bawolek 31.05.06, 15:39 Coż moze oznaczać Uran w VIII (strzelec)domu? Czy moze on wskazywać na skłonnośc do nietypowych partnerów, i czy ta nietypowość może dotyczyć dajmy na to wieku? Bardzo młody lub duzo starszy partner? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pani.jazz Re: Uran w VIII domu 31.05.06, 16:23 Pytasz chyba o dom VII, nie VIII. Taki Uran moze sugerowac chec pokazania sie swiatu jako czlowiek niezalezny, inny niz wszyscy i wobec tego, w krytycznych polozeniach, moze nawet partnera nie szukac wcale. Z drugiej strony, partnerow moze byc tez wielu, choc nie wydaje mi sie to regula. Taki czlowiek jest dosc zamkniety w sobie uczuciowo, to raczej intelektualista (tym bardziej, ze Asc w Bliznietach), wiec moze przez dlugi czas nie trafic na odpowiedniego czlowieka. Jako duza indywidualnosc, tylko z pozoru bedzie sie zdawal szukac kogos podobnego sobie. Tak naprawde zniesie tylko partnera, ktory bedzie podziwial uranicznego indywidualiste i podda mu sie. To dosc klopotliwe polozenie, bo moze sie okazac, ze bardzo trudno znalezc czlowieka, ktory z jednej strony stoi "na nizszym poziomie", a z drugiej jest godnym partnerem do rozmowy. Trzeba znalezc w sobie dosc dystansu do siebie i poszanowania drugiego czlowieka takiego, jakim jest. To tyle z szybkiego przemyslenia sprawy. pozdrawiam, pani.jazz Odpowiedz Link
bawolek Re: Uran w VIII domu 31.05.06, 23:37 Ciekawe spojrzenie na 7 dom. Dziękuję. Też ważne. Nie pomyliłem się jednak - chodziło mi o Urana w VIII domu (władca domu XI i XII oraz księzyca i merkurego). Nie miałem na myśli związków formalnych a raczej pewnego rodzaju skłonność, fascynację osobami dużo starszymi lub dużo młodszymi. Wydaje mi się, że kiedys trafiłem na podobną interpretację takiego położenia... A inaczej jak można to zinterpretować ewentualnie? Odpowiedz Link
anahella Re: Uran w VIII domu 01.06.06, 00:54 bawolek napisał: > Wydaje mi się, że kiedys trafiłem na podobną interpretację takiego > położenia... Mozliwe, ze ktos gdzies to tak uproscil, ale zabraklo wywodu ktory doprowadzil autora do wniosku. Zobacz: dom osmy to sa dobra innych ludzi, w tym najwieksze dobro, czyli umiejetnosc zaplodnienia, czyli przekazania zycia w celu podtrzymania gatunku. Stad dom VIII to dom seksu, bo siegamy po cudza umiejetnosc splodzenia z nami potomka. Pierwotnie seks mial przeciez temu sluzyc, efekty dodatkowe to bonusy. Seks, a zwiazek partnerski to dwie rozne sprawy. Zazwyczaj sie ze soba lacza, ale nie zawsze. Wedlug praw ludzkich (Waga i VII dom) w naszej kulturze mozemy miec jednego partnera poslubionego. Wedlug praw naturalnych (VIII dom) sypiac mozemy z kazdym, kogo uda sie nam do seksu namowic (albo zmusic, bo dom VIII to seks niezaleznie czy od tego czy ma znamiona przyjemnosci, radosci czy przestepstwa). Uran w VIII domu mowi: "lubie inaczej" albo "chce Cie w seksie zaskoczyc". Uran sluzy do przekraczaia granic. A granice zazwyczaj wyznaczaja nam warunki, w jakich wzrastalismy, i zgodnie z wlasnym rozwojem - sami sobie wyznaczamy. Dla jednego Uran objawi sie upodobaniem do seksu analnego, dla innego sypianie z partnerami nie pasujacymi do srodowiska, z ktorego pochodzimy. Przykladow mozna mnozyc, ale towarzyszy temu efekt "jest inaczej". Gdy mowimy o takich planetach jak Jowisz i Uran, to zawsze mamy w domysle przekraczanie granic. Zatem musimy miec zdefiniowane pojecie owej granicy. Starsze partnerki seksualne - mozna to pod Urana w VIII domu podciagnac, jesli w horoskopie mezczyzny tak jest, bo zwyczajowo kobieta powinna byc mlodsza. Granica jest tu zwyczaj spoleczny, a Uran w VIII bezczelnie te granice depcze - stad moze byc ten, zacytowany przez Ciebie wniosek. Odpowiedz Link
bawolek Re: Uran w VIII domu 01.06.06, 01:04 ależ Ty to świetnie opisałaś...baaaardzo logiczne! Odpowiedz Link
anahella Re: Uran w VIII domu 31.05.06, 22:27 Uranowo-osmodomowa jest scena z filmu "Forrest Gump" i tekst: "zainwestowalem pieniadze w jakas firme owocowa" (kto nie pamieta: po tych slowach jest zblizenie na folder owej owocowej firmy - chodzi o Apple Computer) Odpowiedz Link
bawolek Re: Uran w VIII domu 02.06.06, 00:10 zastanawiam się dlaczego ta scena nie jest przypiasana do II domu? Odpowiedz Link
janina62 Re: Uran w VIII domu 02.06.06, 11:25 Uran tranzytuje właśnie mój VIIId./warto zaznaczyć ze w radix mam kwadraturę Uran IId/Mars Xd.; obserwuje potrzebę penetracji działań poszczególnych członków grupy współpracującej ze mną; mam intuicję ze cos sie rozpada albo "idzie" w niewłasciwym kierunku; teraz właśnie przy tym tranzycie dostrzegam to w sposób bardzo jaskrawy ; wykazuję przy tym sporą nerwowosc która udziela się wszystkim więc konfrontacje/choć uzasadnione?/ nie maja końca; byc może trend uraniczny i silne indywidualności przynoszą zmiany na gruncie zawodowym/ myslę jednak że wynikają one głównie z braku zaufania , z niejasnej postawy oraz z ewidentnych braków w zarzadzaniu ludzmi; dom VIII postrzegam jako miejsce zbiorowej działalności majacej przynieśc okreslone korzyści/ warunkiem dobrych rezultatów jest poczucie wspólnego celu /jesli "ryba psuje sie od głowy" a Uran własnie tranzytuje pasmo Ryb to napewno cos sie wydarzy.../pzdr Odpowiedz Link
anahella Re: Uran w VIII domu 02.06.06, 16:54 bawolek napisał: > zastanawiam się dlaczego ta scena nie jest przypiasana do II domu? Nie jest oficjalnie przypisana do zadnego domu - ja ja tak skojarzylam. Forrest Gump inwestuje cudze pieniadze - swojego dowodcy. Generalnie pieniadze, ktorymi dysponujemy, a nie sa nasze, lub nasze ale ktorymi nie dysponujemy to dom VIII. W tym miescza sie lokaty ale i kredyty. Inwestycje - moim zdaniem tez, bo jesli kupimy akcje firmy, to pieniedzy na koncie nie mamy. Mamy je w domysle, bo mozna je sprzedac lub czekac na dywidendy. Dom II to sa pieniadze, ktore co miesiac dostaje na konto, i ktore z traktuje z neptunicznym wdziekiem - mam Neptuna w II Odpowiedz Link