Dodaj do ulubionych

Ks Wojciech Lemański

08.06.13, 11:16
zastawiam się jak długo ten człowiek będzie gnębiony przez swojego przełożonego za to że głosi prawdę nie wygodną dla ludzi żyjących w przepychu których krytykuje Franciszek , we wczorajszej Gazecie Wyborczej piękny tekst w obronie proboszcza jeszcze proboszcza parafii Jasienica napisały panie Olejnik i Wiśniewska . Jak długo będziemy tolerować Rydzyków , Michalików , a nie ks Lemańskiego
Obserwuj wątek
    • loczek62 Re: Ks Wojciech Lemański 08.06.13, 12:05
      Niektórzy w tym "sporze" próbują być świętsi od Jezusa...
      wyborcza.pl/1,76842,14060837,Ks__Lemanski___Czytelnik_Frondy_naplul_mi_w_twarz__.html
      • 1zorro-bis Re: Ks Wojciech Lemański 08.06.13, 13:01
        tak dlugo, az sie ludzie otrzasna i tych "ubogich czarnych " przepedza.big_grin
        • dunajec1 Re: Ks Wojciech Lemański 08.06.13, 14:52
          A to potrwa, dluuuuuugo.
    • loczek62 Re: Ks Wojciech Lemański 13.06.13, 12:53
      Dwa dni temu był w TV mini reportaż o księdzu Lemańskim. Była rozmowa redaktora z księdzem w Jego parafii. I tak z pewnym zaskoczeniem złapałem się na tym że w sposobie wypowiadania się, w tonacji głosu, w pewnych gestach, uśmiechu, zarysie twarzy ksiądz Lemański jest bardzo podobny do młodego Wojtyły. Może to jakiś znak?
      • izydor88 Re: Ks Wojciech Lemański 13.06.13, 13:33
        Ja bym nie przeceniała księdza Lemańskiego.
        On mówi tylko trochę bardziej - "ludzkim głosem".
        Podobnie,jak Wojtyła wink
        • loczek62 Re: Ks Wojciech Lemański 13.06.13, 13:45
          izydor88 napisała:

> Podobnie,jak Wojtyła wink

No właśnie dlatego odniosłem się do Wojtyływink
          • izydor88 Re: Ks Wojciech Lemański 13.06.13, 13:51
            Tak myślałam winksmile
    • sibeliuss Re: Ks Wojciech Lemański 22.10.13, 21:29
      wiadomosci.onet.pl/religia/watykan-odrzucil-rekurs-ks-wojciecha-lemanskiego/37ytn?utm
      Tylko jakoś nikt z Kurii nie bierze pod uwagę, że są tacy jak ja, słuchający Lemańskiego i zgadzający się z tym co on mówi i żaden Hoser nie będzie nam mówił, co mamy myśleć. Ten kolos powoli się kruszy, bo ludzie zaczynają podnosić głowę nie wobec wiary, ale wobec ludzi, którzy straszą - straszą nas religią miłosierdzia. Tylko, że to już nie te czasy.
      • loczek62 Re: Ks Wojciech Lemański 22.10.13, 22:05
        Zgadzam się z Tobą OZecie. A co do odrzucenia przez Watykan rekursu to niestety moim zdaniem odrzuciła to "machina" urzędnicza Watykanu. Na tej samej zasadzie jak "kapciowy" bronił dostępu do JPII i filtrował korespondencję...
        • tan.nawe Re: Ks Wojciech Lemański 22.10.13, 22:29
          Dobry król i źli doradcy. wink
          • sibeliuss Re: Ks Wojciech Lemański 23.10.13, 07:39
            tan.nawe napisała:

> Dobry król i źli doradcy. wink

Świat nie jest czarno-biały.
            • tavros Re: Ks Wojciech Lemański 24.10.13, 21:48
              W nie jednym zakładzie pracowałem i prawda jest taka, że w każdym zakładzie robotnik musiał słuchać swego dyrektora a jeśli był nie posłuszny to za bramę.
              • sibeliuss Re: Ks Wojciech Lemański 24.10.13, 22:27
                Zważ kto utrzymuje tą firmę - a jest zasada "płacę i wymagam".
              • skiela1 Re: Ks Wojciech Lemański 24.10.13, 22:36
                W KK troche insze przepisy obowiazuja tylko,ze biskupi jakby zapomnieli slow Jezusa -
                - "Największy między wami niech będzie jak najmłodszy, a przełożony jak sługa".
                • tavros Re: Ks Wojciech Lemański 25.10.13, 16:20
                  Moim zdaniem dawno ks. Lemański powinien zastać usunięty z kapłaństwa. Dla mnie nie jest istotne czy ma rację ks. Lemański czy jej nie ma i nad tym nawet się nie zastanawiam. Każdy ksiądz w czasie święceń kapłańskich ślubuje posłuszeństwo swojemu biskupowi i chociaż nie zgadza się ze swoim ordynariuszem, postanawia się podporządkować. Moim zdaniem ksiądz Lemański zagalopował się za daleko i poszedł na wojnę z arcybiskupem.
                  Biskup Rzymu, Następca Świętego Piotra ślubuje także posłuszeństwo Jezusowi Chrystusowi.
                  Proszę zapoznać się z komunikatem kurialnym.
                  Komunikat kurialny dotyczący ks. Wojciecha Lemańskiego
                  • skiela1 Re: Ks Wojciech Lemański 25.10.13, 16:40
                    Taak ..? to ks. Lemanski sie zagalopowal??
                    a posluszenstwo Jezusowi i Slowo Boze to juz biskupow nie obowiazuje ?
                    Przyklad idzie z gory.
                    tak przy okazji Slowo na piatek :

(Łk 19: 37-45) "Zbliżał się już do zboczy Góry Oliwnej, kiedy całe mnóstwo uczniów poczęło wielbić radośnie Boga za wszystkie cuda, które widzieli. I wołali głośno: Błogosławiony Król, który przychodzi w imię Pańskie. Pokój w niebie i chwała na wysokościach. Lecz niektórzy faryzeusze spośród tłumu rzekli do Niego: Nauczycielu, zabroń tego swoim uczniom. Odrzekł: Powiadam wam:
                    Jeśli ci umilkną, kamienie wołać będą.
                    Gdy był już blisko, na widok miasta zapłakał nad nim i rzekł: O gdybyś i ty poznało w ten dzień to, co służy pokojowi. Ale teraz zostało to zakryte przed twoimi oczami. Bo przyjdą na ciebie dni, gdy twoi nieprzyjaciele otoczą cię wałem, oblegną cię i ścisną zewsząd. Powalą na ziemię ciebie i twoje dzieci z tobą i nie zostawią w tobie kamienia na kamieniu za to, żeś nie rozpoznało czasu twojego nawiedzenia. Potem wszedł do świątyni i zaczął wyrzucać sprzedających w niej. Mówił do nich: Napisane jest: Mój dom będzie domem modlitwy, a wy uczyniliście z niego jaskinię zbójców".
                  • tan.nawe Re: Ks Wojciech Lemański 25.10.13, 16:51
                    tavros napisał:

> Moim zdaniem dawno ks. Lemański powinien zastać usunięty z kapłaństwa. Dla mnie
                    > nie jest istotne czy ma rację ks. Lemański czy jej nie ma i nad tym nawet się
                    > nie zastanawiam. Każdy ksiądz w czasie święceń kapłańskich ślubuje posłuszeństw
                    > o swojemu biskupowi i chociaż nie zgadza się ze swoim ordynariuszem, postanawia
                    > się podporządkować.

Iście faryzejska postawa! Prawo ważniejsze niż prawda.

" Nie jest człowiek dla szabatu, ale szabat dla człowieka"

Zgadnij, Tavrosie, kto to powiedział?

• tavros Re: Ks Wojciech Lemański 25.10.13, 17:29
                      Proponuję dla tych, co się nie zgadzają założyć nową nowoczesną wiarę. Widać, że bardzo błądzę to może bym się zapisał do takiej nowoczesnej wiary a może już jest taka wiara to powiedzcie jak się nazywa?
                      • tan.nawe Re: Ks Wojciech Lemański 25.10.13, 17:35
                        Chyba zabrakło Ci argumentów, Tavrosie.
                      • sorel.lina Re: Ks Wojciech Lemański 25.10.13, 17:38
                        Zdaje się, że Tavrosovi myli się wiara z prawem kanonicznym.
                        • tan.nawe Re: Ks Wojciech Lemański 25.10.13, 17:41
                          sorel.lina napisała:

> Zdaje się, że Tavrosovi myli się wiara z prawem kanonicznym.

Najwidoczniej. smile
                          • tavros Re: Ks Wojciech Lemański 25.10.13, 17:48
                            Wyczerpał mi się temat a wkoło argumentami nie będę operował. Lepiej mi powiedzcie, dlaczego swojej wiary się wstydzicie i nie chcecie się przyznać, do której to wiary należycie, która to jest ta prawdziwa?
                            • tan.nawe Re: Ks Wojciech Lemański 25.10.13, 17:58
                              > dlaczego swojej wiary się wstydzicienie chcecie się przyznać, do której
                              > to wiary należycie, która to jest ta prawdziwa?

Chcesz wiedzieć, czy mój ojciec był obrzezany? Nie był.

• tavros Re: Ks Wojciech Lemański 25.10.13, 18:25
                                tan.nawe nie bądź zgryźliwy.
                                Mnie wiesz o tym dobrze, że nie interesuje twój ojciec.
                                • tan.nawe Re: Ks Wojciech Lemański 25.10.13, 20:58
                                  tavros napisał:

> tan.nawe nie bądź zgryźliwy.

Zryźliwy? Ja? big_grinbig_grinbig_grin
                                  Nie jestem facetem. smile
                  • dociek Re: Ks Wojciech Lemański 28.08.14, 19:57
                    tavros napisał:
                    > Biskup Rzymu, Następca Świętego Piotra ślubuje także posłuszeństwo Jezusowi
                    > Chrystusowi.
                    > Proszę zapoznać się z komunikatem kurialnym.

Hehe! Już widzę, jak to osobiście Jezus Chrystus np. zakazuje sprawowania posługi religijnej biskupowi Rzymu... Ale bełkot.
    • sibeliuss Re: Ks Wojciech Lemański 28.08.14, 09:29
      www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,16542343,Abp_Hoser__Ks__Lemanski_zatracil_zmysl_Kosciola__Dlatego.html
      • izydor88 Re: Ks Wojciech Lemański 28.08.14, 16:46
        Rok minął i w zasadzie - nic się nie zmieniło.
        Ale - dziękuję Sibeliussie za podciągnięcie wątku smile
        Dysputy Sorellina - Tannawe - rozkosznesmile))
        Wyjątkowa zgodność - posty co 3 minuty.
        • skiela1 Re: Ks Wojciech Lemański 28.08.14, 17:03
          Po tym jak wystapil u Owsiaka zaczal mnie irytowac.
          • izydor88 Re: Ks Wojciech Lemański 28.08.14, 17:21
            Dlaczego?
            Ja nie rozumiem tej gry,bo Kościół katolicki nie jest dla mnie żadnym autorytetem.
            • skiela1 Re: Ks Wojciech Lemański 28.08.14, 17:31
              Ja tez nie rozumiem tej gry, Kk zawsze pogrywa ale Lemanski wydawal mi sie takim graczem z otwartymi kartami, a teraz mam wrazenie,ze jego intencje wcale nie sa krysztalowe.Przykro mi to pisac bo inne mialam o nim zdanie,ale w tej chwili mam wrzenie ,ze on celowo prowokuje,a pozniej poboznie przeprasza za zle dobrane slowa.
              • izydor88 Re: Ks Wojciech Lemański 28.08.14, 17:41
                Masz rację smile
                Nie wiem,w co gra ksiądz Lemański.
                Nie czuję się członkiem Kościoła katolickiego od lat...36 i od tego czasu pozostaję tylko bacznym obserwatorem.
                • izydor88 Re: Ks Wojciech Lemański 28.08.14, 19:22
                  Ale bywa jeszcze zabawniej - Tannawe na pewnym forum wyznała,że ...zawsze kochała Bohuna,a Skrzetuskiego nie smile
                  Minęło trochę czasu i Sorellina wyznaje na forum,że Skrzetuski - niee,ale Bohun jak najbardziej wink
                  Lubię takie momenty wink
                  Bo to tak miło - demaskować internetowych oszustów smile
            • 1zorro-bis Re: Ks Wojciech Lemański 29.08.14, 10:04
              na szczescie dla mnie tez nie.big_grin
              izydor88 napisała:

> Dlaczego?
              > Ja nie rozumiem tej gry,bo Kościół katolicki nie jest dla mnie żadnym autorytet
              > em.
              • moonflour Re: Ks Wojciech Lemański 01.09.14, 12:48
                żeby opowiedzieć się po jakiejś stronie, trzeba dobrego rozeznania sprawy, co nie jest łatwe. Dlatego powstrzymanie się od pochopnych sądów i nie ekscytowanie pojedynczymi sensacjami wypływającymi co jakiś czas w sprawie i na nich budowanie swojej kruchej opinii, jest dla mnie pełną szacunku umiejętnością.
    • skiela1 Re: Ks Wojciech Lemański 20.01.15, 15:01
      www.tvn24.pl/kara-dla-ks-lemanskiego-utrzymana,507552,s.html
    • sibeliuss Re: Ks Wojciech Lemański 06.05.15, 10:54
      wyborcza.pl/1,75478,17867124,Lemanski_versus_Hoser__Kuriozalny_spor_o_koncelebre_.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka