Dodaj do ulubionych

nowy budynek osiedla kabaty

24.08.06, 12:29
Wspaniały pomysł sad Nowy budynek osiedla kabaty - a jakże! trzeba
wykorzystać każdy kawałek ziemi! Na rogu Bronikowskiego i Kiepury zamiast
parkingu i kawałka zielonej trawy z anemicznymi choinkami będzie stał dom!
Niesamowite! Zagęszczenie kabackie przekracza granice mojej cierpliwości i
szacunku do kabat....Niebo zasłoniete z kazdej strony.
Obserwuj wątek
    • fom Re: nowy budynek osiedla kabaty 24.08.06, 16:22
      Po prostu DD postawiło Twój budynek "za blisko płota". Wymagasz aby działka,
      która jest cudzą własnością została zagospodarowana według Twojego pomysłu?
      Idź się leczyć z socjalizmu!

fom
      • jtsky Re: nowy budynek osiedla kabaty 25.08.06, 15:25
        to chyba SMB Osiedle Kabaty ma budowac a nie DD ?
        • darius11 Re: nowy budynek osiedla kabaty 25.08.06, 16:21
          A nie protestowałeś jak DD budowało molochy Alei Kasztanowej II okno w okno?
          DD, gdyby mogło to by pomiędzy Aleją Kasztanową I a Aleją Kasztanową II
          wstawiło by kolejną inwerstycję AK III. Istnieje jednak obawa, że samochodami
          była by zastawiona nie tylko cała Jeżewskiego (jak jest teraz) ale i Rosoła a
          ludzie do swoich mieszkań dostawali by się drogą powietrzną albo tunelami.
        • fom Re: nowy budynek osiedla kabaty 25.08.06, 19:50
          jtsky napisał:
          > to chyba SMB Osiedle Kabaty ma budowac a nie DD ?

Tak SMB Osiedle Kabaty ma budować na SWOIM terenie.

fom
          • moderator8 Re: nowy budynek osiedla kabaty 25.08.06, 21:30
            Jak czytam Twoje posty Fom, to mam wrażenie, że albo pracujesz u dewelopera,
            albo zajmujesz sie nieruchomościami,albo nie bardzo wiesz, o co chodzi. A po
            drugie, Twoje niezbyt grzeczne maile, w dodatku okraszone hasłem, że to nie
            socjalizm przypominają mi nieoficjalne hasło obecnie panującej partii
            przewodniej: Kto ma inne zdanie, ten nie ma prawa bytu i nie ma racji".
            Tak więc wytłumaczę Ci jasno, że ludzie mają prawo narzekać, że tuż przed ich
            nosem wyrósł niespodziewanie nowy budynek i ludzie mogą z balkonów grać ze sobą
            w piłkę. To Ci się podoba ? Po drugie - deweloperzy zawiązuja między sobą tajne
            przez poufne porozumienia o dobudowie budynków i nagle mieszkancy dowiadują
            się, że przed ich oknem w niewielkiej odległosci zobaczą sąsiada na balkonie,
            choć mieli go nie zobaczyć (vide przypadek Merkury i przyklejonych do niego
            budynków- jeden w budowie od strony KEN lub Wańkowicza, jak kto woli). Po
            trzecie - deweloperzy naciągają przepisy do maximum, tam gdzie mogą na maxa
            zabudować, to robią to, patrząc tylko na pieniądze. Po czwarte - ludzie mają
            prawo narzekać, bo zabudowywany jest każdy metr kwadratowy, widzą jak ich
            ulubione osiedle traci urok, zdają sobie sprawę, że architektura dzielnicy w
            praktyce nie istnieje, bo gminie zależ na kasie deweloperów, którzy często
            przekupują tych i owych, po to by osiągnąć swój cel.
            Nikt nie ma pretensji, że budują na swoim. Pytanie, w jaki sposób to robią,
            jakimi metodami i na czym im najbardziej zależy.Bo tak naprawdę to nie na
            przyszłym mieszkańcu, tym bardziej okolicznym. Nie musisz nikogo pouczać.
            • fom Re: nowy budynek osiedla kabaty 25.08.06, 22:46
              Forum to nie ściana płaczu, tak mi się dotychczas wydawało smile
              Mimo tego przepraszam urażonych moją wypowiedzią, a szczególnie moderatora8,
              którego czułą strunę potrąciłem po raz wtóry i celowo.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11115&w=36649516&a=36649516

fom
              • moderator8 Re: nowy budynek osiedla kabaty 26.08.06, 13:23
                Celowo ? W takim razie chyba nie świadczyłoby to dobrze o Twoich intencjach...,
                niestety.
                • darius11 Re: nowy budynek osiedla kabaty 28.08.06, 09:25
                  A może to Ty pracujesz u developera Dom Development? Powtarzam, gdzie Panowie
                  były wasze głosy krytyki kiedy DD stawiało Aleję Kasztanową II - osiedle, gdzie
                  zabudowa jest chyba najbardziej zagęszczona na całych Kabatach. Gdzie miejsc
                  parkingowych jest tyle że zastawiona jest CAŁA Jeżewskiego. Przejdzcie się na
                  SMB Kabaty i na Aleję Kasztanową i zobaczycie jak się ma 'ten relikt
                  socjalizmu' do wspaniałych apartamentów DD. Zobaczycie fontannę i jeden z
                  największych na Kabatach placów zabaw dla dzieciaków (porównajcie z placem z
                  DD). O DD najlepiej świadczy fakt reklamowania inwestycji infrastrukturą
                  sąsiadów (tak było w przypadku Alei Kasztanowej).
                  • hiacynta100 Re: nowy budynek osiedla kabaty 28.08.06, 10:22
                    Nie czarujmy się, SMB Kabaty budowała lużno wiele lat temu, bo dostala za DARMO
                    grunty w ramach tzw. ustawy glapińskiego, podobnie jak inne spółdzielnie w tym
                    czasie. A teraz ostro zagęszcza swoje tereny, o czym świadczą ostatnie
                    inwestycje i ta "na trawniczku" przy Kiepury. A ponieważ na darmochę nie ma co
                    już liczyć to za parę lat zabuduje każdą wolny skrawek ziemi. A na wszelkie
                    słowa krytyki będzie odpowiadała, że trzeba było krytykowac DD, bo teraz
                    krytykować spóldzielnię nie wolno.
          • jtsky Re: nowy budynek osiedla kabaty 27.08.06, 21:36
            no to nie rozumiem twojej wypowiedzi. Jesli budynek ma powstac na rogu
            Kiepury/Bronikowskiego (tu gdzie obecnie baluja przez pol nocy rozne typki) to
            bedzie on uciazliwy nie tylko dla mieszkancow DD (ktorzy swoja droga moga
            ewentualne pozwolenie na budowe oprotestowac) ale rowniez dla mieszkancow
            spoldzielni i to zarowno ze starej jak i nowej czesci osiedla rozlozonych po
            obydwu stronach Bronikowskiego - ale oni zapewne nie maja nic do gadania bo
            zarzadza nimi spoldzielnia - relikt socjalizmu.
            • fom Re: nowy budynek osiedla kabaty 27.08.06, 22:43
              Nie rozumiem czego w mojej wypowiedzi nie rozumiesz.

To ma być tylko mała dobudowa do istniejącego budynku (19 mieszkań ok.98-145 m2)

Naturalnie z punktu widzenia mieszkańca DD, któremu zasłoni on widok Lasu
              Kabackiego (tak! tak!), może być to denerwujące.

ALE musi on zrozumieć drugą stronę.

1.Wojenka między DD a SMBOK toczy się na dobrą sprawę od czasu pozyskania przez
              DD terenu tzw. rezerwy oświatowej. Na całym terenie miały być szkoły, boiska i
              zieleń - jest moloch "blisko płota"

2.Sposób "rozplanowania" budynków Alei Kasztanowej II na pewno zdenerwował
              kilka osób. I teraz, zgodnie z kodeksem Hammurabiego, powstanie budynek o
              wymiarach i lokalizacji co do centymetra zgodnych z prawem budowlanym.
              Maksymalny nieoprotestowywalny wink przez DD.

fom
              • jtsky Re: nowy budynek osiedla kabaty 28.08.06, 17:49
                nie rozumiem dlaczego zakladasz, ze osoba ktora rozpoczela ten watek mieszka na
                osiedlu DD, przeciez zbudowanie czegokolwiek w tym miejscu wplynie niekorzystnie
                rowniez na mieszkancow SMB OK.

Wojna toczy zdaje sie nie od momentu pozyskania terenu przez DD tylko od momentu
                kiedy DD zrezygnowalo ze wspolnej inwestycji z SMB OK na tym terenie - zdaje sie
                ze wlasnie o to toczyla sie sprawa w sadzie w wyniku ktorej DD najpierw dostalo
                kase a potem ja zwrocilo.
                • fom Re: nowy budynek osiedla kabaty 28.08.06, 20:03
                  nie słyszałem o żadnych zastrzeżeniach ze strony członków SMBOK

2 mln to był tylko "drobny" incydent

fom
    • mmazurro Re: nowy budynek osiedla kabaty 27.08.06, 10:54
      Szanowni Państwo, jeżeli dobrze rozumiem, to chodzi o likwidację garaży i
      szpetnych bud bazarowych od strony Wąwozowej i zastąpienie ich w miarę ciągłą i
      w miarę jednolitą pierzeją ulicy. Szczerze współczuję mieszkańcom, którzy mogą
      stracić garaże, ale z całym szacunkiem... W obecnej formie raczej szpecą i są
      wspomnieniem socjalistycznej małej architektury - wraz z kontenerowymi barakami
      bazarowymi tworzą spójny pomnik czasów transformacji ustrojowej. Trudno nie
      zauważyć estetycznej zmiany na plus przez logiczne stworzenie typowo miejskiej
      pierzei ulicy Wąwozowej. Pozostanie tylko łososiowy baraczek szkoły - ale to
      zapewne rzecz nie do ruszenia. A może się mylę.
      • getin Re: nowy budynek osiedla kabaty 28.08.06, 09:09
        Pan ma zapewne na myśli zadanie IX, tj. budynek na rogu Bronikowskiego i
        Wawozowej. Natomiast dyskusja dotyczy budynku, który ma stanąć przy ulicy
        Kiepury tzn. na przeciwległym końcu ul. Bronikowskiego. To są dwie zupełnie
        odrebnesprawy, łączy je tylko inwesto - SMB OK.
    • rubeus O zadaniu XI 29.08.06, 10:43
      Informacje uzyskane w spółdzielni:
      1) zadanie XI jest podzielone na 3 etapy - I - dobudowa do ściany
      szczytowej zachodniej,
      II - jw. do ściany szczytowej południowej (drugi koniec budynku),
      III - ocieplenie obecnie istniejącego budynku Dembego 23/23A,

Obecni mieszkańcy będą mieć bezkosztowo ocieplenie i nową elewację, nowoczesną i bezpieczniejszą trafostację, a mieszkańcy 5-ciu lokali z balkonami na
      ścianie zachodniej - odszkodowania za gorszy dostęp do światła, reszta
      spółdzielców - możliwość zainwestowania na rynku pierwotnym - po kosztach budowy.
      2) Przewidujemy, że budowa XI ruszy jeszcze w tym roku, zależy to od decyzji
      administracyjnych,
      3) Regulamin naboru chętnych preferować ma członków Sp-ni, ma go zatwierdzić
      Rada Nadzorcza.
      4) budujemy zgodnie z prawem budowlanym, a że DD wybudował domy wzdłuż ul.
      Kiepury podchodząc na odległość zaledwie 4 m od płota granicznego to już sprawa
      DD i jego inwestorów.
      • fjo Re: O zadaniu XI 29.08.06, 12:23
        czyli to bedzie dobudowa do budynku przy Dembego 23/23a?
        Szczególnie podoba mi się fragment informacji: "a mieszkańcy 5-ciu lokali z
        balkonami na ścianie zachodniej - odszkodowania za gorszy dostęp do światła"
        Naprawdę podziwiam desperację Osiedla Kabaty i umiejętność planowania
        architektury, choć wydawało się, że to wlasnie ta spółdzielnia wiedzie prym na
        Kabatach w spójności, ładnym otoczeniu zieleni, i placów rekraacji...I wcale
        nie mam wrogiego usposobienia tylko uważam, że tak ładne miejsce jak Kabaty
        zostało już całkiem zdominowane przez pieniądze. pozdrawiam mieszkańców.
        • rubeus Re: O zadaniu XI 29.08.06, 14:45

Nie pałam jakoś do decyzji spółdzielni miłością, ale nie uważam aby była to desperacja i jakaś pogoń za pieniądzem [ o wiela więcej spółdzielnia
          'zyska' na planowanej inwestycji nr IX ].
          Dobudowa nie jest wciskana między stare budynki, jak to ma
          miejsce w innych spółdzielniach w Warszawie, tylko powstaje jako
          przedłużenie bryły budynku już istniejącego. Zarzut o niespujności jest
          o tyle nietrafiony, bo projekt przygotwała pracownia, która zaprojektowała wszystkei budynki w nowej części osiedla.
          I-y etap wydaje mi się całkiem sensowny, bo wkracza na teren parkingu i
          niewykorzystanego narożnika, co do drugiego - mam wątpliwości.
          Przy okazji tej inwestycji powstaną nowe miejsca postojowe przy Kiepury i
          chodnik. Jest również pomysł, aby umożliwić mieszkańcom zagospodarowanie
          trawnika po północnej stronie bloku, na przydomowe ogórdki - może z czasem
          powstałoby coś takiego jak widzimy wzdłóż bronikowskiego.
          • fjo Re: O zadaniu XI 29.08.06, 16:14
            ogródki brzmią lepiej, ale pólnocna strona mało słoneczna wink
            Spacer,rower, miłe miejsca kafejkowe (plus dla SMBKabaty) to dodaje mi otuchy
            na Kabatach.
            Acha, ciekawe czy plomba do budynku Dembego nie tyle ociepli ten stary budynek,
            ale również zmieni cały jego wygląd? Bo jeśli nie, to właśnie będzie koszmarna
            niespójność - złączony stary blok z nowym...Pa!
            • fjo Re: O zadaniu XI 29.08.06, 16:20
              fjo napisała:

> Acha, ciekawe czy plomba do budynku Dembego nie tyle ociepli ten stary
              budynek,
              >
              > ale również zmieni cały jego wygląd? Bo jeśli nie, to właśnie będzie
              koszmarna
              > niespójność - złączony stary blok z nowym...Pa!
              Sorki, wycofuję. Będzie nowa elewacja.
              I znikam z tego tematu.
            • rubeus Re: O zadaniu XI 29.08.06, 17:46
              No cóż... odpowiednio dobrane rośliny i krzewy, mogą wiele zdziałać.
              Pomysł z ogródkami nie jest oficjalny - to była luźna uwaga
              jednego z mieszkańców nowej części osiedla, ja go tylko oficjalnie
              'sprzedałem' na forum.
              • getin Re: O zadaniu XI 30.08.06, 08:57
                Czy władze Spóldzielni - dla ułatwienia dyskusji - mogłyby umieścić na stronie
                internetowej SMB OK przynajmniej rysunek sytuacyjny, szkic planów rozbudowy
                budynku? Jak wynika z wypowiedzi niektórzy np. mylą zadanie XI z IX.

Członek SMB OK
                • rubeus Re: O zadaniu XI 30.08.06, 10:22
                  nie do mnie ta uwaga...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka