krytyk2 20.09.08, 00:03 delfin,jest jedynym ssakiem ,ktory oddycha swiadomie gdy traci przytomnośc dusi sie pod woda i umiera Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elissa2 Re: zwierzę stworzone do medytacji 20.09.08, 00:10 To musi mieć niesamowitą podzielność uwagi Odpowiedz Link
jan_stereo Re: zwierzę stworzone do medytacji 20.09.08, 00:14 elissa2 napisała: > To musi mieć niesamowitą podzielność uwagi wlasnie przez to, ze ma problemy z podzialem tej uwagi to traci owa przytomnosc, aby sie lepiej na oddychaniu skoncentrowac :")) Odpowiedz Link
elissa2 Re: zwierzę stworzone do medytacji 20.09.08, 00:23 jan_stereo napisał: > elissa2 napisała: > > > To musi mieć niesamowitą podzielność uwagi > > wlasnie przez to, ze ma problemy z podzialem tej uwagi to traci owa przytomnosc, aby sie lepiej na oddychaniu skoncentrowac :")) > No tak ... )) Odpowiedz Link
jan_stereo Re: zwierzę stworzone do medytacji 20.09.08, 00:13 krytyk2 napisał: > delfin,jest jedynym ssakiem ,ktory oddycha swiadomie > gdy traci przytomnośc dusi sie pod woda i umiera znaczy sie pozostaje mu wowczas swiadomosc samego procesu oddychania ? Ciekawe czym sie rozni przytomny czlowiek skoncentrowany w 100% na oddychaniu od nieprzytomnego delfina.. Odpowiedz Link
lola165 Re: zwierzę stworzone do medytacji 20.09.08, 02:05 no wlasnie,ja tez tego nie rozumie. jak swiadomie oddycha, to dlaczego sie dusi? pod woda ? i umiera biedaczysko? Odpowiedz Link
shachar Re: zwierzę stworzone do medytacji 20.09.08, 02:19 to sie chyba aplikuje do wszelkich ssakow zyjacych w wodzie, kiedy straca przytomnosc i woda wleci im nie w te dziurke ,co trzeba. Odpowiedz Link
lola165 Re: zwierzę stworzone do medytacji 20.09.08, 02:45 no ale tu chodzi o slowo "swiadomie".wyglada mi to, ze agenturalnie zauwaze, na samobojstwo. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: zwierzę stworzone do medytacji 20.09.08, 12:34 lola165 napisała: > no ale tu chodzi o slowo "swiadomie".wyglada mi to, ze agenturalnie zauwaze, nasamobojstwo. Z drugiej strony, gdyby swiadomie wowczas wstrzymal oddech, to tez by na tym najlepiej nie wyszedl, i tak zle i tak niedobrze Odpowiedz Link
elissa2 Re: zwierzę stworzone do medytacji 20.09.08, 13:36 jan_stereo napisał: > Z drugiej strony, gdyby swiadomie wowczas wstrzymal oddech, to tez by na tym najlepiej nie wyszedl, i tak zle i tak niedobrze > Świadomie to chyba tylko gdy ma ... czkawkę ... Odpowiedz Link
elissa2 Re: zwierzę stworzone do medytacji 20.09.08, 13:34 krytyk2 napisał: > delfin,jest jedynym ssakiem ,ktory oddycha swiadomie > Ciekawe dlaczego tak go natura obdarzyła? A może pokarała taką ułomnością??? Odpowiedz Link
shachar Re: zwierzę stworzone do medytacji 20.09.08, 13:44 to moze zrobmy tak: gdzie o tym jest napisane, zeby ustalic raz na zawsze o co chodzi. bo to wazne dojsc do zrodla w sprawie delfinow, no nie? Odpowiedz Link
elissa2 Re: zwierzę stworzone do medytacji 20.09.08, 13:49 shachar napisała: > to moze zrobmy tak: gdzie o tym jest napisane, zeby ustalic raz na zawsze o co chodzi. bo to wazne dojsc do zrodla w sprawie delfinow, no nie? > To wspaniałe, niezwykłe, fascynujące zwierzęta ... Na to, że one świadomie oddychają natknąć się można na wielu stronach dotyczących yogi. Są to niestety tylko wzmianki, bez szerszych uzasadnień ... Może Zahir będzie wiedziała coś więcej? Odpowiedz Link
krytyk2 Re: zwierzę stworzone do medytacji 21.09.08, 00:02 więc tak ;człowiek oddycha mimowolnie-tzn nie zastanawiamy sie nad tym ,ze i kiedy oddychamy ,po prostu -oddychamy.Delfin,ktory jest ssakiem i stale pływa pod woda, musi decydować o tym, kiedy wynurzy sie na powierzchnię i zaczerpnie powietrza.na tym pewnie opiera sie to stwierdzenie.Tak sobie pomyslalem ,ze regulacja oddechu to podstawowe ćwiczenie w jodze -więc wniosek juz jest prosty-jak w tytule wątku Odpowiedz Link
jan_stereo Re: zwierzę stworzone do medytacji 21.09.08, 00:33 krytyk2 napisał: > więc tak ;człowiek oddycha mimowolnie-tzn nie zastanawiamy sie nad > tym ,ze i kiedy oddychamy ,po prostu -oddychamy.Delfin,ktory jest > ssakiem i stale pływa pod woda, musi decydować o tym, kiedy wynurzy > sie na powierzchnię i zaczerpnie powietrza. Wierz mi Krytyku, ze gdybys i Ty byl zanuzony pod woda, swiadomosc oddychania przyszlaby Ci tak samo, jak owemu delfinowi, pytanie tylko, czy to w medytacji Ci jakos by pomoglo pozniej :")) Odpowiedz Link
krytyk2 Re: zwierzę stworzone do medytacji 22.09.08, 22:08 wierzmi Janku,że gdybys cale zycie musial kontrolowac oddech,z pewnością mialbys lepszy dostep nie tylko do zakamarków wlasnych płuc/delfiny dzieki temu zuzywaja poand 50 %tlenu zawartego w powietrzu/ale też do innych zakamarków duszy i ciala Skupieni jestesmy na zewnętrzności.W zasadzie tylko ją widzimy.Dzialjąc apominamy o samych sobie .Cwieczenia oddechowe zwracaja nas zpowrotem do samych siebie. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: zwierzę stworzone do medytacji 22.09.08, 22:14 krytyk2 napisał: > wierzmi Janku,że gdybys cale zycie musial kontrolowac oddech,z > pewnością mialbys lepszy dostep nie tylko do zakamarków wlasnych > płuc tak sie sklada, ze dawno, dawno temu, jak zylem w czasach samoanalizy, zaglebilem sie w swoj organizm do tego stopnia, ze skupilem sie na swoim oddychaniu, strapiony tym, ze to nie ja swiadomie to robie tylko mozg (wiesz, ze mam nagrzane odnosnie wolnej woli itp.), tak sie w to wgryzlem, ze potem musialem kazdy oddech kontrolowac (chyba mozg mi przerzucil te funkcje do swiadomosci na chwile), bo zwyczajnie chyba bym sie udusil. Dalem sobie potem siana, nie bylo to przyjemne przezycie. > Skupieni jestesmy na zewnętrzności.W zasadzie tylko ją > widzimy.Dzialjąc apominamy o samych sobie .Cwieczenia oddechowe > zwracaja nas zpowrotem do samych siebie. Tak, tym sposobvem myslenia, najlepiej jakbym sie jeszcze skoncentrowal na procesach odwalanych przez moja watrobe, nerki (zastanawialo mnie to nawet) itp. wowczas faktycznie bylbym siebie swiadomym w pelni i bylbym soba w 100%, pytanie czy Ty bys tak chcial, bo nie wiem, czy to znowu najlepsza droga do jakichs glebszych przemyslen by byla :") Odpowiedz Link
krytyk2 Re: zwierzę stworzone do medytacji 24.09.08, 10:54 no to sie zrozumielismy doskonale!) ty opisujesz skrajnośc/całkowite zagłębienie sie w swoich "wewnętrznościach"/ i ja opisuje skrajnośc/całkowite zapomnienie o sobie,swojej cielesności i potrzebach/.Życie w skrajnościach jest na dluższą metę niemozliwe,pewnie optymalne jest zaglądanie tu i tam,oscylowanie. Odpowiedz Link
elissa2 Delfiny 22.09.08, 20:56 i.treehugger.com/files/dolphin.jpg www.popartuk.com/g/l/lghr12355+dolphin-sunset-steve-bloom-poster.jpg Odpowiedz Link
aretha04 Re: Delfiny 23.09.08, 16:09 ssaki.republika.pl/ delfivolleyball.w.interia.pl/dnew4.htm pl.youtube.com/watch?v=SB8d1-2w7XQ wszystko zostało już powiedziane/napisane a faktycznie, informacje są bardzo znikome Widowiskowe zachowywanie się delfinów w wodzie, w tym efektowne wyskakiwanie nad powierzchnie, może być sposobem zmniejszania oporu środowiska podczas poruszania się. Powietrze stawia mniejszy opór niż woda, dlatego łatwiej się w nim poruszać. Wyskok nad wodę umożliwia także tym zwierzętom zaczerpniecie powietrza. Powietrze jest wciągane przez otwory nosowe znajdujące się we wspólnym zagłębieniu na czubku głowy i gwałtownie wydychane przed zanurzeniem się w wodzie. Delfiny rzadko zanurzają się głęboko, stąd zazwyczaj nie potrzebują dużych zapasów tlenu w organizmie; wystarczy im przebywanie pół sekundy nad wodą. Gdy zanurzają się głębiej, narażają swoje płuca na zgniecenie. Są jednak doskonale przystosowane do nurkowania. Objętość ich płuc nie jest duża; w czasie nurkowania tylko niewiele powietrza się tam znajduje. Przeważająca jego część jest zmagazynowana w czerwonych ciałkach krwi i mioglobinie - białku delfivolleyball.w.interia.pl/index.htm i tutaj bardziej naukowo, szczególnie pkt 3. Alternatywa wodnej małpy bogowie.org.pl/baza.php3?ido=16&poz=10 delfini mózg odpoczywa "na zmianę" półkula po półkuli, aby nie zapomniały o oddychaniu ponad powierzchnią wody i nie utonęły Odpowiedz Link
elissa2 Re: Delfiny 23.09.08, 20:24 Świetne!!! Dzięki, Aretho. No tak! Umiejętność mówienia (a tym bardziej śpiewania) jest możliwa dzięki kontrolowanemu czyli świadomemu oddychaniu. Odpowiedz Link
shachar Re: Delfiny 23.09.08, 20:50 tak po prawdzie to nie wydaje mi sie zeby delfiny byly ladne Odpowiedz Link