Dodaj do ulubionych

zalozenie organizacji

21.01.05, 19:51
Poradzcie prosze ktory moment podczas zakladania roganizacji jest decydujacy
do postawienia horo.
Czy jest to:
moment pojawienia sie pomyslu,
czas pierwszego posiedzenia,
zlozenia dok. w sadzie,
uzyskanie decyzji o zarejestrowaniu?
A moze jakis inny?
Z gory dzieki
Obserwuj wątek
    • all2 Re: zalozenie organizacji 22.01.05, 03:19
      podobne dyskusje były na temat firm, do mnie przemawia moment wyjścia w świat,
      czyli otwarcia firmy lub wizyty pierwszego klienta. nie wiem, jak to się ma do
      charakteru organizacji, o której piszesz. można przyjąć moment pierwszego
      posiedzenia po zarejestrowaniu. oczywiście moment rejestracji też jest ważny,
      tak samo pomysł - ten ostatni to coś w rodzaju hor. poczęcia.
      wszystkie te daty to kolejne fazy tego samego procesu, każda z nich jest ważna
      dla jakiegoś aspektu działalności. która będzie ważniejsza, rejestracja czy
      pierwsze posiedzenie - myślę że to się okaże z czasem.
      takie kontrowersje istnieją np. przy dacie powstania USA, choć najczęściej
      uznaje się datę podpisania Deklaracji Niepodległości, to są i inne pomysły, np.
      moment zaprzysiężenia Washingtona na prezydenta - i te horoskopy też dobrze
      grają, tylko właśnie opisują twór państwowy jakby pod trochę innym kątem.
    • jerry.uk Re: zalozenie organizacji 22.01.05, 04:34
      Złożenie statutu w sądzie. Uczestniczyłem w spotkaniach kilku potencjalnych
      stowarzyszeń, gdzie cała idea rejestracji kończyła się na żywiołowej dyskusji co
      mamy robić i nie podejmowano żadnej decyzji. Dopiero kiedy decyzje są podjęte,
      statut jest ładnie napisany, członkowie-założyciele podpisani i składamy papiery
      w sądzie, można powiedzieć że coś się urodziło. Zauważ że można nawet w takim
      wypadku wybrać datę rejestracji.
      • ater44 Re: zalozenie organizacji 22.01.05, 13:14
        Dzieki.
        Zeczywiscie wydaje sie ze decydujacym jest moment zlozenia dok. w sadzie, a jak
        ma sie saytuacja w przypadku grup nieformalnych? Sadze ze pierwsze posiedzenie.
        Jeszcze chcialbym wiedziec, jesli juz jestesmy przy tym temacie, na co polozc
        nacisk przy wybieraniu daty.
        Wydaje sie ze znaczacy powinien byc 11 dom, dla org. zajmujacych sie spr.
        spolecznymi chyba tez 10 i 7. Moze pokusimy sie o stworzenie takiego wzorcowego
        hor. dla org.? Nie ukrywam ze pomoglo by mi to przy zakladaniu tej wspomnianej.
        Jerry, czy pomagales tym org. ustalac date zalozenia?

Pozdrawiam
      • cytryna76 Re: zalozenie organizacji 22.01.05, 13:20
        Z reguły trzeba poszukać jakiegos solidnego punktu odniesienia. Moze to być
        własnie moment rejestracji w sądzie, moment podpisania umowy czy innego
        dokumentu, wtedy przynajmniej ma się poczucie, ze data i godzina nie zostały
        wzięte z księzyca. Czasem jednak nie ma zadnego takiego kluczowego wydarzenia.
        Ostatnio na przykład rozkręcaliśmy gazetkę. Kilka razy usiłowaliśmy się
        spotkać,by cos ustalić, ale ciągle kogoś brakowało i kończyło się na samych
        ogólnikach. Wreszcie pewnego dnai udało sie,zapadły konkretne decyzje. Gdy już
        wszystko było uporzadkowane i karty rozdane ,spojarzałam na zegarek. Była
        19.05. I ją włąsnie przyjęłam za godzinę powstania naszej gazetki.
    • astrognom Re: zalozenie organizacji 22.01.05, 22:54
      Oficjalne rozpoczęcie działalności (np. symboliczne przecięcie wstęgi,
      wypowiedzenie formuły - np. jak podczas IO - Igrzyska uważam za otwarte czy jak
      ostatnio w przypadku rozpoczęcia prezydentury Busha wypowiedzenie 35-go słowa
      prezydenckiej przysięgi)
      Pozdrawiam
      Artur Swiech
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka