skiela1 26.01.07, 15:06 Pochwalcie sie.. a moze przepis podacie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kriss67 Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 15:12 Pizza. 400 gram mąki 30 gr drożdzy Łyżka oleju Miarka wody Łyżeczka soli Łyżeczka cukru Wymiksować ostro, i ciasto gotowe Odstawic w ciepłym miejscu żeby nieco urosło i .... nakładac farsz, według uznania Do farszu wrzucam: starty żółty ser, podduszone pieczarki z cebulką, kawałki miesa. I keczup, wiadomo Pozdro Krzysztof Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 17:39 Danie ciała, popełniam gafy w wielu sytuacjach. A tak serio to ponoć robię wyśmientą jajecznicę. Odpowiedz Link
skiela1 Bruschetta 26.01.07, 19:30 Moze nie popisowe,ale ostatnio mam gosci zapowiadajacych sie na "5 minut przed". Długa bułka, masło, czosnek, pomidory, świeża bazylia, natka pietruszki, oliwa z oliwek lub olej,ser zolty. czerwone wino..mile towarzystwo.. i coz wiecej chciec Odpowiedz Link
impostor Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 20:17 ostatnio wyspecjalizowalem sie w robieniu lecza. wszystko z surowych warzyw i pieczarek, lacznie z sosem. jednakowoz obecne ceny pomidorow przekonaly mnie do przerzucenia sie na puszkowe. papryka tez w cholere droga, wiec leczo musi poczekac na przecene w kauflandzie... Odpowiedz Link
ciotkamatylda Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 20:22 śledzie z czosnkiem . To nie żart Odpowiedz Link
grzewi Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 20:58 salgiria napisała: > pielmienie a co to takiego?uchyl rąbka Odpowiedz Link
salgiria Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 21:03 > a co to takiego?uchyl rąbka Pierogi nadziewane mięsem kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3690 ja mięso miele. Smacznego Odpowiedz Link
grzewi Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 21:13 salgiria napisała: > > a co to takiego?uchyl rąbka > Pierogi nadziewane mięsem > kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3690 > ja mięso miele. Smacznego a ja uwielbiam pierogi pod każdą postacią pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyycha )))))))) Odpowiedz Link
fortruth Re: Salonowiczow dania popisowe.. 28.01.07, 11:13 Czosnek oczywiście marynowany, tak? Do tego ogórek kiszony , czebulka, koperek i zalane wszystko w oliwie z octem. A przepijamy czystym alkoholem, wiesz co dobre Ja mogę zaprosic na ryby pod wszelkimi postaciami ale ostatnio polecam szczególnie ryby smazone w serze z ziołami, delktatne ryby, jakas panga czy sola. Zioła to głównie bazylia i oregano, czasem odrobina mięty, ale koniecznie świeże. Pozdrowienia dla salonowców. Odpowiedz Link
frida2 Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 20:59 Nie wypada mi się chwalić, ja potrafię tak wiele ;p Odpowiedz Link
frida2 Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 21:20 skiela1 napisała: > Wymien Musiałabym pisać z godzinę :] Odpowiedz Link
arek5001 Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 21:28 Zrazy po nelsońsku - kocham robić i jeść.. Cokolwiek z admirałem Horatio Nelsonem on jednak mieć wspólnego nie mogą.. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 21:47 arek5001 napisał: > Zrazy po nelsońsku - kocham robić i jeść.. Daj przepis na te zarazy Odpowiedz Link
arek5001 Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 22:15 Proste te zrazy jak konstrukcja cepa, ale czasochłonne.. I tak..: Polędwica wołowa 1kg. - pokroić w plastry nie za grube, posolić i popieprzyć obtoczyć mąką po czym na rozgrzanym smalcu obsmażyć tylko aby krwistość zachowały , po czym odstawić z patelni.. Cebuli dużo - pokroić w talarki, podsmażyć na kolor złocisty i odstawić.. Kartofle obrać i pokroić w grube plastry i zagotować na pół miękko - to ważne i odstawić przecedzone.. Grzybki suszone - ilości nie żałować, zagotować w rondelku ok. 40 min. i odstawić nie wylewając wywaru.. Śmietanę gęstą przygotować jako zaczyn sosu, Gdy wszystko przygotowane to: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni.. Dużą brytwannę obsmarować smalcem i wkładamy odpowiednio warstwy: Kartofli, zrazów, cebuli, drobno pokrojonych grzybków, soląc troszkę i posypując obwicie zmielonym pieprzem i znowu kartofle, zrazy aż do momentu wyczerpania przykrywając ostatnią warstwę kartoflami.. Na sam koniec wlewamy na całość sos powstały z wymieszania śmietany z odrobiną mąki i wywaru z grzybów suszonych.. Wkładamy do piekarnika na 30 min, cały czas kontrolując twardość kartofli.. Wykładamy na talerze i do dzieła.. polecam z piwkiem.. Mniam, mniam.. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 21:47 frida2 napisała: > > Musiałabym pisać z godzinę :] i tak nie masz nic do roboty Odpowiedz Link
frida2 Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 22:29 skiela1 napisała: > i tak nie masz nic do roboty A wczoraj to jadłam dobrą sałatkę. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 23:25 frida2 napisała: > > > A wczoraj to jadłam dobrą sałatkę. rzuc jakims przepisem) ja na powaznie Odpowiedz Link
impostor Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 22:00 frida2 napisała: > Nie wypada mi się chwalić, ja potrafię tak wiele ;p a specyjal regionalny lubinski juz opanowalas? Odpowiedz Link
frida2 Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 22:04 impostor napisał: > a specyjal regionalny lubinski juz opanowalas? Naturalnie. Odpowiedz Link
impostor Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 22:07 rad bylbym sie przekonac. ale nie teraz - makreli pelnym. Odpowiedz Link
frida2 Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 22:25 impostor napisał: > ale nie teraz - makreli pelnym. Tak na noc? Niezdrowo. Odpowiedz Link
grzewi Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 22:32 frida2 napisała: > impostor napisał: > > > ale nie teraz - makreli pelnym. > > Tak na noc? Niezdrowo. z sibim się nawtryniali Odpowiedz Link
indiana20 Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 21:59 może chwalić sie nie będę, przepisów nie podam,bo..chętnie zaprosiłabym na degustację prawda jest taka ze gotować uwielbiam, ale mi odbiorców brakuje.. co na początek..może domowej roboty chleb.. zapraszam Odpowiedz Link
impostor Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 22:18 gdzie i kiedy? przyprowadze jeszcze kilku innych wyglodnialych malpoludow) Odpowiedz Link
indiana20 Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 22:44 no cóż glodnych nakarmić niezaleznie od przynależności gatunkowej ale żeby była jasność..ryb/w tym makreli/ nie serwuję Odpowiedz Link
ira.mak Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 23:04 Pierogi wszelkie-ponoć mam opanowane po mistrzowsku i galantyna z kaczki.Kurczaka też mozna "wyluzować" tzn .wyjać gnaty tak żeby skóry nie poprzecinać,nadziac ,upiec i paluchy oblizywać.Dokładniej dzis nie napiszę bo oczy mi sie kleją..... Odpowiedz Link
ciotkamatylda Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 23:04 nie mogę ...ssie mnie idę do kuchni , miałam się kontrolować bo mi się dziwnie spodnie skurczyły , ale jak wyobrażę sobie te zrazy po nelsońsku to nie da rady ... Odpowiedz Link
ciotkamatylda Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 23:23 noo ,teraz pasi był kurczaczek , pieczarki i chlebek dupsko mi rośnie Odpowiedz Link
trufla3 Re: Salonowiczow dania popisowe.. 26.01.07, 23:28 Nie będę oryginalna i też dodam pierogi.W zasadzie to i zupy gotuję zjadliwe.Hmmmm mięsa też znikają z połmisków.Desery?Od tego mam duzy tyłek .... Pati Trufla i jej kuchnia Odpowiedz Link