Dodaj do ulubionych

enneagram a horoskop

03.09.06, 20:17
Kiedy w1992 roku ukazała się książka Helen Palmer "Enneagram", koncepcja
zamieszczonych tam typów osobowości, która pochodzi o Gurdżijewa bardzo do
mnie przemówiła. Oczywiście zakwalifikowałam się do określonego typu, jak
później poprzez tę typologię łatwiej mogłam zrozumieć motywy innych.
Dwa dni temu natknęłam się w internecie na stronkę:

www.enneagram.pl
Uproszczona trochę, ale dla b. dociekliwych można doczytać sobie książki, bo
wiem,że po Palmer jeszcze coś się ukazało.

Na stronce jest test. I on działa, ku mojemu sceptycyzmowi!Przy starannym
wypełnieniu kwalifikuje automatycznie do określonego typu.

Zawsze się zastanawiałam jak można przełożyć astrologiczne typologie na
enneagram. Np. Piątka to dwunastodomowiec, Siódemka-typ b. uraniczno-
powietrzny. To są moje b. delikatne sugestie, chętnie przeczytam o Waszych
typach.
Obserwuj wątek
    • arcoiris1 Re: enneagram a horoskop 03.09.06, 20:43
      jestem pod wrażeniem!!! Wszystko mi sie zgadza! Niezły test.
      wyszło mi 8w7 i opis jest idealny! * to jak dla mnie Lew, a 7, to Uran do
      kwadratu, tez mam takie wrazenie wink
      • neptus Re: enneagram a horoskop 04.09.06, 02:31
        Niezupełnie się zgadzam z tym, co wyszło, choć większość pasuje. Niektóre
        pytania są tak sformułowane, że zadna odpowiedź nie jest dla mnie prawdziwa.

Nie wydaje mi sie, by była tu jakaś prosta analogia do archetypow zodiaku.
        Kazda z 9 grup jest raczej mieszanką wielu archetypów naraz.
        • kasia-asia1 Re: enneagram a horoskop 04.09.06, 23:24
          Arcrois, twoja * to pewnie miała być Ósemka( te sam klawisz). Wiesz, podobnie
          pomyślałam o tym typie jako o Lwie. MOj tata to Osemka, ma 4 planety we Lwie,
          Marsa w Kozie. Moja najbliższa koleżanka - ASc we Lwie, słońce w kozie, też ten
          typ. Ale płeć, może się na pierwszy rzut oka zafałszowywać tę typologię.
          Neptusie, sądzę, ze prawie na pewno nie ma prostej analogii w archetypach
          astrolgicznych i enneagramie. Można wskazywać poszczególne tropy, jak np.
          Neptun związany z typem 4. Każdy z 9 typów ma również swoje tzw. "skrzydła",
          podtypy, więc podobnie jak w astrologii próba opisu migocze różnymi niuansami.
          W enneagramie sa typy podstawowe, ujawniające się w stanie bezpieczeństwa i
          także w stanie stresu. Itp. itd. Sama pamiętam, gdy progresywny księżyc wlazł
          mi na mój baraniasty ascendent, jak zmieniłam się, przesunęłam na
          przeciwstawne "skrzydło" swojego znaku. Księżyc sobie przeszedł i wszystko
          wróciło do normy, rewolucja okazała się epizodem.
      • makaryna Re: enneagram a horoskop 05.09.06, 11:24
        u mnie tez wyszlo 8w7, z tym ze ja sie nie zgadzam z ta charakterystyka !!
        Jedynym uzaleznieniem sa papierosy, a tam pisza o narkotykach i alkoholu (no,
        moze sie czepiam szczegolow).
        Natomiast cala rodzina ma mi za zle, ze nie przywiazuje wagi do strony
        materialnej zycia. Mozna mnie nazwac wszystkim, ale na pewno nie
        materialista !!!
        A we Lwie mam tylko Urana.
        • arcoiris1 Re: enneagram a horoskop 05.09.06, 16:29
          u mnie tez wyszlo 8w7, z tym ze ja sie nie zgadzam z ta charakterystyka !!
          > Jedynym uzaleznieniem sa papierosy, a tam pisza o narkotykach i alkoholu (no,
          > moze sie czepiam szczegolow).
          > Natomiast cala rodzina ma mi za zle, ze nie przywiazuje wagi do strony
          > materialnej zycia. Mozna mnie nazwac wszystkim, ale na pewno nie
          > materialista !!!
          > A we Lwie mam tylko Urana.

Makaryna, a lubisz pieniądze i to co możesz za nie miec?

Ja kocham pieniądze i kocham je miec i wydawac. W takim sensie jestem
          materialistka. A co.
          Natomiast nie przywiazuje uwagi do materialnej/przyziemnej strony zycia w
          sensie- urzedy, papiórki, pierdołki, rachunki, kwitki, wszystko to co Cie
          ciagnie w dół, Ziemia, rozumiesz? Ja moge dac siano na rachunek za światło, ale
          Ty lec na poczte i to zapłac i bujaj sie z "panienką z okienka" bo mnie drgawy
          biora na samą mysl.

I widzisz, jestem "materialistka" bo uwielbiam pieniadze, ale nie sa one
          najwazniejsze dla mnie. Dazenie do gromadzenia dóbr tez mi jest obce- lubie je
          miec, ale nie zeby były celem zyciowym, dązeniem samym w sobie. One maja mi
          tylko uprzyjemniac zywot i ułatwiac sprawy, upiekszac otoczenie.

Wiec jak tam z tym materializmem?

• aarvedui Re: enneagram a horoskop 05.09.06, 01:38
      jednak kółko jest troszku precyzyjniejsze.
      robiłem test 3 razy co pół roku i za kazdym razem wychodzilo mi co
      innego...czyzby to moje podkreslenie krzyza zmiennego dawalo sie weznaki? wink
    • pani.jazz Re: enneagram a horoskop 05.09.06, 10:27
      Kiedy ponad rok temu przeczytalam ksiazke Palmer, tez sie zastanawialam nad tym, czy da sie enneagram przelozyc na astrologie i vice-versa. Doszlam do wniosku, ze bezposrednio nie. Sek w tym, ze enneagram jest nieco jednowymiarowy - pokazuje dominujaca ceche osobowosci czlowieka i tlumaczy podloze jej glownego problemu. Astrologia mowi jeszcze o wszystkich niuansikach i drobnostkach, ktore enneagram omija, co zreszta oczywiste i sluszne, bo nie jest sztuka, nazwijmy to, mantyczna i nie sluzy do odgadywania ukrytego. Enneagram to przede wszystkim systemem terapeutyczny i jego celem jest zniwelowanie negatywnego wplywu osobowosci, ktora czlowiek przejawia, na rzecz pojawienia sie pelni swiadomosci panowania nad swoimi zachowaniami, a przez to - wyzwolenia sie. (Pisze mniej wiecej, bo nie pamietam dokladnie wszystkich terminow.)
      Kiedy w zeszlym roku czytalam ksiazke i pozniej znalazlam test - wyniki byly mi bardzo bliskie, rzeczywiscie czulam sie i zachowywalam tak, jak to opisano. Kiedy zrobilam test ponownie wczoraj wynik byl ten sam, ale tym razem nie czulam z nim zadnych powiazan. Zreszta z zadnym typem teraz bym nie czula, tak mysle. Zupelnie inaczej teraz patrze na siebie i na to, co mnie o tacza; ostatni rok bardzo mnie przetransformowal, glownie dzieki Plutonowi w IV - podswiadomym - i Saturnowi w XI - najbardziej zewnetrznym.
      Enneagram jest niewatpliwie bardzo ciekawym systemem i pomocnym na roznych etapach, ale po prostu - czasem czlowiek sie go nie ima smile.

Pozdrawiam,
      pani.jazz
      • czupakabra27 Re: enneagram a horoskop 05.09.06, 11:01
        ja robiłam 2 razy i za każdym to samo. rozesłałam po znajomomych i wszyscy są
        zaskoczeni jak wyniki trafnie ich opisująsmile co ciekawe, u mnie cyfra z
        enneagramu pokrywa się z numerologiczną drogą życia, a skrzydło to moja cyfra z
        obecnego etapu życia. a przecież nie mogłam na siłę dopasować się do tego wzorca.
        • male_conieco Re: enneagram a horoskop 05.09.06, 15:48
          Zrobiłam. Jestem w szoku! Prawda to prawda, a nazwa "włóczęga" to pewna
          modyfikacja mojego przezwiska z dzieciństwa: "Wędrowniczka" wink Nie mam zielonego
          pojęcia, jak to się ma do mojego horoskopu... może to Uran na MC? Kto ma jeszcze
          4w5?
          • czupakabra27 Re: enneagram a horoskop 05.09.06, 16:43
            Jasmile))
            u mnie władcą planetarnym horoskopu jest Uran, ale to chyba nie tylko
            uraniczność. te silne emocje i łatwosć w ich opisywaniu to mi pachną Neptunem.
            • male_conieco Re: enneagram a horoskop 05.09.06, 17:23
              Też myślałam nad tym Neptunem, ale do nazwy mocno mi pasował Uran. U mnie Neptun
              aspektowany przez Księżyc , robi też półkrzyż z Wenus i Marsem. Prócz tego
              niczym szczególnym się nie wyróżnia wink Zastanawiałam się też nad osią: Koza-Rak,
              czuję, że Koza ma z tą czwórkopiątką coś wspólnego.
              • kasia-asia1 Re: enneagram a horoskop 05.09.06, 18:41
                ja też, he, he. U mnie oś IC- MCna Raku i Kozie
          • am98 Re: enneagram a horoskop 05.09.06, 18:12
            Zrobiłam i w szoku nie jestem. Wyszło mi 4w3, najbardziej z tego opisu podoba
            mi się nazwa ...."Arystokrata" wink)); zgadzam się z połową opisu. Miałam
            problem z większością pytań- twierdzeń, ponieważ to nie są moje problemy.... a
            jeżeli coś nie jest moim problemem, a ma mnie rzekomo dotyczyć - trudno mi się
            do tego odnieść.

Uważam, że ten cały test to kolejna szmira (psychotest) żywcem wzięta z
            czasopism dla gospodyń domowych (no może w ciut lepszym wydaniu); kolejna próba
            systematyzacji, wtłoczenia człowieka w ściśle określone ramy.
            Dlatego optuję mimo wszystko za astrologią, ponieważ stara się, choć nie zawsze
            jej to wychodzi - odnieść do człowieka poprzez horoskop indywidualny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka