19.08.11, 12:14
Jak realizuje się Wam dom X? Dostrzegacie astrologiczne realizacje w swoim życiu?

Zastanawiam się jaki potencjał może dawać X dom z umiejscowioną tam potrójną koniunkcją, choć jesli liczyć MC z poczwórną: Mars (5 st od MC) - władca dsc, Księżyc, Saturn. Dośc silne ustawienie. Ksieżyc w srodku tej koniunkcji u siebie (Rak), ale obok ten Satrurn w upadku, z drugiej strony ten Mars raczy... Należałoby uważać, że ten Księżyc jest uszkodzony czy wręcz przeciwnie, to on rozdaje karty w tym układzie?
Obserwuj wątek
    • acrux_79 Re: Dom X 19.08.11, 17:21
      To może być tak, że Księżyc absolutnie rozdaje karty w tym układzie, ale jest bardzo mocno nacechowany planetą obok. W koniunkcji z Saturnem (sam to posiadam, w domu 10, ale znak Panny) może dawać perfekcjonizm, krytycyzm, potrzebę akceptacji społecznej, oraz sentymentalizm, uzależnienie od matki (taka "pępowina") - w końcu to X dom w Raku ! i pewnego rodzaju bloki, lękliwość, jeśli chodzi o życie zawodowe.

Jednakże znak Raka oraz Mars (blisko MC) mogą tez cechy osłabić i dodać więcej wytrwałości, pewności siebie, celowości działania, oraz popularności. Tak zestaw daje lidera, który jednak jest wrażliwy na najdrobniejsze zarzuty przeciw niemu, dlatego ma niezły problem do przepracowania w sobie.
      • leyaxxi Re: Dom X 19.08.11, 18:17
        Ten Księżyc i MC w Raku w towarzystwie Saturna i Marsa nasuwa mi myśl o prowadzeniu działalności, może własnej firmy tematycznie związanej z rodziną, domem, kobietami, matkami albo w domu. A może firma rodzinna, w której kobieta/y odgrywają nie małą rolę.
        • foudre Re: Dom X 19.08.11, 18:56
          off-topic
          "nie małą rolę" - "nie" z przymiotnikami piszemy łącznie.
          • leyaxxi Re: Dom X 20.08.11, 07:03
            Zgadza się foudre!smile)) Spacja wpadła odruchowowink
            • foudre Re: Dom X 20.08.11, 08:50
              wiem, wiem smile ale to moje Słońce w Pannie jest jednak paskudne...
              • leyaxxi Re: Dom X 20.08.11, 12:01
                Och, rozumiem, rozumiem tę... potrzebęwink
                W końcu Merkury opanował to i owo w moim radixiewink
    • jasmina.0 Re: Dom X 19.08.11, 19:13
      leyaxxi napisała:

> Jak realizuje się Wam dom X? Dostrzegacie astrologiczne realizacje w swoim życiu?> Zastanawiam się jaki potencjał może dawać X dom z umiejscowioną tam potrójną koniunkcją, choć jesli liczyć MC z poczwórną: Mars (5 st od MC) - władca dsc, Księżyc, Saturn. Dośc silne ustawienie. Ksieżyc w srodku tej koniunkcji u siebie ( Rak), ale obok ten Satrurn w upadku, z drugiej strony ten Mars raczy... Należałoby uważać, że ten Księżyc jest uszkodzony czy wręcz przeciwnie, to on rozdaje karty w tym układzie?
      -----------------------------------------------------------------------
      Czy tak w ogóle dom X czy chodzi konkretnie o Twój dom X?
      • leyaxxi Re: Dom X 20.08.11, 07:07
        W ogóle dom X!!!!smile
        Podałam przykładowy, który wydaje mi się ciekawy... chętnie też poznam opinię na jego temat oczywiście.
    • wiosna.lato.jesien77 Re: Dom X 19.08.11, 20:19
      Tez mnie interesuje potencjał X domu..
      Mam MC 17^Panny, Słońce 21^ Panna,
      Ksiezyc 4^Waga, Pluton 13^Waga, Węzeł 15^Waga - w domu X.
      Piszecie o Księzycu.. moj w kwadraturach do Marsa 8^i Jowisza 3^z domu 8 Rak.
      Orba spora między Ksiezycem a Plutonem, ale bardzo czuję tą koniunkcje, taka plutoniczna jestem (tez Asc Skorpion). MC rządzi Merkury a on w domu 9 w Pannie.
      Realizacja w zyciu - póki co to szukam sensu, celu... wszystko co robię to "z pewną taką nieśmiałością..." ( MC Panna wink)
    • lwi2 Re: Dom X 20.08.11, 07:43
      A co robi ta osoba zawodowo, to Twój horoskop?
      Ja mam dość podobnie (Wenus, Mars, Uran) i pracuję w domu. Tyle planet w jednym domu to też nacisk na ten dom i np. wszystko musi być pracą, tak łatwiej wychodzi, czy innym "pokazywaniem się w świecie w jakiejś strukturze", np. pisanie blogów.
      Pamiętam okres fascynacji handlem okrężnym, może niewłaściwe słowo, garniki Zeptera, wszyscy się na mnie poobrażali, że traktuję ich komercyjnie i co ja w ogóle robię. A mi się to chodzenie po domach i gotowanie tamże bardzo podobało. Niestety musiałam to zajęcie wkrótce rzucić (ale do mojego 10 domu pasowało) i zajęłam się czymś co nie pasuje, co natychmiast odbiło się na zdrowiu (miałam pracować "w cieniu", z takim 10-tym domem to była masakra, nie umiałam się nie pokazywać).

Lwi
    • tamara401 Re: Dom X 20.08.11, 10:32
      Opisany układ scharakteryzowałabym tak;instynktowne konkurowanie z innymi ludźmi na polu kariery.Ambicje zaszczepione przez dom rodzinny.O ile nic nie stoi bliżej innej osi wymieniony Mars może stać się motorem do działań danej osoby tym co daje jej napęd życiowy.Jaką to może mieć manifestacje to już zależy od całości horoskopu.Abstrakcyjne przykłady; szefowa w pracy sprawiła sobie nową kuchnię,ja mimo ,że mnie finansowo nie stać kupuję również nową ale dwa razy okazalszą, koleżanka z pracy wysyła swoje dzieci na tenisa ja by jej dorównać wysyłam swoje na tenisa, jazdę konną, akrobatykę/mimo że mnie na to nie stać, jestem w ciąży ale ja usuwam bo przeszkodzi to mojej karierze,lub zachodzę w ciążę by udowadniać koleżankom,że mój dzidziuś zapowiada się na większego geniusza niż ich itp. itd.Ta instynktowna motywacja sama w sobie nie jest zła może mieć i dobre skutki, i złe, wiele zależy od reszty horoskopu.Ostatecznie status jaki osoba zachowa w życiu będzie zależał od stopnia integracji tej koniunkcji z resztą osobowości. Niewątpliwie świadczy o burzliwej fazie edypalnej w życiu osoby. Oczywiście należałoby uwzględnić zakres orby między planetami oraz w gruncie rzeczy cały horoskop. Zawsze istnieje też możliwość, gdy wymieniona koniunkcja nie pasuje do reszty horoskopu osoba może dokonywać projekcji całego układu na innych,początkowo na figurę matki, później na szefów czy wręcz na świat.
      • wiosna.lato.jesien77 Re: Dom X 20.08.11, 11:46
        czyli obstawiony dom X to tez duże ambicje zawodowe, szukanie mozliwości "zaistnienia", poczucie, ze nie mozna tak zwyczajnie przezyc zycia, ze trzeba coś dac z siebie, pozostawić, przekazac.. - czy coś w tym stylu ? i nie tylko zawodowo ale takze ogólnie, dla siebie, we własnym rozwoju ?
    • marinasun Re: Dom X 20.08.11, 12:44
      Ciekawie, że obok Księżyca jest ten Saturn w Raku na wygnaniu ale w X domu czyli też we własnym domuwink. Takie podwójne przebicie.
      Jeśli to mężczyzna myślę, że mogą mu się bardzo podobać kobiety typ Koziorożca raz przez opozycję do jego Księzyca i Marsa a dwa przez tego Saturna obok...
      Wiem, że miało być o 1o domu ale jestem aktualnie w temacie synastrii, stąd ten wtęt /ups/.
      • jasmina.0 Re: Dom X 20.08.11, 23:36
        U mnie X dom w Byku. Nie zaprzeczam jestem poniekąd sabarytanką. Lubią luksusowe życie i wydawanie pieniędzy ( w chwili kiedy je posiadam) na przyjemności. Ale X dom pusty a władca- Wenus - w 11 domu. Faktycznie jeśli uzyskiwałam jakąś pomoc to od przyjaciół - i chwała im za to. Naprzeciw MC - Księżyc i Saturn i IV dom - wieczne rozdarcie pomiędzy tzw. karierą a ogniskiem domowym - z perspektywy czasu widzę to wyraźnie. Ponieważ Węzeł w 4 domu - ważniejszy niż kariera okazał się dom ( przejawiło się to aż zanadto archetypowo -chociaż zrozumiałam ten wybór- świadomy- dopiero wtedy jak zajęłam się astrologią). W dalszym ciągu - kiedy skonjczyły sie obowiązki ściśle rodzicielskie - od problemów uciekam w pracę stawiając sobie coraz nowe cele chociaż przecież nie jestem coraz młodsza. Praca to jest to co chyba dobrze znam i pozwala mi to jakoś rozładować wszelakie napięcie. Tym bardziej, że mój Księżyc w Skorpionie w opozycji do MC nie jest specjalnie usatysfakcjonowany.
        Zresztą podobno trudny układ bo X dom i MC w kwadracie do Słońca w Lwie. Wielki krzyż tworzą osie ASC/Słońce/Pluton - DSC-MC- IC/Księżyc/Satur - MC. Nadal nie umię tego w jakiś logiczny sposób wyczuć, odczuć, zinterperetować. W sumie kwadratura koła.
        • leyaxxi Re: Dom X 22.08.11, 11:40
          Czy masz jakąś zawodową łączność z nierucomościami, ziemią, finansami?
          • jasmina.0 Re: Dom X 22.08.11, 22:46

leyaxxi napisała:

> Czy masz jakąś zawodową łączność z nierucomościami, ziemią, finansami?
            ---------------------------------------------------------
            Tak - między innymi finansami i nieruchomosciami. Ale nie tylko.
            W jakim sensie z ziemią?
    • leyaxxi Re: Dom X 22.08.11, 11:38
      2 osoby z slnie obstawionym X domem w znaku Raka i Merkurym w Bliźniętach w domu IX.
      Po studiach prawniczych. Prawnicy ze szczególną inklinacją do prawa rodzinnego.
      • wiosna.lato.jesien77 Re: Dom X 22.08.11, 12:07
        dom X Słońce (Panna), Księzyc i Pluton -Waga
        władca Merkury w IX domu Panna (recepcja)
        moze i kiedyś się wybiję ? wink
        • devinity Re: Dom X 22.08.11, 16:07
          U mnie dom X stoi sobie w Strzelcu (władca Jowisz na ASC) a centralnie na MC znajduje się Neptun w Rx. No i faktycznie moja kariera jest bardzo rozmyta, sama nie wiem czego bym chciała, interesuje mnie kilka rzeczy na raz i żadnej nie mogę (nie chcę) poświęcić się całkowicie, bo za chwilę zaczyna mnie nudzić. Cholernie szybko się nudzę.
          Moje MC ( i Neptun) tworzą piękne aspekty do praktycznie każdej planety w radiksie. Ale to nic nie znaczy, bo kariera stoi w miejscu. Uwielbiam za to medytacje.
          Ostatnio czytałam artykuł Piotra Piotrowskiego nt śmierci Amy Winehouse i klubu "27" i zamarłam jak przeczytałam, że wszyscy Ci delikwenci mieli połączenia Neptuna z prawie każdą planetą osobistą. To tak jak ja, ale pociesza mnie fakt, ze skończyłam już 27 lat.
          Co prawda artystką nie jestem, ale uwielbiam artystów i sporo ich w moim gronie.
          A znak zodiaku, który najbardziej przyciągam, to oczywiście Ryby i przyznaję, ze jest to najbardziej nieprzewidywalny znak. Każda Ryba jaką znam jest krańcowo inna i jedyną ich cechą wspólną jest artyzm właśnie. Pozdrawiam wszystkich.
          • black_halo Re: Dom X 22.08.11, 23:40
            Mamy podobny uklad, tez Neptun w X w Strzelcu, tez Jowisz jako wladca ASC - kariera falujaca jak to mowia, raz na wozie raz pod wozem.
          • wiosna.lato.jesien77 Re: Dom X 22.08.11, 23:57
            coś jest na rzeczy z tym Neptunem..
            ja mam w natalnym kwadraturę Neptun 13"Strzelec dom 1 do MC i 21' Słonca Panna dom X
            Marzyciel, wszystko jakieś rozmemłane, nic nie umiem doprowadzić do końca, nudzi mnie i stale mam poczucie, ze to nie to- permanentny stan wewnętrznego chaosu i bezdecyzyjności.
            Gdzież tu Pannowata skrupulatnosć i uporządkowanie, zamiłowanie pracy ? heheh wink
            Zycie zawodowe i kariera - no coż, od przypadku do przypadku - taki zwyczajny tani wyrobnik .
            Wogóle właśnie sfery X domowe mnie jakby uwieraja, frustują, krępuje mnie rozmawianie o pracy, statusie, pieniadzach i o tym, co umiem, w czym jestem dobra, co osiągnęłam i jakie są moje dalsze plany rozwojowe.
            Ha ! no...to tu mnie boli wink czyli dom X nie daje spokoju
            Mam naprawdę nadzieję, ze w końcu coś się w tej materii odmieni i odnajdę wreszczie swoje powołanie, coś co pokocham i będe się temu w stanie poświęcić i cierpliwie rozwijać.
            Pozdrawiam również
            • devinity Re: Dom X 23.08.11, 09:22
              No tak Neptun daje takie rozmarzenie i widzenie rzeczy innymi niż są w rzeczywistości. Jak miałam opozycję tranzytującego Neptuna do mojego nowiu w Lwie, to kilka lat chodziłam jak we śnie, nic z tego okresu nie pamiętam, mąż mi tylko mówi, że kontakt ze mną był utrudniony. Powiem Ci, że mocno zaznaczony Neptun nie jest stworzony do takiej normalnej pracy, pamiętam jak przez kilka lat byłam biurwą, to myślałam, że oszaleję. Tutaj trzeba stworzyć coś swojego, coś co będzie kreatywne i twórcze, ja np. lubię odnawiać i postarzać meble. Bardzo się przy tym relaksuję.
              Kiedyś pewien astrolog powiedział mi, że mocny Neptun rozpościera nad człowiekiem taki parasol ochronny, zwłaszcza gdy jest wysoko, na MC lub w okolicach. Podobno jest to ochrona z nieba i łatwiejszy kontakt z tym "innym" światem. Z czym się zgadzam, bo czuję, że jestem z innego świata.
              Ale to nie jest temat przewodni, wracając więc do tematu, pewna bliska mi osoba ma na MC Saturna w Strzelcu. I to jest przykład tego jak działa Saturn, bardzo mocny charakter, skrupulatny i rzeczowy, bardzo konkretny i oczywiście świetna kariera, która również przekłada się na duże pieniądze. Najdziwniejsze jest to, że osoba ta ma bardzo silnie obsadzone znaki wodne i Rybie Słońce oraz Rybi ASC. Jest oczywiście artystą, dużo tworzy, ma bardzo silną intuicję, ale nie ma w sobie nic z tej wodnej wrażliwości. Przynajmniej tak to wygląda na zewnątrz. Konkret, praca, determinacja i ogromna siła wewnętrzna.
              Pozdrawiam wszystkich
              • olis.1 Re: Dom X 23.08.11, 09:43
                Znam osobę z z Księżycem w Raku na MC w ścisłej koniunkcji z Saturnem, swoje powołanie odnalazła w orientalnych masażach (Księżyc od strony 9 domu).
                Inna osoba z Księżycem w Raku na MC ale w opozcycjach do Urana i Neptuna, pragnie zostać lekarzem, dostała się na medycynę w tym roku, ale realizuje się też amatorsko, choć z sukcesami w aktorstwie i modelingu (ma też Jowisza w 10).
          • olis.1 Re: Dom X 23.08.11, 09:58
            devinity napisała:

> U mnie dom X stoi sobie w Strzelcu (władca Jowisz na ASC) a centralnie na MC zn
            > ajduje się Neptun w Rx. No i faktycznie moja kariera jest bardzo rozmyta, sama
            > nie wiem czego bym chciała, interesuje mnie kilka rzeczy na raz i żadnej nie mo
            > gę (nie chcę) poświęcić się całkowicie, bo za chwilę zaczyna mnie nudzić. Chole
            > rnie szybko się nudzę.

Mam ten sam problem, też mam Neptuna w 10, choć w Koziorożcu i jeszcze w koniunkcji z Księżycem i chciałabym znaleźć w końcu swoje powołanie, mam ciągoty w kierunku zajęć z wyobraźnią, ale najlepiej się czuję w fotografii, choć już fotografia komercyjna mnie zupełnie nie interesuje, lubię obrazy, które pobudzają do myślenia, wzbudzają jakieś emocje, odczucia..
            • devinity Re: Dom X 23.08.11, 10:06
              olis.1 napisała:
              > Mam ten sam problem, też mam Neptuna w 10, choć w Koziorożcu i jeszcze w koniun
              > kcji z Księżycem i chciałabym znaleźć w końcu swoje powołanie, mam ciągoty w ki
              > erunku zajęć z wyobraźnią, ale najlepiej się czuję w fotografii, choć już fotog
              > rafia komercyjna mnie zupełnie nie interesuje, lubię obrazy, które pobudzają d
              > o myślenia, wzbudzają jakieś emocje, odczucia..

Olis z takim układem (Neptun koniunkcja Księżyc na MC) nie dziwi, ze masz ciągoty w kierunku wyobraźni. A fotografia w Twoim przypadku to strzał w 10!!!
              • olis.1 Re: Dom X 24.08.11, 13:41
                devinity napisała:

> Olis z takim układem (Neptun koniunkcja Księżyc na MC) nie dziwi, ze masz ciągo
                > ty w kierunku wyobraźni. A fotografia w Twoim przypadku to strzał w 10!!!

No tak smile ale raczej tylko jako hobby, bo jak już pisałam fotografia komercyjna mnie zupełnie nie interesuje, szukam nadal czegoś co dawałoby mi dużo satysfakcji, ale i mogłoby być źródłem dochodu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka