Dodaj do ulubionych

Wybór gimnazjum w Lubinie.

08.08.10, 18:30
Witam, w przyszłym roku staniemy z synem przed dylematem wyboru
gimnazjum . Chciałabym tym samym rozpocząc wątek rodziców z podobnym
problemem. Proszę piszcie wszyscy, rodzice i gimnazjaliści, swoje
opinie, które przydatne byłyby w wyborze szkoły. Pozdrawiam i z góry
dziękuję.
Obserwuj wątek
    • agasik4 Re: Wybór gimnazjum w Lubinie. 08.08.10, 19:15
      gimnazjum wybiera sie w lutym
      wtedy zaczyna sie rekrutacja
      • agasik4 Re: Wybór gimnazjum w Lubinie. 08.08.10, 19:17
        a wybor zalezy od ocen dziecka i od wynikow testu konczacego szkole podstawowa
        no i od rejonu w ktorym sie mieszka
    • namastee Re: Wybór gimnazjum w Lubinie. 08.08.10, 20:34
      z cala pewnoscia nie polecam szkoly nr 5 przy ulicy Szkolnej. ale gim nr 1 przy
      ul. Sybirakow ma dobre opinie, szczegolnie warta polecenia jezeli synek jest
      wysportowany i wiaze z jakims sportem przyszlosc.

pozdrawiam
      • wiolcia29_2 Re: Wybór gimnazjum w Lubinie. 08.08.10, 23:28
        Drobna korekta: przy ulicy Sybiraków znajduje się gimnazjum nr 2,
        gimnazjum nr 1 mieści się przy ulicy Szpakowej.

Mój syn idzie do gimnazjum nr 2, bo gra w piłkę ręczną. Jak będzie,
        czas pokaże. Rano wyjeżdża na obóz sportowy.
        • aga2240 Re: Wybór gimnazjum w Lubinie. 09.08.10, 12:12
          Życzę synowi udanych wakacji :)
    • aga2240 Re: Wybór gimnazjum w Lubinie. 09.08.10, 12:09
      Dziękuje wszystkim za odpowiedż .wiem że rekrutacja zaczyna się w
      lutym itp. ale chciałabym dowiedziec się więcej na temat jakie
      gimnazja mają właśnie klasy o ciekawych profilach
      np.sportowe,językowe,dziennikarskie itp. W jakich szkołach w miare
      jest bezpiecznie np.monitoring. Co sądzicie o gimnazjum 3,gimnazjum
      salezjańskim,a także o gimnazjum 4? Pozdrawiam.
      • wiolcia29_2 Re: Wybór gimnazjum w Lubinie. 09.08.10, 12:22
        W gimnazjum nr 4 jest wysoki poziom. Mają tam bardzo dobre klasy
        matematyczno - informatyczne.
        • czarna9610 Re: Wybór gimnazjum w Lubinie. 15.08.10, 22:33
          Córka chodziła do gimnazjum nr 5, do klasy matematyczno informatycznej. Poziom
          był dobry. Jeśli dziecko chciało się uczyć, to szkoła stwarzała mu dobre warunki
          rozwoju
          • nehti Re: Wybór gimnazjum w Lubinie. 17.08.10, 10:48
            Czy w gimnazjum nr 4 jest klasa sportowa?
            • agasik4 Re: Wybór gimnazjum w Lubinie. 17.08.10, 20:27
              tak, jest o profilu plywackim
              • aga1274 Re: Wybór gimnazjum w Lubinie. 17.08.10, 21:07
                Salezjan też ma wysoki poziom, trudno się tam dostać, w tym roku są
                dwie klasy z rozszerzonym angielskim i ogólna...
                • agasik4 Re: Wybór gimnazjum w Lubinie. 18.08.10, 19:16
                  tam wazniejsze od ocen sa uklady z ksiezmi
                  kolezanki corka ze srednia 4,8 sie nie dostala choc szkola twierdzila ze bez
                  problemu sie dostanie
                  a dostal sie chlopak ze srednia 3,1
                  • miralon Re: Wybór gimnazjum w Lubinie. 19.08.10, 09:00
                    No zobacz...a moja córka się dostała chociaż nawet nie wie gdzie są
                    kościoły w Lubinie bo póki co to jeszcze tutaj nie mieszkamy.
                    No ale proponuję PRZECZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM regulamin rekrutacji i
                    wtedy publicznie na forum wyrażać opinie tego typu.
                    Dla ułatwienia dodam: regulamin jasno precyzuje kryteria i mówi
                    również o puli miejsc do dyspozycji dyrektora. Jak poczytasz o
                    kryteriach to zrozumiesz że oceny są ważne w tej szkole ale ważne są
                    też wyniki rozmowy kwalifikacyjnej (a nawet bardzo ważne...)
                    Słowem: nie pisz o układach jeśli nie masz dowodów. To co napisałaś
                    dowodem nijak nie jest.

Pozdrawiam
                    Miralon
                    • agasik4 Re: Wybór gimnazjum w Lubinie. 20.08.10, 22:12
                      miralon, nie badz naiwna
                      • miralon Re: Wybór gimnazjum w Lubinie. 20.08.10, 22:35
                        Wiesz, ja już bardzo długo żyję w tym śmieszym kraju i o naiwność
                        raczej mnie nie posądzaj. Próbuję ci tylko wyjasnić, że zgodnie z
                        przyjętym regulaminem Dyrektor Gimnazjum ma prawo przyjąć KOGO
                        ZECHCE poza normalnym procesem rekrutacji.
                        I uwierz mi - wiem jak wyglądał proces rekrutacji w tym roku bo moja
                        córka w nim brała udział.
                        • agasik4 Re: Wybór gimnazjum w Lubinie. 20.08.10, 23:08
                          a ja dalej twierdze ze jestes naiwna wierzac w regulaminy rekrutacji i w
                          uczciwosc rekrutacji
                          • agasik4 Re: Wybór gimnazjum w Lubinie. 20.08.10, 23:10
                            poczawszy od naboru do zlobka, po przedszkola i szkoly isytnieja uklady i ukladziki
                            nie twierdze ze wszystkie dzieci tak sie dostaja do szkol
                            ale sporo wlasnie tak znajduje sie na listach zlobkow, przedszkoli i szkol
                  • moher2010 Re: Wybór gimnazjum w Lubinie. 19.08.10, 13:30
                    Agasik - to nie jest szkola katolicka. Tam ksiądz tylko religi
                    uczy ;-)
                    W każdej szkole jest regulamin rekrutacji. Są kryteria wg których
                    dobiera się uczniów z poza rejonu. Oprócz tego są miejsca dla
                    dyrektora który ma prawo wybrac osoby niekoniecznie spełniające
                    wszystkie kryteria. Wystarczy spojrzećna listę przyszłych
                    pierwszaków gimnazjum 4. Paru cieniasów z poza rejonu tam jest. Nie
                    wnikam kim sąi dlaczego się tam znaleźli. Może to znajomi lub
                    poprostu dzieci z jakimiś osiągnięciami które nie koniecznie widać w
                    średniej.
                    A oszczerstw nie rzucaj skoro nie masz dowodów.
                    • agasik4 Re: Wybór gimnazjum w Lubinie. 20.08.10, 22:11
                      tez kiedys myslalam ze do salezjana dostaja sie dzieci zdolne
                      ale odkad moje dziecko weszlo w ten wiek kiedy wybiera sie gimnazjum wiem ze
                      uklady sa wazniejsze
                      i nie mow mi o braku dowodow bo nie chodzi mi o udowadnianie czegokolwiek
                      do salezjana dostaly sie dzieci ktore w ogole nie braly udzialu w rekrutacji i
                      to jest fakt
                      • moher2010 Re: Wybór gimnazjum w Lubinie. 22.08.10, 00:12
                        Wszystkie dzieci które dostały się do salezjana brały udział w
                        rekrutacji. Z różnym skutkiem ale tak jak pisłam wcześniej i to nie
                        tylko ja Dyrektor szkoły przyjmuje kogo chce. Zawsze ma pólę kilku
                        miejsc na które przyjmuje dzieci, często poniżej kryterium
                        rekrutacji kierując się swoim uznaniem, być może protekcją. Nic nam
                        do tego. Od tego jest dyrektorem by decyzje podejmować.
                        Odnoszę wrażenie, że twoje dziecko nie dostało się do salezjana i
                        stąd twoja niechęć i wręcz wrogie nastawienie do tej szkoły. Ale nie
                        pisz tu takich stwierdzeń że układy, znajomości itp. Skoro masz
                        jakieś dowody to idź z tym do kogoś kto będzie umiał z tym coś
                        zrobić a nie piszesz tu głupoty.
                        • agasik4 Re: Wybór gimnazjum w Lubinie. 22.08.10, 00:51
                          pudlo moher
                          moje dziecko nie startowalo do salezjana a dostalo sie tam gdzie chcialo sie dostac

zasady rekrutacji do szkol publicznych nie okresla sam dyrektor wg wlasnego uznania
                          Slysalas o MENiS?
                          a tym ze dzieci sa przemeldowywane w rejon szkoly do ktorej rodzice chca by chodzil?
                          o tym ze dzieci dostaja sie do szkol po znajomosci?
                          najwyrazniej masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem
                          nie pisalam o swoim dziecku a o dziecku kolezanki
                          a o tym jak powinna wygladac rekrutacja i jak naprawde wyglada w praktyce, kazdy
                          kto ma dziecko konczace 6 klase podstawowki moze sie naocznie przekonac
                          • if_ona rekrutacja w Salezjanie 22.08.10, 11:57
                            agasik4 napisała:

> zasady rekrutacji do szkol publicznych nie okresla sam dyrektor wg wlasnego
                            uznania
                            > Slysalas o MENiS?

W którym miejscu Regulamin rekrutacji lub Statut Salezjana jest sprzeczny z
                            prawem oświatowym? Poproszę o konkrety.

::::::::::::::::::::::::::::

Zasady rekrutacji ustala się na podstawie:
                            - Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 20 lutego 2004 r. w
                            sprawie warunków i trybu przyjmowania uczniów do szkół publicznych oraz
                            przechodzenia z jednych typów szkół do innych

www.abc.com.pl/serwis/du/2004/0232.htm
                            § 5. 2. W przypadku gdy liczba kandydatów zamieszkałych poza obwodem danego
                            gimnazjum jest większa niż liczba wolnych miejsc, którymi dysponuje gimnazjum,
                            kandydatów przyjmuje się na podstawie kryteriów zawartych w statucie gimnazjum.

- Zarządzenia Dolnośląskiego Kuratora Oświaty w sprawie terminów rekrutacji do
                            gimnazjów oraz terminów i zasad rekrutacji kandydatów do szkół ponadgimnazjalnych.

www.kuratorium.wroclaw.pl/okno/2620.doc
                            - Statutu szkoły
                            • miralon Re: rekrutacja w Salezjanie 22.08.10, 20:29
                              Agasik4 pozostanie nieprzekonana. To już wiem. Ale dodam tylko że :
                              1. Nie ma MENiS jest MEN ;)
                              2. Gimnazjum Salezjańskie nie jest w sieci szkół prowadzonych przez
                              gminę lub w sieci gminnej - nie jest to szkola "rejonowa".
                              • moher2010 Re: rekrutacja w Salezjanie 23.08.10, 07:48
                                "Agasik4 pozostanie nieprzekonana"
                                To już chyba taki typ człowieka. "Wie swoje" i nie dopuszcza mysli
                                że mogłoby być inaczej.
                                Umiem czytac ze zrozumieniem tylko nie rozumiem ludzi wszędzie
                                węszących układy, spiski itd. Twój żal który kipi z twoich postow
                                skądś się wziął. Stąd moje przypuszczenia że miałaś problem z
                                rekrutacją swojego dziecka (albo siebie samej ;-)w końcu możesz być
                                młodziutką osobą)Ale nie masz podstaw do wysuwania oskarżeń. Chcesz
                                coś komuś udowodnić to zrób to. Ja też mogę oskarżyć ciebie że
                                robisz coś niezgodnego z prawem tylko dlatego że mi się nie podoba
                                twój nick. Ty tutaj oskarżasz o układy konretną szkołę i jej
                                dyrektora. A nawet nie znasz przepisów dotyczących rekrutacji :-) Z
                                tym MENis-em też niewypał. Więc wyluzuj i ciesz się skoro twoje
                                dziecko dostało się tam gdzie chciało!
                                • nehti wróćmy do tematu wątku 23.08.10, 08:49
                                  A jakie jest gimnazjum nr 3 na Gwarków? Jaki ma poziom czy warto
                                  wysłać tam swoje dziecko? Wyczytałam na stronie internetowej tej
                                  szkoły że mają klasę turystyczną. Czy ktoś mógłby coś więcej o tej
                                  klasie napisać?
                                  • agasik4 Re: wróćmy do tematu wątku 23.08.10, 19:40
                                    Nethi, proponuje abys przejrzala strony internetowe szkol pod katem osiagniec dzieci
                                    szkoly chwala sie nimi wiec jesli dzieciaki mialy jakies osiagniecia to na pewno
                                    cos na ten temat znajdziesz
                                    ostatnio byly tez publikowane w necie srednie wyniki z testow gimnazjalnych, z
                                    poszczegolnych szkol z Lubina
                                    mysle ze to tez duzo mowi o poziomie nauczania
                                • agasik4 Re: rekrutacja w Salezjanie 23.08.10, 19:36
                                  nie przypisuj mi swoich zali bo ja ich tu nie wypisuje
                                  podalam informację ze o przyjeciu do salezjana nie decyduja tylko oceny a uklady
                                  z ksiezmi - rozum to jak chcesz, ty odbierasz to jako moje zale, oskarzenia i
                                  kipiacy jad, a ktos inny byc moze z tej wiedzy skorzysta jesli chce by dziecko
                                  sie tam dostalo a oceny ma slabsze
                                  z reszta po przykladzie mojej kolezanki wiem ze same dobre oceny nic nie gwarantuja

nie podam faktów, bo musialabym podac na forum konkretne nazwisko i imie, a to
                                  jest przestepstwo,
                                  z reszta uwazam ze jesli ktos ma uklady to niech korzysta, w takiej
                                  rzeczywistosci zyjemy i trzeba sie dostosowac i korzystac jesli ma sie mozliwosc
                                  i tylko z taka mysla napisalam ze uklady sa wazne

mozesz sobie myslec o mnie co chcesz, to twoj problem ze twoje nastawienie do
                                  zycia i ludzi nie pozwala ci widziec rzeczywistosci takiej jaka jest
                                  generalnie moge ci tylko wspolczuc naiwnosci i wrogiego nastawienia

Rozporzadzenie w sprawie rekrutacji do gimnazjum wydaje Ministerstwo Edukacji
                                  Narodowej i Sportu (MENiS)
                                  podam ci namiary na to rozporzadzenie bo najwyrazniej masz problemy z czytaniem
                                  wiec pewnie ze znalezieniem go tez sobie nie poradzisz, prawda?
                                  Dziennik Ustaw z 2004 r. Nr 26 poz. 232
                                  link: www.abc.com.pl/serwis/du/2004/0232.htm

a swoja rade w sprawie wyluzowania zastosuj wobec siebie, naprawde ci sie przyda
                                  :-)))))
                                  • miralon Re: rekrutacja w Salezjanie 23.08.10, 20:57
                                    wszystko mi opadlo..
                                    EOT
            • wiolcia29_2 Re: Wybór gimnazjum w Lubinie. 17.08.10, 21:24
              Zawsze była też klasa piłki ręcznej, ale nie jestem pewna, czy jest w
              tym roku. Najlepiej wejść na stronę szkoły, gdzie powinny być klasy i
              zasady naboru.
    • akia_k Re: Wybór gimnazjum w Lubinie. 18.08.10, 11:21
      Mój syn w tym roku skończył gimnazjum nr 4. Chodził do klasy
      matematyczno-informatycznej, bardzo wysoki poziom. Na 30 osób na koniec 3 klasy
      27 osób miało świadectwo z wyróżnieniem. Bez problemu dostał się do ILO do
      klasy, do której chciał.
      Z tego co pamiętam dzieci do 1 klasy gimn. 4 do tej akurat klasy były dobierane
      według średniej więc oczywiście to nie przypadek, że poziom był wysoki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka