Dodaj do ulubionych

Ptaki najrózniejsze:)

24.04.05, 12:03
nie p[amietam Kendo gdzie znajduje sie link do naszej ptaszarni, może ten Cię
zainteresuje. Nowy wątek, możemy go znarowić i pisać nie tylko o pierzastych
latawcachwink

www.polska.pl/spec/ptaki/galerie/galeria.htm?category_id=189&gal_id=95272
Obserwuj wątek
    • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 24.04.05, 12:11
      tez dobry linksmile -dziekuje -

no my przecie jak ptaszyny szczebiotamy,
      wiec mozemy szczebiotac i tuwink)
      bede jednak szukala tamtego linka...o boszzzzzzzeeeeeeee z pamiecia w tym
      wiekusmile)
      • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 30.04.05, 10:55
        mamy niemal oswojona "kruczyne"
        siedzi zawsze na krawedzi dachu od garazu i patrzy co sie
        wyrzuci kolo wody,
        dzis polozylam wieczornego ogryzka dla szpaczka
        a ona juz zladowala i zajela sie tym,
        wkladajac do wody,sama tez wlazla i zaczela skubac kawaleczki,
        wegetarianskie siadanko dostalasmile)
    • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 30.04.05, 11:16
      nick000 napisał:

> nie p[amietam Kendo gdzie znajduje sie link do naszej ptaszarni, może ten Cię
      > zainteresuje. Nowy wątek, możemy go znarowić i pisać nie tylko o pierzastych
      > latawcachwink
      >
      > www.polska.pl/spec/ptaki/galerie/galeria.htm?category_id=189&gal_id=95272

pamietasz ??znalazlam poszukiwany link nicku....

grzesiak.kei.pl/jurek/lista.html
      bedziemy kompletowac linkismile)
      • kendo Re: dzieciolowa ciekawostka ;)) 01.05.05, 14:24
        jak mi wiadomo,ostanio niektorzy byli zafascynowani dzieciolem,
        a moze i na takiego sie natrafi ,jak pilnie bedzie sie obserwowacsmile)
        **
        info.onet.pl/1089564,16,1,0,120,686,item.html
        • kendo Re: karmnik na zime u kasikka ;)))))))))) 02.05.05, 21:52
          a nie mozesz go jakos u gory powiesci??
          niewiem czy masz balkon nad soba-to do sufitu by bylo OK przymocowanie.
          • kendo Re: kukulka........... 14.05.05, 08:17
            obkukala mnie z samego rana...
            mawiaja w kraju,
            "gdy kukulka kuka,trzeba sakiewka potrzasnac dla szczescia"
            obkuka mnie co roku,,,,, biedniejsza przez to nie jestemwink)

czytalam wlasnie,ze kukulka skladajac jajeczko w obcym gniazdku
            zawsze kuka,robi tak ,poniewaz piskleta wyklute sa bardzo czule na dotyk
            innych pisklat,wypychaja je z gniazda dlatego,by nie
            draznily ich cialka,a surogat mama nieswiadoma karmi je jak swoje.....
            pisklaki kukulcze strasznie zarlocznie dra sie caly czas o pokarm
            otwierajac "czerwone czeluscie-dzioby"wink)))))))
            • kendo Re: kaczuszki-tastuski ;)))))))))))) 14.05.05, 23:09
              wracjac od siostry,musialam sie zatrzymac,
              szla sobie kaczuszkowa para,przez ulice,
              on w piekne piorka ubrany,a ona cala biala.....
              niebardzo cos chciala za nim maszerowac/ociagala sie,chciala sie wracac,az
              musialam stanac na srodku ulicywink)..czekac by sobie przeszla do kaczorka na
              chodnik....stal tez dziedzio na chodniku ze swym malym psiunkiem i bardzo
              sie bal by nie zostaly przejechane...ale mi dziekowal..az w pol sie klanial,
              ze zatrzymalam sie ,by sobie przeszly do parku.
              bede musiala sie wybrac do parku...sa juz wyklute malunie "tastusie"
              • kendo Re: a moj golabek ;)))))))))))) 09.06.05, 10:03
                zaczal zbierac "badziewie - mini chrabaszcze"
                znow czarna chmura z trawki wypelzasad(((((((

sroki sie nimi nie interesuja,choc maja juz piskleta,
                leca gdzie indziej po papusianie dla dzieciakow.

kruczyny tylko do wodopoju przylatuja,

wrobelki czasem polowanie zrobia na badziewie,
                ale zanim go zjedza to potrzasaja nim pare razywink),
                podobnie jak pliszka.

sikoreczki tylko na drzewkach je zbieraja...smile
    • mala20033 Re: Ptaki najrózniejsze:) 09.06.05, 16:36
      Na decku slubne postawilo cusik co mialo byc ..fontanna.Nalewa wody i ptaszenta
      przylatuja ja pic i sie w niej pluskac.Lubie je wtedy obserwowac.
      • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 09.06.05, 16:42
        o! fajnie..
        mam tez "brodzik" dla ptaszkow postawiony,
        nieraz przychodza jak do lazni,bo kapiele urzadzaja
        czekajac w kolejce,
        oczywiscie wode trzeba uzupelnic po kapieliwink)
        • mala20033 Re: Ptaki najrózniejsze:) 09.06.05, 17:18
          tez musze dolewac,bo slubne to zalozylo ale od dolewania to jestem..ja..hi,hi,..
          • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 09.06.05, 23:38
            ja lubie im wode zmieniac,myje od czasu do czasu,
            bo zabrudza jedzeniem,
            kruki znajda kawalek chleba przylatuja i mocza sobie w wodzie
            i pozniej wylawiaja ta taplewink))))))
            • kendo Re: sroki :) 11.06.05, 12:11
              juz z gniazdka wyszly uczyc sie fruwac z galaki na galazke,
              ciekawe czy kot sasiada je upolujesad(
              • kasikk Re: sroki :) 11.06.05, 14:38
                u mnie paskudy dokuczają kotom - siadają na poręczy balkonu i drażnią
                kocurzyska moje siedzące za szybką smile)
                • mala20033 Re: sroki :) 11.06.05, 17:23
                  Gdy mieszkalam w Canadzie to kiedys obserwowalam jak sroka uczyla latac swe
                  male..cudowny widok..
    • nick000 Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.06.05, 17:58
      obserwowałem dzisiaj szpaki dziobiące czereśnie, tym ptaszydłom wesołym nawet
      deszcz nie przeszkadzał.
      • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.06.05, 19:51
        ha.....na pychotki podjadanie,
        nic im nie przeszkadza.

widzialam jak podczas deszczu szpaczki kapaly sie w brodziku,
        na komunalnej ziemi mamy ciag czeresni,zawsze jest cale stado szpakow
        urzadzajacych sobie stol biesiadny na nich.
        • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:)wrobelki 29.06.05, 11:08
          kapia sie w paseczku,zawsze sie zastanawiam
          czemu nie w wodzie,
          bylo ich dwa,czekaly jakby w kolejce do tego samego dolaka w cieniu,
          a cwierkaly przy tym radosnie.
          • kendo Re: sloneczna kapiel "w deszczu" 03.07.05, 19:39
            obserwowalam przed chwila jakas ptaszyne,
            cusik chyba wilga lub mloda kukulka.
            Trawa sie podlewa specylanym "wacharzem wodnym".
            wiec ptaszyna stanela pod kroplami spadajacymi,gdy ramie sie przesuwalo na
            druga stone i kropelki juz nie padaly nie nia,
            zdziwione ptaszydlo zadarlo glowke do gory ze zdziwieniem
            a gdzie krople wody??,podskoczylo blizej ,by zalapac sie na przesuwajace sie
            krople i tak skakalo sobie jak pilka tenisowa po boiskusmile)
            goniac-lapiac kropelki wodywink)
            • kendo Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 25.07.05, 10:53
              wczoraj widzalam wieczorem klucz gesi odlatujacych na wschod.
              gegaly strasznie glosno.
              • kasikk Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 25.07.05, 15:00
                hura! jesiennie bedzie ;P
                • kendo Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 09.09.05, 10:56
                  jarzebinkowe owoce juz opadaja...
                  ptaszyska maja "raj"pod drzewem,
                  i niedosc,ze tyle innych owocow w poblizu to sroczyny
                  rzucily sie na moje malwy,
                  obskubuja kwiaty i pozeraja jak salate,goniac sie przy tym i wydzierajac sobie
                  kwiatki,skubaniutkie niewdzieczniecesad
                  • kasikk Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 09.09.05, 13:35
                    szkoda, że moich kocisk tam nie ma wink)
                    miałyby telewizor
                    one uwielbiają sroki, nie wiem dlaczego akurat je, ale tak jest smile))
                    • kendo Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 09.09.05, 14:03
                      ha!! ale fajniewink)
                      moze dlatego,ze one sa bardzo ruchliwe,
                      kloca sie o kazdy znaleziony kawaleczek czegos....

dzis powiedzialam slubnemu ,ze chcialabym kociaczka,
                      odopwowiedzial,ze juz go mam wink))))))))))))))
                      wiec chyba niepostaram sie o wiecejwink)

a na dworku tak przyjemnie,
                      oberwalam juz gruszki i w pudle sobie leza,a takie smaczne/soczyste ze az coswink
                      • kasikk Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 09.09.05, 15:24
                        etam, kenduniu, kotów nigdy za dużo
                        mówię ci, a na bolące kości nie ma jak okład z mruczącego kota big_grin
                        działa - mówię poważnie zupełnie
                        • kendo Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 09.09.05, 17:53
                          wlasnie tak myslalam,ze wygrzalo by mnie kociskowink)
                          bo psidlo,jak sie uwali przytulajac do mnie to niemoge oddychacwink)
                          skubaniutki wazy tylko 4 kg mniej odemniewink)
                          zastanawiam sie czy jak bym wziela do domu kociaczka,to czy by go
                          nierozszarpal,bo ciety na koty ze az strach,szkoda by bylo malenstwa.

milego wieczoru vistulasie mojesmile)
                          • slo-onko Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 09.09.05, 18:07
                            kendo napisała:

> wlasnie tak myslalam,ze wygrzalo by mnie kociskowink)
                            > bo psidlo,jak sie uwali przytulajac do mnie to niemoge oddychacwink)
                            > skubaniutki wazy tylko 4 kg mniej odemniewink)
                            > zastanawiam sie czy jak bym wziela do domu kociaczka,to czy by go
                            > nierozszarpal,bo ciety na koty ze az strach,szkoda by bylo malenstwa.
                            >
                            > milego wieczoru vistulasie mojesmile)

mysle,ze gdyby to byl maly kociak to pewnie nie. "monz" mojego dzieciaka ma psa starsznego czyli amstafa. tez ganial koty i nieraz zagryzl innego psawink ale wzieli malenkiego kocurka, ktory wygryzl psu kojec,wyjada z jego michy i gryzie gow nossmile
                            • kasikk Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 09.09.05, 19:01
                              wszystko zależy od psa
                              Kenduni, jak twoja perła zaborczy, to nie bierz
                              z zazdrości może maluszkowi zrobić krzywdę
                              a poza tym jeśli nie z zazdrości, to po prostu w zabawie
                              u mnie było tak, że przez roku jakiś, jak wychodziliśmy z domu, pies i kot
                              zamykane były w osobnych pomieszczeniach
                              tak mi poradziła pani, która zajmuje się bardzo kotami
                              musisz przetestować i nie pozwolić psu bawić się kociakiem
                              aaa... no i mieć możliwość oddania kocięcia, jeśli nie uda się zaprzyjaźnienie
                              ostrzegam, że to może długo trwać
                              ale na prawdę jest cudnie i warto pomęczyć się na początku
                              no i trzeba pamiętać, że jak masz kota to nie MASZ go, tylko MIESZKASZ z nim
                              niestety dom staje się kotu podporządkowany, jak małemu dziecku
                              z resztą poczytaj wink)
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10264&w=28805875
                              • kendo Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 09.09.05, 19:57
                                o to ciekawe,niemyslalam az tak gleboko...
                                sama zrezygnowalam z serwetek,to tu problem odpada,
                                ale na parapetach mam tylko po jednym kwiatki i to w doniczkach ktore lubie i
                                niektore udalao mi sie zakupic bardzo tanie,
                                niescierpialabym utraty ich..wink)
                                no to teraz mam nad czym myslec....nie lubie zamykanych pokoii,wszystko mam
                                pootwierane ...ech....kasikk,pomyslec musze teraz dobrzewink
                                dziek za informacje a zwlaszcza ta,ze "komus musiala bym go oddac,gdyby
                                niezdaalo egzaminu"
                            • kendo Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 09.09.05, 19:50
                              napewno by sie zaakceptowali,
                              boje sie jedynie tej pierwszej konfrontacji i pozniejszej walki o rewiry w domu,
                              bo psie strasznie dominacyjne i gdyby kocie przyszlo do mnie to on by tez
                              chciala i walka moze by byla na pazurywink)
                              • kasikk Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 09.09.05, 20:07
                                moim zdaniem i tak w domu, gdzie jest pis i kot, rządzi kot
                                w sumie w każdym domu, dzie jest kot, rządzi kot wink)
                                no nie ma mocnych big_grinDD
                                może dlatego tak lubię ta zwierzęta, że są po prostu niezależne
                                i nie podlizują sie, jak psy
                                • kendo Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 09.09.05, 20:15
                                  chyba masz racje,mam nikla pamiec od ktka,ktorego mialam,bylam zamala bo w
                                  wieku przedszkonym,
                                  nie wiedzialam wtedy nic o dominacjachwink)
                                  nienadarmo mowi sie"ze koty chodza swoimi drogami"
                                  i coraz bardziej chce mi sie GO....
                                  ale ja to specjalistka od sprowadzania dodatkowych klopotowwink
                                  moze pomysle dolkadniej.
                                  • kasikk Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 09.09.05, 22:18
                                    ano poważna, bo odpowiedzialności na kilkanaście lat
                                    ale jaka przyjemność

to moje pierwsze koty i żałuję, że od razu nie wzięłam kotów zamiast psa
                                    psisko jest kochane, ale koty...
                                    nawet M., kiedyś koci przeciwnik, teraz inaczej domu nie widzi wink)
                                    • kendo Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 10.09.05, 09:54
                                      jest w tym duzo prawdy kasikku,
                                      wlasnie ten dlugoletni obowiazek "koci" mnie przeraza,
                                      oni sa bardzo dlugowieczni....maja rozne choroby na starosc tak jak starsi
                                      ludzie...
                                      przeraza mnie wlasnie ten faktor,nie ze wzgledow kosztow zwiazanych z
                                      leczeniem,ale ich cierpienie,ktoremu nieraz nie mozemy pomoc....
                                      pozostaje mi glaskanie sasiadow kociaki i cieszenia sie nimiwink)
                                      • kasikk Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 10.09.05, 10:10
                                        kendunia, a twoja perła nie choruje?
                                        każdy choruje, ale to wszystko jest do przejścia, jak się kocha kota smile)
                                        • kendo Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 10.09.05, 10:17
                                          no wlasnie dlatego,ze choruje to mi go tak szkoda,bo widze,
                                          ze boli go i trzeba "faszerowac" tabletkami i niewiem jak on to oczuwa,
                                          bo sama wiem,ze jak wezme tabletke od bolow to swiat wymyka mi sie spod nog,
                                          tak dzialaja namnie negatywnie.
                                          sasiadka miala psiune z podobnym schorzeniem,wykupila serie medycyny podobna do
                                          naszej,
                                          zobaczyla,ze marny efekt i uspila nieboraczkesad(
                                          to najciezsza decycja jaka trzeba podjacsad(

PS;..kasikku znarowilysmy watek ptasi czworonogamiwink)
                                          ale to normalne na vistuliwink))))))))))))))))
                                          • kasikk Re: czyzby juz konec lata sie zblizal??????????? 10.09.05, 11:22
                                            samo życie... i naturalna kolej rzeczy, że się przemija
                                            przykro bardzo, ale nic się nie poradzi
                                            jakoś się z tym pogodziłam, chociaż czasem bardzo bolało...

ps. co do znarawiania, to zaczęło się od srok wink)
                                            • kendo Re: moje ptaszydla;)))))))))) 11.09.05, 12:17
                                              sroki/kruki wszelakie ryja mi trawke za larwami chrabasza,
                                              strasznie to wyglada,suche /zolte place trawy wyciagaja ptaszydla i wybieraja z
                                              ziemi larwy....tak jest niemal u kazdego sasiadasad((((((
                                              wyglada to okropnie i najprawdopodobniej bedzie trzeba nowa trawe siacsad
                                              mowie...ze chyba nigdy nie doprowadze dzialki do perfekcji,bo zawsze cos mi
                                              w "tym pomaga"sad(
                                              po tych suchych miejscach stapa sie jak po bagnie...korzonki trawy objedzone i
                                              dlatego gora wysycha i zolkniesad
                                              • kendo Re: ptasie sejmiki:-)) 21.09.05, 10:26
                                                coraz czesciej slychac i widac pod chmurkami,
                                                jak swerma lataja,chalasujac przy tym okropnie,
                                                ciekawe co sobie tak opowiadajawink) ??

zurawie juz odlecialy,gesi tez,
                                                jeszcze piliszka zostala,ktora niebawem odleci,a wtedy juz jesien nastanie,
                                                oby byla zlota jak w krajusmile
                                                • nick000 Re: ptasie sejmiki:-)) 21.09.05, 15:48
                                                  Czując zbliżające sie chłody, lokatorzy tego gniazda wybrali sie w podróż do
                                                  Afryki, takim to dobrze.
                                                  img364.imageshack.us/my.php?image=rowerowawycieczka0238ro.jpg
                                                  • kendo Re: ptasie sejmiki:-)) 21.09.05, 16:57
                                                    takim to dobrze,beda w ciepelku,
                                                    ale czy to warte tej ceny?-tak dlugiego lotu??

czasami sie zdaza,ze tu w Skåne(moj region) przezimuje czasami para bockow.
                                                    zimy sa lagodne i sa dokarmiane przez gospodarza.
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 10:26
                                                    czy tez juz slyszycie inne trelanie ptaszat?
                                                    pod chmurkami rowniez je slychac,ruch sie juz zaczal.
                                                  • kasikk Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 12:06
                                                    oj zaczął smile)
                                                    od kilku dni miło posłuchać, a jak słonko świeci, to juz w ogóle szaleją
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 12:52
                                                    slyszalam nawet gruchanie mojej pary golabkow,
                                                    sikoreczki wrecz ,jak szalone trelajawink
                                                  • slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 12:57
                                                    ja jeszcze zadnego nie slyszalam. u mnie chyba mocno zimowo. aha procz krakania wron to nic a nic.
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 19:06
                                                    sloo,
                                                    przysluchaj sie im dokladniej a zauwazysz,ze krakaja juz inaczej ,jak zima,
                                                    a wrobelkow niet u Ciebie??,tez ladnie teraz trelajawink)
                                                    plus slychac kapanie topniejacego sniegu...ech...to chyba juz wiosna
                                                    nadchodzismile)
                                                  • slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 19:36
                                                    kendo napisała:

> sloo,
                                                    > przysluchaj sie im dokladniej a zauwazysz,ze krakaja juz inaczej ,jak zima,
                                                    > a wrobelkow niet u Ciebie??,tez ladnie teraz trelajawink)
                                                    > plus slychac kapanie topniejacego sniegu...ech...to chyba juz wiosna
                                                    > nadchodzismile)

w koncu marzec i co raz blizej kalendarzowej wiosny co jest bardziej pocieszajace smile
                                                    kapania nie slysze,wszystko juz wczesniej skaplosmile czasem tylko popruszy sniezek,bardziej starszy niz sypiesmile
                                                    a wroble?moze sa, nie zdazylam ich uslyszecsmile
                                                    najabrdziej czekam na plusowa temperaturesmile
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 19:46
                                                    ja slysze skapujacy snieg z dachu altany,
                                                    wrobelki pod karmnikiem sie ciesza,lubie stac tak i obserwowac....
                                                    a ze marzec to wiem po kocie,bo pozno do domciu wraca...powsinoga jeden,jak
                                                    poszedl po czternastej tak jeszcze nie wrocilsad
                                                  • slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 19:51
                                                    kendo napisała:

> ja slysze skapujacy snieg z dachu altany,
                                                    > wrobelki pod karmnikiem sie ciesza,lubie stac tak i obserwowac....
                                                    > a ze marzec to wiem po kocie,bo pozno do domciu wraca...powsinoga jeden,jak
                                                    > poszedl po czternastej tak jeszcze nie wrocilsad

porob kilka fotek wroblowatymsmile beda slawne jesli bedziemy je podziwiacsmile
                                                  • nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 19:53
                                                    a wiesz Slosmile, dzisiaj na spacerze spotkalem naszego znajomego dzieciołasmile)) Masz pozdrowieniasmile
                                                  • slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 19:54
                                                    nick000 napisał:

> a wiesz Slosmile, dzisiaj na spacerze spotkalem naszego znajomego dzieciołasmile)) M
                                                    > asz pozdrowieniasmile

oooooo,dziekuje smile odpozdrow go nastepnym razemwink

ps.krzyczales cos dzis na glos?wink
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 19:57
                                                    moim aparacikiem nieuchwyce ich z odpowiedniej odleglosci by nieucieklysad(
                                                    moze nick gdzies je zalapie w objektyw.

no prosze jakies wspolni znajomi na odleglosc pozdrawiajawink)))))))
                                                  • nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 19:59
                                                    mam zamiar na ptactwo z aparatem zapolować i jeśli coś usytrzelę nie omieszkam przesłać fotek. Ostatnio spotkałem kuropatwy, nie wiedzialem,z e owe ptaszydała sa takie szybkie. Mam zdjęcia ale robione z dosyć sporej odległości.
                                                  • nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 19:58
                                                    jasne, to co zwyklewink a Ty wiesz, cosmile))
                                                  • slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 19:59
                                                    nick000 napisał:

> jasne, to co zwyklewink a Ty wiesz, cosmile))

smile)))))))))))))))))))))
                                                  • nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:01
                                                    slo-onko napisała:

> > jasne, to co zwyklewink a Ty wiesz, cosmile))
                                                    >
                                                    > smile)))))))))))))))))))))

wink
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:03
                                                    uprasza sie nie o jezyk migowy a o artykulowanywink)))))))))))))))

no co??,tez chce troszke wiedziecwink)))))))))))))))))
                                                  • slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:04
                                                    kendo napisała:

> uprasza sie nie o jezyk migowy a o artykulowanywink)))))))))))))))
                                                    >
                                                    > no co??,tez chce troszke wiedziecwink)))))))))))))))))

powiem Ci na uchowink
                                                    odbierz zapytanie na poczcie smile
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:06
                                                    jeszcze nic golabek niedostarczyl,bo slyszalabym szelest skrzydelekwink)
                                                    ale czekam cierpliwiewink)
                                                  • nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:07
                                                    kendo napisała:

> uprasza sie nie o jezyk migowy a o artykulowanywink)))))))))))))))
                                                    >
                                                    > no co??,tez chce troszke wiedziecwink)))))))))))))))))

przecież wieszwink
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:09
                                                    co mam wiedziec??
                                                    a w koncu nie moge poudawac,ze niewiem?wink to co mam wiedziec?wink))))))))))
                                                  • nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:10
                                                    sprawa jest prosta, wiesz to, co powinnaswink
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:18
                                                    tak,wiem....smile
                                                    musze moze i ja tak sprobowac i krzyknac sobiewink)))))))))))))
                                                  • nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:20
                                                    kendo napisała:

> tak,wiem....smile
                                                    > musze moze i ja tak sprobowac i krzyknac sobiewink)))))))))))))

krzycz, krzycz, to nadzwyczajne uczucie gdy wiesz kto cie slucha i do kogo krzyk jest skierowanysmile
                                                  • slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:22
                                                    ale grypsowaniewink
                                                    zebym ja mogla tak powrzeszczec to od razu powiedzialabym do kogo czego i dlaczego?smile))
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:23
                                                    slo-onko napisała:

> ale grypsowaniewink
                                                    > zebym ja mogla tak powrzeszczec to od razu powiedzialabym do kogo czego i
                                                    dlacz
                                                    > ego?smile))

hi,hiiiiiiiiiiiii...bede musial jednak zrobic test krzykuwink)
                                                  • nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:24
                                                    a wrzaśnijmy wszyscy razem coi nam w duszy grawink))
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:28
                                                    nick000 napisał:

> a wrzaśnijmy wszyscy razem coi nam w duszy grawink))

ciekawa propozycja,
                                                    gdybysmy sie zmowili o tym samym dniu i godzinie....
                                                    ciekawe jaki bylby efetk?
                                                  • nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:33
                                                    kendo napisała:

> ciekawa propozycja,
                                                    > gdybysmy sie zmowili o tym samym dniu i godzinie....
                                                    > ciekawe jaki bylby efetk?

swiat stałby sie lepszy.
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:36
                                                    spewnoscia....chociaz tak sobie mysle,ze w niektorych zakatkach juz jest
                                                    lepszysmile)
                                                  • slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:37
                                                    kendo napisała:

> nick000 napisał:
                                                    >
                                                    > > a wrzaśnijmy wszyscy razem coi nam w duszy grawink))
                                                    >
                                                    >
                                                    > ciekawa propozycja,
                                                    > gdybysmy sie zmowili o tym samym dniu i godzinie....
                                                    > ciekawe jaki bylby efetk?

problemw tym,ze ja mam 4 zegary,a kazdy z nich pokazuje inna godzinewink
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:40
                                                    slo-onko napisała:

> kendo napisała:
                                                    >
                                                    > > nick000 napisał:
                                                    > >
                                                    > > > a wrzaśnijmy wszyscy razem coi nam w duszy grawink))
                                                    > >
                                                    > >
                                                    > > ciekawa propozycja,
                                                    > > gdybysmy sie zmowili o tym samym dniu i godzinie....
                                                    > > ciekawe jaki bylby efetk?
                                                    >
                                                    > problemw tym,ze ja mam 4 zegary,a kazdy z nich pokazuje inna godzinewink

podobnie jest umnie,
                                                    nigdy dokladnie niewiem ktor godz.
                                                  • nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:42
                                                    każda dobra byle szczęśliwasmile
                                                  • slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:44
                                                    nick000 napisał:

> każda dobra byle szczęśliwasmile

Nick ma racje smile
                                                    dla mnie jeszce jedna bedzie szczesliwa,bardzo szczegolna godzinasmile a Ty Kendo bedzie brala w tym udzialsmile prawda Nick?smile
                                                  • nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:46
                                                    prawdasmile
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:56
                                                    slo-onko napisała:

> nick000 napisał:
                                                    >
                                                    > > każda dobra byle szczęśliwasmile
                                                    >
                                                    > Nick ma racje smile
                                                    > dla mnie jeszce jedna bedzie szczesliwa,bardzo szczegolna godzinasmile a Ty
                                                    Kendo
                                                    > bedzie brala w tym udzialsmile prawda Nick?smile

o!! jakies plany sie szykuja?.))))))))))))
                                                    chce wiedziec szybciutkowink)
                                                  • slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:57
                                                    smile)))))))))))))))))
                                                    jeszce troche cierpliwosci,a wszytsko w swoim czasie smile
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 21:13
                                                    slo-onko napisała:

> smile)))))))))))))))))
                                                    > jeszce troche cierpliwosci,a wszytsko w swoim czasie smile

uch...i znowu czekac....?jestem cierpliwa ,wiec czekam smile)
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:22
                                                    hmmmm...tylko w jakim jezyku mam wrzeszczec??
                                                    bede musiala pomyslecwink)
                                                    wszak mowia,ze dobrze obojetnie w jakim jezyku sie czlek wydziera.
                                                  • nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:25
                                                    w języku uniwersalnym znanym wszystkim namsmile
                                                  • slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:26
                                                    nick000 napisał:

> w języku uniwersalnym znanym wszystkim namsmile

np. ajlowiuuuuuuuuusmile)))
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:27
                                                    no moze kiedys tak jeszcze wrzasne po powtornym zakochaniuwink))))))))))))))))
                                                  • nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:30
                                                    no wlaśniesmile Slo zgadłasmile
                                                  • slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:30
                                                    nick000 napisał:

> no wlaśniesmile Slo zgadłasmile

e tam zgadlasmile skoro ladny papier to tylko na listysmile moze szczegolne?smile
                                                  • slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:31
                                                    dopowiem jeszcze,ze nie jest to papier w serduszkasmileczy zgadlam?wink
                                                  • nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:35
                                                    zgadłaśsmile
                                                  • nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:33
                                                    szczególne bo i osoba szczególnasmile
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:35
                                                    no co,ja tez zgadlamwink
                                                  • nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:37
                                                    zgadła i kendulasmile
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:38
                                                    nick000 napisał:

> zgadła i kendulasmile

no nareszcie zauwazonawink)))))))))))))
                                                  • nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:40
                                                    jak to nareszciewink, cały czas mam Cie na okusmile
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:44
                                                    nick000 napisał:

> jak to nareszciewink, cały czas mam Cie na okusmile

hi,hiiiiiiiiiiiiii..oj!!!!!!!
                                                    to musze sie jakos zaczac sprawowacwink))))))))))))))))))))
                                                  • nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:47
                                                    sprawujesz sie godnie jak na szefową przystalowink Slo potwierdzismile
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:49
                                                    nick000 napisał:

> sprawujesz sie godnie jak na szefową przystalowink Slo potwierdzismile

naprawde??
                                                    az nie moge wprost uwierzyc;?????????????????
                                                  • slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:51
                                                    kendo napisała:

> nick000 napisał:
                                                    >
                                                    > > sprawujesz sie godnie jak na szefową przystalowink Slo potwierdzismile
                                                    >
                                                    > naprawde??
                                                    > az nie moge wprost uwierzyc;?????????????????
                                                    >
                                                    nie badz taka Zdizsia skromnisiasmile dobrze nam tu wiec czyja to zasluga?smile kto tu nas cholubi jak nie Ty?smile
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:53
                                                    slo-onko napisała:

> kendo napisała:
                                                    >
                                                    > > nick000 napisał:
                                                    > >
                                                    > > > sprawujesz sie godnie jak na szefową przystalowink Slo potwierdzismile
                                                    > >
                                                    > > naprawde??
                                                    > > az nie moge wprost uwierzyc;?????????????????
                                                    > >
                                                    > nie badz taka Zdizsia skromnisiasmile dobrze nam tu wiec czyja to zasluga?smile kto
                                                    t
                                                    > u nas cholubi jak nie Ty?smile

no co WY,przeciez my tu wszyscy jednacysmile)))))))))))))))
                                                  • nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:53
                                                    jasne, ja też nie moge ale potwierdź, będzie miała kendula na piśmie, ze z powagą jej do twarzywink
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:54
                                                    nick000 napisał:

> jasne, ja też nie moge ale potwierdź, będzie miała kendula na piśmie, ze z
                                                    pow
                                                    > agą jej do twarzywink

nick,niepodlizuj sie dobrze?smile))))))))))))))
                                                    biuro podczas weekendu zamknietesmile))))))))))))))))))
                                                    a dyzorow niemasmile))))))))))))))))))))))
                                                  • slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:50
                                                    nick000 napisał:

> sprawujesz sie godnie jak na szefową przystalowink Slo potwierdzismile

oczywiscie potwierdzam smile w skali od 1 do 10 nasza kendo dostje 20 pkt.smile
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 21:05
                                                    slo-onko napisała:

> nick000 napisał:
                                                    >
                                                    > > sprawujesz sie godnie jak na szefową przystalowink Slo potwierdzismile
                                                    >
                                                    > oczywiscie potwierdzam smile w skali od 1 do 10 nasza kendo dostje 20 pkt.smile

a od kiedy takie takie punktacje sa??
                                                    --

Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem,
                                                    nie gaś nigdy światła nadziei
                                                    (Bob Dylan)
                                                  • slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 21:07
                                                    kendo napisała:

> slo-onko napisała:
                                                    >
                                                    > > nick000 napisał:
                                                    > >
                                                    > > > sprawujesz sie godnie jak na szefową przystalowink Slo potwierdzismile
                                                    > >
                                                    > > oczywiscie potwierdzam smile w skali od 1 do 10 nasza kendo dostje 20 pkt.smile
                                                    >
                                                    >
                                                    > a od kiedy takie takie punktacje sa??
                                                    > --
                                                    >
                                                    > Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem,
                                                    > nie gaś nigdy światła nadziei
                                                    > (Bob Dylan)

od dzisiaj i nie dla wszytskichsmile
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 21:10
                                                    slo-onko napisała:

> kendo napisała:

> nick000 napisał:

> > > > sprawujesz sie godnie jak na szefową przystalowink Slo potwier
                                                    > dzismile
                                                    > > >
                                                    > > > oczywiscie potwierdzam smile w skali od 1 do 10 nasza kendo dostje 20
                                                    > pkt.smile
                                                    > >
                                                    > >
                                                    > > a od kiedy takie takie punktacje sa?

> od dzisiaj i nie dla wszytskichsmile

ech tam..... jezeli mam rodzielic rowniez punkty wiec wszystkim z zamknietymi
                                                    oczkami daje po rowno,tyle ile sama otrzymalamsmile)
                                                    jestescie Wszyscy Kochani i juzsmile)
                                                  • slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 21:11
                                                    kendo napisała:

>
                                                    > ech tam..... jezeli mam rodzielic rowniez punkty wiec wszystkim z zamknietymi
                                                    > oczkami daje po rowno,tyle ile sama otrzymalamsmile)
                                                    > jestescie Wszyscy Kochani i juzsmile)
                                                    >
                                                    to tez wspolny trzeci rok nam sie zaczal?smile
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 21:14
                                                    slo-onko napisała:

> kendo napisała:
                                                    >
                                                    > >
                                                    > > ech tam..... jezeli mam rodzielic rowniez punkty wiec wszystkim z zamknie
                                                    > tymi
                                                    > > oczkami daje po rowno,tyle ile sama otrzymalamsmile)
                                                    > > jestescie Wszyscy Kochani i juzsmile)
                                                    > >
                                                    > to tez wspolny trzeci rok nam sie zaczal?smile

wracz niesamowite,
                                                    i ciagle w tym samym skladzie i ciagle tak cieplutko i milosmile)
                                                  • lusia_janusia Re: **Warzecha** 10.05.14, 16:08
                                                    stream.omikron.hu/vmadar/vmadar_iframe_1280x720.html
                                                    Nowe gniazdo nietypowego ptaka, co nazywa sie "warzecha"
                                                    Ma 4 szt mlodych pisklat.
                                                  • lusia_janusia Re: ** zimorodek** 10.05.14, 17:01
                                                    www.kukaj.sk/projekt/45-rybariky-hniezdo
                                                  • lusia_janusia Re: ** Warzecha** 11.05.14, 10:50
                                                    dba o swoje pisklaki w pieknych zaroslach zielonych jej
                                                    biel wyglada.
                                                  • lusia_janusia Re: ** zimorodek** 11.05.14, 10:52
                                                    6 szt zimorodkow naliczylam w tym ciemnym
                                                    gniezdzie, niedlugo beda chyba wyfruwac z gniazda?
                                                    www.kukaj.sk/projekt/45-rybariky-hniezdo
                                                  • lusia_janusia Re: ** warzecha** 11.05.14, 12:49
                                                    Pierwszy raz widzialam jak karmi mlode piskleta, cala glowke wkladaja
                                                    do dzioba mamy i z dna wola wybieraja jedzenie, jest w gniezdzie
                                                    2 malutkie i 2 wieksze pisklaki,
                                                  • slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:37
                                                    nick000 napisał:

> szczególne bo i osoba szczególnasmile

milosne?wink
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:39
                                                    ale sloo dociekliwewink)
                                                    moze dostaniesz i sie przekonasz?? smile)
                                                  • slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:40
                                                    kendo napisała:

> ale sloo dociekliwewink)
                                                    > moze dostaniesz i sie przekonasz?? smile)

mam taka nadziejewink
                                                    do tego pachnacywink
                                                  • slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:41
                                                    slo-onko napisała:

> kendo napisała:
                                                    >
                                                    > > ale sloo dociekliwewink)
                                                    > > moze dostaniesz i sie przekonasz?? smile)
                                                    >
                                                    > mam taka nadziejewink
                                                    > do tego pachnacywink

pachnacy milosciawink
                                                  • nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:43
                                                    i nie tylkowink ale przede wszystkim miłościąsmile
                                                  • slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:44
                                                    nick000 napisał:

> i nie tylkowink ale przede wszystkim miłościąsmile

osoba ,ktora otrzyma taki list bedzie bardzo wzruszonawink
                                                  • nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:48
                                                    osoba pisząca taki list rownież.
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:44
                                                    slo-onko napisała:

> kendo napisała:
                                                    >
                                                    > > ale sloo dociekliwewink)
                                                    > > moze dostaniesz i sie przekonasz?? smile)
                                                    >
                                                    > mam taka nadziejewink
                                                    > do tego pachnacywink

o! ja wysylalam juz pachnace listysmile)
                                                  • slo-onko Re: miłosne pisanie 04.03.06, 20:46
                                                    ale szczesciarasmile
                                                    wiem,ze co niektorzy gromadza takie listy i zostawiaja jako pamiatke smile
                                                  • kendo Re: miłosne pisanie 04.03.06, 20:48
                                                    slo-onko napisała:

> ale szczesciarasmile
                                                    > wiem,ze co niektorzy gromadza takie listy i zostawiaja jako pamiatke smile

mam tez taka pamiatkewink)
                                                    musze kiedys sobie znowu poczytac i serduszko ogrzac wspomnieniamismile)
                                                  • slo-onko Re: miłosne pisanie 04.03.06, 20:49
                                                    kendo napisała:

> slo-onko napisała:
                                                    >
                                                    > > ale szczesciarasmile
                                                    > > wiem,ze co niektorzy gromadza takie listy i zostawiaja jako pamiatke smile
                                                    >
                                                    >
                                                    > mam tez taka pamiatkewink)
                                                    > musze kiedys sobie znowu poczytac i serduszko ogrzac wspomnieniamismile)

nigdy nie mialam podou,zeby gromadzic cos z sentymentu. ale chyba zacznewink
                                                  • kendo Re: miłosne pisanie 04.03.06, 20:51
                                                    slo-onko napisała:

> kendo napisała:
                                                    >
                                                    > > slo-onko napisała:
                                                    > >
                                                    > > > ale szczesciarasmile
                                                    > > > wiem,ze co niektorzy gromadza takie listy i zostawiaja jako pamiatk
                                                    > e smile
                                                    > >
                                                    > >
                                                    > > mam tez taka pamiatkewink)
                                                    > > musze kiedys sobie znowu poczytac i serduszko ogrzac wspomnieniamismile)
                                                    >
                                                    > nigdy nie mialam podou,zeby gromadzic cos z sentymentu. ale chyba zacznewink

zbieraj zbieraj sloo,
                                                    przezyjesz niesamowite uczucie wracajac do nich ponowniesmile)
                                                    to ja Ci mowiesmile)
                                                  • slo-onko Re: miłosne pisanie 04.03.06, 20:52
                                                    kendo napisała:

> zbieraj zbieraj sloo,
                                                    > przezyjesz niesamowite uczucie wracajac do nich ponowniesmile)
                                                    > to ja Ci mowiesmile)
                                                    >
                                                    wczesniej nie bylo listow ani potzreby,ale juz nie dlugo tak bedziewink
                                                    a potem ede czytacs woim wnuczkom historie w nich zawartasmile
                                                  • kendo Re: miłosne pisanie 04.03.06, 21:06
                                                    slo-onko napisała:

> kendo napisała:
                                                    >
                                                    > > zbieraj zbieraj sloo,
                                                    > > przezyjesz niesamowite uczucie wracajac do nich ponowniesmile)
                                                    > > to ja Ci mowiesmile)
                                                    > >
                                                    > wczesniej nie bylo listow ani potzreby,ale juz nie dlugo tak bedziewink
                                                    > a potem ede czytacs woim wnuczkom historie w nich zawartasmile

beda czerpac wiedze od bacismile)))))))))))))))
                                                  • slo-onko Re: miłosne pisanie 04.03.06, 21:08
                                                    kendo napisała:

> slo-onko napisała:
                                                    >
                                                    > > kendo napisała:
                                                    > >
                                                    > > > zbieraj zbieraj sloo,
                                                    > > > przezyjesz niesamowite uczucie wracajac do nich ponowniesmile)
                                                    > > > to ja Ci mowiesmile)
                                                    > > >
                                                    > > wczesniej nie bylo listow ani potzreby,ale juz nie dlugo tak bedziewink
                                                    > > a potem ede czytacs woim wnuczkom historie w nich zawartasmile
                                                    >
                                                    >
                                                    > beda czerpac wiedze od bacismile)))))))))))))))

ale co pokolenie to inna milosc,inaczej sie ja przezywa. dzis jest taka nowoczesna,czatowa big_grin nie u wszystkich rzecz jasnasmile
                                                  • kendo Re: miłosne pisanie 04.03.06, 21:11
                                                    slo-onko napisała:

> kendo napisała:
                                                    >
                                                    > > slo-onko napisała:
                                                    > >
                                                    > > > kendo napisała:
                                                    > > >
                                                    > > > > zbieraj zbieraj sloo,
                                                    > > > > przezyjesz niesamowite uczucie wracajac do nich ponowniesmile)
                                                    > > > > to ja Ci mowiesmile)
                                                    > > > >
                                                    > > > wczesniej nie bylo listow ani potzreby,ale juz nie dlugo tak bedzi
                                                    > ewink
                                                    > > > a potem ede czytacs woim wnuczkom historie w nich zawartasmile
                                                    > >
                                                    > >
                                                    > > beda czerpac wiedze od bacismile)))))))))))))))
                                                    >
                                                    > ale co pokolenie to inna milosc,inaczej sie ja przezywa. dzis jest taka
                                                    nowocze
                                                    > sna,czatowa big_grin nie u wszystkich rzecz jasnasmile

mysle,ze jednak kazda ma wspolny mianowniksmile)
                                                  • slo-onko Re: miłosne pisanie 04.03.06, 21:13
                                                    kendo napisała:

> mysle,ze jednak kazda ma wspolny mianowniksmile)

oj taksmile para ,ktora ze soba chodzi i chodzi i jak juz sie zmeczy to sie
                                                    polozybig_grinDD
                                                  • kendo Re: miłosne pisanie 04.03.06, 21:15
                                                    slo-onko napisała:

> kendo napisała:
                                                    >
                                                    >
                                                    > > mysle,ze jednak kazda ma wspolny mianowniksmile)
                                                    >
                                                    > oj taksmile para ,ktora ze soba chodzi i chodzi i jak juz sie zmeczy to sie
                                                    > polozybig_grinDD

smile)))))))))))))))),to moze ja podstawie najpierw krzeselko co?smile))))))))))
                                                  • slo-onko Re: miłosne pisanie 04.03.06, 21:16
                                                    kendo napisała:

> smile)))))))))))))))),to moze ja podstawie najpierw krzeselko co?smile))))))))))

to mlodym nalezy sie krzesla stawiac:0 oni szybko sie meczawink slaba ta nasza mlodziezwink))
                                                  • kendo Re: miłosne pisanie 04.03.06, 21:18
                                                    slo-onko napisała:

> kendo napisała:
                                                    >
                                                    >
                                                    > > smile)))))))))))))))),to moze ja podstawie najpierw krzeselko co?smile))))))))
                                                    > ))
                                                    >
                                                    > to mlodym nalezy sie krzesla stawiac:0 oni szybko sie meczawink slaba ta nasza
                                                    m
                                                    > lodziezwink))

ej sloo,
                                                    wybierasz cos wygodniejszego??
                                                    ja tez chyba ta forme wole lepiejsmile)niz siedzeniesmile)
                                                  • slo-onko Re: miłosne pisanie 04.03.06, 21:19
                                                    kendo napisała:

>
                                                    > ej sloo,
                                                    > wybierasz cos wygodniejszego??
                                                    > ja tez chyba ta forme wole lepiejsmile)niz siedzeniesmile)
                                                    >
                                                    ale ja juz nie mlodziezsmile))))))))))))
                                                  • nick000 Re: miłosne pisanie 04.03.06, 21:22
                                                    ja teżwink)))
                                                  • nick000 Re: miłosne pisanie 04.03.06, 20:50
                                                    a pamietacie, ze w jednym z opowiadań Andersena było coś o liście pisanym na rózowym papierze, czytanym w świetle gazowej latarni przez wzruszonego mężczyznę.
                                                  • kendo Re: miłosne pisanie 04.03.06, 20:51
                                                    nick000 napisał:

> a pamietacie, ze w jednym z opowiadań Andersena było coś o liście pisanym na

> zowym papierze, czytanym w świetle gazowej latarni przez wzruszonego
                                                    mężczyznę.

bylo cos takiego??
                                                    to ja zapmnialam chybasad((((((((((((((((((((((
                                                  • nick000 Re: miłosne pisanie 04.03.06, 20:54
                                                    było, nie pamiętam tytułu, pewnie kasik podpowie, zna sie na Andersenie jak mało ktosmile
                                                  • slo-onko Re: miłosne pisanie 04.03.06, 20:53
                                                    nick000 napisał:

> a pamietacie, ze w jednym z opowiadań Andersena było coś o liście pisanym na ró
                                                    > zowym papierze, czytanym w świetle gazowej latarni przez wzruszonego mężczyznę.

cos kojarze,ale nie do konca.
                                                  • kendo Re: miłosne pisanie 04.03.06, 20:57
                                                    slo-onko napisała:

> nick000 napisał:
                                                    >
                                                    > > a pamietacie, ze w jednym z opowiadań Andersena było coś o liście pisanym
                                                    > na ró
                                                    > > zowym papierze, czytanym w świetle gazowej latarni przez wzruszonego mężc
                                                    > zyznę.
                                                    >
                                                    > cos kojarze,ale nie do konca.

podobnie ja...cos ,gdzies...ale nie dokonca wiem gdzie dzwoniawink)
                                                  • nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:39
                                                    innych nie znamwink i nie potrafię ich pisaćsmile)
                                                  • slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 20:40
                                                    nick000 napisał:

> innych nie znamwink i nie potrafię ich pisaćsmile)

sa jeszce sluzbowe:0ale nie tak przyjemne jak milosnesmile
                                                  • slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 21:15
                                                    kochani ja musze zmykacsad czas na druga zmianewink
                                                    jutro znow sie spotkamysmile
                                                    spijcie spokojnie,snijcie o listach i o miloscismile
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 21:16
                                                    PA;..sloo,
                                                    milej nocki z listamismile)
                                                  • slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 21:18
                                                    kendo napisała:

> PA;..sloo,
                                                    > milej nocki z listamismile)

dziekuje smile
                                                    bbuziaki dla Was na dobranoc smile
                                                  • nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 21:18
                                                    troche z oczu ją spuścić a już znika, moze gdzies pantofelek zostawiłasmile jak Kopciuszek z bajkismile Dobrej nocy Slosmile
                                                  • slo-onko Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 21:19
                                                    nick000 napisał:

> troche z oczu ją spuścić a już znika, moze gdzies pantofelek zostawiłasmile jak K
                                                    > opciuszek z bajkismile Dobrej nocy Slosmile

pa Nickkiss
                                                  • nick000 Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 21:25
                                                    znowu spędzilismy prawdziwy vistulowy wieczórsmile Dziękuję kendosmile, dzięki Slosmile Raczki całuje i też śladem naszej trzpiotki do łóżka podążam. Dobranoc i do jutrasmile
                                                  • kendo Re: ptasie glosy............. 04.03.06, 22:04
                                                    milunio z wami bylo....
                                                    nicku pieknych snow (odwaze sie napisac)z vistulankamismile)

Dobranoc Zalogo....odpoczywajcie i snijcie same przyjemne sny.PA;..
    • odin-2 Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 09:20
      dokarmiajcie ptaszki,nie tylko te male i ladnie spiewajace
      korpus epidemiologiczny naszych lasow i pol - Corvus Coronus
      tez gloduja teraz , beda w kiepskiej kondycji w okresie legowym -
      jest ryzyko ze wyziebia jaja i bedzie mniej pisklakow .

Zamiast wyrzucic resztki jedzenia do kubla , posortujcie
      i nakarmcie ptaki , ja im kupuje wysokokaloryczna karme dla Psow
      "paciorki" i _moje_ wrony sa w dobrej kondycji . Pzdr.
    • slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 12:49
      spiewajacych ptakow brak,jeno kraczace wroniuki no i ptasia grypa starszy.
      • kasikk Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 12:58
        nie mam stołówki dla ptaków, bo jednocześnie kocurzyska bym dokarmiała...
        • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 17:40
          sloo,
          dokarmiajac ptaszydla niema ryzyka,ze zarazimy sie ich choroba,
          a tak sobie mysle,ze te ktore pozostaly w kraju nie beda zarazone....

w parku widzialam dzis mase ludzi jak z woreczkami resztek chleba dokarmiali
          kaczki i pare labedzi,zalapywaly sie przy tym i sroki i kruki....
          wesolo bylo popatrzec jak sprytnie zpod dzioba kaczkom wykradaly okruchysmile

kasikku,te slabe ptaszynki na pewno stalyby sie jedzieniem kociakow,ale te
          zdrowe zdazylyby odfrunac.
          • slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 19:40
            kendo napisała:

> sloo,
            > dokarmiajac ptaszydla niema ryzyka,ze zarazimy sie ich choroba,
            > a tak sobie mysle,ze te ktore pozostaly w kraju nie beda zarazone....
            >
            > w parku widzialam dzis mase ludzi jak z woreczkami resztek chleba dokarmiali
            > kaczki i pare labedzi,zalapywaly sie przy tym i sroki i kruki....
            > wesolo bylo popatrzec jak sprytnie zpod dzioba kaczkom wykradaly okruchysmile
            >
            > kasikku,te slabe ptaszynki na pewno stalyby sie jedzieniem kociakow,ale te
            > zdrowe zdazylyby odfrunac.

wiem Kendo i nie panikuje. nie dokarmiam ich jednak,bo u nas nie ma takiej potrzeby, a moze to,ze nie palam do wron miloscia.
            • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 19:54
              osobiscie tez tego gtunu nielubie,
              ale daje im papu i juzwinkszkoda ich zima,gdy po sniegu glodne laza,latem moze
              znow robaczki z trawki mi wybiorawink
              najbardziej lubie teraz sikoreczki wszystkie,sa takie zwinne i sliccznie juz
              swiergolasmile
              • slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 19:58
                no bo widzisz dokarmianie na wlasnym ogrodku to co innego. u nas jak zaczniemy dokarmiac to balkony beda nieprzyjemnie upstrzonewink
                • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:09
                  mysle,ze nie musisz balkonu wykorzystywac,
                  wystarczy gdzies kolo bloku troszke chlebka nakruszyc w stalym miejscu i beda
                  zawsze przychodzic.
                  • slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:12
                    kendo napisała:

> mysle,ze nie musisz balkonu wykorzystywac,
                    > wystarczy gdzies kolo bloku troszke chlebka nakruszyc w stalym miejscu i beda
                    > zawsze przychodzic.

pewnie tak,ale jakos nigdy nie mialam okazji karmic . gdybym miala swoje podworko to co innegosmile
                    • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:15
                      a nie macie parku z "sadzawka",jak my??
                      przeciez nad jakims kanelem na spacerku gdzie ptaszydla sa wodne
                      tez mozna co nieco wsypacsmile
                      • slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:20
                        kendo napisała:

> a nie macie parku z "sadzawka",jak my??
                        > przeciez nad jakims kanelem na spacerku gdzie ptaszydla sa wodne
                        > tez mozna co nieco wsypacsmile

mamy duzy piekny park,ale trzeba jechac do niego autemsmile dzieli nas od niego kilkanscie kmsmile od mojej wsi wszedzie jest dalekosmile nawet samo slowo "las" to odlegly bardzo terensmile
                        kiedys jak bylam dzieckiem to mieszkalam bardzo blisko tego wielkiego aprku. tam tez uczylam sie jezdzic na swoim pierwszym rowerku,karmilam dzikie kaczki plywajace na Rusałce-tak nazywa sie jeziorko i zjezdzalam z gory na sankachsmile park wielki,wszytskie atrakcje jakie potzrebne sa dziecku,a raczej byly. dzis jest to park bardziej do spacerow choc uwielbiany przez mieszkancow. w cieple dni az sie roi od spacerowiczow. w nim tez stoi pomnik Jana Pawła II .
                        • nick000 Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:26
                          a ja dzisiaj widzialem myszołowa, piękny ptak o majestatycznym locie.
                          • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:30
                            nick000 napisał:

> a ja dzisiaj widzialem myszołowa, piękny ptak o majestatycznym locie.

a ja tez kiedys go widzialam,jest tu mnostwo tych sepowatych odmian,
                            nawet kiedys nad naszym trawnikiem cosk takiego chcialo cos upolowac.
                          • slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:31
                            nick000 napisał:

> a ja dzisiaj widzialem myszołowa, piękny ptak o majestatycznym locie.

a ja nigdy takiego z bliska nie widzialam. jedynie sowy i inne male ptakismile
                        • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:29
                          to ladnie musi byc,
                          uwielbiam parki,zawsze mozna w nich znalesc jakis kacik dla sieibe i ciagle tam
                          powracac.
                          tu mieszkam blisko natury,a nasz park doslownie w centrum miasta lezy,przy
                          kanale,ktory laczy sie z morzem,
                          sa dwa mini jeziorka gdzie wlasnie jest wodne ptactwo,
                          jest tez zagroda z normalnym ptactwe,pod siadka,bo szkoda byloby pawi,gdyby im
                          sie cos stalo.
                          • slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:33
                            kendo napisała:

> to ladnie musi byc,
                            > uwielbiam parki,zawsze mozna w nich znalesc jakis kacik dla sieibe i ciagle tam
                            >
                            > powracac.
                            > tu mieszkam blisko natury,a nasz park doslownie w centrum miasta lezy,przy
                            > kanale,ktory laczy sie z morzem,
                            > sa dwa mini jeziorka gdzie wlasnie jest wodne ptactwo,
                            > jest tez zagroda z normalnym ptactwe,pod siadka,bo szkoda byloby pawi,gdyby im
                            > sie cos stalo.

tak sa takie zakola porobione,stoja po dwie laweczki, zaulek okalany jest krzwami, w sam raz dla zakochanych parsmile inne miejsca sa tez urokliwe. dawno temu byla polana na ktorej mozna sie bylo opalac,pamietam tosmile czesto robione sa wielkie miejskie imprezy jak majowki czy dzien dziecka,pokazy. jest w nim amfiteatr,mnostwo dzrew,nawet jest kasztanowiec z jadalnymi kasztanamismile
                            • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:38
                              sloo,
                              kazdy sepowaty jest majestatyczny,wystarczy na jego lapska popatrzec a juz o
                              szponach nie wspomne....

wlasnie te laweczki,tu jest ich mustwo,przy kazdej fontannie,nad kanalem ,a
                              opalaja sie po prostu na trawce.
                              w Göteborg maj piekny park,moze teraz pojade to zobacze zimowa pora,ale nie
                              jest nic pewne.
                              • nick000 Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:43
                                a te kuropatwy spotkałem przed tygodniem, nie widac ich zbyt wyraźnie, były za
                                daleko
                                img424.imageshack.us/my.php?image=kuropatwy1at.jpg
                                • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:48
                                  nick000 napisał:

> a te kuropatwy spotkałem przed tygodniem, nie widac ich zbyt wyraźnie, były
                                  za
                                  > daleko
                                  > img424.imageshack.us/my.php?image=kuropatwy1at.jpg

kiedys sie niemal wlazlam na biale,wcale ich nie bylo widac,a psiun chcial od
                                  razu jedna upolowac i zrobi to,
                                  ale wlasnie taka jaka zamiesciles na zdjeciu,cala droge niosl ja w pysku do
                                  domu kroczac dumnie.
                              • slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:43
                                najbardziej ludziom zazdroszcze,ze maja wszedzie blisko,laki,parki,las. u mnie jest wszedzie dalekosad
                                tymczasem ide sie polozyc ,musze przeczekac do jutra pewien bol.
                                do jutra kochanismile
                                • nick000 Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:49
                                  poczekaj na mniewink Też musze sie już pozeganać, życze więc dobrej nocy i
                                  wiosennych snówsmile
                                  • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:53
                                    nick000 napisał:

> poczekaj na mniewink Też musze sie już pozeganać, życze więc dobrej nocy i
                                    > wiosennych snówsmile

no lanie...nierozlaczki jedne,
                                    jakbym niewiedziala gdzie mieszkace zaraz bym sobie cusik pomyslalawink)
                                    a tak ,to mowie nicku Dobranoc i do jutrasmile)
                                • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.03.06, 20:51
                                  masz racje,to cudownie mieszkac blisko natury,cieszyc sie nia i oddychac nia.

odpoczywaj sloo,i niedaj sie zadnym bolom...PA; kiss
                                  • kendo Re: nowa generacja sroczat;)) 18.06.06, 09:33
                                    juz gotowe do opuszczenia gniazda,
                                    od samego rana siedzialy maluchy na trawniku i darly sie
                                    niesamowicie,trzepoczac skrzydlami,rozdziawiajac dzioby za jedzeniem,
                                    oczywiscie obudzily mniesmile)
                                    • nick000 Re: nowa generacja sroczat;)) 18.06.06, 09:39
                                      lubie patrzeć na ptaki, jest ich w moich okolicach wiele gatunków a niektóre rzadkie i chronione. Kiedy sprawie sobie lepszy aparat fotograficzny, bedę je fotografował, na razie pozostaje mi lornetka.
                                      • kendo Re: nowa generacja sroczat;)) 11.09.06, 09:42
                                        i jak nicku z ptaszetami ?,chwyciles choc jednego w objektyw??

brakowalo mi u Mamy ich odglosow,
                                        choc byly rodziki i rozne sikorkowe odmiany,golebie dzikie, to za skoczetym
                                        jazgotem tesknilam,chyba zaden ptak nie robi tyle jazgotu co onewink)
                                        a zauwazylicie,ze o tej porze spiewaja juz inaczej?
                                        • kendo Re: zimowe ptaszyny;) 21.09.06, 09:16
                                          bedac na cioczku,
                                          piekny jesienny koncert uslyszalam ,sejmik ptaszyny juz sobie
                                          urzadzaja,sprawdzaja topy choinek i czyszcza od insektow przyspiewujac sobie
                                          radosnie,
                                          oj bedzie sie milo pracowac dzis w ogrodzie.
                                          • kendo Re: zwiastuny wiosny 11.03.07, 10:59
                                            niemal przed tygodniem slyszalam juz zurawie....
                                            wczoraj wracajac z plazy na polach pelno gasek dzikich odpoczywalo,
                                            teraz czekac tylko na pojawienie sie pilszki i to znak,ze wiosna na calego.,
                                            golabki od dawna juz gruchaja/nawoluja sie/naprawiaja gniazdo,
                                            sroczyny czynia to samo,a wiewioreczka im przeszkadza w naprawie gniazd,pewnie
                                            chce sobie ktores zarekwirowac.
    • slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 10.04.07, 09:24
      mozna sobie poobserwowac zachowanie Przygody i Dziedzica,a nawet jesli ktos
      uparty moze wypatrzyc mlodesmile:
      www.bociany.ec.pl/
      • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 10.04.07, 09:29
        o!! fajne,bedziemy sledzic maluchywink)
        dzieki sloo,za linka i za wyciagniecie tematu.
        • nick000 Re: Ptaki najrózniejsze:) 10.04.07, 09:32
          mam propozycję, zeby nie szukac za czas jakiś linka zamieszczonego przez
          Slosmile, umieść go kendulkosmile na winiecie forum. Łatwiej będzie do niego dotrzeć,
          zagladać, podziwiać.
          • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.04.07, 10:16
            spelniam kazde zyczenie nickusmile
            • mycha Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.04.07, 10:25
              tak się zastanawiam, a ładnie to podglądać bociany???big_grin
              no chyba, że ktoś koniecznie chce wiedzieć, kiedy dostanie swojego dzidziusiabig_grin
              od razu zastrzegam, że ja to szukam w kapuście;p
              • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.04.07, 10:27
                mysiaaaaaaaaaaaaawink)
                wygonie Cie tu na pole zobaczysz,gorzej bedzie z kapusta,bo nie uprawiaja jej w
                poblizuwink)
                • mycha Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.04.07, 10:34
                  to pewnie z racji braku kapusty u was więcej bocianów latabig_grin
                  • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.04.07, 10:37
                    moze powiem inaczej,"z braku kapusty" slaby przyrost naturalny w tubylcowwink)
                    a bocianow faktycznie malo,niedalko mnie pobudowali gniazda (mini rezerwat
                    zrobili)i jakos nie zawsze sie bocianom udaje rozmnozycsad(
                    • mycha Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.04.07, 10:54
                      rany! kenduś! to strach do ciebie przyjechać przez ten rezerwat! jak nic się
                      wyjedzie z tobołkiembig_grinDDD
              • nick000 Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.04.07, 10:42
                po głębszym, popartym lekturą i obserwacjami, zastanowieniuwink, przychylam sie
                do opinii wyrazonej przez szanowną myszsmile Z pełną odpowiedzialnościa
                stwierdzam, ze dzieci pochodza z kapuścianego polabig_grin Twierdze tak nie bez
                kozery, oto wczoraj udalo mi sie zaobserwować gromadkę dzieciakow bawiaca sie w
                błocie. Typowe kapusciane glowy, ot co;D Najciekawsze, ze kazdy z nas bawił sie
                kiedyś podobnie;DD Wniosków wyciagal nuie będę, nasuwają sie samebig_grin
                • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.04.07, 10:45
                  hmmmmmmmmmmmmmmmmm....nicku,
                  no moze i to racja,wszedzie bawilismy sie przecie,
                  czlek to ciekawska natura i nawet w naurze czasami chce cos stworzycsmile)
                  • nick000 Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.04.07, 10:55
                    oj ciekawskawink, a jak pieknie w naturze bawić sie mozna;D, o tym tez dobrze
                    wiemywink
                  • mycha Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.04.07, 10:55
                    jał! ładnie to nick nazwał, a już myślałam, ze padnie stwierdzenie "same
                    głąby"big_grin
                    • nick000 Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.04.07, 10:57
                      musiałbym wowczas sam siebie tym mianem okreslić;D Czasami az sie prosi, by
                      tak kogoś nazwać, ale bylby to despekt dla kapustybig_grin
                    • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.04.07, 10:58
                      a nieraz mozna wlasnie zostac "tym glabem kapusianym" w naturzewink)
                      ale jedno wiem,ze slonce/plaza to najpiekniejsza natura osmile)
    • slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 13.04.07, 07:31
      znalazlam kolejne gniazdko,tylko bociany jakos mniej przystojnewink
      www.bociany.kalinski.pl/
      • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 13.04.07, 13:19
        slo-onko napisała:

> znalazlam kolejne gniazdko,tylko bociany jakos mniej przystojnewink
        > www.bociany.kalinski.pl/

wlasnie wczoraj zawiesil sie mi komp na tym linku w trakcie uruchomieniasad(
        wiecej do niego nie zajzesad
        moze Wam sie bez problemu otwiera,wiec zycze przyjemnego podpatrywania.
    • slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 13.04.07, 07:34
      powyzsze mieszkaja w Chybowie,a teraz z miasta Ustroń
      www.bociany.edu.pl/
      • slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 13.04.07, 07:35
        na ostatnie gniazdo jest mocno zblizona kamera i widac wszytsko niemal jak na
        dloni, pod warunkiem,ze bociek nie przyslania jaj. w dodatku mozna to
        ogladacw formie filmu.
        • slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 13.04.07, 07:37
          i jeszcze dwa nowe i chyba wystarczywink
          www.pfalzstorch.de/bilder/live1.html
          • slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 13.04.07, 07:37
            ciekawe czy te,ktore wkleilam powyzej klekotaja po niemiecku?wink
            • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 13.04.07, 13:24
              dzieki sloo za linki,to ostanie faktycznie wspaniale wyrazinie,,
              u mnie widac date 12 kwiecien,chyba cos z opuznieniem pokazuja,ale wspaniale
              sie oglada.
              • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:)-golebice 17.04.07, 10:17
                bylam swiadkiem walki o gniazdo,
                miedzy sroka/gawronem i golebiem,
                temu ostaniemu chcieli zarekwirowac mieszkanko,widac,ze dzielnie sie broni,
                bede musiala chyba poburzyc srocze gniazda,bo to drapierzne ptaszydla.
                • slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:)-golebice 17.04.07, 11:49
                  to wredoty jednewinka tak pieknie wygladaja. pamietacie bajeczke prod.
                  niemieckiej o lisie i sroce w czerwonych koralach? Mycha i kasikk pewnie nie,bo
                  byly malymi dzidziusiami,albo wogole ich jeszcze nie bylosmile
    • slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 17.04.07, 13:04
      www.kof.nu/english/ewebcam.html
      a to sa ziomale ze stron Kendowink
    • slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 17.04.07, 13:32
      ooooooojjeeeeeeeeeeeeejjjjjjjjjjaaaaaaaaa!!! maly orzelek wynurzyl sie z
      gniazda i oglada swiat!!!! tylko gdzie sa jego rodzice???
      • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 17.04.07, 17:57
        no,ale fajne,ze ja tego nie naszlam?.
        dzieki sloo za ziomalismile)

sroczyny to drapiezniki,nawet miedzy soba sie zadziobia,bylismy kiedys
        swiadkami,zdechla zadziobana przez popratymcow,
        natura rzadzi swoim praweem.
    • slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 18.04.07, 14:36
      orzełki skubaly dzis zlowiona przez ich mam rybe. zastanawia mnie gdzie
      podziewa sie ich tata orzel? czyzby spiknął sie z pania bocianowa od samotnego
      bocka? a moze polecial na kobiety?wink
      • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 18.04.07, 18:35
        tez nie widzialam taty orla,moze siada na inne drzewo i podglada mamcie
        karmiaca maluchy,
        chociaz wyddaje mi sie,ze powinien tez pomagac w karmieniu maluszkow.
        • kasikk_29 Re: Ptaki najrózniejsze:) 18.04.07, 19:04
          albo przylatuje raz mama, a raz tata
          • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 18.04.07, 19:59
            o!,kasikku,tak tez moze byc,
            bo jak ich rozroznic inaczej?.

obserwolalam chyba z dziesiec minut ,dostali rybke i jedno sie
            podnioslo,podziobalo ja i siadlo na ogon,mimo zaprosin rodzica glowke tylko
            podnioslo i pewnikiem czeka by do dziobba samo wpadlosmile)
            • kendo Re: orlatka 18.04.07, 20:16
              jedno z nich jest male i zauwazylam,ze odpychaja go od "michy",
              zostalo jedno tylko nakarmione,odeszlo sobie na bok,by zrobic nastepnemu
              miejsce,zaczelo sie wyzywac na resztce ryby,ale nie zauwazylam coby sobie
              uskubnelo cos,ta bidula niemal przysiadnieta zostalasad(,a rodzic sie przyglada
              tylko.
              • kendo Re: orlatka i dwoje rodzicow 18.04.07, 20:29
                widzialam,jak przyfrunl nastepny rodzic z rybka,zostawil i odlecial ,
                a to chyba mamcia w gniezdzie zostaje i dokarmia to najslabsze teraz.
                ale frajda,siedze przyklejona do ekranusmile
                • slo-onko Re: orlatka i dwoje rodzicow 18.04.07, 20:33
                  tak samo jak i ja big_grinDDD ale przegapilam tate,on chyba im lowi te ryby,a mam wciaz musi ich przeciez pilnowac,bo inaczej wieksze drapiezne ptaszyska moglyby porwac piskleta.
                  • slo-onko Re: orlatka i dwoje rodzicow 18.04.07, 20:36
                    jakie te maluchy sa posluszne,stoja grzecznie w gniezdzie i czekaja co im wpadnie do dzioba. jaki swiat ptakow moze byc ciekawy,dopiero teraz to dostrzeglam. co prawda widac podobne sceny na przyrodniczych filmach,ale jednak taki obrazek mamy na codzien i wciaz mozemy je obserwowac.
                    • kendo Re: orlatka i dwoje rodzicow 18.04.07, 20:42
                      tak sloo,fantastycznie,ze mozemy podejzec o kazdej chwili,w TV to cos
                      innego,inaczej sie oglada i nawet mysli a tu niemal na wyciagniecie reki ....
                      sliczne tlusciochy nieksztaltnesmile
                      • slo-onko Re: orlatka i dwoje rodzicow 18.04.07, 20:45
                        szkoda,ze trzeba isc spac i zostawic takie obrazki,ale coz zycie jest zyciemsmile
                        dobrej nocy wszystkim zyczesmile
                        • kendo Re: orlatka i dwoje rodzicow 18.04.07, 21:33
                          ojej,zagapilam sie na nie i az podziw birze,
                          jeden maluch lezal na polowie ryby,teraz wlasnie zacza probowac ja skubacsmile)
                          jutro podgladamy znowu,
                          dobranoc sloo/kasikk/mycha/ nick/gruby/mala/H 245 juz z bursztynikiem w
                          lozeczkusmile)
                          • kendo Re: znowu jedza 18.04.07, 21:48
                            alez zarloczne,to najwieksze sie podnioslo i jest znowu karmione,nastepne
                            ustawilo sie w kolejce a maluszek naszarpal sie sam rybki i odpoczywa
                            zmeczonywink)
                            no teraz to juz czlapie tez do lozeczkasmilePA;..
                            • kendo Re: sikorki 21.04.07, 09:19
                              obserwuje przez okno od rana,jak sikoreczki wyszukuja pod bzami slimaczki w
                              muszelkach i na galazkach siedzac wydziobuja sobie sniadankowink
                              oczyszcza troszke ,bo latem tak ich duze,ze po drzewie wedrowke urzadzaja,tz
                              slimakismile)

PS;..w Ustroniu brak jajeksad(,oby nie bylo za pozno.
                              • kendo Re:orleta 22.04.07, 19:51
                                przez pare dni ich nie widzialam,podrosly sporo,piorek tez dostaly wiecej,
                                teraz dwoje maluchow mocuja sie z rybka,to trzecie pewnie pojedzone,wcale sie
                                nie przyjmuje by dolaczyc do skubania jedzeniawink
                                • slo-onko Re:orleta 22.04.07, 19:56
                                  oooo i bardziej ruchliwe sa. przez kilka dni nie otwieral mi sie film,a dzis widac roznice smile drepcza po gniazdku odwazniej i nawet z puchu wyrastajasmile
                                  • kendo Re:orleta 22.04.07, 20:06
                                    fajnie wygladaja,jak rzadkiem usiada,czekajac na przylot rybkismile)
                                    • slo-onko Re:orleta 22.04.07, 20:10
                                      wszystkie male stworzonka sa pocieszne. mialam przyklad u siebie w domu gdy chomiczka okocila sie,a malych bylo pieciorosmile takie malenkie rozowe fasolki karmione przez chomicza mamesmile
                                      odfruwam juz dzis zyczac dobrej,spokojnej nocysmile
                                      • kendo Re:orleta 22.04.07, 20:13
                                        o jej...male chomiczki,tez widzialam gdy dziecie mialao....

spokojnego lotu i przyjemnego wyladowania w lozeczku sloosmile)
                                        • kendo Re:piateczek:))))))))))) 27.04.07, 06:37
                                          alem wczesnie dzis na nozkachwink
                                          za chwileczke po mysze jade,mam nadzieje,ze wszystko z Nia OK,ze rekin zaden
                                          niepolknalsmile)
                                          pogodowo?,zapowiada sie piekny dzionek,choc bardzo "zdrowo"smile
                                          milego dnia Zalodze.
                                          • henryk245 Re:piateczek:))))))))))) 27.04.07, 08:00
                                            Autor: kendo
                                            Data: 27.04.07, 06:37
                                            alem wczesnie dzis na nozkachwink
                                            za chwileczke po mysze jade,mam nadzieje,ze wszystko z Nia OK,ze rekin zaden
                                            niepolknalsmile)

Rekin uf raczej niema w Baltyku ...,ale pokladowych kocór uf na
                                            Polferries co niemiara ...
                                            Pzdr.
                                            • slo-onko Re:piateczek:))))))))))) 27.04.07, 08:47
                                              witajcie smile
                                              sama jestem ciekawa o ktorej Mycha doplynie do brzegusmiledajcie znac jak juz bedziecie na miejscusmile
                                              aha i jeszcze jedno,prosze sprawdzcie prognoze pogody dlugoterminowa na Wasz region? moze wyrzuce cos z walizkiwink
                                              • kendo Re:swia kruczyna 18.05.07, 10:07
                                                i niech ktos zaprzeczy,ze nie sa madre,
                                                obserwowalam z altanki,gdy przyfrunela do wodopoju targajac w dziobie pol
                                                bulki,wlozyla ja do wody,tak przewracajac,by mieka czesci znalazla sie pod
                                                woda,podziobala sobie troszke,a reszte obskubywala i chowala w trawce /w
                                                kwiatkach na zaswink
                                                • slo-onko Re:swia kruczyna 18.05.07, 10:22
                                                  w przygodzickim gniezdzie sa juz dwa pisklatka smile))
                                                  • kendo Re:dwa bocianie dzieciaczki;) 18.05.07, 10:28
                                                    o!,to biegne,moze uda mi sie podejzec,ale wczoraj ,jak podgladalam to wydawalo
                                                    mi sie,ze wlasnie widzialam dwie glowkiwink)
                                                  • slo-onko Re:dwa bocianie dzieciaczki;) 18.05.07, 10:55
                                                    wczoraj nie udalo mi sie przypilnowac,ale dzis gdy zobaczylam dwa maniunie
                                                    glowki to normalnie podskoczylam z radoscismile a Ty jestes matka chrzestna
                                                    bociow,bo pierwsza ich wypatrzylaswink
                                                  • kendo Re:dwa bocianie dzieciaczki;) 18.05.07, 11:03
                                                    oj sloo,
                                                    ale mnie zaszczytne miano spotkalosmile)
                                                    chetnie bym im zabek naznosila,ale na razie podjadaja przerabiany pokarm
                                                    rodzicowsmile)
                                                  • kendo Re:dwa dzieciaczki orlatkowe 03.06.07, 20:35
                                                    niedawno zagladalam do nich,siedzialy juz na tych grubych galeziacha,cala
                                                    trojka,dzis sa tylko dwa,dzielnie jedza same juz rybe,akutat dostali
                                                    posilek,mamcia na pobliskiej galezi zasiadla i czyscila sobie pirka,mysle,ze
                                                    ten brakujacy to najwiekszy z dzieci ,i sobie gdzies odfrunal juz.
                                                  • kendo Re:dwa dzieciaczki orlatkowe 08.06.07, 22:11
                                                    w dalszym ciagu dwa orlatka w gniezdzie,
                                                    jedza po kolei rybke ,odfrunie najedzony na galaz,sfrunie nastepny glodomor i
                                                    dojada,
                                                    sa naprawde juz duze i pomyslec,ze tak sie rozwinely na niemal dorosle osobniki.
    • nick000 Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.06.07, 16:56
      kilka fotek z wczorajszej rowerowej wycieczki. Dlaczego w tym watku, bo
      pierwsza jest pliszka.
      img526.imageshack.us/my.php?image=111xh5.jpg
      img526.imageshack.us/my.php?image=113th8.jpg
      img526.imageshack.us/my.php?image=112ii9.jpg
      www.nick000.ao.pl/
      • nick000 Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.06.07, 17:00
        i jeszcze kilka
        img526.imageshack.us/my.php?image=114rf8.jpg
        uwierzcie na słowo, poziomki są przepysznesmile
        img526.imageshack.us/my.php?image=115vc1.jpg
        pająk i jego przekąska
        img526.imageshack.us/my.php?image=116tc4.jpg
        • slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.06.07, 17:08
          ooooooooo fuuuuuuuuuuj!!!!! tzn na widok pajka.
          a poziomki sa sliczne, jak dobrze wyteze wzrok to nawet jestem w stanie poczuc ich smak i slodycz latasmile
    • slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.06.07, 17:06
      zawod Nicka: przyrodnik-fotografik z zamilowaniasmile
      fajne te zdjecia Nicksmile
      • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 11.06.07, 17:38
        nicku,slicznie uchwyciles pozna wiosne....
        na pajaka patrzam i az sie "gesilam".
        a pozionkami jestem zaskczona,ze juz takie sliczne.
        • kendo Re: "moje golabki" 21.07.07, 12:39
          wczoraj obserwowalam gniazdo na jednej z choinek,
          sa dwa malunie golabki,siedza cichutko w gniezdzie,gdy rodzic przyfrunie,prosza
          go o jedzenie dzibiac w jego dzibek,dzielni rodzice,jak nie siedza w
          gniescie,to siedza na sasiednej choince gruchajac,jakby mowily,ze jestesmy w
          poblizu siedzicie cicho,by sroczyny was niepozarly.
          ciekawe czy uda mi sie zoobserwowac pierwszy wylot z gniazda.
    • slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 21.07.07, 13:09
      bedac na wsi mialam okazje widziec jak w oborce jaskolki znosily jedzonko dla mlodych. mlode slyszac i widzac swoich opiekunow wytykaly lebki w gore i rodziawialy dziobki czekaly co do nich wpadnie. wspanialy widok.
      • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 21.07.07, 19:54
        sloo,
        to typowy wiejski obrazek,zawsze beda po mleko u gospodarza,zagladalam do obory
        by zobaczyc jaskoleczki,te lepki byly slodkie z rozdartymi dziobami za
        muszkami....
        tu ten obrazek jakos nie czesto widze,a sa w poblizu gospodarstwa.
    • greis52 bogatki:) 19.09.13, 21:26
      www.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_www.pap.pl&_PageID=1&s=infopakiet&dz=nauka&idNewsComp=&filename=&idnews=125662&data=&status=biezace&_CheckSum=352247596
      "Nieśmiałe samce bogatek mają mniej "przyjaciół", niż osobniki odważne,
      ale za to nawiązują z nimi silniejsze więzi."

to coś tak samo jak nieśmiali ludziesmilesmile
      • lusia_janusia Re: bogatki:) 19.09.13, 23:11
        Zima bardzo czesto obserwuje sikorki przez okno, jak
        przylatuja do jedzenia, ktore im wywieszam, i widze ze sa
        b.bojowe, potrafia bronic swojej kulki z jedzeniem, odganiajac
        intruzow swojego gatunku.
        • kendo Re: bogatki:) 20.09.13, 09:21
          tak sa bojowe te,
          ktore maja na brzuszku czarny paseczek szeroki...

teraz mlodziutkie mi po drzewach "urzeduja"widac,ze kolory sie robia juz klarowniejsze...
          modre tez berwcik ciemniejszy juz dostaja...
          swietnie /zwinnie po galazkach za pajaczkami/robaczkami sie uwijaja...
    • greis52 Europejski Dzień Ptaków... 26.09.13, 21:37

Dzisiaj, 26 września, obchodzony jest Europejski Dzień Ptaków.
      Celem takich ptasich świąt, jest zwrócenie uwagi ludziom na pierzaste stworzenia.
      • kendo Re: Europejski Dzień Ptaków... 26.09.13, 21:47
        no przegapilam ,,
        wybrala bym sie w plener na podglad ich....
        choc slysze co dzien mlode sokoly przed lunchem,
        jak sa na polowaniu,
        dzis kruki gonily mloda pustulke dos dlugi czas....
        pozniej zgubilam ich na niebieskim niebie....

pwenie w przedszkolach dzieciakom pokazywali filmiki o ptaszkach...
        • lusia_janusia Re: Europejski Dzień Ptaków... 26.09.13, 22:25
          Nad brzozowym parkiem gdzie jezdze na rowerze tez jest
          pustulka, i kilka razy widzialam jak krazyla nad blokami.
          • kendo Re:szuka sobie przezimowania?? 05.10.13, 17:13
            czesto wlatuja nam ptaszki na altane,
            teraz tez rudzik,(tak sie chyba zwie)
            wpadl i niemogl biedak znalesc wylotu,
            gdyby nie Bobby, pancio by nie zauwazly go trzepoczacego sie za fieranka,
            tu wypuszczony na wolnosci

https://i43.tinypic.com/nd3q6h.jpg
            • kendo Re:szuka sobie przezimowania?? 06.10.13, 16:13
              https://i41.tinypic.com/o9h6oh.jpg
              w sejmik sie chyba kruki zbieraly https://i44.tinypic.com/2wc00zp.jpg
              cale swermy nad glowa frunely..i glosno od krakania bylo...
              jak u "Hiczkoka" w filmie
              • lusia_janusia Re:szuka sobie przezimowania?? 07.10.13, 19:36
                Oj, jaki ladny, "rudziki" chyba odlatuja na poludnie
                do ciepla, a ten biedaczek sie zapodzialu u Ciebie Kendo.

A wronidla juz wieczorem slychac na miescie, kolo kosciola sawsze
                sie gromadza na tych drzewach, wokolo kosciol oswietlony, to wydaje im sie
                ze cieplo.
                • kendo Re:link do rozniastych ptakow 09.10.13, 15:39
                  wrecz przeciwnie Lusia,
                  zawsze widze go zima pod tujami....
                  kiedys chcial gniazdko w altanie zrobic...

www.naturephoto-cz.com/sec_se_5.html?od=0
                  • kendo Re:dzisiejsze odwiedziny bazancika 07.02.14, 11:30
                    https://i58.tinypic.com/33w49rn.jpg
                    znalazl droge do ziaren..
                    odwiedza codzienie ...
                    • lusia_janusia Re:dzisiejsze odwiedziny bazancika 07.02.14, 14:53
                      Kendo to do wiosny sie podpasie i bedzie
                      za ciezki dla kurki.
                      • kendo Re:dzisiejsze odwiedziny bazancika 07.02.14, 15:29
                        a moze sokol go nie uniesie tez....
                        kurki tez co roku sie zjawialy,
                        teraz nigdzie ich nie widze...
                        a moze,ze od poludnia ziarno dajemy a nie jak uprzednio od polnocnej strony
                        • lusia_janusia Re:dzisiejsze odwiedziny bazancika 07.02.14, 15:35
                          No juz o tej porze, powinny sie szukac, nawolywac,
                          moze gdzies w polach to robia, a do stolowki przychodza
                          indywidualnie.
                          W brzozowym lasku, sikorki sie juz nawoluja, sroki lataja jedna
                          za druga, i wydaje mi sie ze mewy -trut osiedla sie nad kanalem kolo
                          ishall(lodowisko).
                          • kendo Re:dzisiejsze odwiedziny bazancika 07.02.14, 16:27
                            uf...mew nie lubie nad domostwami,
                            bo male ptaszki wylapuja,
                            na remsie slychac juz nawolywanie sikorek i rudzika...jeden tylko widze jest i bardzo plochliwy...
                            zawsze widzialam jak prze ugor szly kurki
                            teraz sniegu zmalalo a i tak nie widac ich...
                            moeze gdzies blizej maja do ziarna..
                            • lusia_janusia Re:*Edredon* 08.02.14, 09:30
                              https://i59.tinypic.com/1zp5g9h.jpg
                              Zimowy Bałtyk to raj dla obserwatorów z północy kraju. Przybrzeżne wody Bałtyku wybierają sobie na zimowisko takie ptaki jak alki, nurzyki, nurniki, mewy siodłate, bielaczki, szlachary, nurogęsi, lodówki, gagoły, uhle, markaczki, edredony, ogorzałki, czernice i głowienki. Tak więc, ptasiarze z wybrzeża, ruszajcie w teren!
                              • kendo Re:*Edredon* 08.02.14, 09:32
                                nigdy nie widzialam tego nad tutejszym morzem....
                                ladnie upierzony..
                                • lusia_janusia Re:*Edredon* 08.02.14, 09:41
                                  Kendo, widzialam w parku w sadzawkach mieli takiego.
                                  • kendo Re:*Edredon* 08.02.14, 09:42
                                    achaaaaaaaaaaaaaa,
                                    a myslalam,ze wypatrzylas go w morzu...
                                    • lusia_janusia Re:*Edredon* 08.02.14, 09:43
                                      Kendo po raz kolejny disiaj mamy guzy.
                                      • kendo Re:smierc ptakow 13.02.14, 10:12
                                        *poobiedni odpoczynek*
                                        Autor: xystos 13.02.14, 09:50
                                        Dodaj do ulubionych
                                        Odpowiedz cytując Odpowiedz
                                        We Francji nawałnice zabiły tysiące ptaków
                                        admin, śr., 2014-02-12 21:26

"Wielka burza, która przyszła od Atlantyku, spowodowała spore spustoszenie u wybrzeży Francji. Lokalni ornitolodzy twierdzą, że w jej wyniku zginęło ponad pięć tysięcy ptaków."

zmianynaziemi.pl/wiadomosc/we-francji-nawalnice-zabily-tysiace-ptakow

.. nietylko w Francji,obecna zima czyni ze wiele ptakow umiera z glodu
                                        dokarmianie ptakow i zwierzyny dzikiej to moralny obowiazek ludzi

gdy ptaki z rodziny Corvus wygina to w pare dziesiacioleci przerozne
                                        epidemie wybija wszystkich ludzi,dbajmy o nasz naturalny korpus sanitarny

tu przenioslam tem temacik..

biedne ptaszyska,
                                        coraz wiecej gatunkow ptakow/zwierzad ginie w przyrodzie,
                                        my nasyepni w kolejce-co juz sa skutki widoczne przez rozne epidemie.
                                        • alfredka1 Re:smierc ptakow 15.02.14, 15:56

Na zmniejszenie smuteczków

www.wildlifekate.co.uk/#/my-live-cameras/4581339415--
                                          • lusia_janusia Re:smierc ptakow 15.02.14, 16:42
                                            Alfredko, dziekuje w drugiej kamerze widzialam
                                            wiewiorke na posilku, akurat te pokazane wszystkie ptaszki
                                            mozna spotkac u mnie w miescie i jak pojade do Kendo, to mozna
                                            ich obserwowac przez okno stojac w ktoryms oknie.
                                            • kendo Re:smierc ptakow 15.02.14, 19:29
                                              ptaki z wyczerpania po lotach umieraja,kiedy laduja na przystankach...
                                              zima nie wszedzie jest lagodna...

a ciekawostka
                                              teraz w radio uslyszana kiedy od Lusi wracalam,

przyleciala juz jedna zurawiaczy jeden zuraw,
                                              bo nie podali jaka plec..hi.hi....
                                              pare tygodni za wczesnie,
                                              wypowiedz eksperta brzmi,
                                              ..nieraz przylataja "zwiadowcy" by wybrac dobry rewir dla siebie....

dzieki Alfredka za kamerki...
                                              • kendo Re:golabek i bociki 20.02.14, 16:46
                                                co roku na swierkach galabki buduja gniazdo,
                                                juz wrocily i dojadaja sobie ziarno codziennie
                                                https://i61.tinypic.com/1z3tpmq.jpg

bociki tez dzis widzialam,
                                                przezimowaly ,sa dokarmiane zawsze zima.
                                                dwie pary,choc ta druga na wycieczke sobie gdzies poleciala...
                                                https://i59.tinypic.com/2emegcm.jpg
                                                • dorka556 Re:golabek i bociki 20.02.14, 16:55
                                                  Dzisiaj widziałam gniazdo srok na drzewie rosnącym w środku miasta tuż przy ruchliwej ulicy.
                                                  Są już małe. Czyżby ptaki straciły instynkt samozachowawczy?
                                                  • lusia_janusia Re:golabek i bociki 20.02.14, 16:58
                                                    Kendo ladnie ich ujelas w obiektywie.
                                                    Dorka ja tez slyszalam jak pustulka nawolywala na swojego
                                                    partnera kilka dni, i chyba poleciala gdzies do lasu na poszukiwania
                                                    bo jej nie widac ani slychac,

Natomiast sikorki z cala pewnosci maja juz swoje gniazdka bo slychac
                                                    jak sie nawoluja.
                                                • maria88 Re:golabek i bociki 20.02.14, 16:56
                                                  W obawie o roznoszenie chorób przez gołebie to w Polsce znaczna ich częśc wytrzebiono.
                                                  • kendo Re:golabek i bociki 20.02.14, 17:41
                                                    *Dorka,
                                                    o jeja,juz male sroczyny sa...mamy tez na miedzy sroki,
                                                    grniazdo na swierkach wichura im "zmiotla" nie widze,coby w poblizu cos wybudowalay...
                                                    rozejze sie jutro dokladniej po drzewach,

*Marysiu,
                                                    tak,tu tez pisali,ze golebie jakiegs virusa maja co moze zarazic czlowieka,
                                                    ta para golebi trzyma sie za "naszym plotem " a teraz na sniadania przychodza,wczesnie w tym roku...

https://i57.tinypic.com/14bhw0k.jpg
                                                    drugie zdjecie bosckow,zrobilam tylko dwa ujecia,
                                                    Lusia ma wiecej.
                                                  • kendo Re:gesi/kaczki 28.02.14, 10:40
                                                    juz sie w pary powiazaly,
                                                    kaczory konkurentow odganiaja https://i61.tinypic.com/2z6cart.jpg
                                                    samotne kaczusie oczekiwuja na "wziecie"

https://i62.tinypic.com/zjc57l.jpg ten pierwszy to chyba gesior,
                                                    zaczal do ogrodzenia syczac dochodzi,bo mezczyzna z dziecimi sie zblizal

a kogucik jakos sam ,chyba panny sobie szuka https://i58.tinypic.com/qn66bt.jpg
                                                  • kendo Re: kaczka na kladce 28.02.14, 10:45
                                                    nad kanalem wiatr zlamal galaz,
                                                    ktora ulozyla sie jak kladka, https://i58.tinypic.com/xbak4n.jpg
                                                    kaczusia juz wykozystala ja,wolajac swego wybranca
                                                    https://i61.tinypic.com/2j5tzo.jpg
                                                  • kendo Re: zurawie zwiastuny wiosny w Skane 02.03.14, 12:29
                                                    www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/article2104078/Tidiga-tranor-har-skadats.html
                                                    nareszcie piekny taniec pokazali..
                                                    juz od tygodnia wielkimi gromadami sie zlatuja,
                                                    z roznyc stron

lubie je obserwowac na polach i sluchac ich nawolywan...
                                                  • kendo Re: z ptakami w parku 05.03.14, 16:25
                                                    https://i57.tinypic.com/femibs.jpg chodza sobie w calym ogrodzeniu bez siatki nad glowami...nawet nie widzialam by fruwaly...

https://i57.tinypic.com/2iw4t2a.jpg
                                                    zadno nie chcialo sie pochwalic swym przepieknym ogonem...
                                                  • dorka556 Re: z ptakami w parku 05.03.14, 23:21
                                                    Kilka dni temu byłam w Łazienkach. Pawie były wszędzie.
                                                    Łaziły po całym parku, jak kury po polu, bez żadnego ogrodzenia.

http://i57.tinypic.com/rk1v1g.jpg
                                                  • kendo Re: z ptakami w parku 06.03.14, 14:11
                                                    *Dorus,
                                                    sliczny paw...

tu niby tez chodza,ale sa za siatkowa bariera...
                                                  • kendo Re: para golabkow 06.03.14, 14:15

juz sobie gniazdko naprawia na choince
                                                    i przychodzi na obiadek pozbierac ziarno,co wroble wyrzucaja z karmnika
                                                    https://i60.tinypic.com/25tcduh.jpg
                                                    widac nawet sniezyczki pod bzem
                                                    i polowki jablek co szpaki jakos nie za bardzo teraz zajadaja,
                                                    jak bylo duzo sniegu to dostawaly 3 razy dziennie po jablku
                                                  • kendo Re: para golabkow 15.03.14, 08:18
                                                    koniec zimy ,
                                                    ziarna ostanie dajemy jeszcze ptaszkom
                                                    i nawet Macius przybyl na posilek(zdjecie przez okno robilam)
                                                    https://i62.tinypic.com/a3jtdd.jpg

a te ptaszydlo,byly dwa kolo siebie,kiedy zdjecie robilam,odfrunal jeden
                                                    https://i62.tinypic.com/2yzkbkj.jpg
    • greis52 Re: Ptaki najrózniejsze:) 17.03.14, 12:30
      www.lasy.gov.pl/zubr
      • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 17.03.14, 18:47
        *Greis,
        podczas dnia kamerki sa na ptaszki nastawione,
        nieraz zajze i popatrze sobie,
        noca sa zubry lub dzikie swinie...
        • kendo Re:Prerie-zurawie 21.03.14, 16:48
          dzis przylecialy nad morze,tz,kolo miejscowosci nadmorskiej,
          w radio byla na zywo z ludzimi zebranymi i obserwujacych wywiad
          sv.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A4rietrana
          a to sie inaczej nazywa zoraw kanadyjski
          pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBuraw_kanadyjski
          Żurawie kanadyjskie łączą się w pary na całe życie. Pozostają razem przez cały rok, migrując na zimowiska razem z młodymi

www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/article2118699/Forsta-Sverigebesoket-for-Prarietranan.html
          dzisiejszy Kurier je obserwuje
          • lusia_janusia Re:Prerie-zurawie 21.03.14, 19:07
            Przylecialy, przylecialy zurawie,
            wczoraj ich widzialam na niebie i slyszalam, glosno
            sie nawilywaly.
            • kendo Re:Prerie-zurawie=kandyjskie 21.03.14, 19:14
              to moze ja tez je wlasnie widzialam /slyszalam
              i ta bidule jedna,co sama reszty szukala zalosnie nawolujac...
              • lusia_janusia Re:**glosy ptakow** 11.05.14, 18:57
                www.poland.gov.pl/Wiosna,nad,Biebrza,,glosy,ptakow,10070.html
                kliknac na czerwony napis przy obrazku ptaka.
                • jaga_22 Re:**glosy ptakow** 11.05.14, 19:25
                  Fajne,podoba mi się bekas.
                  • kendo Re:**glosy ptakow** 12.05.14, 10:58
                    no,na pocieszenie w chorobie
                    ptaszki mi pospiewaly....
                    • lusia_janusia Re:**warzecha** 12.05.14, 20:59
                      Ogladalam jak mama na noc, piorka przeczesywala malym pisklakom.
                      I koncertu ptaszkow tez wysluchalam, zeby sie dobrze spalo,
                      bo pelnia ksiezyca.
                      • slo-onko Re:**warzecha** 13.05.14, 09:04
                        ojej jakie słodkie ptasie maluchy. warzęcha z rodz.ibisow, nawet nie wiedziałam,ze i takie ptactwo zlatuje do naszego kraju.
                        dzisiaj na moim podworku siedziała para kaczorow, fajny widok,byleby ich tylko lis nie pozarl. czasami jakiś chytrus wpada na nasze podwórko.
                        • lusia_janusia Re:**kaczki** 13.05.14, 09:31
                          SLO, jak kaczory siedzialy, to w poblizu musi byc gdzies
                          kaczka co wysiaduje, bo kaczory pilnuja swoich gniazd.
                          • slo-onko Re:**kaczki** 13.05.14, 09:39
                            nie Lusia,to nie możliwe,moze zladowaly w przerwie. na około budynki,dzialki,brak zarośli wiec to był przypadek,aczkolwiek czasem tak się zdarza. nieopodal ok pol km od nas jest stawik,tam maja gniazda,moze przyfrunely w poszukiwaniu resztek.
                            • kendo Re:**kaczki** 13.05.14, 10:47
                              *Lusia,
                              no milo dla ucha sie sluchalo koncertu,

*Sloo
                              macie tez lisa niemal w srodku miasta??
                              • lusia_janusia Re:**kaczki** 13.05.14, 10:51
                                *Kendo dziekuje.
                                *SLO, moze sie zdazyc, ze kaczka oprzyprowadzi swoje
                                maluchy za pozywieniem.
                                • lusia_janusia Re:**kaczki** 15.05.14, 14:27
                                  Kaczor zajal miejsce w gniezdzie po labedziach.
                                  https://i59.tinypic.com/10dgqgz.jpg
                                  Moze to ta kacxuszka tymi swoimi mialymi 4 sztuki
                                  znajdzie miejsce,
                                  https://i59.tinypic.com/vhvjno.jpg
                                  Tyle sie juz powylegiwalo malych kaczuszek i nie widac, prawie zadnej
                                  zeby dorastala, wszystko mewy, kruki i sroki powyjadaly.
                                  • slo-onko Re:**kaczki** 15.05.14, 14:33
                                    piękne zdjatka powychodzily lusia. potrafisz znaleźć fajna przyrodę i pokazac jka w takich ujęciach. brawo.
                                    • kendo Re:**kaczki** 15.05.14, 15:07
                                      *lusia
                                      no slicznie wycjodza Ci zdjecia z ciekawymi motywami,

pododawalam w czolowce kamerki sokolow i orla
                                      szukaj pod koniec linkow i bocka na poczatku
                                      • lusia_janusia Re:**kaczki** 15.05.14, 15:46
                                        *SLO, *Kerndo,
                                        dziekuje za mile slowa,

Doczytalam sie ze bociany w Doorosena w holandi podczas ostatnich
                                        opadow deszczu jedno dostalo zapalenia pluc i wujeli go z gniazda, dokarmiaja,
                                        i ma sie wzglednie, tylko nie moze cos na jedna nozke satwac, w gniezdzie tylko jedno
                                        bocianiatko.

Z 5 jajek 1 bylo nie zalezone, 1 umarlo w jajku - nie wiedza czemu, 1 sie nie
                                        rozwinelo.
                                        Cos juz drugi rok jest niekorzystny dla bocianow.

Czytalam tez ze chyba w Polsce w gniezdzie ingruz napadl w nocy na
                                        gniazdo i zniszczyl wszystkie jajka i nie bedzie wylegu.
                                        • kendo Re:**kaczki** 15.05.14, 15:51
                                          tak to jest...
                                          u pustulki w holandi tez kruki chacialy zawladna gniazdem,
                                          jeszcze nie wyleglo sie nic,sledzilam spora chwile...
                                          • lusia_janusia Re:**Sokol wedrowny** 15.05.14, 15:57
                                            www.peregrinefalcons.be/live2.jsp?lang=en
                                            Te obrazy są transmitowane na żywo przez 24 godziny na dobę, bezpośrednio z St Michael and St Gudula Cathedral w Brukseli. Kamera 1 jest umieszczony na balkonie 1 m od gniazda i może być obsługiwany ze stanowiska obserwacyjnego znajdującego się na Parvis katedry. Aparat 2 jest nowy z 2013 roku. Montuje się 70 m na budynku z widokiem na wieżę, gdzie Peregrines są hodowli. Pozwoli to obserwować ruchy dorosłych pochodzących karmić swoje młode.
                                            • lusia_janusia Re:**Sokol wedrowny wegry** 15.05.14, 16:00
                                              www.mavir.hu/web/mavir/feszekmegfigyeles
                                              U nich pada juz drugi dzien, dobrze ze maja
                                              troszke daszku nad glowa.

Kendo ten link co zapodalas vidio o sokolach dalam zywa kamere
                                              z Brukseli. w linku wyzej.
                                              • kendo Re:**Sokol wedrowny wegry** 15.05.14, 16:27
                                                dzieki Lusia,
                                                szkoda zmoklych maluszkow,
                                                wiele z nich nie przezyje..
                                                oby ten bocianek co wspominalas wyzdrowia...
                                                • kendo Re:**jakis wodny ptaszek wysiaduje na brzegu** 23.05.14, 10:01
                                                  www.abcnyheter.no/nyheter/dyr/tjeld-TV
                                                  kamerka na zywo z norewskiego brzegu,
                                                  • lusia_janusia Re:**jakis wodny ptaszek wysiaduje na brzegu** 23.05.14, 13:58
                                                    *Kendo kiedys sie doczytalam ze to morska sroka, widzialam w
                                                    brzosowym lasku kolo lodowiska taka juz przez 2 lata sie zasiedlila.
                                                  • kendo Re:**jakis wodny ptaszek wysiaduje na brzegu** 24.05.14, 11:13
                                                    no nawet podobna z upierzenia,
                                                    bialo-czarne piorka
                                                    jeno dziobek dluzszy i cpomaranczwo-czerwony,
                                                    przyjze sie jej pozniej wiecej...
                                                  • lusia_janusia Re:**jakis wodny ptaszek wysiaduje na brzegu** 24.05.14, 11:15
                                                    Zagladalam do "strandskata", pada deszcz, a ona twardo siedzi w gniezdzie
                                                    i wysiaduje.
                                                  • lusia_janusia Re:**koncert slowika** 24.05.14, 17:38
                                                    https://i61.tinypic.com/2q85b4j.jpg

www.youtube.com/watch?v=W-0s2GATEWM&feature=kp
                                                    Sluchacie slowika jak treluje rano albo wieczorem,
                                                    bardzo lubie ich sluchac.

**SPOZNIONY SLOWIK** J.Tuwim
                                                    Płacze pani Słowikowa w gniazdku na akacji,
                                                    Bo pan Słowik przed dziewiątą miał być na kolacji,
                                                    Tak się godzin wyznaczonych pilnie zawsze trzyma,
                                                    A już jest po jedenastej - i Słowika nie ma!

Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
                                                    Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
                                                    Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
                                                    A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku.

Może mu się co zdarzyło? może go napadli?
                                                    Szare piórka oskubali, srebry głosik skradli?
                                                    To przez zazdrość! To skowronek z bandą skowroniątek!
                                                    Piórka - głupstwo, bo odrosną, ale głos - majątek!

Nagle zjawia się pan Słowik, poświstuje, skacze...
                                                    Gdzieś ty latał? Gdzieś ty fruwał? Przecież ja tu płaczę!
                                                    A pan Słowik słodko ćwierka: "Wybacz, moje złoto,
                                                    Ale wieczór taki piękny, że szedłem piechotą!"
                                                  • lusia_janusia Re:**powrot bocianka do gniazda** 01.06.14, 11:39
                                                    www.youtube.com/watch?v=LSICUomB2jE&feature=youtu.be
                                                    W Makowie, juz przyniesli tego malego bocianka "Bebniaminka" do gniazda
                                                    do pozostalych 4 bocianow, Jak widac jest duza
                                                    roznica we wzroscie, ale sobie nadgoni rodzicow dieta.
                                                  • kendo Re:**powrot bocianka do gniazda** 01.06.14, 11:45
                                                    o jeja,biedaczek,
                                                    maly jest,i nie wie,ze trzeba sie odwrocic do jedzenia,kiedy rodzic karmi,
                                                    moze szybko sie nauczy...
    • lusia_janusia Re: *Pustulka w Rosji* 03.06.14, 10:29
      birdwatch.by/pustalga_brest2014
      Juz sie wyleglo 2 pisklaki,
      • kendo Re: *Pustulka w Rosji* 03.06.14, 10:42
        oj to bedzie co sledzic,
        ciekawe czy tatus tez taki nieporadny jak jego pobratymiec z holnadii?

dodaje do czolowki linka
      • lusia_janusia Re: *Pustulka na Bielanach* 03.06.14, 10:43
        webcam.peregrinus.pl/pl/warszawa-bielany-podglad
        Zrobili sobie gniado na balkonie, tylko kamera jest jakos zle ustawiona
        chyba na 14 pietrze.
        • lusia_janusia Re: *Rodzina slowikow* 04.06.14, 21:19
          www.youtube.com/watch?v=AezaZHRAtUg
          Jak glodne dzioby do gory sie wyciagaja, ze rodzice nie nadaza
          z pokarmem.
    • slo-onko golabek na parapecie w pokoju 05.06.14, 07:33
      http://i58.tinypic.com/23tfrpk.jpg
      • slo-onko Re: golabek na parapecie w pokoju 05.06.14, 07:48
        spi sobie, nie wiemz jakiego powodu wyladowal. zobaczymy czy odfrunie do naszego powrotu,jesli nie to zgłosimy do ochronki,moze chory.
        corka ostatnio zabrala spod klatki skulonego golebia.zadzwonila do strazy miejskiej.straz poprosila o zapezpieczenie ptaka,potem przyjechali odebrali i oddali do hodowli.
        ten dzisiejszy ma obraczke wiec latwo go będzie zidentyfikować.
      • lusia_janusia Re: golabek na parapecie w pokoju 05.06.14, 07:56
        SLO,
        moze mial dlugi lot wieczorem i odpoczywa przez noc,
        w dzien sie rozejzy i na pewno odfrunie do swojego celu jak ma obraczke.
        • kendo Re: golabek na parapecie w pokoju 05.06.14, 10:26
          hmmmmmmmmmm,
          ciekawie sobie wyladowal,
          a moze stracil swa polowke
          dzieci moze juz odchowane i relaksuje sie teraz...

u mnie nad oknami sikoreczka w modrym bereciku ma gniazdo
          zwijaja sie rodzice jak w ukropie i karmia maluszki,nawet spore gasieniczki wynajduja,

drugie gniazdko pod dachem altany,
          ptaszek z czerwonym ogonkiem,
          tez juz karmi maluszki,
          jest bardzo ostrozny by pokazac,ktoredy wlatuje w gniazdko...

pozniej znajde w atlasie nazwe ptaszka...
          • slo-onko Re: golabek na parapecie w pokoju 05.06.14, 10:36
            a może to był golab pocztowy, leciał z listem miłosnym do mnie i go zgubil ??????wink
            • kendo Re: golabek na parapecie w pokoju 05.06.14, 12:47
              slo-onko napisała:

> a może to był golab pocztowy, leciał z listem miłosnym do mnie i go zgubil ????
              > ??wink

o rany Slooooooooooooo.
              moze masz i racje? wyjdz ino przed blok.moze gdzies sie zaczepil o jakas galazke i czeka na wziecie
    • slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.06.14, 13:10
      Kendus jeśli sama sobie nie napisze to nikt do mnie tez nie ,bo niby kto?big_grin
      • slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.06.14, 13:11
        ale pamarzyc wartowink
        • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.06.14, 13:12
          slo-onko napisała:

> ale pamarzyc wartowink

oczywiscie Sloo,
          pomarzyc mozna sobie,
          bo to nadzieja do spelnienia...
          kto wie?????????????,kto wie?????????????
          • lusia_janusia Re: Ptaki najrózniejsze:) 05.06.14, 14:49
            No do mnie tes nikt nie chce napisac, i wyslac przez golabka.
            I pomyslec, ze kiedys cos takiego funkcjonowalo.
    • slo-onko Re: Ptaki najrózniejsze:) 06.06.14, 09:10
      nasz wczorajszy golabek lezal dzisiaj pod oknem. chyba był chory i albo spadl z parapetu,albo osłabiony nie miał sily wrocic do gniazda. smutny widok,nie lubie patrzeć na martwe zwierzątka.
      • kendo Re: golabek i sikorka:) 06.06.14, 10:09
        o jeja,szkoda
        pewnie byl mlody i nie miala sily/odwagi do swoich dofrunac,
        niewiele z mlodego ptactwa przezyje.

https://i57.tinypic.com/zl3if.jpg "moje sikorki" juz gniazdko opuszczaja,
        od wczoraj widzialam/slyszalam,jak rodzice wywolywali je z gniazdka,
        to malenstwo Bobby pokazal panciowi, siedzialo na parapecie
        zlapany w dlonie dlugo siedzial,az na drzewa pobliskie owocowe pofrunal.
        • slo-onko Re: golabek i sikorka:) 06.06.14, 10:16
          ojej jakiś liczny ptaszeczek . zdazylas chwycić aparat Kendo? ale super zdjecie.
        • lusia_janusia Re: golabek i sikorka:) 06.06.14, 10:20
          https://i61.tinypic.com/2czeqly.jpg
          Dzisiaj pozowal dla mnie golabek w parku, sama poszlam na runde
          bez "Maluszka", to moglam spokojnie sobie pocykac.

*SLO. t
          to przykry, ja tez mam mieszane uczucia na takie widoki.

*Kendo, to masz oswojone sikoreczki, i mniej robaczkow na drzewach,
          bo rodzice uwijali sie z wyszukiwaniem robaczkow po drzewach, zeby wykarmictaka duza rodzinke, ciekawe ile szt bylo w gniezdzie.
          • kendo Re: golabek i sikorka:) 06.06.14, 10:23
            sliczny parkowy golabek Lusia,

niewiem ile tych sikoreczk jest,
            niemam jak zobaczyc,
            bo sprytnie sobie wynalazly miejsce na gniazdko,
            male pewnie maja trudnosci ffrunac do niego i dlatego to malenstow na parapecie sie zatrzymalo i dalo sie zlapac...
            • lusia_janusia Re: golabek i sikorka:) 06.06.14, 11:11
              *Kendo, to bedziesz obserwowac, bo na noc beda sie staraly przyfrunac do
              gniazdka i przenocowac, a i rodzice beda ich karmic na trawie, to moze polizysz.

Dzisiaj nareszcie paw dal sie sfotografowac w calej swojej okazalosci,
              ale stal troche za daleko,
              https://i58.tinypic.com/5mxox4.jpg
              • kendo Re: golabek i sikorka + paw:) 06.06.14, 11:15
                *Lusia,
                no pieknie sie paw zaprezetowal...

tak bede obserwowac modre sikoreczki,
                ale chyba nie wszyskie jeszcze z gniazdka wyfrunely??
                • kendo Re: chyba beda sierotkami 06.06.14, 20:04

oby przezyly... https://i62.tinypic.com/34pmiwk.jpg jedno z rodzicow umarlo na altanie,
                  pozostaly maluchy do wykarmienia,kiedy zagladalam to nie bylo w poblizu drugiego rodzica
                  https://i57.tinypic.com/23uvqs8.jpg
                  niewiem czy bedzie wyraznie widac,ciezko sie robilo z lusterkowego odbicia
                  kiedy chcialam je nakarmic trzymajac muche w pensecie to jeden odfrunal...
                  https://i60.tinypic.com/29ega4o.jpg usiadl na belce pod sufitem altanowym,
                  bo rodzice w glupim miejscu gniazdko uwili...wfruwaja do niego od zewnetrznej stronym,
                  gdzie ja musialam dwie deseczki oderwac i zobaczyc...
                  poczekam do jutra,ciekawe czy przezyja?????????????,szkoda ich bo to ptaszek z czerwonym ogonkiem
                  pl.wikipedia.org/wiki/Kopciuszek_zwyczajny
                  • kendo Re: chyba beda sierotkami 07.06.14, 09:17
                    dzis posluchalam na altanie,
                    ciwraja sobie,
                    wiec chyba rodzic je dokarmia,
                    bo gdyby nie,to od wczorajszego przedpoludnia bez jedzenia ni daly by sobie rady???
                    • lusia_janusia Re: chyba beda sierotkami 07.06.14, 09:28
                      *Kendo, no szkoda, taka tragedia u ptaszkow,
                      ciwiraja bo moze sa glodne, moze dzisiaj uda Ci sie cos wymyslec.
                      Ten opierzony juz co siedzi na belce w altanie, to prawie gotowy do
                      lotu.
                      • kendo Re: chyba beda sierotkami 07.06.14, 09:50
                        https://i59.tinypic.com/2wps7yv.jpg
                        juz czwarty z gniazdka wyszedl,
                        kladziemy je na altany dach,
                        jeden z maluszkow ladnie odfrunal...cdn...
                        • lusia_janusia Re: chyba beda sierotkami 07.06.14, 09:54
                          *Kendo, ladnie wyszly pisklaki, ale ten co ma zolty dziobek, to potrzebuje
                          wiecej czasu zeby odfrunac.
                          Jak koty ich nie upoluja to moze jeden rodzic zdazy ich dokarmiac w trawie,
                          albo same sie naucza.???...
                          • kendo Re: chyba beda sierotkami 07.06.14, 10:54
                            wszystkie juz wyfrunely do altany,
                            musielismy je na dach klasc bo Bobby by ja zalizal...
                            7 st,wszystkich,
                            jednego u sasiada za murkiem na masce samochodu wzielam i karmilam muszkami,
                            a on dziobka nie otworzyl,pewnie nie po ich "cwieralam"
                            staralam sie wydawac podobne glosy co rodzic...hi.hiiiiiiiiii
                            • lusia_janusia Re: chyba beda sierotkami 07.06.14, 11:12
                              *Kendo,
                              maluchypewno sa w szoku, moze jeden chociaz przezyje, ten mocniejszy
                              i sprytniejszy?.
                              • kendo Re: chyba beda sierotkami 07.06.14, 11:14
                                no zobaczymy,
                                sasiad byl bardzo zainteresowany nazwa i miejscem udrdzenia ich..hi,hiiiiiiii

juz pancia ostrzegalam by patrzal pod nogi jak idzie trawnikiem,
                                bo takie malunie,ze mozna je w trawie nie zauwazyc...
                                • kendo Re: Kopciuszek sie zwa... 07.06.14, 19:14
                                  https://i57.tinypic.com/312ha1u.jpg
                                  7 st wszystkich maluchow,sfruwaly do altany,

https://i58.tinypic.com/vytdp3.jpg
                                  maciupenkie toto....a leciutkie...

https://i58.tinypic.com/974p6x.jpg niektore juz nawet chcialy sie przejechac na samochodzie,wyladowal na maske u sasiada ....

te same widzialam na spacerze,
                                  czyli na nich odpowiednia pora by z gniazd wybyc i skrzydelka trenowac,
                                  rodzice zawsze w poblizu nawoluja i sie znajduja...
                                  • lusia_janusia Re: Kopciuszek sie zwa... 07.06.14, 20:30
                                    *Kendo,
                                    ojejku jakie to maciunie te ptaszynki, jeszcze tydzien by sie im
                                    przydalo z rodzicami,. bo ogonki malutkie, w dziobach zolto,
                                    skrzydelka nie wycwiczone.
                                    • lusia_janusia Re: *Rybolowy* USA. 11.06.14, 00:12
                                      www.alcoa.com/global/en/eco_alcoa/info_page/ospreycam.asp
                                      na powiekszeniu b. wyraznie widac.
                                      • kendo Re: *Rybolowy* USA. 11.06.14, 10:07
                                        teraz tam jeszcze noc-polnoc,
                                        popatrze po poludniu,jak komp bedzie wlaczony..
                                        • lusia_janusia Re: *Rybolowy* USA. 11.06.14, 15:26
                                          Ale dziwne to chyba nagrane, bo wczoraj tez tylko jedno jajko bylo
                                          a na czasie pisali, ze juz jest male w gniezdzie.
                                          • kendo Re: poranna kapiel sroczek malych 15.06.14, 11:25
                                            codzienny rytual otwierania okna,
                                            zobaczylam 2 mlode sroczki dzis z gniazda wyfrunely,
                                            akurat wodopoj pod drzewami jest,
                                            wiec sie zatrzymaly by sprawdzic co to jest https://i58.tinypic.com/23r0je0.jpg
                                            *
                                            https://i62.tinypic.com/jil3pz.jpg
                                            ale frajda,tak sie wykapac z rana
                                            **
                                            https://i57.tinypic.com/345hnbq.jpg
                                            **
                                            no juz wylaz z wody,teraz ja chce sie wykapac... https://i60.tinypic.com/1ihann.jpg
                                            • lusia_janusia Re: poranna kapiel sroczek malych 15.06.14, 11:50
                                              *Kendo fajna sesja zdjeciowa,
                                              to poznaly dobrodziejstwo wody mlode sroczki, dopiero
                                              beda sie darly na trawie za jedzeniem, Boby bedzie mial co
                                              odganac?.
                                              • kendo Re: poranna kapiel sroczek malych 15.06.14, 12:18
                                                *Lusia,
                                                juz rodzic je karmil,ale nie zdazylam cyknac fotki,
                                                pofrunely na drzewa komunalne i tam sie dra,
                                                Bobby juz tylko obserwuje je ,nauczyl sie nie gonic,jak na poczatku to robil...

pelno wrobelkow /sikorek/kopciuszki dzieciaczki sa na trawie,
                                                najbardziej aktywne sa z rana...

fajnie tak posiedziec w zacisznym miejscu i obserwowac je...
                                                • lusia_janusia Re: sroka morska 17.06.14, 19:40
                                                  Juz chyba sie wykluly male bo siedzi taka napuszona.
                                                  • lusia_janusia Re:* Warzecha* 17.06.14, 19:50
                                                    jedno gniazdo puste, ale widac ze w dwoch sie cos dzieje, albo
                                                    mlode pozostaly. albo jakies jeszcze spoznione wysiaduja.
                                                    Troche dlugo kreci,
                                                  • kendo Re: sroka morska 17.06.14, 19:57
                                                    podgladalam ja,
                                                    ale nie mogalam nigdzie notisy znalesc czy sie juz wykluly

sadzac po jej postawie siedzenia to chyba tak...ma szeroko skrzydla rostawione.
                                                  • lusia_janusia Re: Bocki 24.06.14, 09:47
                                                    W Makowie w gniedzie zostal tylko Beniaminek, ten ktory byl dokarmiany przez
                                                    kierownika schroniska dla ptakow Pana Tibora. Ale i Beniaminek nie dlugo bedzie
                                                    fruwal bo juz wychodzi z gniazda.
                                                    www.makov.cz/?action=webkamera
                                                    Współczesny bocian nas się nie boi,
                                                    Rolnik pracuje, a bocian stoi.
                                                    Gdy rolnik trawę na łące kosi,
                                                    Bocian swym dzieciom przysmaki znosi.
                                                    Gdy ścięta trawa gady odkryje,
                                                    Bocian dopiero czuje, że żyje!
                                                    Jadła ma pełno, jak na patelni,
                                                    Rolnik mu pięknie życzenie spełni.
                                                    Gady i płazy a nawet owady,
                                                    Rolnik z nimi nie dałby rady!
                                                    Gdy rolnik pługiem przewraca skiby,
                                                    Bocian nie idzie wówczas na ryby!
                                                    Patrzy i słucha, analizuje.
                                                    Czy rolnik, aby dobrze pracuje?
                                                    Czy dużo dżdżownic w glebie spulchnianej?
                                                    Bo to jest przysmak żony kochanej.
                                                    Tak sobie żyją rolnik z bocianem,
                                                    Obaj ze sobą trzymają sztamę.
                                                    *Elżbieta Stęplewska, Szkoła Podstawowa w Drugni Polska*
                                                    z netu.
                                                  • kendo Re: Bocki 24.06.14, 10:41
                                                    *lusia
                                                    oczywiscie podgladam bocki w Makowie,
                                                    sliczne sa wszystkie,
                                                    a Beniaminek wkrotce dolaczy do rodzenstwa.

mily wierszyk wkleilas Lusia.
                                                  • kendo Re: Bocki 24.06.14, 11:43
                                                    mlode ptaszysko odpoczywa na choinkowej galezi,
                                                    mozna zauwazyc,jak duzo szyszek jest,
                                                    beda miec wiewiorki zima co jesc...
                                                    https://i62.tinypic.com/28bg0gi.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: Bocki 24.06.14, 14:49
                                                    *Kendo,
                                                    dzieki, za mile slowa,
                                                    dzisiaj po poludniu juz nie bylo Beniamina w gniezdzie ani na trawie, moze juz zaczyna
                                                    frutowac.
                                                    A na galezi chyba siedzi juz mloda wona, ktora namysla sie w ktora strone pofrunac.
                                                  • kendo Re: po sokolach jastrzab sie zadomowil 30.06.14, 19:42
                                                    www.mavir.hu/web/mavir/feszekmegfigyeles
                                                    juz zniosla dwa jajka,
                                                    ciekawe,
                                                    one chyba nie odlatuja na zime wiec zdola je wychowac i przygotowac do zimy.
                                                  • lusia_janusia Re: po sokolach jastrzab sie zadomowil 30.06.14, 20:42
                                                    Wlasnie obserwowalam to gniazdo i wydawalo mi sie ze inny ptaszek sie szybko
                                                    zagniezdzil w nim, to bedzie nowy przychowek, tam jest dluzej cieplej to na pewno
                                                    zdaza sie odchowac.
                                                  • kendo Re: kawka ,jeszcze nierozumne dziecie 02.07.14, 14:54
                                                    https://i59.tinypic.com/1w1vb.jpgcaly czas na naszym trawniku urzeduje,
                                                    myslalam,ze glodna ,dostala troche buki,ktora zjadla,
                                                    drazni Bobby,choc dostal prykaz by jej nie gonic,
                                                    https://i60.tinypic.com/1rxn4g.jpg
                                                    jak siadzie na dachu to chce za nia wskoczyc,
                                                    https://i61.tinypic.com/efjl81.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: kawka ,jeszcze nierozumne dziecie 02.07.14, 16:26
                                                    *Kendo,
                                                    kawka pewnie chce sie zadomowic, bo wie ze co dzien cos w trawie
                                                    znajdzie do jedzenia, tylko trawa pozniej posteplowana , i wnosi sie stepelki
                                                    za butami do domu.
                                                  • kendo Re: kawka ,jeszcze nierozumne dziecie 02.07.14, 18:54
                                                    dokladnie tak jest Lusia,
                                                    ale szkoda mi bylo ptaszyska,
                                                    od paru dni posiadywala na choinkach,
                                                    zywi sie pewnie tym co Bobby nie doje-ma "bal na sto-dwa-"
                                                    podchodzola blisko do mojej reki z bulka,
                                                    jak pancio Bobby trzymal,bo skubaniutki widzi w ptaku chyba rywala...
                                                    zrobilam foty zamieszcze kiedys tam....
                                                  • kendo Re: kawka coraz ufniejsza 04.07.14, 19:55
                                                    no patrze przeciez ,ze prosisz mnie na chlebek..
                                                    https://i57.tinypic.com/p22qs.jpg

no co??,okruszkow niechcesz??
                                                    https://i57.tinypic.com/kd8msk.jpg

dobrze,prosze caly kawaleczek,jak dasz rade zjesc https://i57.tinypic.com/21eb2tt.jpg
                                                    i co?? tez nie? zobacz jaki smaczny,jak patrzy na ciebie,prosze...
                                                    https://i62.tinypic.com/10hrm21.jpg
                                                    nareszcie sie zdecydowalas...
                                                    https://i60.tinypic.com/w83xbt.jpg
                                                    ale teraz uwazaj,jedz powoli i nie duze kawalki,bo nie zdolasz jeszcze polknac,przytrzymuj sobie lapka,pojdzie lepiej.. https://i61.tinypic.com/34qqu87.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: kawka coraz ufniejsza 04.07.14, 20:17
                                                    *Kendo ale zrobilas kawce sesje zdjeciowa przy karmieniu.
                                                    Jak sie zadomowi, to bedziesz ja miala na czeresniach i wszedzie.
                                                  • kendo Re: kawka Bobby zazdrosny o nia 04.07.14, 20:24
                                                    hi,hiiiiiiii,dzieki Lusia,
                                                    jakos sie nas nie boi...
                                                    czeresnie moze bedzie jadac jako deser,
                                                    bo tak to przychodzi na altane kiedy glodna i zaczepia "cwiraniem"
                                                    wlasnie byla glodna jak na chlebek prosilam...
                                                    Bobby ja chce najwyrazniej zjesc,albo przegonici,albo jest zazdrosny
                                                    https://i62.tinypic.com/k9vui0.jpg
                                                    zbytnio sie go nie boi,
                                                    na dach altany sfrunie,
                                                    albo skacze po trawie,bo widzi ,ze trzymamy Bobby na linie
                                                    https://i59.tinypic.com/30dh2ls.jpg
                                                  • kendo Re: kawka ma sobie dobrze 13.07.14, 13:28
                                                    https://i58.tinypic.com/i3b876.jpg przysiadla sobie na ustrojstwie do suszenia prania i nic sobie nie robi z tego,ze linki bede musial moze po niej wycierac...

https://i57.tinypic.com/nvs5c1.jpg coras lepiej wychodzi jej zbieranie robaczkow,
                                                    w locie jeszcze ich nie umie zlapac,
                                                    pancio ja dokarmia raz na dzien,coby sie wzmocnila bo jakos slyszy te swoje ale nie chce do nich przylaczyc.
                                                  • kendo Re: dziwny czteroskrzydlowy ptak 17.07.14, 19:59
                                                    www.dn.se/nyheter/vetenskap/dinosaurie-med-fyra-vingar-funnen-i-kina/?l
                                                    ...cyt.[.Cztery skrzydła dinozaura o niezwykle długich sprężyn zostały odkryte w północno-wschodnich Chinach.Gatunek był wielkości orła, i może być aktywny pilot.

Znalezisko zostało dokonane w znanych kopalnych nośnych warstw skalnych w prowincji Liaoning. Nie, badacze w ostatnich dziesięcioleciach znaleźć długą listę spektakularnych dinozaurów, prymitywnych ptaków i ssaków z wczesnej kredy okresie około 125 milionów lat temu]

jak ze sa podobne do opisywanych smokow z bajki,

tak soebie nieraz mysle,ze to co w bajkach opisywane o smokach/stworach'to one byly naprade,przekazywane z pokolenia na pokolenie informacje
                                                  • slo-onko Re: dziwny czteroskrzydlowy ptak 17.07.14, 21:33
                                                    Kendus, duzo tez ludzka wyobraznia dopisala tresci. pewnie jakies wzorce sa,ale reszta to ludzka fantazja.
                                                  • kendo Re: filmik z australji 24.07.14, 19:53
                                                    www.youtube.com/embed/qoaEBb4IN4Q?rel=0
                                                    psiuenk bawi sie -to chyba sroka austarlijska?
                                                  • kendo Re: odwiedziny dzieciolowe 03.09.14, 19:15
                                                    mielismy odwiedziny dzieciola na trawniku,
                                                    https://i58.tinypic.com/j79kj8.jpg

zawziecie cos wydziobywal ...
                                                    https://i57.tinypic.com/11ihded.jpg

chyba mlody okaz,bo kolory sa jasne,
                                                    zima nas odwiedza tez pare,moze to rodzicie??
                                                  • kendo Re: odwiedziny sikorek 13.10.14, 11:44
                                                    wywiesilam dla ptaszkow
                                                    loj odkrojony od miesa w siateczce,
                                                    dzis juz zauwazyli i sie pozywiaja https://i60.tinypic.com/t83x40.jpg robila z pokoju
                                                    i zawsze cienie sie w szybie odbijaja..
                                                  • lusia_janusia Re: odwiedziny sikorek 13.10.14, 13:35
                                                    *Kendo, ja tez odkrajam tluszczyk i kroje drobniutko, zima dla kosow
                                                    wyloze w naszym kwietniku na podworku.
                                                    Musisz probowac pod roznym katem, to moze Twoj cien zrobi inne swiatlo,?
                                                  • kendo Re: odwiedziny sikorek 13.10.14, 14:13
                                                    *LUsia
                                                    musze chyba zamknac drzwi by swiatlo nie bylo rosproszone,
                                                    nie bedzie wtedy moze odbijac,
                                                    a za bardzo tez nie moge podejsc blizej bo ptaszyny sa plochliwe,

mamy co dzien tluszcz od miesa dla Bpbby,
                                                    pancio kroi i dla ptakow na remse wyrzuca..
    • greis52 Re: Ptaki najrózniejsze:) 26.01.15, 12:09
      wczoraj, jak co roku, odbyło się Zimowe Ptakoliczenie!

Dla przypomnienia: to koordynowana przez Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków akcja, polegająca na liczeniu zawsze w ostatni weekend stycznia ptaków przebywających przy karmnikach, w parkach i w ogrodach. Zebrane dane wprowadzane są następnie do Awibazy i pozwalają na tworzenie zestawień ptaków najliczniej i najmniej liczniej przebywających zimą w pobliżu ludzkich siedzib i zauważanie ciekawych zjawisk.
      ciekawa jestem wyników, chyba najwięcej to u nas jest gęgaw zimujacych...
      • lusia_janusia Re: Ptaki najrózniejsze:) 26.01.15, 12:14
        *Greis, nad zbiornikami wodnymi, gdzie ludzie ich dokarmiaja,
        ale w miastach to chyba wiecej jest sikorek, wrobli, wron,kawek, gawronow.
        • kendo Re: Ptaki najrózniejsze:) 26.01.15, 14:05
          tu tez sie odbywaja liczenia,
          jakos nie zauwazlyala tych wynikow..

wrobli jakos malo widzac ostanio przy domowych karmnikach,
          sikotrki roznego "rodzaju " najczesciej,
          a u mnie rudzik i dzieciol zielony odwiedza nieraz karmnik .
          • kendo Re: wiosenna kapiel:) 11.05.15, 08:51
            http://i58.tinypic.com/1678b5z.jpg golabkowa postanowila sie wykapac..
            • kendo Re: wrobelek w salonie 06.06.15, 16:34
              https://i62.tinypic.com/t9dptv.jpg wpadl do salonu i nie umial znalesc drogi na zewnatrz,
              co roku u sasiada sie pod dachowka wylegaja...https://i60.tinypic.com/33o2wxf.jpg
              ciezko wystraszonego zlapalam i na poduszce na altanie polozylam,odczekalam chwile i polozylam w cieniu na slonecznym deku,dzis juz go nie bylo,pewnie doszedl do siebie i odfrunal

https://i61.tinypic.com/4rp2r4.jpg te dziury w trawniku,bez trawy,to sprawka rodziny wroblowej,bo zrobily sobie basen piaskowy i kapai sie cala rodzina..

pod dachem alttany,
              kopciuszek znowu gniazdko zrobil i ma male pisklaki,
              bardzo ostrozny ,by pokazac gdzie wlatuje z robaczkami..moze odchowa dzieciaczki,jak w zeszlym roku..
              • slo-miana Re: wrobelek w salonie 09.06.15, 09:58
                to ci wróbelek elemelek. może nie miał sily odlecieć lub udawal martwego jak widział ludzi?
                a ja podczas pobytu na wsi jadac rowerem zobaczyłam wylatującego z polnych trwa cietzrewia lub kuropatwę, nie wiem co to było,bo wystzrelil jak z procy wystraszony. no i miałam okazje widzieć jak nad glowamy szybowaly zurawie z klangorem z daleka. fajny widok na blekicie lazurowego nieba.
                • kendo Re: wrobelek w salonie 09.06.15, 10:23
                  o,lubie sluchac zurawi na blekicie nieba,
                  a to co wywrunelo nagle,to moze mialo malutkie juz wyklute i w ten sposob chcialo je chronic??
                  • kendo Re:sroka chyba che na lodowisko pofrunac 11.06.15, 09:05
                    https://i58.tinypic.com/fwoluf.jpg
                    wczoraj w miescie na znaku do sztucznego lodowiska przysiadla sroka,jakby chciala dobrze przeczytac znak i trafic na lodowisko
                    • slo-miana Re:sroka chyba che na lodowisko pofrunac 11.06.15, 13:03
                      sroka która umie czytac?smile
                      tez mams roki na podworku,ale nigdy nie zdaze cyknąć imz djecia. czasami skrzeczą,nie przeszkadza mi to jednak. chyba derkacze sa glosne i lubia kolo domow terkotać,podobno wkurzająco.
                      • kendo narodziny sikorki 12.06.15, 10:30
                        tv.aftonbladet.se/abtv/articles/81079
                        Polscy naukowcy sfilmowali na Gotlandi wyklucie sie sikoreczki,na dloni
                        film zdobyl duzo pochwal i obejzany zostal w calym swiecie
                      • kendo Re:sroka chyba che na lodowisko pofrunac 12.06.15, 10:32
                        slo-miana napisał(a):

> sroka która umie czytac?smile
                        > tez mams roki na podworku,ale nigdy nie zdaze cyknąć imz djecia. czasami skrzec
                        > zą,nie przeszkadza mi to jednak. chyba derkacze sa glosne i lubia kolo domow te
                        > rkotać,podobno wkurzająco.

mamy sroki tu na pobliskich drzewach,co roku na innym drzewie gniazdo sobie zrobia,
                        skrzeczka,jak kota zobacza czy jak wiewioreczka skacze po galazkach..
                        przychodza do "wodopoju" popic wody i pokapac sie w "brodziku"
                        • kendo Re:juz opuszczaj gniazdko 19.06.15, 08:50
                          ktore co roku maja pod dachem alltany,
                          zawsze jakis "zablodzi wyfruwajac i potrwa chwile zanim znajdzie otwarta przestrzen do wyfruniecia,
                          tu na oknie siedzi wystraszony,zlapalam i na galezie czeresi posadzilam,bo mama tam siedziala i wolala po kolei kazdego by wyfrunal.. https://i58.tinypic.com/n2j0op.jpg
                          ogonek pomaranczowo-czerwony/skrzydelka czarne
                          w pojemniku z klamerkami wlozylam pior pustulki,kiedy znalazlam dwa lata temu bedac na grzybach na Wikinga gorce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka