzie te zdjęcia są fizycznie?

Nie ma jak edytować podpisów - ta funkcjonalność była na FotoForum, zresztą podpis
              był dodawany i fizycznie nie było go w tekście postu. Tutaj robisz na końcu dwie linie wolnego,
              piszesz podpis pod zdjęciem, cofasz się i wolnym miejscu wstawiasz zdjęcie.

Żeby było śmieszniej i żebyśmy mogli nabijać się z bagiennego: zdjęcia z forum.gazeta.pl
              lądują na FotoForum i pewnie tam pozostaną do czasu jakiejś poważniejszej reorganizacji.

Twoje zdjęcie jest tutaj:
              fotoforum.gazeta.pl/photo/5/fd/kc/rsyl/6EkmHPee7bx3PwFbX.jpg
              • kot-peter Re: Witam sierotki 09.04.22, 21:40
                Dzięki!
              • b-a-g-a Re: Witam sierotki 09.04.22, 23:01
                wariant_b napisał:

> Żeby było śmieszniej i żebyśmy mogli nabijać się z bagiennego: zdjęcia z forum.
                > gazeta.pl lądują na FotoForum i pewnie tam pozostaną do czasu jakiejś poważniejszej reorganizacji.

No, to są jaja!
                Ale też jest nadzieja, że jednak nasze zdjęcia w bazie fotoforum nie znikną, więc jeśli tylko będziemy znali do nich linki, będzie można do nich dotrzeć. A pogłoski o likwidacji FF to tylko usunięcie narzędzi do jego przeglądania, a baza zdjęć pozostanie.
                • kot-peter Re: Witam sierotki 09.04.22, 23:47
                  b-a-g-a napisała:

> No, to są jaja!
                  > Ale też jest nadzieja, że jednak nasze zdjęcia w bazie fotoforum nie znikną, wi
                  > ęc jeśli tylko będziemy znali do nich linki, będzie można do nich dotrzeć. A po
                  > głoski o likwidacji FF to tylko usunięcie narzędzi do jego przeglądania, a baza
                  > zdjęć pozostanie.

Sprawdziłam - wklejone tu zdjęcie weszło do mojej galerii, ale nie da się go otworzyć.
                  • wariant_b Re: Witam sierotki 10.04.22, 01:19
                    kot-peter napisał(a):

> Sprawdziłam - wklejone tu zdjęcie weszło do mojej galerii, ale nie da się go otworzyć.

Zapewne zniknie stamtąd - tak przynajmniej wynika z moich dotychczasowych doświadczeń
                    z wklejonymi na forum.gazeta.pl zdjęciami. Nie korzystałem z FotoForum, ale też widziałem
                    tam wklejane na innych forach zdjęcia - były, ale się zbyły.

• wariant_b Re: Witam sierotki 10.04.22, 01:15
                  b-a-g-a napisała:

> No, to są jaja!
                  > Ale też jest nadzieja, że jednak nasze zdjęcia w bazie fotoforum nie znikną,
                  > więc jeśli tylko będziemy znali do nich linki, będzie można do nich dotrzeć.
                  > A pogłoski o likwidacji FF to tylko usunięcie narzędzi do jego przeglądania,
                  > A po zdjęć pozostanie.

Tego mi nie wiadomo, bo nie znam organizacji tej bazy. Podejrzewam, że
                  zniknie układ FotoForum, nie będzie możliwości dostępu do albumów
                  użytkowników. Zdjęcia chyba pozostaną, ale dotychczasowe sposoby
                  dostępu do nich przepadną.
                  • b-a-g-a Re: Witam sierotki 10.04.22, 08:32
                    Ale gdybyśmy znali ich adresy, to pewnie dałoby się do nich dotrzeć. Tylko jak ściągnąć te adresy? Inny adres jest jeśli wywołamy zdjęcie z galerii danej osoby, a inny jeśli klikniemy "pokaż oryginał". Nie wiem który adres jest zapisywany do zrzutu strony, bo jak Ci już pisałam, w html-u są jakieś adresy fotoforumowe, ale adres do zdjęcia jest jednak lokalny.

A tak dla ciekawostki: moje zdjęcie wklejone tutaj nie pojawiło się w mojej galerii na FF. A Twoje rzeczywiście jakieś widzę, ale nie da się ich rozwinąć.
              • chris.w5 Re: Witam sierotki 12.04.22, 22:12
                wariant_b napisał:
                > robisz na końcu dwie linie wolnego, piszesz podpis pod zdjęciem,
                > cofasz się i wolnym miejscu wstawiasz zdjęcie

próbowałem według tej regułki, opis pokazuje się mi nad zdjęciem, a chciałbym pod
                • awariant Re: Witam sierotki 13.04.22, 19:37
                  chris.w5 napisał:

> próbowałem według tej regułki, opis pokazuje się mi nad zdjęciem, a chciałbym pod

Wychodzi na to, że masz rację - kod do obsługi zdjęć wklejany jest na końcu postu.
                  Czemu ktoś tak zrobił - nie pytaj. Linki do zdjęć z Internetu osadzane są przez ZDJĘCIE
                  poprawnie, a do plików przesyłanych z dysku użytkownika na serwer - już nie.
        • greenhorn51 Re: Witam sierotki 09.04.22, 22:11
          Tia...żarcik.
    • greenhorn51 Re: Witam sierotki 08.04.22, 10:48
      Panienka z okienka.Pierwsza sierotka./modraszka/test
    • fotoart-1 Re: Witam sierotki 09.04.22, 18:33
      Cześć wszystkim!
      Cieszę się, że tu trafiłam. 😀 Jestem też w grupie "sierotek" na FB.
      Zdjęcia publikuję nieregularnie na blogu: uroknatury.wordpress.com
      Pozdrawiam serdecznie!
      fotoart-1 = fotoart1
    • anianasadach Re: Witam sierotki 10.04.22, 20:05
      Marnie już to ogarniam ale próbuję się i tu odnależć. Uda się, nie uda?
      • anianasadach Re: Witam sierotki 13.04.22, 16:22
        Zostawiam sobie furtkę na FF. Może nie zniknie, może się przyda fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2960073,0,1,Na-dachu.html
    • anianasadach Re: Witam sierotki 10.04.22, 20:09
      Z wiosną wszystko się zaczynasmile
      • greenhorn51 Re: Witam sierotki 11.04.22, 20:33
        Miodzio smile
        • irka-h Re: Witam sierotki 13.04.22, 00:55
          jak miło zerknąć
    • irka-h Re: Witam sierotki 13.04.22, 00:53
      Witam i ja. Sierota do kwadratu i beztalencie, w dziedzinie technicznej- dziecko we mgle.

Ale cieszę się, że mogę posiedzieć z Wami.
    • can.x Re: Witam sierotki 15.04.22, 01:02
      b-a-g-a napisała:

> Udało się założyć forum prywatne, na którym możemy podtrzymywać kontakty i uzga
      > dniać co robimy dalej z naszym dorobkiem forumowym. Zapraszam do dołączenia i d
      > yskusji.
      • can.x Re: Witam sierotki 15.04.22, 01:03
        mam cie
    • can.x Re: Witam sierotki 15.04.22, 01:02
      b-a-g-a napisała:

> Udało się założyć forum prywatne, na którym możemy podtrzymywać kontakty i uzga
      > dniać co robimy dalej z naszym dorobkiem forumowym. Zapraszam do dołączenia i d
      > yskusji.
      • can.x Re: Witam sierotki 15.04.22, 01:19
        to ci pomoge
      • can.x Re: Witam sierotki 15.04.22, 01:23
        pomóc ci?
    • adam.eu Re: Witam sierotki 17.04.22, 08:04
      To i ja się zgłaszam smile
      Widziałem już wcześniej to forum, oraz komentarze pod zdjęciami w temacie likwidacji fotoforum.

Miło, że wiele nieaktywnych ostatnio nicków dało znak życia smile
    • annanasadach Re: Witam sierotki 04.05.22, 16:40
      Dziś jest 4 maja a mnie udało się wejść na FF przez link, który zamieściłam tutaj. Jak będzie jutro, sprawdzę. Gdyby to dalej było dostępne, to byłoby super. Może nie dałoby się wklejać a tylko ewentualnie pogrzebać w starociach i może coś skopiować. To też byłaby jakaś wartośćsmile
      • annanasadach Re: Witam sierotki 04.05.22, 16:49
        wklejam link na FF: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/4088644,5,2,80062,Centrum-Nauki-Kopernik-1,Centrum-Nauki-Kopernik-1.html
        • annanasadach Re: Witam sierotki 04.05.22, 16:57
          Stało się. Przez to, że musiałam na nowo zalogować się tu podając mail i telefon system wykasował mi na FF wszystkie zdjęcia anianasadach i ania.nasadach. Została tylko annanasadach - ostatni i najsłabszy mój nicksad
          Sprawdzę jutro, co się dzieje.
          • baga Re: Witam sierotki 04.05.22, 18:36
            annanasadach napisała:

> Stało się. Przez to, że musiałam na nowo zalogować się tu podając mail i telefo
            > n system wykasował mi na FF wszystkie zdjęcia anianasadach i ania.nasadach.

Aniu, nikt Ci tych zdjęć nie wykasował, są:
            fotoforum.gazeta.pl/u/ania.nasadach.html
            fotoforum.gazeta.pl/u/anianasadach.html
            Może co najwyżej straciłaś do nich dostęp.
            Była sprawa, czy można ściągnąć zdjęcia innej osoby, nie pamiętam czy wariant_b coś w tej kwestii wymyślił, bo że administracja umie tylko rozłożyć ręce i powtarzać w kółko oklepane formułki o zamknięciu FF, to już wiadomo sad
        • baga Re: Witam sierotki 04.05.22, 18:39
          annanasadach napisała:

> wklejam link na FF: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/4088644,5,2,80062,Centrum-Nauki-Kopernik-1,Centrum-Nauki-Kopernik-1.html

Aniu, coś takiego jutro już zapewne będzie nieaktywne. O wklejaniu zdjęć z FF pisaliśmy na zasadzie "Wklej Zdjęcie" i tam wpisanie linku. Ale do zdjęcia, a nie do strony ze zdjęciem, bo te znikną.
          Fizyczny adres do tego zdjęcia to: fotoforum.gazeta.pl/photo/9/lj/ja/ehm2/RXFXJ5blVrFl51ALcX.jpg
      • baga Re: Witam sierotki 04.05.22, 18:41
        annanasadach napisała:

> Dziś jest 4 maja a mnie udało się wejść na FF przez link, który zamieściłam tut
        > aj. Jak będzie jutro, sprawdzę. Gdyby to dalej było dostępne, to byłoby super.
        > Może nie dałoby się wklejać a tylko ewentualnie pogrzebać w starociach i może
        > coś skopiować. To też byłaby jakaś wartośćsmile

Na razie działa, całe FF, mnie też. Ale to może być tak, że miało działać do 4 maja włącznie. Zobaczymy co będzie jutro.
        • wasaga Re: Witam sierotki 04.05.22, 19:40
          baga napisała:

>
          > Na razie działa, całe FF, mnie też. Ale to może być tak, że miało działać do 4
          > maja włącznie. Zobaczymy co będzie jutro.

No to chyba już wyłączyli. Wygląda, że już nic nie działa.
          • orkaa.ff Re: Witam sierotki 04.05.22, 19:56
            Tak, zniknęło, jak wcześniej blox...
            Robię próbę zdjęciową smile
            • kobalt_x Re: Witam sierotki 04.05.22, 23:31
              Nie da się. Nic. Miał być dostęp do zdjęć do listopada. Ale na nie wejdę. Pogrzeb forum.
              • b-a-g-a Re: Witam sierotki 05.05.22, 00:56
                kobalt_x napisała:

> Nie da się. Nic. Miał być dostęp do zdjęć do listopada. Ale na nie wejdę. Pogrzeb forum.

Zdjęcia dalej są, ale nie ma narzędzi do ich wyświetlania.

Może wyjaśnię to łopatologicznie:

Wszystkie zdjęcia są w jednym wielkim worze. Każde zdjęcie ma swój adres,np taki:
                fotoforum.gazeta.pl/photo/9/lj/ja/ehm2/RXFXJ5blVrFl51ALcX.jpg
                Jeśli ten adres znamy, to możemy zdjęcie wyświetlić, co można sprawdzić, klikając (bo ono w worze jest, przynajmniej do 30 listopada będzie). Ale kto by pamiętał taki adres każdego zdjęcia? Wobec tego było oprogramowanie, które według różnych kryteriów zdjęcia wyszukiwało i pokazywało (po użytkowniku, tytule, kluczu, poście do którego zdjęcie było podpięte). No i to oprogramowanie właśnie zostało wyłączone. Dlatego nie zobaczymy ani galerii swoich zdjęć, ani wątków, ani komentarzy, ani nic. Jedyne oprogramowanie jeszcze dostępne to ta funkcja ściągania swoich własnych zdjęć. Ona umie wyszukać zdjęcia danego użytkownika ale: nie, nie, nie, pokaże nam ich, jedynie pozwoli ściągnąć je na nasz dysk.
                Gdyby ktoś to potrzebował zrobić, to daję informację jak (bo o dziwo podobno to nie jest takie oczywiste)

A więc dostęp do nich jest przy pomocy funkcji konto.gazeta.pl/konto/0,0.html USŁUGI. Tam jest funkcja Fotoforum - pobierz zdjęcia
    • can.x Re: Witam sierotki 16.10.22, 12:54
      Nie mogę sobie znaleźć miejsca. Może wrzucać do tego garnka? Ale czy znajdę Was tam? www.garnek.pl/tomek13/19880643/aaaaa-kolysanka
      • kot.peter Re: Witam sierotki 16.10.22, 22:16
        can.x napisał:

> Nie mogę sobie znaleźć miejsca.
        W pierwszej chwili zrozumiałam to w przenośni i zabrzmiało rozpaczliwie. sad

>Może wrzucać do tego garnka? Ale czy znajdę Was tam?
        Mnie niestety nie.
        Zaprzyjaźniłam się z Facebookiem, choć długie lata opierałam się założeniu tam konta. Teraz wrzucam na FB swoje "luźne" zdjęcia i relacje, i kilka osób z naszej "gazetowej paczki" ogląda je i komentuje.
        Poza tym - nie wiem, czy zauważyłeś - mam nowe Nekro, gdzie zapraszam Cię ze stosownymi zdjęciami.
        forum.gazeta.pl/forum/f,275910,Swiatynie_i_nekropolie_foto.html
        Nadal działają też Sierotki na FB, gdzie też spotkasz znajomych.
        www.facebook.com/groups/1038487247060438
        No i możesz pokazywać swoje zdjęcia tutaj. Już to robiłeś. Może załóż sobie własny, Canowy wątek?

Nie wiem, co Ci poradzić.

Powiem tylko, że brakuje mi Ciebie.
        Brakuje mi też Kiksa, męczę go mailami, i obiecuje, że wróci, kiedy zaopatrzy się opał na zimę. smile

Masz jakiś adres mailowy, na który ewentualnie mogłabym pisać?

• can.x Re: Witam sierotki 04.11.22, 15:51
          Otworzyłem swoją forumową pocztę gazeta.pl a tam kilkadziesiąt maili - wszystkie w języku rosyjskim. Poczta jest aktywna. can_x
        • can_x Re: Witam sierotki 19.05.23, 18:49
          Odwiedziłem Facebook. Baga umieszcza tam swoje zdjęcia, wyborne. Nie mogłem przesłać tam nawet łapki podniesionej w górę. Czekam na nowe Twoje zdjęcia. Kiks gdzieś się schował, może drwa rąbie?
          • kot.peter Re: Witam sierotki 19.05.23, 19:45
            can_x napisał:

> Odwiedziłem Facebook. Baga umieszcza tam swoje zdjęcia, wyborne. Nie mogłem prz
            > esłać tam nawet łapki podniesionej w górę. Czekam na nowe Twoje zdjęcia. Kiks g
            > dzieś się schował, może drwa rąbie?
            Rąbał zimą i faktycznie nie miał czasy. Muszę do niego napisać.
            • can_x Re: Witam sierotki 21.05.23, 12:01
              Gdzie Kiks się wkleja?
              • kot.peter Re: Witam sierotki 21.05.23, 14:45
                can_x napisał:

> Gdzie Kiks się wkleja?

W fotel na swojej werandzie?
                Muszę wreszcie do niego napisać. Jesienią tłumaczył się brakiem czasu, bo zbierał w lesie drzewo na opał. A potem przepadł. Zaczynam się trochę martwić.

Fajnie, że Ty znów publikujesz - i zabawnie komentujesz zdjęcia.
    • alicja1999xx Re: Witam sierotki 19.05.23, 18:59
      heyyy
      • kot.peter Re: Witam sierotki 19.05.23, 19:46
        alicja1999xx napisała:

> heyyy

Chyba Cię nie znam, ale witaj!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka