slo-onko 06.02.06, 20:11 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11086&w=24554379 w koncu doczekalam sie na swoje ksiazki. parenascie minut temu listonosz donisol mi paczke,a w niej: img311.imageshack.us/my.php?image=foto25ls.jpg od ktorej mam zaczac? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: książki z górnej półki 06.02.06, 20:26 hm..............,zacznij moze od Tessy?, a o domku napiszesz krocitkie rozeznanie. Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 06.02.06, 20:28 kendo napisała: > hm..............,zacznij moze od Tessy?, > a o domku napiszesz krocitkie rozeznanie. taki mialam zamiar zanim ksiazki doszly,ale teraz to juz nie wiem jedna neci i druga korci Odpowiedz Link
nick000 Re: książki z górnej półki 06.02.06, 20:31 a kendo, jak zwykle, zgodziła sie ze mną Odpowiedz Link
nick000 Re: książki z górnej półki 06.02.06, 20:29 Wharton, od tego zacznij a nie bedziesz żałowala. Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 06.02.06, 20:33 nick000 napisał: > Wharton, od tego zacznij a nie bedziesz żałowala. i znow zdania podzielone jesli zaczne od ktorejs z nich,powiem Wam o tym jutro Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 06.02.06, 20:51 no,jestem ciekawa co wybierzesz....ja musze sie spieszyc z Tess,bo oddac musze niedlugo.a o ta druga spytam czy maja to wypozycze sobie. Odpowiedz Link
mala20033 Re: książki z górnej półki 06.02.06, 20:58 "Tessa..." juz pamietam te powiesc jak przez mgle...Piekna, madra , uboga dziewczyna z arystokratycznego podupadlego rodu zostaje uwiedziona i porzucona.. Polanski potem nakrecil przepiekny film na podstawie tej malowniczej powiesci. Milej lektury Soo... Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 07.02.06, 07:45 dzieki Mala rozpoczelam Whartona od pierwszej strony pochlonela mnie bez reszty. czesc juz mamz a soba, bardzo ciekawa i swietnie sie czyta Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 07.02.06, 10:33 sloo? mozesz byc tak grzeczna i podac orginalny tytul "Dom na Swkvanie" spytam w biblio. Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 07.02.06, 11:23 kendo napisała: > sloo? > mozesz byc tak grzeczna i podac orginalny tytul "Dom na Swkvanie" > spytam w biblio. "Hoseboat on the Seine" Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 07.02.06, 19:14 dzieki sloo, nie bede musiala sie gimastykowac i tlumaczyc,ze to moj przetlumaczony tytul z polskiego),czasami doprowadzaja mnie do szewskiej pasji w bibli.,gdy maja mi znalesc to co szukam.,a przewaznie sie okazuje,ze przetlumaczylam prawidlowo. Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 07.02.06, 20:02 kendo napisała: > dzieki sloo, > nie bede musiala sie gimastykowac i tlumaczyc,ze to moj przetlumaczony tytul z > polskiego),czasami doprowadzaja mnie do szewskiej pasji w bibli.,gdy maja mi > znalesc to co szukam.,a przewaznie sie okazuje,ze przetlumaczylam prawidlowo. jeszcze troche i wezme sie za Tess. te czyta sie znakomicie. Odpowiedz Link
mala20033 Re: książki z górnej półki 08.02.06, 01:33 Sandor Marai "Ziemia! Ziemia!"... Autor "Wyznan patrycjusza" opisuje wyzwolenie Wegier przez Rosjan, zmiane ustroju w jego kraju, emigracje jego i jego rodziny i jej sens. Tak jak "Wyznania patrycjusza" (1934-1935) sa oparta na watkach autobiograficznych fabularna powiescia, w której Márai - potomek wegierskiego patrycjatu - opisal wygnanie i postepujacy upadek tej warstwy, do której przynalezal i której swiat ulegl na jego oczach destrukcji. Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 08.02.06, 20:23 Kendus, skonczylam o domu na Sekwanie. latwa ,lekka i przyjemna opowiesc w ktorej autor opisal czesc swojego zycia. za chwile rozpoczne o Tess,warto? Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 08.02.06, 20:40 warto sloo, choc jak dal mnie dopiero po polowie zaczela mnie bardziej wciagac...wlasnie juz sie pozegnalam w srodzie i oddalam sie dalej czytac. Odpowiedz Link
mala20033 Re: książki z górnej półki 08.02.06, 21:47 Dzis dostalam w paczce 2 ksiazki: "Zart" Kundery (kiedys przeczytalam po angielsku) i Isabelle Duquesnoy "Wyznania Konstancji Mozart"....umiala pozostac w cieniu,przymykac oczy na ..hm..flirty meza, porzucic marzenia o karierze spiewaczki by Mozartowi rodzic dzieci..potem walczyla z nedza, oszczerstwami sama juz bez NIEGO... Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 09.02.06, 12:27 kendo napisała: > warto sloo, > choc jak dal mnie dopiero po polowie zaczela mnie bardziej wciagac...wlasnie > juz sie pozegnalam w srodzie i oddalam sie dalej czytac. masz racje,warto. wczoraj ja rozpoczelam i od poczatku mnie pochlonela zupelnie inaczej sie czyta niz te poprzednia tego autora. od poczatku mnie zaintrygowala,wiec jaka musi byc po polowie? Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 09.02.06, 14:29 naszykuj sobie jakies przescieradlo do lekow),malo sie nie poplakalam,szkoda mi sie jej zrobilo( ale poczytasz to sie dowiesz.. milej kontynuacji... mala,ale uwielbiasz wszystkie takie "pamietniki-wyznania"-milego czytania. Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 09.02.06, 14:30 kendo napisała: > naszykuj sobie jakies przescieradlo do lekow),malo sie nie poplakalam,szkoda > mi sie jej zrobilo( > ale poczytasz to sie dowiesz.. milej kontynuacji... > > mala,ale uwielbiasz wszystkie takie "pamietniki-wyznania"-milego czytania. ojej to az tak? czasem placze,ale zeby poscieradlo do lezów? Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 09.02.06, 18:50 moze zdziebko przesadzilam,ale niektore fragmety mnie rozczulily niemal do lez,a znajac Ciebie to bedziesz pewnie ryczec dzis przegladalam nastepny katalag z ksiegarni drugiej, ech...zbankrutuje chyba,pozycje kuszace,wpisalam juz na liste do oddania w ksiegarni,jedna juz skreslilam(,zobacze co maja jeszcze w normalnych sklepowych katalogach,moze bedzie cos tanszego. Odpowiedz Link
mycha Re: książki z górnej półki 10.02.06, 11:34 wreszcie wymęczyłam malcolma lamberta "średniowieczne herezje" z przerwami co prawda na inne pozycje, ale jednak wymęczyłam, bo to wybitnie naukowa pozycja i ciężko się czytała, chociaż treść bardzo ciekawa "średniowieczne herezje" malcolma lamberta są niewątpliwie jedną z najlepszych pozycji wydanych kiedykolwiek na ten temat. są majstersztykiem uczenia się, myślenia i dogłębnej analizy. żaden czytelnik, który poważnie podchodzi do zdobywania wiedzy o wiekach średnich, nie może opuścić tej pracy, co więcej - nie może do niej nie powrócić". powiem tak jestem z siebie dumna, że przebrnęłam przez to, jako laik, a nie osoba studiująca tą tematykę. dało mi to szersze spojrzenie na wiele interesujących mnie rzeczy. jednak o powrocie może pomyślę za jakiś czas dopiero)) sumując - lektura dla wybitnie zainteresowanych tym tematem Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 10.02.06, 11:43 nalezy Ci uscisk dloni prezesa i kwiatuszek od prezesowej Odpowiedz Link
slo-onko Tess d′Urbervilles 12.02.06, 19:33 Kendus,wlasnie skonczylam przepiekna opowiesc o Tess. Wielka milosc,wytrwalosc i dramatyczne losy ludzi wzruszyla mnie do lez. Bohaterka tylko tak samo niezedycydowana jak w poprzedniej opowiesci tego samego autora. To chyba slabosc XIX wiecznych kobiet,a autor chyba lubi je w takim swietle stawiac. W skali od 1 do 10, ta historia zasluguje na 10 pkt. Kolejna ksiazka,ktora trawic bede przez 3 dni zanim zaczne czytac kolejna. Odpowiedz Link
kendo Re: Tess d′Urbervilles 12.02.06, 20:01 popieram sloo opinie, tez dzis wlasnie skonczylam,gdy migrenka zdziebko odeszla odemnie, szkoda mi jej bylo,a Angel byl niesprawieedliwy w wydaniu na nia takiej opinii, choc w tamtych czasach wlasnie to liczylo sie najbadziej u kobiety. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Tess d′Urbervilles 12.02.06, 20:09 kendo napisała: > popieram sloo opinie, > tez dzis wlasnie skonczylam,gdy migrenka zdziebko odeszla odemnie, > szkoda mi jej bylo,a Angel byl niesprawieedliwy w wydaniu na nia takiej opinii, > choc w tamtych czasach wlasnie to liczylo sie najbadziej u kobiety. chce teraz film obejrzec i porownac z ksiazka. musze sie tylko do wypozyczalni wybrac. Odpowiedz Link
kendo Re: Tess d′Urbervilles 12.02.06, 20:11 o!? jak obejzalas to opowiesz czy przekazali to wszystko co w ksiazce,a moze pod innym katem to pokazali? ciekawe kto gra glowne role. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Tess d′Urbervilles 12.02.06, 20:14 www.filmweb.pl/Tess,(1979),o,filmie,Film,id=1105 Odpowiedz Link
slo-onko Re: Tess d′Urbervilles 12.02.06, 20:15 kendo napisała: > o!? > jak obejzalas to opowiesz czy przekazali to wszystko co w ksiazce,a moze pod > innym katem to pokazali? > ciekawe kto gra glowne role. opowiem Odpowiedz Link
kendo Re: Tess d′Urbervilles 12.02.06, 20:19 Angela sobie inaczej wyobrazalam,natomiast Alka ? no moze byc) Kinski bardzo lubie ja jako aktorke ,podobnie jak jej juz niezyjacego ojca. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Tess d′Urbervilles 12.02.06, 20:25 a ja nigdzie nie moge znalezc innych ksiazek tego autora w MERLINIE sa ,ale w oryginalnej wersji Odpowiedz Link
kendo Re: Tess d′Urbervilles 12.02.06, 20:28 dokladnie jest tu sloo, znalazlam jeden tytul"Zielony Las" w bibli. a w szwedzkiej wysylkowej tylko po zagranicznemu) jak bede oddawac te ksiazki spytam co maja wiecej,i napisze . Odpowiedz Link
slo-onko Re: Tess d′Urbervilles 12.02.06, 20:30 kendo napisała: > dokladnie jest tu sloo, > znalazlam jeden tytul"Zielony Las" w bibli. > a w szwedzkiej wysylkowej tylko po zagranicznemu) > jak bede oddawac te ksiazki spytam co maja wiecej,i napisze . dzieki,moze po tytule bedzie latwiej. zmykam i ja,dobrej nocy Odpowiedz Link
kendo Re: Tess d′Urbervilles 12.02.06, 20:36 PA;..sloo i odpoczywaj na jutrzejszy dzionek. Odpowiedz Link
kendo Re: Thomas Hardy 13.02.06, 17:24 sloo,plon poszukiwan Hardego pozycji... zamowilam w naszej bibli.jego "W zielonym lesie"maja mnie zawiadomic e-mailem, dostalam rowniez informacje,ze te ponizej pozycje maja w glownej bibli.w piwnicy w miescie,poniewaz dawno nikt ich nie wypozyczal. 1). Powrot do domu 2). Przypadkowa gra 3). Heden 1 i Heden 2-ciezko przetlumaczyc na krajowy jezyk,ale to cos w stylu= "otwarta przestrzen",albo "teren niezalesiony" PS;.. a na teraz wypozyczylam szwedzkiej autorki Margit Söderholm "Grevina"=Hrabina w czesciach,wiec miedy Hardym bede przedzierac sie przez wieczory razem z Hrabina i nastepnymi szecioma czesciami,ciekawe czy bedzie wporywajaca. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Thomas Hardy 13.02.06, 20:14 u to nie zle. u nas sa tylko jeszcze dwie:"Powrot na wrzosowisko" i "Pierwsza Hrabina Wessex". teraz posotaje pobiegac po ksiegarniach Odpowiedz Link
kendo Re: Thomas Hardy 13.02.06, 20:18 dopisalam sobie te pozycje i mysle,czy ten szwedzki tytul "Heden" niepasowal by do "powrotu na wrzosowisko",czasami tlumaczenia moga zaskoczyc) Odpowiedz Link
slo-onko Re: Thomas Hardy 13.02.06, 20:32 kendo napisała: > dopisalam sobie te pozycje i mysle,czy ten szwedzki tytul "Heden" niepasowal by > > do "powrotu na wrzosowisko",czasami tlumaczenia moga zaskoczyc) to jest kawalek recenzji o wrzosowisku: Losy dwojga głównych postaci - Eustachii i Clyma - ilustrują sprzeczność, tak znamienną dla powieści Hardy'ego: przeciwieństwo między przywiązaniem do miejsca narodzin a ciekawością odmiany i tęsknotą za wielkim światem. Eustachię pociąga rojne wielkomiejskie życie; Clym zaś, znużony Paryżem, wraca do Egdonu, szukając wytchnienia i spokoju. To rozdarcie przesądzi też o ich losach. Przeżywamy tu zderzenie uczuć - małżeńskich, macierzyńskich, synowskich; uczuć jakże prawdziwych, a zarazem niespełnionych, zranionych, tragicznych. porownaj ja z opisem na ksiazce,moze to to? Odpowiedz Link
mala20033 Re: książki z górnej półki 16.02.06, 01:14 www.paulocoelho.pl/ "Zahir"...... Ester, znana korespondentka wojenna, zona slynnego pisarza znika bez jednego slowa wyjasnienia. Ostatni raz widziano ja z mlodym tlumaczem z Kazachstanu Michailem. Czy zostala porwana, zamordowana? Czy tez moze uciekla z kochankiem? Dlaczego nie daje znaku zycia? Pisarz nie moze zrozumiec ze po dziesieciu latach malzenstwa mogla odejsc bez slowa. Bohater wiaze sie z inna kobieta. Probuje zapomniec. Jednak Ester staje sie jego obsesja. Jego..Zahirem. Pisarz wyrusza na stepy Azji Srodkowej aby ja odzyskac. "Milosc jest dzika sila. Kiedy probujemy ja okielznac, pozera nas. Kiedy probujemy ja uwiezic, czynni z nas niewolnikow. Kiedy probujemy ja zrozumiec miesza nam w glowach". Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 16.02.06, 07:44 dzieki Mala za podpowiedz,czekalam na czyjas opinie. koncze Wichrowe wzgorza i kolejna bedzie Zahir przejrzalam link,bardzo ciekawy,szczegolnie maly Paulo Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 16.02.06, 11:17 jak widac bardzo ciekawa lektura, szkoda tylko,ze niema jej tu na przecenie,sa tylko 4 pozycje jego i chyba wszystkie zakupie,no tylko 3 bo Alkemisten juz dawno kupilam. Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 16.02.06, 11:23 a mozesz cos o niej pisnac,jesli zdazylas juz ja przeczytac? Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki_Coelho 16.02.06, 11:30 Alkemisten-szybko sie czyta, mlody chlopak wybiera sie w swiat w poszukiwaniu szczescia, poza granicami panstwa dostrzega te same problem co w swym kraju, poprzez doswiadczenia podrozy uczy sie wyciagac wnioski ze swoich postepkow i dochodzi do wniosku,ze niepotrzbnie wybieral sie w tak daleka podroz w poszukiwaniu szczescia,ONO jest tam gdzie my sami jestesmy,tylko trzba sie dobrze rozejzec za nim Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 16.02.06, 11:40 rozumiem,ze ciekawa?? mnie opowiesc o Wichr.Wzgorzach pochlania bez reszty,jest super. szkoda tylko,ze mam tak nie wiele czasu na czytanie Odpowiedz Link
mala20033 Re: książki z górnej półki 16.02.06, 16:27 "Wichrowe wzgorza" czytalam w Polsce w szpitalu siedzac na szpitalnym wozku w korytarzu, by mi nikt nie przeszkadzal..Pochlonelam ja.... Odpowiedz Link
kendo Re: Thomas Hardy"w zielonym lesie" 17.02.06, 20:25 ech..mozna to roznie tlumaczyc... sloo dzis wlasnie odebralam z biblio.i zaczelam cztac... to jedna z jego pierwszych napisanych ksiazek, przez pomylke nie dostal nagrody nobla. Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 18.02.06, 10:43 wczoraj skonczlam,a dzis dowioza mi Zahira Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 18.02.06, 11:16 ale szczesciara....zdaje sie ze w bibli.maja ,spytam nastepnym razem. Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 18.02.06, 11:23 tym razem pozyczona. nie robie tego czesto,bo sama swoich nie lubie pozyczac. zdarzalo sie tak,ze ksiazka nie wracala albo byla pozyczana dalej,a tego to juz nie cierpie. Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 18.02.06, 11:35 tez nie lubie tak,w ten sposob stracilam jedna cenna ksiazke dla siebie, a zaplata za nia nie uczynila mnie szczesliwsza,bo i tak nie moglam jej zakupic: ((skonczylam pozyczac i juz,tylko wybrani co maja to szczescie Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 18.02.06, 11:45 ja pewna jestem jednej osoby ktorej nie boje sie pozyczyc,to moja kolezanka z pracy,a reszcie staram sie nie pzoyczac. po za tym nie lubie kiedy ktos przetrzymuje ksiazki przez kilka miesiecy,wtedy tez obawiam sie o nie Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 18.02.06, 12:24 wlasnie,odwieczny problem pozyczania, kiedys musialam sie upominac ze trzy miesiace o ksiazke,wiecej ta osoba niema pozyczki kasiazek u mnie najlepiej,jezeli jest mozliwosc to zakupuje sobie by niepozyczac i swiety spokuj z obawami. Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 18.02.06, 13:03 otoz to i nie jestem wtedy uzalezniona,choc czasem zdazaja sie wyjatki jak np. tym razem Odpowiedz Link
mala20033 Re: książki z górnej półki 19.02.06, 02:26 Przebralam posciel..zanurzam sie w czysciutkiej poscieli z ksiazkami..psie (oba) zasna na dywanie... Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 19.02.06, 09:54 ech,cos mi sie widzi,ze w nocy bedziesz miec towarzyszow poduszkowych u siebie, moj zawsze na swiezutkiej poscieli pierwszy sie wyleguje) Odpowiedz Link
slo-onko Zahir 19.02.06, 18:56 Według Jorge Luisa Borgesa pojęcie Zahira wywodzi się z tradycji islamskiej i sięga XVIII wieku. ZAHIR w języku arabskim znaczy: widoczny,obecny, niemogący ujść uwagi. Może to być isttota lub przedmiot.Gdy napotkamy go na swej drodze, zajmuje stopniowo cały nasz umysł, aż do momentu kiedy nie jesteśmy juz w stanie myśleć o niczym innym. Może to być postrzegane jako oznaka świętości albo szaleństwa. Odpowiedz Link
nick000 Re: Zahir 19.02.06, 20:04 szaleństwo jest chyba stanem o wiele przyjemniejszym niz swietość Odpowiedz Link
kendo Re: Zahir 19.02.06, 20:10 nooooooooooo..sa rozne szalenstwa,tak,ze chyba trzeba by bylo sobie jakies wybrac i zaszalec ) Odpowiedz Link
mala20033 Re: Zahir 19.02.06, 22:47 Takie male szalenstwo do osobnika plci przeciwnej jest calkiem..hm..mile.. Odpowiedz Link
mycha Re: książki z górnej półki 24.02.06, 19:06 "źli papieże" rusella chamberlina pożarci bardzo fajnie napisane. pokazany obraz ludzi, którzy sferę duchową łączyli z czysto przyziemnym materializmem, wiarę z brzęcządym dukatem, a królestwo niebieskie z władzą świecką w ciemniejszych jej barwach godne polecenia. teraz zabrałam się za "której imię wymazano" donny woolfolk cross. i muszę powiedzieć, że od tej książki nie można się oderwać) "przed kobietami, które są dość silne, by marzyć, otwierają się zadziwiające możliwości. ta książka to opowieść o jednej z takich marzycielek - wyznała autorka. ową marzycielką jest postać przez jednych uważana za historyczną, przez innych za legendarną, jej imię bowiem polecono usunąć z większości dokumentów. zachowane tu i ówdzie nieliczne wzmianki zainspirowały donnę woolfolk cross. wykorzystała je, z rozmachem opisując dzieje joanny, która w IX wieku najpierwsz zbuntowała się przeciw surowym regułom zabraniającym kobietom dostępu do nauki, potem zaś w klasztorze w fuldzie, w męskim przebraniu, swobodnie zgłębiała tajniki wszelkiej wiedzy, także medycznej. po kilku latach zasłynęła jako wielki lekarz, a przełomem w jej życiu stał się dzień, gdy wezwano ją do umierającego papieża..." Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 24.02.06, 20:18 to to co mialam zakupic i jeszcze nie dotarlam do tamtej ksiegarni.... Odpowiedz Link
kendo Re: Papiez Johanna 27.02.06, 18:54 av Donna Woolfolk...byla jeszcze i dzis zakupilam a myslalam,ze juz nieznajde , bo w ksiegarni juz niebylo. Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 25.02.06, 19:37 to ja mam jakies skrzywienie czytelnicze,zamowilam seksualne zycie mrowekDD a tak na serio to "Seksualne zycie mojej ciotki" i "Prywatne zycie artystow" no i do poczytania "Pierscien rybaka"-to bede czytac w pierwszej kolejnosci. Kto pamieta co w programie J.Posiesalskiego polecali do czytania? Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 25.02.06, 20:40 ciekawe lektorki sloo, a gdzie ten program czytalas? Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 25.02.06, 20:41 kendo napisała: > ciekawe lektorki sloo, > a gdzie ten program czytalas? jest w naszej tv chyba na jedynce w kazdy poniedzialek po 22,ale za kazdym razem inna tematyka, bardzo ciekawa zreszta Odpowiedz Link
mycha Re: książki z górnej półki 27.02.06, 21:03 "krótej imię wymazano" skończone goooorąco polecam!! piękna książka, a czyta się z zapartym tchem!! słowo!! dożo faktów autentycznych, historycznych, przepięknie opisana historia miłosna, dawno nie przeczytałam czegoś równie pięknego, i tak bardzo realnie oddany klimat IX wieku i realia tamtych czasów. idealny opis pozycji kobiety w tamtych czasach... i pokazane jak w przebraniu mężczyzny kobiety mogły wysoko dojść będąc zasacsynowane wiedzą i nauką Odpowiedz Link
mala20033 Re: książki z górnej półki 01.03.06, 23:40 Martin Pollack Śmierć w bunkrze - opowieść o moim ojcu Pisarz przez pryzmat ideologii faszystowskiej opisuje postac swego ojca..zbrodniarza wojennego. Jest to jakby pokuta, splacenie dlugu zaciagnietego wobec ludzi przez Pollacka Seniora. Ten czarny bohater to sturmbannfuhrer SS, członek gestapo, zbrodniarz wojenny, poszukiwany listem gończym przez policję w Linzu. Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 13.03.06, 20:22 chce dzis skonczyc czytac o przygodach Gladys,a rozpoczac o tajemnicach prywatnego zycia artystow. dzis dostalam kolejna "Noc w Lizbonie". co prawda wahalam sie pomiedzy dwiema,to wybralam nocna opowiesc Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 13.03.06, 20:25 ciekawe pozycje sloo, dzis ostania ksiegarnie zaliczylam i templarjuzy juz w tym roku niedostane( sprzedana pierwszego dnia( ale odczekam pare dni,bedzie przecena na przecene to moze sie na cos jeszcze skusze. Odpowiedz Link
mala20033 Re: książki z górnej półki 13.03.06, 21:26 Boze!..Noc w Lizbonie Remarquea!! Och!.....Milej lektury.. Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 13.03.06, 21:38 a czemu maleka tak z wykrzyknikami?? czy lektura az tak zla,czy az tak dobra?? miej sobie milunio, juz mialam wylaczac,ale zdziwilam sie twemu wpisowi. Odpowiedz Link
mala20033 Re: książki z górnej półki 13.03.06, 21:53 Wspaniala..wspaniala..wspaniala... Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 14.03.06, 09:09 kto miał okazje czytac "Czarna świeca" i "Ukochany syn" CATHERINE COOKSON? Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 14.03.06, 09:18 * no,to teraz wiem malenka, w koncu to Twoj favorit pisaciel) ** sloo,nie czytalam nic tej autorki,choc sz pozycje na przecenie, moze uda mi sie cos znalesc ciekawego. a wiesz o czym to mniejwiecej jest-w jakim klimacie? Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 14.03.06, 09:47 kendo napisała: > * no,to teraz wiem malenka, > w koncu to Twoj favorit pisaciel) > > ** sloo,nie czytalam nic tej autorki,choc sz pozycje na przecenie, > moze uda mi sie cos znalesc ciekawego. > a wiesz o czym to mniejwiecej jest-w jakim klimacie? slyszalam tylko,ze sa super. to co znalazlam u nas to w oryginalnym jezyku lub na allegro. Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 14.03.06, 09:52 sprawdze dzis w tych przecenowych katalogach i ksiegarniach wysylkowych, teraz szukam we wszystkich katalogach tej koronkowej bluzeczki i nie moge znalesc(by Wam pokazac. Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 14.03.06, 12:03 Prywatne zycie artystow pochlonelo mnie bez reszty. dosc dokladnie autor opisuje ich zycie i zachowanie. skrotowo,ale dosc tresciwie opisana historia jednego z wielkich artystow leciutko mnie zaszokwala Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 14.03.06, 20:16 ciekawie nieraz poczytac takie prywatne opowiastki Odpowiedz Link
mala20033 Re: książki z górnej półki 21.03.06, 16:52 Czytam teraz "Smierc w bunkrze" Pollacka..dobra, ale chyba nie dla Kendusia... Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 21.03.06, 17:55 domyslam sie,ze musi byc typowo o wojennych preypetiach.... nie lubie wojennej tematyki od 1914 roku wole walki z dzidami Odpowiedz Link
mycha Re: książki z górnej półki 21.03.06, 18:41 skończone - "życie codzienne we francji i anglii w czasach rycerzy okrągłego stołu (XII - XIII wiek)" michela pastoureau. wbrew pozorom jest to opis codziennego życia i otoczenia arystokracji i chłopów. od budowy zamku i jego umeblowania, po ubiór i jedzenie. interesująca. teraz zbarałam się za "borgiów" roberto gervaso, tego samego autora, który napisał "braci przeklętych", o masonerii. jednak ta książka jest napisana przystępniejszym językiem. Odpowiedz Link
nick000 Re: książki z górnej półki 21.03.06, 18:45 zycie codzienne jest wielkim i wydawanym od lat cyklem, pamiętam jak pod kjoniec lat 70tych, tak tak, uganiałem sie za ksiązkami z tej serii. Odpowiedz Link
mycha Re: książki z górnej półki 21.03.06, 19:04 masz rację, kilku z tej serii jestem szczęśliwą posiadaczką, a kilka innych mają moi rodzice Odpowiedz Link
mycha Re: książki z górnej półki 04.04.06, 11:50 Roberto gervaso "borgiowie" - skończone. fascynująca opowieść o losach tej rodziny i jej znaczeniu dla odrodzenia. zestawienie prawdy z paszkwilami i legendą na ich temat. sięgnięcie do opisów machiavellego, bezpośredniego świadka tych wydarzeń... teraz zabieram się za "gorszą płeć" marii boguckiej. Odpowiedz Link
mala20033 Re: książki z górnej półki 04.04.06, 18:16 "Akta W"..o Wroclawiu...wspaniala........................ Odpowiedz Link
kendo Re: a moze cos o Gralu???????????? 10.04.06, 21:44 www.merlin.com.pl/frontend/towar/321540 czy ktos czytal?? czy moze byc dobra?? Odpowiedz Link
nick000 Re: a moze cos o Gralu???????????? 11.04.06, 07:39 trudno wyczuć, co to za ksiażka. O Gralu napisano ich pewnie tysiace, na poczatek proponuję tę pozycję. www.gandalf.com.pl/b/swiety-graal-swieta-krew/ Odpowiedz Link
kendo Re: a moze cos o Gralu???????????? 11.04.06, 09:45 nicku, ciekawa pozycja....dzieki za nowa ksiegarnie rowniez. Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 20.04.06, 09:59 wczoraj skonczylam "Pierscien rybaka" i podzielam opinie Mychy,jest super. zaczelam juz "Co się wydarzyło w Madison County", jako bohaterow widze postacie z filmu czyli Clinta Eastwooda jako Roberta i Meryl Streep jako Francesce. Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 20.04.06, 10:06 widze,pieknie czas spedzasz sloo, ja stop na czytanie zrobilam, zajelam sie dzierganiem Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 20.04.06, 10:19 kendo napisała: > widze,pieknie czas spedzasz sloo, > ja stop na czytanie zrobilam, > zajelam sie dzierganiem starsznie mi tego brakowalo,a swieta byly tego pwoodem,tzn przygotowania przedswiateczne i jakeis zmeczenie materialu ludzkiegoDDD mam juz zapas 4 nowych ksiazek,wiec nie bede sie nudzic Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 20.04.06, 10:28 a mi jakos czasu brak na wszystko, nie moge sie z niczym wyrobci,do skonczenia lezy "johanna paiez" Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 20.04.06, 10:32 kendo napisała: > a mi jakos czasu brak na wszystko, > nie moge sie z niczym wyrobci,do skonczenia lezy "johanna paiez" na czytanie tez trzeba miec nie tylko czas ale i jak to sie mowi melodię Odpowiedz Link
mycha Re: książki z górnej półki 20.04.06, 10:37 )) a ja zaczęłam czytać "objawienie" didiera van cauwelaerta - to co sloo znalazłaś i mi podesłałaś jakiś czas temu link. zapowiada się ciekawie Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 20.04.06, 10:42 szkoda,ze nie mieszkam w kraju, tu niektorych pozycji brak w bibliotekach( Odpowiedz Link
mycha Re: książki z górnej półki 20.04.06, 10:45 wspólnymi siłami, może znajdziemy. zawsze istniej podany orginalny tytuł, to może po takim byś znalazła?? Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 20.04.06, 10:49 mycha napisała: > )) > a ja zaczęłam czytać "objawienie" didiera van cauwelaerta - to co sloo > znalazłaś i mi podesłałaś jakiś czas temu link. zapowiada się ciekawie nie kus Mycha nie kus rybaka pozyczylam, kolejna pozyczona po moich nowych jeszcze nie czytanych ma BYc Imprimatur,a potem Secretum. wczoraj robilam porzadek na regale z ksiazkami i utykalam w kazda najmniejsza szparke,a jeszcze plyty itp. musze chyba pomyslec nad jakims rozwiazaniem dla ksiazek. Odpowiedz Link
mycha Re: książki z górnej półki 20.04.06, 10:56 hiehiehie)) ależ ja nie kuszę gdzież bym śmiała)) a swoją drogą imprimatu pożyczyłam od sąsiadki i pewnikiem zacznę po skończeniu objawienia. ale muzykę przesłuchałam już i mogę powiedzieć, że bardzo mi się podoba a z książkami masz chyba podobny problem co ja. jak dopadłam biblioteczkę i cieszyłam się, że nareszcie książki będą porządnie poukładane, a nie jedna na drugiej (oh, jak ja tego nie lubię!!!!) to się okazało, że po porządkach i podsumowaniu zakupów z półrocznej kadencji, prawie nie ma w niej miejsca Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 20.04.06, 11:08 mycha napisała: > hiehiehie)) > ależ ja nie kuszę gdzież bym śmiała)) > a swoją drogą imprimatu pożyczyłam od sąsiadki i pewnikiem zacznę po skończeniu > > objawienia. ale muzykę przesłuchałam już i mogę powiedzieć, że bardzo mi się > podoba > a z książkami masz chyba podobny problem co ja. jak dopadłam biblioteczkę i > cieszyłam się, że nareszcie książki będą porządnie poukładane, a nie jedna na > drugiej (oh, jak ja tego nie lubię!!!!) to się okazało, że po porządkach i > podsumowaniu zakupów z półrocznej kadencji, prawie nie ma w niej miejsca a ja tyle razy obiecuje sobie,ze juz stop z ksiazkami przynajmniej na jakis zcas,ale nic z tego nie moge sobie odmowic,choc wole taki nalog niz inny Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 20.04.06, 10:37 masz racje, umysl musi byc nastawiony na lekture,inaczej czyta sie automatycznie bez mozliwosci wczucia sie w akcje. Odpowiedz Link
mycha Re: książki z górnej półki 20.04.06, 10:47 popieram. są chwile, kiedy odkładam książkę i robie sobie tygodniową przerwę. po prostu czuję przesyt i zmęczenie. a i w głowie musi się poukładać to, co się przeczytało Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 20.04.06, 10:52 mycha napisała: > popieram. są chwile, kiedy odkładam książkę i robie sobie tygodniową przerwę. > po prostu czuję przesyt i zmęczenie. a i w głowie musi się poukładać to, co się > > przeczytało otoz to. czesto mam tak,ze musze przetrawic przeczytana ksiazke zanim wezme kolejna. czasem trwa do dwa dni,albo dluzej. Odpowiedz Link
mycha Re: książki z górnej półki 20.04.06, 10:58 ja staram się robić sobie przerwy po skończeniu książki. chociaż przyznaję bez bicia nie zawsze mi się to udaje. Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 20.04.06, 11:02 mi najgorzej jest gdy zmieniam jezyk, szybko czyta mi sie po szwedzku...wolniej po krajowemu mycha, pytam o orginalne tyltuly i nie wszystko maja po szwedzku( ale,nieraz poleca mi podobna tematyke, lubie czytac szwdzka literature z czasow wiekowych,swietnie opisane tradycje,niektore przetwaly do dzisiejszego dnia. literatura angielska tez w tym klimacie zadawala mnie. na regalach tez zaczyna sie robic ciasnawo,niemniej miejsca dosyc by dostawic nastepna szfe ksiazkowa. Odpowiedz Link
slo-onko Co się wydarzyło w Madison County 21.04.06, 08:30 wspaniala histria o milosci. Kendo musisz przeczytac te ksiazke,jej oryginalny tytul "The Bridges of Madison County". jesli nie znajdziesz jej u siebie to wtedy przy zamowieniu z Merlina dorzuce Ci ja ok? Odpowiedz Link
kendo Re: Co się wydarzyło w Madison County 21.04.06, 08:56 sloo, a moge rowniez autora poprosic??, wiesz nasi chca miec "caly komplet" przy zapytaniu) wpisane na liste zapytan) PS;.. siostra chyba dzis wysle do Ciebie...nie miala czasu wczesniej wpasc na poczte. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Co się wydarzyło w Madison County 21.04.06, 09:03 kendo napisała: > sloo, > a moge rowniez autora poprosic??, > wiesz nasi chca miec "caly komplet" przy zapytaniu) > > wpisane na liste zapytan) > > PS;.. > siostra chyba dzis wysle do Ciebie...nie miala czasu wczesniej wpasc na poczte. .................................... Robert James Waller ok,tylko zastanow sie co bedziesz chciala. jedna z pozycji ktora wybralas nie jest osiagalna tak mi podal merlin Odpowiedz Link
kendo Re: Co się wydarzyło w Madison County 21.04.06, 09:10 dzieki sloo, juz teraz wiem,ze "pierscien rybaka" tu nie maja,wiec dopisz do listy, a ktorej nie maja??zalezy mi na "koneser szwedzki" Odpowiedz Link
slo-onko Re: Co się wydarzyło w Madison County 21.04.06, 09:13 kendo napisała: > dzieki sloo, > juz teraz wiem,ze "pierscien rybaka" tu nie maja,wiec dopisz do listy, > a ktorej nie maja??zalezy mi na "koneser szwedzki" napisze w e-mailu Odpowiedz Link
mycha Re: książki z górnej półki 21.04.06, 15:31 "objawienie" - skończone. czyta się szybko, w niektórych miejscach rozbawia opisami. miotały mną sprzeczne uczucia przy tej lekturze. a zakończenie zrobiło wrażenie, bo takiego bym się nie spodziewała, jednocześnie rozszerza pojęcie tytułu książki. polecam Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 21.04.06, 16:03 mycha napisała: > "objawienie" - skończone. czyta się szybko, w niektórych miejscach rozbawia > opisami. miotały mną sprzeczne uczucia przy tej lekturze. a zakończenie zrobiło > > wrażenie, bo takiego bym się nie spodziewała, jednocześnie rozszerza pojęcie > tytułu książki. polecam po takiej recenzji nie sposob sie oprzec,by nie przeczytac. wrzucilam ja do przechowalni i przy najblizszej okazji bedzie moja dzis co prawda zrobilam juz dzisiaj zamowienie,ale poczekam,na razie mam co czytac Odpowiedz Link
mycha Re: książki z górnej półki 21.04.06, 17:01 polecam. na mnie zrobiła wrażenie chociaż podchodziłam do niej z nastawieniem, że to będzie coś w stylu "tej, której imie wymazano", czy "pierścień rybaka" i było odczucie zawodu. ale to zupełnie co innego. ta książka daje do myślenia, zmusza do weryfikacji własnego życia Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 21.04.06, 17:51 w EMPiK-u jest jakas promocja ksiazek.jesli wybierze sie trzy ksiazki to najtansza z nich jest gratis. tylko nie wiem czy dwie pozostale to tez w promocji czy nie? jesli bedzie oplacalne to zakupie "Objawienie",choc w cuda nie wierze,zeby az tak promowac i to w EMPiK-u. Odpowiedz Link
mycha Re: książki z górnej półki 21.04.06, 18:08 hihihi, powiem ci tak sloo... a może powinnaś... - nie przejmuj się to mam po tej lekturze teraz zabieram się za pierwszą część "chrześcijan" maxa gallo - płaszcz rzołnierza. też powieść z czasów wczesnego średniowiecza i św. marcina Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 21.04.06, 19:51 a Wy juz przestancie szalec z tym tytulami(((((((((((((((( bo zabiore sie totalnie za dzierganie a nie za czytanie) czekam jak zbawienia by do kraju pojechac. Odpowiedz Link
nick000 Re: książki z górnej półki 21.04.06, 19:54 cześć kendula, witam sie w tym wątku bo dawno nic nie narowilem Nie ma to jak dobry stary Koziolek Matołek, czytałas? Kiedyś znalem go na pamięc)) Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 22.04.06, 09:45 pewnie nicku,ze czytalam go dla swego dzieciecia ,a w kraju dobranocki ogladalam) Odpowiedz Link
mycha Re: książki z górnej półki 22.04.06, 00:10 małaaaa!!! mam dwie książki, które - tak mi się wydaje - mogą cię zainteresować: 1. "gorsza płec" marii boguckiej 2. "kobiety w biblii. stary testament" elżbiety adamiak obie super, dobrze się czyta, a czasami dech zapiera, jak to miała nasza prześliczna płeć ciężko i jak sobie dawała radę. zresztą polecam wszystkim))) Odpowiedz Link