Dodaj do ulubionych

Układy planetarne

31.07.06, 08:54
Jak pokrótce można scharakteryzować układy planetarne:
wiadro,miska,statek ,latawiec ? Spotykam się z róznymi nazwami układów ,z
róznymi podziałami . Gdzie można znaleźć jakąś konkretną informację dot.
wszystkich układów planetarnych ?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • neptus Re: Układy planetarne 31.07.06, 10:51
      Było. Wrzyc w wyszukiwarkę.
      • virridi1 Re: Układy planetarne 31.07.06, 12:06
        wrzucałam,wyszukiwałam,penetrowałam i zadowalających informacji niestety nie
        wyszukałam .W innym przypadku nikomu bym głowy nie zawracała .
    • all2 Re: Układy planetarne 31.07.06, 12:53
      Piszesz tu o dwóch trochę różnych rzeczach. Jedna, to ogólny rozkład planet w
      horoskopie - rozprysk, wiadro, miska, lokomotywa, wiązka itp. Te nazwy
      traktowane są dość swobodnie, na zasadzie luźnych skojarzeń, niektóre są dobrze
      przyjęte i ogólnie zrozumiałe, inne poszczególni autorzy sami sobie wymyślają.
      Ja na przykład nie wiem, co to jest statek, a sama używam słowa "miotła" na
      takie ciaśniejsze wiadro - wiązka z jednej strony i trzonek z drugiej. Zeby
      zrozumieć, jak to działa, to trzeba po prostu użyć wyobraźni.

Latawiec to już insza inszość, bo to konfiguracja planetarna, a w konfiguracjach
      obowiązują dość ścisłe orby. Są to aspekty, które łączą się w większe figury.
      Np. w latawcu biorą udział 2 sekstyle, więc tu dokładność figury liczy się tak,
      jak przy pojedynczym sekstylu - do 2, maksymalnie 3 stopni.

O konfiguracjach najwięcej jest w "Dynamice aspektów" Tierneya. Opisy ogólnych
      rozkładów planet znajdziesz w prawie każdym ogólnym podręczniku. Trochę jest też
      tutaj:
      www.astrolog.exporter.pl/cwiczenie1.html
      i było na stronie Astrolabium, ale nie bardzo wiem, czy ona jeszcze działa,
      spróbuj się tam zalogować:
      astrolabium.pl/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=63&func=view&id=509&catid=2
      --
      Wierzono, że artyści pochodzą spod znaku Saturna, tej samej ponurej gwiazdy, co
      złodzieje i mordercy.
      prof. Maria Poprzęcka
      • virridi1 Re: Układy planetarne 01.08.06, 09:34
        Dzięki za informację smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka