Dodaj do ulubionych

Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na mecz

13.09.12, 16:26
Poseł PiS Andrzej Jaworski znów publikuje na Facebooku. Właśnie ogłosił tam, że Telewizja Trwam będzie transmitować październikowy mecz Polska - Anglia.
Zadzwoniliśmy do niego z prośbą o szczegóły tej sensacyjnej informacji. Zastanawialiśmy się nawet, czy to nie jest kolejna facebookowa pomyłka posła PiS.

Więcej... trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,12477574,Posel_Andrzej_Jaworski__Telewizja_Trwam_wylozy_milion.html#ixzz26MNf4SKu

trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,12477574,Posel_Andrzej_Jaworski__Telewizja_Trwam_wylozy_milion.html
Obserwuj wątek
    • jedzoslaw Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 13.09.12, 16:29
      Może wymodlą zwycięstwo.
      • ewa9717 Chłopiny chyba też dają? 13.09.12, 17:46
        Ciekawe, że o nich się jakoś nie mówi, tylko o babinach, babciach, staruszkach...
        • sibeliuss Re: Chłopiny chyba też dają? 13.09.12, 18:07
          Ty też dajesz?
          • ewa9717 Re: Chłopiny chyba też dają? 13.09.12, 18:41
            Nie.
            • sibeliuss Re: Chłopiny chyba też dają? 14.09.12, 08:01
              Więc o co chodzi? Skoro nie dajesz, to nie o tobie jest mowa. No chyba, że jesteś wojującą feministką i określenie "babina" mocno uraziło Twoje poczucie równouprawnienia - jeśli zgadłem to jest to w tym przypadku kuriozalne.
              • ewa9717 Re: Chłopiny chyba też dają? 14.09.12, 08:34
                Kuriozalne jest coś zupełnie innego.
                Nie, nie uraziło to mojego poczucia równouprawnienia, mam to, delikatnie mówiąc, gdzieś. Zwróciłam po prostu uwagę na pewne zjawisko: w stosunku do starszych kobiet używa się (nawet bez podtekstów) lekceważących albo tylko pobłażliwie określających babin, babć, staruszek, starowin itp., podczas gdy facet w podobnym wieku, nawet jeśli to będzie zupełny zgred czy menel, to np. pan Jan.
                • sibeliuss Re: Chłopiny chyba też dają? 14.09.12, 08:46
                  A dziadek?
                  • gazeta_mi_placi Re: Chłopiny chyba też dają? 14.09.12, 09:27
                    Jeżeli to osoba z rodziny to ok.
                    Jeżeli nie to też niefajne. Był kiedyś artykuł o starości w GW, ludzie starsi wypowiadali się, że źle się czują z tym jak obcy ludzie (nie z rodziny) mówią o nich babcia, dziadek...
              • gazeta_mi_placi Re: Chłopiny chyba też dają? 14.09.12, 09:26
                Dla mnie to nie jest fajne określenie kogokolwiek. A już na pewno nie z szacunkiem, czy choćby neutralne.
                • sibeliuss Re: Chłopiny chyba też dają? 14.09.12, 09:39
                  A kto Ci powiedział, że ja tych ludzi szanuję?
                  • gazeta_mi_placi Re: Chłopiny chyba też dają? 14.09.12, 09:44
                    A co wiesz więcej o tych ludziach (oprócz tego, że płacą na telewizję Trwam), że ich nie szanujesz?
                    • sibeliuss Re: Chłopiny chyba też dają? 14.09.12, 09:48
                      A co Ci da to, że odpowiem na to pytanie?
                      • gazeta_mi_placi Re: Chłopiny chyba też dają? 14.09.12, 09:59
                        Czekam na odpowiedź.
                        • sibeliuss Re: Chłopiny chyba też dają? 14.09.12, 10:03
                          gazeta_mi_placi napisała:

> Czekam na odpowiedź.

Usiądź sobie, weź coś do czytania. Masz zapewne dużo bezużytecznego czasu.
                          • tjbazuka Re: Chłopiny chyba też dają? 14.09.12, 11:39
                            to kurwa wrescie ktos napisze wrescie czy Trwam bedzie transmitowac ta chujnie czy nie.
                            Pozdro smile
                            • sibeliuss Re: Chłopiny chyba też dają? 14.09.12, 12:10
                              tjbazuka napisał:

> to kurwa wrescie ktos napisze wrescie czy Trwam bedzie transmitowac ta chujnie
                              > czy nie.
                              > Pozdro smile

I wreszcie ktoś napisał na temat tongue_out
                          • gazeta_mi_placi Re: Chłopiny chyba też dają? 14.09.12, 12:13
                            Rozumiem, że odpowiedzi się nie doczekam smile
                            • sibeliuss Re: Chłopiny chyba też dają? 14.09.12, 12:21
                              Oczywiście, że nie. Nie będę Ci się tłumaczył z faktu, ze słuchacze RM są dla mnie żałośni.
                              • marcin_rz Re: Chłopiny chyba też dają? 14.09.12, 23:31
                                > słuchacze RM są dla m
                                > nie żałośni.

a to niby dlaczego?

że nie słuchają papki serwowanej przez ZET i RMF?

to już posłuchać rozgłośni z Torunia nie można, bo jest się żałosnym?
                                Chyba ci nie muszę tłumaczyć, że własną opinię wyrabia się słuchając opinii różnych środowisk, czasem o skrajnych poglądach?

Marcinie.....a miałem cię za większego demokratę...
                                • sibeliuss Re: Chłopiny chyba też dają? 14.09.12, 23:37
                                  Miałeś mnie za demokratę? Szok.
                                • loczek62 Re: Chłopiny chyba też dają? 15.09.12, 09:06
                                  RM i demokracja to oksymoron...
                                  • marcin_rz Re: Chłopiny chyba też dają? 15.09.12, 18:19
                                    a nie jest oksymoronem PO i demokracja, albo TVP, TVN, POLSAT, żądne z powyższych nie kwalifikuje się jako wymienione słowo?
                                    • loczek62 Re: Chłopiny chyba też dają? 16.09.12, 11:09
                                      Jak dla mnie to nie kwalifikują.
                                      • marcin_rz Re: Chłopiny chyba też dają? 16.09.12, 13:49
                                        cóż....nikt nikomu nie zabroni być fanboyem bandy i propagandy Tuska
                                        • jedzoslaw Re: Chłopiny chyba też dają? 16.09.12, 13:57
                                          marcin_rz napisał:

> cóż....nikt nikomu nie zabroni być fanboyem bandy i propagandy Tuska

Polsat coraz bardziej jest anty-POwski, jak widzę smile Zresztą, cóż w tym dziwnego, że dane media popierają PO? Przy objęciu władzy przez PiS TVP będzie popierać ich linię, a Polsat pewnie do nich dołączy. Najważniejsze, że mamy pluralizm, więc trudno zarzucać jakimkolwiek mediom niedemokratyczność.
                                          • marcin_rz Re: Chłopiny chyba też dają? 17.09.12, 07:41
                                            właśnie - pluralizm
                                            słowo klucz, dlatego ja jestem zwolennikiem zarówno TRWAM, jak i TVN, i jeszcze kilkudziesięciu innych stacji telewizyjnych i radiowych, a im więcej tym lepiej

>? Przy objęciu władzy przez PiS TVP będzie popiera
                                            > ć ich linię

dlatego stop nepotyzmowi!!

tak mi się przypomniało, z kabaretu TEY, "pluralizm, wszyscy plują na wszystko" wink
                                        • loczek62 Re: Chłopiny chyba też dają? 16.09.12, 15:56
                                          marcin_rz napisał:

> cóż....nikt nikomu nie zabroni być fanboyem bandy i propagandy Tuska

Na tej samej zasadzie nikt nikomu nie zabroni być fanboyem bandy pedofilii w czarnych sukienkach...
                                          • jedzoslaw Re: Chłopiny chyba też dają? 16.09.12, 16:45
                                            loczek62 napisał:

> marcin_rz napisał:
                                            >
                                            > > cóż....nikt nikomu nie zabroni być fanboyem bandy i propagandy Tuska
                                            >
                                            > Na tej samej zasadzie nikt nikomu nie zabroni być fanboyem bandy pedofilii w cz
                                            > arnych sukienkach...
                                            >
                                            >

Panowie, bez takiej argumentacji, proszę.
    • morfeusz_1 Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 14.09.12, 22:09

I dobrze , brawo , alleluja i do przodu jak gamonie z woronicza nie potrafią wynegocjować stawki za meczor
      • loczek62 Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 15.09.12, 09:06
        I mam nadzieję że US wreszcie zapuka do ojca malwersanta...
        • morfeusz_1 Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 16.09.12, 00:41

dlaczego taki zawistny jesteś na razie niczego mu nie udowodniono i nie siedział w kamieniołomach,z tego co wiem to ma czystą kartę na komendzie , a od darowizn też widocznie coś tam coś tam odprowadza ... żyj i daj żyć grzybkom
        • mi.ka.n Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 16.09.12, 10:40
          Gdyby takimi"malwersantami" jak Ojciec Rydzyk byli rz a dz acy obecnie bylibysmy opływali w dostatku.Ojciec nie przywlaszcza sobie jak napisałes ale tworzy cos dla nas ludzi.A rząd nas z wszystkiego wywłaszcza.No i broni mafii,które ludzi okradają.
          • mi.ka.n Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 16.09.12, 10:59
            Mój wpis dotyczył wpisu loczka tylko zle sie wpiął.
          • loczek62 Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 16.09.12, 11:08
            W dostatku? A jakież to przedsięwzięcia biznesowe ojca malwersanta osiągnęły sukces? Zbiórka "świadectw udziałowych"? ratowanie stoczni? geotermia? telefonia komórkowa? Jedynym niezaprzeczalnym fenomenem jest umiejętność ściągania co miesiąc "wdowiego grosza". W tym jest mistrzem...
            • mi.ka.n Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 16.09.12, 11:29
              A radio,telewizja, szkola ,kosciół to gips.
              • loczek62 Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 16.09.12, 11:31
                mi.ka.n napisała:

> A radio,telewizja, szkola ,kosciół to gips.

Ale ja się odniosłem do przedsięwzięć biznesowych a nie misyjnych...
                • mi.ka.n Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 16.09.12, 11:40
                  Kościół to nie biznes.
                  • loczek62 Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 16.09.12, 11:43
                    mi.ka.n napisała:

> Kościół to nie biznes.

To bardzo mądre słowa, szczególnie w odniesieniu do "dzieł" ojdyrawink
                  • jedzoslaw Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 16.09.12, 13:20
                    mi.ka.n napisała:

> Kościół to nie biznes.

Pobożne życzenie, ale też tak uważam.
          • jedzoslaw Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 16.09.12, 13:43
            mi.ka.n napisała:

> Gdyby takimi"malwersantami" jak Ojciec Rydzyk byli rz a dz acy obecnie byli
            > bysmy opływali w dostatku.Ojciec nie przywlaszcza sobie jak napisałes ale tworz
            > y cos dla nas ludzi.A rząd nas z wszystkiego wywłaszcza.No i broni mafii,które
            > ludzi okradają.

Jeśli tworzy coś dla ludzi, no to spytam: ile szpitali oddłużył, ile dróg i szkół (poza własną, prywatną) wybudował i co się stało z pieniędzmi na uratowanie Stoczni Gdańskiej?
            Nie wiem, czy o.Rydzyk jest malwersantem. Pytam tylko o jego faktyczny wkład w infrastrukturę kraju oraz o materialne wsparcie mieszkańców.
            • mi.ka.n Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 16.09.12, 13:54
              Nie kosciołowi placimy podatki,tylko pansrtwu.I wklad w infrastrukture kraju powinien wnosić rz.ad.A materialne wsparcie mieszkanco daje kosciół w postaci Caritasu.
              • jedzoslaw Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 16.09.12, 14:00
                mi.ka.n napisała:

> Nie kosciołowi placimy podatki,tylko pansrtwu.I wklad w infrastrukture kraju po
                > winien wnosić rz.ad.A materialne wsparcie mieszkanco daje kosciół w postaci Car
                > itasu.

OK, państwo powinno dbać o infrastrukturę, a Kościół z kolei utrzymuje Caritas (i jest to chwalebne). Ale to się nijak ma do mojego pytania. Pytałem bowiem o to, na czym polega tworzenie przez o.Rydzyka czegoś "dla ludzi". I na to pytanie oczekuję odpowiedzi.
                • mi.ka.n Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 16.09.12, 15:51
                  Trzeba było czytać ze zrozumieniem mój wpis.Ale Ci napisze jeszcze raz abys wiedział co O.Rydzyk robi dla ludzi.Wszystko a wiec radio,telewizje ,geotermie szkołe i koscioł ostatnio.
                  • jedzoslaw Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 16.09.12, 16:42
                    mi.ka.n napisała:

> Trzeba było czytać ze zrozumieniem mój wpis.Ale Ci napisze jeszcze raz abys wie
                    > dział co O.Rydzyk robi dla ludzi.Wszystko a wiec radio,telewizje ,geotermie szk
                    > ołe i koscioł ostatnio.

Dobrze, czytam więc ze zrozumieniem:
                    "Gdyby takimi"malwersantami" jak Ojciec Rydzyk byli rz a dz acy obecnie bylibysmy opływali w dostatku.Ojciec nie przywlaszcza sobie jak napisałes ale tworzy cos dla nas ludzi.A rząd nas z wszystkiego wywłaszcza.No i broni mafii,które ludzi okradają."

OK, tworzy coś dla ludzi. Tylko, że działalność "dla ludzi" rozumiem raczej jako działalność non profit. Jego szkoła jest jednak szkołą prywatną, a więc nie spełnia takiego warunku. Doceniam to, że jego media stanowią oparcie dla wielu wykluczonych, ale działalność "dla ludzi" o jakiej piszesz nie jest całkowicie bezinteresowna. Tego typu przedsiębiorców, którzy prowadzą podobną działalność "dla ludzi" można byłoby znaleźć w tym kraju więcej. A tak przy okazji to może wreszcie dowiem się, co się stało z pieniędzmi na ratowanie Stoczni?
                    I co rozumiesz przez wywłaszczanie nas ze wszystkiego przez ten- w sumie nieudolny- rząd?
                    • mi.ka.n Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 17.09.12, 15:16
                      Nie zagladałam do internetu od wczoraj bo mialam inne wazniejsze sprawy.Pisze wiec dzisiaj.Moze zaczne od tych ofiar na stocznię.Domniewymam,ze poniewaz stocznia zostala zlikwidowana pieniazki poszly na utrzymanie juz istniejacych dzieł.Co zas do wywlaszczania to sprawa taka.Kiedys za PRL-u wszystko bylo państwowe czyli nas wszystkich ludzi własnoscia.Czyli jedna 38 milionowa cześc kazdemu sie nalezala.Niestety nic z tego nie wyszlo a cały majatek został juz prawie wysprzedany.Gdzie sie podziewaja pieniadze z tych transakcji moze mi wytłumaczysz.Tymbardziej ,ze dług za PO wzrósł do niebotycznych rozmiarów.
                      • jedzoslaw Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 17.09.12, 15:40
                        mi.ka.n napisała:

> Nie zagladałam do internetu od wczoraj bo mialam inne wazniejsze sprawy.Pisze w
                        > iec dzisiaj.Moze zaczne od tych ofiar na stocznię.Domniewymam,ze poniewaz stocz
                        > nia zostala zlikwidowana pieniazki poszly na utrzymanie juz istniejacych dzieł.

A ja bym wolał, żeby "pieniążki" szły na to, na co miały być użyte, a nie tłumaczyć, że wydano je na inne dzieła- oczywiście, nie wiadomo, ile na owe dzieła wydano ani czy w ogóle wydano. Bo jeśli już się zbiera od biednych ludzi datki na jakiś cel to potem przyzwoitość nakazuje, by przedstawić wszystkim dokumenty i faktury, które wykażą jak te pieniądze wydano. Krytykowany przez o.Rydzyka Jerzy Owsiak może denerwować, ale jest przynajmniej o wiele bardziej transparentny. Nie wystarczy mi katolickie słowo honoru- tam, gdzie są wielkie pieniądze tam też wiele rzeczy można mówić, by pieniądze się bezkarnie rozpłynęły. Jestem wierzący, ale w takich sytuacjach ludziom rzadko wierzę.

> Co zas do wywlaszczania to sprawa taka.Kiedys za PRL-u wszystko bylo państwowe
                        > czyli nas wszystkich ludzi własnoscia.Czyli jedna 38 milionowa cześc kazdemu si
                        > e nalezala.Niestety nic z tego nie wyszlo a cały majatek został juz prawie wysp
                        > rzedany.

Jako katoliczka nie popierasz PRL-u jak mniemam, ale myślisz dokładnie komunistycznymi kategoriami. Otóż, w wolnym rynku i kapitalizmie nie ma czegoś takiego jak majątek narodowy. Można tak nazywać co najwyżej skarb państwa, dzieła sztuki czy bogactwa naturalne. Ewentualnie publiczną infrastrukturę. Ale w normalnym państwie przemysł i firmy są w rękach prywatnych. Państwo kontroluje tylko to, co należy do sektora strategicznego. Doświadczenie pokazuje, że prywatny sektor o wiele lepiej zarządza firmami, niż państwowy. Do tego, państwowe firmy to miłe i przyjemne synekurki dla kolesiów każdej kolejnej władzy. Oraz bajońskie osłony socjalne i emeryturki dla tych, co w tym sektorze pracują.

A jeśli twierdzisz, że wszystko było własnością każdego obywatela to tym samym zgadzasz się na całą represyjność tamtego aparatu państwowego oraz dajesz upoważnienie na czynienie przez niego zbrodni, bowiem władza też była w rękach każdego obywatela. Milicja i UB były zatem w służbie każdego obywatela, a więc, idąc tym tropem "Solidarność" to byli zwykli wywrotowcy, którzy obywatelom szkodzili, a Kościół tym wywrotowcom sprzyjał! Wybacz, ale logika na to wszystko wskazuje- jeśli uważasz, że w PRL-u wszystko było w rękach obywateli to tym samym rozgrzeszasz też i zbrodnie tego systemu.

Gdzie sie podziewaja pieniadze z tych transakcji moze mi wytłumaczysz.T
                        > ymbardziej ,ze dług za PO wzrósł do niebotycznych rozmiarów.

Oczywiście, że PO rządzi nieudolnie i w tym się akurat w pełni z Tobą zgadzam. Natomiast przypominam o długach, jakie mieliśmy wobec zachodnich wierzycieli- długi te spłacaliśmy między innymi z pieniędzy pochodzących z prywatyzacji. Reszta tej kasy została wtopiona w aparat państwowy, który w formie niewiele zmienionej odziedziczyliśmy po PRL-u.
        • marcin_rz Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 16.09.12, 13:58
          Gdyby był, jak mówisz "malwersantem" to PO od dawna czeka na najmniejszą jego pomyłkę, aby mu się dobrać do dupy. Obecna władza, jej działania i propaganda jest jak z najlepszych czasów Jerzego Urbana. Z tym, że teraz zamiast Urbana jest Lis. A do sterowania opinią publiczną używa się inteligentnieszej i skuteczniejszej socjotechniki.
          • jedzoslaw Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 16.09.12, 14:06
            Bez przesady z tym Urbanem. Może metody zbliżone, ale porównywanie PO do PZPR to antypropaganda na dokładnie tym samym, Urbanowskim poziomie.
            Co do zaś ewentualnych malwersacji o.Rydzyka to PO nigdy by ich nie chciała próbować nawet węszyć, bo tylko byłaby to woda na młyn PiS. PO wbrew pozorom jest niewiele mniej klerykalna niż PiS. Niemniej jednak zastanawia mnie, na jakiej zasadzie Ojciec Dyrektor np. dostał w sposób ekspresowy zezwolenie na eksploatację geotermii tuż przed dymisją rządu PiS, choć na takie decyzje zwykły zjadacz chleba czeka miesiącami. No i wciąż nie wiem, co się stało z pieniędzmi zbieranymi na Stocznię Gdańską.
            • marcin_rz Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 18.09.12, 10:58
              >No i wciąż nie wiem, co się stało z pieniędzmi zbieran
              > ymi na Stocznię Gdańską.

Gdyby zebrała się osób oburzonych malwersacją swoich pieniędzy, to dawno by złozyli pozew w sądzie przeciw ojcu Tadeuszowi.

Bardziej zaniepokojony jestem pieniędzmi zbieranymi w formie abonamentu rtv, co się z nimi dzieje? BO tu chodzi o pryzmusową zbiórke, a nie o dobrowolną.

> Niemniej jednak zastanawia mnie, na jakiej z
              > asadzie Ojciec Dyrektor np. dostał w sposób ekspresowy zezwolenie na eksploatac
              > ję geotermii tuż przed dymisją rządu PiS

I dobrze że dostał, takich zezwoleń powinno być znacznie więcej.

>Może metody zbliżone, ale porównywanie PO do PZPR t
              > o antypropaganda na dokładnie tym samym, Urbanowskim poziomie.

"Mamy w rękach całą władze", takimi słowami tusk może rozpocyznac dzień. A to co widzę, i działania PO, to nic innego jak realizowanie słów "Rząd się sam wyżywi" W dodatku eksport "demokracji" do Białorusi jest jak eksportowanie śpiworów do nowego Yorku.
              • loczek62 Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 18.09.12, 11:08
                Niniejszym muszę stwierdzić że Marcin_rz ma podobnie jak jarkacz. Gdy widzi autostradę (piękną autostradę) to mówi że nie widzi...
                • marcin_rz Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 18.09.12, 11:39
                  pokaż mi ją palcem! (tą autostradę)

zapraszam do nas na podkapracie, zobacz jak wyglądają autostrady, wybudowane rzekomo na euro 2012 fakty do propagandy mają się nijak....pieniądze były, ustawy i specustawy były...autostrady nima! największa zagadka wszechświata, co się stało?
                  • loczek62 Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 18.09.12, 12:07
                    marcin_rz napisał:

> pokaż mi ją palcem! (tą autostradę)

No a widzisz, jednak nie widzisz...
                    • marcin_rz Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 18.09.12, 12:34
                      > No a widzisz, jednak nie widzisz...

"Junaku, smutek zwalcz i strach! Przecież na tym piachu za trzydzieści lat, przebiegnie z być morze jasna, długa, prosta, Szeroka jak morze Trasa..." ...A4
              • jedzoslaw Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 18.09.12, 11:30
                marcin_rz napisał:

> >No i wciąż nie wiem, co się stało z pieniędzmi zbieran
                > > ymi na Stocznię Gdańską.
                >
                > Gdyby zebrała się osób oburzonych malwersacją swoich pieniędzy, to dawno by zło
                > zyli pozew w sądzie przeciw ojcu Tadeuszowi.

Jak widać, nikt się nie oburza: oni zapewne uważają, że poszło na inne "dzieła". Pytanie jednak brzmi, na jakiej zasadzie inne fundacje muszą wszystko udowadniać i otaczać się tonami dokumentów, zaś od Ojca Dyrektora nikt niczego nie wymaga.

> Bardziej zaniepokojony jestem pieniędzmi zbieranymi w formie abonamentu rtv, co
                > się z nimi dzieje? BO tu chodzi o pryzmusową zbiórke, a nie o dobrowolną.
                >

Ja w ogóle uważam, że abonament powinien być zbierany razem z podatkiem, a jak ktoś nie chce płacić to niech udowodni, że nie korzysta.

> I dobrze że dostał, takich zezwoleń powinno być znacznie więcej.

No tak, tylko jakim prawem dla niektórych firm system działa w ekspresowym tempie, a inni czekają o wiele dłużej na załatwienie spraw?

> "Mamy w rękach całą władze", takimi słowami tusk może rozpocyznac dzień. A to c
                > o widzę, i działania PO, to nic innego jak realizowanie słów "Rząd się sam wyży
                > wi" W dodatku eksport "demokracji" do Białorusi jest jak eksportowanie śpiworów
                > do nowego Yorku.

Litości, Marcinie, a co w tym złego, że mają całą władzę? PiS też miał w rękach całą władzę i w GW oraz w TVN redaktorzy klęli na czym świat stoi oraz wrzeszczeli o "faszyzmie" Kaczyńskich. Teraz znowuż zdajesz się powtarzać tę samą retorykę, co tamci: że cała władza w ich ręku to zagrożenie. Na jakiej zasadzie cała władza w ręku PiS jest OK, a cała władza w ręku PO już nie? Są kraje, gdzie taka sytuacja jest jak najbardziej normalna. Tylko u nas panuje dziwne przekonanie, że rząd i prezydent powinni być z różnych bajek. I dlatego prezydent ma wokół siebie sowicie opłacany alternatywny gabinet, co by hamować tych z rządu. Moim zdaniem taka sytuacja nie jest dobra, wałęsowskie "wojny na górze" nie dały nigdy niczego dobrego. Osobiście jestem albo za republiką prezydencką albo systemem kanclerskim, choć to pierwsze byłoby w naszym przypadku bardziej naturalne.
                Zaś eksportowanie demokracji na Białoruś przecież nie zaczęło się w czasach PO! Jednym z największych propagatorów tej idei był PiS, choć tak naprawdę większość gabinetów po 1989 roku robi wszystko, żeby Łukaszence wąsy podciąć, a tych biednych ludzi ratować z tego domniemanego "lagru". Naturalnie, lepiej mieć za granicą demokratyczne państwo, ale pytanie brzmi, na ile Łukaszenko naprawdę jest tam niechciany. Bo moi zdaniem, gdyby doszło do uczciwych wyborów to ten facet zostałby na stanowisku.
                • marcin_rz Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 18.09.12, 11:51

> > I dobrze że dostał, takich zezwoleń powinno być znacznie więcej.
                  >
                  > No tak, tylko jakim prawem dla niektórych firm system działa w ekspresowym temp
                  > ie, a inni czekają o wiele dłużej na załatwienie spraw?

I tu jest cały fenomen, komu tak zależy na wstrzymywaniu koncesji? nie szukać temu co je dano, a temu co wstrzymuje ich wydawanie.

> Zaś eksportowanie demokracji na Białoruś przecież nie zaczęło się w czasach PO!
                  > Jednym z największych propagatorów tej idei był PiS, choć tak naprawdę większo
                  > ść gabinetów po 1989 roku robi wszystko, żeby Łukaszence wąsy podciąć, a tych b
                  > iednych ludzi ratować z tego domniemanego "lagru". Naturalnie, lepiej mieć za g
                  > ranicą demokratyczne państwo, ale pytanie brzmi, na ile Łukaszenko naprawdę jes
                  > t tam niechciany. Bo moi zdaniem, gdyby doszło do uczciwych wyborów to ten face
                  > t zostałby na stanowisku.

Zaczęło się za PISu i tego im nie zapomnę, w skrócie "ręce przecz od Białorusi" Gdyby nie Łukaszenka, to na Białorusi by był taki burdel jak na Ukrainie.

> Litości, Marcinie, a co w tym złego, że mają całą władzę? PiS też miał w rękach
                  > całą władzę

w żadnej dziedzinie gospodarki i życia monopol nie jest wskazany

A co do PISu, to az takich długich łap nie mieli. A może nie zdązyli ich wystawić. Tego nie rozstrzygnę. W kazdym razie, patologia każdej władzy w Polsce, to zawłaszczyć wszystko i wszystkiego dla siebie. Obrywa się PO, bo dopuścił do takiego czegoś. Gdyby PIS teraz rządził i robił to samo, to by mu się też obrywało.

>I dlatego prezydent ma wok
                  > ół siebie sowicie opłacany alternatywny gabinet, co by hamować tych z rządu. Mo
                  > im zdaniem taka sytuacja nie jest dobra, wałęsowskie "wojny na górze" nie dały
                  > nigdy niczego dobrego. Osobiście jestem albo za republiką prezydencką albo syst
                  > emem kanclerskim, choć to pierwsze byłoby w naszym przypadku bardziej naturalne

A ja jestem za zniesieniem funkcji prezydenta. W dodatku będzie taniej.

> Ja w ogóle uważam, że abonament powinien być zbierany razem z podatkiem, a jak
                  > ktoś nie chce płacić to niech udowodni, że nie korzysta.
                  >
                  zakodowac i sprzedawać karty dostępowe, lub PPV!!

smile
                  • jedzoslaw Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 18.09.12, 14:49
                    > > Litości, Marcinie, a co w tym złego, że mają całą władzę? PiS też miał w
                    > rękach
                    > > całą władzę
                    >
                    > w żadnej dziedzinie gospodarki i życia monopol nie jest wskazany
                    >
                    > A co do PISu, to az takich długich łap nie mieli. A może nie zdązyli ich wystaw
                    > ić. Tego nie rozstrzygnę. W kazdym razie, patologia każdej władzy w Polsce, to
                    > zawłaszczyć wszystko i wszystkiego dla siebie. Obrywa się PO, bo dopuścił do ta
                    > kiego czegoś. Gdyby PIS teraz rządził i robił to samo, to by mu się też obrywał
                    > o.

Dlatego Jednomandatowe Okręgi Wyborcze pomogłyby tutaj znacznie.

> A ja jestem za zniesieniem funkcji prezydenta. W dodatku będzie taniej.

Czyli się zgadzamy: jeden przywódca, bez dublera smile

> zakodowac i sprzedawać karty dostępowe, lub PPV!!
                    >
                    > smile
                    >

Jest to metoda smile
    • matt.j Re: Babiny dają wdowi grosz, a Trwam da milion na 19.09.12, 10:30
      W czym problem? Jak sie komus nie podoba na co dyrektor wydaje pieniądze radia i wszystkich swoich fundacji to niech nie płaci na niego. To jest prywatny biznes i dobrowolne datki. Nie tak jak w tv publicznej, gdzie abonament jest przymusowy. Tu można sobie samemu zadecydować. Chociaż jak do tej pory kogoś nie olśniło, że swoimi "emeryckimi groszami" finansuje luksusy i zbytki tego człowieka i jego świty to chyba nic już takich ludzi nie oświeci.

Facet daje im coś czego nikt inny im nie dał, poczucie wspólnoty, przynależności do grupy, wspólnego celu, wspólnej walki pod pięknymi hasłami (nic tak tego narodu nie potrafi zjednoczyć jak wspólny wróg i wspólna walka). Ci starzy ludzie zepchnięci przez państwo na margines, z garstką pieniędzy umożliwiających im w zasadzie tylko egzystencję, czyją się samotni i niepotrzebni. A tu ktoś im pokazuje jak bardzo są potrzebni, daje im poczucie wspólnoty, jedności. Może to poczucie jest warte ich pieniędzy łożonych na biznesy dyrektora Rydzyka. On im daje coś czego chcą, a i oni tez dają mu coś czego on chce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka