Dodaj do ulubionych

Neptun na IC

12.11.12, 19:50
Ma ktos z was Neptuna na IC albo chociaz w 4domu? Jak sie ten Neptun u was objawia? Ja mam w opozycji do Merkurego na MC w bliznietach, ciagle sprzatam i ciagle mam balagan, Co moze przyniesc jeszcze taki Neptun?
Obserwuj wątek
    • acrux_79 Re: Neptun na IC 12.11.12, 21:02
      Stawiam ryzykowną tezę - umiłowanie do teorii spiskowych, albo łatwowierność spraw religijno - światopoglądowych (tzn, wiara która nie słucha tzw rozumu).

W sensie pozytywnym - wrażliwość, wegetarianizm, medialność, popularność, i cechy neptuniczne per se.

Jeszcze oczywiście motywy związane z rodziną - tajemnica rodzinna, albo adopcja lub segestie, że nie pochodzi się z "prawego łoża", ewentualnie choroba psychiczna, lub nieobecność jednego z rodziców. Również chorowitość w dzieciństwie, dziwne losy w dzieciństwie.

To są moje propozycje, bardzo ogólnikowe.
      • chlopolapka Re: Neptun na IC 12.11.12, 21:15
        Hej Acrux! Dawno cie nie bylosmile mnie konkrety interesuja, nie mam dzieci-boje sie starosci w przytulku a podobno tym grozi Neptun w 4. Kots ma tutaj tego neptuna tak posadowionego? Podzielcie sie ludzie!
        • acrux_79 Re: Neptun na IC 12.11.12, 21:35
          Spokojnie - tzn, nie podzielasz poglądów? smile

Wiadomo, że IV dom to tzw "koniec życia", ale bym nie demonizował. Równie dobrze znajdę Ci wiele prognoz, które i mnie straszą, że mój Saturn w X to bieda pod koniec życia.
          • acrux_79 Re: Neptun na IC 12.11.12, 21:40
            Dzieci to zdecydowanie V dom + zawartość tegoż, posadowienie władców, usadowienie Księżyca, plus Punkt Dzieci (jeśli ktoś uznaje). To już taka mała uwaga techniczna.

Nie chcę naruszać Twojej filozofii, ale... wiara we własne dzieci, opiekujące się rodzicami na starość, jest podstawą kruchą. Niestety, wychowanie też może okazać się nieskuteczne. W dzisiejszym świecie wszystko się kruszy, włącznie z "wiarą" z emerytury, albo inne ZUS-y. Fundamenty pękają, świat rodzin trzypokoleniowych też pomału odchodzi (ale? może kiedyś zacznie wracać, jak instytucje padają? - kto wie?).

Życzę Ci dobrego scenariusza, bez względu na astrologiczne dywagacje.
            • naumma Re: Neptun na IC 12.11.12, 22:04
              Z doświadczenia mojego i przyjaciółki (mamy bardzo podobne natale i dość podobne losy wink)

- tajemnica rodzinna - tak ! Po latach wychodzi na jaw, że ojciec to nie ojciec. Biologiczny ojciec to ktoś zupełnie inny, kto do tej pory (40 lat !) nawet raz nie pojawił się w rodzinnych opowieściach. Lubił sobie popić (znów ten Neptun) stąd został odrzucony jako ktoś, kto może figurować jako ojciec).

- ciężkie warunki rodzinne, bieda, przeprowadzki, widmo "mieszkania pod mostem", także alkohol w rodzinie

• naumma Re: Neptun na IC 12.11.12, 22:14
                C.d. - U mnie na pewno chorowitość w dzieciństwie. W natalu mój Neptun w 4 d. (w Strzelcu) jest w opozycji do Marsa w 10 domu (w Bliźniętach). Objawia się to chyba najbardziej tym, że wciąż nie jestem pewna swojej drogi zawodowej, nie "widzę" dla siebie ścieżki kariery, choć odnoszę sukcesy itp...Co trochę "podgonię" w sensie zawodowym, to zaraz pojawiają się jakieś bariery ("mgła"), ludzie, którzy mi szkodzą...Przez lata targały mnie w związku z tym okresy dobrej energii i poczucia sukcesu na przemian z totalną rezygnacją..
                • chlopolapka Re: Neptun na IC 12.11.12, 22:39
                  Chorowitosc-to sie zgadza, ale myslalam, ze to uszkodzony ksiezyc za to odpowiada. To by mi sie juz z neptuno-merkurym (choroby psychiczne) tak jak Acrux pisal bardziej kojazylo.
      • aarvedui Re: Neptun na IC 12.11.12, 22:14
        acrux_79 napisał:

> Stawiam ryzykowną tezę - umiłowanie do teorii spiskowych,

łojezus, wam to się już wszystko kojarzy. Neptun na IC i teorie spiskowe ? umiłowanie ?
        no dajżesz spokój.....

@ chlopolapka

dom 4. zapłodnienie. korzenie fizyczne. ukorzenienie emocjonalne. podświadome warunkowanie. rodzic "nieobecny" (bierny). dom. rodzina. intymność, etc....

Neptun na IC - Merkury na MC, zakładam, że obie planety w domach kardynalnych.
        może dla odmiany interpretacja behawioralna:
        Merkury na MC, niezależnie od znaku podkreśla silną interakcję rodzica aktywnego (najczęściej matka) na poziomie intelektualnym. np. rodzic dużo rozmawia i stara się rozumowo i racjonalnie sprostać potrzebom dziecka. cechy Merkurialne są cenione przez człowieka i stara się je jak najlepiej rozwinąć i wyrażać, w zależności od znaku i aspektów.
        drugi rodzic, rodzic bierny (społecznie przyjęte - ten zapewniający "byt") to Neptun.
        sugeruje to, że rodzic (np ojciec) był w jakiś sposób nieobecny - fizycznie, albo był osobą nieporadną, jednak rozbudzającą wrażliwość dziecka (czasem przesadnie).
        przykłady:
        1. ojciec był marynarzem, i matka ani dziecko nigdy dokładnie nie wiedziały gdzie jest, kiedy wróci, matka musiała polegać na sobie z ciężarami życia i wkradał się też problem depresji (leki).
        ojciec rozbudzał wyobraźnię dziecka opowieściami z mórz i portów. dziecko żyło i żyje częściowo w świecie wyobraźni, gdzie uciekało w dzieciństwie - z inspiracji opowieści ojca i z niechęci do borykania się ze stanem matki.
        2. samotna nauczycielka wychowująca dziecko. problem alkoholowy. zawsze podkreślała wartość inteligencji i obycia, problem alkoholowy tłumiony z godnością, jednak ewidentnie wyczuwalny przez dziecko.
        w tym wypadku opozycja realizuje się przez jednego rodzica.
        • chlopolapka Re: Neptun na IC 12.11.12, 22:32
          Hmm, ojciec- nauczyciel, mama- bibliotekarka zawsze duzo ze mna rozmawiali i rozmawiaja, taty nigdy pijanego nie widzialam. Moj maz mial problemy z alkoholem, ale juz nie ma.
          To co tylko ten balagan od neptuna? Myslalam, ze bede mieszkac nad morzem...
          • felutka Re: Neptun na IC 12.11.12, 23:13
            1.Zbytnie idealizowanie domu rodzinnego/rodziców i często brak satysfakcji z życia rodzinnego
            2.Ojciec rozpływający się we mgle tzn niby jest, ale ciągle nieobecny ciałem lub duchem
            3.Alkohol w domu rodzinnym lub domu przez siebie stworzonym
            4.Zawilgocone nieruchomości np dom który stoi na nie zmeliorowanym terenie, wilgoć i grzyb
            5.Tajemnice rodzinne
            6.Neptun w IV domu może wskazywać na spędzenie schyłku życia w jakimś odległym miejscu i śmierć przez otrucie big_grin
            pozdr
            • chlopolapka Re: Neptun na IC 12.11.12, 23:18
              Felutka a to twoje doswiadczenia czy tak ogolnie piszesz..
              • miluszka Re: Neptun na IC 12.11.12, 23:42
                Jako posiadaczka Neptuna w domu IV muszę powiedzieć, że pozycję tę odczytuję jako skłonność do medytacji i mistycyzmu, co w moim przypadku się sprawdza. Z wcześniej przytaczanych tu możliwości zgadza mi się też skłonność do alkoholu - w domu zarówno rodzinnym jak i moim, jednak objawiający się nie jako patologia ( nałogowców w rodzinie brak), ale jako dodatek do towarzystwa, obfitego jedzenia itp. Te skłonności odpadły mi dopiero niedawno, po śmierci męża. Co do końca żywota spędzonego w biedzie - niestety jeszcze się nie wypowiem. Jednak musiało by się bardzo dużo zdarzyć ( rewolucja czy coś w tym rodzaju), żebym takiej autentycznej biedy zaznała. Tak mi się przynajmniej wydaje.
                A w ogóle to jestem ciekawa jak wątek się rozwinie, bo mój wnuk również ma Neptuna w IV domu.
            • aarvedui Re: Neptun na IC 13.11.12, 00:22
              felutka napisała:

> 1.Zbytnie idealizowanie domu rodzinnego/rodziców i często brak satysfakcji z ży
              > cia rodzinnego

a tak, tak.
              idealizacja vs. rozczarowania i niezadowolenie. ewentualnie syndrom wcielania się w ofiarę lub zbawcę na planie domowo-rodzinno-ojczyźnianym (coś w rodzaju DDA) . romantyczni bohaterowie Mickiewicza mogliby mieć Neptuna na IC wink
              • papkiwe40 Re: Neptun na IC 25.03.13, 18:04
                Moja przyjaciółka z Neptunem na Desc.faktycznie ojciec jest ale tylko ciałem, totalne uwiązanie emocjonalne z domem rodzinnym, problemy nerwowe drugiego rodzica. Ciągłe sprzątanie i ciągu bałagan.
            • sarna34 Re: Neptun na IC 13.11.12, 19:27
              Neptun w IV domu, Neptunowi nierówny. Wszystko zależy od aspektów.
              Przypadek, który znam to Neptun w trygonie do Wenus i sekstylu do Plutona:
              1.”Zbytnie idealizowanie domu rodzinnego/rodziców” – może trochę,
              i „często brak satysfakcji z życia rodzinnego” – nie potwierdzam tego.

2.”Ojciec rozpływający się we mgle tzn niby jest, ale ciągle nieobecny ciałem lub duchem” – zupełnie się nie zgadza. Ojciec dobry człowiek, dbający o dostatek w domu, ale z bujną wyobraźnią. Lubił upiększać opowiadane przez siebie historie.

3.”Alkohol w domu rodzinnym lub domu przez siebie stworzonym” – zupełnie nie.

4.”Zawilgocone nieruchomości np dom który stoi na nie zmeliorowanym terenie, wilgoć i grzyb”
              - alergia na wilgoć i grzyb.

5.”Tajemnice rodzinne” – zdecydowanie tak, ale dotycząc dziadków i pradziadków. Opowieści o klątwie. Tajemnicze śmierci.

6. Dziwna historia z narodzinami. Szpitalik był na krótko wyłączony z użytkowania, porodówka przeniesiona do pięknego i zabytkowego dworku. Właściciel Neptuna w IV domu dowiedział się o tym przypadkiem od postronnej osoby już jako dorosły. Wielka wyobraźnia. Od wczesnego dzieciństwa rysował zamki, pałace, dwory. „Od zawsze” kochał historię. Posiada też takie wykształcenie. Zamiłowanie do staroci, dom urządzony w stylu retro.
              • sarna34 Re: Neptun na IC 13.11.12, 19:32
                Dworek jest podobno nawiedzony. Pojawia się tam czasem kobieta w pięknej, dziewietnastowiecznej sukni... Idealne miejsce narodzin z Neptunem w IV domu (Skorpion).
      • sarna34 Re: Neptun na IC 13.11.12, 06:40
        Z tajemnicami rodzinnymi zgadzam się, szczególne takimi z przeszłości dziadków, pradziadków... nawet dość drastycznymi. Klątwy pokoleniowe też pasują. Znam taki przypadek.
        • chlopolapka Re: Neptun na IC 13.11.12, 11:04
          A moze ktos o warunkach mieszkaniowych napisze, ja jak na razie tylko oczko wodne w ogrodzie mamsad..ale oszczedzam na mlynbig_grin
          • lwi2 Re: Neptun na IC 13.11.12, 11:15
            U mnie w rodzinie ktoś tak ma, mieszka w mieszkaniu na poddaszu, widok na kościół (przyciągnął), w pokoju z oknami dachowymi stoi teleskop do patrzenia w gwiazdy. Problemy z dachem, że przecieka, itd.

Lwi
        • janou Re: Neptun na IC 13.11.12, 11:13
          To jest jedna z francuskich dosc znanych astrologow,pisze mniej wiecej o czym juz pisaliscie; tajemnice w rodzinie,skomplikowana dziedzicznosc ,alkocholizm ale tez o stosunkach jakie mamy w dziecinstwie z rodzicami ktore moga byc.... no nie wiem jak na polski przetlumczyc "fusionnelle" fusional?
          Konczy takim zdaniem;Analizowac Neptuna w IV domu to tak jakby chciec wejsc najglebiej do studni ktora nie ma dnasmile
          Neptune en Maison IV : Hérédité complexe, trouble, confuse. Mystère familial difficile à percer. Alcoolisme possible dans l’environnement familial. Mais bien sûr avec cette position, il est aussi question de relations fusionnelles, intenses, d’une enfance baignée d’amour, de musique, d’art, de religion. Esprit bohème, instabilité familiale, occultisme, spiritisme (lien avec le passé)… Analyser Neptune en Maison IV c’est tenter d’aller au fond un puits sans fond.

www.audraygaillard.com/content/quand-neptune-brouille-les-pistes
    • monkamaj Re: Neptun na IC 13.11.12, 11:36
      Z mojej bazy danych:
      3 osoby mają ojców z problemem alkoholowym, w tym jeden ojciec od wielu lat pracował za granicą, drugi przypadek - ojciec zupełnie bezradny, narobił długów, brak kontaktów z ojcem Wł. R.; w trzecim przypadku - ojciec alkoholik spowodował, że wł. rx, musieli zająć się dziadkowie;
      mam jeszcze 2 inne osoby z takim posadowieniem neptuna, ale trudno mi coś konkretnego powiedzieć, bo dwie są jeszcze młode i chyba jeszcze ten neptun się nie zrealizował,
      a u jeszcze innej osoby, która dobiega 50-tki ten Neptun to na pewno idealizacja domu rodzinnego i nie zauważanie oczywistych układów, ale jest to na rękę tej osobie, gdyż neptun jest w opozycji do słońca na MC, a więc ta osoba mogła robić swoją karierę poprzez wykorzystywanie rodziców do pomocy, co nie było właściwe w tamtych okolicznościach;
      • jasmina.0 Re: Neptun na IC 13.11.12, 13:26
        Znam kogoś bdb kto ma Neptuna w 4 domu blisko IC (7 st)
        Idealizacja domu rodzinnego zarowno tzw korzeni ( idealny ojciec i matka, idealni bracia - wszystko idealne do dzisiaj). Rowniez idealizacja swojego zycia rodzinnego obecnego w kazdym razie zony chociaz zona to hetera raczej jest (hehe).
        Problem alkoholowy umiarkowany, lubi w dużych ilościach ale raczej okazjonalnie.
        Jakieś rózne dziwne tajemnice rodzinne, ktore bardzo, bardzo wolno wychodzą na jaw.
        To raczej wszystko bo to raczej twardo stapajaca po ziemi osoba jest.
        Odkąd Neptun tranzytujący przekroczył jego DSC i zacząl powoli zbliżać się do trygonu z Neptunem natalnym - wyszły same kłopoty w sprawach finansowo-prawnych i sądowych mające duży wpływ na finanse rodzinne. Teraz jak uściślił ten trygon i wszedł mu do 8 domu sprawy sądowe obracaja sie na korzyść osoby i zaczyna sytuacja się wyjaśniac i normować.
        Przez 8 lat to sie ciągnelo albo i dłużej.
        • maruda411 Re: Neptun na IC 13.11.12, 21:30
          Neptun w Skorpionie koniunkcja ścisła z IC, władca domu VII i VIII (luźny sekstyl Pluton, luźny kwadrat mars, lużny trygon Wenus).
          Dom rodzinny: solidny, bezpieczny, ojciec pracowity i bardzo zaradny, to on podejmował decyzje – w większości trafione, w domu nie było alkoholu, matka –chyba lekomanka, wiecznie chora, ale ciepła, dobra.
          Właścicielka horoskopu (ja): marzycielka do kwadratu: marzyłam o idealnej miłości (trygon z Wenus), idealnym domu….W swoim czasie mistrzyni kamuflażu – tak w każdym razie mi się zdawało. Sądziłam, że nikt nie domyśla się, iż zapach alkoholu, to dominujący zapach w moim idealnym domu. Ta druga ja: to osoba wzbudzająca respekt, odbierana jako silna, zdecydowana (Pluton 1 dom), odpowiedzialna, mimo różnych przeciwności, opóźnień dochodząca do wyznaczonych celów. Z perspektywy czasu stwierdzam, że świat moich fantazji pomógł mi przetrwać wiele bardzo trudnych chwil.
          Były mąż, jak do tej pory jedyny - alkoholik (Neptun władca VII) z tzw. „dobrej rodziny”, który każdego dnia pił już ostatni raz. Każdy kolejny dzień miał być początkiem nowego, pięknego życia. I oczywiście jakiś czas w te bajki wierzyłam.
          Domy, w których mieszkałam / mieszkam: dom moich rodziców (dzieciństwo, młodość) – jednorodzinny, duży, na dużej działce. Po ślubie: w niespełna trzy miesiące po ślubie zmarła babcia – po której miałam małe mieszkanie komunalne. W zasadzie w tym mieszkaniu nigdy nie mieszkałam, byłam tylko zameldowana do czasu, kiedy udało się wykupić to mieszkanie… Po narodzinach dziecka teściowie (nie żyją odpowiednio od 20 i 16 lat) darowali synowi duży dom (tylko jemu). W tym domu mieszkałam i mieszkam do dzisiaj. Dom jest własnością byłego męża. Po rozwodzie mieszkałam w nim tylko z dziećmi, od kilku lat mieszkam sama (dzieci po studiach nie wróciły). Od wielu, wielu lat sama ten dom utrzymuję i sporo w niego zainwestowałam. Z byłym mężem nie mam żadnego kontaktu. Przebywa prawdopodobnie gdzieś za granicą. Od dwóch lat chcę wszystko uporządkować, szukam z nim kontaktu. Niby już ktoś go namierzył i dalej się rozpływa. Mam przeogromną potrzebę mieszkania u „siebie”. Poza tym ten dom jest dla mnie za duży, pusty, smutny. Aktualnie jestem w trakcie załatwiania formalności z zakupem mieszkania, klucze na wiosnę. Ponieważ w tym domu wychowały się moje dzieci, spędziłam tu kawał mojego życia, dbałam o ten dom, o ogród nie chciałabym aby po mojej wyprowadzce hulał tu wiatr…Aktualnie mam neptuna „chodzącego” po DSC….i dużo innych ścisłych aspektów…
          • aarvedui Re: Neptun na IC 25.03.13, 19:35
            maruda411 napisała:

> Neptun w Skorpionie koniunkcja ścisła z IC, władca domu VII i VIII (luźny seks
            > tyl Pluton, luźny kwadrat mars, lużny trygon Wenus).
            > Dom rodzinny: solidny, bezpieczny, ojciec pracowity i bardzo zaradny, to on pod
            > ejmował decyzje – w większości trafione, w domu nie było alkoholu, matka
            > –chyba lekomanka, wiecznie chora, ale ciepła, dobra.

czy możesz określić matkę, jako osobę bierną, a ojca, jako kogoś, kto przejmował także aktywną rolę w zarządzaniu domem i bezpośrednią opieką nad Tobą ?

z moich doświadczeń sprawdza się podział domu 4/10 na rodzica biernego/aktywnego.
            tradycyjnie to matka i żona zarządzała domem, zarządzała aktywnie podziałem obowiązków, czasem służbą, budżetem, zapasami, wydatkami domowymi, aktywnie zarządzała dziećmi i wpajała podstawowe zasady i ambicje, oraz najważniejsze wartości - czyli stąd tradycyjnie matka to dom 10, coś co egzaltujemy i do czego dążymy.
            tradycyjnie ojciec był tym, który zapewniał korzenie i byt, ale też był nieobecny w początkowym etapie życia, a nawet i w etapie nastoletnim mógł zaznaczać się słabo, czyli tradycyjnie dom 4.

jak zwykle w astrologii najważniejszy jest kontekst i rozmowa z Właścicielem Horoskopu, wtedy analiza otwiera właściwe drzwi i jest najbardziej skuteczna w docieraniu do sedna.
            • maruda411 Re: Neptun na IC 25.03.13, 22:27
              aarvedui napisał:
              > czy możesz określić matkę, jako osobę bierną, a ojca, jako kogoś, kto przejmowa
              > ł także aktywną rolę w zarządzaniu domem i bezpośrednią opieką nad Tobą ?

Zdecydowanie określę ojca jako aktywnego (organizował, decydował, zarządzał), wykazywał inicjatywę w każdym obszarze życia, w tym również bezpośrednio opiekował się dziećmi. Oczywiście wtedy, kiedy musiał – raczej słabo radził sobie z typowo kobiecymi czynnościami. Niemniej w każdej sytuacji starał się stanąć na wysokości zadania i uczestniczył w codziennym życiu swoich dzieci. Sam stracił matkę w wieku 3 lat, co z pewnością wpłynęło na jego podejście do bycia rodzicem, odpowiedzialności za rodzinę. To w sumie temat tabu, niewiele wiem – w każdym razie jakiś rok rodzice nie byli razem. W tym czasie moi starsi bracia mieszkali tylko z ojcem, mnie nie było jeszcze na świecie – jak mówili byłam (jestem) owocem pojednania. Pewnie coś w tym jest: najaktywniej uczestniczę (łam) w życiu rodziców, zwłaszcza w najtrudniejszych chwilach, choroby, śmierci. Rzeczywiście, mama –w mojej ocenie- była (i jest) osobą bierną i chyba było jej z tym wygodnie…. Czasami zastanawiam się, czy już umiem być w miarę obiektywna np. w takiej ocenie jak wyżej(??!!). Moja Wenus jest w koniunkcji ze Słońcem ojca i kilka innych bardzo ładnych aspektów – wzajemna miłość, wsparcie, opieka, córeczka tatusia… – to po prostu dla innych było widoczne, rzucało się w oczy… Z mamą (którą bardzo kocham i szanuję) mam więcej „trudnych” aspektów i faktycznie były okresy (przede wszystkim ciężkich chorób), kiedy opieka była dla mnie ogromnym „ciężarem”….
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka