janou 11.07.05, 11:54 chodzi o moja wnuczke ,mam zawsze trudnosci z interpretaja jezeli to jest rodzina slonce ksiezyc merkury;koziorozec ,ascendent waga ,wenus z neptunem ;wodnik co Wy na to,z gory dzieki. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
allija Re: wenus+neptun 11.07.05, 20:21 Trochę mało danych, np. w jakim domu jest ta koniunkcja? Ale generalnie taki układ jest dobry i wskazuje na skłonności artystyczne a na pewno chociaż zainteresowanie sztuką w przyszłości. A że to wszystko jest w wodniku więc jeśli droga artystyczna to z cechami orginalności. Potwierdza to także także ASC w wadze, nie dość, że asc, to jest to przeciez także znak wzmiankowanej wenus. Troche tu w tym nie gra silny koziorożec, który jest taki mało uduchowiony z natury. Ale może obecność w nim i księżyca, i merkurego, trochę go złagodzi i rozrusza. Tak na oko to koziorożec jest jakis 5 dom, czyli twórczość i własna ekspresja. Słońce i księżyc tam wskazywałby na duże skłonności /harmonijne, w zgodzie ze sobą a więc mała będzie wiedziała czego chce/ do twórczości, merkury na wielość kontaktów czy ruchliwość na tym polu, może różnorodne zainteresowania, ale z kolei koziorożec to jakis hamulec, może ciężka praca, a może jednak osiągnięcia i chwała bo koziorożec to naturalny dom 10-kariery. No tak, ale gdzie jest saturn i co się dzieje w domu 10? Z kolei wodnik wychodzi gdzies tak w domu 6, czyli praca orginalna i związana ze sztuką na pierwszy rzut oka. Drugim rzutem tegoż oka należałoby spojrzeć na inne aspekty jakie odbiera ew. wenus i neptun. To tyle co mnie się wydaje. Odpowiedz Link
anahella Re: wenus+neptun 11.07.05, 20:46 allija napisała: > Troche tu w tym nie gra silny koziorożec, który jest taki mało uduchowiony z > natury. Ale może obecność w nim i księżyca, i merkurego, trochę go złagodzi i > rozrusza. dobry Koziozorec nie jest zly! Gdy wladca horoskopu jest w koniunkcji z Neptunem to mocny Koziol przytrzyma ja troche przy ziemi, zwlaszcza Merkury jest tu dobry, bo nada forme temu co wyduma poneptuniona Wenus. Odpowiedz Link
janou Re: wenus+neptun 11.07.05, 23:15 dzieki za analize,dodaje polozenie domow i pozycje planet;slonce 1°koziorozec w 3 domu,merkury 8°Koziorozec,ksiezyc 10°koziorozec w 4 domu,wenus 3°neptun 11° w wodniku w 4 domu,saturn 10°rak w 10 domu opozycja do ksiezyca i merkura,wenus sextil do marsa w 6 domu w baranie. Ta opozycja slonce, ksiezyc ,merkury do saturna bardzo mnie niepokoi. Odpowiedz Link
allija Re: wenus+neptun 13.07.05, 19:27 No i widzisz, po podaniu dokladnym domów i kilku szczegółów całe poprzednie rozważania biorą w łeb. Własciwe ułożenie domów całkowicie przesunęło środek ciężkości całego horoskopu. I tu wcale nie jest ważna koninkcja wenus/neptun a właśnie ten saturn. Strasznie duży ten dom 4 u wnuczki i jakis taki przyblokowany przez saturna. Wg mnie z czasem może tam sie źle dziac, dużo zmian. I należałoby sie przyjrzec wszystkim elementom, także dom 3 bo chyba jest tam pluton a więc jakis przymus, także dom 12, który mówi o przeszkodach i izolacji. I chyba ten mars daje jakies kwadratury do księżyca i merkurego. I w którym domu jest uran, 5 czy 6? Warto by tez zobaczyc gdzie jest jowisz jako /chyba/ władca slonecznego domu 3. Większość planet u wnuczki na dole horoskopu a więc dziewczynka bedzie bardzo zamknieta, dlaczego? Trudno jest bez tych wszystkich elementów powiedzieć cos na pewno, wszystko to raczej luźne dywagacje, nie mniej wydaje się, że w domu rodzinnym dziecka będzie wiele zmian czy tez sytuacja domowa niestabilna, ograniczenia z przyczyn niezależnych i narzuconych z zewnątrz. Władcą domu 4 jest merkury a merkury to nie jest planet związana z rodzina a raczej ze srodowiskiem, z domem 3, w którym to domu jest przeciez slońce. A więc jakby potwierdzenie tego, że dla małej niezmiernie wazne bedzie wlaśnie troche dalsze otoczenie niz mama i tata, że ono wlaśnie będzie miało wpływ na jej życie. To może nie byc nic tak strasznego bo np. zmuszanie dziecka do intensywnej nauki juz od najmlodszych lat /np. dodatkowa szkoła muzyczna/ z negatywnymi emocjonalnymi skutkami. Może byc to pojawienie sie rodzeństwa i konieczność intensywnej opieki nad nim ze szkoda dla małej /rodzenstwo bo silne związki z domem 3/. Jednak zawsze w efekcie spowoduje to jakies bloki emocjonalne u wnuczki ze skutkami w doroslym zyciu. Ale może rzeczywiscie budzic niepokj. Najlepiej przyjrzyj sie też horoskopom rodziców. Odpowiedz Link