swek1 19.03.05, 20:02 Czy ktoś z Was wie jak ma wyglądać nowy megasam. Z tego co widać to tylko go rozbierają? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olus_stad Re: megasam 19.03.05, 23:56 Nie znam niestety planow. Ale kazdy inny widok niz przeszly i obecny bedzie lepszy. Powoli powoli znikaja te wszystkie szpetne punkty Legnicy. Cuprum, Megasam, Hortex to juz przeszlosc, mam nadzieje, ze zabiora sie za Urzad Wojewodzki. Znacie jeszcze jakies brzydule Legnicy? W Konkretach znalazlem takie cos: 'Jakie centrum? Plan przewiduje (rozpoczętą już) obudowę Megasamu, budowę kamienic przy ul. Środkowej i odtworzenie ul. Szpitalnej i innych zapomnianych w ostatnich latach odcinków ulic. Niestety, ustalenia planu, zgodnie z wytycznymi konserwatorskimi, w świetle faktycznej zabudowy i rzeczywistych warunków terenowych uniemożliwiają wierną odbudowę ul. Środkowej od skrzyżowania z ul. Młynarską do ul. Zamkowej. Z uwagi na Megasam oś ulicy trzeba będzie skorygować, łamiąc zasady dawnego katastru i podziału działek. Trzeba będzie także dokonać drobnej korekty łuków ul. Zamkowej, aby mogły nią jeździć autobusy. Zachowano zasadę, że ulice równoleżnikowe są ulicami głównymi, a ulice południkowe podrzędnymi. Projekt planu przewiduje, że niektóre kwartały ulic będą miały strategiczny charakter. Tak będzie z terenem obecnego parkingu przy ul. Zamkowej. Zostanie on sprzedany na przetargu w całości, z przeznaczeniem pod dużą inwestycją. Tak samo będzie z terenem po „podkowie” przy ul. Najświętszej Marii Panny (który nie jest własnością gminną) oraz terenem między hotelem Qubus a ul. Zamkową. Natomiast parcele przy ulicach Środkowej, św. Piotra, Szpitalnej, Grodzkiej i Nowej przeznaczy się pod zabudowę mieszkaniową przez indywidualnych inwestorów. Projekt planu będzie podany pod obrady samorządu już marcu. Na marcowej sesji rady miejskiej powinna zostać ostateczna decyzja.' Najbardziej dziwi mnie ta czesc poswiecona ul Zamkowej i mozliwosci poruszania sie tam autobusow, dobry to pomysl? Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: megasam 19.03.05, 23:57 zapomnialem link do calosci wrzucic: www.konkrety.pl/nowe/index.php?temat=1 Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: megasam 20.03.05, 00:12 Chyba cuda się zdarzają. Mam nadzieję, że nie są to tylko obietnice, ale zapowiedź ożywienia Starego Miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: megasam 23.03.05, 19:43 A nie sądzicie, że lepiej jest zrównać z ziemią megasam i rozpocząć budowę wg.starych planów? Mnie się wydaje, że powinno być jak dawniej. Może kiedyś przejdzie 150letni dziadek i przypomni sobie jak to tędy kiedyś szedł z wybranką swojego serca. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: megasam 24.03.05, 00:52 150 letni dziadek - ale masz fantazję. Zrównanie byłoby najlepszym pomysłem. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus jak dawniej czyli kiedy? 24.03.05, 02:11 odbudowac legnicka starowke, zburzona w l. 60??? Ciekawa idea, swoja droga. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: jak dawniej czyli kiedy? 24.03.05, 07:59 Chcialbym, zeby tzw starowka wygladala staro;) Nie chce ta zadnych blokow, podobnych do tych na NMP i na Mlynarskiej czy wytworow a'la Hortex (dobrze, ze remontuja). Chcialbym sie przejsc wieczorem pewnego letniego dnia, wstapic do kawiarenki na male piwo, usiasc sobie w ogrodku i delektowac sie wieczorem. Niestety tak jeszcze nie ma. Tylko ceny w Rynku mamy z duzego miasta wziete. Slyszalem, ze piwo Modjewskiej kosztuje teraz kolo 10zl (nie pamietam dokladnie). To juz lekkie przegiecie! Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: jak dawniej czyli kiedy? 24.03.05, 20:28 Nie wiem, czy widzieliście starówkę w Głogowie. Odbudowana jest na starych fundamentach, które zostały wcześniej odkopane i zabezpieczone. Słyszałem nawet, że projekty są zbliżone do oryginałów. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Re: jak dawniej czyli kiedy? 25.03.05, 20:54 Ale trzeba by w L-cy sporo zburzyc, pare wiezowcow chociazby. A mama mi opowiadala, ze jeszcze w pol. l.60 Legnica miala bardzo ladna i romantyczan Starowke. Ale potem nastala moda na wyburzanie i Starowka zniknela. Ale fakt, Megasam mozna by, hm, chyba zburzyc. pozdrawiam i Wesolych Swiat Ggigus Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: jak dawniej czyli kiedy? 25.03.05, 21:31 Przede wszystkim to trzeba by bylo cos zrobic z wiezowcami na Mlynarskiej, wygladaja okropnie i strasznie szpeca! No ale to marzenia, chyba ze za dwadziescia lat! Procz tego wlasnie ten parking na Zamkowej i ta siec pawilono-bud miedzy Zamkowa a Qubusem bym wyburzyl. Taka jest moja koncepcja. Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: jak dawniej czyli kiedy? 26.03.05, 21:40 Zakaczawie też jest w rozsypce. Za kilka lat będziemy pisać o nim. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: jak dawniej czyli kiedy? 27.03.05, 16:53 Zakaczawie to inna sprawa. Za kilka lat bedziemy pisac o nim, za kilkanascie o Koperniku a za kilkadziesiat o Piekarach. Chodzi mi o to, ze Rynek powinien byc wizytowka Legnicy, miejscem w ktorym Legniczanie ida sie zabawic i zrelaksowac. To zupelnie cos innego niz budynki 'sypialne'. Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: jak dawniej czyli kiedy? 27.03.05, 21:50 Tylko tak mówisz. Oglądałeś pewnie film o zakaczawiu i sam wiesz, że to też jest historia naszego miasta. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: jak dawniej czyli kiedy? 28.03.05, 11:21 No jezeli tak to 'Trojkat Bermudzki' we Wroclawiu tez powinni nazywac historia. Poza tym jezeli mowisz o Balladzie to miala charakter lekko fikcyjny, ale czy jest w niej cos z historii naszego miasta przedstawiajace wartosc historyczna, o czym nie pisza ksiazki? Ja rozumiem, ze niektore postacie mialy swoich odpowiednikow w rzeczywistosci, no ale czy one cos wnosza do naszej historii? Nie traktuje wiec Zakaczawia jakos specjalnie, bo brutalnie mowiac malo mnie obchodzi. Nie bywam tam, bo sie boje chodzic, nie zwiedzam tam nic, bo nic do zwiedzania tam nie ma. W mojej mapie Legnicy nie ma ulicy Czarneckiego, bo z niej nie korzystam (jezeli nie liczyc, ze przejezdzam ta ulica samochodem). Takze nie zgadzam sie z pogladem, ze jest to historia naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: jak dawniej czyli kiedy? 28.03.05, 19:50 Polecam historię kościoła Świętej Trójcy. Zgadnij kto się składał na budowę 2 kościoła katolickiego w Legnicy? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: jak dawniej czyli kiedy? 29.03.05, 14:33 kalendarium.lca.pl/?dat_id=16-5 Po googlowalem troche i wiem, ze Kosciol Sw Trojcy zostal otwarty w 1905 i finansowany przez mieszkancow Kartuz. Ale to byly zupelnie inne czasy i zupelnie inni mieszkancy. Mowimy o tym co sie dzieje z Zakaczawiem teraz. Poza tym jest chyba tak, ze kosciol jest glownie budowany ze skladek wiernych. No wiec kto mial budowac kosciol na Kartuzach jak nie mieszkancy Kartuz? Kosciol Krolowej Polski jest zbudowany ze skladek mieszkancow Kopernika, Gacka Kosciol z kasy mieszkancow Piekar itd. Poza tym kiedys najbardziej ekskluzywna dzielnica Legnicy byl Tarninow, a spojrz teraz na ta dzielnice. Inni ludzie, inne czasy i inna dzielnica. A to co sie teraz dzieje na Zakaczawiu to juz mniej mnie obodzi, bo nie mam tam 'interesow', tzn nie chodze tam do kina, teatru, na loda, kawe czy pospacerowac sobie deptakiem. A to co sie dzieje w Rynku to zupelnie inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
maczupikczu81 Re: jak dawniej czyli kiedy? 09.04.05, 20:12 Według mnie do rozbiórki nadaje się Urząd Skarbowy ze swoją porcelanową fasadą. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus a moze USkarbowy 09.04.05, 22:23 stal sie w miedzyczasie zabytkiem architektury? hihi, architektury koszmarnej, dodam pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: a moze USkarbowy 10.04.05, 14:10 Dowiedzialem sie od rodzicow, ze kiedys to byl KW PZPR. Z zewnatrz wyglada strasznie, w srodku rownie beznadziejnie. Ten placyk w srodku jest zalosny. Tynk sie sypie, przez okna wieje, o elewacji z chinskiej porcelany nie wspomne. Taki relik zmierzchlej epoki, cos jak Urzad Wojewodzki. Wyburzyc! Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus ojej. Olusie 11.04.05, 23:43 A ja pameitam czasy CK PZPR w tym budynku... pozdrawiam Cie nostalgicznie i ale serdecznie Ggigus (31l.) Odpowiedz Link Zgłoś