Dodaj do ulubionych

nikola stojanowic

16.04.08, 00:27
polecam strone serbskiego astrologa nikola stojanowica.masa interesujacych artykulow.szczegolnie teoria stopni zodiakalnych!ciekawe interpretacje a szczegolnie przewidywania przyszlych wydarzen w powiazaniu do wyzej wymienionej teorii!!zapraszam do komentarzy!!
www.astrologyinserbia.com/e/osnovna.html
Obserwuj wątek
    • mitchharris Re: nikola stojanowic 16.04.08, 19:51
      No wiec postuluje on prosta sprawe: liczymy kazde 30 stopni przyporzadkowujac od
      1 jako Baran do 12 jako Ryby i dalej to samo czyli Baran jako 13 potem 25
      stopien znowu Baran i konczymy na 30 jako Pannie...

Takie dwadsamy ale dziwnie uproszczone. Na pierwszy rzut oka bez sensu

Link ktory podajesz jest martwy, trzeba wejsc w glowna domene i tam w "Teorie
      stopni zodiaku"
      • moris6 Re: nikola stojanowic 17.04.08, 22:09
        Witaj
        Nie do końca jest tak jak piszesz. Według Pana Nikoli pierwszy stopień, który
        odpowiada Baranowi znajduje się pomiędzy 1 a drugim stopniem każdego znaku
        zodiaku. Przed pierwszym stopniem wyróżnia on stopień "zerowy", ale na razie nie
        znalazłem w jego artykułach jakiejś wskazówki jakie jest jego znaczenie.

"...At the time, I had no clue about the zero (0°) degree (from 00'00" to 0°59'59").

For me, it presented an absolute mystery (I said to myself – some solution to
        this degree is bound to come up later...)"

Wynika z tego, że każdy znak zodiaku kończy się na 29 stopniu a więc na Lwie.
        Jest to dość nowatorskie podejście, dziwi mnie trochę "niesprawiedliwy" rozkład
        punktów, znaki od Barana do Lwa powtarzają się 3 krotnie a pozostałe dwukrotnie.
        No i co z tym stopniem zerowym?
        Pytań mam więcej. Teoria Pana Nikoli nie koreluje z praktyczną interpretacją
        stałych stopni. Na przykład według Nikoli i jego praktycznej obserwacji 2
        stopień (inaczej Byk) to "władza, zaszczyty, wyniesienie, sława", 22 stopień
        (Koziorożec) "zabójstwo, morderca", 29 stopień (Lew) "jasnowidzenie", 8 stopień
        (Skorpion) - "śmierć" - to ostatnie akurat pasuje.
        W każdym razie, mimo tych niejasności, temat bardzo mnie zainteresował. Dziękuję
        za linka.
        • mitchharris Re: nikola stojanowic 18.04.08, 00:04
          dobrze, rzeczywiscie stopien 0 d0 59 minut reprezentuje wedlug niego
          "tajemnice". Ale tutaj nie ma zadnego przesuniecia jak np. w dwadach czy
          dekanatach. Kazdy znak jak leci rowno po 2,5 pełnego kółka (cyklu) czyli 2,5 x
          12 daje 30 stopni z korektą o 1 (czyli zerowy). Tutaj intuicyjnie widze błąd tej
          koncepcji. Kazdy znak jak leci rozpoczynamy od Barana i kończymy po 2,5 cyklach
          na Lwie...co ma z tego wynikac?
          • moris6 Re: nikola stojanowic 18.04.08, 14:10
            mitchharris napisał:

> Kazdy znak jak leci rozpoczynamy od Barana i kończymy po 2,5 cyklach
            > na Lwie...co ma z tego wynikac?

Może i nie jest to do końca spójne i logiczne, ale skoro P. NIkola osiąga dzięki
            temu poprawność w interpretacji warto chyba się nad tym zatrzymać dłużej i
            osobiście sprawdzić jak rzeczy się mają.
            • paulia OT 18.04.08, 14:31
              Witaj Morisie,
              Dawno Cie tutaj nie bylo. Jak sie maja twoje koty?
              pozdrawiam
              paulia
            • mitchharris Re: nikola stojanowic 18.04.08, 22:18
              nie jestem nastawiony wcale zle do jego teorii. Jednak trzeba rzeczy widziec
              obiektywnie. On proponuje cos niespotykanego i mimo wszystko z rzucajacymi sie w
              oczy lukami w odniesieniu do calosci astrologii. To ze ewentualnie cos mu sie
              sprawdza w interpretacji nie jest absolutnie obiektywne bo nie jestesmy w stanie
              sprawdzic na ile sam "podciaga" interpretacje do tego co sobie wymyslil i w co
              wierzy.

Zgodze sie ze stopien 0-1 kazdego znaku jest "magiczny" bo mocny i z
              wywyzszeniem energii sektora w jaki weszlo Slonce. Ale te 2,5 cyklu rowno w
              kazdym znaku...tu jest pies pogrzebany wedlug mnie. Mozna rownie dobrze zakladac
              podzial kazdego znaku na dwady od tylu albo cwiartki I, II, III, IV jeszcze na
              12 kazda, potem na 3 i od Ryb do Barana i co z tego? Tropów jest wiele, nie
              twierdze ze złe, sam mam wiele koncepcji i domysłów ale naprawde ta jego
              hipoteza ma pewne ewidentne fałszywe założenia (moim zdaniem)
    • moris6 Re: nikola stojanowic 18.04.08, 14:50
      Witam
      Zacząłem sprawdzac niektóre horoskopy zamieszczone w artykułach Pana Nikoli i
      czasem otrzymuję inne dane. Prosze aby ktoś to zweryfikował np. programem Urania
      - sam posiada ZET 7.0
      1.Jezus Chrystus 22.03.6BC 5:24:56 LMT Nazaret 32N42, 35E18
      porównanie rozbieżności
      Artykuł Nikoli: ZET 7.0
      Słońce 28.56 ryby - 29.7 ryby
      Saturn 14.06 ryby - 18.47 ryby
      Jowisz 07.35 ryby - 11.43 ryby
      Mars 13.38 panna - 8.3 ryby
      Wenus 14.00 baran - 13.4 wodnik
      Merkury 2.33 ryb - 8.10 ryb
      Księżyc 19.56 strzelec - 22.40 byk
      Pluton 8.07 panna - 9.24 waga
      Asc 12.29 ryby - 4.40 byk
      • neptus Re: nikola stojanowic 19.04.08, 18:02
        Horoskop Jezusa to jest akurat data całkowicie z serii fantazy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka