Dodaj do ulubionych

kilka słów

06.05.13, 15:47
za 2 dni (3dni) rocznica zakończenia 2 wojny światowej wspomnijmy tych którzy oddali życie za wolność naszego kraju nie zależnie jakie literki mieli na rękawie
Obserwuj wątek
    • 1zorro-bis Re: kilka słów 06.05.13, 15:49
      a jakie mieli literkiconfusedbig_grin
    • sibeliuss Re: kilka słów 06.05.13, 16:08
      Kogoś konkretnego chcesz wspomnieć, czy tak ogólnie?
      Jakiś czas temu opisałem na Wikipedii trzy fajne dziewczyny, poległy w podobnym czasie:
      pl.wikipedia.org/wiki/Helena_Junkiewicz
      pl.wikipedia.org/wiki/Lucyna_Herc
      pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82awa_Nadstawek
      • mk968 Re: kilka słów 06.05.13, 16:22
        ogólnie tych co walczyli bez wymienia czy to była taka czy inna formacja
        • sibeliuss Re: kilka słów 06.05.13, 16:25
          Jak uczcisz ten dzień?
          • mk968 Re: kilka słów 06.05.13, 16:37
            poleciłem dozorczyni wywieśic flagę a sam wieczorem pójdę i sybolicznie na powązkach zapalę znicze
        • 1zorro-bis Re: kilka słów 06.05.13, 17:08
          z AK tez?
          Duzo chlopakow ze Slaska w tej "formacji" wyladowalo....big_grin
          www.monkeydepot.com/v/vspfiles/photos/photoreviews/ss031/ss031x.jpg
          mk968 napisał:

> ogólnie tych co walczyli bez wymienia czy to była taka czy inna formacja
          • 1zorro-bis Re: kilka słów 06.05.13, 17:10
            a tutaj masz tez dwoch chlopakow ze Slaska.....smirk
            www.netzeitung.de/articleimages//97/9746315465557962670.jpg

Ktorego wolisz?big_grin
            • mk968 Re: kilka słów 06.05.13, 17:25
              skwituję to ................................................................................ pokój z tobą
              • 1zorro-bis Re: kilka słów 06.05.13, 17:50
                ....to Slazacy to nie ludzie? Tez byli za pokojem....smirk
                mk968 napisał:

> skwituję to ...................................................................
                > ............. pokój z tobą
                • sibeliuss Re: kilka słów 06.05.13, 21:00
                  Co chcesz nam napisać, bo pokazujesz obrazki zamiast napisać wprost.
                  • jedzoslaw Re: kilka słów 06.05.13, 22:06
                    Szczerze mówiąc, Zorro, to ja też nie wiem, do czego zmierzasz. Szukasz pretekstu do kłótni? Tak, wiemy, że wielu Ślązaków trafiło do Wehrmachtu, ale byli też nawet tacy, co współpracowali z polskim podziemiem.
                    • sibeliuss Re: kilka słów 06.05.13, 22:21
                      Za długo było spokojnie, nudzi mu się i jątrzy. To jego specjalność, prowokacyjki - żenada.
                      • 1zorro-bis Re: kilka słów 07.05.13, 06:54
                        jesli Ty w tym widzisz prowokacyjna zenade - to moge Ci tylko wspolczuc. Masz niestety ograniczone myslenie....smirk
                        Stereotypy, stereotypy....big_grin
                        sibeliuss napisał:

> Za długo było spokojnie, nudzi mu się i jątrzy. To jego specjalność, prowokacyj
                        > ki - żenada.
                        • sibeliuss Re: kilka słów 07.05.13, 07:56
                          Ja Tobie również mocno współczuję tego polskiego zatwardzenia.
                          • 1zorro-bis Re: kilka słów 07.05.13, 10:13
                            polskiego?big_grin
                            sibeliuss napisał:

> Ja Tobie również mocno współczuję tego polskiego zatwardzenia.
                            • sibeliuss Re: kilka słów 07.05.13, 10:40
                              Napisałem niewyraźnie?
                    • 1zorro-bis Re: kilka słów 07.05.13, 06:53
                      jaka klotnia??!smirk
                      Ja chce tylko napisac jakie to byly dla niektorych popieprzone czasy! W moim najblizszym otoczeniu znalem ludzi (juz nie zyja), ktorzy "walczyli" w Armii Czerwonej, Wehrmachcie, Armii Andersa, Wojsku Polskim i Ludowym wojsku Polskim.....smirk
                      I wszyscy ze slaska.
                      jedzoslaw napisał:

> Szczerze mówiąc, Zorro, to ja też nie wiem, do czego zmierzasz. Szukasz preteks
                      > tu do kłótni? Tak, wiemy, że wielu Ślązaków trafiło do Wehrmachtu, ale byli też
                      > nawet tacy, co współpracowali z polskim podziemiem.
                      >
                      • sibeliuss Re: kilka słów 07.05.13, 07:55
                        To napisz to w pierwszym swoim poście, a nie wklejasz foto i czekasz w którą stronę pójdzie dyskusja.
                        • 1zorro-bis Re: kilka słów 07.05.13, 10:12
                          wiesz, ja mysle ze mam z myslacymi forumowiczami do czynienia....smirk
                          A Ty bys tak chcial od razu - "kawa na lawe"....big_grin
                          sibeliuss napisał:

> To napisz to w pierwszym swoim poście, a nie wklejasz foto i czekasz w którą st
                          > ronę pójdzie dyskusja.
                      • jedzoslaw Re: kilka słów 07.05.13, 12:48
                        1zorro-bis napisał:

> jaka klotnia??!smirk
                        > Ja chce tylko napisac jakie to byly dla niektorych popieprzone czasy! W moim na
                        > jblizszym otoczeniu znalem ludzi (juz nie zyja), ktorzy "walczyli" w Armii Czer
                        > wonej, Wehrmachcie, Armii Andersa, Wojsku Polskim i Ludowym wojsku Polskim.....
                        > smirk
                        > I wszyscy ze slaska.

OK, ale w takim razie jak to się ma do tematu wątku? Chodzi o hołd walczącym o Polskę. Nie ma co analizować, kto gdzie się znalazł. Jeśli jakiś Ślązak w Wehrmachcie pomagał potajemnie Polakom to jemu też hołd się należy. W mojej miejscowości w czasie okupacji działał na przykład żandarm, Ślązak, który ostrzegał Polaków przed łapankami. Takim, jak oni też należy się szacunek.
                        • 1zorro-bis Re: kilka słów 07.05.13, 13:19
                          no coz......smirk
                          Watek mozna rozszerzyc lub zawezic tylko do jednego.smirk
                          Niech sie swieci 9 maja....big_grin
                          jedzoslaw napisał:

> 1zorro-bis napisał:
                          >
                          > > jaka klotnia??!smirk
                          > > Ja chce tylko napisac jakie to byly dla niektorych popieprzone czasy! W m
                          > oim na
                          > > jblizszym otoczeniu znalem ludzi (juz nie zyja), ktorzy "walczyli" w Armi
                          > i Czer
                          > > wonej, Wehrmachcie, Armii Andersa, Wojsku Polskim i Ludowym wojsku Polski
                          > m.....
                          > > smirk
                          > > I wszyscy ze slaska.
                          >
                          > OK, ale w takim razie jak to się ma do tematu wątku? Chodzi o hołd walczącym o
                          > Polskę. Nie ma co analizować, kto gdzie się znalazł. Jeśli jakiś Ślązak w Wehrm
                          > achcie pomagał potajemnie Polakom to jemu też hołd się należy. W mojej miejscow
                          > ości w czasie okupacji działał na przykład żandarm, Ślązak, który ostrzegał Pol
                          > aków przed łapankami. Takim, jak oni też należy się szacunek.
                          >
                  • 1zorro-bis Re: kilka słów 07.05.13, 06:50
                    ciezko zrozumiec?smirk
                    Ja wiem, ze myslenie nie boli ale czasem......big_grin
                    sibeliuss napisał:

> Co chcesz nam napisać, bo pokazujesz obrazki zamiast napisać wprost.
                    • sibeliuss Re: kilka słów 07.05.13, 07:57
                      Ciężko napisać?
                      • 1zorro-bis Re: kilka słów 07.05.13, 10:13
                        ciezko pomyslec?smirk
                        sibeliuss napisał:

> Ciężko napisać?
                        • sibeliuss Re: kilka słów 07.05.13, 10:41
                          Znany jestem z tego, że olewam "co autor miał na myśli".
                          • 1zorro-bis Re: kilka słów 07.05.13, 13:17
                            czyli- "kawa na lawe"!big_grin
                            Tzw. -----lopatologia?big_grin
                            sibeliuss napisał:

> Znany jestem z tego, że olewam "co autor miał na myśli".
          • mk968 Re: kilka słów 06.05.13, 17:23
            czy to AK,AL ,nie ma znaczenia
    • jhbsk Re: kilka słów 07.05.13, 08:38
      Dodam, że koniec wojny w Europie. Bo na Pacyfiku skończyła się jednak później.
      A świętować powinniśmy właśnie koniec wojny i zwycięstwo nad Hitlerem, a nie początek i klęskę ( jak to mamy w zwyczaju 1 września).
      • jedzoslaw Re: kilka słów 07.05.13, 12:43
        jhbsk napisała:

> Dodam, że koniec wojny w Europie. Bo na Pacyfiku skończyła się jednak później.
        > A świętować powinniśmy właśnie koniec wojny i zwycięstwo nad Hitlerem, a nie po
        > czątek i klęskę ( jak to mamy w zwyczaju 1 września).

Zgadza się. Choć z drugiej strony, nasze zwycięstwo w 1945 roku było pyrrusowe.
        • loczek62 Re: kilka słów 07.05.13, 13:33
          jedzoslaw napisał:
          > Zgadza się. Choć z drugiej strony, nasze zwycięstwo w 1945 roku było pyrrusowe.

A czy zdarzyło Ci się kiedyś puścić wodze fantazji i tak sobie pomyśleć że gdyby nie to jak mówisz "pyrrusowe zwycięstwo" to może nigdy by nie dane Ci było skończyć wyższej uczelni tylko biegałbyś po łące pasąc krówki grając na własnoręcznie zrobionej fujarce?
          • 1zorro-bis Re: kilka słów 07.05.13, 13:35
            Loczku......to Jedzoslaw z "czworakow" pochodzi?big_grin
            • loczek62 Re: kilka słów 07.05.13, 13:40
              1zorro-bis napisał:

> Loczku......to Jedzoslaw z "czworakow" pochodzi?big_grin

Z jednej strony oczekujesz od forumowiczów finezji w odczytywaniu Twoich myśli, które zawierasz w swych lakonicznych wpisach, a z drugiej strony wszystko bierzesz dosadnie i prostacko. Trudno za Tobą nadążyć...
              • 1zorro-bis Re: kilka słów 07.05.13, 13:56
                ...."dosadnie i prostacko"....smirk
                A dlaczego? A moze Jedzoslaw z hrabiow a nie z czworakow?big_grin
                I co Ty na to?smirk
                • loczek62 Re: kilka słów 07.05.13, 14:10
                  Niestety na głupie pytania nie ma odpowiedzi.
                  • 1zorro-bis Re: kilka słów 07.05.13, 14:54
                    na glupie komentarze personalne - glupie pytania....smirk
                    loczek62 napisał:

> Niestety na głupie pytania nie ma odpowiedzi.
                • jedzoslaw Re: kilka słów 07.05.13, 14:34
                  1zorro-bis napisał:

> ...."dosadnie i prostacko"....smirk
                  > A dlaczego? A moze Jedzoslaw z hrabiow a nie z czworakow?big_grin
                  > I co Ty na to?smirk
                  >

Ja robotniczo-drobnomieszczańskie mam pochodzenie, a pradziadkowie nie byli analfabetami więc w warunkach przedwojennych skończyłbym przynajmniej gimnazjum.
                  • 1zorro-bis Re: kilka słów 07.05.13, 14:56
                    no wlasnie.....big_grin
                    I po co takie teksy?. kol. Loczek?big_grin
                    jedzoslaw napisał:

> 1zorro-bis napisał:
                    >
                    > > ...."dosadnie i prostacko"....smirk
                    > > A dlaczego? A moze Jedzoslaw z hrabiow a nie z czworakow?big_grin
                    > > I co Ty na to?smirk
                    > >
                    >
                    > Ja robotniczo-drobnomieszczańskie mam pochodzenie, a pradziadkowie nie byli ana
                    > lfabetami więc w warunkach przedwojennych skończyłbym przynajmniej gimnazjum.
                    >
                    • loczek62 Re: kilka słów 07.05.13, 17:10
                      1zorro-bis napisał:
                      > I po co takie teksy?. kol. Loczek?big_grin

Czy skrót kol. to niby kolego? Otóż oświadczam Ci że nie jestem Twoim kolegą i nigdy nim nie byłem i to że pisujemy na forum gazeta.pl tego nie czyni.
                      • skiela1 Re: kilka słów 07.05.13, 21:13
                        loczek62 napisał:

> Czy skrót kol. to niby kolego? Otóż oświadczam Ci że nie jestem Twoim kolegą i
                        > nigdy nim nie byłem i to że pisujemy na forum gazeta.pl tego nie czyni.

Kolega moze dla niego nie jestes ale jaka inspiracja suspicious
                        • 1zorro-bis Re: kilka słów 07.05.13, 21:35
                          od dzisiaj to on jest dla mnie Szanowny Pan Loczek. Jak Wersal to Wersal....big_grin
                          I ja rowniez poprosze o to samo.....big_grin
                          skiela1 napisała:

> loczek62 napisał:
                          >
                          > > Czy skrót kol. to niby kolego? Otóż oświadczam Ci że nie jestem Twoim kol
                          > egą i
                          > > nigdy nim nie byłem i to że pisujemy na forum gazeta.pl tego nie czyni.
                          >
                          > Kolega moze dla niego nie jestes ale jaka inspiracja suspicious
                          >
                          >
                      • 1zorro-bis Re: kilka słów 07.05.13, 21:33
                        o......! A wiec szanowny Panie Loczek. Po co te teksty? Tak lepiej?big_grin
                        Wiem, ze kolegami nie jestesmy. I wcale nie zamierzam. Szanowny Panie Loczek, za duzo nas dzieli....big_grinsmirk
                        loczek62 napisał:

> 1zorro-bis napisał:
                        > > I po co takie teksy?. kol. Loczek?big_grin
                        >
                        > Czy skrót kol. to niby kolego? Otóż oświadczam Ci że nie jestem Twoim kolegą i
                        > nigdy nim nie byłem i to że pisujemy na forum gazeta.pl tego nie czyni.
                        >
                        >
                        • loczek62 Re: kilka słów 08.05.13, 06:48
                          1zorro-bis napisał:

> Szanowny Panie Loczek, za duzo nas dzieli.

Sadząc po przygłupio wsadzanych emoticonach w każdym miejscu i komentarzach "od czapy" odnoszę wrażenie że jak najbardziej dzieli.
                          • 1zorro-bis Re: kilka słów 08.05.13, 07:01
                            Szanowny Panie Loczek......smirk
                            Ja wiem, ze inteligencja powalasz Pan moja glupote a wiedza swoja druzgoczesz moja niewiedze - w kazdej dziedzinie - ale moze Szanowny Pan wypusci troche pary i zacznie forum i moje "emotionki" troche z przymrozeniem oka traktowac? Latwiej bedzie w zyciu Panu i mnie bedzie nas dzielic.....big_grin
                            loczek62 napisał:

> 1zorro-bis napisał:
                            >
                            >
                            > > Szanowny Panie Loczek, za duzo nas dzieli.
                            >
                            > Sadząc po przygłupio wsadzanych emoticonach w każdym miejscu i komentarzach "od
                            > czapy" odnoszę wrażenie że jak najbardziej dzieli.
                            >
                            >
                            >
          • jedzoslaw Re: kilka słów 07.05.13, 14:30
            > A czy zdarzyło Ci się kiedyś puścić wodze fantazji i tak sobie pomyśleć że gdyb
            > y nie to jak mówisz "pyrrusowe zwycięstwo" to może nigdy by nie dane Ci było sk
            > ończyć wyższej uczelni tylko biegałbyś po łące pasąc krówki grając na własnoręc
            > znie zrobionej fujarce?
            >
            >

Czy wprowadzanie tutaj radzieckiej armii, mordowanie tych, co mieli nieco więcej w głowie, ale za to splamili się walką w polskim podziemiu oraz fałszowanie wyborów było konieczne do tego, aby dane reformy społeczne przeprowadzić? Rząd londyński także obiecywał podobne zmiany, jak i komuniści. Nie można z całą pewnością twierdzić, że powojenna Polska z rządem niekomunistycznym byłaby dalszym ciągiem patologii II RP, z analfabetyzmem i przeludnieniem wsi. Poza tym, jakkolwiek szanuję osiągnięcia PRLu, w tym odbudowę Polski po wojnie to jednak fakty są takie, że po wojnie zmienił się okupant i forma jego zarządzania poddanymi. Marchewka, jaką nas traktował nie zmienia faktu istnienia także kija, którym wpierw nas zagonił i od czasu do czasu dalej poganiał. I dlatego, ostatecznie wyszło nam to jakoś tam na dobre, ale to nie znaczy, że wojna skończyła się naszym pełnym zwycięstwem.
            Na podobnej zresztą zasadzie twierdzić można, że gdyby nie kolonializm to Indie nie byłyby dziś mocarstwem atomowym.
            • sibeliuss Re: kilka słów 07.05.13, 14:36
              Jak rozumiem orientujesz się, że po 1939 nie było w interesie aliantów wspieranie polskiej niepodległości w formie funkcjonującej podczas dwudziestolecia międzywojennego. Rząd londyński potwierdził ten stan w Jałcie, a w 1947 gdy Mikołajczyk musiał uciekać z Polski "zachód" miał nas głęboko w dupie.
              • 1zorro-bis Re: kilka słów 07.05.13, 14:57
                "Zachod"....mial nas gleboko w dupie juz w 1939....
                sibeliuss napisał:

> Jak rozumiem orientujesz się, że po 1939 nie było w interesie aliantów wspieran
                > ie polskiej niepodległości w formie funkcjonującej podczas dwudziestolecia międ
                > zywojennego. Rząd londyński potwierdził ten stan w Jałcie, a w 1947 gdy Mikołaj
                > czyk musiał uciekać z Polski "zachód" miał nas głęboko w dupie.
                • sibeliuss Re: kilka słów 07.05.13, 22:34
                  To napisałem.
            • loczek62 Re: kilka słów 07.05.13, 14:36
              Wiesz ja w swoim życiu zawsze starałem się widzieć to że "butelka jest w połowie pełna", natomiast odnoszę wrażenie że Ty starasz się na siłę widzieć to że "jest w połowie pusta"...
              • jedzoslaw Re: kilka słów 07.05.13, 14:55
                Może inaczej: oddzielmy wpierw fakty historyczne od tego, jakie przyniosły skutki. Ja stwierdziłem tylko, że dla Polski jako państwa, pod względem politycznym zwycięstwo było pyrrusowe. I to wszystko z mojej strony. Ty zaś, Loczku, wskazałeś mi na to, że plusem tego zwycięstwa była rewolucja społeczna. I OK, nikt tego nie podważa, tylko że zasadniczo nie mówimy o plusach czy minusach dla obywateli tego kraju. Rozmawiamy w tej chwili o tym, kto wygrał, a kto przegrał, bo tego dotyczy ten wątek. I oto podaję suchy fakt- dla państwa polskiego to było pyrrusowe zwycięstwo, natomiast nie wnikam już w konsekwencje społeczne dla obywateli tego państwa.
                Tak samo stwierdzić można, że Niemcy całkowicie przegrali tę wojnę, choć wiemy, że przegrywając otrzymali następnie od aliantów fundusze na odbudowę.
                • 1zorro-bis Re: kilka słów 07.05.13, 14:58
                  no wlasnie.....smirk
                  Czyli....lepiej mial przegrany.
                  jedzoslaw napisał:

> Może inaczej: oddzielmy wpierw fakty historyczne od tego, jakie przyniosły skut
                  > ki. Ja stwierdziłem tylko, że dla Polski jako państwa, pod względem politycznym
                  > zwycięstwo było pyrrusowe. I to wszystko z mojej strony. Ty zaś, Loczku, wskaz
                  > ałeś mi na to, że plusem tego zwycięstwa była rewolucja społeczna. I OK, nikt t
                  > ego nie podważa, tylko że zasadniczo nie mówimy o plusach czy minusach dla obyw
                  > ateli tego kraju. Rozmawiamy w tej chwili o tym, kto wygrał, a kto przegrał, bo
                  > tego dotyczy ten wątek. I oto podaję suchy fakt- dla państwa polskiego to było
                  > pyrrusowe zwycięstwo, natomiast nie wnikam już w konsekwencje społeczne dla ob
                  > ywateli tego państwa.
                  > Tak samo stwierdzić można, że Niemcy całkowicie przegrali tę wojnę, choć wiemy,
                  > że przegrywając otrzymali następnie od aliantów fundusze na odbudowę.
                  >
    • lila_inc Re: kilka słów 07.05.13, 17:38
      Tak jest !
    • loczek62 Re: kilka słów 07.05.13, 17:44
      mk968 napisał:

> za 2 dni (3dni) rocznica zakończenia 2 wojny światowej wspomnijmy tych którzy
      > oddali życie za wolność naszego kraju nie zależnie jakie literki mieli na rękaw
      > ie

Niezmiennie od lat jak każdego 9 maja z ciarami na plecach i łzami w oczach wysłucham pieśni "Dzień Pobiedy". To jest mój hołd dla bezimiennych bohaterów którzy oddali życie w walce z hitlerowską swołoczą...
      • jedzoslaw Re: kilka słów 07.05.13, 18:36
        Tak jest. Chwała bohaterom...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka