slo-onko Rozmowy nocą 17.02.08, 17:33 czekam na opinie. jedni chwalą,drudzy bardzo krytukują. warto zobaczyć? Odpowiedz Link
kamil_ka2 Re: Rozmowy nocą 18.02.08, 19:36 Widziałam ten film 14 i mi się spodobał, bardzo przyjemnie ogląda się tą komedie, główni bohaterzy (Magdalena Różczka i Marcin Dorociński) świetnie wcielili się w swoje filmowe postacie. Maciej Żak- reżyser filmu, spisał się na medal Odpowiedz Link
kendo Re: Rozmowy nocą 19.02.08, 10:43 no i co mam tu napisac??, u mnie niet tego filma) tytul fajny bo pasuje do wszystkiego noca) Odpowiedz Link
kendo Re: filmowe ksiazki 13.03.08, 10:00 ogladalam w niedziele film sfilmatyzowanej powiesci, "Dom z pisku i mgly"tak jakos moge przetlumaczyc ten tytul,pamietacie mielismy ta ksiazke w wedrujacej,zdaje sie mala ja zakupila chyba dla Itki,nawet ciekawie sie ogladalo i siwietnie oddany byl klimat z ksiazki. Odpowiedz Link
slo-onko Re: filmowe ksiazki 13.03.08, 12:19 szczezrze mowiac nie pamietam. w naszym teatrze graja sztuke "Małe zbrodnie małżeńskie". nie bylam jeszcze wiec i opisac sztuki nie moge. w akzdym razie sztuka grana tylko w parze jakos mnie malo przekonuje. zwlaszcza tej kategorii,nie komediowej. Odpowiedz Link
kendo Re: filmowe ksiazki 13.03.08, 15:27 *sloo, tytul sztuki "obiecujacy", moze to bedzie dialog tylko z "wypominkami" malzenskimi"))))))))) Odpowiedz Link
mycha Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 28.04.08, 14:44 byłam na ostatnim filmie woody'ego allena "sen casandry". kryminał, ale całkiem dobrze się go ogląda. wart polecenia no i obsada super - colin farrell (zupełnie nietypowa moim zadaniem dla niego rola, tym razem nie żaden twardziel ) i Ewan McGregor. Odpowiedz Link
kendo Re: w TV widziane 06.05.08, 09:55 *sloo,no obejzalam "Mistrz i Malgorzata", to w odcinkach,siedzialam dziergalam i jednym okiem spogladalam na TV,to zawsze w poniedzialki jest??mmusze sobie w kalendarz wpisac by nie zapomniec,moze cos zrozumie ,bo szersza tematyka w filmie,jak w sztuce teatralnej-dzieki za przypomnienie. Odpowiedz Link
slo-onko Re: w TV widziane 06.05.08, 10:50 wczoraj widziałam reklamówke,sprawdze w programie tv i sprawdze czy to serial. sama przygotowalam sie juz na wieczor,zeby usiasc przed tv,zarezerwowalam czas i co?????????ZAPOMNIALAM!!! czyms sie zajelam i zupelnie wylecialo mi ze łba !!!! a tak chcialam obejrzec no Odpowiedz Link
kendo Re: w TV widziane 07.05.08, 09:37 *sloo, mam podobnie z moimi planami,nieraz jakis reportarz chce obejzec i zapomne a powtorki niema mowili ze to byla czwarta czesc. Odpowiedz Link
slo-onko Re: w TV widziane 07.05.08, 10:06 ło rety!! nawet nie wiedzialam,ze juz czwarta. tak to jest jak sie nie jest maniakiem tv. jak cos wpadnie przypadkiemw moje ucho lub oko to tyle wiem . szkoda, ze przegapiam niektore ciekawe programy Odpowiedz Link
kendo Re: w TV widziane 07.05.08, 10:17 ech sloo, pod tym wzgledem nieczym sie nie roznimy, od dluzszego czasu nie ogladam nic w TV, inne zajecia znalazlam dla siebie,gdzie potrzebony byl moment koncentracji do liczenia oczek Odpowiedz Link
mycha Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 08.08.08, 11:10 co prawda nie kino, ale ostatnio naszło mnie i oglądałam "pod słońcem toskanii". Dziewczyny, jak nie widziałyście, koniecznie musicie obejrzeć. niesamowity film! napiszę tak, gdybym miała możliwość, zrobiłabym dokładnie tak samo, jak główna bohaterkaDDD dom w toskanii!!! i to taki, z takimi widokami.... marzenie przyznam się, ze jest to mój rewelacyjny sposób na poprawienie sobie humoru, tak jak "duma i uprzedzenie", ale z BBC Odpowiedz Link
mycha Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 01.09.08, 09:47 kolejny raz nie z kina, a TV dzisiaj na naszym polsacie o 20 będzie "desperado") przystojny antonio, piękna salma i obłędna muzyka Odpowiedz Link
kendo Re: "Australia" 20.01.09, 18:07 bylysmy z siostra na tym filmie, twa trzy godzi,ale nie oczuwalo sie dlugosci seansu, akcja ciekawa ,silna rola bohaterki-Nikol Kidman,lubie jej role. polecam. Odpowiedz Link
fleur1 Re: "Australia" 21.01.09, 00:06 Jutro ide do kina na ten film i tez pewnie bede polecala. Odezwe sie ... Odpowiedz Link
kendo Re: "Australia" 21.01.09, 10:53 zycze milego ogladania Fleur, podzielimy sie wrazeniami) Odpowiedz Link
fleur1 Re: "Australia" 26.01.09, 13:02 Zgubiłam się, ale już jestem. Film podobał mi się, wcale się nie dłużyło i byłam zaskoczona, że to już koniec. Jak zwykle przystojny mężczyzna przy boku Nicole. Znaczącym momentem był koniec filmu, gdzie zostało zaznaczone, że film poświęcony jest rdzennym mieszkańcom Australii Aborygenom, to ich przeprosił w 2008 roku premier Australii pierwszy raz w historii za prześladowania. Polecam... warto zobaczyć, a widoki przepiękne. --- "Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać". Antoine de Saint-Exupery Odpowiedz Link
kendo Re: "Australia" 26.01.09, 13:22 tak,ta grupa ludzi zostala strasznie pokrzywdzona, podobnie jak indianie w innym kontynencie, nawiazujac do filmu, ciekawe bylo tez ,jak ich kultowe wierzenia sie sprawdzaly w praktyce,po prostu niesamowite. Odpowiedz Link
kendo Re: w teatrze 20.03.09, 09:33 wczoraj bylysmy na dwoch komikach, no jakos nie rozumie szwdzkiego humoru, jest odmienny od srodkowo europejskiego, dodam,ze wszystkie miejsca byly wyprzedane,wiec wnioskuje,ze szwedzi lubuja sie w czyms takim, nastepnym razem wybierzemy prawdziwna sztuke teatralna. niemniej jednak lubie taka rozrywke bo po "seansie" poszlysmy na kolacje i milo wieczor spedzilysmy) Odpowiedz Link
mycha Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 03.07.09, 08:21 siłą i godnością osobistą zostałam wczoraj wyciągnięta do kina na "anioły i demony" na podstawie książki browna. powiem tak, książki nie czytałam (nic jego nie czytałam, jakoś nie ciągnęło mnie do tego), choć tematyka leży w kręgu moich zainteresowań. na film chciałam iść ze względu właśnie na tematykę i przede wszystkim na miejsce, w którym się dzieje akcja, czyli... mój ukochany rzym i watykan. bardzo mi się podobał. niektóre zagadki rozwiązywałam przed głównym bohaterem granym przez toma henksa))) np. to, że woda będzie na piazza navonna, czy, że chodzi o zamek anioła - ci, co oglądali będą wiedzieć o co chodzi, reszcie nie będę opowiadać, a polecę film Odpowiedz Link
kendo Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 03.07.09, 08:58 *Mysiatko, wlasnie graja u mnie ten film i mam zamiar sie wybrac, dzieki za polecenie do obejzenia. ogladalam "Kod....." Odpowiedz Link
jaga_22 Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 03.07.09, 11:14 Czytałam Koda,bardzo ekscytujaca,z Browna mam jeszcze "Zwodniczy punkt" i "Cyfrowa twierdza" ale jeszcze się do nich nie dobrałam. Odpowiedz Link
mycha Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 03.07.09, 11:17 kenduś, naprawdę bardzo polecam. film momentami jest hmmm... mroczny? nie wiem, jak to określić, ale i tematyka jest dość trudna. "kod..." oglądałam od środka i jakoś nie powalił mnie na kolana w przeciwieństwie do "aniołów...", w których zakończenie mnie zaskoczyło Odpowiedz Link
mycha Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 23.07.09, 10:47 wczoraj wieczorem byłam na pokazie filmu - komedii czeskiej. w ogóle to ktoś wpadł na genialny pomysł i przez całe wakacje w różnych parkach w moim mieście organizowane są darmowe pokazy przeróżnych filmów. film nosi tytuł "dzikie pszczoły" i opowiada historię mieszkańców wioski gdzieś na morawach, gdzie życie zatrzymało się na etapie naszych lat 80-tych. niesamowite, wiele rzeczy z tamtego okresu i może dlatego też sentymentalnie go przyjęłam. ale nareszcie zrozumiałam sens powiedzenia, że coś jest, "jak w czeskim filmie")) byłam zaskoczona ilością ludzi, która przyszła i przekrój wiekowy był olbrzymi. cała impreza odbywała się w amfiteatrze w parku. tak mi się spodobało, że postanowiłam wykorzystać to i częściej chodzić na takie seanse. Odpowiedz Link
kendo Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 23.07.09, 20:11 o super ..... okazja do towarzyskich spotkan a i przektoj filmowy dla przypomnienia lat minionych. Odpowiedz Link
kendo Re: 2010 katastoficznie 17.11.09, 10:00 jak wszystko bedzie dobrze do wieczorka to idziemy z siostra i jej cora na ten film, pozniej opisze wrazenia. Odpowiedz Link
kendo Re: 2012 - katastoficznie 18.11.09, 09:33 film troche przereklamoany, walka grup ludzi o przetrwanie w decydujacym momecie, natomiast efekty roznych katastrow niesamowicie pokazane,ze czasami myslalam,ze mnie wsiorbie w ekran moim zdaniem za malo faktow naukowych ujetych w filmie, niemniej dla /z ciekawosci polecam, stawia nas w ciaglym zapytaniu-czy to naprawde moze sie zdazyc?? Odpowiedz Link
marii51 Re: 2012 - katastoficznie 18.11.09, 11:50 kendo- zainteresowałam się i owszem podglądnęłam kilka scen filmu-wyszukałam ... ja odpadam- nie mogę takiego rodzaju filmów wogóle oglądać bardzo przeżywam Odpowiedz Link
kendo Re: 2012 - katastoficznie 18.11.09, 13:32 sceny nie byly krwawe, jednak ekran wsiorbywal, przy wybuchu elektrowni cala sala kinowa az jeknela z przerazenia..... Odpowiedz Link
greis52 "Avatar" Jamesa Camerona. 07.01.10, 15:06 film bije rekordy popularnosci, media tak go nagłosnily, ze trzeba ten trojwymiar obejrzeć,choc mnie fantastyka nie rajcuje ale i rasy nie zmienie a moze juz tos z was widział? "Fabuła filmu "Avatar” niczym nie zaskakuje. Ale niebieskoskórzy Na'vi i świat ich planety Pandora mają w sobie coś magnetycznego. Chce się dla nich zdradzić własną rasę." Odpowiedz Link
kendo Re: "Avatar" Jamesa Camerona. 07.01.10, 15:50 *Greis tu tez juz "idzie" ten film, siostrzenica byla,w innym miescie,siostra mi oznamila przy okazji spytam,jakie odniosla wrazenie, poczekam,jak bedzie u mnie. Odpowiedz Link
mycha Re: "Avatar" Jamesa Camerona. 11.01.10, 09:17 wczoraj byłam wrażenie zrobił. szczególnie sceny batalistyczne i pokazana przyroda (chylę czoła z podziwem dla fatnazji). jeśli chodzi o fabułę, to nie powala na kolana. taka baja, ale naprawdę fajnie zrobiona polecam Odpowiedz Link
kendo Re: "Avatar" Jamesa Camerona. 11.01.10, 10:28 czyli warto isc,obejzec ze wzgledu na same wrazenia bede pilnowac u nas w kinie. Odpowiedz Link
mycha Re: "Avatar" Jamesa Camerona. 11.01.10, 11:48 tak, warto obejrzeć ze względu na efekty specjalne i przy okazji oderwać sie od codziennych stresów i na jakieś2 godziny z hakiem zagłębić się w bajkę Odpowiedz Link
kendo Re: "Avatar" Jamesa Camerona. 11.01.10, 12:19 pojdej,pojde.... tylko czy wysiedze ponad 2-wie godziny? moze z pomoca cukiereczkow-zelkow da sie wysiedziec Odpowiedz Link
nana_c Re: "Avatar" kontra "Papiezyca" 11.01.10, 13:13 Nie mam podejscia do Avatara- szczerze mówiac, nie interesuje sie s-f, chocby i najlepiej nagranymi, a tak slyszalam o Avatarze. Od tygodni wybieram sie na Papiezyce, ale zawsze mi w poprzek jakos, bo albo pracuje i nie mam czasu, albo mam wolne i inne sprawy na glowie, albo, jak juz wszystko odbebnione, zrywa sie sniezyca itrwa caly tydzien... a do kina mam tak lekko ponad 20 km, wiec wole nie szalec autem po nieprzejezdnych drogach dla papieza Joanny... Cos mi sie zdaje, ze poogladam kiedys na DVD Odpowiedz Link
mycha Re: "Avatar" kontra "Papiezyca" 11.01.10, 13:39 nana, co to za film ta papieżyca????? nie słyszałam, żeby u nas grali... Odpowiedz Link
mycha Re: "Avatar" kontra "Papiezyca" 11.01.10, 13:49 już się dogrzebałam w necie co i jak. tylko dlaczego u nas cisza na ten temat buuu... ja bym chętnie obejrzała, bo temat z kręgu moich zainteresowań. książki nie czytałam (tej na podstawie, której to jest nakręcone), ale za to czytałam inną "tej, której imie wymazano" - to powieść właśnie o życiu papieżycy. bardzo fajna, polecam. a dla ciekawskich na końcu podane jest które zdażenia są fikcją, a które miały miejsce (z datami). rozeźliło mnie to. już drugi film, którego u nas nie ma, a ja bym obejrzała. jakiś czas temu zrobili podobny manewr z "batory" - filmem o elżbiecie batory Odpowiedz Link
mycha Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 13.01.10, 09:02 myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80276,7430960,Kino_2010__czyli_na_jakie_filmy_warto_czekac.html Odpowiedz Link
kendo Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 13.01.10, 11:16 dzieki "Gryzon" za stronek, warto popatrzec,czy beda takie filmy i tu Odpowiedz Link
mycha Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 18.01.10, 09:44 racji pogodowych nadrabiam kinowy repertuar wczoraj byłam na Parnassusie. Podobał mi się, choć trochę pokręcony. Heath Ledger zagrał rewelacyjnie. bardzo go lubię i szkoda, że już nie zobaczę w nowych filmach mój ukochany johnny depp po raz enty pokazał klasę aktorską. zagrał genialnie. jestem pełna podziwu, on potrafi zagrać chyba wszystko natomiast Colin Farrell mnie trochę rozczarował. no i na koniec Tom Waits jako diabeł))) teraz się przymierzam do Sherlocka Holmesa Odpowiedz Link
kendo Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 18.01.10, 09:59 Avatar zebral Oskary noca, nie czytalam jeszcze calego artykulu Mycha z wymienionych aktorow, pierwsze mniej wiecej wiem, nastepni ?,moze wiem ktorzy,ale jak to bywa,nieraz potrzebne zdjecie qurcze,nikt niema ochoty ze mna isc do kina a innych absolutnie niechce prosic Odpowiedz Link
mycha Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 18.01.10, 11:48 kenduś, napewno ich znasz zaraz spróbuję ci ich przybliżyć, żebyś sobie przypomniała oto: 1. Heath Ledger heath.ledger.filmweb.pl/ thetbjoshuafanclub.files.wordpress.com/2009/12/heath-ledger.jpg 2. Johnny Depp - niesamowity! niesamowity! niesamowity! )) napewno kojarzysz oglądałaś czekoladę? on grał tego cygana... johnny.depp.filmweb.pl/ www.notrecinema.com/images/stars/johnny%20depp2.jpg 3. Colin Farrell - grał główną rolę w aleksandrze wielkim. colin.farrell.filmweb.pl/ www.accesshollywood.com/content/images/82/400x400bd/82563_colin-farrell-poses-with-the-golden-globe-for-best-actor-in-a-motion- picture-musical-or-comedy-for-in-bruges.jpg 4. Tom Waits - jego możesz niekojarzyć. to muzyk i aktor, bardzo specyficzny www.filmweb.pl/o8130/Tom+Waits ufff, ale wykład a jeśli chodzi o towarzystwo do kina, to nie mart się. ja czasami chodzę sama Odpowiedz Link
kendo Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 18.01.10, 22:04 no,dzieki Mycha za wyklad, oczywiscie znam ich, choc wlasnie tego ostaniego to niebardzo Johnny Depp-teraz odslaniali jego woskowa figure. Odpowiedz Link
mycha Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 19.01.10, 11:50 taaak, czytałam coś o tym jest wścisłej czołówce moich faworytów aktorskich Odpowiedz Link
mycha Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 01.02.10, 11:43 na poprawę nastroju byłam w weekend w kinie (swoją drogą ten styczeń wyjątkowo obfity w kino, ale jakoś trzeba ratować nastrój i wyjść z domu). tym razem zaliczyłam www.filmweb.pl/f426062/Sherlock+Holmes,2009 powiem wam tak, bardzo mi się podobał film. z dużą ilością ciętego humoru, aktorzy grający głównych bohaterów rewelacyjnie się dobrali, a i świetnie połączono wątek magiczny (taki typowo sherlockowski i z tamtego okresu tajemniczy, pachnący magią i tajnymi stowarzyszeniami) z realiami i techniczną rewolucją. Gorąco polecam! to zostało mi jeszcze do zaliczenia "nine" Odpowiedz Link
mycha Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 01.02.10, 11:43 a nana i byłaś na "papieżycy"? jeśli tak, to jak wrażenia? Odpowiedz Link
kendo Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 01.02.10, 11:51 *MYcha, mysle,ze ten film obojetnie kiedy nakrecony bedzie przyciagal widzow, tez lubie ogladac,nawet powtorki w televizorni. w lutym chyba czesciej odwiedze sale kinowa, bede u siostry w mieszkani,czyli w miescie a to trzy minutki drogi do kina,oby kasy starczylo, bo zawsze szybko mi wtedy topnieje Odpowiedz Link
greis52 „Autor widmo” 20.02.10, 20:53 Romana Polańskiego nagrodzony Srebrnym Niedźwiedziem w Berlinie Odpowiedz Link
mycha Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 26.02.10, 08:57 "autor widmo" romana polańskiego podobał mi się. świetna gra ewana mcGregora. jego bohater taki nieporadny, sierotowaty troszkę najbardziej zaskoczył mnie koniec. niby cały film wydawało mi się, że musi się to stać, ale jak do przedostatniej sceny się nie wydarzyło, to doszłam do wniosku, że napewno nie będzie. a tu siup i to z nienacka generalnie jest to opowieść o autorze "piszącym" biografię byłego premiera wielkiej brytani, który ma problemy więcej nie zdradzę Odpowiedz Link
mycha Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 05.03.10, 11:11 byłam na "wilkołaku" i ... bardzo się zawiodłam efekty całkiem, całkiem i do pewnego momentu dobry film, może nie jakichś niesamowitych lotów, ale całkiem OK. ale końcówka... spaprała cały film. totalnie przesłodzili jedną scenę a tak wdzięczny temat mieli... Odpowiedz Link
kendo Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 02.03.11, 09:03 moze sie przydac..... Odpowiedz Link
kendo Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 29.03.11, 10:45 Magazyn filmowy EMPIRE/w londynie) rozdzielal wyroznienia filmowe za role i zawartosc filmu, sfilmatyzowana powiesc thirller"Milenium" zostala wyrozniona akurat obejzalam pierwsza czesc"ten co nienawidzi kobie" i trzecia "zamek co peka" a wczoraj w gazetach w sklepie widzialam wielkie litery,ze ma byc 4 czesc powiesi sfilmatyzowana, tylko sie zastanawiam...bo niema czwartej ksiazki Odpowiedz Link
kendo Re:Columbo -dedektyw 25.06.11, 14:49 ,Peter Falk niezyje i jak zwykle juz klutnia o spadek miedzy corkami adoptowanymi z pierwsza zona i druga zona www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article13228107.ab przezyl 82 lata cierpial na Alzhajmera i demens,odszedl 23 czerwca lubialam ten serial ogladac. Odpowiedz Link
kendo Re:Lowcy2 05.10.11, 09:10 "Jägarna2" = lowcy2 w wolnym tlumaczeniu tytul przetlumaczyalam, 2 pazdziernika premiera szwedzkiego filmu byla drugiej czesci.... okazjonalnie wczoraj na ostani seans poszlam, kolezanka siostry odstapila bilety ...nie mogla pojsc. policjant powraca w swoje rodzinne strony by znalesc morderce mlodej dziewczyny, troche za dlugi film,ale w sumie OK,choc od samego niemal poczatku wiedzialam kto byl sparawca zbrodni. www.youtube.com/watch?v=SVkwLjcx2dE mordeca jest czlowiek brodaty w kiepsie ciezko bylo wytrzymac w sali kinowej, rostocze nos atakowalowniosek, musze chodzic na filmy zaczynajace sie o 18 godz.sala posprzatana/ludzie nie zostawili jeszcze swoich resztek rostocza na siedzeniach pluszowych. Odpowiedz Link
kendo Re:melodia z filmu 06.11.11, 10:49 www.youtube.com/watch?v=QF1jdam-INI&feature=related chyba pamietacie ten film..? akurat na dzisiejsze tutaj zaduszki Odpowiedz Link
jaga_22 Re:melodia z filmu 06.11.11, 16:48 Mam bilety do teatru,aż na 18 grudnia, a w sobotę mam zamiar iść do Kopernika,jak da rady córka wystać bilety, ciągle długie kolejki,a nie ma zapisów. Odpowiedz Link
kendo Re:melodia z filmu 07.11.11, 10:25 *Jagus ale fajna spraw inetelektualnie czekac bedziemy na relacje kopernikowe i pozniej teatralne. milego obcowania z kultura Jagus Odpowiedz Link
kendo Re:w telewizjji TVP 1 15.02.12, 12:39 o 20:25 bedzie nastepny odcinek "Filary ziemi" sfilatyzowana powiesc av Ken Follett ,ktora tu czytalysmy. Odpowiedz Link
kendo Re:w telewizjji TVP 1 22.02.12, 21:18 podczas przerwy , ostania czesc "fllarow ziemi", szkoda,ze 1 i 2 czesc przegapilam. Odpowiedz Link
kendo Re:Oskargaln 27.02.12, 09:18 mozna bylo przewidziec,ze , ,Meryl Streep otrzyma statuetke za "tlumaczenie" roli w filmie o "zelaznej damie", francuza chyba nie widzialam w zadnym filmie,ale widac,ze przystojniacha z niego, trzeba zwroci szczegolna uwage teraz na niego Von Sydow-szwedzki aktor ulubiny zreszta rezysera Bergmana juz w "kwiecie wieku" nie otrzymal statuetki.... Odpowiedz Link
kendo Re:nastepne odcinki Dallas 21.08.12, 10:30 jak mozna bylo sie spodziewac, mase intryg i szpiegostwa, aktorzy juz w wieku emerytalnym, jedni korzystnie inni niekorzystnie wygladaja... chyba nie bede z pasja sledzi losow "ludzi walczacych o olej" www.expressen.se/noje/intrigerna-tatnar-nar-dallas-ar-tillbaka/ na zdjeciu mozna "stara gwardie" rospoznac.. Odpowiedz Link
slo-onko Re:nastepne odcinki Dallas 21.08.12, 12:11 nie znam Dallas,ale wiem,ze w polskiej tv leci (leciał?) MOda na sukces. dla mnie to koszmarnie prymitywny scenariusz. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:nastepne odcinki Dallas 21.08.12, 12:57 Okropne, moja mama tez ogladala poczatki, a teraz mowi, ze to wszystko naciagane, nieprawdopodobne, nie oglada. U nas tez to na ktoryms kanale pokazuja.??? Ja to w dzien nie mam czasu patrzec na TV, mam rozne zajecia, dopiero wieczorkiem jak sie klade do lozka, najczesciej obudze sie juz rano albo jak inny film sie zaczal. -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re:Australia 29.12.12, 19:58 bylam w kinie na tym filmie z Nickol Kidman teraz zaraz w telewizorni go beda pokazywac... zycze milego wieczoru... a film polecam gdybyscie mialy okazje go obejzec....krajobrazy sliczne Odpowiedz Link
kendo rozdanie "zlotych kul" w Las Angeles 14.01.13, 10:36 www.svd.se/kultur/svenskarna-utan-golden-globe_7822248.svd na przegladzie filmow, nikt z polski/szwecji nie otrzymal kuli jednoczesnie sie dowiedzialam, ze aktorka ktore lubie jest lizbijka, chodzi o Jodie Foster, dobrze zadbala "o swoja prywatnosc" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Oskary dla aktorow. 14.01.13, 11:13 Te zlote kule sa nagrodami mniej znaczacymi, dla aktora jest najwazniejsza statuetka oskara, ktora beda dzielic w lutym. Juz sa nominowani wszyscy prawie i wszystko. Odpowiedz Link
slo-onko Zima świata 18.01.13, 11:37 ostatnio pislam o kontynuacji Upadku ginantów, tymczasem Tv BBC nakrecila kolejna czesc "Zima swiata". juz sobie obejrzalam w mojej sieci tv. znakomita produkcja jak zwykle BBC. Odpowiedz Link
kendo Re: Zima świata 18.01.13, 12:03 a to tylko czekac az tu cos pokaza.... chetnie obejze... niedawno powtarzali tutaj Gigantow Odpowiedz Link
slo-onko Re: Zima świata 18.01.13, 12:06 film wyszedl juz na DVD wiec jeszcze troche i bedzie w TV,moze u Was szybciej niz u nas, chociaz jak nadali Filary ziemi to bylam zaszokowana. Odpowiedz Link
slo-onko "nietykalni" 18.01.13, 12:52 oryginalny tytuł :untouchable. bardzo, bardzo baaaaaaardzo mocno polecam. Odpowiedz Link
kendo Re: "nietykalni" 18.01.13, 12:55 *Sloo bede "trzymac uwage na pulsie" i niezwlocznie obejze... dzieki Odpowiedz Link
kendo Re: czas na OSCARY 02.03.14, 12:57 dzis na "czerwonym dywanie" www.expressen.se/noje/har-ar-stora-stjarnorna-som-inte-fatt-en-oscar/ ci aktorzy choc nominowani za role w filmach nie otrzymali zadnego Oscara, ciekawe kto w tym roku otrzyma, bede sledzic w TV,dobrze ,ze u Lusi,bo u siebie nie mam tego kanalu.. Odpowiedz Link
kendo Re: czas na OSCARY 03.03.14, 09:19 ogladalam,choc w polowie chyba przysnelam, obudzilam sie,akurat,jak dzielon pizza publicznosc, Gale prowadzila Ellen DeGeneres bardzo ladnie jej w jasnych kolorocha, zrobila tez "wspolne zdjecie do Twitera"za najblizej siedzacymi "prominentami" : Angelina Jolie, Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Kevin Spacey, Brad Pitt, Julia Roberts i Meryl Streep. suknie www.expressen.se/mode/kate-hudson-i-djup-ringning-en-stilvinnare/ Julia Roberts,nie bardzo mi sie w tej keracji podobala, Liza Minelli-totalne fiasko,nawet jej nie poznalam... natomiast Lady Gaga swietna kreacje miala jak inne w tym linku wygral film "12 lat niewoli" slodka aktorka w pieknej kreacji,choc dekold powinna miec ciut mniejszy www.expressen.se/noje/kolla-har-ar-vinnarna-pa-oscargalan-2014/ Odpowiedz Link
xystos Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 03.03.14, 10:14 w moich czasach ostatni rzad w sali kinowej byl dla randkowiczów-nikt niepodgladal. ZEN Odpowiedz Link
kendo Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 17.03.14, 20:15 w zasadzie nie ogladam seriali, ale "Navy CIS" jakos mi sie fajnie oglada, szkoda,powtarzaja na innym kanale,a myslalam,ze sa juz nowe, niektore filmy maja w sobie "to cos" ze mozna je po pare razy ogladac, a niektore straczy raz...i czeka sie na nastepny... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 17.03.14, 20:24 Kendo, a to musze wlaczyc TV i rzucic okiem, i chyba musze zaczc kupowac programy Tv bo na slepo na razie zyje. Odpowiedz Link
kendo Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 17.03.14, 20:38 no, przywiozlam Ci na dzisiaj program? kiedys byl w "Metro" teraz niet... nie zapomnij na "8" "Det okända" Odpowiedz Link
pia.ed Program telewizyjny ... 19.03.14, 10:44 lusia_janusia napisała: > Kendo, a to musze wlaczyc TV i rzucic okiem, i chyba musze > zaczc kupowac programy Tv bo na slepo na razie zyje. Nie musisz zyc na ślepo ... Ja przez pewien czas kupowalam program za 5 kr ktorzy jest dodatkiem do EXPRESSEN albo AFTONBLADET (mozna kupic w mniejszych sklepach, nie kupujac samego pisma za 15 kr). Okazalo sie jednak, ze kupiony program tylko leżał ... bo jest w nim stanowczo za duzo kanalow ktorych nie mam,i ciezko bylo cos odnalezc... Teraz korzystam wylacznie z programu na necie. Wchodze na google.se wpisuje "svensk tv program"i pokazuje mi sie kilka linkow. Kiedys wystarczylo wpisac "TV PROGRAM" i pokazywaly sie szwedzkie stronki. Teraz nie wiem dlaczego pokazuja sie zamiast tego polskie ... Mozna tez otworzyc stronę Aftonbladet.se i na samym dole sa aktualne dla najbliższych kilku godzin programy tv. Jak gdzies sie kliknie, to otworzy sie ta sama stronka co na goggle, gdzie mozna tez zobaczyc programy na najblizsze pare dni i wynotowac, co bedzie ciekawego. Patrze na telewizje bardzo malo, przeważnie oglądam amerykańskie i angielskie kryminały, czasem po raz któryś ... i tak samo mnie pasjonują Bardzo mi odpowiadał program na caly tydzień w SYDSVENSKAN, a pracujac mialam zawsze dostep do dodatku w czwartki ... Teraz maja program na caly tydzien chyba w piątki. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Program telewizyjny ... 19.03.14, 10:49 Ja teraz biore sobie "Metro" ale wczoraj nie mialam czasu go przeczytac, dopiero rano przy sniadaniu, pobieznie rzucilam w niego okiem. Odpowiedz Link
kendo Re: Program telewizyjny ... 19.03.14, 10:59 *Lusia w Metro nie ma teraz TV programu, tylko krotka wzmianka,co rekomeduja najbardziej, bedac u ciebie, praktykowalam system Pii w kazdej gazecie na pierwszej stronie zjezdzajac do konca jest program TV, jak chcesz wiecej wiedziec o danym programie klikasz na niego i w oddzielnej ramce jest opis o czym handla. Odpowiedz Link
kendo Re: Festiwal filmowy w Canns 16.05.14, 10:43 www.svd.se/kultur/cannes-svep_3562010.svd?sidan=2 Nocole Kidman zagrala glowna role w filmie o Grace Kell, film ten rospoczal otwarcie przegladu filmowego, rodzina ksiazeca Rayiner zatwierdzila manuskrypt, obecnie sie wycofuje i nie "podziela zawartosci filmu" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Festiwal filmowy w Canns 16.05.14, 11:05 Juz od dawna rezysezy zmieniaja sami wg siebie manuskrypty, bylo glosne rowniez i u nas, Odpowiedz Link
kendo Re: Festiwal filmowy w Canns 16.05.14, 11:22 dzis widzialam na dziennku wywiac z rezyserem i Nicole, wypowiadal sie,ze niec nie zmienil, a patrzac na Nicole to zauwazylam,ze silikonom ulegla.... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Festiwal filmowy w Canns 17.05.14, 10:14 Bo już tak jest ... Jesli aktorka swoja karierę bazuje przede wszystkim na pięknej buzi i długich nogach, to musi swa urodę zatrzymać jak najdłużej. Natomiast brzydsze, ale bardzo zdolne scenicznie aktorki mogą pozwolić sobie na zmarszczki, bo często dostają role tzw. charakterystyczne. Osobiście wole jednak patrzeć na ładne, dobrze trzymające sie aktorki, bez względu na to, jak taki świetny wynik osiągnęły ... Odpowiedz Link
kendo Re: Festiwal filmowy w Canns 17.05.14, 10:38 *Pia zgadzam sie po czesci z toba, ale wole jednak naturalna buzie nawet aktorki bardzo popularnej... zauwazylas,ze u nich kazda z nich ma gladziutkie czolo? bez zadnej zmarszczki? chyba wszystkie bez wyjatku botaksuja swe czola.. Odpowiedz Link
slo-onko Re: widziane z ostatniego rzędu sali kinowej;-) 18.05.14, 19:25 no wlasnie zazwyczaj podziwiamy naszych i nie tylko naszych aktorow z ekranu. Widzialam Olszowke,posluchalam "Alicji z krainy zcarow", Globisza "Zycie Pi" i pana Dziędziela-baaaaaaaaaaaaardzo sympatyczny pan z humore. Pan Globisz.... jakos nie zaliczalam go do najbardziej lubianych aktorow. troszke wyniosly i mocno powazny,ale za to dostalam autograf. Poza tym widzialam W.Pszoniaka i K.Wakulinskiego. potem byl spacer nad Odra, zakupy w Auchan,domek. Odpowiedz Link
kendo Re: Planeta malp 18.07.14, 17:29 nowa produkcja filmu juz trailery pokazuja, dzis slyszalm recenzje na temat, ze nic rewalcyjnego z pieciu mozliwych gwiazdek otrzymal od cenzora tutejszego 2 gwiazdki.. jak ktos bedzie to prosze o osobiste refleksje na temat tego filmu Odpowiedz Link
slo-onko Re: Planeta malp 18.07.14, 19:08 Ja mowie,ze nie bede oceniac,bo takic bzdurnych filmow nie trawie. Taka bajka dla dlrlslych,szkoda czasu i pieniedzy,wole nowa kiecke. Odpowiedz Link
kendo Re: Planeta malp 18.07.14, 19:30 www.dn.se/kultur-noje/filmrecensioner/apornas-planet-uppgorelsen/ pierwsze filmy ogladalam, wtedy mlodziudka bylam, swiat tez inaczej wygladal pod wzgledem techniki, obecnie jakby powtorka z rozrywki.. jak napisali ..Triumfy techniki. Małpy cyfrowe bardziej żywe od aktorów. co prawda kiecki bym nie kupila za cene biletu chyba ze na przecenie po przecenie-bo 100 koron premiera kosztuje a moze juz wiecej.. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Planeta malp 18.07.14, 19:34 U nas bilet po 23 zl w multikinie, wiec razy dwa plus 20-30 zl i kiecka z przeceny juz by byla. Ale kinomani lunia chodzic wiec i ich recenzje mozemy poczytac. Bo jest film i film, zalezy co kto lubi. Odpowiedz Link
kendo Re: rocznia 100-nych ur.Ingrid Bergman 24.08.15, 11:33 blogg.sydsvenskan.se/dygnetrunt/2015/08/24/ingrid-bergman-maraton-pa-kino-i-lund/ chyba kazdy pamieta ja z filmow czarno bialych,no Casablanca .. pozniej juz z kolorem, Izabela jedna z corek Ingrid jest obecnie w Stockholmie na premierze filmu o Ingrid. www.expressen.se/noje/jag-ar-ingrid/ Odpowiedz Link
pia.ed Rocznica 100-ych urodzin Ingrid Bergman 24.08.15, 21:41 Jutro ide wlasnie na ten film ... na pokaz przedpremierowy. www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/article21301457.ab Odpowiedz Link
slo-miana Re: Rocznica 100-ych urodzin Ingrid Bergman 25.08.15, 06:57 Piekna kobieta, wspaniala aktorka. Grania aktorow z naszego i poprzedniego pokolenia nie da sie nijak porownac z gra wspolczesnych aktorow mlodego pokolenia. Obecnie nagrywane historyczne filmy nie oddaja ducha historii jak filmy nagrane przed laty. Pia czy Twoj nik forumowy zwiazany jest z imieniem jednej z corek Ingrid? Odpowiedz Link
kendo Re: Rocznica 100-ych urodzin Ingrid Bergman 25.08.15, 09:50 *Slomko, masz racje, jest zupelnie inny styl gry aktorskiej obecnie niz kiedys, Igrid druga corka Isotta zostala pisarka a Izabela aktorka i bardzo podobna do matki, nie wiem czym zajmuje sie syn Ingrid? Odpowiedz Link
kendo Re: Rocznica 100-ych urodzin Ingrid Bergman 25.08.15, 09:47 pia.ed napisała: > Jutro ide wlasnie na ten film ... na pokaz przedpremierowy. > > www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/article21301457.ab ******* bedzie na pewno ciekawy, Ingrid zbierala wszystkie notatki/pamiatki/pisala codziennie pamietnik, umarla, zdaje sie w angli ,nie wygrala walki z rakiem opowiesz w skrocie pozniej jaki byl film ********** Odpowiedz Link
pia.ed Re: Rocznica 100-ych urodzin Ingrid Bergman 27.08.15, 09:37 Film trwal 2 godziny i byl bardzo ciekawy ... O tym ze najstarsza corka aktorki miala na imie Pia, dowiedzialam sie dopiero z filmu Odpowiedz Link
pia.ed Re: Rocznica 100-ych urodzin Ingrid Bergman 27.08.15, 09:53 Nie wiem jak to mozliwe, ale nigdzie nie znalazlam zyciorysu Roberto Ingmar Rossellini, bo tak nazywa sie jedno z blizniakow, brat Isabelli. ... ur.1950. Wchodzilam ma szwedzkie i na polskie google, ale po wystukaniu Roberto Ingmar Rossellini i Robert Ingmar Rossellini pokazuja sie tylko wiadomosci o jego ojcu, ur 1909 ... Odpowiedz Link
kendo Re: Rocznica 100-ych urodzin Ingrid Bergman 27.08.15, 16:02 Roberto Ingmar Giusto Giuseppe Rossellini Birthdate: 2 juli 1950 (65) Närstående: Son till Roberto Rossellini och Ingrid Bergman =syn Roberta Roseilini i Ingrid bergman Bror till Ingrid Rossellini och Isabella Rossellini=brat Ingrid Roselini i Isabella Rosellini Half brother of Gil Rossellini; Raffaella Rossellini; Marco Romano Rossellini; <privat> Rossellini och Pia Lindström= brat przyrodni od Gil Rosellini-RafafaellaRosellini; widac,ze strzega swej prywatnosci, www.metro.se/nyheter/rossellini-kommer-till-stockholm/Hdzohf!ovefAHu7G5K5D9B@KAV3Yg/ ksieznicza av Monaco miala romanz z Roberto-Ingmar Rosellini www.svenskdam.se/2014/10/caroline-av-monaco-den-ensamma-prinsessan/ tu moze po wlosku o Ingrid..mozna na google przetlumaczyc Odpowiedz Link
pia.ed Re: Rocznica 100-ych urodzin Ingrid Bergman 27.08.15, 22:24 Mialam nadzieje, ze znajde cos o Roberto po wlosku ... ale tez nie znalazlam, wiec dotad nie wiemy czym sie zajmuje ... Tu jest troche starych zdjec Ingrid Bergman, ktora na wczesnych zdjeciach wyglada bardzo przecietnie. aiwish472.wordpress.com/2008/08/29/%E8%81%96%E3%81%AA%E3%82%8B%E9%90%98%E3%81%8C%E3%81%B2%E3%81%B3%E3%81%8F%E5%A4%9C-the-bells-of-st-marys-version/ Odpowiedz Link
kendo Re: Rocznica 100-ych urodzin Ingrid Bergman 28.08.15, 09:04 tez szukalam wczoraj, ale za wiele czasu nie posiadam, wiec moze kiedys tam,jak mi sie przypomni to cos poszukam, a moze byc tak,ze nie dopuszczaja wiadomosci o sobie dla mediow.. znalazlam,ze mial romans z ksiezniczka Caroline av Monaco Odpowiedz Link
pia.ed "Zwyrodniala pani Bergman" 29.08.15, 09:56 Rzeczywiscie jak na te czasy ... kiedy to kobieta miala byc pania domu, wychowywac dzieci i czekac na meza, ktory przyjdzie z pracy. weekend.gazeta.pl/weekend/1,138262,18631806,zwyrodniala-pani-bergman-historia-szwedzkiej-skandalistki.html#TRwknd Odpowiedz Link
kendo Re: "Zwyrodniala pani Bergman" 29.08.15, 10:11 no nie wiem czy zwyrodniala, skad miala wziasc przyklad rodzicielski?, wczesnie stracila obojga rodzicow, choc pamietala ,jaka wielka miloscia obdarzal ja ojciec to chciala grac.... zachowala sie ,jak wiele innych gwiazd hoolywood,stawiali na kariere,wywolujac przewaznie skandale. dzieki Pia za biografie Ingrid Odpowiedz Link
kendo Tro, hopp och kärlek, som har premiär 1 september. 31.08.15, 11:02 Mark bedzie prowadzic w televizorni program "ksiadz szuka zony"w televizorni bedzie program "szukam zony" dla samotnych ksiezy, Mark-gej i bardzo popularny ,wszyscy chcieli by byc jego sasiadem.. urodzil sie w militärbas w North Carolina w USA,gdzie ojciec byl zolnierzem, dorastal w Finlandi,po oznajmieniu,ze jest gejem,wyprowadzil sie z domu,bo inaczej byl by wyrzucony przez ojczyma ..cyt.z +Aftonbladet Varannan vecka bor barnen Amos, 13, och Olga, 9, med Mark och Jonas. Då är de alltid i lägenheten i stan. Mark är biologisk pappa till Olga och Jonas till Amos. Mammorna är två nära vänner. Redan från början var de noga med att hålla barnen utanför offentligheten. Ingen ska behöva växa upp i skuggan av sina berömda föräldrar. – Jag har alltid velat ha barn, men försökte länge bearbeta sorgen över att jag inte skulle få några. Det som är fullständigt självklart i dag var totalt omöjligt förr i världen. Jag tror att vi var en bra bit över 30 när vi insåg att om vi vill ha barn är det ju bara att skaffa det. Det finns ingen lag på att bögar inte får göra barn om de vill...cyt.. ciekawy ma zyciorys www.aftonbladet.se/nyheter/article21305726.ab na wypadek,gdybym musiala wrocic sie do artyklulu,bo jest w "plusie" Odpowiedz Link
kendo Re: widziane z ostaniego rzedu 24.03.17, 08:35 dokladnie takie bilety zakupilysmy ze znajoma(pozniej przesiadlysmy sie na dwa rzedy przed ostanim rzedem,bo strasznie niewygodnie bylo siedziec na tej kanapce) by obejzec film na ktory mnie namowila czytajac ksiazke "Czara strona Greya",film,jak film, jakos nie polecala bym goraco,ale czas spedzilysmy przed filmem w galerii gdzie bylam po raz pierwszy. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Widziane z ostaniego rzedu 28.03.17, 21:53 Bylam w poniedzialek na filmie opowiadajacym o milosci mezczyzny z Afryki i bialej kobiety z Londynu, zaraz po II wojnie swiatowej. Tyle wiedzialam idac do kina, zaproszona przez szwedzka znajoma z bezplatnymi biletami. Okazalo sie, ze ten "romantyczny film" to autentyczna historia ... w jaki sposob powstala demokratyczna republika Botswana Tytul filmu "United Kingdom" ... bo przed utworzeniem republiki, byla to kolonia brytyjska. . Odpowiedz Link
kendo Re: Widziane z ostaniego rzedu 28.03.17, 22:02 spedzilas mily czas w sali kinowej, ciekawe sa takie filmy Odpowiedz Link
pia.ed Re: Widziane z ostaniego rzedu 05.04.17, 02:34 Wczoraj zadzwonil Patrik, ze na programie pierwszym telewizji o godz 22 35 bedzie emitowany film szwedzko-polski ... o tytule Between_2_Fires , co dokladnie znaczy Miedzy dwoma ogniami ... W roli glownej: Magdalena Poplawska Ciekawa byla problematyka filmu, ale tyle golizny nie widzialam od lat ... nie tylko golizny, ale wielu niemal pornograficznych scen w roznych mozliwych pozycjach na materacu na podlodze a kilka z nich na stojaco w lazience ... Aktorka rzucala sie po pokoju nago, a nawet wybiegla na zasniezone podworko tylko w sweterku, bez majtek. Inna sprawa, ze miala swietna figure, a jej partner z Tunezji wygladal jak "mlody bog"... sv.wikipedia.org/wiki/Between_2_Fires . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Widziane z ostaniego rzedu 05.04.17, 03:21 Zdjecie aktorki i tresc filmu ... www.tv.nu/p/1CVvGR-P-2RQu . Odpowiedz Link
kendo Re: Widziane z ostaniego rzedu 05.04.17, 09:33 pia.ed napisała: > > Zdjecie aktorki i tresc filmu ... > > www.tv.nu/p/1CVvGR-P-2RQu > . u,szkoda, nie ogladalam go, w TV programie byl zupelnie inny film wpisany.. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Widziane z ostaniego rzedu 05.04.17, 14:24 Myslalam zadzwonic ... ale poniewaz film rozpoczynal sie pozno i konczyl o polnocy, wiec przyjelam, ze i tak nie bedziesz ogladac ... Film byl ciekawy, dlatego ze byl dziwny ... Bohaterka to "bialoruska Polonia", ktorej odmawiaja azylu w Szwecji, bo przeciez miala blizej do Polski ... kiedy konkubent sprzedal jej 11-letnia corke pedofilom. Uciekla z corka w ostatniej chwili, okradajac konkubenta z pieniedzy za sprzedaz corki, i powrot na Bialorus mogl oznaczac dla niej smierc... Miala ze soba adres corki znajomej, ktora w Szwecji zrobila "kariere", i to byla jej cala nadzieja. Polski tytul "Dwa ognie nie oddaje sytuacji ... Ja bym przetlumaczyla "Miedzy mlotem a kowadlem" bo tak bylo pod koniec filmu. Miala do wyboru wrocic na Bialorus do konkubenta i patrzec jak corka jest w rekach pedofilow, albo wziac slub w Szwecji z mezczyzna ponad 80-letnim ... . Odpowiedz Link
kendo Re: legenda szwedzkiego tenisa Björn Borg-film 05.09.17, 10:13 www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/92Xq5/bjorn-borg-om-storfilmen-det-kan-inte-vara-latt-att-spela-mig wchodzi na ekrany kin, role mlodego Björna gra jego syn Leo z drugiego malzenstwa z Patricia Borg na premierze filmu spotkanie z pierwsza zona Björna ,Mariana Simionescu, ktora mieszka w Monako i ma syna Anthony *role Simionescu gra szwedzka aktorka Tuva Novotny,pamietam ja mlodziutka, gdzie grala jedna z pierwszych rol w serialu "Varuhus",pozniej mieszkala jakis czas we wloszech.. * role John McEnroe,gra amerykanski aktor,ktory gral rowniez w hitowych filmach "Krysztalowa czaszka" u boku Shan Conoery i Harison Ford *role trenera ,ktory byl bardzo wazny ,obok Simionescu,gra szwedzki aktor Stellan Skarsgård, ktory rowniez gral w wielu amerykanskich filmach Odpowiedz Link
kendo Re:Gala filmowa_rozdanie EMMY 18.09.17, 20:05 www.expressen.se/tv/nyheter/alexander-skarsgard-vann-emmy-awards---hyllade-mamma/ szwedzki aktor-syn aktora.. zdobyl EMMY za drugo planowa role w serialu Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Gala filmowa_rozdanie EMMY 18.09.17, 22:09 Gral razem z Kidman, jej meza, ktory sie znecal nad nia. Bez wasow wyglada lepiej wg mnie. Odpowiedz Link
pia.ed Re:Gala filmowa_rozdanie EMMY 19.09.17, 00:10 lusia_janusia napisała: > Bez wasow wyglada lepiej wg mnie. Wedlug mnie takze lepiej bez wasow ... nie wiem dlaczego przyszlo mi na mysl okreslenie, ze "wyglada jak chlystek" . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Gala filmowa_rozdanie EMMY 19.09.17, 01:04 >>"wyglada jak chlystek" << Pia, dokladnie takie same mam porownanie. Ale w USA ma powodzenie wsrod aktorek, Zreszta jego (chyba 2 bracia) tez sa aktorami tutaj w Szwecji. Odpowiedz Link
pia.ed Gala filmowa_rozdanie EMMY 19.09.17, 21:24 Widzialam go nagiego w jednym z filmow ... i wcale sie nie dziwie, ze ma powodzenie wsrod kobiet ... . Odpowiedz Link
pia.ed Alexander Skarsgård ... 19.09.17, 21:47 Poniewaz niewiele pamietalam o tym aktorze, wiec poszukalam informacji w Wikipedia, a przy okazji kliknelam na informacje o jego ojcu, ktory ma osmioro dzieci ... w tym szescioro ze swoja pierwsza zona, lekarka Mia Skarsgård, matka Stellana. sv.wikipedia.org/wiki/Alexander_Skarsg%C3%A5rd . Odpowiedz Link
pia.ed Dunski kandydat do Oscara ... 20.09.17, 16:33 www.sydsvenskan.se/2017-09-20/nyqvistfilm-blir-danskt-oscarsbidrag . Odpowiedz Link
kendo Re: Alexander Skarsgård ... 20.09.17, 18:41 pia.ed napisała: > > Poniewaz niewiele pamietalam o tym aktorze, wiec poszukalam informacji > w Wikipedia, > a przy okazji kliknelam na informacje o jego ojcu, ktory ma [u]osmioro dzieci[ > /u] ... > w tym szescioro ze swoja pierwsza zona, lekarka Mia Skarsgård, matka Stellana > . > > sv.wikipedia.org/wiki/Alexander_Skarsg%C3%A5rd > .kiedys czytalam, ze Stellan zozszedl sie z pierwsza zona , byla alkoholiczka.. Odpowiedz Link
pia.ed Stellan Skarsgård ... 20.09.17, 21:36 Stellan rozszedl sie z My po 33 latach malzenstwa i szesciorgu dzieciach... a rok potem ozenil sie z kobieta o 25 lat od niego mlodsza Rzeczywiscie My byla alkoholiczka, ale pokonala ten nalog i dzis prowadzi kursy na temat "jaka pozbyc sie uzaleznienia". > kiedys czytalam, ze Stellan zozszedl sie z pierwsza zona, byla alkoholiczka.. myskarsgard.se/ . Odpowiedz Link
kendo Re: Stellan Skarsgård ... 21.09.17, 09:05 pia.ed napisała: > > Stellan rozszedl sie z My po 33 latach malzenstwa i szesciorgu dzieciach... > a rok potem ozenil sie z kobieta o 25 lat od niego mlodsza > Rzeczywiscie My byla alkoholiczka, ale pokonala ten nalog > i dzis prowadzi kursy na temat "jaka pozbyc sie uzaleznienia". > > > kiedys czytalam, ze Stellan zozszedl sie z pierwsza zona, byla alk > oholiczka.. > > myskarsgard.se/ > > . byla obecna na gali . syn dziekowal na podium za jej przybycie Odpowiedz Link
pia.ed To nie jest kraj dla starych ludzi 02.10.17, 16:59 Wklejam, bo chce sprawdzic, co to jest za film ... Tytul wydaje mi sie bardzo znany, ale filmu za nic nie moge sobie przypomniec ... masondixon Przypomina się film "To nie jest kraj dla starych ludzi". Ta masakra, to prawdopodobnie efekt wykluczenia społecznego, który dotyka seniorów w społeczeństwach nastawionych na kult młodości, efektywności, szybkości. Ośmieszanie, lekceważenie, osamotnienie prowadzi do starczej depresji i między innymi takich właśnie desperackich czynów. . Odpowiedz Link
pia.ed Reklama filmu Botox? 05.10.17, 00:32 Wybieracie się na "Botoks"? Nie zdziwcie się, jeśli wylądujecie na pogotowiu. Okazuje się, że najnowszy film Patryka Vegi jest tak drastyczny, że widzowie o słabych nerwach mdleją w kinie. Świadkowie mówią o wynoszeniu nieprzytomnych osób z sali i interwencji ratowników medycznych. kultura.gazeta.pl/kultura/7,114438,22466261,ludzie-mdleja-na-botoksie-patryka-vegi-nawet-jako-lekarz.html#MTstream Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Reklama filmu Botox? 05.10.17, 06:50 *Pia, to film Polski, chyba go jeszcze u nas nie graja?. Odpowiedz Link
kendo Re: Reklama filmu Botox? 05.10.17, 09:20 lusia_janusia napisała: > *Pia, to film Polski, chyba go jeszcze u nas nie graja?. > > nie lubie takich drastycznych filmow... ale bedac w kraju, moze "zalapiemy" sie na film o Wiktorii i lokaju Odpowiedz Link
pia.ed Filmy ... 05.10.17, 10:52 Tytul filmu o "starych ludziach" kojarzyl mi sie zupelnie z czyms innym niz z meksykanskimi gangami i go nie widzialam ... Polskie filmy sa bardzo rzadko pokazywane w szwedzkich kinach, wiec "Botosu" raczej nie ma w repertuarze ... Moze pokaza kiedys na ktoryms platnym kanale, a ja takich nie mam. .. Odpowiedz Link
kendo Re: To nie jest kraj dla starych ludzi 05.10.17, 09:16 pia.ed napisała: > > Wklejam, bo chce sprawdzic, co to jest za film ... > Tytul wydaje mi sie bardzo znany, ale filmu za nic nie moge sobie przypomniec > ... > > masondixon > > Przypomina się film "To nie jest kraj dla starych ludzi". Ta masakra, to prawdo > podobnie efekt wykluczenia społecznego, który dotyka seniorów w społeczeństwach > nastawionych na kult młodości, efektywności, szybkości. Ośmieszanie, lekceważe > nie, osamotnienie prowadzi do starczej depresji i między innymi takich właśnie > desperackich czynów. > > . nie pamietam takiego filmu Odpowiedz Link
jaga_22 Re: To nie jest kraj dla starych ludzi 05.10.17, 09:23 www.filmweb.pl/To.Nie.Jest.Kraj.Dla.Starych.Ludzi Odpowiedz Link
pia.ed Re: Tro, hopp och kärlek ... serial 05.10.17, 11:03 Ogladalam zeszloroczne wydanie ... w tym roku nie ogladam, bo interesuje mnie cos innego ... poza tym duzo czasu spedzam na necie. Czytalam, ze ten pochodzacy z Indii pomocnik pastora, w zeszlym roku odrzucil oswiadczyny zainteresowanej nim dziewczyny, bo nie potrafil sie zdecydowac Przez przypadek znow sie gdzies spotkali i bedzie slub! . Odpowiedz Link
pia.ed Ingrid Bergman 05.10.17, 11:16 Jak na te czasy byla bardzo odwazna, i to nie mialo nic wspolnego z jej rodzicami czy z wychowaniem. Dzisiej zwiazek z mezczyzna w seperacji z zona (we wloskim kosciele katolickim nie bylo rozwodow), nie budzilby najmniejszego zainteresowania... . Odpowiedz Link
pia.ed Seans filmu "Botoks" w Knurowie 09.10.17, 19:12 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,22489741,awantura-na-seansie-filmu-botoks-w-knurowie-nieoficjalnie.html#MTstream. Odpowiedz Link
pia.ed Film "Botoks" to dzielo Boga 12.10.17, 19:04 kultura.gazeta.pl/kultura/7,114628,22501997,patryk-vega-twierdzi-ze-botoks-to-dzielo-boga-ja-bylem.html#Prze Odpowiedz Link
pia.ed 50 wiosen Aurory ... 20.10.17, 15:22 Jaga, moze wkleisz to tez u siebie, bo jestem zainteresowan filmen i chce na niego pojsc ... Mam 2 bezplatne bilety od znajomej z ogrodem skad przywoze jablka. Przyslala mi link ... tam opowiadaja krotko w jezyku angielskim jaka jest tresc filmu. Z tego co przeczytalam wydal mi sie dobry, bo w pewnym stopniu romantyczny ... Kiedy poszukalam polskiej dlugiej wersji, troche sie "ostudzilam", bo bardziej wyglada mi to na film feministyczny, a takich nie lubie. Moze u Ciebie ktos wie cos o tym filmie? W Szwecji wyswietla sie w tzw dobrym kinie ... a w nim potrafilam zalowac, ze poszlam i stracilam tylko czas www.filmweb.pl/review/C%27est+la+vie-20519 Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 50 wiosen Aurory ... 20.10.17, 19:51 U nas bardzo krytykują ten film. jastrzabpost.pl/newsy/patryk-vega-broni-botoksu-botoks-krytykowany-na-zlecenie_577799.html Odpowiedz Link
pia.ed Re: 50 wiosen Aurory ... 25.10.17, 14:50 To film dla ludzi o mocnych nerwach ... bo jest wiele nieprzyjemnych scen ja na niego raczej nie pojde, bo bym musiala zakrywac oczy kiedy bedzie cos obrzydliwego. jaga_22 napisała: > U nas bardzo krytykują ten film.. Odpowiedz Link
pia.ed Oczywiscie chodzi o BOTOKS ... 26.10.17, 01:34 > To film dla ludzi o mocnych nerwach ... bo jest wiele nieprzyjemnych scen ja na niego raczej nie pojde, bo bym musiala zakrywac oczy kiedy bedzie cos obrzydliwego. . Odpowiedz Link
pia.ed Internationell Emmy för norska MAMMON-2 21.11.17, 17:33 Rzadko ogladam norweskie seriale i filmy cos mi w nich brakuje... pewnie tego, ze nie sa szwedzkie www.gp.se/n%C3%B6je/mammon-2-vann-internationell-emmy-1.4851196 . Odpowiedz Link
kendo Re: Internationell Emmy för norska MAMMON-2 22.11.17, 12:33 pia.ed napisała: > > Rzadko ogladam norweskie seriale i filmy cos mi w nich brakuje... > pewnie tego, ze nie sa szwedzkie > > www.gp.se/n%C3%B6je/mammon-2-vann-internationell-emmy-1.4851196 > tez jakos nie ogladam skandynawskich filmow/seriali, chyba,ze jest intensywnie reklamowany, obejze i zadecyduje czy dalej warto sledzic... Odpowiedz Link
pia.ed "Den döde detektiven" Rolf Lassgård 31.12.17, 18:34 Musze koniecznie to obejrzec! www.skd.se/2017/12/31/magnifik-lassgard-raddar-trott-tv-filmatisering/ Premiär: Svt1 3/1 2018, 21.00 . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: "Den döde detektiven" Rolf Lassgård 31.12.17, 22:46 Moze jak nie zapomne to bede ogladac, jak nudny dedyktywistyczny to mnie nudzi taki film. Odpowiedz Link
pia.ed "Den döde detektiven" Rolf Lassgård kl. 21 00 03.01.18, 14:02 To nie jest film "detektywistyczny", tylko historia czlowieka ktory pracowal jako detektyw, do czasu kiedy doznall wylewu krwi do mozgu i stal sie inwalida potrzebujacym opieki Hemtjänst ... Jesli lubisz wylacznie aktionsfilm to ta seria nie jest dla Ciebie, bo mimo ze bohater w przyszlosci prawdopodobnie podejmie sie rozwiazania jakiegos morderstwa, to w kazdym razie nie bedzie biegal z pistoletem gotowym do strzalu jak ten aktor Henriksson z Ystad i jego filmowa corka ... . Odpowiedz Link
pia.ed "Den döde detektiven" Rolf Lassgård kl. 21 03.01.18, 15:07 Bedzie nadawane na "jedynce", a tu masz link z trescia odcinka ... www.tv.nu/p/1EwPJg-P-59WM Lars Martin Johansson, före detta chef för Rikskriminalen, som är nybliven pensionär drabbas plötsligt av en blodpropp i hjärnan. Samtidigt som han rehabiliteras berättar hans läkare en hemsk historia om ett trettio år gammalt ouppklarat mord. . Odpowiedz Link
pia.ed "Den döde detektiven" Rolf Lassgård ... 03.01.18, 23:27 Poniewaz nic nie wiedzialam o tej serii, wiec myslalam ze Rolf Lassgård byl w swoim zyciu zawodowym detektywem. W rzeczywistosci byl wysoko cenionym policjantem sledczym rozwiazujacym skomplikowane morderstwa... Szalenie podobal mi sie pierwszy odcinek, trzyma w napieciu. A osoba emerytowanego policjanta przypomina mi kogos, kogo znam, z jego reakcja na nagla chorobe i z jego slabostkami ... . Odpowiedz Link
pia.ed "Den döende detektiven" ... Ktos ogladal? 03.01.18, 23:41 www.tv.nu/p/1EwPJg-P-59WM Nawet tytul napisalam nie tak jak trzeba Juz nie mowiac o tym, ze "zdegradowalam" glowna postac do roli sledczego, choc byl emerytowanym szefem Rikskriminalen ... stad jego piekne mieszkanie w centrum Sztokholmu. Lars Martin Johansson, före detta chef för Rikskriminalen, är nybliven pensionär och lever numera ett liv som han inte är helt tillfreds med. En sommardag faller Johansson ihop. När han tre dygn senare vaknar till liv ligger han på intensiven drabbad av en blodpropp i hjärnan. Samtidigt som han rehabiliteras griper Johanssons gamla liv tag i honom på nytt. Hans läkare berättar en hemsk historia om ett trettio år gammalt ouppklarat mord på Yasmine, en nioårig flicka. . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: "Den döende detektiven" ... Ktos ogladal? 04.01.18, 06:57 *Pia, zapomnialam o tym filmnie, dopiero jak pozniej otworzylam kompa i poczytalam, to mi sie przypomnialo, Odpowiedz Link
pia.ed Re: "Den döende detektiven" ... Ktos ogladal? 04.01.18, 12:25 Nic nie stracone, dzis poznym wieczorem bedzie POWTORKA ... Odpowiedz Link
pia.ed "Den döende detektiven" ... 05.01.18, 02:33 lusia_janusia napisała: > *Pia, zapomnialam o tym filmnie, dopiero jak pozniej otworzylam > kompa i poczytalam, to mi sie przypomnialo ... > > A powtorke w czwartek o godz.23 55 ogladalas? Ja ogladalam od poczatku do konca ... . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: "Den döende detektiven" ... 05.01.18, 07:57 *Pia, tez zapomnialam nie kupilam programu TV, juz pdniesli cene na 9,- kr a jeszcze w grudniu byl po 7,- a w styczniu 2017 kupowalam za 5,- kr. Tak wszystko bez zbednych komunikatow podwyzszaja. Na pewno beda powtorki na innych kanalach?. Odpowiedz Link
pia.ed "Den döende detektiven" TV 1. 05.01.18, 22:02 Lusiu, ja tez nie mam programu ... Kilka razy kupilam ten za 7 kr, ale malo z niego korzystalam, wiec nie widzialam sensu dalej kupowac ... Kiedys syn przyniosl ten drozszy, wydany przez kogos innego, ale wcale mi sie nie podobal, bo ciezko bylo szukac wsrod wielu kanalow! Natomiast kilka tazy dziennie zagladam na www.tv.nu i stamtad wynotowuje sobie na kartce, na co warto patrzec... Wlaczam telewizor wylacznie wieczorami, a czasami nawet wcale... wiec duzo na tej kartce nie musze pisac. "Den döende detektiven" zobaczylam faktycznie na reklamie w tv i zainteresowalam sie, bo godz. 21 00 to najlepszy dla mnie czas patrzenia na telewizje, a tego aktora uwielbiam. Odpowiedz Link
xystos Re: "Den döende detektiven" TV 1. 05.01.18, 23:12 scontent.fmmx1-1.fna.fbcdn.net/v/t45.1600-4/c0.51.796.416/p796x416/10736997_6023351329757_1976753564_n.png?oh=23ea4dbdc9f15881871b1c1604e275ad&oe=5AEBBCF0 betakaroten,niepodano jednak jak uzyc te marchewke,od zewnątrz czy tez od wewnątrz? Odpowiedz Link
pia.ed Re: "Den döende detektiven" TV 1. 05.01.18, 23:47 xystos napisał: > betakaroten,nie podano jednak jak > uzyc te marchewke,od zewnątrz czy > tez od wewnątrz? > Betakaroten uzywa sie w formie tabletek i dziala od wewnatrz. Jesli chcesz jesc marchewke to tez dziala od wewnatrz... Na zewnatrz to mozesz tylko popatrzec . Odpowiedz Link
pia.ed Film "Avalon" w telewizji 06.01.18, 15:34 www.tv.nu/program/avalon Pierwszy raz o tym filmie slysze, a podobno otrzymal nagrode ... Popatrze na poczatek - jak nie bede miala nic lepszego do roboty ... . Odpowiedz Link
pia.ed "Big Little Lies" drugi raz nagrodzony 09.01.18, 12:54 www.skd.se/2018/01/08/golden-globe-till-skarsgard/ Det är inte första gången som Skarsgård prisas för rollen som Perry Wright i Big Little Lies. Han har sedan tidigare en Emmy i prisskåpet för rolltolkningen. Och han fick, tillsammans med sina medspelare, gå upp på scenen en gång till och ta emot priset för bästa miniserier eller tv-film. Även Kidman och Laura Dern, som spelar Renata Klein i serien, prisades. Odpowiedz Link
pia.ed Rodzina sie powieksza ... 09.01.18, 15:14 Hugh Grant i jego Szwedka spodziewaja sie trzeciego dziecka... Dwa pierwsze urodzone sa w roku 2012, 2015, a trzecie przyjdzie na swiat wkrotce ... www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/Rxy5j8/hugh-grant-och-svenska-anna-vantar-barn-igen . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Rodzina sie powieksza ... 10.01.18, 07:45 *Pia, nie wiedzialam, ze aktor Grant ma szwedke u swojego boku. Nie otworzylo mi linka, bo mam zablokowane reklamy.... Odpowiedz Link
pia.ed Zadnych linkow nie mozesz otworzyc??? 26.01.18, 23:26 Ide na ten film w niedziele o 17 50. W rolach glownych dwoje bardzo znanych aktorow no i rezyser Steven Spielberg ... Filmrecension: ”The Post” – ett furiöst försvar för fri press Det glöder om Steven Spielbergs nostalgiska återskapande av The Washington Posts kamp mot Nixon. Det handlar om en avgörande strid för pressfriheten men också om kvinnokamp. www.dn.se/kultur-noje/filmrecension-the-post-ett-furiost-forsvar-for-fri-press/. Odpowiedz Link
pia.ed Jak ten film nazywa sie po polsku? 27.01.18, 09:06 I "The Post" spelar Tom Hanks och Meryl Streep journalister på The Washington Post. Steven Spielbergs senaste film "The Post" skildrar hur tidningen The Washington Post publicerade hemligstämplade dokument trots påtryckningar från den dåvarande presidentadministrationen. Huvudrollsinnehavaren Meryl Streep ser kopplingar mellan filmens verklighet och i dag. Tillsammans med sin motspelare Tom Hanks har Streep kommit till London för att tala om ”The Post”, Steven Spielbergs film om hur Washington Post 1971 publicerade den hemligstämplade dokumentsamlingen "The Pentagon Papers" och om hur Nixon-administrationen försökte stoppa publiceringen. Med tanke på Vita husets nuvarande förhållande till en fri press är det lätt att dra paralleller till i dag. - När vi började spela in var manuset inte helt klart och de dagliga händelserna i USA gjorde att manuset anpassades till detta medan vi filmade. Det utvecklades hela tiden, jag lärde mig eftermiddagens repliker medan vi åt lunch, säger Streep. Odpowiedz Link
kendo Re: Jak ten film nazywa sie po polsku? 27.01.18, 16:21 ciekawe, jakie odnioslas wrazenie z filmu? obsada aktorska bardzo popularna i nagradzana oskarami... pia.ed napisała: > > I "The Post" spelar Tom Hanks och Meryl Streep journalister > på The Washington Post. > Steven Spielbergs senaste film "The Post" skildrar hur tidningen > The Washington Post publicerade hemligstämplade dokument > trots påtryckningar från den dåvarande presidentadministrationen. > Huvudrollsinnehavaren Meryl Streep ser kopplingar mellan filmens > verklighet och i dag. > > Tillsammans med sin motspelare Tom Hanks har Streep kommit till London för att > tala om ”The Post”, Steven Spielbergs film om hur Washington Post 1971 publicer > ade den hemligstämplade dokumentsamlingen "The Pentagon Papers" och om hur Nixo > n-administrationen försökte stoppa publiceringen. > Med tanke på Vita husets nuvarande förhållande till en fri press är det lätt at > t dra paralleller till i dag. > > - När vi började spela in var manuset inte helt klart och de dagliga händelsern > a i USA gjorde att manuset anpassades till detta medan vi filmade. Det utveckla > des hela tiden, jag lärde mig eftermiddagens repliker medan vi åt lunch, säger > Streep. Odpowiedz Link
jaga_22 "Twój Vincent" 28.01.18, 14:51 Jak chcecie obejrzeć film nominowany do Oskara, "Twój Vincent" to oglądajcie, ale bez dubbingu,jest za to dźwięk i napisy.Trwa 1.5godz. ale warto. filmy.to/film/Twoj_Vincent-2017,281895 Odpowiedz Link
kendo Re: "Twój Vincent" 28.01.18, 16:04 jaga_22 napisała: > Jak chcecie obejrzeć film nominowany do Oskara, "Twój Vincent" to oglądajcie, > ale bez dubbingu,jest za to dźwięk i napisy.Trwa 1.5godz. ale warto. > > filmy.to/film/Twoj_Vincent-2017,281895 dzieki Jagus, wieczorem moze obejze , slyszalam wypowiedzi o nim w kraju,wiec chyba warto. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: "Twój Vincent" 28.01.18, 16:21 To jeszcze podpowiem,że trzeba 3 x kliknąć w ekran filmu. filmy.to/film/Twoj_Vincent-2017,281895 Odpowiedz Link
pia.ed Swietny reportaz o BAKTERIACH 25.02.18, 16:30 www.tv.nu/p/1EPXBs-N-5le1 Czesciowo ogladalam w Kunskapskanalen ... jutro powtorka po poludniu, ale musze jeszcze sprawdzic czy na pewno ... Odpowiedz Link
pia.ed Re: "Den döende detektiven" TV 1. 05.01.18, 23:40 Tu mozesz patrzec na te serie bezposrednio, otwierajac link. www.svtplay.se/video/16395114/den-doende-detektiven/den-doende-detektiven-sasong-1-avsnitt-2?utm_source=tv.nu. Odpowiedz Link
pia.ed „Korona królów" 03.01.18, 14:07 www.newsweek.pl/kultura/filmy-i-seriale/korona-krolow-recenzja-telenoweli-tvp-widownia-korony-krolow,artykuly,421167,1.html Myslalam, ze to ten slynny film anglojezyczny, a to polska telenowela ... . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: „Korona królów" 03.01.18, 15:00 Oj zjechana "Korona królów" ja TVP nie oglądam. www.wirtualnemedia.pl/artykul/korona-krolow-recenzja-opinie Odpowiedz Link
pia.ed Re: „Korona królów" 03.01.18, 16:42 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,114883,22850609,poziom-trudnych-spraw-komentarze-po-premierze-korony-krolow.html Rzeczywiscie wyglada to, jak z jakiegos teatrzyku amatorskiego... . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: „Korona królów" 03.01.18, 16:53 Jak nie zapomnę to zobaczę,odcinki tylko pół godz. wczoraj Król Władysław jest bliski śmierci. Martwi się o przyszłość państwa. Jadwiga ukrywa przed dworzanami prawdę o stanie zdrowia władcy. Na Wawel przybywa minstrel z Litwy. Ma przekazać Annie tajną wiadomość. Z pomocą minstrela i dwórek Anna wymyka się z zamku na spotkanie ze swoim bratem Olgierdem. Książę Kazimierz zauważa zniknięcie żony. Podejrzewają ją o zdradę i rusza za nią. Jaśko z Melsztyna, zaufany rycerz Kazimierza, mówi królowej Jadwidze o wyjeździe Anny. Dziś Tajemniczy mężczyzna w kapturze przekupuje jednego z wieśniaków i zleca mu podrzucenie trucizny do królewskiej spiżarni. Do Krakowa zmierzają bratankowie Łokietka, którzy liczą na przejęcie ziem po śmierci króla. Córka królewskiej pary, Kunegunda, ma nadzieję, że koronę zdobędzie jej syn, Bolko. Tuż przed śmiercią król Władysław prosi bliskich, by wspierali Kazimierza. Wskazuje go jako swojego następcę. Na dworze pojawia się tajemnicza dziewczynka. jutro Ogłoszono żałobę po śmierci króla. Dworzanie martwią się, czy Kazimierz zostanie zaakceptowany przez papieża. Sytuację na Wawelu skomplikowało pojawienie się Jolenty - nieślubnej córki Kazimierza, przysłanej do Krakowa przez królową Węgier Elżbietę. Biskup krakowski Grot i archidiakon Jarosław obawiają się, że papież okaże Kazimierzowi dezaprobatę. Anna jest załamana. Olgierd wyrusza w podróż na Litwę, ale po podsłuchaniu w karczmie rozmowy Węgrów zawraca. w poniedziałek 8-mego Na dworze panuje poruszenie. Kazimierz i Jadwiga nie wierzą w spisek Węgrów. Podejrzewają, że Olgierd próbuje ich odszukać. Mimo to zarządzone zostaje wzmocnienie straży i zachowanie większej czujności w kuchni. Olgierd chce zabrać Annę na Litwę. Królowa Jadwiga uważa, że to dobry pomysł. Anna nie chce opuścić Kazimierza. Litewska kucharka dostrzega na zapleczu w kuchni martwe szczury. Wygląda na to, że w zamku jest trucizna. 9 Na dworze królewskim trwa uczta. Najbliższa rodzina i krewni króla podważają jego ostatnią wolę. Jadwiga jest wściekła. Straże odnajdują winnego podrzucenia trucizny. Okazuje się, że sprawca wykonywał polecenie Węgrów, a teraz ma wyrzuty sumienia. Podczas biesiady umiera podczaszy, który spróbował zatrutych ziół. Miała je wypić królowa. 10 Krzyżacy chcą przedłużyć układ pokojowy, ale żądają zerwania sojuszu z Litwą. Kazimierz chce podpisać rozejm, ale nie godzi się na nowe warunki. Jadwiga twierdzi, że Anna jest odpowiedzialna za spisek. Żona Kazimierza boi się o bezpieczeństwo dzieci. Nie pozwala im uczestniczyć w procesji żałobnej. Olgierd udaremnia zamach na życie królewien. Odpowiedz Link
pia.ed Re: 50 wiosen Aurory ... 25.10.17, 14:40 Zgodzilam sie pojsc na 50 wiosen Aurory i nie zaluje ... jestem tym filmem zachwycona, mimo ze francuskich filmow nie lubie. Feministyczny tez wcale nie byl ... o kobiecie, ktora przez 30 lat byla potrzebna mezowi jako sekretarka i ksiegowa, a po rozwodzie, zapropowano jej prace sprzataczki, bo do innych zawodow byla za stara. . Odpowiedz Link
kendo Re: 50 wiosen Aurory ... 26.02.18, 10:11 pia.ed napisała: > > Zgodzilam sie pojsc na 50 wiosen Aurory i nie zaluje ... jestem tym film > em zachwycona, > mimo ze francuskich filmow nie lubie. > Feministyczny tez wcale nie byl ... o kobiecie, ktora przez 30 lat byla potrz > ebna mezowi > jako sekretarka i ksiegowa, a po rozwodzie, zapropowano jej prace sprzataczki, > > bo do innych zawodow byla za stara. > . tez nie lubie francuskich filmow, choc za dziewczecych lat lubialam je ogldac i znalam francuskich aktorow, temat filmu na czasie, bo obecnie taka rzeczywistosc jes, kiedy traci sie z jakiegos powodu prace "z wyzszym zatrudnieniem" to w zamian sa propozycje degradujace nasz godnosc i nasz wyuczony zawod. Odpowiedz Link
pia.ed Måns Zelmerlöw ... dzis 28.02.18, 11:41 www.expressen.se/noje/mans-otrohetsaffarer-avslojade-for-ciara/ Dzis bedzie z nim wywiad ... Moze bede ogladac, choc tego typu programow raczej unikam... sa dla mnie nieciekawe. . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Måns Zelmerlöw ... dzis 01.03.18, 00:25 Obejrzalam troche od poczatku i dobrze zrobilam, bo to byl ostatni program sezonu 2017, a ja nie mialam zadnego pojecia jak to wyglada ... Okazalo sie, ze spotkanie bylo na wyspie, do ktorej prowadzaca dojechala prowadzona przez siebie motorowka razem z aktorka pochodzaca z Iranu, a panowie na czym w rodzaju malych kajakow... Nie podobalo mi sie, ze aktorka palila papierosa w czasie wywiadu, od lat nie widzialam czegos takiego ... bo w Szwecji bardzo walczy sie z tym nalogiem, i nie pokazuje sie palacych w programach. *** Odpowiedz Link
kendo Re: Måns Zelmerlöw ... dzis 01.03.18, 19:05 ogladalam wczoraj ten program na "wyrywki" wydaje mi sie ,ze to ich domek letni na wyspie, jej maz prowadzi "taniec z gwiazdami" czy jak sie zwie to, w gazetach o Månsie pisza,ze zdradza swa angielke, a sam o niej mowi,ze ona robi to samo.. nie rozumie ich "ukladu" wspolnego zycia.. Odpowiedz Link
pia.ed Måns Zelmerlöw ... 01.03.18, 19:33 kendo napisała: > wydaje mi sie ,ze to ich domek letni na wyspie, > jej maz prowadzi "taniec z gwiazdami" Ja takich programow nie ogladam, znalam prowadzaca tylko z nazwiska i pamietalam jej wyglad... Nic nie wiedzialam o jej mezu.. > w gazetach o Månsie pisza,ze zdradza swa angielke, > a sam o niej mowi,ze ona robi to samo.. Myslalam, ze ze zdradzania juz sie wyleczyl, bo przed jego zwyciestwem w Melodifestiwalen z piosenka Hero pisano, ze sie przyznal ze jest sexmisbrukare i leczy sie z tej choroby ... . Odpowiedz Link
xystos Re: 50 wiosen Aurory ... 28.02.18, 15:16 nielubicie francuzkich filmów? wstukajcie link: youtube.com a w jej wyszukiwarce "Żandarm z St.Tropez" pl lektor jest wiele filmów z L.de Funes i z Fernandel Odpowiedz Link
pia.ed Re: 50 wiosen Aurory ... 28.02.18, 16:06 Xystos, kiedy bylam piekna i mloda ogladalam wylacznie francuskie albo fracusko-wloskie filmy, bo wtedy chyba amerykanskie nie byly jeszcze dostepne ... Bardzo lubilam chodzic do kina, niektore filmy ogladalam po kilka razy. Ale po obejrzeniu filmu "Czerwona pustynia", w ktorym aktorka chodzila , chodzila, chodzila i nigdy nie doszla jakos sie do francuskich filmow zrazilam... Smieszne filmy" ktore rekomendujesz nigdy mnie nie bawily... Odpowiedz Link
kendo Re: 50 wiosen Aurory ... 01.03.18, 21:25 no wlasnie , wtedy nie pokazywali amerykanskich filmow w kinach, w Tv byly serialae tylko Bonaza i Kon ktory mowi,tz amerykanskie pamietam,jak dziciska lecialy do domow by je ogladac angielskie filmy i seriale byly Odpowiedz Link
pia.ed Re: 50 wiosen Aurory ... 03.03.18, 13:01 Ja pisalam o jeszcze wczesniejszych czasach ...i nie moge sobie przypomniec, abym widziala w kinie amerykanski lub angielski film, natomiast bylo zatrzesienie tzw. kooprodukcji francusko wloskiej ...Mieszkalam wtedy w Warszawie i prosto z lekcji szlam do kina... Te z telewizji oczywiscie pamietam. Odpowiedz Link
pia.ed Skavlan w telewizji ... dwa dni temu 03.03.18, 13:16 Przypadkowo wlaczylam i ogladalam prawie od poczatku, ale chyba sa powtorzenia... Normalnie nie patrze, choc to bardzo ciekawy program, ale jak sie nie zna zaproszonych gosci, to jest mniej ciekawe .... Tym razem siedzialam jak przyklejona do telewizora... Ojciec Filipa Hammera to byly nauczyciel, moze nawet jezyka francuskiego, bo spiewal po francusku! Potem byl szalenie ciekawy wywiad z amerykanska piosenkarka, politycznie zaangazowana, wiec spiewala i do tej pory spiewa specjalny rodzaj piesni... Ma ona 77 lat, a werwe jak nastolatka! www.expressen.se/noje/filip-hammars-plan-for-att-radda-pappan/ . Odpowiedz Link
xystos Re: 50 wiosen Aurory ... 03.03.18, 13:19 "Xystos, kiedy bylam piekna i mloda ogladalam wylacznie francuskie" ..nno właśnie Pia,lata leca teraz jesteś tylko piękna pozdrówka Odpowiedz Link
kendo polak maluje sokiem z jagod 15.03.18, 19:08 *PIa pgladaj dzis ten krotki film na stv2.o 20:00 do 20 :30, przed 20 laty namalowal obraz sokiem z jagod bedac tu i zbierajac jagody, rodzicie opowiadaja,ze bedac malym chlopcem juz miala zainteresowanie szwecja,.. nastepny rok wrocil zbierac jagody juz z namalowanymi obrazami z tych obszarow, zrobil galelerie i wszystkie obrazy sprzedal... miejscowi mieszkancy prosza go o namalowanie swych zwierzad i ulubionych tu tez mozna obajzec www.svtplay.se/video/17263714/blabarsmalaren Odpowiedz Link
pia.ed Polak maluje sokiem z jagod 15.03.18, 23:49 Dziekuje za informacje ... Widzialam, ze bedzie taki program, ale nie wiedzialam ze o Polaku, wiec wylaczylam telewizor ...Obejrze na sv play. . Odpowiedz Link
kendo Re: Polak maluje sokiem z jagod 16.03.18, 10:49 pia.ed napisała: > > Dziekuje za informacje ... Widzialam, ze bedzie taki program, > ale nie wiedzialam ze o Polaku, > wiec wylaczylam telewizor ...Obejrze na sv play. > . juz jak bedziesz na tej websidan,to sa inne ciekawe filmiki, miedzy innymi o niedawno zmarlej aktorce,co chwile dyskutowalysmy tu o niej Kerstin zdaje sie?? Odpowiedz Link
pia.ed Extrema äktenskap - Israel ... 11.06.18, 22:48 urplay.se/program/205282-extrema-aktenskap-israel O malzenstwach wsrod fundalistow izraelskich. Ogladalam wczoraj, dzis jest powtorzenie na "Utbildningsradio" kanale ... ale mozna obejrzec w kazdej chwili na Play, zaczyna sie po 2 minutach po kliknieciu w tasme. Czy wiecie, ze mezatki nie moga sie pokazac na ulicy bez peruki??? I ze kobiety moga studiowac na uniwersytetach, a potem utrzymywac dom ... podczas kiedy ich mezowie zajmuja sie wylacznie religia? urplay.se/program/205282-extrema-aktenskap-israel . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Extrema äktenskap - Israel ... 12.06.18, 07:26 *Pia, co kraj to obyczaj. Nie chcialabym mieszkac i zyc w takim kraju. Odpowiedz Link
kendo Re: Extrema äktenskap - Israel ... 12.06.18, 09:12 * o perukach nigdy nie slyszalam, w jakim celu maja je miec?,zamiast chusty na glowie, * po co maja studiowac,jak pozniej maja sie zajmowac tylko domemem, * a mezowie zajmujac sie religia,zarabiaja w ten sposob na cala rodzine?? Odpowiedz Link
xystos Re: Extrema äktenskap - Israel ... 12.06.18, 10:22 do czasów Wielkiej Wojny Kobiety pracowały w swych domach. Męszczyźni poszli na wojnę a kobiety "dobrowolnie" do biur i do fabryk. Po wojnie kobiety amerykańskie natychmiast powróciły do swych domów i rodzin,a kobiety europejskie dały się wyrolować i pozostały na swych wojennych miejscach pracy a ich dzieci wychowują ich dzieci za sowitą zapłatę,i gdzie tu jest interes rodzinny?,małżeństwa europejskie kruszą się wielokrotnie szybciej/więcej niż małżeństwa amerykańskie,dzieci w ameryce niewychowuje ulica poza slumsami a w polsce nawet dzieci z dobrych rodzin na złodzeji i bandytów rosną,Kobiety do domu i wychowywac potomstwo! Odpowiedz Link
pia.ed Re: Extrema äktenskap - Israel ... 12.06.18, 12:09 kendo napisała: > * o perukach nigdy nie slyszalam,w jakim celu maja je miec?,zamiast chusty na glowie, > * po co maja studiowac,jak pozniej maja sie zajmowac tylko domemem, > * a mezowie zajmujac sie religia,zarabiaja w ten sposob na cala rodzine?? > > Peruke musi zamowic kazda dziewczyna, ktora wkrotce ma wyjsc za maz. Dlugosc wlosow musi byc "przyzwoita", najchetniej do ramion. Wlosy do pol plecow nie sa dozwolone. Peruke nosi sie nawet w domu. Niektorzy mezowie chca, aby zona bez peruki pokazywala sie wylacznie jemu! Jest to rodzaj chusty ... tylko bardziej praktyczny z punktu widzenia religii,bo spod chusty moga wysunac sie wlosy mezatki kiedy chce sie podrapac po glowie, a drapac sie w glowe moze bez problemu .... z zewnatrz, przez peruke!!! Co do wyksztalcenia i pracy zawodowej to mnie kendo niewlasciwie zrozumialas: ... kobiety moga studiowac na uniwersytetach, a potem utrzymywac dom ... podczas kiedy ich mezowie zajmuja sie wylacznie religia. Nie chcialam dawac sprawozdania z calego filmu, dlatego napisalam skrotowo. To kobiety, wyksztalcone i niewyksztalcone, pracujac utrzymuja dom, jednoczesnie rodzac niezliczona ilosc dzieci, bo taki jest obowiazek w tej starozakonnej grupie. Mezczyzni musza sie modlic wychodzac do boznicy co trzy godziny, a potem poglebiac swoja znajomosc Tora przez cale zycie ... i za to nikt im nie placi. Mezczyzni nie maja innego wyksztalcenia jak wlasnie szkole Koranu, ktory studiuja od dziecka. Dlatego wiekszosc z tych rodzin zyje w biedzie, korzystajac z pomocy spolecznej i darow z ich spolecznosci. . Odpowiedz Link
xystos Re: Extrema äktenskap - Israel ... 12.06.18, 12:51 Pia przeczytaj twój tekst uważnie, pomieszały ci się Religie,na Amen Odpowiedz Link
pia.ed Godz 21 00 Henryk VII i jego zony ... 15.06.18, 21:06 xystos napisał: > Pia przeczytaj twój tekst uważnie, > pomieszały ci się Religie,na Amen > Wlasnie widze ze mi sie Tora z Koranem pomieszaly ... ale niestety nie mam tak swietnej pamieci jak Ty... Gdybym sie przejmowala, ze wiele rzeczy po latach wywietrzalo mi z glowy, to bym w ogole nie odwazyla sie pisac... www.tv.nu/p/1FtUtA-N-4aE0 Kunskapskanalen "K" Odpowiedz Link
pia.ed Najnowsze kino w Gdansku ... 21.08.18, 02:51 podroze.gazeta.pl/podroze/51,114158,23804503.html?i=0 Czy taki wystroj nie wplynie czasem na cene biletow? . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Najnowsze kino w Gdansku ... 21.08.18, 08:24 Fotele dobre skorzane, nie bedzie sie gromadzilo roztocze, ale ciekawa jestem ile bedzie w tych wykladzinach dywanowych?. Odpowiedz Link
kendo Re: Najnowsze kino w Gdansku ... 21.08.18, 08:29 otoz to Lusia, bedzie rostocze sie unosilo z dywanowej podlogi za kazdym krokiem i szuraniem buta po nim.. widac fotele super,pby wygodnie sie siedzialo w roznym polozeniu Odpowiedz Link
pia.ed Re: Najnowsze kino w Gdansku ... 22.08.18, 18:39 lusia_janusia napisała: > Fotele dobre skorzane ... > > Chyba to imitacja skory, bo skora bylaby za droga ... bo wandale maga ja pociac ... Miekka wykladzina jest w salach szwedzkich kina ... byc moze takze w calej Europie, Mnie najbardziej nie podobaja sie krzykliwe kolory i migajace neony, dzialaja na mnie jak "czerwona plachta na byka" . Odpowiedz Link
pia.ed Na ten film odbieram bilety 28/8 22.08.18, 18:41 www.sf.se/medlem/forhandsvisningar/ . Odpowiedz Link
kendo Re: Na ten film odbieram bilety 28/8 23.08.18, 06:58 pia.ed napisała: > > www.sf.se/medlem/forhandsvisningar/ > . film moze byc interesujacy ciekawe kto bedzie gral glowna role? Odpowiedz Link
pia.ed Unga Astrid ... na ten film dzis ide 03.09.18, 16:27 niemal zmuszona przez znajoma z Bunkeflo, bo nikt z jej znajomych nie mial mozliwosci pojsc, a ona sama do kina nie chodzi ... wiec bilety by sie zmarnowaly. Patrik tez nalegal, abym z nim poszla, ale kiedy powiedziala, ze ide z Britt, to zadzwonil do dziewczyny, ktora nazywa "tjejkompis" i z nia idzie. www.sf.se/medlem/forhandsvisningar/ > Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Unga Astrid ... na ten film dzis ide 03.09.18, 19:42 *Pia, zapodany link pokazauje nie recenzje filmu tylko co innego?. www.sf.se/medlem/forhandsvisningar/ Nie czytalam recenzji ale tylko glowne naglowki w gazetach, ze corka Astrid negatywnie ustosunkowala sie do tego filmu. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Unga Astrid ... 03.09.18, 21:32 W linku ktory podalam, jest kilka linijek o filmie i zdjecie z filmu, ktore jest tak dziwne, ze chcialam z filmu zrezygnowac... Film byl swietny i ciesze sie, ze na niego poszlam. Tez mi cos mignelo, ze rodzina Astrid nie jest z filmu zadowolona, ale wcale sie nie dziwie, bo mloda Astrid jest przedstawiona w bardzo zlym swietle! Recenzji nie czytalam. lusia_janusia napisała: > *Pia, zapodany link pokazauje nie recenzje filmu tylko co innego? > www.sf.se/medlem/forhandsvisningar/ > Nie czytalam recenzji ale tylko glowne naglowki w gazetach, > ze corka Astrid negatywnie ustosunkowala sie do tego filmu. Odpowiedz Link
pia.ed Unga Astrid ... 03.09.18, 22:51 Znalazlam w DN, ze corka skrytykowala film, ale dalej jest uciete ... Tu jest jedna z recenzji, a bedzie wiecej kiedy film wejdzie na ekrany w Szwecji. To co ogladalam, to pokaz przedpremierowy. www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/WLkvRd/unga-astrid--en-gripande-film-om-astrid-lindgren . Odpowiedz Link
pia.ed Unga Astrid ... Rozmowa z wykonawczynia roli 03.09.18, 23:22 www.moviezine.se/intervjuer/en-drom-att-fa-spela-astrid-lindgren . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Unga Astrid ... Rozmowa z wykonawczynia roli 04.09.18, 08:58 No wlasnie, Pia, premiera filmu ma byc 14 wrzesnia, podali w TV. Ten artykul poczytam wieczorem. Odpowiedz Link
pia.ed Astrid Lindgrens dotter Karin är kritisk... 05.09.18, 01:41 Rollen som en tonårig Astrid Lindgren spelas av Alba August, dotter till regissören Bille August och skådespelerskan och regissören Pernilla August. Tak od razu pomyslalam widzac nazwisko August... www.expressen.se/noje/astrid-lindgrens-dotter-rasande-pa-nya-filmen/ . Odpowiedz Link