07.08.06, 12:47
Czy Pholus to jest planetoida? Co ona symbolizuje w radiksie i jakie efekty
daje w synastrii koniunkcja Pholus z jej Wenus i jego DSC W Rybach (dwie
Pholus w koniunkcji ze sobą)?
Obserwuj wątek
    • aarvedui Re: Pholus 07.08.06, 23:10
      Pholus to planetoida.
      Pholus,Nessus,Chiron o ile dobrze pamietam to tzw centaury.
      O ile Chiron jest dość dobrze opisany,a po polsku ma bardzo dobrą monografię
      autorstwa Piotra Piotrowskiego,to o pozostalych chyba nie ma ścisłych opracowań

sam uwzgledniam jedynie Chirona,Pallas,Westę,Herę i Juno bo te archetypy są
      dobrze opisane i "wyczuwalne" dla mnie.
      ale i tak nie stosuje ich nigdy w prostych interpretacjach a jedynie pomocniczo
      - problemowo,gdzie do rozwiazania jest cos co sie moze typowo przejawiac przez
      archetypy tych planetoid.
      • neptus Re: Pholus 08.08.06, 11:09
        Pholus, jak Chiron i wszystkie centaury to niezupełnie planetoida. Dlatego
        własnie ta grupa obiektów otrzymała nazwę centaurów, ze to hybryda - w polowie
        planetoida, a w polowie kometa - planetka, ktora zblizajac sie do Slońca macha
        ogonkiem jak kometa.
        Ja też uwzględniam z tej grupy jedynie Chirona. Gdyby chcieć uwzględniać
        wszystkie znane obiekty w Układzie Słonecznym, opracowanie interpretacji
        prostego horoskopu trwało by jakieś 2000 lat.
        • iokepine Re: Pholus 08.08.06, 13:44
          www.piotrpiotrowski.wasylyszyn.abacus.pl/artykuly/pholus.htm
        • iokepine Re: Pholus 08.08.06, 13:52
          Ano, anosmile
          Jak się za dużo uwzględnia, to się zaczyna robić sieczka.

Aczkolwiek, jeśli chodzi o centaury, to cieszy mnie,
          że dzięki Asbolusowi mam coś w Lwiebig_grin
          I ten pan prorok mi robi taki piękny sekstyl do Marsasmile

Poza tym warto patrzeć na Chariklo - w końcu jest największa z centaurów i ma
          najgrzeczniejszą orbitęwink
          • iokepine Re: Pholus 08.08.06, 13:53
            W ostatnim zdaniu jest "poza tym", a miało być "poza Chironem"

• aarvedui Re: Pholus 08.08.06, 14:17
          dziekuje za sprostowanie..smile
    • arcoiris1 Re: Pholus 07.08.06, 23:33
      Ja podobnie jak Aarvedui, nie biore pod uwagę. Są midpunkty, małe planetki,
      tranzyty do wektora, progresje do solariusza, 4ta harmoniczna, Łuk solarny,
      profekcje, wreszcie zwykłe ordynarne tranzyty, synastria, wektor progresywny,
      lunariusz, jak bym jeszcze patrzyła na Phalusa, tfnn, to znaczy Pholusa, ehem,
      to juz bym kompletnie zwariowała!!!! wink)))))))))))))))...
      • vestalinka Re: Pholus 08.08.06, 17:22
        Zastanawia mnie jeszcze Juno w koniunkcji z ascendentem w Koziorożcu i opozycji
        do Marsa (natalny).Gdyby ktoś miał jakieś obserwacje i przemyślenia w tej
        kwestii to z góry dziękuję!Nie mam na razie dostępu do "Małych planet w
        astrologii" P.Piotrowskiego,a wiem że to na pewno tam jestsmile
        • lwi2 Re: Pholus 09.08.06, 13:17
          Jak sobie wstukałam Pholusa to zrobił się nie do poznania horoskop, tak, że
          polecam. Patrzę i oczom nie wierzę - trygony mi doszły!!! A także mój ulubiony
          a dotychczas w horoskopie nieobecny aspekt 4/9, i to od Plutona!
          Dodatkowe planety są po to żeby nas pocieszać i znajdować rozwiązania, jak
          podstawowy zestaw wprowadza tylko smutek.
          Co do Juno na Ascendencie to jak tak masz, to sama spróbuj dociec jak to się
          objawia, ja tak mam i chyba doszłam. W książkach piszą różne rzeczy i nie
          wszystko musi pasować do konkretnego przypadku.
          Lwi
          Ps. Książka PP zepsuła mi się płytka CD i nie mogę sprawdzić co tam napisane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka