Dodaj do ulubionych

Księżyc w Koziorozcu - ale trochę inaczej

14.12.13, 00:22
Tak ostatnio rozmyślałam nad różnymi rzeczami, które dzieją się wokół mnie. Pisałam kilka dni temu o inklinacjach literackich w horoskopie, a dziś doszłam do wniosku, że aby pisać to muszę… być nieszczęśliwa! To okropne, bo ja wcale tego nie chce. To męczące, smutne, wewnętrznie wpychające się uczucie, którego nie cierpię. Wprawdzie efekt pod względem literackim jest na ogł ciekawy i inspirujący, a ludzie życzą mi, abym napisała jeszcze wiele, ale ja wiem co to oznacza. To proces włażenie w zakamarki duszy i umysłu, wywalania wszystkiego na zewnątrz. To jest trudne dla mnie jako posiadaczki Księżyca w Koziorożcu w dodatku w trygonie z Saturnem ( u. 4 maja 1980 Piła, godz. 22: 35). Myślę, że to główna przyczyna tego wszystkiego jeśli weźmiemy pod uwagę astrologię. I jeśli chodzi jeszcze o ten Księżyc w Koziorożcu, to jakie macie doświadczenia. Ja właśnie uświadomiłam sobie, że kiedy byłam zajęta pisaniem i wydawaniem mojej debiutanckiej prozy poetyckiej (dedykowałam ją pewnemu facetowi, licząc , że jak to przeczyta to… dotrze do niego jak jestem wspaniała i może się w końcu zakocha). Tak się oczywiście nie stało, a ja po pół roku wiem, że się nie stanie. Teraz to wiem. Jednakże, myśląc o tym wszystkim jak to przygotowywałam, wydawałam (sama byłam wydawcą, też debiutancko!) to uświadomiłam sobie, że w tzw. Międzyczasie pojawił się facet, kolega, który był pod moim dużym wrażeniem. Ja potraktowałam Go jak kolegę, bo byłam zaślepiona tamtym gościem, któremu dedykowałam moje dzieło… A ten zafascynowany mną podobno, wyjechał. I mamy ze sobą kontakt smsowy, dzieli nas 300 km. A mnie tera oświeciło, że On jest taki fajny. I myślę co tu zrobić. Bo ja bym chciała wrócić do tej znajomości, bo ja nie wiedziałam, bo jak mi się nie powie wprost, to ja się nie domyślę… I tak pisząc astrologicznie, to myślicie, że to ten Księżyc w Koziorożcu? Oczywiście nie tylko i nie ma co zwalać na astrologię. U mnie wszystko co związane z uczuciami przychodzi zawsze późno, ja nawet nie wiem, że to jest , to może być to, a jak się budzę to jest też późno i teraz myślę co tu zrobić? Czy Księżycowe Koziorożce tak mają? Jakie są Wasze doświadczenia w tej delikatnej materii?
Dzięki:
Anka - DEVINE
Obserwuj wątek
    • leyaxxi Re: Księżyc w Koziorozcu - ale trochę inaczej 14.12.13, 09:57
      Może być coś na rzeczy. W końcu Saturn daje opóźnienia. Obserwowałam takie spóźnione reakcje względem własnych uczuć przy związkach Wenus z Saturnem (zwłaszcza przy aspektach napięciowych). Księżyc wyjatkowko nie swojo czuje się w objęciach (tu władztwo) Saturna. Z jednej strony daje dyscyplinę (napisałaś, wydałaś) w dążeniu do celu, z drugiej jakiś podszept bólu emocjonalnego. Takie jakby rozerwane wewnętrznie szczęście. Adam Mickiewicz miał koniunkcję Księzyca z Saturnem. W jakim domu jest ten Księżyc a Saturn?
      • devine1980 Re: Księżyc w Koziorozcu - ale trochę inaczej 15.12.13, 00:00
        Księżyc w 1 domu
        Saturn w 9 w pannie
    • princesswhitewolf Re: Księżyc w Koziorozcu - ale trochę inaczej 15.12.13, 12:22
      dedykowałam ją pewnemu facetowi, licząc , że jak to przeczyta to… dotrze do niego jak jestem wspaniała i może się w końcu zakocha

obsmialam sie po pachy! Nie smialabym sie jednak gdyby to napisala 15 latka, ale...33 latka???
      • jasmina.0 Re: Księżyc w Koziorozcu - ale trochę inaczej 15.12.13, 15:48
        "....że aby pisać to muszę… być nieszczęśliwa!..."
        Z mojego punktu widzenia najlepsze dzieła stworzyli ludzie nieszczęśliwi. W miłości również.
        • leyaxxi Re: Księżyc w Koziorozcu - ale trochę inaczej 15.12.13, 16:17
          > Z mojego punktu widzenia najlepsze dzieła stworzyli ludzie nieszczęśliwi. W mił
          > ości również

W miłości przede wszystkimsmile
      • devine1980 Re: Księżyc w Koziorozcu - ale trochę inaczej 15.12.13, 17:46
        princesswhitewolf napisała:

> dedykowałam ją pewnemu facetowi, licząc , że jak to przeczyta to… dotr
        > ze do niego jak jestem wspaniała i może się w końcu zakocha

>
        > obsmialam sie po pachy! Nie smialabym sie jednak gdyby to napisala 15 latka, al
        > e...33 latka???

No właśnie, wstyd sie przyznać, ale u mnie tak jest. Niestety. Jako nastolatka i później jakoś niewiele mialam doświadczenia w sprawach damsko - męskich. To przyszlo późno. Oczywiście wiedzialam dużo rzeczy z obserwacji, z ksiązek, ale czasmi mi się wydaje, że przeżywam to wszystko z dużym opóźnieniem. Powinnam to przeżyć w wieku 16 lat i iść dalej. Tego nie bylo w moim życiu. Pierwsze milości i milosne uniesienia przyszly znacznie później, a i tak nie były szczęślwe. Teraz metrykalnie jestem dorosła, ale emocjonalnie i z nadziejami... to czuję się jakbym miala o wiele mniej lat. Mam wymagania jak dorsła kobieta, wiem czego chce, tylko... to się nie zdarza... to wszystko jest takie spóźnione.
        Wiem, że z tego powstają dobre teksty, ale nie chciałabym ciagle czekać i ciagle pisać i pisać i nic nie przeżyć. I tak jak napisałam, choć ludziom podobają się moje teksty, to powstaja one kiedy jestem smutna i nieszczęsliwa. Od kilku dni czuję, że niedlugo napiszę coś nowego. Wiem, że to będzie dobre literacko, ale bronioę się przed tym, bo to oznacza kilka dni totalnego doła, smutku i samotności. Taka nostalgia, zimno i chłód Saturna.
        • jasmina.0 Re: Księżyc w Koziorozcu - ale trochę inaczej 15.12.13, 19:04
          U Koziorożców podobno wszystko przychodzi później. Nie sprawdzalam jednak tego na dużej próbie, więc nie wypowiadam się autorytatywnie.
          Ale znam księżycowego Koziorozca, który wszedl w powazny związek dopiero w wieku 40 lat. Księzyc w 1 domu)
          Drugi solarny i lunarny oraz asc Koziorożec stanął na ślubnym kobiercu w wieku 40 lat. ( Księżyc w 1 domu)
          Jeden ze starszych znajomych solarnych Koziorożców po nieudanym pierwszym związku, długie lata był sam ( ale nie samotny) i związal się na powaznie dopiero ok 45 lat.
          Ale co znamienne wszyscy wyglądają bardzo młodo. U Kóz tak podobno jest , że im starsi tym młodsi.
          • marinasun Re: Księżyc w Koziorozcu - ale trochę inaczej 15.12.13, 20:36
            Moje obserwacje są podobne. U typów saturniczych częste są przede wszystkim uczuciowo-relacyjne opóźnienia. I faktem jest, że najczęściej za młodu nad wiek poważne a potem młodnieją gdy rówieśnicy się starzejąwink Często dotyczy to też wyglądu.
            • kobieta_z_saturnem co do młodego wieku Saturniarzy 16.12.13, 20:30
              Moim zdaniem młody wygląd Saturniarzy jest dyskusyjny. Co z tego, że twarz dobrze zakonserwowana, jak metrykę zdradza nad wyraz poważny sposób bycia i wypowiadania się, chłód bijący na kilometr.
              • marinasun Re: co do młodego wieku Saturniarzy 16.12.13, 21:00
                > Moim zdaniem młody wygląd Saturniarzy jest dyskusyjny. Co z tego, że twarz dobr
                > ze zakonserwowana, jak metrykę zdradza nad wyraz poważny sposób bycia i wypowia
                > dania się, chłód bijący na kilometr.

Ale moim zdaniem Saturniarze zmianiają się i pod tym względem z wiekiem. Rozluźniają się a nawet na starość odbija im bardziej niż rówieśnikom. Tak jakby chcieli odrobić smętną młodośćwink
                • princesswhitewolf Re: co do młodego wieku Saturniarzy 16.12.13, 21:57
                  Rozluź
                  > niają się a nawet na starość odbija im bardziej niż rówieśnikom. Tak jakby chci
                  > eli odrobić smętną młodośćwink

• kobieta_z_saturnem Re: co do młodego wieku Saturniarzy 17.12.13, 20:11
                  Czy znacie jakiś przykład takiego „młodego w starszym wieku” Saturniarza z życia publicznego? Bo nie chce mi się wierzyć, że gdzieś się ulotni ciężki chód takiego człowieka, sztywność gestów, gruby i niski ton głosu. A to przecież też wpływa na ocenę wieku metrykalnego. Moim zdaniem „młodość” Saturniarza nigdy nie będzie miała lekkości i niewinności Merkurego.
              • princesswhitewolf Re: co do młodego wieku Saturniarzy 16.12.13, 21:25
                kobieta_z_saturnem napisała:

> Moim zdaniem młody wygląd Saturniarzy jest dyskusyjny. Co z tego, że twarz dobr
                > ze zakonserwowana, jak metrykę zdradza nad wyraz poważny sposób bycia i wypowia
                > dania się, chłód bijący na kilometr.

Huh?
                Osoby z Saturnem w 1 domu:
                Diana Spencer, Britney Spears, Monica Bellucci... alez chlod...smile)))

www.astrotheme.com/celebrities/saturn/m1/1.htm
                • kobieta_z_saturnem Re: co do młodego wieku Saturniarzy 17.12.13, 20:09
                  Sam Saturn w I domu nie czyni automatycznie z człowieka Saturniarza. Zwłaszcza Britney Spears do poważnego Saturna nie pasuje.
                  • labrom Re: co do młodego wieku Saturniarzy 17.12.13, 22:11
                    www.astrologia.pl/horoskop/piosenkarka/britney-spears.html
                    No, zdecydowanie, to nie przyklad Koziorożca.
                  • princesswhitewolf Re: co do młodego wieku Saturniarzy 19.12.13, 19:44

> Sam Saturn w I domu nie czyni automatycznie z człowieka Saturniarza. Zwłaszcza
                    > Britney Spears do poważnego Saturna nie pasuje.

Hmm rozwazasz astrologiczne cechy bez poparcia w horoskopie? Astrologia opisuje czlowieka czy czlowiek podporzadkowany astrologi? hmmm dyskusyjna sprawa

Z Saturnem w 1 domu to zdecydowanie Saturniarz. Wszystko jednak zalezy od innych planet i jak to modyfikuja. Britnej ma Marsa na Asc jaki jest bardziej widoczny.
                    • kobieta_z_saturnem Re: co do młodego wieku Saturniarzy 19.12.13, 21:32
                      Piszę na podstawie swoich skromnych obserwacji. Jak planeta znajduje się w I domu, ale nie przy osi, to nie jest jakoś szczególnie widoczna. Moja przyjaciółka, którą znam od podszewki, ma Saturna w I domu, a ja go u niej nie widzę, mimo że na tę planetę jestem szczególnie wrażliwa. Ja z kolei mam w I domu Merkurego, ale zarówno ja sama, jak i inni ludzie na pewno nie uważają mnie za typ merkurjański.
                      • princesswhitewolf Re: co do młodego wieku Saturniarzy 20.12.13, 12:49

> Piszę na podstawie swoich skromnych obserwacji. Jak planeta znajduje się w I do
                        > mu, ale nie przy osi, to nie jest jakoś szczególnie widoczna

Zapewne tak tez bywa. Ale to tez zalezy jak aspektowany jest ten Saturn i inne czynniki wzmacniajace.
                        Podam przyklad:
                        Mam Jowisza w glebi 1 domu, praktycznie juz w 2 domu wg innego systemu domow a.... jest bardzo wyrazny na pierwszy rzut oka na mnie. Natomiast siedzacy u mnie na Asc Neptun nie jest. Przyczyna? Jowisz jest wladca mojego horoskopu i jest silnie aspektowany.

Ten Merkury u Ciebie na pewno calkiem sprawny, tylko inna planeta/ty go przycmily w zewnetrznym odbiorze twojej osoby z jakiegos powodu.
                • labrom Re: co do młodego wieku Saturniarzy 17.12.13, 22:14
                  www.astrologia.pl/horoskop/aktorka/monica-bellucci.html
                  Monica tez nie.
                  • princesswhitewolf Re: co do młodego wieku Saturniarzy 19.12.13, 19:46
                    zalezy jaka godzina i system domow uzyty. Astrotheme chyba ma inne dane.
                • labrom Re: co do młodego wieku Saturniarzy 17.12.13, 22:21
                  princesswhitewolf napisała:

> kobieta_z_saturnem napisała:
                  >
                  > > Moim zdaniem młody wygląd Saturniarzy jest dyskusyjny. Co z tego, że twar
                  > z dobr
                  > > ze zakonserwowana, jak metrykę zdradza nad wyraz poważny sposób bycia i w
                  > ypowia
                  > > dania się, chłód bijący na kilometr.

>
                  > Huh?
                  > Osoby z Saturnem w 1 domu:
                  > Diana Spencer, Britney Spears, Monica Bellucci... alez chlod...smile)))
                  >
                  > www.astrotheme.com/celebrities/saturn/m1/1.htm

A przyklad Diany to juz w ogole nie pasuje do typowego Kozla forum.gazeta.pl/forum/w,11132,112513536,112701169,Diana_Spencer.html?wv.x=1
                  • jasmina.0 Re: lunarne młode na starośc Koziorożce 17.12.13, 23:04
                    Ewa Kasprzyk, Kuba Wojewódzki, Szymon Hołownia, Dorota Zawadzka, Jerzy Urban ( temu to w ogóle na starość szajba odbija)
                    • bu.ba69 Re: lunarne młode na starośc Koziorożce 18.12.13, 20:35
                      Moim zdaniem "koziorożcowatość" luzuje z wiekiem. Musi to być związane z jakąś pracą nad sobą i zrozumieniem, że rygor, który w sobie mamy nie zawsze popłaca i że nie trzeba od razu katować siebie i innych, żeby coś osiągnąć.
                      Uważam, że Koziorożce mają świetną zdolność do racjonalizacji swoich emocji i uczuć i większą niż inni zdolność do ich przepracowania, bo gdy zechcą, to mogą je kontrolować.
                      Devine1980, nie wiem na ile Ty tak masz, ale z mojej grupy badawczej (a ja w niej) wynika, że lunarne Koziorożce zwyczajnie lubią być czasem smętne i ponure i czasem będą podświadomie szukać do tego powodu.
                      Moja subiektywna opinia jest taka, że jeśli chcesz w sobie coś zmienić, to lepiej trafić nie możesz jak na znak Koziorożca wink
                      Myślę, że to może iść na dwa bieguny: depresyjne, saturniczne użalanie się nad sobą (kiedyś lubiłam się w tym pławić, oj bardzo) vs. chłodna kalkulacja i saturniczna praca nad problemami.
                      W tych przypadkach które znam, tą druga opcję da się świetnie osiągnąć, gdy się zrozumie, że problemy się same nie rozwiążą wink.
                      Odnośnie perypetii miłosnych, to mając jakieś 13 lat, też miałam takie (on mnie nie kocha, och ach ech). Gdy wyciągnęłam z tego wnioski, a potem pogodziłam się z tym, że mogę zostać singielką do końca życia ;] to nagle trach, i trafił mi się związek w którym cały czas jestem.
                      Tak jakbym musiała się pogodzić z samotnością (Koziorożec), żeby być gotowa do bycia w związku.
                      Może w Twoim przypadku będzie podobnie - warto pomyśleć, czy nie masz za dużego ciśnienia, "nastoletni" mistyczny romantyzm jakoś mi tu nie pasuje.
                      Może raz się beznadziejnie zakochasz, potem to odejdzie i już będziesz miała tą lekcję odrobioną?
                      Przede wszystkim wnioski, wnioski, i jeszcze raz wnioski wink

"że aby pisać to muszę… być nieszczęśliwa!"
                      A to jak najbardziej prawda, na pewno miażdżący procent dobrych dzieł jest inspirowanych tymi złymi emocjami. A i też tworzenie to dobra autoterapia.
                    • kobieta_z_saturnem Re: lunarne młode na starośc Koziorożce 18.12.13, 21:15
                      Kuba Wojewódzki?! Przecież to Lew, a sam Księżyc w Koziorożcu to za mało na miano Saturniarza. Faktycznie wygląda zaskakująco młodo, gdzieś 20 lat mniej niż wskazuje metryka, jednak nie jest to sprawa Saturna. Tak na marginesie, to warto się zastanowić, jakim aspektom zawdzięcza ten młody wygląd. Ja nie jestem w stanie zgadnąć.
                      astrolog.org.pl/baza-horoskopow/Wojewódzki_Kuba

Co do Ewy Kasprzyk – Koziorożec, Asc nieznany. Wcale młodo nie wygląda. Wprawdzie zachowanie ma luzackie, ale w połączeniu ze starym wyglądem daje to karykaturalny efekt. Tak jakby ktoś na siłę chciał się odmłodzić, a i tak mu się to nie udaje.

Szymon Hołownia - Panna, Asc nieznany. Wizualnie wygląda na tyle lat, co ma. Nie kojarzę go z zachowania, chyba oglądam za mało telewizjiwink

Dorota Zawadzka - Strzelec, Asc nieznany. Moja ocena podobna do oceny Ewy Kasprzyk.

Jerzy Urban – Lew, Asc nieznany.

Ja z osób publicznych kojarzę Annę Przybylską – Koziorożec z Asc w Baranie. We wczesnej młodości wcale nie wyglądała poważnie, obecnie (35 lat) wygląda na swój wiek. Jej sposób bycia od zawsze odbiegał od powagi Saturna, stąd moje zdziwienie co do położenia Słońca.

Silnego Saturna na osi ma też astrolog Wojciech Jóźwiak – wygląd odpowiedni do wieku, z wypowiedzi w mediach bije od niego spokój i powaga Saturna mimo starszego wieku. Bardziej ma na twarzy wpisanego tego Saturna na Dsc niż Jowisza w I domu.
                      • marinasun Re: lunarne młode na starośc Koziorożce 18.12.13, 23:06
                        > Kuba Wojewódzki?! Przecież to Lew, a sam Księżyc w Koziorożcu to za mało na mia
                        > no Saturniarza. Faktycznie wygląda zaskakująco młodo, gdzieś 20 lat mniej niż w
                        > skazuje metryka, jednak nie jest to sprawa Saturna. Tak na marginesie, to warto
                        > się zastanowić, jakim aspektom zawdzięcza ten młody wygląd. Ja nie jestem w st
                        > anie zgadnąć.

Ksieżyc w Koziorożcu to raz, ale władca asc/mcn- Merkury może...
                        ale to chyba nie reguła
                        • jasmina.0 Re: lunarne młode na starośc Koziorożce 19.12.13, 20:09
                          marinasun napisała:

> > Kuba Wojewódzki?! Przecież to Lew, a sam Księżyc w Koziorożcu to za mało
                          > na mia
                          > > no Saturniarza. Faktycznie wygląda zaskakująco młodo, gdzieś 20 lat mnie
                          > j niż w
                          > > skazuje metryka, jednak nie jest to sprawa Saturna. Tak na marginesie, t
                          > o warto
                          > > się zastanowić, jakim aspektom zawdzięcza ten młody wygląd. Ja nie jeste
                          > m w st
                          > > anie zgadnąć.
                          >
                          > Ksieżyc w Koziorożcu to raz, ale władca asc/mcn- Merkury może...
                          > ale to chyba nie reguła
                          --------------------------------------------------
                          ASC w Pannie więc tu może tkwić jego młody wygląd.
                          • kobieta_z_saturnem Re: lunarne młode na starośc Koziorożce 19.12.13, 21:17
                            Znam kilka osób z Asc w Pannie i jakoś szczególnie młodo nie wyglądają. A Kuba wygląda młodo w ponadprzeciętny sposób. Chyba w grę wchodzą jakieś nie odkryte jeszcze obiekty astrologiczne...
                    • kobieta_z_saturnem Re: lunarne młode na starośc Koziorożce 18.12.13, 21:39
                      Nie zauważyłam, że teraz dyskusja zeszła na lunarne Koziorożce, a nie solarne.
                      • jasmina.0 Re: lunarne młode na starośc Koziorożce 19.12.13, 20:08

> Nie zauważyłam, że teraz dyskusja zeszła na lunarne Koziorożce, a nie solarne.
                        ----------------------
                        No właśnie, właśnie.
                        Nie możemy też rozmnażać pozycji różnych planet i aspektów. Lew nie Lew, Strzelec nie Strzelec. Nie chodzi o to.
                        Chodziło o to, że lunarne Koziorożce są też luzackie na starość. Co w młodości w ich duszy grało to nie za bardzo wiemy. Oczywiście solarny Lew eksponuje swoje ego bo jego Słonce mu każe, ale jakie "katusze" przy tym cierpi to druga sprawa. Chciałam pokazać, wyluzowanych "na starość" lunarnych Koziorożcow. Być może to lata treningu.
                        Szkola, studia - w zasadzie nie wiadomo co się wtedy z tymi ludźmi działo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka