Dodaj do ulubionych

Wiadukt i tablica.

05.06.06, 09:59
Zauwazyliscie, ze tablica informacyjna przy wiadukcie podaje rozne ciekawe inforamcje? Nie tylko temperature powietrza, jezdni czy zagrozenie sliskiej nawierzchni, ale rowniez zyczy nam milego weekendu, albo gratuluje pilkarzom Miedzi awansu do II ligi:)) Mile to:)
Obserwuj wątek
    • qwerty1231 Re: Wiadukt i tablica. 05.06.06, 10:59
      > Mile to:)

no mile. za 140 tys. czy naprawde uwazasz, ze bylo warto, ze w miescie nie ma
      wazniejszych wydatkow jak tablica z "dzien dobry" za tyle co roczne utrzymanie
      np. palmiarni ?
      • olus_stad Re: Wiadukt i tablica. 05.06.06, 16:33
        Taaa...i mozna by bylo za 140tys zlotych zasponsorowac kilkaset tysiec obiad dla biednych...
        • zosl Re: Wiadukt i tablica. 05.06.06, 21:29
          bez obaw.. starcza! Na wyskokie nagrody w MOPS-ie.:)) Ale tylko dla szefostwa!!
          • olus_stad Re: Wiadukt i tablica. 05.06.06, 22:54
            Nie wiem na co i ile starcza. Nie znam bilansu MOPSu.
            • qwerty1231 Re: Wiadukt i tablica. 06.06.06, 12:59
              > Taaa...i mozna by bylo za 140tys zlotych zasponsorowac
              > kilkaset tysiec obiad dla biednych...

olus_stad wyczuwam w Twoim glosie nutke goryczy :) wiem, ze kazdy pomysl mozna
              sprowadzic do takich porownan, ale powiedz sam, czy miastu naprawde potrzebna
              jest ta tablica ? co ona tak naprawde daje ? ze wyswietla Ci "dzien dobry" ?
              naprawde nie uwazasz, ze w miescie jest zbyt wiele zaleglych spraw, ze takie
              tablice to tylko temat zastepczy ?
              • goska35 Re: Wiadukt i tablica. 06.06.06, 16:29
                O uszy mi się obiło, że te tablice postawiło LPGK z pięniędzy otrzymanych w
                ramach nagrody, nie od miasta bynajmniej. Jak chcieli - tak zadysponowali nimi.
                Chyba dzielić się z nikim nie musieli, a może nawet nie mogli.....

A tak poza wszystkim - mnie się tablica podoba :)
                Fajnie wymieniać uwagi w stylu jaka temperatura u Was, bo na wiadukcie..... :)))
              • olus_stad Re: Wiadukt i tablica. 06.06.06, 21:37
                Wielokrotnie (trzy to juz wiele?) bylem swiadkiem wypadku na wiadukcie. Dwa razy z powodu 'szklanki' na wiadukcie, podczas gdy przed i za byla dobra przyczepnosc. Mokra jezdnia i temperatura w okolicach zera i jest problem. A tak wjezdzajac na wiadukt wiem, ze moze byc slisko, bo procz temperatury powietrza jest podana temperatura nawierzchni. Pomocne i potrzebne.

Pomocne i potrzebne, tak jak swiatla na rondzie na Piekarach, na ktorym bylo mnostwo wypadkow (mam znajomych w wiezowcu przy Pomorskiej).

Moze tablica latem ma komunikat 'dzien dobry', a zima 'uwazaj kierowco, jest slisko'. Jezeli mialaby byc bezczynna latem, to juz lepiej niech mowi mi dzien dobry, albo przekaze, ze pilkarze reczni spadli do drugiej ligi, albo ze jest zacmienie ksiezyca itp.

Na cywilizowanych (czyt. nowych) kawalkach drog w Polsce mozna takie tablice ostrzegawcze spotkac, w cywilizowanych krajach europejskich rowniez. Czemu nie mialoby byc takiej tablicy w Legnicy?

Nie wiem czy jest to temat zastepczy i kogo? Moj? LPGK? Prezydenta?
                • qwerty1231 Re: Wiadukt i tablica. 07.06.06, 15:36
                  > Wielokrotnie (trzy to juz wiele?) bylem swiadkiem wypadku na wiadukcie.

Wielokrotnie (codziennie to już wiele ? :)) przechodzę przez pierwsze światła
                  przy zjeździe z mostu w stronę Kopernika. I tak sobie patrzę na światła, które
                  widzą kierowcy. Zielone - pędzą jak wariaci (50 km/h ? eee....) pomarańczowe -
                  najczęściej żadnej różnicy(pędzą dalej), czerwone - prawie za każdym razem (jak
                  jest ruch) jakieś autko, czasem dwa, trzy przelatują i przez czerwone.

Nie mów mi więc, że taka tablica będzie ostrzeżeniem. Normalny kierowca, który
                  stosuje się do przepisów drogowych (50km/h), zwłaszcza widząc , że jest wiadukt
                  i temper. ok. 0 da radę. Zresztą w Legnicy jest wiele podjazdów , wiaduktów, są
                  mosty, wszędzie tam zamontować ?

Nie twierdzę, że jest to tylko i wyłącznie głupi gadżet, on może być nawet
                  przydatny i wiem już jak to ja zrobię :) tylko chodzi mi o to, że wszystko ma
                  swoją kolej, a na tablice jeszcze czas nie przyszedł. Są po prostu ważniejsze
                  rzeczy do zrobienia.
                  • olus_stad Re: Wiadukt i tablica. 08.06.06, 08:55
                    > Wielokrotnie (codziennie to już wiele ? :)) przechodzę przez pierwsze światła
                    > przy zjeździe z mostu w stronę Kopernika. I tak sobie patrzę na światła, które
                    > widzą kierowcy. Zielone - pędzą jak wariaci (50 km/h ? eee....) pomarańczowe -
                    > najczęściej żadnej różnicy(pędzą dalej), czerwone - prawie za każdym razem
                    > (jak jest ruch) jakieś autko, czasem dwa, trzy przelatują i przez czerwone.

Z tablica czy bez tacy kierowcy sa i beda. I tego nie zmieni jedna, dwie czy pietnascie tablic. Jedyne co ich moze zmienic, to mandat na 500zl. Innego argumentu nie do walki z taka bezmyslnoscia kierowcow nie znam. Mimo wszystko nie widze zwiazku miedzy glupota kierowcow a tablica.

Uwazam, ze swiatla sa tam potrzebne. Ludzie idacy na przystanek i z przystanku musza bezpiecznie przez ulice przejsc, tymbardziej ze jest to droga bardzo ruchliwa. Co do tego sporu nie ma?

> Nie mów mi więc, że taka tablica będzie ostrzeżeniem. Normalny kierowca, który
                    > stosuje się do przepisów drogowych (50km/h), zwłaszcza widząc , że jest
                    > wiadukt i temper. ok. 0 da radę. Zresztą w Legnicy jest wiele podjazdów ,
                    > wiaduktów, są mosty, wszędzie tam zamontować ?

Tak myslalem, ze zostanie poruszony argument ostroznego i rozwaznego kierowcy. Przeciez wiesz, ze tak nie jest, bo gdyby tak bylo, to wypadkow by nie bylo:) A sa! Sa 'normalni' kierowcy dla ktorych tablica jest zbedna? Pewnie, ze sa. Mam nadzieje, ze zarowno Ty jak i ja do nich nalezymy.

Nie wszedzie nalezy zamontowac. Czasami wystarczy znak A-32. Wiadukt jest na tyle wazna i ruchliwa arteria miasta, ze jest potrzebna taka tablica.

> Nie twierdzę, że jest to tylko i wyłącznie głupi gadżet, on może być nawet
                    > przydatny i wiem już jak to ja zrobię :) tylko chodzi mi o to, że wszystko ma
                    > swoją kolej, a na tablice jeszcze czas nie przyszedł. Są po prostu ważniejsze
                    > rzeczy do zrobienia.

Zgodze sie, ze to co teraz powiem jest lekko naciagane, ale dla niektorych wazna jest palmiarnia, a dla innych bezpieczenstwo:) To tak pod publike twierdze;)
                    • qwerty1231 Re: Wiadukt i tablica. 09.06.06, 15:14
                      > Zgodze sie, ze to co teraz powiem jest lekko naciagane,
                      > ale dla niektorych wazna jest palmiarnia, a dla innych
                      > bezpieczenstwo:) To tak pod publike twierdze;)

Dla wszystkich (jak sądzę) bezpieczeństwo jest najważniejsze, więc należy
                      najpierw załatać dziury w jezdniach, a potem brać się za gadżety. To tak pod
                      publikę ;)
                      • olus_stad Re: Wiadukt i tablica. 11.06.06, 09:30
                        Wiesz jak to jest, zalatac dziury to jedno, a wyremontowac droge to drugie. Spojrz na odcinek Wroclawskiej (od spozywczaka do 'Pod Klonem') zrobiony kilka lat temu od podstaw. Nie ma z ta droga zadnych problemow, jest prosta i gladka jak stol. A z drugiej strony wez pod uwage ulice regularnie (co roku po zimie) latana, np Chojnowska albo Czarnieckiego. Co z tego, ze zalataja, jak to ma charakter tymczasowy, bo kilka miesiecy minie (szczegolnie tych zimowych) i znow dziury beda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka