Dodaj do ulubionych

### -- MARZEC -- ###2025

01.03.25, 05:18
>> Marzec, czy słoneczny, czy płaczliwy, listopada obraz żywy. <<

4.03 - wtorek - Sledzik
5.03 - sroda - Popielec
8.03 - sobota - Dzien Kobiet

Mam nadzieje, ze to juz bedzie calkiem wiosenny i cieply miesiac,
a Wszyscy bedziemy w zadawalajacym zdrowu, czego Nam zycze.
Obserwuj wątek
    • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 01.03.25, 10:10
      Witam smile
      A co tak krótko i tylko o pogodzie.Dla mnie to jest najważniejszy początek dnia
      u każdej z nas.
      U mnie dzień płaczliwy,bo od rana pada,już wczoraj dzień był do niczego.

śledzik mam zjeść dzisiaj,to już nie wiem.

• kallisto Re: ### -- MARZEC -- ###2025 01.03.25, 11:05
        To i ja wpadam na chwilę.
        Od rana praca choć leniuchowanie też było.
        Moja pani masażystka zdublowała godziny klientek, musiałam wrócić do domu. Nie ma tego złego żeby na dobre nie wyszło. Wiecem mam czasu, a za tydzień zrobię sobie upominek z okazji dnia kobiet, o.

Jaguś, wlasnie przed chwilą mąż wspominał śledzie w śmietanie, przygotuję za tydzień, aż mi ślinka leci jak sobie pomyślę 😂

Przyjemnej soboty 💐
        • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 01.03.25, 11:47
          witajcie Lusia/Jagusia/Kallisto,
          tak slecdziek bedzie 4 marca czyli wtorek,
          mam sloiczek AbbAz cebulka,
          moze tez kupie minutowego i ze smietana zrobie i szczypiorkiem

Jagusia nie tylko o pogodzie w powitalnej czolowce,
          sa tez wymienione swieta...
          i zyczenia nam zdrowka -o-

ja mam nadzieje,
          ze juz bede mogla zmienic zimowe obuwie na lzejsze-wiosenne,
          i inne odzienie wierzchnie,

miejmy udany weekendzik
          udanych smakow w potrawach
          i za kawusie i herbatke do wyboru.

taka fajna stacje odpoczynkowa zbudowali wokolo drzewa,
          mozna sobie spoczac pod drzewkiem kiedy slonce garuje z nieba
          • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 02.03.25, 09:13
            Witam.
            Podoba mi się to siedzisko przy drzewku.Bardzo pomysłowe.
            Wczoraj miałam dzionek bardzo zajęty, moze kiedys
            o tym napiszę.
            Dzisiaj dzionek tu pochmurny a nawet pada rzadki sniezek.
            Chyba to ostatnie trzepanie puchu w niebie.
            Wstałam wczesnie chociaz mi sie nie chcialo
            bo zapuszczam krople do oka kilka razy dziennie.
            Już tez jestem po sniadaniu i nic nie planuję
            oprócz relaksu.
            Spokojnej niedzieli zyczę.
            • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 02.03.25, 11:40
              Hej!!!!
              W pierwsza niedziele wiosennego marca, i pogoda za oknem
              jak na razie sloneczna ale z wiatrem, ktory nieco ochladza
              temp, +8...C.

U Was w Polsce ponuro i z opadami sniezku u maria88,, moze
              to, ale nie ostatnie takie opady, bo kwiecien musi wykazac sie
              swoim przyslowiem.?
              Dmucham w Wasza strone promienie sloneczne....

Wybieram sie na jakis spacer, wyjde chyba do parku bez "balkonika"
              musze trenowac chodzenie bez niego.
              Mam polowe obiadu tylko ziemniaki+salatka z buraczkow, cos z mieska przy
              niedzieli trzeba wyjac juz przygotowane.

U Jagi pewnie Ala bedzie w kuchni przygotowywac swoje smaki i czestowac
              cala rodzinke?.

maria88 pomaga swoim oczkom kropelkami, co dziennie? to tak jakbys
              byla po operacji na zacme?,.... czy jakies inne schorzenie Cie nawiedzilo?.

wedrowiec2, najprawdopodobnie zyje proza zycia codziennego opiekujac
              sie Tata, zycze wytrwalosci i nie zapominaj o swoim wypoczynku.

Kallisto, pewnie zakasuje rekawy i pomaga dla corki przygotowywanie
              obiadow, jak to dobrze miec taka uczynna i pracowita mame.

Kendo pewnie zanurzona w czytaniu, ale sadzac po zamieszczanych zdjeciach
              nie zapomina o dotlenianiu sie w sloneczku.

Zycze nam przyjemnej niedzieli w zadawalajacym zdrowiu i humorach.

Mam nadzieje, ze Jaga bedzie dzisiaj usatysfakcjonowana czytaniem
              dzisiejszego mojego powitania,
              moze troche za dlugie dla niektorych czytajacych?.....

Nie moge zamieszczac obrazkow, ten link co mialam wprowadzony na swojej szpalcie
              komputer wstawil cos innego zabierajac mi te mozliwosc, a nie mozna tego zlikwidowac,
              a zapomnialam jaki nawet tytul mial ten link? starosc nie radosc?????...
            • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 02.03.25, 11:44
              witaj Mario niedzielnie,
              jak i pozostale Vistulanki witam ciepkutko,

slonecznie mamy bardzo,
              wieje jednak zimnym podmuchem,
              planow jako takich weekendowych niet,
              wiec bedzie luzik,
              albo cos sobie znajed do zrobienia w przerwie czytanie..

zycze nam spelnionej dzisiejszej niedzieli
              • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 02.03.25, 13:40
                Dzień dobry kochane dziewczyny smile
                Lusiu,pewnie,że się cieszę,bo to nasze rozmowy są big_grin
                Nie bardzo rozumiem dlaczego nie możesz wstawiać obrazków czy zdjęć?
                U góry nad ramką jest napis ZDJĘCIE,wchodzisz,pobierasz i klikasz w otwórz
                i zdjęcie samo trafia gdzie trzeba.Może się nie rozumiemy"

Nie moge zamieszczac obrazkow, ten link co mialam wprowadzony na swojej szpalcie
                komputer wstawil cos innego zabierajac mi te mozliwosc, a nie mozna tego zlikwidowac,
                a zapomnialam jaki nawet tytul mial ten link? starosc nie radosc?????...

Brzydko na dworze i tylko 1st. ale za to w przyszłym tygodniu ma być ciepło.
                U mnie choroba zapanowała ,Ala leczy się aspirynką.
                Mam jeszcze od wczoraj pieczonego indyka,a jeszcze ma być halibut usmażony przez męża.
                Dla mnie najgorsze,bo trzeba to zjeść,a ja nie mam apetytu na nic.
                Miłego spacerku i zdrowego.
                • kallisto Re: ### -- MARZEC -- ###2025 02.03.25, 13:54
                  Dzień dobry dziewczynki.
                  Jaguś, dlaczego nie masz apetytu?

Niedziela taka sobie, trudna do określenia, bez słońca ale choć nie pada.
                  Wróciliśmy od młodszych dzieci, zawozilismy obiady na kolejny tydzień.
                  Wynianczylam Lilusię aż ja zabujałam do spania.

Oglądam „Masz talent”, oglądacie czasem?
                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 02.03.25, 14:18
                    witajcie Jagusia/Kallisto,
                    no szczesliwa Babcia nacieszyla sie najmlodsza wnusia..
                    terazbedzie milo wspominac chwile spedzone z Lila,

Jagusia,no nie ociagaj sie z jedzonkiem,
                    moze ktores tabletki powoduja jadlowstret?
                    moze cos w aptece dla seniora "tadka-niejadka"jakis syropek kupic na poprawe apetytu
                    takie smakowite jedzonko i nie masz apetytu?? zycze poprawyi chci na jedzonko,-dziekuje za przeslodkiego kiciusia w rozowym foteliku..cudnosci

Lusia,tak pol dnia zlecialo,
                    zaraz za czytanie sie wezme,
                    juz pojadlam wiec sadelko bedzie sie zawiazywac,
                    a jutro na marszu bede kalori sie pozbywac.

milego relaksiku niedzielnego zycze
                    • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 02.03.25, 16:37
                      Ano nie wiem dlaczego nie mam apetytu,małe porcyjki,szybko się najadam .
                      Z drugiego śniadania robię obiad,a z obiadu kolację.
                      Nic nie robię,to i jeść mi się nie chcę,albo się zaostrzyło.
                      Za tydzień pojadę zrobić badania.To już pół roku jak nie biorę leku na rzs. może zaczyna choroba bardziej atakować.
                      Myślałam,że taki odpoczynek dobrze mi zrobi,organizm odpocznie.Lekarka zgodziła się ze mną. Niestety zaczynają znowu paluszki boleć i bardzo się pocę w nocy.
                      Nie wiadomo kiedy i po niedzieli.
                      • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 03.03.25, 09:45
                        Herj !!!! ...
                        Jaga moze to wiosenna przypadlosc, ze apetyt nie dopisuje?.
                        Ja za chwile wychodze do ortopedy po wkladki do butow na miare
                        beda przygotowane na moja stope, podobno ma byc lepsze chodzenie?.
                        Za wizyte zaplace 200 kr a za wkladki po 2 tygodniach 400 kr, nic nie ma
                        za darmo w kraju gdzie mieszkam,

Dzien zapowiada sie sloneczny, tylko zaczyna wiosennie wiac zimnym
                        wiatrem.

Milego poniedzialku Nam zycze.
                      • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 03.03.25, 09:48
                        Spiuszki wstawać1....zartuję sama ledwie wstałam bo pochmurnie
                        a podusia miękka i ciepła.
                        Teraz juz po sniadanku, lekach, kroplach i pomuyslę co dalej
                        tzn wyjde czy nie.

Dobrego tygodnia zyczę.
                        • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 03.03.25, 10:16
                          Nie śpimy Mario,takie ostatnie przymiarki do wstawania.
                          Mąż przyśpieszył,bo właśnie mi zakomunikował,że zbił się spodeczek i żebym uważała.
                          Na dzisiejszy obiad chcę wypróbować kupiony żurek ,a mam białą kiełbaskę,
                          już mi pachnie.
                          No to wstaję i tak mam dobrze,bo nic nie muszę big_grin
                          Pochmurno i 4st. czekam na ocieplenie i słoneczko.
                          • kallisto Re: ### -- MARZEC -- ###2025 03.03.25, 10:56
                            Dołączam się z powitaniami puki mam w sobie moc smile
                            W pracy nudy na pudy, zrobiłam co trzeba i luz.
                            Pewnie słyszałyście o ratowaniu poczty polskiej? Weszły w życie tzw e-doręczenia.
                            Polega to na tym, że jeśli odbiorca fizyczny posiada specjalny kod i poda instytucji wysyłającej to dokumenty wysyłane są w postaci wyłącznie elektronicznej. Wówczas taki odbiorca może odczytać wiadomość w M-obywatel lub tez sobie dokument wydrukować.
                            Jeśli zaś nie posiada takiej możliwości to wówczas otrzymuje tradycyjny list od listonosza, a my wysyłamy wyłącznie formę elektroniczną. Taki dokument trafia na pocztę, tam pracownicy kopertują podobno w technologii o wysokim poziomie poufności, przekazując przesyłkę listonoszowi.
                            Przyspiesza to maksymalnie proces doręczania.
                            Wszystko to funkcjonuje w tzw. systemie EZD -elektroniczne zarządzanie dokumentacją. Szczerze mówiąc budziło w nas obawy jak to będzie. Diabeł nie taki straszny jak go opisują, jedna czynność PUH i PURDE jest prosta jak konstrukcja cepa big_grin
                            Takie przesyłki wysyłają wyłącznie instytucje państwowe, zwyczajne listy przechodzą przez pocztę tradycyjnie, chyba. Nie umiem sobie wyobrazić ile listów prywatnych może obecnie przechodzić przez pocztę w dobie komórek, maili?
                            Co raz mniej ludzi, a właściwie nie wielki % jest wysyłanych kartek świątecznych czy imieninowych. Na czym ta poczta ma zarabiać? Paczki odbieramy, wysyłamy za pomocą kurierów czy paczkomatów. Nie dość tego to Orlen, Żabki udostępniły odbiór zamówień. No jakby nie patrzył poczta polska leży i kwiczy. Musiały władze wymyślić rozwiązanie jak uratować państwowy monopol. Czy takie rozwiązania przyniosą wymierny skutek? Wątpię, ile listów urzędowych otrzymujemy w ciągu roku? Osobiście to nie pamiętam kiedy taki list i skąd otrzymała, chyba sto lat temu.
                            Rachunki za energię wkładają pracownicy ENEA bezpośrednio do skrzynek listowych, można tez sobie zamówić na meila.

A swoją drogą ciekawi mnie czy któraś z Was odebrała ostatnio od listonosza przesyłkę listową?
                            • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 03.03.25, 13:45
                              witam ,zdazylam jeszcze "w pierwszej zmianie"

Kallisto,faktycznie wielki przelom z przeyslakmi,
                              tu poczta tez kuleje,
                              co drugi dzien dorecza listy,
                              ja dostaje powiadomienia listownie np ze szpitala o nowym czasie wizyty
                              jeszcze i na mailla(1177) to samo ufff..

Jagusia z wiekam starsi ludzie jadaja mniej a jak nadchodzi wisna to juz calkowicie sa "rozlregulowni"
                              przyjdzie apety za niedlugo,

Maria upaja sie polegiwaniem w lozeczku,
                              ja tez nieraz tak mam jak zaczytam sie z rana bo ciekawy watek nastapil

ciekawe,jak u Lusi poszlo z nowym ustrojstwem do butow

miejmy udany dzionek i caly tydzien
                              dla Wedrowca ztcze to samo

tak wczoraj slonce zachodzac,zabarwilo niebo
                              • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 03.03.25, 20:47
                                Kalisto nie prowadze zadnej korespondencji w necie.
                                Wszystkie r-ki otrzymuje w skrzynce lub sa doreczone.
                                Jutro lub pokutrze zamierzam nadać list polecony do urzędu na pobliskiej poczcie.
                                Raz w mcu chyba jestem na poczcie i innych urzędach
                                gdzie jest sporo zwłaszcza starszych ludzi.
                                W małych miastach to moze 20% ludzi starszych posługuje sie komputerem
                                a tym bardziej korzysta z róznych poczt. Na wsiach to jeszcze mniej.
                                W moim wieku to nie mam żadnej znajomej ktore interesuje sie
                                internetem .
                                • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 04.03.25, 08:56
                                  Mario,dokladnie i tu ta sama histora ze starszymi ludzmi,ktorzy nie interesuja sie netem,
                                  maja dostarczane listy do skrzynek pocztowych,

witam wtorkowo,slonecznie i wietrznie i obiecane az do +8 C,obecnie +6 C
                                  coraz cieplej rano,wiec mozna by bylo wychodzic wczesniej na spacerniak i drugi raz po poludniu,bo dzien juz dluzszy...zobaczymy,jak bedzie z checiami,
                                  przydalo by sie taka metode wprowadzc,moze z pare deko cialka by ubylo

trzymajcie sie w zdrowku/udanych planow dzisiejszych

tesknota za latem
                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 04.03.25, 09:13
                                    Hej!!....
                                    Wczoraj na piechote szlam do szpitala do ortopedy,
                                    ale w drodze powrotnej dostalam wkldke do buta i przyszlam
                                    prawie bez bolu, Po poludniu poszlam do kawiarenki Ukrainskiej
                                    i jakos poszlo, noga wieczorem nie byla mocno opuchnieta, moze
                                    to cos mi pomoze????...

Poczty ida z duchem czasu, ale u mnie w klatce jest jeden problem
                                    bo sa dwa nazwiska podobne w wymowie, ale inaczej pisane, i pare
                                    razy moje listy byly w tym innym nazwisku, i odwrotnie.

Niebo wczorajsze bylo przy zachodzie slonca, a dzisiejsza fotka
                                    wybiegla 2 m-c do przodu, miejmy nadzieje ze maj bedzie udany pod
                                    wzgledem pogody.

Zycze Nam spelnionego wtorku pod kazdym wzgledem.
                                    • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 04.03.25, 09:20
                                      hej Lusia,
                                      dokladnie juz tesknie do ciepelka majowego i kwiecia,
                                      tez miewam nadzieje,ze maj bedzie cieply /sloneczny,
                                      wkladka do buta dala oczekiwany rezultat,
                                      dobrze ,ze maja rozwiazania na takie przypadlosc,

udanego dzionka zycze.
                                      • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 04.03.25, 09:25
                                        Jesze nie wiem czy aby ta metoda sie sprawdzi,
                                        nie moge stwierdzic po pierszym razie?.
                                        • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 04.03.25, 09:34
                                          Witam.
                                          Wkładki sa bardzo dobrym ieraz rozwiąaniem.
                                          Mam i stosownie ie do obuwia wyjściowego jak tez domowego noszę.
                                          Są podpaciem dla kości stóp, ktore sie teraz rozpadają.
                                          A dzisiaj tez mam słoneczko, z dnia na dzień ma być cieplej.
                                          Póznym wieczorem zaliczyłam Biedronkę i prawie
                                          wszystko mam. Mam problem z makijażem więc
                                          nie będe planowac wychodnego.
                                          Obiadek resztkowy z zamrażarki a na jutro narazie
                                          mam 2 konserwy z sardynek, jajka i wystarczy.

Dobrego dnia zyczę.

• jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 04.03.25, 10:33
                                            Cześć...
                                            Czekam na jakąś wiadomość od męża co mu robią.Od rana jest na kardiologii w Wawrze.
                                            W zeszłym tyg.przerwali chemioterapię,trzeba ratować serce.
                                            Jak to wszystko przetrzymać?
                                            Synowi twarz wykrzywiło i nie zamyka jednego oka.Bierze leki,ale na razie nie jest lepiej.
                                            Też tak kiedyś miałam,bo mnie przewiało,ale to było bardzo dawno.

Dziś dojadamy żurek z białą kiełbaską.,a na jutro coś wymyślę.
                                            Mam piękne słoneczko i już 7st.

• lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 04.03.25, 11:10
                                              Jaga, nie wiadomo co jest przyczyna tego stanu u syna, bo to moze
                                              byc tez lekki wylew w mozgu, albo porazenie nerwu trojdzielnego,
                                              ktory jest na policzku miedzy uchem a okiem?.

maria88, a jaki to masz problem z makijazem?, ja tylko uzywam kremu
                                              do twarzy, kremu do rak - co zauwazylam ostatnio ze chyba zaprzestane,
                                              bo smak jego czuje w ustach, do kapania to mam swoje sprawdzone
                                              kosmetyki z lekkimi zapachami.
                                              • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 04.03.25, 11:25
                                                JAGO to rzeczywiście choróbska rodzinne nie dają Ci wytchnienia.
                                                Dobrze że masz dziecko w poblizu .
                                                Zycze by szybko nastąpiła poprawa w leczeniu męza i syna.
                                                Trzymaj się i tak jestes dzielna.
                                              • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 04.03.25, 11:28
                                                LUSIU mam jasna oprawę oczu a teraz stosuje krople co 4 godz.
                                                • kallisto Re: ### -- MARZEC -- ###2025 04.03.25, 12:55
                                                  Ojej napisałam się i uciekłosad

Więc po skrócie, wyszło słonko! Pogoda piękna, za oknem sad
                                                  Po pracy gonię do rodziców, wczoraj całe popołudnie spędziałam u dzieci. Kołysałam małą awanturnicę, która lubi być przy człowieku. Momentami spała sama ale w większości trzeba było ją nosić i bujać. Lubi być bardzo mocno przytulona, otulona na maksa kocykiem wtedy najszybciej jej się usypia. Choć to usypianie trwa długo, w międzyczasie wywraca swoimi maleńkimi oczkami na wszystkie stronę świata, pęc można ze śmiechu. Mała łysa pachnąca główka i to niańczenia dawała mi dużo radości. Wg córki wczorajsze popołudnie było znośnie, nie urządzała histerycznych krzyków, widocznie potrzebuje kontaktu z babcią big_grin
                                                  Zuzia zaś pokazywała swoje gimnastyczne umiejętności. W pokoju ma zamontowane luźne drabinki na które się wspina, wisi jak małpka i wyprawia różne cuda łącznie zawieszając się rękoma w dół, nogi wyprostowane na świecę wypięta ku niebu.

Jaguś czy lekarz potwierdził, że u syna to zapalenie nerwu trójdzielnego?
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 04.03.25, 14:05
                                                    Kalisto tak coś syn powiedział..Mają jechać do Portugalii ,a gęba krzywa.Mówi,że jest przecież zdrowy.tylko nieco krzywy,bierze leki.
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 04.03.25, 18:52
                                                    oj,usmialam sie Jagusia z syna Twojego,
                                                    -cyt..ze zdrowy,tylko geba krzywa..-
                                                    miejmy nadzieje ze wroci do zdrowia,podobnie,jak maz,
                                                    tak chemia ma skutki uboczne,
                                                    odczekaja z tydzien i zaczna kontynuowac leczenia..
                                                    strasznie,jak nieszczescia chorobowe "chodza parami,
                                                    slodki obrazek -dziejkuje

Kallisto,malutka wczesniak,
                                                    wiec instynktownie lgnie do ciepelka,bo tak by miala go jeszcze u mamy ..za pare miesiecy "dojdzie do siebie"

Maria,oczywiscie kosmetyki na chore oczka zabronione,
                                                    ja mam problem z kremami pod oczy,co kupie to za pare tygodni nie moge go uzywac bo oczy zaczynaja lzawiec,

Lusia,coraz cieplej na dworze sie robi,
                                                    bedziesz miec okazje testac wkladki na spacerach..

nastal wieczor juz 18 :10 zrobilo sie calkiem ciemno,
                                                    zapowiadaja ocieplenie na jutro i slonce,

trzymajmy sie w zdrowiu i miejmy udany wiecczor
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 04.03.25, 18:52
                                                    Jaga, ja mialam ta przypadlosc po polpascu w uchu, jak jezdzilam
                                                    do sp,Mamy, lekarz kazala mi trzymac cieplo, owijac szalikiem caly policzek, a jeszcze mialam przypisane fizjoterapie z rozrusznikiem nerwu; przykladali
                                                    mi do policzka diody, ktore pobudzaly nerw, 10 takich zabiegow mialam,
                                                    i gimnastyke twarzy przy ktorej musialam wykrzywiac w rozne strony
                                                    rozne miny ustami, zeby wycofac skrzywienie twarzy, a jeszcze jakies
                                                    ruchy musialam wykonywac oczami. To mi pomoglo, ale jak jstem przemeczona
                                                    to mimo wszystko zaznacza sie lekkie skrzywienie twarzy jak dobrze sie przyjrzec.
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 05.03.25, 10:22
                                                    I znowu porannie Witam pierwsza., chociaz to już blisko południa.
                                                    Słonko piekne +4. Ciągnie mnie na spacer ale nie wiem jak będzie.

Dobrego dnia dla wszystkich.
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 05.03.25, 10:27
                                                    Hej !!!!! ..
                                                    To juz
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 05.03.25, 10:50
                                                    Witajcie... że Środa Popielcowa,dowiedziałam się dopiero wczoraj.
                                                    Czy to coś zmieni u mnie? na pewno nie,nie mam zamiaru posypywać sobie głowy popiołem.
                                                    Najważniejsze,że mam słonko na niebie i całkiem ciepło 7st.
                                                    Zauważyłam u siebie,że im jestem starsza tym dalej od wszelkiej świętości,
                                                    z bajek już wyrosłam,a widząc co się dzieje na świecie z ludźmi,nie chcę w tym uczestniczyć.
                                                    Teraz czekam na jakieś dobre wiadomości od męża,jest po wczorajszej koronografii
                                                    i słabo się czuje.Ciekawa jestem co dalej .Telefon od wnuczka,że jedzie do nas.

https://i.pinimg.com/474x/86/9b/c1/869bc15692062440dd1b133afa17bfc3.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 05.03.25, 10:55
                                                    Jaga wnuczek rozproszy troche Twoje mysli i milo spedzicie czas,
                                                    a moze cos pozytecznego zrobi w domu dla Ciebie?
                                                    Dla meza zycze duzo sily i dobrych mysli do przetrwania wszystkich
                                                    zabiegow.
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 05.03.25, 11:55
                                                    Maria/Jaga/Lusia witajcie
                                                    sliczne te obrazki od Jagusi ,dzis psiunek i kocio radosnie nas pozdrawiaja...

oj te chorubska nie chca nas opuszczac,
                                                    im starsi jestesmy zawsze cos nowego sie przyczepi..
                                                    zycze nam zdrowia,by jak najmniej sie czepialo..

za oknem +10 C/wieje jednak zimnym wiatrem.

trzymajmy sie cieplutko
                                                    wnek i zonkile zaczna kwitac..
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 06.03.25, 09:05
                                                    Witajcie...
                                                    słonko tak jak i wczoraj pięknie zachęca do wstania.
                                                    Przypomniałam sobie,że mam co robić,już wieczorem ugotowałam buraki na jarzynkę.
                                                    W lodówce czeka mielone,będą pulpety z papryką w sosie pieczarkowym .
                                                    Mąż wczoraj wrócił ze szpitala,w piątek będzie konsylium co dalej i powiadomią.
                                                    Nie wiadomo jeszcze co z chemią,za tydzień po badaniach zdecydują.
                                                    Wczoraj mieliśmy 15st. na razie 7.
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 06.03.25, 10:34
                                                    No to i ja Witam ze słonkiem i +10.
                                                    Rano bardzo mi sie nie che wstac a potem jestm zła,
                                                    że czas tak szybko mija.

Czekam kawka bo po ostatnich lekach mam moim zdaniem
                                                    za niskie cisnienie i nie wiem czy iśc do medyka zeby to zmienić.
                                                    Nie czuję sie żle tylko cisnieniomierz tak wskazuje.
                                                    Rano 118/57/62. To rozkurczowe chyba za niskie?
                                                    Wieczorem podobnie.

Spokojnego dnia zyczę.

Dobrze JAGO że wypuszczaja męża że nie stale w szpitalu.
                                                    Do domowa opieka , to domowa....
                                                    Jak synio, lepiej?
                                                  • kallisto Re: ### -- MARZEC -- ###2025 06.03.25, 10:51
                                                    Wpadam na chwilkę żeby dać znać o sobie, ze żyję big_grin

Zjadłam śniadanie i czuję się syta ale czy zadowolona? Nie. NO bo chciałabym być w domu big_grin
                                                    Pogoda pisze się znakomita, jadąc do pracy widziałam piękne, ogromne rozpalone słońce w kolorze ostrej pomarańczy.

Jaguś, podzielam Twoje zdanie smile

Wczoraj miałam mocno chodzony dzień, poszwędałam do salonu fryzjerskiego w moim pobliskim CH. Miałam nadzieję, że coś "zrobi" z moich włosów. No po prostu masakra sad Nawet nie chce mi się o tym pisać. Dobrze, że szybko rosną to pójdę znowu do Agi.

Lusia, pięknie opisałaś skąd wziął się popielec. Nie zgadzam się totalnie, ze człowiek bierze się z prochu i w proch się obróci. Z jakiego my prochu jesteśmy ?????????? Ja wiem, ze nie proch miał znaczenie przy powstawaniu życia big_grin A w proch? Jeśli mnie spalą to tak, bo inaczej to w żaden proch !!! Się ktoś napracował , żeby coś takiego wymyślić, no naprawdę .

Idę porozkładać trochę dokumentów po teczkach.
                                                    Miłego , słonecznego czwartku.
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 06.03.25, 13:32
                                                    witajcie Vistulanki,
                                                    tak,sloneczko intensywnie swieci,
                                                    zapomialam okularow przeciwslonecznych
                                                    +13 C,ale ze powiewa to czuje sie chlodnikawo choc w zaciszu super mozna by bylo sie opalac juz,ale na razie w domu u dzieciecia jestem,
                                                    szkoda, "w ogrodze cos bym dziubla",
                                                    nastepnym razem to zrobie,

trzymajmy sie w zdrowku a zwlaszcza Jagusi maz.
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 06.03.25, 14:52
                                                    Melduje sie!!! , po zacheceniu Jagi obrazkiem,
                                                    inaczej czlowiek zaczyna myslec???....
                                                    Kallisto, dziekuje za mile slowa.
                                                    maria88, nie wiem ale mi sie wydaje ze lepiej moze miec niskie
                                                    cisnienie niz za wysokie?...

Zrobilam dzisiaj nie przewidziana robote w planach,
                                                    ale jestem zadowolona, na balkonie mam b.goraco temp.+28,
                                                    a zewnetrzna pokazuje +18...C, okno balkonowe mam rozsuniete,
                                                    bo dosuszam pranie.

Kendo, tez bym cos porobila w ziemi jakies kwiatki oplewila, pobudzila
                                                    ziemie do zycia po zimowym snie.

Przyjemnego slonecznego popoludnia Nam zycze,
                                                    a wedrowiec2 chyba ma sobie dobrze, nie za duzo pracy,
                                                    i odpoczynek tez sie liczy?.
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 06.03.25, 15:39
                                                    U mnie też bardzo ciepło,18st. oby już tak zostało.
                                                    Mario niejeden chciałby mieć takie ciśnienie.
                                                    ja też mam dziś niskie 121/74/60 ale biorę2x dziennie różne mocne leki.
                                                    Co do szpitali,to są 2 różne,bo jeden to hematologia,a drugi kardiologia.
                                                    Mąż na kardiologii miał robioną koronografię,pobyt niezbyt przyjemny,na szczęście krótki.

Kendo jest u syna,to widać po kwiatkach.
                                                    Dobrego popołudnia smile
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 07.03.25, 13:26
                                                    https://i.pinimg.com/736x/5c/8a/3a/5c8a3a53063a666b571c2fb989e32fdc.jpg
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 07.03.25, 17:02
                                                    no,obrazeczke od Jagusi
                                                    duzo mowiacy..
                                                    tak,tak,mozemy sie zastanawic co nam zyczie jeszcze ma do zaoferowania,

witajcie Vistulanki,
                                                    bardzo slonecznie/nawet nie specyjalnie wieje,
                                                    ja cos blizej do jakiegos chorobska sie sklaniam uffff,
                                                    dobrze ze wczoraj dzieciecia obskuzylam,
                                                    moze za tydzien bede bardziej zdrowsza nie zarazajaca,

trzymajcie sie w zdrowku...
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 07.03.25, 18:23
                                                    Witam. Kendo nie choruj. Chyba Cie przewiało.
                                                    Pogoda bardzo zdradliwa. W slonku cieplo. Ja tez dzisiaj wyszłam bez nakrycia glowy.
                                                    Bola tylko nogi po chodzeniu.Jutro zrobie przerwe.
                                                    Wędrówka chyba dotlenia siebie i ........

Takie przylaszczki sa tez juz u nas na rabatkach.

Spokojnego wieczorku zyczę, chociaz jak tu mozna nie myślec
                                                    gdy blisko wojna i końca nie widać. Uf...
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 07.03.25, 21:29
                                                    Oj!!! wydawalo mi sie ze juz tutaj bylam i zostawilam
                                                    swoj slad, widac chyba kliknelam tam gdzie nie mialam?

To od nowa, :
                                                    maria88 u Kendo na fotce to nie przylaszczki tylko sniezyczki
                                                    rosna wokolo bza u syna.

Dzisiaj bylo +16...C, .b.cieplo, tak nagle, ludzie sie porozbierali,
                                                    a na drugi tydzien bedzie ponizej +5..C, takie temperatury sa
                                                    nie wskazane dla naszego zdrowia.

Zycze Nam cieplutkiego, relaksowego wieczoru w zadawalajacym
                                                    zdrowiu.
                                                  • wedrowiec2 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 07.03.25, 22:00
                                                    Dobry wieczór Vistulankismile
                                                    Życie pędzi, gdy trzeba załatwiać mnóstwo spraw, a czasami pomału pełznie gdy czeka się na wiadomości. Ostatnie trzy tygodnie miałam bardzo zajęte. Prawie wszystko toczy się wokół zdrowia. szpitale, transfuzje, konsultacje. Dziś dostaliśmy dobrą wiadomość – będzie kontynuowany program lekowy. Dostaliśmy partię tabletek na kolejne cztery tygodnie.
                                                    Jago, mam nadzieję, że Twój mąż też będzie mógł kontynuować terapię.
                                                    W sprawie różnych świąt mam takie samo zdanie, jak Kallisto i Jagasmile
                                                    A teraz - dobranocsmile
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 08.03.25, 09:25
                                                    Hej !!!!! ..
                                                    Jak to dobrze wedrowiec2, ze dalas znak ze zyjecie i sprawy
                                                    tocza sie dobrym torem, zycze dla Twojego Taty dobrej rekacji
                                                    po medycynie i dla Ciebie sily, checi i przeciwstawianiu sie roznym
                                                    klodom na dorodze do wyleczenia.

Dumanie nad zyciem nic nie daje, tylko nasz rozsadek i odpowiednie
                                                    zdrowe nastawienie do zycia przynosi efekty na przetrwanie????.....

W naszym juz wieku (a najprawdopodobnie jestesmy juz tutaj Wszystkie
                                                    chyba po 70 lub blisko tego), dlugie chodzenie przyspaza nam boli nog
                                                    i innych dolegliwosci, stwierdzam to po sobie.
                                                    Niemniej rozkladajac spacery, marsze na krotkie odcinki i czynnosci zwiazane
                                                    z zyciem w domu, zmniejszaja nadmierne obciazenia i bole.?....

Za oknem od rana prawie slonecnie po mojej stronie, slonce ma coraz
                                                    dluzsze promienie i obiecuja dzisiaj ponownie prawie +15..:C, a od
                                                    poniedzialku temp, spadna ponizej +5...C.

Mam nadzieje ze dzisiejszy dzien uplynie Nam spokojnie i relaksowo.
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 08.03.25, 09:55
                                                    Narazie ciepełko trzyma i ma tak byc w kolejny tydzień.
                                                    Maja tez pokazac sie przelotne opady w naszej części kraju.
                                                    Moze zima juz nie wróci, oby.
                                                    Witam wszystkie Vistulanki i Okazji Dnia Kobiet
                                                    życzmu sobie duzo zdrowia sobuie i w rodzinie.
                                                    oraz przyjemnego spedzenia dnia.
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 08.03.25, 10:24
                                                    Witam ze słoneczkiem .Właśnie dostałam wpis od syna czy może przyjechać,czy nikogo nie wpuszczamy.Pewnie przyjedzie z kwiatami jak co roku.
                                                    Jak się trzymasz Kendo i Kalisto,coś choroby nikogo nie omijają.
                                                    U Wędrówki wszystko w porządku,biorąc pod uwagę wszystkie okoliczności.
                                                    Wędrówko też mam taką nadzieję.Po ostatniej wizycie na kardiologii mąż czuje się lepiej,
                                                    to może znowu chemię dadzą.

Trzymajcie się zdrowo dziewczyny smile
                                                  • kallisto Re: ### -- MARZEC -- ###2025 08.03.25, 10:47
                                                    Dzień dobry Kobietki w dniu naszego swieta.

Pogoda cud malina, byłam w Netto, zrobiłam torbę zakupów, teraz czekam aż mojego męża Krysia skończy masować i zamienimy się miejscami. On w tym czasie pójdzie na szwędaczki do Mrówki, musi odczekać na mnie bo jesteśmy jednym autem.

Jaguś wczoraj odebrałam
                                                    Nowe buty na małym koturnie i leciutką platformą tak żeby sztywniejsza była podeszwa niż w czółenkach. Na razie są ok, mam je na sobie. Nie wiem jak podczas dłuższych spacerów, jutro wypraktykuje znowu.

Babeczki bawcie się dzisiaj dobrze, niech Wam będzie słodko i milutko .

Lusiu i Kendi czy w Szwecji też dzisiaj obchodzi się DK?
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 08.03.25, 16:36
                                                    Jakos slabo naglosnione to swieto w Szwecji, rano troche w radio nadmienili,
                                                    pozniej juz tylko z wnuczka urzedowalam w parku, nie widzialam zadnego
                                                    pana z kwiatami na ulicy co by chcial obdarowac swoja pania.

Przyjemnego spedzienia popoludniowego Nam zycze.
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 09.03.25, 08:55
                                                    Witam. Niedziela od rana ze słonkiem i niech tak trwa.
                                                    Muszę spac 8 godzin i tak spałam.

Teraz sniadanko i kawka no i chyba bedzie relaksowo.

Dobrej niedzieli zyczę.
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 09.03.25, 09:35
                                                    Hej !!!...
                                                    Niedziela na luzie, ale dostalam buraki od corki,
                                                    to chyba dla niej i dla siebie przygotuje je pod salatki
                                                    do sloikow.

Tez po porannej mgle niebo wypogodzone ze sloncem, temp,
                                                    powoli rosnie do gory, obiecuja do +15....C.
                                                    Obiad mam do podgrzania.

Przyjemnej niedzieli Nam zycze, zachorzalym szybkiego wyzdrowienia.
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 09.03.25, 10:46
                                                    Dzień dobry smile
                                                    A co się dzieje z Kendo? aż tak poważnie zachorowała?
                                                    Dzień ładny słoneczny ,na razie 9st.
                                                    Wczoraj wpadł młodszy syn ze słonecznikami,potem wnuczek.
                                                    Będę się byczyła przy niedzieli i oglądała co popadnie.
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 09.03.25, 11:02
                                                    Jaga, Kendo dopadl jakis grypowych chyba wirus,
                                                    w nocy ma temperature, w dzien spada, kaszle, chrypie, kicha,
                                                    boli, bez apetytu.
                                                  • kallisto Re: ### -- MARZEC -- ###2025 09.03.25, 12:48
                                                    Dzień dobry.

Czyli wirus grasuje u Was. Czy Kendo dostała leki?

Wróciliśmy od córek. Zięć z wnukiem w Warszawie, Paulina z Lilką są u Doroty, a mypojevhusmy zobaczyć się z nimi. Pokarmiłam dzidziusia, pogadaliśmy i powrót do domu.
                                                    Wycieczka z rodzicami nie wyszła, mamie spuchła noga tak że nie była w stanie wlozyc do buta.
                                                    Musze napisać do lekarza żeby w końcu skierował ją na RTG stopy. Co to za leczenie bez badań??? Konowal jeden !!!

Piękna pogoda u nas, słońce uśmiecha się z góry, tak słonecznego uśmiechu i Wam zycze.🥳🌝🌻
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 09.03.25, 13:58
                                                    Noga/ stopa puchnie jak jest niewydolnośc krazenia i robi sie zakrzep w nodze
                                                    więc tu trzeba robic USG tzw.Dopllera lub jest zapalenie stawów., reumatologiczne badanie wtedy
                                                    Dlaczego uwazasz ze rtg , czy skreciła mama nogę?
                                                  • kallisto Re: ### -- MARZEC -- ###2025 09.03.25, 15:25
                                                    Mario, lekarka mamy podejrzewała zapalenie żył, zaleciła Diohespan, nie skierowała jej na Dopplera, wkurzyłam się wtedy. Sugerowałam lekarzowi żeby dał na badanie krwi, niecdal. Namawiałam mamę żeby zrobiła odpłatnie, zapisałam na kartce jakie badania krwi, nie poszła. Wg mnie na RTG byłoby widać czy dzieje się coś w stawach. Ale jak piszesz o żyłach to napiszę do lekarza żeby w końcu dał skierowanie na jakieś badanie. Co za konował z konowalicà, śliw mi brakuje na takie leczenie. Mama też jest uparta i nie chce mnie słuchać więc nie przeskoczę niektórych sytuacji.
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 09.03.25, 17:30
                                                    No niedobrze .Kendo na pewno źle się czuła już jak poszła do syna.
                                                    Trzeba zrobić badania.
                                                    a mamie Kalisto tym bardziej,to może być zakrzep.A noga nie boli?

Co się dzieje z lekarzami ? chyba mają przyzwolenie,że tak słabo reagują.
                                                    Mężowi było lepiej i znowu sobie psika ,bo boli w klatce.
                                                    Czekamy na konsylium i nie wiemy co dalej..Mieli przysłać co dalej ,zaglądałam na
                                                    konto pacjenta i nic nie ma.
                                                  • kallisto Re: ### -- MARZEC -- ###2025 09.03.25, 18:12
                                                    Jaguś noga boli, stopa opuchnięta, paluch gorejący, napisałam przed chwilą to konowała w którego mama zapatrzona jest jak w obrazek. Zobaczymy z czym wyjdzie jutro od niego.

Jaguś a konsylium w jakiej sprawie?
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 09.03.25, 22:32
                                                    KALISTO zakrzep zyły glownej w nodze, ktory tak sie objawia ze
                                                    noga puchnie boli jest barrdzo niebezpieczny. Urwać sie moze skrzep, popłynie do płuc i koniec.
                                                    Tak miała moja koleżanka juz ś.p. Czy ma temperaturę lub stan podgorączkowy?
                                                    Jesli tak to nie wolno tego lekcewazyc i czekać.
                                                    Podstawowe badanie jak pisałam to USC zył nógi bezbolesne i bezinwazyjne .
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 10.03.25, 11:23
                                                    No tak widze-czytam, ze podobmnie my mamy takie same
                                                    sytuacje z lekarzami, trzeba chyba byc madrzejszym od nich
                                                    i sie uprzec na swoje, zeby dostac odpowiednie skierowania
                                                    lub medycyne.

Za oknem slonecznie, przygotuje zupe brokulowa dla wnuczki
                                                    i wyjde na jakis spacer,marsz, zastanawiam sie nad pojsciem
                                                    do kawiarenki Ukrainskiej, bo oni to chorzy tam przychodza i roznosza
                                                    bakcyle.

Zycze nam przyjemnego poniedzialku i calego tygodnia
                                                    w zadawalajacym zdrowiu.
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 10.03.25, 12:16
                                                    Witajcie... wróciłam z laboratorium i złapałam się za śniadanie.
                                                    Postawiłam na zupę ogórkową i odpoczywam.
                                                    Kalisto co do konsylium,to w sprawie koronografii serca,które miał we wtorek.
                                                    Nie jest dobrze,choć po badaniu mąż czuł się lepiej.
                                                    Teraz będzie w piątek w szpitalu na hematologii ,dobrze żeby opis z konsylium dotarł
                                                    do tego czasu.Najważniejsze serce,czy da radę.

Nie rozumiem dlaczego Kendo nie napisze choć parę słów.
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 10.03.25, 12:56
                                                    Jaga, Kendo wpisala sie w watku "Dla zdrowia"
                                                    skopiowalam ten wpis

kendo Re: jak samodzielnie leczyc kaszel-chorobowe wzie 10.03.25, 09:47

dziekuje za rady Kochane Vistulanki,
                                                    stan zdrowia ,"jak hustawka"
                                                    najgorzej wieczorem,kiedy goraczka wzrasta,

szkoda mi tylko dni slonecznych,ze musze siedziec w domu,
                                                    ale otwieram okana i wpuszczam sloneczne promyczki,

Lusia dziekuje za zamowiony lek,
                                                    zobaczymy co zrobi jutro,
                                                    wieczorem podzwonie,
                                                    co bym ewentualnie potrzebowala ze sklepu,
                                                    ale chyba nic?
                                                    na sniadanie dzis zjadlam juz cala kromke,a tak tylko poloweczke miescilam...
                                                    kolacja tez minimalna,pewnie nabiore lini do wiosenno-letnich ciuszkow,
                                                    mam krzyzowki/dwie kasiazki co wypozyczylam w piatek i tym sie "posilkuje " miedzy drzemkami,

zycze Nam zdrowka
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 10.03.25, 13:31
                                                    Dziękuję i życzę zdrówka jak najszybciej smile
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 10.03.25, 16:35
                                                    Witam.Dzisiaj chlodniej bo wiatrzysko ale musiałam
                                                    maszerowac bo kilka spraw bylo
                                                    do załatwienia. Wszystko poszlo okey.
                                                    KENDO okropnosci te wirusy, wymeczą bardzo.
                                                    Dobrze że siedzisz w ciepełku.
                                                    Zdrówka zyczę.
                                                    JAGO pocieszam ze bedzie dobrze.
                                                    Wazne że nie lecza w ciemno.
                                                    Tam gdzie mieszkacie to szansa na dobrą
                                                    diagnostyke i skuteczniejsze leczenia.
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 10.03.25, 17:10
                                                    U mnie jest 18st i byłoby fajnie gdyby nie wiatr.
                                                    Podlałam krzaczki na balkonie,może coś zacznie się rozwijać? na razie tylko badylki.
                                                    Zjadłam całego rogala z masłem,aż chrupał taki świeżutki.
                                                    Kolejny dzień przeleciał.
                                                  • kallisto Re: ### -- MARZEC -- ###2025 10.03.25, 17:56
                                                    Cześć dziewczyny.

Kolejny ciepły dzień i powiew wiosennego wiatru.

Moje krzewinki balkonowe puszczają pędy. Pojechałam do Netto po bratki, okazało się że akurat ten punkt w remoncie. Wróciłam z niczym.

Mario, wiem jakie mogą być skutki złego leczenia. Niestety już nie mam żadnych argumentów, mama wróciła od konowała z niczym. Powiedziała, że jest lepiej, a jutro będzie gorzej. To o co poprosiłam lekarza nie zadziałało, co mam jeszcze zrobić tym bardziej, że mama uparta jest jak kozioł, ona swoje , ja swoje, w ogóle mnie nie słucha.
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 10.03.25, 20:18
                                                    Moze o jeszcze raz bo zniknęło.
                                                    KALISTO nie masz kontaktu tel.do lekarza, zeby zapytać
                                                    bo moze niepotrzebnie sie denerwujesz.
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 11.03.25, 09:56
                                                    Witam. Ksiezyc dokuczał więc musiałam przedłuzyc spanko.
                                                    Teraz juz na chodzie zamierzam robic ruskie pierogi.
                                                    Kawka tez czeka bo cisnienie mam chyba za niskie 116/58/61

Jak narazie to pochmurnie ale +15.

Wszystkim zdrowego dnia zyczę.
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 11.03.25, 11:06
                                                    Hej !!!! ...
                                                    maria88, to macie juz piekna wiosne, u mnie tylko +4..C,
                                                    duze stezenie pylkow, a na piatek zapowiedziane opady sniegu na 2 cm.
                                                    Mam nadzieje ze kawa pobudzi Tobie do wzrostu cisnienia.

Kallisto wspolczuje, calej tej histori z lekarzem i Twoja mama, ale
                                                    widac ze to chyba juz nie bedzie lepiej, ale okresowo choroba bedzie
                                                    sie nasilala w roznej czestotliwosci.
                                                    U Jagi chrupiace rogaliki, przypominam sobie jak w Polsce mi one
                                                    smakowaly szczegolnie na sniadanie+ kakao.

Ja czekam na telefon o odebranie leku dla Kendo i musze go
                                                    dostarczyc, moze porowerkuje?.
                                                    Zycze Nam spelnionego wtorku w planach i wypoczynku.
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 11.03.25, 13:52
                                                    I poleciało !
                                                    Witam Was cieplutko.Trochę chłodniej niż wczoraj 15st. i słonko słabsze.
                                                    Kalisto,myślę,że gdyby coś było złego,to lekarka by nie zbagatelizowała.
                                                    Ważne jak mama wstaje,czy też ma nogę ma opuchniętą,czy tylko jak pochodzi.
                                                    Może wystarczą zimne okłady.

Przykre jak nie można się dogadać z mamą.Ja najchętniej też bym nie chodziła do lekarza.

Miał być gulasz z pręgi wołowej,ale sos wyparował.
                                                    Zamiast na 2 dni to już zjedliśmy,bo akurat przyszedł wnuczek.
                                                    Zapomniałam się,bo dostałam wczorajsze nie najlepsze wyniki,
                                                    ale co zrobić,wiadomo,że z wiekiem wszystko się pogarsza.
                                                    Miałam dziś dobrą noc,bo zapomniałam zamknąć balkon,myślę że dlatego.

Trzymajcie się dziewczyny.Lusiu pozdrowienia dla Kendo smile

• lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 11.03.25, 18:25
                                                    Jaga, Kendo dziekuje za pozdrowienia.
                                                    Dzisia juz znacznie lepiej sie czuje.

A zamowiony lek nie dotarl, i cos mi sie wydaje ze chyba go nie bedzie???
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 12.03.25, 09:12
                                                    Hej !!!!
                                                    Pogody nie chwale, bo pada deszcz, temp,+2...C.

Sroda jak zwykle do kawiarenki moze sie wybiore?.
                                                    Obiad do wyboru, tylko do podgrzania.
                                                    Zdrowie jak narazie moge napisac zadawalajace.
                                                    Zycze Nam wlasnie tego i slonecznego nieba nad glowami.
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 12.03.25, 10:07
                                                    witam marcowo,
                                                    wiadomo,jak przyslowie marcowe brzmi..

dziewczyny dziekuje za zyczenia zdrowka i pozdrowienia,
                                                    wracam dzis do netu,
                                                    nadrabiam zaleglosc,ale jak na razie to OK..
                                                    nasze zdrowka i naszych najblizszych zawsze nas zamartwiaja
                                                    bo chcalybysmy by zawsze zdrowie im dopisywalo,
                                                    a to wiek swoje prawa ma i roznie to bywa
                                                    a z drugie strony rowniez i sluzba zdrowia roznie podchodzi do leczenia seniorow
                                                    no ale wnet polowa marce i bedzie coraz cieplej i sloneczniej,
                                                    wiec ciszmy sie ta nadzieja..
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 12.03.25, 10:10
                                                    Witam. Mam sloneczko jak narazie i +10.
                                                    Jestem bez planu.
                                                    KENDO dobrze ,że lepiej ale dalej dbaj o siebie.
                                                    LUSIU uwazaj na wirusy w kawiarence.

Wszystkim życze zdrowka i słoneczka.
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 12.03.25, 10:15
                                                    Witajcie smile
                                                    To dobrze,że Kendo ma się lepiej.
                                                    Posyłam Wam moje słoneczko które mnie raduje od rana.
                                                    Na razie mam 9st. pewnie będzie więcej.
                                                    U nas jak się ściąga lek z innego kraju,to też trzeba nieraz długo czekać.
                                                    A lek jak dobry może się jeszcze przydać.
                                                    Dzień zaczęłam od małego porządku w kuchni.
                                                    Życzę dalej zadowalającego zdrowia i poprawy potrzebującym.

• lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 12.03.25, 10:32
                                                    Kendo, zycze w 100% nowego zdrowka po wirusie, pewnie juz
                                                    innego nie zalapiesz na siebie, bo juz masz przeciwciala?.

maria, zawsze uwazam, a niektorzy chca Cie obejmowac w ten sposob
                                                    dziekujac, ze cos odpowiedniego dla nich wyszukam w tym gaszczu
                                                    odziezy, trudno mi sie wzbraniac. Niektorzy pruboju juz rozmawiac po
                                                    Szwedzku to ich poprawiam gramatycznie, to tez sa zadowoleni.

Jaga slogan z obrazka na czasie na kazdy dzien powinnismy o tym pamietac,
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 12.03.25, 11:21
                                                    witam Maria/Jaga/lusia,
                                                    dziekuje Jagus za obrazki zawsze sa rozweselajace i z dobrym mottem na dzien czy cale zycze.

ech ten virus nie wiadomo gdzie "zlapalam"Lusia zdrowa a chodzilysmy wszedzie razem
                                                    moze tu w mom okregu ktoras mnie na kawiarence drucianej zarazila bo niby juz byla wyzdrowiala..

trzymajcie sie zdrowo i dziekuje za promyczki sloneczka,
                                                    akurat niesmailo zagladaja w okna
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 13.03.25, 09:05
                                                    Hej !!!! ..
                                                    Podreptalam z rana, zjadlam sniadanie, trzeba jakos
                                                    pozytywnie rozpoczac zycie w czwartkowy dzien.

Po wczorajszej wizycie w kawiarence U, b. bolaly mnie stopy,
                                                    nocke przespalam cala, mam nadzieje, ze dzien dla mnie
                                                    bedzie udany,
                                                    czego i Wam zycze.
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 13.03.25, 10:15
                                                    Dzień dobry i również życzę udanego dnia.
                                                    W nocy solidnie popadało,a dziś bardzo pochmurno,ale 10st.
                                                    Na dworze nieciekawie,przyroda śpi.Łazienki jeszcze śpią.
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 13.03.25, 10:33
                                                    Jagusia,no dzieki za sliczne zdjecia z pawiem..

witajcie Lusia i Jagusia i pozostale Vistulanki,
                                                    jakos dzionek przebrniemy,
                                                    sloneczko troche probuje machac lapkami/+3 C/poszlo by sie na szybki spacer,
                                                    ale jeszcze pobede w domu do soboty..

zrobila,wode z miodem do termosu,taka cieplawa,
                                                    i popijam co rusz by nawilzac nadwyrezone gardlo uffff,ale dlao mi tym razem w kosc....

trzymajcie sie w zdrowiu.
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 13.03.25, 15:30
                                                    O! jakie ładne kwiatki surprised
                                                    A gdzie się Kalisto zapodziała?
                                                    U mnie pada,a jutro jadę do lekarza,może do jutra przestanie?
                                                    Nie lubię takiej pogody do jazdy,choć to nie ja będę prowadziła
                                                    Kendo bardzo dobrze robisz herbatkę z miodem do popicia na gardziołko.
                                                    W domu mało kiedy otwieram grzejniki,jest i tak ciepło.
                                                    Zeszłoroczny remont i ocieplenie dużo dały.

https://i.pinimg.com/originals/3b/c4/39/3bc439a9e4353458cd8c761dada83357.gif
                                                  • kallisto Re: ### -- MARZEC -- ###2025 13.03.25, 17:00
                                                    Dzień dobry.
                                                    Wczoraj mieliśmy jeżdżony dzień, sprawunki, wymiana telefonów i odwiedziny teściowej.

Zimnica u nas ale w domu się żyć, podobnie jak Jaga nie włączam grzejników a wręcz na odwrót, na okrągło bym wietrzyła.

Ogarnęłam mieszkanie i leniuchuję , mąż też. Co raz bardziej daje mi w kość praca, wracam wypompowana z energii, mózg paruje szczególnie gdy przygotowuje dokumenty wymagające skupienia.

Kendo, fajnie ze wirusa masz już za sobą💐

Jaguś czy te pawie chodzą po Parku Łazienkowskim? Piękne, królewskie ptaki, kolorystyka pior zawsze mnie zachwyca.

Spokojnego wieczoru.
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 13.03.25, 17:17
                                                    Chyba jeszcze mnie nie bylo tutaj, więc Witam.
                                                    Już miałam wychodne chociaz deszczk kropi.
                                                    Juz tez był obiadek a teraz chwila relaksu
                                                    bo muszę jeszcze ogarną c chałupkę.

A może legnę i najpierw odpoczne....zobaczę.

Dobrego i spokojnego wieczoru zyczę.

Dobrze że KENDO czuje sie lepiej
                                                    tzn,że leki działają.
                                                    KALISTO jak bedziesz na emeryturce to tez rodzinka nie da Ci leniuchować.
                                                    Pomoc najblizszym bedzie dalej na pierwszym miejscu

• kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 13.03.25, 18:39
                                                    witam wieczornie Maria/Kallisto,
                                                    ponownie jagusie,
                                                    tak wlasciwie biore tylko te granulki pod jezyk,
                                                    ale wieczorem czuje ,ze nie goraczka ale dyskomfort w cialku sie pogarsza i musze legnac wczesniej,
                                                    uzywam jeszcze taki "drops do ssania" zyx"ktory daje ulge w oddychaniu,dostalam takie w szpitalu po operacji i dokupilam sobie teraz,

tak Kallisto,rodzice juz schorowani,
                                                    wiec coraz czesciej beda potrzebowac Waszego jakies wsparcia,
                                                    a pozniej wnuczatko to najmlodsze bedzie tez potrzebowac wiecej wsparcia ,kiedy rodzic ebeda zajecie,
                                                    wiec Kallisto nudow nie bedziecie miec,

Maria nawilzyla swe paszczydelko podczas deszczyku i relaksuje sie az do jutra,
                                                    i tak sie nam czas uklada,
                                                    niemal co dzien to samo..

Jagusia jutro do lekarza...zawsze duza nie wiadoma,
                                                    co powie dalej lekarza

trzymajmy sie w zdrowiu

acha,Jagus te kwiatki kolo mojego garazu rosna.
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 14.03.25, 09:14
                                                    Hej !!!!
                                                    Zawitala ponownie zima w mojej krainie, w nocy na -+0, w tej chwili
                                                    temp. nieznacznie rosnie do plusa, obiecane do +1 a noc -5...C.,
                                                    minimalnie dachy przypruszone bialym puszkiem, ulice, chodniki czarne.

W pokojach mam cieplutko, balkon pracuje jako lodowka +5..C, owoce,
                                                    warzywa i pare zawekowanych sloiczkow z obiadami dobrze sobie maja.

Jako ze piatek, to chyba wybiore sie do Kawiarenki, dzisiaj przedpoludniowa zmiana 4 godz, jak nie bedzie duzo ludzi to nie posiedze do konca,
                                                    mam posprzatane, obiad do podgrzania, wiec spokojnie bez stresu.

Czego i Wam zycze w zadawalajacym zdrowiu.
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 14.03.25, 09:25
                                                    o,i Lusia juz drepta,
                                                    witaj i witam pozostale Vistulanki,

tak,patrzylam noca jak sniezek leniwie pruszyl otulajac kazda galazke na drzewie,
                                                    slicznie bialutko,
                                                    ale bedzie deszcz wiec po uroku bialej zimy nic nie pozostanie,
                                                    dzis jakies plany wukonawcze musze zrobic,dosyc leniuchowania,

miejmy udany piateczek

tak z okan balkonowego cyknelam fotke
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 14.03.25, 09:22
                                                    Witajcie ...
                                                    No to będę pierwsza smile mąż już jest w szpitalu na badaniach,a Kacper dosypia ranne wstawanie,Ala też wróciła i już pracuje za drzwiami.
                                                    Ja przy komputerze .Jeszcze nie wiem czy Kacper mnie zawiezie,czy wezmę taryfę.
                                                    Czekamy co pobranie krwi,wynik pokaże,czy mąż już się nadaje do ponownej chemii,
                                                    jeżeli tak to zejdzie do południa.
                                                    Deszcz przestał padać,ale się wychłodziło,tylko 3st.

Kalisto,pawie chodzą luzem w Łazienkach.Ala była parę dni temu,ale jak widać,niewiele widać na pierwszym zdjęciu, dalsze 3 to połowa kwietnia z zeszłego roku,jaka różnica.
                                                    Kalisto jeszcze trochę,a jak pogoda się poprawi,to lato jak zwykle nam szybko umyka wink

• lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 14.03.25, 09:27
                                                    Jaga witaj,
                                                    dzisiaj ja Cie wyprzedzilam o pare minut.
                                                    A zdjecia piekne, szczegolnie te wiosenne ubiegloroczne.
                                                    Zycze skladnego dnia we wszystkie realne plany.
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 14.03.25, 09:29
                                                    Kendo, jak dziwnie, na Twoich dzisiejszych fotkach widac spoznione
                                                    opady zimowego sniegu, w miescie nie widac wogole tego sniezku,
                                                    tylko na dachal ledwo co przypruszone.
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 14.03.25, 16:10
                                                    Witam.Dzionek pochmurny i nie zachecał do spacerowania.
                                                    Pokucharzyłam na zaś, bo przeciez trzeba myslec
                                                    o myciu okien i wtedy jedzonko gotowe przyda się.
                                                    Nic poza tym ciekawego.

Spokojnego wieczorku zyczę.

KENDO takie choróbsko trzeba trzymac w cieple
                                                    i polegiwać az do zupełnego wyleczenia
                                                    zeby nie wróciło.
                                                    Uważam ze dopiero za
                                                    tydzień odczujesz powrót do zdrowia.
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 14.03.25, 09:28
                                                    Jagusia,jako druga sie wita,
                                                    Lusia dzis pierwsza sie wklikala,

zycze dobrych wynikow dla Was obojga

dziekuje za wspomnienie zeszlorocznej wiosny.
                                                  • kallisto Re: ### -- MARZEC -- ###2025 14.03.25, 17:48
                                                    Dzień dobry kochane.

U mnie bez zmian i bez nowości, czekamy na gości, wypijemy kawę i porozmawiamy o starych Polakach 😀

Na dwa dni mamy dużo planów, będę je sukcesywnie realizować, uderzę w kulinaria i inne sprawy do zrealizowania. Jutro też mamy kolejne masaże, przyda mi się relaks. Od wczoraj mam zgon, nie wiem co się dzieje ze tak powłóczę nogami wyssana z energii 😱

Miłego wieczorku w zdrowiu w dobrym humorku.
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 14.03.25, 18:42
                                                    KALISTO jest pełnia moze to ją tak odczuwasz.
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 14.03.25, 20:36
                                                    Dobry wieczor Wam,
                                                    Kallisto ma wiele planow,
                                                    oby sie wszystkie zrealizowaly,
                                                    bo u mnie sie zmienily,ale zadowolona jestem
                                                    ze choc tyle udalo mi sie zrobic,
                                                    tez brak mi sil przez tego virusa,zabral mi witalnosc moja,ale mysle,ze sie jakos wzmocnie z czasem,

Mario,
                                                    lezec w lozku to wtedy kiedy goraczka mnie scina,
                                                    inaczej nie daje rady,klade sie na kanpe pod kocyk i czytam,
                                                    lub dla zmiany z horyzontalnego w pion,siadam przy stole i czytam czy czym sie zajme..uffff

ciekawe,jak u Jagisi meza wyszlo,
                                                    dostal wykonana kroplowke?

zycze nam milego piatunia.

zachod slonca zrobiony przez okno z salonu,nie chcialo mi sie ubierac by na balkon wysjc...
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 15.03.25, 09:54
                                                    Hej !!!
                                                    Kendo, a gdzies sie zdjeie zgubilo, albo jeszcze mi sie nie
                                                    zakodowalo?.

Poranek sloneczny po mroznej nocy, temp, lekko pomalu rosnie
                                                    w gore.
                                                    Sobota, moze sie gdzies wybiore?, mam kilka planow w glowie
                                                    do ktorych musze sie zmobilizowac.

Mam nadzieje, ze odpowiednie wyniki pozwolily dla meza Jagi
                                                    na przyjecie kroplowki.?

Cieplutkiej, relaksowej soboty Nam zycze w zadawalajacym zdrowiu.
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 15.03.25, 10:17
                                                    Witaj Lusiu i reszta smile
                                                    Z planów Kalisto to wnioskuję,że jesteś jeszcze bardzo silna smile
                                                    Mąż dostał kroplówkę z chemią,wyniki z krwi pozwoliły.
                                                    Ja natomiast dostałam leki,ale placówka zostaje zamknięta i przeniosą na Wolę,
                                                    do Szpitala Bródnowskiego Atis,co by to oznaczało big_grin
                                                    Ostatnio robiłam tam badanie w laboratorium.

Dzień ładny,ale chłodny tylko 2st.
                                                    Dalszej poprawy zdrowia Kendo i oby masaże pomogły Kalisto.
                                                    I mój wczorajszy przejazd big_grin
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 15.03.25, 15:38
                                                    LUsia/Jagusia,witajcie,
                                                    jak i reszta Vistulanek nawet z dlugo nieobecna Wedrowiec,

no tak zapomnialam wczoraj wkleic fotke z zachodu slonca,zrobie to zaraz,

a tak pozatem to sie obrobilam przy sobocie,

dobrze ze leczenie maeza idzie zgodnie z planem,
                                                    i u Jagusi tez ,ciekawe czy blzej bedzie do tej nowej przychodni Jagus?

trzymajmy sie w zdrowku,
                                                    jakos opornie ten virus opuszcza buuu..

* i wczorajsze zdjecie za zachodu slonca,
                                                    *a dzis wczesnie sie obudzilam i w saloniku na kanapie sie przylozylam ,
                                                    glowa glowa do okna z ksiazka,
                                                    tak sloneczko zagladalo w okna i robilam fotki,
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 16.03.25, 08:54
                                                    Kendo, zrobilas sesje zdjeciowa zachdu slonca i wschodu.
                                                    Faktycznie zachodzace slonce z widoku mojego okna na wieze
                                                    kosciola wygladalo spektakularnie, no ale nie mam mozliwosci
                                                    (nie zaprogramowane wkladanie zdjec z telefonu do kompa)

Juz jestesmy na polmetku marca, a wiosna juz za zakretem.
                                                    Jak zwykle temp,bedzie rosla w poludnie do +8...C, a wieczorem
                                                    juz znaznie spada.

Mam nadzieje ze niedziela bedzie dla Nas relaksowa, czego zycze.
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 16.03.25, 09:53
                                                    poranek wekeendowo-niedzielny zaczety,WITAJCIE
                                                    dalej siedze w domu,chlodny powiew wiatru podraznia moje gardlo,ale moze do sklepu podejde cos moze zakupie?

spedzajcie milo kazda chwilke

sniezek przedwoczarajszy
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 16.03.25, 10:10
                                                    Witam.
                                                    Będe sie relaksowac niedzielnie i dbac o zdrowie.
                                                    Za oknem piekne słoneczko i temp.0.
                                                    Wczoraj robiłam małe przemeblowanie więc trzeba odpocząć.
                                                    Obiadek jest tylko dogotuje kartofelki.

KENDO nie igraj ze zdrowiem, nie wychodz jak
                                                    nie jesteś zupełnie zdrowa.

JAGO mąz jest b.dzielny. Mężczyzni nie lubia chorować
                                                    a tym bardziej się leczyć.Napewno powoli a teraz
                                                    juz wiosna i będzie lepiej.

Wszystkim zycze dobrej niedzieli.
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 16.03.25, 10:12
                                                    Witaj Lusiu i reszta dziewczyn.
                                                    Trochę to dziwne,że nie ma takiego oprogramowania w telefonie,ale musi być kabelek.
                                                    Na pewno jest wejście z boku do kabelka,trzeba kupić.Co to za telefon?
                                                    Mój księżyc był normalny,specjalnie spojrzałam.
                                                    Kendo Twój zachód słonka jest piękny surprised Oj masz robotę z żyrandolem wink

Wczoraj wpadł syn ,zamontował nową wylewkę w kuchni.Lepsza od poprzedniej
                                                    bo elastyczna i giętka.
                                                    Syn to majster na 4 fajery,kiedyś porzucił biuro i założył własną firmę jednoosobową
                                                    i remontuje mieszkania.Jest zadowolony,to najważniejsze.
                                                    Dzień ładny ale ciągle 2st.tylko

Kendula,do nowej przychodni dużo dalej,ale co zrobić.Najważniejsze,że dostałam leki,
                                                    bo crp się podwyższyło. (crp.stan zapalny)

• kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 16.03.25, 10:26
                                                    otoz to Jagusia,
                                                    dobre motto na niedzielez z Twojego obrazka-dziekuje

witajcie Maria/Jaga,
                                                    ech te nasze chorobska,atakuja nas w rozny sposob,
                                                    im starsi jestemy tym bardziej niecierpliwi i ciezej znosimy je..
                                                    jednak zycze Nam duzej poprawy w zdrowku i sily by ja trzymac "w szaku"

spedzajcie milo weekendzik.
                                                  • kallisto Re: ### -- MARZEC -- ###2025 16.03.25, 18:15
                                                    Dzień dobry wszystkim.

Leniwa niedziela, spałam od 14:00😱 zauważyłam ze co raz częściej potrzebuje snu w dzień, dużo się dzieje, dużo zajęć, może to eksploatacja organizmu dimaga się dodatkowego wypoczynku nie tylko w nocy. Jutro się wyśpię, zawożę mamę na badania, na oddziale mamy być ok19:00.

Cieszę się że są jakieś pozytywne wieści od Was. Choroby będą ale jak jest trafione leczenie to trzeba się z tego cieszyć.

Pokażę Wam w wątku kulinarnym jaki smakołyk przygotowałam.
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 17.03.25, 11:04
                                                    Hej !!!!
                                                    Kallisto, nie tylko Ty masz takie spostrzezenia odnosnie podsypiania
                                                    podczas dnia, zyjesz intensywnie, ogarniasz cala rodzine, tracisz energie,
                                                    wiec podczas snu sie regenerujesz do dalszych wyzwan.

U mnie podobnie jak mam w jednym dniu za duzo obowiazkow, to
                                                    chociaz 15 min drzemki na kanapie daje mie powrot energi zyciowej.

Noc byla z mrozem, teraz temp, pomalutku rosnie do gory plusowo,
                                                    Przyprozilo mi nosa jak rano wyszlam po mleko do kawy, bo czarna jakos
                                                    mi nie smakuje.
                                                    Ze sloncem skandynawskim zycze Nam udanego poniedzialku
                                                    i calego tygodnia.
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 17.03.25, 11:20
                                                    tak,skandynawskie slonko Nas przywitalo,
                                                    jest razace,
                                                    ja siedze dale w domu,choc dusza rwie sie poza domowe pielesze,
                                                    samopoczucie coraz lepsze,

witam Waszystkie Vistulanki,
                                                    zyczac spelnionego poniedzialku,

zaraz biegne zobaczyc jaka slodka niespodzianke Kallisto wymodzila.
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 17.03.25, 14:11
                                                    To jeszcze mnie nie było smile
                                                    A ja coraz mniej śpię,budzenie co 2 godz. a w dzień też mi się nie chce spać sad

Rano starsza córka powiozła ojca do chirurga naczyniowego.Dostał skierowanie na tomograf.Teraz będzie polowanie z zapisem.
                                                    Wczoraj upiekłam ciasto drożdżowe wielkie bo z 1 kg. myślałam że zamrożę,
                                                    ale córka wzięła kawałek do domu dla chłopaków.
                                                    W maju szykuje nam się komunia u Mikołaja.Trudno,jakoś to wytrzymam.

Nie wygląda ciekawie,ale smaczne,dobrze wyrobione big_grin
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 17.03.25, 17:23
                                                    Witam. Rankiem bylo bielutko i mroznie, teraz już snieg lezy gdzieniegdzie.
                                                    W dzień była mała zawieja a teraz słonko chce koniecznie sie pokazać
                                                    ale juz popoludnie wiec bedzie dalej mroznie wg zapowiedzi.

JAGO ciacho apetyczne , uwielbiam drożdzowe wiec dlatego
                                                    czesto robie racuchy.
                                                    Odnosnie spanka to u mnie odwrotnie bo spałabym rankiem dłużej.
                                                    Zbudze sie i jeszczce doleguję zamiast wstawać.
                                                    Może mam zqa duzo cukru.
                                                    Podjadam ostatnio winogron,jabłka, piomarańcze,jabłka
                                                    ale tez w nie wielkich ilosciach.
                                                    Widocznie mój organiozm tak ma na wiosnę.
                                                    Chodze tez pózno spac bo blisko 24tej
                                                    i wdzień nie podsypiam natomiast czasem poleżę
                                                    dla odpoczynku nóg.
                                                    KENDO powoli odczuwa poprawe i to cieszy
                                                    że kuracja pomogła.
                                                    KALISTO ma mame na badaniach i bedzie wiedziała
                                                    co i jak jest.
                                                    WEDROWECZKI nie ma. Biedactwo ma multum obowiazków
                                                    wymagajacych Jej zdrowia , siły i wiedzy. Zyczę wszystkiego dobrego
                                                    w poczynianiach.

• kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 17.03.25, 17:36
                                                    Jagusia/maria
                                                    witajcie juz wieczornie,

hmmm ciastu super wyglada,az tu mi zapachnialo,
                                                    chyba bede musial popelnic ze swojej recepty..

slonecznie do tej pory ale zimno,+ 3 C/wieje
                                                    posiedze moze do jutra w domu,
                                                    skonczylam czytanie i chce mi sie nowych ksiazek..

trzymajcie sie w zdrowku,
                                                    a u Jagusi komunia,jak ten czas szybko leci..
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 18.03.25, 08:20
                                                    Witam
                                                    Faktycznie w marcu jak w garncu, o 7-mej było -10.
                                                    Teraz slonko więc będzie cieplej.
                                                    Budziłam sie wiec nocka byle jaka.
                                                    Musze sie rozkrecic i do roboty bo świeta za niedługo.
                                                    Chyba co nieco zajrzę do szuflad.

Wszystkim zdrowia na wtorek zycze i udanego dnia.
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 18.03.25, 09:45
                                                    Witaj Mario i reszta dziewczyn.
                                                    U mnie jest trochę cieplej,bo teraz tylko -1st.
                                                    Nie szykuję się do Wielkanocy tak jak nie szykowałam do B.N
                                                    może jakieś jajko ściągnę z górnej półki z myślą,że trzeba je znowu tam umieścić.
                                                    Już mnie nie bawią te rzeczy,może gdybym była sprawniejsza,to bym inaczej myślała
                                                    i robiła.
                                                    Miałam w ogóle nikogo nie zapraszać,tak zrobiłam jak była pandemia.
                                                    Nie wypada dzieci dużo pomagają,szczególnie córki.
                                                    Postanowiłam,że będzie tylko obiad i co nieco.
                                                    Jeszcze kilka dni zimna i idą ładne dni,a w niedzielę nawet 17st.
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 18.03.25, 10:30
                                                    JAGO tez nie będe szaleć a niektore
                                                    pracki to leżą odkładane z dnia na dzień
                                                    i jak zdrowie lepsze to staram się zrobić.
                                                    Narazie nastawiłam pranie bo póki grzeją
                                                    to w łazience szybko wyschnie..

Juz powyzej zera za oknem.

Id ę na kawke aby poprawic krazenie
                                                    bo w łapki mi zimno.
                                                  • kallisto Re: ### -- MARZEC -- ###2025 18.03.25, 11:44
                                                    Witajcie Babeczki Forumowe smile

Wpadam pomiędzy służbowymi obowiązkami. W domu albo zdycham albo mnie nie ma.
                                                    Wczoraj wyczekałam się z mama zanim przydzielili łózko na oddziale. Długo trwało, bo jeszcze po drodze EKG, badanie krwi etc. Mama zupełnie nie ogranięta, wystraszona, popłakała się, ze beze mnie nic nie zrobi. Ale finalnie wszystko dobrze się skończyło. Dzisiaj rano już miała badania, wyniki będą jutro przy wypisie, odbieram ja o 8:00. Wczoraj podeszła do nas przewspaniała młoda prowadząca lekarka. Sympatyczna, pożartowała i poinstruowała jak będzie wyglądał pobyt.
                                                    Dzisiaj już jest zdecydowanie lepiej. Pojadę po pracy dostarczyć jadełko. Tatuśkowi też zawiozłam raniutko przed praca i o dziwo zdążyłam do Biedronki po zakupy a i tak byłam przed czasem w pracy. Jak mi się to udało, pojąc nie mogę. Ale to wszystko dlatego, że mobilna jestem, komunikacja miejską nic bym nie załatwiła. rano pok. 6 jeszcze bezkorkowo udaje się przejechać.
                                                    Wczoraj jeszcze po powrocie ok 14 :00 do domu wyjechałam o 15:00 po wnuka do szkoły. Odebrałam malucha, nakarmiłam i o dziwo znowu jak mi się to udało? napiekłam naleśników i ugotowałam zupę pomidorową i budyń czekoladowy z litra mleka. Przy odbiorze zięć zdziwił się że znowu z torbami wychodzą. Bardzo mnie cieszą takie działania, nie ma nudy, nie ma leżenia. Najbardziej zmęczyło mnie oczekiwanie w szpitalu, tyle godzin siedzenia, do tego mamy pytania po sto razy te same....
                                                    Dzisiaj piękny dzień mamy za oknem, rano niestety mrozik osiadł na szybach auta. Wiosna gdzie jesteś, gdzie ciebie trzeba szukać?
                                                    Wyślę z tel. pola krokusowe,.

Miluśkiego dnia.
                                                  • kallisto Re: ### -- MARZEC -- ###2025 18.03.25, 11:45
                                                    Acha, Mario, skoro spać chodzisz ok. 24 to nie ma co się dziwić , ze dłużej śpisz, i dobrze dla zdrowia smile

Jaguś mam podobne podejście do przygotowywania świąt, dobrze, że te są krótkie to jakoś opękamy....
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 18.03.25, 12:12
                                                    witajcie Mario/Kallisto/Jago
                                                    nieraz tak mamy,ze szczescie mamy ze autko i podjedziemy tu i tam zalatwiajac "lancuszkowo sprawy"
                                                    dobrze rozplanowane rozjazdy szybko sprawnie sie realizuja,
                                                    mam podobnie Kallisto,jak dla dzieciecia jezdze tu i tam,

Mario/Jagusio,tez nie robie specyjalnych porzadkow wielkanocnych,jak cos mi sie zabrudzi od reki sprzatam i dzieki temu nie musze myslec i tym,
                                                    tez powystawiam pare jajek i juz

za oknem slonecznie/+8 C/ale wieje chlodem,

trzymajmy sie w zdrowiu.
                                                    dziki za kawusie Jagus

kwiatuszki przy moim bloku
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 18.03.25, 13:26
                                                    Piękne są te kwiatki wiosenne Kendo,natura wie co pokazać.
                                                    Kalisto,a co właściwie jest mamie? ja chociaż wiem,ale lżej mi nie jest.
                                                    To co robisz w ciągu jednego dnia,to zabrakło by mi miesiąca.
                                                    Czekam na ładniejszą pogodę,to zatrudnię wnuczka żeby mi okna pomył,ja już odpadam,
                                                    szczególnie przez prawą rękę,bo jest do niczego sad
                                                    Ciekawa jestem wyników mamy,co takiego się uczepiło?
                                                    Dziś usmażę kaszankę z cebulą i majerankiem.Niedużo zachodu,a wszystkim smakuje big_grin
                                                    do tego parę ziemniaków i pewnie ogórek.
                                                    Też mam problem z pamięcią jak i mąż,denerwuje mnie to bardzo.
                                                    Widać lata robią swoje.Dziś nawet młodzi narzekają.

• kallisto Re: ### -- MARZEC -- ###2025 18.03.25, 14:08
                                                    W naszym parku aleje z krokusami. Zawsze są wielką dla mieszkańców.

Jaguś, mama miała skierowanie na gastro i kolono. Dla seniorów wykonują badania na oddziale. Jedno badanie profilaktycznie, powinna je robić raz do roku kontrolnie tylko żaden konowal z Przychodni nie wystawia skierowania do póki się nic złego nie dzieje, a mama musi mieć kontrolę, choruje na niedokrwistość Adisona Bermera, czyli niska B 12. Raz na miesiąc dostaje B 12 w zastrzyku. I tak od 25 lat .
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 18.03.25, 16:38
                                                    Hej !!!! ---
                                                    maria88, przez wczesne wstawanie ma mozliwosci obserwowania
                                                    pogody, i wg niej wykonuje swoje plany? co dzien po troszke i zawsze
                                                    jest co robic bez pospiechu i nudow.

Kallisto, jeszcze masz w sobie energi do zalatwiania i dobre planowanie
                                                    na zalatwianie spraw, zycze, bys jak najdluzej w taki sposob sluzyla
                                                    swojej rodzinie.

Ja dzisiaj sie troche udeptalam przy malej, musze teraz z noga ku gorze
                                                    polezec, dobrze ze mam przygotowane obiady i zupki do wyboru.

Jaga, zdrowie to najwazniejsze przez cale zycie, ale chorob sie nie zamawia,
                                                    a corki wychowaliscie odpowiednio, ktore teraz poczuwaja sie w obowiazku
                                                    do opieki nad Wami, niemniej zycze Ci poprawy zdrowia wraz z ociepleniem
                                                    wiosennym.

Kendo testuje swoje samopoczucie, okaze sie wieczorem jak cialko przyswoilo
                                                    sobie marcowe sloneczko.

Zycze Nam relaksowego popoludnia wieczornego,
                                                    i tego samego dla wedrowca 2.
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 18.03.25, 16:40
                                                    Ale pięknie dla oka smile
                                                    Dzięki Kalisto za wytłumaczenie,poczytałam sobie. Musisz mieć na uwadze i siebie
                                                    w przyszłości,tak jak ja po mamie.Dopiero jak skończyłam 73 lat to się zaczęło.
                                                  • wedrowiec2 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 18.03.25, 22:22
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    Nadrobiłam zaległości w czytaniu i mniej więcej orientuje się w forumowych sprawach. Zdrowie, jak widzę nie najlepsze, ale, jak słusznie zauważono wiek robi swojesad Nie mamy na to wpływu, ale i trudno, bezwarunkowo to zaakceptować.
                                                    U mnie raczej bez zmian, ale nie jest najlepiej. Na jutro zamówiłam pielęgniarkę do pobrania krwi. Chcę sprawdzić, czy nie jest potrzebna kolejna transfuzja. Badania robimy prywatnie – na pielęgniarkę środowiskową trzeba czekać parę dni, a na to nie mamy czasu.
                                                    Dziękuję, że jeszcze o mnie pamiętaciesmile
                                                  • kallisto Re: ### -- MARZEC -- ###2025 19.03.25, 07:47
                                                    Witaj Wędrówko, zawsze myślami jesteśmy z Tobą. Wiem, że sprawujesz opiekę nad tatkiem więc zrozumiałe że najpierw są obowiązki, potem przyjemności.

A ja czekam w holu szpitala na wypis mamy z oddziału. Może to potrwać ale nie mam wyboru.
                                                    Może nie powinnam pokazywać ale jestem tak zbulwersowana jak wyglądają nasze szpitale, pewnie nie wszystkie są w takim stanie jak ten, ale ten szczególnie kojarzy się z horrorem. Nie będę pisać o szczegółach, na zdjęciach widać. Sale są dwu osobowe, ładne, łazienki też ale hole 😱😱😱😱 o zgrozo!!!
                                                    To jest szpital wojskowy, nie dawno wyremontowali poradnie tego szpitala, podobno jest jak w Leśnej Górze. Szpital ma w planach remont, pewnie bedzie pieknie ale to na co rzuca się w oczy dzisiaj to coś okropnego.

Byłam też na pobraniu krwi, jutro mam wizytę u rodzinnej. Poproszę o skierowanie do ortopedy pod kątem operacji haluksa, już w styczniu będę do dyspozycji i zapiszę się na operację.

Jak skończymy szpitalne procedury to pojadę do Lilusi, ponianczyc brzdąca.

Ot i tyle póki co u mnie.

Słońce intensywnie daje po oczach a mróz trzyma.

Dobrego i smacznego dnia🌷🧁🍮
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 19.03.25, 09:28
                                                    Hej !!!!
                                                    Juz z rana sie nadreptalam usiadlam dokonczyc poranna
                                                    kawe z Wami.
                                                    Kallisto, to faktycznie, pewnie robia takie remonty na ile im
                                                    wystarcza pieniedzy, zuzywajac pewnie najtansze matierialy?
                                                    Ale w tym wszystkim to chyba najwazniejsze jaka pomoc profesjonalna
                                                    sie dostanie i obsluga calego personelu?.

Wedrowiec2 opieka nad chorym rodzicem wymaga duzo poswiecenia
                                                    ze swojej strony, czasami trzeba odczytywac jego mysli i dzialac, wiem to
                                                    z opieki nad nasza sp,Mama.
                                                    Zycze Wam Kallisto, wedrowiec 2 i Jaga, wiele sily i cierpliwosci do
                                                    wspolpracy z chorymi czlonkami rodziny i ich znacznego polepszenie stanu
                                                    zdrowia.

Obiecali nam dzisiaj sloneczny dzien, ale jakos slonca nie widze do +10...C.
                                                    Kawiarenke tez zalicze, przychodzi ich coraz mniej, to wychodze tez wczesniej.

Owocnej srody Nam zycze pod pogodnym niebem.
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 19.03.25, 09:30
                                                    Witaj Kalisto,witaj Wędrówko i reszta dziewczyn smile
                                                    Słonko mam piękne od rana,coś trzeba będzie porobić,na razie wstawię na bulion,
                                                    pewnie zrobię ogórkową ,choć nie tak dawno gotowałam.
                                                    Wczoraj otworzyłam ogórki do obiadu,to trzeba coś z nimi zrobić,bo skisną.
                                                    Dostałam od sąsiadki 8 słoików,ale nie wszystkie są dobre,mają już 2 lata.
                                                    Ona pozbyła się kłopotu,bo za dużo narobiła,ja sobie poradzę.
                                                    To już wiele lat jak nie robię przetworów,bo nie mam ani działki,ani zdrowia,
                                                    a przede wszystkim tylu lat big_grin

• maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 19.03.25, 11:26
                                                    I ja Was Witam. Wiatr ciut mniejszy ale chlodno jeszcze bo tylko +3.
                                                    Powinnam wyjśc i dotlenic sie a jak bedzie narazie nie wiem.
                                                    Mimo ciepelka w mieszkaniu to z tych skoków pogodowych
                                                    jestem jakby kolowata.Wypiłam herbat z Amolem zamiast kawy.

KALISTO na pełnych obrotach .Zaangazowana w sprawy rodzinne.
                                                    Wiekszość zycia opiekowałam sie rodzicami i wiem jak to jest niełatwo.

WEDROWECZKA ma podobnie.

JAGA tez zapewne w stałym stresie o zdrowie męża.
                                                    Dobrze że jestes w otoczeniu osób bliskich to zawsze łatwiej
                                                    ten stres rozładować.

Ostatnio poza ogórkami nie robie żadnych przetworów.
                                                    W ubr. była susza więc samo przez sie zrobiłam mniej.
                                                    Kisze ze względu na sałatki warywne
                                                    Owoce zamrażam.
                                                    Wszystkim zyczę dobrego dnia
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 19.03.25, 12:22
                                                    hej,hej,
                                                    juz i ja dolaczylam do Grona Vistulanek,
                                                    tak sloneczko jest juz ale co z tego jak powiewa zimnym wiatrem, mimo wszystko wyjde na krotki spacer by sie zaklimatyzowac od nowa,

pozniej akurat bedzie podwieczorek i czytanie,

trzymajcie sie Opiekunowie chory w silach witalnych,
                                                    wiem ile trzeba wlozyc w opieke wysilku,zycze ciepliwosci i oczekiwanych efektow,
                                                    dla zdrowszych i opiekunow zycze milych chwilek.

kwiatuszki przy moim bloku
                                                  • wedrowiec2 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 19.03.25, 18:51
                                                    Dzień dobrysmile
                                                    Przydomowe Kendo śnieżnki znajdą każde miejsce, gdzie choć trochę ziemi ułatwi im kwitnięciesmile
                                                    Kallisto, szpital, o którym piszesz jest objęty ochroną konserwatora zabytków. Każde prace muszą przebiegać z uwzględnieniem stanu pierwotnego, a był on wybudowany w latach 1928-1931.
                                                    Korzystałam w nim z różnych badań i widok większości pomiesczeń jest straszny. Nie mniej jednak wymieniono już wszystkie okna i wykonanao wiele prac. W lecie byłam z wizytą na oddziale chirurgii plastycznej - wyglada bardzo przyzwoicie. Straszny jest parter, gdzie mieści się diagnostyka izotopowa, usg itd. Koszmarne warunki dla ocjetów, ale personel pracuje dobrze. Artykuł o remoncie, z 2021 roku, więc raczej starysmile
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 20.03.25, 09:39
                                                    witam czwartkowo ze skandynawskim sloncem,
                                                    brzoza ani drgnie wiec spacer bedzie super,
                                                    planu dnia nie ma,choc rutynowo kawiarenka druciana/czytanie

zycze Nam milych chwilek/lepszego zdrowka dla podopiecznych

sniezyczki u dzieciecia w ogrodzie,
                                                    rosnacym przy 40 letnim bzie,
                                                    sadzilam go osobiscie.
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 20.03.25, 09:55
                                                    Hej !!!!
                                                    Pamietam Kendo, ile razy przycinalysmy mu galezie,
                                                    co roku odradza sie z nowymi pedami, widac po jego
                                                    pniu ze jest juz wiekowym staruszkiem.

Tez wybieram sie na marsz z polaczeniem zakupu karty do
                                                    telefonu, chociaz malo dzwonie, to co miesiac musze go uzupelniac.
                                                    Cieplutkiego, slonecznego czwartku Nam zycze w zadawalajacym
                                                    zdrowiu.
                                                  • kallisto Re: ### -- MARZEC -- ###2025 20.03.25, 10:25
                                                    Dzień dobry wszystkim.

Zapowiedziano na dzisiaj iście wiosenną temperaturę. Mróz był w nocy, obecnie słońce w pełni na błękitnym niebie, czekam tylko na te naście obiecanych stopni.

Wędrówko, ma z racje okna wymienione, nawet żaluzje zewnętrzne chroniące przed słońcem, sale dość ładne, ale te korytarze...przecież wystarczy zrzucić odpadającą starą farbę i odnowić ściany. Wiem, że zabytki mają swoje prawa ale czy aż tak to powinno wyglądać? Te wnętrza nie były remontowane od dziestu lat......

Kendo, urocze przebiśniegi załączyłaś, u nas ich jeszcze nie widziałam.

Zrobiłam chwilową przerwę w obowiązkach, zaraz idę skonsumować śniadanie.

Dobrego i pięknego dnia.
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 20.03.25, 11:42
                                                    takie dzis niebo mamy nad glowani,
                                                    trawy na lakach jeszcze szaro bure...

milego dnia wam zycze
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 20.03.25, 12:17
                                                    Dzień dobry dziewczyny smile
                                                    Nie muszę zazdrościć słonka ,bo i u mnie pięknie świeci i niebo niebieściutkie.
                                                    Już mamy 11st. w cieniu.Co tu mówić?dziś przyszła wiosna astronomiczna o godz.10.01
                                                    Od rana myślałam,że dziś środa,a to już czwartek!

https://i.pinimg.com/736x/23/28/b2/2328b28ade4ebe39d2f28a337f6cecf5.jpg
                                                  • kallisto Re: ### -- MARZEC -- ###2025 20.03.25, 15:51
                                                    Jeszcze raz wpadam przed wejściem do lekarza, jest opóźnienie to się naczekam🥹
                                                    Wyniki wątrobowe wyszły nie halo więc muszę sięgnąć porady. Poza tym jak dostanę skierowanie do ortopedy to jutro spróbuję zarejestrować się , czekanie będzie długie. Zorientuje się gdzie najszybciej, może uda się w styczniu poddać operacji.

U nas też niebo zachwycająco piękne , błękitne jak latem.
                                                  • wedrowiec2 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 20.03.25, 17:05
                                                    Staraj się wyleczyć, by zdrowa wejść we wspaniałe zycie emerytkismile
                                                  • wedrowiec2 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 20.03.25, 17:04
                                                    Kallisto, ja nie bronię szpitala, ale uważam, że trzeba wykonać, nawet stopniowo remont gemeralny łącznie z wymianą wszystkich instalacji. Ten szpital znam dość dobrze, bo byłam pacjentką jednej z poradni. Byłam, bo parę lat temy sanepid ją zamknął ze względu na zagrożenie dla pacjentówsmile Przenieśli nas na Uniismile
                                                    Innym razem przywiozłam z pracy koleżankę. Gdy bydali ją na izbie przyjęć z nudów oglądałam pomieszczenia. Na głównych drzwiach do sali zabiegowej naliczylam siedem łuszczących się warstw fabry olejnej! Były w różnych kolorachsmile
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 21.03.25, 09:18
                                                    witam juz wiosennie/+5C na razie/bardzo slonecznie

dostalam wczoraj esemesa,ze zamowiona dalsza ksiazka juz do odebrania,
                                                    odbiore wracajac z integracji,bedzie weekendzik uratowany bo ta niema skoncze..

trzymajcie sie w zdrowiu...

emeryckie zdrowie zawsze sie pogarsza kiedy juz na emeryturze jestesmy,
                                                    zamiast sie cieszyc WOLNYM latamy po lekarzach,
                                                    moja tu znajoma dostala raka zoladka,
                                                    ale jakos jest zakapslany to nie wiem jak lekarze zabiora sie za leczenie,
                                                    schudla tez i blada sie zrobila ufff...
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 21.03.25, 11:55
                                                    Witaj kendo i reszta dziewczyn.
                                                    Zabieram się do wstania tylko zjem drugie śniadanie kanapkowe
                                                    z dorsza wędzonego z ogórkiem świeżym i osobne z pomidorem.
                                                    Wypiłam też kawusię dla lepszego nastroju smile
                                                    Słonko prześliczne i już mam 8st,a ma być 14,no to super,

Kalisto życzę aby udała się rejestracja do ortopedy.
                                                    A na wątrobę nic nie bierzesz? ja od dawna i mam w porządku mimo tylu leków,
                                                    tylko nerki siadają sad
                                                    Trzymajcie się wszyscy zdrowo,wiosna postawi nas na nogi smile
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 21.03.25, 15:33
                                                    Witam serdecznie. Mam tez slonko ale wiatr trzyma i w cieniu
                                                    nawet bardzo sie go czuje.
                                                    Wychodziłam na starowkę więc wiem dokładnie.
                                                    Na ulicach pełno wagarujacej mlodziezy.
                                                    Wczoraj mnie z Wami nie bylo bo miałam kontrole z okiem.
                                                    Nowy lek i wizyta kontrolna za m-c.
                                                    Okulista planuje czyszczenie kanałow
                                                    ocznych łzowych na co napewno sie nie zgodzę.
                                                    Cz któras z Was to miała?
                                                    Mam tez rozpiske na okulary do komputera.
                                                    Po dzisiajszym spacerku teraz nie mam ochoty
                                                    na pracki wiec chyba bedzie relaksowo.

Dobrego popoludnia zyczę.
                                                    JAGO czy dzisiaj nie sa Twoje urodziny?
                                                    A moze to jutro?

• jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 21.03.25, 17:14
                                                    Mario ,jutro.Miałam nadzieję,że nikt nie przyjedzie,syn starszy się wybiera z rodzinką,
                                                    a Ali nie będzie.Jakoś przeżyję.Wiem,że syn zamówił tort.A ja już dziś się najadłam słodyczy.
                                                    Mario przetkanie kanalików łzowych,to nic takiego.
                                                    Moja sąsiadka miała,bo jej łzy nie leciały.Ja mam suche oczy,ale z choroby swojej,
                                                    taka przypadłość.
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 21.03.25, 19:26
                                                    Mario,mi lekarz tu powiedzial,
                                                    ze nic na zatkane kanaly lzowe nie robia,
                                                    mi strasznie lzawia oczy pozna jesienia/zima-teraz zaczyna byc juz OK,

witajcie wieczornie,
                                                    troche mialam zajecia,
                                                    teraz juz po pogawedce z Lusia wkilikuje sie i do czytania powroce,

jutro Jagusia swietuje,
                                                    bedzie milo posiedziec przy torcie z synem..
                                                    dziekuje za kociaka z kawusia.

zycze Nam milego wieczoru i przespanej nocki
                                                  • kallisto Re: ### -- MARZEC -- ###2025 22.03.25, 06:30
                                                    O to tu powinnam przywitać dzień 😆
                                                    No więc witam i życzę pięknej soboty, a piękna sobota zależy od nas samych 💐
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 22.03.25, 09:44
                                                    dokladnie Kallisto,
                                                    jak zaplanujemy dzionek,taki bedziemy miec,

witaj i rowniez witam reszte Zalogi,
                                                    Jagusia dzis bedzie sie tortem upajac,
                                                    za oknem slonecznie,ale wieje,wiec czapka dzis bedzie na glowie,

trzymajcie sie w zdrowku i mijcie przemily weekendzik

slicznie zolte krokusiki wygladaja na trawach,
                                                    z daleka je widac i ciesza oczy.
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 22.03.25, 10:39
                                                    Witam wiosennym dzionkiem i słonkiem, ale tylko +3.
                                                    Rozkrecam sie powoli a pracki mam sporo.
                                                    Jak wyjdzie tak bedzie.

Zyczę wszystkim dobrego, spokojnego i ciepłego dzionka.
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 22.03.25, 18:01
                                                    Hej !!!
                                                    Noc mialam do kitu, sie nie wyspalam, a zdecydowalam sie na
                                                    pojscie do kawiaraneki Ukrainskiej, bo w jedna sobote w miesiacu
                                                    maja swoj wiec, i pozniej wracaja do kawiarenki na poczestunek.
                                                    Pomarzli niektorzy uczestnicy, bo wieje dzisiaj b,zimnym wiatraem.

Juz co nieco odpoczelam, zjadlam wczesniej przygotowany obiad,
                                                    wieczor bedzie na luzie, relaksowy przed Tv?.

Zycze Nam spokojnego, relaksowego wieczoru.
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 23.03.25, 10:44
                                                    Hej !!!! niedzielnie....
                                                    Slonce wesolo po niebie wedroje, temp, jak do tej pory
                                                    +8...C ale zimnym wiatrem wieje.
                                                    Sklepy przescigaja sie w sms o przecenach, ale ile mozna
                                                    kupowac tego wszystkiego, teraz wlasne jeden sklep z centrum
                                                    przeprowadza sie do galeri polnocnej i oferuje obnizki cen.

Moze kolo poludnia wstapie i zobacze co by mnie moglo zainspirowac?,
                                                    a to sklep z porcelana i artykulami kuchennymi; paletniami garnkami itp.

Zycze przyjemnie spedzenia niedzieli, na spacerach w zaciszne miejca
                                                    dla chetnych i mogacych.
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 23.03.25, 11:22
                                                    Witaj Lusiu i reszta dziewczyn smile
                                                    Słoneczko piękne przyświeca i 11st. ma być 14
                                                    ale dla mnie ciągle za zimno
                                                    Wczoraj był syn z rodzinką całą,dostałam tort.Na razie mam dosyć słodyczy.
                                                    W nocy nie mogłam spać i wymyśliłam sobie,że nie zrobię świąt i teraz mam
                                                    zagwostkę,szkoda mi Ali,bo wszystkie zakupy i ta reszta wcale nie lepsza.
                                                    Wczoraj wróciła z Uczelni ,zaliczyła 2 przedmioty na 5-tkę,dziś kolejne.
                                                    Zaraz wstanę,dziś tabletka trochę pomogła.Będę robiła pierwszą młodą kapustę
                                                    do obiadu.

Grudnik się uparł i zakwitł po raz trzeci od listopada.
                                                    Lenka pławi się w słoneczku.
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 23.03.25, 12:55
                                                    Jaga, tak mysle, ze trzeba sie raz odwazyc i nie robic swiat,
                                                    przygotowac tylko jakis lepszy obiad dla domownikow.?

A co za fakultytet Ala zaczela studiowac? gratulacje z juz
                                                    osiagnietych wynikow dla niej prosze przekaz- dziekuje.
                                                    W takim sloneczku Lenka zapewne ma sie lepiej, nawet
                                                    dla siersci?.

Milego poludnia i smacznych obiadkow Nam ycze.
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 23.03.25, 13:18
                                                    Już jestem i Witam. Zaczyna sie chmurzyć i chyba to na kilka kolejnych
                                                    dni z deszczykiem.Niech tam pada aby nie wialo zimnem.
                                                    Nastałam sie przy kucharzeniu a teraz odpoczywam chociaz
                                                    garnki czekają i talerze do mycia.
                                                    Obiadek tez zaliczony.
                                                    Odpoczne i zrobię porzadek.
                                                    Miało byc bez gotowania ale zmieniłam zdanie
                                                    bo na tygodniu chce miec wiecej wolnego na wyjscie.
                                                    JAGO moje zdanie to rezygnuj z wspoólnego sniadania
                                                    Wielkanocnego. Zrób skromniej ale zrób skoro
                                                    dzieciaki sa do tego przyzwyczajone .Ty tez będziesz miała
                                                    lepszy nastrój jak co możesz to zrobisz.
                                                    To godne pochwały że Ala podjeła nauki mimo
                                                    tyllu domowych obowiazków.Z tego co piszesz to jest zdolna
                                                    i chce podwyzszyc swoje kwalifikacje.
                                                    Tylko sie cieszyć takimi wynikami.
                                                    Moj grudnik jak pisałam tez juz drugi raz zakwitł i jeszcze ma też
                                                    kilka białych kwiatków.
                                                    Smacznego obiadu zycze i dobreho popoludnia.
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 23.03.25, 13:20
                                                    Pomyiliłam wpis. JAGO ma być ...n i e rezygnuj z wspolnego sniadania"
                                                    a napisałam rezygnuj.
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 23.03.25, 17:36
                                                    witam popoludniowo-wieczorowo,
                                                    jakos tak czytanie mnie ogarnia ostanio,
                                                    troche przy kuchni tez postalam.
                                                    spacer szybszy uczynilam,
                                                    wieje zimnymi wiatrami mimo slonecznych dni,

trzymajmy sie ceplutko,
                                                    gratulacje dla studenki za piekne wyniki,
                                                    tak juz deren-czy jako to sie zwie kwitnie
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 24.03.25, 09:01
                                                    witajcie Vistulanki,
                                                    miesiac marcowy niemal sie konczy,
                                                    szybko dni mi umykaja,
                                                    za oknem +5 C/slonecznie i bez wiatru,plan dnia jakis tam jest zobaczymy co sie zrobi,

trzymajmy sie w zdrowku i miejmy mile chwilki
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 24.03.25, 10:05
                                                    Witam KENDO i pozostałe nie obecne Vistulanki.
                                                    Mam sloneczko i mam ciepełko mozna realizować plany
                                                    ale nie zapominać aby dbac o zdrowie.
                                                    Dni mijaja szybko a świeta tuz, tuż.

Sloneczka,żdrówka i dobrego nastroju w dniu dzisiejszym zyczę.
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 24.03.25, 10:12
                                                    Nie wiem co jest ale ciągle mnie wyrzuca sad
                                                    Co do Ali,to dokształca się w swoim fachu,jest w kadrach ,a że pracodawca
                                                    dokłada,to szkoda żeby nie skorzystać.Jeszcze trochę trzeba zaliczyć sobót i niedziel.
                                                    Zabiera ze sobą 2 maseczki.
                                                    Teraz pracuje w domu,to może się zwolnić na potrzebę.
                                                    Dziś już była z ojcem i Kacprem na pobraniu,ale wrócili bardzo szybko.

Nie powiem,że jest ciepło,ale przynajmniej nie wieje.6st.Miłe pierwsze kwiatuszki wiosenne.Forsycja to chyba jeszcze nie jest?
                                                  • kallisto Re: ### -- MARZEC -- ###2025 25.03.25, 07:45
                                                    Dzień dobry dziewczyny.

Pisze póki mam chwilę czasu, bo jak widać popołudnie w domu różnie wygląda.

Kendo, piękna na Twoja przyroda, kolorowa. U nas już widać na krzewach mini pączusie, lada moment rozkwitną w pełni i będzie uroczo.

Jago ta paniusia ze zdjęcia jest tak zachwycająca, że chciałabym tam wyglądać za 10 lat smile) Dizajn, dodatki, kolorowa jak wiosnasmile

Życzę Wam pięknego dnia, smacznych śniadań, swoje już skonsumowałam, musiałam przestawić się godzinowo z jedzeniem i piciem kawy rano sad Nie bardzo mi to leży ale co mam zrobić? Dostałam leki i musze zwracać uwagę na posiłki.

• kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 25.03.25, 10:30
                                                    witajcie Vistulanki,
                                                    ja tez lek "tarczycowy" bire wczesnie,
                                                    by pozniej kawusie z czystym sumieniem wypic,2 godz po zazyciu tabletki,

a tak pozatem za oknem ponuro,
                                                    ma popadywac deszczyk a planuje z rzeczami podejsc do Zielonoswiatkowcow ,
                                                    ,maja sklepik z uzywanymi rzeczami/przedmiotami co inni ludzie oddaja,

tak,Jagusi obrazki zawsze sa urocze,
                                                    a czy bedziemy tak wygladac?
                                                    zalezy od genow/od dbania o siebie/
                                                    a nieraz mimo dbania nie da sie...ale po co zamartwiac sie na zas,
                                                    Kallito dbasz o swoje paszczydelko bardzo wiec masz "zaklepany taki wyglad"

zycze nam milych chwilek

sa dwa zajce w prawym rogu zdjecia,
                                                    z wysoka robione zdjecie i troche niewyraznie widac
                                                  • kallisto Re: ### -- MARZEC -- ###2025 25.03.25, 10:51
                                                    Kendo, ja widzę zajączki a może to króliki komuś uciekły? Skąd w mieście zające? AAAch bo one ku świętom biegną smile
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 25.03.25, 12:00
                                                    Nie to z pewnoscia sa zajace, ja jak nie moge spac w nocy,
                                                    obserwuje miasto, i czesto od wielu lat widze zajaca, ktory
                                                    przemierza chodni i ulice w miescie, nawet w bialy dzien,
                                                    pewnie w swojej kryjowce byl wystraszony i histerycznie
                                                    uciekal ulicami.

No wlasnie jakos tak za oknem ponurawo, ale mnie sie udalo
                                                    wykorzystac pralnie dzisiaj, tak nie planowanie.

Obiad sie odgrzewa,( rowniez mam na zapas obiadki przygotowane
                                                    jak maria88, w niektorych sytuacjach b.sie przydaja juz tylko do
                                                    podgrzania). a pozniej nie wiem jakie checi mnie nawiedza
                                                    do jakiegos dzialania?.

Kallisto z czasem przyzwyczaisz sie do nowego schematu dnia.

Jaga okrasza dziedoberki ladnymi kolorowymi obrazeczkami. - dziekuje.
                                                    Przyjemnego wtorku Nam zycze w zadawalajacym zdrowiu.
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 25.03.25, 13:21
                                                    Witajcie smile
                                                    Pokrótce na piszę co u mnie. Miałam duży problem ze snem,który nie przychodził mimo ,że już była 3-cia.Poratowałam się tabletką męża i spałam ciurkiem do 8-mej.Potem
                                                    jeszcze przyłożyłam głowę do podusi i zeszło do 11-tej.
                                                    A teraz gotuję grochówkę na żeberku i boczku wędzonym.Bardzo lubię ten zapach
                                                    wydobywający się z garnka.
                                                    To tyle u mnie na dziś big_grin
                                                    Cieszę się,że podobają się Wam moje obrazki smile

• maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 25.03.25, 15:01
                                                    Witam ze slonkiem i +15 ale wiat dalej chlodny.
                                                    Norme pracek na dzisiaj chyba wykonałam
                                                    bo zrobiłam przed świateczne porzadki na cmentarzu.
                                                    Po poworoxie nasmazyłam tez plackow z jogurtem greckim
                                                    wyszły b.dobre i sporo zniknęlo z talerza.
                                                    Zaraz inde zrobic dobrej herbatki i chwile przy niej odpocząc.

JAGO czy grochówke gotujesz na grochu w ziarnach czy
                                                    w proszku. Jak pamietam moja mama moczyła suszony groch
                                                    a potem na nim gotowała. Ja korzystam z z grochu z torebek.

Zycze smacznego obiadku i spokojnego popołudnia.
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 25.03.25, 15:10
                                                    Mario ,ja gotuję z połówek,nie trzeba moczyć,tylko wypłukać.
                                                    Nie wiedziałam,że jest w proszku.
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 25.03.25, 15:30
                                                    oj dawno je jadlam grochowki,
                                                    ostani raz za zycia sp.Xystos,tu sa juz gotowe w puszkach do podgrzania lub w plastykowym worku,
                                                    nieraz gotowalam z namoczonego grochu i ta smakowala najsmaczniej,
                                                    tak,Jagusia fajne obrazeczki wyszukujesz i zamieszczasz,busia sie do nich usmiecha od razu,

moj plan dnia tez wykonany,zaraz na kanpke legne do czytania

za oknem +8C/wieje zmnem/popaduje,zdazylam do domu sucha wejsc..

miejmy mile popoludnie i wieczor.
                                                  • kallisto Re: ### -- MARZEC -- ###2025 26.03.25, 08:09
                                                    Dzień dobry.

Nie ma polaczenia internetowego i nie możemy pracować. 90% naszych czynności odbywa się w systemach.

Chłodno u nas mimo 8 stopni, do wiosny jeszcze chyba daleko.

Miluśkiego dnia życzę Wam Babeczki.

• kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 26.03.25, 08:56
                                                    o,witaj Kallisto pierwsza,
                                                    witajcie pozostale Babeczki,
                                                    tez mamy +8 C/powiewa delikatnie/sloneczko sie wylania zza chmur,

dzionek poczety,plan d nia jakis trzeba wymodzic by dzionek milo uplynol,

trzymajmy sie w zdrowku
                                                    i miejmy udane plany.

Kallisto to zajace sa,
                                                    maja czarne szpice uszuow i sa dluzsze niz u krolika,
                                                    co roku mamy pare na naszym okregu,
                                                    wedruja tez po moich trasach marszowych..
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 26.03.25, 09:04
                                                    Witaj Kalisto i inne nieobecne forumki smile
                                                    Jeszcze pół godz. temu napisałabym,że pochmurno.
                                                    Jest trochę jaśniej i słonko czasem się przebija.
                                                    Ty nie masz co robić,a ja jeszcze nie mogę.Przypomniałam sobie dlaczego wink
                                                    Jutro będę robiła gołąbki,tylko mięsa mi brakuje.
                                                    Ciągle czekam na jakąś poprawę żebym mogła pomyśleć o porządkach,
                                                    okna zlecę wnukowi.Niestety sama nie dam rady,smutne to,ale co zrobić sad

• kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 26.03.25, 09:24
                                                    witaj Jagusia,no przeslodki ciulala z papusza,
                                                    nie przejmuje sie oknami,
                                                    po swietach tez moge obmyc,
                                                    na razie zimne wiatry wieja i boje sie znowu byc zaziebiona bo do tej pory dochcodze do siebie,
                                                    wszyscy tu co byli pozaziebiani tak opowiadaja,ze strasznie powoli wracaja do zdrowia,
                                                    w szafkach zawsze cos zmieniam,wiec mam porzadek od reki robiony,
                                                    reszta musi byc ,dobrze ze sama mieszkam i akceptuje to jak mam a mam czysto ze wzgledu na moje alergie wszechstrone..
                                                    okna balkonowe zamowie polke,ktora z mezem byla u mnie juz dwa razy i je obmyli..
                                                    nabieraj sily Jagus powoli,
                                                    i tak dzielna jestes ze swoimi przypadlosciami..
                                                  • kallisto Re: ### -- MARZEC -- ###2025 26.03.25, 10:14
                                                    Jaguś trzeba cieszyć się z tego co mamy, a mamy dzieci niemili które pomagają. Moje jeszcze nie pomagają, bo i nie ma takiej potrzeby. Twoj wnuk jest dorosły i dobrze że chce pomóc, czy to pokolenie w Twojej rodzinie dobrze dogaduje się z tym najstarszym pokoleniem?
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 26.03.25, 11:02
                                                    Dobrnelam po wielu juz dreptaniach po pokojach,
                                                    nawet sie wyspalam, wprawdzie przed Tv wieczorem usnelam
                                                    i rano na kanapie sie obudzilam.

Mam wiec troche moze energi, ktora moze spozytkuje na
                                                    jakies porzadkowe cele, okna tez sie prosza o czystosc?
                                                    Czekam na calkiem cieple powiewy wiatru, i obojetnie,
                                                    moze byc nawet po swietach.

Podobnie jak Kendo podchodze do porzadkow, bo mieszkam
                                                    sama i to co zrobie, czy nie to akceptuje i w innym dzien zrobie.

Grochowke tez b.dawno temu co sobie gotowalam, a tutaj
                                                    w Szwecji czwartek jest dniem jedzenia grochowki do ktorej
                                                    dodaja w talerzu troche musztardy i do tego jedza jeszcze nalesniki,
                                                    popijajac to woda, mlekiem lub niektorzy slabym piwkiem.

Zycze Nam spokojnej srody w zadawalajacym zdrowiu.
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 26.03.25, 18:47
                                                    Witam. Ostatnio lubie poleżec pod wieczór i lekko przysnełam.
                                                    Przed poludniem musiałam byc na poczcie i przy okazji inne4 sprawunki.
                                                    Pogoda była wyjatkow ciepła, wiec nawet zdjełam beret.
                                                    Ale juz nocka ma przyjśc deszcz i jutro też.
                                                    A niech myje zimowe brudy.

Dobrej nocki zyczę.
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 27.03.25, 08:38
                                                    Cześć smile
                                                    Pierwsze zdanie i mnie wyrzuciło sad
                                                    Zazdroszczę Wam spanka nawet w dzień.Dziś spałam 4 godz. i też nie w całości.
                                                    Wstałam jednak całkiem sprawna i oby tak dalej,bo mam dziś pracę w kuchni,
                                                    będą dziś gołąbki,bo Ala sobie zażyczyła.Zresztą ja też lubię.
                                                    Pochmurno i chyba będzie padało,mamy 7st. teraz.
                                                    Lusiu,przecież niedawno myłaś okna.
                                                    Muszę pytać siebie co mogę ,a czego nie dam rady.
                                                    Szkoda,ale co zrobić,muszę się przystosować.
                                                    Dziś mąż będzie miał robione TK.
                                                    Serdecznie ma dosyć wszystkich lekarzy,ale niestety musi jak chce żyć.
                                                    Kalisto jak mama się czuje?
                                                    Dobrego dnia smile
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 27.03.25, 09:11
                                                    Hej !!!!
                                                    Sloneczny poranek obiecuje udany dzien?, oby taki byl
                                                    dla Nas Wszystkich.

Noc przespalam, obudzilam sie myslalam, ze za wczesnie ale,
                                                    w zegarze bateria sie wyczerpala, dopiero po kilku spojrzeniach
                                                    w niego zauwazylam zly czas, chociaz w kuchni mam 2 czasy,
                                                    na balkonie jeden, ktorego widze przez kuchenne okno siedzac przy
                                                    stole, w sypialni, w duzym pokoju. Widac jakos mialam ograniczone
                                                    skojarzenia co do czasu, ale juz jestem po sniadaniu, toalecie i planuje
                                                    jak spedzic dzisiejszy czwartek?

Jaga, (Kendo pisala o myciu okien balkonowych) mimo ze mieszkam
                                                    tak wysoko, to okna sie brudza, ale nie jestem co do nich pedantyczna,
                                                    odswiezylam je wewatrz jak zawieszalam firanki, teraz czekam na
                                                    odpowiednia pogode i moje checi do ich odpowiedniego umycia.
                                                    Mysle ze jak pogoda pozwoli to moze przed swietami?.

Mnie sie wydaje ze szczescie to wielkie slowo. <A co dzien w inny sposob
                                                    jestem z siebie zadowolona z tego co moglam sama zrobic kolo siebie,
                                                    ugotowac obiad, posprzatac itd...

Zycze Nam spelnionego czwartku w zalozonych planach i odpwiedniego
                                                    relaksu dla cialka.
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 27.03.25, 09:12
                                                    Witam , Wstaje teraz o 7mej ale nie wigorem.
                                                    Dopiero po godzinie sie rozkrecam.
                                                    Za oknem narazie ponuro ale +8.
                                                    Nie mam planów wyjsciowych
                                                    a z obiadowych to placki kartoflane z jogurtem.
                                                    Gołabków dawno nie jadłam
                                                    więc tez chyba zrobie w najblizszym czasie.

Niestety choróbska męczą , mąż i tak dzielnie znosi.

Dobrego dnia życze wszystkim.

JAGO czy próbowałas brać Valused
                                                    wg mnie jest dobry.
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 27.03.25, 11:41
                                                    witam/witam,
                                                    dobre motto na dzis z Jagusinego zamieszczonego obrazka,

dzionek zaczynam rankiem a wstaje z lozeczka o osmej lub nieco pozniej,zalezy gdzie jestem w czytaniu,

maszerowalo mi sie dzis OK,
                                                    wiec poprawa fizyczna nastepuje,

zycze nam udanych planow i radosnych chwilek
                                                    i wystrwalosci w leczeniu Zygmusia/Wodnika/Jagusi...

zonkile przy tutejszej pralni
                                                  • kallisto Re: ### -- MARZEC -- ###2025 27.03.25, 14:46
                                                    Wpadam na kilka chwil poczytać co u Was?
                                                    Zaraz kończę pracę i jadę do domku odpocząć. Pracy co prawda dużo nie mam, taka lekka, momentami spinająca zwoje mózgowe.

Mojemu mężowi przełożyli z dzisiaj na 7 kwietnia operację. Tak dzień przed, zwariować można, człowiek nastawił się spakował, w pracy ułożył co trzeba a tu taki klops. Na szczęście nie jest to odległy termin.

Jaguś, mama po badaniach dobrze, nie były to mocno agresywne badania, gorzej, że ma bakterię HBP i buntuje się na branie leków. Nic do niej nie dociera, ze musi ją wyleczyć szczególnie przy zanikającej śluzówce żołądka, gdy ta błona wyżarta jest przez bakterię. Wynik z wycinków będzie do 2 miesięcy ale nic groźnego nie powinno być.

Piękniutkie żółte żonkilki, czasami nazywane narcyzami chyba? Choć dla mnie narcyz jest delikatniejszy bielutki z czerwoną otoczką.
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 28.03.25, 09:33
                                                    Witam ze słoneczkiem smile
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 28.03.25, 10:01
                                                    Hej !!!
                                                    Pogoda zacheca, sloneczna juz +13...C, obiecena do +15...C.
                                                    Juz jestem przygotowana do wyjscia do Kawiarenki U.

Pozniej moze jakis dluzszy spacer, bo bedzie wiecej czasu
                                                    po godz,15 do godz,19 jak jeszcze jest w miare widno, ale juz po
                                                    niedzieli bedzie dluzej widniej, bo przesuwamy zegary o jedna
                                                    godzine do przodu z soboty na niedziele.

Przyjemnego, slonecznego piatku Nam zycze.
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 28.03.25, 14:40
                                                    Witam.Rankiem bylo minusow -1 a teraz +13=15.
                                                    Odbyłam spacerek i po powrocie dokonczyłam gotowanie obiadu.
                                                    Chwila relaksu i cos trzeba jeszczce zrobic poki widno i ciepełko.

Przyjemnego popoludnia zyczę.
                                                    Długo cos nie ma Wędróweczki ale moze wszystko jest okey
                                                    oprócz braku czasu. Pozdrawiamy.
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 28.03.25, 15:03
                                                    witajcie Zalogo,
                                                    mysle tez,ze u Wedrowiec jest w miare OK,niech relaksuje sie po swojemu w wolnych chwilach,

tu ciepelko +16 C,
                                                    do bibljoteki juz z gola glowizna poszlam,ale troche wiaterek powiewa,po powrocie za obiad sie wzielam,
                                                    zjadlam i za porzadki,,,
                                                    ale cos mi to strasznie powoli idzie..

miejmy udane czynnosci i mile chwilki tak jak ten kicis slodi nam zyczy od Jagusi

niektore bazie juz przekiwtaja
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 29.03.25, 05:11
                                                    Hej !!!! ....
                                                    No to juz dzisiaj (a wlasciwie w niedziele nad ranem)
                                                    w nocy przesuwamy zegary o 1 godz do przodu.

Moze ten nowy czas letni odmieni w glowach rzadzacych na lepsze
                                                    myslenie pokojowe i dozenie do dobrobytu dla ludzi?????.... takie moje
                                                    ciche marzenia.

Pogoda w dalszym ciagu odmienna, nie bylo zimy, ktora prawie wiosenna
                                                    aura nas obdarowywala, ciekawie bedzie w kwietniu, ktory przypomina nam
                                                    czesto o zimie?.
                                                    Niedziele zapowiedzieli nam w pogodzie opady deszczu, moze ta zolta trawa
                                                    co widac na fotkach od Kendo bedzie szybko zmieniac kolor na zielony.

Zycze Nam milego weekendu.
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 29.03.25, 08:30
                                                    Witajcie smile
                                                    Widzę,że Lusia też miała ciężką noc wink
                                                    Nawet się cieszę,że popchniemy godzinę do przodu,bo za wcześnie się budzę.
                                                    Dziś mamy mieć 17 st. na razie mam 8st. i słoneczko.
                                                    Wczoraj mimo 15st. było mi zimno na balkonie.

Dobrego ,ciekawego i zdrowego dnia smile
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 29.03.25, 09:14
                                                    o,wiosenny obrazek od Jagusi,

witajcie Lusia/Jagusia
                                                    i pozostale Vistulanki,
                                                    sloneczko juz niemal w pelni swieci,
                                                    planu zadnego,
                                                    bedzie,jak bedzie

zycze Nam milych chwilek weekendowych

zdjecie z przedwczorajszego marszu
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 29.03.25, 16:19
                                                    Witam.Wychodziłam z nadzieja że bedzie przyjemny spacer
                                                    a na dworze zimnisko mimo slonka bo wiatr wichrowaty.
                                                    Więc szybko tu i tam i do domu.
                                                    Częśc fasoli zrobiłam po bretońsku i był obiadek, pozostałą do słoików.
                                                    Barszczyk tez w sloiczkach.
                                                    Znowu chwila relaksu i woda na herbatke wrze więc narazie znikam.
                                                    JAGO męza masz juz na wekend w domu?.
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 30.03.25, 09:30
                                                    Chociaz zaspałam wg nowego czasu to Witam Jako pierwsza.
                                                    Slonko jest i +5. Oczywiscie niedziela relaksowa.Obiadek ugiotowany.
                                                    Zaraz tez dokończe sniadanie .

Dobrej niedzieli życzę wszystkim.
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 30.03.25, 10:27
                                                    ja jakos nie zaspalam,
                                                    wedlug nowego czasu obudzilam sie o szostej godz,

witaj Mario i pozostale Vistulanki,
                                                    polezalam do osmej w lozeczku czytajac,
                                                    za oknem nie ciekawie/wieje/+6 C/bez slonca i cos popaduje,
                                                    jako ze niedziela wiec relaksik calkowity
                                                    niech chwilki beda wypelnione samymi dobrymi wiadomosciami.
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 30.03.25, 23:49
                                                    Dobry wieczor!!! ...
                                                    Tez sie wyspalam,, pokrztaam sie i przywiezli wnuczke,
                                                    mielismy co robic, pogoda nie zachecala do wyjscia, padal
                                                    deszcz z malymi tylko przerwami, w mieszkaniu cieplutko bylo.

Spokojnej nocy Nam zycze.
                                                  • jaga_22 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 31.03.25, 08:44
                                                    Witajcie...
                                                    Wcześnie powitam,bo mam zamiar cokolwiek zrobić,bo wczoraj nawet nie pomyślałam.
                                                    Pochmurno,zapowiadali deszcz,to pewnie się sprawdzi,teraz 6st.
                                                    Mario,męża mam już dawno w domu,tylko musi co 2 tyg. jeździć do szpitala na badania
                                                    i chemię w kroplówce,a ponadto w domu też bierze chemię w tabletkach.
                                                    Dobrego poniedziałku smile
                                                  • maria88 Re: ### -- MARZEC -- ###2025 31.03.25, 09:52
                                                    Witam. U mnie tez pochmurnie i pada , nocka tez padalo. +5.
                                                    Nie chce mi sie ruszac przy takiej pogodzie.
                                                    W domku cieplo i to co konieczne to moze sie zrobi.

Zdrówka wszystkim i udanego dzionka zyczę.
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 31.03.25, 09:53
                                                    witaj Jagusia,
                                                    dziekuje za wiossenny obrazeczek tez,

ja jakos nie mam ochoty na swaiteczne sprzatanie,
                                                    robie jakos cos od razu przy piatkowym cotygodniowym sprzataniu,
                                                    menu swiateczne bedzie jak niedzielny obiad,wiec nie bedzie nic nadzwyczajnego

trzymajmy sie w zdrowku by byc zdrowym na swieta

miastowa dekoracja wiosenna
                                                  • lusia_janusia Re: ### -- MARZEC -- ###2025 31.03.25, 10:43
                                                    To mnie tu jeszcze brakuje?.
                                                    A wedrowiec2, i Kallisto pewnie nie zapomnieli ze istniejemy?- pozdrawiam ich.

Na ten tydzien zapowiedzieli cieplo, ciekawe czy prognozy pogodowe
                                                    sie sprawdza?.
                                                    Troche mam planow robotkowych, obiad od podstaw, to nie ma nudy.

Zycze Nam dobrego poniedzialku juz ostatniego w m-cu marcu.
                                                    Jutro Prima-Aprylis, mozna byc oszukanym?...
                                                  • kallisto Re: ### -- MARZEC -- ###2025 31.03.25, 16:56
                                                    Dzień dobry wszystkim.

Lusiu, dużo się dzieje, dużo zajęć mamy.
                                                    Od piątku mieliśmy wnuka, trzeba było zapewnić mu zajęcia. Naciągnął dziadka na samolot do składania. Lubi klocki tyłu Lego i jak do nich usiądzie to tak może kilka godzin składać.

W sobotę zawsze mamy dużo spraw do załatwiania. Wieczorem towarzyska posiadówka z dobrym obfitym jedzeniem.

A wczoraj odwaliłam nr nie z tej ziemi. Skoro świt zażywam pigułki i gdy wysypiałam je na dłoń i połknęłam to oświeciło mnie że coś ich było za dużo. Spojrzałam na sorter, wysypały mi stówie dawki czyli za dwa dni😱😱😱 całą niedziele spałam i gdybym nie zmuszała się do przerw to spałabym ciągiem 😱

Dzisiaj wróciłam z pracy, zjadłam obiad i oglądam ostatni odcinek Dojrzewania.

Poza tym nic nowego, u Was jak widzę standard, dobrze że nie dzieje się nic złego 🥳

Uściski dla wszystkich Babeczek💗
                                                  • kendo Re: ### -- MARZEC -- ###2025 31.03.25, 19:42
                                                    o jejku Kallisto,
                                                    dobrze ,ze gorzej sie nie skonczylo po tej podwojnej dawce lekow....

witam wieczorowa pora,
                                                    +10 C,nawet przyjemnie sie rowerkowalo/sloneczko dopiero zachodzi,
                                                    rano troszke popadalo,ale zanim z domu wyrowerkowalam to kalurze juz powysychaly,
                                                    dzionek uciekl,wiec juz po kolacji troche poczytam i pozniej cos w TV sie obejzy
                                                    trzymajmy sie bezstresowo i ciekawego wieczoru zycze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka