Dodaj do ulubionych

Cytaty wątek

28.03.05, 09:58
Wątek dla złotych myśli astrologicznych. Proponuję dziś przysięge astrologa
pióra Mathernusa Firmicusa z księgi siódmej:

"...złóż przysięgę, że ta święta wiedza nie ulegnie profanacji i, że będzie
udostępniona jedynie tym, posiadającym świetny umysł i wolny od kłamstwa,
których życie jest bez skazy, ręce nie splamione zbrodnią, a dusza nie
zdemoralizowana..."

jz.
Obserwuj wątek
    • abaddon_29a Re: Cytaty wątek 28.03.05, 10:21
      Przepraszam, że off-topic, bo to nie cytat, ale jako stary chaota muszę się
      ustosunkować do słów Mathernusa Firmicusa.
      Wiedza "tajemna" ma to do siebie, że można ją kolorowym sprejem wypisać na
      murach, a i tak skorzystaja z niej jedynie nieliczni, to znaczy ci, którzy są
      na to przygotowani. "Mandalę Życia" można kupić w antykwariatach za 10 złotych,
      albo znaleźć na co drugim strychu, w co drugiej piwnicy. I jakoś astrologów tak
      wielu nie ma.
      To samo dotyczy magii chaosu, tarota, run... Wiedza dostępna jest powszechnie.
      Ile osób z niej korzysta? 1% społeczeństwa? Ok, powiedzmy, że pismo runiczne
      odczyta, jeśli używamy go jako alfabetu, AŻ co dziesiąty nastolatek (zasługa
      black metalu i zafascynowania poganami).
      • anahella off topic o runach 28.03.05, 12:10
        abaddon_29a napisał:

> (zasługa
        > black metalu i zafascynowania poganami).

akurat jedno i drugie jest mi obce, ale mysle ze pismo runiczne zostalo
        najbardziej spopularyzowane przez literature fantasy.
        No i watpie, zeby az 10 proc. mlodziezy znalo runy.
        • abaddon_29a Re: off topic o runach 29.03.05, 10:13
          Być może 10% to rzeczywiście jest zawyżona liczba. Ale np. w moim drugim
          ogólniaku (a nie był to najlepszy ogólniak) 3 osoby z mojej klasy znały runy, w
          pierwszym ogólniaku "tylko" 2 osoby w mojej klasie. Z tego, co wiem, to w
          innych klasach było podobnie. Przyjmując, że w klasie jest średnio dwadzieścia
          parę osób, to wychodzi coś koło 10%. Oczywiście, trzeba wziąść poprawkę na to,
          że dane dotyczą Warszawy, dotyczą liceów (w zawodówkach pewnie jest gorzej) i
          tak dalej. Ale przede wszystkim: mówię o znajomości run jako alfabetu, co
          jeszcze nie oznacza znajomości znaczenia każdej runy z osobna i umiejętności
          wykorzystania ich do, na przykład, wróżenia.
    • queenmaya Re: Cytaty wątek 29.03.05, 14:27
      > "...złóż przysięgę, że ta święta wiedza nie ulegnie profanacji i, że będzie
      > udostępniona jedynie tym, posiadającym świetny umysł i wolny od kłamstwa,
      > których życie jest bez skazy, ręce nie splamione zbrodnią, a dusza nie
      > zdemoralizowana..."

Niestety, księgarze i wydawcy składali śluby bogini mamony, a nie uczciwości,
      dlatego dziś w każdej księgarni piętrzą się stosy ksiąg wszelakich, włącznie z
      podręcznikami najskuteczniejszego rażenia czarną magią, lol :p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka