Dodaj do ulubionych

tkliwość piersi

IP: 212.180.187.* 05.10.09, 15:26
witam,

mam problem. od jakiegos czasu mam bardzo wrazliwe piersi. one nie
bola ale sa bardzo tkliwe. kazdy dotyk jest bardzo nieprzyjemny,
nawet jak niechcacy zachacze o brodawke reka. pieszczoty partnera,
ktore kiedys sprawialy mi przyjemnosc teraz tez sa bardzo
nieprzyjemne. nie wiem czy to wazna informacja ale problem zaczal
sie kilka miesiecy po porodzie (drugim) po ktorym dosyc dlugo
utrzymywaly mi sie krwawienia.
Bede wdzieczna za jakies wskazowki co to moze byc i jak sie tego
pozbyc.
pozdrawiam,
Matylda
Obserwuj wątek
    • jacek_tomaszewski Re: tkliwość piersi 26.10.09, 12:01
      Tkliwość/bolesność (mastodynia/mastalgia) piersi zawsze niepokoi kobietę i jest
      powodem szukania porady lekarskiej. Mastodynia występuje wtedy, gdy oprócz
      bólów pacjentka zauważa obrzęk lub powiększenie piersi.Mastalgię rozpoznajemy u
      kobiet, u których występują tylko i wyłącznie dolegliwości bólowe. Gdy możemy
      ustalić związek bolesności piersi z cyklem miesiączkowym lub przyjmowanymi
      lekami (złożona antykoncepcja hormonalna, terapia substytucyjna) rozpoznajemy
      mastalgię cykliczną, lub jeżeli nie ma ona związku z leczeniem – mastalgię
      acykliczną. Różnicowanie pomiędzy tymi dolegliwościami często sprawia dosyć duże
      trudności. Problemem jest określenie stopnia nasilenia bolesności piersi.
      Niektóre pacjentki określają ból jako niewielki dyskomfort, inne opisują go jako
      "niemożliwy do zniesienia". Wynika to zarówno z różnego nasilenia dolegliwości,
      ale również z indywidualnego stopnia wrażliwości na ból. Stopień powiększenia
      gruczołów sutkowych oraz odczuwanie nasilenia obrzęku jest również sprawą
      indywidualną. Niektóre z pań nie zwracają bowiem uwagi na powiększenie piersi,
      inne niepokoją się nawet przy niewielkich zmianach. Niekiedy zresztą
      powiększenie jest tak duże, że kobiety są zmuszone do noszenia biustonosza
      większego o 1-2 rozmiary.
      Leczenie mastalgii i mastodynii polega na zrównoważeniu efektu wywieranego
      przez hormon I fazy cyklu ( estradiol) na gruczoł sutkowy. Najczesciej stosuje
      się złożoną tabletkę antykoncepcyjną lub gestageny w połączeniu z inhibitorami
      zwrotnego wychwytu serotoniny, leki moczopędne (spironolakton a zasadzie jego
      metabolit o działaniu gestagennym) oraz witaminy, czy wyciągi z ziół jak
      castagnus czy mastodynon N, olej z wiesiołka dwuletniego (Zawiera kwas
      cis-linolowy).
      Zawsze należy skonsultować się z lekarzem w sytuacji gdy:
      • ból piersi pojawia się jednostronnie,
      • wyczuwalne są nowe guzki lub wyciek z brodawki sutkowej oraz powiększone ww.
      chłonne.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka