zyta-85 05.09.06, 11:45 Jakie powiązania planet obserwujecie u osób z talentem plastycznym? Wystarczą same powiązania Wenus z Saturnem? Czy Wenus koniecznie musi mieć powiązania z Merkurym i Saturnem? A może Neptun + Merkury + Saturn? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vestalinka Re: talent plastyczny 05.09.06, 12:52 Ja jestem plastyczką,zajmuję się malarstwem i rzeźbą od dziesięciu lat. Podaje moje dane gdyby ktoś chciał z ciekawości zerknąć jakie układy za to odpowiadają,sama do końca nie wiem co warunkuje tego typu zdolności. 27 luty 1978,godz.4:30,Częstochowa Odpowiedz Link
witch-witch Re:Moj dziadek był artystą.... 05.09.06, 21:28 Ja natomiast mam ASC w Wadze, Wenus w Wodniku, na linii IV i V dom, w silnych aspektach z Marsem i Jupiterem oraz w koniunkcji z Chirionem.....Czym się zajmuję...Tylko sztuką, a zwłaszcza komputerową.... Odpowiedz Link
sarna34 artystycznie 05.09.06, 23:35 U mnie za zdolności artystycznie: plastyczne i literackie, odpowiada Wielki Trygon zerowy: wenus-neptun-chiron. Jestem bardzo podatna na obraz, kolor, kształt... wzrokowo wszystko odbieram, chociaż plastyka jest uzupełnieniem pierwszoplanowej literatury. Obie dziedziny u mnie kolerują ze sobą. Nie posiadam jednak słuchu muzycznego (nie umiem powturzyć melodii ani zaśpiewać), choć bardzo dobrze wyczuwam rytm, lubię też słuchać muzyki. Odpowiedz Link
arcoiris1 Re: artystycznie 06.09.06, 20:05 (nie umiem powturzyć melodii ani zaśpiewać), POWTÓRZYĆ..... Sarna, uczysz w liceum... Odpowiedz Link
sarna34 Re: artystycznie 06.09.06, 20:59 arcoiris1 napisała: > (nie umiem powturzyć melodii ani zaśpiewać), > POWTÓRZYĆ..... > Sarna, uczysz w liceum... > No i co... zrobiłam błąd!!! Patrz na siebie... Odpowiedz Link
arcoiris1 Re: artystycznie 06.09.06, 21:26 patrzę Ale jakos uczulona jestem na błędy tego kalibru, chyba że ktos jest dyslektykiem. Odpowiedz Link
sarna34 Re: artystycznie 07.09.06, 08:07 arcoiris1 napisała: > patrzę > Ale jakos uczulona jestem na błędy tego kalibru, chyba że ktos jest > dyslektykiem. Jak szybko piszę, to zdarza mi się coś takiego, a potem dziwię się, dlaczego zrobiłam błąd, skoro wiem, jak to się pisze. Nieświadomie zapisuję coś odwrotnie. Pisząc wolno, nie zdarza sie to. Pewnie ma to jakąś nazwę? Nie jest to dyslekcja, bo odczytuję to co zapiszę, jednak występuje jakiś problem. Odpowiedz Link
male_conieco Re: o_O 07.09.06, 12:51 No to sporo wyjaśnia Ja też się czepiłam właśnie nie wiadomo czego... i tak z ciekawości popatrzyłam na "dzisiejsze" kółeczko... właśnie Merkury w Pannie siedzi. A na dodatek... o zgrozo! Mars mi na urodzeniową pozychję wjeżdża! Odpowiedz Link
witch-witch Re: Nie byloby artystycznie bez bledow::=)) 07.09.06, 23:14 Wszyscy popelniamy jakies tam bledy, co tam bledy, wazna jest tresc...Od korekcji jezykowej jest korektor...a to rzaden tfurca..=) Odpowiedz Link
kaby23 Re: talent plastyczny 05.09.06, 15:21 ...Ja z kolei mam wyszstkie aspekty, o których piszesz, ale talentu plastycznego za grosz kiedyś ktoś mi próbował robić horoskop i był bardzo zdziwiony, że nie jestem jakąś artystką na pierwszy rzut oka, najchętniej właśnie taką z ASP, he he Odpowiedz Link
limetka77 Re: talent plastyczny 05.09.06, 20:44 A dlaczego akurat Wenus z Saturnem? Sądzę, że Saturn nie ma tu nic do rzeczy, daje co najwyżej wytrwałość potrzebną do skończenia dzieła Ja bym stawiała na podkreślony znak Wagi i dobrze aspektowaną Wenus. Odpowiedz Link
kaby23 Re: talent plastyczny 05.09.06, 21:12 mam stellium w Wadze a Wenus jest na MC i w sekstylu do tego układu Jest tam Merkury, który jest władcą V domu... Pewnie dlatego wyżywam się artystycznie za pomocą słów, ale i tak się wszyscy spodziewają "artystki" Odpowiedz Link
virridi1 Re: talent plastyczny 05.09.06, 22:08 Ja też mam większość planet w wadze i koniunkcję słońca z wenus w wadze i zajmuję się malarstwem olejnym w sumie amatorsko ale maluję obrazy ,asc też w wadze.No i jesli chodzi o projektowanie wnętrz czy ogrodów też jestem w tym dobra. Odpowiedz Link
zyta-85 Re: talent plastyczny 05.09.06, 22:10 Może niekoniecznie Wenus musi być w aspekcie z Saturnem, ale wydaje mi się, że te planety łacząc się ze sobą dają takie uzdolnienia. A Saturn pomaga nadać formę czemuś nielotnemu Odpowiedz Link
pani.jazz wcale nie tylko Waga! 05.09.06, 23:21 W Wadze nie mam nic, rozpoczyna tylko II dom, a sztuka wlasnego wyrobu jeszcze nigdy nie udalo mi sie zarobic. Olowek do reki wzielam i pierwsza bazgrole popelnilam w wieku poltora roku (tu sie akurat moglo zbiec, ze Wenus tranzytowala akurat Wage i wlaczyla zapalnik), a potem to juz polecialo. Szkola muzyczna, umilowanie spiewu, rysowanie na lekcjach, po lekcjach, zamiast odrabiania lekcji (tylko przed lekcjami nie, bo lubie pospac), marzenia o pisarstwie i pisanie do szuflady w zawsze niezadowalajacych mnie ilosciach i jakosci, szkola fotograficzna, dlugie godziny przy Photoshopie aby rysowac, retuszowac, mieszac, laczyc, kolazowac. Ostatnio dlubanie w drewnie i podchody do metalowej bizuterii, laczenie roznych technik. Slowo wyjasnienia do tych przechwalek . Wenus w Byku, IX dom, z osmioma aspektami, wcale nie takimi latwymi zreszta. Na niej Wezel Płn i Pallas, w orbie 1 st. Aspekt z Saturnem jest - opozycja. Ale wiecej upatruje jednak w kwadracie do Jowisza z V domu, bo Saturn w III ogranicza swobode wypowiedzi wysoko polozonej Wenuski, a Jowisz mowi "hulaj dusza". Sekstyl do Merkurego daje pomysly, duzo pomyslow, a kwinkunks z Uranem kaze kombinowac, by rozladowac napiecie z rodzaju "jestem za malo tworcza, za malo oryginalna, za malo robie, za slabo robie". Trygon do Asc daj zamilowanie do robienia sztuki, a sekstyl do Desc uznanie w oczach tych, ktorzy moje wyroby widza (a to, ze wykladowcy bywaja skapi w pochwalach klade na karb opozycji Saturna ;P ). Wiec wcale nie tylko Waga. Odpowiedz Link
male_conieco Re: wcale nie tylko Waga! 06.09.06, 10:49 Czyli Wenusjańskie, Neptunowe, Uraniczne i Merkurowe połączenia? He he to ja mam dodatkowo jeszcze Księżycowo Neptuniczne, i... kopa Nie robię nic... z silną Wagą lenistwo bierze górę nad twórczością! Z Kozą na ASC mam wrazenie, że nie mam co sie wychylać, że i tak nie zdołam.. a pomysły mam, tysiace na minute, i oryginalna lubie być i żeby było ładnie, ale co z tego, jak mi się nie chce, a jeśli się zachce, to szybko, teraz, natychmiast, i byle jak (Wenus w Baranie)... a potem rozczarowanie, że z takiego twórczego, gorączkowego i spazmatycznego aktu twórczego taki niedorobiony potworek się zrodził... i czyj on? Może jedynie taniec daje mi dużą satysfakcję, zwłaszcza, że zawsze zbieram za niego gratulację i pochwały... i nigdy nie trzeba nad nim pracować, kończyć, dłubać i dorabiać... nawet myśleć nie trzeba Odpowiedz Link
pani.jazz Re: wcale nie tylko Waga! 06.09.06, 11:06 Wiesz co, to ja mam wlasciwie podobnie. Tzn. nie chce mi sie. Tez mam Ksiezyca z Neptunem, ba, nawet Slonce z Neptunem mam. Opozycja Wenus/Saturn i kwadrat Wenus/Jowisz zamiast mnie zmusic do roboty - rozleniwiaja strasznie. Wiec sie nie moge zebrac, a jak juz cos wymysle, to zostawiam w polowie drogi do zakonczenia. Oj, musze sie wziac za dyscypline, naprawde musze. Dla Ciebie najwygodniejszy jest taniec, a dla mnie, na tej samej zasadzie, fotografia (cyfrowa! boze, jak ja nie lubie ciemni...). Od kiedy mam cyfre, zaczelam robic duzo lepsze zdjecia, czuje, ze mam wieksza kontrole nad tym, co uchwyce i w ogole jestem bardziej zgrana z aparatem. Potem moge z radoscia siedziec w photoshopie i obrabiac zdjecia do woli, poki nie beda perfekcyjne. A to juz sprawa silnego Urana na IC. W ogole, wspolczesna sztuka jest baardzo wodnikowa w wyrazie, nie sadzisz? Niewiele juz ma wspolnego z klasyczna Waga. Odpowiedz Link
male_conieco Re: wcale nie tylko Waga! 06.09.06, 11:52 Mój promotor co jakiś czas ze smutkiem w głosie mówi mi, że nie ma współczesnej sztuki Coś w tym jest... Uran. Uran i "sztuka komputerowa",choć bardziej pasuje Uran i "sztuka obrazoburcza" Sztuka w pewnym momencie musi stać się Uraniczna, aby mogła pójść naprzód(?). Waga rządzi sztuką mieszczańską: te wszystkie deco-cośtam, moda, wizaż, jak najbardziej mieszczą się w tej dziedzinie życia, którą można nazwać estetyczną. Wciąż chodzi o to, żeby było ładnie, i żeby mieściło się w jakimśtam kanonie. Co do fotografii, to też bardzo sobie cenię cyfrową ale w postaci... moich autoportretów! Niczemu tak dobrych zdjęć nie zrobię, jak właśnie sobie samej, hehe. Odpowiedz Link
zyta-85 Re: wcale nie tylko Waga! 06.09.06, 12:41 Mój problem to też samodyscyplina. Nic mi się nie chce. Najgorzej to zacząć. Moja Wenus ma tylko jeden aspekt- opozycję do Saturna, chociaż Saturn włada Księżyconeptunem, który jest w kwinkusie do Merkurego w V/VI domu. W V domu jest jeszcze Mars aspektowany przez Urana i Jowisza. Znajomi mi mówią, że ładnie rysuje, ale mi się nie podoba. Dla mnie za mało oryginalne (Uran w kwadraturze do Asc). Na dodatek jak mi coś nie wychodzi to się szybko zniechęcam i powątpiewam czy mam zdolności. Odpowiedz Link
ath108 Re: Merkury-Neptun 06.09.06, 13:46 Znam dwie osoby bardzo uzdolnione plastycznie, z wielka wyobraźnia - obie maja Merkurego w ścisłej koniunkcji z Neptunem ale Saturna tez silnego - obie (!) są Koziorozcami. Jedna dodatkowo ma Saturna na IC i maluje takie obrazy tak ponure i ziejące samotnością, że lepiej nie patrzeć. Odpowiedz Link
czupakabra27 Saturn 06.09.06, 18:20 uwikłanie w sprawy plastyczne Saturna potwierdzam własnym przykładem. jestem solarnym Koziorogiem, mam zerową opozycję miedzy Saturnem i Wenus w Wodniku. może i recepcja Saturn - Lew/Słońce - Koziorożec coś tu daje. najbardziej lubię w swojej twórczości łączyć tradycyjne media z komupterem. ponurych wizji nie lubię i nie tworzę bo w Wodniku mam jeszcze 5-domowy Księżyc (swobodna koniunkcja z Wenus) i to co robię jest wesołe, kolorowe i dla dzieci. współpracuję głównie z wydawnictwami o takim profilu i czuję, że to moje powołanie. Saturn lubi podkopać mniemanie o własnych zdolnościach, ale takie uczucia trzeba trzymać na smyczy i iść dalej. Odpowiedz Link
arcoiris1 Re: Merkury-Neptun 08.09.06, 00:48 jestem absolutnym antytalentem plastycznym i malarskim, architektonicznym, antytezą ASP, rzezby, gliny, fotografii (chyba, że cyfrowa , garncarstwa, wycinanek kurpiowskich, modelowania z plasteliny i masy solnej, colage'u, nie gram na zadnych instrumentach, nie umiem nic narysowac, nie haftuję, nie wyszywam obrusów, nie projektuję strojów, nie spiewam, nie urządzam happeningów ani uranicznych instalacji. Dobrze, że rozrózniam kolory. A i Saturna mam silnego, i Wagę, i Neptuna w slicznym kwadracie do Wenus, a dom piaty w Bliznietach z Merkurym w twórczym Lwie w koniunkcji ze Słoncem. Jedyne co robiłam na niwie artystycznej to pisanie wierszy i czasem popełniłam jakies zabawne felietony. U mnie te aspekty to aspekty odbiorcy- kocham sztukę szeroko rozumiana jak oglądacz i posiadacz. Jesli chodzi o malarzy to kocham malarstwo hiszpanskie i karaibskie, radosne, afirmujące zycie, Słońce, kolory, seks. Odpowiedz Link
am98 Talent plastyczny (nic dodac, nic ujac) 06.09.06, 19:28 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11132&w=45675583&a=45696420 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11132&w=45675583&a=45684357 P.S. To bylo calkiem niedawno Odpowiedz Link
pani.jazz Re: Talent plastyczny (nic dodac, nic ujac) 06.09.06, 19:55 Aaach, dzieki za przypomnienie. Swietny watek, jak zwykle doskonala all2. I juz nie mamy czego roztrzasac w tym watku . Odpowiedz Link
undyna Re: talent plastyczny 07.09.06, 02:24 znam dwie osoby autentycznie utalentowane plastycznie, obie mają wielki trójkąt jednocześnie w znakach powietrza i domach powietrza Uran-Saturn-Wenus. Odpowiedz Link
anahella Re: talent plastyczny 08.09.06, 14:23 Moim zdaniem nie ma aspektow obowiazkowych. Ogolnie powiedzialabym ze za talenty artystyczne odpowiada mocno posadowiona Wenus. To moze byc Wenus na osi, Wenus w aspekcie ze swiatlami i/lub wladca horoskopu, albo po prostu z wieloma aspektami. Tworczosc to dom V, nadawanie pomyslom artystystycznym "ciala" to Saturn. Odpowiedz Link
zyta-85 Re: talent plastyczny 08.09.06, 22:46 anahella napisała: Ogolnie powiedzialabym ze za > talenty artystyczne odpowiada mocno posadowiona Wenus. To moze byc Wenus na > osi, Wenus w aspekcie ze swiatlami i/lub wladca horoskopu, albo po prostu z > wieloma aspektami. A Neptun? Neptun przecież też daje wyobraźnię, fatazję, umiłowanie kolorów... Odpowiedz Link
johnnyhatesjazz Re: talent plastyczny 16.10.06, 19:24 Ja mam słońce w pannie, księżyc w strzelcu i w koniunkcji saturn/uran.Asc Rak,Mc ryby.Neptun w sekstylu do Mc i w kwadraturze do marsa. Mam silne przeżycia z lat 1993/94/98/99/02/03/06, kiedy grałem w GUN-DEC albo CONTRĘ (gry na Pegazusie).Widząc te obrazy w telewizorze i słysząc te dźwięki wydawało mi się ,że widzę poza tymi obrazami jakieś inne.To było upojne, bardzo piękne. Aby było ciekawie te telewizyjne gry stały się dla mnie niemal tym czym... Tora dla Żyda. Odpowiedz Link
angelheaded Re: talent plastyczny 16.10.06, 23:19 Moim zdaniem bardzo ważne jest dobre połączenie między Neptunem a Merkurym. Merkury w końcu odpowiada za mowę, język, mówi o sposobie w jaki się wyrażamy. Jeśli jest w dobrym połączeniu z Neptunem umożliwia nam wyrażenie naszej duszy, wnętrza (Neptun) pzrze sztukę, która też jest jakąś formą jezyka, komunikacji ze światem zewnętrznym. Natomiast nie przeceniałabym połączeń Wenus z Neptunem, które wcale nie muszą dac artysty. Mogą za to dac nam osobę o dobrym guście, zamiłowaniu do sztuki (ale jako widz), osobę, którą fascynują artyści, piękni ludzie etc Bez pomocy Merkurego tu się nie obędzie Co do Saturna nie mam konkretnego zdania. Jest to dosyc ciężka i nieprzewidywalna (jak dla mnie) planeta - nigdy nie wiemy, kiedy sprowadzi nas do prozy życia, a kiedy wspomoże nasz rozwój i pomoże się wznieśc na wyżyny... Na szczęście astrologia czasem uchyla rąbka tajemnicy jak z tym Saturnem życ, aby nam sprzyjał. Angelheaded Odpowiedz Link
bw1971 Re: talent plastyczny 17.10.06, 08:43 witam, i mnie się czasami przypomni, że mam odrobinkę talentu, tylko moim "panem" jest ołówek, który lubi twarze i konie, lubię regularne rysy, kształty, jeśli się ubrać to tylko pod kolor i styl. Mysle, że w tym kierunku kluczową zasługę ma Wenus i jej aspekty, ja mam księżyc i Wenus w Wadze w VII domu. Odpowiedz Link
marseille30 Re: talent plastyczny 11.05.07, 14:17 Maluje, rysuje, pisze, a moj 5 dom jest pusty Jedyny aspekt Wenus to opozycja do Jupitera. Korzystalam z astro. Czy mozliwe, ze to wszystko, czy nie widac wiecej, bo to bezplatna wersja ? Odpowiedz Link
neptus Re: talent plastyczny 11.05.07, 22:21 Myslisz, ze za kasę koo wygląda inaczej? )) A popatrz na swoje aspekty Merkurego, ascendent, MC, Słońce, dom szósty, drugi, trzeci... W kazdym horoskopie wyraża sie to inaczej. Dlatego pytania tak postawione, jak to tytułowe, uważam za niezbyt mądre. To jest na szczęście mało szkodliwe. Odpowiedz Link
marseille30 Re: talent plastyczny 12.05.07, 09:47 W desperacji pomyslalam, ze moze jest wiecej Wenus kloci sie z Jupiterem, Merkury laskawie wszedl w sekstyl z Saturnem. Wiec nie ma nic szczegolnego. Za to, jak sie wczoraj okazalo, asendent mam w Wadze (mama podala mi wczesniej mylna godzine urodzenia, o cale 5 min ), a nie w Skorpionie. I slonce jest z koniukcji z ascendentem Ale rzeczywiscie od niedawna zajmuje sie "rysowaniem" i jest to zdecydowanie hobby, a nie zrodlo zarobku Pozdrawiam i dziekuje Odpowiedz Link
neptus Re: talent plastyczny 12.05.07, 15:41 Popatrz sobie na horoskop Eschera. 17.06.1898 Leewarden. Ustawiłysmy go kiedyś z All2 na 6:55 GMT. Chyba nie powiesz, że był marnym grafikiem? A niejaki Ciurlionis? Słońcowenus w Pannie. Ale trygon Me/Sa. Horoskopy wielu artystów sa znane. Wystarczy je prześledzić. Waga z założenia nie jest tworcą sztuki. Jest koneserem. Doskonale sprawdza się jako właściciel salonu sztuki, gdzie wystawia dzieła innych. Odpowiedz Link
angieblue26 Re: talent plastyczny 12.05.07, 17:32 Dziekuje, poszukam i przyjrze sie tym horoskopom A co do "koneserow", dla mnie to impotenci. Nie chce tylko zachwywac sie cudzym, chce dalej robic swoje, z gwiazdami, albo mimo gwiazd ) Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: talent plastyczny 12.05.07, 18:09 angieblue26 napisała: > A co do "koneserow", dla mnie to impotenci. Za przeproszeniem, ale wypchaj sie Bez koneserów któzby podziwial dziela artystów? Któzby potrzebowal artystycznych uslug? Któzby oddychal pieknem i otaczal sie nim? Kto by propagowal harmonie i przyjemne wzornictwo w najdrobniejszych lub najwiekszych zycia szczególach (od otwieraczy do butelek po budynki i parki?) Bez koneserów na swiecie byliby tylko oschli inzynierowie budujacy ohizdne kwadraty oraz niezrozumiani artysci przymierajacy glodem Poza wypchaniem zycze Ci oczywiscie sukcesów na drodze artystycznej Odpowiedz Link
angieblue26 Re: talent plastyczny 12.05.07, 18:58 Nie przepraszaj, zajrzalam do Twojej sygnaturki i nie gniewam sie. Odpowiedz Link
marseille30 Re: talent plastyczny 12.05.07, 18:59 Z wrazenia napisalam z drugiego konta. Pozdrawiam Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: talent plastyczny 12.05.07, 19:34 Ja mam sygnaturke? A gdziez to? Nieustajaco, nadal Tobie zycze twórczego, artystycznego zywota Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: talent plastyczny 11.05.07, 22:50 jestem sobie tez Histerykiem Sztuki przez I z wyksztalcenia pracuje w brand management czyli wyzywam sie artystycznie i marketingowo planujac jak bedzie wygladac promocja i kolorystyka kolejnej naszej marki. No i mam faktycznie w 10 domu przy MC Urana w Wadze i ten caly Uran robi trygon do Koniunkcji Wenus-Saturn w 7 domu. Teraz jestem juz starzejaca sie 35 letnia lekkawo pulchna Barbie ale kiedys w mlodosci modelowalam troche i jakos mnie zawsze moda ciagnela tez. merkury jest w sekstylu scislym do wenus saturn Wiec cos faktycznie te sztuki plastyczne maja do Wenus Saturna Odpowiedz Link
neptus Re: talent plastyczny 12.05.07, 15:41 Bez Saturna nie da się stworzyc nic trwałego, nie tylko w sztuce. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: talent plastyczny 12.05.07, 18:14 neptus napisała: > Bez Saturna nie da się stworzyc nic trwałego, nie tylko w sztuce. Z pewnoscia. Zapytam przy okazji - co z Marsem, popedem do dzialania i samorealizacji? Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: talent plastyczny 12.05.07, 18:16 princesswhitewolf napisała: > jestem sobie tez Histerykiem Sztuki przez I z wyksztalcenia > pracuje w brand management >kiedys w mlodosci modelowalam troche i jakos mnie zawsze moda ciagnela tez. > Wiec cos faktycznie te sztuki plastyczne maja do Wenus Saturna Branding i moda to sztuki uzytkowe, ale niech Ci bedzie Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: talent plastyczny 12.05.07, 22:22 lezbobimbo napisała: > Branding i moda to sztuki uzytkowe, ale niech Ci bedzie sztuka uzytkowa to jak najbardziej sztuki plastyczne. A branding to nie sztuka uzytkowa ale marketing Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: talent plastyczny 12.05.07, 19:00 zyta-85 napisała: > Jakie powiązania planet obserwujecie u osób z talentem plastycznym? Wystarczą > same powiązania Wenus z Saturnem? Czy Wenus koniecznie musi mieć powiązania z > Merkurym i Saturnem? A może Neptun + Merkury + Saturn? Mam Wenus w koniunkcji z Merkurym i Neptunem, w Strzelcu w 3 lub 2 domu (troche sie przesuwaja domki zalezy gdzie jestem). Saturn i pare innych rzeczy w milym kwadracie, w Pannie, X dom. Od zawsze zyje sztuka, oddycham wrecz sztukami plastycznymi, jestem przemoznie wizualna, w glowie mam zawsze nieskonczony, pulsujacy kalejdoskop wizji i potrafie stworzyc niemal wszystko w dowolnej technice i stylu. Wyksztalcilam wlasny styl, ale potrafie tez podpatrzec i odtworzyc innych (Saturn w Pannie dokladnosc lubi). Moge n.p. stworzyc komus portret w stylu Witkacego, czy Van Gogha, czy w stylu egipskim, albo zrobic cos ladnego Parafazujac Stendhala, nie musze czekac jak glupek na natchnienie, bo bym chyba nic nie stworzyla Potrafie usiasc i tworzyc od pierwszego kopa, na pustym papierze. Inspiruje mnie nie tylko wlasna jazn i wizje z sufitu (Neptun) ale tez otoczenie, z którego moge czerpac do woli (Ksiezyc w 8 domu wszystko potrafi wykorzystac i odzyskac, scisla opozycja do triumwiratu Wenus-Merk-Nep)- obrazy, dzwieki, rozmowy, lektury, smieci, kolory, faktury, odczucia zmyslowe i uczucia. Ach Uczucia! (Ksiezyc w opozycji do triumwariatu pozwala mi tez wyrazac sie wierszami, gdzie opisuje obrazy z glebi duchi oraz odczucia zmyslowe). Mam tyle wizji, ze wlasciwie nie nadazam za ich wyrazaniem. Czasem zdaze zapisac liste wizji, ale to rzadko. Mój upierdliwy i drobiazgowy panniasty Saturn sprawia, ze lubie wykanczac me dziela i dbac o szczególy. Daje mi tez ambicje dazenia do idealu (X dom) i pozwala doskonalic technike wykonania. Potrafie n.p. machnac 5-10 wersji tej samej akwareli, aby w koncu sie zadowolic kolorami, kreska i swiatlocieniem. Saturn w ziemskim znaku i ziemskim domu, stymulowany kwadratem do twórczego triumwariatu, bardzo lubi tez sztuke uzytkowa - chcialabym i moglabym ozdobic wszystkie dziedziny zycia za pomoca Pieknego i Praktycznego zarazem wzornictwa Odpowiedz Link
misss_w Re: talent plastyczny 12.05.07, 19:22 OCH. Nie zdawałam sobie sprawy że jest aż tak wiele osób uzdolnionych plastycznie. Aż zniecheciło mnie to do powiedzenia czegos o sobie. w skrócie to mam wenus - uran. Natomiast jeśli chodzi o znak wagi - prawie każda znajoma z mocna wagą lubi plastykę, wzornictwo mode itd. - Ale nie jest to talent plastyczny prawie w żadnym przypadku (choc nawet wiele z maluje i rysuje traktując to całkiem poważnie). Odpowiedz Link
marseille30 Re: talent plastyczny 12.05.07, 19:32 Talent to jedno, a potrzeba tworzenia drugie Wcale nie musza isc w parze. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: talent plastyczny 12.05.07, 19:48 misss_w napisała: > OCH. > Nie zdawałam sobie sprawy że jest aż tak wiele osób uzdolnionych plastycznie. > Aż zniecheciło mnie to do powiedzenia czegos o sobie. Alez powiedz! Nie wstydaj sie nic a nic. W koncu nawet najwieksi artysci tez sie ucza od innych. Wazne, ze tworzysz, a jesli nie czujesz swej wlasnej wartosci, to pamietaj, ze istnieje tez conajmniej pare milionów ludzi mniej bieglych od Ciebie w tym co lubisz robic > w skrócie to mam wenus - uran. I jak sie to objawia plastycznie? Czy tworzysz obrazoburcze dziela? Czy masz nieslychane, przyszlosciowe pomysly? Opowiedz, my ciekawscy.. > Natomiast jeśli chodzi o znak wagi - prawie każda znajoma z mocna wagą lubi > plastykę, wzornictwo mode itd. - Ale nie jest to talent plastyczny prawie w > żadnym przypadku (choc nawet wiele z maluje i rysuje traktując to całkiem > poważnie). Upiekszanie swiata to tez talent, uwazam. Zreszta, gdzie zaczyna sie talent a konczy bieglosc techniczna? Czy to chodzi o inspiracje i natchnienie = talent? "Talent to 10% zdolnosci, a 90% wytrwalej pracy" "Picasso byl slawnym artysta, ale niewielu zdaje sobie sprawy, ze wiele tej slawy nie zaznal, gdyz caly czas siedzial przed sztalugami, meczac sie, w samych gaciach". Jakbym przez ostatnie 25 lat nie rysowala niemal codziennie, to jakze bym sie teraz potrafila wyrazic? Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: talent plastyczny 12.05.07, 19:40 lezbobimbo napisała: > Moge n.p. stworzyc komus portret w stylu Witkacego, czy Van > Gogha, czy w stylu egipskim, albo zrobic cos ladnego Tutaj zapomnialam dopisac (Neptun z Merkurym w Strzelcu oraz Ksiezyc w Bliznietach znuzyly sie rutyna i niespokojnie pobiegly pisac inne czesci tego samego posta, gubiac dokladnego Saturna po drodze - to potrafi mi sie zdarzac, sama sobie przerywam i przeszkadzam, na szczescie ten Saturn w koncu wypelza z rowu przy drodze, dolacza i koryguje) a wiec mialam dopisac, ze potrafie tez zrobic cos ladnego nawet z krysztalków cukru na stole lub dlugopisem na papierowej torbie. Technika plastyczna jest moim poslusznym pojazdem i nie ogranicza mnie Odpowiedz Link
angieblue26 Re: talent plastyczny 12.05.07, 19:51 Strasznie jestem ciekawa Twoich prac Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: talent plastyczny 12.05.07, 19:54 angieblue26 napisała: > Strasznie jestem ciekawa Twoich prac Oj, az sie zawstydalam, bo na necie mam tylko nieaktualizowana strone na deviantarcie.. czy Cie to aby zadowoli? Odpowiedz Link
angieblue26 Re: talent plastyczny 12.05.07, 19:58 Nie wiem czy zadowoli dopoki jej nie widze Ale mam przeczucie, ze robisz ciekawe rzeczy. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: talent plastyczny 12.05.07, 20:08 angieblue26 napisała: > Nie wiem czy zadowoli dopoki jej nie widze > Ale mam przeczucie, ze robisz ciekawe rzeczy. Wlazlam w te cala poczte gazetowa i pknelam Ci tam tajemniczo wstydliwy link A reszte forumowiczów przepraszam za ten promocyjny off-top! Odpowiedz Link
potrek Re: talent plastyczny 12.05.07, 23:30 Od dziecka rysowałem ( ojciec architekt ) czarnym węglowym ołówkiem – Saturn na Mc w Wodniku w półsekstyu do Jowisza w Rybach i w sekstylu do Wenus w Strzelcu 6 domu . To rysowanie zakończyło się w salonie fryzjerskim, czego nie żałuje. Pewne wyprzedzanie trendów i intuicje co powinienem robić daje mi Neptun w ścisłym trygronie do Jowisza. A czy jestem artystą ? Nie mi to oceniać , mogą to ocenić moje klientki Pozdrawiam potrek WWW.piotralexander.com Odpowiedz Link
coill Re: talent plastyczny 15.08.07, 18:45 nie widze u siebie zadnych powiazan planet o jakich pisze autorka wątku,a studiuje malartstwo na ASp - wiec chyba jakies zdolnosci plast.miec musze - Albo az tak zle czytam swoj kosmogram;/ Odpowiedz Link
neptus Re: talent plastyczny 15.08.07, 21:16 Nie ma takiej reguły. Powiązania Wenus/Saturn sa częste ale mogą być inne. Wenus/Saturn to rzeźba. Malarstwo jest bardziej związane z Neptunem. Ale wszystko zależy od rodzaju techniki, tematyki i sposobu przekazu. Przykładowo u Eschera mamy potężne stellum w Bliźniętach z saturnem w Strzelcu i Wenus w Raku bez aspektów z tymi planetami. Decydujące znaczenie maja tam koniunkcje Merkury/Pluton i Słońce/Neptun. Dlaczego? Wystarczy obejrzeć jego dzieła, by to zrozumieć. Sztuka sztuce nierowna. Ja mam luźną kwadraturę Wenus z Saturnem i artystką jakoś nie jestem. ) Odpowiedz Link
coill Re: talent plastyczny 15.08.07, 21:39 Na kosmogramie mam zaznaczona koniunkcje Merkury/Pluton ale jakas taka "szeroka" na oko, nEPTUNA mam w strzelcu prawie na jego skraju(CHYBA w kwadraturze z czyms - ale nie wiem,nie moge sie dotycztac zbyt wiele w tych kreskach) Odpowiedz Link
neptus Re: talent plastyczny 16.08.07, 00:51 Zamiast kresek lepiej oglądać tabelkę aspektów. Jest dużo wyraźniejsza. Kreski tylko zaciemniają obraz. Z czasem zaczniesz duże aspekty widzieć bez kresek. ) Odpowiedz Link
krzys326 Re: talent plastyczny 04.01.08, 00:17 Hej. Dla zainteresowanych 5.06.1985, 14:15, Kętrzyn. Ascendent w Wadze, Wenus w Baranie, Wenus w sekstylu z Marsem, trygonie z Neptunem i opozycji z Plutonem. Nie wiem gdzie szukać talentu plastycznego i muzycznego. Maluję i gram na pianinie odkąd pamiętam, a nigdzie się tego nie uczyłem. W ogóle jestem samoukiem. Wszyscy w rodzinie dziwią się po kim mam te 2 talenty, ale wszyscy zgodnie twierdzą... że nie wiedzą(!) Ale wiem (chyba) gdzie szukać mojego zamiłowania do języków obcych (Uran i Neptun w III domu w aspektach do Marsa, słońca i merkurego w IX domu w Bliźniętach). Pozdrawiam. Odpowiedz Link