nick000 24.04.05, 12:03 nie p[amietam Kendo gdzie znajduje sie link do naszej ptaszarni, może ten Cię zainteresuje. Nowy wątek, możemy go znarowić i pisać nie tylko o pierzastych latawcach www.polska.pl/spec/ptaki/galerie/galeria.htm?category_id=189&gal_id=95272 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 24.04.05, 12:11 tez dobry link -dziekuje - no my przecie jak ptaszyny szczebiotamy, wiec mozemy szczebiotac i tu) bede jednak szukala tamtego linka...o boszzzzzzzeeeeeeee z pamiecia w tym wieku) Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 30.04.05, 10:55 mamy niemal oswojona "kruczyne" siedzi zawsze na krawedzi dachu od garazu i patrzy co sie wyrzuci kolo wody, dzis polozylam wieczornego ogryzka dla szpaczka a ona juz zladowala i zajela sie tym, wkladajac do wody,sama tez wlazla i zaczela skubac kawaleczki, wegetarianskie siadanko dostala) Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 30.04.05, 11:16 nick000 napisał: > nie p[amietam Kendo gdzie znajduje sie link do naszej ptaszarni, może ten Cię > zainteresuje. Nowy wątek, możemy go znarowić i pisać nie tylko o pierzastych > latawcach > > www.polska.pl/spec/ptaki/galerie/galeria.htm?category_id=189&gal_id=95272 pamietasz ??znalazlam poszukiwany link nicku.... grzesiak.kei.pl/jurek/lista.html bedziemy kompletowac linki) Odpowiedz Link
kendo Re: dzieciolowa ciekawostka ;)) 01.05.05, 14:24 jak mi wiadomo,ostanio niektorzy byli zafascynowani dzieciolem, a moze i na takiego sie natrafi ,jak pilnie bedzie sie obserwowac) ** info.onet.pl/1089564,16,1,0,120,686,item.html Odpowiedz Link
kendo Re: karmnik na zime u kasikka ;)))))))))) 02.05.05, 21:52 a nie mozesz go jakos u gory powiesci?? niewiem czy masz balkon nad soba-to do sufitu by bylo OK przymocowanie. Odpowiedz Link
kendo Re: kukulka........... 14.05.05, 08:17 obkukala mnie z samego rana... mawiaja w kraju, "gdy kukulka kuka,trzeba sakiewka potrzasnac dla szczescia" obkuka mnie co roku,,,,, biedniejsza przez to nie jestem) czytalam wlasnie,ze kukulka skladajac jajeczko w obcym gniazdku zawsze kuka,robi tak ,poniewaz piskleta wyklute sa bardzo czule na dotyk innych pisklat,wypychaja je z gniazda dlatego,by nie draznily ich cialka,a surogat mama nieswiadoma karmi je jak swoje..... pisklaki kukulcze strasznie zarlocznie dra sie caly czas o pokarm otwierajac "czerwone czeluscie-dzioby"))))))) Odpowiedz Link
kendo Re: kaczuszki-tastuski ;)))))))))))) 14.05.05, 23:09 wracjac od siostry,musialam sie zatrzymac, szla sobie kaczuszkowa para,przez ulice, on w piekne piorka ubrany,a ona cala biala..... niebardzo cos chciala za nim maszerowac/ociagala sie,chciala sie wracac,az musialam stanac na srodku ulicy)..czekac by sobie przeszla do kaczorka na chodnik....stal tez dziedzio na chodniku ze swym malym psiunkiem i bardzo sie bal by nie zostaly przejechane...ale mi dziekowal..az w pol sie klanial, ze zatrzymalam sie ,by sobie przeszly do parku. bede musiala sie wybrac do parku...sa juz wyklute malunie "tastusie" Odpowiedz Link
kendo Re: a moj golabek ;)))))))))))) 09.06.05, 10:03 zaczal zbierac "badziewie - mini chrabaszcze" znow czarna chmura z trawki wypelza((((((( sroki sie nimi nie interesuja,choc maja juz piskleta, leca gdzie indziej po papusianie dla dzieciakow. kruczyny tylko do wodopoju przylatuja, wrobelki czasem polowanie zrobia na badziewie, ale zanim go zjedza to potrzasaja nim pare razy), podobnie jak pliszka. sikoreczki tylko na drzewkach je zbieraja... Odpowiedz Link
mala20033 Re: Ptaki najrózniejsze:) 09.06.05, 16:36 Na decku slubne postawilo cusik co mialo byc ..fontanna.Nalewa wody i ptaszenta przylatuja ja pic i sie w niej pluskac.Lubie je wtedy obserwowac. Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 09.06.05, 16:42 o! fajnie.. mam tez "brodzik" dla ptaszkow postawiony, nieraz przychodza jak do lazni,bo kapiele urzadzaja czekajac w kolejce, oczywiscie wode trzeba uzupelnic po kapieli) Odpowiedz Link
mala20033 Re: Ptaki najrózniejsze:) 09.06.05, 17:18 tez musze dolewac,bo slubne to zalozylo ale od dolewania to jestem..ja..hi,hi,.. Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 09.06.05, 23:38 ja lubie im wode zmieniac,myje od czasu do czasu, bo zabrudza jedzeniem, kruki znajda kawalek chleba przylatuja i mocza sobie w wodzie i pozniej wylawiaja ta taple)))))) Odpowiedz Link
kendo Re: sroki :) 11.06.05, 12:11 juz z gniazdka wyszly uczyc sie fruwac z galaki na galazke, ciekawe czy kot sasiada je upoluje( Odpowiedz Link
kasikk Re: sroki :) 11.06.05, 14:38 u mnie paskudy dokuczają kotom - siadają na poręczy balkonu i drażnią kocurzyska moje siedzące za szybką ) Odpowiedz Link
mala20033 Re: sroki :) 11.06.05, 17:23 Gdy mieszkalam w Canadzie to kiedys obserwowalam jak sroka uczyla latac swe male..cudowny widok.. Odpowiedz Link
nick000 Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.06.05, 17:58 obserwowałem dzisiaj szpaki dziobiące czereśnie, tym ptaszydłom wesołym nawet deszcz nie przeszkadzał. Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.06.05, 19:51 ha.....na pychotki podjadanie, nic im nie przeszkadza. widzialam jak podczas deszczu szpaczki kapaly sie w brodziku, na komunalnej ziemi mamy ciag czeresni,zawsze jest cale stado szpakow urzadzajacych sobie stol biesiadny na nich. Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:)wrobelki 29.06.05, 11:08 kapia sie w paseczku,zawsze sie zastanawiam czemu nie w wodzie, bylo ich dwa,czekaly jakby w kolejce do tego samego dolaka w cieniu, a cwierkaly przy tym radosnie. Odpowiedz Link
kendo Re: sloneczna kapiel "w deszczu" 03.07.05, 19:39 obserwowalam przed chwila jakas ptaszyne, cusik chyba wilga lub mloda kukulka. Trawa sie podlewa specylanym "wacharzem wodnym". wiec ptaszyna stanela pod kroplami spadajacymi,gdy ramie sie przesuwalo na druga stone i kropelki juz nie padaly nie nia, zdziwione ptaszydlo zadarlo glowke do gory ze zdziwieniem a gdzie krople wody??,podskoczylo blizej ,by zalapac sie na przesuwajace sie krople i tak skakalo sobie jak pilka tenisowa po boisku) goniac-lapiac kropelki wody) Odpowiedz Link
kendo Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 25.07.05, 10:53 wczoraj widzalam wieczorem klucz gesi odlatujacych na wschod. gegaly strasznie glosno. Odpowiedz Link
kasikk Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 25.07.05, 15:00 hura! jesiennie bedzie ;P Odpowiedz Link
kendo Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 09.09.05, 10:56 jarzebinkowe owoce juz opadaja... ptaszyska maja "raj"pod drzewem, i niedosc,ze tyle innych owocow w poblizu to sroczyny rzucily sie na moje malwy, obskubuja kwiaty i pozeraja jak salate,goniac sie przy tym i wydzierajac sobie kwiatki,skubaniutkie niewdzieczniece Odpowiedz Link
kasikk Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 09.09.05, 13:35 szkoda, że moich kocisk tam nie ma ) miałyby telewizor one uwielbiają sroki, nie wiem dlaczego akurat je, ale tak jest )) Odpowiedz Link
kendo Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 09.09.05, 14:03 ha!! ale fajnie) moze dlatego,ze one sa bardzo ruchliwe, kloca sie o kazdy znaleziony kawaleczek czegos.... dzis powiedzialam slubnemu ,ze chcialabym kociaczka, odopwowiedzial,ze juz go mam )))))))))))))) wiec chyba niepostaram sie o wiecej) a na dworku tak przyjemnie, oberwalam juz gruszki i w pudle sobie leza,a takie smaczne/soczyste ze az cos Odpowiedz Link
kasikk Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 09.09.05, 15:24 etam, kenduniu, kotów nigdy za dużo mówię ci, a na bolące kości nie ma jak okład z mruczącego kota działa - mówię poważnie zupełnie Odpowiedz Link
kendo Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 09.09.05, 17:53 wlasnie tak myslalam,ze wygrzalo by mnie kocisko) bo psidlo,jak sie uwali przytulajac do mnie to niemoge oddychac) skubaniutki wazy tylko 4 kg mniej odemnie) zastanawiam sie czy jak bym wziela do domu kociaczka,to czy by go nierozszarpal,bo ciety na koty ze az strach,szkoda by bylo malenstwa. milego wieczoru vistulasie moje) Odpowiedz Link
slo-onko Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 09.09.05, 18:07 kendo napisała: > wlasnie tak myslalam,ze wygrzalo by mnie kocisko) > bo psidlo,jak sie uwali przytulajac do mnie to niemoge oddychac) > skubaniutki wazy tylko 4 kg mniej odemnie) > zastanawiam sie czy jak bym wziela do domu kociaczka,to czy by go > nierozszarpal,bo ciety na koty ze az strach,szkoda by bylo malenstwa. > > milego wieczoru vistulasie moje) mysle,ze gdyby to byl maly kociak to pewnie nie. "monz" mojego dzieciaka ma psa starsznego czyli amstafa. tez ganial koty i nieraz zagryzl innego psa ale wzieli malenkiego kocurka, ktory wygryzl psu kojec,wyjada z jego michy i gryzie gow nos Odpowiedz Link
kasikk Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 09.09.05, 19:01 wszystko zależy od psa Kenduni, jak twoja perła zaborczy, to nie bierz z zazdrości może maluszkowi zrobić krzywdę a poza tym jeśli nie z zazdrości, to po prostu w zabawie u mnie było tak, że przez roku jakiś, jak wychodziliśmy z domu, pies i kot zamykane były w osobnych pomieszczeniach tak mi poradziła pani, która zajmuje się bardzo kotami musisz przetestować i nie pozwolić psu bawić się kociakiem aaa... no i mieć możliwość oddania kocięcia, jeśli nie uda się zaprzyjaźnienie ostrzegam, że to może długo trwać ale na prawdę jest cudnie i warto pomęczyć się na początku no i trzeba pamiętać, że jak masz kota to nie MASZ go, tylko MIESZKASZ z nim niestety dom staje się kotu podporządkowany, jak małemu dziecku z resztą poczytaj ) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10264&w=28805875 Odpowiedz Link
kendo Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 09.09.05, 19:57 o to ciekawe,niemyslalam az tak gleboko... sama zrezygnowalam z serwetek,to tu problem odpada, ale na parapetach mam tylko po jednym kwiatki i to w doniczkach ktore lubie i niektore udalao mi sie zakupic bardzo tanie, niescierpialabym utraty ich..) no to teraz mam nad czym myslec....nie lubie zamykanych pokoii,wszystko mam pootwierane ...ech....kasikk,pomyslec musze teraz dobrze dziek za informacje a zwlaszcza ta,ze "komus musiala bym go oddac,gdyby niezdaalo egzaminu" Odpowiedz Link
kendo Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 09.09.05, 19:50 napewno by sie zaakceptowali, boje sie jedynie tej pierwszej konfrontacji i pozniejszej walki o rewiry w domu, bo psie strasznie dominacyjne i gdyby kocie przyszlo do mnie to on by tez chciala i walka moze by byla na pazury) Odpowiedz Link
kasikk Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 09.09.05, 20:07 moim zdaniem i tak w domu, gdzie jest pis i kot, rządzi kot w sumie w każdym domu, dzie jest kot, rządzi kot ) no nie ma mocnych DD może dlatego tak lubię ta zwierzęta, że są po prostu niezależne i nie podlizują sie, jak psy Odpowiedz Link
kendo Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 09.09.05, 20:15 chyba masz racje,mam nikla pamiec od ktka,ktorego mialam,bylam zamala bo w wieku przedszkonym, nie wiedzialam wtedy nic o dominacjach) nienadarmo mowi sie"ze koty chodza swoimi drogami" i coraz bardziej chce mi sie GO.... ale ja to specjalistka od sprowadzania dodatkowych klopotow moze pomysle dolkadniej. Odpowiedz Link
kasikk Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 09.09.05, 22:18 ano poważna, bo odpowiedzialności na kilkanaście lat ale jaka przyjemność to moje pierwsze koty i żałuję, że od razu nie wzięłam kotów zamiast psa psisko jest kochane, ale koty... nawet M., kiedyś koci przeciwnik, teraz inaczej domu nie widzi ) Odpowiedz Link
kendo Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 10.09.05, 09:54 jest w tym duzo prawdy kasikku, wlasnie ten dlugoletni obowiazek "koci" mnie przeraza, oni sa bardzo dlugowieczni....maja rozne choroby na starosc tak jak starsi ludzie... przeraza mnie wlasnie ten faktor,nie ze wzgledow kosztow zwiazanych z leczeniem,ale ich cierpienie,ktoremu nieraz nie mozemy pomoc.... pozostaje mi glaskanie sasiadow kociaki i cieszenia sie nimi) Odpowiedz Link
kasikk Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 10.09.05, 10:10 kendunia, a twoja perła nie choruje? każdy choruje, ale to wszystko jest do przejścia, jak się kocha kota ) Odpowiedz Link
kendo Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 10.09.05, 10:17 no wlasnie dlatego,ze choruje to mi go tak szkoda,bo widze, ze boli go i trzeba "faszerowac" tabletkami i niewiem jak on to oczuwa, bo sama wiem,ze jak wezme tabletke od bolow to swiat wymyka mi sie spod nog, tak dzialaja namnie negatywnie. sasiadka miala psiune z podobnym schorzeniem,wykupila serie medycyny podobna do naszej, zobaczyla,ze marny efekt i uspila nieboraczke( to najciezsza decycja jaka trzeba podjac( PS;..kasikku znarowilysmy watek ptasi czworonogami) ale to normalne na vistuli)))))))))))))))) Odpowiedz Link
kasikk Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 10.09.05, 11:22 samo życie... i naturalna kolej rzeczy, że się przemija przykro bardzo, ale nic się nie poradzi jakoś się z tym pogodziłam, chociaż czasem bardzo bolało... ps. co do znarawiania, to zaczęło się od srok ) Odpowiedz Link
kendo Re: moje ptaszydla;)))))))))) 11.09.05, 12:17 sroki/kruki wszelakie ryja mi trawke za larwami chrabasza, strasznie to wyglada,suche /zolte place trawy wyciagaja ptaszydla i wybieraja z ziemi larwy....tak jest niemal u kazdego sasiada(((((( wyglada to okropnie i najprawdopodobniej bedzie trzeba nowa trawe siac mowie...ze chyba nigdy nie doprowadze dzialki do perfekcji,bo zawsze cos mi w "tym pomaga"( po tych suchych miejscach stapa sie jak po bagnie...korzonki trawy objedzone i dlatego gora wysycha i zolknie Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie sejmiki:-)) 21.09.05, 10:26 coraz czesciej slychac i widac pod chmurkami, jak swerma lataja,chalasujac przy tym okropnie, ciekawe co sobie tak opowiadaja) ?? zurawie juz odlecialy,gesi tez, jeszcze piliszka zostala,ktora niebawem odleci,a wtedy juz jesien nastanie, oby byla zlota jak w kraju Odpowiedz Link
nick000 Re: ptasie sejmiki:-)) 21.09.05, 15:48 Czując zbliżające sie chłody, lokatorzy tego gniazda wybrali sie w podróż do Afryki, takim to dobrze. img364.imageshack.us/my.php?image=rowerowawycieczka0238ro.jpg Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie sejmiki:-)) 21.09.05, 16:57 takim to dobrze,beda w ciepelku, ale czy to warte tej ceny?-tak dlugiego lotu?? czasami sie zdaza,ze tu w Skåne(moj region) przezimuje czasami para bockow. zimy sa lagodne i sa dokarmiane przez gospodarza. Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 10:26 czy tez juz slyszycie inne trelanie ptaszat? pod chmurkami rowniez je slychac,ruch sie juz zaczal. Odpowiedz Link
kasikk Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 12:06 oj zaczął ) od kilku dni miło posłuchać, a jak słonko świeci, to juz w ogóle szaleją Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 12:52 slyszalam nawet gruchanie mojej pary golabkow, sikoreczki wrecz ,jak szalone trelaja Odpowiedz Link
slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 12:57 ja jeszcze zadnego nie slyszalam. u mnie chyba mocno zimowo. aha procz krakania wron to nic a nic. Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 19:06 sloo, przysluchaj sie im dokladniej a zauwazysz,ze krakaja juz inaczej ,jak zima, a wrobelkow niet u Ciebie??,tez ladnie teraz trelaja) plus slychac kapanie topniejacego sniegu...ech...to chyba juz wiosna nadchodzi) Odpowiedz Link
slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 19:36 kendo napisała: > sloo, > przysluchaj sie im dokladniej a zauwazysz,ze krakaja juz inaczej ,jak zima, > a wrobelkow niet u Ciebie??,tez ladnie teraz trelaja) > plus slychac kapanie topniejacego sniegu...ech...to chyba juz wiosna > nadchodzi) w koncu marzec i co raz blizej kalendarzowej wiosny co jest bardziej pocieszajace kapania nie slysze,wszystko juz wczesniej skaplo czasem tylko popruszy sniezek,bardziej starszy niz sypie a wroble?moze sa, nie zdazylam ich uslyszec najabrdziej czekam na plusowa temperature Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 19:46 ja slysze skapujacy snieg z dachu altany, wrobelki pod karmnikiem sie ciesza,lubie stac tak i obserwowac.... a ze marzec to wiem po kocie,bo pozno do domciu wraca...powsinoga jeden,jak poszedl po czternastej tak jeszcze nie wrocil Odpowiedz Link
slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 19:51 kendo napisała: > ja slysze skapujacy snieg z dachu altany, > wrobelki pod karmnikiem sie ciesza,lubie stac tak i obserwowac.... > a ze marzec to wiem po kocie,bo pozno do domciu wraca...powsinoga jeden,jak > poszedl po czternastej tak jeszcze nie wrocil porob kilka fotek wroblowatym beda slawne jesli bedziemy je podziwiac Odpowiedz Link
nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 19:53 a wiesz Slo, dzisiaj na spacerze spotkalem naszego znajomego dziecioła)) Masz pozdrowienia Odpowiedz Link
slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 19:54 nick000 napisał: > a wiesz Slo, dzisiaj na spacerze spotkalem naszego znajomego dziecioła)) M > asz pozdrowienia oooooo,dziekuje odpozdrow go nastepnym razem ps.krzyczales cos dzis na glos? Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 19:57 moim aparacikiem nieuchwyce ich z odpowiedniej odleglosci by nieuciekly( moze nick gdzies je zalapie w objektyw. no prosze jakies wspolni znajomi na odleglosc pozdrawiaja))))))) Odpowiedz Link
nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 19:59 mam zamiar na ptactwo z aparatem zapolować i jeśli coś usytrzelę nie omieszkam przesłać fotek. Ostatnio spotkałem kuropatwy, nie wiedzialem,z e owe ptaszydała sa takie szybkie. Mam zdjęcia ale robione z dosyć sporej odległości. Odpowiedz Link
nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 19:58 jasne, to co zwykle a Ty wiesz, co)) Odpowiedz Link
slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 19:59 nick000 napisał: > jasne, to co zwykle a Ty wiesz, co)) ))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link
nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:01 slo-onko napisała: > > jasne, to co zwykle a Ty wiesz, co)) > > ))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:03 uprasza sie nie o jezyk migowy a o artykulowany))))))))))))))) no co??,tez chce troszke wiedziec))))))))))))))))) Odpowiedz Link
slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:04 kendo napisała: > uprasza sie nie o jezyk migowy a o artykulowany))))))))))))))) > > no co??,tez chce troszke wiedziec))))))))))))))))) powiem Ci na ucho odbierz zapytanie na poczcie Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:06 jeszcze nic golabek niedostarczyl,bo slyszalabym szelest skrzydelek) ale czekam cierpliwie) Odpowiedz Link
nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:07 kendo napisała: > uprasza sie nie o jezyk migowy a o artykulowany))))))))))))))) > > no co??,tez chce troszke wiedziec))))))))))))))))) przecież wiesz Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:09 co mam wiedziec?? a w koncu nie moge poudawac,ze niewiem? to co mam wiedziec?)))))))))) Odpowiedz Link
nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:10 sprawa jest prosta, wiesz to, co powinnas Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:18 tak,wiem.... musze moze i ja tak sprobowac i krzyknac sobie))))))))))))) Odpowiedz Link
nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:20 kendo napisała: > tak,wiem.... > musze moze i ja tak sprobowac i krzyknac sobie))))))))))))) krzycz, krzycz, to nadzwyczajne uczucie gdy wiesz kto cie slucha i do kogo krzyk jest skierowany Odpowiedz Link
slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:22 ale grypsowanie zebym ja mogla tak powrzeszczec to od razu powiedzialabym do kogo czego i dlaczego?)) Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:23 slo-onko napisała: > ale grypsowanie > zebym ja mogla tak powrzeszczec to od razu powiedzialabym do kogo czego i dlacz > ego?)) hi,hiiiiiiiiiiiii...bede musial jednak zrobic test krzyku) Odpowiedz Link
nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:24 a wrzaśnijmy wszyscy razem coi nam w duszy gra)) Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:28 nick000 napisał: > a wrzaśnijmy wszyscy razem coi nam w duszy gra)) ciekawa propozycja, gdybysmy sie zmowili o tym samym dniu i godzinie.... ciekawe jaki bylby efetk? Odpowiedz Link
nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:33 kendo napisała: > ciekawa propozycja, > gdybysmy sie zmowili o tym samym dniu i godzinie.... > ciekawe jaki bylby efetk? swiat stałby sie lepszy. Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:36 spewnoscia....chociaz tak sobie mysle,ze w niektorych zakatkach juz jest lepszy) Odpowiedz Link
slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:37 kendo napisała: > nick000 napisał: > > > a wrzaśnijmy wszyscy razem coi nam w duszy gra)) > > > ciekawa propozycja, > gdybysmy sie zmowili o tym samym dniu i godzinie.... > ciekawe jaki bylby efetk? problemw tym,ze ja mam 4 zegary,a kazdy z nich pokazuje inna godzine Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:40 slo-onko napisała: > kendo napisała: > > > nick000 napisał: > > > > > a wrzaśnijmy wszyscy razem coi nam w duszy gra)) > > > > > > ciekawa propozycja, > > gdybysmy sie zmowili o tym samym dniu i godzinie.... > > ciekawe jaki bylby efetk? > > problemw tym,ze ja mam 4 zegary,a kazdy z nich pokazuje inna godzine podobnie jest umnie, nigdy dokladnie niewiem ktor godz. Odpowiedz Link
slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:44 nick000 napisał: > każda dobra byle szczęśliwa Nick ma racje dla mnie jeszce jedna bedzie szczesliwa,bardzo szczegolna godzina a Ty Kendo bedzie brala w tym udzial prawda Nick? Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:56 slo-onko napisała: > nick000 napisał: > > > każda dobra byle szczęśliwa > > Nick ma racje > dla mnie jeszce jedna bedzie szczesliwa,bardzo szczegolna godzina a Ty Kendo > bedzie brala w tym udzial prawda Nick? o!! jakies plany sie szykuja?.)))))))))))) chce wiedziec szybciutko) Odpowiedz Link
slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:57 ))))))))))))))))) jeszce troche cierpliwosci,a wszytsko w swoim czasie Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 21:13 slo-onko napisała: > ))))))))))))))))) > jeszce troche cierpliwosci,a wszytsko w swoim czasie uch...i znowu czekac....?jestem cierpliwa ,wiec czekam ) Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:22 hmmmm...tylko w jakim jezyku mam wrzeszczec?? bede musiala pomyslec) wszak mowia,ze dobrze obojetnie w jakim jezyku sie czlek wydziera. Odpowiedz Link
nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:25 w języku uniwersalnym znanym wszystkim nam Odpowiedz Link
slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:26 nick000 napisał: > w języku uniwersalnym znanym wszystkim nam np. ajlowiuuuuuuuuu))) Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:27 no moze kiedys tak jeszcze wrzasne po powtornym zakochaniu)))))))))))))))) Odpowiedz Link
slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:30 nick000 napisał: > no wlaśnie Slo zgadła e tam zgadla skoro ladny papier to tylko na listy moze szczegolne? Odpowiedz Link
slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:31 dopowiem jeszcze,ze nie jest to papier w serduszkaczy zgadlam? Odpowiedz Link
nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:33 szczególne bo i osoba szczególna Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:38 nick000 napisał: > zgadła i kendula no nareszcie zauwazona))))))))))))) Odpowiedz Link
nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:40 jak to nareszcie, cały czas mam Cie na oku Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:44 nick000 napisał: > jak to nareszcie, cały czas mam Cie na oku hi,hiiiiiiiiiiiiii..oj!!!!!!! to musze sie jakos zaczac sprawowac)))))))))))))))))))) Odpowiedz Link
nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:47 sprawujesz sie godnie jak na szefową przystalo Slo potwierdzi Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:49 nick000 napisał: > sprawujesz sie godnie jak na szefową przystalo Slo potwierdzi naprawde?? az nie moge wprost uwierzyc;????????????????? Odpowiedz Link
slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:51 kendo napisała: > nick000 napisał: > > > sprawujesz sie godnie jak na szefową przystalo Slo potwierdzi > > naprawde?? > az nie moge wprost uwierzyc;????????????????? > nie badz taka Zdizsia skromnisia dobrze nam tu wiec czyja to zasluga? kto tu nas cholubi jak nie Ty? Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:53 slo-onko napisała: > kendo napisała: > > > nick000 napisał: > > > > > sprawujesz sie godnie jak na szefową przystalo Slo potwierdzi > > > > naprawde?? > > az nie moge wprost uwierzyc;????????????????? > > > nie badz taka Zdizsia skromnisia dobrze nam tu wiec czyja to zasluga? kto t > u nas cholubi jak nie Ty? no co WY,przeciez my tu wszyscy jednacy))))))))))))))) Odpowiedz Link
nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:53 jasne, ja też nie moge ale potwierdź, będzie miała kendula na piśmie, ze z powagą jej do twarzy Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:54 nick000 napisał: > jasne, ja też nie moge ale potwierdź, będzie miała kendula na piśmie, ze z pow > agą jej do twarzy nick,niepodlizuj sie dobrze?)))))))))))))) biuro podczas weekendu zamkniete)))))))))))))))))) a dyzorow niema)))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link
slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:50 nick000 napisał: > sprawujesz sie godnie jak na szefową przystalo Slo potwierdzi oczywiscie potwierdzam w skali od 1 do 10 nasza kendo dostje 20 pkt. Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 21:05 slo-onko napisała: > nick000 napisał: > > > sprawujesz sie godnie jak na szefową przystalo Slo potwierdzi > > oczywiscie potwierdzam w skali od 1 do 10 nasza kendo dostje 20 pkt. a od kiedy takie takie punktacje sa?? -- Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie gaś nigdy światła nadziei (Bob Dylan) Odpowiedz Link
slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 21:07 kendo napisała: > slo-onko napisała: > > > nick000 napisał: > > > > > sprawujesz sie godnie jak na szefową przystalo Slo potwierdzi > > > > oczywiscie potwierdzam w skali od 1 do 10 nasza kendo dostje 20 pkt. > > > a od kiedy takie takie punktacje sa?? > -- > > Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, > nie gaś nigdy światła nadziei > (Bob Dylan) od dzisiaj i nie dla wszytskich Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 21:10 slo-onko napisała: > kendo napisała: > nick000 napisał: > > > > sprawujesz sie godnie jak na szefową przystalo Slo potwier > dzi > > > > > > oczywiscie potwierdzam w skali od 1 do 10 nasza kendo dostje 20 > pkt. > > > > > > a od kiedy takie takie punktacje sa? > od dzisiaj i nie dla wszytskich ech tam..... jezeli mam rodzielic rowniez punkty wiec wszystkim z zamknietymi oczkami daje po rowno,tyle ile sama otrzymalam) jestescie Wszyscy Kochani i juz) Odpowiedz Link
slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 21:11 kendo napisała: > > ech tam..... jezeli mam rodzielic rowniez punkty wiec wszystkim z zamknietymi > oczkami daje po rowno,tyle ile sama otrzymalam) > jestescie Wszyscy Kochani i juz) > to tez wspolny trzeci rok nam sie zaczal? Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 21:14 slo-onko napisała: > kendo napisała: > > > > > ech tam..... jezeli mam rodzielic rowniez punkty wiec wszystkim z zamknie > tymi > > oczkami daje po rowno,tyle ile sama otrzymalam) > > jestescie Wszyscy Kochani i juz) > > > to tez wspolny trzeci rok nam sie zaczal? wracz niesamowite, i ciagle w tym samym skladzie i ciagle tak cieplutko i milo) Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Warzecha** 10.05.14, 16:08 stream.omikron.hu/vmadar/vmadar_iframe_1280x720.html Nowe gniazdo nietypowego ptaka, co nazywa sie "warzecha" Ma 4 szt mlodych pisklat. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** zimorodek** 10.05.14, 17:01 www.kukaj.sk/projekt/45-rybariky-hniezdo Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** Warzecha** 11.05.14, 10:50 dba o swoje pisklaki w pieknych zaroslach zielonych jej biel wyglada. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** zimorodek** 11.05.14, 10:52 6 szt zimorodkow naliczylam w tym ciemnym gniezdzie, niedlugo beda chyba wyfruwac z gniazda? www.kukaj.sk/projekt/45-rybariky-hniezdo Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** warzecha** 11.05.14, 12:49 stream.omikron.hu/vmadar/vmadar_iframe_1280x720.html Pierwszy raz widzialam jak karmi mlode piskleta, cala glowke wkladaja do dzioba mamy i z dna wola wybieraja jedzenie, jest w gniezdzie 2 malutkie i 2 wieksze pisklaki, Odpowiedz Link
slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:37 nick000 napisał: > szczególne bo i osoba szczególna milosne? Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:39 ale sloo dociekliwe) moze dostaniesz i sie przekonasz?? ) Odpowiedz Link
slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:40 kendo napisała: > ale sloo dociekliwe) > moze dostaniesz i sie przekonasz?? ) mam taka nadzieje do tego pachnacy Odpowiedz Link
slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:41 slo-onko napisała: > kendo napisała: > > > ale sloo dociekliwe) > > moze dostaniesz i sie przekonasz?? ) > > mam taka nadzieje > do tego pachnacy pachnacy miloscia Odpowiedz Link
nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:43 i nie tylko ale przede wszystkim miłością Odpowiedz Link
slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:44 nick000 napisał: > i nie tylko ale przede wszystkim miłością osoba ,ktora otrzyma taki list bedzie bardzo wzruszona Odpowiedz Link
nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:48 osoba pisząca taki list rownież. Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:44 slo-onko napisała: > kendo napisała: > > > ale sloo dociekliwe) > > moze dostaniesz i sie przekonasz?? ) > > mam taka nadzieje > do tego pachnacy o! ja wysylalam juz pachnace listy) Odpowiedz Link
slo-onko Re: miłosne pisanie 04.03.06, 20:46 ale szczesciara wiem,ze co niektorzy gromadza takie listy i zostawiaja jako pamiatke Odpowiedz Link
kendo Re: miłosne pisanie 04.03.06, 20:48 slo-onko napisała: > ale szczesciara > wiem,ze co niektorzy gromadza takie listy i zostawiaja jako pamiatke mam tez taka pamiatke) musze kiedys sobie znowu poczytac i serduszko ogrzac wspomnieniami) Odpowiedz Link
slo-onko Re: miłosne pisanie 04.03.06, 20:49 kendo napisała: > slo-onko napisała: > > > ale szczesciara > > wiem,ze co niektorzy gromadza takie listy i zostawiaja jako pamiatke > > > mam tez taka pamiatke) > musze kiedys sobie znowu poczytac i serduszko ogrzac wspomnieniami) nigdy nie mialam podou,zeby gromadzic cos z sentymentu. ale chyba zaczne Odpowiedz Link
kendo Re: miłosne pisanie 04.03.06, 20:51 slo-onko napisała: > kendo napisała: > > > slo-onko napisała: > > > > > ale szczesciara > > > wiem,ze co niektorzy gromadza takie listy i zostawiaja jako pamiatk > e > > > > > > mam tez taka pamiatke) > > musze kiedys sobie znowu poczytac i serduszko ogrzac wspomnieniami) > > nigdy nie mialam podou,zeby gromadzic cos z sentymentu. ale chyba zaczne zbieraj zbieraj sloo, przezyjesz niesamowite uczucie wracajac do nich ponownie) to ja Ci mowie) Odpowiedz Link
slo-onko Re: miłosne pisanie 04.03.06, 20:52 kendo napisała: > zbieraj zbieraj sloo, > przezyjesz niesamowite uczucie wracajac do nich ponownie) > to ja Ci mowie) > wczesniej nie bylo listow ani potzreby,ale juz nie dlugo tak bedzie a potem ede czytacs woim wnuczkom historie w nich zawarta Odpowiedz Link
kendo Re: miłosne pisanie 04.03.06, 21:06 slo-onko napisała: > kendo napisała: > > > zbieraj zbieraj sloo, > > przezyjesz niesamowite uczucie wracajac do nich ponownie) > > to ja Ci mowie) > > > wczesniej nie bylo listow ani potzreby,ale juz nie dlugo tak bedzie > a potem ede czytacs woim wnuczkom historie w nich zawarta beda czerpac wiedze od baci))))))))))))))) Odpowiedz Link
slo-onko Re: miłosne pisanie 04.03.06, 21:08 kendo napisała: > slo-onko napisała: > > > kendo napisała: > > > > > zbieraj zbieraj sloo, > > > przezyjesz niesamowite uczucie wracajac do nich ponownie) > > > to ja Ci mowie) > > > > > wczesniej nie bylo listow ani potzreby,ale juz nie dlugo tak bedzie > > a potem ede czytacs woim wnuczkom historie w nich zawarta > > > beda czerpac wiedze od baci))))))))))))))) ale co pokolenie to inna milosc,inaczej sie ja przezywa. dzis jest taka nowoczesna,czatowa nie u wszystkich rzecz jasna Odpowiedz Link
kendo Re: miłosne pisanie 04.03.06, 21:11 slo-onko napisała: > kendo napisała: > > > slo-onko napisała: > > > > > kendo napisała: > > > > > > > zbieraj zbieraj sloo, > > > > przezyjesz niesamowite uczucie wracajac do nich ponownie) > > > > to ja Ci mowie) > > > > > > > wczesniej nie bylo listow ani potzreby,ale juz nie dlugo tak bedzi > e > > > a potem ede czytacs woim wnuczkom historie w nich zawarta > > > > > > beda czerpac wiedze od baci))))))))))))))) > > ale co pokolenie to inna milosc,inaczej sie ja przezywa. dzis jest taka nowocze > sna,czatowa nie u wszystkich rzecz jasna mysle,ze jednak kazda ma wspolny mianownik) Odpowiedz Link
slo-onko Re: miłosne pisanie 04.03.06, 21:13 kendo napisała: > mysle,ze jednak kazda ma wspolny mianownik) oj tak para ,ktora ze soba chodzi i chodzi i jak juz sie zmeczy to sie polozyDD Odpowiedz Link
kendo Re: miłosne pisanie 04.03.06, 21:15 slo-onko napisała: > kendo napisała: > > > > mysle,ze jednak kazda ma wspolny mianownik) > > oj tak para ,ktora ze soba chodzi i chodzi i jak juz sie zmeczy to sie > polozyDD )))))))))))))))),to moze ja podstawie najpierw krzeselko co?)))))))))) Odpowiedz Link
slo-onko Re: miłosne pisanie 04.03.06, 21:16 kendo napisała: > )))))))))))))))),to moze ja podstawie najpierw krzeselko co?)))))))))) to mlodym nalezy sie krzesla stawiac:0 oni szybko sie mecza slaba ta nasza mlodziez)) Odpowiedz Link
kendo Re: miłosne pisanie 04.03.06, 21:18 slo-onko napisała: > kendo napisała: > > > > )))))))))))))))),to moze ja podstawie najpierw krzeselko co?)))))))) > )) > > to mlodym nalezy sie krzesla stawiac:0 oni szybko sie mecza slaba ta nasza m > lodziez)) ej sloo, wybierasz cos wygodniejszego?? ja tez chyba ta forme wole lepiej)niz siedzenie) Odpowiedz Link
slo-onko Re: miłosne pisanie 04.03.06, 21:19 kendo napisała: > > ej sloo, > wybierasz cos wygodniejszego?? > ja tez chyba ta forme wole lepiej)niz siedzenie) > ale ja juz nie mlodziez)))))))))))) Odpowiedz Link
nick000 Re: miłosne pisanie 04.03.06, 20:50 a pamietacie, ze w jednym z opowiadań Andersena było coś o liście pisanym na rózowym papierze, czytanym w świetle gazowej latarni przez wzruszonego mężczyznę. Odpowiedz Link
kendo Re: miłosne pisanie 04.03.06, 20:51 nick000 napisał: > a pamietacie, ze w jednym z opowiadań Andersena było coś o liście pisanym na ró > zowym papierze, czytanym w świetle gazowej latarni przez wzruszonego mężczyznę. bylo cos takiego?? to ja zapmnialam chyba(((((((((((((((((((((( Odpowiedz Link
nick000 Re: miłosne pisanie 04.03.06, 20:54 było, nie pamiętam tytułu, pewnie kasik podpowie, zna sie na Andersenie jak mało kto Odpowiedz Link
slo-onko Re: miłosne pisanie 04.03.06, 20:53 nick000 napisał: > a pamietacie, ze w jednym z opowiadań Andersena było coś o liście pisanym na ró > zowym papierze, czytanym w świetle gazowej latarni przez wzruszonego mężczyznę. cos kojarze,ale nie do konca. Odpowiedz Link
kendo Re: miłosne pisanie 04.03.06, 20:57 slo-onko napisała: > nick000 napisał: > > > a pamietacie, ze w jednym z opowiadań Andersena było coś o liście pisanym > na ró > > zowym papierze, czytanym w świetle gazowej latarni przez wzruszonego mężc > zyznę. > > cos kojarze,ale nie do konca. podobnie ja...cos ,gdzies...ale nie dokonca wiem gdzie dzwonia) Odpowiedz Link
nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:39 innych nie znam i nie potrafię ich pisać) Odpowiedz Link
slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:40 nick000 napisał: > innych nie znam i nie potrafię ich pisać) sa jeszce sluzbowe:0ale nie tak przyjemne jak milosne Odpowiedz Link
slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 21:15 kochani ja musze zmykac czas na druga zmiane jutro znow sie spotkamy spijcie spokojnie,snijcie o listach i o milosci Odpowiedz Link
slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 21:18 kendo napisała: > PA;..sloo, > milej nocki z listami) dziekuje bbuziaki dla Was na dobranoc Odpowiedz Link
nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 21:18 troche z oczu ją spuścić a już znika, moze gdzies pantofelek zostawiła jak Kopciuszek z bajki Dobrej nocy Slo Odpowiedz Link
slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 21:19 nick000 napisał: > troche z oczu ją spuścić a już znika, moze gdzies pantofelek zostawiła jak K > opciuszek z bajki Dobrej nocy Slo pa Nick Odpowiedz Link
nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 21:25 znowu spędzilismy prawdziwy vistulowy wieczór Dziękuję kendo, dzięki Slo Raczki całuje i też śladem naszej trzpiotki do łóżka podążam. Dobranoc i do jutra Odpowiedz Link
kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 22:04 milunio z wami bylo.... nicku pieknych snow (odwaze sie napisac)z vistulankami) Dobranoc Zalogo....odpoczywajcie i snijcie same przyjemne sny.PA;.. Odpowiedz Link
odin-2 Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 09:20 dokarmiajcie ptaszki,nie tylko te male i ladnie spiewajace korpus epidemiologiczny naszych lasow i pol - Corvus Coronus tez gloduja teraz , beda w kiepskiej kondycji w okresie legowym - jest ryzyko ze wyziebia jaja i bedzie mniej pisklakow . Zamiast wyrzucic resztki jedzenia do kubla , posortujcie i nakarmcie ptaki , ja im kupuje wysokokaloryczna karme dla Psow "paciorki" i _moje_ wrony sa w dobrej kondycji . Pzdr. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 12:49 spiewajacych ptakow brak,jeno kraczace wroniuki no i ptasia grypa starszy. Odpowiedz Link
kasikk Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 12:58 nie mam stołówki dla ptaków, bo jednocześnie kocurzyska bym dokarmiała... Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 17:40 sloo, dokarmiajac ptaszydla niema ryzyka,ze zarazimy sie ich choroba, a tak sobie mysle,ze te ktore pozostaly w kraju nie beda zarazone.... w parku widzialam dzis mase ludzi jak z woreczkami resztek chleba dokarmiali kaczki i pare labedzi,zalapywaly sie przy tym i sroki i kruki.... wesolo bylo popatrzec jak sprytnie zpod dzioba kaczkom wykradaly okruchy kasikku,te slabe ptaszynki na pewno stalyby sie jedzieniem kociakow,ale te zdrowe zdazylyby odfrunac. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 19:40 kendo napisała: > sloo, > dokarmiajac ptaszydla niema ryzyka,ze zarazimy sie ich choroba, > a tak sobie mysle,ze te ktore pozostaly w kraju nie beda zarazone.... > > w parku widzialam dzis mase ludzi jak z woreczkami resztek chleba dokarmiali > kaczki i pare labedzi,zalapywaly sie przy tym i sroki i kruki.... > wesolo bylo popatrzec jak sprytnie zpod dzioba kaczkom wykradaly okruchy > > kasikku,te slabe ptaszynki na pewno stalyby sie jedzieniem kociakow,ale te > zdrowe zdazylyby odfrunac. wiem Kendo i nie panikuje. nie dokarmiam ich jednak,bo u nas nie ma takiej potrzeby, a moze to,ze nie palam do wron miloscia. Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 19:54 osobiscie tez tego gtunu nielubie, ale daje im papu i juzszkoda ich zima,gdy po sniegu glodne laza,latem moze znow robaczki z trawki mi wybiora najbardziej lubie teraz sikoreczki wszystkie,sa takie zwinne i sliccznie juz swiergola Odpowiedz Link
slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 19:58 no bo widzisz dokarmianie na wlasnym ogrodku to co innego. u nas jak zaczniemy dokarmiac to balkony beda nieprzyjemnie upstrzone Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:09 mysle,ze nie musisz balkonu wykorzystywac, wystarczy gdzies kolo bloku troszke chlebka nakruszyc w stalym miejscu i beda zawsze przychodzic. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:12 kendo napisała: > mysle,ze nie musisz balkonu wykorzystywac, > wystarczy gdzies kolo bloku troszke chlebka nakruszyc w stalym miejscu i beda > zawsze przychodzic. pewnie tak,ale jakos nigdy nie mialam okazji karmic . gdybym miala swoje podworko to co innego Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:15 a nie macie parku z "sadzawka",jak my?? przeciez nad jakims kanelem na spacerku gdzie ptaszydla sa wodne tez mozna co nieco wsypac Odpowiedz Link
slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:20 kendo napisała: > a nie macie parku z "sadzawka",jak my?? > przeciez nad jakims kanelem na spacerku gdzie ptaszydla sa wodne > tez mozna co nieco wsypac mamy duzy piekny park,ale trzeba jechac do niego autem dzieli nas od niego kilkanscie km od mojej wsi wszedzie jest daleko nawet samo slowo "las" to odlegly bardzo teren kiedys jak bylam dzieckiem to mieszkalam bardzo blisko tego wielkiego aprku. tam tez uczylam sie jezdzic na swoim pierwszym rowerku,karmilam dzikie kaczki plywajace na Rusałce-tak nazywa sie jeziorko i zjezdzalam z gory na sankach park wielki,wszytskie atrakcje jakie potzrebne sa dziecku,a raczej byly. dzis jest to park bardziej do spacerow choc uwielbiany przez mieszkancow. w cieple dni az sie roi od spacerowiczow. w nim tez stoi pomnik Jana Pawła II . Odpowiedz Link
nick000 Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:26 a ja dzisiaj widzialem myszołowa, piękny ptak o majestatycznym locie. Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:30 nick000 napisał: > a ja dzisiaj widzialem myszołowa, piękny ptak o majestatycznym locie. a ja tez kiedys go widzialam,jest tu mnostwo tych sepowatych odmian, nawet kiedys nad naszym trawnikiem cosk takiego chcialo cos upolowac. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:31 nick000 napisał: > a ja dzisiaj widzialem myszołowa, piękny ptak o majestatycznym locie. a ja nigdy takiego z bliska nie widzialam. jedynie sowy i inne male ptaki Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:29 to ladnie musi byc, uwielbiam parki,zawsze mozna w nich znalesc jakis kacik dla sieibe i ciagle tam powracac. tu mieszkam blisko natury,a nasz park doslownie w centrum miasta lezy,przy kanale,ktory laczy sie z morzem, sa dwa mini jeziorka gdzie wlasnie jest wodne ptactwo, jest tez zagroda z normalnym ptactwe,pod siadka,bo szkoda byloby pawi,gdyby im sie cos stalo. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:33 kendo napisała: > to ladnie musi byc, > uwielbiam parki,zawsze mozna w nich znalesc jakis kacik dla sieibe i ciagle tam > > powracac. > tu mieszkam blisko natury,a nasz park doslownie w centrum miasta lezy,przy > kanale,ktory laczy sie z morzem, > sa dwa mini jeziorka gdzie wlasnie jest wodne ptactwo, > jest tez zagroda z normalnym ptactwe,pod siadka,bo szkoda byloby pawi,gdyby im > sie cos stalo. tak sa takie zakola porobione,stoja po dwie laweczki, zaulek okalany jest krzwami, w sam raz dla zakochanych par inne miejsca sa tez urokliwe. dawno temu byla polana na ktorej mozna sie bylo opalac,pamietam to czesto robione sa wielkie miejskie imprezy jak majowki czy dzien dziecka,pokazy. jest w nim amfiteatr,mnostwo dzrew,nawet jest kasztanowiec z jadalnymi kasztanami Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:38 sloo, kazdy sepowaty jest majestatyczny,wystarczy na jego lapska popatrzec a juz o szponach nie wspomne.... wlasnie te laweczki,tu jest ich mustwo,przy kazdej fontannie,nad kanalem ,a opalaja sie po prostu na trawce. w Göteborg maj piekny park,moze teraz pojade to zobacze zimowa pora,ale nie jest nic pewne. Odpowiedz Link
nick000 Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:43 a te kuropatwy spotkałem przed tygodniem, nie widac ich zbyt wyraźnie, były za daleko img424.imageshack.us/my.php?image=kuropatwy1at.jpg Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:48 nick000 napisał: > a te kuropatwy spotkałem przed tygodniem, nie widac ich zbyt wyraźnie, były za > daleko > img424.imageshack.us/my.php?image=kuropatwy1at.jpg kiedys sie niemal wlazlam na biale,wcale ich nie bylo widac,a psiun chcial od razu jedna upolowac i zrobi to, ale wlasnie taka jaka zamiesciles na zdjeciu,cala droge niosl ja w pysku do domu kroczac dumnie. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:43 najbardziej ludziom zazdroszcze,ze maja wszedzie blisko,laki,parki,las. u mnie jest wszedzie daleko tymczasem ide sie polozyc ,musze przeczekac do jutra pewien bol. do jutra kochani Odpowiedz Link
nick000 Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:49 poczekaj na mnie Też musze sie już pozeganać, życze więc dobrej nocy i wiosennych snów Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:53 nick000 napisał: > poczekaj na mnie Też musze sie już pozeganać, życze więc dobrej nocy i > wiosennych snów no lanie...nierozlaczki jedne, jakbym niewiedziala gdzie mieszkace zaraz bym sobie cusik pomyslala) a tak ,to mowie nicku Dobranoc i do jutra) Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:51 masz racje,to cudownie mieszkac blisko natury,cieszyc sie nia i oddychac nia. odpoczywaj sloo,i niedaj sie zadnym bolom...PA; Odpowiedz Link
kendo Re: nowa generacja sroczat;)) 18.06.06, 09:33 juz gotowe do opuszczenia gniazda, od samego rana siedzialy maluchy na trawniku i darly sie niesamowicie,trzepoczac skrzydlami,rozdziawiajac dzioby za jedzeniem, oczywiscie obudzily mnie) Odpowiedz Link
nick000 Re: nowa generacja sroczat;)) 18.06.06, 09:39 lubie patrzeć na ptaki, jest ich w moich okolicach wiele gatunków a niektóre rzadkie i chronione. Kiedy sprawie sobie lepszy aparat fotograficzny, bedę je fotografował, na razie pozostaje mi lornetka. Odpowiedz Link
kendo Re: nowa generacja sroczat;)) 11.09.06, 09:42 i jak nicku z ptaszetami ?,chwyciles choc jednego w objektyw?? brakowalo mi u Mamy ich odglosow, choc byly rodziki i rozne sikorkowe odmiany,golebie dzikie, to za skoczetym jazgotem tesknilam,chyba zaden ptak nie robi tyle jazgotu co one) a zauwazylicie,ze o tej porze spiewaja juz inaczej? Odpowiedz Link
kendo Re: zimowe ptaszyny;) 21.09.06, 09:16 bedac na cioczku, piekny jesienny koncert uslyszalam ,sejmik ptaszyny juz sobie urzadzaja,sprawdzaja topy choinek i czyszcza od insektow przyspiewujac sobie radosnie, oj bedzie sie milo pracowac dzis w ogrodzie. Odpowiedz Link
kendo Re: zwiastuny wiosny 11.03.07, 10:59 niemal przed tygodniem slyszalam juz zurawie.... wczoraj wracajac z plazy na polach pelno gasek dzikich odpoczywalo, teraz czekac tylko na pojawienie sie pilszki i to znak,ze wiosna na calego., golabki od dawna juz gruchaja/nawoluja sie/naprawiaja gniazdo, sroczyny czynia to samo,a wiewioreczka im przeszkadza w naprawie gniazd,pewnie chce sobie ktores zarekwirowac. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 10.04.07, 09:24 mozna sobie poobserwowac zachowanie Przygody i Dziedzica,a nawet jesli ktos uparty moze wypatrzyc mlode: www.bociany.ec.pl/ Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 10.04.07, 09:29 o!! fajne,bedziemy sledzic maluchy) dzieki sloo,za linka i za wyciagniecie tematu. Odpowiedz Link
nick000 Re: Ptaki najrózniejsze:) 10.04.07, 09:32 mam propozycję, zeby nie szukac za czas jakiś linka zamieszczonego przez Slo, umieść go kendulko na winiecie forum. Łatwiej będzie do niego dotrzeć, zagladać, podziwiać. Odpowiedz Link
mycha Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.04.07, 10:25 tak się zastanawiam, a ładnie to podglądać bociany??? no chyba, że ktoś koniecznie chce wiedzieć, kiedy dostanie swojego dzidziusia od razu zastrzegam, że ja to szukam w kapuście;p Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.04.07, 10:27 mysiaaaaaaaaaaaaa) wygonie Cie tu na pole zobaczysz,gorzej bedzie z kapusta,bo nie uprawiaja jej w poblizu) Odpowiedz Link
mycha Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.04.07, 10:34 to pewnie z racji braku kapusty u was więcej bocianów lata Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.04.07, 10:37 moze powiem inaczej,"z braku kapusty" slaby przyrost naturalny w tubylcow) a bocianow faktycznie malo,niedalko mnie pobudowali gniazda (mini rezerwat zrobili)i jakos nie zawsze sie bocianom udaje rozmnozyc( Odpowiedz Link
mycha Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.04.07, 10:54 rany! kenduś! to strach do ciebie przyjechać przez ten rezerwat! jak nic się wyjedzie z tobołkiemDDD Odpowiedz Link
nick000 Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.04.07, 10:42 po głębszym, popartym lekturą i obserwacjami, zastanowieniu, przychylam sie do opinii wyrazonej przez szanowną mysz Z pełną odpowiedzialnościa stwierdzam, ze dzieci pochodza z kapuścianego pola Twierdze tak nie bez kozery, oto wczoraj udalo mi sie zaobserwować gromadkę dzieciakow bawiaca sie w błocie. Typowe kapusciane glowy, ot co;D Najciekawsze, ze kazdy z nas bawił sie kiedyś podobnie;DD Wniosków wyciagal nuie będę, nasuwają sie same Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.04.07, 10:45 hmmmmmmmmmmmmmmmmm....nicku, no moze i to racja,wszedzie bawilismy sie przecie, czlek to ciekawska natura i nawet w naurze czasami chce cos stworzyc) Odpowiedz Link
nick000 Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.04.07, 10:55 oj ciekawska, a jak pieknie w naturze bawić sie mozna;D, o tym tez dobrze wiemy Odpowiedz Link
mycha Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.04.07, 10:55 jał! ładnie to nick nazwał, a już myślałam, ze padnie stwierdzenie "same głąby" Odpowiedz Link
nick000 Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.04.07, 10:57 musiałbym wowczas sam siebie tym mianem okreslić;D Czasami az sie prosi, by tak kogoś nazwać, ale bylby to despekt dla kapusty Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.04.07, 10:58 a nieraz mozna wlasnie zostac "tym glabem kapusianym" w naturze) ale jedno wiem,ze slonce/plaza to najpiekniejsza natura o) Odpowiedz Link
slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 13.04.07, 07:31 znalazlam kolejne gniazdko,tylko bociany jakos mniej przystojne www.bociany.kalinski.pl/ Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 13.04.07, 13:19 slo-onko napisała: > znalazlam kolejne gniazdko,tylko bociany jakos mniej przystojne > www.bociany.kalinski.pl/ wlasnie wczoraj zawiesil sie mi komp na tym linku w trakcie uruchomienia( wiecej do niego nie zajze moze Wam sie bez problemu otwiera,wiec zycze przyjemnego podpatrywania. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 13.04.07, 07:34 powyzsze mieszkaja w Chybowie,a teraz z miasta Ustroń www.bociany.edu.pl/ Odpowiedz Link
slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 13.04.07, 07:35 na ostatnie gniazdo jest mocno zblizona kamera i widac wszytsko niemal jak na dloni, pod warunkiem,ze bociek nie przyslania jaj. w dodatku mozna to ogladacw formie filmu. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 13.04.07, 07:37 i jeszcze dwa nowe i chyba wystarczy www.pfalzstorch.de/bilder/live1.html Odpowiedz Link
slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 13.04.07, 07:37 ciekawe czy te,ktore wkleilam powyzej klekotaja po niemiecku? Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 13.04.07, 13:24 dzieki sloo za linki,to ostanie faktycznie wspaniale wyrazinie,, u mnie widac date 12 kwiecien,chyba cos z opuznieniem pokazuja,ale wspaniale sie oglada. Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:)-golebice 17.04.07, 10:17 bylam swiadkiem walki o gniazdo, miedzy sroka/gawronem i golebiem, temu ostaniemu chcieli zarekwirowac mieszkanko,widac,ze dzielnie sie broni, bede musiala chyba poburzyc srocze gniazda,bo to drapierzne ptaszydla. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:)-golebice 17.04.07, 11:49 to wredoty jednea tak pieknie wygladaja. pamietacie bajeczke prod. niemieckiej o lisie i sroce w czerwonych koralach? Mycha i kasikk pewnie nie,bo byly malymi dzidziusiami,albo wogole ich jeszcze nie bylo Odpowiedz Link
slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 17.04.07, 13:04 www.kof.nu/english/ewebcam.html a to sa ziomale ze stron Kendo Odpowiedz Link
slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 17.04.07, 13:32 ooooooojjeeeeeeeeeeeeejjjjjjjjjjaaaaaaaaa!!! maly orzelek wynurzyl sie z gniazda i oglada swiat!!!! tylko gdzie sa jego rodzice??? Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 17.04.07, 17:57 no,ale fajne,ze ja tego nie naszlam?. dzieki sloo za ziomali) sroczyny to drapiezniki,nawet miedzy soba sie zadziobia,bylismy kiedys swiadkami,zdechla zadziobana przez popratymcow, natura rzadzi swoim praweem. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 18.04.07, 14:36 orzełki skubaly dzis zlowiona przez ich mam rybe. zastanawia mnie gdzie podziewa sie ich tata orzel? czyzby spiknął sie z pania bocianowa od samotnego bocka? a moze polecial na kobiety? Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 18.04.07, 18:35 tez nie widzialam taty orla,moze siada na inne drzewo i podglada mamcie karmiaca maluchy, chociaz wyddaje mi sie,ze powinien tez pomagac w karmieniu maluszkow. Odpowiedz Link
kasikk_29 Re: Ptaki najrózniejsze:) 18.04.07, 19:04 albo przylatuje raz mama, a raz tata Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 18.04.07, 19:59 o!,kasikku,tak tez moze byc, bo jak ich rozroznic inaczej?. obserwolalam chyba z dziesiec minut ,dostali rybke i jedno sie podnioslo,podziobalo ja i siadlo na ogon,mimo zaprosin rodzica glowke tylko podnioslo i pewnikiem czeka by do dziobba samo wpadlo) Odpowiedz Link
kendo Re: orlatka 18.04.07, 20:16 jedno z nich jest male i zauwazylam,ze odpychaja go od "michy", zostalo jedno tylko nakarmione,odeszlo sobie na bok,by zrobic nastepnemu miejsce,zaczelo sie wyzywac na resztce ryby,ale nie zauwazylam coby sobie uskubnelo cos,ta bidula niemal przysiadnieta zostala(,a rodzic sie przyglada tylko. Odpowiedz Link
kendo Re: orlatka i dwoje rodzicow 18.04.07, 20:29 widzialam,jak przyfrunl nastepny rodzic z rybka,zostawil i odlecial , a to chyba mamcia w gniezdzie zostaje i dokarmia to najslabsze teraz. ale frajda,siedze przyklejona do ekranu Odpowiedz Link
slo-onko Re: orlatka i dwoje rodzicow 18.04.07, 20:33 tak samo jak i ja DDD ale przegapilam tate,on chyba im lowi te ryby,a mam wciaz musi ich przeciez pilnowac,bo inaczej wieksze drapiezne ptaszyska moglyby porwac piskleta. Odpowiedz Link
slo-onko Re: orlatka i dwoje rodzicow 18.04.07, 20:36 jakie te maluchy sa posluszne,stoja grzecznie w gniezdzie i czekaja co im wpadnie do dzioba. jaki swiat ptakow moze byc ciekawy,dopiero teraz to dostrzeglam. co prawda widac podobne sceny na przyrodniczych filmach,ale jednak taki obrazek mamy na codzien i wciaz mozemy je obserwowac. Odpowiedz Link
kendo Re: orlatka i dwoje rodzicow 18.04.07, 20:42 tak sloo,fantastycznie,ze mozemy podejzec o kazdej chwili,w TV to cos innego,inaczej sie oglada i nawet mysli a tu niemal na wyciagniecie reki .... sliczne tlusciochy nieksztaltne Odpowiedz Link
slo-onko Re: orlatka i dwoje rodzicow 18.04.07, 20:45 szkoda,ze trzeba isc spac i zostawic takie obrazki,ale coz zycie jest zyciem dobrej nocy wszystkim zycze Odpowiedz Link
kendo Re: orlatka i dwoje rodzicow 18.04.07, 21:33 ojej,zagapilam sie na nie i az podziw birze, jeden maluch lezal na polowie ryby,teraz wlasnie zacza probowac ja skubac) jutro podgladamy znowu, dobranoc sloo/kasikk/mycha/ nick/gruby/mala/H 245 juz z bursztynikiem w lozeczku) Odpowiedz Link
kendo Re: znowu jedza 18.04.07, 21:48 alez zarloczne,to najwieksze sie podnioslo i jest znowu karmione,nastepne ustawilo sie w kolejce a maluszek naszarpal sie sam rybki i odpoczywa zmeczony) no teraz to juz czlapie tez do lozeczkaPA;.. Odpowiedz Link
kendo Re: sikorki 21.04.07, 09:19 obserwuje przez okno od rana,jak sikoreczki wyszukuja pod bzami slimaczki w muszelkach i na galazkach siedzac wydziobuja sobie sniadanko oczyszcza troszke ,bo latem tak ich duze,ze po drzewie wedrowke urzadzaja,tz slimaki) PS;..w Ustroniu brak jajek(,oby nie bylo za pozno. Odpowiedz Link
kendo Re:orleta 22.04.07, 19:51 przez pare dni ich nie widzialam,podrosly sporo,piorek tez dostaly wiecej, teraz dwoje maluchow mocuja sie z rybka,to trzecie pewnie pojedzone,wcale sie nie przyjmuje by dolaczyc do skubania jedzenia Odpowiedz Link
slo-onko Re:orleta 22.04.07, 19:56 oooo i bardziej ruchliwe sa. przez kilka dni nie otwieral mi sie film,a dzis widac roznice drepcza po gniazdku odwazniej i nawet z puchu wyrastaja Odpowiedz Link
kendo Re:orleta 22.04.07, 20:06 fajnie wygladaja,jak rzadkiem usiada,czekajac na przylot rybki) Odpowiedz Link
slo-onko Re:orleta 22.04.07, 20:10 wszystkie male stworzonka sa pocieszne. mialam przyklad u siebie w domu gdy chomiczka okocila sie,a malych bylo piecioro takie malenkie rozowe fasolki karmione przez chomicza mame odfruwam juz dzis zyczac dobrej,spokojnej nocy Odpowiedz Link
kendo Re:orleta 22.04.07, 20:13 o jej...male chomiczki,tez widzialam gdy dziecie mialao.... spokojnego lotu i przyjemnego wyladowania w lozeczku sloo) Odpowiedz Link
kendo Re:piateczek:))))))))))) 27.04.07, 06:37 alem wczesnie dzis na nozkach za chwileczke po mysze jade,mam nadzieje,ze wszystko z Nia OK,ze rekin zaden niepolknal) pogodowo?,zapowiada sie piekny dzionek,choc bardzo "zdrowo" milego dnia Zalodze. Odpowiedz Link
henryk245 Re:piateczek:))))))))))) 27.04.07, 08:00 Autor: kendo Data: 27.04.07, 06:37 alem wczesnie dzis na nozkach za chwileczke po mysze jade,mam nadzieje,ze wszystko z Nia OK,ze rekin zaden niepolknal) Rekin uf raczej niema w Baltyku ...,ale pokladowych kocór uf na Polferries co niemiara ... Pzdr. Odpowiedz Link
slo-onko Re:piateczek:))))))))))) 27.04.07, 08:47 witajcie sama jestem ciekawa o ktorej Mycha doplynie do brzegudajcie znac jak juz bedziecie na miejscu aha i jeszcze jedno,prosze sprawdzcie prognoze pogody dlugoterminowa na Wasz region? moze wyrzuce cos z walizki Odpowiedz Link
kendo Re:swia kruczyna 18.05.07, 10:07 i niech ktos zaprzeczy,ze nie sa madre, obserwowalam z altanki,gdy przyfrunela do wodopoju targajac w dziobie pol bulki,wlozyla ja do wody,tak przewracajac,by mieka czesci znalazla sie pod woda,podziobala sobie troszke,a reszte obskubywala i chowala w trawce /w kwiatkach na zas Odpowiedz Link
slo-onko Re:swia kruczyna 18.05.07, 10:22 w przygodzickim gniezdzie sa juz dwa pisklatka )) Odpowiedz Link
kendo Re:dwa bocianie dzieciaczki;) 18.05.07, 10:28 o!,to biegne,moze uda mi sie podejzec,ale wczoraj ,jak podgladalam to wydawalo mi sie,ze wlasnie widzialam dwie glowki) Odpowiedz Link
slo-onko Re:dwa bocianie dzieciaczki;) 18.05.07, 10:55 wczoraj nie udalo mi sie przypilnowac,ale dzis gdy zobaczylam dwa maniunie glowki to normalnie podskoczylam z radosci a Ty jestes matka chrzestna bociow,bo pierwsza ich wypatrzylas Odpowiedz Link
kendo Re:dwa bocianie dzieciaczki;) 18.05.07, 11:03 oj sloo, ale mnie zaszczytne miano spotkalo) chetnie bym im zabek naznosila,ale na razie podjadaja przerabiany pokarm rodzicow) Odpowiedz Link
kendo Re:dwa dzieciaczki orlatkowe 03.06.07, 20:35 niedawno zagladalam do nich,siedzialy juz na tych grubych galeziacha,cala trojka,dzis sa tylko dwa,dzielnie jedza same juz rybe,akutat dostali posilek,mamcia na pobliskiej galezi zasiadla i czyscila sobie pirka,mysle,ze ten brakujacy to najwiekszy z dzieci ,i sobie gdzies odfrunal juz. Odpowiedz Link
kendo Re:dwa dzieciaczki orlatkowe 08.06.07, 22:11 w dalszym ciagu dwa orlatka w gniezdzie, jedza po kolei rybke ,odfrunie najedzony na galaz,sfrunie nastepny glodomor i dojada, sa naprawde juz duze i pomyslec,ze tak sie rozwinely na niemal dorosle osobniki. Odpowiedz Link
nick000 Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.06.07, 16:56 kilka fotek z wczorajszej rowerowej wycieczki. Dlaczego w tym watku, bo pierwsza jest pliszka. img526.imageshack.us/my.php?image=111xh5.jpg img526.imageshack.us/my.php?image=113th8.jpg img526.imageshack.us/my.php?image=112ii9.jpg www.nick000.ao.pl/ Odpowiedz Link
nick000 Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.06.07, 17:00 i jeszcze kilka img526.imageshack.us/my.php?image=114rf8.jpg uwierzcie na słowo, poziomki są przepyszne img526.imageshack.us/my.php?image=115vc1.jpg pająk i jego przekąska img526.imageshack.us/my.php?image=116tc4.jpg Odpowiedz Link
slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.06.07, 17:08 ooooooooo fuuuuuuuuuuj!!!!! tzn na widok pajka. a poziomki sa sliczne, jak dobrze wyteze wzrok to nawet jestem w stanie poczuc ich smak i slodycz lata Odpowiedz Link
slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.06.07, 17:06 zawod Nicka: przyrodnik-fotografik z zamilowania fajne te zdjecia Nick Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.06.07, 17:38 nicku,slicznie uchwyciles pozna wiosne.... na pajaka patrzam i az sie "gesilam". a pozionkami jestem zaskczona,ze juz takie sliczne. Odpowiedz Link
kendo Re: "moje golabki" 21.07.07, 12:39 wczoraj obserwowalam gniazdo na jednej z choinek, sa dwa malunie golabki,siedza cichutko w gniezdzie,gdy rodzic przyfrunie,prosza go o jedzenie dzibiac w jego dzibek,dzielni rodzice,jak nie siedza w gniescie,to siedza na sasiednej choince gruchajac,jakby mowily,ze jestesmy w poblizu siedzicie cicho,by sroczyny was niepozarly. ciekawe czy uda mi sie zoobserwowac pierwszy wylot z gniazda. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 21.07.07, 13:09 bedac na wsi mialam okazje widziec jak w oborce jaskolki znosily jedzonko dla mlodych. mlode slyszac i widzac swoich opiekunow wytykaly lebki w gore i rodziawialy dziobki czekaly co do nich wpadnie. wspanialy widok. Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 21.07.07, 19:54 sloo, to typowy wiejski obrazek,zawsze beda po mleko u gospodarza,zagladalam do obory by zobaczyc jaskoleczki,te lepki byly slodkie z rozdartymi dziobami za muszkami.... tu ten obrazek jakos nie czesto widze,a sa w poblizu gospodarstwa. Odpowiedz Link
greis52 bogatki:) 19.09.13, 21:26 www.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_www.pap.pl&_PageID=1&s=infopakiet&dz=nauka&idNewsComp=&filename=&idnews=125662&data=&status=biezace&_CheckSum=352247596 "Nieśmiałe samce bogatek mają mniej "przyjaciół", niż osobniki odważne, ale za to nawiązują z nimi silniejsze więzi." to coś tak samo jak nieśmiali ludzie Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: bogatki:) 19.09.13, 23:11 Zima bardzo czesto obserwuje sikorki przez okno, jak przylatuja do jedzenia, ktore im wywieszam, i widze ze sa b.bojowe, potrafia bronic swojej kulki z jedzeniem, odganiajac intruzow swojego gatunku. Odpowiedz Link
kendo Re: bogatki:) 20.09.13, 09:21 tak sa bojowe te, ktore maja na brzuszku czarny paseczek szeroki... teraz mlodziutkie mi po drzewach "urzeduja"widac,ze kolory sie robia juz klarowniejsze... modre tez berwcik ciemniejszy juz dostaja... swietnie /zwinnie po galazkach za pajaczkami/robaczkami sie uwijaja... Odpowiedz Link
greis52 Europejski Dzień Ptaków... 26.09.13, 21:37 Dzisiaj, 26 września, obchodzony jest Europejski Dzień Ptaków. Celem takich ptasich świąt, jest zwrócenie uwagi ludziom na pierzaste stworzenia. Odpowiedz Link
kendo Re: Europejski Dzień Ptaków... 26.09.13, 21:47 no przegapilam ,, wybrala bym sie w plener na podglad ich.... choc slysze co dzien mlode sokoly przed lunchem, jak sa na polowaniu, dzis kruki gonily mloda pustulke dos dlugi czas.... pozniej zgubilam ich na niebieskim niebie.... pwenie w przedszkolach dzieciakom pokazywali filmiki o ptaszkach... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Europejski Dzień Ptaków... 26.09.13, 22:25 Nad brzozowym parkiem gdzie jezdze na rowerze tez jest pustulka, i kilka razy widzialam jak krazyla nad blokami. Odpowiedz Link
kendo Re:szuka sobie przezimowania?? 05.10.13, 17:13 czesto wlatuja nam ptaszki na altane, teraz tez rudzik,(tak sie chyba zwie) wpadl i niemogl biedak znalesc wylotu, gdyby nie Bobby, pancio by nie zauwazly go trzepoczacego sie za fieranka, tu wypuszczony na wolnosci Odpowiedz Link
kendo Re:szuka sobie przezimowania?? 06.10.13, 16:13 w sejmik sie chyba kruki zbieraly cale swermy nad glowa frunely..i glosno od krakania bylo... jak u "Hiczkoka" w filmie Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:szuka sobie przezimowania?? 07.10.13, 19:36 Oj, jaki ladny, "rudziki" chyba odlatuja na poludnie do ciepla, a ten biedaczek sie zapodzialu u Ciebie Kendo. A wronidla juz wieczorem slychac na miescie, kolo kosciola sawsze sie gromadza na tych drzewach, wokolo kosciol oswietlony, to wydaje im sie ze cieplo. Odpowiedz Link
kendo Re:link do rozniastych ptakow 09.10.13, 15:39 wrecz przeciwnie Lusia, zawsze widze go zima pod tujami.... kiedys chcial gniazdko w altanie zrobic... www.naturephoto-cz.com/sec_se_5.html?od=0 Odpowiedz Link
kendo Re:dzisiejsze odwiedziny bazancika 07.02.14, 11:30 znalazl droge do ziaren.. odwiedza codzienie ... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:dzisiejsze odwiedziny bazancika 07.02.14, 14:53 Kendo to do wiosny sie podpasie i bedzie za ciezki dla kurki. Odpowiedz Link
kendo Re:dzisiejsze odwiedziny bazancika 07.02.14, 15:29 a moze sokol go nie uniesie tez.... kurki tez co roku sie zjawialy, teraz nigdzie ich nie widze... a moze,ze od poludnia ziarno dajemy a nie jak uprzednio od polnocnej strony Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:dzisiejsze odwiedziny bazancika 07.02.14, 15:35 No juz o tej porze, powinny sie szukac, nawolywac, moze gdzies w polach to robia, a do stolowki przychodza indywidualnie. W brzozowym lasku, sikorki sie juz nawoluja, sroki lataja jedna za druga, i wydaje mi sie ze mewy -trut osiedla sie nad kanalem kolo ishall(lodowisko). Odpowiedz Link
kendo Re:dzisiejsze odwiedziny bazancika 07.02.14, 16:27 uf...mew nie lubie nad domostwami, bo male ptaszki wylapuja, na remsie slychac juz nawolywanie sikorek i rudzika...jeden tylko widze jest i bardzo plochliwy... zawsze widzialam jak prze ugor szly kurki teraz sniegu zmalalo a i tak nie widac ich... moeze gdzies blizej maja do ziarna.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:*Edredon* 08.02.14, 09:30 Zimowy Bałtyk to raj dla obserwatorów z północy kraju. Przybrzeżne wody Bałtyku wybierają sobie na zimowisko takie ptaki jak alki, nurzyki, nurniki, mewy siodłate, bielaczki, szlachary, nurogęsi, lodówki, gagoły, uhle, markaczki, edredony, ogorzałki, czernice i głowienki. Tak więc, ptasiarze z wybrzeża, ruszajcie w teren! Odpowiedz Link
kendo Re:*Edredon* 08.02.14, 09:32 nigdy nie widzialam tego nad tutejszym morzem.... ladnie upierzony.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:*Edredon* 08.02.14, 09:41 Kendo, widzialam w parku w sadzawkach mieli takiego. Odpowiedz Link
kendo Re:*Edredon* 08.02.14, 09:42 achaaaaaaaaaaaaaa, a myslalam,ze wypatrzylas go w morzu... Odpowiedz Link
kendo Re:smierc ptakow 13.02.14, 10:12 *poobiedni odpoczynek* Autor: xystos 13.02.14, 09:50 Dodaj do ulubionych Odpowiedz cytując Odpowiedz We Francji nawałnice zabiły tysiące ptaków admin, śr., 2014-02-12 21:26 "Wielka burza, która przyszła od Atlantyku, spowodowała spore spustoszenie u wybrzeży Francji. Lokalni ornitolodzy twierdzą, że w jej wyniku zginęło ponad pięć tysięcy ptaków." zmianynaziemi.pl/wiadomosc/we-francji-nawalnice-zabily-tysiace-ptakow .. nietylko w Francji,obecna zima czyni ze wiele ptakow umiera z glodu dokarmianie ptakow i zwierzyny dzikiej to moralny obowiazek ludzi gdy ptaki z rodziny Corvus wygina to w pare dziesiacioleci przerozne epidemie wybija wszystkich ludzi,dbajmy o nasz naturalny korpus sanitarny tu przenioslam tem temacik.. ************************* biedne ptaszyska, coraz wiecej gatunkow ptakow/zwierzad ginie w przyrodzie, my nasyepni w kolejce-co juz sa skutki widoczne przez rozne epidemie. Odpowiedz Link
alfredka1 Re:smierc ptakow 15.02.14, 15:56 Na zmniejszenie smuteczków www.wildlifekate.co.uk/#/my-live-cameras/4581339415-- Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:smierc ptakow 15.02.14, 16:42 Alfredko, dziekuje w drugiej kamerze widzialam wiewiorke na posilku, akurat te pokazane wszystkie ptaszki mozna spotkac u mnie w miescie i jak pojade do Kendo, to mozna ich obserwowac przez okno stojac w ktoryms oknie. Odpowiedz Link
kendo Re:smierc ptakow 15.02.14, 19:29 ptaki z wyczerpania po lotach umieraja,kiedy laduja na przystankach... zima nie wszedzie jest lagodna... a ciekawostka teraz w radio uslyszana kiedy od Lusi wracalam, przyleciala juz jedna zurawiaczy jeden zuraw, bo nie podali jaka plec..hi.hi.... pare tygodni za wczesnie, wypowiedz eksperta brzmi, ..nieraz przylataja "zwiadowcy" by wybrac dobry rewir dla siebie.... dzieki Alfredka za kamerki... Odpowiedz Link
kendo Re:golabek i bociki 20.02.14, 16:46 co roku na swierkach galabki buduja gniazdo, juz wrocily i dojadaja sobie ziarno codziennie bociki tez dzis widzialam, przezimowaly ,sa dokarmiane zawsze zima. dwie pary,choc ta druga na wycieczke sobie gdzies poleciala... Odpowiedz Link
dorka556 Re:golabek i bociki 20.02.14, 16:55 Dzisiaj widziałam gniazdo srok na drzewie rosnącym w środku miasta tuż przy ruchliwej ulicy. Są już małe. Czyżby ptaki straciły instynkt samozachowawczy? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:golabek i bociki 20.02.14, 16:58 Kendo ladnie ich ujelas w obiektywie. Dorka ja tez slyszalam jak pustulka nawolywala na swojego partnera kilka dni, i chyba poleciala gdzies do lasu na poszukiwania bo jej nie widac ani slychac, Natomiast sikorki z cala pewnosci maja juz swoje gniazdka bo slychac jak sie nawoluja. Odpowiedz Link
maria88 Re:golabek i bociki 20.02.14, 16:56 W obawie o roznoszenie chorób przez gołebie to w Polsce znaczna ich częśc wytrzebiono. Odpowiedz Link
kendo Re:golabek i bociki 20.02.14, 17:41 *Dorka, o jeja,juz male sroczyny sa...mamy tez na miedzy sroki, grniazdo na swierkach wichura im "zmiotla" nie widze,coby w poblizu cos wybudowalay... rozejze sie jutro dokladniej po drzewach, *Marysiu, tak,tu tez pisali,ze golebie jakiegs virusa maja co moze zarazic czlowieka, ta para golebi trzyma sie za "naszym plotem " a teraz na sniadania przychodza,wczesnie w tym roku... drugie zdjecie bosckow,zrobilam tylko dwa ujecia, Lusia ma wiecej. Odpowiedz Link
kendo Re:gesi/kaczki 28.02.14, 10:40 juz sie w pary powiazaly, kaczory konkurentow odganiaja samotne kaczusie oczekiwuja na "wziecie" ten pierwszy to chyba gesior, zaczal do ogrodzenia syczac dochodzi,bo mezczyzna z dziecimi sie zblizal a kogucik jakos sam ,chyba panny sobie szuka Odpowiedz Link
kendo Re: kaczka na kladce 28.02.14, 10:45 nad kanalem wiatr zlamal galaz, ktora ulozyla sie jak kladka, kaczusia juz wykozystala ja,wolajac swego wybranca Odpowiedz Link
kendo Re: zurawie zwiastuny wiosny w Skane 02.03.14, 12:29 www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/article2104078/Tidiga-tranor-har-skadats.html nareszcie piekny taniec pokazali.. juz od tygodnia wielkimi gromadami sie zlatuja, z roznyc stron lubie je obserwowac na polach i sluchac ich nawolywan... Odpowiedz Link
kendo Re: z ptakami w parku 05.03.14, 16:25 chodza sobie w calym ogrodzeniu bez siatki nad glowami...nawet nie widzialam by fruwaly... zadno nie chcialo sie pochwalic swym przepieknym ogonem... Odpowiedz Link
dorka556 Re: z ptakami w parku 05.03.14, 23:21 Kilka dni temu byłam w Łazienkach. Pawie były wszędzie. Łaziły po całym parku, jak kury po polu, bez żadnego ogrodzenia. Odpowiedz Link
kendo Re: z ptakami w parku 06.03.14, 14:11 *Dorus, sliczny paw... tu niby tez chodza,ale sa za siatkowa bariera... Odpowiedz Link
kendo Re: para golabkow 06.03.14, 14:15 juz sobie gniazdko naprawia na choince i przychodzi na obiadek pozbierac ziarno,co wroble wyrzucaja z karmnika widac nawet sniezyczki pod bzem i polowki jablek co szpaki jakos nie za bardzo teraz zajadaja, jak bylo duzo sniegu to dostawaly 3 razy dziennie po jablku Odpowiedz Link
kendo Re: para golabkow 15.03.14, 08:18 koniec zimy , ziarna ostanie dajemy jeszcze ptaszkom i nawet Macius przybyl na posilek(zdjecie przez okno robilam) a te ptaszydlo,byly dwa kolo siebie,kiedy zdjecie robilam,odfrunal jeden Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 17.03.14, 18:47 *Greis, podczas dnia kamerki sa na ptaszki nastawione, nieraz zajze i popatrze sobie, noca sa zubry lub dzikie swinie... Odpowiedz Link
kendo Re:Prerie-zurawie 21.03.14, 16:48 dzis przylecialy nad morze,tz,kolo miejscowosci nadmorskiej, w radio byla na zywo z ludzimi zebranymi i obserwujacych wywiad sv.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A4rietrana a to sie inaczej nazywa zoraw kanadyjski pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBuraw_kanadyjski Żurawie kanadyjskie łączą się w pary na całe życie. Pozostają razem przez cały rok, migrując na zimowiska razem z młodymi www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/article2118699/Forsta-Sverigebesoket-for-Prarietranan.html dzisiejszy Kurier je obserwuje Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Prerie-zurawie 21.03.14, 19:07 Przylecialy, przylecialy zurawie, wczoraj ich widzialam na niebie i slyszalam, glosno sie nawilywaly. Odpowiedz Link
kendo Re:Prerie-zurawie=kandyjskie 21.03.14, 19:14 to moze ja tez je wlasnie widzialam /slyszalam i ta bidule jedna,co sama reszty szukala zalosnie nawolujac... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:**glosy ptakow** 11.05.14, 18:57 www.poland.gov.pl/Wiosna,nad,Biebrza,,glosy,ptakow,10070.html kliknac na czerwony napis przy obrazku ptaka. Odpowiedz Link
kendo Re:**glosy ptakow** 12.05.14, 10:58 no,na pocieszenie w chorobie ptaszki mi pospiewaly.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:**warzecha** 12.05.14, 20:59 Ogladalam jak mama na noc, piorka przeczesywala malym pisklakom. stream.omikron.hu/vmadar/vmadar_iframe_1280x720.html I koncertu ptaszkow tez wysluchalam, zeby sie dobrze spalo, bo pelnia ksiezyca. Odpowiedz Link
slo-onko Re:**warzecha** 13.05.14, 09:04 ojej jakie słodkie ptasie maluchy. warzęcha z rodz.ibisow, nawet nie wiedziałam,ze i takie ptactwo zlatuje do naszego kraju. dzisiaj na moim podworku siedziała para kaczorow, fajny widok,byleby ich tylko lis nie pozarl. czasami jakiś chytrus wpada na nasze podwórko. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:**kaczki** 13.05.14, 09:31 SLO, jak kaczory siedzialy, to w poblizu musi byc gdzies kaczka co wysiaduje, bo kaczory pilnuja swoich gniazd. Odpowiedz Link
slo-onko Re:**kaczki** 13.05.14, 09:39 nie Lusia,to nie możliwe,moze zladowaly w przerwie. na około budynki,dzialki,brak zarośli wiec to był przypadek,aczkolwiek czasem tak się zdarza. nieopodal ok pol km od nas jest stawik,tam maja gniazda,moze przyfrunely w poszukiwaniu resztek. Odpowiedz Link
kendo Re:**kaczki** 13.05.14, 10:47 *Lusia, no milo dla ucha sie sluchalo koncertu, *Sloo macie tez lisa niemal w srodku miasta?? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:**kaczki** 13.05.14, 10:51 *Kendo dziekuje. *SLO, moze sie zdazyc, ze kaczka oprzyprowadzi swoje maluchy za pozywieniem. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:**kaczki** 15.05.14, 14:27 Kaczor zajal miejsce w gniezdzie po labedziach. Moze to ta kacxuszka tymi swoimi mialymi 4 sztuki znajdzie miejsce, Tyle sie juz powylegiwalo malych kaczuszek i nie widac, prawie zadnej zeby dorastala, wszystko mewy, kruki i sroki powyjadaly. Odpowiedz Link
slo-onko Re:**kaczki** 15.05.14, 14:33 piękne zdjatka powychodzily lusia. potrafisz znaleźć fajna przyrodę i pokazac jka w takich ujęciach. brawo. Odpowiedz Link
kendo Re:**kaczki** 15.05.14, 15:07 *lusia no slicznie wycjodza Ci zdjecia z ciekawymi motywami, pododawalam w czolowce kamerki sokolow i orla szukaj pod koniec linkow i bocka na poczatku Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:**kaczki** 15.05.14, 15:46 *SLO, *Kerndo, dziekuje za mile slowa, Doczytalam sie ze bociany w Doorosena w holandi podczas ostatnich opadow deszczu jedno dostalo zapalenia pluc i wujeli go z gniazda, dokarmiaja, i ma sie wzglednie, tylko nie moze cos na jedna nozke satwac, w gniezdzie tylko jedno bocianiatko. Z 5 jajek 1 bylo nie zalezone, 1 umarlo w jajku - nie wiedza czemu, 1 sie nie rozwinelo. Cos juz drugi rok jest niekorzystny dla bocianow. Czytalam tez ze chyba w Polsce w gniezdzie ingruz napadl w nocy na gniazdo i zniszczyl wszystkie jajka i nie bedzie wylegu. Odpowiedz Link
kendo Re:**kaczki** 15.05.14, 15:51 tak to jest... u pustulki w holandi tez kruki chacialy zawladna gniazdem, jeszcze nie wyleglo sie nic,sledzilam spora chwile... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:**Sokol wedrowny** 15.05.14, 15:57 www.peregrinefalcons.be/live2.jsp?lang=en Te obrazy są transmitowane na żywo przez 24 godziny na dobę, bezpośrednio z St Michael and St Gudula Cathedral w Brukseli. Kamera 1 jest umieszczony na balkonie 1 m od gniazda i może być obsługiwany ze stanowiska obserwacyjnego znajdującego się na Parvis katedry. Aparat 2 jest nowy z 2013 roku. Montuje się 70 m na budynku z widokiem na wieżę, gdzie Peregrines są hodowli. Pozwoli to obserwować ruchy dorosłych pochodzących karmić swoje młode. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:**Sokol wedrowny wegry** 15.05.14, 16:00 www.mavir.hu/web/mavir/feszekmegfigyeles U nich pada juz drugi dzien, dobrze ze maja troszke daszku nad glowa. Kendo ten link co zapodalas vidio o sokolach dalam zywa kamere z Brukseli. w linku wyzej. Odpowiedz Link
kendo Re:**Sokol wedrowny wegry** 15.05.14, 16:27 dzieki Lusia, szkoda zmoklych maluszkow, wiele z nich nie przezyje.. oby ten bocianek co wspominalas wyzdrowia... Odpowiedz Link
kendo Re:**jakis wodny ptaszek wysiaduje na brzegu** 23.05.14, 10:01 www.abcnyheter.no/nyheter/dyr/tjeld-TV kamerka na zywo z norewskiego brzegu, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:**jakis wodny ptaszek wysiaduje na brzegu** 23.05.14, 13:58 *Kendo kiedys sie doczytalam ze to morska sroka, widzialam w brzosowym lasku kolo lodowiska taka juz przez 2 lata sie zasiedlila. Odpowiedz Link
kendo Re:**jakis wodny ptaszek wysiaduje na brzegu** 24.05.14, 11:13 no nawet podobna z upierzenia, bialo-czarne piorka jeno dziobek dluzszy i cpomaranczwo-czerwony, przyjze sie jej pozniej wiecej... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:**jakis wodny ptaszek wysiaduje na brzegu** 24.05.14, 11:15 Zagladalam do "strandskata", pada deszcz, a ona twardo siedzi w gniezdzie i wysiaduje. www.abcnyheter.no/nyheter/dyr/tjeld-TV Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:**koncert slowika** 24.05.14, 17:38 www.youtube.com/watch?v=W-0s2GATEWM&feature=kp Sluchacie slowika jak treluje rano albo wieczorem, bardzo lubie ich sluchac. **SPOZNIONY SLOWIK** J.Tuwim Płacze pani Słowikowa w gniazdku na akacji, Bo pan Słowik przed dziewiątą miał być na kolacji, Tak się godzin wyznaczonych pilnie zawsze trzyma, A już jest po jedenastej - i Słowika nie ma! Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie, Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie, Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku, A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku. Może mu się co zdarzyło? może go napadli? Szare piórka oskubali, srebry głosik skradli? To przez zazdrość! To skowronek z bandą skowroniątek! Piórka - głupstwo, bo odrosną, ale głos - majątek! Nagle zjawia się pan Słowik, poświstuje, skacze... Gdzieś ty latał? Gdzieś ty fruwał? Przecież ja tu płaczę! A pan Słowik słodko ćwierka: "Wybacz, moje złoto, Ale wieczór taki piękny, że szedłem piechotą!" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:**powrot bocianka do gniazda** 01.06.14, 11:39 www.youtube.com/watch?v=LSICUomB2jE&feature=youtu.be W Makowie, juz przyniesli tego malego bocianka "Bebniaminka" do gniazda do pozostalych 4 bocianow, Jak widac jest duza roznica we wzroscie, ale sobie nadgoni rodzicow dieta. Odpowiedz Link
kendo Re:**powrot bocianka do gniazda** 01.06.14, 11:45 o jeja,biedaczek, maly jest,i nie wie,ze trzeba sie odwrocic do jedzenia,kiedy rodzic karmi, moze szybko sie nauczy... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *Pustulka w Rosji* 03.06.14, 10:29 birdwatch.by/pustalga_brest2014 Juz sie wyleglo 2 pisklaki, Odpowiedz Link
kendo Re: *Pustulka w Rosji* 03.06.14, 10:42 oj to bedzie co sledzic, ciekawe czy tatus tez taki nieporadny jak jego pobratymiec z holnadii? dodaje do czolowki linka Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *Pustulka na Bielanach* 03.06.14, 10:43 webcam.peregrinus.pl/pl/warszawa-bielany-podglad Zrobili sobie gniado na balkonie, tylko kamera jest jakos zle ustawiona chyba na 14 pietrze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *Rodzina slowikow* 04.06.14, 21:19 www.youtube.com/watch?v=AezaZHRAtUg Jak glodne dzioby do gory sie wyciagaja, ze rodzice nie nadaza z pokarmem. Odpowiedz Link
slo-onko Re: golabek na parapecie w pokoju 05.06.14, 07:48 spi sobie, nie wiemz jakiego powodu wyladowal. zobaczymy czy odfrunie do naszego powrotu,jesli nie to zgłosimy do ochronki,moze chory. corka ostatnio zabrala spod klatki skulonego golebia.zadzwonila do strazy miejskiej.straz poprosila o zapezpieczenie ptaka,potem przyjechali odebrali i oddali do hodowli. ten dzisiejszy ma obraczke wiec latwo go będzie zidentyfikować. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: golabek na parapecie w pokoju 05.06.14, 07:56 SLO, moze mial dlugi lot wieczorem i odpoczywa przez noc, w dzien sie rozejzy i na pewno odfrunie do swojego celu jak ma obraczke. Odpowiedz Link
kendo Re: golabek na parapecie w pokoju 05.06.14, 10:26 hmmmmmmmmmm, ciekawie sobie wyladowal, a moze stracil swa polowke dzieci moze juz odchowane i relaksuje sie teraz... u mnie nad oknami sikoreczka w modrym bereciku ma gniazdo zwijaja sie rodzice jak w ukropie i karmia maluszki,nawet spore gasieniczki wynajduja, drugie gniazdko pod dachem altany, ptaszek z czerwonym ogonkiem, tez juz karmi maluszki, jest bardzo ostrozny by pokazac,ktoredy wlatuje w gniazdko... pozniej znajde w atlasie nazwe ptaszka... Odpowiedz Link
slo-onko Re: golabek na parapecie w pokoju 05.06.14, 10:36 a może to był golab pocztowy, leciał z listem miłosnym do mnie i go zgubil ?????? Odpowiedz Link
kendo Re: golabek na parapecie w pokoju 05.06.14, 12:47 slo-onko napisała: > a może to był golab pocztowy, leciał z listem miłosnym do mnie i go zgubil ???? > ?? o rany Slooooooooooooo. moze masz i racje? wyjdz ino przed blok.moze gdzies sie zaczepil o jakas galazke i czeka na wziecie Odpowiedz Link
slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.06.14, 13:10 Kendus jeśli sama sobie nie napisze to nikt do mnie tez nie ,bo niby kto? Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.06.14, 13:12 slo-onko napisała: > ale pamarzyc warto oczywiscie Sloo, pomarzyc mozna sobie, bo to nadzieja do spelnienia... kto wie?????????????,kto wie????????????? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.06.14, 14:49 No do mnie tes nikt nie chce napisac, i wyslac przez golabka. I pomyslec, ze kiedys cos takiego funkcjonowalo. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 06.06.14, 09:10 nasz wczorajszy golabek lezal dzisiaj pod oknem. chyba był chory i albo spadl z parapetu,albo osłabiony nie miał sily wrocic do gniazda. smutny widok,nie lubie patrzeć na martwe zwierzątka. Odpowiedz Link
kendo Re: golabek i sikorka:) 06.06.14, 10:09 o jeja,szkoda pewnie byl mlody i nie miala sily/odwagi do swoich dofrunac, niewiele z mlodego ptactwa przezyje. "moje sikorki" juz gniazdko opuszczaja, od wczoraj widzialam/slyszalam,jak rodzice wywolywali je z gniazdka, to malenstwo Bobby pokazal panciowi, siedzialo na parapecie zlapany w dlonie dlugo siedzial,az na drzewa pobliskie owocowe pofrunal. Odpowiedz Link
slo-onko Re: golabek i sikorka:) 06.06.14, 10:16 ojej jakiś liczny ptaszeczek . zdazylas chwycić aparat Kendo? ale super zdjecie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: golabek i sikorka:) 06.06.14, 10:20 Dzisiaj pozowal dla mnie golabek w parku, sama poszlam na runde bez "Maluszka", to moglam spokojnie sobie pocykac. *SLO. t to przykry, ja tez mam mieszane uczucia na takie widoki. *Kendo, to masz oswojone sikoreczki, i mniej robaczkow na drzewach, bo rodzice uwijali sie z wyszukiwaniem robaczkow po drzewach, zeby wykarmictaka duza rodzinke, ciekawe ile szt bylo w gniezdzie. Odpowiedz Link
kendo Re: golabek i sikorka:) 06.06.14, 10:23 sliczny parkowy golabek Lusia, niewiem ile tych sikoreczk jest, niemam jak zobaczyc, bo sprytnie sobie wynalazly miejsce na gniazdko, male pewnie maja trudnosci ffrunac do niego i dlatego to malenstow na parapecie sie zatrzymalo i dalo sie zlapac... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: golabek i sikorka:) 06.06.14, 11:11 *Kendo, to bedziesz obserwowac, bo na noc beda sie staraly przyfrunac do gniazdka i przenocowac, a i rodzice beda ich karmic na trawie, to moze polizysz. Dzisiaj nareszcie paw dal sie sfotografowac w calej swojej okazalosci, ale stal troche za daleko, Odpowiedz Link
kendo Re: golabek i sikorka + paw:) 06.06.14, 11:15 *Lusia, no pieknie sie paw zaprezetowal... tak bede obserwowac modre sikoreczki, ale chyba nie wszyskie jeszcze z gniazdka wyfrunely?? Odpowiedz Link
kendo Re: chyba beda sierotkami 06.06.14, 20:04 oby przezyly... jedno z rodzicow umarlo na altanie, pozostaly maluchy do wykarmienia,kiedy zagladalam to nie bylo w poblizu drugiego rodzica niewiem czy bedzie wyraznie widac,ciezko sie robilo z lusterkowego odbicia kiedy chcialam je nakarmic trzymajac muche w pensecie to jeden odfrunal... usiadl na belce pod sufitem altanowym, bo rodzice w glupim miejscu gniazdko uwili...wfruwaja do niego od zewnetrznej stronym, gdzie ja musialam dwie deseczki oderwac i zobaczyc... poczekam do jutra,ciekawe czy przezyja?????????????,szkoda ich bo to ptaszek z czerwonym ogonkiem pl.wikipedia.org/wiki/Kopciuszek_zwyczajny Odpowiedz Link
kendo Re: chyba beda sierotkami 07.06.14, 09:17 dzis posluchalam na altanie, ciwraja sobie, wiec chyba rodzic je dokarmia, bo gdyby nie,to od wczorajszego przedpoludnia bez jedzenia ni daly by sobie rady??? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: chyba beda sierotkami 07.06.14, 09:28 *Kendo, no szkoda, taka tragedia u ptaszkow, ciwiraja bo moze sa glodne, moze dzisiaj uda Ci sie cos wymyslec. Ten opierzony juz co siedzi na belce w altanie, to prawie gotowy do lotu. Odpowiedz Link
kendo Re: chyba beda sierotkami 07.06.14, 09:50 juz czwarty z gniazdka wyszedl, kladziemy je na altany dach, jeden z maluszkow ladnie odfrunal...cdn... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: chyba beda sierotkami 07.06.14, 09:54 *Kendo, ladnie wyszly pisklaki, ale ten co ma zolty dziobek, to potrzebuje wiecej czasu zeby odfrunac. Jak koty ich nie upoluja to moze jeden rodzic zdazy ich dokarmiac w trawie, albo same sie naucza.???... Odpowiedz Link
kendo Re: chyba beda sierotkami 07.06.14, 10:54 wszystkie juz wyfrunely do altany, musielismy je na dach klasc bo Bobby by ja zalizal... 7 st,wszystkich, jednego u sasiada za murkiem na masce samochodu wzielam i karmilam muszkami, a on dziobka nie otworzyl,pewnie nie po ich "cwieralam" staralam sie wydawac podobne glosy co rodzic...hi.hiiiiiiiiii Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: chyba beda sierotkami 07.06.14, 11:12 *Kendo, maluchypewno sa w szoku, moze jeden chociaz przezyje, ten mocniejszy i sprytniejszy?. Odpowiedz Link
kendo Re: chyba beda sierotkami 07.06.14, 11:14 no zobaczymy, sasiad byl bardzo zainteresowany nazwa i miejscem udrdzenia ich..hi,hiiiiiiii juz pancia ostrzegalam by patrzal pod nogi jak idzie trawnikiem, bo takie malunie,ze mozna je w trawie nie zauwazyc... Odpowiedz Link
kendo Re: Kopciuszek sie zwa... 07.06.14, 19:14 7 st wszystkich maluchow,sfruwaly do altany, maciupenkie toto....a leciutkie... niektore juz nawet chcialy sie przejechac na samochodzie,wyladowal na maske u sasiada .... te same widzialam na spacerze, czyli na nich odpowiednia pora by z gniazd wybyc i skrzydelka trenowac, rodzice zawsze w poblizu nawoluja i sie znajduja... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Kopciuszek sie zwa... 07.06.14, 20:30 *Kendo, ojejku jakie to maciunie te ptaszynki, jeszcze tydzien by sie im przydalo z rodzicami,. bo ogonki malutkie, w dziobach zolto, skrzydelka nie wycwiczone. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *Rybolowy* USA. 11.06.14, 00:12 www.alcoa.com/global/en/eco_alcoa/info_page/ospreycam.asp na powiekszeniu b. wyraznie widac. Odpowiedz Link
kendo Re: *Rybolowy* USA. 11.06.14, 10:07 teraz tam jeszcze noc-polnoc, popatrze po poludniu,jak komp bedzie wlaczony.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *Rybolowy* USA. 11.06.14, 15:26 Ale dziwne to chyba nagrane, bo wczoraj tez tylko jedno jajko bylo a na czasie pisali, ze juz jest male w gniezdzie. Odpowiedz Link
kendo Re: poranna kapiel sroczek malych 15.06.14, 11:25 codzienny rytual otwierania okna, zobaczylam 2 mlode sroczki dzis z gniazda wyfrunely, akurat wodopoj pod drzewami jest, wiec sie zatrzymaly by sprawdzic co to jest * ale frajda,tak sie wykapac z rana ** ** no juz wylaz z wody,teraz ja chce sie wykapac... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: poranna kapiel sroczek malych 15.06.14, 11:50 *Kendo fajna sesja zdjeciowa, to poznaly dobrodziejstwo wody mlode sroczki, dopiero beda sie darly na trawie za jedzeniem, Boby bedzie mial co odganac?. Odpowiedz Link
kendo Re: poranna kapiel sroczek malych 15.06.14, 12:18 *Lusia, juz rodzic je karmil,ale nie zdazylam cyknac fotki, pofrunely na drzewa komunalne i tam sie dra, Bobby juz tylko obserwuje je ,nauczyl sie nie gonic,jak na poczatku to robil... pelno wrobelkow /sikorek/kopciuszki dzieciaczki sa na trawie, najbardziej aktywne sa z rana... fajnie tak posiedziec w zacisznym miejscu i obserwowac je... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sroka morska 17.06.14, 19:40 www.abcnyheter.no/nyheter/dyr/tjeld-TV Juz chyba sie wykluly male bo siedzi taka napuszona. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:* Warzecha* 17.06.14, 19:50 stream.omikron.hu/vmadar/vmadar_iframe_1280x720.html jedno gniazdo puste, ale widac ze w dwoch sie cos dzieje, albo mlode pozostaly. albo jakies jeszcze spoznione wysiaduja. Troche dlugo kreci, Odpowiedz Link
kendo Re: sroka morska 17.06.14, 19:57 podgladalam ja, ale nie mogalam nigdzie notisy znalesc czy sie juz wykluly sadzac po jej postawie siedzenia to chyba tak...ma szeroko skrzydla rostawione. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Bocki 24.06.14, 09:47 W Makowie w gniedzie zostal tylko Beniaminek, ten ktory byl dokarmiany przez kierownika schroniska dla ptakow Pana Tibora. Ale i Beniaminek nie dlugo bedzie fruwal bo juz wychodzi z gniazda. www.makov.cz/?action=webkamera Współczesny bocian nas się nie boi, Rolnik pracuje, a bocian stoi. Gdy rolnik trawę na łące kosi, Bocian swym dzieciom przysmaki znosi. Gdy ścięta trawa gady odkryje, Bocian dopiero czuje, że żyje! Jadła ma pełno, jak na patelni, Rolnik mu pięknie życzenie spełni. Gady i płazy a nawet owady, Rolnik z nimi nie dałby rady! Gdy rolnik pługiem przewraca skiby, Bocian nie idzie wówczas na ryby! Patrzy i słucha, analizuje. Czy rolnik, aby dobrze pracuje? Czy dużo dżdżownic w glebie spulchnianej? Bo to jest przysmak żony kochanej. Tak sobie żyją rolnik z bocianem, Obaj ze sobą trzymają sztamę. *Elżbieta Stęplewska, Szkoła Podstawowa w Drugni Polska* z netu. Odpowiedz Link
kendo Re: Bocki 24.06.14, 10:41 *lusia oczywiscie podgladam bocki w Makowie, sliczne sa wszystkie, a Beniaminek wkrotce dolaczy do rodzenstwa. mily wierszyk wkleilas Lusia. Odpowiedz Link
kendo Re: Bocki 24.06.14, 11:43 mlode ptaszysko odpoczywa na choinkowej galezi, mozna zauwazyc,jak duzo szyszek jest, beda miec wiewiorki zima co jesc... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Bocki 24.06.14, 14:49 *Kendo, dzieki, za mile slowa, dzisiaj po poludniu juz nie bylo Beniamina w gniezdzie ani na trawie, moze juz zaczyna frutowac. A na galezi chyba siedzi juz mloda wona, ktora namysla sie w ktora strone pofrunac. Odpowiedz Link
kendo Re: po sokolach jastrzab sie zadomowil 30.06.14, 19:42 www.mavir.hu/web/mavir/feszekmegfigyeles juz zniosla dwa jajka, ciekawe, one chyba nie odlatuja na zime wiec zdola je wychowac i przygotowac do zimy. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: po sokolach jastrzab sie zadomowil 30.06.14, 20:42 Wlasnie obserwowalam to gniazdo i wydawalo mi sie ze inny ptaszek sie szybko zagniezdzil w nim, to bedzie nowy przychowek, tam jest dluzej cieplej to na pewno zdaza sie odchowac. Odpowiedz Link
kendo Re: kawka ,jeszcze nierozumne dziecie 02.07.14, 14:54 caly czas na naszym trawniku urzeduje, myslalam,ze glodna ,dostala troche buki,ktora zjadla, drazni Bobby,choc dostal prykaz by jej nie gonic, jak siadzie na dachu to chce za nia wskoczyc, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: kawka ,jeszcze nierozumne dziecie 02.07.14, 16:26 *Kendo, kawka pewnie chce sie zadomowic, bo wie ze co dzien cos w trawie znajdzie do jedzenia, tylko trawa pozniej posteplowana , i wnosi sie stepelki za butami do domu. Odpowiedz Link
kendo Re: kawka ,jeszcze nierozumne dziecie 02.07.14, 18:54 dokladnie tak jest Lusia, ale szkoda mi bylo ptaszyska, od paru dni posiadywala na choinkach, zywi sie pewnie tym co Bobby nie doje-ma "bal na sto-dwa-" podchodzola blisko do mojej reki z bulka, jak pancio Bobby trzymal,bo skubaniutki widzi w ptaku chyba rywala... zrobilam foty zamieszcze kiedys tam.... Odpowiedz Link
kendo Re: kawka coraz ufniejsza 04.07.14, 19:55 no patrze przeciez ,ze prosisz mnie na chlebek.. no co??,okruszkow niechcesz?? dobrze,prosze caly kawaleczek,jak dasz rade zjesc i co?? tez nie? zobacz jaki smaczny,jak patrzy na ciebie,prosze... nareszcie sie zdecydowalas... ale teraz uwazaj,jedz powoli i nie duze kawalki,bo nie zdolasz jeszcze polknac,przytrzymuj sobie lapka,pojdzie lepiej.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: kawka coraz ufniejsza 04.07.14, 20:17 *Kendo ale zrobilas kawce sesje zdjeciowa przy karmieniu. Jak sie zadomowi, to bedziesz ja miala na czeresniach i wszedzie. Odpowiedz Link
kendo Re: kawka Bobby zazdrosny o nia 04.07.14, 20:24 hi,hiiiiiiii,dzieki Lusia, jakos sie nas nie boi... czeresnie moze bedzie jadac jako deser, bo tak to przychodzi na altane kiedy glodna i zaczepia "cwiraniem" wlasnie byla glodna jak na chlebek prosilam... Bobby ja chce najwyrazniej zjesc,albo przegonici,albo jest zazdrosny zbytnio sie go nie boi, na dach altany sfrunie, albo skacze po trawie,bo widzi ,ze trzymamy Bobby na linie Odpowiedz Link
kendo Re: kawka ma sobie dobrze 13.07.14, 13:28 przysiadla sobie na ustrojstwie do suszenia prania i nic sobie nie robi z tego,ze linki bede musial moze po niej wycierac... coras lepiej wychodzi jej zbieranie robaczkow, w locie jeszcze ich nie umie zlapac, pancio ja dokarmia raz na dzien,coby sie wzmocnila bo jakos slyszy te swoje ale nie chce do nich przylaczyc. Odpowiedz Link
kendo Re: dziwny czteroskrzydlowy ptak 17.07.14, 19:59 www.dn.se/nyheter/vetenskap/dinosaurie-med-fyra-vingar-funnen-i-kina/?l ...cyt.[.Cztery skrzydła dinozaura o niezwykle długich sprężyn zostały odkryte w północno-wschodnich Chinach.Gatunek był wielkości orła, i może być aktywny pilot. Znalezisko zostało dokonane w znanych kopalnych nośnych warstw skalnych w prowincji Liaoning. Nie, badacze w ostatnich dziesięcioleciach znaleźć długą listę spektakularnych dinozaurów, prymitywnych ptaków i ssaków z wczesnej kredy okresie około 125 milionów lat temu] jak ze sa podobne do opisywanych smokow z bajki, tak soebie nieraz mysle,ze to co w bajkach opisywane o smokach/stworach'to one byly naprade,przekazywane z pokolenia na pokolenie informacje Odpowiedz Link
slo-onko Re: dziwny czteroskrzydlowy ptak 17.07.14, 21:33 Kendus, duzo tez ludzka wyobraznia dopisala tresci. pewnie jakies wzorce sa,ale reszta to ludzka fantazja. Odpowiedz Link
kendo Re: filmik z australji 24.07.14, 19:53 www.youtube.com/embed/qoaEBb4IN4Q?rel=0 psiuenk bawi sie -to chyba sroka austarlijska? Odpowiedz Link
kendo Re: odwiedziny dzieciolowe 03.09.14, 19:15 mielismy odwiedziny dzieciola na trawniku, zawziecie cos wydziobywal ... chyba mlody okaz,bo kolory sa jasne, zima nas odwiedza tez pare,moze to rodzicie?? Odpowiedz Link
kendo Re: odwiedziny sikorek 13.10.14, 11:44 wywiesilam dla ptaszkow loj odkrojony od miesa w siateczce, dzis juz zauwazyli i sie pozywiaja robila z pokoju i zawsze cienie sie w szybie odbijaja.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: odwiedziny sikorek 13.10.14, 13:35 *Kendo, ja tez odkrajam tluszczyk i kroje drobniutko, zima dla kosow wyloze w naszym kwietniku na podworku. Musisz probowac pod roznym katem, to moze Twoj cien zrobi inne swiatlo,? Odpowiedz Link
kendo Re: odwiedziny sikorek 13.10.14, 14:13 *LUsia musze chyba zamknac drzwi by swiatlo nie bylo rosproszone, nie bedzie wtedy moze odbijac, a za bardzo tez nie moge podejsc blizej bo ptaszyny sa plochliwe, mamy co dzien tluszcz od miesa dla Bpbby, pancio kroi i dla ptakow na remse wyrzuca.. Odpowiedz Link
greis52 Re: Ptaki najrózniejsze:) 26.01.15, 12:09 wczoraj, jak co roku, odbyło się Zimowe Ptakoliczenie! Dla przypomnienia: to koordynowana przez Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków akcja, polegająca na liczeniu zawsze w ostatni weekend stycznia ptaków przebywających przy karmnikach, w parkach i w ogrodach. Zebrane dane wprowadzane są następnie do Awibazy i pozwalają na tworzenie zestawień ptaków najliczniej i najmniej liczniej przebywających zimą w pobliżu ludzkich siedzib i zauważanie ciekawych zjawisk. ciekawa jestem wyników, chyba najwięcej to u nas jest gęgaw zimujacych... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Ptaki najrózniejsze:) 26.01.15, 12:14 *Greis, nad zbiornikami wodnymi, gdzie ludzie ich dokarmiaja, ale w miastach to chyba wiecej jest sikorek, wrobli, wron,kawek, gawronow. Odpowiedz Link
kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 26.01.15, 14:05 tu tez sie odbywaja liczenia, jakos nie zauwazlyala tych wynikow.. wrobli jakos malo widzac ostanio przy domowych karmnikach, sikotrki roznego "rodzaju " najczesciej, a u mnie rudzik i dzieciol zielony odwiedza nieraz karmnik . Odpowiedz Link
kendo Re: wrobelek w salonie 06.06.15, 16:34 wpadl do salonu i nie umial znalesc drogi na zewnatrz, co roku u sasiada sie pod dachowka wylegaja... ciezko wystraszonego zlapalam i na poduszce na altanie polozylam,odczekalam chwile i polozylam w cieniu na slonecznym deku,dzis juz go nie bylo,pewnie doszedl do siebie i odfrunal te dziury w trawniku,bez trawy,to sprawka rodziny wroblowej,bo zrobily sobie basen piaskowy i kapai sie cala rodzina.. pod dachem alttany, kopciuszek znowu gniazdko zrobil i ma male pisklaki, bardzo ostrozny ,by pokazac gdzie wlatuje z robaczkami..moze odchowa dzieciaczki,jak w zeszlym roku.. Odpowiedz Link
slo-miana Re: wrobelek w salonie 09.06.15, 09:58 to ci wróbelek elemelek. może nie miał sily odlecieć lub udawal martwego jak widział ludzi? a ja podczas pobytu na wsi jadac rowerem zobaczyłam wylatującego z polnych trwa cietzrewia lub kuropatwę, nie wiem co to było,bo wystzrelil jak z procy wystraszony. no i miałam okazje widzieć jak nad glowamy szybowaly zurawie z klangorem z daleka. fajny widok na blekicie lazurowego nieba. Odpowiedz Link
kendo Re: wrobelek w salonie 09.06.15, 10:23 o,lubie sluchac zurawi na blekicie nieba, a to co wywrunelo nagle,to moze mialo malutkie juz wyklute i w ten sposob chcialo je chronic?? Odpowiedz Link
kendo Re:sroka chyba che na lodowisko pofrunac 11.06.15, 09:05 wczoraj w miescie na znaku do sztucznego lodowiska przysiadla sroka,jakby chciala dobrze przeczytac znak i trafic na lodowisko Odpowiedz Link
slo-miana Re:sroka chyba che na lodowisko pofrunac 11.06.15, 13:03 sroka która umie czytac? tez mams roki na podworku,ale nigdy nie zdaze cyknąć imz djecia. czasami skrzeczą,nie przeszkadza mi to jednak. chyba derkacze sa glosne i lubia kolo domow terkotać,podobno wkurzająco. Odpowiedz Link
kendo narodziny sikorki 12.06.15, 10:30 tv.aftonbladet.se/abtv/articles/81079 Polscy naukowcy sfilmowali na Gotlandi wyklucie sie sikoreczki,na dloni film zdobyl duzo pochwal i obejzany zostal w calym swiecie Odpowiedz Link
kendo Re:sroka chyba che na lodowisko pofrunac 12.06.15, 10:32 slo-miana napisał(a): > sroka która umie czytac? > tez mams roki na podworku,ale nigdy nie zdaze cyknąć imz djecia. czasami skrzec > zą,nie przeszkadza mi to jednak. chyba derkacze sa glosne i lubia kolo domow te > rkotać,podobno wkurzająco. mamy sroki tu na pobliskich drzewach,co roku na innym drzewie gniazdo sobie zrobia, skrzeczka,jak kota zobacza czy jak wiewioreczka skacze po galazkach.. przychodza do "wodopoju" popic wody i pokapac sie w "brodziku" Odpowiedz Link
kendo Re:juz opuszczaj gniazdko 19.06.15, 08:50 ktore co roku maja pod dachem alltany, zawsze jakis "zablodzi wyfruwajac i potrwa chwile zanim znajdzie otwarta przestrzen do wyfruniecia, tu na oknie siedzi wystraszony,zlapalam i na galezie czeresi posadzilam,bo mama tam siedziala i wolala po kolei kazdego by wyfrunal.. ogonek pomaranczowo-czerwony/skrzydelka czarne w pojemniku z klamerkami wlozylam pior pustulki,kiedy znalazlam dwa lata temu bedac na grzybach na Wikinga gorce. Odpowiedz Link