andgie 31.07.06, 09:23 Jak dziala poltorakwadratura Saturna do Wenus? Czy jak kwadrtura tylko slabiej? Rzadko kiedy omawiamy tu male aspekty. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anahella Re: Poltorakwadratura 31.07.06, 19:33 neptus napisała: > Podobnie. To tez aspekt dynamiczny. Podobnie do kwadratury, domyslam sie, chcialas napisac. Mysle ze jest wrednawy, bo niby harmonijny (planety moga byc polozone w tym samym zywiole) a jednak nieharmonijny. Nie cierpie poltorakwadratury, bo ona jest taka "dobra" ale "zla". Jako aspekt dynamiczny nakreca, ale z powodu tych samych zywiolow zniecheca. No i posiadac poltorakwadratury jest narazony na palec diabla przy tranzytach. Wlasciciel kwadratury tez, ale kwadratura jako aspekt silny jest widoczna - nie sposob nie zauwazyc problemu. Poltorakwadratura nie jest na pierwszym planie, wiec czlowiek nakreca sie przez planety z ukladu, jest w jednym zywiole, slicznie sie wszystko zapowiada a potem - bach! - rozbija sobie glowe o poltora kwadrata. Odpowiedz Link
arcoiris1 Re: Poltorakwadratura 31.07.06, 22:34 jako włascicielka dwóch diabelskich paluchów w radiksie sie pozwole zgodzic- diabelski układ bo lecisz w ciemno w cos co potem okazuje sie kompletną klapą, albo trudno z tego sie wykaraskac. Kolejna podobna jazda to połkwadratura. Niby sekstyl, a nieharmonijnie. U mnie - między Swiatłami- Lew i Waga. Te pół i półtora sa takie trygoniaste własnie, łatwe, oszałamiają a w sumie zwodzą na manowce. Lecisz i krzyczysz hop hop a tu zachodu nie ma, i nie ma i nie będzie. Jeden z dwóch wspomnianych diabelskich w moim bardzo kwadraturowym kółku, czyli Jowisz-Wenus-Neptun- zamienie/sprzedam/oddam za darmo/dopłace!! Odpowiedz Link
vestalinka Re: Poltorakwadratura 05.08.06, 11:38 Półsekstyl,tzw.konfinis,działa podobnie jak sekstyl? Nie wiem czy można odczuć jego działanie np.pomiędzy dwiema Wenus i jak to się przejawia? Odpowiedz Link
neptus Re: Poltorakwadratura 05.08.06, 13:33 Półsekstyl jest nieharmonijny, to sasiednie znaki i nie bardzo sie "lubią". Aspekt jest słaby i szczególnie w kość nie daje. Odpowiedz Link
arcoiris1 Re: Poltorakwadratura 05.08.06, 21:01 mam półsekstyl Saturna do Merkurego, właściwie go nie czuję. Logiki u mnie jak na lekarstwo Nie wiem, półskstyle nie wydają mi sie harmonijne, bo to inne zywioły.. Dwie Wenus powiadasz.. Dajmy na to ty ją masz we Lwie, on w Pannie- i co? Ty z rozmachem, Królowa Życia w sobotnią noc aby do rana tatatammm a on poukładany pedant z regularnym zdrowym trybem życia trzy posiłki dzienie, trzeba sie wyspac, ty rozrzutna on oszczędny.. Nieeeeeeeeeeeeeeeeeee. W synastrii myśle najlepsze koniunkcje, opozycje i skestyle, trygony tez- ale wtedy istniej niebezpieczeństwo ze jesteście zbyt podobni, a ktos przeciez musi płacic rachunki (mój Lew mi to mówi Odpowiedz Link
neptus Re: Poltorakwadratura 05.08.06, 13:44 Oj tak, półkwadrat jest też parszywy. Mam Saturn/Neptun, Lew/Waga, 4/5 dom, a planety niezbyt do siebie przystające energiami. Ciągle mnie na tym wciąga w jakieś ciężkie zawirowania życiowe, zwykle z deszczu pod rynnę, Neptun wpada w zachwyt i leci w ciemno, a potem Saturn dokopuje w zadek. Jestem gotowa twierdzić, ze ten układ dał mi bardziej popalić w zyciu niż cała plejada posiadanych kwadratur, bo na kwadraturach przynajmniej wiem, co jest grane, a tu jak jeszcze sie np. Jowisz na Neptunie usadzi, to jakbym sie nie zapierała i tak w końcu dam się zwariować. Odpowiedz Link
arcoiris1 Re: Poltorakwadratura 05.08.06, 21:11 yhym. Półkwadrat jest gorszy niz kwadratura, mydli oczy, bo niby znaki pokrewne. Zwłaszcza jeżeli domy sa w półsekstylu- wtedy konflikt sie pogłebia, heheh, pół biedy jezeli domy są sekstylowate Półkwadrat Ogień-Powietrze sprawia że rzucasz sie bez pomyslunku w nowe idee, koncepty, pomysły, a potem jakos tak nie wychodzi ))) U mnie Słońce we Lwie zywiołowo sie zapędza a potem Księzyc się z tego nabija do rozpuku i posyła mnie do kąta. Strach pomyslec jak sie realizuje na osi Woda/Ziemia! Odpowiedz Link
sarna34 Re: Poltorakwadratura 05.08.06, 21:56 A jak działa półtorakwadratura między męską wenus a kobiecym marsem? Bo kwadratura jest cholernie namiętna i goraca. Odpowiedz Link
arcoiris1 Re: Poltorakwadratura 06.08.06, 00:19 hhhhhhhmmm. Pewnie namiętnośc przez pół, albo półtora? ))){oza tym, diabelski palec w razie tranzytu jest naprawde niefajny, wierz mi, mam natalnie dwa! I to na osi 3-8-11, heheh. Bleeh. Nie wiem, ja jakos nie przepadam za "pół" czy półtora- jakies to mało konkretne ;DDDDDDDD Jak juz, to juz! a nie nie tam jakies połowiczne aspekty DDDD Od kwadratu lepsza koniunkcja wenus/mars- miałam ja w Byku z moim byłym- było fajnie w TYM temacie, hehhh. Stare czasy! )))) Odpowiedz Link
arcoiris1 Re: Poltorakwadratura 06.08.06, 00:21 chyba ze poł litra ))) albo półtora ))) Pozdrawiam w sobotnia noc, zaraz idę na impreze i wszystki m zyczę fajnego weekendu! K. Odpowiedz Link
makaryna Re: Poltorakwadratura 05.08.06, 23:53 arcoiris1 napisała: > Strach pomyslec jak sie realizuje na osi Woda/Ziemia! ano tak, jak moze podsumowac 3-cio domowy Pluton w Pannie takiego sentymentalnego naiwniaka jak asc. w Raku ((( ale ten sam Pluton z 1,5 kwadratu odleglym Ksiezycem znakomicie sie rozumieja chociaz koncowe efekty tej wspolpracy nie zawsze sa pozytywne... Odpowiedz Link