beatka38 27.01.05, 09:11 Czy w urodzeniowym horoskopie można odnależć aspekt dot. macierzyństwa / ojcostwa? To czy się zostanie rodzicem, ilość dzieci.......?? B. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
potrek Re: macierzyństo 28.01.05, 08:50 Każdy znak ma swojego władce. Mimo ze piąty dom masz pust nie oznacza tego ze niebędziesz miała dzieci. Dla przykładu jezeli wieszchołek 5 d wypada w Rybach to trzeba spojżeć na na aspekty do Neptuna a nastepnie na Jowisza współwładce Ryb dodatkowo naturalnym władcom domu 5 jest też Słońce. I po nitce do kłebka te twoje dzieci się odnajdą . Co do przyszłego ojcostwa w horoskopie mężczyzny pokaze to też dom 5 plus aspekty Marsa- witalność a u kobiet Księżyc - płodność i aspekty tych planet do Saturna ale bym tego nie generalizował gdyż ta rególka ma z 500lat i medycyna nie znała zapłódnienia inwitro i innych wspaniałych osiągnię 21 wieku pozdrawiam potrek. Odpowiedz Link
mmk7 Re: macierzyństo 28.01.05, 10:02 A jak wytłumaczyć taką kwestię? Ktoś ma, załóżmy, planety w 5 domu, dobre aspektowanego władcę itp., czyli prawdopodobnie jeśli zechce mieć dzieci, to z astrologicznego punktu widzenia nic nie stoi na przeszkodzie. A tymczasem właścicielka horoskopu w ogóle nie wyobraża sobie siebie w przyszłości w roli matki; rodzicielstwo kojarzy jej się z gigantyczną odpowedzialnością i obciążeniem, którym, jak sądzi, nigdy nie będzie w stanie sprostać - uinieszczęśliwiłaby i dziecko, i siebie. Czuje się niedojrzała i nie uważa, by kiedykolwiek mogła do tego dojrzeć. Co w horoskopie może wskazywać na lęk przed macierzyństwem i poczucie takiego właśnie "niedorastania"? Odpowiedz Link
sarna34 Re: macierzyństo 28.01.05, 10:55 Znam osobę, której V dom jest w skorpionie, więc wladcą jest pluton, który leży w II domu w sekstylu do neptuna i sekstylu do wenus. V dom jest pusty. Nie ma dzieci, ale nie dlatego, że ich mieć nie moze ale nigdy nie miala macieżyńskich ciągot. Lubi dzieci, ale nie miala nigdy wewnętrznej determinacji, że musi zostać matką. Czasem jest tak, ze kobieta nie pragnie dzieci, a wpada z facetem i jest matką z przymusu. Odpowiedz Link
mmk7 Re: macierzyństo 28.01.05, 11:16 O, to może Pluton położony w V domu działa podobnie. Zastanawiam się też, czy Panna na szczycie V domu nie sprawia, że do spraw V-domowych podchodzi się z jednej strony intelektualnie, z drugiej aż zbyt poważnie i odpowiedzialnie. Ciekawe jak można rozpatrywać jako władcę Merkurego w Lwie w III domu, w Koniunkcji z Jowiszem i sekstylu z Marsem. Odpowiedz Link
abaddon_29a Re: macierzyństo 31.01.05, 13:04 Aspekty Pluton - Księżyc. Tak pisze Arroyo, i to się zgadza z doświadczeniem. Odpowiedz Link
bawolek Re: macierzyństo 31.01.05, 13:09 Ale chyba istotne na jakie domy te aspekty przypadają. jeszcze jedno - czy tranzyt plutona do ur. księzyca (opozycja) może też mieć jakiś wpływ? Jaki? Odpowiedz Link
abaddon_29a Re: macierzyństo 31.01.05, 16:03 U znajomej, która od wielu lat mówi, że nigdy nie chce mieć dzieci, układ jest taki: Księżyc w piątym domu, dokładna kwadratura Plutona do księżyca (orbita około 1 stopień). Jak tranzyty się do tego mają, to nie wiem. Mi ostatnio Pluton przeszedł przez natalny Księżyc (obecnie mam separacyjną koniunkcję rzędu 4 stopni), i jak dzieci nie cierpiałem, tak ich nadal nie cierpię. Odpowiedz Link
mmk7 Re: macierzyństo 31.01.05, 18:15 abaddon_29a napisał: > Aspekty Pluton - Księżyc. Tak pisze Arroyo, i to się zgadza z doświadczeniem. Bingo! Ścisła koniunkcja Księżyca z Plutonem w V domu. ----------------------------- Odpowiedz Link
yvett5 Re: macierzyństo 29.01.05, 00:06 sarna34 napisała: > Znam osobę, której V dom jest w skorpionie, więc wladcą jest pluton, który leży > > w II domu w sekstylu do neptuna i sekstylu do wenus. V dom jest pusty. Nie ma > dzieci, ale nie dlatego, że ich mieć nie moze ale nigdy nie miala macieżyńskich > > ciągot. Lubi dzieci, ale nie miala nigdy wewnętrznej determinacji, że musi > zostać matką. No to patrząc z tej perspektywy na horoskop mojego narzeczonego rozumiem, że on ciągot do dzieci mieć nie będzie, jako słonecznemu rakowi chyba mi smutno z tego powodu Mój narzeczony ma słońce, merkurego, marsa i urana w v domu i to w skorpionie. Khem khem czy ktoś może ma na to jakies antidotum ?? Odpowiedz Link
abaddon_29a Re: macierzyństo 31.01.05, 13:06 Nie każdy Rak słoneczny musi lubic dzieci, to akurat jest fałszywy stereotyp. Odpowiedz Link
yvett5 Re: macierzyństo 31.01.05, 23:23 abaddon_29a napisał: > Nie każdy Rak słoneczny musi lubic dzieci, to akurat jest fałszywy stereotyp. No jasne, że nie każdy, ale akurat w tym momencie pisałam o sobie ) Odpowiedz Link
teripolo Re: macierzyństo 28.01.05, 11:16 Słyszałam, że najmniej korzystne dla posiadania dzieci jest dom V w koziorożcu. Czy to prawda? Czy osoba z obsadzonym prez merkurego (władca asc), słońcem i wenus (koniunkcja 1-go st)V domem w koziorożcu może liczyć na dzieci. Dodam, że saturn jest na pograniczu VIII i IX domu i tworzy kwadraturę z koniunkcją słońca i wenus, przy czym wenus jest w zanku rządzonym przez saturna (koziorozec) a saturn w znaku rządzonym przez wenus (byk). Jak można zinterpretować kwestię macierzyństwa w takim przypadku? Ciekawi mnie również co daje taka wymiana (nie wiem jak to isę fachowo nazywa) znaków miedzy palnetami, które tworzą aspekt? Odpowiedz Link
potrek Re: macierzyństo 29.01.05, 18:54 Wieszchołek 5 d w Koziorozcu moze mówic o odpowiedzialnym i solidnym rodzicu moze nazbyt surowym. O bezdzietności nic nie mówi. tripolo napisała -Dodam, że > > saturn jest na pograniczu VIII i IX domu i tworzy kwadraturę z koniunkcją Słońca i Wenus. Ten aspekt moze wskazywac surowe wychowanie przez ojca lub matkę i problemy rodziców z przekazywaniem lub okazywaniem uczuc dziecku - właścicielowi horoskopu. Dlatego on sam moze błedy rodziców przekazywać swemu potomstu. Czasami też przez przesadne rozpieszczanie i psucie dziecka - dawanie tego czego sie samemu nie miało - przytulania i tak dalej. Z mojego doświadczenia Kwadratura Słońce-Saturn czesto wskazuje na wychowanie przez jedno z rodziców najcześciej matkę. Ojciec w tym nie uczestniczy. Pozdrawiam potrek Odpowiedz Link
teripolo Re: macierzyństo 30.01.05, 22:57 To niesamowite co piszesz, bo w tym przypadku dokładnie tak jest, tzn. dokładnie WH była wychowywana wyłacznie przez matkę, która starała się zastąpić jednocześnie ojca przez co była dość surowa. Cóż trudno być jedocześnie obojgiem. WH nie ma dzieci,ale wydaje mi się,że bardzo tu prawdopodobne jest zachowanie o jakim piszesz... Odpowiedz Link
dorisn Re: macierzyństo 31.01.05, 18:39 Jak interpretować następujący układ - V dom w Bliźniętach - pusty. Władca V domu - Wenus w koniunkcji z Marsem na przełomie 2 domu (Baran) i 3 domu (Byk). Niedaleko Słońce. Wenus z Marsem w koniunkcji w kwadraturze do Jowisza oraz w Trygonie do Saturna. Jaki układ może sygnailzować zajście w ciążę i poród lub gdzie to można odczytać w horoskopie? Odpowiedz Link
luciamdb Re: macierzyństo 01.02.05, 23:15 HEJ, TAK SIE SKLADA ZE JA PIATY DOM MAM W PANNIE, W 5 W PANNIE MERKUREGO, W KWADRATURZE DO KSIEZYCA W BLIZNIETAC W 2 DOMU, JA DZIECI NAWET LUBIE ALE NAPRAWDE NIE CZUJE POTRZEBY BY WLASNE POSIADAC BYC MOZE BEDE JE KIEDYS MIALA ALE MAM NADZIEJE ZE UDA MI SIE JEDNAK TEGO UNIKNAC. Odpowiedz Link