Dodaj do ulubionych

Horarna -planety retrogradujące i ich wpływ na odp

25.10.10, 17:13
W horarnej raczkuję i próbuję, więc pojawiają się różne pytania.

Ostatnie na tapecie to:
- co jeśli planeta kwerenta jest w swoim władztwie i tworzy aspekt aplikacyjny z planetą pracy (władca MC), ale jednocześnie retrograduje? - jak dalece osłabia to szanse na pozytywną odpowiedź?

Szukam pracy i ostatnio - tuż po zobaczeniu fajnego ogłoszenia - zadałam sobie pytanie, czy dostanę tą pracę: 19.10.2010, 12:56, Sopot.

Asc w Strzelcu, MC w Skorpionie.
Jowisz w Rybach w 3 domu w trygonie aplikacyjnym (1 stopień) do Marsa w 11 domu.

Mars w swoim władztwie i żywiole, w ruchu prostym. Jowisz w swoim władztwie, ale w żywiole Marsa i w dekanacie Marsa (to dobrze, że jest tego rodzaju powiązanie, czy źle?), no i w retrogradacji.
Pierwszy aspekt, jaki utworzy Mars to trygon z Jowiszem. Pierwszy aspekt Jowisza - to ten z Marsem, ale jednocześnie kwadrat aplikacyjny do Asc.

Czytałam gdzieś, że patrzy się także na Księżyc. Tu jest on również w Rybach, w 3 domu (Koch) - domu radości tej planety - i tworzy kon. aplikacyjną do Jowisza.

Wszystko wygląda nieźle, ale umiejscowienie Jowisza w domu upadającym, w retrogradacji wydaje się burzyć sielankę. Pytanie do praktyków - jak to jest?
Obserwuj wątek
    • arcoiris1 Re: Horarna -planety retrogradujące i ich wpływ n 26.10.10, 12:12
      planeta w retrogradacji zazwyczaj jest osłabiona, bo retrogradacja jest jednak pewna abberacja dla planety, to nie jest jej normalny ruch. W pewnym kontekscie retrogradacja jest okey, jesli pytanie by brzmiało np "czy moj eks do mnie wróci" albo "czy odzyskam tę pracę" i tu sygnifiukator sprawy rettro aplikujący do planety kwerenta byłby pożadany.
      Dekanaty odrzuc, w horarnej masz system recepcji wzajemnych, od super silnych po słabsze, od pozytywnych po negatywne, jest cała tabelka wieczorem rzucę okiem co tam sie dzieje, bo nie znam jej na pamięc wink Jedno juz mi sie nasuwa teraz, prace symbolizuje Mars w Skorpionie, Ksiezyc czyli Ty jako Towje Serce i Emocje w tym znaku jest w upadku- "praca nie będzie cie lubiła", na odwrót tez nie najlpiej bo Mars w Rybach nie jest najlpiej położony, sprawdze czy łapią się tu jakies termy chociaz....-
      • zlota.ra Re: Horarna -planety retrogradujące i ich wpływ n 26.10.10, 12:40
        arcoiris1 napisała:

Jedno juz mi sie nasuwa teraz
        > , prace symbolizuje Mars w Skorpionie, Ksiezyc czyli Ty jako Towje Serce i Emoc
        > je w tym znaku jest w upadku- "praca nie będzie cie lubiła", na odwrót tez nie
        > najlpiej bo Mars w Rybach nie jest najlpiej położony, sprawdze czy łapią się tu
        > jakies termy chociaz....-
        • zlota.ra Re: Horarna -planety retrogradujące i ich wpływ n 26.10.10, 15:10
          Ach, no i tak przy okazji smile - jeśli uda Ci się wyłuskać z kółka info nt. jakości tejże ewentualnej pracy (czy fajnie by mi tam było, czy wręcz przeciwnie) to będę zachwycona! smile
        • arcoiris1 Re: Horarna -planety retrogradujące i ich wpływ n 26.10.10, 15:16
          Nie, tu chodzi o wzajemne recepcje miedzy planetami. Praca to Mars w Skorpionie, a w Skorpionie Ksiezyc jest w upadku. Przykłady rcepcji:

Symbolizuje Cię Ksiezyc w Wadze dajmy na to. Zatem kochasz wszystko to co w danym horoskopie symbolizuje Wenus. Jesli włada 7 domem i pytanie jest o zwiazki to partnera, jesli to władca MC to prace itd. Nienawidzisz Marsa (Mars w Wadze jest na wygnaniu) i tego czym ten Mars w danym kolku rzadzi. Uwielbiasz Saturna (Staurn w Wadze sie egzaltuje) i nie znosisz Slonca (Slonce w Wadze jest w upadku). Dajmy na to pytanie jest o zwiazek, wladca domu 1 czyli ty to Ksiezyc w Wodniku, a wladca domu 7 to Saturn w Raku. Kochacie sie. Dajmy na to Ty jestes Jowiszem w Rybach a on Merkurym w Pannie- nie znosicie sie. (Jowisz jest w upadku w znaku wladcy 7 d, Merkury w upadku w znaku wladcy d 1)- recepcje moga byc przez władztwo, egzaletacje, upadek.. dochodza tez lzejsze emocje, moga pokazac na ile ktos sie lubi, albo choc jest pozytywnie nastawiony, niekoniecznie musi chodzic przeciez o drmatayczne emocje typu kocha i nienawidzi, recepcje fajnie opisuja relacje
          • arcoiris1 Re: Horarna -planety retrogradujące i ich wpływ n 26.10.10, 16:08
            Te recepcje sa troche zamotane, wiec jesczze raz wink))

czyli nie chodzi o to ze ten Ksiezyc w kółku jest w Rybach. Niech sobie będzie. Chodzi o to jak on sie czuje w Skorpionie, czyli znaku pracy. No, zle sie czuje, w upadku, moze to troche egzaltowane zle, i przesadzone, ale jednak zle. Mars tego Ksiezyca tu nie lubi. GDYBY ten Mars byl w RAKU albo Byku, Ksiezyc (czyli ty) to praca bylaby zakochana w Tobie i byloby świetnie, bo te dwa znaki to sa silne godnosci Ksiezyca.

podobnie z facetami. Np. Twoj wsplosygnifikator czyli Ksiezyc jest w Rybach, faceta symbolizuje dajmy na to Jowisz, ktory rzadzi naturlanie znakiem Ryb. KOCHASZ TEGO FACETA. Jesli faceta sygnifikuje Merkury- nie znosisz go, bo w Rybach Merkury jest w upadku. Jesli faceta symbolizuje Wenus- uwielbiasz go, az do przesady, zauroczenie, Wenus w Rybach jest w wgzaltacji...

Ksiezyc w Rybach Ty i Wenus w Raku on (Dcs) - Ty go uwielbiasz, on Cię kocha wink na przykład. Słonce w Raku Ty, Saturn we Lwie- ty go nienaiwdzisz, on Cie kocha
            Jowisz w Raku Ty, ksiezyc w Strzelcu on- ty go uwielbiasz, on cie kocha
            Mars w Wadze, Wenus w Baraniie- Kochacie sie nawzajem
            Merkury w Bleiznietach ty, Jowisz w Strzelcu on- nienawidzicie sie

itp itd, do tego dochodzą jeszcze mniejsze recepcje o ktorych wspominałam, czyli lzejsze emocje
            • zlota.ra Re: Horarna -planety retrogradujące i ich wpływ n 26.10.10, 16:51
              OK, super, dzięki, kumam. Ale to Księżyc. A co z Jowiszem? czy on się w ogóle nie liczy? w końcu rządzi ASC? dlaczego jest tak marginalnie traktowany?

Z kółka zatem wychodzi, że ja kocham pracę, ona mnie nie - w porządku, ale co to znaczy? dostanę ją i wszystko będzie do d...y? dostanę ją i będę zachwycona a firma nie? nie dostanę jej, bo ten Mars mnie kopnie w tyłek? co w tym wszystkim robi retrogradujący Jowisz? jaka jego rola, biedaczyska?
              • arcoiris1 Re: Horarna -planety retrogradujące i ich wpływ n 26.10.10, 17:05
                Wieczorem się przyjrzę, ale wiesz, ja sie ucze dopiero horarnej wiec jakims wielkim specem nie jestem wink Zobaczymy jak praca przypadnie do gustu Tobie, nie powiedziałam ze będziesz ja kochac smile Mars w znaku Ryb (czyli znaku Twoich sygnifikatorów) nie lezy najlepiej. Sprawdze w domu jakie pomniejsze recepcje wchodzą w grę. Władca Asc jest najwazniejszy, to jest kwerent czyli Ty jako osoba myśląca, jako całość. Ksiezyc to Twoj drugi sygnifikator, i bardziej opisuje Ciebie jako emocje i uczucia. Odezwe sie wieczorem, bo mam tu audyt wink
                • zlota.ra Re: Horarna -planety retrogradujące i ich wpływ n 26.10.10, 17:34
                  Oki doki smile Wielkie dzięki za wyjaśnienie recepcji. No i trzymam kciuki za audyt!
                  • arcoiris1 Re: Horarna -planety retrogradujące i ich wpływ n 26.10.10, 19:57
                    no więc tak wink na moje oko pocztakującej. Ciebie sygnifikuje tu Jowisz w Rybach retro na 25,01 i Ksieżyc w Rybach na 15,50. Mars, sygnifikator pracy jest w Skorpionie na 23,43. Towj stosunek do niej byłby okey, bez wielkiej pasji, ale może byc (Mars, czyli sygnifikator tej pracy jest w Rybach w triplicity, czyli takie własnie lubienie, na zsadzie "ujdzie" ale nie ma tu super entuzjazmu) stosunek tej pracy do Ciebie równiez obojętny- Jowisz, czyli Twoj główny sygnifikator nie jest w zadnych godnościach władcy 10 domu, Ksiezyc w upadku, ale mysle sobie ze rzadko jest tak zeby to praca sie za toba uganiała i pracodawca cie błagał zebys u niego pracowała. Aspekt zachodzi, i to najpierw do Ksiezyca, Ksiezyc robi trygon aplikacyjny do Marsa wpierw, a potem dopiero Mars uścisla aspket z Jowiszem. Więc mysle, ze tak, dostałabys te pracę. Teraz kwestia pieniedzy, pensja to dom 11 (pieniadze szefa/firmy) - mamy tu znowu Marsa, w Skorpionie, trygon do Ksiezyca czyli Ciebie, wiec nie powinno być zle obiektywnie rzecz biorąc, ale poniewaz Twoje pieniadze pokazuje silny Saturn w Wadze no, to Twoje konto nie bedzie zachwycone pensją, jako że Mars jest tam w upadku. W druga stronę sprawa oczywista i typowa i nigdy nie ma inaczej, czyli Twoje konto totalnie nie lezy w interesie pieniedzy firmyi, Saturn w Skorpionie jest w zadnej godnosci, to i tak dobrze, bo jesli byłby tam zniszczony np to w ich interesie byłoby zaplacic jak najmniej albo wcale, wybrazam sobie ze układ ze władca domu 2 kwerenta jest w super godnosciach domu 11 tylko w przypadku gwiazd hollywowdzkich o ktore zabijaja sie wytwornie filmowe zeby u nich grali wink))) I moze byc tak, ze sama sie wycofasz wink jako ten Jowisz retro wink Jesli chodzi o rywali, to oznacza ich dom 7 czyli Merkury w Wadze, spalonyy przez Slonce ktore jest wladcą ich 2 domu (radiksowy 8)- zapomnij o rywalach bo ich nie ma. Pracą rywali rzadzi Wenus w Byku (dom 4 w tym horoskopie, dom 10 liczac od 7 radiksowego), ta Wenus biedna retro w Skorpionie, nie mają szans. Chca desperacko pracy (ich konto kocha władcę ich pracy) i nakręcaja ich jakiekolwiek pieniadze bo ich nie mają (wladca 2 domu rywali - Słonce jest w upadku w Wadze)
                    Ucze sie dopiero, wiec nie wiem czy to co napisalam ma jakikolwiek sens, ale jesli zaaplikujesz to daj znaka jak poszło wink
                    • zlota.ra Re: Horarna -planety retrogradujące i ich wpływ n 26.10.10, 20:11
                      Jejku, super, dzięki za fenomenalnie długą, jasną, ciekawą odpowiedź! Dziękuję za poświęcony czas i uwagę. I oczywiście, że dam znaka smile. Pozdrawiam ciepło smile
                    • foudre Re: Horarna -planety retrogradujące i ich wpływ n 27.10.10, 22:26
                      Arcoiris, gdzieś wcześniej pisałaś, jaką ksiązkę Lilly'ego studiujesz w związku z horarną. Nie mogę jednak odnaleźć tego postu.
                      • arcoiris1 Re: Horarna -planety retrogradujące i ich wpływ n 29.10.10, 15:11
                        Cristian Astrology Lilly, Frawley "The horary textbook" i jeszcze pare innych
    • zlota.ra Horarna NIE DZIAŁA 19.02.11, 12:51
      Właśnie się dowiedziałam, że pracę o której mowa w tym wątku otrzymała już w grudniu osoba bez doświadczenia. Biorąc pod uwagę tekst ogłoszenia - ja spełniałam wszystkie warunki (doświadczenie, kwalifikacje, kursy, referencje), ona tylko jedno (odpowiedni kierunek studiów - choć było zaznaczone, że nie jest to warunek konieczny).
      Ech.
      Bajdy, bzdety i zawracanie gitary.
      • felutka Re: Horarna NIE DZIAŁA 20.02.11, 11:39
        Ta praca to także Wenus w Xd, słabiutka w Skorpionie(detryment) i w retro. Księżyc od Wenus ucieka (separacyjny trygon) więc tu było widać, że tej pracy nie dostaniesz. Sygnifikator to planeta władająca domem i planety w nim posadowione. Przeceniłaś siebie i swoje możliwości (Jowisz w egzaltacji) no i w retro, czyli jakaś niezałatwiona sprawa, jakiś brak, być może to właśnie te kierunkowe studia (Wenus włada IXd) Ta praca od początku Cię nienawidziła, Wenus i Mars w Skorpionie gdzie Księżyc jest w upadku.
        Horarna DZIAŁA, ale nie życzeniowo smile
        pozdr
      • foudre Re: Horarna NIE DZIAŁA 20.02.11, 13:39
        Właściwym podsumowaniem tego doświadczenia byłoby zadanie sobie pytania - "gdzie popełniłam błąd analizując horoskop horarny? czego nie wzięłam pod uwagę? co wzięłam pod uwagę (a nie powinnam), kierując się swoim myśleniem życzeniowym?" No ale wtedy trzeba założyć, że horarna jednak działa, ale moja znajomość jej reguł jest jednak niewystarczająca i że jeszcze dużo muszę się nauczyć. Dużo łatwiej jest stwierdzić, że horarna nie działa uncertain
        • zlota.ra Re: Horarna NIE DZIAŁA 20.02.11, 16:16
          Dzięki piękne za odpowiedzi smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka