Dodaj do ulubionych

Teoria aspektów

25.08.05, 00:01
Witam. Tak jak obiecałem, zamieściłem na stronie artykuł, który powstał przed
laty w oparciu o wykład Michaiła Lewina na temat aspektów.
Jeśli zastanawiacie się, jakie znaczenie ma nonagon czy bikwintyl, to ten
artykuł Was zaciekawi.
Jeśli coś jest niezrozumiałe, zapraszam do dyskusji. Artykuł powstał 10 lat
temu i możliwe że dzisiaj będę w stanie lepiej przekazać myśli.
Bezpośredni link do artykułu:
www.astromarket.org/artykuly/aspekty.htm
--
Wojtek
www.astromarket.pl
Obserwuj wątek
    • mucha102 Re: Teoria aspektów 25.08.05, 12:27
      Czyli Stawiamy wolniejszą planetę na ASC, i patrzymy, w którym domu
      przebywaaspektująca ją planeta...

Sprawdziłam u siebie aspekty Słońca - cóż... daje do myślenia, zapewne,
      Zastanawiam się jednak nad celowością sprawdzania w ten sposób pozostałych
      aspektów - poza Słonecznymi?

Za cenne zwłaszcza uważam możliwość "rozbicia" w ten sposób aspektujących
      koniunkcji - np u mnie rozpatrywana koniunkcja Wenus z Saturnem w kwadraturze
      do Słońca, po rozbiciu na charakter wpływu "drugodomowego" Saturna
      i "Jedenastodomowej" Wenus nadaje inny wymiar tej półkwadraturze.

pozdrawiamsmile
      • jerry.uk Re: Teoria aspektów 25.08.05, 13:46
        nie trzeba stawiac wolniejszej na Ascendencie, ale trzeba sie zorientowac w
        ktorym "domu" wzgledem niej jest ta szybsza. Czyli jesli Saturn i Wenus dzieli
        45 stopni, to dobrze sie wiedziec czy jest to polkwadratura rozbiezna czy
        zbiezna. Inaczej mowiac, czy jest to "drugodomowa" polkwadratura
        czy "jedenastodomowa".
        Jesli sie nad tym zastanowimy, to jest to dobre cwiczenie intelektualne aby
        zrozumiec znaczenie cyklu planet.
        • mucha102 Re: Teoria aspektów 25.08.05, 14:00
          oczywiście - pisząc "stawiać na ascendencie" miałam na myśli zabieg, o którym
          wspominasz.
          Tak to sobie wyobrażam (czasem tak jest, że chcesz rozjaśnić a ściemniszsuspicious)
    • moris6 Re: Teoria aspektów 26.08.05, 12:28

Poczytałem i ta idea aspektów rozbieżnych i zbieżnych pasuje mi.
      Mam parę uwag do tekstu, P.Lewin pisze:
      "...Prowadzi nas to do pierwszego, ważnego wniosku: pierwsza połowa cyklu to
      półcykl DZIAŁANIA, POZNAWANIA DOŚWIADCZEŃ,
      druga połowa to półcykl ŚWIADOMOŚCI, ZBIERANIA DOŚWIADCZEŃ."

Chyba tu coś jest namieszane w kontekście tego co jest wcześniej:
      "...Wszystkie aspekty, które nastąpią do opozycji tych planet, są rozbieżne i
      symbolizują działanie w sferze zbierania doświadczeń, ich indywidualizację.
      Opozycja planet, która potem następuje rozpoczyna półcykl zbieżny, który jest
      świadomym działaniem człowieka, posługiwanie się wiedzą zdobytą w półcyklu
      rozbieżnym."

Trochę nie pasuje mi również opis aspektów I-domowych.
      "Ogłoszona zostaje wola bycia. W horoskopie urodzeniowym oznacza intensywne
      zlewanie się i wzajemne oddziaływanie dwu energii życiowych. Jej podstawową
      cechą jest DZIAŁANIE."
      Nie pasuje mi określenie DZIAŁANIE, bardziej mi tu leży:
      - formowanie się istnienia
      - zaistnienie bytu
      - narodziny
      - idea
      - impuls nowego procesu
      - nasiono

Dziwne dlaczego P. Lewin mówi tu o DZIAŁANIU, wygląda to niespójnie w kontekście
      opisu aspektu II domu, gdzie czytamy właśnie o działaniu:
      "...W horoskopie, planety połączone półsek_stylem ciągle na siebie działają,
      wzbogacając się wzajemnie energią. Jego cechą jest STABILIZACJA..."
      Dopiero tutaj pasuje określenie DZIAŁANIE, ale napewno nie stabilizacja, raczej
      działanie powodujące WZROST bytu zapoczątkowanego aspektami I domu. STABILIZACJA
      pojawi się dopiero przy przejściu z II do III domu kiedy wzrost zostaje zakończony.

To na razie tyle z uwag. Podoba mi się tematyka Twojej strony i myslę że
      moglibyśmy wymienić trochę poglądów.
      • jerry.uk Re: Teoria aspektów 26.08.05, 15:40
        Witam. na wstepie chcialbym powiedziec ze ten artykul "Teoria aspektow" nie
        wchodzi w zakres bezposredniej tematyki Astromarketu, pojawil sie tam niejako
        na doczepke, poniewaz na tym forum pojawilo sie pytanie o aspekty. Tak wiec
        przypomnialem sobie ze mam w swoich zbiorach artykul na ten temat i
        postanowilem go opublikowac. Zazwyczaj nie lubie teoretyzowania, wole opisywac
        praktyke i namacalne doswiadczenia ale w drodze wyjatku pojawil sie ten
        artykul. Musze jeszcze cos wyjasnic, zeby nie miec potem problemow - M. Lewin
        nie napisal tego artykulu, ja jestem jego autorem. Napisalem go w oparciu o
        notatki z wykladu.
        Dzieki za uwagi, przejrze ten tekst pod ich katem i zweryfikuje.

Co do pierwszej uwagi - masz racje. Powinno byc "druga polowa to polcykl
        SWIADOMOSCI, WYKORZYSTYWANIA DOSWIADCZEN" .

Co do koniunkcji, jako aspektu I-domowego, jest to aspekt bardzo dynamiczny bo
        jest pierwszy, inicjujacy. Tak jak Baran jest nabardziej dynamicznym i
        pionierskim Znakiem Zodiaku. Jesli chcemy cos rozpoczac, musimy dzialac.

Kiedy inicjatywa zostaje podjeta, potrzebna jest jej kontynuacja i
        stabilizacja, czyli aspekty II-domowe. Mysle ze znow mozna to porownac do
        drugiego Znaku Zodiaku, ktory jest najbardziej wytrwaly.

zapraszam do korespondencji dotyczacej astrologii finansowej, w tej dziedzinie
        czuje sie znacznie lepiej niz w zakresie teorii astrologii.
        --
        wojtek
        www.astromarket.pl
        • moris6 Re: Teoria aspektów 26.08.05, 20:20
          Przepraszam ale nie doczytałem kto dokładnie jest autorem, zbyt pochopnie
          przeleciałem przez wstęp.
          Dobrze, że ten tekst sie pojawił, bo wnosi jakies inne spojrzenie. Sam do końca
          nie w pełni pojmuję spraw aspektów dlatego sięgam po wszystko co mi wpadnie w ręce.
          Co do aspektu I-domowego to może jest tak jak piszesz, a widac to wyraźnie przy
          innym temacie o którym chciałbym porozmawiac. Mam na myśle fale Eliota w
          kontekście astrologii, ale założe do tego osobny wątek.
          Z innego punktu widzenia energia aspektu I domu jest potężna, ale jest ona jakby
          uwięziona w jednym miejscu co powoduje, że zmienia ona jakby swój charakter na
          energię POTENCJALNA. Coś co posiada własnie np. nasiono które zaczyna kiełkować,
          faza kiełkowania będzie na granicy I i IId. Napisałeś, że jeżeli "chcemy coś
          rozpocząć to musimy działać", jak najbardziej, tylko jak mysliś co pobudza nas
          do tego działania? Sadzę, że jest potencja twórcza zwana WOLĄ. Od jej siły
          zależy dalszy rozwój i wzrost przedsiewzięcia. Siły znaku Barana sądzę że można
          porównac również do energii potencjalnej ukrytej w każdym atomie materii, siły
          te wyzwolone w sposób niekontrolowany prowadzą do eksplozji i stąd
          prawdopodobnie bierze sie określenie, że Baran jest żywiołowo dynamiczny.
    • wasza_bogini bardzo ciekawy artykul. 26.08.05, 22:08

• neptus Re: Teoria aspektów 28.08.05, 17:02
      jerry.uk napisał:

> Bezpośredni link do artykułu:
      > www.astromarket.org/artykuly/aspekty.htm

STRONA ZAWIERA WIRUSA!!!
      • jerry.uk Re: Teoria aspektów 28.08.05, 20:02
        > STRONA ZAWIERA WIRUSA!!!

to nie wirus, to te głupie statystyki Stat4U. Ponieważ gryzą się z antywirusami
        i straszą mi gości, kasuję ten skrypt.
        Dzięki Neptus!
        --
        wojtek
        www.astromarket.pl
    • dmog Re: Teoria aspektów 04.09.05, 19:34
      Bardzo ciekawy artykuł. Ale jak w takim razie zrozumieć takie aspekty jak nonagon czy binonagon? Nonagon bierze się z podziału kola na 9 równych części. Tylko tyle wiem o tym aspekcie sad Ale nie wiem jak opisać jego charakter.
      Tak się składa, że wszystkie planety w moim kosmogramie są na łuku binonagonu (80 st.) w miarę równomiernie rozłożone (pierwszą i ostatnią łączy ten właśnie aspekt), oraz Słońce jest w binonagonie do IC, a Księżyc w binonagonie do MC. (Nie muszę chyba mówić, że orby są ścisłe). Dlatego właśnie, lepiej chciałbym zrozumieć ten aspekt. Być może doszukam się w symbolice tego aspektu czegoś, co jest we mnie samym, co mnie wyraża. Z góry dziękuję za wszelkie informacje
      • lwi2 Re: Teoria aspektów 05.09.05, 08:16
        A mógłbyś podać datę kiedy to był taki układ? Może coś historycznie ważnego
        miało wtedy miejsce i tym tropem. Bardzo jestem tej daty ciekawa.
        Pozdrawiam.
        Lwi
        • dmog Re: Teoria aspektów 05.09.05, 10:50
          Rozłożenie wszystkich planet na łuku binonagonu był w dniach 4.11.1980 - 10.11.1980, przy czym ścisły binonagon wyznaczony przez pozycję Księżyca był w dniach:
          4.11.1980 godz. 3:30
          10.11.1980 godz. 23:10
          Ja urodziłem się 9-ego. Biorąc pod uwagę, że nonagon powstaje z podziału koła na 9 części, numerologicznie wyselekcjonowałbym dwa dni, kóre mogą być bardziej znaczące od pozostałych z tego okresu:
          9.11.1980 - suma cyfr 11;
          7.11.1980 - suma cyfr 9;
          Ale to są oczywiście takie luźne uwagi; zastanawiam się po prostu czy nie zaszeregować lepiej tego układu do kwadratu (wszystkie planety w 3 znakach) i nie bawić się tymi małymi aspektami. Chodzi o to, czy ten binonagon jest w jakiś sposób zauważalny w rzeczywistości, czy jednak ten układ podchodzi pod kwadraturę?

Tu znalazłem link do wiadomości z tamtych dni (po angielsku): eightiesclub.tripod.com/id105.htm
          Pozdrawiam

P.S. Historycznie był bardzo ważny... w końcu ja się wtedy urodziłem wink
      • jerry.uk Re: Teoria aspektów 05.09.05, 13:03
        Zgodnie z tym syntentycznym ujeciem aspektow, sa dwa rodzaje binonagonow:
        - rozbiezny ("III domowy") - aspekt nauki, latwosc poznawania, otwarcia na nowe
        myśli lub postawy.
        - zbiezny ("X domowy")- aspekt mądrości, twórczego umysłu, posiadanych talentów
        wykorzystywanych do pomagania ludziom.

sam mam rozbiezny nonagon w horoskopie (Mars-Wenus) i hm... chyba rozumiem jak
        on dziala smile
        --
        wojtek
        www.astromarket.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka