Dodaj do ulubionych

zamienić aster na spray...

18.01.08, 19:32
wreszcie dla astera jest konkurencja... czy ktoś ma założoną kablówkę spray,
jak się sprawują? mam już dość mieszania w programach, zmian, problemów
technicznych itp. a wszystko to trzeba było znosic bo nie było wyboru.. czy
ktoś się orientuje czy można zrezygnowac z usług astera ze względu na zmianę
programową.. w końcu sami robia co chca, a klienci nie mają na to żadnego
wpływu, przysyłają nowy wykaz i już... w sumie za to co płacę w asterze jako
tv analogową, w spray będzie już cyfrowa...
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: zamienić aster na spray... 18.01.08, 19:33
      Porozmawiaj z klientami spray wink
      • andy322 Re: zamienić aster na spray... 18.01.08, 19:36
        a myslisz że po co tu piszęwink dziś roznosili ulotki spraya i mysle że wiele osób
        zastanawia się nad zamianą operatora, więc może ktoś zasięgnął tu i ówdzie języka..
        • jan-w Re: zamienić aster na spray... 18.01.08, 20:34
          Wczoraj rozmawiałem z użytkowniczką spraya, stąd moja uwaga wink
          Może sama napisze, jeżeli akurat będzie jej działał internet.
    • marek.dumle Re: zamienić aster na spray... 18.01.08, 22:45
      Faktycznie aster ma klientów raczej w nosie i jak na moje wyczucie
      jest dość drogi. A jego oferta programów w kablówce do UPC się nie
      umywa.
      Ale z tym sprayem to się obawiam, że zamienił stryjek...
    • volta2 Re: zamienić aster na spray... 20.01.08, 19:57
      ja mam olbrzymie kłopoty ze sprayem, internet od miesiąca prawie nie
      działa, na otworzenie strony czekam naprawdę długo.
      w tym czasie dzwoniłam do obsługi, ale póki co niewiele wskórałam.

dziś chodzi stosunkowo szybko, i jeszcze którejś nocy działał jak
      należy, ale ogólnie to słabiutko.

janie - twój humor mnie zabijasmile)))
      tym bardziej, że przeczytałam twój wpis, ale odpowiedzieć nie mogłam
      od razu, bo się nie dało zalogować!
    • mayi Re: zamienić aster na spray... 21.01.08, 09:53
      Jeśli chodzi o telewizję, to pierwszy link w googlach pod hasłem 'spray hd forum' zawiera dyskusję i wymianę wrażeń po wprowadzeniu tv cyfrowej w sprayu. Jest tam trochę informacji takich, które ciężko uzyskać od samej firmy, czyli np.:
      - o tym, że brak EPG (a to absolutny standard w tv cyfrowej);
      - Cartoon Network/TCM wciąż jako combo;
      - dekodery bez instrukcji po polsku i bez menu po polsku (to ma się ponoć zaraz zmienić);
      - na początku stycznia były problemy z sygnałem, teraz jest lepiej.

Tv cyfrowa przeważnie działa nieźle - jakość kanałów bardzo w porządku - a na pewno w porównaniu do tv analogowej, która jest w sprayu koszmarna.
      • wasil_ka Re: zamienić aster na spray... 21.01.08, 14:43
        Mam spray - internet działa bez zarzutu.
    • a-n-i-k-a Re: zamienić aster na spray... 21.01.08, 22:21
      Rowniez mam Spraya i nie wiem o co chodzi z tym internetem, bo u nas dziala bez
      zarzutu. Od poczatku bylismy skazani na jednego operatora, bo spoldzielnia
      postawila na monopol i wybrala za wszystkich. Poki byl telnap czy jak to sie tam
      zwalo to problemow troche bylo, ale zwykle z jakoscia tv, nie internetem.
      Od czasu jak jest Spray to co do netu uwag nie mamy - dogadalismy się co do
      stawki i predkosci i byli duzo bardziej otwarci na negocjacje niz poprzednicy.
      Ja sporo pracuje w domu, duzo czasu spedzam przy kompie i w necie i z dzialaniem
      od dawna nie mam najmniejszych klopotow.
      Poza tym pozbywamy sie wreszcie obrzydliwego talerza i rownie obrzydliwego
      dekodera Cyfry i od polowy grudnia mamy tv cyfrowa Spray z pakietem C+ (moj mąz
      to pilkarski maniak i C+ byc musi, dlatego mielismy i kablowke i cyfre, bo cyfra
      nie ma w ofercie polsatu sport, a kablowka nie miala C+... teraz wreszcie Spray
      to wszystko pogodził smile)). Dzieki temu poprawila nam sie tez jakos tv, bo
      wczesniej rzeczywiscie daleko bylo do idealu w przypadku kilku polskich kanałów.
      Ale obecnie wszystko jest OK!
      Zadnych negatywów pod adresem Spraya poki co nie mamy.
      • roodziootka Re: zamienić aster na spray... 22.01.08, 14:02
        Ja również mam internet i TV w Spray'u i jestem bardzo zadowolona.
        Dwa razy miałam problem z internetem - okazało się, że z mojej winy.
        Zadzwoniłam do BOK i Pan cierpliwie mi wytłumaczył co trzeba kliknąć
        co włączyć co wyłączyć i wszystko działało bez zarzutu. Raz zdarzyło
        mi się rowniez zawitać osobiscie w siedzibie spray - Panie miłe i
        sympatyczne moja sprawa szybko została załatwiona.
        Co do TV zadnych zarzutów. smile Polecam
    • pianissima Re: zamienić aster na spray... 25.01.08, 23:26
      Tak, mozna zrezygnowac z Astera ze wzgledu na zmiane w ofercie
      programowej. Jest jednak male "ale": w ostatniej zmianie regulaminu
      Aster zastrzegl sobie, ze (wkurzony)klient ma na to (az) siedem dni;
      bodaj od daty zmiany, a nie od informacji o takowej zmianie, ktora
      nam Aster przysyla.
    • volta2 Re: zamienić aster na spray... 26.01.08, 00:40
      ja mam olbrzymie kłopoty ze sprayem, internet od miesiąca prawie nie
      działa, na otworzenie strony czekam naprawdę długo.
      w tym czasie dzwoniłam do obsługi, ale póki co niewiele wskórałam.

dziś chodzi stosunkowo szybko, i jeszcze którejś nocy działał jak
      należy, ale ogólnie to słabiutko.

janie - twój humor mnie zabijasmile)))
      tym bardziej, że przeczytałam twój wpis, ale odpowiedzieć nie mogłam
      od razu, bo się nie dało zalogować!

No, wygląda na to, że moje narzekania są nieaktualne.
      W czwartek zadzwoniłam kolejny raz do spraya, miły pan porobił różne
      testy, co chwila oddzwaniał czy już działa i po kolejnych próbach
      wypisał zlecenie na sobiste stawiennictwo przy moim kompie w domu.
      przyszedł pan, bardzo punktualnie(to duży plus), w 20 minut się
      uporał, zwiększył przepustowość, pogadał przez telefon jakimś
      niezrozumiałym polskim językiem dialektu cyfrowego i załatwione.
      Działa ślicznie, szybko, no i obsługa mnie zachwyciła.
      A może wyczytali moje skargi na forum?
      Toż to dla nich bułka z masłem pewnie, namierzyć, skąd taką firmę
      oczerniają na forum?
      Tak czy owak, jest na razie ok.
      • jan-w Re: zamienić aster na spray... 26.01.08, 10:10
        A nie cyfrowym dialektem języka polskiego? wink
      • a-n-i-k-a Re: zamienić aster na spray... 26.01.08, 22:10
        Widzisz, zamiast narzekac trzeba bylo skuteczniej dzwonic na inoflinie smile)) - z
        czym osobiscie tez nie mamy problemow odkad jest Spray i ma pomoc dzialajaca
        24/7, a nie jak telnap 5 dni w tyg. 9-17 - to byla dopiero zenada.
        Poniewaz czasem zmieniamy kompy i podłaczamy sie w domu do słuzbowych laptopow
        (a bywa ze znosimy z miejsca pracy rozne za kazdym razem i ja i maz) to musimy
        dzownic do Spraya i prosic o "puszczenie" netu na innego kompa (moga zapamietac
        te dane, ale my wiedzac, ze to chwilowy komp nawet o to nie prosimy) - podaje im
        sie maske podsieci czy cus takiego, 3 minuty i gotowe - i wszystko smiga. I
        jakos z dodzwonieniem sie problemow nie miewamy czy to niedziela czy inne swieto.
        • jan-w Re: zamienić aster na spray... 26.01.08, 22:47
          Wygodniej jeśli takie rzeczy, można załatwić samemu przez internet.
          • a-n-i-k-a Re: zamienić aster na spray... 26.01.08, 22:58
            A to tak mozna? Gdzie??
            Poza tym pewnych rzeczy nie zalatwi sie przez internet, bo przeciez nie działa
            smile))))))).

A na KD1 i tak mamy monopol i nic juz sie nie zmieni. Dobrze, ze poprzednicy
            Spraya zostali wykurzeni, bo to dopiero bylo g...... Teraz nie narzekamy i oby
            tak zostało smile.
            • jan-w Re: zamienić aster na spray... 27.01.08, 00:10
              W aster, zawsze kiedy zmieniam np router, sam umieszczam nowe dane w ich
              systemie. Oczywiście ilość i rodzaj podłączonych komputerów, jest wtedy bez
              znaczenia. Połączenie w celu dokonania zmian na koncie, jest zawsze możliwe.
              Jeżeli podłączasz ciągle nowe komputery, też powinnaś kupić router (dla takich
              potrzeb - ponad sto złotych). Klonujesz do niego macadres karty sieciowej
              komputera, autoryzujesz i nie masz już więcej kłopotów przy kolejnych zmianach.
            • rubeus Re: zamienić aster na spray... 27.01.08, 14:27
              A po co dzwonić ??????? Wystarczy przecież tylko zrestarować modem
              po podłączeniu nowego komputera, aby sam sobie pobrał wszystkie dane.
              A jak często się żągluje komputerami, to tak jak jan wspominał - wystarczy zainwestować ok. 150 PLN w najprostszy router, odpowiednio skonfigurować i po kłopocie.
              • a-n-i-k-a Re: zamienić aster na spray... 27.01.08, 23:54
                Nie, restart modemu nie dziala. Oni nie pobieraja z automatu tych danych. Jak
                maja zapamietany komp to wtedy tak.
                Pogadam ze znajomym informerem o tym routerze skoro tak doradzacie smile.
                • jan-w Re: zamienić aster na spray... 28.01.08, 09:16
                  Jeśli będziesz miała dobre łącze i masz takie potrzeby, kup router z bramką
                  VOIP. Wtedy bez włączonego komputera, ze zwykłego telefonu będziesz mogła
                  rozmawiać np z USA kub Niemcami za 7 gr netto, bez abonamentu smile)
                  • facefinder Re: zamienić aster na spray... 28.01.08, 14:16
                    C calym szacuneczkiem - co ma piernik do wiatraka???
                    • jan-w Re: zamienić aster na spray... 28.01.08, 16:04
                      Uczynność.
                      • facefinder Re: zamienić aster na spray... 02.02.08, 14:09
                        Nie wiem co wy chcecie od astera. Mam lacze z aster od kilka lat w biurze. Smiga
                        ze az milo. Ale posiadam lacze z UPC w domku i przyznam ze to totalna pomylka (
                        ze nie wspomne juz o obsludze klijenta). A ten caly spray. Kolejna mala firemka
                        ktorej nie stac na reklame i spamuje fora na necie. Czym tu sie podniecac.
                        Niedlugo powstanie jakis nowy spray czy inne badziewie. I po co co zakladac
                        spamerskie watki typu "zamienic aster na spray..."....zamienil stryjek siekierke
                        na kijek he he he
                        • a-n-i-k-a Re: zamienić aster na spray... 09.02.08, 23:28
                          Hmmm, odnosze wrazenie jakby był tu do mnie jakis przytyk, ze reklame robie
                          Sprayowi... Nie robie i nie porownuje jej z zadna inna firma, bo zwyczajnie nie
                          mialam dotad z innymi do czynienia. Ktos zadal pytanie jak działa - to
                          odpowiadam jak dziala, bez tekstow typu "duzo lepiej niz Aster, UPC, itd.".
                          Wprowadzilismy sie tutaj i okazało się, ze budynek jest okablowany przez jedyna
                          sluszna firme wyloniona przez spoldzielnie jak mniemam w jakims lipnym przetargu
                          i albo ta albo żadna - ani TP SA nie mozna podłączyc, ani Astera, ani nic innego
                          - tylko jakies g.... Telnap było wówczas - 15 kanałów na krzyż, internet za 3
                          razy tyle co w innych kablówkach i tyle. Spółdzielnia nikogo innego wpuscic nie
                          chciala, bo tamci mieli wylacznosc zgodnie z Umową i okablowany cały blok z
                          kablami w scianach. Moglismy sobie prywatnie doprowadzic okablowanie m.in. z
                          Astera, które jest w bloku obok - wycenili nam te usługe na ok. 1200 zł.
                          Ewentualnie skargi do UOKiK - zrezygnowalismy, bo nie moglismy znalezc innych
                          lokatorow chetnych do tej "zabawy".
                          Telnap na szczescie został wykupiony, przejety czy wchloniety - nie wiem jak to
                          bylo, nieważne - przez Spray, ktory okazal sie lepszym znacznie operatorem. Na
                          szczecie dla nas.
                          Czy za pol roku nie przejmie go Aster? Nie wiem, moze tak bedzie, my niestety i
                          tak nie mamy wyboru. Jezeli bedzie jeszcze lapiej niz obecnie to super - niech
                          ich wykupia.
                          A wtedy przynajmniej będę mogła porównac obie firmy i wypowiedziec sie na forum smile.

P.S. Dziekuje wiadomo komu za uczynność wink)).
                          Pozdrawiam!
                        • zero-cin Zamieniłem ASTER na UPC 06.04.08, 14:20
                          Właściwie to powróciłem do UPC po kilku latach...

facefinder napisał:

> Nie wiem co wy chcecie od astera.

Powiem tak; moje doświadczenia z ASTER są dokładnie odwrotne, net drogi i raczej wolny. Oferta internetowa i telewizyjna jest zdecydowanie lepsza w UPC. W przypadku internetu ASTER stracił przewagę w momencie, kiedy UPC zniosła limity ściąganych danych. UPC jest zdecydowanie z przodu i nie chodzi tu tylko o prędkość, ale nawet takie "detale" jak publiczny adres IP.

Aktualny test łącza na www.speedtest.pl/ - 3814/483 kbps.

Oferta telewizyjna też jest ciekawsza. Korzystałem w ASTER-ze niemal z całej oferty, nie kupowałem jedynie C+ (miałem z tą firmą przykrą "przygodę", kiedy przysłała do mnie komornika za rzekome niepłacenie rachunków). I tak naprawdę do UPC warto iść chociażby dla jednego jedynego kanału, National Geographic, którego w ASTER-ze nigdy nie będzie. Oczywiście można też wziąć Cyfrę+, ale osobno płacić za internet? Raczej nie waro.

Dodam jeszcze, że radio w ASTER to już całkowita porażka.

Nie wiem też, w jaki sposób ASTER-owi "udało się" tak kiepsko dostroić sygnał (chodzi o analog). W UPC odbiór mam zdecydowanie lepszy. Zaznaczam, że kable są te same, to nowe budownictwo, a podłączenie ma miejsce poza mieszkaniem.

Denerwujący w ASTER jest też brak możliwości wyboru tylko i wyłącznie oferty cyfrowej. Jest ona dostępna wyłącznie po zakupie analoga. Mam nadzieję, że w UPC będzie już inaczej.

Jedyna przewaga ASTER to taryfy telefoniczne, ale i tu UPC równoważy tę przewagę ofertą telefonu bez opłat abonamentowych przy zakupie trzech usług i podpisaniu umowy na rok.

Pozdrowionka...
    • pianissima zamienić aster na netie? 26.01.08, 11:47
      Moze ktos z Was korzysta z internetu Netii? Mam ich telefon
      zastanawiam sie nad internetem.
    • roberto74 Re: zamienić aster na spray... 11.02.08, 19:48
      Mam Spray od tygodnia, łącze 2Mbps/512Kbps za 79 PLN/m-c, podzielone routerem na
      3 kompy. Jak na razie śmiga, aż miło. Test DSL: download 2983Kbps, upload 900Kbps.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka