aise 24.07.04, 19:50 No wlaśnie. Przeczytałam w wątku o pesto, że przy Świętokrzyskiej w Wawie można dostać ceramiczny. A czy gdzieś można dostać taki cięzki kamienny albo mosiężny? Marzy mi sie taki cięzki kawał granitu z cięzkim tłukiem...:-)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pichciarz Re: moździerz IP: *.proxy.aol.com 24.07.04, 20:36 Chyba najbliższym miejscem do zakupu są Włochy. Indie i Meksyk trochę daleko. Ale bisko czy daleko, targanie kamienia samolotem nie ma zbyt wiele sensu. Język polski nie ma nawet nazwy na coś takiego bo moździerz rozumie się z zasady jako mosiężny przybor kuchenny lub element artyleryjski. Możdzierz kamienny jest chyba najwłaściwszym polskim określeniem, ale nic takiego w Googlu nie wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 Re: moździerz IP: 202.172.58.* 25.07.04, 09:04 w calej poludniowo wschodniej azji srednica okolo 25cm wysokosc taka sama z tluczkiem jak raz w sam raz granit szorstki lub gladko polerowany tubylcy uzywaja do miazdzenia straczkow czili i tluka zawziecie nostromo p.s. brak zgody co do transportu samolotem, warto... naprawde warto Odpowiedz Link Zgłoś
jutka1 Re: moździerz 25.07.04, 16:39 Mam marmurowy, ciemnozielony, chyba z Tajlandu. Sluzy wiernie od 12 lat Odpowiedz Link Zgłoś
aise poludniowo-wschodnia azja 26.07.04, 20:04 byłaby ok, gdyby nie była tak daleko:-) nawet na tym moim rosyjskim wygnaniu szukałam (troche azji tam maja w koncu) ale nie znalzłam. moze źle szukałam, cholerka...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka ??? 25.07.04, 12:17 Gość portalu: Pichciarz napisał(a): > Język polski nie ma nawet nazwy na coś takiego bo moździerz rozumie się z > zasady jako mosiężny przybor kuchenny lub element artyleryjski. ??? polskie słowo 'moździerz' pochodzi od niemieckiego 'moerser', które z kolei również jest zapożyczone - tym razem z łaciny ('mortarium') - i oznacza 'naczynie do miażdżenia, rozrywania', w żadnym z w/w języków owo słowo nie konotuje rodzaju materiału, z jakiego naczynie to jest wykonane. dlatego słowu moździerz towarzyszy - jeśli zachodzi taka potrzeba - dodatkowe określenie, czy jest on z mosiądzu, kamienia, stali, porcelany czy jeszcze innego tworzywa (i po polsku, i np. po niemiecku). i polski, i niemiecki korzystają z tej możliwości swobodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: ??? IP: *.proxy.aol.com 25.07.04, 17:13 Oj, Jottko, Jottko... Wyłamujesz otwarte drzwi cytując początek mojej wypowiedzi by ją skrytykować ("???"), a pomijasz jej koniec gdzie wprost piszę "moździerz kamienny". Jeśli ktoś zajrzy do słownika znajdzie w nim właśnie te dwa znaczenia słowa, ale nie znajdzie nic o przyborze do rozcierania. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: ??? 25.07.04, 17:48 czy mnie sie zdaje, czy też ty napisałeś, że język polski nie zna słowa na określenie moździerza z kamienia/ kamiennego? sam sobie pod koniec zdania zaprzeczyłeś, to sie zgadza, co nie zmienia faktu, że twoja wypowiedź jest jednoznaczna. no chyba, że chodziło ci o to, że w polszczyźnie nie istnieje jeden wyraz, który jedncześnie by wskazywał na charakter i tworzywo przedmiotu. ale m.in. po to przytoczyłam etymologię słowa, by pokazać, że ono inaczej się kształtowało, więc określenie tworzywa musi być dodatkowo z nim wiązane. Gość portalu: Pichciarz napisał(a): > Jeśli ktoś zajrzy do słownika znajdzie w nim właśnie te dwa znaczenia słowa, ale nie znajdzie nic o przyborze do rozcierania. - 'te dwa' to znaczy jakie? - a do jakiego słownika zaglądałeś? podręczny słownik j. polskiego pwn pisze w definicji o 'naczyniu kuchennym do ucierania na miałki proszek cukru, wanilii itd.' wskazuje też na etymologię słowa jako własnie 'naczynia do rozcierania' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz niemiecki .e-bay IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 09:15 maja kamienne marmutowe granitowe z tajlandii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaagna Re: moździerz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.07.04, 14:07 A ja kupiłam taki kamienny (zielony kamień w ładne żyłki) na Allegro. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: moździerz 25.07.04, 23:29 To ja pisałam o ul. Świętokrzyskiej i... spieszę ze sprostowaniem - ja tam kupiłam moździeż MARMUROWY :) Tam są dwa takie sklepy obok siebie. W obu są te same moździeże, ale ceny mają inne! Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: moździerz 26.07.04, 09:46 a moze zeliwny? ostatnio widzialam w sklepie zelaznym na placu grzybowskim ("zielinski"). Odpowiedz Link Zgłoś
aise kwiku 26.07.04, 20:02 witaj, żeliwny dobry, ale cholerka mi sie marzy takie coś kamiennego... p.s. jak w ogole? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
irenka_n Re: moździerz 26.07.04, 15:24 takie ciężkie, ale nie wiem z czego, mają w sklepach Duka Odpowiedz Link Zgłoś
aise dzięki wielkie wszystkim 26.07.04, 20:06 poszukam w duce i na świetokrzyskiej i na niemieckim e-bayu jak będzie trzeba... jakoś się zaparłam, żeby to kupić i zrobić porządne pesto:-) Odpowiedz Link Zgłoś