Dodaj do ulubionych

Koniunkcja węzłów w synastrii

20.03.11, 13:38
Facet ma 1 st koniunkcję węzła północnego (Wodnik) z moim DSC (Ryby). Tym samym węzeł południowy w koniunkcji z moją koniunkcją Pluto(Lew)/ASC Panna - z Plutonem 1,4 st z ASC 0,9 st.
Po przeanalizowaniu synastrii, swoich tranzytów i innych elementów doszłam do wniosku, ze m.in. to spotkanie było w jakiś sposób karmiczne ( cokolwiek by to miało znaczyć). W sumie to spotkanie nie powiem, że zmieniło moje życie ale znacząco na nie wpłynęło w sensie psychicznym.
Czyjś węzeł południowy na ASC a w zasadzie na koniunkcji ASC/Pluto świadczyłby może o jakimś kończeniu (Pluto = transformacja/karma). Nie wiem czy spraw niedokończonych w poprzednim wcieleniu?

Ale jednocześnie ja mam węzeł północny w koniunkcji z jego ASC( w Strzelcu) i węzeł południowy w koniunkcji z jego DSC ( Bliźniaki). Z tym, że tutaj orba jest 11 stopni. I nie wiem, czy przy takim rozłożeniu węzłów można to traktować jeszcze jako koniunkcję, słabą ale jednak.
Bo gdyby tak, to z jednej strony jakiś początek a drugiej jakieś kończanie spraw ( jak traktuje literatura - spraw z poprzedniego wcielenia?). Więc czy to jakiś czegoś początek czy jednak koniec?

Poza tym w takim przypadku węzły w sumie tworzą (wprawdzie nie ścisły) wielki krzyż.
Nie wiem jak taki węzłowy krzyż możnaby zinterpretować, jesli w ogóle warto to robić przy tak słabej drugiej koniunkcji?
Obserwuj wątek
    • jasmina.0 Re: Może ktoś mi coś podpowie w tej kwestii? 29.03.11, 16:13
      proszę!!!!!
    • mmoni Re: Koniunkcja węzłów w synastrii 29.03.11, 22:07
      Ja mało wiem na ten temat, poza tym co tu i ówdzie czytałam na niektórych stronach i fakt, wszyscy piszą, że jest to aspekt karmiczny:

www.cafeastrology.com/articles/ascendantconjunctnode.html
      astrologyexpressed.wordpress.com/2009/07/04/nodes-in-synastry/
      • jasmina.0 Re: Koniunkcja węzłów w synastrii 29.03.11, 22:20
        Wiem, że niby karmiczny. Tez mi to wychodzi w numerologii.
        Ale na czym ma polegac ta karma - np. ja mam jego południowy na asc a on mój północny. To się dla mnie jakoś wyklucza.
        Mało jest w literaturze w ogole nt. węzłów, a już w ogole nic nie ma o węzłach, które są z sobą wzajemnie jakoś powiązane. Najczęściej pisze się o tym , że węzeł jest w aspekcie z planeta osobistą.
        A w tej sytuacji węzły są w koniunkcji z ascendentami, przy czym jakby odwrotnie ( ze soba w kwadratach) - to co ja mam z nim do przerobienia a on ze mną.
        A co znaczy węzeł północny lub południowy na dsc???

Może ktoś ma jakiś pomysł i rozwiązanie? Może coś od siebie - jak to czujecie chociażby.
        Mam do tego stosunek osobisty więc jakbym nie patrzyła na to, to doszukuję się tego co chciałabym zobaczyć. A nie powiem ale chciałabym, chciała.

A karma może być równiez nieprzyjemna, trudna, no nie wiem - rozpaczliwa, uwierająca czy co tam jeszcze.

WQiec jak mam na to patrzeć i z czym ewentualnie powiązać - z Saturnami i jego aspektami czy jak?
        • marinasun Re: Koniunkcja węzłów w synastrii 30.03.11, 09:14
          Węzły na osi ASC DSC o ile dobrze pamiętam wiążą się z łatwością/trudnością z wchodzeniem w relacje. Z tego co obiło mi się o oczywink to węzeł płn na dsc wskazuje na osobę, dla której samotność nie jest problemem, ma to niejako przepracowane kiedyś tam, tam... powinna natomiast nauczyć się nawiązywania relacji, współpracy z innymi. Indywidualizm jest dla niej czymś bardziej naturalnym niż kolektywizm. Co oczywiście nie oznacza, że tego drugiego nie wypracowała/uje. I odwrotnie gdy węzeł ten znajduje się na asc. A w synastrii nie wiem... mnie zastanawia jak może działać w synastrii koniunkcja Saturn i Wenus jedenej osoby na węźle płn drugiej, gdy ten węzeł jest na dsc w natalnym właśnie.
          • jasmina.0 Re: Koniunkcja węzłów w synastrii 07.04.11, 17:08
            marinasun napisała:

> Węzły na osi ASC DSC o ile dobrze pamiętam wiążą się z łatwością/trudnością z w
            > chodzeniem w relacje. Z tego co obiło mi się o oczywink to węzeł płn na dsc wskaz
            > uje na osobę, dla której samotność nie jest problemem, ma to niejako przepracow
            > ane kiedyś tam, tam...
            ------------------------
            No to może wynikaloby z tego, że Jak jego węzel na moim dsc to rzeczywiście jest łatwośc wchodzenia w relacje bo tak jakoś od razu żeśmy sie zaprzyjaźnili. To tak naturalnie wyszlo jakbyśmy się znali lata.

. A w synastrii nie wiem... mnie zasta
            > nawia jak może działać w synastrii koniunkcja Saturn i Wenus jedenej osoby na w
            > ęźle płn drugiej, gdy ten węzeł jest na dsc w natalnym właśnie.
            ---------------------------------------
            Ja mam z kimś taki aspekt z tym że nie bierze tutaj udziału dsc ( koniunkcja Saturn/Wenus w poblizu mojego węzła półn.
            W sumie to działa dobrze ale mamy tez inne super aspekty więc u każdego to może dzialac inaczej.
            W każdym razie Saturn tu nam nie wadzi bo to moj Saturn i jednoczesnie mam tam Księżyc więc jednoczesnie jest koniunkcja Księżyc/Wenus.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka