Dodaj do ulubionych

urządzanie, upiększanie naszych domów, część 2

14.12.25, 11:25
forum.gazeta.pl/forum/w,11086,23123400,23123400,urzadzanie_upiekszanie_naszych_domow_.html
Pozwoliłam sobie Kendo założyć nowy, tamten trzeba już było przewijać do drugiej strony.

Dziękuję dziewczyny.
Tak Lusiu, mamy choinkę sztuczną częściowo przystrojoną w szyszki i czerwone owoce ostrokrzewu, dołożę kilka ozdób żeby nie przesadzić.

Na przygotowanie stroików wzięła mnie poniekąd złość na wysokie ceny. Na jarmarku były bardzo podobne, kosztowały krocie. Pomyślałam, że to przecież nic trudnego, zgromadziłam kilka elementów i zrobiłam trzy w cenie jednego z jarmarku.
Wiem, że rękodzieło dzisiaj w cenie, można kupić gdy ma się dwie lewe ręce. To nic trudnego by stworzyć coś samemu tym bardziej że dzisiaj mnóstwo takich ozdóbek w sklepach. No i jeszcze do tego taka moda nastała, że podarunki własnoręcznie są bardziej cenione niż kupne. Podobnie jak Lusi koronkowe wisiorki.
Obserwuj wątek
    • kendo Re: urządzanie, upiększanie naszych domów, część 14.12.25, 11:46
      dziekuje Kallisto za nowy watek o upiekszaniu domow...
      dodam jeszcze ze swoich dekoracj co nieco,

pod kwietnikiem dwie tradycje zgodnie sie prezetuje,
      1).koziolek slomiany co zawsze sie ustawia przy choince a i z jednym miast stojacy na Rynku,zaraz jest podpalany przez wandali,mimo,ze jest specyjalnie zabezpieczony by nie splona,
      2).bardzo popularne od paru lat sie figurki z "dziadka do orzechow",
      oczywiscie,nie byla bym soba by nie kupic...chcialam inne dokupic ale za drogie byly,stoja na kwietniku...
      moze bedzie przecena to sie uda...
      • kallisto Re: urządzanie, upiększanie naszych domów, część 14.12.25, 12:22
        Słomiany koziołek kojarzy mi się z tradycją wiejską. Natomiast dziadków u nas bez liku i dużych figur Mikołaja i nawet żon Mikołaja big_grin
        • kallisto Re: urządzanie, upiększanie naszych domów, część 14.12.25, 12:22
          No popatrz jaka dostojnasmile
          www.castorama.pl/mikolajowa-62-cm/5901272484237_CAPL.prd?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=SEARCH_SHOPPING_PMax]_Local_store_goals_sales_all&utm_term=&utm_content=&gad_source=1&gad_campaignid=22133164474&gclid=CjwKCAiA3fnJBhAgEiwAyqmY5QIuJ1gXvBEOd3Sxp5Q_VVCJpAlAYrCORhMvAbUNPzhSmfX9F02CYhoCNUEQAvD_BwE
          • kendo Re: urządzanie, upiększanie naszych domów, część 14.12.25, 14:17
            ladne ozdoby mikolajowe,,
            podone do tutejszych,
            wole z porcelany,
            lepiej trzymac w czystosci po zakonczeniu sesonu swiatecznego
            • lusia_janusia Re: urządzanie, upiększanie naszych domów, część 14.12.25, 14:43
              Jeszcze sie cieszymy tymi dekoracjami, bo starcza nam sily
              pozniej na posprzatanie, ----aby jak najdluzej zycze Nam wszystkim.----
              • kendo szyszkowa swieczka 15.12.25, 17:11
                lusia_janusia napisała:

> Jeszcze sie cieszymy tymi dekoracjami, bo starcza nam sily
                > pozniej na posprzatanie, ----aby jak najdluzej zycze Nam wszystkim.----
                *
                Lusia na razie ma sile i ciesze sie,jak sobie podekoruje w kacikach,
                *

www.youtube.com/shorts/au6ka19pZmE
                super tips na zrobienie wlasnej swieczki,
                mam kilka sloiczkow po wypalonych swieczkach,
                teraz poszukac tylko szyszki i zrobic sobie cos podobnego
                • kendo chcialam kupic stolik 22.01.26, 12:18
                  www.mio.se/p/tria-soffbord-%C3%B8-65-h-40-cm/503223?id=M2238595
                  pasowal by mi do malego pokoiku,akurat maly diameter na 65 cm,
                  cena jednak za wysoka a rabat za niski,
                  wiec niech im stoi dalej,
                  a z lusia bylysmy chyba ze dwa tygodnie temu i tez stolik kosztowal 1 350 ,-skr a cena wzrosla...
                  • lusia_janusia Re: chcialam kupic stolik 22.01.26, 14:23
                    Kendo, ja jestem w poszukiwaniu odpowiedniej sofy, ktorej nie widzialam
                    jak bylysmy obie w meblowym, to ew, jest 20 % taniej na stolik, przy zakupie
                    sofy. Pytanie, czy maja nowe dostawy w odpowiednich cenach dla mie?.
                    • kallisto Re: chcialam kupic stolik 22.01.26, 18:57
                      No 800 zł w przeliczeniu na nasze to tez drogo. U nas mamy taką sieć meblową AGATA MEBLE, tam jest setki stolików, można wybrać tańszy i droższy, różnych modeli i wielkości. Kupując nasze meble dokupiłam stolik za 123 zł bardzo przyzwoity i nowoczesny.
                      • kendo Re: chcialam kupic stolik 25.01.26, 10:52
                        moze sie rozejze w kraju,
                        sprzedaja stoliki do zmontowania,wiec bedzie zapakowany,
                        jezeli ma 60 cm diameter i okolo 50 cm wysoki to sobie zakupie,acha i kolor tez wazny-ale to na miescu zdecyduje.
                        • kendo nowe trendy w urzadzaniu/kolorach na 2026 r. 25.01.26, 11:00
                          www.elle.se/decoration/bla-inredning/7356800
                          dodatki w niebieskich kolorach
                          mam tylko doniczki

kolory w ubraniach
                          Jakie kolory są modne i dominują wiosną 2026 roku?

Biały/Chmurowy tancerz
                          Czerwony pomidor
                          Kolory podstawowe lat 80.
                          Wszystkie odcienie niebieskiego
                          Miodowo-żółty
                          Szmaragdowozielony
                          Złoty
                          Jasny róż

mam te kolory w ciuszkach swoich,
                          • lusia_janusia Re: nowe trendy w urzadzaniu/kolorach na 2026 r. 26.01.26, 12:27
                            Dla mnie kolor niebieski jest zimnym kolorem,
                            ubieglej wiosny kupilam niebieski zakiecik, ale do niego obowiazkowo
                            mam apaszke w kolorach pasteli rozu i jasno niebieskiego i kremowego,
                            dobrze sie komponuja te kolory.
                            • kallisto Re: nowe trendy w urzadzaniu/kolorach na 2026 r. 26.01.26, 17:16
                              A ja lubię odcienie niebieskiego więc albo pastelowy błękit albo granat w odzieży. Wystrój domu mógłby być chabrze, turkusie. Mam nawet dodatki w tych kolorach.
                              • kallisto Re: nowe trendy w urzadzaniu/kolorach na 2026 r. 26.01.26, 17:21
                                O np takie niebieskie szarości z jasnymi dodatkami.
                                • kendo Re: nowe trendy w urzadzaniu/kolorach na 2026 r. 26.01.26, 17:59
                                  super Kallisto,
                                  masz bardzo trendig pokoik

ja mam tylko obraz a salonie w niebieskim,bo to morski
                                  • kallisto Re: nowe trendy w urzadzaniu/kolorach na 2026 r. 26.01.26, 20:10
                                    Intrygujący acz spokojny widok zagłówek. Lubię takie stonowane reprodukcje.

Mój obraz Straż nocna Rembrandta stoi w kącie 😨 nie pasuje mi do niczego. Chciałam go kiedyś sprzedać dla samej ramy, jest piękna, szeroka, mogłaby komuś posłużyć do innych celów. Zgłaszali się chętni spoza mojego miasta, a ja nie chciałam wysyłać bonto dodatkowy koszt.
                                    U mnie nie ma miłośników takich „arcydzieł” a już bym go chętnie się pozbyła choćby darmo, bo tylko miejsce mi zajmuje.
                                    • kendo Re: nowe trendy w urzadzaniu/kolorach na 2026 r. 26.01.26, 20:22
                                      Kallisto,ciezko sprzedac jakies ciekawe objekty,
                                      sama posiadam kilka ksiazek z bardzo dawna co zaliczaja sie do XVIII wieku i nie ma chetnych,
                                      numizmatyki tez troche posiadam ....
                                      i wlasnie poroblem,ze nie z tego miasta
                                      wysylac tez nie chce...
                                      • kendo juz wielkanocnie na 2026 r. 16.02.26, 18:17
                                        fajne te zajace,
                                        ale spodobala mi sie doniczka w bialo-zieline pasy z zajaczkami po bokach,cena zawrotna 400 skr.,wiec chyba nie kupie
                                        • lusia_janusia Re: juz wielkanocnie na 2026 r. 16.02.26, 19:48
                                          Doniczka ladna,
                                          ale az Cie Kendo do Galeri C-4 dzisiaj zagnalo?
                                          • maria88 Re: juz wielkanocnie na 2026 r. 16.02.26, 19:50
                                            Bardzo ciekawa.
                                            • kendo Re: juz wielkanocnie na 2026 r. 16.02.26, 21:31
                                              Lusia,wczoraj wspominalam,
                                              ze musze podjechac i zakup zrobic,
                                              pojechalam jak wrocilam do domu i po jedzeniu,
                                              wracajac juz ciemno sie robilo,
                                              • kendo wykorzystac serwetki inaczej 02.03.26, 13:31
                                                www.youtube.com/shorts/FRgH7eJ4oJw
                                                sa juz nie modne by zascielac wszedzie,
                                                tu ciekawy projekt,
                                                odwazylys by sie tak je wykorzystac?
                                                • lusia_janusia Re: wykorzystac serwetki inaczej 02.03.26, 14:27
                                                  Mozna i tak upiekszac sciany, jak kto lubi.
                                                  • kallisto Re: wykorzystac serwetki inaczej 02.03.26, 14:33
                                                    Ja chyba nie, od dawne nie gustuję w szydełkowych serwetkach. Są pomieszczenia w których bardzo by pasowały np w wiejskiej chacie czy w góralskiej kuchni. I tam bym je widziała.
                                                  • kendo Re: kupilam 14.03.26, 15:25
                                                    bedac w sklepie za inna potrzeba zobaczylam takie sobie pudeleczko z babusowa przykrywka,

byly przecenione na polowe ceny,
                                                    jeszcze nie wiem co bede w nim trzymac,
                                                    ale spodobalo mi sie i juz.
                                                  • kallisto Re: kupilam 23.03.26, 13:56
                                                    Śliczny i praktyczny. Lubie polaczenie z drewnem. Na pewno sprawdził Ci się Kendo, do czego użyłaś?

A mnie udało się kupic taki pojemnik na miód. Załączam też brateczki mini w dwóch doniczkach. Ładnie wyrosły i wykwitły a będą jeszcze bujniejsze.
                                                  • maria88 Re: kupilam 23.03.26, 14:51
                                                    KALISTO jaka piekna i radosna jest Twoja fotka z bratkami miniaturkami.
                                                    Pojemniczek na miód b.ciekawy .jak trafie u nas to tez kupię.
                                                    Pojemniczek KENDO moze byc na włoczki, nici.
                                                  • kendo Re: kupilam 23.03.26, 16:39
                                                    dziekuje Wam,
                                                    jeszcze nie wiem co do niego wloze,
                                                    na wloczki nie,bo za maly,
                                                    na razie stoi na komodzie jako ozdowba,

Kallisto no cudne bratki,
                                                    niech rosna i ciesza oczy,

pojemniki szklane bardzo praktyczn ei "zdrowe",
                                                    miod trzymam s wloiku w ktorym kupilam/dostalam,
                                                    ale niemala wszystkie plastykowe pojemniki juz powymienialam sobie na szklane-zawsze do zdrowsze,
                                                    nie "wytracaja sie czasteczki plastyku" po dlugim uzywaniu,bo przechowije kasze/drobny makaran/sol/cukier/make
                                                  • kallisto Re: kupilam 23.03.26, 19:02
                                                    Dziękuję Kendo.

Popatrzcie jakie wypuściła kwiaty moja hoja.
                                                    Chciałam ją wyrzucić bo bardzo marnie wygląda. Od długiego czasu nie chce rosnąć, liście ma blade ale na suchych badylach kwitną kwiaty.
                                                  • wedrowiec2 Re: kupilam 23.03.26, 19:53
                                                    Pudełeczka zawsze mogą się do czegoś przydać. W zeszłym roku kupiłam w IKEA coś, co nazywa się komplet łazienkowy.
                                                    Nie wiem, dlaczego łazienkowy. Oba stoją na półce przy fotelu. W jednym, większym trzymam ładowarki i słuchawki do telefonu, a w drugim karteczki i długopisy, by mieć pod ręką do notowania.
                                                    Zdjęcie niezbyt dobre, ale mam słaby fotoaparat w telefoniesad

Kallisto, pięknie kwitnie ta hojasmile
                                                  • kallisto Re: kupilam 23.03.26, 20:40
                                                    Dziękuję Wędrówko. Niestety kwiatki wypuszczają lepiący sok, który jest upierdliwy do sprzątania. Kiedy przekwitnie to usunę, za dużo używa wody a za mało stara się okrasić parapet.

Pudełeczka łazienkowe mogą być przeznaczone na drobiazgi, waciki ale i mogą być uniwersalne jak u Ciebie.
                                                  • maria88 Re: kupilam 23.03.26, 20:56
                                                    KALISTO mam w domu od lat Hoję.Jedna była duza to sie pozbyłam.Teraz jest metrowa i wcale o nia nie dbam a trzyma sie pieknie. Stoi wysoko na refale ale zeby nie pełżła po mieszkaniu nawijam ja na drabinkę. Lepiej rosnie z dala od słońca. Nie lub duzej doniczki
                                                    i przesadzania,nie lubi ciagłego podlewania lepiej znosi susze niz nadmiar wody.
                                                    Kwiaty wydzielaja silny aromat więc ja obcinam.
                                                    WEDROWKA ma dobre pomysły z pudełeczkami, tez w poblizu fotela mam ale koszyczki.
                                                  • kendo Re: kupilam 23.03.26, 21:02
                                                    Kallisto,hoja ma bardzo duszacy zapach dla mnie,
                                                    od razu migrene dostaje,
                                                    choc kwity podobaja mi sie,

Wedrowko,ladne te pudeleczka sa"taki czysty desajn"
                                                  • kendo Re: urzadznie/upiekszanie naszych domow 24.03.26, 13:00
                                                    rano budzac sie mialam plan by zajac sie mieszkaniem ,
                                                    tz.obmyc okna/firanki czyste zawiesci,
                                                    jednak po spacerze ochota mi odeszla,
                                                    po "zalatwieniu wpisow" chyba na kanapce legne.
                                                    o i tyle mojego dopieszczania mieszkanka.
                                                  • lusia_janusia Re: urzadznie/upiekszanie naszych domow 24.03.26, 14:12
                                                    Ja po sniadaniu dumalam, i w koncu wzielam sie za posadzenie
                                                    pelargoni w doniczki, podosypywalam ziemi do innych doniczek,
                                                    bede teraz obserwowac czy dobrze im zrobilam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka